facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Δεύτερο black out στη Βενεζουέλα – Στο σκοτάδι το Καράκας

Στο σκοτάδι βυθίστηκε σήμερα μεγάλο μέρος της Βενεζουέλας, περιλαμβανομένων πολλών συνοικιών της πρωτεύουσας Καράκας, μεταδίδουν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, δύο εβδομάδες μετά το γιγαντιαίο μπλακάουτ της 7ης Μαρτίου που παρέλυσε τη χώρα.

Διακοπές στην ηλεκτροδότηση άρχισαν να καταγράφονται από τις 13.20 τοπική ώρα (19.20 ώρα Ελλάδας) στις ανατολικές συνοικίες του Καράκας όπως και στο κέντρο, όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες και τα περισσότερα υπουργεία.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο υπόγειος του Καράκας θα κλείσει. Επιπλέον, οι φωτεινοί σηματοδότες στους δρόμος έχουν σβήσει, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν «πέσει», όπως και το ίντερνετ. Όπως μεταδίδει το AFP καταστήματα στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας άρχισαν επίσης να κλείνουν.


Πολιτείες στη δυτική Βενεζουέλα δεν έχουν ρεύμα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες του Ρόιτερς, όπως και η περιοχή στα σύνορα με την Κολομβία, αν και ηλεκτροδότηση υπάρχει στη Γκουαγιάνα Σίτι, στο νότιο τμήμα της χώρας και σε τμήματα της Βαλένσια, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας.

Σε άλλες πόλεις, όπως το Μαρακαϊμπο, την πετρελαϊκή πρωτεύουσα, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μιλούν για «ασταθή» ηλεκτροδότηση, καθώς το φως «σβήνει κι επανέρχεται».

Οι χρήστες του Twitter χρησιμοποιούν την ετικέτα #Sinluz (Χωρίς Φως) για να ενημερώσουν τους συμπολίτες τους και τις αρχές για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι περιοχές τους.

«Ωχ, όχι Θεέ μου! Όχι πάλι διακοπή!» έγραψε στο Twitter μια κοπέλα η Φλόρε Μελέρο.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεύτερο black out στη Βενεζουέλα – Στο σκοτάδι το Καράκας"

Έγκλημα στην Κόρινθο: Ξεσπούν για τη εγκληματικότητα και στηρίζουν τον κατηγορούμενο!

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου αναμένεται να οδηγηθεί ο 35χρονος, ο οποίος κατηγορείται για τον θάνατο ενός 52χρονου, στην κοινότητα Σολομού Κορινθίας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, χθες το απόγευμα, ο 52χρονος, μαζί με έναν 54χρονο, επιχείρησαν να κλέψουν πουλερικά από αυλή σπιτιού. Εκείνη τη στιγμή έγιναν αντιληπτοί από τον 35χρονο ιδιοκτήτη του σπιτιού, ο οποίος πυροβόλησε με κυνηγητικό όπλο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο 52χρονος.

«Τα σπίτια μας λεηλατούνται από τους Ρομά»

«Οι συγκεκριμένοι Ρομά είχαν πάει στο σπίτι του το μεσημέρι της ημέρας που έγινε το φονικό και του έκλεψαν κότες. Αυτό έγινε κατά τις τρεις το μεσημέρι. Επέστρεψαν το βράδυ, περίπου τα μεσάνυχτα, μάλλον για να πάρουν και τις υπόλοιπες. Τους αντιλήφθηκε γιατί γάβγιζαν τα σκυλιά και έγινε ό,τι έγινε. Δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη, πώς έγινε η συμπλοκή, το θέμα είναι ότι τα σπίτια μας είναι σε ερημική περιοχή και κατά καιρούς λεηλατούνται από τους Ρομά. Μένουμε στην άκρη του χωριού και είμαστε εύκολος στόχος».

Και συμπλήρωσε: «Η σύζυγός του είναι σε πανικό, έχει καταρρεύσει, από μια κακιά στιγμή έκλεισε το σπίτι της. Έχει ένα μικρό παιδάκι ενός έτους και άλλο ένα, πέντε χρονών. Έχει φύγει από το σπίτι και έχει πάει στον πεθερό της, γιατί φοβάται».

Για έναν βιοπαλαιστή, καλό παιδί κάνει λόγο άλλος, κάτοικος Σολομού, που μίλησε στο newsIT.gr. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ήταν έκπληξη για όλους αυτό που συνέβη.

«Είναι βιοπαλαιστής. Έχει δυο παιδάκια και μια άνεργη σύζυγο, καθηγήτρια, αδιόριστη επί χρόνια. Είναι πολύ καλό παιδί, πάντα χαμογελαστός, φιλήσυχος, από μια πολύ καλή και ήρεμη οικογένεια και ήταν έκπληξη για όλους μας αυτό που συνέβη. Φαίνεται πως σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, έδειξε έλλειψη υπομονής. Η μεγάλη αγανάκτηση; Τα πολλά προβλήματα; Ξέρετε πόσες κλοπές γίνονται καθημερινά στην περιοχή; Η αστυνόμευση είναι κακή. Και ο Σολομός και τα Εξαμίλια, τα χωριά αυτά υποφέρουν, οι Ρομά είναι μάστιγα για εμάς. Καλούμε μια, δυο φορές την αστυνομία… μετά δεν έρχεται. Το δικό μου σπίτι τρεις φορές το έχουν ανοίξει. Όλα αυτά τον οδήγησαν να χάσει την ψυχραιμία του και να πάρει το νόμο στα χέρια του. Όλη η τοπική κοινωνία είναι στο πλευρό του» λέει στο newsIT.gr.

Φοβούνται «βεντέτα» με τους τσιγγάνους

«Από την άλλη, έχουμε αναστατωθεί από αυτό που συνέβη και φοβόμαστε μήπως οι Ρομά εκδικηθούν. Κάποιοι λένε “μα, στην αυλή του μπήκαν, όχι μέσα στο σπίτι”. Ξέρετε, για ένα αγροτικό σπίτι, ό,τι αξίζει στην αυλή βρίσκεται. Τα γεωργικά μηχανήματα, τα ζώα… αυτά δεν έχουν αξία; Αυτά προσπάθησε να υπερασπιστεί. Οι Ρομά δεν έχουν αφήσει γεωργικό μηχάνημα στις αυλές των κατοίκων» λέει κάτοικος της περιοχής.

«Στο συγκεκριμένο σπίτι είχαν πάει να κλέψουν και το μεσημέρι. Είχαν κόψει το συρματόπλεγμα και είχαν αφήσει εκεί τα σύνεργά τους, μαχαίρια, ψαλίδια και τα λοιπά. Δεν είμαι σίγουρη αν πήραν κάτι το μεσημέρι, όλοι λένε ότι έκλεψαν κότες. Κάποιοι λένε ότι η αστυνομία ενημερώθηκε για αυτό, το πρώτο περιστατικό. Οι Ρομά το βράδυ επέστρεψαν για να πάρουν και τα υπόλοιπα. Και έγινε ό,τι έγινε».

Το χρονικό του εγκλήματος

Όλα έγιναν χθες το απόγευμα, όταν ο 52χρονος μαζί με έναν 54χρονο προσπάθησαν σύμφωνα με την αστυνομία, να κλέψουν πουλερικά του 35 φερόμενου ως δράστη. Τότε εκείνος τους κατάλαβε και πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα τον 52χρονο.

Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, στη συνέχεια ο 35χρονος μετέφερε με αυτοκίνητο τη σορό του 52χρονου σε αγρόκτημα της ίδιας περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τους πυροβολισμούς ο 54χρονος έφυγε από το σημείο και στη συνέχεια περιέγραψε σε οικεία του πρόσωπα τα όσα συνέβησαν. Έπειτα από λίγη ώρα, οικεία πρόσωπα του 54χρονου πήγαν στο τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου και είπαν ότι αγνοείται ο 52χρονος στην περιοχή του Σολωμού.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί πήγαν στην περιοχή του Σολωμού, όπως τους είχαν υποδείξει τα οικεία πρόσωπα του 54χρονου και βρήκαν κάλυκες και κηλίδες αίματος. Στο πλαίσιο των ερευνών που έκαναν οι αστυνομικοί, βρήκαν τη σορό του 52χρονου σε αγρόκτημα με ελαιόδεντρα, κοντά στον δρόμο που οδηγεί στο λατομείο της περιοχής.

Κατόπιν, συνέλαβαν τον 35χρονο, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία, ενώ στην κατοχή του και στο σπίτι του βρέθηκαν ένα κυνηγετικό όπλο και 43 φυσίγγια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια, ο ίδιος μαζί με το δικηγόρο Κορίνθου Βασίλειο Γαρούφη ανέλαβε την υπεράσπιση του 35χρονου επιχειρηματία του Λουτρακίου. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κατηγορούμενος, ο οποίος κρατείται στο Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου, θα εμφανιστεί αύριο στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κορίνθου, ώστε να του απαγγελθούν κατηγορίες και να λάβει προθεσμία για την απολογία του.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Έγκλημα στην Κόρινθο: Ξεσπούν για τη εγκληματικότητα και στηρίζουν τον κατηγορούμενο!"

Απάντηση Λέκκα σε Τσιρώνη για το Καστελόριζο: Ο διαχωρισμός του ισοδυναμεί με πλήρη άγνοια για το Αιγαίο

Την επιστημονική απάντηση στα όσα υποστήριξε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τσιρώνης περί του Καστελόριζου, έδωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας,, Ευθύμης Λέκκας.

Ως γνωστόν ο κ. Τσιρώνης -υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τους Οικολόγους Πράσινους- προκάλεσε «θύελλα» με την δήλωσή του ότι το «ελληνικότατο μεν Καστελλόριζο, δεν ανήκει στο Αιγαίο, γεωγραφικά, τι να κάνουμε;». Μάλιστα, επανήλθε, εγκαλώντας όσους τον κατηγόρησαν ότι έχουν «άγνοια πατριδογνωσίας».

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ και πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ήρθε να δώσει την επιστημονική εκδοχή έναντι αυτών των ισχυρισμών.

Ο κ. Λέκκας επισημαίνει ότι το Καστελόριζο είναι αναπόσπαστο τμήμα του αιγιακού γεωδυναμικού χώρου.

Μάλιστα, τονίζει ότι «ο διαχωρισμός του Καστελλόριζου και των βραχονησίδων ισοδυναμεί όχι μόνο με ιστορική, γεωγραφική και πολιτισμική ανακρίβεια, αλλά και με πλήρη άγνοια της γεωτεκτονικής δομής και της γεωδυναμικής εξέλιξης που χαρακτηρίζουν την περιοχή του αιγιακού χώρου».

Αναλυτικά η δήλωση του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα:

«Ο θαλάσσιος και νησιώτικος χώρος του Αιγαίου δεν είναι μια περιοχή προσδιοριζόμενη μόνο γεωγραφικά, που οριοθετείται και περικλείεται από την ακτογραμμή της ηπειρωτικής Ελλάδας -ή ακριβέστερα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου- και από την ακτογραμμή της Μικράς Ασίας.

Προσδιορίζεται ταυτόχρονα από τον ιστορικό και πολιτιστικό του χαρακτήρα, δηλαδή τη γένεση και την ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού, ενός μοναδικού πολιτισμού που αποτέλεσε τη βάση, όχι μόνο της ευρωπαϊκής και δυτικής, αλλά και της παγκόσμιας κουλτούρας».

Πρωτίστως όμως ο αιγιακός χώρος προσδιορίζεται από τη γεωλογική δομή και εξέλιξή του, περικλείοντας επί μέρους χαρακτηριστικά που αφορούν στην τεκτονική, σεισμοτεκτονική, ηφαιστειακή, γεωδυναμική και νεοτεκτονική του εξέλιξη· χαρακτηριστικά που συνθέτουν ένα μοναδικό, παγκόσμιο πρότυπο δύο ηπειρωτικών λιθοσφαιρικών τεκτονικών πλακών σε σύγκλιση.

Η οπισθοχώρα με μία ποικιλία τεκτονικών πεδίων που καταλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα του Βορείου Αιγαίου, το σύγχρονο ηφαιστειακό τόξο με τα ηφαίστεια των Μεθάνων, της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου – Κω, η οπισθόταφρος στο Κρητικό Πέλαγος, το νησιωτικό τόξο με το νησιωτικό σύμπλεγμα στη νότια περιοχή, η εμπροστοτάφρος στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και η προχώρα -όπου εντοπίζονται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων- συνθέτουν ένα ενιαίο γεωδυναμικό σύνολο που δεν διασπάται.

Μέσα σε αυτό το ανήσυχο γεωδυναμικό περιβάλλον που διαμορφώνει καθοριστικά και το βιο-περιβάλλον, βρήκε πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί ο ελληνικός πολιτισμός από τους κατοίκους και προγόνους μας, οι οποίοι αξιοποίησαν στο έπακρο τα φυσικά πλεονεκτήματα του τόπου.

Ο διαχωρισμός του Καστελλόριζου και των βραχονησίδων ισοδυναμεί όχι μόνο με ιστορική, γεωγραφική και πολιτισμική ανακρίβεια, αλλά και με πλήρη άγνοια της γεωτεκτονικής δομής και της γεωδυναμικής εξέλιξης που χαρακτηρίζουν την περιοχή του αιγιακού χώρου.

Δρ. Ευθύμης Λέκκας Καθηγητής

Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίαςς
Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών
Διευθυντής Τομέα Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας
Διευθυντής ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων»
Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας»

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση Λέκκα σε Τσιρώνη για το Καστελόριζο: Ο διαχωρισμός του ισοδυναμεί με πλήρη άγνοια για το Αιγαίο"

