facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα του ΟΗΕ που καταψήφισε την ετήσια απόφαση για για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας

Η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υιοθέτησε πριν από λίγες ημέρες την ετήσια Απόφαση για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία, όπως κάθε χρόνο συγκηδεμονεύεται από τη χώρα μας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Επισημαίνουν ότι στη σχετική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε η Τουρκία, την εν λόγω έκθεση υπερψήφισαν 152 χώρες, ενώ 4 (Κολομβία, Μαδαγασκάρη, Νιγηρία και Βενεζουέλα) απείχαν. Η μόνη χώρα που την καταψήφισε ήταν η Τουρκία με τη δικαιολογία ότι η εν λόγω έκθεση κάνει αναφορές στην Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, σημειώνουν.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι με τη στάση της αυτή η Τουρκία, για μια ακόμα φορά, δείχνει την πλήρη απομόνωση της όσον αφορά τη μη αποδοχή της οικουμενικότητας της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών του ΟΗΕ αναγνωρίζει ότι αποτελεί τμήμα όχι μόνο του συμβατικού αλλά και του εθιμικού διεθνούς δικαίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα του ΟΗΕ που καταψήφισε την ετήσια απόφαση για για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας"

Ανοίγουν δημοτικά-νηπιαγωγεία και στις «κόκκινες» περιοχές

Πώς θα γίνει το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων τη Δευτέρα σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές εξέτασε η επιτροπή λοιμωξιολόγων στην έκτακτη σύσκεψη που είχε νωρίτερα.

Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», σε σκληρό lockdown είναι: Δυτική Αττική, Κοζάνη, Φλώρινα, Κιλκίς, Ροδόπη, Έβρος, ενώ ήδη ο δήμος Σητείας έχει ανακοινώσει ότι δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα τα σχολεία της περιοχής.

Η απόφαση για το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε το υπ. Παιδείας, είναι ειλημμένη.

Για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο απαιτείται μήνυμα sms στο 13033, από τους κηδεμόνες που συνοδεύουν τα παιδιά τους στα σχολεία.

O κωδικός 4 είναι αυτός που επιλέγεται για τη μεταφορά μαθητών, καθώς ο εν λόγω κωδικός αφορά σε «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο».

Το SMS στο 13033 πρέπει να γράφει τα εξής:

4 [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Επίσης, απαιτείται α θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας.

Εν τω μεταξύ το Υπουργείο Παιδείας που ανακοίνωσε το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Υπάρχει πλέον η πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών) και για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς

Ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορoνοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ.

Ανοιχτοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί 

Μαζί με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία από την ερχόμενη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Η απόφαση ελήφθη μετά την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων από την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών σε καθημερινή βάση για όλα τα παιδιά θα γίνει με την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων και των οδηγιών.

Ειδικότερα, οι οδηγίες που έχουν δοθεί είναι:

1) Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.

2) Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.

3) Διαχωρισμός των αύλειων δραστηριοτήτων κατά τμήματα.

4) Ειδική μέριμνα για τη σίτιση.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγουν δημοτικά-νηπιαγωγεία και στις «κόκκινες» περιοχές"

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛΑΣ - Μεγάλο μποτιλιάρισμα στην Κηφισίας (Δείτε βίντεο)

Ουρά μισού χιλιομέτρου δημιουργήθηκε λίγο μετά τις 10.00 το βράδυ στην κάθοδο της Κηφισίας, στο ύψος του Φάρου Ψυχικού, καθώς η Αστυνομία πραγματοποιούσε ελέγχους για την απαγόρευση κυκλοφόρίας που ισχύει από τις 09.00 το βράδυ μέχρι τις 05.00 το πρωί.

Η Αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία υποχρεώνοντας τους οδηγούς να επιδείξουν τα απαραίτητα έγγραφα και τα sms. Σημειώνεται ότι οι άσκοπες μετακινήσεις τιμωρούνται με πρόστιμο 300 ευρώ.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τις ουρές που σχηματίστηκαν λόγω των σαρωτικών ελέγχων της ΕΛΑΣ

 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Απαγόρευση κυκλοφορίας: Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛΑΣ - Μεγάλο μποτιλιάρισμα στην Κηφισίας (Δείτε βίντεο)"

Μαθητές: Με βεβαίωση & SΜS στο 13033 θα πάνε σχολείο (διαδικασία)

Μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης, οι μαθητές όταν επιστρέψουν στα θρανία θα πρέπει να έχουν μαζί τους μια βεβαίωση μετακίνησης, την οποία και μπορείτε να κατεβάστε στο κινητό σας και να την εκτυπώσετε από το forma.gov.gr.

Προσοχή: Υπάρχει ξεχωριστή βεβαίωση για τον ανήλικο και ενήλικο μαθητή.

Αν τα παιδιά πηγαίνουν μόνα στο σχολείο με τα πόδια, είναι καλό να έχουν την βεβαίωση μαζί τους.

Αν βγείτε να τα συνοδέψετε εσείς τότε πρέπει να έχετε στείλει SMS 4 στο 13033.

Αναλυτικά τα έγγραφα:

Τη βεβαίωση του ανήλικου μαθητή μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ.

Τη βεβαίωση του ενήλικου μαθητή μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ.

Τα παραπάνω έγγραφα πρέπει να τα έχει ο μαθητής μαζί του, τόσο κατά την μετακίνησή του προς το σχολείο και αντίστροφα.

Περισσότερες πληροφορίες για την βεβαίωση μετακίνησης στο https://forma.gov.gr/.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαθητές: Με βεβαίωση & SΜS στο 13033 θα πάνε σχολείο (διαδικασία)"

Δεν ανοίγουν τα σχολεία στη Σητεία λόγω της έξαρσης του κορονοϊού

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στη Σητεία. Παρά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για επαναλειτουργία των δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών, στη συγκεκριμένη περιοχή δεν θα ανοίξουν λόγω έξαρσης του Covid19.

Για τα σχολεία της Σητείας συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο και αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας τους σε μία προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Τα μαθήματα θα γίνουν διαδικτυακά, όπως διευκρινίζει το cretapost.

«Η κατάσταση αν δεν προσέξουμε θα είναι πολύ δύσκολη», τόνισε κατά την διάρκεια του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου ο Δήμαρχος Σητείας. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να βρεθεί ξενοδοχείο προκειμένου να φιλοξενηθούν κρούσματα μετά από επιθυμία των δημοτών.

