facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός - Σουηδία: Η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση σε αριθμό θανάτων με άλλους 170 νεκρούς

Δραματική η κατάσταση στη Σουηδία, τη χώρα που αντιστάθηκε σθεναρά στη λήψη αυστηρών μέτρων περιορισμού απέναντι στον κορωνοϊό. 

Μαύρο ρεκόρ κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η χώρα, με 170 νέους θανάτους, γεγονός που συνιστά τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση σε αριθμό θυμάτων. 

Συνολικά, ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό φτάνει τους 1.203 και ακόμη δεν έχει επιβληθεί καραντίνα. 

Ο νεότερος απολογισμός προκαλεί ανησυχία, ύστερα από τον περιορισμένο αριθμό των θανάτων τις προηγούμενες ημέρες στη Σουηδία.

Όσον αφορά στα κρούσματα κορωνοϊού,αυξήθηκαν κατά 482, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 11.927

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και τους «γείτονές» της, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, η Σουηδία προτίμησε να ακολουθήσει μία χαλαρή στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς δεν έχει επιβάλει «lockdown», περιοριζόμενη σε «light» μέτρα περιορισμού.

Τα πιο αυστηρά μέτρα που έχει υιοθετήσει η χώρα είναι η απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων και των επισκέψεων σε γηροκομεία.

Από την άλλη, η Φινλανδία που έχει περίπου το μισό πληθυσμό της Σουηδίας, έχει έως σήμερα 64 θανάτους και έχει κλείσει προ πολλού εστιατόρια και σχολεία.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Σουηδία: Η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση σε αριθμό θανάτων με άλλους 170 νεκρούς"

Γαλλία: Μειωμένες για πρώτη φορά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, στους 17.167 οι νεκροί

Τουλάχιστον 17.167 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον νέο κορονοϊό στη Γαλλία από τις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα απόψε ο Γενικός Διευθυντής των υπηρεσιών υγείας.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, οι εισαγωγές σε νοσοκομεία παρουσιάζουν μείωση.

Πιο αναλυτικά, 10.643 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε νοσοκομεία και 6.524 σε οίκους ευγηρίας. Οι αριθμοί αυτοί συνιστούν μεγάλη αύξηση (+1.428 νεκροί) σε σύγκριση με τον απολογισμό της Τρίτης, όμως το γεγονός αυτό εξηγείται από την «αναθεώρηση» των στοιχείων, εξήγησε ο Ζερόμ Σαλμόν.

Ο αριθμός των ασθενών είναι μειωμένος κατά 513 ανθρώπους, επειδή πολλοί ασθενείς ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο. «Είναι η πρώτη μείωση και πρέπει να χαιρετίσουμε» αυτό το γεγονός, είπε ο Σαλμόν κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στην εντατική συνεχίζει επίσης να μειώνεται (-273 σήμερα), για έβδομη ημέρα. Ωστόσο παραμένει ακόμη υψηλός, στους 6.457 ανθρώπους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Μειωμένες για πρώτη φορά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, στους 17.167 οι νεκροί"

Παναγιωτόπουλος σε τηλεδιάσκεψη ΝΑΤΟ: Να διαθέσετε επιπρόσθετες δυνάμεις στο Αιγαίο

Συνεδρίασαν σήμερα σε έκτακτη σύνοδο οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ μέσω κρυπτογραφημένου συστήματος επικοινωνίας και εξέτασαν τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία η συμμαχία συμβάλλει στη στήριξη των κρατών - μελών εναντίον του κορονοϊού "Covid-19", καθώς και τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η επιδημία στο περιβάλλον ασφάλειας της Ευρώπης.

Οι υπουργοί 'Αμυνας επικύρωσαν συστάσεις της συμμαχίας προς ενίσχυση των δομών πολιτικής προστασίας των κρατών - μελών και ανέθεσαν στις στρατιωτικές αρχές την επεξεργασία προτάσεων περαιτέρω συμβολής των στρατιωτικών δυνάμεων στην υποστήριξη των δημοσίων συστημάτων υγείας, κυρίως μέσω της ετοιμότητας μεταφοράς ασθενών και ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού.

Επίσης συμφώνησαν στην αναγκαιότητα η συμμαχία να εξετάσει την ανάπτυξη νέων επιχειρησιακών σχεδίων για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας της κλίμακας "Covid-19", αντλώντας δεδομένα από τη σχετική εμπειρία των κρατών - μελών.

thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Παναγιωτόπουλος σε τηλεδιάσκεψη ΝΑΤΟ: Να διαθέσετε επιπρόσθετες δυνάμεις στο Αιγαίο"

Κορωνοϊός - Λάρισα: Δύο νέα κρούσματα στον οικισμό Ρομά της Νέας Σμύρνης

Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν από την διαδικασία της ιχνηλάτησης στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 37.

Όπως μεταδίδει ο ιστότοπος larissanet.gr, πρόκειται για δύο άντρες 25 και 27 ετών οι οποίοι έδωσαν δείγμα και βρέθηκε θετικό από το ακτινολογικό εργαστήριο του ΠΓΝΛ. Οι δύο νεαροί παραμένουν με ήπια συμπτώματα σε θαλάμους αρνητικής πίεσης ενώ δεν αποκλείεται αύριο να μεταφερθούν στην «Αρωγή».

Εν τω μεταξύ είμαστε εν αναμονή των αποτελεσμάτων των επιδημιολογικών τεστ που έγιναν σήμερα στους 11 οικισμούς ρομά της Θεσσαλίας.

larissanet
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Λάρισα: Δύο νέα κρούσματα στον οικισμό Ρομά της Νέας Σμύρνης"

Κορονοϊός: Πάνω από 1.518 νεκροί στην Τουρκία

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι νεκροί που καταγράφηκαν μέσα σε ένα 24ωρο στην Τουρκία από τη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός ξεπέρασαν τους 100, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Ο κορονοϊός και οι αριθμοί στην Τουρκία

Από χθες το βράδυ άλλοι 4.281 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον ιό και 115 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους.

Ο επίσημος απολογισμός πλέον στην Τουρκία ανέρχεται στους 1.518 νεκρούς και περίπου 70.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει λάβει σειρά μέτρων για να ανακόψει την εξάπλωση της Covid-19: τα σχολεία έκλεισαν, οι πτήσεις διακόπηκαν και οι συναθροίσεις απαγορεύτηκαν ενώ τα Σαββατοκύριακα επιβάλλεται καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 30 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Σε καραντίνα βρίσκονται επίσης οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών και κάτω των 20, καθώς και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Πάνω από 1.518 νεκροί στην Τουρκία"

Κορωνοϊός στις ΗΠΑ: Στους 30.000 οι νεκροί, διπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα

Κάτω από τον εφιάλτη του κορωνοϊού ζουν οι πολίτες των ΗΠΑ, της χώρας που καταμετρά πλέον 30.000 νεκρούς, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Η Αμερική βρίσκεται πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη με τα περισσότερα θύματα της πανδημίας.

