facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

ΥΠΕΞ για Μονή της Χώρας: Η μετατροπή σε τζαμί προσβάλλει το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

To υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σχολίασε αρνητικά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας, ιστορικό βυζαντινό ναό στην Κωνσταντινούπολη.

Το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε τα εξής:

«H απόφαση των Τουρκικών Αρχών για την έναρξη της λειτουργίας της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικού τεμένους συνιστά πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα καθώς αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ανήκον στην ανθρωπότητα.

Η διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα μνημείων και η τήρηση των διεθνών προτύπων προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σαφή διεθνή υποχρέωση που δεσμεύει όλα τα κράτη».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ για Μονή της Χώρας: Η μετατροπή σε τζαμί προσβάλλει το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO"

Ψευδής η καταγγελία για διάρρηξη στη διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών - Τι προέκυψε από την…

Ψευδής είναι η καταγγελία για διάρρηξη στη διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών στις 26 Απριλίου, όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΛΑΣ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ. 

Από την έρευνα της αστυνομίας δε βρέθηκαν αποτυπώματα ή DNA σεσημασμένων στο χώρο, ενώ από την έρευνα του τμήματος ψηφιακών πειστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. δεν προέκυψε αλλοίωση των αρχείων του ηλεκτρονικού υπολογιστή που υπήρχε στο γραφείο. 

Επίσης, οι υπάλληλοι διπλανών γραφείων του υπουργείου Εσωτερικών κατέθεσαν ότι δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό. 

Την Τετάρτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα τα αποτελέσματα της έρευνας από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών για να προσδιοριστεί το κίνητρο της καταγγελίας.  

Η εκτίμηση της αστυνομίας και στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι η φερόμενη διάρρηξη συνδέεται με την υπόθεση της διαρροής της λίστας  e-mail των αποδήμων. Και αυτό γιατί την ημέρα που έγινε η φερόμενη διάρρηξη, ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε στην εισαγγελία το πόρισμα για την υπόθεση της διαρροής e-mail και δυο ημέρες νωρίτερα είχαν δοθεί στο υπουργείο, τα ευρήματα από την  αντίστοιχη έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την ίδια υπόθεση.  

skai

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψευδής η καταγγελία για διάρρηξη στη διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών - Τι προέκυψε από την…"

Γάζα: Το Ισραήλ απορρίπτει την πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς και προχωρά την επιχείρηση στη Ράφα

Το Ισραήλ απορρίπτει την πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα που ανακοίνωσε νωρίτερα η Χαμάς υποστηρίζοντας ότι δεν καλύπτει βασικές απαιτήσεις του και ανακοίνωσε ότι προχωρά την επιχείρηση στη Ράφα.

Από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έγινε γνωστό πως το πολεμικό συμβούλιο «ομόφωνα αποφάσισε πως το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρηση στη Ράφα, για να ασκήσει στρατιωτική πίεση στη Χαμάς ώστε να πετύχουμε την απελευθέρωση των ομήρων μας και τους άλλους στόχους του πολέμου».

Παράλληλα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί εναντίον στόχων της Χαμάς «με στoχευμένο τρόπο» στην ανατολική Ράφα.

Νωρίτερα, Ισραηλινός υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) πως το Ισραήλ εξετάζει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που υποβλήθηκε από την Αίγυπτο και το Κατάρ και την οποία η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς είπε ότι αποδέχθηκε.

«Έχουμε λάβει την πρόταση και την εξετάζουμε. Δεν είναι το πλαίσιο στο οποίο είχαμε συμφωνήσει. Την εξετάζουμε», δήλωσε ο αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε ανωνυμία. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του εγγράφου.

Η πρόταση της Χαμάς

Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς είναι μια συμφωνία τριών φάσεων, διάρκειας 42 ημερών η κάθε μία, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στη Γάζα στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Al Jazeera.

Ο Χαλίλ αλ-Χάγια είπε επίσης πως η δεύτερη φάση της συμφωνίας προβλέπει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως εξετάζει την απάντηση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς σε μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, καθώς συνεχίζει να πιέζει το Ισραήλ ώστε να σταματήσει τα σχέδια για χερσαία εισβολή στη Ράφα.

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην περιοχή και έχει συζητήσεις για την πρόταση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, λέγοντας πως δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο οποιαδήποτε πρόοδο προς μια συμφωνία.

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση αυτών των ομήρων, θέλουμε να εξασφαλίσουμε μια κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, θέλουμε να αυξήσουμε την ανθρωπιστική αρωγή», είπε ο Κίρμπι, προσθέτοντας πως η επίτευξη μιας συμφωνίας θα ήταν «το απόλυτα καλύτερο αποτέλεσμα».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την απάντηση της Χαμάς σε μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός και θα τη συζητήσουν με συμμάχους στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ώρες.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως η Χαμάς έδωσε μια απάντηση. Εξετάζουμε αυτή την απάντηση τώρα και τη συζητάμε με τους εταίρους μας στην περιοχή», δήλωσε ο Μίλερ, επιβεβαιώνοντας πως μια απάντηση ελήφθη την τελευταία ώρα ή 90 λεπτά και πως οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα τις επόμενες ώρες.

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς βρίσκεται στην περιοχή και “εργάζεται σε αυτό σε πραγματικό χρόνo”, είπε ο Μίλερ.

Η ανακοίνωση της Χαμάς ήρθε μερικές ώρες αφότου το Ισραήλ έδωσε εντολή για εκκένωση τμημάτων της Ράφα, της πόλης στο νότιο άκρο της Γάζας που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για περίπου τους μισούς από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας.

