facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Market pass: Παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2023 για τις πληγείσες περιοχές

Για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2023 παρατείνεται το market pass σε περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, προκειμένου να καλυφθεί μέρος του αυξημένου κόστους αγοράς, κυρίως ειδών διατροφής, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε χθες.

Πρόκειται για διπλάσια οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται με τα ίδια κριτήρια και προϋποθέσεις αυτόματα στους δικαιούχους του MarketPassΙΙ (Αύγουστος – Οκτώβριος 2023).

Ειδικότερα, χορηγείται ενίσχυση 20% επί του μηνιαίου ύψους αγορών. Υπενθυμίζεται πως στην καταβολή του MarketPass στο σύνολο της χώρας προβλέπεται χορήγηση 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών. Πιο αναλυτικά, το μηνιαίο ύψος αγορών ορίζεται σε 220ευρώ,για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο αγορών το ποσό των 1.000 ευρώ. Το όριο αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από 6 εξαρτώμενα τέκνα.

Παραδείγματα:

Σύνθεση νοικοκυριού Εκτιμώμενο ύψος αγορών Μηνιαίο επίδομα Market Pass μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας Συνολική επιδότηση Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας Μηνιαίο επίδομα Market Pass μέσω τραπεζικής κατάθεσης Συνολική επιδότηση Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου μέσω τραπεζικής κατάθεσης

Μονομελές 220 ευρώ 44 ευρώ 88 ευρώ 35,2 ευρώ 70,4 ευρώ

Ζεύγος άνευ τέκνων 320 ευρώ 64 ευρώ 128 ευρώ 51,2 ευρώ 102,4 ευρώ

Ζεύγος με ένα τέκνο 420 ευρώ 84 ευρώ 168 ευρώ 67,2 ευρώ 134,4 ευρώ

Μονογονέας με ένα τέκνο 320 ευρώ 64 ευρώ 128 ευρώ 51,2 ευρώ 102,4 ευρώ

Μονογονέας με δύο τέκνα 420 ευρώ 84 ευρώ 168 ευρώ 67,2 ευρώ 134,4 ευρώ

Η παράταση της ενίσχυσης για τους μήνες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου αφορά σε νοικοκυριά που κατά την 5η Σεπτεμβρίου 2023 είχαν την κύρια κατοικία τους, στις περιοχές:

  • της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
  • από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε περιοχές:
  • της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου,
  • από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης στις περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Φιλλύρας του Δήμου Αρριανών, της Δημοτικής Ενότητας Σώστου του Δήμου Ιάσμου, των Δημοτικών Κοινοτήτων Γρατινής, Στυλαρίου και Σιδηράδων της Δημοτικής Ενότητας Κομοτηνής του Δήμου Κομοτηνής, της Δημοτικής Κοινότητας Μαρώνειας της Δημοτικής Ενότητας Μαρώνειας, και της Δημοτικής Ενότητας Σαπών του Δήμου Μαρώνειας Σαπών,
  • από την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας στις περιοχές της Δημοτικής Κοινότητας Στειρίου της Δημοτικής Ενότητας Διστόμου του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, της Δημοτικής Ενότητας Κυριακίου του Δήμου Λεβαδέων, των Δημοτικών Κοινοτήτων Αγίας Τριάδας και Αγίας ‘Αννας της Δημοτικής Ενότητας Κορώνειας του Δήμου Λεβαδέων, της Δημοτικής Ενότητας Θίσβης του Δήμου Θηβαίων, και των Δημοτικών Κοινοτήτων Πύλης και Στεφάνης της Δημοτικής Ενότητας Δερβενοχωρίων, του Δήμου Τανάγρας,
  • από την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδαςστις περιοχές της Δημοτικής Κοινότητας Κάτω Τιθορέας της Δημοτικής Ενότητας Τιθορέας, της Δημοτικής Ενότητας Ελάτειας του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας, του Δήμου Δομοκού, του Δήμου Λαμιέων, του Δήμου Μακρακώμης, και του Δήμου Στυλίδας.
  • από την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας στις περιοχές του Δήμου Λίμνης — Μαντουδίου — Αγίας ‘Αννας, των Δημοτικών Ενοτήτων Ιστιαίας, Αιδηψού, Αρτεμισίου και Ωρέων του Δήμου Ιστιαίας — Αιδηψού, της Δημοτικής Κοινότητας Αλυροποτάμου της Δημοτικής Ενότητας Στυραίων του Δήμου Καρύστου.

Η εξέταση των προϋποθέσεων κατοικίας θα γίνει βάσει της δήλωσης κύριας κατοικίας στο Ε1 2023, είτε μέσω του Μητρώου Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι των προηγούμενων κύκλων του MarketPass στις πληγείσες περιοχές καθίστανται αυτεπάγγελτα δικαιούχοι και της παράτασης για τους μήνες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου χωρίς να απαιτείται εκ νέου υποβολή αίτησης. Υπενθυμίζεται ότι πολίτες που δεν κατέστησαν δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης κατά τη φάση του Market Pass I, αλλά είναι δυνητικά δικαιούχοι με τα κριτήρια και προϋποθέσεις του Market Pass II μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr ή μέσω των Κ.Ε.Π.. Σημειώνεται ότι μόνοι οι πολίτες δικαιούχοι Market Pass II στις πληγείσες περιοχές καθίστανται αυτόματα δικαιούχοι της δίμηνης επέκτασης της ενίσχυσης.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση με τον τρόπο που έλαβαν ή θα λάβουν την ενίσχυση του MarketPassII, δηλαδή:

  • είτε μέσω άυλης ψηφιακής κάρτας, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους με ημερομηνία λήξης της ισχύος της την 29η Φεβρουαρίου 2024.
  • είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που της αναλογεί.

Υπογραμμίζεται ότι η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη ενώ δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στη χρεωστική κάρτα, ή η ανάληψή του.

