facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

M.Χρυσοχοΐδης: Ανοιχτός σε βελτιώσεις του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε βελτιωτικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Το θέμα είχε θίξει την ομιλία του και ο εισηγητής του κινήματος αλλαγής Γιώργος Καμίνης λέγοντας ότι το δικό του σχέδιο προβλεπόταν η παρουσία εισαγγελέα.

Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης, ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε ότι η εκάστοτε αστυνομική αρχή δεν θα προχωρά από μόνη της σε τέτοιου είδους ενέργειες που ενδεχομένως να πυροδοτήσουν ένταση, αλλά υπό την παρουσία δικαστικού λειτουργού.

Μάλιστα, ανέφερε ότι όταν κάνει απεργία μια τριτοβάθμια οργάνωση δεν έχει κανείς την απαίτηση να ληφθούν μέτρα για να περιορίσουν τη συγκέντρωση. «Δημιουργήθηκε καμία φορά ζήτημα με το ΠΑΜΕ;», αναρωτήθηκε ο Υπουργός προσθέτοντας, ωστόσο, ότι κάθε μέρα εμφανίζονται πολλές μικρές συγκεντρώσεις 50 ή 80 ατόμων που αναστατώνουν τους ανθρώπους υπέρμετρα. «Θα μπορούσαν να πάνε στο πεζοδρόμιο ή σε ένα ρεύμα και να κάνουν οι πολίτες τη δουλειά τους», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη σε περίπτωση που ο αστυνομικός διευθυντής καταχραστεί την εξουσία. «Θα πάρουν άδεια όλοι και θα ορίσουν έναν οργανωτή και εάν ο διευθυντής κάνει κατάχρηση εξουσίας και πάμε στις εγγυήσεις, τότε υπάρχουν δικαστικές εγγυήσεις. Μπορεί να πάρει προσωρινή διαταγή χωρίς έχει να χορηγηθεί αίτηση ακύρωσης. Μετά μπορεί να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία του Κινήματος Αλλαγής στην ανάγκη νομοθέτησης υπέρ του δικαιώματος χρήσης του δημόσιου χώρου από όλους τους πολίτες, και στις προτάσεις του εισηγητή του Γ. Καμίνη είπε ότι είναι "ανοιχτός σε βελτιώσεις, ώστε το νομοσχέδιο να γίνει πιο λειτουργικό και χρήσιμο για την κοινωνία και την προστασία των δικαιωμάτων, αρκεί να το ψηφίσουμε και να πάμε μπροστά".

Στην πρόταση Καμίνη, για σύμφωνη γνώμη δικαστικού στην αστυνομική απόφαση διάλυσης μιας συγκέντρωσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι δεν μπορεί να εμπλακεί δικαστικό πρόσωπο σε διοικητική απόφαση, ενώ στην πρόσκληση του υπουργού να προταθεί μη δικαστικός θεσμός, ο κ. Καμίνης είπε ότι θα μπορούσε να είναι ο Συνήγορος του Πολίτη.

Για τη διάλυση μιας συγκέντρωσης, ο κ. Χρυσοχοίδης είπε ότι θα γίνεται παρουσία εισαγγελέα, όπως θα προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί αργότερα. Δέχθηκε ωστόσο να το βάλει ως διάταξη στο νομοσχέδιο, εάν ζητηθεί.

Απαντώντας στον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Χ. Καστανίδη, για το εάν "ο μπαχαλάκιας θα κάνει αίτηση" για δημόσια συνάθροιση, ο υπουργός είπε ότι όλοι θα πρέπει να ορίζουν οργανωτή συγκεντρώσεων. "Δηλαδή τι είναι ο μπαχαλάκιας; Υπάρχουν κάποιοι πολίτες που είναι κάτι ξεχωριστό; Που δεν παίρνουν άδεια; Γιατί το ΠΑΜΕ παίρνει άδεια και δεν θα πάρει αυτός; Γιατί το επιτρέπουμε αυτό; Δεν το δέχομαι. Θα πάρουν άδεια όλοι. Έτσι λέει ο νόμος, και θα ορίσουν οργανωτή να συνεννοηθούν με τον αστυνομικό διευθυντή και τον μεσολαβητή. Και εάν ο αστυνομικός διευθυντής κάνει κατάχρηση και δεν δίνει άδεια, τότε υπάρχουν δικαστικές εγγυήσεις. (Ο αιτών) μπορεί να πάρει προσωρινή διαταγή μέσα σε μια ώρα και στη συνέχεια να καταθέσει ασφαλιστικά", εξήγησε ο κ. Χρυσοχοίδης.

Χρυσοχοΐδης: Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος από τις πορείες σήμερα -Ούτε καν οι διαδηλωτές

Σύμφωνα με τον υπ. Προστασίας του Πολίτη, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένη με τον τρόπο που διεξάγεται η πορεία. «Ούτε καν οι ίδιοι που διαδηλώνουν. Ξέρετε κανένα να είναι ευχαριστημένος; Διότι έχουν ψηφιστεί νόμοι πολύ παλιά και είναι ανεπίκαιροι. Υπάρχει αναντιστοιχία των αναγκών των πολιτών και της πραγματικότητα και αυτό το κενό ερχόμαστε να καλύψουμε», σημείωσε.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση που έχει υιοθετήσει τη ρητορική περί επαναφοράς χουντικών νόμων: «Ακούγεται από την αντιπολίτευση ότι εμποδίζουμε όποιον πολίτη θέλει να ασκήσει το δικαίωμα του συνέρχεστε. Πείτε μου μια παράγραφο ένα άρθρο μια διάταξη που εμποδίζει πολίτη να διαδηλώσει. Δεν υπάρχει καμία. Ο νόμος επιχειρεί να κατοχυρώσει το συνταγματικό δικαίωμα ο πολίτης να εκφράζει τη διαμαρτυρία του, ώστε να εκπληρώνεται το δικαίωμα να συνέρχεστε. Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί στους ατραπούς της ακροδεξιάς».

