facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Δημοσκόπηση Prorata:Εκπλήξεις σε νέα δημοσκόπηση με τα ποσοστά των κομμάτων (πίνακας)

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας PRORATΑ σε δείγμα 2.200 ατόμων από τις 22 έως τις 26 Ιουνίου, η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 14 μονάδες.
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 38% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 24%. Στην τρίτη θέση έρχεται το Κίνημα Αλλαγής με 5%, και έπονται: ΚΚΕ 4%, Ελληνική Λύση 3%, ΜέΡΑ25 2,5%, Χρυσή Αυγή 1%, Έλληνες για την Πατρίδα 1,5%. Το 5% απαντά «άλλο κόμμα» και το 16% «Δεν έχω αποφασίσει/άκυρο/λευκό/δεν θα ψηφίσω».
Στην ερώτηση σχετικά με τη συμπάθεια/αντιπάθεια προς τους πολιτικούς αρχηγούς, το 49% δηλώνει ότι σίγουρα/μάλλον συμπαθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 35% τον Αλέξη Τσίπρα, το 25% την Φώφη Γεννηματά, το 25% τον Δημήτρη Κουτσούμπα, το 22% τον Γιάνη Βαρουφάκη, το 10% τον Κυριάκο Βελόπουλο.
Στην ερώτηση σχετικά με τη συμπάθεια προς τα πολιτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρώτος έρχεται στο σύνολο του δείγματος ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 49% ενώ στους ψηφοφόρους του κόμματος πρώτος έρχεται ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με 86%.
Στον ΣΥΡΙΖΑ πρώτος έρχεται ο Ανδρέας Ξανθός με 46% στο σύνολο του δείγματος ενώ στους ψηφοφόρους του κόμματος πρώτη είναι η Έφη Αχτσιόγλου με 95% ποσοστό συμπάθειας.
Σε ερώτηση για το αν «η κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Λύκειο θα ήταν μια πρωτοβουλία προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση;» το 72% των ερωτηθέντων απάντησαν σίγουρα/μάλλον προς τη λάθος κατεύθυνση ενώ το 23% απάντησε σίγουρα/μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σε ερώτηση σχετικά με το τεστ για τον κορονοϊό το 18% δήλωσε ότι θα το πλήρωνε ανεξαρτήτως κόστους και συμπτωμάτων, το 24% πως δεν θα πλήρωναν σε καμία περίπτωση.
Το 56% απάντησαν «εξαρτάται», ενώ από αυτούς το 32% θα πλήρωναν για το τεστ αν είχαν υποψίες ότι έχουν προσβληθεί ανεξαρτήτως κόστους, το 43% θα πλήρωνε αν είχαν υποψίες και το κόστος δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλό, ενώ το 22% θα έκανε το τεστ αν το κόστος δεν ήταν υψηλό ανεξάρτητα αν είχαν υποψίες ότι έχουν προσβληθεί.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη δημοσκόπηση της Prorata
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Prorata:Εκπλήξεις σε νέα δημοσκόπηση με τα ποσοστά των κομμάτων (πίνακας)"

Μήνυμα από ΗΠΑ: Όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο

Την ανάγκη όλες οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους με βάση το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, υπογράμμισαν οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και ΗΠΑ που συμμετείχαν στη δεύτερη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για ενεργειακά θέματα στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ ήταν ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον, και ο υφυπουργός του υπουργείου Ενέργειας, Μαρκ Μενέζες, ενώ από την ελληνική πλευρά ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γεράσιμος Θωμάς. Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεργαστούν για την ενίσχυση της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της εργασίας με περιφερειακούς εταίρους στην Ανατολική Μεσόγειο για την ανάπτυξη ενεργειακών πόρων και την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας. 

Η Ομάδα Εργασίας για την Ενέργεια χτίζει πάνω στην αυξανόμενη συνεργασία μετά τις συναντήσεις που έγιναν στον Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2018 και τον Οκτώβριο του 2019.

Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ελλάδας συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των ΗΠΑ για τις εταιρικές σχέσεις χωρίς αποκλεισμούς που συγκεντρώνουν τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, και τα δύο μέρη εξέφρασαν τη συνεχή ισχυρή υποστήριξή τους για τον μηχανισμό 3 + 1 και το Φόρουμ για το Φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Συζήτησαν επίσης τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην αγορά της ενέργειας λόγω της πανδημίας του COVID-19. Κάθε πλευρά επανέλαβε τη σημασία της διαφοροποίησης στον ενεργειακό τομέα, γεγονός που καταδεικνύεται από την πρόσφατη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού.

Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ελλάδας υπογράμμισαν την ανάγκη όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, όπως αντικατοπτρίζεται στη σύμβαση του 1982, και να προωθήσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και της ασφάλειας, δημιουργώντας έτσι ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων και διαδρομών.

Επί τάπητος οι επενδύσεις στον ελληνικό ενεργειακό τομέα 

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού Αγωγού (Trans-Adriatic Pipeline), την υποστήριξη για τη συνέχιση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου IGB (Ελλάδα-Βουλγαρία), την πρόοδο με τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και την υπόγεια αποθήκευση αερίου στην Καβάλα, καθώς και την διασύνδεση Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.

Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για τη διαφοροποίηση των επιλογών εξαγωγής των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια σε περιφερειακό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι εμπορικά βιώσιμες, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νέες υποδομές, όπως ο αγωγός EastMed. Η ομάδα συζήτησε επίσης τις πιθανές επενδύσεις από τον αμερικανικό ιδιωτικό τομέα στον ελληνικό ενεργειακό τομέα, τις ευκαιρίες στην αγορά πετρελαίου και την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό επισημάνθηκε και στις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις ΗΠΑ μέσα από τη δημιουργία του US Development Finance Corporation.

Και οι δύο πλευρές χαιρέτισαν τη συμμετοχή της ExxonMobil σε συνεργασία με την Total και την Hellenic Petroleum σε δύο αδειοδοτημένες περιοχές για έρευνα στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Και οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τις πιθανές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπό το φως του πρόσφατα επικυρωμένου ελληνικού νόμου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».

Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Ελλάδας δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία σε όλους τους τομείς που συζητήθηκαν στην Ομάδα Εργασίας για Ενεργειακά Θέματα στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα από ΗΠΑ: Όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο"

Nέα αποχή των λογιστών - φοροτεχνικών στις 2 και 3 Ιουλίου

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι λογιστές και φοροτεχνικοί, προχωρώντας σε 48ωρη αποχή από την υποβολή ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων, την Πέμπτη 2 και την Παρασκευή 3 Ιουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελλάδος (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)αφορμή για τις κινητοποιήσεις στάθηκαν, καταρχή η «καθημερινή και συνεχιζόμενη δυσλειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων του taxisnet, που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια τους να υποβάλουν τις δηλώσεις των φορολογουμένων, καθώς και η μη ανταπόκριση της κυβέρνησης ως προς την επίλυση μιας σειράς εκκρεμών ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο και παρά τις επαναλαμβανόμενες εκλήσσεις του ΔΣ της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. προς τους αρμόδιους υπουργούς και τον Πρωθυπουργό».

Μάλιστα οι φοροτεχνικοί επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που και πάλι δε διαπιστώσουν κάποια ανταπόκριση, τότε είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Nέα αποχή των λογιστών - φοροτεχνικών στις 2 και 3 Ιουλίου"

Η Τουρκία στέλνει 4.000 στρατιώτες στα κατεχόμενα της Κύπρου

Κλιμακώνονται οι φόβοι στα κατεχόμενα της Κύπρου από την ανεξέλεγκτη έλευση Τούρκων στρατιωτών εν μέσω πανδημίας κοροναϊού, ενώ ανησυχία προκαλείται και στην Κυπριακή Δημοκρατία εξαιτίας της διάνοιξης των οδοφραγμάτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haberci, την οποία επικαλείται η ιστοσελίδα sigmalive.com, o Ερκούτ Σαχάλι που αποτελεί στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), δήλωσε ότι στα κατεχόμενα μεταφέρονται από τις 26 έως τις 30 Ιουνίου συνολικά 4.000 στρατιώτες από την Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Σαχάλι ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις από την κατοχική κυβέρνηση, για τα μέτρα που λαμβάνει, ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο για την αλλαγή επιπέδου επικινδυνότητας της Τουρκίας, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενόχληση του κοινού από την έλευση Τούρκων στρατιωτών.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία στέλνει 4.000 στρατιώτες στα κατεχόμενα της Κύπρου"

Τροπολογία του υπουργείου Υποδομών για τις εκκρεμείς κατεδαφίσεις στο Μάτι

Λύση στο πρόβλημα με τις εκκρεμείς κατεδαφίσεις κτισμάτων στο Μάτι δίνει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, με τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητείται, σήμερα, στη Βουλή.

Υποστηρίζοντας την τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι το υπουργείο διαπίστωσε πως εξαιτίας της πανδημίας, τόσο οι Δήμοι, όσο και η Περιφέρεια Αττικής, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον αυξημένο όγκο του υπό υλοποίηση έργου. Για να βοηθηθεί, επομένως, η κατάσταση, και να μην χάνεται άλλος χρόνος, πρότεινε να καθοριστούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ως αρμόδιες για τις κατεδαφίσεις των κτιρίων που έχουν χαρακτηρισθεί ως ασύμφορα επισκευής.