Θα ακολουθήσει κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την οποία θα καθορίζονται οι ημερομηνίες καταβολής της ενίσχυσης καθώς και οι λεπτομέρειες που αφορούν στα σημεία χρήσης της οικονομικής ενίσχυσης.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Market pass: Παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2023 για τις πληγείσες περιοχές"

Καιρός αύριο: Ζέστη με αφρικανική σκόνη και υγρασία – Ισχυροί άνεμοι στο Ιόνιο

Κάτι από καλοκαίρι θα θυμίζει ο καιρός αύριο Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου. Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η ζέστη, η σκόνη από τη Σαχάρα και η αυξημένη υγρασία. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και στα ηπειρωτικά θα σχηματιστεί κατά τόπους ομίχλη. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 και στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 24 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 27 και κατά τόπους τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και από το απόγευμα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και από το απόγευμα ανατολικοί νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά έως 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες στην Κρήτη.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 και στην Κρήτη έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4, στα βόρεια 4 με 5 και από το μεσημέρι τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ζέστη με αφρικανική σκόνη και υγρασία – Ισχυροί άνεμοι στο Ιόνιο"

Άγιος Παντελεήμονας: Έπιασαν Σύρο με μαχαίρι και κοράνι σε εκκλησία - Άρχισε να φωνάζει «Allahu Akbar»

Στην προσαγωγή ενός αλλοδαπού, Σύρου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο οποίος κινούνταν ύποπτα μέσα στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα, προχώρησαν λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα στελέχη της ΟΠΚΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα συνέβησαν όταν ο νεωκόρος της εκκλησίας είδε τον άνδρα να μπαίνει στην εκκλησία και να επιδεικνύει περίεργη συμπεριφορά. Τότε ενημέρωσε σχετικά μία ομάδα της ΟΠΚΕ που βρισκόταν στην περιοχή και τους ζήτησε να τον ελέγξουν.

Κατά την άφιξη των αστυνομικών στο σημείο, ο άνδρας αντιστάθηκε και άρχισε να φωνάζει «Αλλάχου Άκμπαρ» με τους άνδρες της ΟΠΚΕ να καταφέρνουν τελικά να τον ακινητοποιήσουν. Στην κατοχή του είχε ένα σακίδιο εντός του οποίου βρέθηκε ένα μαχαίρι καθώς και ένα κοράνι.

Ποιος είναι ο 24χρονος Σύρος που προσήχθη

Ο άνδρας είναι Σύρος 24 ετών και έχει ξανααπασχολήσει για παρόμοια θέματα. Ειδικότερα φέρεται κατά το παρελθόν να εισήλθε στην εκκλησία και να άρχισε να διαβάζει το κοράνι με αποτέλεσμα σε βάρος του να σχηματιστεί δικογραφία.

Παράλληλα ο άνδρας έχει περάσει κατά το παρελθόν και από ψυχιατρική εξέταση χωρίς ωστόσο να κριθεί αναγκαία η κράτησή του.

Ο άνδρας προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Άγιος Παντελεήμονας: Έπιασαν Σύρο με μαχαίρι και κοράνι σε εκκλησία - Άρχισε να φωνάζει «Allahu Akbar»"

Αγρίνιο: Επεισόδιο βίας σε Δημοτικό Σχολείο – Στο Καραμανδάνειο μεταφέρθηκε μαθήτρια

Βαθύ προβληματισμό προκαλεί σε γονείς, εκπαιδευτικούς και όλη την κοινωνία του Αγρινίου το περιστατικό βίας που σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο του Αγρινίου την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες δύο μαθητές της Δ΄ τάξης αρχικά διαπληκτίστηκαν όταν η μία πλευρά προσπάθησε να υπερασπιστεί μικρότερο αδερφό που ζήτησε βοήθεια για να αντιμετωπίσει κοροϊδευτικά σχόλια που δεχόταν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα πνεύματα οξύνθηκαν και η κατάσταση ξέφυγε, με πέντε δασκάλους που βρίσκονταν στο σημείο, να επεμβαίνουν για να ξεχωρίσουν τους μαθητές.

Ωστόσο μία μαθήτρια τραυματίστηκε και μετά από επεισόδια εμετού και πόνου στο ύψος του νεφρού μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Εκεί οι γιατροί έκριναν αναγκαία την μεταφορά της στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα.

Στη συνέχεια το παιδί διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παίδων και εκεί υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ρήξη  οργάνου κάτι που αποκλείστηκε και αφού δόθηκαν οδηγίες στους γονείς  γύρω από την εξέλιξη των συμπτωμάτων, η μαθήτρια πήρε εξιτήριο αργά το απόγευμα .

Για το περιστατικό που έχει γίνει θέμα σοβαρής συζήτησης και προβληματισμού, δεν έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές σε μια προσπάθεια να δοθούν λύσεις και αυτό να αντιμετωπιστεί μέσα από το  σχολικό  και οικογενειακό  περιβάλλον των μαθητών .

acheloostvnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρίνιο: Επεισόδιο βίας σε Δημοτικό Σχολείο – Στο Καραμανδάνειο μεταφέρθηκε μαθήτρια"

48 ώρες μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο: Το BBC αναλύει τι γνωρίζουμε

Μετά το σοκ που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια κοινή γνώμη το χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζα που προκάλεσε εκατοντάδες νεκρούς, κυρίως γυναίκες και παιδιά, τίθεται αμείλικτο το ερώτημα για το ποιος τελικά ευθύνεται για αυτό το έγκλημα. Οι Παλαιστίνιοι από την πρώτη στιγμή κατηγόρησαν το Ισραήλ για αυτήν την απίστευτα φρικαλέα ενέργεια, ενώ από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί αντέστρεψαν τις κατηγορίες, ρίχνοντας την ευθύνη για την απάνθρωπη ενέργεια στη Χαμάς.

Σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, διάφοροι αναλυτές και ειδικοί προσπαθούν να ανασυνθέσουν την εξέλιξη του περιστατικού και να εξηγήσουν το πώς θα επηρεάσει αναπόφευκτα την εξέλιξη της σύγκρουσης και όλοι καταλαβαίνουμε ότι γύρω από το τραγικό συμβάν αναπτύσσεται ένας αδυσώπητος πόλεμος προπαγάνδας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το BBC επιχείρησε να προχωρήσει σε μια πρώτη καταγραφή των δεδομένων που είναι γνωστά μέχρι αυτή τη στιγμή, χωρίς να αποκλείει ότι νέα στοιχεία μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, ανατρέποντας προηγούμενα συμπεράσματα που είχαν βασιστεί σε εκτιμήσεις που εκ της έρευνας αποδείχθηκαν ατεκμηρίωτες.

Με προσεκτική διατύπωση, το βρετανικό δίκτυο χρησιμοποιεί διάφορες πηγές τεκμηρίωσης για να αποδώσει τα στοιχεία που είναι γνωστά μέχρι αυτή τη στιγμή: βίντεο την ώρα της επίθεσης, φωτογραφίες και δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων.

