facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Στον Κορυδαλλό μεταφέρονται οι ιδιοκτήτριες του Γηροκομείου Χανίων

Το δρόμο για τις φυλακές Κορυδαλλού πήραν το βράδυ του Σαββάτου οι δύο υπεύθυνες, η ιδιοκτήτρια και συνιδιοκτήτρια της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Χανιά, οι οποίες προφυλακίστηκαν πριν από μία εβδομάδα για την υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Η αστυνομική κλούβα που μετέφερε τις δύο γυναίκες, μητέρα και κόρη, μπήκε στο καράβι της γραμμής Σούδα – Πειραιάς λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου, συνοδεία περιπολικού της ΕΛΑΣ, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες της ΕΡΤ Χανίων.

Στις εξελίξεις για το γηροκομείο αναφέρθηκε χθες βράδυ στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμαρχος Χανίων.

Ο Παναγιώτης Σημανδηράκης είπε χαρακτηριστικά “Θέλω να τονίσω με κάθε ένταση ότι αυτές οι κατηγορίες που έχει απαγγείλει ο Εισαγγελέας αφορούν τους δράστες και δεν έχουν καμία σχέση με τον τρόπο με τον οποίο η Χανιώτικη κοινωνία αντιμετωπίζει τα άτομα τρίτης ηλικίας. Πραγματικά μιλάμε για μια φρικιαστική κατάσταση και εντελώς απαράδεκτη για κάθε άνθρωπο και κάθε κοινωνία”.

Στο θέμα αναφέρθηκαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στον Κορυδαλλό μεταφέρονται οι ιδιοκτήτριες του Γηροκομείου Χανίων"

Πάνω από 1.400 εκρήξεις στο Ντονμπάς, λέει ο ΟΑΣΕ

Περισσότερες από 1.400 εκρήξεις σημειώθηκαν την Παρασκευή στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας όπου η ουκρανική κυβέρνηση και οι αυτονομιστές μάχονται από το 2014, ανέφερε σήμερα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι καταγράφεται ραγδαία αύξηση των βομβαρδισμών.

Οι αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ είναι στο επίκεντρο της έντασης μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης.

Η αποστολή του ΟΑΣΕ που έχει αναπτυχθεί στην εμπόλεμη ζώνη ανέφερε ότι κατέγραψε 553 εκρήξεις στο Ντονέτσκ και άλλες 860 στο Λουγκάνσκ, μέχρι τις 18.30 της Παρασκευής. Επιβεβαίωσε επίσης ότι ένας άμαχος έχασε τη ζωή του σε μια ελεγχόμενη από την κυβέρνηση περιοχή του Ντονέτσκ.

Οι παραβιάσεις της εκεχειρίας την Παρασκευή ξεπέρασαν τις 1.500, από 870 την προηγούμενη ημέρα, όταν οι παρατηρητές έκαναν λόγο για 654 εκρήξεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 1.400 εκρήξεις στο Ντονμπάς, λέει ο ΟΑΣΕ"

«Euroferry Olympia»: Κρίσιμα ερωτήματα τήρησης πρωτοκόλλων – Συγκλονιστικές καταθέσεις και καταγγελίες

Η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται για περισσότερες από 40 ώρες στο πλοίο και η θερμοκρασία που ξεπερνά τους 500 βαθμούς Κελσίου, εμποδίζει τα σωστικά συνεργεία να ερευνήσουν και να εντοπίσουν τους 12 αγνοούμενους επιβάτες, μεταξύ των οποίων και 3 Έλληνες οδηγοί φορτηγών. Η σύζυγος αγνοουμένου παρακαλεί μπροστά στην κάμερα να μην σταματήσουν οι έρευνες.

Μετά τις σκηνές τρόμου στο φλεγόμενο πλοίο «Euroferry Olympia», οδηγοί φορτηγών και συγγενείς αγνοουμένων κατήγγειλαν παραβάσεις των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Επιβάτες που διασώθηκαν καταγγέλλουν σωρεία παραβάσεων της πλοιοκτήτριας εταιρείας: υπεράριθμοι επιβάτες, οδηγοί φορτηγών που τους επέτρεπαν να παραμένουν στα γκαράζ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και να κοιμούνται στα οχήματά τους, κακές συνθήκες στις καμπίνες επιβατών, ακριβές τιμές.

Τα κρίσιμα ερωτήματα, στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι λιμενικές Αρχές, είναι πολλά. Το πρωτόκολλο ασφαλείας προβλέπει ότι απαγορεύεται η παραμονή των οδηγών και των επιβατών στα γκαράζ μετά τον απόπλου.

Βίντεο-ντοκουμέντο της ΕΡΤ αποκαλύπτει την εικόνα, την ώρα που αναπάντητο είναι και το ερώτημα εάν υπήρχαν αποστάσεις ανάμεσα στο φορτηγά που στάθμευσαν στο γκαράζ, για να μπορεί κάποιος να βγει έξω σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

Γιος αγνοουμένου: Λίγες οι καμπίνες κι «αν δεν σου αρέσει κοιμήσου στο αυτοκίνητο»

O γιος οδηγού φορτηγού που αγνοείται αποκάλυψε ότι ο πατέρας του πιθανότατα να προτίμησε να κοιμηθεί στην καμπίνα του φορτηγού.

«Λόγω του ότι δεν έχει πολλές καμπίνες το καράβι, γνωρίζετε ότι ήταν ζωάδικο, μας υποχρεώνουν να κοιμόμαστε τέσσερις τέσσερις, ας υπάρχει κορονοιός. Σου λέει αν σου αρέσει, αν δεν σου αρέσει κοιμήσου στο αυτοκίνητο, και δυστυχώς ο πατέρας μου απ’ ότι μαθαίνω κοιμήθηκε στο φορτηγό».

«Οφείλει μέρος του πληρώματος βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας να ελέγξει εάν υπάρχουν μέσα στο γκαράζ οδηγοί ή επιβαίνοντες και να απομακρυνθούν άμεσα», τόνισε στην ΕΡΤ ο ναύαρχος Λιμενικού και πραγματογνώμονας ναυτικών ατυχημάτων, Νίκος Σπανός.

«Είχε πρόβλημα με την υγεία του, επειδή φοβόταν μην κολλήσει κορονοιό προτιμούσε να κοιμηθεί στο φορτηγό», δήλωσε ο Κώστας Μαθιός, συγγενής άλλου αγνοούμενου.

«Ο άντρας μου είναι ζωντανός»

«Προσπαθώ να κάνω κουράγιο για τα παιδιά μου. Παρακαλώ να μην σταματήσουν οι έρευνες. Ο άντρας μου είναι ζωντανός και ξέρει τι να κάνει, είναι έμπειρος. Στο σημείο που βρίσκεται δεν φλέγεται το γκαράζ, δεν ξέρω βεβαια τι γίνεται με τις υψηλές θερμοκρασίες», δήλωσε η Βάνα Μαθιού, σύζυγος αγνοουμένου.

«Ήταν το τελευταίο του ταξίδι πριν βγει στη σύνταξη», λέει ο Βασίλης Βεργής, ξάδελφος  αγνοουμένου.

Το «Euroferry Olympia» ακολουθεί η κάμερα της ΕΡΤ και ο Βασίλης Σιώμος την ώρα που ρυμουλκείται σε ασφαλές σημείο, πιο κοντά στην Κέρκυρα με προσοχή καιυπό τον κίνδυνο θαλάσσιας ρύπανσης.

Νοσοκομείο κέρκυρας: Αύριο όλοι οι τραυματίες παίρνουν εξιτήριο

Στο νοσοκομείο της Κέρκυρας βρίσκονται 4 από τους διασωθέντες, ανάμεσά τους διασωληνωμένος, ο Βούλγαρος οδηγός, που έμεινε για ώρες εγκλωβισμένος πάνω στο καράβι, μαζί με Τούρκο συνάδελφό του.

Ο ένας διασώστης της ΕΜΑΚ φαίνεται πως πήρε εξιτήριο. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται ο Αφγανός τον οποίο έσωσε χθες το ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού.

«Πολλοί άνθρωποι είχαν πανικοβληθεί και έκλαιγαν. Ήταν πολύ τρομακτικό. Είμαι ευγνώμων που οι περισσότεροι είμαστε ασφαλείς όπως και η οικογένειά μου», λέει ο 16χρονος επιβάτης Μάρτ Καντ.

Οι διασωθέντες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Κέρκυρας και φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία. Όπως όμως λένε «μέσα σε ένα βράδυ, έχασαν τα πάντα».

Στο σημείο εκτός από την ειδική ναυαγοσωστική ομάδα για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, παραμένουν και άνδρες της ΕΜΑΚ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Euroferry Olympia»: Κρίσιμα ερωτήματα τήρησης πρωτοκόλλων – Συγκλονιστικές καταθέσεις και καταγγελίες"

Καναδάς: Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην Οτάβα - Με σπρέι πιπεριού οι αστυνομικοί απαντούν στα καπνογόνα των φορτηγατζήδων

Η καναδική αστυνομία έθεσε υπό τον έλεγχό της σήμερα έναν σημαντικό οδικό άξονα μπροστά από το Κοινοβούλιο, χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού για να απομακρύνει τους εκατοντάδες φορτηγατζήδες που παραμένουν στο κέντρο της Οτάβας και διαμαρτύρονται, εδώ και τρεις εβδομάδες, για τα υγειονομικά μέτρα.

