facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Η Γερμανία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σύλληψης του Νετανιάχου εάν εκδοθεί ένταλμα από το ΔΠΔ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διατάξει τη σύλληψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εφόσον εκδοθεί σχετικό ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσε, ωστόσο, την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Ερωτώμενος εάν η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ζητούσε τη σύλληψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου σε γερμανικό έδαφος, στην περίπτωση που είχε εκδοθεί ανάλογο ένταλμα, ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ απάντησε: «Φυσικά, τηρούμε τον νόμο», τονίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για υποθετικό ερώτημα. Ο σεβασμός των αποφάσεων του ΔΠΔ αποτελεί «θεμελιώδη» θέση της κυβέρνησης, διευκρίνισε ο κ. Χέμπεστραϊτ.

Στο ίδιο πνεύμα, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, σε συνέντευξή της στην BILD, δήλωσε: «Πάντα υποστηρίζαμε ως κυβέρνηση το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τόσο η καγκελαρία όσο και εμείς ως υπουργείο Εξωτερικών. Εκτιμούμε την ανεξαρτησία των δικαστηρίων. Δεν μπορούμε να διαλέγουμε, σήμερα μας αρέσει ένα πιάτο και αύριο όχι».

«Η σιωπή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα μπορούσε να συλληφθεί σε γερμανικό έδαφος, εξελίσσεται πραγματικά σε σκάνδαλο», δήλωσε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, σημειώνοντας ότι «φυσικά θα μπορούσε κανείς – και θα έπρεπε– να ασκήσει κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά το Διεθνές Ποινικό δικαστήριο ιδρύθηκε για να λογοδοτούν σε αυτό δικτάτορες και αυταρχικοί ηγέτες, όχι για να συλλαμβάνονται δημοκρατικά εκλεγμένα μέλη κυβερνήσεων». Ο κ. Μερτς ζήτησε να τοποθετηθεί για αυτό το θέμα ο ίδιος ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

Ο αρμόδιος του CDU για θέματα Αμυνας, Γιόχαν Βάντεπουλ, επέκρινε επίσης την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του κ. Χέμπεστραϊτ «ανησυχητική» και πρόσθεσε ότι «είναι απολύτως αδιανόητο ένας δημοκρατικά εκλεγμένος αρχηγός κυβέρνησης του κράτους του Ισραήλ να συλληφθεί με κρατική εντολή σε γερμανικό έδαφος».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD) απέφυγε να απαντήσει ευθέως. Αναφερόμενος ωστόσο στην εισήγηση του εισαγγελέα του ΔΠΔ για έκδοση ενταλμάτων σε βάρος από τη μία πλευρά της ηγεσίας της Χαμάς και από την άλλη του πρωθυπουργού και του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ, σημείωσε: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν καταλαβαίνω και πολύ το γεγονός ότι δύο ανόμοια πράγματα συσκευάζονται σε ένα πακέτο».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πάντως συνεχίζει να απορρίπτει το ενδεχόμενο αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους. «Στόχος παραμένει μια λύση δύο κρατών έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, στο τέλος των οποίων θα γίνει αποδεκτό ότι υπάρχει ένα ξεχωριστό παλαιστινιακό κράτος», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας. Ο κ. Χέμπεστραϊτ πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο, η κοινά αποδεκτή δηλαδή δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, θα απαιτούσε χρόνο και ότι δεν μπορεί να συντομευθεί μέσω της αναγνώρισης από κάποια ευρωπαϊκά κράτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γερμανία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σύλληψης του Νετανιάχου εάν εκδοθεί ένταλμα από το ΔΠΔ"

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Αν η Ελλάδα θέλει δανεισμό, να αναγνωρίσει ότι μας ανήκουν», λέει η βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού

Η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να «αναγνωρίσει» ότι τα «Ελγίνεια Μάρμαρα», όπως αποκάλεσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά αυτά να έρθουν ως δάνειο στη χώρα μας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Independent, η Λούσι Φρέιζερ απαντώντας σε ερώτηση της Επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού, σήμερα δήλωσε: «Η άποψή μου είναι ότι υπάρχουν μόνο ορισμένες περιστάσεις κατά τις οποίες δύνανται να… μεταφέρονται αντικείμενα».

«Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι υπεύθυνοι για τα αντικείμενα, αποκτήθηκαν νόμιμα και δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε τον νόμο σε σχέση με αυτά τα ζητήματα», ξεκαθάρισε.

Όταν ρωτήθηκε αν θα υποστήριζε τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, είπε: «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι τα αντικείμενα αυτά έχουν αποκτηθεί νόμιμα και μας ανήκουν. Αντικείμενα δανείζονται κατά καιρούς, αλλά είναι θεμελιώδες ότι αναγνωρίζεται η ιδιοκτησία μας».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Γλυπτά του Παρθενώνα: «Αν η Ελλάδα θέλει δανεισμό, να αναγνωρίσει ότι μας ανήκουν», λέει η βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού"

Ο ισραηλινός στρατός επέτρεψε σε Εβραίους εποίκους να επιστρέψουν σε τρεις οικισμούς της Δυτικής Όχθης – Είχαν εκκενωθεί το 2005

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε την άδεια σε Ισραηλινούς εποίκους να επιστρέψουν σε τρεις πρώην οικισμούς στη Δυτική Όχθη, όπου τους είχε απαγορευθεί να μπουν μετά την εκκένωση που διατάχθηκε το 2005, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Οι τρεις οικισμοί, Σα-νουρ, Γκανίμ και Καντίμ, βρίσκονται κοντά στις παλαιστινιακές πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς, που θεωρούνται προπύργιο ένοπλων οργανώσεων στη βόρεια Δυτική Όχθη. Σε έναν τέταρτο οικισμό, τον Χομές, είχε δοθεί η άδεια επιστροφής πέρυσι, αφού το κοινοβούλιο ενέκρινε μια τροποποίηση στον αποκαλούμενο «νόμο αποδέσμευσης» του 2005. Για την επιστροφή στους τρεις άλλους οικισμούς απαιτείτο η άδεια του στρατού, ο οποίος έχει τον γενικό έλεγχο στη Δυτική Όχθη.

Ο στρατός έκανε αυτήν την ανακοίνωση την ίδια ημέρα που τρεις ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν ότι θα αναγνωρίσουν επισήμως το Κράτος της Παλαιστίνης και την ώρα που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται. Η απόφαση αυτή ελήφθη παρά τις διεθνείς πιέσεις προς το Ισραήλ να περιορίσει τον εποικισμό στη Δυτική Όχθη, μια περιοχή που οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να γίνει η καρδιά του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους, μαζί με τη Γάζα.

«Η εβραϊκή εξουσία στην Ιουδαία και τη Σαμάρια εγγυάται την ασφάλεια, η εφαρμογή του νόμου για την ακύρωση της αποδέσμευσης θα οδηγήσει στην ανάπτυξη οικισμών και θα παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους της περιοχής», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, χρησιμοποιώντας τη βιβλική ονομασία της Δυτικής Όχθης.

Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε το Ισραήλ για αδιαλλαξία που πυροδοτεί την περιφερειακή αστάθεια, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη έως ότου το Ισραήλ αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος. «Ένα κράτος εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλιώς δεν θα υπάρξει ασφάλεια ή ειρήνη για κανέναν και η μάχη θα συνεχιστεί», είπε ο εκπρόσωπος Ναμπίλ Άμπου Ρουντέινα, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η περσινή τροποποίηση του νόμου απεμπλοκής θεωρήθηκε ότι ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση των παλαιών εβραϊκών οικισμών της Δυτικής Όχθης που είχαν εκκενωθεί το 2005, με βάση ένα σχέδιο του πρώην πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν. Σύμφωνα με εκείνο το σχέδιο, στο οποίο είχε αντιταχθεί το κίνημα των εποίκων, διατάχθηκε η εκκένωση και των 21 εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας. Οι περισσότεροι οικισμοί στη Δυτική Όχθη δεν επηρεάστηκαν, εκτός από τους τέσσερις στους οποίους θα επιτραπεί ξανά η πρόσβαση τώρα.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 500.000 Εβραίοι έποικοι ζουν σήμερα στη Δυτική Όχθη, στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967. Άλλες 200.000 ζουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Για τους Παλαιστίνιους και το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας οι οικισμοί θεωρούνται παράνομοι. Το Ισραήλ το αμφισβητεί, επικαλούμενο ιστορικούς, βιβλικούς και πολιτικούς λόγους καθώς επίσης και ζητήματα ασφαλείας. Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, η επέκταση των οικισμών συνεχίστηκε υπό διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο ισραηλινός στρατός επέτρεψε σε Εβραίους εποίκους να επιστρέψουν σε τρεις οικισμούς της Δυτικής Όχθης – Είχαν εκκενωθεί το 2005"

Λουκέτο στο εργοστάσιο με τα σχολικά γεύματα στη Λαμία έβαλε ο ΕΦΕΤ

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσαν την αναστολή της διανομής των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων μετά την απόφαση του ΕΦΕΤ να αναστείλει τη λειτουργία της αναδόχου εταιρείας με την επωνυμία «ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε.»

Ο ΟΠΕΚΑ, φορέας υλοποίησης του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, μετά τις καταγγελίες των γονέων, ζήτησε άμεσα από τον ΕΦΕΤ και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τον έλεγχο στη μονάδα παραγωγής της επιχείρησης.

Σήμερα εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 5862/22.05.2024 Απόφαση του ΕΦΕΤ περί αναστολής έγκρισης της εγκατάστασης παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών της επιχείρησης με την επωνυμία «ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ LOGISTICS Α.Ε.».

Κατόπιν της απόφασης αυτής αναστέλλεται και η διάθεση των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία του Δήμου Λαμιέων τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ. 

Σημειώνεται ότι η εταιρία βρέθηκε στο στόχαστρο λόγω της μαζικής δηλητηρίασης μαθητών δημοτικού και στη συνέχεια η μονάδα κάηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά, με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ζητά τη διερεύνηση της υπόθεσης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Λουκέτο στο εργοστάσιο με τα σχολικά γεύματα στη Λαμία έβαλε ο ΕΦΕΤ"

Καιρός αύριο: Μέχρι 31 βαθμούς η θερμοκρασία, έως 7 μποφόρ οι άνεμοι

Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός για αύριο Πέμπτη (23.5.24) με τη θερμοκρασία να φτάνει μέχρι και τους 31 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για αύριο Πέμπτη, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα υπάρξουν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες με βελτίωση το βράδυ.

