facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλοι σκύβουμε με σεβασμό στη μνήμη του αληθινού ευπατρίδη Ιάκωβου Τσούνη

«Η Ελλάδα αποχαιρετά, σήμερα, ένα άξιο τέκνο της. Και όλοι σκύβουμε με σεβασμό στη μνήμη του αληθινού ευπατρίδη Ιάκωβου Τσούνη», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τον θάνατο του εφοπλιστή Ιάκωβου Τσούνη.

Και επισημαίνει: «Του ανθρώπου, που υπηρέτησε τη χώρα από τα 15 του χρόνια, πολεμώντας στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Που στάθηκε δίπλα της, σταθερός και σεμνός ευργέτης, για δεκαετίες ολόκληρες. Και λίγο πριν από τη δύση της μακράς και δημιουργικής ζωής του, δώρισε το σύνολο της περιουσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η πατρίδα θα τον ευγνωμονεί για πάντα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλοι σκύβουμε με σεβασμό στη μνήμη του αληθινού ευπατρίδη Ιάκωβου Τσούνη"

Στέφανος Χίος: Αναζητείται με εισαγγελική εντολή για διασπορά ψευδών ειδήσεων για τη δολοφονία Καραϊβάζ

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών με αφορμή το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακελειό».

Στο πλαίσιο αυτό διερευνάται η τέλεση της αξιόποινης πράξης της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Ο εκδότης της εφημερίδας Στέφανος Χίος αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Δε είναι η πρώτη φορά που εκκρεμεί σε βάρος του συγκεκριμένου προσώπου εισαγγελική έρευνα για δημοσιεύματα τα οποία χαρακτηρίζονται ως ανυπόστατα και συκοφαντικά.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Στέφανος Χίος: Αναζητείται με εισαγγελική εντολή για διασπορά ψευδών ειδήσεων για τη δολοφονία Καραϊβάζ"

Καιρός αύριο: Αίθριος σε όλη τη χώρα με άνοδο της θερμοκρασίας

Συνεχίζει ο καιρός και αύριο Κυριακή (11.04.2021) να είναι καλός σε όλη τη χώρα με τη θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο.

Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται σε όλη τη χώρα. Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά πελάγη βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Κυριακή (11.04.2021) από την ΕΜΥ για όλη τη χώρα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και το απόγευμα πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 18 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5, στα ανατολικά τοπικά 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Αίθριος σε όλη τη χώρα με άνοδο της θερμοκρασίας"

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση με αφορμή τη δολοφονία Καραϊβάζ – Χρυσοχοΐδης: Ανίερο να σκυλεύεις πολιτική σε φρέσκο αίμα

Την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ επιχείρησε να εκμεταλλευτεί πολιτικά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να επιτεθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον πρωθυπουργό, προκαλώντας την αντίδραση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μίλησε για «σκύλευση».

Σε ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει την «βαθύτατη ανησυχία του για τις δολοφονικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών», ενώ επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη γιατί όπως αναφέρει «αυτοί που είχαν κάνει σημαία τους την τάξη και την ασφάλεια, έχουν αφήσει τη χώρα να μετατραπεί σε αποικία οργανωμένου εγκλήματος και ανεξέλεγκτης δράσης μαφιόζικων συμμοριών».

Στην ανάρτησή του αναφέρει ο κ. Τσίπρας: «Με βαθύτατη ανησυχία παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες μια σειρά από δολοφονικές επιθέσεις που διαδέχονται η μία την άλλη με κινηματογραφική ταχύτητα. Η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, μέρα μεσημέρι έξω από το σπίτι του, αποτελεί το τελευταίο δραματικό επεισόδιο σ’ αυτό το αιματηρό σίριαλ.

Όταν ένας δημοσιογράφος δολοφονείται τότε η δημοκρατία τραυματίζεται. Και το κλίμα ανασφάλειας αγκαλιάζει τον κόσμο της ενημέρωσης, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία».

Γενικεύοντας, υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Αστυνομική αυθαιρεσία και βία στους πολίτες, προνόμια φύλαξης σε ημέτερους παράγοντες της σόου μπιζ, και μαφιόζικες συμμορίες που δολοφονούν ανεξέλεγκτα ακόμη και δημοσιογράφους, συγκροτούν μια εφιαλτική εικόνα… Ο κος Μητσοτάκης και ο κος Χρυσοχοΐδης έχουν βαρύτατες ευθύνες για αυτή την κατάντια που ρίχνει βαριά τη σκιά της στη δημόσια ζωή. Και έχουν υποχρέωση να τις αναλάβουν εδώ και τώρα, πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα. Η Δικαιοσύνη θα πρέπει να ερευνήσει όλες τις καταγγελίες, ανεξάρτητα από που προέρχονται και πόσους υψηλά ιστάμενους αγγίζουν. Η Ελλάδα θέλουμε να είναι μια προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα με ισχυρό κράτος δικαίου και όχι μια χώρα υπανάπτυκτη, όπου κυβερνά ο νόμος των όπλων και της νύχτας. Η κοινωνία απαιτεί το αυτονόητο: Άπλετο φως, για να νικήσουμε το σκοτάδι που μας πολιορκεί».

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Κακό πράγμα να λες ψέματα

Η ανάρτηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αφού πρώτα παραθέτει στοιχεία που συγκρίνουν τις ανθρωποκτωνίες επί ΝΔ και επί ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζει «ανίερη» την προσπάθεια του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να «σκυλεύσει πολιτική σε φρέσκο αίμα δημοσιογράφου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο  κ.Χρυσοχοΐδης, οι ανθρωποκτονίες στην Ελλάδα το 2015 ανέρχονταν στις 93, ενώ το 2020 στις 73.

Σε ένα χρόνο, όπως φαίνεται στον πίνακα που ανάρτησε ο υπουργός, από το 2018 δηλαδή μέχρι το 2019, οι ανθρωποκτονίες έπεσαν από τις 95 στις 76.

Όσον αφορά στην Αθήνα, ο αριθμός ανθρωποκτονιών έφτασε στα υψηλότερο σημείο το 2018 με 32 ανθρωποκτονίες, ενώ ο χαμηλότερος καταγράφηκε το 2020 με 20 ανθρωποκτονίες.

Σύμφωνα με κ.Χρυσοχοΐδη, η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, για τις ανθρωποκτονίες, έπεσε στην 18η από 15η που ήταν το 2018.

«Για τον κ. Τσίπρα, τα παρακάτω στοιχεία σημαίνουν πως η κυβέρνηση »έχει αφήσει τη χώρα να μετατραπεί σε αποικία οργανωμένου εγκλήματος και ανεξέλεγκτης δράσης μαφιόζικων συμμοριών». Κακό πράγμα να λες ψέματα. Ανίερο να σκυλεύεις πολιτική σε φρέσκο αίμα δημοσιογράφου», γράφει στην ανάρτησή του ο υπουργός.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση με αφορμή τη δολοφονία Καραϊβάζ – Χρυσοχοΐδης: Ανίερο να σκυλεύεις πολιτική σε φρέσκο αίμα"

Άνοιγμα σχολείων: Τι ισχύει για τα self test κορονοϊού – Όλη η ΚΥΑ

Στις τάξεις τους επιστρέφουν τη Δευτέρα (12/04) οι μαθητές και οι καθηγητές των Λυκείων. Η επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει με αυστηρούς κανόνες και δύο υποχρεωτικά self test κορονοϊού τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς, την εβδομάδα.

Οι ρυθμίσεις για την εφαρμογή του μέτρου του δωρεάν self test κορονοϊoύ σε μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, προβλέπονται μάλιστα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιστρέψουν όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας στα Λύκεια από την ερχόμενη Δευτέρα (12/04) είναι η βεβαίωση αρνητικού τεστ.

Το δωρεάν self tets κορονοϊού μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό και λοιπό προσωπικό με τον ΑΜΚΑ τους και μέσο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα, διαβατήριο κτλ). Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει ή συναντά δυσκολία με τον ΑΜΚΑ, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δομή που εμφανίζονται στη λίστα: https://self-testing.gov.gr/eody-stathera-simeia.pdf

Δείτε ΕΔΩ την ΚΥΑ

Ειδικότερα, η εγκύκλιος για τα self test κορονοϊού προβλέπει τα εξής:

 – Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορoνοϊό COVID-19, μέσω δωρεάν αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές/τριες, τους/τις εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ), το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των ως άνω σχολικών μονάδων καθώς και για τους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, και διενεργείται δύο (2) φορές την εβδομάδα, την προηγούμενη ημέρα της Δευτέρας και Πέμπτης, κάθε σχολικής εβδομάδας και πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

– Ο έλεγχος συνιστάται να διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στην σχολική μονάδα.

– Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), του προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του άρθρου 248 του ν. 4782/2021 (Α’ 36) (ΠΑΜΚΑ) ή του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Ειδικότερα, για τους ανήλικους μαθητές/τριες τον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο παραλαμβάνουν οι γονείς/κηδεμόνες τους, επιδεικνύοντας τον ΑΜΚΑ, ΠΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ του/της ανηλίκου μαθητή/τριας και την αστυνομική ταυτότητα των ιδίων (γονέων/κηδεμόνων).

 – Οι ενήλικες μαθητές/τριες, οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), το διοικητικό και λοιπό προσωπικό (π.χ. προσωπικό καθαριότητας, υπάλληλοι) των ανωτέρω σχολικών μονάδων παραλαμβάνουν δωρεάν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ ή ΠΑΜΚΑ ή ΠΑΑΥΠΑ και της αστυνομικής τους ταυτότητας.

Για τους μαθητές/τριες των εσπερινών λυκείων έχει αποσταλεί η με αρ. πρωτ.: 40495/ΓΔ4/8-4-2021 εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία περιγράφεται η διαδικασία παραλαβής των συσκευασιών αυτοδιαγνωστικού ελέγχου κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των ανωτέρω σχολικών μονάδων.

Μετά την πρώτη ημέρα ακολουθείται η διαδικασία, που ακολουθείται και στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες.