«Οι διαδηλωτές συνεχίζουν να είναι επιθετικοί και τα βάζουν με τους αστυνομικούς. Αρνούνται να υπακούσουν στις εντολές και να φύγουν» ανέφεραν σε ανάρτησή τους στο Twitter οι αρχές της πρωτεύουσας, όπου το κλίμα είναι τεταμένο, μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η αστυνομία ανέφερε ότι έκανε χρήση χημικών για να αντιμετωπίσει τους «ανυπάκουους» οδηγούς, ορισμένοι εκ των οποίων εκτόξευαν καπνογόνα και σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα. Γύρω στο μεσημέρι του Σαββάτου, τοπική ώρα, οι αστυνομικοί ανέκτησαν τον έλεγχο του δρόμου που περνά μπροστά από το Κοινοβούλιο και προχώρησαν σε 47 συλλήψεις.

Λίγα λεπτά πριν από τη νέα έφοδο της αστυνομίας, οι διαδηλωτές που παραμένουν στο κέντρο της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας τίναζαν το χιόνι από τα πλακάτ τους, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να ζεσταθούν γύρω από μια φωτιά, υπό τον εκκωφαντικό ήχο των κλάξον.

«Δεν φεύγω», είπε ένας από αυτούς, ο Τζόνι Ρόου, στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν υπάρχει γυρισμός. Όλοι εδώ, κι εγώ μαζί, είδαμε τη ζωή μας να καταστρέφεται με όσα έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.

Η αστυνομία προειδοποίησε ότι όσοι παραμείνουν εκεί θα συλληφθούν, κατηγορώντας τους οδηγούς ότι θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά τους, καθώς πολλοί διαδηλώνουν μαζί με τις οικογένειές τους. Κάποιοι επέλεξαν να φύγουν, απομακρύνοντας τις νταλίκες τους από τους δρόμους. «Φεύγω σήμερα», είπε ένας από αυτούς, ο Βινς Γκριν, εξηγώντας ότι πρέπει να επιστρέψει στο Κάλγκαρι για να φροντίσει τα παιδιά του. Η σύζυγός του ήταν νοσηλεύτρια αλλά έχασε τη δουλειά της επειδή αρνήθηκε να εμβολιαστεί για την Covid-19, υποστήριξε.

Το «Κομβόι της Ελευθερίας» ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου από οδηγούς φορτηγών που διαμαρτύρονταν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όσων κάνουν διεθνείς μεταφορές μεταξύ του Καναδά και των ΗΠΑ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καναδάς: Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην Οτάβα - Με σπρέι πιπεριού οι αστυνομικοί απαντούν στα καπνογόνα των φορτηγατζήδων"

Καταιγίδα Γιούνις: 14 νεκροί στη βορειοδυτική Ευρώπη – Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές

Τουλάχιστον 14 νεκρούς, σημαντικές υλικές ζημιές, καθώς επίσης και γενικευμένα μπλακ-άουτ σε πολλές περιοχές άφησε πίσω της η καταιγίδα Γιούνις, που πλήττει της βορειοδυτική Ευρώπη.

Η σφοδρή καταιγίδα πέρασε την Παρασκευή από τη νότια Βρετανία και συνέχισε στη βόρεια Γαλλία, τις χώρες της Μπενελούξ, τη Δανία και τη Γερμανία, όπου σχεδόν το ένα τρίτο των βόρειων επαρχιών τέθηκε σε συναγερμό.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn), έχουν υποστεί ζημιές οι σιδηροτροχιές σε μήκος τουλάχιστον 1.000 χιλιομέτρων, κυρίως λόγω της πτώσης δέντρων. Ως αποτέλεσμα, διακόπηκε η σιδηροδρομική σύνδεση σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Εκατοντάδες πτήσεις και δρομολόγια τρένων και φεριμπότ ματαιώθηκαν σε όλη τη βορειοδυτική Ευρώπη, λόγω των θυελλωδών ανέμων που συνόδευαν τη Γιούνις, τη δεύτερη καταιγίδα που έπληξε την ίδια περιοχή, μόλις 48 ώρες μετά το πέρασμα της Ντάντλεϊ, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι στην Πολωνία και τη Γερμανία.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, η Γιούνις έχει προκαλέσεις 14 θανάτους: δύο στην Πολωνία και τη Γερμανία, τέσσερις στην Ολλανδία, τρεις στην Αγγλία, έναν στην Ιρλανδία και δύο στο Βέλγιο. Σύμφωνα με την αστυνομία της Γάνδης, ένας 37χρονος άνδρας που τραυματίστηκε την Παρασκευή στο κεφάλι από ένα ηλιακό πάνελ, υπέκυψε σήμερα στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Πολλοί θάνατοι προκλήθηκαν από πτώση δέντρων πάνω σε αυτοκίνητα.

Στη Χάγη της Ολλανδίας, δεκάδες σπίτια εκκενώθηκαν καθώς υπήρχε κίνδυνος να καταρρεύσει ένα καμπαναριό. Διακόπηκαν επίσης τα δρομολόγια των τρένων από το Άμστερνταμ για τις Βρυξέλλες και δεν αναμένεται να ξαναρχίσουν σήμερα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τουλάχιστον 226.000 νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Οι ασφαλιστικές εταιρείες εκτιμούν ότι οι ζημιές ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια λίρες.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και περίπου 1 εκατομμύριο κάτοικοι στην Πολωνία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Και στη χώρα αυτή διακόπηκαν τα δρομολόγια των τρένων.

Φόβοι για πλημμύρες

Στην Αγγλία, στο νησί Ουάιτ, καταγράφηκε μια ριπή ανέμου που έφτανε σε ταχύτητα τα 196 χιλιόμετρα την ώρα, κάτι πρωτοφανές για την περιοχή.

Στο Έσεξ, δυτικά του Λονδίνου, ένα δέντρο ηλικίας 400 ετών ξεριζώθηκε και έπεσε πάνω σε ένα σπίτι. «Άκουσα ένα τρίξιμο, μετά έναν τεράστιο κρότο, όλο το σπίτι έτρεμε (…) Ήταν τρομακτικό», είπε στο Sky News ο Σβεν Γκουντ, 23 ετών, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο σπίτι.

Στη βόρεια Γαλλία έχουν αναφερθεί περίπου 30 τραυματίες, κυρίως από τροχαία ατυχήματα που προκλήθηκαν από πτώση δέντρων ή αντικειμένων. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε περίπου 37.000 σπίτια.

Οι ισχυροί άνεμοι, σε συνδυασμό με τα μεγάλα κύματα εγείρουν τον φόβο πλημμυρών, δεδομένου ότι σε πολλές περιοχές αναμένονται σφοδρές βροχοπτώσεις για σήμερα. Κύματα που κάποιες φορές ξεπερνούσαν τα εννέα μέτρα καταγράφηκαν στη Βρετάνη της Γαλλίας ενώ ο άνεμος έφτανε κατά τόπους τα 176 χιλιόμετρα την ώρα στο ακρωτήριο Γκρι-Νε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταιγίδα Γιούνις: 14 νεκροί στη βορειοδυτική Ευρώπη – Χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές"

Επίθεση Πολάκη σε Ανδρουλάκη με «καρφιά» για Μητσοτάκη

Ενοχλημένος από την πρόσφατη συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στο ACTION24, εμφανίστηκε ο Παύλος Πολάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, μιλώντας για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι τέτοιες συμπεριφορές που θυμίζουν τον Όρμπαν, δεν θα ήταν ανεκτές στο κόμμα του. Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση για το προοδευτικό μέτωπο που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε: «Προοδευτικό μέτωπο με ποιους; Με τον Πολάκη;».

Σε ανάρτηση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επιτίθεται στον Νίκο Ανδρουλάκη, καταλήγωντας μάλιστα σε απειλές «Λόγω του νεαρού της ηλικίας σου και της καταγωγής σου, σήμερα σου απαντώ ευγενικά. Η επόμενη φορά...θα είναι ΑΛΛΙΩΣ!»