Αγκυρα: Δεν παρενοχλήσαμε το ελικόπτερο Τσίπρα, κάναμε το καθήκον μας

Διπλή πρόκληση από την Αγκυρα ανήμερα της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.
Η Τουρκία, κατά παράβαση όσων προβλέπουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, να αποφεύγονται οι προκλήσεις σε εθνικές επετείους των δύο χωρών, έστειλε τουρκικά μαχητικά να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο που επέβαινε ο Ελληνας πρωθυπουργός μεταβαίνοντας στο ακριτικό Αγαθονήσι.
Μάλιστα, το ελικόπτερο του πρωθυπουργού αναγκάστηκε σε ειδικούς χαμηλούς ελιγμούς, μέχρι τα ελληνικά αεροπλάνα να αναχαιτίσουν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.
Μετά την αποκάλυψη του συμβάντος, από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, η Αγκυρα έσπευσε να... διαψεύσει τα περί παρενόχλησης, δηλώνοντας προκλητικά ότι τα μαχητικά της γείτονος «άσκησαν τα συνηθισμένα καθήκοντά τους».
Και όλα αυτά σε ένα κλίμα επιθετικής ρητορείας από την Τουρκία -λίγες ώρες μετά την δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα μετατρέψει μετά τις εκλογές την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.
Το πρωτοφανές επεισόδιο στο Αιγαίο και στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Αγαθονήσι, μετά το τέλος της παρέλασης.
«Πριν από λίγο είχα την τιμή να με υποδεχθούν κατά την άφιξή μου εδώ στο Αγαθονήσι και κάποια μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας. Φαίνεται, ένεκα της ημέρας, ήθελαν να συμμετάσχουν και αυτοί στον εθνικό μας εορτασμό. Ανάγκασαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινα σε κάποιους χαμηλούς ελιγμούς μέχρις ότου τα ελληνικά μαχητικά, όπως πάντα γίνεται, να αναχαιτίσουν τις δυνάμεις που παραβίασαν τον εθνικό μας εναέριο χώρο», είπε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Με σκοπό άραγε τι; Να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο του πρωθυπουργού; Πρέπει να ξέρουν ότι αυτές οι ανόητες ενέργειες δεν έχουν κανένα νόημα. Χαλάνε κηροζίνη και βενζίνη τζάμπα, είναι το μήνυμα που θα τους στείλω. Πρώτον, γιατί εμείς θα είμαστε πάντα εκεί να υπερασπιστούμε την εθνική μας ακεραιότητα. Δεύτερον, γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί και στο πιο απομονωμένο νησί της χώρας μας, στην πιο απομονωμένη και ακριτική γωνιά, ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσει κολυμπώντας».
Και κατέληξε: «Το μήνυμα που θέλω να στείλω σε όσους μας παρακολουθούν είναι ότι εμείς έχουμε τα χέρια απλωμένα για διάλογο και συνεννόηση. Αλλά αν χρειαστεί θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε, που γνωρίζει η συλλογική μας συνείδηση από χρόνια. Μας το έχουν μάθει οι πρόγονοί μας, για να υπερασπιστούμε το δίκαιο και την κυριαρχία μας».
Αγκυρα: «Δεν υπήρξε παρενόχληση, κάναμε το καθήκον μας»
Ωστόσο, η Αγκυρα αρνήθηκε ότι τουρκικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Αναντολού, «πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας τόνισαν ότι τουρκικά μαχητικά δεν ενεπλάκησαν σε κανένα περιστατικό παρενόχλησης στο Αιγαίο και εκτελούσαν καθήκον ρουτίνας». Στο τηλεγράφημα σημειώνεται επίσης πως «ειδήσεις που δημοσιεύονται σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας παρενοχλήθηκε από τουρκικά μαχητικά» και πως «οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «ουδέποτε υπήρξε τέτοια προσπάθεια από τουρκικά μαχητικά που ήταν σε συνήθη αποστολή».
Αθήνα: Tουρκικά F-4 πλησίασαν στα 4 μίλια το ελικόπτερο του Τσίπρα, τα αναχαίτισαν F-16
Μετά την διάψευση της Αγκυρας, που υποστηρίζει ότι τα τουρκικά μαχητικά δεν παρενόχλησαν το ελικόπτερο του πρωθυπουργού ενώ πετούσε προς το Αγαθονήσι, η Αθήνα απάντησε με λεπτομέρειες για το τι συνέβη.
Δύο τουρκικά F-4 επιχείρησαν να πλησιάσουν το ελικόπτερο Sikorsky που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι, ωστόσο αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι, αναφέρουν πληροφορίες του ΑΠΕ.
Δύο τουρκικά F-4 που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως, πετώντας μεταξύ Σάμου και Κω σε ύψος 6.000 ποδιών, επιχείρησαν να πλησιάσουν το στρατιωτικό ελικόπτερο -που πετούσε σε ύψος 2.000 ποδιών και μετέφερε τον πρωθυπουργό- ενώ βρισκόταν ανάμεσα στο Αγαθονήσι και τους Αρκιούς.
Μάλιστα, τα τουρκικά αεροσκάφη- σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- πλησίασαν σε απόσταση 4 μιλίων από το Sikorsky, το οποίο κατέβηκε χαμηλότερα. Τα ελληνικά μαχητικά που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.
Η απίστευτη διευκρίνιση του ΑΠΕ για τον αιγαιόγλαρο
Αίσθηση πάντως προκάλεσε η διευκρίνιση του ΑΠΕ για το θέμα. Ενώ από το πρωί έχει προκληθεί νέα ένταση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, καθώς ανήμερα της 25ης Μαρτίου τουρκικά αεροσκάφη κορύφωσαν τις προκλήσεις παρενοχλώντας το ελικόπτερο του πρωθυπουργού, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο τηλεγράφημα με τις πληροφορίες για το τι συνέβη, έκρινε απαραίτητο να αναδείξει ότι το Αγαθονήσι είναι πολύτιμο καταφύγιο σπάνιων πουλιών, προκειμένου να... υπογραμμίσει τη σημασία του γεγονότος.
«Σημειώνεται ότι το Αγαθονήσι εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 ως πολύτιμο καταφύγιο σπάνιων πουλιών (Αιγαιόγλαρος κ.ά.)», αναφέρει συγκεκριμένα το ΑΠΕ στην απίστευτη διευκρίνιση.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Αγκυρα: Δεν παρενοχλήσαμε το ελικόπτερο Τσίπρα, κάναμε το καθήκον μας "

Συλλήψεις στα Τρίκαλα για παρέμβαση διαμαρτυρίας με πανό στην παρέλαση (βίντεο-φωτό)

Παρέμβαση μελών του ΑΚΕΠ και της Λαϊκής Ενότητας Τρικάλων, είχαμε σήμερα στην παρέλαση που έγινε στην πόλη των Τρικάλων. Συγκεκριμένα, τα μέλη των πολιτικών οργανώσεων μπήκαν στο δρόμο της παρέλασης και άνοιξαν το πανό που ανέγραφε «ΟΙ ΠΡΕΣΠΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΑΚΕΠ».
Αμέσως άντρες της Αστυνομίας τους απώθησαν έξω από τον χώρο της παρέλασης. Στη συνέχεια συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, όπου απλά κατέγραψαν τα στοιχεία και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Οι διαμαρτυρόμενοι είχαν την πρόσθεση να περάσουν μέσα από το δρόμο της παρέλασης και να διαμαρτυρηθούν βεβαίως και στον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη.
Δείτε το βιντεάκι και τις φωτογραφίες που κατέγραψε τοtrikalaola.gr











trikalaola
Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλήψεις στα Τρίκαλα για παρέμβαση διαμαρτυρίας με πανό στην παρέλαση (βίντεο-φωτό)"

Κατερίνη: Κυνήγησαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παρέλαση: «Αλήτες, προδότες» [βίντεο]

