facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Η Αθήνα ενημερώνει συμμάχους και εταίρους για τις νέες απειλές Ερντογάν

Η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας είναι η ελληνική απάντηση στις διαρκείς προκλήσεις από την αντίπερα όχθη του Αιγαίου. Αναλυτές θεωρούν ότι οι εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν απευθύνονται προς τους Έλληνες αλλά κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο, ωστόσο εκφράζουν ανησυχία για ενδεχόμενο «ηθελημένο ατύχημα» εκ μέρους της Τουρκίας.

Στo μικροσκόπιο της Αθήνας βρίσκεται το νέο-οθωμανικό κρεσέντο του προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος, με φόντο τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αναβάθμισε την ένταση των απειλών που εκτοξεύει.

Η ελληνική πρωτεύουσα απογυμνώνει κάθε ρητορικό βερμπαλισμό της ηγεσίας του εξ’ ανατολών γείτονα και, με όπλο το Διεθνές Δίκαιο, ετοιμάζεται να ενημερώσει συμμάχους και εταίρους για τις ακραίες προκλήσεις της Άγκυρας.

«Προσπαθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό η τουρκική πλευρά να μας παρασύρει σε μια ρητορική έντασης και σε μια παράλογη ερμηνεία, σε μια πολιτική παραλογισμού, σε ό,τι αφορά το status στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα με πολύ σταθερό, πολύ αποτελεσματικό, ουσιαστικό τρόπο και στο επίπεδο της διπλωματίας και στο επίπεδο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής μας ικανότητας όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει διαμορφώσει μια πραγματικότητα τέτοια που δεν κλονίζεται με τίποτα η ισχύς των διεθνών συμβάσεων και του Διεθνούς Δικαίου» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το ανθελληνικό του παραλήρημα, εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο της λεκτικής του αποχαλίνωσης με στίχους τραγουδιού του 1974 που παραπέμπουν στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Ω Έλληνα, κοίτα, κοίτα την ιστορία. Δες πάλι την ιστορία. Αν πας πολύ μακριά, το τίμημα θα είναι βαρύ, βαρύ. Έχουμε μόνο μία πρόταση για την Ελλάδα, μην ξεχνάτε τη Σμύρνη. (…) Η κατοχή των νησιών (από την Ελλάδα) δεν μας δεσμεύει. Όταν έρθει ο καιρός, η ώρα, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Υποσχόμενα χαρακτηρίζει τα νέα αναφορικά με τις ανακαλύψεις αποθεμάτων φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή της Κύπρου», η Ρομπέρτα Μετσόλα επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε με σαφή τρόπο την Τουρκία να αντιστρέψει αμέσως τις ενέργειές της στα Βαρώσια, καθώς καθιστούν δυσκολότερη την προοπτική επίτευξης λύσης του Κυπριακού.

«Η Τουρκία πρέπει να δείξει δέσμευση στη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και να σταματήσει να προωθεί απαράδεκτες και ακραίες προτάσεις, όπως αυτή για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, αντίθετες με το πνεύμα και το γράμμα του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών» σημείωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τις 157 έφτασαν οι υπερπτήσεις με αυτή που έγινε το βράδυ του Σαββάτου, από μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας, στα 19.000 πόδια πάνω από τη νησίδα Κανδελιούσα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Αθήνα ενημερώνει συμμάχους και εταίρους για τις νέες απειλές Ερντογάν"

Κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων από Μπαχτσελί: Εύκολο να μπούμε στο Αιγαίο

Δεν έχουν τέλος τα τουρκικά παραληρήματα και οι συμπεριφορές ακραίας επιθετικότητας.

Όταν ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε σχετικά με τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου προς τους Έλληνες «μην ξεχνάτε τι έγινε στη Σμύρνη», ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί δεν έχασε την ευκαιρία και υπερθεμάτισε.

«Καλά τα είπε ο Ερντογάν, είναι εύκολο να διασχίσουμε το Αιγαίο» τόνισε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Μπαχτσελί, απειλώντας ανοιχτά την Αθήνα και αφήνοντας αιχμή ακόμη και για εισβολή.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα επιχειρεί να κάνει το άσπρο… μαύρο σχετικά με τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα κάνει λόγο για δήθεν παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ελληνικά μαχητικά

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ισχυρίζονται πως η Ελλάδα πέρυσι έκανε 1.616 παραβιάσεις και παρενοχλήσεις κατά του τουρκικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, ενώ ο αριθμός αυτός έφτασε σε 1.123 σε μόλις οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους.

Εντυπωσιακό είναι ότι σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το υπουργείο από τις 15 Αυγούστου τα ελληνικά ραντάρ υποτίθεται ότι «κλείδωσαν» τα τουρκικά μαχητικά για 3 .372 δευτερόλεπτα σε 14 ξεχωριστά περιστατικά.

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων από Μπαχτσελί: Εύκολο να μπούμε στο Αιγαίο"

Φυσικό αέριο: Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν για επιβολή πλαφόν ή αποσύνδεση από το ρεύμα

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για πλαφόν των τιμών της ενέργειας περιλαμβανομένων ανώτατων ορίων στην τιμή του φυσικού αερίου και έκτακτων πιστωτικών γραμμών για τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το reuters.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν έκτακτα πανευρωπαϊκά μέτρα απόκρισης στην απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας που πλήττει τη βιομηχανία της Ευρώπης και αυξάνει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών αφότου η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες αερίου στην ΕΕ.

Έγγραφο που δημοσίευσε το Reuters αναφέρει πως οι υπουργοί θα εξετάσουν επιλογές που περιλαμβάνουν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου, πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού, ή προσωρινά την αφαίρεση των μονάδων παραγωγής ενέργειας από αέριο από το τρέχον σύστημα προσδιορισμού των τιμών του ηλεκτρισμού στην ΕΕ.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης την προσφορά έκτακτης “πανευρωπαϊκής πιστωτικής γραμμής υποστήριξης” για τους συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα με το έγγραφο που έχει ετοιμάσει η Τσεχία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν σήμερα ότι σχεδιάζουν να προσφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια σε εγγυήσεις ρευστότητας στις εταιρίες ενέργειας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φυσικό αέριο: Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν για επιβολή πλαφόν ή αποσύνδεση από το ρεύμα"

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού από το βράδυ – Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της πρόσκαιρης επιδείνωσης που θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Κυριακής έως και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι:

• Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

• Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

• Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

• Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

• Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

• Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

• Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

• Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

• Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

• Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

• Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

• Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

• Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

• Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

• Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Συνεπώς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου, λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα το βράδυ (04-09-2022) έως και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας (05-09-2022) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού από το βράδυ – Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες"

Άγριες εικόνες με τους τραυματισμένους αστυνομικούς που δέχτηκαν επίθεση στη Λάρισα από δεκάδες άτομα – Τί λέει η Ένωση Αστυνομικών (φωτο)

Την επίθεση που δέχτηκαν δύο αστυνομικοί και βρέθηκαν στο νοσοκομείο τα ξημερώματα της Κυριακής καταδικάζει με την κάτωθι ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας:

Η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 4 Σεπτεμβρίου 2022, το πλήρωμα περιπολικού του Τμήματος Άμεσης Δράσης στην περιοχή του Φρουρίου.

