facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Απόπειρα αρπαγής ανηλίκου από άγνωστους στο Κορωπί

Την απόπειρα αρπαγής ανήλικου παιδιού το βράδυ της Τετάρτης (2/10) στο Κορωπί, καταγγέλλει κάτοικος της περιοχής.

Όπως αναφέρει, το περιστατικό σημειώθηκε στις 22:30 το βράδυ κοντά στο ΚΕΠ στο Κορωπί.  Άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες επιτέθηκαν σε ανήλικους και τον έναν απ’ αυτούς τον έβαλαν με την βία σε ένα ΙΧ αυτοκίνητο

Το περιστατικό έγινε αντιληπτό από κατοίκους που κινητοποιήθηκαν άμεσα και ενημέρωσαν και την Αστυνομία.

Όπως λέει η μητέρα του ανήλικου σε ανάρτηση της “Ευχαριστώ τους γείτονες για την κινητικότητα και αποφεύχθηκε το χειρότερο…”

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται η παρέα των ανήλικων παιδιών  ήταν ηλικίας 16 ετών, ενώ οι δράστες άνω των 40 ετών με μαρτυρίες να αναφέρουν πως μπορεί να ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ

Το περιστατικό έχει καταγγελθεί στην Αστυνομία

 irafina

Διαβάστε Περισσότερα » " Απόπειρα αρπαγής ανηλίκου από άγνωστους στο Κορωπί"

Καρπενήσι: Τροφική δηλητηρίαση έστειλε στο νοσοκομείο 30 φοιτητές

Στο νοσοκομείο οδηγήθηκαν 30 φοιτητές με τροφική δηλητηρίασε στο Καρπενήσι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελία, φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είχαν πάει στο Καρπενήσι προκειμένου να παρακολουθήσουν ένα συνέδριο.

Τα παιδιά ηλικίας 22 και 23 ετών πήγαν σε ταβέρνα της περιοχής προκειμένου να γευματίσουν όλοι μαζί.

Οι φοιτητές καθημερινά έτρωγαν πρωινό στο ξενοδοχείο που είχαν κλείσει και έμεναν. Το βράδυ της Τετάρτης 2/9 όμως το ένα μετά το άλλο, παρουσίαζαν πολύ έντονα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης.

Έκαναν εμετούς, είχαν διάρροιες και πυρετό. Αμέσως σήμανε συναγερμός και όλα τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Καρπενησίου.

Πανικόβλητοι οι φοιτητές ενημέρωναν τους γονείς τους, όπου κάποιοι από αυτούς πήγαν στο νοσοκομείο. Μετά από αγωγή που έλαβαν τα περισσότερα από τα παιδιά βγήκαν από το νοσοκομείο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis αυτή τη στιγμή παραμένουν για νοσηλεία περίπου πέντε φοιτητές. Στην εκδρομή συμμετείχαν 50 φοιτητές από τους οποίους οι 30 είχαν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης ενώ ένας από τους φοιτητές έκανε καταγγελία. Οι αρχές ερευνούν την υπόθεση και αναμένεται τις επόμενες μέρες να έχουμε εξελίξεις.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Καρπενήσι: Τροφική δηλητηρίαση έστειλε στο νοσοκομείο 30 φοιτητές "

Δημοσκόπηση MRB: Μάχη για 4 για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ – Πρώτη και με διαφορά η ΝΔ παρά την απαισιοδοξία των πολιτών

Τέσσερις υποψήφιοι είναι αυτοί που θα δώσουν τη μάχη μέχρι τέλους για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

Η δημοσκόπηση της MRB που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open δίνει προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ στον Νίκο Ανδρουλάκη και στον Χάρη Δούκα, ενώ από κοντά ακολουθούν και η Άννα Διαμαντοπούλου με τον Παύλο Γερουλάνο.

Στα υπόλοιπα ευρήματα της δημοσκόπησης το 66,4% θεωρεί πως τα πράγματα στη χώρα δεν πάνε καλά, ενώ τόσο στην πρόθεση όσο και στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ προηγείται με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να χάνει τη δυναμική του. Αύξηση επίσης σημειώνουν τα κόμματα δεξιά της ΝΔ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων καταγράφονται ως εξής:

ΝΔ: 21,9%
ΠΑΣΟΚ: 12,2%
Ελληνική Λύση:8,3%
ΚΚΕ: 7,7%
ΣΥΡΙΖΑ: 7,5%
Φωνή Λογικής: 3,6%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,5%
ΜέΡΑ25: 3,1%
Νίκη: 3%
Νέα Αριστερά: 2,1%
Αδιευκρίνιστη ψήφος: 23%

Στην αναγωγή επί των έγκυρων, τα ποσοστά των κομμάτων καταγράφονται ως εξής:

ΝΔ: 28,4%
ΠΑΣΟΚ: 15,8%
Ελληνική Λύση:10,8%
ΚΚΕ: 10%
ΣΥΡΙΖΑ: 9,7%
Φωνή Λογικής: 5,7%
Πλεύση Ελευθερίας: 4,5%
ΜέΡΑ25: 4,0%
Νίκη: 3,9%
Νέα Αριστερά: 2,7%

Κυριαρχεί η απαισιοδοξία

Το 66,4% εκτιμά πως τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν άσχημα, ενώ μόλις το 11,1% εμφανίζεται αισιόδοξο.

Ποιος προηγείται για την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ

Στην πρόθεση ψήφου για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ -με δείγμα όσους απαντούν πως μάλλον θα ψηφίσουν- τα ποσοστά των υποψήφιων καταγράφονται ως εξής:

Νίκος Ανδρουλάκης: 26,4%
Χάρης Δούκας: 24,7%
Άννα Διαμαντοπούλου: 17,3%
Παύλος Γερουλάνος: 17,2%
Μιχάλης Κατρίνης: 4,8%
Νάντια Γιαννακοπούλου: 3,1%

Στην πρόθεση ψήφου για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ -με δείγμα όσους απαντούν πως σίγουρα θα ψηφίσουν- τα ποσοστά των υποψήφιων καταγράφονται ως εξής:

Νίκος Ανδρουλάκης: 27,3%
Χάρης Δούκας: 25,7%
Άννα Διαμαντοπούλου: 16,9%
Παύλος Γερουλάνος: 17,9%
Μιχάλης Κατρίνης: 3,4%
Νάντια Γιαννακοπούλου: 2,5%

Θέλουν αλλαγή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ

-Όσοι μάλλον θα ψηφίσουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ απαντούν σε ποσοστό 63,2% πως θέλουν αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα, ενώ το 31,4% απαντά πως δεν θέλει.
-Από την άλλη, όσοι σίγουρα θα ψηφίσουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, απαντούν σε ποσοστό 64,8% πως θέλουν αλλαγή ηγεσίας, ενώ το 30,8% απαντά πως δεν θέλει

Ποιος υποψήφιος έκανε την καλύτερη προεκλογική εκστρατεία

Στην ερώτηση για το ποιος από τους υποψήφιους για το ΠΑΣΟΚ έκανε την καλύτερη εκλογική καμπάνια, όσοι μάλλον θα ψηφίσουν στις εκλογές για την ηγεσία του Κινήματος, απάντησαν:

Νίκος Ανδρουλάκης: 21,1%
Χάρης Δούκας: 14,5%
Άννα Διαμαντοπούλου: 12,4%
Παύλος Γερουλάνος: 10%
Μιχάλης Κατρίνης: 4,6%
Νάντια Γιαννακοπούλου: 2,9%

Από την άλλη, όσοι θα ψηφίσουν σίγουρα στις εκλογές για την ηγεσία του Κινήματος, απάντησαν:

Νίκος Ανδρουλάκης: 21,7%
Χάρης Δούκας: 15,6%
Άννα Διαμαντοπούλου: 11,8%
Παύλος Γερουλάνος: 9,8%
Μιχάλης Κατρίνης: 5,6%
Νάντια Γιαννακοπούλου: 3%

Αναφορικά με τις ηλικιακές ομάδες στην 17-34 προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 28,3%, ενώ σε αυτή τον 35-54 ο Χάρης Δούκας. με 33,8%. Στους 55+ προηγείται ο Ανδρουλάκης με 27,9% ενώ δυναμική αναπτύσσουν με 20,9% η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση MRB: Μάχη για 4 για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ – Πρώτη και με διαφορά η ΝΔ παρά την απαισιοδοξία των πολιτών"

Χάνουν το επίδομα παιδιού όσοι έχουν πάνω από 1.600 κυβικά αυτοκίνητο

Παρόλο που η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση στο επίδομα παιδιού και σε άλλα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, εντούτοις, από τους κόφτες που θεσπίζει αναμένεται χιλιάδες δικαιούχοι να χάσουν το επίδομα.

Ψυχρολουσία για χιλιάδες δικαιούχους από τους κόφτες που ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Παρόλο που η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξήσεις στο επίδομα παιδιού, θέσπισε και περιουσιακά κριτήρια.

Στο επίδομα παιδιού, η 1η κλίμακα αυξάνεται στα 75 ευρώ και στα 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα. Εισάγονται ωστόσο περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, που σήμερα δεν υπάρχουν.

Παράλληλα ενοποιείται η 2η και η 3η εισοδηματική κλίμακα σε μία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσό για τους δικαιούχους της 3ης κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά παιδί, στα 45 ευρώ και στα 90 ευρώ για το τρίτο παιδί και τα επόμενα.

Στα περιουσιακά στοιχεία που θα ελέγχονται περιλαμβάνονται η ακίνητη περιουσία, οχήματα, καταθέσεις και τοποθετήσεις σε μετοχές και ομόλογα.