Αυτό φαίνεται να είναι ένα σήμα πως η επιχείρηση στη Ράφα θα προχωρήσει, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον, περιλαμβανομένης εκείνης από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε μια επίσκεψη στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, όπου εστίασε επίσης στην αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο Μίλερ επανέλαβε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να υποστηρίξουν μια επιχείρηση στη Ράφα «όπως προβλέπεται αυτή τη στιγμή» από το Ισραήλ.

«Μια επιχείρηση στη Ράφα θα καταστήσει δύσκολο να διατηρηθεί η αύξηση της ανθρωπιστικής αρωγής την οποία μπορέσαμε να διανείμουμε τις προηγούμενες λίγες εβδομάδες», είπε ο Μίλερ.

Ο Ερντογάν καλεί το Ισραήλ να δεχτεί την πρόταση της Χαμάς

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Ισραήλ να δεχτεί την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μετά τη θετική απάντηση της Χαμάς. Είπε επίσης ότι η Χαμάς αποδέχτηκε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός έπειτα από παρότρυνση της Τουρκίας.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την κατάπαυση του πυρός έπειτα από δική μας παρότρυνση. Τώρα το ίδιο βήμα πρέπει να κάνει και το Ισραήλ. Καλώ όλους τους δυτικούς παράγοντες να ασκήσουν πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα.

Πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γάζα: Το Ισραήλ απορρίπτει την πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς και προχωρά την επιχείρηση στη Ράφα"

Aπαγόρευση απόπλου του πλοίου «Κρήτη ΙΙ» από το λιμάνι του Πειραιά, λόγω βλάβης στην ηλεκτρομηχανή

Απαγορεύτηκε ο απόπλους του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Κρήτη ΙΙ από το λιμάνι του Πειραιά για Ηράκλειο λόγω βλάβης στην ηλεκτρομηχανή.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο επρόκειτο να αναχωρήσει στις 9 το βράδυ για Ηράκλειο με 669 επιβάτες 75 ΙΧ 14 φορτηγά 4 δίκυκλα και 94 μέλη πλήρωμα.

Οι επιβάτες αναμένεται να προωθηθούν στον προορισμό τους με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Aπαγόρευση απόπλου του πλοίου «Κρήτη ΙΙ» από το λιμάνι του Πειραιά, λόγω βλάβης στην ηλεκτρομηχανή"

Reuters: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα - Αρνητικό το Ισραήλ

Η Χαμάς δήλωσε τη Δευτέρα ότι αποδέχθηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από την Αίγυπτο και το Κατάρ, σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα, η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους.

Την ίδια ώρα, Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι η Χαμάς ενέκρινε μια «ήπια» αιγυπτιακή πρόταση που δεν ήταν αποδεκτή από το Ισραήλ. Παράλληλα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούν να μην πάρουν τοις μετρητοίς την ανακοίνωση της Χαμάς ότι αποδέχεται μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι οι όροι που αποδέχθηκε η Χαμάς δεν είναι αυτοί με τους οποίους συμφώνησε το Ισραήλ, όπως μεταδίδει το Times of Israel.

Το Ισραήλ είχε τονίσει τις τελευταίες ημέρες ότι «δεν ήταν στην ίδια σελίδα με τη Χαμάς» όσον αφορά τη συμφωνία, και αντ' αυτού ξεκαθάρισε ότι σχεδίαζε να εισβάλει στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Σύμφωνα με Αιγύπτιους και Καταριανούς αξιωματούχους, μια συμφωνία εκεχειρίας θα εφαρμοζόταν σε διάφορα στάδια, βάσει των οποίων η Χαμάς θα απελευθέρωνε ομήρους, με αντάλλαγμα την υποχώρηση των Ισραηλινών στρατιωτών από τη Γάζα.

Οι ΗΠΑ «εξετάζουν» την απάντηση της Χαμάς

Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η Χαμάς εξέδωσε απάντηση για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

«Εξετάζουμε αυτή την απάντηση τώρα και τη συζητάμε με άλλους στην περιοχή. Θα συζητήσουμε αυτή την απάντηση με τους εταίρους μας τις επόμενες ώρες. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία για τους ομήρους είναι προς το συμφέρον του ισραηλινού και του παλαιστινιακού λαού».

Συνομιλία Μπάιντεν - Νετανιάχου

Νωρίτερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησαν τηλεφωνικά για περίπου 30 λεπτά, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ιστότοπος Axios.

Επί τάπητος τέθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και παλαιστίνιων κρατουμένων και οι προετοιμασίες του Ισραήλ για χερσαία εισβολή στη Ράφα, όπως δήλωσαν Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Σχετικά με την χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, ο Μπάιντεν φέρεται να επανέλαβε στον Νετανιάχου να μην προχωρήσει.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε να ανοίξει ξανά το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, το οποίο έκλεισε την Κυριακή μετά από επίθεση της Χαμάς σε κοντινό φυλάκιο που σκότωσε τέσσερις στρατιώτες.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ για να συναντηθεί με τον Νετανιάχου και την πολεμική ηγεσία, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια επιχείρηση στη Ράφα, κάτι που η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιχειρήσει να αποτρέψει εδώ και μήνες.

Εκκενώσεις στη Ράφα

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν συνοικίες στο ανατολικό τμήμα της Ράφας, προειδοποιώντας πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για τη διεξαγωγή εκεί μιας στρατιωτικής επιχείρησης.