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησαν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ (Ιω. Ραγκούσης), του ΚΚΕ (Ιω. Γκιόκας) και του ΜέΡΑ25 (Αγγ. Αδαμοπούλου), ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής (Γ. Καμίνης) δήλωσε ότι θα αναμένει τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στα σημεία κριτικής που άσκησε, ενώ ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης (Α. Μυλωνάκης) δήλωσε ότι επιφυλάσσεται.

Έχουμε καθυστερήσει επί 45 χρόνια το αυτονόητο, να μην παραλύει μια ευρωπαϊκή πόλη επειδή μειοψηφίες, με το έτσι θέλω, χρησιμοποιούν καταχρηστικά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης. Τα δικαιώματα στο Σύνταγμα δεν είναι ένα, αλλά πάνω από είκοσι, και σε κανένα δεν γίνονται διακρίσεις είπε ο κ. Καραγκούνης, σημειώνοντας ότι το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι δεν μπορεί να περιορίζει το δικαίωμα στη ζωή, την περιουσία και άλλα.

Με διατάξεις του χουντικού νομοθετικού διατάγματος 794/1971 συνέκρινε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου. Όπως σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, το νομοσχέδιο είναι ακόμα χειρότερο, διότι "τουλάχιστον η χούντα, όταν ήρθε η ώρα να μεταφέρει την ευθύνη, την μετέφερε στον οργανωτή και στους ομιλητές.

Εσείς με αυτό το σχέδιο νόμου καθιστάτε υπόλογους, υπεύθυνους, και αύριο καταδικασμένους με 1-2 χρόνια φυλακή, ακόμη και αυτούς που συμμετέχουν σε μια διαδήλωση. Πράγμα που ούτε η χούντα είχε κάνει το 1971" είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Ραγκούσης. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η χώρα δεν είναι παραδομένη στους "μπαχαλάκηδες" όπως λέει η ΝΔ, και ότι υπάρχουν νόμοι που επιτρέπουν στην Ελληνική Αστυνομία να απαγορεύσει μια συγκέντρωση αν πράγματι κινδυνεύει η δημόσια τάξη ή να περιορίσει μια πορεία λίγων ανθρώπων.

"Αυτό που επιδιώκετε, δεν είναι τίποτα παραπάνω από το να ποινικοποιήσετε την ελεύθερη συμμετοχή σε δημοκρατικές συγκεντρώσεις. Επιδιώκετε να αφοπλίσετε τους εργαζόμενους, ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και την ελληνική νεολαία από το δικαίωμα να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, τα εισοδήματά τους, τις συντάξεις τους" τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι "πίσω από τα ψέματα που χρησιμοποιείτε, επιδιώκετε την ποινικοποίηση της άσκησης του συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία" ενώ "καθιστάτε την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ απόλυτο αφεντικό χωρίς καμία εγγύηση, που δεν συνάδει με ένα σύγχρονο κράτος δικαίου".

Εγγυήσεις για την ορθότερη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από διαδηλώσεις ζήτησε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Γ. Καμίνης. Αναφερόμενος σε παλαιότερη σχετική νομοθετική πρότασή του, ανέδειξε τη σημασία να υπάρχει δικαστική απόφαση ή/και αιτιολογημένη απόφαση της αρχής για την απαγόρευση μιας διαδήλωσης.

Η απαγόρευση διαδήλωσης πρέπει να γίνεται σε επίπεδο ανώτατου αξιωματικού της ΕΛΑΣ, με σύμφωνη γνώμη οικείου προέδρου πρωτοδικών και απλή γνώμη του δημάρχου, είπε ο κ. Καμίνης, τονίζοντας επίσης την ανάγκη, να είναι ένας εισαγγελέας παρών όταν μια διαδήλωση πάει να διαλυθεί από την Αστυνομία.

Επίσης, είπε ότι πρέπει να απαγορευτεί η χρήση χημικών. Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι πρέπει να ρυθμιστεί έτσι, ώστε να συμφιλιωθεί με τα άλλα δικαιώματα που προστατεύει το Σύνταγμα. Εξέφρασε ακόμη τον προβληματισμό του, όπως νωρίτερα και ο κ. Ραγκούσης, για την αντιμετώπιση των αυθόρμητων συναθροίσεων. Ως παράδειγμα έφερε τις συγκεντρώσεις που οργανώνονται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Τέλος, ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε πολύ προβληματικό το νομοσχέδιο, με ελλιπείς εγγυήσεις και δήλωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα αναμείνει να δει τι θα κάνει η κυβέρνηση για να καθορίσει τη στάση του.

Να αποσύρει η κυβέρνηση τώρα το "απαράδεκτο" και "κατάπτυστο" νομοσχέδιό της, ζήτησε ο αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Αυτό το νομοσχέδιο δεν παίρνει από βελτιώσεις και διορθώσεις, είναι "τερατούργημα", βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα στη λαϊκή διεκδίκηση για το οποίο έχουν χυθεί ποταμοί αίματος είπε ο κ. Γκιόκας, ο οποίος έκανε επίσης λόγο για ποινικοποίηση της αμφισβήτησης και της δράσης απέναντι στο υπάρχον σύστημα βαρβαρότητας.