Ο Δήμαρχος έκανε έκκληση στους πολίτες να ενημερώνουν άμεσα τους γιατρούς τους ή τον ΕΟΔΥ σε περίπτωση που τυχόν παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν ανοίγουν τα σχολεία στη Σητεία λόγω της έξαρσης του κορονοϊού"

Σύζυγος υποδιοικητή Θριασίου: «Προσπαθούν να αποκρύψουν παρενέργεια του εμβολίου»

Στον Alpha μίλησε η σύζυγος του 54χρονου υποδιοικητή του Θρασίου, που νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, μόνο λίγες ημέρες αφότου έκανε το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, ο σύζυγος της έχαιρε άκρας υγείας ως εκείνη τη στιγμή, ήταν σε καλή φυσική κατάσταση και δεν έκανε ποτέ καταχρήσεις.

«Μόνο μία επέμβαση είχε κάνει το 2014, πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας. Αυτό δεν είναι κάτι. Ετσι κι αλλιώς, έχει μια χαρά καρδιακή λειτουργία. Ο άνθρωπος είναι καθ’ όλα υγιής. Ούτε είναι υπέρβαρος» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την ίδια, όταν πήγε στο νοσοκομείο μετά τις ενοχλήσεις που ένιωσε, ο 54χρονος έκανε πλήθος εξετάσεων. Αφού βρέθηκε αρνητικός στον Covid -19 και στη γρίπη και δεν εντοπίστηκε κανένα άλλο μικρόβιο, αρχικά οι γιατροί τού είπαν πως έχει ακροαστικά και πως πρόκειται πιθανότατα για παρενέργεια του εμβολίου. Ωστόσο, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τού έκαναν ακτινογραφία, η οποία έδειξε ότι η πνευμονία προχωρά.

«Μας είπαν οι γιατροί ότι δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο, θα πρέπει να διασωληνωθεί για να σώσουμε τα πνευμόνια του. Το δεχθήκαμε για να σωθεί. Μόλις πήγε στο Κρατικό Νίκαιας, στη ΜΕΘ, το απογευματάκι παραλίγο να φύγει από τη ζωή από επιπλοκές του αναπνευστικού» αποκάλυψε η σύζυγός του.

Εκείνο που εγείρει σοβαρά ερωτήματα, τα οποία αξίζει να διερευνηθούν από τους ειδικούς, όμως, είναι η εκτίμηση μιας γιατρού πως πρόκειται για μια σπάνια παρενέργεια του εμβολίου.

«Μας είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να είναι ο πέμπτος άνθρωπος σε όλη την Ευρώπη που εμφάνισε ως παρενέργεια από το εμβόλιο ένα σύνδρομο ανοσολογικής αντίδρασης και φοβούνται, διότι η Pfizer αναγράφει στην ιστοσελίδα της ότι για να καταγραφεί επίσημα μία παρενέργεια πρέπει να εμφανιστεί σε τουλάχιστον πέντε άτομα. Πολύ φοβάμαι ότι προσπαθούν να αποκρύψουν ότι είναι παρενέργεια, γιατί είναι παρενέργεια του εμβολίου»!

«Δεν είμαι συνωμοσιολόγος ούτε αντιεμβολιάστρια. Σίγουρα είναι παρενέργεια του εμβολίου και προσπαθούν να δείξουν ότι υπήρχε και κάτι άλλο, που το ενεργοποίησε το εμβόλιο. Ομως τίποτα άλλο δεν του βρίσκουν, υποβάλλεται σε τεστ κάθε μέρα». Πάντως, από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας επισημαίνει πως δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία συσχέτισης του περιστατικού αυτού με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύζυγος υποδιοικητή Θριασίου: «Προσπαθούν να αποκρύψουν παρενέργεια του εμβολίου»"

Ανεβάζει του τόνους η Τουρκία με «μπαράζ» από NAVTEX

«Φωτιά» πήραν οι υδρογραφικές υπηρεσίες της Τουρκίας σήμερα, εκδίδοντας σειρά από NAVTEX σε περιοχές κοντά στο Καστελόριζο, όπως και στο βόρειο Αιγαίο, για το επόμενο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά λίγες ώρες μετά το επεισόδιο με την παρενόχληση σκάφους της Λιμενικού Σώματος στα Ίμια.

Συγκεκριμένα, ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε σειρά από NAVTEX για περιοχές γύρω από το σύμπλεγμα της Μεγίστης, που περιλαμβάνουν ασκήσεις με πυρά, στρατιωτικές ασκήσεις και ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

TURNHOS N/W : 0017/21 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 07-01-2021 15:49)
TURNHOS N/W : 0017/21
MEDITERRANEAN SEA
1. MILITARY EXERCISES, ON 13 JAN 21 FROM 1100Z TO 1600Z IN AREA BOUNDED BY;
36 26.18 N - 029 07.78 E (SHORE)
36 28.53 N - 028 46.43 E
36 19.93 N - 028 43.77 E
36 08.93 N - 029 18.97 E
36 14.87 N - 029 18.97 E (SHORE)
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 131700Z JAN 21.

0017

TURNHOS N/W : 0015/21 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 07-01-2021 15:48)
TURNHOS N/W : 0015/21
MEDITERRANEAN SEA
1. SEARCH AND RESCUE EXERCISES, ON 12 JAN 21 FROM 1200Z TO 1600Z IN AREA BOUNDED BY;
36 05.00 N - 028 44.00 E
36 02.40 N - 029 20.60 E
36 04.37 N - 029 23.12 E
35 58.80 N - 029 38.05 E
35 03.80 N - 029 38.00 E
35 30.00 N - 028 10.00 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 121700Z JAN21.

0015


TURNHOS N/W : 0014/21 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 07-01-2021 15:45)
TURNHOS N/W : 0014/21
MEDITERRANEAN SEA
1. NAVAL EXERCISES, FROM 111700Z JAN 21 TO 120300Z JAN 21 IN AREA BOUNDED BY;
35 59.00 N - 029 29.50 E
35 59.00 N - 030 09.00 E
35 47.00 N - 030 09.00 E
35 47.00 N - 029 29.50 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 120400Z JAN21.

