facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Καταιγίδα «Κιαράν»: Νεκροί σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία – Οι αρχές προειδοποιούν για κύματα 9 μέτρων στις ακτές του Ατλαντικού

Νεκρούς, τραυματίες και χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις χωρίς ηλεκτροδότηση, αφήνει πίσω της η καταιγίδα «Κιαράν» που σαρώνει πολλές χώρες της Ευρώπης.  

Άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ισπανία, όπου οι Αρχές προειδοποίησαν για κύματα ύψους 9 μέτρων στις ακτές του Ατλαντικού

Στην Ιταλία καταγράφηκε ρεκόρ βροχοπτώσεων, ενώ στη Γαλλία οι άνεμοι ξεπέρασαν τα 200 χιλιόμετρα την ώρα.

Τελευταίο θύμα της καταιγίδας «Κιάραν» η Ιταλία όπου υπάρχουν ήδη νεκροί και αγνοούμενοι. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ή περιφέρεια της Τοσκάνης. Βροχόπτωση ρεκόρ στην Πίζα και άλλες πόλεις. Τέσσερα νοσοκομεία της περιοχής πλημμύρισαν. Με φουσκωτές λέμβους πυροσβέστες μεταφέρουν οδηγούς και επιβάτες οχημάτων που εγκλωβίστηκαν στους πλημμυρισμένους δρόμους. Άλλοι αναζητούν σε κανάλι αγνοούμενους συναδέλφους τους. Σαράντα χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα.

Δύσκολες ώρες πέρασαν οι κάτοικοι της βορειοδυτικής Γαλλίας, κυρίως εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων με ριπές που ξεπέρασαν και τα 200 χιλιόμετρα την ώρα. Μεταξύ των νεκρών, ένας οδηγός φορτηγού

«Αυτό που συνέβη ήταν μια τραγωδία, σε σχέση με τον οδηγό φορτηγού στο διαμέρισμα της Εν, όπου το φορτηγό παρασύρθηκε από τον άνεμο και δυστυχώς έπεσε πάνω σε δέντρο» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζρεάλντ Νταρμανίν.

Σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος με εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στο σκοτάδι, στην Νορμανδία και στην περιοχή της Βρετάνης όπου καταστράφηκαν κατοικίες.

Θάνατοι εξαιτίας της καταιγίδας αναφέρθηκαν επίσης σε Γερμανία, Ολλανδία και στο Βέλγιο όπου ματαιώθηκαν πολλά σιδηροδρομικά, ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια. Περίπου 200 πτήσεις ακυρώθηκαν από και προς το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ.

Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία στη νότια Αγγλία, ενώ οι κάτοικοι του νησιού Τζέρσεϊ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν από τη μήνη των ανέμων.

Οι συνέπειες της καταιγίδας έφθασαν μέχρι την Ιβηρική. Εκτεταμένες καταστροφές και χάος στις μεταφορές προκάλεσε η «Κιάραν» στην Ισπανία όπου μια γυναίκα καταπλακώθηκε από δέντρο στο κέντρο της Μαδρίτης.

Οι ισπανικές αρχές προειδοποίησαν για κύματα ύψους έως και 9 μέτρων κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταιγίδα «Κιαράν»: Νεκροί σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία – Οι αρχές προειδοποιούν για κύματα 9 μέτρων στις ακτές του Ατλαντικού"

Συνελήφθησαν έξι άτομα σε αστυνομική επιχείρηση στη Φυλή για την πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας

Στη σύλληψη έξι ατόμων προχώρησε η ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια επιχείρησης που έγινε σήμερα το πρωί στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής, στη Δυτική Αττική. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ η επιχείρηση έγινε στο πλαίσιο σχεδιασμού για την πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας σε περιοχές και εστίες που διαπιστώνεται έντονη παραβατικότητα.

Στην επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, συμμετείχαν αστυνομικές δυνάμεις της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής/Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, ΟΠΚΕ, Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, με τη συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε 1 οικία, ελέχθησαν 87 άτομα και 41 οχήματα, προσήχθησαν 3 άτομα, βεβαιώθηκαν 9 παραβάσεις ΚΟΚ και κατασχέθηκαν 0,5 γρ. κοκαΐνης.

Παράλληλα, συνελήφθησαν 6 άτομα (3 για ρευματοκλοπή, 1 για ναρκωτικά και 2 περί ΚΟΚ), ενώ επιπλέον διεκόπη η παράνομη σύνδεση με το δίκτυο ΔΕΔΔΗΕ σε 3 οικίες, αναφέρθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Από την ΕΛΑΣ υπενθυμίζεται ότι ανάλογες ειδικές επιχειρήσεις σε περιοχές με όξυνση της παραβατικότητας έχουν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, μόνο το διάστημα από 11 Σεπτεμβρίου έως και 11 Οκτωβρίου, έγιναν 4.113 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 1.632 μετατράπηκαν σε συλλήψεις για διάφορα αδικήματα, όπως ενδεικτικά: παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, κλοπές, εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης, λειτουργία παράνομων χυτηρίων, παράνομη οπλοφορία, κ.λπ..

Τέλος όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «οι ειδικές επιχειρησιακές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας με σκοπό την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθησαν έξι άτομα σε αστυνομική επιχείρηση στη Φυλή για την πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας"

Τρόμος και θάνατος στη Γάζα: Εικόνες από τον ισραηλινό βομβαρδισμό στο μεγαλύτερο νοσοκομείο – IDF: Πλήξαμε ασθενοφόρο με μαχητές της Χαμάς

Με τη συμπλήρωση μίας εβδομάδας χερσαίων επιχειρήσεων και αεροπορικών βομβαρδισμών, ο πόλεμος εισέρχεται σε νέα φάση, με μάχες εντός αστικού ιστού για τον έλεγχο της πόλης της Γάζας που βάλλεται με σφοδρά πυρά. Άρματα μάχης έχουν εισβάλει στη Γάζα περικυκλώνοντας την πόλη, ενώ οι μάχες διεξάγονται σώμα με σώμα.

Το σκηνικό των εμπόλεμων συγκρούσεων συντάραξε βομβαρδισμός από το Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, με μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών, χωρίς να υπάρχει ακριβής αριθμός, εκεί όπου τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο τις τέσσερις εβδομάδες που διαρκεί ο πόλεμος.

«Ενημερώσαμε τον Ερυθρό Σταυρό, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο, για τη μετακίνηση τραυματιών με ασθενοφόρα από το νοσοκομείο Αλ Σίφα», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Χαμάς: 13 νεκροί και 26 τραυματίες από το πλήγμα σε ασθενοφόρο

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι από το ισραηλινό πλήγμα εναντίον ενός ασθενοφόρου στην είσοδο του Αλ Σίφα, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι.

Νωρίτερα, το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι έβαλε στο στόχαστρο το ασθενοφόρο υποστηρίζοντας ότι το χρησιμοποιούσε «ένα τρομοκρατικός πυρήνας της Χαμάς».

«Η σφαγή των ασθενοφόρων είχε ως αποτέλεσμα 13 νεκρούς και 26 τραυματίες» ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Χαμάς, ο Άσραφ αλ Κούντρα. Τα ασθενοφόρα «μετέφεραν πολλούς τραυματίες για να νοσηλευτούν στην Αίγυπτο», υποστήριξε.

IDF: Πλήξαμε ασθενοφόρο, το χρησιμοποιούσε η Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος έπληξε ένα ασθενοφόρο στην είσοδο του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι «το χρησιμοποιούσε ένας τρομοκρατικός πυρήνας της Χαμάς».
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στρατιώτες του εκτίμησαν ότι μια μονάδα της Χαμάς που βρισκόταν κοντά στη θέση τους χρησιμοποιούσε το ασθενοφόρο αυτό.

Το Ισραήλ υποστηρίζει επίσης ότι έχει πληροφορίες ότι η παλαιστινιακή οργάνωση χρησιμοποιεί ασθενοφόρα για να μεταφέρει μαχητές και όπλα.

Η Χαμάς έκανε λόγο για «δεκάδες νεκρούς και τραυματίες» από το σημερινό πλήγμα. Σε πλάνα που τράβηξε το Γαλλικό Πρακτορείο διακρίνονται τραυματισμένοι άνθρωποι γύρω από ένα κατεστραμμένο ασθενοφόρο.

«Σοκαρισμένος» δηλώνει ο γγ του ΠΟΥ

«Βαθύτατα σοκαρισμένος» δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους από το πλήγμα σε ασθενοφόρα στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το ξαναλέμε: οι ασθενείς, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τα κτίρια και τα ασθενοφόρα πρέπει να προστατεύονται συνεχώς. Πάντοτε», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ.
Η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, η Λιν Χέιστινγκς, εξέφρασε επίσης έντονη ανησυχία επειδή το πλήγμα αυτό στόχευε «ασθενείς που απομακρύνονταν για την ασφάλειά τους».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, μπήκε στο στόχαστρο «ένα κομβόι ασθενοφόρων που ετοιμαζόταν να μεταφέρει τραυματίες από το νοσοκομείο Αλ Σίφα» προς τα σύνορα με την Αίγυπτο.
Σε πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου διακρίνονται άμαχοι να μεταφέρουν αιμόφυρτους τραυματίες. Άλλοι τραυματίες κείτονται στο έδαφος, αφού προφανώς εκσφενδονίστηκαν από το ωστικό κύμα πάνω στα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στην άκρη του δρόμου.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς λέει ότι 16 από τα 35 νοσοκομεία της Γάζας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, είτε επειδή βομβαρδίστηκαν είτε επειδή δεν έχουν πλέον καύσιμα για τις γεννήτριές τους. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το ποσοστό κάλυψης των κλινών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα ανέρχεται στο 164%.