Ο κ. Γκιόκας είπε ότι το σχέδιο νόμου είναι, όχι μόνο χουντικής έμπνευσης, αλλά περιλαμβάνει αυτούσια άρθρα "με απλή αντιγραφή και μετάφραση ρυθμίσεων από την καθαρεύουσα στη δημοτική".

Όπως είπε ο κ. Γκιόκας, ο ιδεολογικός πυρήνας του νομοσχεδίου είναι το άρθρο 19, το οποίο στοχεύει κάθε ριζοσπαστική, προοδευτική ιδεολογία και πράξη, αφού προβλέπει τη δημιουργία διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με στόχο - όπως λέει - την πρόληψη διαφόρων μορφών και εκφάνσεων της βίας, όπως ιδίως η ριζοσπαστικοποίηση και ο βίαιος εξτρεμισμός, η οικογενειακή βία, η έμφυλη βία κοκ:. "Με το νομοσχέδιο τσουβαλιάζεται ο ριζοσπαστισμός με υπαρκτές μορφές βίας [...] με συγκεκριμένους στόχους και επιδιώξεις" είπε ο κ. Γκιόκας.

Απέρριψε επίσης τη λογική ότι για την αναδουλειά των μικρομάγαζων φταίνε οι διαδηλώσεις, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τη λαϊκή διαμαρτυρία για τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ, είπε ότι η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο αυτό, επειδή ανησυχεί ότι λαός και νεολαία δεν θα μείνουν με σκυμμένο κεφάλι. "Είστε βαθιά γελασμένοι και ανιστόρητοι εάν νομίζετε ότι το τερατούργημα αυτό θα εφαρμοστεί.. Ο λαός θα το ακυρώσει στην πράξη" προέβλεψε ο κ. Γκιόκας.

Από την Ελληνική Λύση, ο Α. Μυλωνάκης είπε ότι πολλά άρθρα του νομοσχεδίου είναι ανεφάρμοστα, όπως αυτό για την ευθύνη των οργανωτών σε περίπτωση επεισοδίων.

Στη συγκέντρωση της Παμμακεδονικής για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα τους συλλαμβάνατε σε περίπτωση επεισοδίων; Σημείωσε ότι δεν πρέπει να αμφισβητηθεί το δικαίωμα σε πορείες και συναθροίσεις, αυτές πρέπει να περιφρουρούνται, και όταν πιάνονται "μπαχαλάκηδες", αυτοί θα πρέπει να τιμωρούνται βαριά.

Η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, έκανε λόγο για ταύτιση της κυβέρνησης με τον ακροδεξιό αυταρχισμό, η οποία δεν διδάσκεται από τη διεθνή εμπειρία που προκρίνει νηφαλιότητα, διαβούλευση, συνεννόηση και όχι ακραία καταστολή των διαδηλώσεων. Όπως είπε η κα Αδαμοπούλου, το δόγμα "νόμος και τάξη" έχει χρεοκοπήσει διεθνώς.

Στόχος σας είναι ο περιορισμός του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, ενόψει και των αντιδράσεων που έρχονται, ενόψει του πέμπτου μνημονίου, είπε η κα Αδαμοπούλου, που δήλωσε ότι το ΜέΡΑ25 καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

H επεξεργασία του νομοσχεδίου συνεχίζεται αύριο το μεσημέρι με την ακρόαση φορέων, και το απόγευμα με συζήτηση επί των άρθρων. Για τις 8:00 το βράδυ, έχει προγραμματιστεί από το ΚΚΕ συγκέντρωση κατά του νομοσχεδίου στην πλατεία Συντάγματος.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "M.Χρυσοχοΐδης: Ανοιχτός σε βελτιώσεις του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις"

Πούτιν, «ισόβιος» πρόεδρος: Οι Ρώσοι είπαν «ναι» στη συνταγματική αλλαγή, που του επιτρέπει να μείνει στο αξίωμα έως το 2036!

Οι Ρώσοι πολίτες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της πανεθνικής ψηφοφορίας για την συνταγματική αναθεώρηση, έδωσαν την δυνατότητα στον Βλαντίμιρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036, καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία ψήφισαν το πακέτο των συνταγματικών αλλαγών, οι οποίες μεταξύ όλων των άλλων προβλέπουν αύξηση των συντάξεων.

Τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πέντε ώρες πριν κλείσουν τα εκλογικά τμήματα , δείχνουν ότι ο πρώην υπάλληλος της KGB που κυβερνά τη Ρωσία για δύο και πλέον δεκαετίες στο αξίωμα πότε του προέδρου και πότε του πρωθυπουργού, θα αποκτήσει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για δύο ακόμη φορές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παραμείνει στην προεδρία για 16 ακόμη χρόνια, καθώς η κάθε θητεία είναι εξαετής.

Η Κεντρική εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι από τις καταμετρημένες ψήφους περίπου το 70% τάσσεται υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. Ένα ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 29%, από το 5,4% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων είπαν «Όχι», μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Η ψηφοφορία στην Ρωσία διεξήχθη με την παράλληλη διοργάνωση διαφόρων λαχειοφόρων διαγωνισμών, με τους πιο δελεαστικούς αυτούς που κλήρωναν διαμερίσματα, αλλά και μια μαζικής έκτασης διαφημιστική καμπάνια που επικεντρώνονταν στις συνταγματικές εκείνες τροπολογίες που αφορούσαν τις συντάξεις και την απαγόρευση των γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Πριν ξεκινήσει η πανεθνική ψηφοφορία, στις 25 Ιουνίου, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή να δοθούν εφάπαξ επιδόματα 10.000 ρουβλίων ( 125,7 ευρώ) στις οικογένειες που έχουν παιδιά. «Ψήφισα υπέρ των τροπολογιών στο σύνταγμα. Χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές, εγώ είμαι υπέρ» δήλωσε ο Μιχαήλ Βολκόφ, κάτοικος της Μόσχας.