0014


TURNHOS N/W : 0013/21 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 07-01-2021 15:45)
TURNHOS N/W : 0013/21
MEDITERRANEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISES, BETWEEN 11-14 JAN 21 FROM 0300Z TO 1900Z IN AREA BOUNDED BY;
36 12.42 N - 030 09.00 E
36 00.00 N - 030 09.00 E
36 00.00 N - 030 30.00 E
36 12.42 N - 030 30.00 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 142000Z JAN21.

0013


Παράλληλα, ο σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε NAVTEX για τη διεξαγωγή ασκήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στις 12 – 13 Ιανουαρίου στο βόρειο Αιγαίο.

TURNHOS N/W : 0020/21 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 07-01-2021 15:55)
TURNHOS N/W : 0020/21
AEGEAN SEA
1.NAVAL EXERCISES, FROM 121600Z JAN 21 TO 130200Z JAN 21 IN AREA BOUNDED BY;
40 17.93 N - 024 42.97 E
40 08.93 N - 024 59.97 E
40 08.93 N - 025 28.97 E
40 14.93 N - 025 34.97 E
40 34.93 N - 024 57.97 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 130259Z JAN 21.

0020

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανεβάζει του τόνους η Τουρκία με «μπαράζ» από NAVTEX"

Λιμενικό: Τουρκικό σκάφος παρενόχλησε ελληνικό – Μικρές υλικές ζημιές

Περιπολικό σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο σκάφος του λιμενικού.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος το περιστατικό σημειώθηκε στις 06-01-2021, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων.

Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος του λιμενικού εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός μέλους πληρώματος.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιμενικό: Τουρκικό σκάφος παρενόχλησε ελληνικό – Μικρές υλικές ζημιές"

Προσφυγή της Εκκλησίας στο ΣτΕ για τα μέτρα στα Θεοφάνεια

Η Εκκλησία της Ελλάδος, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 81 Μητροπόλεις ανά τη χώρα προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των μέτρων για τη μη συμμετοχή πιστών στη λειτουργία των Θεοφανείων.

Μάλιστα, εκφράζουν το παράπονο ότι η Πολιτεία έλαβε αυστηρά μέτρα κατά την ημέρα των Θεοφανείων και απαγόρευσε την συμμετοχή των πιστών, ενώ δεν έκανε το ίδιο για τον καλλωπισμό, τις επισκέψεις και διασκεδάσεις σε κατοικίες συγγενών και φίλων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της παραμονής των Θεοφανείων (Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2021) και ενώ είχαν κλείσει οι γραμματείες του ΣτΕ, από την πλευρά της Εκκλησίας κατατέθηκαν ηλεκτρονικά δύο αιτήσεις ακύρωσης. Η πρώτη κατατέθηκε 7,40 μ.μ. και η δεύτερη 8,30 μ.μ. και όπως είναι φυσικό οι δικαστικοί υπάλληλοι του ΣτΕ έλαβαν σήμερα γνώση των καταθέσεων αυτών, καθώς χθες ήταν αργία. Να σημειωθεί, ότι όπως ήταν αναμενόμενο δεν κατατέθηκε ούτε αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής, ούτε αίτημα αναστολής.

Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της από 2.1.2121 κοινής υπουργικής απόφασης για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από το COVID-19, και αυτό γιατί καταργεί την εξαιρετική δυνατότητα της συλλογικής άσκησης της λατρείας κατά την ημέρα των Θεοφανείων (6.1.2021).

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, κ.λπ. με την επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους διοικούντες, ενώ παράλληλα εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.

Στις δύο αιτήσεις ακύρωσης, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι απολύτως απρόσφορη και προδήλως δυσανάλογη, εν όψει του δημοσίου συμφέροντος για την προστασία της δημόσιας υγείας και η επιλογή της Πολιτείας να μην προστατεύσει τη δημόσια λατρεία, εξίσου με άλλα δικαιώματα, όπως π.χ., τον καλλωπισμό, τις επισκέψεις και τη διασκέδαση σε σπίτια συγγενών και φίλων. Αντ΄ αυτού, συνεχίζει η Εκκλησία της Ελλάδος, κ.λπ., η Πολιτεία επέλεξε μετά την 2α Ιανουαρίου 2021 να απαγορεύσει απολύτως τη δημόσια λατρεία η οποία για αρκετούς πολίτες είναι προσωπική ανάγκη ζωτικής σημασίας και αυτή η ανάγκη τους δεν υπόκειται σε λογοκρισία ή υποτίμηση από το κράτος.

Σε άλλο σημείο των αιτήσεων ακυρώσεως, αναφέρεται ότι είναι μη αναγκαία και απρόσφορη σε μια δημοκρατική κοινωνία η κατάργηση μετά την 3η Ιανουαρίου 2021 τη συμμετοχή στην λατρεία κατά τα Θεοφάνεια, η οποία μπορούσε να διατηρηθεί υπό αυστηρούς περιορισμούς, όπως είναι 25 ή 50 άτομα ανάλογα με το εμβαδόν της κάθε Εκκλησίας ή ένα άτομο ανά 1,5 τ.μ. ή απόσταση δυο μέτρων ανά εκκλησιαζόμενο, κ.λπ.

Και οι δύο αιτήσεις θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, μετά από σχετική πράξη της πρόεδρου του ΣτΕ Μαίρης Σάρπ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγή της Εκκλησίας στο ΣτΕ για τα μέτρα στα Θεοφάνεια"

Κορωνοϊός: Στα 510 τα νέα κρούσματα - 391 οι διασωληνωμένοι, 47 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 510 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 142777, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5565 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42934 (30.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

391 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 266 (68.0%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 85.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.911 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 47 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.146 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3041 (59.1%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Αναλυτικά τα νέα κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 1
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 26
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 26
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 4
ΑΧΑΪΑΣ 14
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 12
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 4
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1
ΔΡΑΜΑΣ 2
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 24
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 29
ΕΒΡΟΥ 10
ΕΥΒΟΙΑΣ 5
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1
ΗΛΕΙΑΣ 2
ΗΜΑΘΙΑΣ 3
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 65
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 3
ΚΑΒΑΛΑΣ 1
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 2
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 5 5,57 4,4
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 60
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 1
ΚΙΛΚΙΣ 11
ΚΟΖΑΝΗΣ 8
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 7
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 1
ΛΑΡΙΣΑΣ 31
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 8
ΛΕΣΒΟΥ 10
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 8
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 3
ΝΗΣΩΝ 2
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 18
ΞΑΝΘΗΣ 4
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 26
ΠΕΛΛΑΣ 1
ΠΙΕΡΙΑΣ 12
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 1
ΡΟΔΟΠΗΣ 2
ΡΟΔΟΥ 1
ΣΕΡΡΩΝ 11
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 5
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 9
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 1
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 5
ΧΑΝΙΩΝ 3
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 1