Άγριες αποδοκιμασίες σημειώθηκαν στην παρέλαση της Κατερίνης για την Επανάσταση της 25ης Μαρτίου εναντίον του εκπροσώπου της κυβέρνησης, γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Χρήστο Σίμο, και κυρίως εναντίον του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Χάρη Τζαμακλή.
Mαθητές και εξαγριωμένοι πολίτες, σύμφωνα με το τοπικό σάιτ lefteria.gr, κυνήγησαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ μετά το πέρας της παρέλασης, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούσαν να τον φυγαδεύσουν, προκειμένου να επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του για να αποχωρήσει από τον χώρο. Ακολούθησε «πανζουρλισμός» με τους συγκεντρωθέντες να τον βρίζουν και να του φωνάζουν «προδότη, η Μακεδονία είναι ελληνική». Η αστυνομία έδωσε σκληρή μάχη ώστε να καταφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να μπει στο όχημα του και να απομακρυνθεί από την πλατεία Ηρώων.
Οι αποδοκιμασίες ξεκίνησαν αρχικώς από την πλατεία Ελευθερίας κατά την κατάθεση στεφάνων, όπου πολίτες γιουχάισαν άγρια τους δύο κυβερνητικούς, όταν πήγαν να καταθέσουν στεφάνι στο Άγαλμα της Ελευθερίας, φωνάζοντας «ουου, προδότες».
Σε πολλά σημεία κατά μήκος της παρέλασης είχαν συγκεντρωθεί πολίτες οι οποίοι τραγουδούσαν δυνατά το «Μακεδονία ξακουστή», ενώ παρελαύνοντες μαθητές και μαθήτριες, καθώς και μέλη των πολιτιστικών συλλόγων το τραγουδούσαν επίσης δυνατά, όταν παρήλαυναν από την εξέδρα των επισήμων, ενώ όλοι τους σχεδόν φορούσαν κονκάρδες για την ελληνικότητα της Μακεδονίας με τον Ήλιο της Βεργίνας.
Μεγάλη ομάδα πολιτών είχε παραταχθεί στο Εσπερινό Λύκειο με πανό και ελληνικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα υπέρ της Μακεδονίας και κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ μια άλλη μεγάλη ομάδα νεολαίων μαζί με πολίτες παρατάχθηκαν απέναντι από την εξέδρα των επισήμων και φώναζαν συνθήματα για τη Μακεδονία. Σε λίγο δίπλα από την εξέδρα στην πλατεία Ηρώων εμφανίσθηκε πολυπληθής ομάδα μαθητών, οι οποίοι, αφού πρώτα παρήλασαν, στη συνέχεια μετέβησαν εκεί και άρχισαν και αυτοί να φωνάζουν συνθήματα και να τραγουδούν το «Μακεδονία ξακουστή», ενώ ισχυρός ήταν ο κλοιός της αστυνομίας.
Όταν όμως πήγε να φύγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από την εξέδρα έγινε χαμός, αφού πολλοί πολίτες ενώθηκαν με τους νεολαίους και άρχισαν να τον προπηλακίζουν άγρια, ώσπου να καταφέρει η αστυνομία να τον φυγαδεύσει από τον χώρο.  



lefteria
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατερίνη: Κυνήγησαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παρέλαση: «Αλήτες, προδότες» [βίντεο] "

Καιρός – Αρναούτογλου: Απολαύστε την καλοκαιρία όσο προλαβαίνετε! Έρχεται κρύο!

Ο καιρός της 25ης Μαρτίου μπορεί να είναι υπέροχος, όμως δεν θα κρατήσει για πολύ η καλοκαιρία. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής προβλέψεις, ο καιρός θα αρχίσει να χαλάει από την Τρίτη και κυρίως από το μεσημέρι στα ορεινά. Όμως, την Τετάρτη από τα δυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση με βροχές και κρύο!

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Σάκη Αρναούτογλου, σταδιακή αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός από την Τρίτη με λίγα και τοπικά όμως φαινόμενα κυρίως στα ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα. Την Τετάρτη από τα δυτικά προβλέπεται επιδείνωση του καιρού που την Πέμπτη θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός από τη βόρεια Ελλάδα όπου οι βροχές θα είναι λίγες και τοπικού χαρακτήρα!

Ο Σάκης Αρναούτογλου εφιστά την προσοχή για την Πέμπτη στους πολύ ενισχυμένους βοριάδες οι οποίοι και θα ρίξουν τη θερμοκρασία κυρίως στην ανατολική και νότια Ελλάδα ενώ στα ορεινά της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου θα σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως πάνω απο τα 700-800 περίπου μέτρα!

Δείτε την ανάρτηση για τον καιρό και τους χάρτες με το που και πόσο θα βρέξει


newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Αρναούτογλου: Απολαύστε την καλοκαιρία όσο προλαβαίνετε! Έρχεται κρύο!"

Θεσσαλονίκη: Πολίτες τραγουδούσαν «Μακεδονία ξακουστή» με σημαίες, στην παρέλαση [εικόνες & βίντεο]

Εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παρακολουθήσουν την παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Οι συγκεντρωμένοι πολίτες, κατά τη διάρκεια της παρέλασης, θέλησαν να δώσουν ένα μήνυμα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, τραγουδώντας το «Μακεδονία ξακουστή».

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, με ελληνικές σημαίες ακόμη και με εικόνες στα χέρια, συγκεντρώθηκαν μπροστά από τον Ιερό Ναό Κυρίλλου και Μεθοδίου, τραγούδησαν το «Μακεδονία ξακουστή» και φώναξαν συνθήματα για τη Μακεδονία.

«Είμαστε Μακεδόνες, η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική! Ζήτω η 25η Μαρτίου, ζήτω η επανάσταση!», ανέφερε ένας εκ των πολιτών, ο οποίος τόνισε ότι μόλις το πλήθος άρχισε να τραγουδά και να φωνάζει συνθήματα, υπήρξε κινητοποίηση της αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια.






thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Πολίτες τραγουδούσαν «Μακεδονία ξακουστή» με σημαίες, στην παρέλαση [εικόνες & βίντεο] "

Πτολεμαίδα (ΠΡΙΝ την παρέλαση): Έκλεισαν τα στόματα τους με ταινίες και κράτησαν τη ματωμένη σημαία, από τα επεισόδια με την αστυνομία, τον περασμένo μήνα, κατά την επίσκεψη της Γεροβασίλη (Bίντεο & Φωτογραφίες)

Σε μια συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας, προχώρησαν πριν από λίγο μέλη της ομάδας «Πτολεμαίοι – Μακεδόνες» στην Πτολεμαίδα, εμφανιζόμενοι, πριν την έναρξη της παρέλασης, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, κρατώντας τη ματωμένη σημαία, από τα επεισόδια με την αστυνομία τον περασμένο μήνα, κατά την επίσκεψη της Προστασίας του Πολίτη Γεροβασίλη, έχοντας κλείσει και τα στόματά τους με ταινία. 