Η ΕΡΤ στην πρώτη γραμμή του πολέμου – Ρουκέτα της Χαμάς στη Σντερότ διέλυσε αυτοκίνητα τηλεοπτικών συνεργείων – Τις δραματικές στιγμές μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ

Η ΕΡΤ είναι στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Μία από τις ρουκέτες που εκτόξευσε η Χαμάς στην πόλη Σντερότ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, έπεσε δίπλα από τα τηλεοπτικά συνεργεία, ανάμεσά τους και το συνεργείο της ΕΡΤ και διέλυσε τα αυτοκίνητά τους. Ακριβώς δίπλα στο σημείο της έκρηξης βρισκόταν και σχολική μονάδα, που λειτουργούσε ως καταφύγιο. Τις δραματικές στιγμές μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γιώργος Σιδέρη.
«Κατευθυνθήκαμε στο καταφύγιο που είναι δίπλα στο σημείο που έπεσε η ρουκέτα, που είναι ένα σχολείο. Ήταν ελάχιστα τα δευτερόλεπτα που είχαμε στη διάθεσή μας για να προφυλαχτούμε» μεταδίδει ο Γιώργος Σιδέρης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρόμος και θάνατος στη Γάζα: Εικόνες από τον ισραηλινό βομβαρδισμό στο μεγαλύτερο νοσοκομείο – IDF: Πλήξαμε ασθενοφόρο με μαχητές της Χαμάς"

Σε ΦΕΚ η απαλλαγή των πληγέντων στη Θεσσαλία από συμμετοχή σε φάρμακα - εξετάσεις

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ με την οποία οι πληγέντες από την κακοκαιρία "Daniel"» του περασμένου Σεπτεμβρίου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, απαλλάσσονται από τη συμμετοχή στη χορήγηση φαρμάκων, εκτέλεση παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων.

Όπως ορίζεται στο ΦΕΚ, το οποίο συνυπογράφουν οι υπουργοί Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, όπως και οι υφυπουργοί, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, και Αθανάσιος Πετραλιάς και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, οι αποδεδειγμένα πληγέντες απαλλάσσονται από τη συμμετοχή τους έως και τις 31 Μαρτίου 2024.

Η απαλλαγή των δικαιούχων πραγματοποιείται κατά τον χρόνο έκδοσης των συνταγών, παραπεμπτικών και γνωματεύσεων, μέσω ειδικής και κατάλληλης παραμετροποίησης του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ και των συστημάτων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ως ανώτατο ποσό απαλλαγής ανά δικαιούχο ορίζεται το ποσό των εκατό (100) ευρώ, ενώ παράλληλα οι δαπάνες που αφορούν στην εκτέλεση παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων παροχών των δικαιούχων πληγέντων από την κακοκαιρία "Daniel" θα υποβάλλονται στον ΕΟΠΥΥ διακριτά, έτσι ώστε η πρόσθετη δαπάνη που προκαλείται από την απαλλαγή των δικαιούχων από τη συμμετοχή, να αναζητηθεί κατόπιν ειδικής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ΦΕΚ η απαλλαγή των πληγέντων στη Θεσσαλία από συμμετοχή σε φάρμακα - εξετάσεις"

Θεσσαλονίκη: Σε πενθήμερη αποχή προχωρούν οι δικηγόροι της πόλης

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν την ερχόμενη εβδομάδα οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, στα μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι δικηγόροι κάνουν λόγο για «στοχοποίηση» του κλάδου τους και τονίζουν ότι τα μέτρα αυτά «στοχεύουν στην οικονομική εξαθλίωση» των δικηγόρων.

Υπό αυτές τις συνθήκες αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να προχωρήσουν σε στοχευμένη αποχή από τις δίκες συμφερόντων του Δημοσίου, κατά το διάστημα 6 έως 8/11, και σε αποχή από όλες τις δίκες τις δύο επόμενες μέρες (9-10/11).

Από την αποχή εξαιρούνται υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, ποινικές υποθέσεις με κρατούμενους κ.ά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Σε πενθήμερη αποχή προχωρούν οι δικηγόροι της πόλης"

Δημοσκόπηση MRB: Διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το 65,5% – Νικητής ο Μητσοτάκης στο crash test των πολιτικών αρχηγών

Κυρίαρχος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης που διενήργησε η MRB για το OPEN, καθώς αναδεικνύεται νικητής στο… crash test των πολιτικών αρχηγών, την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, συγκεντρώνει χαμηλά ποσοστά. 

Οι ερωτηθέντες εκτιμούν στην πλειοψηφία τους πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς διάσπαση, όπως επίσης και ότι θα χάσει το ρόλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το crash test των πολιτικών αρχηγών

Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, το 40,1% απαντά πως μπορεί να τα αντιμετωπίσει καλύτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 8,2% απαντά ο Στέφανος Κασσελάκης, το 7,8% απαντά ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το 30,5% απαντά κανένας από τους τρεις.

Στα θέματα οικονομίας, το 33,2% απαντά πως μπορεί να τα αντιμετωπίσει καλύτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 11,1% απαντά ο Στέφανος Κασσελάκης, το 10,3% απαντά ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το 35,6% απαντά κανένας από τους τρεις.

Στα θέματα της καθημερινότητας, το 28,2% απαντά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα, το 15,1% απαντά ο Στέφανος Κασσελάκης, το 12,4% απαντά ο Νίκος Ανδρουλάκης. Κανένας από τους τρεις απαντά το 33,6%.
 
Για τον Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ

Το 60% απαντά πως η δημοσιοποίηση γεγονότων της προσωπικής ζωής του κ. Κασσελάκη επηρεάζει πολύ ή αρκετά αρνητικά την εικόνα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και το 16,6% απαντά πως επηρεάζει θετικά.
Το 78,2% εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί μετά τα τελευταία γεγονότα, ενώ το 13,9% πως θα μείνει ενωμένος.
Όσον αφορά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 65,5% εκτιμά πως το κόμμα θα διασπαστεί, ενώ το 32,5% πως θα μείνει ενωμένο.
Το 63,4% των ερωτηθέντων εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να παραμείνει κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το 28,1% πως θα διατηρήσει τη δεύτερη θέση.
Στην ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις ευρωεκλογές να αρθρώσει έναν ανανεωτικό αντιπολιτευτικό λόγο, το 66,4% απαντά αρνητικά και το 26,4% θετικά.

Οι συσπειρώσεις των κομμάτων

Η ΝΔ καταγράφει υψηλότατη συσπείρωση, στο 85,7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συσπείρωση 59,7%, με τους ψηφοφόρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μετακινούνται… παντού, όπως είπε ο Δημήτρης Μαύρος. Συγκεκριμένα:

Το 19,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνεται προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, το 5,8% προς το ΠΑΣΟΚ, το 4,6% προς το ΚΚΕ, το 4% προς το ΜέΡΑ25, και το 3,5% προ την Πλεύση Ελευθερίας.

Οι δημοφιλέστεροι πολιτικοί αρχηγοί

Ως προς τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών:

Δημήτρης Κουτσούμπας με 35,9% θετικές απόψεις
Κυριάκος Μητσοτάκης με 34,5% θετικές απόψεις
Νίκος Ανδρουλάκης με 25,6% θετικές απόψεις
Ζωή Κωνσταντοπούλου με 22,7% θετικές απόψεις
Κυριάκος Βελόπουλος με 21% θετικές απόψεις
Στέφανος Κασσελάκης με 18% θετικές απόψεις
Δημήτρης Νατσιός με 7,1% θετικές απόψεις
Βασίλης Στίγκας με 4,7% θετικές απόψεις

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση MRB: Διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το 65,5% – Νικητής ο Μητσοτάκης στο crash test των πολιτικών αρχηγών"

Η κακοκαιρία φέρνει χαλάζι σε μεγάλο μέγεθος – Χάρτες με τις περιοχές που θα σαρώσει

Ο καιρός αναμένεται να αλλάξει ξανά από την νέα κακοκαιρία που θα σαρώσει τη χώρα και αναμένεται να φέρει χαλάζι σε μεγάλο μέγεθος, ενώ σχετικοί χάρτες δείχνουν τις περιοχές που θα επηρεαστούν.

Συγκεκριμένα, το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου αναφέρει ότι οι χαλαζοπτώσεις αναμένονται τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (3/11) στα Βόρεια Επτάνησα και την Ήπειρο.

Επίσης, θα συνεχιστούν το Σάββατο (4/11) σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, και σε νησιωτικά τμήματα του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ακολουθούν προγνωστικοί χάρτες που παρουσιάζουν την γεωγραφική κατανομή των φαινομένων κατά τα τρίωρα 05:00-08:00, 11:00-14:00 και 14:00-17:00 του Σαββάτου:

Ακόμη, αναμένεται υψηλός κυματισμός με σημαντικό ύψος κύματος άνω των 4 μέτρων το Σάββατο 04/11 στο Βόρειο Αιγαίο, λόγω των θυελλωδών νοτίων ανέμων, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί:

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η κακοκαιρία φέρνει χαλάζι σε μεγάλο μέγεθος – Χάρτες με τις περιοχές που θα σαρώσει"

Πάτρα: Νεαροί Ρομά επιτέθηκαν σε ηλικιωμένο - Χτύπησε στο κεφάλι και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο!