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 510 τα νέα κρούσματα - 391 οι διασωληνωμένοι, 47 θάνατοι"

Συναντήσεις Ράμα με Μητσοτάκη και Δένδια αύριο Παρασκευή στην Αθήνα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει αύριο, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ιδιωτική συνάντηση στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα στον Αλβανό πρωθυπουργό, στο οποίο θα παρευρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι ο Εντι Ράμα θα έρθει στην Αθήνα προερχόμενος από την Αγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την Τρίτη οι Δένδιας και Ράμα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, αναφέρθηκε στην πρόσφατη δημοσίευση στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» του προεδρικού διατάγματος αναφορικά με το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη των οριζοντίων γραμμών στο Ιόνιο. Το σχετικό νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα, σημείωσε.
Στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια συζήτησαν Ράμα και Ερντογάν

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Τουρκία, ο Εντι Ράμα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσαν την ίδρυση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι ηγέτες Αλβανίας και Τουρκίας συζήτησαν για θέματα που αφορούν τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια.

«Στις συναντήσεις μας με τον πρωθυπουργό συζητήσαμε περιφερειακά θέματα καθώς και διμερή θέματα. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε την επόμενη περίοδο σε όλα τα είδη πολιτικών, στρατιωτικών, οικονομικών, πολιτιστικών τομέων. Ανταλλάξαμε ιδέες σχετικά με τα έργα που μπορούν να υλοποιηθούν την επόμενη περίοδο», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υπενθύμισε επίσης ότι η Αλβανία ανέλαβε τη θητεία της Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου από την 1η Ιανουαρίου, αμέσως μετά την επιτυχή θητεία της στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Αφού ευχήθηκε επιτυχία στον Αλβανό πρωθυπουργό σε «αυτήν τη σημαντική αποστολή», ο Ερντογάν είπε ότι η Αλβανία υπέστη δύο μεγάλους σεισμούς στις 21 Σεπτεμβρίου και στις 26 Νοεμβρίου 2019. Συνέχισε, αναφέροντας τη βοήθεια της Τουρκίας προς την Αλβανία για την οικοδόμηση 522 κατοικιών στη θέση των σπιτιών που καταστράφηκαν.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τελευταία συμφωνία, λέγοντας ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ τους. «Είμαι βέβαιος ότι έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα σήμερα και όταν αυτές οι πρωτοβουλίες γίνουν πραγματικότητα, οι Αλβανοί και οι Τούρκοι θα δουν τα θετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Εντι Ράμα.

 iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » " Συναντήσεις Ράμα με Μητσοτάκη και Δένδια αύριο Παρασκευή στην Αθήνα"

ΥΠΟΙΚ: Νέες διευκρινίσεις για το επίδομα θέρμανσης

Τέσσερα 24ωρα πριν λήξει η προθεσμία για τις αιτήσεις του επιδόματος θέρμανσης, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε νέες διευκρινίσεις για την καταβολή του.

Όπως τονίζει, στο πλαίσιο των αιτήσεων που έχουν ξεκινήσει από τους ενδιαφερόμενους για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο φέτος θα υπολογιστεί με βάση τον οικισμό που κατοικούν οι ενδιαφερόμενοι, διευκρινίζονται τα εξής:

*Στις περιπτώσεις οικισμών που οι κάτοικοί τους δεν βρίσκουν τον  οικισμό τους ή έχουν πρόβλημα με τον Ταχυδρομικό Κώδικα στον σχετικό κατάλογο, μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ στο τηλ. 2131621000, ώστε να γίνεται άμεσα η σχετική διόρθωση. Ήδη έχουν γίνει επικαιροποιήσεις των καταλόγων, μετά από σχετική επικοινωνία των ενδιαφερόμενων.

*Για πρώτη φορά φέτος επιδοτούνται, σε μικρούς οικισμούς με υψηλές θερμαντικές ανάγκες, όσοι καταναλώνουν καυσόξυλα για θέρμανση. Έτσι, αποφασίστηκε ότι διευρύνεται ο χρόνος στο πλαίσιο του οποίου μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα σχετικά τιμολόγια, ώστε να προσμετρώνται όσα έχουν εκδοθεί από την 1η Ιουνίου 2020. Όσοι ήδη έχουν προχωρήσει στην αγορά καυσόξυλων από την 1η Ιουνίου του 2020, μπορούν να καταθέσουν τα σχετικά τιμολόγια στην πλατφόρμα, η οποία είναι ενεργή.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του επιδόματος που θα λάβει κάθε δικαιούχος δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 80 ευρώ, ούτε να υπερβαίνει τα 650 ευρώ.

Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το επίδομα θέρμανσης, με βάση τα σημερινά δεδομένα, λήγει τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Νέες διευκρινίσεις για το επίδομα θέρμανσης"

Νοσοκομείο Καρδίτσας σε Κικίλια: Μην κάνετε δεκτή την παραίτηση του διοικητή

Ένα πρωτοφανές κύμα στήριξης στον διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας Δημήτρη Κεχαγιά, ο οποίος έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του υπουργού Υγείας μετά την αποκάλυψη του επίμαχου εγγράφου συναίνεσης για τους εμβολιασμούς, έχει ξεσπάσει μεταξύ των διευθυντών, προϊσταμένων, γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων άλλων ειδικοτήτων του νοσοκομείου.

Με επτά επιστολές τους προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, του ζητούν να μην κάνει δεκτή την παραίτηση, καθώς όπως υποστηρίζουν, δεν είχε καμία εμπλοκή και γνώση σε ό,τι αφορά τη σύνταξη και διακίνηση του εγγράφου, που προειδοποιούσε ακόμα και για πιθανά θανατηφόρες παρενέργειες από τον εμβολιασμό, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων και οδηγώντας τον υπουργό να ζητήσει την παραίτησή του.