Μαζί με τον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο παραλαμβάνονται και ενημερωτικά φυλλάδια. Ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται κατ’ οίκον, σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων.

Για τους ανήλικους μαθητές/τριες των 13 ετών και άνω, ο έλεγχος θα διενεργείται υπό την επιμέλεια και επίβλεψη των γονέων/κηδεμόνων τους, ενώ για τους ανήλικους μαθητές/τριες των 13 ετών και κάτω (ειδικής αγωγής) με τη βοήθεια του γονέα/κηδεμόνα.

Μετά την εξαγωγή αποτελέσματος:

α) Οι γονείς/κηδεμόνες και οι ενήλικες μαθητές/τριες επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και αφού αυθεντικοποιηθούν, επιλέγουν την κατηγορία «Σχολική κάρτα για COVID- 19» και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος.

Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, εκτυπώνουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα την σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν και στη συνέχεια μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε μια από τις δημόσιες δομές, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο. Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή και μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Πρωτοκόλλου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Στην περίπτωση κατά την οποία ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι θετικός, ακολουθείται το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Εάν ο δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος είναι αρνητικός, εκδίδεται σχετική βεβαίωση από δημόσια δομή, με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή, ο μαθητής/τρια επιστρέφει στον χώρο της σχολικής μονάδας, επιδεικνύοντας την ως άνω βεβαίωση.

β) Οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΒΠ), το διοικητικό και λοιπό προσωπικό επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και αφού αυθεντικοποιηθούν, επιλέγουν την κατηγορία «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19» και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής αποτελέσματος.

Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της σχολικής κάρτας COVID-19, για τους μαθητές/τριες ή της δήλωσης του αποτελέσματος, τους εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ), και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), καθώς και για το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι ανωτέρω θα μπορούν να συντάσσουν και υπογράφουν χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/δήλωση αποτελέσματος. Ο/Η μαθητής/τρια θα επιδεικνύει απλώς (δεν θα παραδίδει) τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και θα τη φέρει μαζί του μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου.

Ομοίως, οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και τα μέλη του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, επιδεικνύουν, κατά την προσέλευσή τους, τη δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος στον/στην Διευθυντή/ντρια ή Υποδιευθυντή/ντρια της οικείας σχολικής μονάδας και φέρουν τη δήλωση μέχρι τη διενέργεια του επόμενου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Στην περίπτωση που μαθητής/τρια δεν επιδείξει τη σχολική κάρτα κατά την είσοδό του/της στην τάξη, δεν γίνεται δεκτός/ή, λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από την σχολική μονάδα. Οι γονείς/κηδεμόνες ενημερώνονται από τους εκπαιδευτικούς για την υποχρέωση της διενέργειας του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης κατά του κορωνοϊού δύο (2) φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή/τρια, προκειμένου να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας, για τη δια ζώσης επαναλειτουργία της.

Εάν ο μαθητής/τρια είναι ανήλικος/η, παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί, στη σχολική μονάδα, για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορoνοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι γονείς/κηδεμόνες τον/την παραλάβουν, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας. Αν το τεστ είναι θετικό Για τους/τις μαθητές/τριες, των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ είναι θετικό, προβλέπεται ό,τι και για τους/τις μαθητές/τριες που νοσούν.

Δίνεται η δυνατότητα σύγχρονης ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. Μαθητές με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Για τους μαθητές/τριες με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης καθώς και σε σχολικές μονάδες της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και συνιστάται να διενεργείται εφόσον είναι συμβατός με το βαθμό και το είδος της αναπηρίας ή και της ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης του μαθητή/τριας.

Οι εκπαιδευτικοί

Για τους εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των ανωτέρω σχολικών μονάδων ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί.

Αν ο ΑΜΚΑ δεν εμφανίζεται

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες, των οποίων ο ΑΜΚΑ δεν εμφανίζεται, ώστε να παραλάβουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο από το φαρμακείο, να μεταβαίνουν για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, σε μια από τις δημόσιες δομές, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self- testing.gov.gr. Για τους ανήλικους/κες μαθητές/τριες που αιτούνται άσυλο:

1. Ο/Η Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας ή ο Συντονιστής/στρια Εκπαίδευσης Προσφύγων, με τους προσωπικούς του/της κωδικούς taxis, μπορεί να εισέλθει στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, κατόπιν προηγούμενης εξουσιοδότησης των γονέων ή νομίμων κηδεμόνων τους, οι οποίοι την υποβάλλουν άπαξ στη Διεύθυνση της σχολικής μονάδας και με την οποία (Αίτηση -Υπεύθυνη Δήλωση) εξουσιοδοτούν τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου ή τον/τη Συντονιστή/στρια Εκπαίδευσης Προσφύγων να εισέλθουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς τους, προκειμένου να εκδώσουν την σχολική κάρτα COVID 19.

2. Το προσωπικό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) ή της Δομής Φιλοξενίας ή το προσωπικό των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, μπορεί να συμπληρώνει και να υπογράφει χειρόγραφα τη βεβαίωση για τους ως άνω μαθητές/τριες ασυνόδευτους ανήλικους και με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 2 της σχετικής ΚΥΑ (σχετ. 1), σημειώνοντας ότι όπου γίνεται μνεία στον ΑΜΚΑ (Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) εννοείται και ο ΠΑΜΚΑ (Προσωρινός Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και ο ΠΑΑΥΠΑ (Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού).

Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται ενώπιον του προσωπικού των ανωτέρω δομών σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων.

Μέτρα πρόληψης και προστασίας

Προβλέπεται επίσης η εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης και προστασίας που έχουν ήδη ληφθεί: η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιγμα σχολείων: Τι ισχύει για τα self test κορονοϊού – Όλη η ΚΥΑ"

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο οικισμός Ρομά στο Χαλάνδρι - Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στον οικισμό Ρομά Νομισματοκοπείου του Δήμου Χαλανδρίου της Περιφέρειας Αττικής και την κήρυξή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε σήμερα η Πολιτική Προστασία.

Συγκεκριμένα, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων, τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης, καθώς και τη ραγδαία αύξηση στους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων πέντε ημερών στον οικισμό Ρομά Νομισματοκοπείου του Δήμου Χαλανδρίου Αττικής, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κατόπιν εισήγησης και σύμφωνης γνώμης του Δημάρχου Χαλανδρίου, Συμεών Ρούσσου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου Covid-19, αποφασίζεται:

Η κήρυξη του οικισμού Ρομά Νομισματοκοπείου του Δήμου Χαλανδρίου της Περιφέρειας Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας και η επιβολή περιοριστικών μέτρων από το Σάββατο 10 Απριλίου στις 18:00 έως και την Δευτέρα 19 Απριλίου στις 06:00.

Συγκεκριμένα, αποφασίζεται:
  1. Η προσωρινή επιβολή περιορισμού των κατοίκων εντός των ορίων του οικισμού.
  2. Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των ορίων του οικισμού για λόγους υγείας.
  3. Η αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.
  4. Η αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α' βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
  5. Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Αττικής και του Δήμου Χαλανδρίου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού Ρομά Νομισματοκοπείου του Δήμου Χαλανδρίου για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  6. Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Αττικής για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  7. Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Αττικής για την τήρηση του κατ' οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του ως άνω οικισμού.
  8. Η ανάληψη από τον Ε.Ο.Δ.Υ. της υποχρέωσης της διενέργειας γρήγορου τεστ αντιγόνου COVID-19 (rapid test) την 3η και 6η ημέρα επιβολής των περιοριστικών μέτρων των διαμενόντων στον ως άνω οικισμό.
Ενδεχόμενη παράταση ή άρση των μέτρων θα επαναξιολογηθεί μετά το πέρας ισχύος της παρούσας απόφασης.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο οικισμός Ρομά στο Χαλάνδρι - Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία"

Κοσμοσυρροή στο κέντρο της Αθήνας – «Νικήτρια» η αγορά (pics)

Σήμερα νικητής μάλλον ήταν το λιανεμπόριο και όχι η παραλία… Εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό και την άνοδο της θερμοκρασίας χιλιάδες πολίτες βρήκαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το κέντρο της Αθήνας είτε για να ψωνίσουν, με click away ή click in shop, είτε για να κάνουν τη βόλτα τους.  

Η εμπορική κίνηση μπορεί τις προηγούμενες ημέρες να ήταν περιορισμένη, σήμερα όμως οι εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας γέμισαν με κόσμο. Στην Ερμού, αλλά και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας, βρέθηκε ο φωτογραφικός του newsit.gr και, όπως μπορείτε να δείτε, πολλοί προτίμησαν την αγορά και όχι την παραλία.

Δείτε τις φωτογραφίες του newsit.gr:

Υπενθυμίζεται ότι από την ερχόμενη Δευτέρα ακολουθεί το άνοιγμα των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει μόνο με τη μέθοδο του click away, ενώ στην Αχαΐα με το click inside και το click away.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοσμοσυρροή στο κέντρο της Αθήνας – «Νικήτρια» η αγορά (pics)"

Διασωληνωμένη 78χρονη στη Λάρισα –Είχε εμβολιαστεί πριν 4 ημέρες με το εμβόλιο της AstraZeneca

Διασωληνωμένη στο Νοσοκομείο της Λάρισας με πνευμονική εμβολή νοσηλεύεται 78χρονη, η οποία εμβολιάστηκε πριν από 4 ημέρες με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάστασή της είναι σταθερή, και πως έχει ήδη ενημερωθεί o EOΦ.

Η περίπτωση της 78χρονης δεν είναι η μοναδική. Πριν από λίγες ημέρες συγγενείς 60χρονου από τη Σύρο έκαναν γνωστό πως θα καταθέσουν μήνυση κατά της AstraZeneca.