Αναλυτικά η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:

«Νίκο Ανδρουλάκη,
όταν στην προσπάθειά σου να ισορροπήσεις στην τακτική που σου έχουν υποδείξει οι επικοινωνιολόγοι περί "ίσων αποστάσεων", συγκρίνεις τις ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ μου για την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης:
-μέσω ίδρυσης δεύτερης Σχολής Δικαστών
-με την ενοποίηση για τις υποθεσεις διασπαθισης δημοσίου χρηματος της προανακρισης με την κυρία ανάκριση για να οδηγούνται γρήγορα στην δικαστική αίθουσα τα σκάνδαλα…
με τις πρακτικές του Όρμπαν και του Κατσίνσκι,
ΕΝΩ δεν έχεις πει ποτέ ούτε λέξη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με ΠΡΑΞΕΙΣ:
- έχει συγκεντρώσει στο Γραφείο του για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία όλους τους νευραλγικούς τομείς (από ΕΥΠ και ΕΡΤ/ΑΠΕ-ΜΠΕ μέχρι το μοίρασμα των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης), εφαρμόζοντας τη λουδοβίκεια λογική ότι "Το Κράτος είναι ΑΥΤΟΣ"
- έχει απογυμνώσει από κάθε ουσιαστική αρμοδιότητα και από στελεχιακό δυναμικό τις Ανεξάρτητες Αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για να κάνουν party τα καρτέλ των κολλητών του,
- έχει θεσπίσει με νόμους-Ντροπολογίες το ακαταδίωκτο ή την αμνηστία μελών διοικήσεων Οργανισμών, Τραπεζών και Επιτροπών Φορολογικών Ελέγχων, ακόμα και όταν η Δικαιοσύνη τους έχει παραπέμψει με βαρύτατες κατηγορίες για απιστία σε βάρος του Δημοσίου,
- έχει αλώσει το Κράτος, φτιάχνοντας κομματικό "στρατό" από παχυλά αμειβόμενους μετακλητούς και golden boys, παρακάμπτοντας και ακυρώνοντας ακόμα και τον νόμο Πεπονή για το ΑΣΕΠ,
- έχει εγκαθιδρύσει καθεστώς μονοφωνικού "πλουραλισμού", εξαγοράζοντας τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ και στοχοποιώντας και διώκοντας κάθε αντίθετη ή μη αρεστή σε αυτόν φωνή και
- έχει καταλύσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, διώκοντας δικαστικούς λειτουργούς επειδή έπραξαν το καθήκον τους,
αυτό που ευαγγελίζεσαι Νίκο Ανδρουλάκη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με προοδευτική κατεύθυνση, αλλά με επάνοδο στο πιο απεχθές πρόσωπο της διακυβέρνησης Σημίτη!
ΥΓ: Λόγω του νεαρού της ηλικίας σου και της καταγωγής σου, σήμερα σου απαντώ ευγενικά. Η επόμενη φορά...θα είναι ΑΛΛΙΩΣ!!»

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Επίθεση Πολάκη σε Ανδρουλάκη με «καρφιά» για Μητσοτάκη"

Ενημέρωση Μητσοτάκη σε Κάμαλα Χάρις: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης από την τουρκική προκλητικότητα

Ολόκληρο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που «βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ» συζήτησαν o πρωθυπουργός και η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο περιθώριο της 58ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων και ενημέρωσε για τις προσπάθειες της Ελλάδος για αποκλιμάκωση στο Ουκρανικό.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Επίσης ενημέρωσε την κ. Χάρις για την πρόθεσή του να φέρει για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ.

“Συμφωνήσαμε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο στην ιστορία τους”, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία, που είχε με ‘Ελληνες δημοσιογράφους μετά την συνάντησή του με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε στην ίδια συνομιλία ότι «υπάρχει μεγάλη στήριξη τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Η στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην Ανατ.Μεσόγειο ενισχύεται ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και συζήτηση για το θέμα της ενίσχυσης των πηγών ενέργειας στην Ε.Ε.”.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενημέρωση Μητσοτάκη σε Κάμαλα Χάρις: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης από την τουρκική προκλητικότητα"

Καιρός αύριο: Στους 20 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία – Λιακάδα και αραιές νεφώσεις

Ηλιοφάνεια και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αναμένονται αύριο Κυριακή (20.2.2022) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ.

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές προβλέπονται αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια και βαθμιαία θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές με ασθενείς τοπικές βροχές στα δυτικά.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 17 με 18 και κατά τόπους στα κεντρικά και νότια τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές, με ασθενείς τοπικές βροχές.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και ανοιχτά στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 και στην Κρήτη τοπικά έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Στα βόρεια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 και στα Δωδεκάνησα τοπικά έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Στους 20 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία – Λιακάδα και αραιές νεφώσεις"

Θρακομακεδόνες: Τρεις κακοποιοί έδεσαν και λήστεψαν ζευγάρι – Στο νοσοκομείο η 47χρονη

Εφιαλτικές στιγμές έζησε το βράδυ της Παρασκευής (18/2) ένα ζευγάρι μέσα στο σπίτι του στους Θρακομακεδόνες, όταν τρεις ληστές εισέβαλαν στη μονοκατοικία για να κλέψουν. Οι δράστες έδεσαν το ανδρόγυνο, το χτύπησαν και άρπαξαν μετρητά και τιμαλφή.

Συμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ οι τρεις κακοποιοί μπήκαν στη μονοκατοικία λίγο μετά τις 9 το βράδυ, τους αιφνιδίασαν με την απειλή μαχαιριού ενώ με τη χρήση βίας οδήγησαν τον 60χρονο που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο μπαλκόνι στο εσωτερικό της μονοκατοικίας.
Μετά ακινητοποίησαν την 47χρονη συντροφό του, τους φίμωσαν (τους έκλεισαν με ταινία στόμα και μάτια), τους έδεσαν και τους χτύπησαν με τα χέρια τους. Οι δράστες είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, φορούσαν γάντια και με απειλές και χρήση βίας ζητούσαν από το ζευγάρι να τους αποκαλύψει που έχει χρήματα. Επίσης, δεν μιλούσαν ελληνικά, και είπαν κάποιες λέξεις σε σπαστά αγγλικά.

Οι δράστες έμειναν στο σπίτι περίπου μέχρι τις 11 το βράδυ, και λίγο αργότερα το ζευγάρι κατάφερε να λυθεί και ειδοποίησε την Αστυνομία.

Και οι δυο μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας και μάλιστα η γυναίκα που έφερε τα περισσότερα χτυπήματα υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων.

Οι δράστες αφαίρεσαν λίγα χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικό υπολογιστή και κινητό τηλέφωνο.

Η Ασφάλεια πήρε κατάθεση από τα θύματα και προσπαθεί να συγκεντρώσει στοιχεία για τους δράστες της άγριας ληστείας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θρακομακεδόνες: Τρεις κακοποιοί έδεσαν και λήστεψαν ζευγάρι – Στο νοσοκομείο η 47χρονη"

Ουκρανία: Και δεύτερος νεκρός στρατιώτης από οβίδες αυτονομιστών – Από τύχη γλίτωσε Ουκρανός υπουργός

Οβίδες όλμου έπεσαν σήμερα κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντένις Μοναστίρσκι, ο οποίος πραγματοποιούσε περιοδεία στη γραμμή του μετώπου, στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το επεισόδιο αυτό, από το οποίο δεν τραυματίστηκε κανείς, σημειώθηκε κοντά στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, στην περιοχή του Ντονέτσκ, στη γραμμή του μετώπου με τους φιλορώσους αυτονομιστές, όπου ο υπουργός πραγματοποιούσε περιοδεία, συνοδευόμενος από Ουκρανούς βουλευτές.

Οι οβίδες εξερράγησαν τη στιγμή που ο Μοναστίρσκι έφευγε από τις τάφρους που χωρίζουν τις ουκρανικές δυνάμεις από τους αυτονομιστές, αφού προηγουμένως παραχώρησε συνέντευξη στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι δημοσιογράφοι και οι αξιωματούχοι αποχώρησαν λίγο μετά.

Και δεύτερος Ουκρανός στρατιώτης νεκρός

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς σήμερα. Τουλάχιστον ένας από αυτούς, ένας 35χρονος λοχίας, πατέρας τριών παιδιών, σκοτώθηκε κοντά στο Νοβολουγκάνσκε νωρίς το πρωί.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής 70 παραβιάσεις, στις 60 εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν «όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ». Ως αποτέλεσμα, δύο Ουκρανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν θανάσιμα και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν.

Η Ουκρανική Επιχείρηση Ενωμένες Δυνάμεις στο Ντονμπάς διαβεβαίωσε ότι «ελέγχει την κατάσταση και απαντά καταλλήλως στις πιθανές απειλές του εχθρού».

Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με τις αυτονομιστικές αρχές του Λουγκάνσκ, τις τελευταίες 24 ώρες οι Ουκρανοί στρατιώτες παραβίασαν 31 φορές την εκεχειρία και βομβάρδισαν 16 οικισμούς.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται λίγη ώρα μετά τις αναφορές του Κιέβου πως μισθοφόροι «πλαισιώνουν» τους φιλορώσους αυτονομιστές, με στόχο μια προβοκάτσια που θα αξιοποιηθεί από τη Μόσχα για να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά της.

AFP / Sputnik / ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Και δεύτερος νεκρός στρατιώτης από οβίδες αυτονομιστών – Από τύχη γλίτωσε Ουκρανός υπουργός"

Ρωσία: Ασκήσεις πυρηνικών υπό την επίβλεψη Πούτιν και Λουκασένκο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέβλεψε σήμερα ασκήσεις με πυρηνικά όπλα από το κέντρο επιχειρήσεων στο Κρεμλίνο μαζί με τον στενό σύμμαχό του, τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Ρώσου προέδρου.

Η Ρωσία έπληξε με βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ θαλάσσιους και χερσαίους στόχους στο πλαίσιο στρατηγικών πυρηνικών ασκήσεων που επέβλεψαν οι δύο άνδρες.