Από την πλευρά του, ο κ. Κεχαγιάς αναμένει το πόρισμα της ΕΔΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα παραδοθεί αύριο, Παρασκευή, ενώ προαναγγέλλει την κατάθεση μήνυσης και αγωγής κατά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου, επειδή με δηλώσεις του τον κατηγορεί ότι γνώριζε για το έγγραφο συναίνεσης.

Τις επιστολές υπογράφουν σχεδόν όλοι οι διευθυντές κλινικών και τμημάτων, μέλη του Δ.Σ., 68 γιατροί, 15 προϊστάμενοι Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και 106 εργαζόμενοι. Αναφέρονται στη σημαντική συνεισφορά του διοικητή στην αναβάθμιση και την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και υποστηρίζουν πως η πιθανή απομάκρυνσή του εν μέσω του σφοδρού δεύτερου κύματος θα προκαλέσει αποδιοργάνωση στο νοσηλευτικό ίδρυμα, ενόψει και του τρίτου κύματος.

Ξεχωρίζουν η επιστολή του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας Θωμά Καφφέ, ο οποίος αναφέρει πως σε περίπτωση που γίνει δεκτή η παραίτηση του διοικητή, θα παραιτηθεί και ο ίδιος από τη θέση του, καθώς και αυτές των διευθυντριών της ΜΕΘ και του ΤΕΠ του νοσοκομείου. Η δεύτερη αναφέρει χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν πολλοί άλλοι Διοικητές που θα έπρεπε να μετακινηθούν από τις θέσεις τους… σίγουρα όμως όχι ο Διοικητής του Γ.Ν. Καρδίτσας».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Αλήθεια» της Καρδίτσας, που επικαλείται πληροφορίες από το εσωτερικό του νοσοκομείου, οι συντάκτες του επίμαχου εγγράφου είναι γνωστοί, είναι υπάλληλοι, έχουν παραδεχτεί ότι οι ίδιοι συνέταξαν το έγγραφο και μάλλον το έκαναν από υπερβάλλοντα ζήλο.

Οι επιστολές

Ενδεικτικά, ορισμένες από τις αναφορές στις επιστολές προς τον υπουργό Υγείας:

Τα Μέλη του Δ.Σ. του νοσοκομείου, Γ. Κουκουζέλης, Β. Αλεξόπουλος, Α. Σακκάς, Β. Κουρκούνη, Ε. Καραγγιάνη:

«Η ατυχής συγκυρία της κυκλοφορίας ενός λανθασμένου εγγράφου, χωρίς εξάλλου να έχει γνώση ο ίδιος, το οποίο άλλωστε δεν επηρέασε ούτε την προσέλευση, ούτε και τον αριθμό των εμβολιασθέντων Υγειονομικών και απεσύρθη αμέσως, θεωρούμε ότι είναι άδικο να προκαλέσει τέτοια απόφαση από μέρους σας».

Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπρεσίας Θωμάς Καφφές σημειώνει πως η οργάνωση του εμβολιασμού ήταν απολύτως επιτυχής (200 άτομα προγραμματισμένα για τις 2 ημέρες εμβολιάστηκαν όλοι και επιπλέον επειδή είχε φροντίσει να υπάρχει επάρκεια εμβολίων εμβολιάστηκαν κι άλλοι 40 έως σήμερα). Κάνει λόγο για «κατάφωρη αδικία» και καταλήγει πως «εφόσον γίνει δεκτή η παραίτηση του Διοικητή, θεωρήστε δεδομένη την παραίτησή μου από Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας καθώς το συγκεκριμένο θέμα είναι καθαρά ιατρικής φύσεως».

Η διευθύντρια ΜΕΘ Άννα Θεοδότου υποστηρίζει πως «εν μέσω της πανδημίας της Covid-19, η απομάκρυνση και αντικατάσταση του κου Κεχαγιά θα προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στις υπό εξέλιξη διαδικασίες που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της ΜΕΘ και του Νοσοκομείου μας γενικότερα, ενόψει και της έλευσης του αναμενόμενου τρίτου κύματος της πανδημίας».

Η διευθύντρια ΜΕΘ Αικατερίνη Μπελιά απευθύνεται σε πρώτο πρόσωπο στον κ. Κικίλια: «Αυτό που έχουμε ανάγκη, κ. Υπουργέ, δεν είναι να μας παραιτήσετε τον κ. Διοικητή μας. Ανάγκη έχουμε να ενισχύσετε το Γ. Ν. Καρδίτσας με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και να μας βοηθήσετε να αναβαθμίσουμε την κτηριακή υποδομή του Νοσοκομείου».

Στην επιστολή 68 γιατρών του νοσοκομείου αναφέρεται πως η συνεργασία με τον διοικητή είναι καθ' όλα άριστη και ζητούν από τον υπουργό την ανάκληση της απόφασής του, «με γνώμονα τη μέχρι σήμερα χρηστή διοίκηση του Νοσοκομείου μας, τη συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία του για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας της υγείας των πολιτών του Νομού».

Δεκαπέντε προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και των Τμημάτων του νοσοκομείου αναφέρονται εκτός από την πανδημία και στην τεράστια φυσική καταστροφή από την οποία χτυπήθηκε πρόσφατα η Καρδίτσα, ενώ υποστηρίζουν πως η απομάκρυνση του διοικητή θα προκαλέσει αποδιοργάνωση.

Τέλος, 106 εργαζόμενοι του νοσοκομείου υπογράφουν επιστολή στην οποία αναφέρουν πως ο διοικητής ήταν παρών στις δύσκολες στιγμές και αποφάσεις, η εμπειρία του ήταν καθοριστική στην επίλυση προβλημάτων και η συνεργασία με τους εργαζομένους στη Διοικητική και Τεχνική Υπηρεσία εξαιρετική.

Μήνυση και αγωγή κατά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ

Σε νέα του γραπτή δήλωση, την Τετάρτη, ο Δημήτρης Κεχαγιάς προαναγγέλλει την προσφυγή στη δικαιοσύνη για την κατάθεση μήνυσης και αγωγής κατά του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου, καθώς και οποιουδήποτε άλλου διαδίδει πως ο ίδιος γνώριζε για την ύπαρξη και διακίνηση του εγγράφου συναίνεσης. Παράλληλα, υποστηρίζει πως με την ΕΔΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και θα τον δικαιώσουν.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Κεχαγιά:

«Με λύπη μου διαπίστωσα ότι την προειδοποίηση που απηύθυνα χθες με το από 05/01/2021 Δελτίο Τύπου, δεν την έλαβε σοβαρά υπόψη του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος. Και σήμερα Τετάρτη συνέχισε να διαδίδει ψευδώς ότι γνώριζα την ύπαρξη και διακίνηση του εγγράφου συναίνεσης.