Σε εφιάλτη εξελίχθηκε για 85χρονο, χθεσινοβραδινή βόλτα, στην περιοχή των Ζαρουχλεΐκων, στην Πάτρα.

Ομάδα νεαρών Ρομά, του επιτέθηκε και ένας εξ αυτών, τον έσπρωξε με αποτέλεσμα να πέσει στο δρόμο και να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι!

Ο ηλικιωμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Στις Αρχές Ασφαλείας σήμανε συναγερμός και το πρωί της Παρασκευής, αστυνομικοί συνέλαβαν έναν από τους νεαρούς, ο οποίος και φέρεται να είναι αυτός που έσπρωξε τον ηλικιωμένο.

Πρόκειται μάλιστα για ανήλικο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αστυνομικοί συνέλαβαν και τον πατέρα του για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Τα κίνητρα της επίθεσης των δραστών ερευνώνται από την Αστυνομία.

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Νεαροί Ρομά επιτέθηκαν σε ηλικιωμένο - Χτύπησε στο κεφάλι και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο!"

Ρουκέτα της Χαμάς έπεσε κοντά στα ελληνικά τηλεοπτικά συνεργεία στην Sderot στο Ισραήλ – Τρύπες στο αυτοκίνητο του ΣΚΑΪ

Ρουκέτα της Χαμάς έπεσε κοντά στα ελληνικά τηλεοπτικά συνεργεία στην Sderot στο Ισραήλ προκαλώντας υλικές ζημιές. Μεταξύ αυτών στο σημείο βρισκόταν και το τηλεοπτικό συνεργείο του ΣΚΑΪ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στο Ισραήλ, Σταύρος Ιωαννίδης, το αυτοκίνητο με το οποίο μετακινούνταν έχει τρύπες από τα θραύσματα της ρουκέτας.

Για το MEGA, ο Λεωνίδας Καπερναράκος μετέδωσε «Συγγνώμη αν δεν σας ακούω, κάποιο πρόβλημα με τα αυτιά μου καθώς η ρουκέτα έπεσε στα 10 μέτρα. Πριν από περίπου 4-5 λεπτά ήρθαν στρατιώτες του Ισραήλ και μας είπαν να εκκενώσουμε τον χώρο και ότι έχουμε 5 με 7 δευτερόλεπτα.

Είμαστε δεκάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο και η ρουκέτα ήρθε ακριβώς στο σημείο που γίνονται οι ζωντανές συνδέσεις. Εδώ έχουμε ένα μικρό καταφύγιο και προσπαθούμε να το εκμεταλλευτούμε όλοι. Ξεκίνησε μια ντουντούκα, ένα περιπολικό να μας ειδοποιεί, μετά οι σειρήνες αλλά δεν προλάβαμε να προφυλαχθούμε»

Ο Γιώργος Σιδέρης για την ΕΡΤ, μετέδωσε: «Όλα τα δίκτυα αυτή τη στιγμή έχουν διακόψει για να μεταδώσουν την είδηση.

Αυτοκίνητο ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού, έχει θραύσμα. Το δικό μας αυτοκίνητο έχει σπάσει το πίσω τζάμι. Το καταφύγιο είναι ακριβώς πίσω μας. Το καταφύγιο είναι ένα σχολείο, είναι από σκληρό σκυρόδεμα κατασκευασμένο.

Ήταν ελάχιστα τα δευτερόλεπτα που είχαμε στη διάθεσή μας. Έσκασε η ρουκέτα που ήρθε από τη Λωρίδα της Γάζας, είναι μια από αυτές που δεν κατάφερε το Iron Dome να αναχαιτίσει»

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρουκέτα της Χαμάς έπεσε κοντά στα ελληνικά τηλεοπτικά συνεργεία στην Sderot στο Ισραήλ – Τρύπες στο αυτοκίνητο του ΣΚΑΪ"

Καιρός αύριο: Επιδείνωση με καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Ο καιρός αύριο Σάββατο (4/11/2023) θα δώσει βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία και από το μεσημέρι στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανώς πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.

Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της στα δυτικά και τα βόρεια κατά 4 με 5 βαθμούς Κελσίου και θα φθάσει τους 20 με 22 βαθμούς. Στις υπόλοιπες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 25 με 27 και στα νησιά του Αιγαίου τοπικά τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Από το απόγευμα δυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Ύφεση των φαινομένων αναμένεται από αργά το απόγευμα.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και από αργά το απόγευμα δυτικοί.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη δυτική Μακεδονία και από τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, αλλά βαθμιαία μετά το απόγευμα και από τα δυτικά αναμένεται εξασθένηση.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι τοπικά ισχυρές. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μικρής διάρκειας.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και πρόσκαιρα 8 μποφόρ. Από το απόγευμα σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα μετά το μεσημέρι αυξημένες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ και από το βράδυ δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες που βαθμιαία θα ενταθούν. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις που αργά το απόγευμα θα αυξηθούν και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 8 και τοπικά στα βόρεια έως 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα το μεσημέρι ισχυρές.
Άνεμοι: Νότιοι 5 με 7 μποφόρ. Από το απόγευμα σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Επιδείνωση με καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις"

Αχιλλέας Μπέος: «Όταν ο Λιάγκας και η Σκορδά είπαν ότι δεν θέλουν να γίνει γκέι το παιδί τους, δεν υπήρχε ομοφοβία;»

Ο επανεκλεγείς δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, έδωσε την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την εκλογή του στην εκπομπή «TLive» με την Τατιάνα Στεφανίδου. Εκεί μίλησε για όλα, ενώ αναφέρθηκε και στον Στέφανο Κασσελάκη και όλα όσα είπε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν ερωτήθηκε από την παρουσιάστρια για τον λόγο που προέβη σε εκείνες τις δηλώσεις κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ο ίδιος είπε πως «ελευθερία λόγου και έκφρασης δεν έχετε μόνο εσείς οι δημοσιογράφοι, είναι για όλο τον κόσμο. Και εγώ έχω το δικαίωμα να εκφραστώ ελεύθερα. Με τη συγκεκριμένη δήλωση, ο μόνος που βλάφτηκε ήμουν εγώ και κανένας άλλος. Δεν ήταν λάθος, εξέφρασα μία αλήθεια, μία πεποίθηση. Με το συγκεκριμένο ποσοστό των ανθρώπων, δεν έχω κανένα πρόβλημα και η προσωπική ζωή τους δεν με αφορά» είπε αρχικά ο Αχιλλέας Μπέος.

Στη συνέχεια, για εκείνο το περιστατικό, ο ίδιος ανέφερε:

«Όμως, δεν θα μου επιβληθούν, να αποδεχτώ με το έτσι θέλω μια μερίδα ανθρώπων. Τελεία και παύλα. Και ούτε οι λίγοι, θα γίνουν πολλοί. Είμαι Έλληνας, χριστιανός ορθόδοξος και δεν μπορούν να μου επιβάλλουν να αποδεχτώ αυτό το θέμα. Ξεκάθαρα πράγματα. Κι όταν ένας αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώνει ότι θέλει δύο αγόρια, δηλαδή θα επιλέξει το φύλο του παιδιού του; Το κορίτσι θα το πνίξεις; Αυτές οι δηλώσεις θέλανε κριτική. Εγώ απάντησα ειλικρινέστατα αυτό που αισθάνομαι εγώ και πολύς κόσμος δεν μπορεί να πει. Το είπα εγώ με τον τρόπο το δικό μου, είμαι ειλικρινής. Τον αδίκησα τον εαυτό μου».

Για τα σχόλια που έκαναν όλοι σχετικά με τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη και τα δύο αγόρια που θέλει να αποκτήσει με τον σύζυγό του, ο Αχιλλέας Μπέος είπε πως «το ίδιο πράγμα είπαμε αλλά οι άλλοι το είπαν πιο κομψά. Εγώ λοιπόν είμαι λαϊκός άνθρωπος και εξέφρασα την αντίθεσή μου σε αυτά που είπε ο Στέφανος Κασσελάκης. Για μένα αυτό το θέμα έχει τελειώσει, το ξαναλέω. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Καλά κάνουν, έχω πολλούς φίλους. Ήταν λάθος».

Για να υπερασπιστεί ακόμα πιο σθεναρά τον εαυτό του, ο Αχιλλέας Μπέος είπε πως «το ίδιο πράγμα είπε και πριν από 2-3 χρόνια ο Γιώργος Λιάγκας και η Φαίη Σκορδά, ότι ‘’εγώ το παιδί μου δεν θέλω να γίνει γκέι’’. Εκεί δεν υπάρχει ομοφοβία; Εγώ είμαι ομοφοβικός; Το είπε δημόσια στην τηλεόραση ο Γιώργος Λιάγκας και η Φαίη Σκορδά ότι δεν θέλει το παιδί του να γίνει γκέι. Και δεν το είπε μία, αλλά 15 φορές. Παίζει παντού διαδικτυακά».