Αποτέλεσμα ήταν ο τραυματισμός δύο συναδέλφων. Ένας στο πρόσωπο από γροθιές, προφανώς και με χρήση σιδερογροθιάς ή άλλου αντικείμενου, ενώ ο άλλος με κάταγμα στο χέρι.

Όταν σε χτυπάνε 30 άτομα τότε από καθαρή τύχη και από επαγγελματισμό γλιτώνεις τα χειρότερα. Δόξα τω Θεώ οι συνάδελφοί μας τα είχαν και τα δύο.

Αν κάποιοι ονειρεύονται μέσα στην ιδεολογική τους παραζάλη άβατα στο κέντρο της Λάρισας, έχοντας ως προμετωπίδα τη βία, είναι βαθιά γελασμένοι.

Είμαστε υπερήφανοι για το επάγγελμά μας καθώς και για τα θεαματικά αποτελέσματα στον τομέα της ασφάλειας των συμπολιτών μας.

Σε μια δημοκρατία είναι αδιανόητο κάποια ακραία στοιχεία να θέλουν να περάσουν ιδεολογίες και απόψεις μέσω της ανομίας και του τραμπουκισμού !!

Οι Συνάδελφοί μας εργάζονται αδιάκοπα με σθένος, αυταπάρνηση και επαγγελματισμό για την προστασία των Πολιτών και σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσουν να προσφέρουν απρόσκοπτα στο κοινωνικό σύνολο.

Αναμένουμε την καταδίκη αυτής της εγκληματικής ενέργειας από όλους τους παράγοντες της πόλης μας.

«Όπως το σώμα, όταν στερηθεί την ψνχή πεθαίνει, έτσι και η πόλη, όταν δεν υπάρχουν νόμοι, καταλύεται»

Αριστοτέλης”.

onlarissa

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγριες εικόνες με τους τραυματισμένους αστυνομικούς που δέχτηκαν επίθεση στη Λάρισα από δεκάδες άτομα – Τί λέει η Ένωση Αστυνομικών (φωτο)"

Ρουβίκωνας: Τρικάκια έξω από το σπίτι του Κωστή Χατζηδάκη

Τρικάκια πέταξαν μέλη του Ρουβίκωνα, το απόγευμα της Κυριακής, έξω από σπίτι του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ενώ πραγματοποιούσαν μοτοπορεία.

Άφησαν επίσης μία τούρτα που δείχνει τον υπουργό να έχει μπλούζα με το σήμα του σούπερμαν.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρουβίκωνας: Τρικάκια έξω από το σπίτι του Κωστή Χατζηδάκη"

Πετράλωνα: Ο «πιστολέρο» της πλατείας Βάθη είναι ο άντρας που δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής

Ταυτοποιήθηκε το θύμα άγριας δολοφονίας τα ξημερώματα της Κυριακής στα Πετράλωνα. Πρόκειται για τον δράστη της επίθεσης που σημειώθηκε μέρα μεσημέρι την Παρασκευή στην Πλατεία Βάθη. Σύμφωνα με πληροφορίες,  ο  εκτελεστής έστησε καρτέρι στην οδό Αλκμήνης 107 και μόλις το θύμα εμφανίστηκε, πάτησε τη σκανδάλη, «άδειασε» πάνω του το 9αρι πιστόλι και του «πήρε» τη ζωή. Μια γυναίκα περίοικος που άκουσε τους πυροβολισμούς, κάλεσε την Αστυνομία. Το modus operandi του εκτελεστή κάνει τους έμπειρους αξιωματικούς του Ανθρωποκτονιών να βλέπουν πίσω από την εκτέλεση συμβόλαιο θανάτου. 

Την Παρασκευή,  το μεσημέρι το θύμα πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά δύο άντρες στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Μάρνης, στις 14:52. Πριν τους πυροβολισμούς και σύμφωνα με όσα ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, υπήρξε έντονη λογομαχία μεταξύ τριών ανθρώπων κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι γνωρίζονταν μεταξύ τους. Ακολούθως, ο ένας τράβηξε όπλο και πυροβόλησε κατά των άλλων δυο, τους οποίους τραυμάτισε, έκρυψε το όπλο και διέφυγε με ΙΧ προς άγνωστη κατεύθυνση.

Μετά τους πυροβολισμούς, ο ένας τραυματίας, 22 ετών, χτυπημένος στο κεφάλι και τον λαιμό, έπεσε στο έδαφος μέχρι τη στιγμή που κατέφτασε ασθενοφόρο για να τον παραλάβει και να τον μεταφέρει στο ΚΑΤ.

Ο έτερος τραυματίας, 27 ετών, που είχε δεχτεί σφαίρα στην πλάτη, έφτασε μόνος του, πεζός, στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας, όπου ζήτησε τις πρώτες βοήθειες, ενημέρωσε για το περιστατικό, με συνέπεια να ειδοποιηθεί και η Αστυνομία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πετράλωνα: Ο «πιστολέρο» της πλατείας Βάθη είναι ο άντρας που δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής"

Κούλογλου: Κάνει λόγο για μονταζιέρα της ΝΔ, «οι δηλώσεις μου στο BBC παραποιήθηκαν» τονίζει

Για παραποίηση των όσων είπε στη συνέντευξη του στο BBC World Service κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «μονταζιέρα» επισημαίνοντας ότι στην ερώτηση  αν υπήρχαν νόμιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, η δήλωση του ήταν η εξής:  «...Αυτό είναι σωστό. Ήταν μια κακή πρακτική από τότε και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όμως κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, είχαμε μια αύξηση 30% στον αριθμό των παρακολουθήσεων σε σχέση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ...»