Σε μία μόνο εβδομάδα διπλασιάστηκαν οι θάνατοι, γεγονός που εγείρει ζωηρή ανησυχία.

Την ίδια στιγμή τα κρούσματα στις ΗΠΑ υπερβαίνουν τις 600.000, ενώ απασχολεί πολύ το θέμα της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να επιδιώκει την συγκεκριμένη ενέργεια εντός ολίγων εβδομάδων, με τους κυβερνήτες ωστόσο να μην συντάσσονται με την άποψή του.

Μάλιστα, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, της πολιτείας που το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε πάνω από 750 νεκρούς, Άντριου Κουόμο, τονίζει ότι ο Τραμπ δεν είναι βασιλιάς και πως βρίσκονται ακόμη στη ζώνη του κινδύνου.

Σχολίαστηκε, ακόμη σε μεγάλο βαθμό η απόφαση - «βόμβα» του Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλλει τη χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κίνηση που φτάνει ύστερα από επικρίσεις αξιωματούχων του αμερικανικού κυβερνητικού επιτελείου περί μη έγκαιρης δραστηριοποίησης από πλευράς του Οργανισμού.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, έβαλε κατά της Κίνας τονίζοντας πως εξακολουθεί να κρύβει στοιχεία σχετικά με τον κορωνοϊό.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός στις ΗΠΑ: Στους 30.000 οι νεκροί, διπλασιάστηκαν σε μία εβδομάδα"

Μετά το Πάσχα τα 400 ευρώ στους ανέργους- Ικανοποίηση στο Μαξίμου για το 2% στο 7ετες ομόλογο

Λίγες ώρες μετά τη νέα επιτυχημένη έκδοση 7ετούς ομολόγου, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων. Το βασικό της αντικείμενο ήταν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για να στηρίξει την οικονομία και η πορεία υλοποίησής τους.

Πέραν των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται, όπως οι αναστολές ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, η επιδότηση επιτοκίου ενήμερων δανείων, η περίοδος χάριτος δανειακών υποχρεώσεων, σήμερα και αύριο, Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη, πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων:
  • Το επίδομα των 800 ευρώ σε 685.165 εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή (και έχουν δηλωθεί στο σύστημα Εργάνη και ταυτοποιηθεί από τους εργοδότες). Η συνολική δαπάνη είναι 548.132.000 ευρώ.
  • Το ποσό των 400 ευρώ στους πρώτους 17.728 επιστήμονες με επιταγές κατάρτισης που ενεργοποιήθηκαν από 9 έως 12 Απριλίου. Οι επόμενες πληρωμές θα γίνουν την άλλη εβδομάδα.
Παράλληλα, προωθείται η Κοινή Υπουργική Απόφαση για να πληρωθεί μετά το Πάσχα το επίδομα των 400 ευρώ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός για τους μακροχρόνια ανέργους.

Σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, η Ελλάδα άντλησε από τις αγορές 2 δισ. ευρώ με την έκδοση επταετούς ομολόγου και επιτόκιο 2%. Υπενθυμίζεται ότι με την προηγούμενη έκδοση 7ετούς ομολόγου, τον Ιούλιο του 2019, η Ελλάδα είχε δανειστεί 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,9%. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δανειστεί το Φεβρουάριο 2018, πάλι με επταετές ομόλογο, ποσό 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%, δηλαδή με επιτόκιο πολύ υψηλότερο από το επιτόκιο με το δανείστηκε σήμερα η χώρα μας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ακόμη λοιπόν και μέσα στην παγκόσμια οικονομική καταιγίδα, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει πρόσβαση στις αγορές με λογικό επιτόκιο. Αυτό αποδεικνύει ότι οι αγορές εμπιστεύονται την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική και τη Δημόσια Περιουσία, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιτης.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μετά το Πάσχα τα 400 ευρώ στους ανέργους- Ικανοποίηση στο Μαξίμου για το 2% στο 7ετες ομόλογο"

Δημοσκόπηση Alpha: Δείτε τη διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Πώς αξιολογούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό – Η δημοτικότητα Τσιόδρα και Χαρδαλιά

Μεγάλο προβάδισμα 23,3 μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της MARC για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Στα ύψη η δημοτικότητα του Σ. Τσιόδρα και του Ν. Χαρδαλιά, καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης. Στηρίζει τα μέτρα για τον κορωνοϊό η μεγάλη πλειοψηφία.
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 23,3 μονάδες, συγκεντρώνοντας 43,6% έναντι 20,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 5,4%, το ΚΚΕ με 4,8%, η Ελληνική Λύση με 3,1%, το ΜέΡΑ25 με 2% και η Χρυσή Αυγή με 1,5%.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 63,1%, έναντι 19,1% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ», λέει το 17,8% των ερωτηθέντων.

Στηρίζουν τα μέτρα περιορισμού

Το 80,4% απαντά πως τα μέτρα περιορισμού διασποράς της επιδημίας, ήταν αναγκαία, το 10,5% πως είναι ανεπαρκή και ότι χρειάζονται περισσότερα και το 8,7% πως είναι υπερβολικά.
.
Το 75,9% αξιολογεί θετικά τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων που έλαβε η κυβέρνηση, το 20% τα αξιολογεί αρνητικά, και το 5,1% απαντά πως δεν γνωρίζει.
Ως προς τη συμβολή των υπουργών στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Βασίλης Κικίλιας συγκεντρώνει ποσοστό 19,3%, το Χρ. Σταϊκούρας 13,7%, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης 13,2%, ο Άδωνις Γεωργιάδης 12,7%, ο Νίκος Χαρδαλιάς 11%, ο Νίκος Δένδιας 7,6%, η Νίκη Κεραμέως 5,8%, ο Κυριάκος Πιερρακάκης 4,6%, ο Τάκης Θεοδωρικάκος 4,3% και ο Γιάννης Βρούτσης 3%.

Τι λένε για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ως προς τις οικονομικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το 43,8% τις θεωρεί μη ρεαλιστικές, το 26,9% απαντά πως δεν τις έχει ακούσει, το 20,7% απαντά πως είναι ρεαλιστικές, και το 6,7% απαντά πως δεν μπορεί να κρίνει τα μέτρα.
Μάλιστα, το 51% απαντά πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, το 25,5% απαντά πως τα πράγματα θα ήταν περίπου τα ίδια και το 9,9% καλύτερα.