Δύο ώρες μετά τον εμβολιασμό του, ο 60χρονος υπέστη εγκεφαλικό και πλέον βρίσκεται παράλυτος σε κέντρο αποκατάστασης.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Διασωληνωμένη 78χρονη στη Λάρισα –Είχε εμβολιαστεί πριν 4 ημέρες με το εμβόλιο της AstraZeneca"

Πέθανε ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης – Είχε δωρίσει όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις

Σε ηλικία 97 ετών άφησε την τελευταία του πνοή στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο ο εφοπλιστής  Ιάκωβος Τσούνης αφήνοντας ένα μεγάλο κενό.

Ο Ιάκωβος Τσούνης είχε δωρίσει στον Ελληνικό Στρατό όλη του την περιουσία, ενώ η συνεισφορά του στην Άμυνα και τις υποδομές της ανέρχεται στα 23 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν διατεθεί κυρίως για ανακαινίσεις πτερύγων και κλινικών σε στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας.
Ποιος ήταν ο Ιάκωβος Τσούνης

Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Εγλυκάδα Πατρών το 1924. Ηταν το 13ο τέκνο της οικογενείας του Δασάρχη Πατρών Κωνσταντίνου Τσούνη και απόγονος των πολεμιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων.

Σε ηλικία 16 ετών κατατάσσεται εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και μεταβαίνει στην πρώτη γραμμή του μετώπου στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο  του 1940. Ο Ιάκωβος Τσούνης ήταν ο νεότερος παλαίμαχος του αντιναζιστικού και αντιφασιστικού πολέμου με διεθνή αναγνώριση. Την συμμετοχή του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν αναγνωρίσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του ασχολήθηκε με εκτελωνισμούς, εισαγωγές, εξαγωγές και διαλύσεις πλοίων. Είναι απόφοιτος του Ινστιτούτου Hamilton της Νέας Υόρκης. Το 1966 εισήλθε στον χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας και απέκτησε συνολικά 13 πλοία.

Ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης υπήρξε ειδικός σύμβουλος επί θεμάτων ναυτιλίας αμισθί του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Η επιτυχημένη πορεία του ως ειδικού συμβούλου τον κατέστησε αργότερα διακεκριμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας.

Διετέλεσε  Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών του Ελληνισμού στη Μεγάλη Βρετανία, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης Εθνικών Θεμάτων και Δικαίων, Αντιπρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης καθώς και συνιδρυτής ιδρυμάτων και ιατρικών εταιρειών.

Ηταν δημιουργός του Μουσείου «Ιάκωβος Τσούνης», το οποίο δώρισε στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και εδρεύει σήμερα στο Αίγιο. Στο μουσείο αποθησαυρίζεται η πλούσια συλλογή του με αντικείμενα από τον 17ο αιώνα, ιδιαίτερης εθνικής και εκκλησιαστικής σημασίας.

Έχοντας από τον καιρό του πολέμου σεβασμό και αγάπη προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην ασφάλεια της Ελλάδας, υπήρξε από την δεκαετία του 1950  δίπλα τους, με δωρεές και προσφορές, όπου υπήρχε ανάγκη.  Πρόσφερε περίπου 23.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων άνω των 7.000.000 ευρώ την τελευταία διετία μόνο. Ως τελευταία πράξη αγάπης και στήριξης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποφάσισε να κληροδοτήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του σε αυτές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης – Είχε δωρίσει όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις"

Απεβίωσε ο εφοπλιστής Ιωάννης Αγγελικούσης

Την τελευταία του πνοή άφησε το Σάββατο το πρωί ο 73χρονος εφοπλιστής Ιωάννης Αγγελικούσης που νοσηλευόταν από τις 20 Μαρτίου σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας μετά από καρδιακή προσβολή.

Ο Ιωάννης Αγγελικούσης, πρόεδρος του Angelicoussis Shipping Group Ltd διέθετε τρεις εταιρείες με στόλο αποτελούμενο από 149 πλοία. Η Maran Dry έχει 49 φορτηγά με μέσο όρο ηλικίας τα 9 έτη, η Maran Tankers 54 δεξαμενόπλοια crude oil, εκ των οποίων δύο είναι υπό ναυπήγηση και η Maran Gas 46 πλοία, εκ των οποίων 36 LNG στο νερό, 9 υπό ναυπήγηση και μία πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης LNG, γνωστή ως FSRU.

Από τα 149 συνολικά πλοία του ομίλου του, τα 126 (ποσοστό 89,3%) είναι υπό ελληνική σημαία, όπως θυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το ελληνικό νηολόγιο αριθμεί 584 πλοία άνω των 1.000 τόνων, κάτι που σημαίνει ότι τα πλοία του ομίλου Αγγελικούση αποτελούν το 21,5% του ελληνικού νηολογίου και το 40% με βάση τη χωρητικότητα του στόλου.

Η ανακοίνωση του ANGELISCOUSSIS SHIPPING GROUP LTD σχετικά με την απώλεια του Προέδρου του, Ιωάννη Αγγελικούση:

«Με αισθήματα βαθύτατης θλίψης, η Μαρία Αγγελικούση, κόρη του Ιωάννη Αγγελικούση, Προέδρου του Αngelicoussis Group of Companies, αναγγέλλει τον θάνατο του πατέρα της, νωρίτερα σήμερα, 10 Απριλίου, ο οποίος απεβίωσε ήρεμα στον ύπνο του, περιστοιχιζόμενος από τα μέλη του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος. Η απώλειά του θα είναι δυσβάσταχτη.

Ο Ιωάννης Αγγελικούσης υπέστη καρδιακό επεισόδιο στις 20 Μαρτίου και παρά την καλύτερη δυνατή ιατρική φροντίδα που του παρείχε το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δεν μπόρεσε να ανακάμψει. Η οικογένειά του επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά τους ιατρούς και τους νοσηλευτές για την υποστήριξη και τη φροντίδα που του παρείχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Το σύνολο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της οικογένειας Αγγελικούση σε όλον τον κόσμο ενημερώθηκαν νωρίτερα σήμερα για τα θλιβερά νέα.

Η οικογένεια παρακαλεί να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητά της σ’ αυτή τη στιγμή του μεγάλου πένθους. Η κόρη του Ιωάννη Αγγελικούση, Μαρία, τον διαδέχεται ως Chief Executive Officer του Angelicousis Group of Companies.

Η κηδεία του Γιάννη Αγγελικούση θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο, όπως προβλέπεται από τους ισχύοντες περιορισμούς λόγω Covid-19. Η οικογένεια παρακαλεί θερμά να μην παρευρεθεί κανείς στη νεκρώσιμη ακολουθία ή στην ταφή, ούτε και εξ αποστάσεως, στην προσπάθεια να μην τεθεί η υγεία κανενός σε κίνδυνο.

Σύντομα θα αναρτηθεί ειδική σελίδα στον διαδικτυακό τόπο της εταιρείας για να δεχθεί συλλυπητήρια μηνύματα που θα μεταφερθούν στην οικογένεια.

Επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να γίνουν δωρεές, στη μνήμη του Γιάννη Αγγελικούση, στο Γενικό Κρατικό Νικαίας, νοσοκομείο με το οποίο διατηρούσε ιδιαίτερους δεσμούς και υποστήριζε ο εκλιπών. Λεπτομέρειες θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο της εταιρείας».

Ποιος ήταν ο Γιάννης Αγγελικούσης

Ο Γιάννης Αγγελικούσης,  επικεφαλής  του  "Angelicoussis Shipping Group", που ιδρύθηκε το 1947 από τον πατέρα του, Αντώνη Αγγελικούση,  γεννήθηκε το 1948, στoν Πειραιά με καταγωγή από τα Kαρδάμυλα  της Χίου. Γιος του Αντώνη Αγγελικούση και της Μαρίας Παπαλιού. Με την εταιρεία άρχισε να ασχολείται από το 1973 ενώ το 2001 απέκτησε το σύνολο των μετοχών της οικογενειακής  εταιρείας. Σημειώνεται ότι η αδελφή του Άννα Αγγελικούση, αποτελεί και αυτή μια από τις ισχυρές γυναίκες της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας και αποχώρησε από τον οικογενειακό όμιλο το 2000 και ίδρυσε τον δικό της εφοπλιστικό όμιλο (Pantheon Tankers, Alpha Bulkers, Alpha Gas.),

Ο όμιλος Αγγελικούση ξεκίνησε με το πρώτο ποντοπόρο πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου το 1948 ενώ τοποθέτησε την πρώτη παραγγελία για νεότευκτο πλοίο το 1965 και το παρέλαβε το 1968 Από τότε και μέχρι το 1985 τοποθέτησε παραγγελίες για 28 νεότευκτα bulk carriers  στα γιαπωνέζικα ναυπηγεία Ishikawajima – Harima Heavy Industries Co. Ltd.

To 1993 o Γιάννης Αγγελικούσης ο οποίος συμμετείχε στις δραστηριότητες του Ομίλου από το 1973  τοποθέτησε μια παραγγελία για πέντε capesize bulk carriers στα ναυπηγεία  Hyundai Heavy Industries Co., Ltd και επρόκειτο  για τα μεγαλύτερα πλοία που είχε παραγγείλει ποτέ έλληνας εφοπλιστής μέχρι τότε.

Από το 1996 ο όμιλος εισέρχεται και στα δεξαμενόπλοια με το πρώτο VLCC πλοίο να ναυπηγείται για λογαριασμό του Ομίλου το 2000. Το 2003 αρχίζει η είσοδος στο νέο κλάδο των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers). To 2008 για πρώτη φορά αναλαμβάνει ρόλο στον όμιλο η Μαρία Αγγελικούση κόρη του Γιάννη Αγγελικούση

Σήμερα το group ελέγχει ένα στόλο από 139 πλοία (bulk carriers, δεξαμενόπλοια, LNG Carriers) και επιπλέον 15 υπό ναυπήγηση. Απασχολεί  7.480 αργαζόμενους εκ των οποίων το 93% είναι πληρώματα και το υπόλοιπο 7% απασχολείται sτα γραφεία.