Πρόκειται, όπως εξήγησε, για παλαιά κτίρια, κατασκευασμένα με παλαιότερο αντισεισμικό κανονισμό, με πολλές βλάβες οι οποίες αρχικά είχαν εκτιμηθεί ως επισκευάσιμες, όμως ανάλογα με την έκταση και το κόστος της επισκευής κρίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις ως συμφέρουσα επιλογή η κατεδάφιση.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας η υποχρέωση κατεδάφισης του κτιρίου που έχει χαρακτηριστεί ως ασύμφορο επισκευής βαρύνει τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, καθώς κατατάσσεται στην κατηγορία των επικινδύνων κτισμάτων, επισήμανε. Μέχρι σήμερα στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 έχουν εγκριθεί ως ασύμφορα επισκευής 53 κτίρια, ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

Με την τροπολογία το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα αναλάβει την κατεδάφιση των κτιρίων αυτής της κατηγορίας, απαλλάσσοντας τους ιδιοκτήτες τους από ένα σημαντικό κόστος. Αφού κατεδαφιστούν αυτά τα κτίρια, η ελληνική πολιτεία θα δώσει στεγαστική συνδρομή το ποσό των 1000 ευρώ ανά κτίριο, με ανώτατο όριο μέχρι 150 τμ, ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής και εκτίμησε ότι αυτό θα δώσει λύση στο πρόβλημα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τροπολογία του υπουργείου Υποδομών για τις εκκρεμείς κατεδαφίσεις στο Μάτι"

Άνοιξαν οι αεροπορικές γραμμές Ελλάδας - Αλβανίας

Η Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα ανακοίνωσε το άνοιγμα των αεροπορικών συνόρων με την Αλβανία, αλλά σημειώνει ότι οι συνοριακές διαβάσεις μέσω θαλάσσιων, οδικών και σιδηροδρομικών γραμμών θα συνεχίσουν να είναι περιορισμένες.

Από αυτές τις διαβάσει εξαιρείται μια κατηγορία ατόμων, όπως:

Οι Έλληνες, οι κάτοχοι της Ειδικής Ομοιογενούς Κάρτας Ταυτότητας, κάτοχοι αδειών διαμονής, καθώς και πρόσωπα που έχουν την κύρια κατοικία τους ή που διαμένουν συνήθως στην Ελλάδα. Επιτρέπεται ακόμη η διάβαση φορτηγών για εμπορευματική μεταφορά και η αποστολή εμπορευμάτων με πλοίο.

Επίσης επιτρέπεται η είσοδος προσώπων μέσω των χερσαίων συνόρων, για απολύτως απαραίτητες κινήσεις επαγγελματικού χαρακτήρα, τις οποίες αποδεικνύουν με τα σχετικά έγγραφα.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξαν οι αεροπορικές γραμμές Ελλάδας - Αλβανίας"

Περισσότερες δόσεις για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος: Πώς θα πληρώσουμε - Ποιοι δικαιούνται έκπτωση

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει τις διατάξεις για την πληρωμή σε δόσεις των φορολογικών υποχρεώσεων που ανεστάλησαν λόγω πανδημίας.

Παράλληλα προβλέπεται και η έκπτωση 2% για όσους πληρώσουν εφάπαξ.

Ειδικότερα προβλέπεται πως: «Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2019, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, με βάση τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 68 του ν. 4172/2013 (Α΄ 167) και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των επτά (7) επόμενων μηνών. Ειδικά για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, των οποίων η προθεσμία υποβολής παρατάθηκε με την υπ. αρ. Α 1156/2020 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών μέχρι την 29η Ιουλίου 2020, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου του 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών.

45. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2019 πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Ιουλίου 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών. Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών. Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στη προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση δύο τοις εκατό (2%).».

2. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4223/2013 (Α’ 287) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ειδικά για το έτος 2020, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2020, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 και η τελευταία μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου 2021.».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Περισσότερες δόσεις για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος: Πώς θα πληρώσουμε - Ποιοι δικαιούνται έκπτωση"

Σφραγίστηκε η πλαζ «Αυλάκι» στο Πόρτο Ράφτη λόγω συνωστισμού

Σφραγίστηκε η δημοτική πλαζ «Αυλάκι» στο Πόρτο Ράφτη, αφού μετά από έλεγχο βρέθηκαν παραπάνω λουόμενοι από το επιτρεπόμενο όριο.

Η πλαζ θα παραμείνει κλειστή μέχρι να εκδικαστεί η ένσταση που έχει υποβάλει ο δήμος, καθώς ναι μεν αποδέχεται ότι υπήρχαν παραπάνω λουόμενοι, αλλά σε αριθμό δεν ξεπερνούσαν τους 16. Επιπλέον στον δήμο επιβλήθηκε και πρόστιμο 7.000 ευρώ.

Επίσης, ακόμα τέσσερα καταστήματα σφραγίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή, αφού μετά από ελέγχους διαπιστώθηκε συνωστισμός σε καφετέριες και beach bars.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σφραγίστηκε η πλαζ «Αυλάκι» στο Πόρτο Ράφτη λόγω συνωστισμού"

Σε ενοποίηση μικρών εφοριών προχωρά η ΑΑΔΕ (λίστα)