Τα βίντεο

Η έκρηξη στο νοσοκομείο συνέβη στις 7μμ τοπική ώρα της Τρίτης 17 Οκτωβρίου. Διάφορα βίντεο κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα που φέρεται να έχουν καταγράψει την πορεία ενός ή περισσότερων βλημάτων εκείνη την ώρα πάνω από το νοσοκομείο και την έκρηξη που ακολούθησε.

 Το BBC απευθύνθηκε σε 20 πανεπιστήμια και φορείς που διαθέτουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναλύσουν τις εικόνες ώστε να αποκωδικοποιήσουν το τι πραγματικά συνέβη. Δηλαδή, αν θα μπορούσαν να εξακριβώσουν την αιτία της καταστροφής στο νοσοκομείο από το μέγεθος της έκρηξης που φαίνεται στα βίντεο και από τους ήχους που ακούγονται παράλληλα. Σε αναμονή περισσότερων απαντήσεων, το βρετανικό κανάλι έχει συλλέξει μέχρι τώρα τη γνώμη τριών ειδικών.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλντ των ΗΠΑ, Αντρές Γκάνον, θεωρεί ότι οι εκρήξεις στο έδαφος φαίνονται μικρές, που σημαίνει ότι η θερμότητα που παράγεται από την πρόσκρουση μπορεί να προέρχεται από τα υπολειπόμενα καύσιμα του βλήματος και όχι από τα πυρομαχικά της κεφαλής.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο Τζάστιν Μπρονκ, ερευνητής του Ινστιτούτου Royal United Services στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρότι θεωρεί παρακινδυνευμένο να βγαίνουν συμπεράσματα σε τόσο πρώιμο στάδιο των ερευνών, η έκρηξη μοιάζει να προέρχεται από τμήμα πυραύλου που έπεσε στο πάρκινγκ και προκάλεσε πυρκαγιά στα καύσιμα που μετέφερε.

Από την πλευρά της, η ειδική σε θέματα Μέσης Ανατολής στην εταιρεία αξιολόγησης κινδύνων Sibylline, Βαλέρια Σκούτο, σημειώνει ότι το Ισραήλ διαθέτει μεγάλη γκάμα οπλισμού, ανάμεσα τους και drones, τα οποία μπορούν να φέρουν πυραύλους Hellfire. Οι πύραυλοι αυτού του τύπου μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες θερμότητες, χωρίς απαραίτητα να αφήσουν μεγάλους κρατήρες.  

Οι φωτογραφίες

48 ώρες μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο: Το BBC αναλύει τι γνωρίζουμε

(AP Photo/Abed Khaled)

48 ώρες μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο: Το BBC αναλύει τι γνωρίζουμε

EPA/MOHAMMED SABER

Το βρετανικό κανάλι προχώρησε σε λεπτομερή εξέταση πολλών φωτογραφιών του νοσοκομείου, ακόμη και σύγκριση με φωτογραφίες του νοσηλευτικού ιδρύματος πριν το χτύπημα. Με βάση το διαθέσιμο υλικό, η έκρηξη φαίνεται να συνέβη στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, καίγοντας σταθμευμένα οχήματα και σπάζοντας τζάμια, χωρίς όμως σημαντικές εξωτερικές ζημιές στα τριγύρω κτίρια. Όπως ανέφερε στο BBC ο κοσμήτορας του St George’s College στην Ιερουσαλήμ, Κάνον Ρίτσαρντ Σιούελ, την ώρα της έκρηξης ήταν στο νοσοκομείο περίπου 600 ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στο προαύλιο βρίσκονταν περίπου 1.000 άτομα, εκτοπισμένοι που είχαν αναζητήσει εκεί ένα ασφαλές καταφύγιο.

Οι μαρτυρίες

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκηνές αποκάλυψης, με ανθρώπινα μέλη ακόμη να συλλέγονται από την περιοχή, ενώ διαβεβαιώνουν ότι τη στιγμή της έκρηξης το νοσοκομείο κατακλυζόταν από γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

48 ώρες μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο: Το BBC αναλύει τι γνωρίζουμε

(AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Το BBC έδειξε φωτογραφίες θυμάτων και τραυματισμένων σε ειδικούς γιατρούς ώστε να εκφέρουν την άποψή τους για το είδος της έκρηξης βάσει της φύσης των τραυμάτων. «Το μοτίβο που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται στα τραύματα που φέρουν αυτοί οι άνθρωποι ανταποκρίνεται σε αυτό που θα περιμέναμε από σκάγια που προέρχονται από έκρηξη» ανέφερε ο παθολόγος Ντέρεκ Πάουντερ, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ηνωμένου Βασιλείου και ειδικός σε θέματα τραυμάτων πολέμου. Όμως συμπλήρωσε ότι δεν ήταν δυνατόν να εξακριβωθεί με σαφήνεια η φύση όλων των τραυματισμών εξαιτίας του περιορισμένου όγκου φωτογραφικού υλικού που είχε στη διάθεσή του.

Το παλαιστινιακό υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι 471 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι, ενώ το Ισραήλ αμφισβητεί αυτό το νούμερο, θεωρώντας ότι έχει διογκωθεί σκόπιμα, χωρίς όμως να αναφέρει κάποια εκτίμηση. Το BBC υπογραμμίζει ότι δεν μπόρεσε να διασταυρώσει τον αριθμό των θυμάτων από κάποια ανεξάρτητη πηγή.

Ο κρατήρας

Μια από τις πιο σημαντικές ενδείξεις που μπορούν να οδηγήσουν στη διευκρίνιση της αιτίας της έκρηξης είναι ο κρατήρας που άφησε πίσω της. Πηγές του ισραηλινού στρατού ισχυρίζονται ότι η απουσία κάποιου μεγάλου κρατήρα ή ζημιών από έκρηξη σε παρακείμενα κτίρια αποδεικνύουν ότι η έκρηξη δεν προκλήθηκε από ισραηλινά πυρά.

Επίσης, δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής θραύσματα του βλήματος, τα οποία πολλές φορές είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στους ειδικούς για να εξακριβώσουν την προέλευσή του.

BBC/ertnews     

Διαβάστε Περισσότερα » "48 ώρες μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο: Το BBC αναλύει τι γνωρίζουμε"

Κούγιας για γάμο Κασσελάκη: Περιμένατε κάτι καλύτερο από αυτόν που ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα και βρέθηκε αρχηγός κόμματος;

Για τον γάμο του Στέφανου Κασσελάκη στη Νέα Υόρκη με τον σύντροφό του, Τάιλερ ΜακΜπέθ, ρωτήθηκε ο Αλέξης Κούγιας ο οποίος αν και δήλωσε «αδιάφορος» εντούτοις δεν παρέλειψε να «καρφώσει» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά είπε ότι «και άλλοι πολύ γνωστοί Έλληνες ομοφυλόφιλοι έχουν κάνει γάμο στο εξωτερικό και μάλιστα πολύ αξιολογότεροι, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες. Εγώ βρέθηκα σε γάμο ομοφυλόφυλο Έλληνα επιχειρηματία που παντρεύτηκε στην Ολλανδία».