Πλέον, ο όμιλος "Angelicoussis Shipping Group" συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις εταιρίες "Maran Dry Management Inc., "Maran Gas Maritime" και "Maran Tankers Management".Περιλαμβάνει επίσης τις θυγατρικές MARAN SHIP SUPPLIES PTE LTD, FRIENDLY MARITIME SERVICES INC, MARAN ASIA PTE LTD. και MARAN (UK) LIMITED.

O Ιωάννης Αγγελικούσης βρισκόταν κάθε χρόνο στη λίστα του Lloyd's με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Το 2010 ήταν στην 6η θέση, το 2011 στην 9η, το 2012 στην 4η θέση, το 2013 στην 5η θέση[18], το 2014 στην 4η[19], το 2015 στην 5η[20], το 2016 στην 7η το 2017 στην 8η, το 2018 στην 6η[23] και το 2019 στην 7η, όπως και το 2020.

Διετέλεσε για χρόνια μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee).

Τον Φεβρουάριο του 2013 συστάθηκε το Ίδρυμα Αντώνιος και Ιωάννης Αγγελικούσης, το οποίο έχει να επιδείξει ένα εκτεταμένο κοινωφελές έργο.

Μητσοτάκης: Ο παγκόσμιος εφοπλισμός έχασε έναν από τους πρωταγωνιστές του

«Ο παγκόσμιος εφοπλισμός έχασε, σήμερα, έναν από τους πρωταγωνιστές του και η ελληνική ναυτοσύνη θρηνεί τον κορυφαίο της καπετάνιο», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του για την απώλεια του Γιάννη Αγγελικούση.

«Ο Γιάννης Αγγελικούσης τίμησε τη θαλασσινή παράδοση και την πατρίδα μας με κάθε τρόπο: Κατέκτησε τους ωκεανούς, υψώνοντας την γαλανόλευκη στα σκάφη του. Μετέφερε στην Ελλάδα την έδρα των δραστηριοτήτων του, ενισχύοντας σημαντικά τη ναυτική της εκπαίδευση. Και, όταν χρειάστηκε, όπως στη διάρκεια της πρόσφατης πανδημίας, βοήθησε στη μάχη για την υγεία με αθόρυβες δωρεές. Ναυτικός και Έλληνας μέχρι το τέλος. Παραλαμβάνοντας την σκυτάλη της προκοπής από τον πατέρα του Αντώνη, ήρωα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ιδρυτή της οικογενειακής εμπορικής αρμάδας, ο Γιάννης Αγγελικούσης και η αδελφή του 'Αννα κυριάρχησαν με τους στόλους τους στα κύματα του κόσμου. Το πηδάλιο του Γιάννη περνά, τώρα, στα δυνατά χέρια της μοναχοκόρης του Μαρίας. Και είναι σίγουρο ότι και η δική της πυξίδα θα δείχνει μόνο μπροστά. Αυτές τις δύσκολες στιγμές, η σκέψη μου είναι στην οικογένεια και τους δικούς του ανθρώπους», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Aνακοίνωση από τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρο Βενιάμη

«Σήμερα χάσαμε έναν δικό μας άνθρωπο, έναν αγαπητό φίλο,  έναν ευπατρίδη. Ο Γιάννης Αγγελικούσης υπήρξε άξιος συνεχιστής των παραδόσεων της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, και μεγαλούργησε σε ένα έντονο διεθνές ανταγωνιστικό  περιβάλλον, κρατώντας πάντοτε  ψηλά την σημαία της πατρίδας  και αγκαλιάζοντας τους Έλληνες ναυτικούς και την ελληνική ναυτοσύνη. Διακρίθηκε διεθνώς για τις επιτυχημένες επιχειρηματικές του επιλογές και επιτεύγματα.»

»Ο Γιάννης θα παραμείνει για πάντα στη μνήμη μας φωτεινός φάρος μιας ναυτιλίας που στηρίζεται στον άνθρωπο και δημιουργεί για τον άνθρωπο! Εκφράζω στην οικογένειά του, στην αγαπημένη του μοναχοκόρη Μαρία, στους οικείους του και στους συνεργάτες και εργαζόμενους στην εταιρεία του, τα βαθύτατα και ειλικρινή συλλυπητήριά μου καθώς και όλων των συναδέλφων του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, που τίμησε με τη συμμετοχή του για περισσότερο από δύο δεκαετίες, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, που θρηνεί σήμερα την απώλεια ενός από τους πιο λαμπρούς εκπροσώπους της. Γιάννη, καλό ταξίδι!», αναφέρει η ανακοίνωση.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεβίωσε ο εφοπλιστής Ιωάννης Αγγελικούσης"

Νέα δημοσκόπηση: Μονοψήφιο το ποσοστό της διαφοράς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα εννέα ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Prorata που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 33% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά που παραμένει ακριβώς η ίδια από την τελευταία δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας, τον Φεβρουάριο.

Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 6% (5,5% στην τελευταία μέτρηση) και το ΚΚΕ με 4,5% που παραμένει σταθερό. Ελληνική Λύση με 3% (από 2,5%) και το ΜέΡΑ25 με 3% (από 3,5%) στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντιστοίχως. Ενας στους 5 (ποσοστό 20,5 %) δηλώνουν αναποφάσιστοι και 6% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα.

64% δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση

Αναφορικά με το πόσο ευχαριστημένοι είναι οι πολίτες από την κυβέρνηση, το 34% εμφανίζεται γενικά ευχαριστημένο ενώ το 64% δηλώνει καθόλου ή όχι ιδιαίτερα ευχαριστημένο.

Περισσότερο δυσαρεστημένοι, όμως, εμφανίζονται οι πολίτες από την αντιπολίτευση καθώς αρνητικά αξιολογούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 78% και μόνο 20% εκφράζει ικανοποίηση.

Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται κατά 43% αποτελεσματικός ως προς την επίλυση των σημαντικών ζητημάτων με το 65% να απαντά ότι είναι δεν συναισθάνεται τα προβλήματα και τις ανησυχίες των πολιτών.

Να χαλαρώσουν τα μέτρα ζητά το 61% έναντι ποσοστού μόλις 17% που επιθυμεί την περαιτέρω αυστηροποίησή τους και 16% που προκρίνει την παράταση της ισχύος τους.

Τέλος, ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, το 63% των πολιτών αξιολογούν σίγουρα και μάλλον αρνητικά την κυβέρνηση, ποσοστό που καταγράφει αύξηση 8% από την προηγούμενη έρευνα.

Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει μεθοδικά τα υλοποιούμενα μέτρα, υποστηρίζει το 66% των ερωτηθέντων, άποψη που συμμερίζεται ακόμη και ένα στα δύο άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί. Το ποσοστό εκτοξεύεται στο 74% στους νέους από 17 έως 34 ετών.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα δημοσκόπηση: Μονοψήφιο το ποσοστό της διαφοράς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ"

Κορωνοϊός: Στα 2.801 τα νέα κρούσματα - 75 θάνατοι - 781 διασωληνωμένοι

Την επιδημιολογική έκθεση του τελευταίου 24ωρου στη χώρα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, γνωστοποιώντας τις νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις, τον αριθμό των θανάτων και τον αριθμό των διασωληνωμένων, ο οποίος αποτυπώνει και την πίεση που δέχονται οι νοσοκομειακές μονάδες σε όλη την επικράτεια.

Οι νέες μολύνσεις ήταν και πάλι κοντά στις 3.000 και συγκεκριμένα 2.801, ενώ οι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο ήταν 75. Οριακή μείωση υπήρξε στον αριθμό των διασωληνωμένων, καθώς χθες ήταν 790 και σήμερα ανακοινώθηκαν 781.

Ο συνολικός αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο ήταν 39.553, εκ των οποίων τα 18.466 ήταν μοριακά και τα υπόλοιπα 21.087 ήταν rapid.

Πιο αναλυτικά: 

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.801, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 293.763 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 83 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.003 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 75, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.833 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 781 (63.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.853 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 504 (ημερήσια μεταβολή -9.84%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 530 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 103 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων Covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

151 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

181 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

83 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

193 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

389 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

116 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

212 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

5 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

391 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

9 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

24 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Αρτας

83 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

58 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

8 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

17 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

3 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

23 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

55 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

33 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

5 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

18 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

49 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

53 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

42 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

71 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

3 κρούσματα στην Π.Ε.Λασιθίου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην στην Π.Ε Μύλου

1 κρούσμα στην Π.Ε Μυκόνου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

59 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Πρέβεζας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

6 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

2 κρούσματα στην Π.Ε.Σάμου

62 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

4 κρούσματα στην Π.Ε Τήνου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

17 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

32 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

Tέλος, 47 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.801 τα νέα κρούσματα - 75 θάνατοι - 781 διασωληνωμένοι"

Αμυράς: Θα δοθούν άμεσα λύσεις για τους δασικούς χάρτες

Από την Κάρπαθο ξεκίνησε την τριήμερη επίσκεψή του στα Δωδεκάνησα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, όπου παρουσίασε το κυβερνητικό σχέδιο επίλυσης για τα προβλήματα των δασικών χαρτών, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση.

Στο Επαρχείο Καρπάθου - Η.Ν. Κάσου συναντήθηκε με τους βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Μάνο Κόνσολα, Γιάννη Παππά, την έπαρχο κ. Πόπη Νικολαΐδου, τον δήμαρχο Καρπάθου κ. Γιάννη Νισύριο, τον αντιδήμαρχο Κάσου κ. Κώστα Περσελή, τον εκπρόσωπο του ΤΕΕ κ. Νίκο Μπερτζουάνη και τον δικηγόρο κ. Μιχάλη Ιωαννίδη και είχαν μια εποικοδομητική συνεργασία.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ρεαλισμό όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Σας μεταφέρω την απόφαση του πρωθυπουργού να δοθεί άμεσα λύση. Θα διαφυλάξουμε το δάσος σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, ενώ συγχρόνως θα διασφαλίσουμε τα νόμιμα δικαιώματα των πολιτών και θα τους απελευθερώσουμε από τις εκκρεμότητες και τα άλυτα προβλήματα που τους ταλαιπωρούσαν για δεκαετίες. Αναλαμβάνουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την οριστικοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα Δωδεκάνησα, προχωράμε σε οριζόντιες διορθώσεις των δασικών χαρτών, επιλύουμε χρόνια ζητήματα σε ό,τι αφορά στις εκτάσεις με φρυγανώδη βλάστηση και ασπαλάθους».

