facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Ισραήλ: Ανακοίνωσε 4η δόση για τους άνω των 60 και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Το Ισραήλ ανακοίνωσε απόψε ότι, κατόπιν σύστασης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, θα προσφέρει και τέταρτη δόση του εμβολίου για την Covid-19 σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, εν μέσω των κλιμακούμενων ανησυχιών για την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, η τέταρτη δόση θα απευθύνεται επίσης στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

«Οι πολίτες του Ισραήλ ήταν οι πρώτοι στον κόσμο που έλαβαν την τρίτη δόση του εμβολίου για την Covid-19 και συνεχίζουμε να πρωτοπορούμε, με την τέταρτη δόση» ανέφερε ο Μπένετ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προέτρεψε όσους πληρούν τα κριτήρια «να πάνε να εμβολιαστούν».

ΑΜΠΕ/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισραήλ: Ανακοίνωσε 4η δόση για τους άνω των 60 και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό "

Κορονοϊός: Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στην Ισπανία – Τα μισά ανήκουν στην μετάλλαξη Όμικρον

Η Ισπανία κατέγραψε σήμερα (21.12.2021) ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού, με 49.823 μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες και η παραλλαγή Όμικρον, που είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες, ευθύνεται για σχεδόν τις μισές από αυτές, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
 
Κατά τις τελευταίες 14 ημέρες καταγράφονταν κατά μέσο όρο 695 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Το διάστημα 6-12 Δεκεμβρίου το 47% των νέων κρουσμάτων οφειλόταν στην Όμικρον.

Η Ισπανία ήταν μία από τις χώρες που είχαν πληγεί περισσότερο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στην Ισπανία – Τα μισά ανήκουν στην μετάλλαξη Όμικρον"

Βόλος: Στον εισαγγελέα εναντίον του γιατρού που απέτρεπε ζευγάρι με κορονοϊό να νοσηλευθεί σε Νοσοκομείο

Σε κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην εισαγγελία Βόλου θα προχωρήσει ο 63χρονος Βολιώτης που έχασε τη γυναίκα του από κορονοϊό, θεωρώντας πως καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έπαιξαν οι προτροπές ιδιώτη γιατρού, που παρακολουθούσε τόσο την 60χρονη όσο και τον ίδιο, που επίσης νόσησε σοβαρά, να μη νοσηλευθούν στο Νοσοκομείο καθότι – όπως τους έλεγε – «επτά στους δέκα που πηγαίνουν στο Νοσοκομείο με κορονοϊό, πεθαίνουν».

Ήδη, ο 63χρονος που προσπαθεί να ξεπεράσει την αρρώστια, αλλά και την απώλεια της γυναίκας του, έχει καταθέσει εγγράφως επίσημη καταγγελία εναντίον του γιατρού στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να λάβει απόφαση για παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

«Είμασταν ανεμβολίαστοι κι εγώ και η γυναίκα μου γιατί φοβόμασταν. Έτσι κολλήσαμε κορονοϊό. Η γυναίκα μου είχε ακούσει από μια γνωστή της για τον συγκεκριμένο γιατρό, ότι είναι πολύ καλός άνθρωπος, της εκκλησίας. Τον πήραμε τηλέφωνο όταν αρχίσαμε να μην πηγαίνουμε καλά και ήρθε στο σπίτι μας. Μας εξέτασε και βρήκε πράγματι ότι τα πνευμόνια μας δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Μας είπε όμως να μην ανησυχούμε, ότι δεν είναι τίποτα και ότι θα μας κάνει καλά», δήλωσε στην ΕΡΤ ο 63χρονος, προσθέτοντας πως όταν του είπαν ότι είναι ανεμβολίαστοι τους απάντησε ότι κι αυτός δεν έχει εμβολιαστεί, συμπληρώνοντας: «Κάτσε να δεις τί θα πάθουν αυτοί που είναι εμβολιασμένοι σε τέσσερα χρόνια από σήμερα. Πως θα πεθαίνουν και πόσες αρρώστιες θα εκδηλώσουν».

Σύμφωνα με τον 63χρονο, ξεκίνησαν να παίρνουν τα χάπια που τους έδωσε, “αλλά το ίδιο βράδυ άρχισε να πέφτει πολύ το οξυγόνο της γυναίκας μου”. Έτσι, τον ξαναπήρε τηλέφωνο και του ζήτησε να έλθει και πάλι, όπως κι έγινε. Ο γιατρός αυτή τη φορά έφερε μαζί του ένα βαλιτσάκι με φορητό οξυγόνο, ενώ τους είπε ότι σ’ ένα άλλο σπίτι ασθενούς του είχε μπουκάλες οξυγόνου, τις οποίες και έφερε ο γιος του για να χρησιμοποιήσει η γυναίκα του.

«Το ζευγάρι ηλικιωμένων που είχε αυτές τις φιάλες οξυγόνου μάθαμε ότι είχαν νοσήσει και είχαν πάει στο Νοσοκομείο. Δεν ξέρω τι έγιναν οι άνθρωποι αυτοί, αν ζουν, μου είπε δε, πως μπορούμε να προμηθευθούμε φιάλες οξυγόνου από έναν γνωστό του στη Θεσσαλονίκη, που θα μας τις έδινε χωρίς να μας χρεώσει την εγγύηση των 400 ευρώ, χάρη στη γνωριμία του με τον γιατρό», είπε στην ΕΡΤ ο 63χρονος, προσθέτοντας πως από αυτό το σημείο άρχισε να μην τον εμπιστεύεται, σκεπτόμενος ότι μέχρι να έλθουν οι φιάλες από τη Θεσσαλονίκη θα είχαν πεθάνει.

Όπως εξιστορεί ο 63χρονος, την άλλη μέρα η 60χρονη ήταν ακόμη χειρότερα κι όταν ο γιος του τους είπε να πάνε στο Νοσοκομείο γιατί ήταν χάλια, ο γιατρός που είχε έρθει πάλι να μας δει, είπε: «Να ξέρετε πως οι επτά στους δέκα που πηγαίνουν στο Νοσοκομείο, φεύγουν».

«Για να είμαι ειλικρινής μου κακοφάνηκε αυτό που είπε, αλλά τρομοκρατηθήκαμε. Λογικό δεν είναι να τρομοκρατηθείς; Δεν το είπε ένας μπακάλης, ούτε ένας χασάπης. Το είπε ένας γιατρός. Έτσι δεν πήγαμε πάλι στο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα το βράδυ το οξυγόνο να πέσει στα τάρταρα. Στις 4 τελικά τα ξημερώματα κάλεσα ασθενοφόρο και πήγαμε στο Νοσοκομείο. Εγώ έμεινα 23 μέρες, ενώ η γυναίκα μου την τρίτη μέρα μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χαλκίδας και διασωληνώθηκε», λέει ο 63χρονος με συγκίνηση, καθώς δεν μπόρεσε να πάει ούτε στην κηδεία της, όντας ο ίδιος ακόμη άρρωστος με οξυγόνο στο σπίτι.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Στον εισαγγελέα εναντίον του γιατρού που απέτρεπε ζευγάρι με κορονοϊό να νοσηλευθεί σε Νοσοκομείο"

Λιβύη: Προς αναβολή οι εκλογές – Ένοπλοι αναπτύχθηκαν στα προάστια της Τρίπολης

Ομάδες ενόπλων αναπτύχθηκαν σήμερα σε ένα προάστιο της Τρίπολης στη Λιβύη, αναγκάζοντας τα σχολεία της περιοχής να κλείσουν και τον ΟΗΕ να εκφράσει την έντονη ανησυχία του, καθώς εκτός των άλλων αναμένεται να αναβληθούν οι προεδρικές εκλογές της Παρασκευής.

Η Manul, η αποστολή του ΟΗΕ, σε μια ανακοίνωσή της, δήλωσε «ανήσυχη για τις εξελίξεις» όσον αφορά την ασφάλεια στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

«Η κινητοποίηση δυνάμεων που πρόσκεινται σε διάφορες ομάδες προκαλεί εντάσεις και αυξάνει τον κίνδυνο συγκρούσεων που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σύρραξη», προειδοποίησε.

«Κάθε διαφωνία για πολιτικά ή στρατιωτικά ζητήματα πρέπει να επιλύεται με διάλογο, ιδίως σε αυτήν την περίοδο που η χώρα διανύει μια δύσκολη και περίπλοκη εκλογική διαδικασία, στόχος της οποίας είναι να οδηγήσει σε μια ειρηνική (πολιτική) μετάβαση», επέμεινε η Manul.

Νωρίτερα, σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται οχήματα με πολυβόλα και ένα άρμα μάχης σε μια συνοικία κοντά σε μια πανεπιστημιούπολη. Οι δρόμοι είχαν αποκλειστεί με σακιά με άμμο και τα οδοφράγματα φυλάσσονταν από ενόπλους.

Το Πανεπιστήμιο της Τρίπολης αναγκάστηκε να κλείσει τις πύλες του λόγω της κατάστασης αυτής στις συνοικίες Αΐν Ζάρα και Φορνάζ. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, πολλά σχολεία σε αυτές τις γειτονιές στα νότια προάστια της πόλης αποφάσισαν επίσης, για προληπτικούς λόγους, να κλείσουν.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συνέλεξε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν έχουν σημειωθεί συγκρούσεις ή ανταλλαγή πυρών. Ένας ανταποκριτής μετέδωσε ότι η κατάσταση έβαινε προς εκτόνωση το απόγευμα, καθώς οι περισσότεροι δρόμοι είχαν ανοίξει για την κυκλοφορία και ο αριθμός των ενόπλων είχε μειωθεί.

Οι αρχές δεν έκαναν κανένα σχόλιο για αυτήν την κινητοποίηση, τρεις ημέρες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου. Η αναβολή των εκλογών θεωρείται σχεδόν βέβαιη, μολονότι δεν υπάρχει προς το παρόν καμία επίσημη ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, δύο υποψήφιοι από τη Δυτική Λιβύη επισκέφθηκαν σήμερα τη Βεγγάζη όπου συναντήθηκαν με τον ισχυρό άνδρα της Ανατολικής Λιβύης, τον Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος διεκδικεί και αυτός την προεδρία της χώρας.