Ο «κόφτης» για τη χορήγηση του επιδόματος τέκνων, που θεσπίζεται για πρώτη φορά, καθορίζεται για μια οικογένεια με δύο παιδιά στα 210.000 ευρώ για την αξία της ακίνητης περιουσίας ενώ για τα αυτοκίνητα το όριο είναι τα 1.600 κυβικά.

Εκτός από το επίδομα παιδιού και στο επίδομα στέγασης εισάγεται το κριτήριο της κινητής περιουσίας που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.

dnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χάνουν το επίδομα παιδιού όσοι έχουν πάνω από 1.600 κυβικά αυτοκίνητο"

32 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα – Kαταλογίστηκαν πρόστιμα

Από Ω/18:00/02-10-2024 έως Ω/18:00/03-10-2024 εκδηλώθηκαν 32 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 30 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη δύο (2).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.


Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα σε Λάρισα, Κοζάνη, Αχαϊα, Ζάκυνθο, Ρόδο, Ροδόπη και Ξάνθη.

Αναλυτικά:

-Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1093,75Euro, στις 29 Σεπτεμβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Λάρισας, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών εντός αγροτικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Μανδίας, του Δήμου Λάρισας, στην Λάρισα.

-Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.125,87Euro, χθες 02 Οκτωβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Κοζάνης, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών εντός αγροτικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Κρόκου, του Δήμου Κοζάνης, στην Κοζάνη.

-Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.250Euro, χθες 02 Οκτωβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Αχαΐας, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών εντός αγροτικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Μοιράλι του Δήμου Ερύμανθου, στην Αχαΐα.

-Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.250Euro, χθες 02 Οκτωβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. Ζακύνθου, σε αλλοδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση απορριμμάτων εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην Τ.Κ. Αγίου Σώστη, στην νήσο Ζάκυνθο.

-Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1687,50Euro, σήμερα 03 Οκτωβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Δωδεκανήσου, σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών εντός υπαίθριου χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στη θέση «’Αγιος Χριστόφορος», στη νήσο Ρόδο.

-Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.500Euro, σήμερα 03 Οκτωβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ροδόπης σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών εντός οικοπεδικού χώρου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στην περιοχή Θαμνά, του Δήμου Ιάσμου, στην Ροδόπη.

-Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 1.500Euro, σήμερα 03 Οκτωβρίου 2024, από ανακριτικούς υπαλλήλους της Π.Υ. ΒΙ.Π.Ε. Κομοτηνής σε ημεδαπό, ο οποίος προέβη σε εναπόθεση εύφλεκτων υλικών εντός δασικής έκτασης, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, στον Δήμο Τοπειρού, στην Ξάνθη.

Διαβάστε Περισσότερα » "32 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα – Kαταλογίστηκαν πρόστιμα"

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες – Η θερμοκρασία έως τους 31 βαθμούς Κελσίου

Ο καιρός αύριο Παρασκευή 4 Οκτωβρίου θα είναι βροχερός σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο. 

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στη δυτική Ελλάδα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα τμήματα. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τη νύχτα στα βορειοδυτικά.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες τοπικά θα αυξηθούν. Στη δυτική Μακεδονία είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές από το απόγευμα, ενώ στη δυτική Θεσσαλία πιθανόν τις βραδινές ώρες να εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει τους 27 με 29 βαθμούς και τοπικά στην ηπειρωτική χώρα τους 31 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Νεφώσεις από τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες νότιοι.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν από τα δυτικά και στη δυτική Μακεδονία και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως το βράδυ.
Ανεμοι: Νοτίων διευθύνσεων 2 έως 4 μποφόρ και στα θαλάσσια τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 28 και τοπικά 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες από τις απογευματινές ώρες, αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και βαθμιαία στην Ήπειρο, στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο.
Εξασθένηση των φαινομένων από τη νύχτα στα βορειοδυτικά.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και τοπικά στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 και τοπικά 29 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές – βραδινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 και τοπικά 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου και τοπικά 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις απογευματινές ώρες λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και το βράδυ στα δυτικά είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες – Η θερμοκρασία έως τους 31 βαθμούς Κελσίου"

Για ελλιπή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών κατηγόρησε ο Γιάννης Οικονόμου τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, έθεσε – ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος – προς τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Timcho Mucunski, ερωτήματα που άπτονται της στάσης της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τόνισε προς τον κ. Mucunski ότι ο σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των διεθνών συμφωνιών, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών και ιδίως όσον αφορά βασικά άρθρα και προβλέψεις της, όπως το ζήτημα της ονομασίας και η Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας με τη Βουλγαρία, δεν είναι απλώς διμερή ζητήματα αλλά και θεμελιώδης προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Μακεδονίας).

Ο κ. Οικονόμου ρώτησε ευθέως τον κ. Mucunski ποιες ενέργειες θα αναλάβει η χώρα του για να διασφαλίσει την πλήρη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ, τηρώντας όλες τις διεθνείς συμφωνίες στο ακέραιο.

ΑΠΕ/newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Για ελλιπή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών κατηγόρησε ο Γιάννης Οικονόμου τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας"

Σοκ: Πα-τέρας στην Σκύρο ασέλγησε στις δύο του κόρες

Σε σοκ είναι η Σκύρος από την υπόθεση ασέλγειας άνδρα στις ίδιες του τις κόρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πα-τέρας προσήλθε στο Αστυνομικό Τμήμα της Σκύρου και ομολόγησε ασέλγησε σε βάρος της μικρής του κόρης εντός του αγροκτήματός τους.

Αμέσως μετά την ομολογία του, στο αστυνομικό τμήμα μετέβη η σύζυγος του μετά της μεγαλύτερης τους κόρης ηλικίας 15 ετών.

Η μητέρα επιβεβαίωσε στις αρχές το τραγικό συμβάν, αναφέροντας πως την ίδια πράξη είχε κάνει και στην 15χρονη πριν από έξι χρόνια.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας και θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

evima

Διαβάστε Περισσότερα » " Σοκ: Πα-τέρας στην Σκύρο ασέλγησε στις δύο του κόρες"

Πετρέλαιο: Κατά 5,5% εκτίναξε την τιμή του η δήλωση Μπάιντεν για αντίποινα στο Ιράν

Αύξηση σημείωσε η τιμή του πετρελαίου, καθώς η αγορά προετοιμάστηκε για το ενδεχόμενο τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν (για το πρόσφατο πυραυλικό του μπαράζ) να περιλαμβάνουν πλήγματα στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (West Texas Intermediate) εκτινάχθηκε έως και 5,5% πλησιάζοντας τα 74 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε αν θα υποστήριζε το Ισραήλ να πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, απάντησε: «το συζητάμε αυτό».

Ο Μπάιντεν δήλωσε, επίσης, ότι δεν περιμένει τα αντίποινα του Ισραήλ να λάβουν χώρα σήμερα (3.10.2024). Το παγκόσμιο αργό πετρέλαιο τύπου Brent, που αποτελεί σημείο αναφοράς, ανήλθε γύρω στα 77 δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η αγορά πετρελαίου έχει μείνει καθηλωμένη από την τελευταία κρίση στη Μέση Ανατολή, η οποία έρχεται μετά από ένα έτος αναταραχής κατά το οποίο το Ισραήλ αντιμετώπισε το Ιράν και τους αντιπροσώπους του στη Γάζα, το Λίβανο, την Υεμένη και αλλού.

Στην περιοχή αυτή παράγεται περίπου το 1/3 του παγκόσμιου εφοδιασμού πετρελαίου και οι traders ανησυχούν ότι η τελευταία κλιμάκωση θα μπορούσε να πλήξει τις ροές, εάν επιτεθούν σε ενεργειακές εγκαταστάσεις ή μπλοκαριστούν οι οδοί εφοδιασμού.

«Το γεγονός ότι οι ενεργειακές υποδομές θεωρούνται πλέον πιθανός στόχος δεν αποτελεί έκπληξη για την αγορά, αλλά το γεγονός ότι ακούσαμε σχόλια από τον Μπάιντεν σχετικά με αυτό φέρνει την πιθανότητα πιο κοντά στην πραγματικότητα», δήλωσε η Ρεμπέκα Μπάμπιν (Rebecca Babin), κορυφαία trader στο χώρο της ενέργειας στην CIBC Private Wealth. «Υπήρχε κάποιος σκεπτικισμός σχετικά με το αν το Ισραήλ θα στόχευε πράγματι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, κυρίως λόγω της επιρροής της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου σταθερές ενόψει των επερχόμενων εκλογών».

Ένα μεγάλο «χτύπημα» από το Ισραήλ στην εξαγωγική δραστηριότητα του Ιράν θα μπορούσε να αφαιρέσει 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερήσιας προσφοράς από την αγορά, ανέφεραν αναλυτές της Citigroup την Τετάρτη (2.10.2024). Εάν το Ισραήλ χτυπήσει δευτερεύουσες υποδομές, θα μπορούσαν να χαθούν 300.000 έως 450.000 βαρέλια παραγωγής, ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι τελευταίες εκτοξεύσεις των τιμών προκάλεσαν την εκτίναξη της τεκμαρτής μεταβλητότητας του Brent στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου σχεδόν έτους. Η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων αγοράς του Brent σημείωσε ρεκόρ την Τετάρτη, με αιχμή τα συμβόλαια στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Πέρα από την κρίση, υπάρχουν ενδείξεις για άφθονες προμήθειες. Ο ΟΠΕΚ+ σχεδιάζει να αποκαταστήσει μέρος της κλειστής δυναμικότητάς του, με τις αυξήσεις να ξεκινούν τον Δεκέμβριο μετά από δίμηνη καθυστέρηση. 

Στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 3,89 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας την μεγαλύτερη αύξηση εδώ και περίπου πέντε μήνες.

«Οι αγορές έχουν “σφίξει τεχνητά”, επειδή ο ΟΠΕΚ+ κρατάει περίπου 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας από την αγορά και έχει σχέδιο να την επαναφέρει, ακόμη και αν μπορεί να συνεχίσει να την “σπρώχνει” προς τα πίσω», δήλωσε σήμερα ο Έρικ Λι (Eric Lee) της Citigroup στο Bloomberg.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πετρέλαιο: Κατά 5,5% εκτίναξε την τιμή του η δήλωση Μπάιντεν για αντίποινα στο Ιράν"

Μητσοτάκης: Δέσμη 19 νέων μέτρων για τη στήριξη του Έβρου

Δέσμη 19 νέων μέτρων για τη στήριξη του Έβρου κατά την περίοδο 2025-27 παρουσιάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ορεστιάδας, με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για τον Έβρο».

Οι νέες πρωτοβουλίες έρχονται να προστεθούν στο Σχέδιο Ανάπτυξης Έβρου, στο Σχέδιο Στήριξης και Αποκατάστασης που εφαρμόζεται μετά την πυρκαγιά του 2023 και στο πρόγραμμα έργων και μελετών Evros Meta, με αποτέλεσμα οι πόροι που διατίθενται για την ακριτική περιοχή με ορίζοντα το 2030 να ξεπερνούν συνολικά τα 2,83 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Σεβασμιώτατοι, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχοι, αγαπητοί συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, κυρίες και κύριοι,

Πράγματι, αγαπητέ Σταύρο, σήμερα είναι μία ωραία ημέρα για τον βόρειο Έβρο, για τον Έβρο, για τη Θράκη συνολικά. Θέλω να σας πω καταρχάς πόσο ικανοποιημένος είμαι που το σχέδιο το οποίο παρουσιάσαμε σήμερα είναι αποτέλεσμα μιας παραγωγικής και ουσιαστικής διαβούλευσης, η οποία έγινε με όλους τους τοπικούς φορείς.

Δεν είναι τυχαίο ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην Ορεστιάδα και όχι στην Αλεξανδρούπολη, γιατί με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να σηματοδοτήσουμε την ξεχωριστή προτεραιότητα την οποία δίνει η κυβέρνηση στην αναπτυξιακή δυναμική του κεντρικού και του βόρειου Έβρου.

Θυμάστε ότι πριν από έναν χρόνο και κάτι βρεθήκαμε πάλι εδώ, μετά από μία καταστροφική πυρκαγιά, τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απότοκο της κλιματικής κρίσης. Και θυμάμαι τότε στα μάτια πολλών συμπολιτών σας τον φόβο, την απογοήτευση, τη δυσπιστία κατά το πόσο αυτά τα οποία τους λέγαμε τότε ότι θέλουμε να κάνουμε θα μπορούσαν τελικά να υλοποιηθούν, την αμφισβήτηση ότι η κυβέρνηση είχε τελικά τη βούληση να περάσει από τις γενικές επικοινωνιακές εξαγγελίες στην υλοποίηση ενός πλέγματος συγκεκριμένων μέτρων.

Σήμερα πιστεύω ότι έχετε κάθε λόγο να είστε πιο αισιόδοξοι και να αισθάνεστε και τη φροντίδα της κυβέρνησης, αλλά και την ασφάλεια την οποία πρέπει να αισθάνεστε, ως πολίτες που φυλάτε τα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Δεν είμαστε, όμως, εδώ μόνο για να μιλήσουμε για τον τρόπο με τον οποίον ο Έβρος θα γιατρέψει τις πληγές του από μία περιβαλλοντική καταστροφή. Είμαστε εδώ και γιατί ακριβώς ο Έβρος είναι το ανατολικό σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Θυμήθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τις πολύ δύσκολες μέρες του Μαρτίου του 2020, όταν στην ουσία η απόφαση την οποία πήραμε τότε να προστατεύσουμε τα σύνορα της πατρίδας μας -και την υλοποιήσαμε με αποτελεσματικότητα και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή- υπήρξε ιστορική, διότι ουσιαστικά άλλαξε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά για τον τρόπο με τον οποίον η Ευρώπη φυλάει τα σύνορά της.

Και σήμερα η Ελλάδα είναι χώρα-πρότυπο στη φύλαξη των συνόρων, και των χερσαίων και των θαλασσίων, με υποδειγματική -και θέλω να το τονίσω αυτό- συνεργασία μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων, με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και με διαρκή πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία έτσι ώστε η φύλαξη των συνόρων να γίνεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική.

Διότι αυτή είναι μια υπόθεση η οποία δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας, αφορά και ολόκληρη την Ευρώπη. Και έχουμε κάθε λόγο, νομίζω, όλοι μας και πρώτα και πάνω απ’ όλα οι Εβρίτισσες και οι Εβρίτες, να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό το οποίο πετύχαμε στην Ελλάδα και την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Ο τρίτος λόγος που είμαστε, όμως, εδώ στην Ορεστιάδα και όχι στην Αλεξανδρούπολη, έχει να κάνει με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε στην αρχή αυτής της μαραθώνιας συνεδρίασης -και θέλω να σας ευχαριστήσω για την υπομονή σας- ο Άκης Σκέρτσος σχετικά με τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες.

Η αλήθεια είναι, και το είπε πολύ γλαφυρά ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, ότι τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα των πολιτικών αυτής της κυβέρνησης, ο στρατηγικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης έχει αναβαθμιστεί πέρα από κάθε προσδοκία.

Όμως, είναι επίσης αλήθεια ότι ο υπόλοιπος Έβρος, ο κεντρικός, ο βόρειος Έβρος, οι τρεις Δήμοι, το Σουφλί, το Διδυμότειχο, η Ορεστιάδα, δεν έχουν μπορέσει να ακολουθήσουν τους ίδιους αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Και για εμάς η σύγκλιση μεταξύ των Περιφερειών, μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων, αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα. Γι’ αυτό και είδατε ότι το πλαίσιο των μέτρων τα οποία εξαγγείλαμε έχουν μια ειδική μέριμνα για τον κεντρικό και για τον βόρειο Έβρο, ακριβώς γιατί είναι σκοπός μας, είναι στόχος μας κεντρικός αυτές τις ανισότητες μεταξύ του νότιου Έβρου και του κεντρικού και του βόρειου Έβρου να μπορέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να τις γεφυρώσουμε.

Αυτό δεν είναι εις βάρος, σε καμία περίπτωση, της Αλεξανδρούπολης, η οποία ούτως ή αλλιώς, όπως ειπώθηκε, έχει αναπτύξει μια πολύ σημαντική δυναμική και στην οποία δρομολογούνται ήδη, όπως ανέφερε και ο Χρήστος Σταϊκούρας, πάρα πολύ σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία θα την αναβαθμίσουν περαιτέρω.

Ενδεικτικά να αναφερθώ στο γεγονός ότι το FSRU, ο σταθμός επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μπήκε σε λειτουργία εμπορική πριν από δύο μέρες. Σήμερα που μιλάμε, το πρώτο βαπόρι ξεφορτώνει φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου αυτό να μπει στο σύστημα, και όχι μόνο να καλύψει κατ’ ανάγκη τις ανάγκες της πατρίδας μας αλλά να καλύψει και ευρύτερες περιφερειακές ανάγκες.

Δείτε την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο στον χάρτη των μεγάλων εξελίξεων, των νέων διευρωπαϊκών διαδρόμων που ανοίγονται. Δείτε την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο συνολικά, γιατί όλος ο Έβρος θα είναι ωφελημένος, στο πλαίσιο αυτής της νέας μεγάλης προσπάθειας η οποία γίνεται να ανοίξει ένας καινούριος δίαυλος, ο οποίος θα συνδέει την Ινδία, τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη.

Και σκεφτείτε μετά, ποια είναι η φυσική πύλη εισόδου για προϊόντα και ενέργεια στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη. Είναι ο Έβρος, είναι η Αλεξανδρούπολη, δια μέσου του κεντρικού και του βορείου Έβρου, ένας φυσικός άξονας ο οποίος αναβαθμίζει καθοριστικά τη γεωπολιτική σημασία του Έβρου και ενισχύει σημαντικά, θα έλεγα, και τη στρατηγική αυτονομία της πατρίδας μας αλλά και της Ευρώπης συνολικά.

Κάποια στιγμή, ευχόμαστε γρήγορα, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει και θα αρχίσει η ανοικοδόμηση στην Ουκρανία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Οδησσός απέχει από τον Έβρο λιγότερο από 1.000 χιλιόμετρα. Και στη νέα αυτή προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, η Ελλάδα, δια του Έβρου, μπορεί να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο.

Μιλάω για τα μεγάλα, γιατί πρέπει να έχουμε μία αίσθηση ότι σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει και ο οποίος δοκιμάζεται με κρίσεις, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή, η χώρα μας πρέπει να παίξει έξυπνα τα γεωπολιτικά της χαρτιά. Είναι κάτι το οποίο το κάνουμε και το κάνουμε πολύ αποτελεσματικά και ο Έβρος θα είναι ωφελημένος από αυτή την πολιτική της κυβέρνησης.