Στην υπόλοιπη χώρα, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Στα δυτικά, τα βόρεια ηπειρωτικά καθώς και την νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 25 με 29 βαθμούς και τοπικά στην Κρήτη τους 30 βαθμούς ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και το πρωί στον Σαρωνικό τοπικά έως 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες το μεσημέρι – απόγευμα πρόσκαιρα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται από το βράδυ. Στα υπόλοιπα τμήματα λίγες νεφώσεις οι οποίες το μεσημέρι – απόγευμα στα ηπειρωτικά πρόσκαιρα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα κεντρικά τμήματα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά οπότε στα ορεινά είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τοπικά 7 μποφόρ. Εξασθένση το βράδυ, εκτός από τα νοτιότερα τμήματα της Πελοπόννησου.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στην Κρήτη 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικούς όμβρους μέχρι το απόγευμα. Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 με 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οπότε στα ορεινά είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Μέχρι 31 βαθμούς η θερμοκρασία, έως 7 μποφόρ οι άνεμοι"

Φωτιά στο εργοστάσιο παραγωγής των σχολικών γευμάτων: «Δείχνουν» εμπρησμό τα στοιχεία – Προβληματίζει η ταχύτητα της εξάπλωσης

Το ενδεχόμενο του εμπρησμού ενισχύουν τα στοιχεία που έχουν συλλέξει μέχρι τώρα οι Αρχές, σχετικά με τη φωτιά που ξέσπασε και κατέστρεψε το εργοστάσιο της εταιρείας, που συνδέεται με τα σχολικά γεύματα, τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για την τροφική δηλητηρίαση 63 μαθητών στη Λαμία.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», Βασίλη Λαμπρόπουλο, οι έρευνες για τη φωτιά βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Στο μικροσκόπιο των Αρχών, όπως ανέφερε στην εκπομπή «LIVE News» του MEGA, τίθενται οι κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στον περιβάλλοντα χώρο αλλά και σε παρακείμενες εγκαταστάσεις άλλων επιχειρήσεων.

Η αρχική έρευνα της Πυροσβεστικής έδειξε πως η φωτιά ξεκίνησε από την μπροστινή πλευρά ενός φορτηγού, το οποίο ήταν παρκαρισμένο στο κτίριο. Ωστόσο, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής φαίνεται να είναι προβληματισμένοι, καθώς το φορτηγό μοιάζει να ήταν αρκετά κολλητά στο κτίριο, σαν κάποιος να ήθελε να το συνδέσει με την πυρκαγιά.

Δεύτερον, τους προβληματίζει το γεγονός πως η φωτιά εξαπλώνεται πάρα πολύ γρήγορα, παρά το γεγονός πως τα υλικά που έχει το εργοστάσιο δεν είναι εύφλεκτα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στο εργοστάσιο παραγωγής των σχολικών γευμάτων: «Δείχνουν» εμπρησμό τα στοιχεία – Προβληματίζει η ταχύτητα της εξάπλωσης"

Ισραήλ: Πέντε κοπέλες όμηροι στα χέρια της Χαμάς - Βίντεο καταγράφει σκληρές εικόνες από την αιχμαλωσία τους

Βίντεο με πέντε κοπέλες που απήχθησαν από τη Χαμάς και οι οποίες αναφέρονται ως μέλη των IDF, έδωσε στη δημοσιότητα το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Εξαφανισμένων του Ισραήλ.

Οι κοπέλες απήχθησαν από τη βάση Ναχάλ Οζ στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου. Το βίντεο, που τραβήχτηκε από τις κάμερες που ήταν τοποθετημένες στα σώματα ενόπλων ανδρών της Χαμάς, έχει διάρκεια 3:10 λεπτά και περιέχει αποσπάσματα που προκαλούν ανατριχίλα.

Αρχικά οι νεαρές όμηροι ήταν επτά, ωστόσο η Όρι Μέγκεντις διεσώθη από τους IDF, ενώ η Νόα Μαρτσιάνο βρέθηκε νεκρή στη Γάζα. Οι υπόλοιπες πέντε, οι Λίρι Αλμπάγκ, Καρίνα Αρίεφ, Άγκαμ Μπέργκερ, Ντανιέλα Γκιλμπόα και Νάαμα Λέβι, βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση ομηρίας.

Το βίντεο έχει αναρτήσει και ο επίσημος λογαριασμός του κράτους του Ισραήλ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

«Το ενοχλητικό βίντεο ήταν η πραγματικότητα της Άγκαμ, της Ντανιέλα, της Λίρι, της Νάαμα, της Καρίνα και άλλων 123 ομήρων για 229 ημέρες», αναφέρει το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Εξαφανισμένων του Ισραήλ. σε ανακοίνωσή του.

«Το βίντεο είναι μια καταδικαστική απόδειξη της αποτυχίας του έθνους να φέρει πίσω τους ομήρους, οι οποίοι έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και 229 ημέρες», τονίζεται σχετικά. Επίσης, περνά το μήνυμα πως «η ισραηλινή κυβέρνηση δεν πρέπει να σπαταλήσει ούτε μια στιγμή ακόμη -πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα!».

Οι κοπέλες δείχνουν να είναι σε άθλια κατάσταση, στο πάτωμα με αίματα και δεμένες. Μάλιστα, το βίντεο είναι επεξεργασμένο, ώστε να μην φαίνονται κάποιες σκηνές που είναι ιδιαίτερα σκληρές.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Ισραήλ: Πέντε κοπέλες όμηροι στα χέρια της Χαμάς - Βίντεο καταγράφει σκληρές εικόνες από την αιχμαλωσία τους "

Βρετανία: Εκλογές στις 4 Ιουλίου ανακοίνωσε ο Ρίσι Σούνακ

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας ανακοίνωσης επιβεβαιώθηκε λίγο μετά τις 17:00 ώρα Βρετανίας (19:00 ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης 22 Μαΐου. Ο Ρίσι Σούνακ στάθηκε έξω από το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ και έκανε αυτό που περίμεναν όλοι τις τελευταίες ώρες από εκείνον: προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 4 Ιουλίου. 

Οι φήμες για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία είχαν ξεκινήσει από νωρίς και στο Γουεστμίνστερ έμοιαζε σαν… κοινό μυστικό ότι ο Ρίσι Σούνακ θα έκανε το μεγάλο βήμα να στήσει κάλπες στις αρχές του καλοκαιριού, επικαλούμενος την καλή πορεία της οικονομίας και τη μείωση του πληθωρισμού. 

Στις 19:14 (καθόλου Άγγλος) ο Ρίσι Σούνακ εμφανίστηκε στο πόντιουμ έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ. Δήλωσε περήφανος Βρετανός και υποσχέθηκε ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον λαό του μόνο σε σκοτεινές μέρες. Μίλησε για την πανδημία, για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.  «Ήρθα για να αποκαταστήσω την οικονομική σταθερότητα, είναι ο βράχος της σταθερότητας», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός. 

Τώρα, συνέχισε, είναι η ώρα να αποφασιστεί ποιος θα οδηγήσει τη χώρα. Και ενημέρωσε ότι έχει ήδη ζητήσει από τον βασιλιά Κάρολο να διαλύσει τη Βουλή. Και αφού αυτό έγινε, ο Σούνακ ανακοίνωσε ότι οι κάλπες στη Βρετανία θα στηθούν στις 4 Ιουλίου 2024. 

«Θα παλέψω για κάθε ψήφο και για να σας πείσω ότι μόνο μια κυβέρνηση Συντηρητικών με επικεφαλής εμένα μπορεί να τα καταφέρει», τόνισε ο Ρίσι Σούνακ.

Η φημολογία για πρόωρες εκλογές εντάθηκε όταν κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, επέστρεψε νωρίτερα στο Λονδίνο από το ταξίδι του στην Αλβανία, ενώ ο υπουργός Άμυνας ανέβαλε επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό. Και οι δυο θέλησαν να είναι παρόντες σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 

Λίγο μετά ήρθε και το δημοσίευμα του Guardian πως ο Ρίσι Σούνακ έχει αποφασίσει να προκηρυξει εκλογές στις 4 Ιουλίου.

Ο Σούνακ αναγκάζεται να πάει σε πρόωρες εκλογές την ώρα που οι Συντηρητικοί, ύστερα από 14 χρόνια στην εξουσία, βρίσκονται πίσω από τους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ κατά 20 (!) μονάδες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Εκλογές στις 4 Ιουλίου ανακοίνωσε ο Ρίσι Σούνακ"

Άψητα μπιφτέκια κοτόπουλου, σάπια μήλα και ρεβύθια σαν… σφαίρες: Στο μικροσκόπιο τα σχολικά γεύματα, «βροχή» οι καταγγελίες

Καταγγελίες από όλη την Ελλάδα γνωστοποιούνται πλέον μετά τη μαζική τροφική δηλητηρίαση των παιδιών στη Λαμία, που κατανάλωσαν σχολικά γεύματα, μέσα στα οποία βρέθηκε σταφυλόκοκκος.

Καταγγελία που έφτασε στην εκπομπή του MEGA, «LIVE News», αναφέρει: «Τα φαγητά που τρώγανε εκεί ήταν άβραστα, και τα λαχανικά και όλα. Μου το φέρνει ο μικρός και το κρέας, το μοσχάρι, που ήταν γιουβέτσι, εγώ φοβόμουν μην πνιγεί κανένα παιδί… Δεν ήταν μαγειρεμένο».

Ακόμα μία καταγγελία, αυτή τη φορά από τη Λάρισα, αναφέρει: «Ήταν αηδία. Αυτό σας λέω. Εκείνη τη μέρα πήγα να φάω εγώ το μπιφτέκι, γιατί δεν το τρώγανε τα παιδιά και, μόλις το είδα, δεν ξαναέφαγα όλη μέρα. Αηδίασα».