Οι δύο υποψήφιοι, ο ισχυρός πρώην υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Άχμεντ Μέιτιγκ, έφτασαν το πρωί στο αεροδρόμιο της Μπενίνα, κοντά στη Βεγγάζη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κυρηναϊκής.

Ένας σύμβουλος του Μπασάγα είπε ότι επρόκειτο να συναντηθούν «με βουλευτές, πολιτικούς ηγέτες και αρχηγούς φυλών», υποστηρίζοντας ότι στόχος αυτής της σπάνιας μετάβασης στη Βεγγάζη είναι «να καταρρίψουν τα εμπόδια που ορθώνονται πριν από τις εκλογές και να δείξουν ότι είναι εφικτό να ενωθεί» η χώρα.

Και οι δύο συναντήθηκαν με τον στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος ελέγχει ντε φάκτο την Ανατολική και ένα μέρος της Νότιας Λιβύης. Ο Χάφταρ συναντήθηκε επίσης με άλλους υποψηφίους από την Ανατολική και Νότια Λιβύη.

Δεν διευκρινίστηκε πόση διάρκεια είχαν αυτές οι επαφές.

Ο Άχμεντ Μέιτιγκ είπε ότι μετά τη Βεγγάζη οι υποψήφιοι θα πάνε και σε άλλες πόλεις της Ανατολικής Λιβύης.

Μεταξύ Απριλίου 2019-Ιουνίου 2020 ο στρατάρχης Χάφταρ επιχείρησε μάταια να καταλάβει την Τρίπολη. Η πόλη Μιζουράτα, που απέχει 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα και από την οποία κατάγονται ο Φάτι Μπασάγα και ο Άχμεντ Μέιτιγκ, έστειλε μεγάλο αριθμό μαχητών που συμμετείχαν στις μάχες για την απώθηση της επίθεσης του Χάφταρ.

Πέρσι το καλοκαίρι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και στη συνέχεια, στις αρχές του 2021, συγκροτήθηκε μια νέα κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Προς αναβολή οι εκλογές – Ένοπλοι αναπτύχθηκαν στα προάστια της Τρίπολης"

Κορονοϊός: Καταγράφηκε στο Ισραήλ ο πρώτος θάνατος από τη μετάλλαξη Όμικρον

Τον πρώτο θάνατο από την μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού κατέγραψε το Ισραήλ.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα ότι ένας άνδρας, ηλικίας περίπου 70 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, πέθανε στην πόλη Μπερ Σεβά τη Δευτέρα.

Ο ασθενής κατέληξε στο Ιατρικό Κέντρο Σορόκα και είχε υποκείμενα νοσήματα, γράφουν σήμερα η εφημερίδα Times of Israel και η Ynet news, η ηλεκτρονική αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Γεντιότ Αχρονότ.

Και τα δύο μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο άνδρας ήταν πάνω από 60 ετών και είχε κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 αλλά όχι μια τρίτη, αναμνηστική δόση.

Το υπουργείο Υγείας και το Σορόκα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα να απαντήσουν σε αίτημα για να επιβεβαιώσουν την πληροφορία. Νωρίτερα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 340 γνωστά κρούσματα της Όμικρον στο Ισραήλ.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Καταγράφηκε στο Ισραήλ ο πρώτος θάνατος από τη μετάλλαξη Όμικρον"

Μετάλλαξη «Omicron»: Με μίνι lockdown και περιορισμούς ακόμα και για εμβολιασμένους προετοιμάζεται η Ευρώπη

Στην επιβολή  μίνι lockdown προχωρούν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ενόψει των εορτών, ενώ άλλες προσανατολίζονται στην επαναφορά περιορισμών αμέσως μετά από την γιορτινή περίοδο, καθώς η επιστημονική κοινότητα διαπιστώνει ότι η νέα μετάλλαξη Omicron είναι πολύ πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες. Η ανησυχία επιτείνεται, καθώς ακόμα δεν είναι σαφές κατά πόσον η Omicron είναι λιγότερο επικίνδυνη για τον άνθρωπο σε σχέση με το αρχικό στέλεχος και τις πρηγούμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού. 

Χωρίς θεατές τα γήπεδα στη Γερμανία μετά τα Χριστούγεννα

Σκληρά μέτρα για τον κορονοϊό ακόμα και για τους πλήρως εμβολιασμένους, με φόντο τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Σολτς από τις 28 Δεκεμβρίου, θα ισχύουν τα εξής:

- Περιορισμοί στις συναθροίσεις

- Όλες οι μεγάλες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν χωρίς θεατές, περιλαμβανομένων και των αγώνων στην Bundesliga.


Τέλος η νυκτερινή ζωή στην Πορτογαλία

Οι Αρχές της Πορτογαλίας αποφάσισαν σήμερα Τρίτη να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ και συνέστησαν στους πολίτες να εργαστούν από το σπίτι από την 26η Δεκεμβρίου έως τουλάχιστον την 9η Ιανουαρίου, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά της COVID-19 κατά την περίοδο των εορτών.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε επίσης ότι ένα αρνητικό τεστ κορονοϊού θα είναι υποχρεωτικό για τη διαμονή στα ξενοδοχεία της χώρας και δήλωσε ότι οι αρχές θα περιορίσουν τις υπαίθριες συγκεντρώσεις σε 10 άτομα ανά ομάδα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.


Μέτρα, αλλά μετά από τις γιορτές, προωθεί ο Μπόρις Τζόνσον
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιβάλει νέους περιορισμούς στην Αγγλία πριν από τα Χριστούγεννα, ωστόσο επισήμανε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και η κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί να αναλάβει δράση μετά τις γιορτές.

«Δεν πιστεύουμε σήμερα ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να δικαιολογηθούν σκληρότερα μέτρα πριν από τα Χριστούγεννα» ανέφερε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη λήψη περαιτέρω μέτρων μετά τα Χριστούγεννα», πρόσθεσε. «Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε πολύ στενά την παραλλαγή Όμικρον και αν η κατάσταση επιδεινωθεί θα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση αν χρειαστεί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι μολονότι οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν κανονικά τα σχέδιά τους για τα Χριστούγεννα, τους προέτρεψε να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τις οδηγίες, όπως να αερίζουν καλά τους κλειστούς χώρους και να κάνουν τεστ προτού να επισκεφθούν ηλικιωμένους ή ευπαθείς συγγενείς τους.

Σήμερα οι υπηρεσίες υγείας ανακοίνωσαν 90.629 νέα κρούσματα της Covid-19 και 172 θανάτους. Μέσα σε μία εβδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 63%.

Η Σκωτία ακυρώνει τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ακυρώνονται, λόγω της Όμικρον, οι παραδοσιακοί, τριήμεροι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με τη Στέρτζον, η Όμικρον «εξαπλώνεται πολύ γρήγορα σε όλη τη Σκωτία» όπου πλέον έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή. Κατά συνέπεια «οι μεγάλοι εορτασμοί του Χογκμάνι (σ.σ. της Πρωτοχρονιάς), συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θα γίνονταν εδώ στην πρωτεύουσα (σ.σ. το Εδιμβούργο) δεν θα γίνουν», είπε μιλώντας στο τοπικό κοινοβούλιο.

Από την επομένη των Χριστουγέννων και για τρεις εβδομάδες στις υπαίθριες εκδηλώσεις θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται το πολύ 500 άτομα. Σε κλειστό χώρο οι θεατές θα μπορούν να είναι 100 όρθιοι ή 200 καθιστοί. «Αυτό σημαίνει, φυσικά, ότι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές για αυτές τις τρεις εβδομάδες», διευκρίνισε η Στέρτζον.

Το μέτρο δεν αφορά τις ιδιωτικές εκδηλώσεις, όπως τους γάμους, όμως η πρωθυπουργός προέτρεψε όλους τους πολίτες «να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις εξόδους τους» κατά την περίοδο των γιορτών.

Στην Ουαλία, η τοπική κυβέρνηση θα επιβάλει πρόστιμο σε όποιους δεν εφαρμόζουν την τηλεργασία. Οι παραβάτες εργαζόμενοι θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 60 λιρών (70 ευρώ) και οι εργοδότες με πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 λίρες.

Οι ειδικοί προτείνουν υποχρεωτική μάσκα στην Ιταλία

Όλο και περισσότεροι Ιταλοί επιστήμονες αναφέρονται στην ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.

Σε δηλώσεις του στον ιταλικό Τύπο, ο μικροβιολόγος Αντρέα Κρισάντι υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποφασιστεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας Ffp2 σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (τα οποία είναι συχνά γεμάτα), στα θέατρα και στους κινηματογράφους. «Η μάσκα αυτή εμποδίζει την μετάδοση του ιού στο 98% των περιπτώσεων», εξήγησε.

Παράλληλα, από το Μιλάνο, ο Μάσιμο Γκάλι - επί σειρά ετών υπεύθυνος μολυσματικών ασθενειών του Νοσοκομείου Σάκο - προτείνει την παράταση των σχολικών διακοπών και για κάποιες ημέρες μετά το τέλος των γιορτών. Θεωρεί ότι με την κίνηση αυτή θα μπορούσαν να περιοριστούν οι μετακινήσεις των πολιτών και, κατά συνέπεια, η μετάδοση του ιού.

Την ίδια ώρα, τρεις γνωστοί Ιταλοί γιατροί (οι Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο, Ματέο Μπασέτι και Αντρέα Κρισάντι), οι οποίοι ρίχτηκαν από την πρώτη στιγμή στην μάχη κατά του κορονοϊού, θέλησαν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες με πρωτότυπο τρόπο: αποφάσισαν να εκμεταλλευθούν το κλίμα των εορτών για να παρακινήσουν όσους κατοίκους της χώρας δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Σε ραδιοφωνική εκπομπή της Rai, τραγούδησαν παραλλαγή του γνωστού «Τζίνγκλ Μπελς», με κύριους στίχους «Ναι, ναι, ναι, ναι στο εμβόλιο, η Covid-19 θα χάσει την μάχη, αν μας βοηθήσεις και εσύ».