Άλλοι ψήφισαν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών με μικρότερο ενθουσιασμό.

«Δεν διάβασα τις λένε οι συνταγματικές αλλαγές. Ποιο το νόημα της ψηφοφορίας εάν έχουν ήδη αποφασίσει για λογαριασμό μας. Στην χώρα μας πάντα αυτό γίνεται. Διάβασε κάτι και ψήφισε. Κι εγώ ψήφισα» λέει μια ψηφοφόρος, η Λουντμίλα.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία μέχρι το μεσημέρι έφθασε σχεδόν το 60% ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Ο Πρόεδρος Πούτιν που είναι σήμερα 67 ετών, στην ομιλία πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία την Τρίτη δεν αναφέρθηκε καν στο πως οι συνταγματικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την δική του καριέρα, παρότι του δίνουν την δυνατότητα να θέσει δύο φορές υποψηφιότητα για την προεδρία, μόλις λήξει η τρέχουσα θητεία του το 2024.

Ο Πούτιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για μια θητεία σε περίπτωση που οι Ρώσοι εγκρίνουν τις συνταγματικές αλλαγές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του ερευνητικού κέντρου Levada-Centr αυτή τη στιγμή η δημοτικότητα του φθάνει στο υψηλό επίπεδο του 60%, αλλά είναι πολύ χαμηλότερο από το 90% όταν βρίσκονταν στο απόγειο της.

Δεδομένου ότι η Ρωσία καθημερινά ανακοινώνει χιλιάδες νέα κρούσματα του κορωνοϊού, οι ρωσικές αρχές δεν επέτρεψαν στην αντιπολίτευση να πραγματοποιήσει κάποιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της ψηφοφορίας.

Στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας συνέλαβαν οκτώ ακτιβιστές που είχαν ξαπλώσει στο πλακόστρωτο σχηματίζοντας με τα σώματα τους τον αριθμό 2036, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Dozd , οι οποίοι ωστόσο αφού οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα εν συνεχεία αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η πράξη τους είχε συμβολικό χαρακτήρα διαμαρτυρίας κατά των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες επιτρέπουν στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την λήξη της θητείας του το 2024 , να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036. Στην δράση αυτή πήραν μέρος οι δημοτικοί βουλευτές Λιούσια Στέιν και Βίκτορ Κότοφ καθώς και μέλη του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot.

Το αντιπολιτευόμενο Κομμουνιστικό Κόμμα κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν κατά των συνταγματικών αλλαγών, ενώ ο ηγέτης του Γκενάντι Ζουγκάνοφ δήλωσε ότι ο Πούτιν και οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αναλογισθούν τις συνέπειες της τρέχουσας πολιτικής του, η οποία σύμφωνα με τον Ζουγκάνοφ έχει υπονομεύσει την οικονομία.

«Ο Πούτιν πρέπει να κάνει την επιλογή του. Για τον ίδιο ήρθε η στιγμή της αλήθειας» δήλωσε ο Ζουγκάνοφ.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Golos, η οποία παρακολουθεί την διεξαγωγή των εκλογών , ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι έγκυρο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν, «ισόβιος» πρόεδρος: Οι Ρώσοι είπαν «ναι» στη συνταγματική αλλαγή, που του επιτρέπει να μείνει στο αξίωμα έως το 2036!"

Παρέμβαση Πομπέο: Καλεί την Τουρκία να διατηρήσει ως μουσείο την Αγία Σοφία


Παρέμβαση για το θέμα της Αγίας Σοφίας έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.
Ο Μάικ Πομπέο καλεί την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος τονίζοντας:  «Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσβάσιμη από όλους.

Αυτό το εξαιρετικό μνημείο αποτελεί μαρτυρία της θρησκευτική έκφρασης και της καλλιτεχνικής και τεχνική ιδιοφυΐας, που αντικατοπτρίζεται στην πλούσια και περίπλοκη ιστορία της 1.500 χρόνων. Επιπλέον, το καθεστώς του μνημείου ως μουσείου έχει επιτρέψει σε άτομα από όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση σε αυτό και να προβληματιστούν σχετικά με αυτό το υπέροχο επίτευγμα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια τυχόν αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υποβάθμιση της κληρονομιάς αυτού του εξαιρετικού κτίσματος και της αξεπέραστης ικανότητάς του – που είναι τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο- να υπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια τόσο αναγκαία γέφυρα μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών παραδόσεων και πολιτισμών. Επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την τουρκική κυβέρνηση σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και η διατήρηση θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων».
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση Πομπέο: Καλεί την Τουρκία να διατηρήσει ως μουσείο την Αγία Σοφία"

Κορωνοϊός: 23 νέα κρούσματα στη χώρα μας - Τα 11 «εισαγόμενα»

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 23 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα. Από αυτά, 1 εντοπίστηκε στη Ροδόπη, 2 στην Καστοριά, 1 στην Αττική, τα 8 εντοπίστηκαν στην ΠΕ Ξάνθης, τα 4 είναι «εισαγόμενα» από τον Προμαχώνα, 2 είναι από Αλβανία, τα 4 από πτήσεις εξωτερικού και 1 ακόμα εισαγόμενο που εντοπίστηκε στην Κάρπαθο.