Όσα είπε ο ευρωβουλευτής  σε συνέντευξη του στο BBC World Service:

Ο μηχανισμός των υποκλοπών που έστησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη θυμίζει τη Στάζι, δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη του στο BBC World Service o Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή "Weekend" με το δημοσιογράφο Paul Henley σημείωσει ότι επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη υπάρχει μια συστηματική πρακτική: «Ένα σύστημα που θυμίζει τη Στάζι, τη διαβόητη Υπηρεσία πληροφοριών της Ανατολικής Γερμανίας γιατί η ιδέα είναι να ελέγχουν και την προσωπική ζωή των ανθρώπων προκειμένου να τους εκβιάζουν. Αυτή είναι η υπόθεση Ανδρουλάκη, δεν εξυπηρετείται κάποιο ζήτημα εθνικής ασφαλείας, παρακολουθώντας τον αρχηγό ενός πολιτικού κόμματος. Ποιο είναι το ζήτημα εθνικής ασφαλείας και γιατί δεν το λέει η κυβέρνηση;» διερωτήθηκε.

Όπως σημείωσε σε ερώτηση για το λογισμικό Predator, υπάρχει συντονισμένη παράλληλη παρακολούθηση από την ΕΥΠ και το Predator. «Όταν ο Θανάσης Κουκάκης ανακάλυψε ότι κάτι πήγαινε λάθος, σταμάτησε η παρακολούθηση της ΕΥΠ και ξεκίνησε η υποκλοπή με το Predator. Συντονισμένα χρησιμοποιήθηκαν τα δύο συστήματα και στην περίπτωση Ανδρουλάκη, περίπου. Την ίδια στιγμή η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εργαζόταν για ιδιώτες επιχειρηματίες, τους οποίους ερευνούσε ο Κουκάκης και τον παρακολούθησε για αυτό».

«Η κυβέρνηση θυμίζει τους Μόντι Πάιθονς»

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κωμικά επιχειρήματα που θυμίζουν Μόντυ Πάιθονς», δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου στη συνέχεια του αφιερώματος του BBC: «Iσχυρίζονται ότι υπήρχαν λόγοι εθνικής ασφαλείας, αλλά λένε ότι αν ο Μητσοτάκης το ήξερε, δεν θα το επέτρεπε. Άρα δεν υπάρχει τελικά ζήτημα εθνικής ασφαλείας» σημείωσε.

«H κυβέρνηση διέρρευσε στα ΜΜΕ μέχρι και ότι η Αρμενία και η Ουκρανία είχαν ζητήσει την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη, κάτι που οι δύο χώρες αρνήθηκαν άμεσα» ανέφερε ενώ σχόλιασε τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού λέγοντας ότι «αφήνει να εννοηθεί ότι το σκάνδαλο προκάλεσαν σκοτεινές δυνάμεις που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Είναι μια σουρεαλιστική ατμόσφαιρα καθώς επιχειρούν να συγκαλύψουν την υπόθεση». κατέληξε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κούλογλου: Κάνει λόγο για μονταζιέρα της ΝΔ, «οι δηλώσεις μου στο BBC παραποιήθηκαν» τονίζει"

Πρέβεζα: Τραγωδία σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας – Δύο εργαζόμενοι νεκροί από έκρηξη, δύο συλλήψεις (video)

Δύο νεκροί και δύο ελαφρά τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας κοντά στο Καναλάκι Πρέβεζας, κατά τη διάρκεια εργασιών ηλεκτροσυγκόλλησης.

Συνελήφθησαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μονάδας και ο αναπληρωτής διευθυντής παραγωγής

Οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στον εισαγγελέα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Θανάσιμα τραυματίστηκαν ένας 41χρονος από τον Μύτικα της Πρέβεζας, πατέρας τριών ανηλίκων, και ένας 49χρονος Αλβανικής καταγωγής, πατέρας δύο παιδιών.

Η έκρηξη προκλήθηκε σε δεξαμενή οξυγόνωσης νερού την ώρα που οι άτυχοι άνδρες εκτελούσαν εργασίες.

Οι δύο άνδρες μεταφέρθηκαν νεκροί στο Κ.Υ. Καναλακίου και θα μεταφερθούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για νεκροψία.

Δύο ελαφρά τραυματίες, χωρίς να διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την ζωή τους, προσήλθαν στο Γ.Ν. Πρέβεζας ο ένας για προληπτικές εξετάσεις και ο έτερος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για φροντίδα του τραύματος από χειρουργό ΩΡΛ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρέβεζα: Τραγωδία σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας – Δύο εργαζόμενοι νεκροί από έκρηξη, δύο συλλήψεις (video)"

Τουρκία: Νέα πρόκληση - Διαρροές του υπουργείου Άμυνας για 1.123 παραβιάσεις και παρενοχλήσεις της Αθήνας

H Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της κινήσεις με το υπουργείο άμυνας να βγαίνει αυτή τη φορά... μπροστά για να δώσει συνέχεια στο τουρκικό αφήγημα για ελληνικές παραβιάσεις και παρενοχλήσεις στο Αιγαίο. 

Σύμφωνα με την Yeni Safak, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι η Ελλάδα πραγματοποίησε σε έναν χρόνο συνολικά 1.616 παραβιάσεις και παρενοχλήσεις κατά του τουρκικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, ενώ από την αρχή του έτους και στο οκτάμηνο μέχρι τον Αύγουστο ο αριθμός έφτασε τις 1.123. Κατά τις ίδιες πηγές τα τουρκικά αεροσκάφη παρενοχλήθηκαν με κλείδωμα ραντάρ για 3.372 δευτερόλεπτα σε 14 διαφορετικά περιστατικά.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δίνει συνέχεια σε όσα ανέφερε περί ελληνικής παρενόχλησης του τουρκικού αεροπλάνου θαλάσσιας περιπολίας που εκτελούσε την αποστολή «NATO Sea Guard Operation» στα νότια της Ρόδου την 1η Σπετεμβρίου.

Η τουρκική προπαγάνδα συνεχίζεται με το ότι παρά τις εκκλήσεις της Τουρκίας για επίλυση των προβλημάτων στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και της συμμαχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα συνεχίζει να προκαλεί κλιμάκωση, επιθετικές ενέργειες και ρητορική και την παράνομη στάση της.