Η κίνησή τους αυτή σημείωσε επιτυχία, με ρεκόρ «επαφών» στο διαδίκτυο, αλλά δεν έλειψε και μια μειοψηφία επικριτών, η οποία θεωρεί ότι πρόκειται για πρωτοβουλία σε υπερβολικά «ανάλαφρο» τόνο.

Σήμερα καταγράφηκαν στην Ιταλία 30.798 κρούσματα κορονοϊού και 153 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, έγιναν 851.865 διαγνωστικά τεστ, το 3,6% από τα οποία προέκυψε θετικό. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 1.012 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 8.381 οι ασθενείς. Από την αρχή της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα έχουν εμβολιαστεί, παράλληλα, 92.000 παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών.

Αποφασίζουν για επαναφορά των περιορισμών στο Βέλγιο

Αύριο, Τετάρτη, συνεδριάζει η Επιτροπή Διαβούλευσης στο Βέλγιο εξετάζοντας επιπλέον περιορισμούς λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Όμικρον». Όπως αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης στο τραπέζι βρίσκονται οι εξής προτάσεις:

• Η εστίαση να κλείνει στις 20.00 αντί στις 23.00
• Επιστροφή στη «φούσκα» και τον συγκεκριμένο αριθμό ανά προσκεκλημένων ανά νοικοκυριό
• 100% τηλεργασία
• Ακύρωση όλων των εκδηλώσεων άνω των 200 ατόμων
• Κλείσιμο της εστίασης εάν επιδεινωθεί η κατάσταση σε σχέση με την παραλλαγή «Όμικρον»
• Κλείσιμο μη αναγκαίων επιχειρήσεων και επαγγελμάτων που έχουν επαφή με το κοινό
• Αγορές με μέγιστο αριθμό πελατών ανά κατάστημα

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που αφορούν στα κρούσματα που καταγράφονται στο Βέλγιο παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο ημερήσιος μέσος αριθμός κρουσμάτων φτάνει τα 8.365, μεταξύ 11ης και 17ης Δεκεμβρίου, μειωμένος κατά 35%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανέρχονται στις 190 την ημέρα κατά μέσο όρο, παρουσιάζοντας μείωση 30% την περίοδο 14-20 Δεκεμβρίου.

Περιορισμοί και στη Δανία, κυρίαρχη η Omicron στην Κοπεγχάγη

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την πρώτη ανίχνευσή της στη χώρα, η παραλλαγή Όμικρον επικρατεί πλέον στη Δανία μεταξύ των νέων κρουσμάτων της Covid-19 που ανήλθαν σήμερα σε αριθμό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

Η δανέζικη Αρχή Ελέγχου των Μεταδοτικών Νόσων (SSI) "θεωρεί ότι η 'Ομικρον είναι στο εξής η κυρίαρχη παραλλαγή και είναι σε αύξηση", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χένικε, στο Twitter.

"Παρατηρούμε μια εξέλιξη της επιδημίας, με απόλυτο ρεκόρ μολύνσεων σήμερα", τόνισε.

Στη σκανδιναβική χώρα των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων, 13.558 νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, πρωτόγνωρος αριθμός στη χώρα. Περισσότερα από αυτά τα 500 κρούσματα είναι επαναμολύνσεις, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Η Δανία, μια από τις πιο προηγμένες χώρες παγκοσμίως στο θέμα της αλληλουχίας, είναι εδώ και μέρες μεταξύ των χωρών που εντοπίζουν τα περισσότερα κρούσματα της Όμικρον.

Όλα τα θετικά δείγματα υπόκεινται σε ανίχνευση παραλλαγών με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου PCR εντός 24 ωρών και προσδιορισμό της αλληλουχίας εντός τεσσάρων ημερών.

Η χώρα είχε ήδη προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι η νέα παραλλαγή ήταν καθ' οδόν να γίνει κυρίαρχη στην Κοπεγχάγη και σύντομα θα επικρατούσε σε όλη τη χώρα.

Απέναντι στην παραλλαγή και στα ημερήσια ρεκόρ του αριθμού κρουσμάτων, η βόρεια χώρα επιτάχυνε την εκστρατεία εμβολιασμού επιβάλλοντας πιο περιοριστικά μέτρα, κλείνοντας την πολιτιστική ζωή και πολλούς χώρους ψυχαγωγίας για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Ανεβάζει ταχύτητα η Omicron και εξαπλώνεται παντού

Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού εξαπλώνεται με αλματώδη ταχύτητα, αντικατοπτρίζοντας τις τελευταίες δηλώσεις αρκετών χώρων.

Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, περισσότερες από μια μόλυνση στις τρεις φαίνεται στο εξής να συνδέεται με την 'Ομικρον στο Παρίσι.

Στις ΗΠΑ, η Όμικρον είναι στο εξής κυρίαρχη, με το 73,2% των νέων μολύνσεων Covid-19 κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που τελείωσε στις 18 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Στη Νορβηγία, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων της Όμικρον τετραπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα, περνώντας από λίγο πάνω από 900 κρούσματα στις 13 Δεκεμβρίου σε 3.871 τη Δευτέρα. Ωστόσο κανένα από αυτά δεν χρειάστηκε σε αυτό το στάδιο νοσηλεία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετάλλαξη «Omicron»: Με μίνι lockdown και περιορισμούς ακόμα και για εμβολιασμένους προετοιμάζεται η Ευρώπη"

Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα – Η πρόγνωση της ΕΜΥ

ΚΑΙΡΟΣ – ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: Καλός θα είναι ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας παραμονή και ανήμερα Χριστούγεννα. Πάντως, δεν θα λείψουν και λίγες βροχές, όπως προβλέπει η ΕΜΥ.

Μία μέρα πιο νωρίς, την Πέμπτη (23.12.201), προπαραμονή Χριστουγέννων, οι θερμοκρασίες θα ανέβουν και το Σαββατοκύριακο (25 – 26.12.2021) θα φτάσουν στους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου με ηλιοφάνεια, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Όσον αφορά τον καιρό της Τετάρτης (22.12.2021), στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της χώρας θα επικρατήσουν βροχές, αλλά γενικά θα είναι μεγάλα τα διαστήματα με ηλιοφάνεια.

Για τα Χριστούγεννα, υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο για τοπικές βροχές στο Ιόνιο και το Αιγαίο, ωστόσο, γενικά θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Η θερμοκρασία στους 18 – 20 βαθμούς Κελσίου, αλλά τη νύχτα η αίσθηση του κρύου θα είναι έντονη στα κεντρικά και τα βόρεια.

Καιρός Πέμπτης (23.12.2021)

Σχεδόν αίθριος καιρός προβλέπεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο στα ανατολικά και νότια θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην Κρήτη και πιθανώς στη νότια Πελοπόννησο. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι στα δυτικά και τα βόρεια θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και από το απόγευμα μεταβλητοί ασθενείς. Στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός, με ενδεικτική τιμή ελάχιστης θερμοκρασίας τους -5 (μείον 5) βαθμούς Κελσίου. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τους 9 με 11 βαθμούς, στα νότια ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 12 με 14 βαθμούς, ενώ στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα φθάσει τοπικά τους 15 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός Παρασκευής (24.12.2021)

Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας και μόνο στα δυτικά και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα βορειοανατολικά νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο. Τοπικά παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Καιρός Σαββάτου (25.12.2021)

Στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές που το βράδυ στα βορειοδυτικά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από το βράδυ στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω μικρή άνοδο.

Καιρός Κυριακής (26.12.201)

Στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, ενώ στα δυτικά θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και από το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο.

Καιρός Δευτέρας (27.12.2021)

Στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα – Η πρόγνωση της ΕΜΥ"

Μετάλλαξη Omicron: Η Πορτογαλία κλείνει μπαρ και νυχτερινά κέντρα από τις 26 Δεκεμβρίου

Μέτρα για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Omicron αποφάσισαν να πάρουν οι αρχές της Πορτογαλίας, προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά κατά την περίοδο των εορτών.

Τα μέτρα θα ισχύσουν ήδη από τις 26 Δεκεμβρίου, οπότε και θα κλείσουν νυχτερινά κέντρα και μπαρ, ενώ οι αρχές συνέστησαν στους πολίτες την τηλεργασία. Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή τουλάχιστον έως τις 9 Ιανουαρίου.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε επίσης ότι ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού θα είναι υποχρεωτικό για τη διαμονή στα ξενοδοχεία της χώρας.

Παράλληλα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι υπαίθριες συγκεντρώσεις θα περιοριστούν σε έως 10 άτομα ανά ομάδα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετάλλαξη Omicron: Η Πορτογαλία κλείνει μπαρ και νυχτερινά κέντρα από τις 26 Δεκεμβρίου"

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Οι τράπεζες κέρδισαν τη μάχη με τους δανειολήπτες – Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Οι τράπεζες κέρδισαν τελικά τη μάχη σε ότι αφορά τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφαση του έβαλε οριστικό τέλος στη δικαστική διαμάχη μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών για τα δάνεια του ελβετικού φράγκου, δικαιώνοντας τις τράπεζες.

Με τη σημερινή απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε τη θέση της Τράπεζας Πειραιώς ότι ρήτρα σε δανειακή σύμβαση, η οποία απηχεί νομοθετική διάταξη που προβλέπει πληρωμή σε εγχώριο νόμισμα με βάση την τρέχουσα αξία του ξένου νομίσματος, εξαιρείται από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας.