Πατέρας μαθητή από το Μουζάκι αναφέρει: «Τα φαγητά αυτά δεν τα τρώει κανένα παιδάκι, γιατί οι πατάτες είναι άβραστες. Τα ρεβύθια είναι χάλια, και μίλησα εγώ με τον διευθυντή και μου λέει “τα τρώνε και επειδή περισσεύουν, παίρνουν και οι δασκάλες και είναι ωραία”».

Σε ερώτηση, αν έχει πάθει κάποιο παιδί κάτι από τα φαγητά, ο πατέρας απαντά κατηγορηματικά: «Απολύτως τίποτα, γιατί δεν τα τρώνε. Τα παιδάκια τα πετάνε στις κότες».

Άλλη καταγγέλλουσα αναφέρει: «Το κοτόπουλο μπιφτέκι στη μέση ήταν κόκκινο. Δεν τρώγανε τα παιδιά και δοκίμασα εγώ το μπιφτέκι. Το σουτζουκάκι είχε μέσα κόκκαλα. Οι σαλάτες μύριζαν κάπως, το λάχανο και αυτά μύριζαν σαν να ήταν άπλυτα. Το παντζάρι, άμα το έβαζα στο ψυγείο, μύριζε. Το ψάρι ήταν παναρισμένο. Είχε πολύ πανάρισμα, το περισσότερο ήταν πανάρισμα και το ψάρι ήταν ένα μαύρο πράγμα».

Πατέρας μαθητή αποκαλύπτει ότι πρόβλημα υπάρχει και με τις συσκευασίες. «Τα συσκευάζουν μέσα σε πλαστικές συσκευασίες την ώρα που είναι καυτά και λιώνουν τα νάιλον. Τα συσκευάζουν μέσα σε συσκευασίες πλαστικές και λιώνει το νάιλον. Τα φαγητά είναι αηδία. Αυτά τα φαγητά τα δίνουν στο γηροκομείο και τα δίνουν σε ειδικό σχολείο. Αυτά τα φαγητά είναι σίχαμα και μόνο που τα βλέπετε».

Τέλος, καταγγελία από τη Θεσσαλονίκη αναφέρει: «Μου ήρθε ένα ερωτηματολόγιο (σ.σ. για το) πώς παίρνουμε τα γεύματα, τι γνώμη έχουμε γι’ αυτά. Όταν απάντησα το ερωτηματολόγιο, μετά σε αυτό το e-mail, εγώ έστειλα και αυτές τις φωτογραφίες. Και δεν απάντησε βέβαια κανείς».

Μια από τις μητέρες, που κατήγγειλαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά από τα σχολικά γεύματα που φτάνουν σπίτι, αναφέρει: «Μπορεί κάποια παιδιά να φάνε στο σπίτι τους. Υπάρχουν, όμως, παιδιά που μένουν και στο ολοήμερο και έχουν και οικονομικές δυσκολίες και περιμένουν ίσως αυτά τα φαγητά».

Σχεδόν 180.000 μαθητές, 4 στους 10, δηλαδή, τρώνε από τα σχολικά γεύματα που μοιράζονται στα σχολεία.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Άψητα μπιφτέκια κοτόπουλου, σάπια μήλα και ρεβύθια σαν… σφαίρες: Στο μικροσκόπιο τα σχολικά γεύματα, «βροχή» οι καταγγελίες"

Σκόπια: Μετά την πρόεδρο, επιμένει και ο πρωθυπουργός στο «σκέτο Μακεδονία» - Δείτε τη σημερινή ανάρτησή του

Μετά τη νέα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας επιμένει και ο νικητής των εκλογών Χρίστιαν Μίτσκοσκι στη χρήση του όρου «Μακεδονία» παραβιάζοντας τη κατάφωρα τη συμφωνία των Πρεσπών. 

Ο πρόεδρος του VMRO θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.  Δείτε την ανάρτησή του μετά από συνάντηση με τον πρεσβευτή της Αυστρίας. 

Το κείμενο της ανάρτησης έχει ως εξής: 


Σήμερα, μαζί με τον αντιπρόεδρο @TimcoMucunski, είχαμε συνάντηση με τον Αυστριακό πρέσβη @MartinLPammer.   Οι άριστες σχέσεις Μακεδονιας και Αυστρίας στον οικονομικό τομέα θα προωθηθούν και θα ενθαρρυνθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα. 

Τα καμώματα της προέδρου

Ανανεώθηκε χθες η επίσημη ιστοσελίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η νέα Πρόεδρος του κράτους είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Ωστόσο, όπως επεσήμαναν και μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, στην αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας, δίπλα στο οικόσημο δεν αναγράφεται το όνομα του θεσμού δηλαδή, «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
H συνταγματική ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εμφανίζεται στην περιγραφή της χώρας στην κατηγορία "MK", όπου παρατίθενται γεωγραφικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία. Στην κατηγορία "Πρόεδρος" αναφέρεται επίσης απλά "Πρόεδρος" χωρίς να διευκρινίζεται η χώρα προέλευσης. Επιπλέον, στις πληροφορίες για τις συναντήσεις της με πρέσβεις ξένων χωρών, αναφέρεται μόνο ότι η Πρόεδρος Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα είχε συναντήσεις.

Σημειώνεται, ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα κατά την ορκωμοσία της, στις 12 Μαϊου αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο υπαγόρευσε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία». Μάλιστα, στον προσωπικό της λογαριασμό στο X, η Σιλιάνοφσκα επιμένει να αυτοαποκαλείται «πρόεδρος της Μακεδονίας», χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. 

Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα εξελέγη πρόεδρος της χώρας στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βόρεια Μακεδονία στις 8 Μαϊου, ως υποψήφια του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE, επικρατώντας με μεγάλη διαφορά του μέχρι πρότινος Σοσιαλδημοκράτη προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Σκόπια: Μετά την πρόεδρο, επιμένει και ο πρωθυπουργός στο «σκέτο Μακεδονία» - Δείτε τη σημερινή ανάρτησή του"

ΕΟΠΥΥ: Ποιοι δεν πληρώνουν συμμετοχή 1 -3 ευρώ για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Οι εξαιρέσεις από την επιβάρυνση 1 - 3 ευρώ ανά εξέταση σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, η οποία προβλέπεται σε πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, ορίζονται σε σημερινή εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ.

Στην εγκύκλιο, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, αναφέρεται πως ως προς την εφαρμογή του νόμου 5102/24 (άρθρο 25), προβλέπονται οι εξής εξαιρέσεις σε σχέση με τη συμμετοχή των ασθενών:

  • Για τις προληπτικές εξετάσεις που υπάγονται στο πρόγραμμα Δοξιάδη δεν προβλέπεται καταβολή του ποσού του ανωτέρω Νόμου, καθότι εντάσσονται σε καθεστώς ειδικής χρηματοδότησης από το Υπουργείο Υγείας και δεν υπόκεινται σε μηχανισμό αυτόματης επιστροφής.
  • Δεν προβλέπεται καταβολή του ποσού του ανωτέρω Νόμου από τους δικαιούχους περίθαλψης ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις που εκτελούνται στα Δημόσια, Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά νοσοκομεία, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Παπαγεωργίου", στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας , στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, στην "Παναγιά Φανερωμένη - Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Αθανασίου και Βέρας Κουλούρα", στο Νοσοκομείο Αίγινας "Ο Άγιος Διονύσιος", στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και γενικά σε παρόχους οι οποίοι για εξετάσεις σε εξωτερικούς ασθενείς - δικαιούχους περίθαλψης ΕΟΠΥΥ δεν υπόκεινται σε μηχανισμό αυτόματης επιστροφής.
  • Επίσης, οι ασφαλισμένοι Ευρωπαϊκών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου και ως εκ τούτου δεν γίνεται και σε αυτούς παρακράτηση ποσού (1 - 3 ευρώ).
  • Εξαιρούνται, επίσης, της καταβολής του ποσού οι πάσχοντες από:
    - μεσογειακή αναιμία,
    - δρεπανοκυτταρική νόσο,
    - χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που είναι σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση,
    - οι πάσχοντες από κυστική ίνωση,
    - οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1,
    - οι ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω,
    - όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας 80%  και άνω για οποιαδήποτε πάθηση.

 iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΠΥΥ: Ποιοι δεν πληρώνουν συμμετοχή 1 -3 ευρώ για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα "

Σχολεία: Ριζικές αλλαγές από τον Σεπτέμβριο – Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Το Ψηφιακό Σχολείο digitalschool.gov.gr προβλέπει τα μαθήματα να γίνονται διαδικτυακά για τους μαθητές που ζουν σε ακριτικές περιοχές και νησιά, εκεί δηλαδή που δεν μπορούν να δημιουργηθούν σχολεία.

Τα σχολεία αλλάζουν από τον Σεπτέμβριο, αφού έρχεται νέα πλατφόρμα MySchool, ψηφιακό φροντιστήριο και τηλεκπαίδευση για τους μαθητές που κατοικούν σε ακριτικές περιοχές.

Το Ψηφιακό Σχολείο digitalschool.gov.gr προβλέπει τα μαθήματα να γίνονται διαδικτυακά για τους μαθητές που ζουν σε ακριτικές περιοχές και νησιά, εκεί δηλαδή που δεν μπορούν να δημιουργηθούν σχολεία.

Ταυτόχρονα θα επανασχεδιαστεί και θα αναβαθμιστεί η πλατφόρμα MySchool, ενώ θα λειτουργήσει και μια νέα πλατφόρμα με το όνομα eParents, στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι γονείς και οι κηδεμόνες. Επιπλέον, θα λειτουργήσει το Ψηφιακό Φροντιστήριο για πρόσθετη υποστήριξη.

Το νέο Ψηφιακό Σχολείο παρουσιάστηκε την Παρασκευή 17/5 σε ειδική εκδήλωση στο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ριζωμάτων στην Ημαθία, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτές οι πρωτοβουλίες έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον υπουργό Παιδείας σε ανάρτησή του στο Facebook από τον προηγούμενο Απρίλιο, που τότε είχε γράψει μεταξύ άλλων «Τον Σεπτέμβριο του 2024 οι μαθητές των πλέον απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σχολείο».

Νέο MySchool

Η πλατφόρμα MySchool, ένα σύστημα που παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες διοίκησης για σχολεία και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, εξυπηρετεί 16.000 σχολικές μονάδες και διαχειρίζεται 1,5 εκατομμύριο μαθητές και 140.000 εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ο επανασχεδιασμός της πλατφόρμας εστιάζει στην τεχνολογική αναβάθμιση της αρχιτεκτονικής και του λογισμικού της, με στόχο τη βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών των σχολείων.