Και μιας και μιλάμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με χαρά ενημερώθηκα ότι η αποστολή την οποία ανέλαβε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να μεταφέρουμε με ασφάλεια Έλληνες και Κύπριους συμπολίτες μας από το αεροδρόμιο της Βηρυτού, ολοκληρώθηκε, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι σε θέση να μπορούν να φέρουν εις πέρας τέτοιες αποστολές, όπου χρειαστεί, και πάνω απ’ όλα να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας, Έλληνες και Κυπρίους.

Δεν θέλω να αναφερθώ αναλυτικά σε όλα όσα είπαν οι προλαλήσαντες. Θέλω να συγκρατήσετε, όμως, και πάλι το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό το οποίο παρουσιάσαμε είναι προϊόν διαβούλευσης και συνεργασίας διυπουργικής, η οποία αποδεικνύει στην πράξη πώς αντιλαμβανόμαστε το επιτελικό κράτος.

Θέλω να κάνω μία ξεχωριστή μνεία στον Άκη Σκέρτσο, στον Θανάση Κοντογεώργη και στον Χρήστο Τριαντόπουλο, οι οποίοι απέδειξαν στην πράξη και περνώντας πολύ χρόνο εδώ στον Έβρο ότι το νιάξιμό μας, η φροντίδα μας γι’ αυτή την τόσο ευαίσθητη περιοχή είναι ειλικρινείς και οι δράσεις και τα έργα τα οποία δρομολογήθηκαν ήταν προϊόν διαβούλευσης, αλλά είναι και αντικείμενο λογοδοσίας.

Είναι πια δημόσια, σεβασμιώτατοι, κ. Δήμαρχοι. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, αυτές είναι οι δεσμεύσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε περιφερειακό και σε δημοτικό επίπεδο, και εμείς θα λογοδοτήσουμε για την ταχύτητα με την οποία θα υλοποιήσουμε όλα αυτά τα έργα.

Από τα μεγάλα έργα υποδομής, τα οποία θα χρειαστούν χρόνο: το φράγμα στο Δέρειο, ας πούμε, του οποίου ωριμάζουμε τη μελέτη, δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, τα σημαντικά σιδηροδρομικά έργα, για τα οποία αγωνιστήκαμε και εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, προτάσσοντας -θέλω να το γνωρίζετε αυτό- τον Έβρο έναντι άλλων σιδηροδρομικών έργων, επειδή ακριβώς αναγνωρίζουμε την τεράστια γεωπολιτική σημασία την οποία έχει το έργο αυτό για να αναδειχθεί ο Έβρος σε διαμετακομιστικό διάδρομο, που θα καλύψει -όπως είπα- τις ανάγκες μιας πολύ μεγάλης περιοχής.

Τα μεγάλα έργα, λοιπόν, μέχρι τα πιο μικρά, τα οποία έχουν άμεση εφαρμογή, μέχρι αυτά τα οποία υλοποιούνται, όλα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, όλα έχουν φορέα υλοποίησης και όλα αυτή τη στιγμή είναι αντικείμενο λογοδοσίας και ελέγχου από τους ίδιους τους πολίτες.

Είδατε, όπως είπα και πριν, ότι μία σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις έχουν ιδιαίτερο τοπικό πρόσημο. Αγαπητέ Δήμαρχε, το Σουφλί δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα τρία χρόνια και αυτή είναι μία πρωτοβουλία την οποία αναλάβαμε ειδικά για το Σουφλί, επειδή αναγνωρίζουμε και το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει από τη μεγάλη πτώση του πληθυσμού αλλά και από το γεγονός ότι είναι ο Δήμος που δοκιμάστηκε περισσότερο από την καταστροφική φωτιά του 2023.

Δράσεις οι οποίες έχουν να κάνουν συνολικά με την εκπαίδευση: κέντρο δια βίου μάθησης στο Σουφλί και ναι, ίδρυση της νέας Κτηνιατρικής Σχολής στον βόρειο Έβρο, στην Ορεστιάδα. Από τη στιγμή που αυτή θα είναι η επιθυμία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, εμείς θα στηρίξουμε αυτή την πρωτοβουλία, έτσι ώστε κάτι το οποίο αποτελούσε ζητούμενο για τον βόρειο Έβρο εδώ και πολλά χρόνια, να μπορέσει να γίνει πράξη.

Η ενίσχυση συνολικά του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Χαίρομαι που ο κ. Πρύτανης υπενθύμισε το γεγονός ότι είχαμε βρεθεί μαζί πριν από έναν χρόνο και κάτι και μας είχε παρουσιάσει, μαζί με τον Υπουργό Παιδείας, το σχέδιό του για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ως ενός πυλώνα, όχι απλά εκπαιδευτικού, αναπτυξιακού σε μια τόσο κρίσιμη γεωγραφική περιφέρεια.

Το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε -θέλω να θυμίσω ότι είναι το σχέδιο νόμου το οποίο ουσιαστικά δημιούργησε και το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα μας- και σήμερα έχετε το νομοθετικό εργαλείο αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία να μπορέσετε να προχωρήσετε στην υλοποίηση αυτού του πολύ μεγάλου οράματος που έχετε.

Η στήριξη της τοπικής μεταποίησης, της βιομηχανίας. Η προτεραιοποίηση των επιχειρήσεων του Έβρου ως προς τη χρηματοδότηση από τα αναπτυξιακά σχέδια.

Το χρηματικό μπόνους εγκατάστασης για τον βόρειο Έβρο, ένα όχι ευκαταφρόνητο κίνητρο για να έρθει κάποιος να μετακινηθεί μόνιμα σε αυτή την τόσο όμορφη περιοχή της πατρίδας μας.

Η αυξημένη μοριοδότηση για την εντοπιότητα, η οποία ούτως ή αλλιώς έρχεται να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα των παραμεθόριων περιοχών, ενισχύεται ακόμα περισσότερο για τους τρεις Δήμους του κεντρικού και του βόρειου Έβρου.

Τα προγράμματα τα οποία θα στηρίξουν τους νέους αγρότες μας με παραπάνω τεχνογνωσία και με ψηφιακά εργαλεία έτσι ώστε να γίνουν πιο παραγωγικοί.

Η διαρκής αναζήτηση, το ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης, εμβληματικών επενδύσεων, οι οποίες μπορούν ενδεχομένως να γίνουν στον Έβρο και να προσθέσουν σημαντικές νέες θέσεις εργασίας. Και πολλά ακόμα τα οποία ειπώθηκαν.

Δεν υπάρχει μία “μαγική” λύση. Σπανίως υπάρχει, το ξέρετε καλά. Υπάρχει όμως σκληρή δουλειά, ένα πλέγμα πολιτικών και παρεμβάσεων που, όπως σας είπα, είναι προϊόν διαβούλευσης, γιατί πολλές από τις ιδέες οι οποίες υιοθετήθηκαν ήταν τελικά δικές σας ιδέες και δικές σας προτάσεις, όπως πολλές ιδέες πάτησαν πάνω στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη. Σε μεγάλο βαθμό το πόρισμα αυτό πια υλοποιείται.

Αυτό είναι αυτό το οποίο είχαμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε σήμερα, όπως σας είπα με εξασφαλισμένους πόρους. Σκεφτείτε ότι μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης, για το οποίο τόσος λόγος γίνεται ότι δήθεν αφορά μόνο κάποιους λίγους και εκλεκτούς και μεγάλους, 100 και πλέον εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης διατίθενται σε δράσεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον Έβρο: περιβαλλοντικές δράσεις, ανάταξη της καμένης περιοχής, με σημαντικά αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα. Έργα τα οποία αφορούν την υγεία, ξαναφτιάχνουμε τα Κέντρα Υγείας σε όλο τον Έβρο, παρεμβάσεις σημαντικές οι οποίες γίνονται στο νοσοκομείο.

Και ναι, Σταύρο, έχεις δίκιο, η βόρεια Εύβοια ήταν οδηγός. Κι εκεί είχαμε μια μεγάλη πυρκαγιά και καθίσαμε και είπαμε: θέλουμε να δούμε την αποκατάσταση διαφορετικά. Και αν δείτε τα αποτελέσματα της πολιτικής μας στη βόρεια Εύβοια, είναι ήδη ορατά.

Όπως αρχίζουν να είναι ήδη ορατά και εδώ στον Έβρο, έτσι ώστε αυτή η μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή να μπορέσει να γίνει ουσιαστικά μια ευκαιρία να δούμε την ανάπτυξη του Έβρου διαφορετικά.

Αυτό έχουμε κάνει και είμαι πολύ χαρούμενος που αυτό το συγκροτημένο σχέδιο υπάρχει πια και θα υλοποιηθεί με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Να κλείσω λέγοντας ότι αύριο η παράταξή μας γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, από έναν βορειοελλαδίτη, από έναν Μακεδόνα, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Έναν πολιτικό ο οποίος έδινε έμφαση στα έργα και στην ουσία, όχι στα εύκολα λόγια και στις παχυλές υποσχέσεις.