«Να σας πω και κάτι, ήρθε στην Ελλάδα να κάνει διακοπές και να υπηρετήσει στρατιώτης και βρέθηκε αρχηγός κόμματος, περιμένατε κάτι καλύτερο από αυτόν;» αναρωτήθηκε στη συνέχεια ο Αλέξης Κούγιας ο οποίος επισήμανε για τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «άφησε τις εκλογές για να πάει να παντρευτεί τον νοσοκόμο σύντροφό του».

«Ας ασχοληθούν αυτοί που τον επέλεξαν και το κόμμα που τον διάλεξε. Κακώς ασχολούμεθα εμείς, πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούματε με το πρόσωπο αυτό και τα καμώματά του» κατέληξε ο Αλέξης Κούγιας για τον Στέφανο Κασσελάκη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κούγιας για γάμο Κασσελάκη: Περιμένατε κάτι καλύτερο από αυτόν που ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα και βρέθηκε αρχηγός κόμματος;"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην Αθήνα – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν και γιατί

Λόγω διεξαγωγής της αθλητικής εκδήλωσης ¨Τρίαθλο IRONMAN 70.3 VOULIAGMENI GREECE¨ την Κυριακή 22-10-2023, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

  • Προσωρινή, σταδιακή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων με εξαίρεση τα συνοδευτικά οχήματα και τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, κατά μήκος της Λ. Ποσειδώνος από το ύψος της οδού Πανός, περιοχής Βουλιαγμένης, συνέχεια κατά μήκος της Λ. Αθηνών-Σουνίου στο ύψος της συμβολής της με την οδό Β. Κωνσταντίνου, περιοχής Βάρκιζας, συνέχεια κατά μήκος της Παραλιακής Λεωφ. Αθηνών-Σουνίου έως το ύψος της συμβολής της με την Λ. Καραμανλή, περιοχής Αναβύσσου.
  • Καθορισμός Λωρίδων Αποκλειστικής Κυκλοφορίας οχημάτων για την κίνηση – εξυπηρέτηση μονίμων κατοίκων, επιχειρήσεων και Υπηρεσιών, καθώς και για την κίνηση οχημάτων εκτάκτου ανάγκης ως εξής:
  • Δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας της Λ. Ποσειδώνος, στο τμήμα της από τη συμβολή της με την οδό Θέμιδος έως τη συμβολή της με την οδό Κυβέλης, περιοχή Βάρκιζας.
  • Δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας της Λ. Αθηνών-Σουνίου, στο τμήμα της από τη συμβολή της με την οδό Μπαράκου (“Ribas”) έως τη συμβολή της με την Λ. Β. Κωνσταντίνου, περιοχή Κορωπίου.
  • Δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας της Λ. Αθηνών-Σουνίου, στο τμήμα της από τη συμβολή της με την οδό Κέκροπος έως τη συμβολή της με την Λ. Αγίας Μαρίνας, περιοχή Αγίας Μαρίνας Κορωπίου.
  • Δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας της Παραλιακής Λ. Αθηνών-Σουνίου (αντιδρόμηση), στο τμήμα της από τη συμβολή της με την οδό Γρανά / “ΑΚΤΕΑ” έως τη συμβολή της με την οδό Αγίου Δημητρίου, περιοχή Κορωπίου.
  • Δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας Λ. Αθηνών-Σουνίου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αγ. Μαρίνας και της οδού Λουμπάδας.
  • Δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας της Παραλιακής Λ. Αθηνών-Σουνίου, στο τμήμα της από το ύψος του κατ/τος υγειονομικού ενδιαφέροντος “ΚΑΛΑΜΙΑ/Άγιος Νικόλαος” έως τη συμβολή της με την οδό Γαλάζιας Ακτής, περιοχή Λαγονησίου.
  • Δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας της Παραλιακής Λ. Αθηνών-Σουνίου, στο τμήμα της από το ύψος του ξενοδοχείου “GRAND RESORT LAGONISSI” (χ/θ 41,000) έως τη συμβολή της με την Λ. Καλυβίων, περιοχή Λαγονησίου.
  • Δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας της Παραλιακής Λ. Αθηνών-Σουνίου, στο τμήμα της από το ύψος της συμβολής της με την οδό Σίφνου (κατ/μα “LAVO”) έως τη συμβολή της με την οδό Γαλαναίων, περιοχή Σαρωνίδας.
  • Δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας της Παραλιακής Λ. Αθηνών-Σουνίου, στο τμήμα της από το ύψος της συμβολής της με την οδό Μίνωος έως τη συμβολή της με την Λ.Σαρωνίδας, περιοχή Σαρωνίδας.
  • Εκτροπές της κυκλοφορίας και κίνηση λοιπών οχημάτων, μέσω των κάτωθι εναλλακτικών διαδρομών ως εξής:
  • Αχιλλέως & Θησέως/Θέμιδος, δεξιά προς την οδό Θησέως.
  • Λ. Αθηνάς & Λ. Ευελπίδων (πηγαδάκια Βούλας), ρεύμα κυκλοφορίας προς Σούνιο: Αριστερά Λ. Ευελπίδων, πλην μόνιμων κατοίκων περιοχής Βουλιαγμένης (έως τις 17:00΄).
  • Λ. Ποσειδώνος & οδός Πανός, περιοχή Βουλιαγμένης, ρεύμα κυκλοφορίας προς Σούνιο: Αριστερά οδό Πανός, προς το κοιμητήριο Βουλιαγμένης (έως τις 17:00΄).
  • Λ. Πανός & οδός Ιάσωνος, περιοχή Βουλιαγμένης, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Ποσειδώνος: Δεξιά οδό Ιάσωνος (έως τις 17:00΄).
  • Λ. Αναργυρούντος & Πλ. Ηρώων, περιοχή Βάρης, ρεύμα κυκλοφορίας προς Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών: Ευθεία προς Λ. Ευελπίδων (έως τις 17:00΄).
  • Λ. Αγίας Μαρίνας & Αγίου Ιωάννου, περιοχή Κορωπίου, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αθηνών-Σουνίου: Αριστερά οδό Αγίου Ιωάννου.
  • Λ. Αγίας Μαρίνας & Λουμπάρδας, περιοχή Κορωπίου, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αθηνών-Σουνίου: Δεξιά οδό Λουμπάρδας, συνεχεία δεξιά οδό Θεμιστοκλέους.
  • Παραλιακή Λ. Αθηνών – Σουνίου & Λ. Καραμανλή, ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα: Δεξιά Λ. Καραμανλή, συνέχεια προς Λ. Αναβύσσου, δεξιά Λ. Καλυβίων, συνέχεια προς Λ. Θορικού, αριστερά Λ. Λαυρίου προς Αθήνα.
  • Λ. Καλυβίων & Α΄ και Β΄ Κυκλικοί Κόμβοι, ρεύμα κυκλοφορίας προς Παραλιακή Λ. Αθηνών – Σουνίου: Αριστερά προς Λεωφ. Αναβύσσου, συνέχεια δεξιά προς Λ. Καραμανλή, αριστερά Παραλιακή Λ. Αθηνών – Σουνίου.
  • Μυτιλήνης & Δεμέστιχα, περιοχή Βάρης.
  • Σπ. Λούη & Β. Τσιτσάνη, περιοχή Βάρης: Αριστερά οδό Β. Τσιτσάνη ή δεξιά οδό Σπ. Λούη.
  • Μάντζαρου & Λοϊζου Μάνου, περιοχή Βάρης: Αριστερά οδό Μ. Λοϊζου ή δεξιά οδό Μάντζαρου.
  • Λουμπάρδας & Θεμιστοκλέους, περιοχή Κορωπίου: Δεξιά οδό Θεμιστοκλέους.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων, για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα και την αποτροπή κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν την κυκλοφορία των οχημάτων τους στις ανωτέρω οδούς και Λεωφόρους και να ακολουθήσουν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην Αθήνα – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν και γιατί"