Η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να εμποδίσουν την εισβολή στη Ράφα από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος κάλεσε το πρωί τους κατοίκους πολλών συνοικιών αυτής της πόλης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να τις εκκενώσουν.

«Καλούμε την αμερικανική διοίκηση να παρέμβει για να εμποδίσει αυτές τις σφαγές, για τις οποίες προειδοποιούμε ότι θα υπάρξουν επικίνδυνες συνέπειες», αναφέρει η παλαιστινιακή προεδρία, όπως μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, διευκρινίζοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή έχει εντείνει τις «εντατικές» συνομιλίες με τους διεθνείς εταίρους της σε αυτό το θέμα.

Νωρίτερα, η Χαμάς ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ράφας δεν θα ισοδυναμεί με «περίπατο» για τις ισραηλινές δυνάμεις και επισήμανε ότι είναι πλήρως προετοιμασμένη για να υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους εκεί.

Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος της Χαμάς Ιζάτ αλ Ρασίκ δήλωσε σήμερα πως οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στην πόλη της Ράφας, στη νότια Γάζα, θα θέσει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε έναν νέο απολογισμό 34.735 νεκρών

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα έναν νέο απολογισμό 34.735 νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης την 7η Οκτωβρίου.

Το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του υπουργείου που έκανε λόγο για 78.108 τραυματίες κατά τους σχεδόν επτά μήνες πολέμου.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Reuters: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα - Αρνητικό το Ισραήλ "

Είχαν μετατρέψει γήπεδο μπάσκετ στην Αργυρούπολη σε… παρασκευαστήριο και αποθήκη μολότοφ για την Ανάσταση!

Για ακόμη μια χρονιά ασυνείδητοι τήρησαν το «έθιμο» της Ανάστασης στην Αργυρούπολη, με τις μολότοφ και τα δεκάδες πυροτεχνήματα.

Πιο συγκεκριμένα, στο γήπεδο μπάσκετ Δημοτικού στην περιοχή της Αργυρούπολης βρήκαν υπολείμματα αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού.

Μετά από έρευνες βρήκαν επίσης: 7 γκαζάκια, 6 καμένα πλαστικά μπουκάλια, υπολείμματα από κροτίδες και 5 μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό. 

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Είχαν μετατρέψει γήπεδο μπάσκετ στην Αργυρούπολη σε… παρασκευαστήριο και αποθήκη μολότοφ για την Ανάσταση!"

Φωτιά εν κινήσει σε αυτοκίνητο στην εθνική Κορίνθου – Πατρών

Στις φλόγες τυλίχθηκε I.X. αυτοκίνητο το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα στο 139 χλμ της Ν.Ε.Ο  Κορίνθου – Πατρών στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα στο ύψος του Δερβενίου.

Σύμφωνα με το KorinthosTV oι επιβαίνοντες πρόλαβαν και το εγκατέλειψαν εγκαίρως ενώ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 5 πυροσβέστες με δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κιάτου.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

korinthostv

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά εν κινήσει σε αυτοκίνητο στην εθνική Κορίνθου – Πατρών"

Καιρός αύριο: Γενικά αίθριος με πρόσκαρη συννεφιά και τοπικές βροχές

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο Τρίτη του Πάσχα (7.5.24), με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα, οι οποίες από το μεσημέρι και το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ορεινά θα πυκνώσουν.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός την Τρίτη θα είναι βροχερός στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης με μεμονωμένες καταιγίδες.

Το βράδυ οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και στα δυτικά. Το πρωί η ορατότητα στα δυτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και μόνο στα νότια πελάγη θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις τοπικά 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει στη νησιωτική χώρα τους 24 με 25 βαθμούς και στα ηπειρωτικά τους 26 με 28 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και το απόγευμα νότιοι νοτιοδυτικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά θα πυκνώσουν και και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και το απόγευμα νοτίων διευθύνσεων έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα, οι οποίες το βράδυ θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 28 και τοπικά έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 και τοπικά στην Κρήτη έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και από το απόγευμα στα ανατολικά νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 28 και τοπικά έως 29 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Γενικά αίθριος με πρόσκαρη συννεφιά και τοπικές βροχές"

Ο Ερντογάν μετατρέπει σε τζαμί τον υπέροχο βυζαντινό ναό Μονή της Χώρας

Μετά την Αγιά Σοφία, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να μετατρέψει σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας. Πρόκειται για έναν βυζαντινό ναό στην Κωνσταντινούπολη, που μέχρι τώρα λειτουργούσε ως μουσείο και είναι γνωστός για τα πανέμορφα χριστιανικά ψηφιδωτά του.

Η εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα, όπως είναι το πλήρες όνομά της, χρονολογείται από τον 6ο μ.Χ. αιώνα, ενώ τα μοναδικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες της φιλοτεχνήθηκαν τον 14ο αιώνα, από το 1305 έως το 1320, επί βασιλείας Παλαιολόγων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για το μνημείο με τα περισσότερα και πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζεται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, που επίσης λειτουργεί ως τέμενος με την ονομασία Φετχιγέ. Η Αγία Σοφία είχε επίσης αποδοθεί στη μουσουλμανική θρησκευτική λατρεία το 2020.

Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί το 1511, 58 χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης, και με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας το 1945 έγινε μουσείο. Μετά την απόφαση αυτή ειδικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες εκτέλεσαν ένα τεράστιο έργο αποκατάστασης και συντήρησης των ψηφιδωτών και νωπογραφιών, ξηλώνοντας τους σοβάδες που τα κάλυπταν.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1948 και ολοκληρώθηκαν δέκα χρόνια αργότερα το 1958. Το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας (Danistay) της Τουρκίας ακύρωσε την απόφαση του 1945 και ένα χρόνο αργότερα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το μνημείο θα λειτουργήσει και πάλι ως τζαμί.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Ερντογάν μετατρέπει σε τζαμί τον υπέροχο βυζαντινό ναό Μονή της Χώρας"

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επισκέφτηκε τον Φρέντι Μπελέρη στις φυλακές

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας και ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επισκέφτηκε τον Φρέντι Μπελέρη στις φυλακές Φιερί, στην Αλβανία.

Μετά τη συνάντηση του με τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας και συνυποψήφιό του, Φρέντι Μπελέρη, στις φυλακές Φιερί, όπου άδικα κρατείται, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Φρέντι Μπελέρης συνεχίζει τον υπερήφανο αγώνα του για τη Ελληνική Εθνική Μειονότητα, για τους Χειμαρριώτες. Παραμένει εδώ και ένα χρόνο κρατούμενος. Μία σαθρή και έωλη κατηγορία, μία άδικη απόφαση τον κρατά παράνομα στις φυλακές.

Μάχεται με όπλα του την αλήθεια και την αγνή πατριωτική του αγάπη για τον τόπο του. Και είναι σίγουρο ότι στο τέλος αυτός θα είναι ο Νικητής.

Η Αλβανία είναι μια υπό ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επισκέφτηκε τον Φρέντι Μπελέρη στις φυλακές"

Σέρρες: Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από τον πατριό της

Σοκ προκαλεί η καταγγελία, που υπέβαλαν στην Αστυνομία μια 14χρονη και η μητέρα της, με καταγωγή από τη Βουλγαρία, που διαμένουν στο Σιδηρόκαστρο, υποστηρίζοντας ότι το 14χρονο κορίτσι έπεφτε θύμα βιασμού τα τελευταία επτά χρόνια από τον πατριό της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Σερρών, η 14χρονη με την μητέρα της πήγαν στην Αστυνομία για να καταγγείλουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας κι εκεί το κορίτσι έκανε καταγγελία, ότι έχει πέσει θύμα βιασμού από τον πατριό της.

Με εντολή του εισαγγελέα το κορίτσι θα εξεταστεί από ιατροδικαστή για να εξακριβωθεί, αν υπέστη κακοποίηση και σε ποιο βαθμό, ενώ θα δώσει κατάθεση παρουσία παιδοψυχολόγου.

Την υπόθεση διερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σερρών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες: Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από τον πατριό της"

Με στάσεις εργασίας από την ΟΛΜΕ η επιστροφή στα σχολεία

Συνεχίζοντας τις αντιδράσεις της ενάντια στην αξιολόγηση, η ΟΛΜΕ με την επανέναρξη των σχολείων από τις διακοπές του Πάσχα, θα προχωρήσει σε στάσεις εργασίας.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, σε υλοποίηση της απόφασης της ΓΣ Προέδρων των ΕΛΜΕ (11-2-2023), προκηρύσσει 3ωρες στάσεις εργασίας για την πρώτη ή τη δεύτερη βάρδια εργασίας από Δευτέρα 13/05 έως και Παρασκευή 31/05/2024 στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 και της ΥΑ 9950/ΓΔ5/27-01-23 (παρακολούθηση μαθημάτων από αξιολογητές κλπ)».

Πότε ανοίγουν τα σχολεία μετά το Πάσχα

Σε λίγες ημέρες πρόκειται να ανοίξουν ξανά τα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Η ημέρα του Πάσχα πέρασε και έτσι σιγά-σιγά ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

Συγκεκριμένα, οι πασχαλινές διακοπές είθισται να κρατούν δύο εβδομάδες. Τα σχολεία έκλεισαν, λοιπόν, την Παρασκευή 26 Απριλίου και πρόκειται να ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα 13 Μαΐου.

Επισημαίνεται πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Παρασκευή 7 Ιουνίου και τη Δευτέρα 10 Ιουνίου λόγω της διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

Πότε κλείνουν τα σχολεία για καλοκαίρι

Νηπιαγωγεία – Δημοτικά

Πάντως, σχετικά με τις καλοκαιρινές διακοπές, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία πρόκειται να κλείσουν κανονικά την Παρασκευή 14 Ιουνίου.

Γυμνάσια

Η ημερομηνία λήξης μαθημάτων για τα Γυμνάσια, Γυμνάσια Ε.Α.Ε. και Γυμνάσια ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ ορίζεται η Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, ημερομηνία κατά την οποία δεν διεξάγεται διδασκαλία και ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών αποφασίζει για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης. Το πρόγραμμα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των μαθημάτων ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και ανακοινώνεται από τον/την Διευθυντή/ντρια του Γυμνασίου στους μαθητές, τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων. Ως ανωτέρω, ορίζεται πρόγραμμα εξετάσεων και για τις κατατακτήριες εξετάσεις των κατ' ιδίαν διδαχθέντων και στρατεύσιμων μαθητών. Μετά τη λήξη, προτείνεται το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών των Γυμνασίων της χώρας:

Οι προαγωγικές εξετάσεις και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών της Α ́, Β ́και Γ ́ τάξης των Ημερησίων και Εσπερινών Γυμνασίων, Γυμνασίων Ε.Α.Ε. και Γυμνασίων ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ στα μαθήματα της Ομάδας Α ́ διεξάγονται από τη Δευτέρα 03 Ιουνίου 2024 έως την Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του π.δ. 126/2016 (Α ́211), όπως ισχύει:

«4.α) Ο μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης, αα) όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή αβ) όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δεκατρία (13).

β) Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, ο μαθητής παραπέμπεται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, πριν την έναρξη των μαθημάτων του επόμενου σχολικού έτους, δηλαδή στη δεύτερη εξεταστική περίοδο, σε επαναληπτική εξέταση στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσής του είναι μικρότερος από δέκα (10), εφόσον ο αριθμός των μαθημάτων αυτών δεν υπερβαίνει τα τέσσερα (4). Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης και ο μαθητής έχει βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο από δέκα (10) σε περισσότερα από τέσσερα (4) μαθήματα, τότε δεν κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης, δεν παραπέμπεται σε επαναληπτική εξέταση και επαναλαμβάνει την τάξη.[...]

δ) Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Α ́ και Β ́ τάξης δεν κριθεί άξιος προαγωγής ή μαθητής της Γ ́ τάξης δεν κριθεί άξιος απόλυσης, σύμφωνα με την περ. α ́ της παρ. 4, επαναλαμβάνει την τάξη.». Οι κατ' ιδίαν διδαχθέντες και οι στρατεύσιμοι μαθητές εξετάζονται, κατά το πρώτο εικοσαήμερο του Ιουνίου, προφορικά και γραπτά σε όλα τα μαθήματα των Ομάδων Α' και Β' και προφορικά στα μαθήματα της Ομάδας Γ', πλην του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στο οποίο οι μαθητές αυτής της κατηγορίας δεν αξιολογούνται.

Ο βαθμός προαγωγής ή απόλυσης προκύπτει από τον μέσο όρο όλων των μαθημάτων πλην της Φυσικής Αγωγής. Οι κατ ́ιδίαν διδαχθέντες και στρατεύσιμοι μαθητές προάγονται ή απολύονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12. Όσοι δεν κριθούν άξιοι προαγωγής ή απόλυσης στις εξετάσεις του Ιουνίου παραπέμπονται κατ' εξαίρεση στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσης είναι μικρότερος από δέκα (10)».

Λύκεια

Η ημερομηνία λήξης μαθημάτων για τα Γενικά Λύκεια και Λύκεια Ε.Α.Ε. ορίζεται η Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, ημερομηνία κατά την οποία δεν διεξάγεται διδασκαλία και ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών αποφασίζει για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης. Το πρόγραμμα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και ανακοινώνεται στους/στις μαθητές/τριες πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων. Μετά τη λήξη, προτείνεται το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών των Γενικών Λυκείων και Λυκείων Ε.Α.Ε. της χώρας:

Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών/τριών της Α ́ και Β ́ τάξης των Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. και Λυκείων Ε.Α.Ε. διεξάγονται από τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 έως την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024. Η ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων ορίζεται το αργότερο έως την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024. Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών της Γ ́ τάξης Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. και Λυκείων Ε.Α.Ε. διεξάγονται από τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 έως τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2024. Η ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων ορίζεται έως την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024.

Σύμφωνα με το αρθρο 105 του ν. 4610/2019 (Α ́ 70), όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4692/2020 (Α ́ 111), προβλέπεται ειδική εξεταστική περίοδος κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, για τους/τις μαθητές/τριες που απουσιάζουν δικαιολογημένα από την εξέταση μαθήματος λόγω ασθενείας ή άλλου αποχρώντος λόγου και για τους/τις μαθητές/τριες της Γ' τάξης του Γενικού Λυκείου που δεν επιτυγχάνουν τον Γ.Μ.Ο.. Η έκδοση των αποτελεσμάτων, μετά την ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου, θα γίνει μέχρι την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024. Υπενθυμίζεται ότι μέσα σε δύο (2) εργάσιμες ημέρες από την έκδοση των αποτελεσμάτων και των δύο εξεταστικών περιόδων οι κηδεμόνες των μαθητών ή οι ίδιοι, εφόσον είναι ενήλικοι, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο σχολείο, όπου φοιτούν, με την οποία ζητούν την αναβαθμολόγηση ενός ή περισσότερων γραπτών δοκιμίων. Η αίτηση συνοδεύεται με το προβλεπόμενο παράβολο για κάθε γραπτό δοκίμιο.

Οι μαθητές/τριες με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για τους/τις οποίους/ες προβλέπεται προφορική εξέταση αντί γραπτής, μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να ζητήσουν επανεξέταση στα μαθήματα που εξετάσθηκαν. Η αίτηση για επανεξέταση υποβάλλεται από τους κηδεμόνες των μαθητών/τριών ή από τους/τις ίδιους/ες, εφόσον είναι ενήλικοι/ες, στο σχολείο μέσα σε δύο (2) ημέρες από την έκδοση των αποτελεσμάτων. Η αίτηση συνοδεύεται από το προβλεπόμενο παράβολο για κάθε μάθημα για το οποίο ζητείται επανεξέταση.

Επισημαίνεται ότι σε ό,τι αφορά τους ελέγχους προόδου του δευτέρου τετραμήνου, αυτοί παραδίδονται στους κηδεμόνες των μαθητών/τριών ή στους/στις ίδιους/ες, εφόσον είναι ενήλικοι/ες έως την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024.