Αυτό περιλαμβάνει την αντικατάσταση των παραδοσιακών υπηρεσιακών εντύπων, όπως το απουσιολόγιο ή το βιβλίο ύλης, με ψηφιακές μορφές, καθώς και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών και των δεδομένων.

Στόχος είναι να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου οικοσυστήματος εφαρμογών, όπως οι εφαρμογές τηλεκπαίδευσης και εφαρμογές που απευθύνονται σε γονείς και κηδεμόνες.

Η νέα πλατφόρμα «eParents» αποτελεί το επίσημο ψηφιακό κανάλι ενημέρωσης του κηδεμόνα από το σχολείο. Συμπεριλαμβάνει ανακοινώσεις, ειδοποιήσεις και καταγραφή των δραστηριοτήτων, παρέχοντας επίσης τη δυνατότητα δήλωσης συμμετοχής σε εκδηλώσεις.

Επιπλέον, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις επιδόσεις, τη βαθμολογία, τις απουσίες κ.λπ. του μαθητή, ενώ ενημερώνει τον κηδεμόνα για την ύλη που έχει καλυφθεί και τις εργασίες που έχουν ανατεθεί στον συγκεκριμένο μαθητή.

Επιπλέον, προσφέρει έναν τρόπο επικοινωνίας με τον καθηγητή, δίνοντας τη δυνατότητα προγραμματισμού συνάντησης και online επικοινωνίας σε επιλεγμένες ώρες μέσω της πλατφόρμας.

Παράλληλα, η πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνούν οι γονείς μεταξύ τους. Ακόμη, θα περιλαμβάνει ειδικές λειτουργίες όπως η παρακολούθηση της θέσης του σχολικού οχήματος, η υποστήριξη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, οι δωρεές και χορηγίες για το σχολείο κ.λπ.

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » "Σχολεία: Ριζικές αλλαγές από τον Σεπτέμβριο – Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς"

Λεωφορείο κάηκε ολοσχερώς στην εθνική οδο. Σώθηκαν επιβάτες και οδηγός. (φωτο – video)

Στις φλόγες παραδόθηκε λεωφορείο το μεσημέρι στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας.

Το λεωφορείο είχε ξεκινήσει με 6 επιβάτες από την Αθήνα και προορισμό την Αλβανία

Έκαναν στάση στην Λαμία και λίγο χιλιόμετρα μακρύτερα, μέσα στην σήραγγα της Στυλίδας, το λεωφορείο γέμισε καπνό που αναδύονταν από το πίσω μέρος του.

Ο οδηγός  συνέχισε την πορεία του και το ακινητοποίησε έξω από την σήραγγα.

Μαζί με τους επιβάτες απομακρύνθηκαν ενώ το όχημα πήρε φωτιά.

Παρά την προσπάθεια του οδηγού να σβήσει την φωτιά, αυτή επεκτάθηκε σε όλο το όχημα.

Στο σημείο έφτασε μεγάλη δύναμη της Π. Υ. οι πυροσβέστες όμως δεν κατάφεραν να σώσουν το λεωφορείο.

Για πολύ ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων είχε σταματήσει, ενώ με την συνδρομή της αστυνομίας, η κίνηση συνεχίστηκε από παρακαμπτήριο.

Σοκαρισμένοι οι επιβάτες μίλησαν στο Star Κεντρικής Ελλάδας.


tvstar

Διαβάστε Περισσότερα » " Λεωφορείο κάηκε ολοσχερώς στην εθνική οδο. Σώθηκαν επιβάτες και οδηγός. (φωτο – video)"

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τους εφοριακούς στη Χαλκίδα – Πώς λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση που είχαν στήσει

Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την υπόθεση στη ΔΟΥ Χαλκίδας, όπου συνελήφθησαν επτά άτομα, μεταξύ αυτών και η διευθύντρια.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για διαφθορά και είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση για την τέλεση οικονομικών αδικημάτων.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από εφοριακούς υπαλλήλους και ιδιώτες, που δραστηριοποιούνταν σε διευκολύνσεις, πράξεις ή παραλείψεις διαδικασιών, εφοριακής αρμοδιότητας, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση χθες, Τρίτη 21 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά 7 μέλη της, εκ των οποίων 5 υπάλληλοι και 2 ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 6 άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα.

Προηγήθηκε καταγγελία σε βάρος δύο υπαλλήλων, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτούσαν και λάμβαναν χρηματικά ποσά, ώστε να μην μπλοκάρουν διαδικασίες επιστροφής χρημάτων σε δικαιούχους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και στοιχεία που προέκυψαν από την αξιολόγηση και ανάλυση πληροφοριακών και προανακριτικών δεδομένων, προέκυψε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενη από υπαλλήλους και ιδιώτες (λογιστές – διεκπεραιωτές), ιεραρχικά δομημένης και με διακριτούς ρόλους, καθώς και μιας υποομάδας, αποτελούμενη από δύο μέλη.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2023, τα μέλη της οργάνωσης  προέβαιναν σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ως υπάλληλοι, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας χρηματικά ποσά ως αντίτιμο, ώστε να διεκπεραιωθούν φορολογικές τους εκκρεμότητες.

Όπως προέκυψε, η αρχηγός της οργάνωσης, προϊστάμενη των υπαλλήλων, είχε αναλάβει το συντονισμό τη λήψη και τη διανομή στα υπόλοιπα μέλη των χρηματικών ποσών. Παράλληλα, εξασφάλιζε κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με εταιρείες, για τη συνέχιση της εγκληματικής τους δράσης, ενώ επικοινωνούσε με την υποομάδα.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκε πολίτης που εισήλθε σε κτήριο Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.), κρατώντας φάκελο, ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου και περιείχε το ποσό των -10.000- ευρώ.

Σε επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • το συνολικό χρηματικό ποσό των -78.795- ευρώ,
  • 10- κινητές τηλεφωνικές συσκευές,
  • 4- σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,
  • πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων και
  • δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί -17- περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους -95.600- ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

jujyi. 1

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τους εφοριακούς στη Χαλκίδα – Πώς λειτουργούσε η εγκληματική οργάνωση που είχαν στήσει"

Σκληρή γραμμή για χρέη στον ΕΦΚΑ, κατασχέσεις εντός τριμήνου

Εντός 3 μηνών από τη δημιουργία της οφειλής και την ένταξη του χρέους στο ΚΕΑΟ, θα κινούνται οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

Αυτό προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο του Κέντρου για το 2024, με στόχο την είσπραξη τουλάχιστον  1,65 δισ. ευρώ. Βέβαια, το ποσό αυτό αφορά όχι μόνο τα έσοδα από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς αλλά και από τις ενεργές ρυθμίσεις.

Όπως επισημαίνεται στο σχέδιο, ταυτόχρονα θα υπάρχει αξιολόγηση οφειλών και οφειλετών, ώστε να φαίνεται αμέσως για ποιους μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Παράλληλα βέβαια το ΚΕΑΟ αναμένεται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις διευκόλυνσης των οφειλετών, που θα μπορούν μόνο ηλεκτρονικά να ρυθμίζουν τις οφειλές τους, οι οποίες θα φαίνονται όλες με την εισαγωγή των κωδικών TAXIS.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Έκθεση, κύρια αντικείμενα ενδιαφέροντος για το 2024 είναι η τήρηση επικαιροποιημένου μητρώου οφειλετών, η ανάλυση του χαρτοφυλακίου των οφειλών, η συστηματική παρακολούθηση της συμμόρφωσης των εντασσόμενων στις ρυθμίσεις και η εντατικοποίηση της διαδικασίας στοχευμένης λήψης αναγκαστικών μέτρων.

Οι προγραμματισμένες δράσεις είναι οι εξής:

1. Τήρηση επικαιροποιημένου μητρώου οφειλετών

Η δράση αυτή αφορά τη διαρκή ενημέρωση του Ενιαίου Μητρώου Οφειλετών και την επικαιροποίηση των στοιχείων, ώστε, όπου απαιτείται, να διενεργείται περαιτέρω επεξεργασία τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η αποστολή των Ατομικών Ειδοποιήσεων, η λήψη αναγκαστικών μέτρων, ο διαχωρισμός οφειλών χαμηλής εισπραξιμότητας και ο εντοπισμός των πραγματικά υπευθύνων σε περιπτώσεις οργανωμένης εισφοροδιαφυγής προϋποθέτουν την πρόσβαση σε επικαιροποιημένα και πλήρη στοιχεία μητρώου.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΑΟ θα συνεχίσει να διενεργεί ελέγχους  προχωρώντας μεταξύ άλλων και σε διασταυρώσεις με στοιχεία που τηρούνται σε άλλες υπηρεσίες (Γ.Γ.Π.Σ., Γ.Ε.ΜΗ., ΕΛ.ΑΣ., Η.ΔΙ.Κ.Α., Εθνικό τυπογραφείο κ.λπ.).

Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορεί να εντοπίζεται η αλλαγή διοικητικού συμβουλίου σε κάποια Ανώνυμη Εταιρεία κατόπιν διασταύρωσης με το μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.  