Στην άμεση ενοποίηση μικρών και υποστελεχωμένων εφοριών περιορισμένης αρμοδιότητας (ΔΟΥ που δεν έχουν φορολογικό έλεγχο) της Αττικής με εφορίες πλήρους αρμοδιότητας της ευρύτερης περιοχής τους, προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έδωσε το «πράσινο φως» προκειμένου να προχωρήσει η παρέμβαση αυτή, η οποία αποτελεί ακόμη ένα βήμα για την παροχή περισσότερων και καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες με ταυτόχρονη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά και του χρόνου που απαιτείται για τις συναλλαγές με την Εφορία.
Είχε προηγηθεί η έκδοση της απόφασης για την υποχρέωση των εφοριών να διεκπεραιώνουν τις δηλώσεις φορολογίας κεφαλαίου (μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές και δωρεές) μέσα σε τρεις ημέρες από την παραλαβή τους, χωρίς φυσική παρουσία των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι:
Η ΔΟΥ Γαλατσίου καταργείται και συγχωνεύεται με την ΙΓ Αθηνών,
η ΔΟΥ Χαλανδρίου καταργείται και συγχωνεύεται με τη ΔΟΥ Χολαργού,
η ΔΟΥ Νέας Σμύρνης καταργείται και συγχωνεύεται με τη ΔΟΥ Καλλιθέας,
η ΔΟΥ Αγίου Δημητρίου καταργείται και συγχωνεύεται με τη ΔΟΥ Ηλιούπολης,
η ΔΟΥ Αχαρνών καταργείται και συγχωνεύεται με τη ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων,
η ΔΟΥ Παλαιού Φαλήρου καταργείται και συγχωνεύεται με τη ΔΟΥ Γλυφάδας.
Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η ΑΑΔΕ, προχωρά σε αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας και οργάνωσης των εφοριών σε τρεις κατευθύνσεις:
  • Διευρύνει το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών
  • Αξιοποιεί καλύτερα τους εργαζομένους
  • Τις ενοποιεί χωροταξικά
Τα οφέλη προβλέπεται οτι θα είναι σημαντικά και αφορούν όλους, φορολογούμενους, Δημόσιο και εργαζόμενους στις συγκεκριμένες εφορίες, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΑΑΔΕ.
Στις υποκατάργηση εφορίες ο μέσος αριθμός των υπαλλήλων ημερησίως είναι μικρότερος από 20 και σε ποσοστό είναι 60% λιγότεροι από το αντίστοιχο προσωπικό εφοριών πλήρους αρμοδιότητας, με αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση των πολιτών να γίνεται αρκετές φορές εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα.

Είναι ενδεικτικό, επίσης, οτι για τις πρώτες έξι εφορίες, που σχεδιάζεται να ενοποιηθούν με πλησιέστερες μεγάλες εφορίες τους, το ετήσιο κόστος των ενοικίων αγγίζει τα 900.000 ευρώ.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ενοποίηση μικρών εφοριών προχωρά η ΑΑΔΕ (λίστα)"

Κυβερνητικές πηγές: Αύριο ο κατάλογος των χωρών για τις οποίες θα ανοίξουν τα σύνορα

Αύριο μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των χωρών από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα.

Αυτό τόνισαν πριν από λίγη ώρα κυβερνητικές πηγές με αφορμή ερωτήματα για το τι θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου, για αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές από και προς τρίτες χώρες.

Νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου είχε πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη , ενόψει του ανοίγματος της χώρας στον τουρισμό την 1η Ιουλίου. Στη διάρκειά της αποφασίσθηκε ότι όσον αφορά στις τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την ΕΕ, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.

Στη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και στελέχη των αρμόδιων Υπουργείων, έγινε ανασκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί και διαπιστώθηκε ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας όλων των αρμόδιων υπηρεσιών. 

Συζητήθηκαν, επίσης, ο τρόπος πραγματοποίησης των στοχευμένων τεστ, τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας (οι σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στο site του Υπουργείου Εξωτερικών, www.mfa.gr) καθώς και τα πρωτόκολλα μεταφοράς στα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία αναφοράς σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.

Όσον αφορά στις τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα σκοπεύει να κινηθεί με βάση τον κατάλογο που συντάσσεται από την ΕΕ, ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.

Προϋπόθεση για την είσοδο στη χώρα είναι η υποχρεωτική συμπλήρωση, 48 ώρες πριν, ειδικής φόρμας στην πλατφόρμα https://travel.gov.gr με τα στοιχεία του εισερχόμενου, τη χώρα προέλευσης και τον τόπο στον οποίο θα διαμείνει στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «η όλη διαδικασία ανοίγματος είναι δυναμική και θα γίνεται διαρκής αξιολόγηση των δεδομένων». Ο Πρωθυπουργός ζήτησε επίσης διατήρηση του πολύ καλού επιπέδου συνεργασίας που υπάρχει μέχρι σήμερα μεταξύ των Υπουργείων. «Πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση. Και λάθη και αστοχίες είναι αναπόφευκτα αλλά με καλή συνεργασία και έγκαιρη δράση μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι έχει γίνει σωστή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ασφάλεια και για τους επισκέπτες και για τους κατοίκους.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβερνητικές πηγές: Αύριο ο κατάλογος των χωρών για τις οποίες θα ανοίξουν τα σύνορα"

DW:Ελλάδα: Προβληματική η «φόρμα εντοπισμού τουριστών»

Εκτενές δημοσίευμα της ΗΒ για τη νέα οδηγία που ισχύει από την Τετάρτη για τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα. Στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας εν όψει και της τουρκικής δικαστικής απόφασης επανέρχεται η SZ.