Οι ετήσιες ασκήσεις περιελάμβαναν εκτοξεύσεις των υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και Tsirkon και ορισμένων άλλων όπλων, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι οι ασκήσεις αυτές εντάσσονται σε μια τακτική διαδικασία εκπαίδευσης και διαψεύδει ότι συνιστούν ένδειξη κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης.

Την ίδια ώρα, η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας ξεκίνησε σήμερα έρευνα σχετικά με αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης ότι ένα ουκρανικό βλήμα εξερράγη στην περιοχή Ροστόφ της Ρωσίας περίπου 1 χλμ. από τα σύνορα, ανέφερε η υπηρεσία στον ιστότοπό της, αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αναφορές για το περιστατικό μετέδωσαν νωρίτερα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων RIA και TASS, τα οποία επικαλέστηκαν ανώνυμη πηγή των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσία: Ασκήσεις πυρηνικών υπό την επίβλεψη Πούτιν και Λουκασένκο"

Παναγιωτόπουλος: Οι παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας ακυρώνουν την προσέγγιση των δύο πλευρών

Μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις παραβατικές συμπεριφορές απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ξεκαθάρισε ότι ο δίαυλος επικοινωνίας ΑθήναςΆγκυρας θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτός.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, με άρθρο του στα «Παραπολιτικά» τόνισε ότι «οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν ή να επιδεινώσουν τις σχέσεις μεταξύ δύο χωρών μπορούν να αντιμετωπιστούν διά της διπλωματίας. Έτσι λοιπόν θεωρώ ότι η Τουρκία δεν πρέπει να εγκαταλείψει τη διπλωματία».

Όπως εκτίμησε, η έξαρση προκλητικών, επιθετικών και ευθέως προσβλητικών για τη χώρα μας δηλώσεων «γίνονται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση από την κοινή γνώμη της γείτονος», ενώ μαρτυρούν και εκνευρισμό, λόγω τόσο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για ενίσχυση των συμμαχιών στην περιοχή, όσο και για την αναβάθμιση των εξοπλιστικών.

«Προφανώς εμείς θα συνεχίσουμε το έργο μας απτόητοι», σημείωσε, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε νομοσχέδιο με αποκλειστικό αντικείμενο διατάξεις που απλοποιούν, διευθετούν και επιλύουν ζητήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναλυτικά το άρθρο του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες επιδεινώνονται. Όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία οι διαδικασίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης συνεχίζονται, οι συναντήσεις σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο εξακολουθούν να γίνονται, το κανάλι επικοινωνίας θα παραμένει και πρέπει να παραμείνει ανοικτό. Επιμένω όμως ότι όλη αυτή η πρωτοβουλία καθίσταται ατελέσφορη όταν συνοδεύεται από συνεχιζόμενες παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας (όπως λ.χ. οι υπερπτήσεις) που ακυρώνουν το σκοπό της και το πνεύμα της, ήτοι την προσέγγιση των δύο πλευρών. Αν η Τουρκία έχει ειλικρινείς και καλές προθέσεις, θα πρέπει να αλλάξει αυτή της τη συμπεριφορά.

Στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον, οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν ή να επιδεινώσουν τις σχέσεις μεταξύ δύο χωρών μπορούν να αντιμετωπιστούν διά της διπλωματίας. Έτσι λοιπόν θεωρώ ότι η Τουρκία δεν πρέπει να εγκαταλείψει τη διπλωματία. Είναι γεγονός ότι στα ΜΜΕ καταγράφεται τελευταία έξαρση προκλητικών, επιθετικών και ευθέως προσβλητικών για τη χώρα μας δηλώσεων.

Θεωρώ ωστόσο ότι αυτές οι αντιδράσεις γίνονται κυρίως για εσωτερική κατανάλωση από την κοινή γνώμη της γείτονος Εμείς παρακολουθούμε και παραμένουμε σε εγρήγορση.

Σίγουρα όμως μαρτυρούν και κάποιον εκνευρισμό λόγω των επιτυχημένων κινήσεων της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πεδίο οικοδόμησης και ενίσχυσης των συμμαχιών στην περιοχή, αλλά και λόγω της εντατικής από μέρους μας προσπάθειας αναβάθμισης των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων στο πεδίο των Εξοπλισμών

Προφανώς εμείς θα συνεχίσουμε το έργο μας απτόητοι. Για να έχουμε απτά αποτελέσματα στο πεδίο της διπλωματίας πρέπει να είμαστε ακόμα καλύτεροι στην Άμυνα γι’ αυτό και από τον Ιούλιο του 2019 εργαζόμαστε καθημερινά σκληρά για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Γι’ αυτό λύσαμε σειρά προβλημάτων που χρόνιζαν όπως οι συμβάσεις η εν συνεχεία υποστήριξης των «Μιράζ 2000-5», των C-130, των C-27 και των ΝΗ-90. Γι’ αυτό προχωρούμε στην αναβάθμιση 82 μαχητικών F-16 στην εκδοχή “Viper”, προμηθευόμαστε τα 24 υπερσύγχρονα μαχητικά “Rafale” και παράλληλα 3+1 ψηφιακές φρεγάτες “Belh@rra” καθως και τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo και συνεχίζουμε. Στους επόμενους μήνες αναμένεται η απόφαση για τις κορβέτες, προχωρούν οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό της μέσης ζωής των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και βάζουμε τις βάσεις για την αναβάθμιση των F-16 Block 50, αλλά και την υλοποίηση προγραμμάτων που έχει ανάγκη ο Ελληνικός Στρατός.

Σε αυτό το ολοκληρωμένο, προτεραιοποιημένο και κοστολογημένο σχέδιο εντάσσονται και οι πρόνοιες για το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήδη ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε κατά την παραλαβή των “Rafale” σειρά φοροελαφρύνσεων, κάτι που αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για το προσωπικό. Τα στελέχη θα διαπιστώσουν άμεσα το οικονομικό όφελος από αυτές τις φορολογικές απαλλαγές στο ατομικό τους εισόδημα.

Μετά την ολοκλήρωση του Νομοθετικού Έργου για τους Εξοπλισμούς, θα φέρουμε άμεσα στη Βουλή νομοσχέδιο με αποκλειστικό αντικείμενο διατάξεις που απλοποιούν, διευθετούν και επιλύουν ζητήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα είναι η δεύτερη κύρια παρέμβασή μας για το προσωπικό, μετά την αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές και στις σχολές υπαξιωματικών και στους τρεις Κλάδους, αλλά και τις 15 χιλιάδες προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών σε βάθος πενταετίας.

Πρέπει να επισημάνω επίσης, ότι προτάσσουμε την ενεργή Αμυντική Διπλωματία, έχοντας πετύχει τη δημιουργία και ενίσχυση ισχυρού πλέγματος συμμαχιών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για επαύξηση της εθνικής μας ισχύος και καθιστώντας τη χώρα μας πλέον βασικό πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας. Αυτό το πράττουμε διότι θέλουμε καλές σχέσεις και συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας με όλες τις χώρες της περιοχής με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές αρχές, αξίες και παράδοση. Διότι έτσι θα εξασφαλίσουμε ασφάλεια και ευημερία για τους λαούς μας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παναγιωτόπουλος: Οι παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας ακυρώνουν την προσέγγιση των δύο πλευρών"

Ουκρανία: Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία καλούν τους πολίτες να την εγκαταλείψουν

Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία λόγω πιθανού πολέμου με τη Ρωσία.

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τους γάλλους υπηκόους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και έκανε έκκληση προς εκείνους που βρίσκονται σε περιοχές κοντά στα ανατολικά της χώρας να απομακρυνθούν “χωρίς καθυστέρηση”.

“Συστήνεται σε όλους τους γάλλους υπηκόους, η παραμονή των οποίων στην Ουκρανία δεν είναι απολύτως απαραίτητη, να εγκαταλείψουν τη χώρα”, αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε σημερινή του ανακοίνωση.

Όπως προστίθεται, εκείνοι που βρίσκονται “στις περιφέρειες του Χάρκοβου, του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ” αλλά και στην περιοχή του Ντνίπρο “καλούνται να εγκαταλείψουν αυτές τις ζώνες χωρίς καθυστέρηση”.

Το ΥΠΕΞ της Γερμανίας καλεί όλους του Γερμανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

Με επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας της, η γερμανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι η ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας εξακολουθεί να αυξάνεται, λόγω και της μαζικής παρουσίας και μετακίνησης ρωσικών στρατιωτικών μονάδων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

Πιθανή η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας τονίζει το γερμανικό ΥΠΕΞ

«Μια στρατιωτική σύγκρουση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με την οποία συμβουλεύονται οι Γερμανοί που βρίσκονται στη χώρα να παρακολουθούν τις εξελίξεις στα ΜΜΕ και να εγγραφούν στους καταλόγους πρόληψης κρίσεων του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Φύγετε εγκαίρως! Σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, οι επιλογές για υποστήριξη των Γερμανών πολιτών θα είναι πολύ περιορισμένες», προειδοποιεί το υπουργείο και καλεί ειδικά όσους βρίσκονται στην περιφέρεια του Ντονέτσκ να επικοινωνήσουν είτε με τη γερμανική πρεσβεία στο Κίεβο είτε με το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Και η Αυστρία ζήτησε από τους Αυστριακούς πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία

Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τους Αυστριακούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα, με εξαίρεση τις δυτικές περιοχές της.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι η ένταση έχει το τελευταίο 24ωρο κλιμακωθεί σημαντικά, ενώ «πρέπει να αναμένεται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω» και προειδοποιεί να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία» ταξίδια προς την Ουκρανία.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία: Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία καλούν τους πολίτες να την εγκαταλείψουν "

Η Lufthansa αναστέλλει όλες τις πτήσεις της προς Ουκρανία

Την αναστολή όλων των πτήσεων προς την Ουκρανία ανακοίνωσε η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa, σημειώνοντας πως οι πτήσεις αναστέλλονται μέχρι το τέλος του μήνα.