2. Ανάλυση και διαχείριση του χαρτοφυλακίου οφειλών

Η αξιολόγηση οφειλών και οφειλετών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποδοτική λειτουργία του ΚΕΑΟ, με τις βασικότερες δράσεις να συνίστανται:

  • Στον έγκαιρο προσδιορισμό των οφειλετών σε βάρος των οποίων μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν εντός 20 ημερών από την παραλαβή της Ατομικής Ειδοποίησης για την τακτοποίηση οφειλής, οφειλέτες με απώλεια ρύθμισης κ.λπ.).
  • Στη δημιουργία του προφίλ του οφειλέτη, όπου λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά του (νομική μορφή, δραστηριότητα), αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του σχετικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.  
  • Στην ανάλυση και κατηγοριοποίηση των οφειλών ως προς το ύψος και την παλαιότητά τους. Για παράδειγμα, θα εξετάζεται το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών, ώστε να εκτιμηθεί εάν οφείλονται στην ευρύτερη οικονομική κατάσταση ή σε συστηματική αφερεγγυότητα του οφειλέτη.
  • Στον διαχωρισμό οφειλών πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας, όπως οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια. Στόχος είναι να μην κατασπαταλώνται πόροι στην επιδίωξη είσπραξης οφειλών με πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα.
  • Στον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών - οργανωμένης εισφοροδιαφυγής, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες παρεμπόδισης συνέχισης της παραβατικής συμπεριφοράς και επικοινωνίας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
3. Διαχείριση ρυθμίσεων

Πάγια επιδίωξη είναι η ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων οφειλών σε καθεστώς ρύθμισης και η τήρηση των ρυθμίσεων από τους οφειλέτες. Βάσει αυτών, προγραμματίζονται μεταξύ άλλων η  ηλεκτρονική ενημέρωση οφειλετών (μέσω e-mail) για τον κίνδυνο απώλειας ρυθμίσεων, η εντατικοποίηση ενημέρωσης - αποστολής ειδοποίησης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου όγκου οφειλετών που εντάσσεται συνεχώς στο ΚΕΑΟ καθώς και ο έλεγχος και η παρακολούθηση των εξελίξεων όσον αφορά τις ρυθμίσεις ειδικού τύπου.

Παράλληλα, το ΚΕΑΟ εστιάζει  στην άμεση και συνεχή ενημέρωση των οφειλετών όσον αφορά τις οφειλές που βεβαιώνονται εις βάρος τους και τις δυνατότητες που έχουν για ρύθμιση. Θέτει μάλιστα ως στόχο την εντατικοποίηση  της αποστολής ατομικών ειδοποιήσεων προς τους οφειλέτες που εντάσσονται στο ΚΕΑΟ.  

Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ που είναι διαθέσιμες στους οφειλέτες θα επιτρέπουν τον διακανονισμό των οφειλών μέσω διαδικτύου, χωρίς να απαιτείται προσέλευση στην Περιφερειακή Υπηρεσία.

4. Επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης

Στο πεδίο της αναγκαστικής είσπραξης οι δράσεις που προγραμματίζονται για το 2024 είναι:

  • Συνέχιση της διαδικασίας στοχευμένης λήψης αναγκαστικών μέτρων για την ενίσχυση της εισπραξιμότητας και την επιδίωξη της συμμόρφωσης των οφειλετών. Ο στόχος παραμένει η έγκαιρη (εντός του τριμήνου από την ένταξη των οφειλετών στο ΚΕΑΟ) λήψη αναγκαστικών μέτρων από το Κέντρο,  με βάση την εξαγωγή αναλυτικών καταλόγων οφειλετών κατά των οποίων πρέπει άμεσα να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα (αρχεία στόχου).
  • Συνέχιση των στοχευμένων δράσεων (αρχεία στόχου) αναγκαστικών μέτρων κατά νέων οφειλετών που εντάσσονται στο ΚΕΑΟ καθώς και κατά οφειλετών που απώλεσαν την ρύθμιση των οφειλών τους και διεύρυνση των δράσεων με αρχεία επανελέγχου (follow up).
  • Εντατικοποίηση των εργασιών για τον ανασχεδιασμό και τη βελτίωση του βαθμού αυτοματοποίησης των επιχειρησιακών διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης μέσα στο πλαίσιο της υλοποίησης του νέου ΟΠΣ του Φορέα.
  • Ολοκλήρωση των δοκιμών των εκκρεμών έργων πληροφορικής στις επιχειρησιακές περιοχές της παραγραφής των απαιτήσεων e-ΕΦΚΑ και χορήγησης βεβαίωσης οφειλής για μεταβίβαση ακινήτου με έναν κωδικό παρακράτησης RF.
  • Κεντρική παρακολούθηση των δημοσιευτέων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας (ΗΜΦ) πράξεων/αποφάσεων επί πτωχευτικών διαδικασιών του ν.4738/2020 με σκοπό τον εντοπισμό των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των πτωχών και τον συντονισμό των ενεργειών των Περιφερειακών Υπηρεσιών ΚΕΑΟ για την έγκαιρη αναγγελία τους.
  • Κεντρική παρακολούθηση μέσω της πλατφόρμας e-auction του αποτελέσματος διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με σκοπό τον εντοπισμό των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών των καθ' ων και τον συντονισμό των ενεργειών των Περιφερειακών Υπηρεσιών ΚΕΑΟ για την έγκαιρη αναγγελία τους. Προτεραιότητα για λήψη μέτρων δίνεται στις πιο πρόσφατες οφειλές, οι οποίες έχουν θεωρητικά υψηλότερη εισπραξιμότητα. Παράλληλα, εντατικότερες προσπάθειες για αναγκαστική είσπραξη απαιτούνται για τους οφειλέτες με υψηλές οφειλές.  
5. Αποτροπή δημιουργίας νέων οφειλών

Ένα μέτρο που αξιοποιεί το ΚΕΑΟ για την αποτροπή αύξησης των οφειλών των στρατηγικών κακοπληρωτών είναι το μέτρο της αναστολής της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του  ΕΦΚΑ για την υποβολή Α.Π.Δ. για τους οφειλέτες/εργοδότες που ασφαλίζουν προσωπικό μέσω Α.Π.Δ. χωρίς να καταβάλουν τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνοντας συνεχώς το ποσό της οφειλής τους.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκληρή γραμμή για χρέη στον ΕΦΚΑ, κατασχέσεις εντός τριμήνου"

Νέο χτύπημα Πούτιν: Η Ρωσία ζητά την αναθεώρηση των θαλασσίων συνόρων με τη Φινλανδία

Αναθεώρηση των συνόρων των ρωσικών χωρικών υδάτων στη Θάλασσα της Βαλτικής πρότεινε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, προκαλώντας την αντίδραση της Φινλανδίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του διατάγματος που φέρει ημερομηνία 21 Μαΐου, το υπουργείο προτείνει να διευθετηθούν τα σύνορα γύρω από ρωσικά νησιά στο ανατολικό τμήμα του Κόλπου της Φινλανδίας και γύρω από το Καλίνινγκραντ.

«Η χάραξη του κρατικού συνόρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη θάλασσα θα αλλάξει», αναφέρεται σε σύνοψη του σχεδίου διατάγματος. Αν εγκριθεί, το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιχειρηματολόγησε για να δικαιολογήσει την αλλαγή ότι μια προηγούμενη σοβιετική μέτρηση του συνόρου το 1985 χρησιμοποίησε ναυτικούς χάρτες των μέσων του 20ου αιώνα και έτσι δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε πιο σύγχρονες χαρτογραφικές συντεταγμένες.

Ωστόσο, τα τρία κύρια ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν αργότερα, επικαλούμενα ανώνυμη ρωσική πηγή, πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει αλλαγή των συνόρων.

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό στην πρόταση του υπουργείου Άμυνας

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό στην πρόταση του υπουργείου Άμυνας, πρόσθεσε όμως πως η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλειά της.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στην προηγούμενη σοβιετική μέτρηση του συνόρου το 1985 είχαν χρησιμοποιηθεί ναυτικοί χάρτες των μέσων του 20ου αιώνα και έτσι (η μέτρηση) δεν ανταποκρίνεται πλήρως σε πιο σύγχρονες χαρτογραφικές συντεταγμένες.

«Δεν υπάρχει τίποτα πολιτικό εδώ, παρόλο που η πολιτική κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά από τότε (το 1985)», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Μπορεί κανείς να δει το επίπεδο της αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Βαλτικής».

Ο ίδιος πρότεινε να υπάρξει επικονωνία με το υπουργείο Άμυνας, το οποίο ωστόσο δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Δεν καθίσταται αμέσως σαφές από το σχέδιο διατάγματος πώς ακριβώς θα διευθετηθούν τα σύνορα και ποιες διαβουλεύσεις έγιναν -αν έγιναν- με άλλα κράτη γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Αντιδράσεις από Φινλανδία, Σουηδία, Εσθονία και Λιθουανία

«Οι φινλανδικές αρχές ερευνούν πληροφορίες στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στον Κόλπο της Φινλανδίας», δήλωσε ο φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Η Ρωσία δεν ήρθε σε επαφή με τη Φινλανδία για το θέμα. Η Φινλανδία ενεργεί όπως πάντα: ήρεμα και με βάση τα γεγονότα».

Η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Ελίνα Βαλτόνεν υπογράμμισε πως η Ρωσία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και πρόσθεσε ότι η Ρωσία σπέρνει «σύγχυση».

Ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TT: «Η Ρωσία δεν μπορεί μονομερώς να αποφασίζει για νέα σύνορα».

Ο λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις χαρακτήρισε την πρόταση «προφανή κλιμάκωση» εναντίον του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε πως «πρέπει να αντιμετωπισθεί με την κατάλληλη αυστηρή απάντηση».

Ο εσθονός υπουργός Εξωτερικών Μάργκους Τσάκνα δήλωσε: «Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως είναι μια παράλογη ιδέα».

Σε σχόλιό του που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Ρόιτερς, πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο η αναφορά να είναι μια απόπειρα δημιουργίας σύγχυσης».

Η Πολωνία αγοράζει αμερικανικό σύστημα ραντάρ για την παρακολούθηση των βορειοανατολικών της συνόρων

Την ίδια ώρα, η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ για την παράδοση αναγνωριστικού αεροπορικού συστήματος 960 εκατομμυρίων δολαρίων για να ελέγχει τα βορειοανατολικά της σύνορα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Κάμις.

«Η Πολωνία θα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο που θα χρησιμοποιήσει αυτό το σύστημα», σημείωσε. «Η συμφωνία καθορίζει την ασφάλειά μας, είναι άλλη μια πράξη συνεργασίας ανάμεσα στην Πολωνία και τις ΗΠΑ».

Η Πολωνία αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες φέτος σε περίπου 4% του ΑΕΠ της καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στόχος της είναι να επενδύσει 10 δισεκατομμύρια ζλότι (περίπου 2,6 δισεκ. δολάρια) στην προστασία του ανατολικού της συνόρου.

Βάσει του συμβολαίου, η Πολωνία θα λάβει τέσσερα προσδεμένα αερόστατα, τα οποία θα σταθμεύουν σε θέσεις κατά μήκος των ανατολικών και βορείων συνόρων της Πολωνίας, συμβάλλοντας στο Σύστημα Αντιαεροπορικής Άμυνας της Πολωνίας και στο Σύστημα Επιτήρησης Ακτών.