Στη νέα φόρμα Passenger Locator Form (φόρμα εντοπισμού επιβατών PLF) που πρέπει να συμπληρώνουν εφεξής όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα αναφέρεται διεξοδικά η οικονομική Handelsblatt. H γερμανική εφημερίδα επικρίνει τον βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα της νέας οδηγίας και κάνει λόγο για μια «πολύπλοκη διαδικασία» που προκαλεί «δυσαρέσκεια» στον τουριστικό κλάδο.
«[...] Η διαδικασία ενδέχεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά κυρίως για ηλικιωμένους ταξιδιώτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Αποθαρρύνονται όμως και όσοι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους και που κλείνουν συνήθως το εισιτήριο την τελευταία στιγμή.
Άλλο ένα μειονέκτημα: η ιστοσελίδα travel.gov.gr όπου συμπληρώνεται η φόρμα είναι μόνο στα αγγλικά. Και αυτό παρότι η διαδικασία δεν αφορά καταρχάς Βρετανούς και Αμερικανούς. Οι περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα πέρσι ήταν Γερμανοί».
Αναφερόμενη στην επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα την οποία εξήγγειλε προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκης Μητσοτάκης προ δυο εβδομάδων από τη Σαντορίνη η εφημερίδα σχολιάζει: «Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να μεταφέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Για τους ταξιδιώτες όμως η πραγματικότητα είναι μάλλον δυσάρεστη. Δεν υπάρχει χαλάρωση, αλλά αυστηροποίηση των ταξιδιωτικών κανονισμών και μάλιστα χρονικά πολύ άμεση.
Από την ερχόμενη Τετάρτη η είσοδος στην Ελλάδα επιτρέπεται μόνο εάν έχει συμπληρωθεί 48 ώρες νωρίτερα η φόρμα στην ιστοσελίδα της ελληνικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και έρθει η σχετική επιβεβαίωση. Όποιος δηλαδή θέλει να ταξιδέψει την Τετάρτη πρέπει να έχει κάνει την αίτηση το αργότερο σήμερα Δευτέρα.
Ο αιτών θα λάβει στη συνέχεια μέσω mail ή στο κινητό του τηλέφωνο από την ελληνική υπηρεσία πολιτικής προστασίας ένα barcode το οποίο πρέπει να υποδείξει κατά την άφιξή του. Από το barcode προκύπτει εάν ο ταξιδιώτης πρέπει να υποβληθεί στο αεροδρόμιο σε τεστ κορωνοϊού. Ο ίδιος ο ταξιδιώτης το μαθαίνει μόλις κατά την άφιξή του.
Δυσαρέσκεια στον κλάδο του τουρισμού
Χρήση δεδομένων για να ελεγχθεί η τήρηση της καραντίνας;
Χρήση δεδομένων για να ελεγχθεί η τήρηση της καραντίνας;
Όσοι πρέπει να κάνουν το τεστ πρέπει να μείνουν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους σε καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Βάσει έως τώρα αναφορών αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 36 ώρες. Μεγάλο το διάστημα όταν θες να κάνει διακοπές».
Σύμφωνα με την εφημερίδα δεν έχει αποκαλυφθεί βάσει ποιών κριτηρίων επιλέγονται οι ταξιδιώτες που πρέπει να υποβληθούν σε τεστ. «Κατά τη συμπλήρωση της φόρμας οι επισκέπτες καλούνται να απαντήσουν σε αριθμό ερωτήσεων και να αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τον αριθμό της πτήσης, το όνομά τους, τη διεύθυνση, αριθμό ταυτότητας, ηλικία, τηλεφωνικό αριθμό, ηλεκτρονική διεύθυνση, μέχρι και ταξίδια σε άλλες χώρες αλλά και […] τα στοιχεία επικοινωνίας του καταλύματος όπου θα διανυκτερεύσουν τις επόμενες 14 μέρες στην Ελλάδα.
[…] Στην ιστοσελίδα ο χρήστης δεν μαθαίνει γιατί, πού και για πόσο αποθηκεύονται τα στοιχεία του. Σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας η ελληνική κυβέρνηση απάντησε την Κυριακή ότι τα δεδομένα που συλλέγονται καθίστανται ανώνυμα ενώ τα ονόματα δεν αποθηκεύονται. Στη σελίδα δεν υπάρχει ωστόσο παραπομπή στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Μήπως δημιουργούνται βάσει των αριθμών των κινητών τηλεφώνων προφίλ μετακινήσεων ώστε να μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση επαφών σε περίπτωση κρουσμάτων; Την περασμένη εβδομάδα οι ελληνικές αρχές αξιοποίησαν δεδομένα κινητής τηλεφωνίας για να ελέγξουν την τήρηση των κανονισμών καραντίνας.