Για το θέμα είχε ήδη αποφανθεί υπέρ των πιστωτικών ιδρυμάτων και η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Οι τράπεζες κέρδισαν τη μάχη με τους δανειολήπτες – Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου"

Καιρός αύριο: Ασθενείς βροχές και χιόνια στα ορεινά

Διαβάστε πως θα είναι ο καιρός αύριο Τετάρτη (22.12.2021) σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς βροχές κυρίως στα βορειοανατολικά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί έως 4 μποφόρ και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο ανατολικό Αιγαίο τοπικά 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός, με ενδεικτική τιμή ελάχιστης θερμοκρασίας τους -5 (μείον 5) βαθμούς Κελσίου. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τους 8 με 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 11 με 14 βαθμούς και μόνο στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φθάσει κατά τόπους τους 15 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 (μείον 1) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -2 (μείον 2) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Πρόσκαιρες τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στο βόρειο Ιόνιο και τη δυτική Στερεά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 1 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια όπου θα σημειωθούν ασθενείς βροχές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ασθενείς βροχές και χιόνια στα ορεινά"

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον μολύνει τα ποντίκια σύμφωνα με ρωσική έρευνα

Η μετάλλαξη Όμικρον μολύνει ποντίκια και αρουραίους, αποκάλυψε σήμερα Τρίτη η επικεφαλής της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής προστασίας της υγείας του καταναλωτή Rospotrebnadzor, Άννα Ποπόβα.

Στη Ρωσία έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 41 περιστατικά μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον, δήλωσε και πρόσθεσε ότι όλοι οι νοσήσαντες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. «Η κατάσταση όλων των ασθενών είναι σταθερή, επιπλέον επειδή οι περισσότεροι έχουν ανοσία» διευκρίνισε η Ποπόβα όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η μετάλλαξη Όμικρον σε αντίθετη με τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού μολύνει ποντίκια και αρουραίους» υπογράμμισε.

«Ήδη δύο αποτελέσματα της μέχρι σήμερα έρευνάς μας λένε ότι μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι το νέο στέλεχος Όμικρον μολύνει ποντίκια και αρουραίους. Για τα προηγούμενα είδη στελεχών δεν παρατηρούσαμε κάτι τέτοιο, ενώ παλαιότερα ψάχναμε να βρούμε ζώα – μοντέλα, επειδή τα ποντίκια και οι αρουραίοι δεν ήταν ευαίσθητα σ’ αυτά. Σήμερα παρατηρούμε ότι μολύνονται και στον οργανισμό τους αναπτύσσεται η ασθένεια», δήλωσε η Ποπόβα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον μολύνει τα ποντίκια σύμφωνα με ρωσική έρευνα"

Φυσικό αέριο: Αύξηση πάνω από 20% την Τρίτη – Βαθαίνει η ενεργειακή κρίση

Μεγάλη αύξηση παρουσίασαν σήμερα Τρίτη 21/12 οι τιμές στο φυσικό αέριο καθώς σύμφωνα με το Bloomberg αυξήθηκαν πάνω από 20%.

Ο λόγος της αύξησης στο φυσικό αέριο είναι ο περιορισμός στις ροές από τη Ρωσία προς την Ευρώπη με αποτέλεσμα η Γαλλία να αναγκαστεί να ενισχύσει τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και να καταναλώσει πετρέλαιο.

Μάλιστα το υψηλότερο κόστος στο φυσικό αέριο ανάγκασε κάποιες εταιρείες να κλείσουν ή να περιορίσουν την παραγωγή τους με την ενεργειακή κρίση να φουντώνει στην Ευρώπη την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον βυθίζει τις οικονομίες και την προοπτική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ Οι τιμές στο φυσικό αέριο έχουν ενισχυθεί από την υψηλή ζήτηση λόγω του ψύχους και τις γεωπολιτικές εντάσεις ανάμεσα στην Ρωσία και τους πελάτες της.

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς στο φυσικό αέριο, το ολλανδικό TTF, άγγιξε στις 12.20 ώρα Ελλάδας τα 162,775 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), καταγράφοντας αύξηση άνω του 10% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ της 6ης Οκτωβρίου.

Το βρετανικό φυσικό αέριο παράδοσης τον επόμενο μήνα έφθασε επίσης σε ιστορικό ύψος, στις 408,30 πένες ανά θερμική μονάδα. Αυτά τα επίπεδα τιμών SPOT είναι επτά φορές υψηλότερα σε σχέση με τις αρχές του έτους. «Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο συνεχίζει την ανυποχώρητη άνοδό του», διαπιστώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

Δύο είναι οι παράγοντες που εξηγούν αυτήν την εκτόξευση: «οι θερμοκρασίες που συνεχίζουν να πέφτουν στην Ευρώπη» την πρώτη ημέρα του χειμώνα και «το γεγονός ότι η Gazprom δεν έχει κρατήσει επιπλέον χωρητικότητα για τον Ιανουάριο στον αγωγό φυσικού αερίου που περνά από την Ουκρανία». Το ένα τρίτο του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου προέρχεται από την Ρωσία.

Τα αποθέματα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν κατά τον παρατεταμένο χειμώνα του 2020 και έκτοτε δεν έχουν αναπληρωθεί. Σε αυτό προστίθεται η μειωμένη απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική, για μετεωρολογικούς λόγους.

Παράλληλα, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία περιορίζει την προσφορά της προς την Ευρώπη για να αυξήσει τις τιμές της ενέργειας εν μέσω του χειμώνα και να ασκήσει έτσι πίεση για την επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του επίμαχου αγωγού Nord Stream 2. Η Μόσχα διαψεύδει και επιρρίπτει την ευθύνη στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την προμήθεια του φυσικού αερίου.

Αν και η κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί, η απόφαση για την πιστοποίηση του Nord Stream 2 από την γερμανική ρυθμιστική αρχή δεν αναμένεται πριν από τα μέσα του 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε νέο διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Μόσχα και τις χώρες-πελάτες της προκαλεί κύμα αγορών στην αγορά του φυσικού αερίου. Το πιο πρόσφατο τέτοιο επεισόδιο, η απέλαση χθες δύο γερμανών διπλωματών σε αντίποινα για το αντίστοιχο μέτρο το οποίο ελήφθη την περασμένη εβδομάδα από το Βερολίνο, που κατηγορεί την Μόσχα ότι οργάνωσε τη δολοφονία τσετσένου αντιφρονούντα στην Γερμανία το 2019.

Εξάλλου, η Ουκρανία παραμένει στο επίκεντρο της έντασης ανάμεσα στην Μόσχα και την Δύση, με τις δυτικές χώρες να κατηγορούν τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία εν όψει στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της.

Το Κρεμλίνο απορρίπτει τις κατηγορίες και δηλώνει αντίθετα ότι η Ρωσία τελεί υπό την απειλή του ΝΑΤΟ, που εξοπλίζει την Ουκρανία και πολλαπλασιάζει την ανάπτυξη εναέριων και ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φυσικό αέριο: Αύξηση πάνω από 20% την Τρίτη – Βαθαίνει η ενεργειακή κρίση"

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Κρατούσε στο χέρι κομμάτι γυαλί δήλωσε διασώστης

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη των δύο επιχειρηματιών και των τεσσάρων αστυνομικών για τον θάνατο του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου.

Από το βήμα του μάρτυρα πέρασαν σήμερα προκειμένου να περιγράψουν στο δικαστήριο όσα αντιλήφθηκαν ότι έγιναν στην οδό Γλάδστωνος, πολίτες που βρέθηκαν στο επίμαχο σημείο, αστυνομικός της Ασφάλειας που μετέβη στον τόπο του περιστατικού, αλλά και ο διασώστης του ΕΚΑΒ που έφθασε όταν ο Κωστόπουλος είχε βγει από το κοσμηματοπωλείο και τον είδε τραυματισμένο να κρατά ένα γυαλί στο χέρι του.

Κατάθεσαν επίσης σήμερα και μάρτυρες προτεινόμενοι από την Πολιτική Αγωγή, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε μία βάναυση επίθεση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά που δέχθηκε ο ακτιβιστής.

Όπως ανέφερε στην κατάθεση του ο διασώστης: «Όταν έφτασα εκεί, ο Ζακ είχε βγει έξω στο πεζόδρομο. Ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, ξεκινήσαμε να κάνουμε περίδεση για να σταματήσει η αιμορραγία…». Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση από Έδρας είπε πως άκουγε το θύμα να βογκά «δεν μπορούσα να καταλάβω αν έλεγε κάτι, κρατούσε συνέχεια το λαιμό του. Προσπάθησα να κάνω περίδεση δεν τα κατάφερα κρατούσε ένα κομμάτι γυαλί». Ο μάρτυρας είπε επίσης πως όταν έφθασε το ασθενοφόρο ο Ζακ Κωστόπουλος είχε χάσει τις αισθήσεις του.

Πρόεδρος: Μέσα στο ασθενοφόρο έγιναν προσπάθειες να τον επαναφέρουν;

Μάρτυρας: Προφανώς, υπάρχει απινιδωτής.

‘Αλλος μάρτυρας, που κατέθεσε νωρίτερα, ανέφερε πως είχε ραντεβού με τον κατηγορούμενο μεσίτη για φαγητό, κατέθεσε στο ακροατήριο ότι είχαν καθίσει να φάνε άκουσαν φωνές και πήγαν να δούνε τι συμβαίνει: «Είδα ένα παλληκάρι μέσα στο κοσμηματοπωλείο με έναν πυροσβεστήρα να παραπαίει και να προσπαθεί να σπάσει την πόρτα. Προσπαθούσε να σπάσει τη βιτρίνα για να βγει έξω με κάθε τρόπο. Έκανε ένα μικρό άνοιγμα. Πήγε ο μεσίτης εκεί και του είπε “κάτσε μέσα”. Εκείνη την στιγμή είδα ότι κρατούσε ένα μαχαίρι. Ο μεσίτης του είπε κάτσε μέσα και τον αφόπλισε όταν βγήκε από το κοσμηματοπωλείο. Είχε αμυχές στα χέρια του».

-Εισαγγελέας: Είδατε τους δυο κατηγορουμένους να κλωτσούν τον Κωστόπουλο;

Μάρτυρας: Εγώ έκατσα πιο πίσω. Ίσως να χτύπησαν και τον Ζαχαρία. Εμένα μου έδωσε την εντύπωση ότι ήταν υπό την επήρεια κάποιων χαπιών.