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο Αχιλλέας Μπέος κατέληξε πως «θα μπορούσα να το έχω πει διαφορετικά, να τον αποκαλέσω γκέι ή ομοφυλόφιλο και να μην συνέβαινε τίποτα. Μην κοιτάμε τους τύπους αλλά να κοιτάμε την ουσία. Αυτή είναι η άποψή μου. Δεν είχα πρόθεση να θίξω το κομμάτι αυτών των ανθρώπων. Έκανα επίθεση στον συγκεκριμένο άνθρωπο που ήρθε ως αρχηγός κόμματος και είπε αυτά που είπε. Ήταν πιο σοβαρά αυτά που είπε (σ.σ. για τα παιδιά που θέλει να αποκτήσει με τον σύντροφό του), παρά αυτά που είπα εγώ. Και για πολύ κόσμο».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αχιλλέας Μπέος: «Όταν ο Λιάγκας και η Σκορδά είπαν ότι δεν θέλουν να γίνει γκέι το παιδί τους, δεν υπήρχε ομοφοβία;»"

Συμμορία από την Αθήνα «άνοιγε» σπίτια σε Λάρισα, Αγρίνιο, Τρίκαλα και Άρτα - Εξιχνιάστηκαν 15 κλοπές

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές από οικίες σε διάφορες περιοχές της επαρχίας και κυρίως σε Λάρισα, Αγρίνιο, Τρίκαλα και Άρτα.

Για την υπόθεση, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (1/11) αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και Δυτική Αττική, όπου συνελήφθησαν 2 μέλη της συμμορίας κατηγορούμενοι για -κατά περίπτωση- σύσταση συμμορίας που διαπράττει διακεκριμένες κλοπές κατ' εξακολούθηση και για παράβαση των νόμων για τα όπλα, τα ναρκωτικά και τους αλλοδαπούς, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμα 1 άτομο.

Εξάρθρωση συμμορίας που διέπραττε διαρρήξεις οικιών στην επαρχία – 2 συλλήψεις – 15 εξιχνιάσεις

Σύμφωνα με την έρευνα της Αστυνομίας τα μέλη της συμμορίας είχαν συγκροτηθεί σε εγκληματική ομάδα, έχοντας διακριτούς ρόλους, με σκοπό τη διάπραξη κλοπών σε οικίες σε περιοχές της επαρχίας, δρώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία και αποκομίζοντας με αυτόν τον τρόπο παράνομο περιουσιακό όφελος.

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία και συγκεκριμένα:

• με «επιχειρησιακά» οχήματα, τα οποία ήταν ενοικιαζόμενα, κατόπτευαν τους υποψήφιους στόχους τους, ενώ παράλληλα κατέστρωναν το καλύτερο δυνατό σχέδιο, για την επίτευξη του σκοπού τους,

• κινούνταν κυρίως στις επαρχιακές πόλεις της Λάρισας, Αγρινίου, Τρικάλων και Άρτας,

• επιβεβαίωναν την απουσία των ενοίκων και με ειδικά εργαλεία παραβίαζαν συνήθως τις κεντρικές θύρες και

• μετά την τέλεση των πράξεων τους, επέστρεφαν στην Αθήνα, όπου και διοχέτευαν τη λεία τους σε ενεχυροδανειστήρια.

klopes_symmoria2

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΑΣ, χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης της συμμορίας είναι το επίπεδο οργάνωσης και το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας των μελών της, που κατείχαν διάφορα κλειδιά και ειδικά εργαλεία, με τα οποία όχι μόνο προέβαιναν στη διάρρηξη θυρών αλλά κατασκεύαζαν και νέους μηχανισμούς, στοχεύοντας έτσι ακόμα και σύγχρονης τεχνολογίας κλειδαριές.

Συνολικά από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν -μεταξύ άλλων- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• πλήθος χρυσαφικών και κοσμημάτων,

• πλήθος αυτοσχέδιων και μη διαρρηκτικών εργαλείων (ηλεκτρικών και χειρός),

• διάφορες ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές,

• πλήθος μηχανισμών κλειδαριών οικιών,

• γυαλιά ηλίου διαφόρων εταιρειών,

• φορητοί ασύρματοι,

• σπαθί τύπου κατάνα και 3 αναδιπλούμενοι σουγιάδες,

• 2 οχήματα,

• κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim,

• ζυγαριά ακριβείας και ποσότητα ναρκωτικών ουσιών,

• ρούχα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους κατηγορούμενους κατά την τέλεση των κλοπών.


klopes_symmoria3

Από τις μέχρι τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί συνολικά 15 περιπτώσεις κλοπών σε οικίες σε Λάρισα, Αγρίνιο Τρίκαλα και Άρτα, ενώ το συνολικό παράνομο οικονομικό όφελος της συμμορίας υπερβαίνει το ποσό των 53.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι κατά το παρελθόν έχουν απασχολήσει τις Αρχές για παρόμοια αδικήματα, με έναν εξ αυτών να έχει εμπλοκή σε εγκληματική δραστηριότητα σε τουλάχιστον δύο ακόμα χώρες της Ευρώπης, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συμμορία από την Αθήνα «άνοιγε» σπίτια σε Λάρισα, Αγρίνιο, Τρίκαλα και Άρτα - Εξιχνιάστηκαν 15 κλοπές"

LIVE: Το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ - «Η Πλημμύρα του Αλ Άκσα εφαρμόστηκε 100% από τη Χαμάς»

Δημόσια ομιλία δίνει αυτή την ώρα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα. Διεθνείς αναλυτές εκφράζουν ανησυχίες για το αν θα προαναγγείλει κλιμάκωση των επιθέσεων κατά του Ισραήλ.

Στην αρχή της ομιλίας του στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής εξύμνησε τους «πεσόντες μάρτυρες» της Χεζμπολάχ και τις υπόλοιπες ομάδες που πολεμούν το Ισραήλ, καθώς και τους αμάχους που έχασαν τη ζωή τους.

«Ξεκινάω εκφράζοντας τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των πεσόντων εδώ στον Λίβανο και ταυτόχρονα σας συγχαίρουμε καθώς τα αγαπημένα σας πρόσωπα κέρδισαν την τιμή του μάρτυρα», είπε.

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ εξέφρασε επίσης τα «συλλυπητήρια» του αλλά «και τα συγχαρητήρια του» στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στη Γάζα και την Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς μέσα στο Ισραήλ. «Η πλημμύρα του Αλ – Άκσα απλώθηκε σε περισσότερα μέτωπα» τόνισε.

«Η μεγάλη επιχείρηση Πλημμύρας του Αλ Άκσα αποφασίστηκε και εφαρμόστηκε 100% στην Παλαιστίνη. Η απόλυτη μυστικότητα είναι αυτό που εξασφάλισε την επιτυχία της επιχείρησης στις 7 Οκτωβρίου. Δεν μας ενόχλησε η απόκρυψη του σχεδίου επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς».

«Οι ΗΠΑ είναι απόλυτα υπεύθυνες για τον πόλεμο στη Γάζα. Οι ΗΠΑ βάζουν εμπόδια στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», είπε και χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως διαβολική δύναμη κάνοντας επίκληση στη Χιροσίμα και αλλού.

«Το είδαμε στις οθόνες μας: Γυναίκες, παιδιά, μωρά να βρίσκονται κάτω από ερείπια για την ανεξαρτησία τους», είπε.

Επίσης, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ χαιρέτισε όλους όσοι βρίσκονται στους δρόμους εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους, όπως και το Ιράκ και την Υεμένη που έχουν εμπλακεί στον «ιερό πόλεμο».

«Δεν είναι μυστικό πουθενά στον κόσμο ο πόνος των Παλαιστινίων», είπε χαρακτηρίζοντας ως βάρβαρη την κυβέρνηση του Ισραήλ.

«Χιλιάδες Παλαιστίνιοι βρίσκονται φυλακισμένοι και υποφέρουν και κανείς δεν κουνάει το δάχτυλό του».

Και πρόσθεσε:

«Η αληθινή μας δύναμη βρίσκεται στη σταθερή μας πίστη, την ακλόνητη πεποίθηση, την αφοσίωσή μας και τη δέσμευσή μας στον σκοπό».

«Πρόκειται για μια απρόσκοπτη μάχη σε ανθρώπινο, ηθικό και θρησκευτικό επίπεδο. Είναι το πιο εμφανές, το πιο ειλικρινές και το πιο ευγενές», είπε και υπογράμμισε ότι «η αληθινή μας δύναμη βρίσκεται στη σταθερή μας πίστη, την ακλόνητη πεποίθηση, την αφοσίωσή μας και τη δέσμευσή μας στον σκοπό».

«Έπρεπε να υπάρξει ένα σημαντικό γεγονός που θα ταρακούνησε τη σφετεριστική οντότητα και τους υποστηρικτές της στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο και αυτό ήταν όταν έλαβε χώρα η ευλογημένη επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου».

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ εκθείασε την επίθεση της Χαμάς χαρακτηρίζοντάς την ως «σεισμό» και «ένδοξη επιχείρηση». «Θα συνεχίσει να θάβει το Σιωνικό καθεστώς».

«Οι συνθήκες στην Παλαιστίνη τα τελευταία χρόνια ήταν εξαιρετικά σκληρές, ειδικά με αυτήν την εξτρεμιστική, ανόητη, ανόητη και άγρια κυβέρνηση», είπε.

«Όλες οι θυσίες στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και σε άλλα μέτωπα είναι σημαντικές».

«Η απόφασή τους ήταν σοφή και άξια όλων αυτών θυσιών», πρόσθεσε.

«Η επιχείρηση (σ.σ της Χαμάς) έχει στρατηγικές και υπαρξιακές επιπτώσεις και θα αφήσει τις συνέπειές της στο παρόν και το μέλλον του Ισραήλ», τόνισε και συνέχισε:

«Αυτό που συνέβη επιβεβαιώνει ότι το Ιράν δεν ασκεί καμία απολύτως κηδεμονία στις φατρίες της Αντίστασης και ότι οι πραγματικοί λήπτες των αποφάσεων είναι οι ηγέτες της Αντίστασης».