Την Παρασκευή πτήση της εταιρίας Lufthansa προς το Κίεβο ακυρώθηκε καθώς το πλήρωμα αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος, εκφράζοντας φόβους για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Στο αεροσκάφος επρόκειτο να επιβιβαστούν 38 άτομα, ενώ ακόμη 62 άτομα επρόκειτο να επιβιβαστούν στο ίδιο αεροσκάφος από την Ουκρανία προς τη Γερμανία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Lufthansa αναστέλλει όλες τις πτήσεις της προς Ουκρανία"

Κορωνοϊός: 77 θάνατοι και 15.305 κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 15.305 , εκ των οποίων 33 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.289.330 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 49.6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 313 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.232 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το ποσοστό της θετικότητας διαμορφώνεται στο 4,62% από 4,86% χθες.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 5.142 στην Αττική (5.929 χθες).
  • 1.559 στην Θεσσαλονίκη (2.016 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 653 από την Ανατολική Αττική (772 χθες).
  • 818 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (955 χθες).
  • 176 από τη Δυτική Αττική (252 χθες).
  • 764 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (810 χθες).
  • 1.398 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.597 χθες).
  • 546 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (646 χθες).
  • 705 από τον Πειραιά (813 χθες).
  • 82 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (84 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 66 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 3 στο Άγιο Όρος
  • 235 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 8 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 106 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 132 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 84 στην ΠΕ Άρτας.
  • 532 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 158 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 25 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 97 στην ΠΕ Δράμας.
  • 174 στην ΠΕ Έβρου.
  • 315 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 13 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 59 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 157 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 172 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 732 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 19 στην ΠΕ Θάσου.
  • 71 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 29 στην ΠΕ Θήρας
  • 4 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 7 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 389 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 179 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 40 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 87 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 40 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 77 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 18 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 187 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 51 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 119 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 140 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 228 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 79 στην ΠΕ Κω.
  • 75 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 305 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 106 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 174 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 37 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 22 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 201 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 271 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 1 στην ΠΕ Μήλου.
  • 37 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 44 στην ΠΕ Νάξου.
  • 152 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 36 στην ΠΕ Πάρου.
  • 152 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 110 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 54 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 134 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 125 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 190 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 112 στην ΠΕ Σάμου.
  • 160 στην ΠΕ Σερρών.
  • 3 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 33 στην ΠΕ Σύρου.
  • 4 στην ΠΕ Τήνου.
  • 213 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 156 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 49 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 35 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 108 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 281 στην ΠΕ Χανίων.
  • 101 στην ΠΕ Χίου.

322 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (387 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 77, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.260 θάνατοι. Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 463 (63.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 86.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 344 (74.3%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 119 (25.7%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.202 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 361 (ημερήσια μεταβολή -2.96%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 374 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 77 θάνατοι και 15.305 κρούσματα"

Τα ρωσικά κεφάλαια στη Βρετανία και οι προειδοποιήσεις Τζόνσον

Από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποιεί για επέμβαση στην ροή των ρωσικών κεφαλαίων, κάτι που έχει εκτιμηθεί ως δύσκολο και πολύπλοκο. Με την σημερινή ομιλία του έγινε λίγο πιο ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός από την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια είπε ότι “αυτή είναι μία επικίνδυνη στιγμή στην ιστορία, για όλο τον κόσμο. Στεκόμαστε στο χείλος ενός πιθανού πολέμου στην Ευρώπη” και εάν οι Ρώσοι εισβάλουν στην Ουκρανία, “η ηχώ θα ακουστεί σε όλο τον κόσμο”.

Ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε τις προειδοποιήσεις για επιπτώσεις στην Ρωσία σε περίπτωση επίθεσης, λέγοντας ότι η Δύση «θα επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους ιδιώτες και εταιρείες στρατηγικής σημασίας για το ρωσικό κράτος και θα τους καταστήσουμε αδύνατο να αντλήσουν χρηματοδότηση από τις κεφαλαιαγορές του Λονδίνου».

Πρόσθεσε, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα «ανοίξει τις κούκλες Matryoshka των εταιρειών ρωσικής ιδιοκτησίας και ρωσικών οντοτήτων για να βρει τους τελικούς δικαιούχους μέσα».

Πως θα γίνει αυτό;

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι τα νέα μέτρα θα επιτρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να ενεργήσει «μαζί με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους για να παγώσει περιουσιακά στοιχεία και να απαγορεύσει τα ταξίδια».

Άτομα που συνδέονται με το Κρεμλίνο θα στοχοποιούνται, τα περιουσιακά τους στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δεσμεύονται, ενώ θα τους απαγορεύεται η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν θα μπορούν να συναλλάσσονται με οποιαδήποτε επιχείρηση ή άτομα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Λονδίνο θεωρεί ότι, ενώ υπάρχει ακόμη χρόνος για να πειστεί ο Πρόεδρος Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα, η μόνη προοπτική να γίνει αυτό είναι εάν “ο δυτικός κόσμος μιλήσει με μία φωνή για να το αποτρέψει”.

Σχέση Λονδίνου – Μόσχας

Η Βρετανία είναι μία ισχυρή δύναμη, ένας “παγκόσμιος παίκτης” όπως είπε και ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ Νίκος Δένδιας, πριν από λίγες μέρες στο Λονδίνο. Αυτό αναγνωρίζεται ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ που έχει μία ιστορική συμμαχία με τη Βρετανία.

Μάλιστα όταν οι δυο ηγέτες μιλήσανε πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος Μπάιντεν φέρεται να είπε στον Τζόνσον “Δεν προχωράμε πουθενά χωρίς εσένα φίλε”. 

Η σχέση Λονδίνου Μόσχας βρίσκεται εδώ και χρόνια σε κλίμα που έχει χαρακτηριστεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών ως όμοιο του Ψυχρού Πολέμου, εξαιτίας της ρωσικής επιθετικότητας που έφτασε στο βρετανικό έδαφος με πιο πρόσφατο περιστατικό την δηλητηρίαση του Sergei Skripal, που μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία Αγγλίδα πολίτης.

Δυνάμεις του Στρατού ερευνούν τοποθεσία μετά απο την δηλητηρίαση με Νόβιτσοκ του ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλισμπουρι στις 4 Μαρτίου 2018. (AP)

Στο εσωτερικό ωστόσο, η Βρετανία δέχεται κριτική για τη σχέση της με το ρωσικό χρήμα και το πρόγραμμα “χρυσής βίζας” που διατηρεί με αποτέλεσμα  να επιδοθεί στο Λονδίνο τo παρωνύμιο “Η Μόσχα στον Τάμεση”.

Πρόσφατη έρευνα από την οργάνωση Transparency (Διαφάνεια) αποκάλυψε ότι περιουσία αξίας 1,5 δισεκατομμύριο λίρες (1.8 δις ευρώ) αγοράστηκε από Ρώσους που κατηγορούνται για διαφθορά ή/και δεσμούς με το Κρεμλίνο, 

Επιπλέον, 2.189 εγγεγραμμένες εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο που εμπλέκονται σε ρωσικές υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος και διαφθοράς, αφορούν κεφάλαια ύψους 82 δισεκατομμυρίων λιρών (98,45 δις ευρώ).

Σίτι του Λονδίνου (AP)

Η «χρυσή βίζα» του Ηνωμένου Βασιλείου – το πρόγραμμα βίζας Tier 1 (επενδυτής) – προσφέρει άδεια διαμονής σε όσους είναι αρκετά πλούσιοι για να επενδύσουν 2 εκατομμύρια λίρες (2.4 εκ. ευρώ) ή περισσότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ επιτρέπει την διαμονή και στις οικογένειες τους.

Αυτό το σχέδιο αναμένεται να καταργηθεί από την κυβέρνηση σύντομα εν μέσω πίεσης για τις συνδέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τη Ρωσία.

Ωστόσο, επί του παρόντος, οι κάτοχοι αυτών των θεωρήσεων μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μόνιμη διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τις οικογένειες τους. Το πόσο γρήγορα μπορούν να υποβάλουν αίτηση εξαρτάται από το μέγεθος της επένδυσής τους:

Δύο χρόνια με 10 εκατ. λίρες (12 εκατ. ευρώ)

Τρία χρόνια με 5 εκατ. λίρες  (6 εκ. ευρώ)

Πέντε χρόνια με 2 εκατ.  (2,4 εκ. ευρώ)

Κυβερνοεπιθέσεις 

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή για κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία με την παρούσα κατάσταση να έχει αυξήσει τον κίνδυνο.