Η Ελλάδα, συνεχίζει η Yeni Safak επικαλούμενη τις πηγές της Άγκυρας, εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για στρατιωτικές ασκήσεις χωρίς να λάβει υπόψη την περίοδο μορατόριουμ (15 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου) και τις εθνικές και θρησκευτικές ημέρες που ορίζονται στο ελληνοτουρκικό μνημόνιο κατανόησης της Αθήνας του 1988, συνεχίζοντας να αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο.

Ειδικά στο πλαίσιο των αυξανόμενων παραβιάσεων και παρενοχλήσεων τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα παρενόχλησε τα F-16 σε πτήσεις υπηρεσίας στα νότια της Ρόδου, δυτικά της Λέσβου και νότια της Χίου, «κλειδώνοντάς» τα για συνολικά 1.330 δευτερόλεπτα.

Και αρχίζει η πιο πρόσφατη απαρίθμηση από τη Yeni Safak, «στις 18 Αυγούστου, πάντα κατά τις πηγές του Τουρκικού υπουργείο άμυνας, η Ελλάδα συνέχισε τις δραστηριότητές της σε αντίθεση με τις σχέσεις καλής γειτονίας και «λόκαρε» για 180 δευτερόλεπτα δύο αεροσκάφη F-16 στα νοτιοδυτικά της Χίου.

Ακόμη: παρενόχλησε τα τουρκικά αεροσκάφη στην πτήση αποστολής τους στις 23 Αυγούστου εφαρμόζοντας «κλείδωμα» του ραντάρ για συνολικά 1020 δευτερόλεπτα σε τέσσερα διαφορετικά περιστατικά – κάτι που διέψευσε αρμοδίως το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Παρενόχλησε αεροσκάφος F-16 που ανήκε στη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας για 303 δευτερόλεπτα στα νοτιοδυτικά της Λέσβου στις 24 Αυγούστου και 350 δευτερόλεπτα στα νοτιοδυτικά της Gökçeada στις 29 Αυγούστου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Νέα πρόκληση - Διαρροές του υπουργείου Άμυνας για 1.123 παραβιάσεις και παρενοχλήσεις της Αθήνας"

Βουλή: Την Τετάρτη η τροπολογία για την παράταση των διατάξεων για τις αποζημιώσεις ιατρών

Την Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία με την οποία παρατείνεται από τη λήξη της (31.8.2022) έως την 31η.12.2022, η ισχύς των διατάξεων, σχετικών με την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού COVlD-19 που αφορούν την αποζημίωση:

i) ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για μετακίνηση σε νοσοκομεία της ίδιας ή άλλης Υγειονομικής Περιφέρειας,

ii) ιδιωτών ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που παρέχουν υπηρεσίες για την κάλυψη κενών εφημερίας (εικοσιτετράωρη εφημεριακή απασχόληση) σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.,

iii) πρόσθετων ενεργών εφημεριών των ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. ειδικότητας αναισθησιολογίας, παθολογίας και πνευμονολογίας, καθώς και των υπηρετούντων σε Μ.Ε.Θ., που πραγματοποιούνται καθ’ υπέρβαση του ανώτατου προβλεπόμενου ανά βαθμό και ζώνη αριθμού ενεργών εφημεριών.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/770 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2019, σχετικά με ορισμένες πτυχές που αφορούν τις συμβάσεις για την προμήθεια ψηφιακού περιεχομένου και ψηφιακών υπηρεσιών (L136), καθώς και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/771 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2019, σχετικά με ορισμένες πτυχές που αφορούν τις συμβάσεις για τις πωλήσεις αγαθών, την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/2394 και της Οδηγίας 2009/22/ΕΚ, και την κατάργηση της Οδηγίας 1999/44/ΕΚ (L 136)».

Με την ίδια τροπολογία ρυθμίζονται επίσης θέματα Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) και Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ).

Συγκεκριμένα:

-Παρατείνεται

i) κατά τρεις μήνες το διάστημα εντός του οποίου η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.) οφείλει να μεριμνήσει για την ανάδειξη του πρώτου Δ.Σ του Ταμείου.

ii) κατά έξι μήνες η λειτουργία της Μονάδας Υποστήριξης της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.), καθώς και η θητεία των ήδη υπηρετούντων σε αυτήν μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και σχετική αίτηση των ενδιαφερόμενων.

-Επιτρέπεται η απόσπαση προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, μόνιμου και με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου, από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς, στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (Υ.Σ.Μ.Α.) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι οι αποσπάσεις προσωπικού των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που υπηρετεί στην Υ.Σ.Μ.Α. διατηρούνται σε ισχύ, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Την Τετάρτη η τροπολογία για την παράταση των διατάξεων για τις αποζημιώσεις ιατρών"

Κούλογλου στο BBC: «Παρακολουθήσεις τηλεφώνων γίνονταν και επί ΣΥΡΙΖΑ»

Συνεχίζει να λαμβάνει διαστάσεις το ζήτημα με τις παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων πολιτικών προσώπων, με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου να παραδέχεται πως παρακολουθήσεις γίνονταν και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας πως αυτό ήταν μία «κακή πρακτική».

Ηχογραφημένο απόσπασμα ανήρτησε στα social media ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Καιρίδης, στο οποίο αναφέρει πως συμμετείχε σε  συνέντευξη στην εκπομπή «Weekend» στο BBC Radio World Service, στην οποία ήταν προσκλεκλημένος και ο κ. Κούλογλου. Εκεί, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να ανέφερε  πως διαχρονικά -και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ- γίνονταν παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κάτι που απέδωσε σε «κακή πρακτική».

Στην αρχή του αποσπάσματος που δημοσιοποίησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο δημοσιογράφος του BBC αναφέρει στον κ. Κούλογλου πως το θέμα (των παρακολουθήσεων) στην πραγματικότητα δεν αφορά σε ένα πολιτικό κόμμα, γιατί  «υπήρχε μια ευρεία παρακολούθηση τηλεφώνων που πλέον γνωρίζουμε όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 2015 και 2019».

Σύμφωνα με το απόσπασμα που δημοσιοποίησε ο κ. Καιρίδης η απάντηση του κ. Κούλογλου ήταν η εξής: «Αυτό είναι σωστό, είναι σωστό. Ήταν μια κακή πρακτική τότε, όσο και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων».