Η έπαρχος Καρπάθου - Κάσου κ. Πόπη Νικολαϊδου, δήλωσε: «Συζητάμε για ένα θέμα που μας ταλανίζει εδώ και 40 χρόνια και σας ζητούμε να βάλετε τη σφραγίδα σας στην επίλυση του προβλήματος. Αυτή τη γη πρέπει να την υπερασπιστούμε».

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ν.Δ. κ. Μάνος Κόνσολας, είπε: «Πιστώνουμε στον υφυπουργό Περιβάλλοντος την εγρήγορση στο θέματα των δασικών χαρτών. Θα βοηθήσει η 6μηνη παράταση. Τα Δωδεκάνησα είναι αδικημένα, τώρα να ενσκήψετε στη λύση των προβλημάτων».

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ν.Δ. κ. Γιάννης Παππάς, τόνισε: «Απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις, πόσο μάλλον για μια περιοχή με τόσο μεγάλη γεωπολιτική σημασία και εμπιστευόμαστε το ΥΠΕΝ για την επίλυση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει».

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αμυράς: Θα δοθούν άμεσα λύσεις για τους δασικούς χάρτες"

Απίστευτη τουρκική προβοκάτσια λίγο πριν την επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία

Κάθε όριο ξεπερνούν οι Τούρκοι οι οποίοι με κάθε τρόπο δείχνουν πως δεν επιθυμούν μία ειλικρινή προσέγγιση με την Ελλάδα.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας της Τουρκίας, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος με βίντεο στα social media παρουσιάζει την Ελλάδα ως καταφύγιο τρομοκρατικών οργανώσεων.

Στο παραληρηματικό βίντεο το οποίο φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, η Άγκυρα εμφανίζεται ως ηγέτιδα δύναμη στην προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Την ίδια ώρα, γίνεται αναφορά στην Ελλάδα η οποία παρουσιάζεται ως «ο γείτονας και σύμμαχος του ΝΑΤΟ ο οποίος αποτελεί καταφύγιο των τρομοκρατών».
Στο βίντεο που κοινοποίησε ο Αλτούν γίνεται μία ιστορική αναδρομή στα τέλη της δεκαετίας του '90 όπου παρουσιάζεται με παραπλανητικό τρόπο η ιστορία του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και η εμπλοκή της Ελλάδας. Η τουρκική προπαγάνδα φτάνει σε σημείο να κατηγορήσει την χώρα μας πως εκείνη την περίοδο «η Ελλάδα εξόπλιζε τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ ενώ τους παρείχε εκπαίδευση σε στρατόπεδο στο Λαύριο».

Φτάνοντας στο σήμερα, οι Τούρκοι παρουσιάζουν το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στο Λαύριο ως ορμητήριο Κούρδων και μέρος συγκέντρωσης υποστηρικτών των Κούρδων ανταρτών.

Η προβοκάτσια δεν σταματά εκεί, αφού στην συνέχεια η Αθήνα κατηγορείται ευθέως πως υποστήριξε το Feto του Αμπντουλάχ Γκιουλέν το οποίο αναφέρεται ως υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016.

«Πολλά μέλη του Feto εγκατέλειψαν την Τουρκία και διέφυγαν στην Ελλάδα και ανάμεσά τους βρίσκονταν και 8 αξιωματικοί που συμμετείχαν», αναφέρει το βίντεο.

Ξεπερνώντας κάθε όριο, το τουρκικό βίντεο παραγνωρίζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και προκειμένου να υποστηρίξει την τουρκική προπαγάνδα αναφέρει πως ο Γκιουλέν έφτασε στο σημείο να ευχαριστήσει την Αθήνα για την μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών.

Τέλος. το βίντεο επικεντρώνεται στην οπτική της Άγκυρας η οποία όπως αναφέρει θεωρεί ότι αυτές οι «παραβάσεις» εναντιώνονται στο ιδεώδες του ΝΑΤΟ. «Η Τουρκία καλεί την γείτονά της να λάβει μέτρα εναντίων των τρομοκρατών του Feto και του ΡΚΚ και να στηρίξει την Τουρκία στην μάχη της ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας» αναφέρει παρουσιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Πώς απαντά η Αθήνα

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κάνει λόγο για «απαράδεκτα μυθεύματα» και προσπάθεια σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας. «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας μέσω της προβολής απράδεκτων μυθευμάτων. Ερώτημα δημιουργεί η επιλογή του χρόνου εμφάνισης τέτοιων ανυπόστατων και φαιδρών ισχυρισμών», ανέφερε σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω βίντεο έρχεται στην δημοσιότητα ενώ έχει γίνει γνωστή η επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια στην Τουρκία, μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Απίστευτη τουρκική προβοκάτσια λίγο πριν την επίσκεψη Δένδια στην Τουρκία"

Γιατί δεν «πάγωσαν» εμβολιασμοί με AstraZeneca στην Ελλάδα

Τουλάχιστον τρεις προπαρασκευαστικές νυχτερινές συνεδριάσεις και μια πεντάωρης διάρκειας το πρωί της Παρασκευής χρειάστηκαν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, προκειμένου να καταλήξουν στην ομόφωνη εισήγησή τους για τη συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca για τα άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών.

Δύο καθηγητές του ΑΠΘ και μέλη της Επιτροπής, μιλούν στο iatronet και απαντούν σε απορίες, ενώ διατυπώνουν την προσδοκία πως η απόφαση θα στείλει το σωστό μήνυμα και θα άρει μεγάλο μέρος των επιφυλάξεων των πολιτών σχετικά με την ελάχιστη πιθανότητα σοβαρής επιπλοκής μετά από λήψη του συγκεκριμένου εμβολίου.

Εμμανουήλ Ροηλίδης: Πιστεύω πως θα αρθούν οι επιφυλάξεις

Ουσιαστικά η απόφαση ισοδυναμεί με την συνέχιση του προγράμματος "Ελευθερία" όπως σχεδιάστηκε και με τα τρία διαθέσιμα ως τώρα εμβόλια, καθώς ο εμβολιασμός των κάτω των 30 ετών θα καθυστερήσει αρκετούς μήνες ακόμη. Η προτεραιοποίηση της συγκεκριμένης περιόδου αφορά τις ηλικίες από 60 ετών και άνω, καθώς και άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ανεξαρτήτως ηλικίας. "Υπάρχει ένας μικρός αριθμός ασθενών κάτω των 30 ετών με νοσήματα υψηλού κινδύνου, όπως κυστική ίνωση, μεταμόσχευση νεφρών και άλλα. Σε αυτή την κατηγορία η σύσταση είναι εμβολιαστούν με κάποιο από τα άλλα δύο εμβόλια", εξηγεί στο iatronet o καθηγητής Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Εμμανουήλ Ροηλίδης (φωτό αριστερά).

Η απόφαση της Επιτροπής είναι παρόμοια με αυτή που έλαβε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και διαφορετική από αυτή της Γερμανίας, του Καναδά και άλλων χωρών, που έθεσαν ως κατώτερο ηλικιακό όριο τα 60 ή τα 55 έτη. "Εμείς δεν μπήκαμε σε συζήτηση για το ποιο μοντέλο εφαρμόζει η κάθε χώρα και αν πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιο από αυτά. Εξετάσαμε τα δεδομένα της δικής μας χώρας", ξεκαθαρίζει ο καθηγητής και προσθέτει: "σταθμίζοντας το όφελος από τον εμβολιασμό με τον ελάχιστο κίνδυνο θρόμβωσης των αγγείων με θρομβοπενία, ανά ηλικιακή ομάδα, καταλήξαμε στη συγκεκριμένη εισήγηση".

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την θνησιμότητα από COVID ανά ηλικία, που είναι ελάχιστη ως μηδαμινή για τους κάτω των 30 ετών, καθώς και τα διαθέσιμα δεδομένα για τα περιστατικά θρομβώσεων στην Ελλάδα και διεθνώς, η Επιτροπή αποφάνθηκε πως ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από το νέο κορωνοϊό είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό, ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 30 ετών.

"Παρά τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, πολλές φορές και από υπερβολική προβολή των κινδύνων έναντι του οφέλους από τα ΜΜΕ, τα ποσοστά ακυρώσεων εμβολιασμών με το AstraZeneca είναι στα επίπεδα του 7%, έναντι 3% της Pfizer. Θα περίμενε κανείς να είναι μεγαλύτερα. Φυσικά υπάρχει και το ποσοστό όσων δεν κλείνουν εξ αρχής το ραντεβού", σχολίασε ο κ. Ροηλίδης και πρόσθεσε:

"Πιστεύω πως η απόφαση θα στείλει το σωστό μήνυμα στην κοινωνία, θα άρει τις επιφυλάξεις και θα μειώσει αυτά τα ποσοστά. Το όλο σκεπτικό είναι πως έχουμε ένα μεγάλο όπλο στα χέρια μας που σώζει ζωές. Έχει γίνει κατανοητό πως αυτό που ζούμε δεν είναι γρίπη. Δεν είχαμε ποτέ πάνω από 200 θανάτους το χρόνο από γρίπη. Με την COVID-19 έχουμε πάνω από 8.500 θανάτους ως τώρα και κάθε μέρα προστίθενται δεκάδες ακόμη. Δεν συγκρίνεται το όφελος του εμβολίου με τις εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες, οι οποίες εμφανίζονται ακόμα και σε πολλά φάρμακα. Ανεχόμαστε μεγάλη τοξικότητα ή πιθανή τοξικότητα και με φάρμακα που καταναλώνουμε καθημερινά".