Στα ύψη η δημοτικότητα του Σ. Τσιόδρα

Στα ύψη η δημοτικότητα του Σ. Τσιόδρα με τις θετικές γνώμες να φτάνουν το 94,6%, ενώ οι αρνητικές γνώμες αγγίζουν μόλις το 3,7%
Υψηλή είναι η δημοτικότητα και του Νίκου Χαρδαλιά με 84,3% των θετικών απόψεων ενώ οι αρνητικές γνώμες φτάνουν μόλις το 12,2%.
Το 66,7% απαντά πως παρακολουθεί καθημερινά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, το 12,2% παρακολουθεί τέσσερις με πέντε ημέρες, το 10,3% δύο με τρεις ημέρες, σπανιότερα λέει το 4,5%.

Τι θα κάνουν το Πάσχα

Ως προς το τι θα κάνουν οι πολίτες το Πάσχα, το 91,6% απαντά πως θα παραμείνει στο σπίτι, το 6% θα μείνει σπίτι με συγγενείς, το 1,2% θα κάνει επίσκεψη σε συγγενείς, το 0,5% απαντά πως θα συναντήσει φίλους και το 0,9% δηλώνει πώς… θα πάει στο εξοχικό τουπαρά τις απαγορεύσεις.
Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 90,2% δηλώνει πως δεν θα πάει στην εκκλησία, το 6,8% θα πάει στηνεκκλησία, αλλά μόνος του και το 3% δηλώνει πως σκοπεύει να αψηφήσει τις απαγορεύσεις και να πάει στον επιτάφιο ή την Ανάσταση.

Οι συνέπειες του εγκλεισμού

Το 36,8% απαντά πως με την καραντίνα ήρθαν πιο κοντά οι οικογένειες, το 46,6% απαντά πως δεν άλλαξε η ζωή του, το 8,5% απαντά πως έχει περισσότερες εντάσεις, ενώ το 8,1% απαντά πως μένει μόνο του άρα δεν επηρεάζεται κάπως.

Τι φοβούνται περισσότερο

Το 68,3% απαντά πως φοβάται περισσότερο για την υγεία του, το 12,7% για το εισόδημά του και το 18,4% και για τα δύο.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alpha: Δείτε τη διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Πώς αξιολογούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό – Η δημοτικότητα Τσιόδρα και Χαρδαλιά"

Κορωνοϊός - Ηλεία: Aσθενής με κορωνοϊό εξακολουθεί να νοσεί για 40 μέρες χωρίς συμπτώματα

Ένας 50χρονος από την Ηλεία, διαγνώστηκε με κορωνοϊό πριν από 40 ημέρες και συνεχίζει μέχρι σήμερα να νοσεί, αφού και τα τέσσερα τεστ που έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα βγαίνουν θετικά.

Ο 50χρονος άνδρας ήταν ένας από τους εκδρομείς στα Ιεροσόλυμα. Εμφάνισε συμπτώματα μία εβδομάδα μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου για 10 ημέρες.

Από τότε μέχρι σήμερα, ένα μήνα μετά το εξιτήριό του, κάνει κάθε εβδομάδα το τεστ και κάθε φορά βγαίνει θετικός στον κορωνοϊό. Παρότι δεν έχει καθόλου συμπτώματα.



«Δεν μας έχουν δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση. Μας είπε μια γιατρός ότι είναι η τρίτη περίπτωση σε όλη την Ελλάδα που συνεχίζει να είναι θετικός τόσες μέρες» ανέφερε η 44χρονη γυναίκα του, που είχε νοσήσει επίσης από κορωνοϊό, μιλώντας σε εκπομπή του Mega.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, παθολόγο λοιμωξιολόγο, καθηγητή παθολογίας ιατρικού τμήματος πανεπιστημίου Πατρών, οι 40 μέρες είναι από τα μεγαλύτερα διαστήματα που χρειάζεται προκειμένου να βγει ένα τεστ αρνητικό.

«Υπάρχει περίπτωση σε μερικούς ανθρώπους, παρότι έχει περάσει μεγάλο διάστημα, ειδικά όταν είναι ήπια τα συμπτώματα, να παραμείνει έστω και ελάχιστο ιικό φορτίο εκεί που το ελέγχουμε».

Ο κ. Γώγος σημείωσε πως κατά πάσα πιθανότητα δεν μεταδίδεται ο ιός μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά για λόγους ασφαλείας πρέπει να τηρούνται οι κανόνες της καραντίνας.

Όσον αφορά τη μετάβαση στην επόμενη μέρα μετά την πανδημία, ο καθηγητής σημείωσε πως θα είναι ομαλή για την Ελλάδα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Ηλεία: Aσθενής με κορωνοϊό εξακολουθεί να νοσεί για 40 μέρες χωρίς συμπτώματα"

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα – Πότε λήγει η προθεσμία

Άνοιξε η εφαρμογή του TAXISnet για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις με τα εισοδήματα του 2019. Η προθεσμία για να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις λήγει στις 30 Ιουνίου.
Το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης δεν έχει ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με πέρυσι ενώ και φέτος οι περισσότεροι κωδικοί και ειδικά αυτοί που αφορούν τα εισοδήματα, τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί και τα τεκμήρια είναι προσυμπληρωμένα.
Οι φορολογούμενοι, ενόψει της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν εντός του 2019 θα φορολογηθούν με βάση το πλαίσιο που ίσχυε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και ο φόρος που θα περιέχουν τα εκκαθαριστικά του 2020 θα κυμαίνεται στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, εφόσον δεν έχουν μεταβληθεί τα εισοδήματα.
Ειδικότερα, για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν φέτος ισχύσουν τα εξής:
  • Φορολογική κλίμακα: Με συντελεστές 22% – 45% θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα επιβάλλεται φόρος:
    • 22% για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
    • 29% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 20.000 ευρώ και μέχρι τις 30.000 ευρώ
    • 37% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ
    • 45% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.
  • Έκπτωση φόρου: Μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες κερδίζουν έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 1.900-2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Ειδικά για τους έχοντες ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις, καθώς επίσης και για τα ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ από αγροτικές δραστηριότητες που αποκτούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες προβλέπεται έκπτωση φόρου:
    • 900 ευρώ, εάν δεν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα.
    • 950 ευρώ, εάν έχουν ένα παιδί .
    • 000 ευρώ, εάν υπάρχουν δύο παιδιά .
    • 100 ευρώ εάν υφίστανται 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα.

Κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου
Οι φορολογούμενοι για να δικαιούται την έκπτωση φόρου έως 1.900 -2.100 ευρώ θα πρέπει κατά τη διάρκεια του 2019 να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking) δαπάνες για αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό:
  • 10% του ετησίου εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
  • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- ατομικό του εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως 30.000 ευρώ και
  • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. Το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 22%.
  • Εισοδήματα από ακίνητα: Με συντελεστές από 15% έως 45% θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από ακίνητα. Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται κλίμακα με τους εξής συντελεστές:
    • 15% μέχρι 12.000 ευρώ.
    • 35% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.
    • 45% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.
  • Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα καταβάλλουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία υπολογίζεται κλιμακωτά με συντελεστές από 2,2% έως 10%.
  • Προκαταβολή φόρου: Επιβάλλεται προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους με συντελεστή 100% επί του κυρίου φόρου εισοδήματος, σε όσους δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματικές ή και αγροτικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και σε όσους φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
  • Τέλος επιτηδεύματος: Επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος από 400 έως 650 ευρώ σε κάθε φορολογούμενο που έχει ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα: Οι φορολογούμενοι που ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες θα πληρώσουν και για τη χρήση του 2019 το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ και σε επιπλέον 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογικές δηλώσεις 2020: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα – Πότε λήγει η προθεσμία"

Κορωνοϊός: 57χρονη με διαβήτη το 103ο θύμα του ιού

Μια 57χρονη γυναίκα είναι το 103ο θύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη και είχε υποκείμενο νόσημα- σακχαρώδη διαβήτη.

Νωρίτερα, στη διάρκεια της καθημερινής, επίσημης ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας είχε κάνει γνωστό ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται στα 2.192, 22 περισσότερα από χθες. 559 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδι και 899 με επαφές γνωστού κρούσματος.

Οι νεκροί στην Ελλάδα από τον φονικό ιό ανέρχονται σε 103.

Παράλληλα, 29 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ 72 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι.

Αναλυτικότερα, μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 22 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πια σε 2.192 και το 56,4% εξ αυτών να είναι άνδρες.

Διασωληνωμένοι παραμένουν 72 συμπολίτες μας, με μέση ηλικία τα 68 έτη. Εξ αυτών, οι 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 82% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι μεγάλης ηλικίας.

Το ευχάριστο νέο είναι πως 29 άνθρωποι έχουν βγει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 50.000 τέστ για την ανίχνευση του ιού.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 57χρονη με διαβήτη το 103ο θύμα του ιού"

«Συνωστισμός» από δέματα στον σταθμό των ΚΤΕΛ στην Αθήνα

Τελείως διαφορετική είναι η φετινή εικόνα στον σταθμό των ΚΤΕΛ στον Κηφισό καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων ελέω κοροναϊού, έχουν ακυρωθεί πάρα πολλά δρομολόγια και οι ταξιδιώτες είναι ελάχιστοι και μόνο όσοι έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Αντί για επιβάτες, ο σταθμός έχει γεμίσει από δέματα που έρχονται από την επαρχία και τα οποία στην πλειοψηφία τους έχουν: αρνιά, πατάτες κάρβουνα, κρασί καθώς και πασχαλινά σοκολατένια αβγά.

Οι υπάλληλοι των ΚΤΕΛ με την αστυνομία βρίσκονται στο σημείο ώστε να υπενθυμίζουν στους πολίτες που έχουν έρθει για τις σχετικές παραλαβές, να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας.

Χαρακτηριστική είναι η φράση μίας κυρίας, για την φετινή πρωτόγνωρη κατάσταση: «Όταν δεν πάμε εμείς στο χωριό, έρχεται το χωριό σε εμάς».

Δείτε τις σχετικές εικόνες από τον σταθμό των ΚΤΕΛ:

news
Διαβάστε Περισσότερα » "«Συνωστισμός» από δέματα στον σταθμό των ΚΤΕΛ στην Αθήνα"

Η Γερμανία προτείνει να καλύψουν το μερίδιο των ΗΠΑ στον ΠΟΥ η ΕΕ και η Βρετανία

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag), κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Μεγάλη Βρετανία να αποδεχθούν προσωρινά να καταβάλουν τις εισφορές των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τις οποίες ανέστειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λόγω φερόμενων λαθών στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός πρότεινε «η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Μεγάλη Βρετανία να καλύψουν προσωρινά τις εισφορές των ΗΠΑ. Αυτό είναι απαραίτητο τόσο λόγω των απαιτήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού όσο και για λόγους εξωτερικής πολιτικής. Αν θέλουμε να περιορίσουμε την επιρροή της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τότε η αναστολή της χρηματοδότησης (εκ μέρους των ΗΠΑ) θα πρέπει να χαρακτηρισθεί αντιπαραγωγική», είπε ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung, η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη αύριο Πέμπτη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag επισήμανε επίσης ότι «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, υπό τον Γενικό Διευθυντή του Tedros Adhanom Ghebreyesus, είναι συνυπεύθυνος για το γεγονός ότι ο κόσμος αντέδρασε πολύ αργά στην εξάπλωση του κορονοϊού. Η κριτική που είναι σωστή, δεν μεταβάλλεται σε λανθασμένη, επειδή την διατύπωσε ο Τραμπ. Αυτό όμως το θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί μετά την κρίση», τόνισε ο Ρέτγκεν.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γερμανία προτείνει να καλύψουν το μερίδιο των ΗΠΑ στον ΠΟΥ η ΕΕ και η Βρετανία"

Κορωνοϊός - Σκόπια: Στα 974 τα κρούσματα και 45 οι νεκροί

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη Βόρεια Μακεδονία ανήλθε πλέον στα 974, καθώς το περασμένο 24ωρο διαγνώστηκαν 66 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα περισσότερα (27) καταγράφηκαν στην πόλη Κουμάνοβο ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Τα περισσότερα από τα 974 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί στα Σκόπια (339), στο Κουμάνοβο (262) και στο Πρίλεπ (89).

Ακόμη, ένας άνθρωπος που είχε προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό έχασε σήμερα τη ζωή του, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων από τη νόσο να ανέρχεται στους 45.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε την χρονική επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών κατά τη διάρκεια της εορτής του Πάσχα, σε όλη την επικράτεια. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινήσει τη Μ. Παρασκευή (17 Απριλίου) στις 4 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη (21 Απριλίου) στις 5 π.μ. Συνολικά, οι πολίτες της χώρας θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους 85 συνεχόμενες ώρες.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Σκόπια: Στα 974 τα κρούσματα και 45 οι νεκροί"

Σταϊκούρας για 7ετές ομόλογο: Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές και τα κατάφερε

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα για τη σημερινή έκδοση 7ετούς ομολόγου.