Το σχέδιο το οποίο σας παρουσιάσαμε σήμερα κινείται ακριβώς σε αυτή τη λογική και νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο τιμούμε, με τον πιο ουσιαστικό τρόπο, την παρακαταθήκη του εθνάρχη μας, που πριν από 50 χρόνια ίδρυσε τη μεγάλη μας παράταξη, που έμελλε να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις αυτού του τόπου για μισό αιώνα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Νέα μέτρα στήριξης για τον Έβρο

Στόχος των νέων παρεμβάσεων είναι η τόνωση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, πρωτίστως στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του Έβρου, αλλά και η παροχή κινήτρων για την παραμονή και την επανεγκατάσταση στις περιοχές αυτές.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται η απαλλαγή των ακινήτων φυσικών και νομικών προσώπων στο Σουφλί από τον ΕΝΦΙΑ για τρία έτη, η κάλυψη εξόδων εγκατάστασης, με ενίσχυση έως 10.000 ευρώ, για 1.000 ωφελούμενους που θα μεταφέρουν την κύρια κατοικία τους στους Δήμους Σουφλίου, Ορεστιάδος ή Διδυμοτείχου, αλλά και σειρά κινήτρων για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου στον Έβρο, όπως η αύξηση της μοριοδότησης για την εντοπιότητα κατά 40 μόρια και της κανονικής ετήσιας άδειας κατα έξι εργάσιμες ημέρες.

Επιπρόσθετα, δίτεκνα νοικοκυριά που θα αποκτήσουν πρώτη κατοικία μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου 2» θα αντιμετωπίζονται ως τρίτεκνα, λαμβάνοντας το 75% ως άτοκο δάνειο έναντι του 50% που θα ίσχυε κανονικά.

Δρομολογούνται, επίσης, τρία προγράμματα της ΔΥΠΑ στον κεντρικό και βόρειο Έβρο για την απασχόληση ανέργων, την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας νέων ανέργων και τη δημιουργία επιχειρήσεων από ανέργους. Προβλέπονται, επιπλέον, δύο προγράμματα για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα σε Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα, με έμφαση στην εξοικείωση επαγγελματιών αγροτών με σύγχρονες, καινοτόμες πρακτικές και στην κατάρτισή τους στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών.

Παράλληλα, στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται και οικονομική ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές του Έβρου, σε τομείς όπως το χονδρικό και λιανικό εμπόριο και ο τουρισμός, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθεί Κέντρο Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας στο Σουφλί.

Για την παιδεία, ιδρύονται και θα λειτουργήσουν την επόμενη διετία μουσικό γυμνάσιο στην Ορεστιάδα και παράρτημα κέντρου δια βίου μάθησης στο Σουφλί, με ειδικότητες που συνδέονται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Εξετάζεται ακόμα η σύσταση Τμήματος Κτηνιατρικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, με έδρα την Ορεστιάδα.

Στο μέτωπο της τόνωσης των υποδομών και των διασυνδέσεων, η δέσμη νέων μέτρων περιέχει την επανεκκίνηση τη σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης - Ορεστιάδας και την επιδότηση νέας θαλάσσιας εμπορευματικής γραμμής Αλεξανδρούπολη - Πειραιάς.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης: Δέσμη 19 νέων μέτρων για τη στήριξη του Έβρου"

ΕΟΔΥ: 35 θάνατοι, 23 διασωληνωμένοι και 672 εισαγωγές ασθενών με CoViD

Αύξηση παρουσιάζουν οι επιδημιολογικοί δείκτες CoViD, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, που αναρτήθηκε σήμερα και αφορά το διάστημα 23 - 29 Σεπτεμβρίου:

Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι εισαγωγές ασθενών σε τμήματα CoViD των νοσοκομείων έφτασαν τις 672, έναντι 509 την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Οι θάνατοι ασθενών με CoViD είναι 35, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 14.
  • Οι νέες διασωληνώσεις έφτασαν τις 9 και οι διασωληνωμένοι ασθενείς τους 23 .
  • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Από 27/9 αναγνωρίστηκε από το ECDC ως στέλεχος ενδιαφέροντος η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86, ενώ υπό παρακολούθηση τέθηκε και η υπο-παραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86.Τις τελευταίες εβδομάδες το στέλεχος που επικρατεί είναι το KP.3, ενώ την εβδομάδα 12-18 /2024 ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη XEC στη χώρα. Τα στελέχη αυτά δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

               Δείκτες CoViD

23 - 29 Σεπτεμβρίου

16-22 Σεπτεμβρίου
Νέοι θάνατοι 35 14
Διασωληνωμένοι 23  25
Νέες εισαγωγές 672 509
 
Λύματα

Η θετικότητα στα αστικά λύματα σημείωσε πολύ μεγάλη αύξηση στο Ηράκλειο (+235%) και στα Ιωάννινα (+101%), ενώ αύξηση (+59%) καταγράφηκε και στην Αττική.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: 35 θάνατοι, 23 διασωληνωμένοι και 672 εισαγωγές ασθενών με CoViD"

Άγριος ξυλοδαρμός 16χρονου από συμμαθητή του στο Βόλο: Του έσπασε τα δόντια – Κατατέθηκε μήνυση σε βάρος των γονιών του

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού έπεσε ένας 16χρονος μαθητής στο Βόλο. Δράστης της επίθεσης είναι ένας συμμαθητής του ανήλικου αγοριού.

Η αγριότητα του ξυλοδαρμού ήταν τέτοια που το θύμα έχει σκισμένα χείλη, ενώ έσπασαν και τα δόντια του, ενώ αμέσως μετά την επίθεση, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να κάνει ράμματα.

Το περιστατικό δεν σημειώθηκε εντός του σχολικού συγκροτήματος, αλλά σε πολύ κεντρικό σημείο του Βόλου, καθώς τα παιδιά είχαν απομακρυνθεί από το σχολείο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το δελτίο ειδήσεων του OPEN, τα αίτια για τον ξυλοδαρμό δεν έχουν γίνει γνωστά ακόμη, με τους γονείς του θύματος να έχουν καταθέσει μήνυση εις βάρος των γονέων του δράστη. Παράλληλα, η διεύθυνση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει διατάξει έρευνα για το περιστατικό.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγριος ξυλοδαρμός 16χρονου από συμμαθητή του στο Βόλο: Του έσπασε τα δόντια – Κατατέθηκε μήνυση σε βάρος των γονιών του"

Τέμπη: 26 οικογένειες των θυμάτων δηλώνουν αντίθετες με την συναυλία στο Καλλιμάρμαρο

Την αντίθεσή τους τους στην πραγματοποίηση της συναυλίας με εισιτήριο 15 ευρώ στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο εκφράζουν 26 οικογένειες των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, υποστηρίζοντας ότι ο εισπρακτικός χαρακτήρας της εκδήλωσης αλλοιώνει το συμβολισμό της.

Μεταξύ των υπογραφόντων την ανακοίνωση βρίσκονται και οι οικογένειες του Νικολάου και του Δημητρίου Πλακιά, που ζητούν σεβασμό στη μνήμη των αγαπημένων τους προσώπων.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι οικογένειες τονίζουν: «Ο εισπρακτικός χαρακτήρας της συναυλίας δυστυχώς αλλοιώνει το συμβολισμό της εκδήλωσης, ο οποίος δεν πρέπει να είναι άλλος από την αλληλεγγύη για τον αγώνα μας».

Προσθέτουν ότι «όσοι ενεργούν εξ ονόματος των οικογενειών των θυμάτων και απευθύνονται στο κοινό, επιβάλλεται πρώτα να ενημερώνουν, να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη τους και να έχουν τη συναίνεσή τους όταν αναφέρονται σε αυτές».

Την ανακοίνωση υπογράφει και ο πρώην σύζυγος της Μαρίας Καρυστιανού, Αντώνης Ψαρόπουλος, και πατέρας της κόρης τους, ο οποίος νωρίτερα σήμερα, σε τοποθέτησή του σε τηλεοπτική εκπομπή στο Mega, τόνισε πως «ο αγώνας των οικογενειών δεν πρέπει να προσωποποιείται» και ότι «δεν υπάρχει καμία ανάγκη για τη συγκέντρωση χρημάτων».

Η ανακοίνωση οικογενειών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη

«Εμείς οι οικογένειες θυμάτων των Τεμπών είμαστε αντίθετοι με τους όρους προσέλευσης του κοινού στη Συναυλία στο Καλλιμάρμαρο στις 11/10/24. Πιστεύουμε ότι η ευαισθητοποίηση του κόσμου στον αγώνα μας για δικαίωση δεν έχει εισιτήριο. Δεν χρειαζόμαστε την οικονομική στήριξη κανενός. Μας αρκεί η ηθική συμπαράσταση της ελληνικής κοινωνίας. Ο αγώνας μας είτε μεμονωμένα είτε από κοινού είναι τους τελευταίους 19 μήνες δίχως τυμπανοκρουσίες, διαρκής και ουσιαστικός από την πρώτη στιγμή που συντελέστηκε το έγκλημα.

Είμαστε σαφώς αντίθετοι σε οποιοδήποτε εκδήλωση με εισιτήριο που αφορά τους ανθρώπους μας. Ο εισπρακτικός χαρακτήρας της συναυλίας δυστυχώς αλλοιώνει το συμβολισμό της εκδήλωσης ο οποίος δεν πρέπει να είναι άλλος από την αλληλεγγύη για τον αγώνα μας. Όσοι ενεργούν εξ ονόματος των οικογενειών των θυμάτων και απευθύνονται στο κοινό, επιβάλλεται πρώτα να ενημερώνουν, να λαμβάνουν υπόψη την γνώμη τους και να έχουν τη συναίνεσή τους όταν αναφέρονται σε αυτές.