Στη συνέχεια, μόλις ξεκίνησε η παρέλαση, έβγαλαν τις ταινίες κι άρχισαν να τραγουδούν το «Μακεδονία ξακουστή».
Πριν την έναρξη της παρέλασης
Μετά την έναρξη
Mε το πέρας της παρέλασης στην Κοζάνη ένας πολίτης αποδοκίμασε τους επισήμους, όπου βρισκόταν η Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, φωνάζοντας «φασίστες»…



kozan
Διαβάστε Περισσότερα » " Πτολεμαίδα (ΠΡΙΝ την παρέλαση): Έκλεισαν τα στόματα τους με ταινίες και κράτησαν τη ματωμένη σημαία, από τα επεισόδια με την αστυνομία, τον περασμένo μήνα, κατά την επίσκεψη της Γεροβασίλη (Bίντεο & Φωτογραφίες)"

Με αποδοκιμασίες και εντάσεις η κατάθεση στεφάνων στις Σέρρες(video)

Έντονες ήταν οι αποδοκιμασίες που δέχθηκε η Σερραία βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή, όταν κλήθηκε να καταθέσει στεφάνι εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Αρκετοί πολίτες που βρέθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, τραγουδούσαν το "Μακεδονία Ξακουστή" και στο άκουσμα της κατάθεσης στεφανιού από την κ. Σταμπουλή, προχώρησαν σε γιουχαΐσματα και αποδοκιμασίες.

Ομάδες Σερραίων πολιτών φωνάζοντας  συνθήματα όπως «εδώ είναι πλατεία Ελευθερίας και όχι Βαυαρίας», «η Μακεδονία είναι Ελληνική», αλλά και  «να πάτε να πληρωθείτε από τον Ζάεφ» κατά την διάρκεια της κατάθεση στεφάνων εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για το Μακεδονικό







epiloges
Διαβάστε Περισσότερα » "Με αποδοκιμασίες και εντάσεις η κατάθεση στεφάνων στις Σέρρες(video)"

Τι γράφουν τα τουρκικά σχολικά βιβλία για την επανάσταση του 1821

Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφραση του τουρκικού σχολικού εγχειριδίου (Emin Oktay, Tarih, Lise: III, έκδ. 1988, σσ. 237-240) και καταδεικνύει τον τρόπο που διδάσκονται οι γείτονες την κοινή μας Ιστορία. Τα σχόλια και οι υποσημειώσεις είναι των συγγραφέων Κατσουλάκου Θ.,Τσαντίνη Κ. από το βιβλίο τους “Προβλήματα Ιστοριογραφίας στα Σχολικά Εγχειρίδια των Βαλκανικών Κρατών. Επανάσταση του΄21, Βαλκανικοί Πόλεμοι. εκδ. Εκκρεμές”. Η αρίθμηση μέσα στο κείμενο παραπέμπει σε αντίστοιχο σχολιασμό από τους ερευνητές παρακάτω. .
Το Τουρκικό σχολικό βιβλίο γράφει:
Οι Έλληνες 1, οι οποίοι είχαν περισσότερα προνόμια 2 απ’ όλους τους χριστιανικούς λαούς που τελούσαν υπό οθωμανική κυριαρχία, ζούσαν κυρίως στην Ελλάδα 3, στην Πελοπόννησο, στα νησιά του Αιγαίου, στη Δυτική Μικρασία και στα παράλια της Προποντίδας και του Εύξεινου Πόντου, όπου ήταν εγκαταστημένοι σε πόλεις και κωμοπόλεις και ασχολούνταν με τις τέχνες και το εμπόριο και ιδιαίτερα με τη ναυτιλία. Οι Έλληνες είχαν υποταχτεί οριστικά στο οθωμανικό κράτος επί Μωάμεθ του Πορθητή 4. Είχαν παραχωρηθεί τότε και σ’ αυτούς, όπως και στους άλλους χριστιανούς, ελευθερίες ως προς τα θέματα θρησκείας και γλώσσας. Στην Πελοπόννησο μάλιστα και στα νησιά του Αιγαίου οι Έλληνες ζούσαν σχεδόν αυτόνομοι 5. Οι Οθωμανοί θεωρούσαν ανώτερους τους Έλληνες από τους άλλους χριστιανούς και τους διόριζαν σε ορισμένες θέσεις και ιδιαίτερα σε θέσεις διερμηνέων 6. Ορισμένοι μάλιστα Έλληνες άρχοντες από το Φανάρι της Κωνσταντινουπόλεως προωθούνταν σε θέσεις ηγεμόνων της Βλαχίας και της Μολδαβίας 7.
Σε σχέση με τους άλλους χριστιανικούς λαούς οι Έλληνες ήταν πιο εύποροι και πιο φωτισμένοι. Οι σχέσεις που είχαν αναπτύξει με τη Ρωσία κατά τον 18ο αιώνα συντέλεσαν στη διάδοση εθνικοαπελευθερωτικών ιδεών μεταξύ τους 8. Στην πραγματικότητα οι Ρώσοι ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου 9 ξεσήκωναν τους Έλληνες σε κάθε ευκαιρία εναντίον του οθωμανικού κράτους. Όταν στη διάρκεια της εκστρατείας του 1768 ο ρωσικός στόλος είχε καταπλεύσει στην Πελοπόννησο, οι Έλληνες είχαν επαναστατήσει, αλλά η επανάσταση είχε κατασταλεί αμέσως 10. Στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης τα ελληνικά πλοία υπό τουρκική σημαία κυκλοφορούσαν ελεύθερα παντού και μονοπώλησαν το εμπόριο της Μεσογείου 11. Έτσι πλούτισαν πολλοί Έλληνες που ζούσαν σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης (όπως η Μασσαλία, η Τεργέστη, η Οδησσός) και ίδρυσαν στην Ελλάδα πολλά σχολεία και διέδωσαν σ’ όλους τους Έλληνες τις ιδέες της εθνικής ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Τις ιδέες τις ενίσχυσε η Γαλλική Επανάσταση. Τέλος οι Έλληνες ίδρυσαν μια μυστική οργάνωση που στόχευε στην απόκτηση της ανεξαρτησίας τους και ονομαζόταν Εθνική Εταιρεία 12. Η Εθνική Εταιρεία ιδρύθηκε αρχικά το 1814 στην Οδησσό από τρία άτομα (δύο Έλληνες και ένα Βούλγαρο) 13. Ουσιαστικός στόχος της ήταν η επανίδρυση της αρχαίας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας 14. Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και ο τσάρος της Ρωσίας ήταν πληροφορημένοι σχετικά με την ίδρυση της Εταιρείας.
Η Εθνική Εταιρεία ενδυναμώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα και ίδρυσε πολλά παραρτήματα στην Κωνσταντινούπολη και την Ελλάδα. Οι κυριότεροι εύποροι και φωτισμένοι Έλληνες έγιναν μέλη της, ανάμεσά τους και ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως15. Αρχηγός της ήταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, γιος του πρώην ηγεμόνα της Βλαχίας και υπασπιστής του τσάρου. Χάρη στις ενέργειες της Εθνικής Εταιρείας οι Έλληνες είχαν προετοιμαστεί πλήρως για να επαναστατήσουν. Δεν άφηνε όμως περιθώριο για να ξεσπάσει η επανάσταση ο Αλή πασάς16, βαλής των Ιωαννίνων, που ήταν γνώστης όλων των δραστηριοτήτων της Εταιρείας. Όταν πάντως ο Αλή πασάς έκανε τη δική του επανάσταση εναντίον του σουλτάνου, οι Έλληνες επωφελήθηκαν: ενώ οι οθωμανικές δυνάμεις ήταν απασχολημένες μ’ αυτόν, η Εθνική Εταιρεία αποφάσισε να ξεσπάσει η επανάσταση….
Σχολιασμός και ιστορικές επεξηγήσεις
1 Χρησιμοποιούνται δύο λέξεις στο τουρκικό κείμενο για την απόδοση του όρου «Έλληνες», “Rum” και “Yunan”. Η πρώτη αποδίδεται γενικά στους Έλληνες της Τουρκοκρατίας: ρωμιούς, ραγιάδες, ενώ η λέξη Yunan = Ίωνες, χαρακτηρίζεται η Ελληνική Επανάσταση και το ελληνικό κράτος. Με τον όρο “Rum” χαρακτηρίζεται και σήμερα η ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινουπόλεως. Για ένα μεγάλο διάστημα Ρούμελη ονομαζόταν ολόκληρο το ευρωπαϊκό οθωμανικό κράτος (Rum-eli, χώρα των Ρωμαίων, Ρωμιών, Ελλήνων, πρβλ. Ρωμυλία). Το άλλο τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το ασιατικό, ονομαζόταν Anadolu (Ανατολή)….