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Κούλογλου στο BBC: «Παρακολουθήσεις τηλεφώνων γίνονταν και επί ΣΥΡΙΖΑ»"

Τουρίστας κλείδωσε το μωρό στο αμάξι και πήγε να κάνει… μπάνιο στη θάλασσα

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στην Κρήτη με πρωταγωνιστή έναν τουρίστα που άφησε κλειδωμένο στο αμάξι το παιδί του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, όλα συνέβησαν χθες το μεσημέρι όταν ένας 26χρονος Γερμανός πήρε το αυτοκίνητό του και κατέβηκε με το 20 μηνών κοριτσάκι του στη θάλασσα του Παλιόκαστρου Ηρακλείου για να κάνει μπάνιο.

Ο 26χρονος δεν δίστασε να κλειδώσει το παιδί του μέσα στο αμάξι, την ώρα που η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 32 βαθμούς Κελσίου, και να κατέβει σαν κύριος στην παραλία για να κάνει μπάνιο.

Τα λεπτά περνούσαν και το παιδί άρχισε να νιώθει έντονη δυσφορία. Το μικρό κορίτσι ξεκίνησε να κλαίει και ευτυχώς, για εκείνο, ο ναυαγοσώστης που βρίσκεται στην περιοχή άκουσε τα κλάματα και βρήκε το παιδί κλειδωμένο μέσα στο αμάξι. Μάλιστα όπως διαπιστώθηκε το 20μηνών κοριτσάκι ήταν στο αυτοκίνητο για 40 λεπτά!

Ο ναυαγοσώστης ειδοποίησε την αστυνομία που έσπευσε στο σημείο και συνέλαβε τον 26χρονο πατέρα.

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρίστας κλείδωσε το μωρό στο αμάξι και πήγε να κάνει… μπάνιο στη θάλασσα"

Συρίγος: Το «θα έρθουμε ξαφνικά βράδυ» του Ερντογάν είναι στίχος και παραπέμπει στην εισβολή στην Κύπρο

Τις ανοιχτές απειλές του Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας, ανέλυσε ο Άγγελος Συρίγος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και υφυπουργός Παιδείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Εξήγησε ότι η φράση του Τούρκου προέδρου «θα έρθουμε ξαφνικά βράδυ», δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί στίχο τραγουδιού του 1974 και παραπέμπει στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Συνεπώς, η χθεσινή ομιλία Ερντογάν είχε ένα μήνυμα από το 1922 με το «σας ρίξαμε στη θάλασσα, να το θυμάστε» και από το 1974 με το «θα έρθουμε βράδυ» για την εισβολή στην Κύπρο.

Συνεπώς, εξήγησε ο κ. Συρίγος το μήνυμα του Ερντογάν ήταν "προσέξτε, επειδή είμαστε έτοιμοι".

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένη συμπεριφορά, αλλά η Άγκυρα κινείται διαρκώς σε ρυθμούς απειλών για επανάληψη του ’22 και του ’74.

«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα διεθνούς ηγέτη να κινείται σε αυτούς τους ρυθμούς επί πολλές εβδομάδες. Δεν είναι κάτι που έγινε χθες με αφορμή την επέτειο. Ο Τσαβούσογλου τα λέει αυτά εδώ και δύο μήνες. Ο Ερντογάν μιλά σε αυτούς τους τόνους πάνω από 1,5 μήνα» τόνισε ο κ. Συρίγος.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Συρίγος: Το «θα έρθουμε ξαφνικά βράδυ» του Ερντογάν είναι στίχος και παραπέμπει στην εισβολή στην Κύπρο "

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες από το βράδυ – Έρχεται έκτακτο δελτίο

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από το βράδυ της Κυριακής, καθώς αναμένονται έντονα φαινόμενα – βροχές και καταιγίδες – σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Σύμφωνα με τον διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, ο οποίος έκανε σχετική ανάρτηση στο Twitter, αναμένεται να εκδοθεί το μεσημέρι της Κυριακής νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, καθώς έντονα φαινόμενα θα πλήξουν περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και των Σποράδων.

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού σε Εύβοια και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.

Οι περιοχές που θα πληγούν σύμφωνα με το tweet του Θοδωρή Κολυδά:

 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Βροχές και καταιγίδες από το βράδυ – Έρχεται έκτακτο δελτίο"

Ηράκλειο: Σκύλος επιτέθηκε σε γιαγιά που κρατούσε αγκαλιά το εγγονάκι της

Ακόμα ένα περιστατικό με επίθεση σκύλου καταγράφηκε στην Κρήτη. Το περιστατικό διαδραματίστηκε χθες το πρωί στην Αμμουδάρα του Δήμου Μαλεβιζίου, όταν μία γυναίκα κρατούσε στην αγκαλιά της το μόλις 8 μηνών εγγονάκι της.

Ξαφνικά, ένα δεσποζόμενο λυκόσκυλο, όρμηξε πάνω στην 52χρονη γυναίκα με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός!

Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε σοβαρά ούτε η ίδια ούτε το μωρό, ωστόσο το επεισόδιο είχε και συνέχεια, καθώς ο 26χρονος πατέρας του βρέφους βρήκε την 49χρονη ιδιοκτήτρια του σκύλου, της επιτέθηκε και την χτύπησε στο πρόσωπο.

Και οι δύο συνελήφθησαν και αντάλλαξαν μηνύσεις.

ekriti

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηράκλειο: Σκύλος επιτέθηκε σε γιαγιά που κρατούσε αγκαλιά το εγγονάκι της "

Σύλληψη 23χρονου για ληστείες, έβγαλε πιστόλι στους αστυνομικούς

Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, στην περιοχή του Ζωγράφου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, 23χρονος που κατηγορείται για σύσταση συμμορίας που διέπραττε ληστείες κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και για βία κατά υπαλλήλων. Παράλληλα, αναζητούνται οι συνεργοί του.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο διερεύνησης τεσσάρων ένοπλων ληστειών, που διαπράχθηκαν διαδοχικά πρωινές ώρες χθες, Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, σε δύο πρατήρια υγρών καυσίμων και σε ισάριθμα περίπτερα σε Αργυρούπολη, Βύρωνα, Υμηττό και Ηλιούπολη, ταυτοποιήθηκε ο 23χρονος ως ένας εκ των δραστών των ληστειών και μετά από αναζητήσεις, εντοπίστηκε μέσα σε κατάστημα στου Ζωγράφου.