Όσον αφορά το κρούσμα από την Κάρπαθο, πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για Ελληνοαμερικανό ο οποίος διεκομίσθη με ειδική κάψουλα στο Βενιζέλειο νοσοκομείο του Ηρακλείου της Κρήτης.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3432, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες.

777 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1906 (55.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 4 (44.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 119 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

exelixi1_7


Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

diaspora1_7


Δείτε ΕΔΩ  την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 23 νέα κρούσματα στη χώρα μας - Τα 11 «εισαγόμενα»"

Η Γαλλία αποχωρεί από τις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο!

Η είδηση αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια του ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα δείχνει πως οι σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Γαλλία επιδεινώνονται ραγδαία λόγω Λιβύης.
Την πληροφορία ότι η Γαλλία αποσύρει τις δυνάμεις της από ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, γνωστοποίησε ο πρέσβης της Τουρκίας στη Γαλλία.
Κατά τον Τούρκο διπλωμάτη, η απόφαση αυτή ελήφθη στον απόηχο του πρόσφατου περιστατικού μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων.
Μάλιστα ο Τούρκος πρέσβης ανέφερε πως σύμφωνα με τις πληροφορίες του, το ΝΑΤΟ κατά την έρευνα που διέταξε για το περιστατικό που κατήγγειλε η Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο, «δεν κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με το Παρίσι».
Όπως αναφέρει η γαλλική L’ Opinion, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ έστειλε επιστολή στον Γενς Στόλτενμπεργκ, ενημερώνοντάς τον για την απόφαση του Παρισιού.
Η κίνηση ερμηνεύεται ως αντίδραση στην ιδιότυπη ουδετερότητα που έδειξε το ΝΑΤO απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα στην Λιβύη.
Λίγο νωρίτερα ο Τούρκος διπλωμάτης χαρακτήριζε την πολιτική της Γαλλίας για τη Λιβύη είναι «προκατειλημμένη», καθώς κάνει τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο προς όφελος του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
«Το εμπάργκο παραβιάζεται καθημερινά από τα αιγυπτιακά σύνορα (…) και κάθε μέρα υπάρχουν πτήσεις από τα ΗΑΕ στην Λιβύη. Γιατί δεν γίνονται ερωτήσεις», δήλωσε ο Ισμαήλ Χακί Μουσά σε ακροαματική διαδικασία ενώπιον Γάλλων γερουσιαστών.
«Πιστεύουμε ότι λειτουργούν επιλεκτικά, κάτι το οποίο ενισχύει την υποστήριξη του κ. Χάφταρ στα ανατολικά», πρόσθεσε.
onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γαλλία αποχωρεί από τις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο!"

Ερντογάν: Έξαλλος που αποκλείστηκε η Τουρκία από τον κατάλογο των «ασφαλών» χωρών

Η Τουρκία εξέφρασε σήμερα την «απογοήτευσή της» που αποκλείστηκε από τον κατάλογο των χωρών οι πολίτες των οποίων μπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει λόγο για «πολιτική απόφαση».

«Νιώθουμε απογοήτευση που δεν περιληφθήκαμε στον κατάλογο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σε ανακοίνωσή του.«Αναμένουμε να διορθωθεί αυτό το λάθος το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν μιλώντας σε αξιωματούχους του κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εκτίμησε ότι η ΕΕ αντιμετώπισε με περιοριστικό τρόπο την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας την απόφαση των Βρυξελλών «πολιτική». Απέφυγε ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τον κατάλογο αυτό που δόθηκε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα από την ΕΕ, ο οποίος όμως δεν είναι δεσμευτικός για τις χώρες μέλη, οι ταξιδιώτες από 15 χώρες -ανάμεσά τους και η Κίνα υπό όρους- επιτρέπεται να εισέρχονται στον χώρο Σένγκεν.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ εξαιρούνται από τον κατάλογο αυτό, ο οποίος αναθεωρείται κάθε δύο εβδομάδες.

Η απόφαση αυτή της ΕΕ αποτελεί πλήγμα για την Τουρκία, η οποία προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να παρουσιαστεί ως ασφαλής χώρα παρά την επιδημία covid-19 προκειμένου να προσελκύσει ταξιδιώτες και να σώσει ό,τι έχει απομείνει από τη θερινή τουριστική περίοδο.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία του νέου κορωνοϊού, καθώς παρουσιάζει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Τουρκία έχουνκαταγραφεί σχεδόν 200.000 κρούσματα και περίπου 5.100 θάνατοι.

Όμως τις τελευταίες εβδομάδες ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων παρουσιάζει ξανά άνοδο εξαιτίας της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Έξαλλος που αποκλείστηκε η Τουρκία από τον κατάλογο των «ασφαλών» χωρών"

Νίκος Βούτσης: Ξέραμε από την ΕΥΠ για εμπλοκή βουλευτή των ΑΝΕΛ σε διαγωνισμό για τα κυλικεία της Βουλής

Αποκαλύψεις που θα συζητηθούν για την δράση βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνούσε με το κόμμα του Πάνου Καμμένου, έκανε ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Ο κ. Βούτσης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και αναφερόμενος στην ενημέρωση που είχε από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, είπε: «Υπόψιν μου είχε τεθεί μόνο ένα στοιχείο και μου δίνεται η ευκαιρία να το διευκρινίσω, ένα στοιχείο που αφορούσε στην Βουλή και εμπλοκή βουλευτή.