Οι οικογένειες

Νικολάου Πλακιά

Δημητρίου Πλακιά

Βασιλείου Κατσάρα – Νικολάου Ζήση

Δημητρίου Μπέζα

Ελευθεριάδη Θεοδώρου

Ελισάβετ Εγούτ

Χρήστου Βλάχου- Βαίου Βλάχου – Σαμάνθας Βλάχου

Νικολάου Χατζηβασιλείου

Αγγέλου Μασσαλή

Δημήτρης Μπουρνάζης – Αθανασία Μπουρνάζη

Δημητρίου Κουτσόπουλου

Λαζάρου Πορφυρίδη

Διονυσίου Γεωργιάδη

Αναστασίου Ταχμαζίδη

Κωνσταντίνου Τσίντζα – Σεϊτανίδου Θεοδώρας

Σωτηρίου Μήτσκα

Γεωργίου Καρακώστα

Diana’s Bozo

Μαρίας Κυριακίδου

Βασιλικής Χατζηχαραλάμπους – Γκέκα

Ρούλας Τζοβάρα

Ευαγγέλου Τσιώμα

Νικολάου Ναλμπάντη

Αντώνιος Ψαρόπουλος

Ηλίας Παπαγγελής

Άλμα Λάτα».

Η Καρυστιανού κατηγόρησε τον Πλακιά πως προσπάθησε να εμποδίσει ομιλία της στην Ευρωβουλή – «Λέει ψέματα»

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Πέμπτης, η κυρία Μαρία Καρυστιανού, Πρόεδρος του Συλλόγου, εμφανίστηκε στην εκπομπή «Το Πρωινό» και προσπάθησε να διευκρινίσει τη θέση της για την αποστολή εξωδίκου στις οικογένειες Πλακιά, καθώς και για τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης της συναυλίας.

Αναφερόμενη στο εξώδικο προς τις οικογένειες Πλακιά, η κυρία Καρυστιανού ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για αυτήν την ενέργεια, τονίζοντας ότι στόχος της είναι να αποτρέψει περαιτέρω προστριβές.

Παράλληλα, υποστήριξε πως ο Νίκος Πλακιάς είχε επικοινωνήσει με το γραφείο του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, επιδιώκοντας να μπλοκάρει την παρουσία της στο Ευρωκοινοβούλιο και να υπονομεύσει την εκπροσώπησή της.

«Ο Σύλλογος ακόμη και τώρα θέλει να είναι ενωμένος και κρατάει μία στάση άμυνας ή υποχώρησης. Πληροφορήθηκα ότι ο κ. Πλακιάς επικοινώνησε με το γραφείο του κ. Αρβανίτη, προσπαθώντας να μπλοκάρει την παρουσία μου στο Ευρωκοινοβούλιο, λέγοντας πως λειτουργώ για τον εαυτό μου και άλλες 2-3 οικογένειες, ότι δεν εκπροσωπώ κανέναν και ρώτησε γιατί με βοηθάει. Τότε, αναγνώρισα, παρόλο που δεν ήθελα να το πιστέψω, ότι το θέμα είναι προσωπικό και δεν θα σταματήσει ποτέ. Αφού λοιπόν είναι προσωπικό και αφορά τον δικό μου αγώνα, δεν μπορώ να αφήσω εμπόδια στον δρόμο μου, ακόμη κι αν προέρχονται από συγγενείς θυμάτων, που για κάποιον λόγο θέλουν να βρίσκονται απέναντί μου. Αυτή είναι η δική μου κόκκινη γραμμή. Για αυτό προχώρησα σε αυτό το εξώδικο», είπε χαρακτηριστικά.

Βέβαια όπως αποκάλυψε ο παρουσιαστής, Γιώργος Λιάγκας, σε επικοινωνία της εκπομπής του ΑΝΤ1 με τον ευρωβουλευτή, ο κ. Αρβανίτης διέψευσε πως δέχθηκε τέτοια παρέμβαση από την οικογένεια Πλακιά.

Στην ίδια εκπομπή, μίλησε τηλεφωνικά και ο κ. Νίκος Πλακιάς, ο πατέρας των δίδυμων κοριτσιών και θείος ενός ακόμη κοριτσιού που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση των τρένων. Από την πλευρά του, μέσω τηλεφωνικής παρέμβασης διέψευσε κατηγορηματικά ότι επιχείρησε να εμποδίσει την ομιλία της κυρίας Καρυστιανού.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να σταθώ εμπόδιο σε καμία μητέρα που έχασε το παιδί της», είπε, προσθέτοντας ότι η συναυλία πρέπει να πραγματοποιηθεί με τη σύμφωνη γνώμη όλων των οικογενειών των θυμάτων, ώστε να μην υπάρχει διχασμός. Ο Νίκος Πλακιάς τόνισε επίσης ότι η ενημέρωση για τη συναυλία ήταν ανεπαρκής και εξέφρασε την επιθυμία του να γνωστοποιηθεί το κόστος της εκδήλωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα θα καλύψουν αποκλειστικά τα έξοδα των διοργανωτών και των εργαζομένων. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα να γίνει η συναυλία, αρκεί να μην χρησιμοποιείται το όνομα όλων των θυμάτων χωρίς τη συναίνεση των συγγενών τους», υπογράμμισε.

Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο κ. Πλακιάς δήλωσε ότι η κ. Καρυστιανού λέει ψέματα και ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιος από το γραφείο του κ. Αρβανίτη την ενημέρωσε για την υποτιθέμενη παρέμβασή του. «Πώς να καθίσω δίπλα σε έναν άνθρωπο που λέει ψέματα για μένα; Δεν γίνεται να προχωρήσουμε ενωμένοι όταν υπάρχει αυτή η καχυποψία», είπε οργισμένος.

Παρά την ένταση, ο κ. Πλακιάς απηύθυνε έκκληση για ενότητα, προτείνοντας όλες οι οικογένειες των θυμάτων να παραστούν στη συναυλία και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης. «Θέλω τα έσοδα να καλύψουν μόνο τα έξοδα της συναυλίας και να μην υπάρχει κέρδος. Εάν το πετύχουμε αυτό, τότε μπορούμε να διοργανώσουμε κι άλλες εκδηλώσεις στο μέλλον, χωρίς αντιπαραθέσεις και διαφωνίες», κατέληξε.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: 26 οικογένειες των θυμάτων δηλώνουν αντίθετες με την συναυλία στο Καλλιμάρμαρο"

Πώς δίνουμε σωστά το φιλοδώρημα στον εργαζόμενο - Ανακοίνωση ΑΑΔΕ

Τα φιλοδωρήματα που αφήνουν οι πελάτες στους εργαζόμενους μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο της εφορίας, καθώς θεωρούνται πρόσθετες παροχές και φορολογούνται ως μισθός.

Σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, ακόμη και το μικρό ποσό που αφήνει ένας πελάτης σε εργαζόμενο πρέπει να θεωρείται μέρος του μισθού και να υπόκειται σε κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιώργος Κουράσης, εξήγησε στον ΣΚΑΪ πως το ζήτημα προέκυψε μετά τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Σε περίπτωση, για παράδειγμα, που ένας πελάτης πληρώνει 100 ευρώ με κάρτα και αφήνει 10 ευρώ φιλοδώρημα, υπάρχει ειδικό κουμπί στο POS για την καταχώριση του φιλοδωρήματος, ώστε να μην υπάρξει παράβαση.

Τα φιλοδωρήματα δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, αλλά καταγράφονται ως εκκρεμείς συναλλαγές, με την επιχείρηση να τα αποδίδει στον εργαζόμενο μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές στο τέλος του μήνα. Εάν, όμως, δεν τηρηθεί η σωστή διαδικασία και εμφανιστεί διαφορά τζίρου -όπως για παράδειγμα να καταχωρηθεί το ποσό των 110 ευρώ στο POS και 100 ευρώ στην ταμειακή- θα υπάρξει φορολογικό πρόβλημα.

Επιπλέον, στο τέλος του έτους, τα φιλοδωρήματα θα πρέπει να περιλαμβάνονται στις φορολογικές δηλώσεις των εργαζομένων ως πρόσθετες αμοιβές.

Αναλυτικά ο κ. Κουράσης είπε:

»Το φιλοδώρημα για τον επιχειρηματία είναι μια παγίδα και μια εύκολη παράβαση που μπορεί να γίνει, για την επιχείρηση, αν δεν τηρηθούν κάποιοι κανόνες. Σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, το φιλοδώρημα πλέον θεωρείται μισθός. Άρα πρέπει να αποδίδεται με τη μορφή μισθού στον εργαζόμενο, δηλαδή να έχει ασφαλιστικές εισφορές, κρατήσεις κ.λπ. και ό,τι δικαιώματα επιφέρει σε επιδόματα άδειας, Πάσχα και Χριστουγέννων.

»Αν ένας λογαριασμός είναι 100 ευρώ, ο οποίος έχει εκδοθεί από την ταμειακή μηχανή. Πάει στον πελάτη, εκείνος λέει ότι θα πληρώσει με κάρτα, του δίνουν το POS και λέει αντί για 100 βάλτε και 10 ευρώ για το προσωπικό. Αυτά με οδηγία του κ. Πιτσιλή από το 2023, θεωρείται εκκρεμής συναλλαγή.

Δεν δημιουργεί πρόβλημα στην επιχείρηση και αυτή, στο τέλος του μήνα επιδίδει στον υπάλληλο το πρόσθετο ποσό από τα φιλοδωρήματα, παρακρατώντας τις ασφαλιστικές εισφορές. Στο τέλος του έτους, οι αμοιβές αυτές θα πρέπει να καταγράφονται στο εκκαθαριστικό ως πρόσθετες αποδοχές, το οποίο σημαίνει υψηλότερη φορολόγηση για τον εργαζόμενο.