Κατά την είσοδο των αστυνομικών στο κατάστημα ο 23χρονος έβγαλε πιστόλι από τσαντάκι που κρατούσε και επιχείρησε να κάνει χρήση αυτού. Οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και τον αφόπλισαν, παρά την σθεναρή αντίστασή του.

Στην κατοχή του κατηγορούμενου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Πιστόλι με φυσίγγιο στη θαλάμη και γεμιστήρα με 6 φυσίγγια και το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ. Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο 23χρονος ήταν κατηγορούμενος για ληστείες και είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύλληψη 23χρονου για ληστείες, έβγαλε πιστόλι στους αστυνομικούς"

Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται και διευρύνεται η περίμετρός του – Εξετάζεται μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προανήγγειλε, την Κυριακή (04/09), την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, τη «διεύρυνση της περιμέτρου του» όπως είπε χαρακτηριστικά και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για φθηνές μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις στον ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Οικόνομου ανέφερε για την ενέργεια και το επίδομα θέρμανσης: «Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, έχουμε μέτρα οριζόντια, σε ό,τι αφορά στα καύσιμα τρέχει το Fuel Pass 2, θα δούμε με ποιους τρόπους […] θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και εκεί. Σε ό,τι αφορά στο επίδομα θέρμανσης, κάθε χρόνο έχουμε και περισσότερα χρήματα και διευρυμένη περίμετρο και φέτος δεν θα μπορεί να είναι διαφορετικά. Έχουμε αποδείξει ότι καταλαβαίνουμε απαιτήσεις και ανάγκες του κόσμου και ανταποκρινόμαστε σε αυτό».

Ακόμα, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα για την ακρίβεια και την αύξηση των τιμών στην ενέργεια θα είναι συνεχή για όσο διαρκέσει η κρίση, την οποία παρομοίωσε με την πανδημία, καθώς – όπως είπε – είναι εξωγενής, προκαλεί οικονομικά προβλήματα και απαιτεί οικονομική στήριξη των πολιτών.

Στο τραπέζι οι φθηνές μετακινήσεις

Πάντως, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Γιάννης Οικονόμου αποκάλυψε πως στο τραπέζι των μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση είναι και σχέδιο μείωσης της τιμής των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι το εν λόγω μέτρο αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών, στη μετακίνηση, στην εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας από τα ΙΧ, τονίζοντας: «Τα αρμόδια υπουργεία θα αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα που υπάρχει».

Τέλος, ο Γιάννης Οικονόμου είπε: «Σε κάθε πτυχή του οικονομικού βίου των ανθρώπων, είτε αυτό αφορά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, είτε αφορά στην αντιμετώπιση των οικονομικών πιέσεων στην καθημερινότητα, στο σούπερμάρκετ, στις αγορές του, είτε αφορά στη θέρμανσή του, έχοντας πλήρη ενσυναίθηση των προβλημάτων, η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που υπάρχει με προσοχή για να μην τινάξουμε την οικονομία στον αέρα». 

ieidiseis 

Διαβάστε Περισσότερα » " Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται και διευρύνεται η περίμετρός του – Εξετάζεται μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ "

Φονικές πλημμύρες στο Πακιστάν – Κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών από έλλειψη πόσιμου νερού

Ο απολογισμός των νεκρών από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν αυξήθηκε ακόμη περισσότερο το Σάββατο 3/9, με 57 ακόμη θανάτους να καταγράφονται, οι 25 από τους οποίους αφορούσαν παιδιά, την ώρα που οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών στη χώρα λόγω της έλλειψης πόσιμου νερού.

Η συντονιστική ομάδα που έχει συσταθεί για να οργανώσει τις προσπάθειες ανακούφισης και αρωγής των πληγέντων συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά στο Ισλαμαμπάντ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ.

Οι βροχοπτώσεις ρεκόρ της εποχής των μουσώνων και το λιώσιμο των παγετώνων στα βουνά του βόρειου Πακιστάν προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες στη χώρα, οι οποίες έχουν επηρεάσει 33 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ τουλάχιστον 1.265 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων 441 παιδιά. Το ένα τρίτο της χώρας βρέθηκε κάτω από το νερό, ενώ περίπου 1,4 εκατομμύρια σπίτια καταστράφηκαν, όπως και δρόμοι, γέφυρες και άλλες υποδομές. Σοβαρές είναι οι ζημιές και στις καλλιέργειες, με τις μισές από αυτές να έχουν καταστραφεί.

Το μεγάλο ποσοστό των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους, καθώς τουλάχιστον το ένα τρίτο των θυμάτων εκτιμάται ότι είναι παιδιά, εγείρει σοβαρές ανησυχίες.

Την Παρασκευή η Unicef ανακοίνωσε ότι και άλλα παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν τώρα στο Πακιστάν λόγω της έλλειψης καθαρού, πόσιμου νερού.

«Τώρα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εξαπλωθούν γρήγορα θανατηφόρες ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του νερού, όπως διάρροια, χολέρα, δάγκειος πυρετός και ελονοσία», δήλωσε ο Αμπντουλάχ Φάντιλ της Unicef. «Κατά συνέπεια υπάρχει κίνδυνος να πεθάνουν πολύ περισσότερα παιδιά».

Και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) προειδοποίησαν ότι η πρόσβαση σε καθαρό νερό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πληγέντες που αναζητούν τροφή και κατάλυμα.

Πριν τις καταστροφικές πλημμύρες το Πακιστάν επλήγη από τέσσερα κύματα καύσωνα και πολλές δασικές πυρκαγιές, δήλωσε ο επικεφαλής διαχείρισης καταστροφών στη διάρκεια της συνεδρίασης της συντονιστικής ομάδας, γεγονός που υπογραμμίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα αυτή της νότιας Ασίας.

«Το 2022 έφερε το Πακιστάν αντιμέτωπο με μερικές σκληρές αλήθειες για την κλιματική αλλαγή», τόνισε ο Άχταρ Ναουάζ. «Φέτος δεν ζήσαμε άνοιξη, αντιμετωπίσαμε τέσσερα κύματα καύσωνα τα οποία προκάλεσαν μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε.

Στη χώρα έχει σταλεί βοήθεια από διάφορα κράτη, με την πρώην πτήση που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από τη Γαλλία να προσγειώνεται το Σάββατο 3/9 το πρωί στο Ισλαμαμπάντ. Αλλά η μεγαλύτερη οργάνωση αρωγής του Πακιστάν επεσήμανε ότι ακόμη υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στους οποίους δεν έχει φτάσει βοήθεια.