Επίσης, προβλέπεται ειδική εξεταστική περίοδος στις αρχές του Σεπτεμβρίου, για τους/τις μαθητές/τριες που απουσιάζουν δικαιολογημένα από την εξέταση μαθήματος λόγω ασθενείας ή άλλου αποχρώντος λόγου, για τους/τις μαθητές/τριες των Α ́ και Β ́ τάξεων που δεν επιτυγχάνουν τον Γ.Μ.Ο. και για τους/τις μαθητές/τριες της Γ' τάξης που κατά την ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου δεν επιτυγχάνουν τον Γ.Μ.Ο.

Επαγγελματικά Λύκεια

Η ημερομηνία λήξης μαθημάτων των Ημερήσιων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. και Πρότυπων ΕΠΑ.Λ ορίζεται η Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, ημερομηνία κατά την οποία δεν διεξάγεται διδασκαλία και ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών αποφασίζει για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης. Το πρόγραμμα των προαγωγικών, απολυτηρίων και πτυχιακών εξετάσεων των μαθημάτων ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και ανακοινώνεται από τον/τη Διευθυντή/ντρια του ΕΠΑ.Λ. – Π.ΕΠΑ.Λ στους/στις μαθητές/τριες, πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων. Μετά τη λήξη, προτείνεται το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών των Ημερήσιων και Εσπερινών Ε.ΠΑ.Λ και Πρότυπων ΕΠΑ.Λ. της χώρας.

Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών/τριών της Α ́ και Β ́ τάξης των Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. και Πρότυπων ΕΠΑ.Λ. της πρώτης εξεταστικής περιόδου θα αρχίσουν την Τρίτη 21 Μαΐου 2024 και πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων για τους/τις μαθητές/τριες που απουσίαζαν δικαιολογημένα.

Τα αποτελέσματα των προαγωγικών εξετάσεων της πρώτης εξεταστικής περιόδου πρέπει να έχουν εκδοθεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024. Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις των μαθητών/τριών της Γ ́ τάξης Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. και Πρότυπων ΕΠΑ.Λ. της πρώτης εξεταστικής περιόδου θα αρχίσουν τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 και πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024. Τα αποτελέσματα των απολυτηρίων και πτυχιακών εξετάσεων της πρώτης εξεταστικής περιόδου, πρέπει να έχουν εκδοθεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2024.

Οι υπόλοιπες αργίες για το 2024
  • Εργατική Πρωτομαγιά: Τρίτη 7 Μαΐου 2024 – έχει μεταφερθεί επειδή έπεσε τη Μεγάλη Τετάρτη

  • Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

  • Κοίμηση της Θεοτόκου: Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

  • Επέτειος του «ΟΧΙ»: Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

  • Χριστούγεννα: Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

  • Σύναξη της Θεοτόκου: Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Με στάσεις εργασίας από την ΟΛΜΕ η επιστροφή στα σχολεία "

Καλαμάτα: Πατέρας και κόρη τραυματίστηκαν από αδέσποτη ναυτική φωτοβολίδα στο σπίτι τους

Παραλίγο τραγωδία σε σπίτι στην Καλαμάτα από ναυτική φωτοβολίδα. Πατέρας και κόρη μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο τραυματισμένοι για τις πρώτες βοήθειες…

Ένα εγκληματικό λάθος και μια απερισκεψία τρομακτική, λίγο έλειψε να στοιχίσει δύο ζωές στην Καλαμάτα. Ναυτική φωτοβολίδα εκτοξεύτηκε σε κατοικημένη περιοχή, αλλά δεν πήρε ύψος και καρφώθηκε σε αυλή σπιτιού. Εκείνη την ώρα βρίσκονταν εκεί, ένας πατέρας με την κόρη του, που τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά. Μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες και αργότερα επέστρεψαν σπίτι. Οι έρευνες των αστυνομικών ξεκίνησαν άμεσα και συνελήφθη ένας 58χρονος που κατηγορείται για τα όσα έγιναν.

Πιο αναλυτικά ο 58χρονος που συνελήφθη στην Καλαμάτα, κατηγορείται για επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 58χρονος εκτόξευσε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα μία ναυτική φωτοβολίδα, η οποία κατέληξε στην αυλή σπιτιού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ένας 64χρονος άνδρας και η 37χρονη κόρη του.  

Στην συνέχεια, πατέρας και κόρη διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπου μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών αποχώρησαν καλά στην υγείας τους.

Στο πλαίσιο της ερευνών που έκαναν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας εντόπισαν τον 58χρονο και όπως προέκυψε είχε εκτοξεύσει την φωτοβολίδα από σημείο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από την αυλή του σπιτιού, όπου κατέληξε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλαμάτα: Πατέρας και κόρη τραυματίστηκαν από αδέσποτη ναυτική φωτοβολίδα στο σπίτι τους"

Εκτεταμένες ζημιές σε οικία ανήμερα του Πάσχα από φωτιά στον Ίναχο Αργολίδας

Πυρκαγιά ξέσπασε σε περιβάλλοντα χώρο αγροτικής οικίας στην περιοχή Τρίστρατο Ινάχου Αργολίδος, το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα 5 Μαΐου 2024.

Πυροσβεστικές δυνάμεις από Άργος και Ναύπλιο συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε από την ψησταριά, ενώ κάηκε και ένα όχημα.

argolikeseidhseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκτεταμένες ζημιές σε οικία ανήμερα του Πάσχα από φωτιά στον Ίναχο Αργολίδας "

Αργολίδα: Χωρίς ιατρική κάλυψη τα παιδιά στις αργίες του Πάσχα, ενώ υπάρχουν 4 παιδίατροι

Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία γονιών και παιδιών στην Αργολίδα.