Την σκηνή που ο Ζακ Κωστόπουλος βρισκόταν εκτός του κοσμηματοπωλείου ξαπλωμένος στον δρόμο, περιέγραψε στην κατάθεση του δικηγόρος, ο οποίος είχε επαγγελματική σχέση, όπως ανέφερε, με τον μεσίτη. «Πέτυχα τη στιγμή που ο Κωστόπουλος ήταν ξαπλωμένος έξω από το κατάστημα. Ο Εκαβίτης του έδενε το κεφάλι. Ξαφνικά κλώτσησε το τζάμι και έσπασαν κομμάτια. Πήρε ένα γυαλί και το πήγε στον Εκαβίτη, ο οποίος φοβήθηκε και έκανε πίσω… είχε πολύ κόσμο, δημιουργήθηκε πανικός, το τζάμι ήταν μεγάλο. Κάποια στιγμή τον έσπρωξε ένας αστυνομικός και τον έριξε κάτω. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν. Κάποια στιγμή έστρεψε το τζάμι προς το λαιμό ενός αστυνομικού και εκείνος του έλεγε “μην το κανείς…”. Ο μεσίτης μου είπε μετά πως εκείνος πήρε το μαχαίρι από τον Ζακ και το πέταξε μέσα».

Στο βήμα ανέβηκε επίσης, προτεινόμενος από την πλευρά της οικογένειας του θύματος, ο κοσμήτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Δημήτρης Χριστόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε «πρακτικές βαρβαρότητας εκ μέρους ιδιωτών και οργάνων του κράτους» που θα πρέπει να τιμωρηθούν και να απαξιωθούν από την κοινωνία. Ο μάρτυρας χαρακτήρισε το έγκλημα ρατσιστικό, αναφέροντας πως «τρία χρόνια είναι αυτή η υπόθεση και σε πειθαρχικό επίπεδο οι αρχές δεν έχουν να πουν κάτι. Αυτό το παιδί έζησε αυτή τη φρικαλεότητα επειδή θεωρήθηκε και από τους ιδιώτες και από τους αστυνομικούς ότι συμπυκνώνει το περιθώριο» είπε, επισημαίνοντας πως θεωρεί ότι οι δράστες στράφηκαν εναντίον του θύματος εξαιτίας των ιδιοτήτων που του απέδωσαν τις οποίες οι ίδιοι αποστρέφονται.

Η δημοσιογράφος και φίλη του Ζακ Κωστόπουλου Μαρία Λουκά ήταν κατηγορηματική στην κατάθεση της, πως ο 33χρονος «αποκλείεται να έμπαινε σε χώρο για να κλέψει ή να βλάψει άνθρωπο. Εγκλωβίστηκε μέσα σε ένα μαγαζί, στο οποίο θα μπορούσε να μπει ο οποιασδήποτε, είτε για να ρωτήσει κάτι είτε για να αγοράσει κάτι και δέχθηκε λυσσαλέα επίθεση».

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι ο 33χρονος δεν ζούσε απομονωμένος, είχε έντονη επαγγελματική και κοινωνική ζωή και δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Προτεινόμενη επίσης από την Πολιτική Αγωγή κατέθεσε και ερευνήτρια της διεπιστημονικής ομάδας Forensic Architecture, με έδρα το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, προκειμένου να αναλύσει στοιχεία από το υλικό που έχει συλλέξει ο οργανισμός το οποίο περιλαμβάνεται στην δικογραφία.

Η μάρτυρας τόνισε πως από την ανάλυση των βίντεο προκύπτει πως ο Ζακ Κωστόπουλος δέχθηκε μέσα σε 11 δευτερόλεπτα 14 κλωτσιές, εννέα εκ των οποίων από τον μεσίτη και πέντε από τον κοσμηματοπώλη. Όπως είπε η ερευνήτρια υπάρχουν τρία βίντεο που δεν περιλαμβάνονται στη δικογραφία αλλά δημοσιεύθηκαν στον Τύπο.

Στο δικαστήριο αναλύθηκε το χρονικό των γεγονότων μέσα από το υλικό που συνέλεξε η ομάδα Forensic Architecture με την μάρτυρα να τονίζει, απαντώντας στην υπεράσπιση που ζήτησε να μάθει αν φαίνεται να κρατά μαχαίρι το θύμα, πως δεν μπορεί να φανεί αν κρατάει μαχαίρι στο υλικό που υπάρχει. «Βλέπουμε μια αντανάκλαση αλλά δεν ξέρουμε, δεν είναι κοντινό το πλάνο, είναι από κινητό τηλέφωνο. Θα μπορούσε να είναι μαχαίρι ή τζαμαρία δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Ιανουαρίου 2022.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Κρατούσε στο χέρι κομμάτι γυαλί δήλωσε διασώστης"

Κορονοϊός – Σουηδία: Αυστηρότερα μέτρα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον

Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει νέα μέτρα και στη Σουηδία με την κυβέρνηση να ανακοινώνει αύξηση της τηλεργασίας και άλλους περιορισμούς.

Συγκεκριμένα η Σουηδία θα ζητήσει από όλους τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι εάν είναι δυνατόν, και θα επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για την κοινωνική αποστασιοποίηση, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, καθώς αυξάνει τους περιορισμούς που έχουν στόχο την αναχαίτιση της αύξησης των νέων μολύνσεων της Covid-19.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Σουηδία, η οποία δεν εφάρμοσε ολικό lockdown για τον κορονοϊό έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από ένα ήρεμο φθινόπωρο, όταν οι περισσότεροι περιορισμοί είχαν καταργηθεί σταδιακά.

Παρότι οι νοσηλείες και ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν εντατικής θεραπείας παραμένουν μεταξύ των χαμηλότερων κατά κεφαλήν στην Ευρώπη, και αυτοί αρχίζουν επίσης να αυξάνονται.

“Πρέπει τώρα να αναλάβουμε από κοινού την ευθύνη και να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα”, δήλωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα ‘Αντερσον σε συνέντευξη Τύπου. “Καταλαβαίνω ότι πολλοί έχουν κουραστεί με αυτό, όπως και εγώ, αλλά τώρα έχουμε μια νέα παραλλαγή του ιού, που σημαίνει ότι είμαστε σε μια νέα κατάσταση”.

Στο μεταξύ νέες προβλέψεις του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία έδειξαν ότι ο ρυθμός των νέων λοιμώξεων θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες εβδομάδες και θα κορυφωθεί τον Ιανουάριο.

Η Σουηδία μπορεί να δει περισσότερα από 15.000 κρούσματα Covid-19 ημερησίως στο χειρότερο σενάριο στα μέσα Ιανουαρίου, αριθμό ρεκόρ, σύμφωνα με νέες προβλέψεις που έγιναν γνωστές σήμερα.

Σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας, οι ημερήσιες μολύνσεις είχαν κορυφωθεί σε μόλις πάνω από 11.000 κρούσματα.

Το νέο μοντέλο πρόβλεψης έλαβε υπόψη την ταχύτητα της πιο μεταδοτικής παραλλαγής ‘Όμικρον, βάσει της υπόθεσης ότι είναι 25% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Δέλτα, και έλαβε υπόψη διάφορους βαθμούς προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια.

Τα τελευταία περιοριστικά μέτρα που τίθενται σε ισχύ από την 23η Δεκεμβρίου –το δεύτερο στάδιο των σχεδίων της κυβέρνησης– περιλαμβάνουν επίσης όριο 50 ατόμων σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις και την ανάγκη επίδειξης ενός εμβολιαστικού πάσου για τις δημόσιες εκδηλώσεις όπου υπάρχουν περισσότεροι από 500 άνθρωποι.

Οι νέοι κανονισμοί θα απαιτούν επίσης να εξυπηρετούνται μόνο οι καθήμενοι πελάτες στα μπαρ και τα εστιατόρια και μόνο καθήμενους συμμετέχοντες σε μεγαλύτερες δημόσιες εκδηλώσεις, υπονοώντας ότι χώροι όπως τα νυχτερινά κέντρα θα πρέπει να κλείσουν, τουλάχιστον εν μέρει.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η κυβέρνηση επανέφερε ορισμένα περιοριστικά μέτρα, όπως η χρήση της μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς, εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των μολύνσεων και για τη νέα παραλλαγή Όμικρον.

Η κυβέρνηση περιέγραψε έναν οδικό χάρτη τριών επιπέδων για πρόσθετα μέτρα αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, με τα τελευταία μέτρα να σηματοδοτούν το δεύτερο στάδιο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Σουηδία: Αυστηρότερα μέτρα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον"

Επίθεση με πέτρες δέχθηκε περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. στη λεωφόρο Πατησίων

Άγνωστοι επιτέθηκαν με πέτρες σε περιπολικό το απόγευμα της Τρίτης στη λεωφόρο Πατησίων, στο ύψος της ΑΣΟΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λίγο πριν από τις 16:30, περίπου 15 με 20 άτομα άρχισαν ξαφνικά να πετούν πέτρες στο περιπολικό, χωρίς, ευτυχώς, να τραυματιστεί κάποιος αστυνομικός. Αμέσως μετά οι δράστες τράπηκαν σε φυγή.

Έως αυτή την ώρα δεν έχει γίνει κάποια προσαγωγή από την Αστυνομία.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Επίθεση με πέτρες δέχθηκε περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. στη λεωφόρο Πατησίων"

Κορωνοϊός: Εσπασε το φράγμα των 20.000 θανάτων, 6.424 νέα κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες
είναι 6.424, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός
αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.044.301, εκ των οποίων 50,5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 211 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.905 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 555.381 τεστ εκ των οποίων 30.878 μοριακά και 524.503 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα είναι 1,16% έναντι 3,79% χθες αλλά με κάτω από 100 χιλιάδες ελέγχους.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων Covid-19 (2.264 στην Αττική) που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

  • 274 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
  • 336 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
  • 97 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
  • 319 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
  • 689 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
  • 263 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
  • 257 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
  • 29 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων
  • 1003 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  • 90 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 34 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 19 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 31 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας
  • 143 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 53 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
  • 16 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
  • 34 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
  • 75 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου
  • 140 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
  • 54 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
  • 101 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
  • 147 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
  • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας
  • 61 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 68 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  • 13 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου
  • 42 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 23 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
  • 95 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
  • 30 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
  • 175 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
  • 71 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κω
  • 66 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
  • 153 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας
  • 20 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
  • 84 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
  • 96 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
  • 54 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
  • 46 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 71 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 67 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 42 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
  • 41 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 44 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
  • 57 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
  • 134 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου
  • 38 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 84 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 39 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
  • 30 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 162 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε Χίου
  • Τέλος, 189 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 77, ενώ αναδρομικά καταγράφηκαν άλλες δυο απώλειες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.055 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 661 (χθες 670). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 79,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 545 (82,45%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 116 (17,55%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.679 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 295 (ημερήσια μεταβολή +14.34%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 331 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Εσπασε το φράγμα των 20.000 θανάτων, 6.424 νέα κρούσματα"

Σικελία: Νοσοκόμα έκανε εμβόλια με άδειες σύριγγες – Μέχρι και 400 ευρώ η μίζα της

Η ιταλική αστυνομία, με τη χρήση κρυφής κάμερας, ανακάλυψε νοσοκόμα αρνήτρια η οποία εργαζόταν στο μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο του Παλέρμο, στη Σικελία. Η νοσηλεύτρια άδειαζε το υγρό από την σύριγγα μέσα σε μπαμπάκι.