Συνεχίζοντας, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ άφησε αιχμές για «τις χώρες σε όλο τον κόσμο που στέλνουν τους προέδρους τους, τους υπουργούς τους, τους στρατηγούς τους, τα οπλοστάσια τους, τα δισεκατομμύρια τους» για να στηρίξουν ιόπως είπε- αυτήν την «παράνομη οντότητα» (σ.σ το Ισραήλ).

Και συμπλήρωσε:

«Λένε ότι ο στόχος τους είναι να τελειώσουν τη Χαμάς και να πάρουν πίσω τους ομήρους. Τους έχετε δει ποτέ να είναι ικανοί να πάρουν πίσω ομήρους, χωρίς να έχουν προβεί προηγουμένως σε διαπραγματεύσεις; Ποτέ δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο».

«Οι περισσότεροι θάνατοι στη Γάζα είναι γυναίκες και παιδιά. Οι περισσότεροι νεκροί είναι άμαχοι. Σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια, ναοί έχουν ισοπεδωθεί και ο πλανήτης απλά παρακολουθεί», επισήμανε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Ο Νασράλα υπογράμμισε ότι η επιχείρηση της Χαμάς δημιούργησε μια νέα ιστορική φάση στη μάχη με το Ισραήλ. «Ήταν σωστή, σοφή και θαρραλέα, ότι ήρθε στο σωστό timing», είπε και τόνισε ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του Ισραήλ τώρα είναι να βάζει στόχους που δεν μπορεί να επιτύχει.

Επίσης, τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δείχνει την ανοησία και την ανικανότητα του Ισραήλ γιατί αυτό που κάνουν είναι να σκοτώνουν παιδιά και γυναίκες.

«Για έναν ολόκληρο μήνα το Ισραήλ δεν έχει καμία στρατιωτική επιτυχία», τόνισε και πρόσθεσε:

«Μόνο σύγχυση και φόβο. Αυτό κάνουν οι Ισραηλινοί δεκαετίες τώρα. Ό,τι γίνεται στη Γάζα αποκαλύπτει και αποδεικνύει ξανά τη βίαιη και βάρβαρη φύση του Ισραήλ».

«Αυτοί που μένουν στη σιωπή πρέπει να πάρουν θέση αν θέλουν να λέγονται πιστοί και θρησκευόμενοι και να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε με νόημα ο Νασράλα.

Σε συναγερμό το Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι δήλωσε νωρίτερα ότι ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε «υψηλό επίπεδο συναγερμού» στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενόψει της ομιλίας που εκφωνεί σήμερα ο Χασάν Νασράλα.

Ο Χαγκάρι ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει σε επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα. Αναφέροντας ότι είναι προετοιμασμένοι και στο βόρειο μέτωπο, ο Χαγκάρι είπε ότι «το Ιράν ενθαρρύνει τις δυνάμεις πληρεξουσίων εναντίον του Ισραήλ, θα ανταποδώσουμε σε όλα τα μέτωπα σε οποιαδήποτε απειλή. Υπάρχει υψηλός συναγερμός στο βόρειο τμήμα».

Ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Νασράλα αναμένεται ότι η κύρια ατζέντα της ομιλίας του θα είναι οι επιθέσεις του Ισραήλ στην αποκλεισμένη Γάζα και ότι θα δώσει στοιχεία για τη στάση της Χεζμπολάχ στο θέμα αυτό.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " LIVE: Το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ - «Η Πλημμύρα του Αλ Άκσα εφαρμόστηκε 100% από τη Χαμάς» "

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εννέα οικογένειες κατέθεσαν μήνυση κατά της Χαμάς στο Διεθνές Δικαστήριο

Ο Γάλλος δικηγόρος Φρανσουά Ζιμερέ ανακοίνωσε σήμερα στο Παρίσι πως κατέθεσε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) μήνυση για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία εξ ονόματος εννέα οικογενειών ισραηλινών θυμάτων της επίθεσης που πραγματοποίησε στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς.

Ο Ζιμερέ ζητάει επίσης από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ να «εξετάσει το ενδεχόμενο να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος των ηγετών της Χαμάς», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος απ' αυτό το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα, «είναι η εκτέλεση ενός γενοκτονικού σχεδίου την οποία ανέλαβαν οι αυτουργοί της επίθεσης», εκτιμά ο Ζιμερέ. «Πρέπει να υπερασπιστούμε την αλήθεια, οι ωμότητες αυτές πρέπει να γίνουν γνωστές και να εγγραφούν στη συλλογική μνήμη», προσθέτει.

Ο δικηγόρος έχει εντολή από εννέα οικογένειες ισραηλινών θυμάτων, «που ήταν όλα άμαχοι και πολλοί βρίσκονταν στο ρέιβ πάρτι 'Tribe of Nova', ένα φεστιβάλ μουσικής, τόπος συναντήσεων και ειρήνης στην έρημο Νεγκέβ».

Στη μήνυση αυτή διευκρινίζεται «πως οι τρομοκράτες της Χαμάς δεν αρνούνται τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν, τα οποία εξάλλου τεκμηρίωσαν και αναμετέδωσαν ευρέως, και η πραγματικότητα των γεγονότων δεν μπορεί ως εκ τούτου να αμφισβητηθεί».

«Απέναντι στη βαρβαρότητα, η ισχύς του δικαίου πρέπει να επικρατήσει», δήλωσε ο Ζιμερέ σήμερα το πρωί μιλώντας στο ραδιοσταθμό Radio classique.

«Είμαι επιφυλακτικός με τους υπερβολικούς χαρακτηρισμούς. Όμως έχω αντιληφθεί με τις ομάδες μου πως ο χαρακτηρισμός της γενοκτονίας (...) ισχύει νομικά», επισήμανε στο ραδιόφωνο.

Ο δικηγόρος στράφηκε στο ΔΠΔ επειδή είναι «ο κληρονόμος» της δίκης της Νυρεμβέργης, «είναι το καλύτερο που έχει κατασκευάσει η διεθνής κοινότητα ακριβώς για να αντιμετωπίσει τις μαζικές ωμότητες».

Κάθε άτομο ή ομάδα μπορεί να καταθέσει ένα φάκελο προς διερεύνηση στον εισαγγελέα του ΔΠΔ, όμως το δικαστήριο, που έχει την έδρα του στη Χάγη, δεν είναι υποχρεωμένο να επιληφθεί της υπόθεσης.

Εκπρόσωπος του ΔΠΔ δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει την παραλαβή του φακέλου, όταν ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το ΔΠΔ, το οποίο ιδρύθηκε το 2002 για να δικάζει τις χειρότερες ωμότητες που διαπράττονται στον κόσμο, είχε αρχίσει το 2021 μια έρευνα για φερόμενα ως εγκλήματα πολέμου στα Παλαιστινιακά Εδάφη, κυρίως για φερόμενα ως εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, τη Χαμάς και τις άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου, ο Καρίμ Χαν, δήλωσε πως η εντολή του ισχύει και για τα εγκλήματα που φέρεται ότι έχουν διαπραχθεί στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όμως οι ομάδες του δεν έχουν μπορέσει να μπουν μέσα στη Γάζα ούτε στο Ισραήλ, το οποίο δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.

Νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αμφότερα τα στρατόπεδα θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για εγκλήματα πολέμου.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στο Ισραήλ: Εννέα οικογένειες κατέθεσαν μήνυση κατά της Χαμάς στο Διεθνές Δικαστήριο"

Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις με όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Ποιοι εξαιρούνται από την ενίσχυση

Τις λεπτομέρειες που επιδόματος των ενεργειακά ευάλωτων καταναλωτών διευκρινίζει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος δημοσίευσε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το ύψος του επιδόματος, σε ποιους θα δοθεί, πως γίνεται η αίτηση αλλά και ποιοι εξαιρούνται.

1. Ποιοι/ποιες είναι οι δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης;

Οι δικαιούχοι εκτιμώνται περίπου σε 1,2 εκατ. και είναι όσοι/όσες πληρούν, σωρευτικά, τα παρακάτω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

α) οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο,

β) κύκλο εργασιών από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 80.000 ευρώ (μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες) και

γ) αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

2. Ποιο είναι το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης και πώς υπολογίζεται;

Το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης για κάθε μήνα θα ανέλθει σε 60 ευρώ επί τις βαθμοημέρες του κάθε οικισμού.

Λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του ένα), το υπολογιζόμενο ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και αντιστοίχως τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση κατ’ ανώτατο όριο. Με βάση τα παραπάνω, το εύρος της τρίμηνης ενίσχυσης κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ.

3. Τα τετραγωνικά μέτρα της οικίας μου επηρεάζουν το ποσό της ενίσχυσης;

Όχι, τα τετραγωνικά της οικίας του δικαιούχου δεν αποτελούν παράμετρο στον υπολογισμό της έκτακτης ενίσχυσης για τους ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές.

4. Μπορώ να λάβω την έκτακτη ενίσχυση εφόσον λαμβάνω, ήδη, το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή άλλες μορφές θέρμανσης;

Από την έκτακτη ενίσχυση εξαιρούνται όσοι/όσες λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλες μορφές θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2023/2024. Επιπρόσθετα, εξαιρούνται όσοι/όσες ανήκουν στα Κοινωνικά Τιμολόγια, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδότηση μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

5. Πώς θα κάνω αίτηση για την έκτακτη ενίσχυση θέρμανσης για ηλεκτρική ενέργεια;

Οι αιτήσεις γίνονται μέσω της πλατφόρμας «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ, στην οποία θα υποβάλλονται αιτήσεις για ένταξη στο Μητρώο της έκτακτης ενίσχυσης. Επισημαίνεται ότι κάθε νοικοκυριό μπορεί να υποβάλει μία αίτηση, καταχωρώντας τον αριθμό παροχής της κύριας κατοικίας του.