Βάσει του συμβολαίου, θα παρέχεται επίσης σχετική επιμελητεία και προβλέπεται πρόγραμμα υποστήριξης. Το σύστημα αυτό θα παραδοθεί και θα είναι πλήρως επιχειρησιακό ως το 2027, διευκρίνισε ο Κοσίνιακ-Κάμις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξοπλισμών της Πολωνίας, τον στρατηγό Αρτούρ Κούπτελ, ο οποίος έκανε την περιγραφή του συστήματος αυτού νωρίτερα αυτόν τον μήνα στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης, ραντάρ που θα αιωρούνται από τα προσδεμένα αερόστατα θα παρακολουθούν τον ουρανό ως την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ από τον πολωνικό εναέριο χώρο.

Αυτά έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν ευρύ φάσμα αντικειμένων, όπως πύραυλοι, αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και οχήματα επιφανείας σε ακτίνα άνω των 300 χιλιομέτρων.

Τον Φεβρουάριο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση αναγνωριστικών συστημάτων αερόστατων ραντάρ εναέριου χώρου και επιφανείας και τα σχετικά στοιχεία επιμελητείας και υποστήριξης του προγράμματος.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέο χτύπημα Πούτιν: Η Ρωσία ζητά την αναθεώρηση των θαλασσίων συνόρων με τη Φινλανδία "

«Βόμβα» στη Χαλκίδα: Συνελήφθησαν διευθύντρια και πέντε υπάλληλοι της ΔΟΥ για διαφθορά

Με την κατηγορία της διαφθοράς συνελήφθησαν σήμερα Τετάρτη (22/5) η διευθύντρια και περισσότεροι από πέντε υπάλληλοι της ΔΟΥ Χαλκίδας σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Law and Order.

Οι κατηγορούμενοι οδηγούνται στα δικαστήρια Χαλκίδας.

Αναμένονται ανακοινώσεις, τόσο από την ΕΛΑΣ όσο και την ΑΑΔΕ

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβα» στη Χαλκίδα: Συνελήφθησαν διευθύντρια και πέντε υπάλληλοι της ΔΟΥ για διαφθορά"

Νέα υπόθεση βιασμού 13χρονης στην Αθήνα: Κενά και μεγάλη καθυστέρηση στην ιατροδικαστική εξέταση

Λάθη, ολιγωρία και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από την πλευρά των Αρχών σημειώθηκαν σε μία ευαίσθητη υπόθεση που αφορούσε τη σεξουαλική κακοποίηση ενός 13χρονου κοριτσιού στην Αθήνα.

Η υπόθεση ήρθε στο «φως» πριν από 20 μέρες, όταν η αλλοδαπή μητέρα της 13χρονης - η οποία δεν μιλά ελληνικά - κατήγγειλε στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων Αθηνών τον πρώην σύντροφό της για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό της κόρης της.

Η μητέρα βρήκε το θάρρος να καταγγείλει στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων την φρικτή υπόθεση. Από εκεί και έπειτα, ωστόσο, ξεκινά ένας Γολγοθάς για την ίδια, με τεράστιες καθυστερήσεις στην έρευνα.

Αντί να εκδοθεί παραγγελία για ιατροδικαστική εξέταση του ανήλικου παιδιού αυθημερόν ή το αργότερο την επόμενη ημέρα από την καταγγελία, καθώς εάν αυτή ευσταθεί ένας επικίνδυνος δράστης παραμένει ελεύθερος, η παραγγελία εκδόθηκε δέκα περίπου ημέρες μετά.

Επί δέκα επιπλέον ολόκληρες ημέρες, το αρμόδιο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την διεύθυνση της Καθηγήτριας, Χάιδους Σπηλιοπούλου, δεν ενημέρωσε την αρμόδια Υποδιεύθυνση Ανηλίκων για το πότε θα κλεινόταν ραντεβού για ιατροδικαστική εξέταση, ούτε και το Τμήμα Ανηλίκων ενδιαφέρθηκε ομολογουμένως για την επίσπευση.

Κατόπιν μόνον καταγγελιών που ακολούθησαν, και έφτασαν μέχρι και στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων ενημέρωσε την μητέρα ότι η εξέταση του παιδιού της θα γινόταν πέντε επιπλέον ημέρες μετά, δηλαδή περίπου 25 ημέρες μετά την καταγγελία, καθώς το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής επικαλείται φόρτο εργασίας.

Μετά από παρέμβαση της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., η παραγγελία προς το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής ανακλήθηκε και χορηγήθηκε νεότερη παραγγελία προς την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, ώστε να επισπευστεί η εξέταση.

Την ίδια στιγμή η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων Αθηνών, επικαλούμενη άτυπα φόρτο και του θεσμικού φορέα του Σπιτιού του Παιδιού, που πλέον είναι η μόνη αρμόδια υπηρεσία για να εξετάζει τα κακοποιημένα σεξουαλικά παιδιά, δεν έχει ενημερώσει πότε θα υλοποιηθεί η εξέταση ενός βιασμένου κοριτσιού, με τους κινδύνους να είναι τεράστιους.

Ανώτατες δικαστικές πηγές σημειώνουν ότι έχει παρατηρηθεί δυσλειτουργία στον τρόπο αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών, και γι’ αυτό οι Αρχές προσανατολίζονται να επέμβουν, καθώς υπάρχει κίνδυνος για την διεθνή έκθεση της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, δεν ακολουθείται το πρωτόκολλο της εξέτασης σεξουαλικά κακοποιημένων παιδιών:

  • Οι παραγγελίες για ιατροδικαστική εξέταση πολλές φορές καθυστερούν να εκδοθούν.
  • Το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο όμως υπηρετούν τρεις τουλάχιστον Ιατροδικαστές, επικαλείται φόρτο εργασίας, με αποτέλεσμα οι εξετάσεις να καθυστερούν ακόμη κι ένα μήνα, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν χώρα αυθημερόν.
  • Το Σπίτι του Παιδιού, με ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι υποστελεχωμένο, με αποτέλεσμα οι εξετάσεις των παιδιών να καθυστερούν, πολλές φορές, μήνες.
  • Παρά το ότι λαμβάνει χώρα καταγγελία, πολλές φορές με ιδιαίτερη δυσκολία, για διάφορες παραμέτρους, καθώς τα θύματα δυσκολεύονται να σπάσουν την σιωπή, παρατηρείται το φαινόμενο της δευτερογενούς θυματοποίησης, εξαιτίας της μη προσήκουσας διερεύνησης των καταγγελιών, άλλοτε ακόμη και της συγκάλυψής τους.
  • Συνήθως δεν λαμβάνει χώρα κατ’ οίκον έρευνα ούτε κατάσχεση των ηλεκτρονικών μέσων των καταγγελλόμενων ως δραστών ή όταν αυτή λάβει χώρα είναι πλέον πολύ αργά.
  • Δεν διατάσσεται εγκαίρως ή και καθόλου παιδοψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, με αποτέλεσμα οι Εισαγγελείς και τα Δικαστήρια να στηρίζονται συνήθως μόνον σε παιδοψυχιατρικές εκτιμήσεις για την αντιληπτική ικανότητα των ανήλικων θυμάτων.
  • Όταν τα παιδιά καλούνται να καταθέσουν, πολλές φορές συμβαίνει το σύνδρομο της ανάκλησης, είτε λόγου φόβου είτε λόγω πίεσης του κακοποιητή γονέα, και αντί αυτό να κινητοποιεί τα αισθητήρια των Αρχών, εκλαμβάνεται ως στοιχείο αθωότητας των καταγγελλόμενων ως δραστών, με αποτέλεσμα πολλές φορές όχι μόνον να αθωόνονται παιδόφιλοι, αλλά και να κινδυνεύουν οι γονείς, που προέβησαν στην καταγγελία, να χάσουν την επιμέλεια των παιδιών τους.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο αρμόδιος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επόπτης για τα εγκλήματα κατά ανηλίκων, ενδεχομένως να προβεί σε αυστηρές συστάσεις, σε όλους τους αρμόδιους φορείς, λόγω αλλεπάλληλων καταγγελιών που έρχονται στην επιφάνεια, και υποδηλώνουν ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα στην προστασία των ανηλίκων στην χώρα μας.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα υπόθεση βιασμού 13χρονης στην Αθήνα: Κενά και μεγάλη καθυστέρηση στην ιατροδικαστική εξέταση "

Ελίζα Βόζεμπεργκ στη «Ν»: Είχαμε προειδοποιήσει για τις αστοχίες της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Δεν νοείται χαλαρή ψήφος αλλά μόνο ψήφος ευθύνης», διαμηνύει η Ευβωβουλευτής με τη ΝΔ και εκ νέου υποψήφια, Ελίζα Βόζεμπεργκ, σε συνέντευξή της στη Ναυτεμπορική.

Η κ. Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ΕΛΚ) από το 2014, μιλώντας στη «Ν» λίγες ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές, ανέλυσε τις προτεραιότητες του Ευρωκοινοβουλίου, επισημαίνοντας τις δυσκολίες του οικονομικού περιβάλλοντος και τις διεθνείς γεωπολιτικές εντάσεις.

Αναφορικά με τις δηλώσεις της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, ,  Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα,  η οποία παρέκαμψε το συνταγματικό όνομα της χώρας, η Ελίζα Βόζεμπεργκ έκανε λόγο για την απόλυτη δικαίωση των θέσεων της ΝΔ, η οποία «όχι μόνο εξέφρασε τη διαφωνία της και καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και προειδοποίησε για τα προβλήματα και τους κινδύνους, που έκρυβαν οι αστοχίες της».

Μιλώντας για την υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ σε συνδυασμό με την ιδιωτική επίσκεψη Ράμα στη χώρα μας, η κ.  Βόζεμπεργκ τη τολμηρή και αποφασιστική κίνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που επιδιώκει τη διεθνοποίηση της υπόθεσης.

Τέλος, όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και με αφορμή και την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα, η Ελίζα Βόζεμπεργκ υπογράμμισε την «ισχυροποίηση της Ελλάδας σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο» τονίζοντας πως « η αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της Ελλάδας, που επετεύχθη επί των ημερών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιτρέπει στην πατρίδα μας να συζητά με τη γείτονα χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης».