Στην συνέχεια, προσποιείτο ότι έκανε κανονικά το εμβόλιο και με τον τρόπο αυτό επέτρεπε στους αρνητές (οι οποίοι της έδιναν από 100 μέχρι 400 ευρώ έκαστος) να εξασφαλίζουν πράσινο πάσο εμβολιασμένου. Η νοσοκόμα συνελήφθη, μαζί με τον Τζουζέπε Ατσέτα, μέλος του αντιεμβολιαστικού κινήματος της Σικελίας και με έναν έμπορο απορρυπαντικών.

Οι εισαγγελείς προσπαθούν να εξακριβώσουν τώρα πόσα πλαστά πράσινα πάσα εκδόθηκαν, χάρη σε αυτούς τους ανύπαρκτους εμβολιασμούς. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στους «πελάτες» της νοσοκόμας συγκαταλέγονταν ένας αστυνομικός και μια άλλη νοσηλεύτρια, η οποία εργαζόταν επίσης σε εμβολιαστικό κέντρο της Σικελίας.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σικελία: Νοσοκόμα έκανε εμβόλια με άδειες σύριγγες – Μέχρι και 400 ευρώ η μίζα της"

Νέο συμβάν ενδοοικογενειακής βίας – Απειλούσε να σφάξει τη σύζυγο και το ανήλικο παιδί του

Με ένα μαχαίρι στα χέρια απειλούσε να σφάξει τη γυναίκα του και το ανήλικο παιδί του, μέσα στο διαμέρισμα τους στο Νέο Φάληρο που διέμεναν.

Οι φωνές μητέρας και παιδιού κινητοποίησαν τους γείτονες της οικογένειας, οι οποίοι ειδοποίησαν την αστυνομία και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Το νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που σημειώθηκε χθες (20.12.2021), σε περιοχή της παραλιακής ζώνης της Αθήνας, σκόρπισε τρόμο στα δύο ανυπεράσπιστα θύματα και συναγερμός στους άνδρες της ΕΛ. ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ζευγάρι για άλλη μια φορά άρχισε να καυγαδίζει, ωστόσο τη Δευτέρα τα πράγματα παραλίγο να πάρουν την πιο άσχημη τροπή.

Στο διαμέρισμα του ζευγαριού από την Αίγυπτο, ακούστηκαν πολύ δυνατές φωνές. Ο άνδρας είχε πάρει ένα μαχαίρι και απειλούσε να σκοτώσει τη γυναίκα του και το ανήλικο παιδί του.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και άνδρες του Σώματος έφτασαν στο σημείο. Μπήκαν στο σπίτι και συνέλαβαν τον Αιγύπτιο, ο οποίος ήταν εκτός εαυτού.

Του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Την Τρίτη (21.12.2021), ο Αιγύπτιος μεταφέρθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος τον άφησε ελεύθερο με τον περιοριστικό όρο να μην πλησιάσει σε κοντινή απόσταση τη σύζυγό του και το ανήλικο παιδί του.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο συμβάν ενδοοικογενειακής βίας – Απειλούσε να σφάξει τη σύζυγο και το ανήλικο παιδί του"

Ολυμπία Οδός: Αναπροσαρμόζει τις τιμές των διοδίων από την Πρωτοχρονιά

Τις τιμές των διοδίων αναπροσαρμόζει από τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου προς την 1η Ιανουαρίου 2022 η Ολυμπία Οδός.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα διόδια αναπροσαρμόζονται βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Σεπτεμβρίου 2021.

Δείτε αναλυτικά τις τιμές στον παρακάτω πίνακα:

olimpiaodos

Σημειώνεται ότι για τους συνδρομητές ΟΛΥΜΠΙΑ PASS των οχημάτων κατηγορίας 2, 3 και 4, οι επιστροφές από το χιλιομετρικό σύστημα Hybrid, με το οποίο οι οδηγοί πληρώνουν ανάλογα με τα χιλιόμετρα που έχουν κάνει, διαμορφώνονται αντίστοιχα.

Η Ολυμπία Οδός «επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, με γνώμονα την ασφάλεια, την ταχύτητα και την άνεση, στοχεύοντας στην ενεργή επιλογή του αυτοκινητόδρομου σε κάθε μετακίνηση και τη σταθερή προτίμηση των οδηγών».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ολυμπία Οδός: Αναπροσαρμόζει τις τιμές των διοδίων από την Πρωτοχρονιά"

Κορονοϊός: Φαρμακείο «δήλωσε» 2.198 rapid test που δεν είχε πάρει ποτέ – Οι δικαιολογίες του ιδιοκτήτη

Μια υπόθεση που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και κινητοποίηση στις αρμόδιες Αρχές έρχεται στο «φως» μέσα από ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, για ένα φαρμακείο που δήλωνε rapid test χωρίς… να μπορεί να δικαιολογεί ότι τα πήρε, κάτι που εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη γνησιότητα των αποτελεσμάτων που δηλώθηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, κλιμάκιο Επιθεωρητών-Ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε συνεργασία με Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ έκαναν -κατόπιν καταγγελίας- την Τρίτη, 21.10.2021, έλεγχο σε ιδιωτικό φαρμακείο με αντικείμενο την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό.

Με βάση την επίσημη ενημέρωση της ΑΑΔΕ, δόθηκε έμφαση «στη νομιμότητα της διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων νόσησης με δοκιμασία ταχείας ανίχνευσης του αντιγόνου του ιού SARS CoV-2» (σ.σ. τα λεγόμενα rapid test) αλλά και στην καταχώριση των αποτελεσμάτων τους στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση βεβαίωσης (θετικού/αρνητικού) αποτελέσματος μέσω της σελίδας www.gov.gr.

Η μεθοδολογία ελέγχου:

Δεδομένου ότι για τον αριθμό των καταχωρίσεων rapid test στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, η επιχείρηση οφείλει να αποδεικνύει προμήθεια ανάλογου αριθμού ιατροτεχνολογικών προϊόντων διενέργειας rapid test, το κλιμάκιο ελέγχου προέβη στις ακόλουθες ελεγκτικές ενέργειες:

  • Πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος στο φαρμακείο, επισκοπήθηκε η διενέργεια rapid test, καταγράφηκε η φυσική αποθήκη για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα rapid test, και παραλήφθηκαν για το ελεγχόμενο διάστημα τα φορολογικά παραστατικά προμήθειας ιατροτεχνολογικών προϊόντων rapid test και τα δελτία ημερήσιας κίνησης Ζ της φορολογικής ταμειακής μηχανής (Φ.Τ.Μ.). Επιπλέον συντάχθηκε έκθεση εξέτασης-κατάθεσης του υπεύθυνου φαρμακοποιού.
  • Από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.), παρελήφθησαν, καταστάσεις με τις καταχωρίσεις των αποτελεσμάτων των rapid test στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, που έγιναν από το φαρμακείο, για το ελεγχόμενο χρονικό διάστημα.
  • Παρελήφθησαν από τις προμηθεύτριες εταιρείες δεδομένα φορολογικών παραστατικών σχετικά με την διακίνηση από αυτές των rapid test αντιγόνου COVID-19, προς το συγκεκριμένο φαρμακείο, προκειμένου να γίνει διασταύρωση στοιχείων.
Διαπιστώσεις κατά τον έλεγχο:
  • Από το σύνολο των καταχωρίσεων rapid test του φαρμακείου στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, κατά το ελεγχόμενο διάστημα, προέκυψαν δύο χιλιάδες εκατόν ενενήντα οκτώ (2.198) καταχωρίσεις, για τις οποίες δεν αποδείχτηκε η προμήθεια του αντίστοιχου αριθμού rapid test.
  • Ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου, προκειμένου να δικαιολογήσει τον μεγαλύτερο αριθμό καταχωρισθέντων rapid test, προσκόμισε εκ των υστέρων τιμολόγιο αγοράς rapid test με εμπορική ονομασία, η οποία δεν εμφανίζεται στο σύνολο των αγορών της φερόμενης ως προμηθεύτριας εταιρείας για την επίμαχη περίοδο. Προκύπτει δε και σχετική αλλοίωση συγκεκριμένων φορολογικών στοιχείων.

Η Έκθεση Ελέγχου διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για ποινική αξιολόγηση των διαλαμβανομένων σε αυτήν, καθώς και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε) για έλεγχο φορολογικών παραβάσεων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Φαρμακείο «δήλωσε» 2.198 rapid test που δεν είχε πάρει ποτέ – Οι δικαιολογίες του ιδιοκτήτη"

Δικάζεται στις 18 Μαρτίου ο Πέτρος Φιλιππίδης

Σε δίκη ενώπιον του ΜΟΔ για τρεις κατηγορίες βαριάς σεξουαλικής βίας παραπέμπεται ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης, με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Το δικαστικό Συμβούλιο με βούλευμα που εξέδωσε κάνει δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Ευθυμίας Στάμου, που εισηγήθηκε την παραπομπή του επιφανούς ηθοποιού, προσωρινά κρατούμενου για την υπόθεση, για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού κατά γυναικών συναδέλφων του.