Γερμανία: Πάνω από 60 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στο Βερολίνο

Νύχτα τρόμου έζησε χθες (18.10.2023), αλλά και τα ξημερώματα σήμερα το Βερολίνο στη Γερμανία, καθώς έγιναν σοβαρά επεισόδια κατά τη διάρκεια νέας διαδήλωσης υπέρ των Παλαιστινίων. που βγήκε εκτός ελέγχου με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από εξήντα αστυνομικοί.

Οι αστυνομικοί «τραυματίστηκαν από πέτρες, φλεγόμενα υγρά και ενέργειες εξέγερσης», υπογράμμισε η αστυνομία της Γερμανίας σήμερα το πρωί στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ (πρώην Twitter) για τα επεισόδια που έγιναν στη διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων.

Συνολικά «65 αστυνομικοί τραυματίστηκαν», ενώ «174 άτομα συνελήφθησαν, 65 εκ των οποίων αποτελούν αντικείμενο ποινικής έρευνας» στο τέλος αυτής της διαδήλωσης υπέρ των Παλαιστινίων, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Επίσης στη διαδήλωση στην πόλη της Γερμανίας τραυματίστηκαν και άτομα «που δεν εμπλέκονται», καθώς και άλλα που «αντιστάθηκαν» στις δυνάμεις επιβολής της τάξης, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία δεν έδωσε ωστόσο στη δημοσιότητα σχετικά στοιχεία.

Η διαδήλωση ξεκίνησε χθες το βράδυ στην εργατική συνοικία Νόικελν του Βερολίνου, όπου κατοικεί μια μεγάλη κοινότητα ανθρώπων από τις αραβικές χώρες.

Η αστυνομία ζήτησε από τους συμμετέχοντες να «διαλυθούν» και τότε εκείνοι «τοποθέτησαν κάδους απορριμμάτων και εμπόδια στον δρόμο», ενώ «πέτρες και μολότωφ πετάχτηκαν προς την αστυνομία», η οποία απάντησε με κανόνια νερού, σύμφωνα με τις αρχές.

Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις

Μετά το ξέσπασμα της βίας στη Μέση Ανατολή, πολλές διαδηλώσεις, που αμαυρώνονται από επεισόδια, έχουν οργανωθεί σε μεγάλες γερμανικές πόλεις για την υποστήριξη των Παλαιστινίων.

Τη νύχτα από Τρίτη προς Τετάρτη, μια συναγωγή έγινε στόχος βομβών μολότοφ στο Βερολίνο, χωρίς ωστόσο να προκληθούν ζημιές ή τραυματισμοί.

Δοξάζεται ο θάνατος ανθρώπων

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε σήμερα το πρωί τις αρχές να αποτρέψουν διαδηλώσεις που απειλούν να εξελιχθούν σε αντισημιτικές συγκεντρώσεις.

«Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στη Γερμανία. Πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες, οι αρχές δεν πρέπει να επιτρέπουν συγκεντρώσεις όπου απειλούνται να διαπραχθούν εγκλήματα, όπου υπάρχει φόβος ότι θα ακουστούν αντισημιτικά συνθήματα, όπου ο θάνατος των ανθρώπων δοξάζεται. Πρέπει να είμαστε σταθεροί», δήλωσε ο Σολτς ενώπιον της Βουλής.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Πάνω από 60 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στο Βερολίνο"

Μαρτυρίες από τους επιζώντες της έκρηξης στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα – «Πού αλλού να πάμε; Φεύγουμε όπως το 1948»

Η αυλή του νοσοκομείου Al Ahli είναι διάσπαρτη από αιματοβαμμένα στρώματα, ρούχα και αντικείμενα εκείνων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης. Τα γύρω κτίρια είναι επίσης κατεστραμμένα, ενώ οι άνθρωποι αγωνίζονται να καταλάβουν τι συνέβη σε ένα μέρος που υποτίθεται ότι προστατεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Φύγαμε από το σπίτι μας για να έρθουμε εδώ», είπε στο BBC μια γυναίκα που επέζησε από την έκρηξη. «Πιστεύαμε ότι θα ήταν ασφαλές, αλλά μετά βομβαρδίστηκε». Οι γιατροί είπαν ότι τα περισσότερα από τα θύματα ήταν από τους χιλιάδες πολίτες που είχαν καταφύγει στο νοσοκομείο από την Παρασκευή, αφού ο ισραηλινός στρατός τούς είπε να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Πολλοί που έμεναν μέσα στην αυλή ήταν ηλικιωμένοι ή ανάπηροι, δεν μπορούσαν να φύγουν για το νότο επειδή δεν είχαν πρόσβαση σε συγκοινωνίες.