Μανώλης Σμυρνάκης: Θα χάναμε περισσότερους με όριο τα 60

Η πλειονότητα των περιπτώσεων θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό, που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα διεθνώς, αφορά γυναίκες ηλικίας κάτω των 60 ετών. Με βάση αυτό το δεδομένο, αρκετές χώρες έθεσαν αυτό ως κατώτερο ηλικιακό όριο για τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Ωστόσο, όπως παρατηρούν τα μέλη της Επιτροπής, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά την εκτίμηση συχνότητας ανά ηλικιακή ομάδα, καθώς έχουν αναφερθεί περιστατικά και σε άνδρες, αλλά και σε άτομα διάφορων ηλικιών. Μάλιστα υπάρχει μια διαφαινόμενη τάση για μικρή αύξηση συχνότητας στις μικρότερες ηλικίες, ενώ αντίθετα είναι τεκμηριωμένο ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19 αυξάνεται σημαντικά όσο ανεβαίνει η ηλικία.

Ρωτήσαμε τον επίκουρο καθηγητή στο Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΑΠΘ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μανώλη Σμυρνάκη (φωτό δεξιά), αν εξετάστηκε το ενδεχόμενο να τεθεί ως ηλικιακό όριο τα 60 έτη, όπως συνέβη στη Γερμανία.

"Αν βάζαμε αυτό το ηλικιακό όριο, θα χάναμε πολύ περισσότερους ανθρώπους από COVID-19, καθώς θα καθυστερούσε σημαντικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα και θα νοσούσαν περισσότεροι πριν εμβολιαστούν", υποστήριξε ο κ. Σμυρνάκης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση πως η εισήγηση της Επιτροπής θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα.

"Πρέπει να γίνει σαφές, αφενός ότι το όφελος του εμβολιασμού είναι συντριπτικά μεγαλύτερο από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων και αφετέρου ότι ο πολίτης γνωρίζει πλέον ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα σε αυτή την πολύ σπάνια περίπτωση, που θα τον κινητοποιήσουν να ζητήσει ιατρική συμβουλή", τόνισε, για να προσθέσει: "Η δύσπνοια, το θωρακικό άλγος, το αιφνίδιο οίδημα στα κάτω άκρα ή μια κεφαλαλγία που επιμένει για περισσότερες από 4 ημέρες, θα τον οδηγήσουν στον γιατρό, ώστε να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση".

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατί δεν «πάγωσαν» εμβολιασμοί με AstraZeneca στην Ελλάδα"

Λιβανός για δασικούς χάρτες: Καμιά επιδότηση σε αγρότες δεν θα χαθεί

Τη διαβεβαίωση ότι καμία επιδότηση δεν θα χαθεί για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους που χρησιμοποιούν εκτάσεις που έχουν χαρακτηρισθεί δασικές, έδωσε σε συνέντευξή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός. 

 Ο κ. Λιβανός, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι «Θέλω να διαβεβαιώσω τους αγρότες ότι καμία επιδότηση που αφορά σε περιοχές που βόσκουν τα πρόβατα ή τα κατσίκια τους ή έχουν καλλιέργειες που είναι δηλωμένες και παίρνουν επιδοτήσεις  δεν πρόκειται να μείνει έξω.

Μην αναθεματίζουμε τα πάντα είναι χρήσιμοι οι δασικοί χάρτες. Έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη και οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγια είναι απολύτως απαραίτητα. Έχουν γίνει και πολλά λάθη. Δεν μπορεί το κράτος από τη μια να εμφανίζεται να δίνει τίτλους ιδιοκτησίας και από την άλλη να βγάζει τις ίδιες περιοχές δασικές. Αυτό, όπως έχει πει και ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκρέκας, θα διορθωθεί στους επόμενους μήνες. Θα επαναδιατυπωθεί το τι ακριβώς είναι δάσος και με ευέλικτες επιτροπές θα κριθούν, από εκεί και πέρα οι όποιες ενστάσεις, μετά από αυτή τη διαδικασία», είπε ο κ. Λιβανός.

Καταγραφές ζημιών για τον παγετό από ΕΛΓΑ

Η κυβέρνηση κάνει κάθε προσπάθεια για να στηρίξει τους αγρότες στην περίοδο της πανδημίας και έχει καταβάλλει για τη στήριξή τους περί τα 472 εκατ. ευρώ είπε ο κ. Λιβανός και σημείωσε ότι βρίσκεται σε καθημερινή συνεργασία με τους εκπροσώπους των αγροτών προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις ζημιές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εγκριθούν χρήματα, με δεδομένα πάντα τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας.

Αναφερθείς στιυς τελευταίους παγετούς, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, ό ΥΠΑΑΤ είπε ότι «ο ΕΛΓΑ έχει ήδη κινητοποιηθεί, γίνονται καταγραφές, έχει ανοίξει η πλατφόρμα με τις αναγγελίες και μόλις εκτιμηθούν οι ζημιές θα είμαστε κι εκεί παρόντες όπως ήμασταν στον τελευταίο χρόνο. Είναι όντως ένα μοναδικό φαινόμενο με τους απανωτούς παγετούς. Είμαστε όμως εκεί, γίνεται εκτίμηση των ζημιών και θα είμαστε δίπλα στους παραγωγούς».

Ερωτηθείς για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από τέσσερα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση) που αντιστοιχεί σε 276 ψήφους, είπε ότι μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο επετεύχθη η ενσωμάτωση και των προτάσεων της αντιπολίτευσης και των παραγωγικών φορέων. 

Με την εφαρμογή του νόμου από 1/11/21, τα πιο ευαίσθητα προϊόντα θα εξοφλούνται από τα super markets  σε 30 ημέρες και τα λοιπά σε 60 ημέρες αντί 10 και 12 μηνών που ήταν η συνήθης πρακτική μέχρι σήμερα.  Για το θέμα αυτό είπε ότι υπάρχει συμφωνία με τους εκπροσώπους των super markets. Και πρόσθεσε: «Όταν έχεις μια συνολική αντίληψη της αγοράς και δεν βλέπεις με παρωπίδες το ένα ή το άλλο κομμάτι της μπορείς να φτάνεις σε συμφωνίες. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι το κοινό καλό συμφέρει όλους».

Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι και το ΚΚΕ και το «Μέρα25» που ψήφισαν «παρών» σε πολλά θέματα συμφώνησαν. «Είμαστε μια μικρή χώρα και δεν είναι όλα αριστερά και δεξιά. Μπορούμε να συνθέσουμε απόψεις και να καταλήξουμε σε ουσιαστικές αποφάσεις».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβανός για δασικούς χάρτες: Καμιά επιδότηση σε αγρότες δεν θα χαθεί"

Κορωνοϊός - Pfizer: Ασφαλές το εμβόλιο στη διάρκεια της αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας

Το εμβόλιο τύπου mRNA των Pfizer/BioNTech είναι ασφαλές για τους ασθενείς που κάνουν ανοσοθεραπείες κατά του καρκίνου, με φάρμακα που ανήκουν στους λεγόμενους «αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου» («immune checkpoint inhibitors»), σύμφωνα με Ισραηλινούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας «The Lancet Oncology», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μελέτησαν 134 εμβολιασθέντες καρκινοπαθείς, από τους οποίους οι 18 έκαναν και χημειοθεραπεία εκτός από την φαρμακευτική ανοσοθεραπεία.

Διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τον ερευνητή δρα Ίντο Βολφ του Ιατρικού Κέντρου Σουράσκι του Τελ Αβίβ, ότι «το εμβόλιο είναι διπλά ασφαλές, καθώς δεν είδαμε ούτε επιπτώσεις στην ανοσοθεραπεία, ούτε σοβαρές παρενέργειες από το ίδιο το εμβόλιο. Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο πρέπει να δίνεται σε αυτούς τους ασθενείς, ιδίως όσους ζουν σε περιοχές με έξαρση της Covid-19».

Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, «υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν γι' αυτούς τους ασθενείς, όπως κατά πόσο θα υπάρξουν κάποιες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Μελετήσαμε τους ασθενείς μας μόνο λίγες εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα κάποιων επιπτώσεων σε βάθος χρόνου».

Υπό διερεύνηση επίσης βρίσκεται κατά πόσο άλλα αντικαρκινικά φάρμακα, όπως αυτά των χημειοθεραπειών, μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Pfizer: Ασφαλές το εμβόλιο στη διάρκεια της αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας"

Δολοφονία Καραϊβάζ: «Καθαρό» το όπλο της εκτέλεσης έδειξε η βαλλιστική

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες του Τμήματος Εγκλημάτων κατά ζωής της Ασφάλειας Αττικής για την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, χτες το μεσημέρι έξω από το σπίτι του στον Άλιμο.

Εν τω μεταξύ ολοκληρώθηκε και η πρώτη βαλλιστική έρευνα για το πιστόλι που χρησιμοποίησαν οι δράστες του εγκλήματος η οποία δείχνει πως το όπλο είναι «καθαρό» δηλαδή δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη εγκληματική ενέργεια. Ωστόσο θα γίνει και δεύτερη έρευνα για να υπάρξει απόλυτη βεβαιότητα και θα σταλεί η έκθεση από τα εγκληματολογικά εργαστήρια στην Ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι από τον τόπο του εγκλήματος οι αστυνομικοί περισυνέλλεξαν 13 κάλυκες από πιστόλι των εννέα χιλιοστών, τρία θραύσματα βολίδων και τρεις παραμορφωμένες βολίδες.

Μακροσκοπικά από την ιατροδικαστική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι ο δημοσιογράφος έφερε 10 τραύματα στο σώμα και στο κεφάλι, ενώ σήμερα γίνεται η νεκροτομή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από την οποία θα διευκρινιστεί πόσες ακριβώς σφαίρες έχει δεχτεί.

Πάντως όπως λένε οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι δράστες ήθελαν να σκοτώσουν τον Γιώργο Καραϊβάζ, από τα σημεία που έχει δεχτεί τις σφαίρες, ενώ θεωρούν πιθανό ότι πρόκειται για συμβόλαιο θανάτου.