Ολόκληρη η συνέντευξη

Κ. Βόζεμπεργκ απομένει λιγότερο από ένας μήνας για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες μέσα στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά τις 9 Ιουνίου;

Οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, γιατί την επόμενη πενταετία θα ληφθούν αποφάσεις που θα καθορίσουν τις προοπτικές και το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης. Γι’ αυτό στις 9 Ιουνίου δεν νοείται “χαλαρή” ψήφος, αλλά μόνο ψήφος ευθύνης.

Τα ζητήματα που κατά προτεραιότητα θα κληθούν να διαχειριστούν οι ευρωβουλευτές, τους οποίους θα εκλέξουν οι ευρωπαίοι πολίτες, είναι πολλά και εξαιρετικού ενδιαφέροντος.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται η κοινή αμυντική πολιτική, η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, το μεταναστευτικό, το δημοσιονομικό πλαίσιο σταθερότητας, η κοινή αγροτική πολιτική, το δημογραφικό, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων, η κλιματική αλλαγή και η πράσινη μετάβαση.

Μάλιστα το δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και οι μεγάλες γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή απαιτούν γρήγορους και αποφασιστικούς χειρισμούς από την πλευρά των ευρωπαϊκών οργάνων.

Είναι προφανές ότι όλα ανεξαιρέτως τα ανωτέρω φλέγοντα ζητήματα αφορούν άμεσα την πατρίδα μας, γεγονός που καθιστά επιτακτική ανάγκη τη μαζική συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές.

«Η επίσκεψη Ράμα προφανώς δηλώνει δυσαρέσκεια για την υποψηφιότητα Μπελέρη»

Έναν χρόνο μετά την φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, ο Έντι Ράμα ήρθε στην Αθήνα, για ιδιωτική μεν επίσκεψη, αλλά πραγματοποίησε μια εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή. Πώς κρίνετε αυτήν κίνηση, με δεδομένη και τη συμμετοχή του κ. Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ;

Η επίσκεψη του Έντι Ράμα ήταν μία ιδιωτική επίσκεψη χωρίς καμία επισημότητα στο πλαίσιο περιοδειών του εκτός Αλβανίας. Η επίσκεψη ένα χρόνο προ των εκλογών στην Αλβανία προφανώς δηλώνει δυσαρέσκεια για την υποψηφιότητα Μπελέρη.

Σε ό,τι αφορά τον έγκλειστο στις Αλβανικές φυλακές Φρέντι Μπελέρη, για την κυβέρνηση της ΝΔ πρωτίστως είναι ένα θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου, το οποίο ανέδειξε από την πρώτη στιγμή και όχι ενόψει ευρωεκλογών.

Η υποψηφιότητα Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ήταν μία τολμηρή και αποφασιστική κίνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που επιδιώκει τη διεθνοποίηση της υπόθεσης της παράνομης φυλάκισης ενός δημοκρατικά εκλεγμένου δημάρχου.

Η εν λόγω υποψηφιότητα δίνει φωνή στον Βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Στο πρόσωπο του Φρέντι Μπελέρη δικαιώνονται οι διαχρονικοί αγώνες των Βορειοηπειρωτών, αλλά και οι πολυετείς προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων και των περιουσιών τους στη Χειμάρρα.

«Παράνομη η ενέργεια Σιλιάνοφσκα»

Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα,  παρέκαμψε το συνταγματικό όνομα της χώρας προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις και από την Αθήνα και από τις Βρυξέλλες. Είπε μάλιστα πως θεωρεί «ανοιχτό» το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πώς θα κινηθούν οι Βρυξέλλες με τα Σκόπια;

Η ευρωπαϊκή ηγεσία αμέσως εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για την προκλητική ενέργεια της νεοεκλεγείσας Προέδρου στο ανώτατο επίπεδο διά στόματος της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Άλλωστε αντιδράσεις υπήρξαν και από  Υπουργούς της Βόρειας Μακεδονίας εναντίον της Προέδρου τους.

Μάλιστα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της.

Δράττομαι όμως της ευκαιρίας, με αφορμή την παράνομη και ανεπίτρεπτη ενέργεια της Προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα από αυτό της συνταγματικής της ονομασίας, για να τονίσω την απόλυτη δικαίωση των θέσεων της ΝΔ.

Από την πρώτη στιγμή η ΝΔ όχι μόνο εξέφρασε τη διαφωνία της και καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και προειδοποίησε για τα προβλήματα και τους κινδύνους, που έκρυβαν οι αστοχίες της.

«Η Ελλάδα πιο ισχυρή από ποτέ σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο απέναντι στην Τουρκία»

Σε συνέντευξή του ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, είπε πως «η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν είναι μια κατάσταση που βλάπτει το έδαφος του διαλόγου και εμποδίζει την πρόοδό του». Πώς θα αντιμετωπίσει η Αθήνα τα ζητήματα που εγείρει η Άγκυρα και πώς τα αξιολογεί η ΕΕ;

Μετά από μία μακρά περίοδο έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο και την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας έγιναν κάποια βήματα εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

Όμως γνωρίζουμε καλά ότι έχουμε να κάνουμε με έναν δύσκολο και απρόβλεπτο γείτονα, γι’ αυτό άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει με κάθε ευκαιρία αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ότι είμαστε συνεπείς, αλλά όχι αφελείς.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη διαδικασία διαλόγου και αντιμετωπίζει τα ζητήματα που εγείρει η Άγκυρα πιο ισχυρή από ποτέ, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο.

Οι ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, η σημαντική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και η αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της Ελλάδας, που επετεύχθησαν επί των ημερών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιτρέπουν στην πατρίδα μας να συζητά με τη γείτονα χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της στάσης της Τουρκίας από την ΕΕ, κατά πάγια πρακτική αυτή επηρεάζεται και συχνά καθορίζεται από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που συνδέουν τις δύο πλευρές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τουρκία είναι ο 5ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για την ΕΕ με συναλλαγές που σε ετήσια βάση φθάνουν τα 154 δις ευρώ.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελίζα Βόζεμπεργκ στη «Ν»: Είχαμε προειδοποιήσει για τις αστοχίες της Συμφωνίας των Πρεσπών"

Τέλος τα παλιά ταξί

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά αποφάσεις για τα τέλη κυκλοφορίας στα παλιά οχήματα, η κυβέρνηση δεν δίνει παράταση στα όρια ηλικίας των παλιών ταξί.

Όπως γίνεται γνωστό, θα δοθεί μόνο μία λογική παράταση της κυκλοφορίας των ταξί, που συμπληρώνουν το όριο της ηλικίας απόσυρσης 21 ετών αρκεί να έχουν προχωρήσει στην αντικατάστασή του και να περιμένουν το νέο.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι ιδιοκτήτες ή οδηγοί των παλαιών οχημάτων ταξί θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους και να επιδεικνύουν σε κάθε έλεγχο το Δελτίο Παραγγελίας ή άλλο σχετικό αποδεικτικό έγγραφο αγοράς οχήματος που θα αντικαταστήσει το προς απόσυρση όχημα το οποίο φέρει ημερομηνία έως και την 30ή Απριλίου 2024 και σχετικό τραπεζικό αποδεικτικό καταβολής ίσης τουλάχιστον με το 20% της αξίας του νέου αυτού οχήματος με ημερομηνία έως και την 30ή Απριλίου 2024.
  • Οι ιδιοκτήτες των παλαιών ταξί θεμελιώνουν από την 1η Μαΐου έως 31η Ιουλίου 2024 δικαίωμα συνταξιοδότησης, το οποίο αποδεικνύεται εφόσον ζητηθεί με την επίδειξη αίτησης συνταξιοδότησης ή άλλου σχετικού δημόσιου

Η κυβέρνηση έχει δώσει ένα ιδιαίτερα δυνατό κίνητρο, με έως 28.500 ευρώ επιδότησης για την αντικατάσταση του παλιού ταξί και την αγορά ηλεκτρικού.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος τα παλιά ταξί"

Ηλικιωμένη από τη Λαμία πέθανε μία εβδομάδα μετά τον τραυματισμό της από τράγο – Η σπάνια λοίμωξη που στοίχισε τη ζωή της

Μία ολόκληρη εβδομάδα έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή η άτυχη 80χρονη που τραυματίστηκε όταν χτυπήθηκε από τράγο.

Σύμφωνα όμως με το ρεπορτάζ του lamianow.gr, η ηλικιωμένη δεν έφυγε από τα τραύματα αλλά από βαριά λοίμωξη που της προκάλεσε μικρόβιο πυόδους στρεπτόκοκκου από τον οποίο είχε μολυνθεί. Πρόκειται για σπάνια επιπλοκή από την οποία κατά τους γνωρίζοντες πριν έναν χρόνο είχε καταγραφεί ακόμη ένας θάνατος στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τον ιατρικό χώρο, η άτυχη γυναίκα έφτασε στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας, αφού είχε προηγηθεί τριήμερη νοσηλεία της σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Η κατάσταση της ήταν ήδη σοβαρή αφού έφερε μεγάλο χτύπημα από την μασχάλη και κάτω στα πλευρά με φλεγμονή, βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού και σηπτικό σοκ.

Η 80χρονη νοσηλεύονταν για μία εβδομάδα στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας, με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να δίνουν μάχη για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Τελικά η άτυχη ηλικιωμένη δεν τα κατάφερε, βυθίζοντας στο πένθος και την θλίψη τους οικείους της αλλά και ολόκληρο το χωριό…

lamianow

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλικιωμένη από τη Λαμία πέθανε μία εβδομάδα μετά τον τραυματισμό της από τράγο – Η σπάνια λοίμωξη που στοίχισε τη ζωή της"

Ηλίας Κασιδιάρης: Στη φυλακή ο 57χρονος που βιντεοσκοπούσε τη δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας

Ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν ήταν παρών. Η δίκη στη Λαμία διακόπηκε όταν διαπιστώθηκε πως ένα άτομο κατέγραφε τα όσα συνέβαιναν με το κινητό του τηλέφωνο. Ο 57χρονος καταδικάστηκε και πήρε το δρόμο για τη φυλακή…

Στη φυλακή οδηγείται ο 57χρονος από την ευρύτερη περιοχή της Λαμίας, για την πράξη της παράνομης βιντεοσκόπησης, μέσω του κινητού του τηλεφώνου, της δίκης του Ηλία Κασιδιάρη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας, το πρωί της Τρίτης 21 Μαΐου.