Άνθρωποι από όλη τη Λωρίδα της Γάζας έφτασαν στο σημείο για να βοηθήσουν. Μάζεψαν πτώματα και απομάκρυναν τραυματίες. Όσοι ήταν σε σοβαρή κατάσταση μεταφέρθηκαν με μοτοσυκλέτες, ενώ εκείνοι που ήταν πιο ελαφρά πήγαν με τα πόδια στο νοσοκομείο αλ Σίφα, 3 χιλιόμετρα μακριά.

 
Ένας άλλος μάρτυρας του γεγονότος είπε ότι άκουσε την έκρηξη και ότι επέστρεψε στο νοσοκομείο μετά επειδή δεν υπήρχε άλλη επιλογή. «Πού αλλού να πάμε; Φεύγουμε όπως το 1948» είπε, αναφερόμενος στον πρώτο αραβο-ισραηλινό πόλεμο, όταν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν ή εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.
 
 
Παρά το καθεστώς προστασίας τους, 20 νοσοκομεία στο βορρά, συμπεριλαμβανομένου του Al-Ahli Arab, έχουν λάβει εντολές να εκκενώσουν τους ασθενείς και το προσωπικό τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η υπηρεσία του ΟΗΕ είπε ότι οι εντολές είναι αδύνατο να εκτελεστούν, δεδομένης της τρέχουσας ανασφάλειας, της κρίσιμης κατάστασης πολλών ασθενών, της έλλειψης ασθενοφόρων και της έλλειψης κλινών αλλού, και προειδοποίησε ότι «θα επιδεινώσει περαιτέρω την τρέχουσα ανθρωπιστική καταστροφή και τη δημόσια υγεία».
 
203 οι όμηροι της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, λέει ο ισραηλινός στρατός

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), υποναύαρχος Daniel Hagari, δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός έχει μέχρι στιγμής ενημερώσει τις οικογένειες 203 ομήρων ότι οι αγαπημένοι τους κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός δεν είναι οριστικός, καθώς οι IDF διερευνούν συνεχώς νέες πληροφορίες για τους Ισραηλινούς που αγνοούνται από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Πρόσθεσε ότι σε ορισμένες από τις περιπτώσεις, οι οικογένειες ενημερώθηκαν ότι ο στρατός υποψιάζεται ότι κρατούνται από τη Χαμάς. Αλλά σε άλλες περιπτώσεις, λέει ότι ο στρατός δεν είναι και τόσο σίγουρος ότι είναι όμηροι.

Ο Hagari είπε ότι οι IDF έχουν επίσης αποκλείσει ορισμένες περιπτώσεις και ενημέρωσαν τις οικογένειες ότι οι αγαπημένοι τους δεν κρατούνται όμηροι.

Ο στρατός έχει σαρώσει την περιοχή των συνόρων της Γάζας για πτώματα αγνοούμενων Ισραηλινών, εντοπίζοντας κάποια, ενώ πολλά πτώματα περιμένουν ακόμη να ταυτοποιηθούν.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μαρτυρίες από τους επιζώντες της έκρηξης στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα – «Πού αλλού να πάμε; Φεύγουμε όπως το 1948»"

Απεργία για τους φυσικοθεραπευτές την ερχόμενη Τετάρτη

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισε να προχωρήσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ.

Μάλιστα, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της τη σχετική απόφαση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών καθώς και τα αιτήματα του για:
-άμεση αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία και ειδικά για τη φυσικοθεραπεία, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων

-άμεση κατάργηση του Νόμου για το Claw-back και το Rebate,

-κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στις δημόσιες δομές υγείας και στις μονάδες πρόνοιας

-χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

-άμεση λειτουργία των Δημόσιων Κέντρων Αποκατάστασης με κάλυψη των κενών θέσεων

-επαρκή χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας

με απόφασή της, στηρίζει τις διεκδικήσεις του και κηρύσσει πανελλαδική Απεργία για τους Φυσικοθεραπευτές που υπηρετούν σε δημόσιες δομές υγείας και υπηρεσίες την Τετάρτη, 25 Οκτώβρη 2023.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Απεργία για τους φυσικοθεραπευτές την ερχόμενη Τετάρτη"

Κρήτη: Τον πυροβόλησε ενώ περίμενε να βάλει βενζίνη σε βενζινάδικο στο Ρέθυμνο

Λίγο έλειψε να σημειωθεί τραγωδία σε βενζινάδικο στο Ρέθυμνο. Ο δράστης βγήκε από αυτοκίνητο και άρχισε να πυροβολεί προς το μέρος 35χρονου, που ευτυχώς δεν τραυματίστηκε…

Σε συναγερμό έχει τεθεί η Αστυνομία στο Ρέθυμνο εξαιτίας ένοπλου επεισοδίου που σημειώθηκε σε βενζινάδικο στον Λατζιμά. Το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (18/10) όταν ένας άνδρας είχε ακινητοποιήσει το όχημά του στο βενζινάδικο και περίμενε τον υπάλληλο να του βάλει καύσιμα.

Ενώ περίμενε, ένα άλλο αυτοκίνητο σταμάτησε πίσω. Από το ΙΧ βγήκε ένας άνδρας ο οποίος με το όπλο που κρατούσε άρχισε να πυροβολεί προς το μέρος του 35χρονου.

Σύμφωνα με το ekriti.gr, για καλή του τύχη οι σφαίρες βρήκαν το αυτοκίνητο και όχι τον ιδιοκτήτη του. Αμέσως μετά την πράξη του ο δράστης τράπηκε σε φυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν 43χρονο στα στοιχεία του οποίου είναι γνωστά στην Αστυνομία αφού το θύμα που κατήγγειλε το περιστατικό τον κατονόμασε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Τον πυροβόλησε ενώ περίμενε να βάλει βενζίνη σε βενζινάδικο στο Ρέθυμνο"

Γιατί αντιδρούν οι συμβολαιογράφοι στην ψηφιοποίηση των συμβολαίων

Όταν μιλάμε για την μεταβίβαση στην ψηφιοποίση έχουμε τα εξής τρία επίπεδα είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας Γιώργος Ρούσκας.

Πρώτο είναι η συλλογή των εγγράφων, δεύτερο είναι η υπογραφή του συμβολαίου και το επόμενο είναι η εμπειρία μας από το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Χρειάζονται από 8 μήνες έως ένα έτος για την συλλογή των εγγράφων και για την συναλλαγή μας με το Κτηματολόγιο δύο χρόνια για να πάρουμε πιστοποιητικό υποστήριξε.