6. Τί στοιχεία θα πρέπει να αναγράφονται στην αίτηση για την έκτακτη ενίσχυση θέρμανσης;

Στην αίτηση αναγράφονται, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα στοιχεία:

α) ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,

β) το ονοματεπώνυμό του,

γ) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,

δ) ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,

ε) η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,

στ) το ΑΦΜ του προσώπου στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος και το ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή που έκδωσε τον τελευταίο διαθέσιμο λογαριασμό και

ζ) τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Αφού ελεγχθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια από την ΑΑΔΕ, αποστέλλονται τα στοιχεία ΑΦΜ δικαιούχου, ΑΦΜ που εκδίδεται ο λογαριασμός, ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή, ο αριθμός παροχής ρεύματος κύριας κατοικίας και το ύψος της επιδότησης που δικαιούται στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να τα κοινοποιήσει στους προμηθευτές και να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης.

7. Ποιος/ποια υποβάλλει την αίτηση για την έκτακτη ενίσχυση;

Το επίδομα δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού και η αίτηση υποβάλλεται από τον υπόχρεο σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή από έναν εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

8. Πώς θα εφαρμοστεί η ενίσχυση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας;

Η έκπτωση θα εφαρμοστεί στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (έναντι ή εκκαθαριστικό) που αφορούν στην περίοδο ενίσχυσης (1η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2024).

Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

9. Θα πρέπει να υποβάλλω κάποιο αποδεικτικό του λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μου στην εφαρμογή «ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ»;

Ο δικαιούχος – καταναλωτής ρεύματος θα πρέπει να καταχωρεί στην πλατφόρμα τα απαιτούμενα στοιχεία των λογαριασμών ρεύματος.

Για την καταχώριση των στοιχείων του λογαριασμού υποβάλλεται ο αριθμός του λογαριασμού ρεύματος, το συνολικό ποσό/αξία του λογαριασμού, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) και η επωνυμία του προμηθευτή, το ΑΦΜ του δικαιούχου στο οποίο εκδόθηκε ο λογαριασμός, ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στο λογαριασμό και πρέπει να αντιστοιχεί στον αριθμό παροχής κύριας κατοικίας που δηλώθηκε κατά την αίτηση και η περίοδος κατανάλωσης που αφορά ο λογαριασμός ρεύματος.

Επισημαίνεται ότι λαμβάνονται υπόψη οι λογαριασμοί που αφορούν στην περίοδο κατανάλωσης από 1η Ιανουαρίου 2024 έως 31 Μαρτίου 2024 και θα πρέπει να αναρτάται στην πλατφόρμα το συνολικό ποσό της δαπάνης.

10. Μπορώ να υποβάλλω τα αποδεικτικά κατανάλωσης ρεύματος που αφορούν στην περίοδο επιδότησης σταδιακά;

Η υποβολή των στοιχείων των δαπανών που προκύπτουν από τους λογαριασμούς που αφορούν στην περίοδο επιδότησης δύναται να γίνει σταδιακά, κατά την έκδοση του εκάστοτε λογαριασμού. Σε κάθε περίπτωση, ο δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει, έως και 15 Σεπτεμβρίου 2024, τα στοιχεία για το σύνολο των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί για την παροχή του και αφορούν σε κατανάλωση της περιόδου ενίσχυσης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις με όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Ποιοι εξαιρούνται από την ενίσχυση"

Συμφωνία ΔΕΗ για την εξαγορά της Κωτσόβολος – Στα 200 εκατ. ευρώ το deal με την Currys

Με τίμημα 200 εκατ. ευρώ ολοκληρώνεται η συμφωνία απόκτησης της Κωτσόβολος από την ΔΕΗ μετά από συμφωνία που υπογράφτηκε με την Currys plc. Όπως ανακοινώθηκε, στο τίμημα δεν υπολογίζεται ο δανεισμός, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ενώ εξαιρούνται οι μισθώσεις κατά το IFRS 16.

Η συμφωνία για εξαγορά της Κωτσόβολος αποτελεί για τη ΔΕΗ μία στρατηγική κίνηση μετασχηματισμού, σε μία αγορά που αλλάζει σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η εποχή της ενεργειακής μετάβασης και του νέου εξηλεκτρισμού δημιουργεί έναν ολόκληρο νέο κόσμο λύσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με την εξαγορά της Κωτσόβολος η ΔΕΗ προχωράει ακόμη γρηγορότερα στον μετασχηματισμό της σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών.

Η Κωτσόβολος είναι ένα πολύ δυνατό και αγαπημένο brand στην Ελληνική αγορά. Η εταιρεία διαθέτει 95 καταστήματα, σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα 27 megastores. Επιπλέον του εκτεταμένου δικτύου φυσικών καταστημάτων, η Κωτσόβολος διαθέτει ένα ολοκληρωμένο, πανελλαδικό δίκτυο, εφοδιαστικής αλυσίδας με δικές της αποθήκες, ιδιόκτητο στόλο οχημάτων και ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών για εγκαταστάσεις των συσκευών. Διαθέτει ένα πολυκαναλικό (omnichannel) δίκτυο πωλήσεων που, εκτός από τα φυσικά καταστήματα, περιλαμβάνει call center και ένα επιτυχημένο e-shop (kotsovolos.gr).

Για την οικονομική χρήση 1.5.2022 – 29.4.2023, η Κωτσόβολος είχε κύκλο εργασιών €733 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με το 2022, το EBITDA διαμορφώθηκε σε €49 εκατ. (στη βάση του IFRS 16) και ο τραπεζικός δανεισμός ήταν σχεδόν μηδενικός. Τα παραπάνω αποτελέσματα που παράχθηκαν στο πλαίσιο του επιτυχημένου management της Κωτσόβολος δημιουργούν θετικές προσδοκίες για τα μεγέθη της επόμενης οικονομικής χρήσης.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης, δήλωσε: «Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η ΔΕΗ θα είναι μία άλλη εταιρεία: Ένας ολοκληρωμένος, πελατοκεντρικός πάροχος προϊόντων και υπηρεσιών σε ψηφιακό και φυσικό επίπεδο. Η εξαγορά της Κωτσόβολος, ως μέρος του επενδυτικού μας πλάνου ύψους €9 δισ., επιταχύνει σημαντικά την υλοποίηση του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού, ο οποίος βασίζεται σε τρεις πυλώνες, την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση όλων των λειτουργιών και την πελατοκεντρικότητα».

Η ΔΕΗ προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω ιδίων κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι η εξαγορά της Κωτσόβολος θα φέρει εξοικονόμηση ποσού περίπου €100 εκατ. το οποίο, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, προοριζόταν για την δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών αλλά και συστημάτων πληροφορικής για διαχείριση αυτών.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 και υπόκειται στις συνήθεις για τέτοιες συναλλαγές εγκρίσεις από αρμόδιες αρχές, περιλαμβανομένης της έγκρισης των μετόχων στη Γενική Συνέλευση της Currys plc καθώς και είτε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είτε της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (conditions precedent).

Η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (PwC) ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η δικηγορική εταιρεία Β. Βύζας – Γ. Κατρινάκης, ως νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ στο πλαίσιο της εξαγοράς.

Σχολιάζοντας τη συναλλαγή, ο Άλεξ Μπάλντοκ, Διευθύνων Σύμβουλος της Currys, δήλωσε:

“Αυτή η προτεινόμενη πώληση της Κωτσόβολος είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα για την Currys και για τους μετόχους μας. Αναγνωρίζει την αξία της Κωτσόβολος και επιταχύνει την αξιοποίησή της. Ως Όμιλος, επικεντρωνόμαστε στη διατήρηση της ενθαρρυντικής μας δυναμικής στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη χώρα μας και στην επαναφορά των Σκανδιναβικών χωρών σε τροχιά- η πώληση αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω τα θεμέλια πάνω στα οποία θα κάνουμε και τα δύο.

Η Κωτσόβολος είναι μια εξαιρετική επιχείρηση που ήμασταν υπερήφανοι που την είχαμε στην κατοχή μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Έλληνες συναδέλφους μας για όλα όσα έκαναν για τον Όμιλο και να τους ευχηθώ κάθε μελλοντική επιτυχία”.

Η Citigroup Global Markets Limited (“Citi”) ενεργεί ως χορηγός και μοναδικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Currys για την πώληση.

H ανακοίνωση της ΔΕΗ

«Η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι υπέγραψε συμφωνία με την Currys plc για την εξαγορά της Κωτσόβολος έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης €200 εκατ., χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δανεισμός και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και εξαιρουμένων των μισθώσεων κατά το IFRS 16.

Η συμφωνία για την εξαγορά της Κωτσόβολος αποτελεί για τη ΔΕΗ μία στρατηγική κίνηση μετασχηματισμού, σε μία αγορά που αλλάζει σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η εποχή της ενεργειακής μετάβασης και του νέου εξηλεκτρισμού δημιουργεί έναν ολόκληρο νέο κόσμο λύσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με την εξαγορά της Κωτσόβολος η ΔΕΗ προχωράει ακόμη γρηγορότερα στον μετασχηματισμό της σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών.