Το ότι οι νέες οδηγίες γνωστοποιήθηκαν μόλις το Σαββατοκύριακο και ισχύουν ήδη από την ερχόμενη Τετάρτη προκαλεί δυσαρέσκεια σε τουριστικούς ομίλους και αεροπορικές εταιρίες. ''Φυσικά και θα θέλαμε να είχαμε ενημερωθεί νωρίτερα για να προσαρμοστούμε στη νέα διαδικασία'' λέει εκπρόσωπος μεγάλης ευρωπαϊκής αεροπορικής εταιρίας για την Ελλάδα. Ανοιχτό παραμένει τι θα συμβεί με τους επισκέπτες που δεν γνώριζαν για τη νέα οδηγία και φτάνουν στην Ελλάδα χωρίς barcode. Θα πρέπει να επιστρέψουν;
Όπως αναφέρει η ΗΒ «η Ελλάδα διαχειρίστηκε την κρίση του κορωνοϊού καλύτερα από τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. […] Ο αριθμός των θανάτων […] είναι χαμηλός. Γι΄ αυτό και είναι μεγάλος ο φόβος τώρα ότι οι ξένοι τουρίστες θα μπορούσαν να φέρουν τον ιό στη χώρα. Οι νέοι κανόνες αντικατοπτρίζουν την ανησυχία αυτή».
Η Αγία Σοφία διχάζει τους Τούρκους
Ποιο θα είναι το μέλλον της Αγιάς Σοφιάς;
Ποιο θα είναι το μέλλον της Αγιάς Σοφιάς;
Εκτενές ολοσέλιδο ρεπορτάζ για την επιδιωκόμενη από τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung υπό τον τίτλο «Θέμα πίστης». Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, αν και εκκρεμεί η σχετική δικαστική απόφαση που αναμένεται εντός της εβδομάδας, το θέμα διχάζει τη χώρα εδώ και καιρό.
«[...] Η ιδέα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί οφείλεται σε εσωπολιτικούς λόγους. Ο πρόεδρος Ερντογάν τελεί υπό πιέσεις καθώς χάνει τη στήριξη των πολιτών, η οικονομία καταρρέει ενώ ο κορωνοϊός κρατά τους τουρίστες μακριά. Άδεια δεν είναι αυτές τις μέρες μόνο η Αγία Σοφία αλλά και οι παραλίες και τα ξενοδοχεία της τουρκικής ριβιέρας [...]». Μετά από 20 χρόνια στην εξουσία όμως ο Ερντογάν έχει μάθει να διαισθάνεται πώς να προσελκύει, να πολιορκεί και να μεταπείθει ψηφοφόρους. Η Αγία Σοφία, σύμβολο της κατάκτησης της χριστιανικής Κωνσταντινούπολης από τους μουσουλμάνους Οθωμανούς, προκαλεί παλιά τουρκικά αντανακλαστικά. Και άλλοι ηγέτες πριν τον Ερντογάν φλέρταραν με την ιδέα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ωστόσο κανείς δεν το αποτόλμησε.
Η παρακαταθήκη του Ατατούρκ
Συνεργεία απολύμανσης στο εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς
Συνεργεία απολύμανσης στο εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς
Το θέμα αφορά την παρακαταθήκη του Ατατούρκ. Αυτός μετέτρεψε το 1935 την εκκλησία -που ήταν για 500 χρόνια τζαμί- σε μουσείο. Ήταν μέρος της πολιτικής του να μετατρέψει τη νέα ρεπουμπλικανική Τουρκία σε μια κοσμική χώρα. Τώρα όμως που εντείνεται η πολιτική πίεση στον Ερντογάν, το μέχρι πρότινος αδιανόητο φαίνεται να γίνεται πιθανό και να ανατρέπεται η ρηξικέλευθη απόφαση του Ατατούρκ».
Όπως σχολιάζει η SZ το ζήτημα διχάζει τη σημερινή Τουρκία: «Από τη μία πλευρά οι οπαδοί και ψηφοφόροι του προέδρου Ερντογάν, από την άλλη οι αντίπαλοί του. Οι μεν προσελκύονται με ισλαμικών αποχρώσεων θέματα, οι άλλοι όχι. Αυτός είναι ο λόγος που η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα δυσαρεστούσε όλους τους υποστηρικτές του κοσμικού κράτους, κεμαλιστές και λοιπούς αντιπάλους του Ερντογάν και θα τους στερούσε ένα κομμάτι πατρίδας. Συνεπώς δεν μιλάμε μόνον για τους 3.000 Ορθοδόξους […] αλλά για τη μισή Τουρκία».
Σύμφωνα με την εφημερίδα η σχετική απόφαση θα ληφθεί στις 2 Ιουλίου όταν θα ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους οι τούρκοι δικαστές.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Ελλάδα: Προβληματική η «φόρμα εντοπισμού τουριστών»"