Αναλυτικά:

«Σήμερα η Ελλάδα, μέσα στις αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει παγκοσμίως η πανδημία, βγήκε στις αγορές. Και τα κατάφερε!
Η έκδοση 7ετούς ομολόγου, ύψους 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2%, αποτελεί θετική εξέλιξη.
Οι Έλληνες μπορούμε να αισθανόμαστε ικανοποίηση, αφού το κόστος δανεισμού είναι ίσο της αντίστοιχης έκδοσης Ιουλίου του 2019, με πολύ καλύτερο μάλιστα τότε οικονομικό περιβάλλον.
Και είναι πολύ χαμηλότερο της αντίστοιχης έκδοσης Μαρτίου του 2018, όταν διαμορφώθηκε στο 3,5%.
Σημειώνω, επιπροσθέτως, την καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης, δεδομένου ότι η πλειοψηφία είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές.
Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό και πολιτικό εγχείρημα πέτυχε!
Η εμπιστοσύνη των αγορών στην Κυβερνητική πολιτική επιβεβαιώνεται!
Η Ελλάδα απέδειξε ότι και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, μπορεί να τα καταφέρει!».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας για 7ετές ομόλογο: Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές και τα κατάφερε"

Κορωνοϊός - Βέλγιο: Το 50% των θανάτων καταγράφηκε σε οίκους ευγηρίας

Οι οίκοι ευγηρίας καταγράφουν το σχεδόν 50% των θανάτων από τον κορωνοϊό στο Βέλγιο, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που συμπεριλαμβάνει στον ημερήσιο απολογισμό των θανάτων από την πανδημία τους ανθρώπους που δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και έχουν εκδηλώσει συμπτώματα της ασθένειας, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι νοσούν.

Αυτό ίσως να βοηθήσει στο να εξηγηθεί γιατί το Βέλγιο, μια μικρή χώρα με πληθυσμό 11,5 εκατομμύρια ανθρώπους, που βρίσκεται σε καραντίνα από τις 18 Μαρτίου, καταγράφει αυτή τη στιγμή τον πέμπτο μεγαλύτερο απολογισμό νεκρών στην Ευρώπη, μπροστά από άλλα κράτη με μεγαλύτερους πληθυσμούς όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Ενδεικτικό του φόβου ότι πολλά άλλα κράτη ενδέχεται να μην καταγράφουν επαρκώς τους νεκρούς, η Βρετανία δημοσίευσε χθες στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο πραγματικός απολογισμός των θανάτων είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος από τα στοιχεία της κυβέρνησης, που αναφέρονται μονάχα σε ανθρώπους που πέθαναν σε νοσοκομεία.

Το Βέλγιο καταμετρά προς το παρόν 33.573 κρούσματα και 4.440 θανάτους. Από τους θανάτους αυτούς, το 46% καταγράφηκε σε οίκους ευγηρίας, βάσει των τελευταίων στοιχείων. Εκ των 283 θανάτων που καταγράφηκαν χθες, το 63% ήταν σε γηροκομεία.

Με το ποσοστό θνησιμότητας γύρω στο 12%, το Βέλγιο είναι η πλέον πληγείσα μικρή χώρα της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Reuters.

Στον οίκο ευγηρίας Residence Christalain στις Βρυξέλλες, η ένοικος Μαρί Λουίζ Παρ είπε στο Reuters σήμερα πως φοβάται: «Το άγχος είναι ολοένα και μεγαλύτερο, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι».

Έπειτα από επανειλημμένες εκκλήσεις από περιφερειακούς φορείς, ηβελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όλο το προσωπικό και οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας θα υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει 3 εβδομάδες.

«Ωρολογιακή βόμβα»

Η Βαλερί Βικτόρ, μέλος της συνομοσπονδίας νοσοκομείων και οίκων ευγηρίας στις περιοχές των Βρυξελλών και της Βαλλωνίας περιγράφει στο Reuters:

«Πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα. Γνωρίζαμε ότι την ημέρα που εκραγούν οι βόμβες στα γηροκομεία, θα τυλιχθούν στις φλόγες και η φωτιά θα είναι δύσκολο να κατασβεστεί».

«Πρέπει να πάρουμε σαφή μέτρα προκειμένου να βοηθήσουμε τους διευθυντές των οίκων ευγηρίας, τους νοσηλευτές, να λάβουν όλα τα μέτρα που μπορούν για να περιορίσουν τις επιπτώσεις αυτής της έκρηξης».

Και άλλες χώρες ενδέχεται να βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, όμως δεν αντικατροπτίζεται στα στατιστικά τους.

Στην Ολλανδία, για παράδειγμα, μεγάλος αριθμός των θανάτων από τον νέο κορονοϊό ενδέχεται να μην έχει καταγραφεί, καθώς δεν έχει διενεργηθεί επαρκής αριθμός τεστ σε γηροκομεία.

Στην Ιταλία, ξεκίνησαν τα τεστ στους οίκους ευγηρίας την περασμένη εβδομάδα.

Η Γαλλία συμπεριλαμβάνει τους θανάτους στους οίκους ευγηρίας στον επίσημο απολογισμό των θυμάτων, όμως πρέπει πρώτα να έχουν ήδη υποβληθεί σε εξετάσεις και να έχουν επιβεβαιωθεί ότι νοσούν από την Covid-19.

Οι οίκοι ευγηρίας του Βελγίου έχουν προς το παρόν επαρκή αριθμό μασκών, ωστόσο καταγράφουν ελλείψεις σε αποθέματα οξυγόνου για τους αναπνευστήρες, επιβεβαίωσε ο Φίλιπ ντε Μπάκερ, υπουργός που έχει αναλάβει τον συντονισμό της διαχείρισης της κρίσης του νέου κορονοϊού. 


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Βέλγιο: Το 50% των θανάτων καταγράφηκε σε οίκους ευγηρίας"

«Σφάζει με το γάντι» ο ΠΟΥ τον Τραμπ – «Εμείς κοιτάμε να σώσουμε ζωές»

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ απαντά στον… πόλεμο του Τραμπ χωρίς καν να τον κατονομάζει. Παγκόσμιες αντιδράσεις μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να… κλείσει την στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Η “μόνη ανησυχία” του ΠΟΥ είναι να βοηθήσει τις χώρες που δίνουν μάχη κατά της πανδημίας Covid-19 να “σώσουν ζωές”. Αυτό δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετά την αναστολή της αμερικανικής χρηματοδότησης στον οργανισμό του ΟΗΕ.

“Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η μόνη έγνοια του ΠΟΥ είναι να βοηθήσει όλους τους ανθρώπους για να σωθούν ζωές και να τερματιστεί η πανδημία Covid-19”, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους στον λογαριασμό του στο Twitter, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ρητά στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Νέος εχθρός του Τραμπ ο ΠΟΥ

Στο επίκεντρο της διαμάχης με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, ο οποίος τον κατηγορεί ότι υποβάθμισε την έκταση της επιδημίας και καθυστέρησε να καλέσει σε εγρήγορση τον κόσμο για την εξάπλωσή του, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους επαναδημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Twitter μηνύματα υποστήριξης από πολιτικές προσωπικότητες, ερευνητές και απλούς πολίτες.

“Δούλεψα για τον ΠΟΥ επί 10 χρόνια πάνω στην ευλογιά, την πολιομυελίτιδα, την τύφλωση, τη βοήθεια (στα θύματα του) τσουνάμι. Δούλεψα μαζί με έξι γενικούς διευθυντές. Για μένα, ο Δρ Τέντρος και η Γκρο Μπρούντλαντ ήταν οι καλύτεροι. Υπάρχει μια πραγματική πολιτική εκστρατεία εναντίον του Δρα Τέντρος”, δήλωσε ο Αμερικανός επιδημιολόγος Λάρι Μπρίλιαντ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι αναστέλλει τη συνεισφορά των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΠΟΥ λόγω της “κακής διαχείρισης” του στην πανδημία.

Τι προσάπτει ο… Mr. 45 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Η Ουάσινγκτον εκφράζει τη λύπη της κυρίως γιατί τα δικά της μέτρα απέναντι στην κρίση, συγκεκριμένα το σταδιακό κλείσιμο των συνόρων της, είχαν συναντήσει “ισχυρή αντίσταση” από τον ΠΟΥ, ο οποίος “συνέχισε να χαιρετίζει τους Κινέζους ηγέτες για την ‘διάθεσή τους για ανταλλαγή πληροφοριών’ “.

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεισφέρουν με “400 έως 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως” στον οργανισμό, έναντι περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων “και ακόμη λιγότερο” της συνεισφοράς της Κίνας.

Ο ΠΟΥ απορρίπτει τις κατηγορίες περί μεροληψίας υπέρ της Κίνας και βεβαιώνει ότι προσαρμόζει τις συστάσεις του σε συνάρτηση με τις επιστημονικές πληροφορίες που λαμβάνει για τη συμπεριφορά του νέου κορονοϊού, τη μετάδοσή του και τα μέσα καταπολέμησής του.”Ο ΠΟΥ δεν κάνει πολιτική”, τόνισε ο Τέντρος.

Η απόφαση των ΗΠΑ να στερήσουν από τον ΠΟΥ τη συνεισφορά τους επικρίθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση, αλλά και από τον Μπιλ Γκέιτς, τον συνιδρυτή της Microsoft, του οποίου το ίδρυμα είναι ο πρώτος ιδιωτικός φορέας που συνεισφέρει στον προϋπολογισμό του ΠΟΥ, που έχει την έδρα του στη Γενεύη.

Λίγο αργότερα… μίλησε επίσημα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας “εξέφρασε τη λύπη” του σήμερα για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει τη χρηματοδότηση του οργανισμού, τον οποίο κατηγορεί για κακή διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

“Λυπούμαστε για την απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να διατάξει τη διακοπή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω διαδικτύου.

Η διαχείριση της πανδημίας της Covid-19 από τις παγκόσμιες αρχές υγείας θα εξεταστεί “εν ευθέτω χρόνω”, διαβεβαίωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της ΠΟΥ. “Εν ευθέτω χρόνω, οι επιδόσεις του ΠΟΥ στη μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19 θα εξεταστούν από τα κράτη μέλη του ΠΟΥ και από ανεξάρτητα όργανα που υπάρχουν για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ευθύνης”, διευκρίνισε τονίζοντας ότι “αυτό είναι μέρος της συνήθους διαδικασίας που ακολουθούν τα κράτη μέλη”.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "«Σφάζει με το γάντι» ο ΠΟΥ τον Τραμπ – «Εμείς κοιτάμε να σώσουμε ζωές»"

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Το Πάσχα θα ισχύσει ό,τι και κάθε μέρα

«Κάθε προσπάθεια φιλικής συνάθροισης σε αυλές και πιλοτές αποτελεί μια ακόμη εστία διασποράς της νόσου» δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, χαρακτηρίζοντας ως «στοίχημα ευθύνης» την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων κατά τις ημέρες του Πάσχα.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε σειρά ερωτημάτων που υποβάλλονται αναφορικά με τις ημέρες του Πάσχα, υπενθυμίζοντας πως και τις ημέρες αυτές «ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει στα ακέραιο», δηλαδή μετακινήσεις μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους -και σίγουρα όχι μετακινήσεις φίλων και συγγενών-, όπως και πρόστιμα για υπαίθριες συγκεντρώσεις.



«Ρωτούν για την αστυνομία»

«Ρωτούν κάποιοι αν θα στείλουμε την αστυνομία» γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι πέραν της συλλογικής υπευθυνότητας, «η αστυνομία σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να παρεμβαίνει εκεί, όπου παραβιάζονται οι νόμοι του κράτους». Σε κάθε περίπτωση, «το αρνί ή θα το ψήσουμε μόνοι στο σπίτι ή στο φούρνο της γειτονιάς» αποφάνθηκε ο κ. Χαρδαλιάς, ζητώντας να «μη θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τη ζωή των ηλικιωμένων».

«Η συζήτηση που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να επιδείξουμε υπομονή και καρτερικότητα» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς και «στις 27 Απριλίου να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο» πρόσθεσε, με αφορμή τα σενάρια επανόδου στην κανονικότητα. «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κούραση αλλά έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας» πρόσθεσε στην ίδια κατεύθυνση και γνωστοποίησε ακόμη πως «η κυβέρνηση προφανώς προετοιμάζεται με σχέδιο και μέθοδο, αλλά τα μέτρα ισχύουν μέχρι 27 τις Απριλίου», καθώς «τα αισιόδοξα σημάδια μπορούν πολύ εύκολα να ανατραπούν».

Έλεγχοι στις πτήσεις

Παράλληλα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς αρνητικά υπήρξαν όλα (και τα 215) τα δείγματα που λήφθηκαν χθες από 3 πτήσεις που έφτασαν στη χώρα από τη Λάρνακα, τη Ρώμη και τις Βρυξέλλες, ενώ σε ξενοδοχεία μεταφέρθηκαν σήμερα οι επιβάτες των πτήσεων από Λάρνακα και Βρυξέλλες που έφτασαν σήμερα στην Αθήνα, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία δειγματοληπτικού ελέγχου. Την ίδια ώρα, η απόπειρα δύο αλλοδαπών να σπάσουν την καραντίνα, από το ξενοδοχείο που βρισκόταν στα νότια προάστια, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή τους, την επιβολή προστίμων ύψους 5.000 ευρώ, αλλά και την ενημέρωση των πρεσβειών των χωρών τους. Στο σαφάρι ελέγχων, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, στην αφαίρεση πινακίδων από 236 οχήματα προέβησαν οι αστυνομικές αρχές λόγω καταχρηστικής μετακίνησης.