  • Αυτό που ανακοινώθηκε είναι ότι οι Έλληνες συμβολαιογράφοι λέμε ότι για να έχουμε ψηφιακό συμβόλαιο απαιτείται αλλαγή του δικαιακού μας συστήματος, απαιτούνται άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Αφού δεν έχουμε λύσει την προετοιμασία, δεν έχουμε λύσει το Κτηματολόγιο ακούστηκε κάτι για ψηφιακό συμβόλαιο ενώ εμείς δεν έχουμε δει τίποτα, είπε.

Ακούσαμε ότι το ψηφιακό συμβόλαιο δεν θα γίνεται με τους συμβαλλόμενους στα γραφεία μας αλλά σε κάποια ψηφιακή πλατφόρμα.

Υπάρχουν δύο ψηφιακές διαδικασίες. Η μια είναι να υπογράφουμε συμβόλαια εξ αποστάσεως, κάτι που δεν γίνεται ακόμη στην ΕΕ, καθώς απαιτούνται στοιχεία ταυτοποίησης αγοραστών και πωλητών.

Όταν έχουμε συμβολαιογραφικό έγγραφο εμφανίζονται όλοι οι συμβαλλόμενοι, οι δικηγόροι τους κι όποιος έχει έννομο συμφέρον.

Μέχρι στιγμής στην ΕΕ όλα τα συμβόλαια είναι έγχαρτα. Για την μεταβίβαση ακινήτων απαιτείται ειδική νομοθεσία είπε.

  • Εμείς δεν λέμε όχι γενικά στην ψηφιοποίηση αυτή την εφαρμόζουμε εδώ και αρκετά έτη. Θυμηθείτε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
  • Αυτό που λέμε σήμερα είναι ότι χρειαζόμαστε ειδική ηλεκτρονική διαδικασία για την προετοιμασία και την συλλογή των εγγράφων, κάτι που δεν υπάρχει, και την αντίστοιχη για να διορθωθούν οι παθογένειες του Κτηματολόγιου.

Επίσης περιμένουμε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να μας παρουσιάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα για το τι λέμε ψηφιακό συμβόλαιο είπε. Η ψηφιοποίηση μας κάνει περισσότερο δυνατούς και απαραίτητους στην συναλλαγή, κατέληξε.  

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί αντιδρούν οι συμβολαιογράφοι στην ψηφιοποίηση των συμβολαίων"

Σπάτα: Ο 22χρονος έφερνε από τις ΗΠΑ τα όπλα που πούλαγε παράνομα - Ψάχνουν τον σύνδεσμο και τους αγοραστές

Παραμάγαζο παράνομης πώλησης όπλων και πυρομαχικών είχε στήσει στο σπίτι του ένας 22χρονος που συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης (18/10) από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Σπατών –Αρτέμιδος.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο νεαρός έκανε παράνομη εισαγωγή όπλων από τις ΗΠΑ και στη συνέχεια τα έριχνε στην ελληνική αγορά αποκομίζοντας χρηματικά ποσά.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του protothema.gr, η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες όταν η ΕΛ.ΑΣ. έλαβε πληροφορία από την Αμερική για ένα άτομο που φέρεται να εμπλέκεται σε παράνομο εμπόριο όπλων.

Ακολούθησε αστυνομική έρευνα η οποία οδήγησε στον εντοπισμό του 22χρονου και στην αποκάλυψη της παράνομης δράσης του, με τους αστυνομικούς να συνεχίζουν τη διερεύνηση της υπόθεσης σε δύο άξονες.

Ο «σύνδεσμος» στην Αμερική

Ο πρώτος αφορά στην έρευνα για τον «σύνδεσμο» που είχε ο 22χρονος στην Αμερική. Τον άνθρωπο, δηλαδή, που λάμβανε τις παραγγελίες και του έστελνε το πολεμικό υλικό.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στον εντοπισμό των αγοραστών, της ταυτότητας δηλαδή των ατόμων που αγόρασαν στο παρελθόν όπλα από το «μαγαζί» του 22χρονου. «Διερευνάται ποιοι αγόρασαν τα όπλα. Αν πρόκειται για καταστήματα ή για ιδιώτες. Πρέπει να ξεκαθαριστεί που κατέληξε το πολεμικό υλικό» σημείωσαν χαρακτηριστικά καλά ενημερωμένες πηγές.

Πλήθος όπλων και εξαρτημάτων

Να σημειωθεί ότι κατά την έρευνα που έγινε στο σπίτι του 22χρονου εντοπίστηκε πλήθος όπλων και πολεμικών εξαρτημάτων όπως οκτώ πιστόλια με 12 γεμιστήρες, τρεις φακοί πιστολιών, ένα πλαστικό εξάρτημα όπλου, ένα εξάρτημα όπλου με ελατήριο, μία ολισθήρα με κάννη, μία κάννη, 475 φυσίγγια διαφορετικών διαμετρημάτων και ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο με βαλλιστική πλάκα.

Δείτε φωτογραφίες:

spata-opla

spata-opla1

spata-opla2

spata-opla3

Παράλληλα βρέθηκαν τρία δελτία Αστυνομικών Ταυτοτήτων, τα οποία φέρεται να έχουν εκδοθεί από ελληνικές, βουλγαρικές και κροατικές Αρχές, καθώς και άδεια ικανότητας οδήγησης βουλγαρικών Αρχών, όλα εμφανώς πλαστά, ενώ σε επακόλουθη έρευνα στο όχημα του νεαρού, εντοπίστηκε και κατασχέθηκε, μέσα σε κρύπτη με κωδικό ασφαλείας πιστόλι με αναδιπλούμενη λαβή με τρεις γεμιστήρες και εννέα φυσίγγια.

Ο νεαρός κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα, για πλαστογραφία πιστοποιητικών καθώς και για απείθεια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σπάτα: Ο 22χρονος έφερνε από τις ΗΠΑ τα όπλα που πούλαγε παράνομα - Ψάχνουν τον σύνδεσμο και τους αγοραστές"

Καλόλιμνος: Επιχείρηση διάσωσης 27 μεταναστών από το λιμενικό

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης στην Καλόλιμνο. Οι μετανάστες εντοπίστηκαν από άντρες του λιμενικού που έσπευσαν για βοήθεια…

Στον εντοπισμό και τη διάσωση 27 αλλοδαπών προχώρησαν το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στη νησίδα Καλόλιμνο, πολύ κοντά στην Κάλυμνο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του λιμενικού: «κατόπιν ενημέρωσης για ύπαρξη ατόμων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή στην Καλόλιμνο μετέβησαν δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τα οποία εντόπισαν τους αλλοδαπούς, (20 άνδρες, 3 γυναίκες, 2 αγόρια και 2 κορίτσια) στη νησίδα.