Κίνα – κορονοϊός: Εγκρίθηκε εμβόλιο για τον στρατό

Ένα εμβόλιο κατά του Covid – 19 πήρε έγκριση στην Κίνα για χρήση στις τάξεις του στρατού, έγινε γνωστό τη Δευτέρα (29.06.2020).

Το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό στην Κίνα αναπτύχθηκε από κοινού από ένα ινστιτούτο στρατιωτικής έρευνας και μια φαρμακευτική εταιρία. Την ίδια ώρα, εργαστήρια από όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται για να βρουν ένα φάρμακο κατά του νέου ιού.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 στην Κίνα και έχει αποβεί θανατηφόρος για περισσότερους από 500.000 ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα.

Τα μισά σχεδόν από τα 17 εμβόλια που είναι στη φάση των κλινικών δοκιμών (δηλαδή δοκιμάζονται σε ανθρώπους) αναπτύχθηκαν από κινεζικά εργαστήρια και ινστιτούτα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ανάμεσα σε αυτά, η κινεζική εταιρία CanSinoBIO συνεργάζεται με τη Στρατιωτική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών για την παρασκευή ενός από τα πιο εξελιγμένα σήμερα εμβόλια κατά του Covid – 19.

“Τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών έδειξαν ένα καλό προφίλ ασφάλειας και υψηλά επίπεδα ανοσολογικής κυτταρικής και χυμικής απάντησης”, επισημαίνει με ικανοποίηση η φαρμακευτική εταιρία, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή, το θεσμικό όργανο στο οποίο υπάγεται ο κινεζικός στρατός, έδωσε το πράσινο φως στις 25 Ιουνίου για χρήση του εμβολίου στους στρατιώτες.

Δεν είναι ακόμα σαφές αν η άδεια αυτή συνιστά μια εκστρατεία εμβολιασμού στις τάξεις του στρατού, που αριθμεί σχεδόν δύο εκατομμύρια μέλη. Το υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων για σχολιασμό.

Η CanSinoBIO υπογράμμισε επίσης στην ανακοίνωσή της ότι ακόμη δεν μπορεί να εγγυηθεί αν το εμβόλιό της θα διατεθεί στην αγορά για το ευρύ κοινό.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΠΟΥ, εκτός από τα 17 εμβόλια κατά του κορονοϊού που δοκιμάζονται στον άνθρωπο, 132 άλλα είναι στη φάση της προκλινικής αξιολόγησης.

Κανένα εμβόλιο δεν έχει λάβει άδεια για τη διάθεσή του στην αγορά.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνα – κορονοϊός: Εγκρίθηκε εμβόλιο για τον στρατό"

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: «Δεν είμαστε καν κοντά» στο να τελειώσει η πανδημία

Νέες δραματικές προειδοποιήσεις προς την παγκόσμια κοινότητα απευθύνει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγεζούς, ξεκαθαρίζοντας ότι μένει πολύ δρόμος για να διανύσει ο πλανήτης προκειμένου να ξεπεράσει την πανδημία. 

Όπως μάλιστα είπε, δεν είμαστε «καν κοντά» στο τέλος της πανδημίας. 

«Όλοι θέλουμε να τελειώσει αυτό. Όλοι θέλουμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας. Ωστόσο η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ούτε καν είμαστε κοντά από το να τελειώσουμε» είπε στην καθημερινή του ενημέρωση. 

Οι νέες προειδοποιήσεις του ΠΟΥ έρχονται σε μια περίοδο κρίσιμη, καθώς πολλές χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο και έχουν προχωρήσει σε χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας επιταχύνεται. 

Καμία εγγύηση επιτυχίας για το εμβόλιο 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχεδιάζει να συγκαλέσει συνάντηση αυτήν την εβδομάδα για να αξιολογήσει την πρόοδο της έρευνας για την καταπολέμηση της Covid-19. 

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης Μάικ Ράιαν παραδέχθηκε μεν ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση επιτυχίας. 

Φάουτσι: «Συνταγή καταστροφής» όσοι αψηφούν τις συστάσεις

Μία από τις χώρες που βλέπουν την πορεία της νόσου να επιταχύνεται ραγδαία είναι και οι ΗΠΑ, που κατέγραψαν την Κυριακή άλλα 38.753 κρούσματα κορωνοϊού. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσα σε 14 ημέρες ο ρυθμός εξάπλωσης των κρουσμάτων αγγίζει το ποσοστό του 76%. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στις νότιες και δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, που δεν ακολούθησαν τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών να περιμένουν προκειμένου να μειωθεί σταθερά ο αριθμός των κρουσμάτων για ένα διάστημα δύο εβδομάδων προτού ανοίξουν τις οικονομίες τους.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο επιδημιολόγο της αμερικανικής κυβέρνησης Άντονι Φάουτσι, η αύξηση των κρουσμάτων τροφοδοτείται από τους ίδιους τους πολίτες που αψηφούν τα μέτρα και τις συστάσεις των ειδικών, καθώς δεν τηρούν αποστάσεις και δεν φορούν τις μάσκες τους

«Είναι μια συνταγή καταστροφής», είπε χαρακτηριστικά ο Άντονι Φάουτσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN την Παρασκευή και προβλήθηκε σήμερα.

«Τώρα, βρισκόμαστε ενώπιον των συνεπειών της διασποράς στην κοινότητα,που είναι ακόμα πιο δύσκολο να περιοριστεί σε σύγκριση με ένα γνωστό χώρο, όπως μια φυλακή ή έναν οίκο ευγηρίας ή μια μονάδα επεξεργασίας κρεάτων», τόνισε. 