Η «καμπάνα» που του επιφύλαξε το αυτόφωρο Μονομελές ήταν 24 μήνες φυλάκιση με έκτιση ποινής τους 3 μήνες, χωρίς να έχει αναστέλλουσα δύναμη η έφεσή του και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ, ενώ κατασχέθηκε και το κινητό του τηλέφωνο.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι ήταν η πρώτη φορά που πήγαινε σε δικαστήριο και δε γνώριζε ότι δεν επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση. Ζήτησε συγνώμη, που φάνηκε ότι δεν ήταν αρκετή για το Δικαστήριο, που του επέβαλλε τις παραπάνω ποινές.

Να σημειωθεί ότι όταν ο 57χρονος έγινε αντιληπτός από την έδρα του Δικαστηρίου, να βιντεοσκοπεί, η Αντιεισαγγελέας είχε πει πως θα συμπεριληφθεί το συμβάν στο πρακτικό της απόφασης της δίκης.

Η δίκη του καταδικασμένου για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» έγινε για τις πράξεις της «δημόσιας υποκίνησης βίας ή μίσους δημόσια και μέσω του διαδικτύου κατ’ εξακολούθηση και της διασποράς ψευδών ειδήσεων κατ’ εξακολούθηση». 

Το δικαστήριο έκρινε αθώο τον χρυσαυγίτη, θεωρώντας ότι υπήρχε έκφραση γνώμης – άποψης που δεν υπερέβη το όριο της νομιμότητας.

Σημειώνεται ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν ήταν παρών στη δίκη, λόγω της απεργίας των υπαλλήλων στην εξωτερική φρουρά, ενώ εκκρεμεί η αίτηση αποφυλάκισής του, που κατατέθηκε στα τέλη Απριλίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλίας Κασιδιάρης: Στη φυλακή ο 57χρονος που βιντεοσκοπούσε τη δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας"

Αλμυρός: «Έσπασε» το αλκοολόμετρο και καλείται να … πληρώσει 6600 €!

Με βαριά «καμπάνα» έφυγε από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου ένας 47χρονος κάτοικος χωριού της περιοχής Αλμυρού, ο οποίος ήπιε όσο δεν… έπαιρνε, κόντεψε «σπάσει» το αλκοολόμετρο της Αστυνομίας και καλείται να πληρώσει συνολικά 6600 €, από τα οποία τα 5.400 € στα επόμενα τρία χρόνια…

Ο κατηγορούμενος, αντιμετώπισε τις κατηγορίες της οδήγησης υπό την επήρεια μέθης και της επικίνδυνης οδήγησης που μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο για άνθρωπο.

Ο 47χρονος συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 23.40 στον Αλμυρό, μετά από καταγγελίες περιοίκων ότι οδηγούσε επικίνδυνα. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον σταματήσουν εντός του Αλμυρού και σε αλκοτέστ που έκαναν το όργανο έδειξε και στις δύο μετρήσεις 2,75 χιλιοστά του γραμμαρίου, ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρια με όριο τα 0,25 χιλιοστά! Μάλιστα όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της δίκης ο κατηγορούμενος κατάφερε να συνέλθει από το αλκοόλ το απόγευμα της επόμενης μέρας…

Ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε την πράξη του, είπε ότι βρισκόταν σε φιλικό σπίτι στον Αλμυρό, όπου έτρωγε και έπινε με παρέα, ενώ παράλληλα ήθελε να κόψει το κάπνισμα, με αποτέλεσμα να μεθύσει και στη συνέχεια να οδηγήσει το αυτοκίνητό του.

Το Δικαστήριο τον καταδίκασε σε φυλάκιση 18 μηνών, μετατρέψιμη προς 10 € την ημέρα, που αντιστοιχεί σε ποσό 5.400 €, του αφαιρέθηκαν η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του αυτοκινήτου για 6 μήνες και του επιβλήθηκε χρηματική ποινή 1200 €.

Ο 47χρονος καλείται να εξοφλήσει την ποινή του σε περίοδο τριετίας.  

magnesianews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλμυρός: «Έσπασε» το αλκοολόμετρο και καλείται να … πληρώσει 6600 €!"

Οδηγός μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα για να κάνει προσπέραση στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης

Εξοργιστικές είναι οι εικόνες που έστειλε αναγνώστης του newsit.gr από περιστατικό επικίνδυνης παράβασης, που συνέβη μπροστά στα μάτια του, στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης. Εκεί, όπου ένας οδηγός θέλησε να κάνει προσπέραση μπαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας!

Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που έφτασε στο newsit.gr ο οδηγός του σκουρόχρωμου αυτοκινήτου, επειδή δε θέλει να περιμένει στην ουρά που έχουν σχηματίσει τα ΙΧ στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, μπαίνει ανενόχλητος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και… τα προσπερνάει όλα για να βγει μπροστά στη σειρά.

Όπως μάλιστα θα παρατηρήσετε στο βίντεο, εκείνη την ώρα κινούνται στο αντίθετο ρεύμα κανονικά, άλλα ΙΧ που από τύχη δεν συγκρούονται με τον παραβάτη οδηγό αλλά και… ένα μηχανάκι, ο οδηγός του οποίου δε φοράει κράνος.

Όλα αυτά, το απόγευμα της Τρίτης (21/5/24) στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, ένα κεντρικότατο σημείο της πρωτεύουσας από το οποίο περνούν καθημερινά χιλιάδες οδηγοί.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Οδηγός μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα για να κάνει προσπέραση στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης"

Χτύπημα σε κύκλωμα συνδρομητικής πειρατείας, είχε έσοδα 7 εκατ. ευρώ

Σε μια συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε πολλά σημεία στην Ελλάδα, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών πέτυχε ένα σημαντικό πλήγμα κατά της συνδρομητικής πειρατείας και μάλιστα το μεγαλύτερο για το 2024 σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Οι περιοχές που επηρεάστηκαν από την επιχείρηση ήταν η Αθήνα, η Βοιωτία, η Σαλαμίνα και η Πάτρα, με στόχο την εξάρθρωση δικτύων που διακινούσαν παράνομα συνδρομητικά κανάλια.

Η επιχείρηση, που σχεδιάστηκε και συντονίστηκε υποδειγματικά από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, αποτέλεσε μια από τις πιο σημαντικές προσπάθειες των ελληνικών αρχών για την καταπολέμηση της συνδρομητικής πειρατείας, η οποία αποτελεί ένα αυξανόμενο πρόβλημα με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν περισσότεροι από 20 αστυνομικοί της Ασφαλείας της Πάτρας, έχουν συλληφθεί τουλάχιστον τέσσερα άτομα που εμπλέκονταν σε αυτή τη δραστηριότητα και έχουν κατασχεθεί μεγάλα χρηματικά πόσα, 65.000 ταινίες on demand, εξοπλισμός που χρησιμοποιούνταν για την παράνομη διανομή συνδρομητικών υπηρεσιών και μεγάλο πελατολόγιο, πάνω από 6.500 άτομα, με αναλυτικά στοιχεία των πελατών, οι οποίοι πλέον είναι έκθετοι στις αρχές.

Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης υπολογίζονται σε περισσότερα από 7.000.000 ευρώ και στο στόχαστρο των αρχών είναι τώρα οι οικονομικές συναλλαγές των τελικών χρηστών με το εγκληματικό δίκτυο και η ανάλυση των χιλιάδων επικοινωνιών που είναι στα χέρια των αρχών. Την ίδια στιγμή, σε δεκάδες εκατομμύρια υπολογίζονται τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ.

Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει σημαντικά στοιχεία για την έκταση του φαινομένου και αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνες και συλλήψεις σε Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η συμβολή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών ήταν καθοριστική για την επιτυχία της επιχείρησης, καθώς η εμπειρία και η εξειδίκευσή της στις αστυνομικές έρευνες ήταν κρίσιμης σημασίας. Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερα ενεργή και αποτελεσματική παρουσία στον αγώνα κατά της εγκληματικότητας, με πολλαπλές εξαρθρώσεις εγκληματικών οργανώσεων στο ενεργητικό της και μάλιστα σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, με τις συνεχείς επιτυχίες της, αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αποτελεσματικότητά της στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της ως ένα από τα σημαντικότερα όργανα επιβολής του νόμου στην Ελλάδα.

Η εξάρθρωση και αυτής της εγκληματικής οργάνωσης από το Τμήμα Ασφαλείας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά συνεχόμενων επιτυχών ερευνών της ανωτέρω Υπηρεσίας η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει σοβαρά χτυπήματα σε εγκληματικά δίκτυα απατών, διαρρήξεων, ληστειών και οικονομικού εγκλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο έτος, πάνω από 50.000 χρήστες έχουν ταυτοποιηθεί σε δικογραφίες και αναμένεται κύμα διώξεων στους χρήστες πειρατικών συνδέσεων.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Χτύπημα σε κύκλωμα συνδρομητικής πειρατείας, είχε έσοδα 7 εκατ. ευρώ"

Χανιά | Άγρια νύχτα στον Πλατανιά: Τουρίστας μαχαίρωσε δυο άτομα μέσα σε ξενοδοχείο

Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε τα ξημερώματα στoν Πλατανιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr, ένας 48χρονος Φινλανδός φέρεται να μαχαίρωσε δυο άνδρες, έναν Φινλανδό και έναν Σουηδό, μέσα στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν.

Οι άνδρες βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος που ο δράστης προχώρησε σε αυτή την πράξη.

Στο σημείο έσπευσε άμεσα η Αστυνομία που συνέλαβε τον 48χρονο Σουηδό αλλά και δυο ασθενοφόρα, τα οποία μετέφεραν τους δυο τραυματίες στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η ζωή των τραυματιών δεν διατρέχει κίνδυνο.

Οι αρχές διερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το αιματηρό περιστατικό.

zarpanews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά | Άγρια νύχτα στον Πλατανιά: Τουρίστας μαχαίρωσε δυο άτομα μέσα σε ξενοδοχείο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news