Η Κωτσόβολος διαθέτει 95 καταστήματα, σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα 27 megastores. Επιπλέον του εκτεταμένου δικτύου φυσικών καταστημάτων, η Κωτσόβολος διαθέτει ένα ολοκληρωμένο, πανελλαδικό δίκτυο, εφοδιαστικής αλυσίδας με δικές της αποθήκες, ιδιόκτητο στόλο οχημάτων και ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών για εγκαταστάσεις των συσκευών. Διαθέτει ένα πολυκαναλικό (omnichannel) δίκτυο πωλήσεων που, εκτός από τα φυσικά καταστήματα, περιλαμβάνει call center και ένα επιτυχημένο e-shop (kotsovolos.gr).

Για την οικονομική χρήση 1.5.2022 – 29.4.2023, η Κωτσόβολος είχε κύκλο εργασιών €733 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με το 2022, το EBITDA διαμορφώθηκε σε €49 εκατ. (στη βάση του IFRS 16) και ο τραπεζικός δανεισμός ήταν σχεδόν μηδενικός.

Η ΔΕΗ προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω ιδίων κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι η εξαγορά της Κωτσόβολος θα φέρει εξοικονόμηση ποσού περίπου €100 εκατ.€ το οποίο, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, προοριζόταν για την δημιουργία δικτύου logistics και υποδομών μεταφορών αλλά και συστημάτων πληροφορικής για διαχείριση αυτών.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 και υπόκειται στις συνήθεις για τέτοιες συναλλαγές εγκρίσεις από αρμόδιες αρχές, περιλαμβανομένης της έγκρισης των μετόχων στη Γενική

Συνέλευση των μετόχων της Currys plc καθώς και είτε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είτε της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (conditions precedent).

Η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (PwC) ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος και η δικηγορική εταιρεία Β. Βύζας – Γ. Κατρινάκης, ως νομικός σύμβουλος της ΔΕΗ στο πλαίσιο της εξαγοράς.»

Διαβάστε Περισσότερα » " Συμφωνία ΔΕΗ για την εξαγορά της Κωτσόβολος – Στα 200 εκατ. ευρώ το deal με την Currys "

Αιματηρή συμπλοκή σε σχολείο στον Ασπρόπυργο

Αιματηρή συμπλοκή με αιχμηρά αντικείμενα σημειώθηκε πριν από λίγο σε γυμνάσιο στον Ασπρόπυργο, όταν -σύμφωνα με πληροφορίες- ομάδα Ρομά συνεπλάκη με ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για πολλούς ανηλίκους ανάμεσά τους ενώ στο σημείο έχουν σπεύσει αστυνομικές δυνάμεις που αναζητούν τους δράστες, καθώς και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν έφτασαν οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε στο σημείο της συμπλοκής κανείς από όσους είχαν εμπλακεί σε αυτήν.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αιματηρή συμπλοκή σε σχολείο στον Ασπρόπυργο"

Καιρός: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι με κεραυνούς έως την Κυριακή – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο

Στη δίνη μίας τριήμερης σφοδρής κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλάζι και θυελλώδεις ανέμους, αναμένεται να βρεθεί η χώρα από το απόγευμα της Παρασκευής (03.11.23) έως το μεσημέρι της Κυριακής (05.11.23).

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης που εκδόθηκε στις 02-11-2023/13.00 Β επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ το μεσημέρι της Παρασκευής, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για το νέο κύμα κακοκαιρίας, που αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα μας με έντονες βροχές και καταιγίδες. 

Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Συγκεκριμένα, η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει από τις απογευματινές ώρες σήμερα Παρασκευή (03-11-23) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (05-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά και βόρεια με επέκταση των φαινομένων στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή (03-11-23)

α. Από τις απογευματινές ώρες στην περιοχή της Κέρκυρας-Παξών.

β. Από τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Στερεά.

Το Σάββατο (04-11-23)

α. Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.

β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.

γ. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Την Κυριακή (05-11-23)

α. Τις πρωινές ώρες στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Β. Από το πρωί του Σαββάτου οι νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στα ανατολικά, ακόμα και πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας, φθάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ. Τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται πρόσκαιρα εντάσεις έως και 9 μποφόρ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι με κεραυνούς έως την Κυριακή – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο"

Λάρισα: Ανήλικοι βίασαν 17χρονο με αναπτυξιακή διαταραχή - «Έγινε για πλάκα»

Με τη σοβαρότατη κατηγορία του βιασμού κρατείται ένας 15χρονος μαθητής, ενώ ένας φίλος του, 17χρονος επίσης μαθητής, αναζητείται προκειμένου να συλληφθεί για την ίδια κατηγορία.

Αφορμή ένα «αστείο», όπως το θεώρησαν οι ίδιοι, μια πράξη που «έγινε για πλάκα» όταν τα δύο παιδιά στην πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς, στον Μεγάλο Προφήτη Ηλία, στη συνοικία της Νεράιδας, στη Λάρισα, εξανάγκασαν έναν άλλον 17χρονο σε ανοχή γενετήσιας πράξης, μόνο που το ανήλικο θύμα είναι ένα παιδί με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή.

Ο 15χρονος συλληφθείς οδηγήθηκε χθες στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, όπου του ασκήθηκε δίωξη για βιασμό από κοινού, με αποτέλεσμα ο ανήλικος να παραπεμφθεί στην Ανακρίτρια, προκειμένου, ενδεχομένως και σήμερα, να απολογηθεί και μέχρι τότε παραμένει κρατούμενος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο 15χρονος φέρεται να απέδωσε «σε πλάκα» την πράξη, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, πως έβαλε μόνο «το χέρι του, πάνω από το παντελόνι» του 17χρονου, αρνούμενος την κατηγορία και τα περί γενετήσιας πράξης.Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη δικογραφία, το απόγευμα της περασμένης Τρίτης ο 17χρονος δράστης φέρεται να κρατούσε τον 17χρονο θύμα ενώ καθόταν στο παγκάκι της πλατείας, με τον 15χρονο να εξαναγκάζει τον ανήλικο (σ.σ. μαζί με τον φίλο του) σε ανοχή γενετήσιας πράξης, η οποία περιγράφεται στη δικογραφία, απευθύνοντας παράλληλα απαξιωτικά σχόλια σε βάρος του 15χρονου.

Η μητέρα του παθόντα κατήγγειλε το συμβάν στην ΕΛ.ΑΣ. το απόγευμα της Τετάρτης 1η Νοεμβρίου και το ίδιο βράδυ αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. προχώρησαν σε προσαγωγές ανηλίκων από την πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς. Μεταξύ των οποίων και ο 15χρονος, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, περιγράφοντας νωρίτερα τα όσα συνέβησαν στην πλατεία το προηγούμενο απόγευμα. 

Ο 17χρονος συγκατηγορούμενος αναζητείται προκειμένου να συλληφθεί.

eleftheria

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Ανήλικοι βίασαν 17χρονο με αναπτυξιακή διαταραχή - «Έγινε για πλάκα» "

Χίος: Εντοπίστηκαν 29 μετανάστες, στα χέρια του Λιμενικού μετά από καταδίωξη οι διακινητές

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Χίου ενημερώθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, για την ύπαρξη ταχύπλοου σκάφους με μετανάστες, το οποίο κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα και χωρίς φανούς ναυσιπλοΐας, να προσεγγίζει τη παραλία Αμάδων βόρεια της Χίου.

Στο σημείο μετέβη περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος όπου εντόπισε άτομα να έχουν ήδη αποβιβαστεί στη στεριά και το ταχύπλοο να έχει διαφύγει προς τις τουρκικές ακτές.

Διπλό δρομολόγιο για τους διακινητές

Στη συνέχεια, το ίδιο ταχύπλοο αποβίβασε εκ νέου άτομα στην ίδια θαλάσσια περιοχή ενώ ο χειριστής του, μετά το πέρας της αποβίβασης, κινήθηκε με πορεία προς τις τουρκικές ακτές με σκοπό να αποφύγει τη σύλληψη. Το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους προέβη σε καταδίωξη και με τη χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων καθώς και με κατάλληλων ελιγμών, επετεύχθη η ακινητοποίηση του.

Το πρωί της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια χερσαίας περιπολίας, εντοπίστηκαν από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής 17 αλλοδαποί στην περιοχή Γιόσωνα και 12 στη περιοχή Αμάδες. Συνολικά εντοπίστηκαν 29 άτομα (20 άντρες, τέσσερις γυναίκες και πέντε ανήλικα) οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης ΒΙΑΛ.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου που διενεργεί τη προανάκριση, συνελήφθησαν ένας 21χρονος και ένας 29χρονος, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν ως οι δύο χειριστές του σκάφους, για παράβαση του Ν. 3386/05 (Παράνομη Είσοδος στον ελλαδικό χώρο) και του άρθρου 30 του Ν. 4251/2014 (Διακίνηση μεταναστών στον ελλαδικό χώρο), ενώ το ταχύπλοο σκάφος κατασχέθηκε.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος: Εντοπίστηκαν 29 μετανάστες, στα χέρια του Λιμενικού μετά από καταδίωξη οι διακινητές"

Ερντογάν: Πατρίδα των Τουρκοκυπρίων η Κύπρος, υποχρέωσή μας να είμαστε αλληλέγγυοι

«Είναι υποχρέωσή μας να ενεργούμε αλληλέγγυα με τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεγάλης τουρκικής οικογένειας» δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στην Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, η οποία γίνεται στην Αστάνα του Καζακστάν.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Σαμαρκάνδης πέρυσι έλαβε την απόφαση να παραχωρήσει ομόφωνα το καθεστώς του μέλους-παρατηρητή στο ψευδοκράτος των Τουρκοκυπρίων. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «με την απόφαση αυτή, ο τουρκικός κόσμος έδειξε σε όλους ότι οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν την πατρίδα τους παρόλο που ήταν απομονωμένοι, δεν ήταν μόνοι τους».