Από μαρτυρίες προκύπτει ότι οι δράστες ήταν δύο που επέβαιναν σε δίκυκλο μικρού κυβισμού.

Ο οδηγός φορούσε κράνος και σκούρα ρούχα, ενώ ο συνεπιβάτης, ο οποίος ήταν και αυτός που πυροβόλησε, φορούσε μαύρα ρούχα, χακί στρατιωτικό μπουφάν με κουκούλα, μαύρη χειρουργική μάσκα και μαύρα γυαλιά.

Ο εκτελεστής πυροβόλησε τον Γιώργο Καραϊβάζ την ώρα που είχε για από το αυτοκίνητο του και κατευθυνόταν προς το σπίτι του, ενώ κατέβηκε από το μηχανάκι και του έδωσε την χαριστική βολή.

Αυτόπτες μάρτυρες λένε πως δεν άκουσαν πυροβολισμούς γι’ αυτό εξετάζεται η εκδοχή το όπλο να είχε σιγαστήρα.

Τα κίνητρα της δολοφονίας παραμένουν αδιευκρίνιστα, ενώ τις επόμενες μέρες οι αστυνομικοί θα πάρουν καταθέσεις από τους οικείους του θύματος, για να διευκρινίσουν αν δεχόταν απειλές ή αν είχε εκμυστηρευτεί ότι ανησυχούσε για κάτι.

Ταυτόχρονα μελετούν τα κείμενα που είχε γράψει τον τελευταίο καιρό στην ιστοσελίδα bloko.gr που διατηρούσε, σχετικά κυρίως με θέματα οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς, προκειμένου να εξετάσουν αν κάποια από αυτά μπορεί να σχετίζονται με την δολοφονική επίθεση.

Επίσης οι αστυνομικοί έχουν πάρει το τηλέφωνο του δημοσιογράφου το οποίο ερευνάται για να διαπιστωθεί αν είχε κάποιες συνομιλίες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ύποπτες, ενώ έχουν ζητήσει και άρση απορρήτου για να διαπιστώσουν αν υπήρξαν τηλεφωνικές επαφές στην περιοχή πριν και μετά το έγκλημα που να σχετίζονται με την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Καραϊβάζ επέστρεφε από το κανάλι Star όπου εργαζόταν, την ώρα που δέχτηκε την δολοφονική επίθεση και εκτιμάται ότι οι δράστες τον παρακολουθούσαν, γι’ αυτό οι αστυνομικοί αναζητούν υλικό από κάμερες που μπορεί να έχουν καταγράψει τους δολοφόνους, ή τυχόν συνεργούς τους.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τον οποίο κάλεσε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μαξίμου να τον ενημερώσει για την υπόθεση, αμέσως μετά την συνάντηση τόνισε ότι «με ρητή εντολή του Πρωθυπουργού οι έρευνες για την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ θα επισπευσθούν στο μέγιστο» και ότι «Ελληνική Αστυνομία θα εργαστεί με τη μέγιστη επιμέλεια, όπως κάνει πάντα, για να βρει τους ενόχους και να τους παραδώσει στην δικαιοσύνη».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δολοφονία Καραϊβάζ: «Καθαρό» το όπλο της εκτέλεσης έδειξε η βαλλιστική"

Μητσοτάκης: Η δολοφονία Καραϊβάζ έχει σοκάρει όλη την κοινωνία - Χρυσοχοΐδης: Πολύ σύντομα θα βρούμε τους ενόχους

Δηλώσεις μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε ο υπουργός προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου έκανε λόγο για ειδεχθές έγκλημα σημειώνοντας πως με εντολή του πρωθυπουργού οι έρευνες για την εξιχνίαση της υπόθεσης θα επισπευθούν.

Όπως είπε, «Πολύ γρήγορα, όπως κάνει πάντα η Ελληνική Αστυνομία, θα βρει τους ενόχους και θα τους παραδώσει στην δικαιοσύνη». Όπως σημείωσε «η Ελλάδα σε κάθε στατιστική είναι μια χώρα που έχει πολύ μικρό ποσοστό ανθρωποκτονιών σε όλη την Ευρώπη, είναι μια ήσυχη, ασφαλής και φιλήσυχη χώρα».

Καταλήγοντας είπε: «Πολύ γρήγορα λοιπόν, όπως κάνει πάντα η Ελληνική Αστυνομία θα βρει τους ενόχους και θα τους παραδώσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να επιληφθεί αυτή. Εκφράζω βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ».



Μητσοτάκης: Ζήτησα γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης

Μήνυμα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ και όσα ζήτησε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη διάρκεια της συνάντησής του, έστειλε μέσω social media ο Πρωθυπουργός. 

Σε αυτό, αναφέρει:  «Η εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έχει σοκάρει όλη την κοινωνία. Συνάντησα τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκειμένου να ζητήσω τη γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης. Με διαβεβαίωσε πως η Ελληνική Αστυνομία καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να βρεθούν οι ένοχοι. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Τι ψάχνει η αστυνομία σε κάμερες και κινητά

Στο μεταξύ, μέσα από βίντεο που έχουν συγκεντρώσει από καταστήματα, επιχειρήσεις, οικίες, αλλά και από κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας προσπαθούν να συνθέσουν το δρομολόγιο που ακολούθησαν οι δολοφόνοι τόσο για να φθάσουν όσο και να απομακρυνθούν από τον Άλιμο. Όλα δείχνουν ότι οι δράστες παρακολουθούσαν για ημέρες τις κινήσεις του δημοσιογράφου, γνώριζαν πότε έφευγε και πότε επέστρεφε στο σπίτι του και του έστησαν καρτέρι θανάτου.

Παράλληλα στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσε ο Καραϊβάζ, προκειμένου να δουν με ποιους συνομιλούσε και αν είχε δεχθεί απειλητικά μηνύματα. Ο ίδιος, δεν είχε εκμυστηρευτεί σε κάποιον δικό του άνθρωπο ή συνεργάτη ότι δέχεται απειλές ή ότι κινδύνευε η ζωή του, δεν οπλοφορούσε ούτε είχε ζητήσει αστυνομική φύλαξη. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι αστυνομικοί σε τέσσερις μαρτυρίες, δύο εκ των οποίων αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σοβαρές, καθώς τα πρόσωπα αυτά ήταν κοντά στην εκτέλεση και είδαν καρέ- καρε το σκηνικό του θανάτου. Οι αστυνομικοί, ψάχνουν να βρουν κάποια λεπτομέρεια μέσα από τις αφηγήσεις τους, που θα τους βοηθήσουν να λύσουν το μυστήριο.

Τέλος έχει ζητηθεί από όλες τις περιπολίες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και της Άμεσης Δράσης να ψάχνουν για σκουτεράκια ιδίου τύπου με αυτό που χρησιμοποίησαν οι δύο εκτελεστές (τύπου Beverly), καθώς το όχημα των εκτελεστών δεν έχει βρεθεί, ούτε έχει δηλωθεί κάποια κλοπή που να ταιριάζει με τα στοιχεία του.

Όλα δείχνουν «συμβόλαιο θανάτου»

Οι δράστες, όπως όλα δείχνουν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν «συμβόλαιο θανάτου» με θύμα τον δημοσιογράφο, τις κινήσεις του οποίου παρακολουθούσαν επί μέρες, τουλάχιστον: 'Ηξεραν το δρομολόγιο, τις κινήσεις και τα ωράριά του και του έστησαν την ενέδρα έξω από το σπίτι του, περιμένοντάς τον να επιστρέψει- μέρα μεσημέρι- στην οικογένειά του, έχοντας ολοκληρώσει την παρουσία του στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» στο Star.

Ενδεικτικό της αγριότητας του εγκλήματος, πάντως, είναι ότι ο δολοφόνος φέρεται να έριξε και «χαριστική βολή» στον Γιώργο Καραϊβάζ για να μην αφήσει καμία ελπίδα επιβίωσης στο θύμα του. 



Ο Γιώργος Καραϊβάζ ήταν αστυνομικός συντάκτης από την αρχή της καριέρας του που μέτρησε πάνω από τρεις δεκαετίες. Είχε ασχοληθεί με όλα τα θέματα του ρεπορτάζ και ήταν πάντα ρεπόρτερ πρώτης γραμμής. Για το λόγο αυτό, το πρώτο σενάριο που κάνουν οι αστυνομικοί είναι οι δολοφόνοι του να βρίσκονται πίσω από κάποια υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε και όσα έγραψε ή είπε «ενόχλησαν» και αποφάσισαν να του κλείσουν οριστικά το στόμα.