(AP Photo)

Υπενθυμίζεται ότι υπήρχαν βάσιμες κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας για ανάμιξη στο δημοψήφισμα του Brexit.

Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου (FCA) έχει συμβουλεύσει τις τράπεζες να ενισχύσουν την άμυνα τους έναντι τέτοιων επιθέσεων και το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο (NCSC) έχει προειδοποιήσει τους οργανισμούς να «ενισχύσουν την ανθεκτικότητα τους στον κυβερνοχώρο ως απάντηση σε κακόβουλα περιστατικά στον κυβερνοχώρο μέσα και γύρω από την Ουκρανία» τις τελευταίες εβδομάδες.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια κυβερνοεπίθεση προκάλεσε την κατάρρευση των ιστοσελίδων δύο ουκρανικών τραπεζών, της Privatbank και της Oshadbank. Το Λονδίνο απέδωσε τις επιθέσεις στην Ρωσική Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών (GRU). 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα ρωσικά κεφάλαια στη Βρετανία και οι προειδοποιήσεις Τζόνσον"

Euroferry Olympia: Ρυμουλκείται φλεγόμενο σε ασφαλές σημείο - Θερμοκρασίες 550 βαθμών Κελσίου στο εσωτερικό του!

Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς που καίει από χθες τα ξημερώματα στο πλοίο Euroferry Olympia ανοικτά της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πλοίο έχει ήδη προσδεθεί από ρυμουλκό ώστε να μην κινδυνεύσει να παρασυρθεί .

Οι ναυαγοσωστικές εταιρείες που έχουν σπεύσει σε συνεργασία με τις Αρχές, έχουν ξεκινήσει να μεταφέρουν το πλοίο σε ασφαλέστερο σημείο ώστε να είναι προστατευμένο σε περίπτωση που ο καιρός αλλάξει προς το χειρότερο.

ploio__4_

Αυτή τη στιγμή οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για τα πλοίο της Πυροσβεστικής να το μεταφέρουν καθώς όσο είναι στα ανοικτά υπάρχει φόβος  να προσαράξει στα αβαθή ή να προσκρούσει πάνω σε κάποιο άλλο πλοίο.

Παράλληλα, συνεχίζεται η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο πλοίο από τα ρυμουλκά καθώς και τα πυροσβεστικά πλοία της Πυροσβεστικής.

Καθώς το πλοίο ρυμουλκείται βόρεια της Κέρκυρας, οι θερμοκρασίες πάνω σε αυτό «αγγίζουν» τους 550 βαθμούς Κελσίου. Βασικό μέλημα είναι τόσο να σβήσει η φωτιά, όσο και το πλοίο να μην βυθιστεί. Η επιχείρησ κατάσβεσης θα διαρκέσει μέρες, ενώ, προτού το πλοίο προσεγγίσει σε λιμάνι, θα πρέπει να έχει γίνει απάντληση των πετρελαιοειδών.

euroferry-olympia-1

euroferry-olympia-2

ploio__6_

Αγωνία για τα καύσιμα - Στους 550°C η θερμοκρασία στο εσωτερικό 

Εκτός από τους εγκλωβισμένους για τους οποίους θα συνεχιστεί αναζήτηση όταν οι φλόγες που καίουν στο εσωτερικό του πλοίου σταματήσουν να καίνε, ανησυχία υπάρχει και σχετικά με τα καύσιμα του πλοίου καθώς εγκυμονεί κίνδυνος μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής και ρύπανσης της θάλασσας.


ploio__1_

Το Euroferry Olympia «κουβαλά» περίπου 700 τόνους καύσιμα και αν η φωτιά δεν σβηστεί, δεν μπορεί να γίνει η απάντληση των καυσίμων από τις αρμόδιες εταιρείες. 

Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση που έγινε στο εσωτερικό του πλοίου, θερμοκρασία του βρίσκεται στους 550 βαθμούς Κελσίου

ploio__6_

Επί του παρόντος, οι διασώστες δεν μπορούν να ανέβουν στο πλοίο, καθώς η φωτιά που καίει στο εσωτερικό του δεν τους το επιτρέπει. Για την ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, ώστε να συνεχιστεί η αναζήτηση των αγνοουμένων στο εσωτερικό του.


ploio__3_  

Γύρω από το πλοίο υπάρχει αντιρρυπαντικός εξοπλισμός και σκάφη στην θαλάσσια περιοχή για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τυχόν διαρροή καυσίμων στην θάλασσα.  Για αυτό το λόγο είναι στη περιοχή μια έμπειρη ειδική ναυαγοσωστική ομάδα που αποτελείται από 14 άτομα. Πρόκειται για ναυαγοσώστες των εταιρειών MEGATUGS και SMIT Salvage που βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να διεξαχθούν οι εργασίες με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο.

Στο σημείο βρίσκεται και η φρεγάτα «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Euroferry Olympia: Ρυμουλκείται φλεγόμενο σε ασφαλές σημείο - Θερμοκρασίες 550 βαθμών Κελσίου στο εσωτερικό του!"

Αναδρομικά: Έρχονται τέσσερα νέα πακέτα – Τι διεκδικούν 800.000 συνταξιούχοι

Τέσσερα νέα πακέτα αναδρομικών, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, αναμένουν οι συνταξιούχοι ως απόρροια δικαστικών αποφάσεων από τα ανώτατα δικαστήρια (Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο) ή λόγω της ισχύουσας νομοθεσίας.

Πρόκειται για ποσά που διεκδικούν πάνω από 800.000 συνταξιούχοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αφορούν μεταξύ άλλων κομμένα δώρα και μειώσεις επικουρικών συντάξεων, καθώς και κρατήσεις της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Ειδικότερα:

Απόφαση ΣτΕ

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα δεν έχει ακόμη εκδοθεί, αν και η δίκη διεξήχθη πριν από περίπου ένα έτος. Εκτιμάται ότι η απόφαση θα εκδοθεί μέχρι τον Απρίλιο.

Οι διεκδικήσεις αφορούν την επιστροφή αναδρομικών σε 350.000 συνταξιούχους από τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις και το κόστος ανέρχεται σε 2-2,5 δισ. ευρώ.

Η εν λόγω απόφαση θα κρίνει αν η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει νέο γύρο αναδρομικών, σε ποιο ύψος και σε ποιους συνταξιούχους.

Το Δικαστήριο καλείται να αποφασίσει αν και κατά πόσο ήταν νόμιμη και συνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι να πληρώσει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και να «σβήσει» τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.

Νέα αναδρομικά παλαιών συνταξιούχων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία στον ΕΦΚΑ όσον αφορά τα αναδρομικά ποσά για 150.000 περιπτώσεις παλαιών συνταξιούχων, οι οποίοι έλαβαν τη σύνταξή τους πριν από τον Μάιο του 2016, επανυπολογίζοντας το ποσό της σύνταξής τους με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης  του νόμου Βρούτση.

Από τις 150.000 περιπτώσεις οι 35.000, περίπου το 23%, θα δικαιούνται τη λήψη αναδρομικών με την επιστροφή ποσών κατά μέσο όρο κοντά στα 200 ευρώ, για έως και 26 μήνες. Πρόκειται για συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση και άλλες κατηγορίες, οι συντάξεις των οποίων δεν είχαν επανυπολογιστεί ούτε με τον νόμο Κατρούγκαλου, γιατί δεν υπήρχαν αξιόπιστα στοιχεία (αποδοχές, έτη, εισφορές κ.λπ.).

Για την πλειονότητα των ασφαλισμένων δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά αρχεία με τον ασφαλιστικό βίο τους και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να ανατρέξουν σε χειρόγραφα αρχεία και ένσημα για την πιστοποίηση του χρόνου ασφάλισής τους, μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα με την ολοκλήρωση λιγοστών φακέλων καθημερινά.

Στους δικαιούχους αναδρομικών συμπεριλαμβάνονται και κληρονόμοι συντάξεων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η μέση αύξηση για τους παλαιούς συνταξιούχους είναι της τάξεως του 2%-3%, που αντιστοιχεί κατά μέσον όρο σε 10 με 12 ευρώ, καθώς σύμφωνα με τον νόμο οι παλαιοί συνταξιούχοι πληρώνονται τις αυξήσεις τους από τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης σταδιακά σε 5 ετήσιες δόσεις έως και το 2024.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι εντός του 2022 θα λάβουν τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στα 2/5 των αυξήσεων για το 2019-2020 και το 2021, ενώ θα έρθει και νέα αύξηση για το 2022 ώστε να φτάσουν στα 3/5 της συνολικής αύξησης που δικαιούνται κ.ο.κ.

Στις 150.000 περιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται παλαιοί συνταξιούχοι που εντόπισαν λάθη στον πρώτο επανυπολογισμό της σύνταξής τους με τον νόμο Κατρούγκαλου, τα οποία θα διορθωθούν τώρα με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση και μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει τα αναδρομικά που δικαιούνται ούτε την αντίστοιχη προσαύξηση στη σύνταξή τους.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν συνταξιούχοι που έχουν είτε δύο συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση πάνω από 30 έτη (π.χ. διπλοσυνταξιούχοι ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΟΑΕΕ), είτε λαμβάνουν δύο συντάξεις άνω της 30ετίας λόγω γήρατος και λόγω θανάτου κ.λπ.