«Πιστεύω ότι θα δούμε την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” ανάμεσά μας με το καθεστώς του μέλους παρατηρητή στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής μας, όπως έχουμε αποφασίσει» κατέληξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Οργανισμός Τουρκογενών Κρατών αποτελείται αυτή τη στιγμή από την Τουρκία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Αζερμπαϊτζάν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Πατρίδα των Τουρκοκυπρίων η Κύπρος, υποχρέωσή μας να είμαστε αλληλέγγυοι"

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί ποτήρι μελαμίνης - «Μην το χρησιμοποιήσετε»

Την άμεση ανάκληση ενός ποτηριού από μελαμίνη ανακοίνωση το πρωί της Παρασκευής (3/11) ο ΕΦΕΤ, απευθύνοντας έκκληση προς τους καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί, να μην το χρησιμοποιήσουν.

«Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το εικ. προϊόν-ποτήρι μελαμίνης, κόκκινο Nο 59, της ΕΒΙΒΑΚ ΑΕ, Βοιωτία, να μην το χρησιμοποιήσουν καθώς σε πλαίσιο ελέγχου του ΕΦΕΤ για υλικά σε επαφή με τρόφιμα, διαπιστώθηκε ότι είναι μη συμμορφούμενο με τις απαιτ. της νομοθεσίας», τονίζει ο ΕΦΕΤ σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, «βρέθηκε ειδική μετανάστευση μελαμίνης σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν το μέγιστο νομοθετικό όριο για τη χρήση της σε επαφή με τρόφιμα και διαπιστώθηκε ότι η σταθερότητα του υλικού είναι ανεπαρκής».

Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για το επικίνδυνο ποτήρι

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο διενέργειας του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος των Υλικών και Αντικειμένων που Προορίζονται να Έρθουν σε Επαφή με τα Τρόφιμα» διενήργησε δειγματοληψία - ποτηριού νερού από μελαμίνη χρώματος κόκκινου No 59 -, το οποίο παράγεται και διανέμεται από την επιχείρηση ΕΒΙΒΑΚ ΑΕ, Θέση Ρουμάνια, Οινόφυτα Βοιωτίας.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο της Β΄ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους της ΑΑΔΕ, διαπιστώθηκε ότι το ποτήρι είναι μη συμμορφούμενο με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, καθώς βρέθηκε ειδική μετανάστευση μελαμίνης σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν το μέγιστο νομοθετικό όριο για τη χρήση της σε επαφή με τρόφιμα και διαπιστώθηκε ότι η σταθερότητα του υλικού είναι ανεπαρκής.

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την επιχείρηση η οποία παράγει και διανέμει το εν λόγω προϊόν, την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου του συγκεκριμένου προϊόντος από την αγορά ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το αναφερόμενο προϊόν, που φαίνεται στις φωτογραφίες, να μην το χρησιμοποιήσουν.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΦΕΤ: Ανακαλεί ποτήρι μελαμίνης - «Μην το χρησιμοποιήσετε» "

Θεσσαλονίκη – κορονοϊός: Το ιικό φορτίο στα λύματα αποτυπώνει το επιδημικό κύμα που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο

Τη σημαντική διασπορά του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη τεκμηριώνουν οι μετρήσεις στα αστικά απόβλητα της πόλης, που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Το πρόσφατο επιδημικό κύμα του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη ξεκινά να καταγράφεται στα λύματα από τις 11 Σεπτεμβρίου και έπειτα και σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ «οφείλεται στις υποπαραλλαγές XBB.1.5, XBB.1.16, EG.5 και ΒΑ.2.86».

Σε ό,τι αφορά τις πιο πρόσφατες μετρήσεις, στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται ότι η εβδομαδιαία μέση τιμή από την Τρίτη 24/10/2023 μέχρι τη Δευτέρα 30/10/2023 έμεινε σταθερή (+6%) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας (Τρίτη 17/10/202 έως Δευτέρα 23/10/2023).
 
«Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης»

 Ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει τη σημαντική διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα της Θεσσαλονίκης, αλλά και την αντίστοιχη τάση πανελλαδικά, προκύπτει από τη σύγκριση της καμπύλης εξέλιξης των μετρήσεων του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης, με εκείνην της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας ασθενών με λοίμωξη COVID-19.

«Η επιδημιολογία λυμάτων έχει αναδειχθεί σε σημαντικό εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης νοσημάτων. Οι διαχρονικές μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης υποδηλώνουν ότι είναι πόλη αντιπροσωπευτική της διασποράς του SARS-CoV-2, καθώς και της επίπτωσής του σε όλη τη χώρα. Στην εικόνα παρουσιάζονται τα ιικά φορτία της Θεσσαλονίκης διαχρονικά σε αντιστοιχία με τις εισαγωγές των ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία πανελλαδικά, όπως αυτές ανακοινώνονται στις εβδομαδιαίες εκθέσεις επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων του ΕΟΔΥ» διευκρινίζεται από την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, για τα στοιχεία που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης επισημαίνεται ότι: «καθώς αυξάνεται η πιθανότητα λοίμωξης, είναι σημαντικό οι ομάδες υψηλού κινδύνου να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να εμβολιαστούν».

Η εξέλιξη των μετρήσεων του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης από την εμφάνιση της παραλλαγής «Δέλτα» μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με την πορεία των νοσηλειών ασθενών με λοίμωξη covid-19 πανελλαδικά το αντίστοιχο διάστημα

Η εξέλιξη των μετρήσεων του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης από τις 24 Μαρτίου 2023 έως τις 30 Οκτωβρίου 2023
Η εξέλιξη των μετρήσεων του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης από την αρχή του 2023 έως την πιο πρόσφατη μέτρηση

Η εξέλιξη των μετρήσεων του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης από τον Οκτώβριο του 2020 έως σήμερα

Η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ έχει επιπλέον αναπτύξει και εφαρμόσει μεθοδολογίες ανίχνευσης ιών της Γρίπης και παράλληλα αναπτύσσει μοριακή μεθοδολογία προσδιορισμού των υποπαραλλαγών του κορονοϊού στα λύματα σε συνεργασία με το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη – κορονοϊός: Το ιικό φορτίο στα λύματα αποτυπώνει το επιδημικό κύμα που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο"

Συνελήφθη 28χρονη για τις μολότοφ στο ΑΠΘ

Μία 28χρονη συνελήφθη για την υπόθεση με τις επτά αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ που εντοπίστηκαν, χθες το μεσημέρι, στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Κατά την αστυνομική προανάκριση που διενήργησε η Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ότι το σακίδιο ανήκει στην 28χρονη, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Η νεαρή εντοπίστηκε, συνελήφθη και οδηγείται στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, στην κατοχή της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα σπρέι πιπεριού, μία αντιασφυξιογόνα μάσκα με δύο φίλτρα, πλήθος πλαστικών δεματικών (tie wrap), τέσσερα σπρέι διαφορετικών χρωμάτων, συσκευασίες φαρμακευτικής πόσιμης γέλης για προστασία από δακρυγόνα και σωρεία εντύπων και χειρόγραφων σημειώσεων.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της περιλαμβάνει το αδίκημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη 28χρονη για τις μολότοφ στο ΑΠΘ"

Μενίδι: Εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός έξω από συγκρότημα κατοικιών όπου διαμένει αστυνομικός

Σε ελεγχόμενη έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού προχώρησαν το πρωί της Παρασκευής (03.11.23) αστυνομικοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών στην οδό Λαοδικίας στο Μενίδι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε έξω από συγκρότημα κατοικιών, όπου διαμένει αστυνομικός του Α.Τ. Μενιδίου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, γύρω στις 03.30 τα ξημερώματα δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή φέρονται να τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μενίδι: Εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός έξω από συγκρότημα κατοικιών όπου διαμένει αστυνομικός"

Ισχυρός σεισμός στην Εύβοια, έγινε αισθητός και στην Αττική – Ακολούθησαν μετασεισμοί

Σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για 5 Ρίχτερ με επίκεντρο την Εύβοια. Ακολούθησε αναθεώρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου που ανέβαζε τον σεισμό στα 5,1 Ρίχτερ και η τελευταία κάνει λόγο για 5,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 9 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας με το εστιακό βάθος να είναι στα 5 χιλιόμετρα.

Ακολούθησε μετασεισμός 3,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Ισχυρός σεισμός στην Εύβοια, έγινε αισθητός και στην Αττική

Ένας ακόμη μετασεισμός ακολούθησε λίγη ώρα αργότερα…

«Μπορεί να είναι η οροφή του σεισμού, αλλά βλέπουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», τόνισε σε δηλώσεις του ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, αναφερόμενος στον αρχικό σεισμό.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο αρχικός σεισμός υπολογίζεται στα 5,3 Ρίχτερ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισχυρός σεισμός στην Εύβοια, έγινε αισθητός και στην Αττική – Ακολούθησαν μετασεισμοί"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news