2 Το θέμα των προνομίων είναι αρκετά σκοτεινό
 ως προς την έκταση και την εφαρμογή σε διάφορες περιοχές της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Βασικό στοιχείο για την εκχώρησή τους υπήρξε η ειδική μνεία στο Κοράνι για τους λαούς της Βίβλου, χριστιανούς και εβραίους. Εδώ λαμβάνονται με την ευρεία έννοια, της παραχωρήσεως δηλαδή ελευθερίας σχετικά με τη θρησκεία, τη γλώσσα, την κοινοτική διοίκηση και άλλα, που ποίκιλλαν κατά τον τρόπο παροχής, το χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής. Η πολιτική των προνομίων χρησιμοποιήθηκε από τους Τούρκους για να ενισχυθεί το ανθενωτικό πνεύμα των Ορθοδόξων. Στο κείμενο, πάντως, έμμεσα τονίζεται η «αχαριστία» των Ελλήνων, οι οποίοι, μολονότι είχαν περισσότερα προνόμια, επηρεασμένοι από τους ξένους, επαναστάτησαν….
3 Εννοεί τη Στερεά Ελλάδα.
4 Βλέπε 15η παρατήρηση του βουλγαρικού κειμένου.
5 Προφανώς υπονοούνται τα προνόμια και οι οικονομικές διευκολύνσεις(αχτναμέδες) που χορηγήθηκαν σε ορισμένες περιοχές, όπως τα νησιά (Χίος, Κυκλάδες), η Ήπειρος (Γιάννενα, Ζαγοροχώρια), η Μακεδονία (Μαντεμοχώρια), που παράλληλα εξασφάλιζαν και τα συμφέροντα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γ. Κοντογεώργη, 1983, σ. 15. Αντίθετα η Πελοπόννησος δεν έχει προνομιακό καθεστώς και αρχικά παραχωρείται σε Τούρκους τιμαριώτες (βλ. Ι.Ε.Ε., ΙΑ΄, σ. 207). Τον 18ο αι. μεγάλες εκτάσεις κατέχουν Τούρκοι ιδιώτες στο Ναύπλιο, Μεθώνη, Κορώνη (Ι.Ε.Ε. σ. 210), ενώ όλη η Πελοπόννησος διαιρείται σε 24 βιλαέτια, Μ.Β. Σακελλαρίου, Η Πελοπόννησος κατά την δευτέραν Τουρκοκρατίαν 1715-1821, ανατύπωση, Αθήνα 1978, σ. 99. Διοικείται από το «μόρα-βαλεσή» ως πασαλίκι με κέντρο την Τριπολιτσά. Ιδιότυπη εξαίρεση αποτελεί μόνο η Μάνη, που υπάγεται στη δικαιοδοσία του Καπουδάν πασά και αυτοδιοικείται από ντόπιο καπετάνο, τον «μανιάτ-μπέη» (1776-1821), Π. Καλονάρου, Μάνη, εδ. Π. Πατσιλινάκος, Αθήνα 1981, σ. 57….
6 Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης επάνδρωσαν σε μεγάλο βαθμό τον τουρκικό κρατικό μηχανισμό. Ιδιαίτερα διέπρεψαν ως διερμηνείς (δραγουμάνοι)….
7 Η ευνοϊκή μεταχείριση των Φαναριωτών από το σουλτάνο παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα της εκτίμησης και της ειδικής μεταχείρισης που είχαν οι Έλληνες από την Υψηλή Πύλη. Άρα το συμπέρασμα για το μαθητή είναι εύλογα η αχαριστία των Ελλήνων προς τον «ευεργέτη» τους σουλτάνο. Αποσιωπάται τελείως η αδήριτη αναγκαιότητα που επέβαλε τους Φαναριώτες στην τουρκική διοίκηση ως Μεγάλους Διερμηνείς και ως ηγεμόνες στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες (1709-1821). Η ανάγκη επικοινωνίας με τις χώρες της Δύσης (συνθήκες-διομολογήσεις) κατέστησε απαραίτητη την παρουσία των γλωσσομαθών Φαναριωτών, μια και το Κοράνι απαγόρευε την εκμάθηση γλωσσών των απίστων….
8 Οι απελευθερωτικοί αγώνες των Ελλήνων θεωρούνται κινήματα που προήλθαν αποκλειστικά και μόνο από την επαφή των Ελλήνων με τη Ρωσία. Αγνοούνται όλα τα επαναστατικά κινήματα πριν από τον Μεγάλο Πέτρο. Τον 15ο αι. κατά τον τουρκοβενετικό πόλεμο επαναστατεί η Πελοπόννησος. Τον 16ο αι. η Ήπειρος και η Πελοπόννησος, παραμονές της ναυμαχίας της Ναυπάκτου (1571). Από το 1600 έως το 1611 ο επίσκοπος Διονύσιος Τρίκκης, ο «Σκυλόσοφος», ξεσηκώνει τη Θεσσαλία και την Ήπειρο….
9 Είναι η εποχή που ο Μεγάλος Πέτρος αναπροσαρμόζει την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, αναζητώντας παράθυρο στο Νότο, και καλεί τους Έλληνες «εις το ασκέρι του και εις το μεγάλο φλάμπουρό του». Από τότε διαμορφώνεται η πεποίθηση ότι η απελευθέρωση των Ελλήνων θα έρθει από το ξανθό γένος του Βορρά, και αρχίζουν να διαδίδονται οι προφητείες του Αγαθάγγελου, Κ.Ν. Σάθα, Τουρκοκρατούμενη Ελλάς, Αθήνησι 1869, σ. 213….
10 Πρόκειται για τα Ορλωφικά κατά τη διάρκεια του Α΄ επί Μεγάλης Αικατερίνης Ρωσοτουρκικού πολέμου (1767-1774), που κλείνει με τη Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, Τ. Αθ. Γριτσοπούλου, Τα Ορλωφικά, εν Αθήναις 1967….
11 Τονίζεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι χάρη στη ρωσική σημαία κυκλοφορούσαν ελεύθερα τα ελληνικά πλοία. Η εμπορική και ναυτιλιακή ανάπτυξη των Ελλήνων οφείλεται φυσικά και στη γενικότερη οικονομική και πολιτική συγκυρία στη Μεσόγειο. Επισημαίνουμε ενδεικτικά ορισμένα γεγονότα: την παρακμή της Βενετίας, τη ναυτολόγηση Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τις ελληνικές παροικίες, την αδράνεια του εμπορικού αγγλογαλλικού στόλου λόγω των πολέμων, την πλήρη αδιαφορία των οθωμανικού στρατιωτικού κράτους για το θαλασσινό εμπόριο. Ασφαλώς σπουδαίο ρόλο έπαιξε και η ναυτική παράδοση των Ελλήνων. Με ιδιαίτερη συμφωνία (1783), που ουσιαστικά ήρθε ως επεξήγηση των ασαφειών της προηγούμενης συνθήκης (1774), τα ελληνικά πλοία με ρωσική σημαία απέκτησαν το δικαίωμα ελεύθερης ναυσιπλοΐας στα Στενά….
12 Έτσι αποδίδεται η Φιλική Εταιρεία. … 
13 Προφανώς το σλαβοκατάληκτο όνομα του Γιαννιώτη εμπόρου Αθανασίου Τσακάλωφ οδήγησε τον Τούρκο συγγραφέα να εκλάβει ως Βούλγαρο τον πιο μορφωμένο Έλληνα από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, του οποίου ουδέποτε αμφισβητήθηκε η ελληνικότητα. Ο Τσακάλωφ είναι γιος του Γιαννιώτη εμπόρου Ιωάννη Τσακάλογλου, που μετοίκησε στη Μόσχα για εμπορικούς λόγους και άλλαξε το όνομά του από Τσακάλογλου στο «ρωσοπρεπές» Τσακάλωφ, κατά τη συνήθεια της εποχής….
14 Ο στόχος της Φιλικής δεν είναι σαφής. Σύμφωνα με την προκήρυξή της «η Εταιρεία συνίσταται από καθ’ αυτό Έλληνας φιλοπάτριδας και ονομάζεται Εταιρεία των Φιλικών. Ο σκοπός των μελών αυτής είναι η καλυτέρευση του Έθνους και, αν ο Θεός το συγχωρέσει, η ελευθερία του» (από κείμενο της Φιλικής στα κρατικά αρχεία της Ρουμανίας, που δημοσιεύτηκε στα Ντοκουμέντα για την ιστορία της Ρουμανίας, τ. Δ΄ σσ. 32-39, βλ. Η Επανάσταση του ’21. ΚΜΕ σ. 76). Η ελληνική άποψη είναι ότι μοναδικός «σκοπός της Φιλικής ήταν η απελευθέρωση της πατρίδας και πέρα από αυτό δεν υπάρχουν μαρτυρίες ότι αποφασίστηκε οτιδήποτε άλλο, π.χ. ποιο θα ήταν το καθεστώς της ανεξάρτητης Ελλάδας βασιλεία ή αβασίλευτη δημοκρατία» (Ι.Ε.Ε., τ. ΙΑ΄, σ. 425)….
15 Νεότερες έρευνες πιστοποιούν τη σχέση του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ με τους Φιλικούς, Θ. Ζώρα, Ο απαγχονισμός του πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ εις έκθεσιν του Ολλανδού επιτετραμμένου Κωνσταντινουπόλεως, Παρνασσός ΙΒ (1976), 127-138. Αντίθετα ο τσάρος, που αρχικά αγνοεί την ύπαρξη της Εταιρείας, θα αντιταχθεί στα σχέδια του Υψηλάντη και των Φιλικών, όπως μαρτυρεί ο Καποδίστριας, απαντώντας σε επιστολή Έλληνα της Οδησσού, Βλ. Μέντελσον-Μπαρτόλδυ, σ. 52….
16 Πράγματι από τους βασικούς λόγους που επέβαλαν την επίσπευση της Επανάστασης ήταν η εμπλοκή της Πύλης σε πόλεμο με τον Αλή πασά. Αλλά ο Αλής ήταν εκείνος που περίμενε εναγωνίως την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, όπως μαρτυρεί και το αλβανικό εγχειρίδιο (σ. 162), το οποίο αναφέρει ότι ο Αλής βοήθησε τη Φιλική Εταιρεία και ανυπομονούσε να ξεσπάσει η Ελληνική Επανάσταση στο Μωριά, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όταν την Άνοιξη του 1820 η Πύλη τον καταδίκασε σε θάνατο, στήριξε τις ελπίδες του στους σαράντα χιλιάδες στρατιώτες του· Ήλπιζε μάλιστα ότι ο σουλτάνος θα ζητούσε να συμβιβαστεί μαζί του….
Πηγή: mixanitouxronou.gr /24grammata.com
dogma
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι γράφουν τα τουρκικά σχολικά βιβλία για την επανάσταση του 1821"