Θεωρώ ότι με την ΕΔΕ που ήδη διενεργείται, θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Όμως δηλώνω ότι τις επόμενες ημέρες θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη με την κατάθεση μήνυσης κατά του κ. Γιαννάκου και κατά παντός άλλου που θα συνεχίσει να διαδίδει παρόμοια ψεύδη εις βάρος μου.

Ταυτόχρονα θα καταθέσω και αστική αγωγή, ζητώντας αποζημίωση ύψους 1.000.000 ευρώ, τα οποία θα διαθέσω στο σύνολό τους υπέρ του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσοκομείο Καρδίτσας σε Κικίλια: Μην κάνετε δεκτή την παραίτηση του διοικητή"

Νέα παράταση ισχύος αδειών οδήγησης

Νέα παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 χορηγείται στην ισχύ αδειών οδήγησης, Πιστοποιητικών Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.), αδειών άσκησης επαγγέλματος εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών και Δελτίων Εκπαίδευσης Εξέτασης (Δ.Ε.Ε.) στο πλαίσιο της λήψης μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας του CΟVID – 19, με εγκύκλιο που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Υπενθυμίζεται ότι η διάρκεια της παράτασης ισχύος των αδειών οδήγησης που είχε χορηγηθεί στις 6 Νοεμβρίου με σχετική εγκύκλιο (ΑΔΑ: 9Ε50465ΧΘΞ-Π2Ψ) έληγε σήμερα, 7 Ιανουαρίου 2021.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα παράταση ισχύος αδειών οδήγησης"

Τουρκική ακτοφυλακή: «Εκδιώξαμε τους Έλληνες από τα Ίμια»

Με ανακοίνωση της η τουρκική ακτοφυλακή, ενημερώνει για το περιστατικό που συνέβη την Τετάρτη στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, κατηγορώντας σκάφη της ελληνικού Λιμενικού Σώματος πως παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα αν και η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη.

Η τουρκική ακτοφυλακή υποστηρίζει πως ακταιωροί της ακτοφυλακής εκδίωξαν δύο ελληνικά σκάφη και κατά τη διάρκεια των ελιγμών, σημειώθηκε σύγκρουση.

Αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής:

«Στις 06/01.2021στις 10:03 π.μ., πραγματοποιήθηκε παραβίαση των χωρικών υδάτων από δύο σκάφη του ελληνικού Λιμενικού Σωματος, στην περιοχή των βραχονησίδων Ίμια. Με την επέμβαση τεσσάρων ακταιωρών της τουρκικής ακτοφυλακής, απομακρύνθηκαν τα δύο ελληνικά σκάφη έξω από τα χωρικά μας ύδατα.

Κατά τη διάρκεια των ελιγμών σημειώθηκε σύγκρουση ανάμεσα σε σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Η Λιμενική Διοίκηση είναι καθήκον να διασφαλίζει την ασφάλεια των θαλασσών μας επτά μέρες την εβδομάδα και όλο το 24ωρο».

Σε προκλητική ανάρτηση επίσης στα social media η τουρκική Ακτοφυλακή σχολιάζει, αναρτώντας φωτογραφία που δείχνει ελληνικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, μέσα από τουρκική ακταιωρό: «Ελληνικά σκάφη, που δεν γνωρίζουν σύνορα, και ωθούν συνεχώς τους παράτυπους μετανάστες πίσω στα τουρκικά χωρικά ύδατα κατά την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αυτή τη φορά, εκδιωχθήκαν από τα τουρκικά χωρικά ύδατα».

Να σημειωθεί πως παρά τα δημοσιεύματα σε ελληνικά και τουρκικά ΜΜΕ, αλλά και την επίσημη ανακοίνωσή της τουρκικής ακτοφυλακής, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από την ελληνική πλευρά και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το περιστατικό στα Ίμια.

2 

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκική ακτοφυλακή: «Εκδιώξαμε τους Έλληνες από τα Ίμια»"

Άρχισε η τροφοδοσία της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τον αγωγό ΤΑΡ

Ξεκίνησαν οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Κασπίας Θάλασσας στην Ελλάδα, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TAP. Η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε. διαπραγματεύτηκε με την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Shah Deniz II και στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 υπέγραψε σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου 25ετούς διάρκειας.

Μέσω της υλοποίησης του αγωγού TAP και τη σύναψη σύμβασης της ΔΕΠΑ Α.Ε., η Ελλάδα σφραγίζει τη συμμετοχή της στο στρατηγικό εγχείρημα της ΕΕ για το άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου φυσικού αερίου και  την ενίσχυση της διαφοροποίησης πηγών και οδεύσεων της Ευρώπης.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την σύναψη της αρχικής συμφωνίας έως σήμερα, η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε. προετοιμάστηκε μεθοδικά για την έλευση του αερίου και ήδη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη παράδοση στους Έλληνες καταναλωτές.

Με την έναρξη των εμπορικών παραδόσεων, η Ελλάδα διαφοροποιεί περαιτέρω το μείγμα προμήθειάς της εισάγοντας σε αυτό ένα αέριο με ανταγωνιστική τιμή, με κυριότερους ωφελημένους τους τελικούς καταναλωτές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Κ. Ξιφαράς, σημείωσε: «Η έναρξη της τροφοδοσίας από τον αγωγό ΤΑΡ αποτελεί ορόσημο για τη ΔΕΠΑ. Είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών επτά και πλέον χρόνων της εταιρείας μας για να φτάσει το φυσικό αέριο της Κασπίας στην Ελλάδα, προσφέροντας μια νέα μεγάλη πηγή εφοδιασμού, σε ιδιαίτερα μάλιστα, ανταγωνιστικές τιμές. Με το νέο αέριο από τον ΤΑΡ, η ΔΕΠΑ θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο την εμπορική της θέση στην ελληνική αγορά και θα επιταχύνει το άνοιγμά της στις αγορές των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Ήδη έχουμε επεξεργαστεί τα εξειδικευμένα πακέτα που θα προσφέρουμε στους πελάτες μας.