Ο υπουργός Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Πακιστάν, ο Άχσαν Ικμπάλ, δήλωσε ότι η χώρα δεν διαθέτει τους πόρους για να αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη κρίση, τονίζοντας ότι οι πλημμύρες είναι η χειρότερη καταστροφή της πρόσφατης παγκόσμιας ιστορίας που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Αρχικά το κόστος των ζημιών είχε εκτιμηθεί στα 10 δισεκ. δολάρια, αλλά εξακολουθούν να αποτιμώνται σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φονικές πλημμύρες στο Πακιστάν – Κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών από έλλειψη πόσιμου νερού"

ΕΕ: Στην τελική ευθεία για τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους

Το ελληνικό μοντέλο της επιβολής πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών, που εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιούλιο, βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων σε επίπεδο ΕΕ για την οριστικοποίηση των μέτρων που θα παρουσιάσει η Κομισιόν στην κατεύθυνση περιορισμού του ενεργειακού κόστους.

Ήδη σε τεχνοκρατικό επίπεδο εξετάζονται τα υπέρ και τα κατά των εναλλακτικών λύσεων που βρίσκονται στο τραπέζι για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές, ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ενέργειας την ερχόμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – που αναμένεται να περιγράψει τις λύσεις που προκρίνονται σε ομιλία της στις 12 Σεπτεμβρίου – την Παρασκευή τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν και στις τιμές εισαγωγής ρώσικου φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην ΕΕ.

Βασικό πλεονέκτημα του πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών είναι αφενός ότι μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και αφετέρου ότι ακυρώνει στην πράξη την επίπτωση των τιμών του φυσικού αερίου στο κόστος αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τις άλλες πηγές (άνθρακα, πυρηνικά, υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ, κλπ.). Ο λόγος είναι ότι οι μονάδες αυτές δεν θα εισπράττουν την τιμή που ορίζει η ακριβότερη μονάδα, που απαιτείται για να καλυφθεί η ζήτηση (όπως ορίζει το μοντέλο αγοράς -target model – που προβλέπει το ισχύον Κοινοτικό πλαίσιο) αλλά την διοικητικά καθοριζόμενη τιμή – πλαφόν. Με τις τρέχουσες συνθήκες ακριβότερες είναι οι μονάδες φυσικού αερίου, το υψηλό κόστος των οποίων μεταφέρεται έτσι στο σύνολο των τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η υιοθέτηση του μέτρου θα πρέπει να συνοδεύεται από κατάργηση της φορολόγησης των υπερκερδών (windfall profits) των ηλεκτροπαραγωγών που έχουν υιοθετήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες (και η Ελλάδα με ποσοστό 90 %).

Σημειώνεται ότι η χώρα μας είχε προχωρήσει ήδη από πέρυσι στην άμεση ανάκτηση των υπερεσόδων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ από τον Ιούλιο το μοντέλο επεκτάθηκε στο σύνολο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή η οποία όπως επισημαίνεται θα πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, διαφορετικά θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου (αφού θα μειωθεί η τιμή). Κάτι που είναι ανεπιθύμητο ειδικά αυτήν την περίοδο. Σημειώνεται ότι η επιλογή αυτή (είναι η λύση που εφαρμόζεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία) περιλαμβάνει και αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών για τη διαφορά της πραγματικής τιμής αγοράς του καυσίμου, από το πλαφόν.

Από την άλλη πλευρά, αν το πλαφόν επιβληθεί στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου, θα πρέπει να διασφαλισθεί η επάρκεια εφοδιασμού. Η Ρωσία έκανε ήδη λόγο για διακοπή εφοδιασμού εφόσον επιβληθεί το πλαφόν στο ρωσικό αέριο.

Η ελληνική κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Μάρτιο αλλά και με παρεμβάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα προς τους ομολόγους του στα Συμβούλια Υπουργών Ενέργειας έχει κατ ‘ επανάληψη επισημάνει την ανάγκη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάσχεση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Στην τελική ευθεία για τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους"

Πετράλωνα: Δολοφόνησαν άνδρα τα ξημερώματα – 14 κάλυκες στο σημείο

Θύμα δολοφονίας έπεσε ένας άνδρας τα ξημερώματα της Κυριακής στα Πετράλωνα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δράστες είναι πιθανότατα δύο και το θύμα συζούσε μαζί τους.

Τον πυροβόλησαν, ο άνδρας προσπάθησε να φύγει και συνέχισαν να του ρίχνουν. Στο σημείο βρέθηκαν 14 κάλυκες. 

Το αιματηρό περιστατικό συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακή στην οδό Αλκμήνης 107 στα Πετράλωνα.

Το θύμα δεν έχει ταυτοποιηθεί, πιθανότατα να είναι Ελληνας και η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών που διέφυγαν πεζή. Ερευνάται πάντως αν υπήρχε κοντά όχημα για να διαφύγουν.

Το θύμα είχε πάνω του 5.000 ευρώ και δεν είχε όπλο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πετράλωνα: Δολοφόνησαν άνδρα τα ξημερώματα – 14 κάλυκες στο σημείο"

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη ρήξη- Κίνδυνοι και παρενέργειες

Σε κορύφωση της ρήξης Δύσης-Ρωσίας για το φυσικό αέριο οδηγεί η επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που δρομολογεί η Ευρώπη, φέρνοντας πολύ κοντά  το ενδεχόμενο  διακοπής ροής του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Οι επόμενες μέρες όπως και η μέρα της Συνόδου των υπουργών Ενέργειας, η Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου είναι κρίσιμες, καθώς αναμένονται αντιδράσεις που θα σηματοδοτήσουν τις συνέπειες των εξελίξεων που έρχονται και πώς θα αντιδράσουν οι τιμές. Ταυτόχρονα γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις ενδεχόμενες παρενέργειες της θέσπισης ενός τέτοιου μέτρου παρέμβασης και ζυγίζονται τα υπέρ και τα κατά.

Κι ενώ η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν χειμώνα χωρίς το ρωσικό αέριο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις επιδράσεις ενός πλαφόν στις τιμές αν επιβληθεί και αν θα επιτευχθεί μείωση κατανάλωσης αερίου αλλά και ποιες θα είναι τελικά οι επιπτώσεις στην οικονομία των κρατών μελών.