Επεισόδια πριν την παρέλαση και στα Άνω Λιόσια

Με ένταση και επεισόδια ξεκίνησαν οι παρελάσεις σε Καλλιθέα και Άνω Λιόσια.

Εκτός από τα επεισόδια με πραγματοποιήθηκαν στην Καλλιθέα όπου προέκυψαν 3 τραυματίες και 11 προσαγωγές, επεισόδια υπήρξαν και στα Άνω Λιόσια, όπου 20 άτομα που φορούσαν μαύρα ρούχα και κράνη επιχείρησαν να προσεγγίσουν το χώρο της παρέλασης, αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια πριν την παρέλαση και στα Άνω Λιόσια"

Τ.Μέι: «Θα παραιτηθώ αν ψηφίσετε την συμφωνία μου»... Κανείς δεν την πιστεύει!

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είπε χθες, Κυριακή, σε βουλευτές που υποστηρίζουν το Brexit πως θα παραιτηθεί, αν ψηφίσουν την δις καταψηφισθείσα συμφωνία της για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το ITV News.

«Πληροφορούμαι από αξιόπιστη πηγή πως η Τερέζα Μέι είπε στον Μπόρις Τζόνσον, τον Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, τον Στιβ Μπέικερ, τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ, τον Ντέιβιντ Ντέιβις και άλλους στο Τσέκερς πως θα παραιτηθεί, αν ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της, περιλαμβανομένου του backstop που μισούν», έγραψε ο πολιτικός συντάκτης του ITV Ρόμπερτ Πρέστον.

«Όμως δεν έδωσε κάτι συγκεκριμένο. Έτσι δεν υπάρχει πολλή εμπιστοσύνη ότι πράγματι θα παραιτηθεί», έγραψε ο Πρέστον.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Λάιαμ Φοξ δήλωσε σήμερα πως η Βρετανία μπορεί να μην φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν εγκριθεί από το κοινοβούλιο η συμφωνία της Μέι, και αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μια συνταγματική κρίση και μια κρίση της δημοκρατίας.

«Είτε φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια συμφωνία ... είτε φεύγουμε χωρίς συμφωνία, κάτι που είναι δυνατό, αλλά πιστεύω πως το κοινοβούλιο το καθιστά απίθανο, ή δεν φεύγουμε καθόλου, κάτι που πιστεύω πως θα προκαλούσε μια κρίση δημοκρατίας, καθώς και συνταγματική κρίση», δήλωσε ο Φοξ στο ραδιόφωνο του BBC.

Εξάλλου η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Άμπερ Ραντ δήλωσε σήμερα πως η Μέι δεν πρέπει να παραιτηθεί.