»Επίσης, αν η απόδειξη είναι 100 ευρώ και με το φιλοδώρημα δίνεται ποσό 110 ευρώ, η απόδειξη του ταμείου γράφει 100 ευρώ που είναι η αξία της αγοράς του πελάτη. Αυτό δημιουργεί μία διαφορά στον τζίρο. Αν δεν ακολουθηθεί η διαδικασία που αναφέραμε νωρίτερα, στον φορολογικό έλεγχο μπορεί να αναγνωριστεί και να έρθει πρόστιμο για παράβαση στο κατάστημα από εκεί που δεν το περιμένει. Γι’ αυτό το πουρμπουάρ είναι πιο βολικό σε μετρητά. Είναι προσωπική συναλλαγή».

Τα φιλοδωρήματα που αφήνουν οι πελάτες στους εργαζόμενους μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο της εφορίας, καθώς θεωρούνται πρόσθετες παροχές και φορολογούνται ως μισθός.

Σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, ακόμη και το μικρό ποσό που αφήνει ένας πελάτης σε εργαζόμενο πρέπει να θεωρείται μέρος του μισθού και να υπόκειται σε κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιώργος Κουράσης, εξήγησε στον ΣΚΑΪ πως το ζήτημα προέκυψε μετά τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Σε περίπτωση, για παράδειγμα, που ένας πελάτης πληρώνει 100 ευρώ με κάρτα και αφήνει 10 ευρώ φιλοδώρημα, υπάρχει ειδικό κουμπί στο POS για την καταχώριση του φιλοδωρήματος, ώστε να μην υπάρξει παράβαση.

Τα φιλοδωρήματα δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, αλλά καταγράφονται ως εκκρεμείς συναλλαγές, με την επιχείρηση να τα αποδίδει στον εργαζόμενο μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές στο τέλος του μήνα. Εάν, όμως, δεν τηρηθεί η σωστή διαδικασία και εμφανιστεί διαφορά τζίρου -όπως για παράδειγμα να καταχωρηθεί το ποσό των 110 ευρώ στο POS και 100 ευρώ στην ταμειακή- θα υπάρξει φορολογικό πρόβλημα.

Επιπλέον, στο τέλος του έτους, τα φιλοδωρήματα θα πρέπει να περιλαμβάνονται στις φορολογικές δηλώσεις των εργαζομένων ως πρόσθετες αμοιβές.

Αναλυτικά ο κ. Κουράσης είπε:

»Το φιλοδώρημα για τον επιχειρηματία είναι μια παγίδα και μια εύκολη παράβαση που μπορεί να γίνει, για την επιχείρηση, αν δεν τηρηθούν κάποιοι κανόνες. Σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου, το φιλοδώρημα πλέον θεωρείται μισθός. Άρα πρέπει να αποδίδεται με τη μορφή μισθού στον εργαζόμενο, δηλαδή να έχει ασφαλιστικές εισφορές, κρατήσεις κ.λπ. και ό,τι δικαιώματα επιφέρει σε επιδόματα άδειας, Πάσχα και Χριστουγέννων.

»Αν ένας λογαριασμός είναι 100 ευρώ, ο οποίος έχει εκδοθεί από την ταμειακή μηχανή. Πάει στον πελάτη, εκείνος λέει ότι θα πληρώσει με κάρτα, του δίνουν το POS και λέει αντί για 100 βάλτε και 10 ευρώ για το προσωπικό. Αυτά με οδηγία του κ. Πιτσιλή από το 2023, θεωρείται εκκρεμής συναλλαγή.

Δεν δημιουργεί πρόβλημα στην επιχείρηση και αυτή, στο τέλος του μήνα επιδίδει στον υπάλληλο το πρόσθετο ποσό από τα φιλοδωρήματα, παρακρατώντας τις ασφαλιστικές εισφορές. Στο τέλος του έτους, οι αμοιβές αυτές θα πρέπει να καταγράφονται στο εκκαθαριστικό ως πρόσθετες αποδοχές, το οποίο σημαίνει υψηλότερη φορολόγηση για τον εργαζόμενο.

»Επίσης, αν η απόδειξη είναι 100 ευρώ και με το φιλοδώρημα δίνεται ποσό 110 ευρώ, η απόδειξη του ταμείου γράφει 100 ευρώ που είναι η αξία της αγοράς του πελάτη. Αυτό δημιουργεί μία διαφορά στον τζίρο. Αν δεν ακολουθηθεί η διαδικασία που αναφέραμε νωρίτερα, στον φορολογικό έλεγχο μπορεί να αναγνωριστεί και να έρθει πρόστιμο για παράβαση στο κατάστημα από εκεί που δεν το περιμένει. Γι’ αυτό το πουρμπουάρ είναι πιο βολικό σε μετρητά. Είναι προσωπική συναλλαγή».

ieidiseis 

Διαβάστε Περισσότερα » " Πώς δίνουμε σωστά το φιλοδώρημα στον εργαζόμενο - Ανακοίνωση ΑΑΔΕ "

Νίκος Δένδιας: Επιτυχής η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 22 Ελλήνων και 38 Κύπριων από τη Βηρυτό

Για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από τη Βηρυτό 22 Ελλήνων και 38 Κύπριων με αεροσκάφος της C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας ενημέρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, το μεσημέρι της Πέμπτης (3.10.24).

«Ενημερώθηκα σε πραγματικό χρόνο στο ΕΘΚΕΠΙΧ από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από την Βηρυτό 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρατίας και την είσοδο του αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο FIR Λευκωσίας», τόνισε ο Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

«Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση», υπογράμμισε.

Στο C-130 είχαν στελέχη της διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ και τους φόβους για κλιμάκωση του πολέμου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε την Τετάρτη υπό τον πρωθυπουργό προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τον σχεδιασμό που υπάρχει τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών όσο και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Δένδιας: Επιτυχής η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 22 Ελλήνων και 38 Κύπριων από τη Βηρυτό"

Οι Χούθι απειλούν μέσω email πλοιοκτήτες: «Ετοιμαστείτε για επίθεση» έστειλαν σε έξι ελληνικές ναυτιλιακές

Οι Χούθι έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν 100 επιθέσεις σε πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο. Έχουν βυθίσει δύο πλοία, έχουν καταλάβει άλλο ένα και έχουν σκοτώσει τουλάχιστον τέσσερις ναυτικούς. Πλέον, όπως αποκαλύπτει το Reuters, στέλνουν email σε πλοιοκτήτες και ναυτιλιακές εταιρείες γράφοντας «Προετοιμαστείτε για επίθεση» για τα πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.

«Μια ζεστή ανοιξιάτικη νύχτα στην Αθήνα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας παρατήρησε ότι ένα ασυνήθιστο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα εισερχόμενά του» αναφέρει το Reuters. Το email προειδοποιούσε ότι ένα από τα πλοία της εταιρείας που ταξίδευε μέσω της Ερυθράς Θάλασσας κινδύνευε να δεχθεί επίθεση από τους Χούθι, την οργάνωση που στηρίζεται από το Ιράν.

Το υπό ελληνική διαχείριση πλοίο είχε παραβιάσει την απαγόρευση διέλευσης των Χούθι, ελλιμενίζοντας σε ισραηλινό λιμάνι. Γι’ αυτό και θα γινόταν «άμεσος στόχος των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης σε οποιαδήποτε περιοχή κρίνουν κατάλληλη», σύμφωνα με το μήνυμα που ήταν το γραμμένο στα αγγλικά και εξετάστηκε από το Reuters.

επίθεση των Χούθι

«Έχετε την ευθύνη και τις συνέπειες της προσθήκης του πλοίου στον κατάλογο απαγόρευσης», ανέφερε το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο υπογράφεται από το Κέντρο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων (HOCC) με έδρα την Υεμένη, έναν οργανισμό που συστάθηκε τον Φεβρουάριο για τη σύνδεση μεταξύ των δυνάμεων των Χούθι και των φορέων εμπορικής ναυτιλίας.

Το email που στάλθηκε στα τέλη Μαΐου, προειδοποιούσε για κυρώσεις για ολόκληρο τον στόλο της εταιρείας εάν το πλοίο «συνέχιζε να παραβιάζει τα κριτήρια απαγόρευσης και να εισέρχεται στα λιμάνια της σφετεριστικής ισραηλινής οντότητας». Το προειδοποιητικό μήνυμα ήταν το πρώτο από τα περισσότερα από δώδεκα όλο και πιο απειλητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλησαν σε τουλάχιστον έξι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από τον Μάιο, εν μέσω αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με έξι πηγές του κλάδου τονίζει το πρακτορείου.

Από πέρυσι, οι Χούθι εκτοξεύουν πυραύλους, στέλνουν οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βάρκες φορτωμένες με εκρηκτικά εναντίον εμπορικών πλοίων με δεσμούς με ισραηλινές, αμερικανικές και βρετανικές οντότητες. Η εκστρατεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως, δείχνει ότι οι αντάρτες Χούθι απλώνουν τα δίχτυα τους ευρύτερα και στοχεύουν ελληνικά εμπορικά πλοία με μικρή ή καθόλου σχέση με το Ισραήλ, τονίζει το Reuters.