Επιπλέον, το αέριο αυτό θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά φέρνοντας περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών, με βασικούς ωφελημένους τους τελικούς καταναλωτές, δηλαδή τις βιομηχανίες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας, αλλά και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρχισε η τροφοδοσία της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τον αγωγό ΤΑΡ"

Δήμαρχος Καλύμνου: «Χτύπησαν σκάφος του Λιμενικού Σώματος στα Ίμια»

Για «εισβολή» της τουρκικής ακτοφυλακής στα ελληνικά χωρικά ύδατα, έκανε λόγο ο δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, για το χθεσινό περιστατικό στα Ίμια και το επεισόδιο που σημειώθηκε με σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

«Ήταν αναμενόμενο αυτό που συνέβη χθες, δεδομένου ότι πηγαίνουν οι Καλύμνιοι ψαράδες στην περιοχή των Ιμίων για να ψαρέψουν... Είναι η περίοδος που υπάρχει πολλή τσιπούρα και πήγαν χθες πέντε αλιευτικά» δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Καλύμνου, συνεχίζοντας: «Όταν είδαν οι Τούρκοι να ψαρεύουν τα ελληνικά σκάφη, εισέβαλαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, και τρία σκάφη της τούρκικης ακτοφυλακής προσπαθούσαν να κόψουν τις σημαδούρες. Οι Έλληνες ψαράδες ζήτησαν βοήθεια από τα σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής ήρθαν εκεί και άρχισαν οι ναυμαχίες». «Υπήρξε ένα ‘τζαρτζάρισμα’ μεταξύ τουρκικής ακταιωρού και του ελληνικού ταχύπλοου, που προκάλεσε ζημιές στο δικό μας σκάφος».

Μέχρι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το περιστατικό και εάν οι ζημιές στο ταχύπλοο σκάφος τύπου Rafnar, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σοβαρές.

«Το πρόβλημα για μένα είναι ότι δεν πρέπει να καλούνται τα ελληνικά σκάφη, πρέπει να βρίσκονται μόνιμα στην περιοχή. Εδώ και μέρες ζήτησα από τους αρμοδίους, τον υπουργό Ναυτιλίας και τον αρχηγό λιμενικού συγκεκριμένα, να υπάρχει μόνιμη παρουσία για να αποφευχθεί ένα επεισόδιο» λέει ο δήμαρχος Καλύμνου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δήμαρχος Καλύμνου: «Χτύπησαν σκάφος του Λιμενικού Σώματος στα Ίμια»"

Ανοίγουν τελικά δημοτικά και νηπιαγωγεία τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου

Ανοίγουν τελικά τη Δευτέρα 11 Ιανουρίου τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Η ανακοίνωσή:

7-01-21 Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Ειδικά Σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν δια ζώσης την Δευτέρα 11/1

Υπενθυμίζεται η απόφαση της Κυβέρνησης, στη βάση εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, για δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων την προσεχή Δευτέρα 11/1. Στη βάση εγκυκλίου που εστάλη προς τα σχολεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία, αύριο, Παρασκευή 8/1.

Αύριο, Παρασκευή, 8/1 Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανοίγουν τελικά δημοτικά και νηπιαγωγεία τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου"

Θεοφάνεια: Πέντε συλλήψεις και 1.411 παραβάσεις των μέτρων κατά του κορωνοϊού χθες

Σε πέντε ανήλθαν οι συλλήψεις και σε 1.411, συνολικά, οι παραβάσεις των μέτρων κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., σε 72.281 ελέγχους που διενεργήθηκαν χθες, ημέρα των Θεοφανείων, σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται, ότι οι 13.581 από τους ελέγχους πραγματοποιήθηκαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οι πέντε συλλήψεις αφορούν σε επτά παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Αναλυτικά:

Στην Αττική, σύλληψη υπευθύνου καταστήματος χονδρικού εμπορίου και επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ στον ίδιο, 5.000 ευρώ στην επιχείρηση και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας.

Σύλληψη υπευθύνου καφενείου και επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ, καθώς και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε δώδεκα πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Δυτική Ελλάδα:

Σύλληψη ιδιοκτήτη καφενείου, επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας, καθώς και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε πέντε πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφενείο, καθώς και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε τρεις πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφενείο, καθώς και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε τέσσερις πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Ήπειρο, σύλληψη ιδιοκτήτη ταβέρνας και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ, καθώς και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε πελάτη για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Παράλληλα, βεβαιώθηκαν συνολικά 1.136 παραβάσεις για μετακίνηση και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ. Συγκεκριμένα, 345 στην Αττική, 110 στη Θεσσαλονίκη, 82 στην Κεντρική Μακεδονία, 81 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 78 στο Βόρειο Αιγαίο, 73 στη Θεσσαλία, 68 στη Δυτική Ελλάδα, 65 στη Στερεά Ελλάδα, 56 στην Ήπειρο, 55 στην Πελοπόννησο, 54 στην Κρήτη, 25 στα Ιόνια Νησιά, 22 στο Νότιο Αιγαίο και 22 στη Δυτική Μακεδονία.

Επίσης, βεβαιώθηκαν 268 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και επιβλήθηκαν 263 πρόστιμα 300 ευρώ και πέντε των 150 ευρώ. Ειδικότερα, 62 στο Βόρειο Αιγαίο, 50 στην Αττική, 28 στη Θεσσαλονίκη, 26 στην Κεντρική Μακεδονία, 18 στην Κρήτη, 16 στη Στερεά Ελλάδα, 14 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 12 στη Δυτική Ελλάδα, 10 στην Πελοπόννησο, 8 στο Νότιο Αιγαίο, 8 στη Θεσσαλία, 7 στα Ιόνια Νησιά, 5 στη Δυτική Μακεδονία και 4 στην Ήπειρο.

Όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται, με αμείωτη ένταση, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεοφάνεια: Πέντε συλλήψεις και 1.411 παραβάσεις των μέτρων κατά του κορωνοϊού χθες"

Ντόναλντ Τραμπ: Διαφωνώ με το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά η μεταβίβαση εξουσίας θα γίνει ομαλά

Για πρώτη φορά ο Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε δημόσια ότι θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου. Λίγα λεπτά νωρίτερα το Κογκρέσο επικύρωνε τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ λοιπόν για πρώτη φορά παραδέχθηκε δημόσια ότι θα παραδώσει την εξουσία στον Τζο Μπάιντεν. Η δήλωση αυτή έγινε λίγο μετά την επικύρωση από το Κογκρέσο της νίκης του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. 

Ο Τραμπ είπε ότι θα γίνει με ομαλό τρόπο η μεταβίβαση της εξουσίας. Όμως…

Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν άφησε στην άκρη τους ισχυρισμούς του για τις εκλογές και το πως διεξήχθησαν. 

«Παρότι διαφωνώ πλήρως με το αποτέλεσμα των εκλογών και τα γεγονότα με επιβεβαιώνουν, θα υπάρξει μια ομαλή μεταβίβαση στις 20 Ιανουαρίου», δήλωσε.

Επανέλαβε τους ψεδείς ισχυρισμούς του τους οποίους πιπιλάει σαν καραμέλα εδώ και 2 μήνες.

«Πάντα έλεγα ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να διασφαλίσουμε ότι ότι μόνο οι νόμιμες ψήφοι θα έπρεπε να μετρηθούν».

Και συνέχισε: «Και ενώ αυτό είναι το τέλος της μεγαλειώδους πρώτης θητείας μας στην ιστορία των προέδρων είναι μόνο η αρχή του αγώνα μας να κάνουμε την Αμερική Μεγάλη ξανά».

Η επικύρωση από το Κογκρέσο της νίκης Μπάιντεν 

Το αμερικανικό Κογκρέσο επικύρωσε την νίκη του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, έπειτα από την απόρριψη των ρεπουμπλικανικών ενστάσεων για την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων και στην Πενσιλβάνια. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επικύρωσε την ψήφο των 306 μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Τζο Μπάιντεν, έναντι 232 για τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία διακόπηκε από την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ντόναλντ Τραμπ: Διαφωνώ με το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά η μεταβίβαση εξουσίας θα γίνει ομαλά"

Παράταση της NOTAM για πτήσεις εσωτερικού

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε την παράταση της αεροπορικής οδηγίας (notam) για τις πτήσεις εσωτερικού έως την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021.

Ειδικότερα, έχοντας ως στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από τη νόσο COVID-19, παρατείνεται έως τις 11/1/21 και ώρα 06:00 το πρωί η αεροπορική οδηγία που αφορά πτήσεις εσωτερικού, (τακτικά επιβατικά δρομολόγια, γενικής αεροπλοΐας και επαγγελματικά δρομολόγια - domestic flights, commercial and general/business aviation), η οποία προβλέπει ότι επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential Travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία. 

Για την αεροπορική οδηγία ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από την προϋπάρχουσα notam. 

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση της NOTAM για πτήσεις εσωτερικού"

Άνοιγμα σχολείων: «Μόνο σε εκπαιδευτικούς τα τεστ», διευκρινίζει ο Παναγιώτης Αρκουμανέας - Δείτε την πλατφόρμα

Ο ΕΟΔΥ ανοίγει μέσα στην εβδομάδα ειδική πλατφόρμα για δειγματοληπτικά τεστ κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς, που δεν θα αφορά όμως και στους μαθητές. Τα τεστ είναι προαιρετικά και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία.

Με την επαναλειτουργία σχολικών μονάδων να βρίσκεται ουσιαστικά στον «αέρα», έπειτα από τις σημερινές δηλώσεις της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  καλούνται να συμβάλουν σε μια ακόμα πτυχή της κοινής προσπάθειας, η οποία αφορά την παρακολούθηση της διασποράς του κορωνοϊού και την εκτίμηση του λεγόμενου «δείκτη θετικότητας» στο σχολικό περιβάλλον.

Για όσους αιτηθούν να κάνουν έλεγχο για COVID-19 θα τηρηθεί αυστηρά χρονική προτεραιότητα. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται με προϊόντα ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά τα τεστ θα είναι δειγματοληπτικά δεν θα αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς.

Δείτε ΕΔΩ την πλατφόρμα 

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, μίλησε, μεταξύ άλλων,  για το σχέδιο του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων την Δευτέρα και ενημέρωσε για το άνοιγμα ειδικής πλατφόρμας για δειγματοληπτικά covid τεστ σε εκπαιδευτικούς.

Όπως είπε, «θα υπάρχει ειδική πλατφόρμα σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, όπου θα μπορούν να γραφτούν εκπαιδευτικοί και να κάνουν δειγματοληπτικά τεστ, σε όλη την επικράτεια, ώστε να έχουμε καλύτερη επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για μεγάλο διάστημα, αλλά τα τεστ θα είναι δειγματοληπτικά δεν θα αφορούν σε όλους τους εκπαιδευτικούς».

Πρόκειται για κάτι ανάλογο με το testing.gov.gr, όπου όμως, όπως είπε, δηλώνουν λιγότεροι, κυρίως στην επαρχία και δεν συμπληρώνεται ο αριθμός των 12 χιλιάδων ημερησίως διαγνωστικών τεστ που υπάρχει η δυνατότητα.

Με προτεραιότητα ηλικιακή θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό σημείωσε και ευχήθηκε στις 11 Ιανουαρίου που ανοίγει η σχετική πλατφόρμα να σπεύσουν να δηλώσουν όλοι, καθώς όπως ανέφερε, φαίνεται να έχουν πειστεί ήδη για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Όπως ανέφερε, έως τις 15 Φεβρουαρίου, θα έχει ολοκληρωθεί και ο δεύτερος εμβολιασμός σε εργαζόμενους και φιλοξενούμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε και στη χώρα μας είπε πως «φαίνεται να έχει μια αυξημένη μεταδοτικότητα, το παρατηρούμε, συνεχίζουμε και στα εργαστήρια τη συνεργασία για να δούμε εαν εντοπίσουμε και άλλα τέτοια στελέχη του ιού στη χώρα μας».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Άνοιγμα σχολείων: «Μόνο σε εκπαιδευτικούς τα τεστ», διευκρινίζει ο Παναγιώτης Αρκουμανέας - Δείτε την πλατφόρμα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news