Ήδη η Ρωσία την Παρασκευή αποφάσισε να διακόψει δηλαδή επ΄αόριστον τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του αγωγού Nord Stream 1, προκαλώντας ενεργειακή ασφυξία στη Γηραιά Ήπειρο, ενόψει του χειμώνα, μετά την επιβεβαίωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν ότι η Κομισιόν προετοιμάζεται για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται μέσω αγωγών.

Η ανάγκη για διπλό πλαφόν σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο κρίνεται απαραίτητη καθώς πρέπει η Ευρώπη κάπως να αντιδράσει στο γεγονός ότι η Ρωσία  εξασφαλίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, μειώνοντας τεχνητά τις διαθέσιμες ποσότητες σε ορυκτά καύσιμα και αναγκάζοντας τις δυτικές κοινωνίες να το αγοράζουν σε όποια τιμή. Ανοιγοκλείνοντας τις κάνουλες της ροής του φυσικού αερίου και προκαλώντας ανά πάσα στιγμή τεχνητές κρίσεις η Ρωσία καταφέρνει να αποκομίζει τεράστια οφέλη από την έκρηξη των τιμών με αποτέλεσμα τα ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) να αποδίδουν το 50% των συνολικών εσόδων στα ρωσικά ταμεία. Με χρήματα από τη Δύση από τα υπερκέρδη από τα ορυκτά καύσιμα που χειραγωγεί η Ρωσία πετυχαίνει στη χρηματοδότηση  του πολέμου στην Ουκρανία.

Το πλαφόν, μια πρόταση του Μάριο Ντράγκι

Μια πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο που εισάγεται από τη Ρωσία, υποβλήθηκε από τον απερχόμενο Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, και αφορά ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που αγοράζεται από εταιρείες ενέργειας της ΕΕ. Τη διαφορά μέχρι την τιμή που διαμορφώνεται κάθε μέρα θα την καλύπτουν επιδοτήσεις.

Μια τέτοια κίνηση θα περιόριζε τη διαπραγματευτική ισχύ της Μόσχας έναντι της ΕΕ. Παράλληλα όμως, θα διακινδύνευε και το ενδεχόμενο να δούμε ρωσικά «αντίποινα» όπως για παράδειγμα την πλήρη διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ από την πλευρά της Μόσχας (δείγματα της οποίας έχουμε ήδη δει μέσα από τις αλλεπάλληλες – ενδεχομένως προσχηματικές – διακοπές στις ρωσικές ροές μέσω του Nord Stream 1).

Μια άλλη παραλλαγή είναι να μπει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως χώρας προελεύσεως. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πλήρωναν στις ενεργειακές εταιρείες τη διαφορά μεταξύ αυτού του πλαφόν και της υψηλότερης τιμής του φυσικού αερίου, έτσι ώστε οι εταιρείες να μην χρειάζεται να μετακυλίουν το κόστος στους καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου  στην Ευρώπη έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από τον Ιούνιο σε Ισπανία και Πορτογαλία που έχουν πάρει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για την πιλοτική εφαρμογή αυτού του συστήματος. Ωστόσο, όπως σημειώνει στην ανάλυσή του το Gzero, η Ιβηρική Χερσόνησος δεν αγοράζει μεγάλες ποσότητες ρωσικού αερίου είναι σε έναν βαθμό αποσυνδεδεμένη από την ευρύτερη αγορά χονδρικής της ΕΕ.

Ρωσική αντίδραση

Μετά τις ανακοινώσεις για το πλαφόν, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε πως η Ρωσία θα επιβάλει εμπάργκο σε όσες χώρες υποστηρίξουν την πρόταση της Ουάσιγκτον για ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Χαρακτήρισε άλλωστε «παράλογο» το σχέδιο, ενώ την ίδια απειλή επανέλαβε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας ότι δεν θα παράσχει η Ρωσία πετρέλαιο και πετρελαιοειδή σε όσες χώρες ενταχθούν στο σχέδιο, καθώς «απλούστατα δεν θα συνεργαστούμε μαζί τους». Αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα διακόψει τις προμήθειες στην Ευρώπη εάν οι Βρυξέλλες επιβάλλουν ένα τέτοιο ανώτατο όριο. Ακολούθησε το πάγωμα α επ’ αόριστον την προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο, από τον αγωγό Nord Stream 1, εξέλιξη απολύτως αναμενόμενη.

Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία, που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία έχει διαμηνύσει πως θα αντιταχθεί στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου. Εξάλλου, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς επιμένει πως το πλαφόν μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν επιβληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και συμμετάσχουν και χώρες εκτός G7, όπως η Ινδία και η Τουρκία. 

Παρενέργειες και διαφωνίες

Οι πολέμιοι της θέσπισης ενός πλαφόν στο αέριο στην Ευρώπη, τονίζουν τις διάφορες παρενέργειες που μπορεί να έχει. Όπως τονίζουν, το τεχνιτά «φθηνό» αέριο μπορεί να μην φέρει αποσυμπίεση στις τιμές.  Θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να καταναλώνουν περισσότερο μόλις ένα μήνα αφότου τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να μειώσουν «εθελοντικά» την κατανάλωση κατά 15% μέχρι τον Απρίλιο του 2023. Σε μια τέτοια περίπτωση, η μεγαλύτερη ζήτηση θα ωθούσε τις τιμές προς τα πάνω καθιστώντας έτσι, με την πάροδο του χρόνου,  την επιδότηση μη βιώσιμη για τις κυβερνήσεις.

Η κάλυψη της υψηλής τιμής ουσιαστικά από προϋπολογισμούς, σημαίνει ότι χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία που είναι ήδη υπερχρεωμένες  θα έμπαιναν ακόμη πιο βαθιά μέσα σε χρέη εάν δανείζονταν περισσότερα χρήματα για να προστατεύσουν τους πολίτες τους από τους υπερβολικά υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Άλλες  φωνές υποστηρίζουν πως όλη αυτή η συζήτηση υπονομεύει τους σχεδιασμούς της ΕΕ περί κλιματικής ουδετερότητας με ορίζοντα το 2050, καθώς ουσιαστικά επιδοτούνται όχι μόνο τους καταναλωτές αλλά και τα ορυκτά καύσιμα και ότι, ως εκ τούτου, τα δημόσια κεφάλαια θα ήταν καλύτερο να δαπανηθούν για την επιτάχυνση της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη ρήξη- Κίνδυνοι και παρενέργειες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news