Εκτεταμένη επιχείρηση στη Θεσσαλία

Ταυτόχρονα με την καθημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, σε εξέλιξη βρισκόταν μια εκτεταμένη επιχείρηση σε όλους τους οικισμούς ρομά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αποκάλυψε ο κ. Χαρδαλιάς, με την Πολιτική Προστασία να έχει ενεργοποιήσει νέο πρωτόκολλο ασφαλείας στην περιοχή, με 1.200 ταυτόχρονους ελέγχους σε περιοχές και των τεσσάρων νομών, δηλαδή στη Λάρισα, στο Αλιβέρι, την Νέα Ιωνία, την Αγία Παρασκευή και την Νεάπολη στον νομό Μαγνησίας, στους Σοφάδες και την Νέα Ζωή στην Καρδίτσα, αλλά και στο Κηπάκι, τον Πύργο και το Καλαμάκι στα Τρίκαλα, αφού «τίποτα δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη» σχολίασε σχετικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Για προληπτικούς λόγους και ενόψει των γιορτών, παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας στα παραλιακά μέτωπα του Βόλου και της Πάτρας προχωρά η κυβέρνηση. Ειδικά στην Πάτρα -εκτός από τις περιοχές Νότιο Πάρκο και Πλαζ Αγυιάς- στους περιορισμούς περιλαμβάνεται και το παραλιακό πεζοδρόμιο μέχρι τη βόρεια πύλη (θεατράκι), με διάρκεια απαγόρευσης από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης τις καθημερινές και όλο το Σαββατοκύριακο. Για την μη τήρηση των μέτρων προστασίας, κλειστή θα μείνει στο εξής και η λαϊκή αγορά της Πτολεμαΐδας στο δήμο Εορδαίας, μετά από σχετική υπόδειξη των αρχών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Το Πάσχα θα ισχύσει ό,τι και κάθε μέρα"

Ιταλία: εσωπολιτικοί τριγμοί για πιθανή βοήθεια από τον ESM

Για τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε η ενεργοποίηση του ΕSM λόγω κορωνοϊού στην Ιταλία δεν αποτελεί λύση. Η Κεντροαριστερά είναι πιο διαλλακτική ενώ τα Πέντε Αστέρια δηλώνουν ότι ο ESM απέτυχε στην Ελλάδα.

Η Ιταλία σχεδιάζει την δεύτερη φάση, για την οποία θα χρειαστεί τεράστια οικονομική προσπάθεια: Το υπουργείο Eργασίας διαβεβαίωσε ότι από σήμερα θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα 600 ευρώ προς στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν σταματήσει να δουλεύουν. Το πρόβλημα όμως είναι πολύ μεγαλύτερο και αφορά το αν η χώρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την έκτακτη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ΕSM.
Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έχει καταστήσει σαφές ότι πρόκειται για ένα ξεπερασμένο μέσο, το οποίο είχε σχεδιαστεί για μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. «Είχε επινοηθεί για ασύμμετρες κρίσεις, ενώ η σημερινή κρίση είναι απόλυτα συμμετρική και αφορά όλους», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Πέντε Αστέρια: Ο ESM απέτυχε στην περίπτωση της Ελλάδας
«Ο ESM είχε επινοηθεί για ασύμμετρες κρίσεις, ενώ η σημερινή κρίση είναι απόλυτα συμμετρική και αφορά όλους»
«Ο ESM είχε επινοηθεί για ασύμμετρες κρίσεις, ενώ η σημερινή κρίση είναι απόλυτα συμμετρική και αφορά όλους»
Στην  πλειοψηφία που τον στηρίζει, όμως, έχει δημιουργηθεί μεγάλη ένταση. Η Kεντροαριστερά των Δημοκρατικών επιμένει ότι η χώρα πρέπει να κάνει χρήση του έκτακτου κονδυλίου 37 δισεκατομμυρίων που προσφέρει ο ESM, διότι δεν συνδέεται με κανέναν απολύτως όρο.
Τα Πέντε Αστέρια είναι από την πλευρά τους ξεκάθαρα αντίθετα. Θεωρούν  ότι ο ESM απέτυχε στην περίπτωση της Ελλάδας, και φοβούνται ότι οι δημοσιονομικοί όροι μπορεί να τεθούν εκ των υστέρων. Η λογική του κινήματος που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο είναι ότι αν  χώρα πει «ναι» στην χρηματοδότηση αυτή, δεν πρόκειται να υιοθετηθούν ποτέ νέα εργαλεία, για να στηριχθεί με διαφορετικό τρόπο η ευρωπαϊκή οικονομία.
Η όλη κατάσταση περιπλέκεται διότι η Λέγκα κατηγορεί εδώ και μέρες την κυβέρνηση Κόντε ότι στην πραγματικότητα νπροσπαθεί να κάνει χρήση του ESM, χωρίς να το πει ξεκάθαρα στους ιταλούς πολίτες. «Όλα τα μνημόνια είναι ολέθρια, πρέπει να κρατηθούμε σε μεγάλη απόσταση», συμπληρώνει ο Ματτέο Σαλβίνι. Ο Τζουζέπε Κόντε περπατά πάντως τώρα σε τεντωμένο σχοινί. Προς το παρόν θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο με νέες επαφές για να προωθήσει την λύση των ευρωομολόγων ενόψει της Διάσκεψης Κορυφής της 23ης Απριλίου.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: εσωπολιτικοί τριγμοί για πιθανή βοήθεια από τον ESM"

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: 102 νεκροί - 22 νέα κρούσματα - 2.192 συνολικά - 72 διασωληνωμένοι

Στα 2.192 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης 22 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα. 559 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με ταξίδι και 899 με επαφές γνωστού κρούσματος.



Οι νεκροί στην Ελλάδα από τον φονικό ιό ανέρχονται σε 102, καθώς άλλος ένας συνάνθρωπός μας έχασε τη ζωή του το τελευταίο 24ωρο.

Παράλληλα, 29 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ 72 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι.

Αναλυτικότερα, μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 22 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πια σε 2.192 και το 56,4% εξ αυτών να είναι άνδρες.

Διασωληνωμένοι παραμένουν 72 συμπολίτες μας, με μέση ηλικία τα 68 έτη. Εξ αυτών, οι 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 82% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι μεγάλης ηλικίας.

Το ευχάριστο νέο είναι πως 29 άνθρωποι έχουν βγει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 50.000 τέστ για την ανίχνευση του ιού.