Αναδρομικά παράλληλης ασφάλισης

Με μεγάλη καθυστέρηση δύο ετών – αλλά σταδιακά εντός του 2022 – αναμένεται το «ξεπάγωμα» περίπου 63.000 εκκρεμών συντάξεων παράλληλης ασφάλισης με τα αναδρομικά από το 2016.

Ειδικότερα, τον Μάρτιο πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί εκείνες οι τεχνικές προϋποθέσεις στον e-ΕΦΚΑ (δηλαδή θα έχει τοποθετηθεί το κατάλληλο λογισμικό), έτσι ώστε να δοθεί η προσαύξηση της σύνταξης – μαζί και τα αναδρομικά τους – σε όσους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση έχουν λάβει μόνο την πρώτη έως τώρα.

Σε πρώτη φάση η πλατφόρμα θα εξυπηρετεί τις νέες αιτήσεις  συνταξιοδότησης για τη συγκεκριμένη κατηγορία (παράλληλη ασφάλιση), ενώ για τις παλιές συντάξεις της ίδιας κατηγορίας θα υπάρξει σταδιακή επεξεργασία εντός του έτους ώστε να αποδοθούν οι προσαυξήσεις μαζί με τα αναδρομικά.

Υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τις 63.000 οι συνταξιούχοι που λόγω παράλληλης ασφάλισης έχουν δικαίωμα να λάβουν την προσαύξηση στη σύνταξή τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κατά μέσο όρο οφείλονται προσαυξήσεις της τάξεως των 300 ευρώ τον μήνα και αν υπολογίσει κανείς ότι οι μήνες που είναι σε εκκρεμότητα το αίτημα μπορεί να ξεπερνούν τους 60, γίνεται σαφές ότι πρόκειται να δοθούν ποσά που υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ.

Διευκρινίζεται ότι οι εκκρεμότητες λόγω παράλληλης ασφάλισης δεν λογίζονται στις εκκρεμείς συντάξεις του ΕΦΚΑ, καθώς αφορούν ασφαλισμένους που ήδη λαμβάνουν σύνταξη από το κύριο Ταμείο τους, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση από τον δεύτερο φορέα ασφάλισης.

Οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Στην πρώτη ανήκουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ.
  • Στη δεύτερη αυτοαπασχολούμενοι ιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.
Αναδρομικά Δημοσίου

Πρόκειται για την επιστροφή κρατήσεων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) με ποσά που ξεκινούν από τα 600 ευρώ και φτάνουν έως τις 11.760 ευρώ, την οποία δικαιούνται περίπου 400.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου με την απόφαση 1477/2021 που εξέδωσε, το 2020, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε (επαναλαμβάνοντας προηγούμενη απόφασή του) αντισυνταγματική την επιβολή της ΕΑΣ, καθώς και τις περικοπές των κύριων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι οριστική και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη για την ΕΑΣ.

Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή κοντά στα 500 εκατ. ευρώ για τη διετία των αναδρομικών, κονδύλι που έχει ήδη προκαλέσει πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικά: Έρχονται τέσσερα νέα πακέτα – Τι διεκδικούν 800.000 συνταξιούχοι"

Νέος κύκλος Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας-Τουρκίας ξεκινάει την Τρίτη

Στις 22 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα στην Αθήνα ο 64ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Είναι προφανές ότι αυτές οι συζητήσεις θα γίνουν  σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, που τις προκαλούν οι παράλογες απαιτήσεις των Τούρκων για τα ελληνικά νησιά.

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέος κύκλος Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας-Τουρκίας ξεκινάει την Τρίτη"

Ποιος θα μας αποζημιώσει; Χάσαμε τα πάντα λένε Έλληνες οδηγοί φορτηγών του Euroferry Olympia

Οδηγοί φορτηγών μιλούν για τις περιουσίες που χάθηκαν και τις αποζημιώσεις που θα διεκδικήσουν, έπειτα από τη φωτιά που ξέσπασε χθες στο πλοίο «Euroferry Olympia», ενώ έπλεε κοντά στην Ερεικούσα κατά την εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου του από την Ηγουμενίτσα προς το Μπρίντεζι.

Ο Ανδροκλής Χαλκιάς από την Πιερία ταξίδευε  με ψυγείο μίνι μπας καινούριο έξι μηνών,  κόστους 80.000 ευρώ, χώρια το φορτίο με δυο τόνους ψάρια και όστρακα (60.000 ευρώ) και ο Γιώργος Παρλάτζας από την Ελασσόνα, ιδιοκτήτης συρόμενου φορτηγού αξίας 100.000 ευρώ με εμπόρευμα με πλαστικά ποτήρια.

frixos-kerkyra__2_ 

 Σε ερώτηση του απεσταλμένου για το «Πρώτο Θέμα», Φρίξου Δρακοντίδη, για τις δραματικές ώρες που βίωσε στο φλεγόμενο πλοίο, ο Ανδροκλής Χαλκιάς, είπε: «Παίζαμε τις ζωές μας ''κορώνα -γράμματα'', τα πράγματα ήταν δύσκολα». Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος η ζημιά για την εταιρεία αγγίζει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Δείτε βίντεο με τη μαρτυρία του Ανδροκλή Χαλκιά 

Ο  

Γιώργος Παρλάτζας μετέφερε εμπόρευμα με πλαστικά ποτήρια και το φορτηγό ήταν δικό του, το οποίο βρίσκονταν στο τρίτο κατάστρωμα, εκεί όπου πιθανόν να ξέσπασε η μεγάλη φωτιά. «Η ζημιά είναι τεράστια, δεν μπορούμε να μιλάμε αυτή την ώρα για νούμερα. Θα υπάρξουν κάποιες αποζημιώσεις ευελπιστώ, δεν μπορούμε να αναζητήσουμε ευθύνες, κάπου», δήλωσε ο ίδιος. 

Δείτε βίντεο με τη μαρτυρία του Γιώργου Παρλάτζα

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ποιος θα μας αποζημιώσει; Χάσαμε τα πάντα λένε Έλληνες οδηγοί φορτηγών του Euroferry Olympia"

Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Μάχη να μη βυθιστεί το Euroferry Olympia – Οδηγοί και οι 3 Έλληνες αγνοούμενοι

Συνεχίζεται η κατάσβεση στο πλοίο που πήρε φωτιά στην Κέρκυρα, με την αγωνία να έχει φτάσει στα ύψη για τους 12 αγνοούμενους, μεταξύ των οποίων και 3 Έλληνες.

Και οι 3 είναι οδηγοί, όπως έγινε γνωστό, με το πλοίο να καίγεται τώρα στο εσωτερικό του.

Παράλληλα, καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για να να μη βυθιστεί το Euroferry Olympia από τις τεράστιες ζημιές που έχει υποστεί.

Το πλοίο έχει ήδη προσδεθεί από ρυμουλκό και δεν κινδυνεύει πλέον να παρασυρθεί και να προσαράξει στα αβαθή ή να προσκρούσει επάνω σε κάποιο άλλο πλοίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό του πλοίου επικρατούν θερμοκρασίες πάρα πολύ υψηλές που φτάνουν τους 500-600 βαθμών Κελσίου, ενώ στις δεξαμενές του το Euroferry Olympia φέρεται να έχει πάνω από 700 τόνους. 

Η υψηλή θερμοκρασία είναι ο λόγος που ακόμα δε μπορεί κανείς να μπει μέσα για να κάνει έρευνες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες ανεύρεσης των χαμένων ανθρώπων καθώς και η κατάσβεση της πυρκαγιάς, θα γίνει απάντληση όλων των πετρελαιοειδών ποσοτήτων από το πλοίο για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος της θαλάσσιας ρύπανσης.

Το πλοίο σε δεύτερο χρόνο θα ρυμουλκηθεί σε ασφαλή λιμένα σύμφωνα με τις οδηγίες της πλοιοκτήτριας εταιρείας και μετά απο συνεννόηση με τις Αρχές. Κλιμάκιο της “Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων” έχει ήδη μεταβεί στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο, για να διεξάγει τεχνική διερεύνηση για τον εντοπισμό των αιτιών και συνθηκών που οδήγησαν στην πρόκληση του ναυτικού ατυχήματος της πυρκαγιάς, σε συνεργασία με την ομότιμη Ιταλική Αρχή DIGIFEMA.

Με εντολή του Υπουργού οι οικογένειες των Ελλήνων αγνοουμένων με την συνοδεία Αξιωματικού ΛΣ- Ψυχολόγου και με μέριμνα του Υπουργείου, έχουν μεταβεί στην Κέρκυρα.