Οι απειλές απευθύνονται επίσης, για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες, σε ολόκληρους στόλους, αυξάνοντας τους κινδύνους για τα πλοία που εξακολουθούν να προσπαθούν να διασχίσουν την Ερυθρά Θάλασσα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Χούθι απειλούν μέσω email πλοιοκτήτες: «Ετοιμαστείτε για επίθεση» έστειλαν σε έξι ελληνικές ναυτιλιακές"

Ανακοίνωση της Αστυνομίας: Μην σηκώνετε αυτά τα τηλέφωνα – Είναι απατεώνες που προσπαθούν να σας υποκλέψουν τραπεζικά στοιχεία

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία ενημερώνει τους πολίτες ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση περιστατικών απόπειρας εξαπάτησης των πολιτών, μέσω απατηλών-κακόβουλων τηλεφωνικών κλήσεων, οι οποίες εκδηλώνονται με τους εξής τρόπους:

Τηλεφωνικές κλήσεις από ελληνικούς κυρίως αριθμούς, όπου αναπαράγεται ηχογραφημένο μήνυμα, συνήθως στην αγγλική γλώσσα, το οποίο προέρχεται δήθεν από αστυνομικές αρχές (της Χώρας μας αλλά και του εξωτερικού) και αποσκοπεί στην υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και δεδομένων, με απώτερο σκοπό την οικονομική εξαπάτηση.

Τηλεφωνικές κλήσεις από άτομα που υποδύονται τους λογιστές ή εκπροσώπους αξιόπιστων οργανισμών-φορέων, όπως ο ΕΦΚΑ, ο ΔΕΔΔΗΕ κ.α., όπου με διάφορα προσχήματα, όπως η δήθεν επιστροφή χρηματικού ποσού ή η καταβολή σχετικού επιδόματος (π.χ. Market Pass), προσπαθούν να υποκλέψουν τραπεζικά στοιχεία [αριθμούς πιστωτικών-χρεωστικών καρτών, διαπιστευτήρια εισόδου σε λογαριασμούς ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking)].

Συστάσεις προς τους πολίτες:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν λαμβάνουν τέτοιου είδους κλήσεις.
  • Να μην αποκαλύπτουν ποτέ προσωπικά ή τραπεζικά δεδομένα μέσω τηλεφώνου.
  • Να μην ακολουθούν ύποπτους υπερσυνδέσμους (links) που λαμβάνουν σε συνέχεια αντίστοιχων τηλεφωνικών κλήσεων.

 lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακοίνωση της Αστυνομίας: Μην σηκώνετε αυτά τα τηλέφωνα – Είναι απατεώνες που προσπαθούν να σας υποκλέψουν τραπεζικά στοιχεία"

Βόλος: Πρώτα κούρεψαν μαθητή Λυκείου και στη συνέχεια τον ξυλοκόπησαν άγρια - Χειροπέδες σε δύο ανήλικους

Νέες πληροφορίες για τον άγριο ξυλοδαρμό που δέχθηκε ένας 16χρονος μαθητής της Ά Λυκείου από συμμαθητή του στον Βόλο το μεσημέρι της Τετάρτης (2/10) φέρνει στο φως το protothema.gr με τις αποκαλύψεις γύρω από τα όσα βίωσε το παιδί να συγκλονίζουν.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, λίγο πριν ο ανήλικος ξυλοκοπηθεί, είχε δεχθεί και άλλη επίθεση από έτερο ανήλικο ο οποίος δεν δίστασε να τον κουρέψει με μία κουρευτική μηχανή.

Στη συνέχεια η σκυτάλη πέρασε στον δράστη ο οποίος επιτέθηκε στο παιδί και το χτύπησε στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να του σπάσει δόντια και να σκιστούν τα χείλη του.

Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ αφορμή για το επεισόδιο φαίνεται να είναι οικονομικές διαφορές.

Η μητέρα του θύματος κατέθεσε μήνυση κατά των γονέων του δράστη, ενώ η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το περιστατικό.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν τόσο οι δύο ανήλικοι, όσο και οι γονείς τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βόλος: Πρώτα κούρεψαν μαθητή Λυκείου και στη συνέχεια τον ξυλοκόπησαν άγρια - Χειροπέδες σε δύο ανήλικους"

Κακοκαιρία Cassandra: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ – Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες

«Η κύρια διαταραχή της κακοκαιρίας Cassandra περνά βόρεια της Ελλάδος, χωρίς ωστόσο να μας επηρεάζει σημαντικά. Ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση στη χώρα μας με την διέλευση ενός ψυχρού μετώπου, από τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής (04-10-24) μέχρι το βράδυ του Σαββάτου (05-10-24), με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και τα βορειοανατολικά τμήματα» αναφέρει η ΕΜΥ σε έκτακτο δελτίο για επιδείνωση του καιρού.

Αναλυτικά:

Α. Παρασκευή (04-10-24)

Από τις απογευματινές ώρες βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν αρχικά το βόρειο Ιόνιο και βαθμιαία την Ήπειρο, τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Πιθανόν, κατά τη διάρκεια της νύχτας να επηρεαστούν πρόσκαιρα και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Εξασθένηση των φαινομένων από τη νύχτα στα βορειοδυτικά.

Β. Σάββατο (05-10-24)

α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι, βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

β) Από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Cassandra: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ – Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες"

Μπλακ άουτ στο ψηφιακό σύστημα Sepura της ΕΛ.ΑΣ στο κέντρο της Αθήνας – Επιστροφή στους αναλογικούς ασυρμάτους

Μπλάκ άουτ στο ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας  της Αστυνομίας από το απόγευμα της Δευτέρας για όλοκληρο τον Α΄ τομέα της Αθήνας.

Όπως αποδεικνύεται από το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ που αποκαλύπτει το newsit.gr,  το διαβόητο σύστημα Tetra της εταιρίας SEPURA κατέρρευσε, δεν μπορεί να επισκευαστεί καθώς η σύμβαση έχει λήξη με αποτέλεσμα όλες οι επικοινωνίες να διακοπούν και αναγκαστικά η Αστυνομία να επιστρέψει στο απαρχαιωμένο αναλογικό σύστημα με ασυρμάτους μοτορόλα της δεκαετίας του ’90.

Το σημαντικό είναι ότι ο Α΄τομέας περιλαμβάνει ουσιαστικά το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας που βρίσκονται μεγάλες πρεσβείες (όπως των ΗΠΑ, Ισραηλ κλπ), μεγάλα γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και κυβερνητικά κτίρια.

Σύμφωνα με το σήμα της Αστυνομίας:

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλακ άουτ στο ψηφιακό σύστημα Sepura της ΕΛ.ΑΣ στο κέντρο της Αθήνας – Επιστροφή στους αναλογικούς ασυρμάτους"

Στη Βηρυτό το C-130 για τον επαναπατρισμό Ελλήνων και Κυπρίων: 60 ονόματα στη λίστα επιβατών

Στον Λίβανο έφθασε λίγο μετά τις 11:00 το πρωί το ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για την πρώτη επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων και Κύπριων πολιτών, οι οποίοι επιθυμούν να αναχωρήσουν από τη δοκιμαζόμενη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Ο αριθμός των επιβαινόντων αναμένεται να είναι περί τους 60 με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το μεταγωγικό αναμένεται να απογειωθεί το μεσημέρι από τη Βηρυτό με πρώτο προορισμό την Κύπρο, απ’ όπου στη συνέχεια θα πετάξει για την ελληνική πρωτεύουσα. Έως αργά χθες το βράδυ τα αιτήματα των Ελλήνων που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα ήταν περίπου 50.

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν συνομιλίας του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Βασίλη Πάλμα, η ελληνική κυβέρνηση διέθεσε ήδη από χθες Τετάρτη στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα μεταγωγικό C-130, ενώ ο κ. Δένδιας σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία έθεσαν σε ετοιμότητα ακόμα δύο μεταγωγικά εφόσον απαιτηθεί μαζικότερη μετακίνηση Ελλήνων από το Λίβανο.

Παράλληλα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να παρασχεθεί συνδρομή προς Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το Λίβανο. Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ τονίζει ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό, στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (+961) 71 593659 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail: grcon.bei@mfa.gr Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα κάτωθι τηλέφωνα επικοινωνίας του υπουργείου Εξωτερικών: (+30) 210-3681350 και (+30) 210-3681730.

Στο πλαίσιο της μόνιμης ευρωπαϊκής δύναμης για τη σταθερότητα του Λιβάνου στην ευρύτερη περιοχή πλέει η ελληνική φρεγάτα “Σπέτσαι” από κοινού με γερμανικές και γαλλικές μονάδες. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει θέσει σε ετοιμότητα μονάδες επιφανείας με δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού. Μπορούν να προσεγγίσουν σχετικά εύκολα τον Λίβανο και να αποχωρήσουν από εκεί με αρκετό κόσμο.

Το ζήτημα που απασχολεί τις ελληνικές αρχές, όχι όμως σε άμεσο επίπεδο, είναι μία πιθανή εξαρση μεταναστευτικών ροών. Πρώτος σταθμός ενός τέτοιοι κύματος θα μπορούσε να είναι η Κύπρος. Θα απαιτηθεί συνεργασία περαιτέρω της Ελλάδας και με την Τουρκία σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια έξαρση. Ήδη υπάρχουν πληροφορίες για προετοιμασίες των δομών τόσο στην νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα να δεχτούν περισσότερο κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι στον Λίβανο ζουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Σύροι και Ιρακινοί πρόσφυγες, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι και οι εκτοπισμένοι εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Τα παραπάνω ζητήματα απασχόλησαν χθες το απόγευμα τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την Αθήνα να βρίσκεται σε απόλυτη εγρήγορση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βηρυτό το C-130 για τον επαναπατρισμό Ελλήνων και Κυπρίων: 60 ονόματα στη λίστα επιβατών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news