Στην πρόταση επισημαίνεται πως οι τρεις γυναίκες που κατήγγειλαν τον καλλιτέχνη αναφέρονται σε πραγματικά περιστατικά και απορρίπτεται ο ισχυρισμός του κ. Φιλιππίδη πως οι παθούσες στράφηκαν εναντίον του «για λόγους δημοσιότητας».

Σύμφωνα με την δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του, ο ηθοποιός φέρεται να βίασε μία συνάδελφό του το 2008, πράξη που έγινε δύο φορές, καθώς και να αποπειράθηκε να βιάσει άλλες δύο ηθοποιούς, το 2010 και το 2014. Σε δύο από τις περιπτώσεις οι πράξεις τελέστηκαν μέσα στο καμαρίνι του, όπου για επαγγελματικούς λόγους βρέθηκαν εκεί οι συνάδελφοι του, ενώ στην τρίτη περίπτωση επιχείρησε να βιάσει συνάδελφο του μέσα στο αυτοκίνητο του, μετά από επαγγελματικό ραντεβού που είχε με την άνεργη τότε, παθούσα.

Ο ηθοποιός κρατείται από τον περασμένο Ιούλιο μετά την απολογία του, καθώς ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν μεταξύ άλλων πως είναι ύποπτος διάπραξης νέων αδικημάτων. Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές ο κατηγορούμενος θα μπορούσε να επαναλάβει τα ίδια αδικήματα αν επανερχόταν στα επαγγελματικά του καθήκοντα, γεγονός που, σύμφωνα με την απόφαση προφυλάκισης του, συνάγεται από την «μακρά περίοδο δράσης του, από το 2008 έως και το 2014, κατά την οποία φέρεται εκμεταλλευόμενος τη θέση του σκηνοθέτη - θιασάρχη και ασκώντας εξουσία, να προχωρούσε σε πράξεις κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος των θυμάτων του».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δικάζεται στις 18 Μαρτίου ο Πέτρος Φιλιππίδης"

Πάτρα: 10 θάνατοι από κορωνοϊό σε γηροκομείο- Οι 7 ήταν ανεμβολίαστοι

Δέκα θάνατοι ηλικιωμένων από κορωνοϊό καταγράφηκαν πρόσφατα σε γνωστό γηροκομείο στην Πάτρα όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος. Από τους 10 θανάτους οι 8 ήταν από κορωνοϊό και οι άλλοι δύο ήταν περιπτώσεις όπου είχαν νοσήσει από κορωνοϊό αλλά κατέληξαν από άλλο νόσημα που είχαν.

Από τους δέκα οι επτά ήταν ανεμβολίαστοι ενώ όπως επεσήμανε ο κ. Μπονάνος έχει ζητήσει την τήρηση του Πρωτοκόλλου, την αυστηριοποίησή του και τη διενέργεια ελέγχων.

thebest

Διαβάστε Περισσότερα » " Πάτρα: 10 θάνατοι από κορωνοϊό σε γηροκομείο- Οι 7 ήταν ανεμβολίαστοι"

Μωρέας: Αυξήσεις στα διόδια του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα/Σπάρτη

Με βάση τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση Παραχώρησης του Έργου, από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 31 Δεκεμβρίου 2021 προς Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022 (ώρα 00:00 της 1/1/2022), οι χρεώσεις στους σταθμούς διοδίων του αυτοκινητόδρομου αναπροσαρμόζονται τιμαριθμικά για το έτος 2022.

Από την προαναφερθείσα τιμαριθμική αναπροσαρμογή και μετά από δύο συνεχή έτη μειώσεων, προκύπτουν μικρές αυξήσεις τιμών σε ορισμένους σταθμούς διοδίων και σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων, οι οποίες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα στον παρακάτω πίνακα. Οι υπόλοιπες τιμές (με μαύρο χρώμα) λόγω στρογγύλευσης δεν επηρεάζονται και παραμένουν ίδιες με αυτές του 2021:

Ο νέος τιμοκατάλογος περιλαμβάνει ΦΠΑ 24% και θα ισχύει για όλους τους μετακινούμενους, συμπεριλαμβανομένων των κατόχων ηλεκτρονικών πομποδεκτών.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μωρέας: Αυξήσεις στα διόδια του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα/Σπάρτη"

Έδεσσα: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 33χρονος που συνελήφθη για τον ξυλοδαρμό της 17χρονης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, μετά την απολογία του στον ανακριτή Έδεσσας, ο 33χρονος που συνελήφθη για τον ξυλοδαρμό 17χρονης, επειδή εκείνη του ζήτησε να χωρίσουν.

Με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή αποφασίστηκε να του επιβληθούν οι εξής περιοριστικοί όροι: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του, απαγόρευση προσέγγισης της κοπέλας σε απόσταση 100 μέτρων, όπως επίσης απαγόρευση κάθε είδους επικοινωνίας μαζί της, είτε τηλεφωνική είτε ηλεκτρονική.

Απολογούμενος, ο κατηγορούμενος έδωσε τη δική του θέση για το καταγγελλόμενο περιστατικό, αρνούμενος τις κατηγορίες που του αποδίδονται για αρπαγή ανήλικης, επικίνδυνη σωματική βλάβη, απειλή και εξύβριση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έδεσσα: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 33χρονος που συνελήφθη για τον ξυλοδαρμό της 17χρονης"

EMA: Άγνωστο αν η παραλλαγή Όμικρον απαιτεί εμβόλιο

«Δεν υπάρχει ακόμη απάντηση» στην ερώτηση αν η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, απαιτεί ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο σ’ αυτή, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

«Επιτρέψτε μου να επιμείνω στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη απάντηση στην ερώτηση αν θα χρειαστούμε ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο, με διαφορετική σύνθεση, για να καταπολεμήσουμε αυτή την παραλλαγή ή οποιαδήποτε άλλη», δήλωσε η Έμερ Κουκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Έχουμε ανάγκη από περισσότερα δεδομένα αναφορικά με τον αντίκτυπο της παραλλαγής στην αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων, καθώς και να συγκεντρώσουμε επιπλέον αποδείξεις» για τη δράση των σημερινών εμβολίων όσον αφορά την πρόληψη των σοβαρών ή πιο ελαφρών μορφών της νόσου, καθώς και των νοσηλειών και των θανάτων, πρόσθεσε.

Η Κουκ υπογράμμισε εντούτοις πως, με πέντε εμβόλια και έξι φάρμακα κατά της Covid-19, «είμαστε σε μια πολύ πιο σταθερή θέση απ’ ό,τι πέρυσι».

«Έχουμε στη διάθεσή μας πολλά επιπλέον εργαλεία», πρόσθεσε, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε χθες, Δευτέρα, τη χρήση ενός πέμπτου εμβολίου κατά της Covid, αυτού της αμερικανικής Novavax, μετά το πράσινο φως που δόθηκε από τον EMA.

Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού διαδίδεται με μεγάλη ταχύτητα στις ΗΠΑ, όπου είναι πλέον η κυρίαρχη, καθώς και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "EMA: Άγνωστο αν η παραλλαγή Όμικρον απαιτεί εμβόλιο"

Δέκα λεπτά ακριβότερος ο καφές take away και delivery από την Πρωτοχρονιά

Ακριβότερος από 4 έως 10 λεπτά θα είναι από την Πρωτοχρονιά ο καφές στο χέρι.

Η αύξηση αυτή δεν σχετίζεται με την τιμή του καφέ, αλλά με τα πλαστικά και χάρτινα ποτήρια στα οποία διατίθεται στο delivery και στο take away.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος 10 λεπτά του ευρώ για τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης που διατίθενται ως συσκευασία των τροφίμων και των ποτών κατά την πώλησή τους από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά.

Αύξηση κατά 10 λεπτά

Σύμφωνα με τον Ν. 4736/2020 το ύψος της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος είναι ορίστηκε στα 5 λεπτά του ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ που σημαίνει ότι η τιμή του μη σερβιρισμένου σε τραπέζι καφέ θα είναι κατά 0,10 ευρώ αυξημένη. Αφορά, δε:

1) Κυπελλάκια για ποτά, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους.

2) Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία:

α) προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος,

β) συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο, και

γ) είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, ιδίως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα, πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.

Δείτε το εδώ το ΦΕΚ

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » " Δέκα λεπτά ακριβότερος ο καφές take away και delivery από την Πρωτοχρονιά"

ΕΦΚΑ: 24ωρη απεργία την Πέμπτη για την ανάκληση αδειών

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021 προχωράει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ), ενώ ταυτόχρονα προανήγγειλε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την ίδια μέρα στις 10:30, «εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ, «για το συνδικαλιστικό κίνημα είναι θέμα αρχής αλλά και ύπαρξης η προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και η διασφάλιση του δημόσιου ασφαλιστικού μας συστήματος».

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) κήρυξε 48ωρη απεργία στις 23 και 24 Δεκεμβρίου και απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021, στις 10:30 π.μ., καθώς και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν πανελλαδικά στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ.

Με ανακοίνωσή της, η ΠΟΠΟΚΠ εκφράζει την αντίθεσή της στην ανακοίνωση του υπουργείου για ανάκληση των αδειών των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ για το διάστημα των γιορτών και τη μεταφορά τους 10 μέρες μετά, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων δεν θα λυθεί με την ανάκληση των αδειών των εργαζομένων, «που βιώνουν καθημερινά την εργασιακή τους εξόντωση».

Μεταξύ άλλων, η ΠΟΠΟΚΠ διεκδικεί «δημόσιο καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους φορείς κοινωνικής πολιτικής, κανονισμούς ασφάλισης, συντάξεων και παροχών, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων, συνταξιούχων και επιδοματούχων, αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές -επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντεργατικών νόμων».