«Πιστεύω πως η πρωθυπουργός κάνει το σωστό, σκεπτόμενη το εθνικό συμφέρον, αυτή τη χώρα, και προσπαθώντας να βάλει τέλος σ' αυτό το χάος περνώντας αυτή τη συμφωνία», δήλωσε η Ραντ στο Sky News.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Η Ραντ πρόσθεσε πως η Μέι παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθειά της να περάσει αυτή την εβδομάδα από το κοινοβούλιο τη συμφωνία της για το Brexit.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τ.Μέι: «Θα παραιτηθώ αν ψηφίσετε την συμφωνία μου»... Κανείς δεν την πιστεύει!"

Ο ηλικιωμένος στο Σύνταγμα με το κασετόφωνο που έπαιζε το «Μακεδονία Ξακουστή»

Ένας ηλικιωμένος άντρας κατάφερε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό στο Σύνταγμα στη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης για την 25η Μαρτίου και να πλησιάσει την εξέδρα με τους επισήμους.

Στα χέρια του κρατούσε ένα κασετόφωνο, από το οποίο ακουγόταν το «Μακεδονία Ξακουστή». Ο άντρας φώναζε και συνθήματα μέχρι να απομακρυνθεί τελικά ήρεμα από το σημείο.



newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ηλικιωμένος στο Σύνταγμα με το κασετόφωνο που έπαιζε το «Μακεδονία Ξακουστή»"

Άντρας προσπάθησε να επιτεθεί στον Προκόπη Παυλόπουλο στην Μητρόπολη (βίντεο)

Τον Εθνικό Ύμνο έψαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, λίγο πριν παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία, για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου, στη Μητρόπολη Αθηνών.
Αφού εψάλη ο Εθνικός Ύμνος ο Προκόπης Παυλόπουλος επιθεωρούσε τα αγήματα έξω από την Μητρόπολη για την 25η Μαρτίου όταν ξαφνικά ένας άγνωστος επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η αντίδραση της ασφάλειας ήταν άμεση και αισίως πρόλαβαν και απομάκρυναν τον άγνωστο, ο οποίος προσπάθησε να δημιουργήσει επεισόδιο στην Μητρόπολη.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Άντρας προσπάθησε να επιτεθεί στον Προκόπη Παυλόπουλο στην Μητρόπολη (βίντεο)"

Κόρινθος: Ιδιοκτήτης σπιτιού πυροβόλησε και σκότωσε επίδοξο διαρρήκτη - Πέταξε το πτώμα σε λατομείο

Έγκλημα με θύμα έναν Ρομά επίδοξο διαρρήκτη και θύτη έναν ιδιοκτήτη σπιτιού σημειώθηκε στο Σολωμό Κορινθίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του hlektra.gr όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Κυριακής όταν μια ομάδα Ρομά επιχείρησε να μπουκάρει σε ένα σπίτι.

Ο 35χρονος ιδιοκτήτης τους αντιλήφθηκε και πυροβόλησε εναντίον τους.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο Ρομά ήταν κλεφοτκοτάδες και επιχείρησαν να κλέψουν κοτόπουλα από τον 35χρονο.

Λίγο αργότερα, Ρομά πήγαν στο τοπιικό αστυνομικό τμήμα και είπαν στους αστυνομικούς ότι από την ομάδα που είχε επιχειρήσει να μπει στο σπίτι έλειπε ένα άτομο.

Αστυνομικοί ξεκίνησαν έρευνες που διήρκησαν όλο το βράδυ χωρίς να εντοπίσουν τον 48χρονο αγνοούμενο.

Το πρωί της Κυριακής, όμως, κλιμάκιο της Ασφάλειας που έφτασε στο σημείο εντόπισε κηλίδες αίματος στο όχημα του 35χρονου.

Μετά από ανάκριση και έρευνες στην περιοχή οι αστυνομικοί εντόπισαν τελικά τη σορό του Ρομά σε ένα λατομείο όπου την είχε πετάξει ο 35χρονος, ο οποίος αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι βρήκε νεκρό τον επίδοξο κλέφτη και πέταξε το πτώμα στο λατομείο.

Στην κοινότητα όπου συνέβη το τραγικό περιστατικό παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να υπάρξει προσπάθεια αντεκδίκησης εκ μέρους ομάδων Ρομά για τον θάνατο του 48χρονου.

Ο 35χρονος έχει συλληφθεί και κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράβαση του νόμου περί όπλων, ενώ το όπλο του κατασχέθηκε. Κρατούμενοι είναι και οι Ρομά που επιχείρησαν να μπουν στο σπίτι του.





korinthos-egklima-ena
korinthos-egklima-pente
korinthos-egklima-tessera

korinthos-egklima-dyo
korinthos-egklima-eksi

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόρινθος: Ιδιοκτήτης σπιτιού πυροβόλησε και σκότωσε επίδοξο διαρρήκτη - Πέταξε το πτώμα σε λατομείο"

Επεισόδια με τραυματισμούς πριν την παρέλαση στην Καλλιθέα

Ένταση σημειώθηκε λίγο πριν από την έναρξη της μαθητικής παρέλασης στην πλατεία Κύπρου, στην Καλλιθέα, το πρωί της 25ης Μαρτίου.
Ομάδες αριστεριστών που είχαν παραταχθεί από νωρίς στο σημείο θέλησαν να προχωρήσουν κοντά στην εξέδρα των επισήμων, εμποδίστηκαν όμως από άντρες των ΜΑΤ. Κατόπιν στην περιοχή μετέβησαν και ομάδες ακροδεξιών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μικροσυμπλοκές στα στενά γύρω από την πλατεία.
Οι φωτογραφίες είναι από το kallitheaonline.gr:
kallithea-parelasi-dyo
kallithea-parelasi-tessera
kallithea-parelasi-tria

Διαβάστε Περισσότερα » "Επεισόδια με τραυματισμούς πριν την παρέλαση στην Καλλιθέα"

Τσιρώνης: «Γεωγραφικά μιλούσα» για το πού βρίσκεται το Καστελόριζο

Μάλλον χειρότερα κάνει τα πράγματα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τσιρώνης, που μετά τον σάλο που προκάλεσε η δήλωσή του ότι το Καστελόριζο δεν βρίσκεται στο Αιγαίο, επιχειρεί να «διορθώσει» τον χαμό.

«Γεωγραφική ήταν η συζήτηση», επιμένει μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του Ant1, δείχνοντας να μην καταλαβαίνει την σημασία των λεγόμενών του σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα βρίσκεται στα ύψη, ενώ δηλώσεις όπως του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου για τα δικαιώματα της Τουρκίας στην οικονομική ζώνη του Αιγαίου δημιουργούν αίσθηση.

«Συζητούσαμε για το πού βρίσκεται το Καστελόριζο και το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε συμφέροντα. Προσπαθούσα να εξηγήσω ότι επειδή το Καστελόριζο είναι νότια της Τουρκίας, δημιουργεί συμφέροντα για την Ελλάδα στην περιοχή εκείνη που είναι μόλις 140 μίλια από την Κύπρο. Γεωγραφική ήταν η συζήτηση» ανέφερε ο κ Τσιρώνης και μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τα Κύθηρα, που όπως είπε ανήκουν στην Αττική αλλά είναι νησί του Μυρτώου Πελάγους. «Αυτή είναι η διαφορά του πού βρίσκομαι και πού ανήκω» πρόσθεσε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιρώνης: «Γεωγραφικά μιλούσα» για το πού βρίσκεται το Καστελόριζο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news