«Η ευπαθής ομάδα του πληθυσμού, δηλαδή οι ηλικιωμένοι, παραμένουν το κύριο μέλημά μας και στην επόμενη φάση» σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας. Παράλληλα, είπε ότι δεν προβλέπεται τα πράγματα να είναι χειρότερα το καλοκαίρι.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στις δοκιμές περί των 70 εμβολίων σε όλο τον κόσμο αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Μόνο ένα, ωστόσο, όπως σημείωσε, έχει περάσει στη φάση 2, αλλά είναι μακριά από τη μαζική παραγωγή. Πάντα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα πρέπει να περιμένουμε 12 μήνες.

Παράλληλα, τόνισε πως, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, εκτιμάται πως θα αναμένονται νέα επιδημικά κύματα, εάν δεν υπάρξουν άλλα μέτρα (φάρμακα, εμβόλιο), μέχρι να υπάρξει συλλογική ανοσία.

Αναφερόμενος στα θεραπευτικά σχήματα, ο ίδιος σημείωσε πως αναμένονται ενθαρρυντικά νέα για φάρμακα τις επόμενες εβδομάδες και για εμβόλια τους επόμενους μήνες. Τόνισε, όμως, ότι το εμβόλιο θ' αργήσει, κάτι στο οποίο ήταν ξεκάθαρος.

Μακάρι να είναι λάθος οι εκτιμήσεις για δύο χρόνια ακόμα, υπογράμμισε, αναφορικά με την παρουσία του κορωνοϊού στον κόσμο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Τσιόδρας: 102 νεκροί - 22 νέα κρούσματα - 2.192 συνολικά - 72 διασωληνωμένοι"

Σόλτς: Πρώτα ο «λογαριασμός» για την ανάκαμψη της Ευρώπης και μετά η συζήτηση για ευρωομόλογο

«Χρειαζόμαστε σαφήνεια σχετικά με το πόσα χρήματα είναι απαραίτητα για την οικονομική ανάκαμψη και μόνο τότε μπορούμε να συζητήσουμε την δομή του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με εγγύηση των κρατών – μελών.

«Η πρόκληση της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης μετά την κρίση απαιτεί κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις», τόνισε ακόμη ο κ. Σολτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, με αφορμή την αποψινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και Τραπεζιτών των χωρών της G20.

Αναφερόμενος στο «μορατόριουμ» για το χρέος των φτωχότερων χωρών του πλανήτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι πρέπει να το εγγυηθούν οι μεγάλοι πιστωτές, καθώς αυτές οι χώρες χρειάζονται στήριξη. Σημείωσε δε ότι το μορατόριουμ θα πρέπει να συνοδεύεται από περισσότερα μέτρα με διεθνή συνεργασία – όχι μόνο των χωρών που συνήθως συμμετέχουν – στην οποία, όπως είπε, «η στήριξη της Κίνας θα είναι πολύ σημαντική».

Σε ό,τι αφορά τη χώρα του και την μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού, ο κ. Σολτς τόνισε ότι «η συνέχιση της εφαρμογής των περιορισμών είναι απαραίτητη προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ο κίνδυνος της μόλυνσης», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτά τα μέτρα είναι αποδεκτά από μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Οι πολίτες είναι «πολύ σύμφωνοι» με μέτρα που αφορούν την υγεία και την προστασία της, πρόσθεσε.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σόλτς: Πρώτα ο «λογαριασμός» για την ανάκαμψη της Ευρώπης και μετά η συζήτηση για ευρωομόλογο"

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Εφιαλτική είναι η διασπορά του κορωνοϊού ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι τις 128.000.

Στις ΗΠΑ, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, οι μολύνσεις ξεπερνούν το μισό εκατμμύριο, συγκεκριμένα είναι 600.000.

Συγκλονίζει το γεγονός ότι σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, καταγράφηκαν ένα εκατομμύριο κρούσματα κορωνοϊού.

Ωρολογιακή βόμβα αποτελούν στην Ευρώπη οι οίκοι ευγηρίας, όπου πολλοί θάνατοι δεν έχουν δηλωθεί.

Περιορίζεται, την ίδια στιγμή, ο αριθμός των νεκρών σε Ιταλία και Ισπανία, χώρες που μετά τις ΗΠΑ έχουν τα περισσότερα θύματα από την πανδημία, ενώ εκθετικά αυξάνονται οι θάνατοι και τα κρούσματα κορωνοϊού σε Γαλλία και Βρετανία, που αποφάσισαν παράταση της καραντίνας.

Η ήπειρος, πάντως, που έχει τους περισσότερους νεκρούς από κορωνοϊό είναι η Ευρώπη, σε πολλές από τις χώρες της οποίας, όπως σε Γερμανία και Αυστρία, έχει αρχίσει συζήτηση για σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

«Βράζουν» οι ειδικοί για το «ψαλίδι» στον ΠΟΥ

Δριμεία κριτική από κορυφαίους εμπειρογνώμονες και τον επικεφαλής του ΟΗΕ δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόφασή του να «παγώσει» τη συνδρομή των ΗΠΑ στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι ειδικοί, όχι μόνο καταδικάζουν την απόφασή του να προβεί σε μια τέτοια κίνηση την ώρα που ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την πανδημία του Covid-19, αλλά επισημαίνουν ότι η πράξη αυτή θα κοστίσει πολλές ανθρώπινες ζωές.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», πρώτος και καλύτερος ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε εντονότατα την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, τονίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι «απολύτως κρίσιμος για τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να κερδίσει τον πόλεμο κατά του Covid-19». Επισήμανε επίσης ότι «δεν ήταν η ώρα» να μειώσουμε τη χρηματοδότηση ή να αμφισβητήσουμε ό,τι έγινε.

«Μόλις γυρίσουμε επιτέλους τη σελίδα σε αυτήν την πανδημία, πρέπει να κοιτάξουμε πίσω για να κατανοήσουμε πώς μια τέτοια ασθένεια προέκυψε και διαδόθηκε τόσο γρήγορα με καταστροφικές συνέπειες σε όλο τον πλανήτη και πώς όλοι οι εμπλεκόμενοι αντέδρασαν στην κρίση», είπε ο Γκουτέρες και πρόσθεσε: «Τα διδάγματα που έχουν αντληθεί θα είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση παρόμοιων προκλήσεων, καθώς ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον. Αλλά τώρα δεν είναι η ώρα… Δεν είναι επίσης η ώρα να μειώσουμε τους οικονομικούς πόρους στις δράσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή οποιασδήποτε άλλης ανθρωπιστικής οργάνωσης για την καταπολέμηση του ιού».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news