Μετά από την επιστολή που απέστειλε πέρυσι προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πατέρας δύο αγοριών από το Ναύπλιο, με την οποία ζητούσε να προσληφθούν παιδίατροι στο τραγικά υποστελεχωμένο νοσοκομείο της περιοχής, φέτος οι τέσσερις γιατροί που υπηρετούν πλέον στα δύο νοσοκομεία του νομού Αργολίδας αποδεικνύεται πως … δεν εργάζονται τις αργίες.

Με αποτέλεσμα τα έκτακτα παιδιατρικά περιστατικά να πρέπει να διακομίζονται, είτε στην Τρίπολη και σε απόσταση άνω της μίας ώρας, είτε στα Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας.

Να σημειωθεί πως μετά την περσινή  καταγγελία, την οποία είχε αναδείξει το iatropedia.gr, υπήρξε παρέμβαση της τότε αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, και είχαν διοριστεί με fast track διαδικασίες, τρεις παιδίατροι στο νοσοκομείο του Άργους.

Ο ίδιος πατέρας, ο Κωνσταντίνος Κουβαράς από το Ναύπλιο, αναγκάστηκε ωστόσο και φέτος να καταθέσει νέα μηνυτήρια αναφορά στο Αστυνομικό Τμήμα και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου.

Σ’ αυτή καταγγέλλει πως το Μεγάλο Σάββατο 04/05/24 δεν υπήρχε εφημερεύων παιδίατρος σε ολόκληρο τον νομό για να εξετάσει και να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες  στον μεγάλο του γιο, που χτύπησε στο κεφάλι μετά από πτώση μέσα στο σπίτι κι είχε σοβαρή αιμορραγία.

“Κάλεσα στο Άργος, που έμαθα ότι εφημερεύει και ρώτησα αν υπάρχει παιδίατρος, μου είπαν όχι, και μου είπαν ‘να πάτε στην Τρίπολη ή στο Παίδων στην Αθήνα’”, αναφέρει ο ίδιος στην αναφορά τους στις αρχές.

Ζήτησε μάλιστα να μιλήσει με τη διοικήτρια του Νοσοκομείου, Γεσθημανή Κασνακτσόγλου και του είπαν ότι απουσιάζει.

Στη συνέχεια «ως εκ θαύματος», όπως λέει ο ίδιος ο κ. Κουβαράς στο iatropedia.gr, όταν αναγκάστηκε να τους πει ότι ήταν αυτός ο άνθρωπος που πέρυσι είχε κινήσει γη και ουρανό για να προσληφθούν παιδίατροι στον νομό αποστέλλοντας επιστολή μέχρι και στον πρωθυπουργό, τον κάλεσαν πίσω σε 3 λεπτά και του είπαν να πάει το παιδί στο Νοσοκομείο, όπου πράγματι τον είδε χειρουργός ορθοπεδικός.

Ο γιατρός του είπε, βέβαια, πως αν χρειαστεί αξονική θα πρέπει να πάει με το παιδί στο Νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα.

“Ήρθε γιατρός και κοίταξε το παιδί βιαστικά και “στο πόδι” κι είπε «έλα μωρέ δεν έχει τίποτα, πάντως αν χρειαστεί αξονική δεν αναλαμβάνουμε, φύγατε για Αθήνα». Είναι αυτό που λέμε « υπερβάλλετε, αλλά άμα είναι σοβαρό, νίπτω τας χείρας μου, πηγαίνετε Αθήνα», σημειώνει ο πατέρας.

Ζητά την ποινική δίωξη της Διοικήτριας και του υποδιοικητή του Νοσοκομείου Άργους

Μαζί με τη μία παιδίατρο του Νοσοκομείου Ναυπλίου, αυτή τη στιγμή στο νομό Αργολίδας υπηρετούν συνολικά 4 παιδίατροι, οπότε -σύμφωνα με την αναφορά του πατέρα- θα έπρεπε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου του Άργους -που είναι διοικητική προϊσταμένη και στα δύο νοσοκομεία- να έχει οργανώσει έτσι τις εφημερίες, ώστε κάθε τριήμερο και Σαββατοκύριακο να υπάρχει πάντα παιδίατρος στην εφημερία, είτε στο νοσοκομείο Ναυπλίου, είτε στο Νοσοκομείο Άργους.

“Η εν λόγω Διοικήτρια πρωτίστως, αλλά και ο Υποδιοικητής φέρουν ευθύνη και θα πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον τους, για τους εξής δύο λόγους:

α) Για επανειλημμένη παράβαση καθήκοντος, καθόσον δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν δυο γαϊδουριών άχυρα, ώστε να υπάρχει πάντα διαθέσιμος παιδίατρος.

β) Για έκθεση σε θανάσιμο κίνδυνο χιλιάδων παιδιών, που κατοικούν και επισκέπτονται το νομό μας”, τονίζει στην αναφορά του ο Κωνσταντίνος Κουβαράς.

Τέλος, ζητά να διαβιβαστεί η αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου, ώστε να σχηματιστεί δικογραφία, και οι υπεύθυνοι να περάσουν από Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) “μήπως και κάποτε  δουλέψει επιτέλους το σύστημα”, όπως λέει.

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Αργολίδα: Χωρίς ιατρική κάλυψη τα παιδιά στις αργίες του Πάσχα, ενώ υπάρχουν 4 παιδίατροι"

Φθιώτιδα: Πόρτα σχολείου έπεσε και καταπλάκωσε 6χρονο παιδάκι (ΒΙΝΤΕΟ)

Παραλίγο τραγωδία το βράδυ ανήμερα του Πάσχα στον Άγιο Στέφανο Δομοκού, όταν υποχώρησε η σιδερένια πόρτα του σχολείου και πλάκωσε νήπιο!