Στη συνέχεια οι αλλοδαποί με τη συνδρομή των περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Καλύμνου.

Από το Λιμεναρχείο Καλύμνου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ένας 20χρονος ως διακινητής των υπολοίπων, για παράβαση του άρθρου 83 Ν. 3386/2005 «Παράνομη Είσοδος και Έξοδος από τη χώρα» και του άρθρου 30 Ν. 4251/2014 «Διακίνηση».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλόλιμνος: Επιχείρηση διάσωσης 27 μεταναστών από το λιμενικό"

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε υποψήφιος στα Χανιά - Είχε βγει τρίτος πίσω από Πολάκη-Σταθάκη

Την παραίτησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο υποψήφιος στις εκλογές του Μαΐου στα Χανιά, Γιώργος Πετράκης, ο οποίος είχε βρεθεί στην τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο πίσω από τους Παύλο Πολάκη και Γιώργο Σταθάκη.

Στην ανάρτησή του στο Facebook, λίγες ώρες μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Γιώργος Πετράκης σημειώνει την «έλλειψη ουσιαστικών αντιπολιτευτικών θέσεων», την «απομάκρυνση από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας», το «εσωκομματικό δίπολο που έχει δημιουργηθεί» και «την επικέντρωση πλέον σε όρους lifestyle» για να δικαιολογήσει την απόφασή του.

«Το κόμμα που αυτήν την στιγμή αντικρίζω θεωρώ ότι πορεύεται προς την λάθος πολιτική κατεύθυνση» προσθέτει ο κ. Πετράκης και καταλήγει: «Δυστυχώς σε άλλο κόμμα ήρθα και απο άλλο κόμμα φεύγω»

Η ανάρτηση του Γιώργου Πετράκη

petrakis-post

«Οι νέες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορούν να με αφήσουν αμέτοχο.
Το κόμμα δυστυχώς άλλαξε πορεία.
Η έλλειψη ουσιαστικών αντιπολιτευτικών θέσεων, η απομάκρυνση από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, το εσωκομματικό δίπολο που έχει δημιουργηθεί και η επικέντρωση πλέον σε όρους lifestyle δεν με βρίσκουν σύμφωνο.
Εντάχθηκα στον ΣΥΡΙΖΑ τον προηγούμενο Μαΐο ψηφίζοντας στις εσωκομματικές εκλογές τον Αλέξη Τσίπρα.
Πίστεψα σε αυτόν και για τον λόγο αυτό μετά τις αναταραχές στην συμπλήρωση του ψηφοδελτίου για τον νόμο Χανίων στις εκλογές της 21ης Μαΐου αποφάσισα να κατέβω ως υποψήφιος βουλευτής.
Όμως το κόμμα που αυτήν την στιγμή αντικρίζω θεωρώ ότι πορεύεται προς την λάθος πολιτική κατεύθυνση.
Είναι η προσωπική μου άποψη και σεβόμενος πάντα την απόφαση της βάσης για την εκλογή του νέου προέδρου, υποβάλλω την παραίτηση μου απο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Επικεντρώνομαι πλέον μόνο στην δουλειά μου σαν νοσοκομειακός γιατρός - χειρουργός στο νοσοκομείο Χανίων και απο αυτήν την θέση θα συνεχίσω να υπηρετώ τον απλό άνθρωπο που έχει ανάγκη.
Ευχαριστώ πολύ τους 4.000 ψηφοφόρους που με εμπιστεύτηκαν στις προηγούμενες εκλογές αλλά όλη αυτή η κατάσταση που διαδραματίζεται είναι κατά την άποψη μου πολιτικά στρεβλωμένη.
Η πολιτική είναι μια επιστήμη σαν την ιατρική που πρέπει να θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τα πραγματικά του προβλήματα.
Η ακρίβεια, η κατάσταση στο εθνικό σύστημα υγείας , η κατάσταση στον χώρο της παιδείας καθώς και το ενεργειακό είναι τα προβλήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Αυτά τα προβλήματα πρέπει να τα κοιτάξουμε στα μάτια , όπως πρέπει να κοιτάξουμε στα μάτια τον απλό άνθρωπο που αγωνίζεται για την οικογένεια του και τα παιδιά του.
Δυστυχώς σε άλλο κόμμα ήρθα και απο άλλο κόμμα φεύγω
Να είστε καλά».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε υποψήφιος στα Χανιά - Είχε βγει τρίτος πίσω από Πολάκη-Σταθάκη"

Πάτρα: Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού στο Άσυλο Ανιάτων - Τι λέει η διοίκηση

Έφθασαν τα 32 τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στο Άσυλο Ανιάτων της Πάτρας, στο οποίο έχουν αυστηροποιηθεί τα μέτρα σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η πορεία του ιού.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Δ.Σ. του Ασύλου Ανιάτων Γωγώ Καραλή, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται συρροή περιστατικών κορωνοϊού τόσο στους περιθαλπόμενους όσο και στους εργαζόμενους.
«Τα μέτρα δεν σταμάτησαν για το Άσυλο Ανιάτων όλο αυτό το διάστημα. Η συρροή των περιστατικών που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα μας ανάγκασε να σταματήσουμε και το ελεγχόμενο επισκεπτήριο που ίσχυε και πλέον δεν εισέρχεται κανείς στο Ίδρυμα. Επίσης, τηρούσαμε ευλαβικά το μέτρο όλοι οι εργαζόμενοι να εισέρχονται με rapid test. Ήδη έχουν διαπιστωθεί και 15 περίπου εργαζόμενοι το τελευταίο διάστημα που εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό», δήλωσε ερωτηθείσα σχετικά από την «Γ» η κα Καραλή.
Να σημειωθεί πως όλα τα περιστατικά είχαν ήπια νόσηση καθώς η εν λόγω παραλλαγή του ιού προσβάλει το άνω αναπνευστικό και αμέσως το Ιδρυμα είναι σε ετοιμότητα για να χορηγήσει αντιικά φάρμακα στα πιο βαριά περιστατικά, ενώ πολλοί ήσαν ασυμπτωματικοί.
Τέλος να αναφερθεί πως παρά τη συρροή των περιστατικών που καταγράφεται στο Άσυλο Ανιάτων, η κατάσταση δεν συγκρίνεται με την περίοδο του Ιανουαρίου του 2022 όπου ο ιός είχε εισβάλλει μαζικά στο Ίδρυμα.

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού στο Άσυλο Ανιάτων - Τι λέει η διοίκηση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news