Ετσι, τις επόμενες μέρες αναμένεται «σκανάρισμα» αυτών των υποθέσεων σε μια προσπάθεια να πάρουν οι έρευνες κάποια κατεύθυνση.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί προσπάθούν να συλλέξουν όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες και περιγραφές από τους αυτόπτες μάρτυρες, για να φτιάξουν ένα πρώτο «προφίλ» των δύο νεαρών ανδρών που σκότωσαν τον Γιώργο Καραϊβάζ, έξω από το σπίτι του, στον Άλιμο. Το στοιχείο που προκαλεί ενδιαφέρον, αλλά και προβληματισμό είναι ότι οι δολοφόνοι δεν κάλυψαν τα πρόσωπά τους, όπως τουλάχιστον κατέθεσαν τέσσερις μάρτυρες.
Οι δολοφόνοι έδρασαν αθόρυβα: Όλα δείχνουν ότι έβαλαν σιγαστήρα στο εννιάρι πιστόλι με το οποίο πυροβόλησαν τουλάχιστον 12 φορές με τις έξι σφαίρες να χτυπούν τον Γιώργο Καραϊβάζ, που έπεσε νεκρός ένα μέτρο πίσω από το αυτοκίνητό του. Οι δολοφόνοι του δημοσιογράφου επέλεξαν ένα «αθόρυβο» μέσο για να πάνε στο σημείο του εγκλήματος: Ένα μηχανάκι μικρού κυβισμού, που περνάει πιο απαρατήρητο από μια μεγάλη και θορυβώδη μοτοσυκλέτα. Περίμεναν το θύμα τους να παρκάρει και όταν βγήκε από το αυτοκίνητο, ο συνεπιβάτης στο σκούτερ άρχισε να πυροβολεί. Και στη συνέχεια έφυγαν, κινούμενοι προς άγνωστη κατεύθυνση: Οι αστυνομικοί, με βάση τις περιγραφές των μαρτύρων αναζητούν βίντεο που ενδεχομένως να έχουν καταγραφεί οι δράστες. Πάντως, θεωρείται ότι στο σχέδιο της δολοφονίας υπήρχε και ομάδα «υποστήριξης» των δύο φονιάδων- πρόσωπα, δηλαδή, που είχαν ακολουθήσει τον δημοσιογράφο σε όλη του τη διαδρομή από τον τηλεοπτικό σταθμό όπου εργαζόταν και ενημέρωναν τους άλλους ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα, αλλά και για να μπορέσουν να τους βοηθήσουν στη διαφυγή τους, αν κάτι πήγαινε κόντρα στα σχέδιά τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης: Η δολοφονία Καραϊβάζ έχει σοκάρει όλη την κοινωνία - Χρυσοχοΐδης: Πολύ σύντομα θα βρούμε τους ενόχους"

Πέτσας: Πριν το Πάσχα οι αποφάσεις για άνοιγμα διαπεριφερειακών μετακινήσεων

Λίγο πριν από το Πάσχα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Οι εβδομάδες κοντά στο Πάσχα είναι κρίσιμες για τη συσσώρευση στοιχείων και τότε είναι που θα είμαστε σε θέση να πάρουμε κάποιες αποφάσεις», δήλωσε σε πρωινή εκπομπή του Mega.

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι «είναι δεδομένο ότι στις 14 Μαΐου θα ανοίξουν οι τουριστικές δραστηριότητες και περιμένουμε σταδιακά και πάντοτε με μέτρα προστασίας να αρχίσουμε να υποδεχόμαστε τους πρώτους επισκέπτες στη χώρα μας. Επομένως, τόσο οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις όσο και άλλοι περιορισμοί πρέπει να εξεταστούν και υπό αυτό το πρίσμα. Γιατί δεν μπορείς να πείσεις τον πολίτη σου να πράξει κάτι πολύ συγκεκριμένο, όταν από έναν πολίτη μίας άλλη χώρας ζητάς κάτι διαφορετικό».

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων όμως οι αποφάσεις θα παρθούν λίγο πριν από το Πάσχα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι αναμένεται να κατατεθεί πριν από το Πάσχα, ώστε αμέσως μετά να ακολουθήσει η ψήφισή του.

Τέλος, για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι είναι αυτονόητο ότι η υπόθεση διερευνάται και ότι θα πρέπει να βρεθούν οι δράστες και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, στο πολιτικό παιχνίδι, τα Μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι πολλές φορές στοχοποιούνται. Πρέπει, όμως, να μένουν έξω από αυτό και οι δημοσιογράφοι να αφήνονται απερίσπαστοι να κάνουν τη δουλειά τους».

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτσας: Πριν το Πάσχα οι αποφάσεις για άνοιγμα διαπεριφερειακών μετακινήσεων"

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι αλλάζει στο σχέδιο «Ελευθερία» και τι ισχύει στην Ευρώπη

Σημαντικές αλλαγές για τη συνέχιση του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της λοίμωξης COVID-19 φέρνει στη χώρα η εναρμονισμένη με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το σκεύασμα Vaxzevria της AstraZeneca.

Οι Ελληνες ειδικοί, κατά την έκτακτη συνεδρίασή τους την περασμένη Παρασκευή, αφού αξιολόγησαν όλα τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν σχετιστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, συστήνουν τη χορήγησή του στα άτομα ηλικίας 30 χρόνων και άνω.

«Ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από COVID-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό, ιδιαίτερα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών», υπογραμμίζεται στο σκεπτικό της Επιτροπής.

Από το προαναφερόμενο σκεπτικό γίνεται ξεκάθαρο ότι οι επιστήμονες στάθμισαν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης λόγω κορωνοϊού που διατρέχουν τα άτομα ηλικίας 30 χρόνων και άνω έναντι του κινδύνου να εμφανίσουν θρομβοεμβολικό επεισόδιο εάν λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Η πιθανότητα εκδήλωσης της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας, που είναι γνωστή ως προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας μετά από εμβολιασμό (Vaccine-Induced Prothrombotic Immune Thrombocytopenia, VIPIT), είναι 1 στις 100.000 χορηγούμενες δόσεις. Ενώ η εκτιμώμενη θνησιμότητα εξαιτίας της COVID-19 στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα υπολογίζεται από 23 θανάτους (στην ηλικιακή ομάδα 30-34 χρόνων) έως 287 (στην ομάδα 55-59 χρόνων) ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.

Το σύνδρομο VIPIT συνδυάζει θρομβοπενία και θρομβώσεις σε ασυνήθεις θέσεις, συχνότερα στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου και στα σπλαχνικά αγγεία. Η επιπλοκή παρουσιάζεται κατά κανόνα σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 55 ετών, με τον χρόνο εμφάνισης του συνδρόμου να κυμαίνεται από 4 έως 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Οι ειδικοί θεωρούν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αποδεδειγμένη συσχέτιση του VIPIT με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοπενία ή κληρονομική θρομβοφιλία.

Είναι εξαιρετικής σημασίας η έγκαιρη αναγνώριση του συνδρόμου και η κατάλληλη αντιμετώπιση για την αίσια έκβαση των ασθενών. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί προτρέπουν τους εμβολιαζόμενους να αναζητούν ιατρική βοήθεια σε περίπτωση εκδήλωσης των ακόλουθων συμπτωμάτων: ζάλη, επίμονη και σοβαρή κεφαλαλγία, διαταραχές όρασης, κοιλιακό ή θωρακικό άλγος, δύσπνοια, οίδημα και ερυθρότητα άκρων, ωχρότητα και ψυχρότητα άκρου, εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό.

Τι ισχύει στην Ευρώπη

Κάθε ευρωπαϊκή χώρα καθορίζει τη δική της στάση αναφορικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Τα αρμόδια ρυθμιστικά όργανα σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούν κοινή στάση έναντι του συγκεκριμένου εμβολίου. Στη Γηραιά Αλβιόνα το Vaxzevria θα χορηγείται σε άτομα ηλικίας άνω των 24 χρόνων και στην Ελλάδα σε άτομα ηλικίας άνω των 30 χρόνων.
Αντίθετα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία αποφάσισαν τη χορήγησή του σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Το Βέλγιο συνεχίζει τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca στα άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, όπως και η Γαλλία.

Μάλιστα η τελευταία δίνει τη δυνατότητα σε όσους πολίτες 55 χρόνων και άνω έχουν κάνει την 1η δόση Vaxzevria, να λάβουν έπειτα από 12 εβδομάδες δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο και όχι από αυτό της AstraZeneca. Επίσης, η Γερμανία, περιορίζει τη χρήση του Vaxzevria στους πολίτες άνω των 60 ετών δίνοντάς τους την ίδια επιλογή με τη Γαλλία σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την περασμένη Παρασκευή στο μικροσκόπιο του ΕΜΑ τέθηκαν και τέσσερις σοβαρές περιπτώσεις του συνδρόμου VIPIT μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Τι αλλάζει στο σχέδιο «Ελευθερία»

Η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν επιφέρει αλλαγές στις ομάδες των οποίων ο εμβολιασμός είναι σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία των ραντεβού παραμένει ανοιχτή για όσους πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω επιθυμούν να εμβολιαστούν, καθώς επίσης για περίπου 250.000 ασθενείς με σοβαρά νοσήματα που τους καθιστούν πολύ ευάλωτους στον κορωνοϊό, όπως μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς κ.ά.

Ωστόσο, φαίνεται πως για τις επόμενες ομάδες που θα αποκτήσουν πρόσβαση στα ραντεβού και συνεπώς στο εμβόλιο, θα υπάρχει αντιστοίχιση ηλικίας και εμβολίου. Δηλαδή, οι πολίτες 30 ετών και άνω θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson), ενώ οι πολίτες 18-29 ετών θα αποκλείονται από τον εμβολιασμό με το Vaxzevria της AstraZeneca.

Πλέον σειρά στον προγραμματισμό των ραντεβού έχει η δεύτερη ομάδα ασθενών (ομάδα Β’) ηλικίας 18 έως 59 ετών με χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση κ.ά. Για τους περισσότερους από 850.000 πολίτες αυτής της ομάδας τα ραντεβού εκτιμάται ότι θα ανοίξουν τέλος του μήνα, με τα εμβόλια να χορηγούνται μέσα στον Μάιο. Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν την πρώτη από τις επαγγελματικές ομάδες που θα αποκτήσουν πρόσβαση στον εμβολιασμό, αμέσως μετά την ομάδα Β’ - αναμένεται να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, στην ακτοπλοΐα-ναυτιλία και την εστίαση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι Pfizer/BioNTech αναμένεται να παραδώσουν στην Ελλάδα τον Μάιο 1.550.000 δόσεις και τον Ιούνιο 1.700.000 δόσεις. Η εταιρεία Johnson & Johnson θα παραδώσει 70.000 δόσεις ως το τέλος του μήνα, 300.000 δόσεις εντός του Μαΐου και τον Ιούνιο 960.000 δόσεις εμβολίων, ολοκληρώνοντας τις παραδόσεις της για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η εταιρεία AstraZeneca θα παραδίδει μηνιαίως 450.000 δόσεις για το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, ενώ η Moderna έχει δεσμευτεί για άλλες 100.000 δόσεις, παρόλο που με βάση την αρχική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκκρεμούν περισσότερες παραλαβές από την εταιρεία αυτή.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εμβόλιο AstraZeneca: Τι αλλάζει στο σχέδιο «Ελευθερία» και τι ισχύει στην Ευρώπη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news