Όπως κατέγραψε το LamiaReport, το ατύχημα συνέβη περίπου στις 8:00’, όταν το 6χρονο παιδί που έπαιζε με το πατίνι του, πλησίασε και προσπάθησε να ανοίξει τη σιδερένια πόρτα.

Η μεγάλη πόρτα υποχώρησε και χτύπησε το παιδί στην πλάτη, ενώ πλάκωσε το πατίνι, ενώ στο σημείο έμεινε και το μπουφάν του!

Δείτε το βίντεο:

 

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Φθιώτιδα: Πόρτα σχολείου έπεσε και καταπλάκωσε 6χρονο παιδάκι (ΒΙΝΤΕΟ) "

Γάζα: Απομακρύνονται άμαχοι από τη Ράφα – Καμιά πρόοδος στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Τους άμαχους Παλαιστίνιους από τη Ράφα, το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας άρχισαν να απομακρύνουν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ την ώρα που διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός έχουν πέσει στο κενό. 

Το Ισραήλ εδώ και καιρό απειλεί να εξαπολύσει επίθεση στη  ευρείας κλίμακας στη Ράφα της Λωρίδα της Γάζας,

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι ζήτησε από τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Ράφα να μετακινηθούν σε κοντινή «ανθρωπιστική περιοχή», κάτι που μοιάζει να σηματοδοτεί την έναρξη της απομάκρυνσης των αμάχων ενόψει μιας χερσαίας επιχείρησης εναντίον της πόλης.

Στην ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει ότι αφίσες, μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, τηλεφωνικές κλήσεις και ανακοινώσεις μέσω του Τύπου θα χρησιμοποιηθούν ώστε «να ενθαρρυνθούν οι κάτοικοι της ανατολικής Ράφα να μετακινηθούν προς τις διευρυμένες ανθρωπιστικές περιοχές».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Army Radio, προς το παρόν οι απομακρύνσεις αμάχων επικεντρώνονται σε περιφερειακές συνοικίες της Ράφα από τις οποίες οι Παλαιστίνιοι θα μεταφερθούν σε σκηνές στη Χαν Γιούνις και την αλ Μουγουάσι.

Επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ δηλώνει ότι στη Ράφα έχουν καταφύγει χιλιάδες μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης και τονίζει ότι δεν θα πετύχει τη νίκη αν δεν εισβάλει στην πόλη αυτή.

Ωστόσο στη Ράφα έχουν καταφύγει περισσότερο από 1,2 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, με τη Δύση και τη γειτονική Αίγυπτο να εκφράζουν φόβους ότι μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην πόλη θα προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

Δεν δέχεται τους όρους ο Νετανιάχου

Οι συνομιλίες για την πρόταση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, συνοδευόμενη από απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, στη θεωρία τουλάχιστον θα συνεχιστούν σήμερα, έπειτα από επτά μήνες πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακο, όπου τρεις ισραηλινοί στρατιώτες και κατόπιν δεκαέξι Παλαιστίνιοι, μέλη δυο οικογενειών, σκοτώθηκαν το βράδυ χθες Κυριακή.

Στο μεταξύ στο Κατάρ αναμενόταν ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας Γουίλιαμ Μπερνς αλλά και η αντιπροσωπεία της Χαμάς.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε πως η κυβέρνησή του δεν μπορεί να «δεχτεί» τους όρους που θέτει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα. Η Χαμάς ζητεί οριστική κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλο τον θύλακο προτού κλειστεί συμφωνία.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έπαψε ποτέ να διατρανώνει την αποφασιστικότητά του να διατάξει επίθεση στη Ράφα, «με ή χωρίς» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Λέω στους ηγέτες όλου του κόσμου πως καμιά πίεση, καμιά απόφαση διεθνούς θεσμού δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να αμυνθεί», δήλωσε κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ.

«Αν το Ισραήλ πρέπει να μείνει μόνο του, θα μείνει μόνο του», επέμεινε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το «φοβερό ηφαίστειο του αντισημιτισμού» σε όλο τον κόσμο.

16 νεκροί από επίθεση στη Ράφα

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι, μέλη δυο οικογενειών, σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον δυο σπιτιών στη Ράφα και τα περίχωρά της, στη Λωρίδα της Γάζας, ενημέρωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο ομάδα έρευνας και διάσωσης και νοσοκομειακή πηγή.

Μέλη σωστικού συνεργείου έκαναν λόγο για εννιά νεκρούς της «οικογένειας Αλ Ατάρ» και άλλους επτά της «οικογένειας Κέστα».

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου σε νοσοκομείο στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακο, όπου κυβερνά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από το 2007, επιβεβαίωσε τον απολογισμό αυτόν και διευκρίνισε πως οι βομβαρδισμοί έγιναν «στον καταυλισμό προσφύγων Γέμπνα στη Ράφα και στα περίχωρα της Ας Σαλάμ».

Τρεις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 12 τραυματίσθηκαν από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς στην περιοχή του περάσματος του Κερέμ Σαλόμ, του βασικού διαύλου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ προς την Γάζα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Μεταξύ των τραυματιών, τρεις στρατιώτες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Οι ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο Κερέμ Σαλόμ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γάζα: Απομακρύνονται άμαχοι από τη Ράφα – Καμιά πρόοδος στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news