 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Μάχη να μη βυθιστεί το Euroferry Olympia – Οδηγοί και οι 3 Έλληνες αγνοούμενοι"

Νέα απάτη με mail - Απειλούν ότι χάκαραν τον υπολογιστή σας και θα δημοσιοποιήσουν προσωπικές στιγμές

Η διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ) εφιστά την προσοχή των πολιτών - χρηστών του διαδικτύου, σχετικά με προσπάθεια εξαπάτησής τους, μέσω αποστολής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκβιαστικού περιεχομένου.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει η ΔΔΗΕ, γίνονται καταγγελίες το τελευταίο διάστημα για περιπτώσεις διεθνούς απάτης γνωστής ως «απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης - 'sextortion scam'» που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, με σκοπό να τους φοβίσει και στη συνέχεια να τους αποσπάσει χρήματα.

Σύμφωνα με την ΔΔΗΕ, στα μηνύματα αυτά υπάρχει κείμενο στα ελληνικά με θέμα: «Αυτή είναι μια τελευταία προειδοποίηση! Κινδυνεύουν τα δεδομένα σας! Η σύνδεση ήταν επιτυχής». Άγνωστοι δράστες, με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία ενημερώνουν τους χρήστες ότι το πληροφοριακό σύστημά τους έχει παραβιαστεί και όλα τα δεδομένα τους έχουν αντιγραφεί στους διακομιστές τους.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, το οποίο ενεργοποιεί την κάμερα και καταγράφει το θύμα σε προσωπικές του στιγμές.

Στη συνέχεια, οι δράστες αναφέρουν ότι το κακόβουλο λογισμικό συνέλεξε όλες τις επαφές του χρήστη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον προσωπικό του λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και με εκβιαστική τακτική απαιτούν από το θύμα να καταθέσει σε ψηφιακό πορτοφόλι, με την μορφή κρυπτονομίσματος, χρηματικό ποσό χιλίων ευρώ ή και μεγαλύτερο, εντός δύο εργάσιμων ημερών.

Η ΔΔΗΕ συνιστά στους παραλήπτες των συγκεκριμένων απατηλών μηνυμάτων εκβιαστικού περιεχομένου τα εξής:

- Να μην ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

- Να μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές.

- Να αγνοούν το μήνυμα και μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς που παρατίθενται.

- Να μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς.

- Να αλλάξουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) λογαριασμών που θεωρούν ότι διακυβεύεται.

- Να αξιολογήσουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Οι πολίτες μπορούν να δουν χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή της εξαπάτησής τους στον «Οδηγό του Πολίτη», που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr ) καθώς επίσης και μέσω των επίσημων λογαριασμών της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα εξής μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα απάτη με mail - Απειλούν ότι χάκαραν τον υπολογιστή σας και θα δημοσιοποιήσουν προσωπικές στιγμές"

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ασφαλής η ΕΕ αυτό τον χειμώνα, ακόμη κι αν διακοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλήρως προετοιμασμένη στην περίπτωση διακοπής των προμηθειών ρωσικού αερίου, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Σήμερα, μπορώ να πω ότι ακόμα και στην περίπτωση πλήρους διατάραξης της προμήθειας αερίου από τη Ρωσία, είμαστε ασφαλείς για αυτό τον χειμώνα», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Παράλληλα, η φον ντερ Λάιεν διατύπωσε σοβαρές κατηγορίες σε βάρος της ρωσικής εταιρίας αερίου Gazprom. «Η Gazprom σκοπίμως προσπαθεί να αποθηκεύσει και να παραδώσει όσο το δυνατόν λιγότερο ενώ οι τιμές και η ζήτηση εκτοξεύονται», είπε.

Στην ΕΕ υπάρχουν φόβοι εδώ και εβδομάδες ότι η τωρινή διαμάχη με τη Ρωσία μπορεί να οδηγήσει σε διατάραξη των προμηθειών αερίου.

 dpa / ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ασφαλής η ΕΕ αυτό τον χειμώνα, ακόμη κι αν διακοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο"

Τι ισχύει για τις πτήσεις εξωτερικού προς Ελλάδα

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την παράταση των αεροπορικών οδηγιών πτήσεων εξωτερικού με τις προϋποθέσεις εισόδου στην Ελλάδα προς περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19. Οι notams (οδηγίες) πτήσεων εξωτερικού που θα ισχύουν έως την Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022 προβλέπουν τα ακόλουθα:

Υποχρεωτική συμπλήρωση PLF για όλους τους επιβάτες: Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr οποιαδήποτε ώρα πριν την αναχώρηση της πτήσης προς Ελλάδα. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Χωρίς τεστ άφιξης οι ταξιδιώτες με Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19: Η είσοδος των ταξιδιωτών που προέρχονται από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, καθώς και από τις τριάντα τρεις (33) χώρες εκτός της ΕΕ που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της ΕΕ (European Union Digital Covid Certificate, EUDCC), δηλαδή οι ακόλουθες: Άγιος Μαρίνος, Αλβανία, Ανδόρρα, Αρμενία, Βατικανό, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Ελβετία, Ελ Σαλβαδόρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Ισραήλ, Λιχτενστάιν, Λίβανος, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Μονακό, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Παναμάς, Πράσινο Ακρωτήριο, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Τόγκο, Τουρκία, Τυνησία, Φερόες Νήσοι και Κινεζική Ταϊπέι, επιτρέπεται με την επίδειξη Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19, το οποίο περιέχει πληροφορίες για ένα από τα παρακάτω στοιχεία:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού με χρονική ισχύ έως εννέα (9) μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού και χωρίς χρονικό περιορισμό για τους ταξιδιώτες που έχουν λάβει και την ενισχυτική δόση.
  • Πιστοποιητικό νόσησης που διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες.
  • Πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος, με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Χωρίς την υποχρέωση αρνητικού τεστ και από Η.Π.Α, Αυστραλία και Καναδά: Η είσοδος των ταξιδιωτών που προέρχονται από την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Η.Π.Α) και τον Καναδά επιτρέπεται με την επίδειξη εναλλακτικά ενός εκ των παρακάτω εγγράφων:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού με χρονική ισχύ έως εννέα (9) μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού και χωρίς χρονικό περιορισμό για τους ταξιδιώτες που έχουν λάβει και την ενισχυτική δόση.
  • Πιστοποιητικό νόσησης που διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες.
  • Πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος, με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Mε αρνητικό τεστ η είσοδος στην Ελλάδα ανεξαρτήτως εμβολιασμού για όλους τους υπόλοιπους ταξιδιώτες: Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, πλην των κρατών της Ε. Ε και της Συμφωνίας Σένγκεν καθώς και από τις τριάντα τρεις (33) χώρες εκτός της ΕΕ που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανήλικων τέκνων τους, ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε τεστ με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών ή εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε rapid test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξη τους στην Ελλάδα.

Έλεγχοι σε παιδιά από πέντε (5) ετών και άνω: Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από πέντε (5) ετών και άνω.

Δειγματοληπτικός έλεγχος ταξιδιωτών και προσωρινός περιορισμός πέντε (5) ημερών σε περίπτωση κρούσματος : Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (PCR ή rapid test) κατά την άφιξη τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα/απομόνωση θα ισχύει για πέντε (5) μέρες, κατ’ οίκον ή σε κατάλληλο τόπο προσωρινής διαμονής που υποδεικνύεται από τις αρμόδιες αρχές. Ο προσωρινός περιορισμός αρχίζει από την επόμενη ημέρα της διάγνωσής τους ως θετικών στον κορωνοϊό COVID-19. Μετά την πάροδο των πέντε (5) ημερών και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα έχουν βελτιωθεί, με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για είκοσι τέσσερις (24) ώρες χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών, λήγει ο προσωρινός περιορισμός. Εάν ο πυρετός συνεχίζει μετά την πάροδο των πέντε (5) ημερών, παρατείνεται ο προσωρινός περιορισμός μέχρι την πλήρη υποχώρηση του πυρετού. Οι συγκεκριμένοι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη) για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες από τη λήξη του περιορισμού. Όλοι οι επιβάτες εξωτερικού πρέπει να τηρούν πιστά τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών της χώρας μας.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική: Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού. Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδα τους.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι ισχύει για τις πτήσεις εξωτερικού προς Ελλάδα"

Σέρρες: Νεκρός κυνηγός από πυρά άλλου κυνηγού – Νόμιζε πως ήταν αγριογούρουνο

Τραγική κατάληξη είχε για 82χρονο το κυνήγι αγριογούρουνου, σε δασική έκταση στο Λιθότοπο στις Σέρρες.

Ο ηλικιωμένος τραυματίστηκε θανάσιμα στις 7.30 το πρωί, όταν δέχθηκε πυρά από καραμπίνα άλλου κυνηγού, νομίζοντας ότι είναι θήραμα.

Στο σημείο κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που παρέλαβε τον 82χρονο και τον μετέφερε στο νοσοκομείο Σερρών, όπου όμως οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του. Από την εξέτασή του, διαπιστώθηκε ότι φέρει τραύματα στο κεφάλι και τον θώρακα.

Αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 70χρονο και σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο 70χρονος κυνηγούσε μόνος του στην περιοχή, ενώ ο άτυχος ηλικιωμένος με παρέα άλλα τέσσερα άτομα.

Έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες του συμβάντος διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Ηράκλειας Σερρών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες: Νεκρός κυνηγός από πυρά άλλου κυνηγού – Νόμιζε πως ήταν αγριογούρουνο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news