» Επρόκειτο για το κυλικείο και τα εστιατόρια της Βουλής και για ένα διαγωνισμό ο οποίος έτρεχε και ευτυχώς ετέθη υπόψη μας μία πολύ προβληματική συνομιλία ενός βουλευτή των ΑΝΕΛ με ανθρώπους, οι οποίοι θέλανε να μπούνε προφανώς, για να νομιμοποιήσουν τα χρήματά τους μέσα στα εστιατόρια και το κυλικεία της Βουλής, πράγμα το οποίο αποτρέψαμε απολύτως και εξελίχθηκε ο διαγωνισμός άριστα».
Απαντώντας σε ερώτημα εάν ενημερώθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για το περιστατικό που αφορούσε τον βουλευτή του ο κ. Βούτσης πρόσθεσε:
«Έγιναν όλα τα δέοντα, για να αποτραπεί η είσοδος στην Βουλή ανθρώπων, οι οποίοι ήταν πάρα πολύ προβληματικοί ως προς τα οικονομικά και όχι μόνο δεδομένα.

» Η ενημέρωση του πρωθυπουργού ήταν άμεση ως προς αυτό το ζήτημα αυτό, πάντα είχαμε ανοιχτή επαφή, κανένα άλλο στοιχείο αυτών των ζητημάτων που τώρα βγαίνουν στη δημοσιότητα δεν είχα εγώ και δεν θα μπορούσε να ήταν σε γνώση μου, γιατί θα ήταν ζήτημα Δημοκρατίας, εάν είναι ενήμερος για ζητήματα που δεν αφορούσαν πολύ στενά τη Βουλή.
» Δεν είχα αρμοδιότητα ως πρόεδρος της Βουλής να τεθεί υπόψη μου, όπως έχει κυκλοφορήσει, είτε το σύνολο της δικογραφίας της υπόθεσης είτε και αυτό που αναφέρεται ως 70 σελίδων ενημερωτικό σημείωμα. Δεν θα είχα δικαίωμα να έχω αυτά τα στοιχεία γιατί ήμουν πρόεδρος της Βουλής».

«Η εξουσία διαμορφώνει και φαινόμενα προβληματικά»
Ο τέως πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών που αφορούν τον Νίκο Παππά και αν αυτές πλήττουν το «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε με νόημα ότι η εξουσία διαμορφώνει και φαινόμενα τα οποία είναι προβληματικά.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στο μεγάλο κάδρο δεν υπάρχει κανείς που να έχει θέσει εν αμφιβόλω το πώς διαχειρίστηκε το οικονομικό επιτελείο και άλλοι υπουργοί τα οικονομικά θέματα της χώρας.
«Είναι σαφές πως πάντοτε η εξουσία και η διακυβέρνηση ως δομές, διαμορφώνουν προφανώς ένα κλίμα, μέσα στο οποίο μπορεί να παρουσιαστούν φαινόμενα τα οποία να είναι προβληματικά, γι’ αυτό κι εμείς εδώ και πολλούς μήνες έχουμε κάνει μια αναλυτική αποτίμηση όλης της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια την οποία συζητάμε και ενόψει του συνεδρίου μας.
Επί της ουσίας θέλω να πω πως αυτό που κληρονομήσαμε από ένα πολιτικό σύστημα που οδήγησε στην χρεοκοπία ήταν αδιαφανές και είχε στοιχεία διαπλοκής, πιστεύω ότι δεν άγγιξε ή ελάχιστα άγγιξε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ήταν διαφορετική η περίοδος, διαφορετικό το αποτύπωμα της αριστερής διακυβέρνησης. Δεν υπάρχει ούτε ένας και έχουν περάσει τόσα χρόνια που να θέτει εν αμφιβόλω όλο το οικονομικό επιτελείο και τους υπουργούς που είχαν σχέση με την ανάπτυξη, όλους μας που είχαμε ευθύνες για τις οικονομικές διευθετήσεις της χώρας με τα μνημόνια.
Δεν έχει υπάρξει κανείς που να πει ότι ένας φάκελος μπήκε κάτω από τον άλλο, ένα ντοσιέ μπήκε κάτω από το άλλο ή ότι υπήρξε οποιοδήποτε ζήτημα διαπλοκής. Αυτό είναι το μεγάλο κάδρο από κει και πέρα προφανώς υπάρχουν και επισημάνσεις ή και επιμέρους ζητήματα, τα οποία με πολύ προσοχή και ευαισθησία κι εμείς τα βλέπουμε και παίρνουμε τις αποστάσεις μας και τα μέτρα μας, ή υπάρχει αυτοκριτική τοποθέτηση δημόσια.
Αυτό δε γινόταν ποτέ και από κανέναν κόμμα που κυβέρνησε και με αυτή την έννοια αυτό το ηθικό πλεονέκτημα ως μια γενική εντύπωση διαχρονικά διαμορφωμένη κατά τη γνώμη μου παραμένει και παραμένει μέσα σε δύσκολες συνθήκες» είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.
«Δεν έχει χρησιμότητα η αναφορά για ‘βρώμικο ’89’»
Τέλος, ο κ. Βούτσης πήρε αποστάσεις από τη χρησιμοποίηση του όρου «επανάληψη του βρώμικου ‘89». «Δεν έχει χρησιμότητα αυτή τη στιγμή η επανάληψη ανιστορικών σε κάποιον βαθμών περιόδων και φάσεων όπου ο καθένας από μας, ανάλογα με τη διαδρομή του και σε ποια πλευρά βρισκόταν, έχει βγάλει τα συμπεράσματά του αλλά έχουν βγάλει τα συμπεράσματά και τα κόμματα εκείνης της περιόδου, δημόσια συμπεράσματα από τα συνέδρια τους.
Είναι μία υπόθεση πάνω στην οποία μπορεί να διαλογιστεί κάνεις και να συζητήσει δημιουργικά αν υπάρχουν αντιστοιχίες με εκείνη τη φάση, όμως τα προβλήματα σήμερα είναι διαφορετικά, αφορούν νέους ανθρώπους που προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με εκείνη την περίοδο. Με αυτή την έννοια είναι πιο δημιουργικό να συζητάμε για το σήμερα και το αύριο για τις νέες γενιές, αυτός πρέπει να είναι ο λόγος μας αυτός είναι ο λόγος μας τώρα αυτό προσπαθούμε να προσεγγίσουμε και σε επαφή με την κοινωνία».
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Βούτσης: Ξέραμε από την ΕΥΠ για εμπλοκή βουλευτή των ΑΝΕΛ σε διαγωνισμό για τα κυλικεία της Βουλής"