Αισιοδοξία αλλά και προβληματισμοί για το εμβόλιο

Ο Φάουτσι εκτίμησε ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να διατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, εξήγησε ότι δεν είναι σαφής ακόμη η αποτελεσματητά του. Όπως εξήγησε, κανένα εμβόλιο δεν θα είναι 100% αποτελεσματικό, ενώ πρόκληση είναι να επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης». 

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει θορυβήσει και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑΜάικ Πενς, που κάλεσε χθες, στους Αμερικανούς να χρησιμοποιούν μάσκες, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Τέξας και ο ίδιος φόρεσε μία, σε μια ριζική μεταστροφή εκ μέρους της αμερικανικής διοίκησης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να φοράει μάσκα δημοσίως.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - ΠΟΥ: «Δεν είμαστε καν κοντά» στο να τελειώσει η πανδημία"

Υπό την εποπτεία εισαγγελέα εφετών η έρευνα για τις συνομιλίες Παππά-Μιωνή

Την εποπτεία της εισαγγελικής έρευνας για την ηχογραφημένη συνομιλία Παππά-Μιωνή και όποιες άλλες προκύψουν, από ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό, παρήγγειλε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Ο Βασίλης Πλιώτας, με έγγραφο του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Γιάννη Μωραϊτάκη ζητά να αναλάβει ο ίδιος την εποπτεία της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Ο κ.Πλιώτας ουσιαστικά υπενθυμίζει με το έγγραφο του τη δυνατότητα που ο νόμος παρέχει να εποπτεύονται από ανώτερο σε βαθμό εισαγγελέα έρευνες βαρύνουσας σημασίας, ώστε να διασφαλίζεται διπλά η προς πάσα κατεύθυνση διερεύνηση τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας:

«Η ανώτατη εποπτεία του ανακριτικού έργου ανήκει στον εισαγγελέα εφετών, που έχει επιπλέον το δικαίωμα να ενεργεί, προσωπικά ή με κάποιον από τους αντεισαγγελείς που υπάγονται σε αυτόν, προκαταρκτική εξέταση για κάθε έγκλημα που γίνεται στην περιφέρειά του, εφόσον δεν έχει διαταχθεί προηγουμένως προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών. Ο εισαγγελέας εφετών, μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης που ενήργησε, είτε αρχειοθετεί την υπόθεση, εφόσον στο μεταξύ ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών δεν έχει κινήσει την ποινική δίωξη για την ίδια πράξη, είτε παραγγέλλει να κινηθεί η ποινική δίωξη. Το ίδιο δικαίωμα, χωρίς τους περιορισμούς των προηγούμενων εδαφίων, έχει και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος μπορεί επίσης σε υποθέσεις εξαιρετικής φύσης να διατάσσει τη διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό την εποπτεία εισαγγελέα εφετών η έρευνα για τις συνομιλίες Παππά-Μιωνή"

Δένδιας: Κοινή αντίληψη Αθήνας - Τύνιδας για τη Λιβύη - Μόνη λύση η αποχώρηση της Τουρκίας

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Τυνησίας Καΐς Σαϊέντ έγινε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα. 

Ο Νίκος Δένδιας στις δηλώσεις του σημείωσε ότι είχε με τον Τυνήσιο πρόεδρο μια μακρά και ειλικρινή συζήτηση για τις προοπτικές των δύο χωρών.

«Συζητήσαμε για το πώς μπορούμε προχωρήσουμε μπροστά και να βρούμε περαιτέρω σημεία σύγκλισης. Για το πώς η Ελλάδα, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να βοηθήσει την Τυνησία να αντιμετωπίσει όχι μόνο την κρίση της πανδημίας COVID-19, την οποία η Τυνησία αντιμετώπισε με εξαιρετική επιτυχία, αλλά και για τη δημιουργία ανάπτυξης στην οικονομία της Τυνησίας και ενός καλύτερου μέλλοντος για τον λαό της Τυνησίας» τόνισε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε:

«Είχα επίσης την ευκαιρία να συζητήσω με την τον Πρόεδρο της χώρας την κατάσταση στη Λιβύη και τη Μεσόγειο. Πρέπει να πω ότι εκτίμησα ιδιαίτερα την θέση αρχής της Τυνησίας ότι η παρουσία ξένων δυνάμεων και οι ξένες επεμβάσεις στη Λιβύη δεν οδηγούν πουθενά, είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και δεν δημιουργούν ένα καλύτερο μέλλον για τον Λιβυκό λαό. Μόνο με την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και ιδίως της Τουρκίας από τη Λιβύη, υπάρχει η ευκαιρία να βρεθεί μια λύση που να προέρχεται από τους Λίβυους σε αυτήν την κρίση.

Επίσης, είχα την ευκαιρία να εξηγήσω και πάλι τη θέση αρχής της χώρας μου, την ελληνική θέση, δηλαδή ότι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης διαφορών και οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο.

Είχα επίσης την ευκαιρία να μεταφέρω στην Α.Ε. τον Πρόεδρο την πρόσκληση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνης. Σακελλαροπούλου, να επισκεφθεί την Αθήνα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Κοινή αντίληψη Αθήνας - Τύνιδας για τη Λιβύη - Μόνη λύση η αποχώρηση της Τουρκίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news