Από την πλευρά της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, αφού έλαβε υπόψη τις ανακοινώσεις της ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ και της ΠΟΠΟΚΠ, δηλώνει ότι στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΚΑ: 24ωρη απεργία την Πέμπτη για την ανάκληση αδειών"

Μήνυμα Βαρθολομαίου για τα Χριστούγεννα: Kαλούμε όσους πιστούς δεν έχουν ακόμη εμβολιασθεί να το πράξουν

Αναφορά στην πανδημία του κορωνοϊού που συνεχίζει να ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα, κάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, παροτρύνοντας ταυτόχρονα όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, να το πράξουν.

«Η επιστήμη, εφ’ όσον λειτουργεί ως διάκονος του ανθρώπου, είναι πολύτιμον δώρον του Θεού. Οφείλομεν να δεχώμεθα ευγνωμόνως το δώρον» αναφέρει ο Βαρθολομαίος και προσθέτει «να μη παρασυρώμεθα από τας ανευθύνους φωνάς των μη επαιόντων και των αυτοανακηρυχθέντων εις εκπροσώπους του Θεού και της γνησίας πίστεως «πνευματικών συμβούλων», αυτοαναιρουμένων όμως οικτρώς, λόγω της απουσίας αγάπης προς τον αδελφόν, την ζωήν του οποίου εκθέτουν εις μέγαν κίνδυνον».

Ακολουθεί αναλυτικά το μήνυμά του:

«Αδελφοί συλλειτουργοί και ευλογημένα τέκνα,

Φθάσαντες και πάλιν εις την πάμφωτον εορτήν της κατά σάρκα Γεννήσεως του επισκεψαμένου ημάς εξ ύψους Σωτήρος Χριστού, δοξάζομεν εν ψαλμοίς και ύμνοις το υπερουράνιον όνομα Αυτού. Η Ενανθρώπησις του προαιωνίου Λόγου του Θεού είναι «της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον», το υπέρλογον «αεί μυστήριον» της θεανθρωπίνης κοινωνίας. Ο Θεός, ως λέγει με υπέροχον τρόπον ο 'Αγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, «ως φιλάνθρωπος εκ της ανθρώπου ουσίας αληθώς άνθρωπος γεγονώς, τον του πως άνθρωπος γέγονε τρόπον μένει διά παντός έχων ανέκφαντον• υπέρ άνθρωπον γαρ γέγονεν άνθρωπος».

Η θεία Ενσάρκωσις, ομού μετά της φανερώσεως της αληθείας περί του Θεού, αποκαλύπτει και την αλήθειαν και τον τελικόν προορισμόν του ανθρώπου, την κατά χάριν θέωσιν. Θεολογικώτατα, ο 'Αγιος Νικόλαος Καβάσιλας διακηρύσσει ότι ο Χριστός «τον αληθινόν άνθρωπον και τέλειον πρώτος και μόνος έδειξεν». Έκτοτε, ο τιμών τον Θεόν οφείλει να σέβεται και τον άνθρωπον, και ο υποτιμών τον άνθρωπον ασεβεί προς τον Θεόν, τον προσλαβόντα την ημετέραν φύσιν. Εν Χριστώ, ο λόγος της θεολογίας περί του Θεού είναι εν ταυτώ και λόγος περί του ανθρώπου. Η ένσαρκος Θεία Οικονομία αναιρεί οριστικώς την εικόνα του Θεού ως δυνάστου, τιμωρού και αντιπάλου του ανθρώπου. Ο Χριστός είναι πανταχού, πάντοτε και εν παντί η άρνησις της αρνήσεως του ανθρώπου και ο υπερασπιστής της ελευθερίας του. Η ζωή της Εκκλησίας, ως η σαρξ την οποίαν ανέλαβεν ο ενανθρωπήσας Υιός και Λόγος του Θεού, εκπροσωπεί, εκφράζει και διακονεί αυτό το πανσωστικόν μυστήριον της θεανθρωπινότητος.

Με λάβαρον την εν Χριστώ «άλλην πλάσιν» του ανθρώπου και την ανακαίνισιν συμπάσης της κτίσεως, η Εκκλησία δίδει και σήμερον την καλήν μαρτυρίαν έναντι όλων των εξελίξεων, αι οποίαι απειλούν την ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου και την ακεραιότητα της δημιουργίας, βιούσα και κηρύττουσα την αλήθειαν της γνησίας πνευματικής ζωής και τον πολιτισμόν της αγάπης και της αλληλεγγύης. Διδούσα λόγον «περί της εν ημίν ελπίδος», ουδόλως θεωρεί τον σύγχρονον πολιτισμόν ως την νέαν αμαρτόζωον Νινευί, επικαλουμένη ως ο Ιωνάς την θείαν μήνιν επ' αυτόν και τον αφανισμόν του, αλλά αγωνίζεται διά την εν Χριστώ μεταμόρφωσιν αυτού. Απαιτείται εις την εποχήν μας ποιμαντική φαντασία, διάλογος όχι αντίλογος, μετοχή όχι αποχή, συγκεκριμένη πράξις όχι απόκοσμος θεωρία, δημιουργική πρόσληψις όχι γενική απόρριψις. Όλα αυτά δεν λειτουργούν εις βάρος της πνευματικότητος και της λατρευτικής ζωής, αλλά αναδεικνύουν την αδιάσπαστον ενότητα της λεγομένης «καθέτου» και «οριζοντίου» διαστάσεως της εκκλησιαστικής παρουσίας και μαρτυρίας. Πιστότης εις την παράδοσιν της Εκκλησίας δεν είναι εγκλωβισμός εις το παρελθόν, αλλά αξιοποίησις της πείρας του παρελθόντος προσφυώς εν τω παρόντι.

Και κατά το παριππεύον έτος, η πανδημία του κορωνοιού Covid - 19 εταλάνισε την ανθρωπότητα. Δοξάζομεν τον Θεόν του ελέους, τον κρατύναντα τους ειδικούς επιστήμονας εις την ανάπτυξιν αποτελεσματικών εμβολίων και άλλων φαρμάκων διά την αντιμετώπισιν της κρίσεως και καλούμεν όσους πιστούς δεν έχουν ακόμη εμβολιασθή να το πράξουν, πάντας δε να ακολουθούν τα προτεινόμενα υπό των υγειονομικών αρχών μέτρα προστασίας. Η επιστήμη, εφ' όσον λειτουργεί ως διάκονος του ανθρώπου, είναι πολύτιμον δώρον του Θεού. Οφείλομεν να δεχώμεθα ευγνωμόνως το δώρον και να μη παρασυρώμεθα από τας ανευθύνους φωνάς των μη επαϊόντων και των αυτοανακηρυχθέντων εις εκπροσώπους του Θεού και της γνησίας πίστεως «πνευματικών συμβούλων», αυτοαναιρουμένων όμως οικτρώς, λόγω της απουσίας αγάπης προς τον αδελφόν, την ζωήν του οποίου εκθέτουν εις μέγαν κίνδυνον.

Τιμιώτατοι αδελφοί και προσφιλέστατα τέκνα,

Με αμετακίνητον πίστιν ότι την ζωήν εκάστου εξ ημών και την πορείαν της ανθρωπότητος όλης κατευθύνει ο Θεός της σοφίας και της αγάπης, προσβλέπομεν εις εν αίσιον 2022, το οποίον, ανεξαρτήτως των εξωτερικών δεδομένων και των εξελίξεων, θα είναι δι' ημάς πάντας έτος σωτήριον, εφ' όσον και κατ' αυτό την πορείαν των πραγμάτων κατευθύνει ο φιλανθρώπως πάντα οικονομών Χριστός, «ος πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν».

Του Κυρίου ευδοκούντος, κατά την Αγίαν και Μεγάλην Εβδομάδα του επερχομένου έτους, θα πραγματοποιηθή εν τω πανσέπτω καθ' ημάς Κέντρω, η τελετή Καθαγιασμού του Αγίου Μύρου. Θεωρούμεν ανεπανάληπτον θείαν δωρεάν προς την ημών Μετριότητα, ότι θα αξιωθώμεν να προστώμεν της πανηγυρικής και κατανυκτικής αυτής τελετουργίας διά τετάρτην φοράν κατά την διάρκειαν της ταπεινής ημών Πατριαρχίας. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν!

Με αυτά τα αισθήματα, προσκυνούντες ευσεβοφρόνως το εν Βηθλεέμ τεχθέν παιδίον Ιησούν, στρέφομεν την σκέψιν ημών προς τους εκείσε αδελφούς Χριστιανούς μας και προσευχόμεθα διά την ειρηνικήν και αρμονικήν συνύπαρξιν όλων των διαβιούντων εις την Αγίαν Γην.

Επί δε τούτοις, ευχόμεθα πάσιν υμίν, τοις εγγύς και τοις μακράν, ευλογημένον το 'Αγιον Δωδεκαήμερον, υγιηρόν δε, καλλίκαρπον εν έργοις αγαθοίς και μεστόν θείων δωρημάτων τον νέον ενιαυτόν της χρηστότητος του Κυρίου, Ω η δόξα και το κράτος εις τους απεράντους αιώνας. Αμήν
»

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Μήνυμα Βαρθολομαίου για τα Χριστούγεννα: Kαλούμε όσους πιστούς δεν έχουν ακόμη εμβολιασθεί να το πράξουν"

Λουκίδης: Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν λειτουργούν με την Ομικρον

Προληπτικό μέτρο χαρακτήρισε τα self test κατά τη διάρκεια των εορτών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο.

Κάλεσε τους πολίτες που έχουν συμπτώματα να μη βγαίνουν από το σπίτι τους, ούτε να πάνε σε ρεβεγιόν την εορταστική περίοδο.

Στο ερώτημα εάν εντοπίζεται η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού από τα rapid test, απάντησε ότι όλες οι περιπτώσεις που έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα μας, είχαν εντοπιστεί αρχικά σε rapid test.

Για τα φάρμακα με τα μονοκλωνικά αντισώματα, ο κ. Λουκίδης εξήγησε πως όλα εκτός από ένα, δείχνουν να μη λειτουργούν στη συγκεκριμένη μετάλλαξη και χρειάζονται αναπροσαρμογή.

Συνέστησε μάλιστα τα διαθέσιμα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων να χορηγηθούν τώρα σε ασθενείς, πριν επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα μας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Λουκίδης: Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν λειτουργούν με την Ομικρον "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news