Συνήγορος του Καταναλωτή: Αυξήθηκαν τα αιτήματα για παρεμβάσεις - Τι δείχνει η Ετήσια Έκθεση

Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν και το 2019 οι καταγγελίες που έκαναν καταναλωτές στο Συνήγορο του Καταναλωτή. Μάλιστα, όπως προκύπτει απ’ την ετήσια έκθεση που παρέδωσε το πρωί ο κ. Λευτέρης Ζαγορίτης στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα στην κορυφή των παραπόνων – αναφορών βρίσκονται e-shops, τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και τράπεζες.

Συγκεκριμένα κατά την περυσινή χρονιά υποβλήθηκαν 11.343 αναφορές, αριθμός σημαντικά αυξημένος κατά 13,2% σε σχέση με το 2018. Πρόκειται για την έβδομη συνεχή χρονιά που σημειώνεται ανοδική ετήσια μεταβολή των αιτημάτων των καταναλωτών προς την Αρχή για διαμεσολάβηση. Μάλιστα απ’ το 2014 η αύξηση των αναφορών ξεπερνά το 170%.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση των αναφορών το 2019 συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τους ακόλουθους λόγους:

1Τη μαζική προσφυγή καταναλωτών στην Αρχή κατά ηλεκτρονικών καταστημάτων (eshops), από τα οποία εξαπατήθηκαν συστηματικά και ζημιώθηκαν, πληρώνοντας για προϊόντα που ποτέ δεν παρέλαβαν, γεγονός που αποτέλεσε τον δεύτερο συχνότερο λόγο (28%) προσφυγής εντός του 2019 για τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών, αλλά και χωρίς ποτέ να λάβουν πίσω τα χρήματά τους ή να έχουν οιασδήποτε μορφής επικοινωνία με τους προμηθευτές, ώστε να μπορούν να πληροφορηθούν την εξέλιξη των συναλλαγών τους. 

Πλέον οι καταγγελίες για e-shops έχουν φθάσει το 12% του συνόλου των αναφορών που έγιναν στο Συνήγορο του Καταναλωτή. Σύμφωνα με τον κ. Ζαγορίτη «η ίδια τάση παρατηρείται ακόμα πιο έντονη το πρώτο τετράμηνο του 2020 -και αναμένεται να παγιωθεί-, καθώς ο περιορισμός των φυσικών συναλλαγών λόγω της πανδημίας του COVID-19 διαμόρφωσε νέα καταναλωτικά πρότυπα και έστρεψε τους πολίτες ακόμα περισσότερο προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές για την κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών τους». 

2. Την έξαρση αναφορών που σχετίζονται με δανειακές οφειλές του τραπεζικού τομέα, αλλά και οφειλές των καταναλωτών από χρήση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και από προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και ύδατος. Οι εν λόγω αναφορές συνδυάζονται, συχνά, με καταγγελίες των καταναλωτών σχετικά με τη λειτουργία εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών. 

Υπογραμμίζεται ότι αυτού του τύπου τα προβλήματα ανάγκασαν τους καταναλωτές να προσφύγουν στην Αρχή εντός του 2019 συχνότερα από οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα που σχετίζεται με τους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, καθώς και της ενέργειας-ύδατος (47,6% και 57,6%, αντίστοιχα), ενώ αποτέλεσε το δεύτερο συχνότερο πρόβλημα (29,7%) του τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, πίσω από τα θέματα τιμολόγησης. 

Ως γενικό συμπέρασμα προκύπτει ότι οι καταναλωτές εξακολουθούν, ακόμα και μετά την έξοδο από τη δεκαετή σχεδόν κρίση, να βιώνουν έντονα τις αρνητικές της συνέπειες και να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες στην ομαλή αποπληρωμή των χρεών τους, έχοντας σε πολλές περιπτώσεις ανάγκη τη διαμεσολάβηση της Αρχής για την επίτευξη ευνοϊκών και βιώσιμων διακανονισμών με τους πιστωτές τους.

3. Τη συνεχιζόμενη (από το 2018) αύξηση των αναφορών σχετικά με τη λήψη ανεπιθύμητων υπηρεσιών και, ιδίως, υπηρεσιών πολυμεσικής πληροφόρησης (Υ.Π.Π.), γεγονός εξαιτίας του οποίου οι καταναλωτές αναγκάστηκαν, όπως και το 2018, να προσφύγουν στην Αρχή συχνότερα (34,2%) από οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα που σχετίζεται με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

4. Μία νέα κατηγορία αναφορών του εμπορικού τομέα της ενέργειας, που αφορά ζητήματα μη ορθής προσυμβατικής ενημέρωσης των καταναλωτών κατά τη διαδικασία αλλαγής προμηθευτή, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, απασχόλησε έντονα την Αρχή και το 2018 και φαίνεται ότι συνεχώς διευρύνεται.

5. Την αύξηση κατά 21,2% των αναφορών για υπηρεσίες υγείας (και, ιδίως, των καταγγελιών περί πρόκλησης σωματικών βλαβών και περί άρνησης ικανοποίησης του δικαιώματος υπαναχώρησης από συμβάσεις παροχής ιατρικών υπηρεσιών), οι οποίες, αντιθέτως, το 2018 είχαν σημείωση δραματική μείωση κατά 26,1%.

6. Τη διατήρηση σε πολύ υψηλά ή και αυξανόμενα σε σχέση με το 2018 ποσοστά πάγιων προβλημάτων των καταναλωτών (π.χ. ζητήματα του τομέα καταναλωτικών αγαθών που σχετίζονται με ελαττωματικά προϊόντα ή με την πλημμελή τήρηση υποχρεώσεων των προμηθευτών στο πλαίσιο εγγυήσεων, καθώς και ζητήματα κατάρτισης και εκτέλεσης συμβάσεων, όπως, για παράδειγμα, του τομέα της υγείας και των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, όπου σημειώθηκε αντίστοιχα αύξηση κατά 3,5% και 4,1% σε σχέση με το 2018).

7. Την αύξηση κατά 7,4% σε σχέση με το 2018 των αναφορών που δέχθηκε η Αρχή και ενέχουν, ταυτόχρονα, παραβάσεις του Κώδικα Καταναλωτικής Δεοντολογίας.

Σύμφωνα με το Συνήγορο του Καταναλωτή ποσοστό 82,74% των αναφορών καταλήγουν σε φιλική διευθέτηση (71,12% υπέρ καταναλωτή, 11,62% υπέρ προμηθευτή). Ο μέσος χρόνος διεκπεραίωσης σημείωσε μικρή βελτίωση (83 ημέρες).

Δείτε ΕΔΩ την Ετήσια Έκθεση του Συνηγόρου του Καταναλωτή

Όσον αφορά την περσινή χρονιά ο κ. Ζαγορίτης σημείωσε ότι«χαρακτηρίστηκε από μία σημαντική στροφή των καταναλωτών προς τις συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου».

Σημείωσε, δε, ότι «οι εξ αποστάσεως συναλλαγές καθιστούν πιο ευάλωτους τους καταναλωτές απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και διαδικτυακές απάτες, μετερχόμενες από ευκαιριακούς και αμφίβολης φερεγγυότητας προμηθευτές, προβάλλοντας έτσι, αναπόφευκτα, και την ανάγκη καλλιέργειας ισχυρού κλίματος εμπιστοσύνης, προκειμένου να μην αναστραφεί η δυναμική ανάπτυξη του σύννομου ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτό προέκυψε από πολυπληθείς αναφορές καταναλωτών που έλαβε το 2019 η Αρχή -και συνεχίζει να λαμβάνει- σχετικά με αγαθά που παραγγέλνονται, αλλά δεν παραδίδονται, χρήματα που προκαταβάλλονται, αλλά δεν επιστρέφονται, και ανύπαρκτη εξυπηρέτηση μετά την πώληση, σε συνδυασμό με παρελκυστικές πρακτικές. Εξ αποστάσεως αγορές αλλά χρειάζεται προσοχή. Για ασφαλείς συναλλαγές».

Στο πλαίσιο αυτό ραγδαία ήταν η αύξηση των καταγγελιών στον Συνήγηρο του Καταναλωτή για τις Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης, «όπου η παραπλανητική προώθηση, η ανεπιθύμητη παροχή τους και ο συγκεχυμένος και αδιαφανής τρόπος τιμολόγησης, είχαν εξελιχθεί το 2019 σε καθημερινό πρόβλημα για τους ανυποψίαστους καταναλωτές».

«Η Αρχή ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στην αυξημένη ανάγκη προστασίας των καταναλωτών σε όλα τα παραπάνω φαινόμενα, επιλύοντας την πλειονότητα των υποθέσεων αλλά και παραπέμποντας κατά περίπτωση τις υποθέσεις σε συναρμόδιες Αρχές για την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες είτε στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω ποινική διερεύνηση. Επιπλέον, προτείναμε, όπου απαιτείτο, συγκεκριμένες διατάξεις για τη συμπλήρωση κενών και την αυστηροποίηση του κείμενου νομοθετικού πλαισίου» τόνισε ο κ. Ζαγορίτης.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνήγορος του Καταναλωτή: Αυξήθηκαν τα αιτήματα για παρεμβάσεις - Τι δείχνει η Ετήσια Έκθεση"

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στη Χίο

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα, γύρω στις 10:00, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στην περιοχή των Βαβύλων της κεντρικής Χίου. Πριν από λίγο, λόγω της έντασης των ανέμων και του μεγέθους της φωτιάς, δόθηκε εντολή οι κάτοικοι των οικισμών Θολοποτάμι και Σκλαβιάνα βρίσκονται σε ετοιμότητα να εκκενώσουν τους οικσμούς ανα παραστεί ανάγκη.
Στα τρία μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, ενώ αναμένονται στη Χίο τέσσερα ελικόπτερα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στη Χίο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news