facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αλλάζει αυτά που είχε δηλώσει η έγκυος της Μαριούπολης – Δεν έγινε ποτέ αεροπορική επιδρομή

Η 19χρονη Marianna Vishegirskaya έγινε γνωστή στον κόσμο ως η έγκυος της Μαριούπολης, καθώς λίγες ώρες μετά τη ρωσική επίθεση γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι και οι εικόνες της έκαναν τον γύρο του διαδικτύου και των ΜΜΕ.

Η ρωσική πρεσβεία στη Βρετανία είχε κατηγορήσει την 19χρονη ότι είναι ηθοποιός και τα σημάδια από τον τραυματισμό της οφείλονται σε μακιγιάζ.

Η κοπέλα έδωσε νέα συνέντευξη σε ρωσικά μέσα όπου αμφισβητεί ότι έγινε αεροπορική επιδρομή. Η ίδια μαζί με την οικογένεια της φαίνεται πώς ήταν από τους αμάχους που εκκενώθηκαν στη Ρωσία είτε σε περιοχή του Ντονέτσκ που ελέγχεται από τους αυτονομιστές.

Όπως υποστηρίζει σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Telegram, δεν έγινε ποτέ αεροπορική επιδρομή, ενώ θεωρεί πιο πιθανό να ήταν επίθεση με οβίδες. Μάλιστα, όπως λέει, Ουκρανοί στρατιώτες είχαν μετατρέψει το νοσοκομείο σε στρατιωτική βάση και αναφέρει πως δημοσιογράφοι του Associated Press ήταν εκεί από την αρχή και την βιντεοσκόπησαν χωρίς τη θέλησή της.

Επιπλέον, κατηγορεί τους δημοσιογράφους ότι έκοψαν και σημεία από συνέντευξή της που αποκάλυπτε πως κανείς στο μαιευτήριο δεν άκουσε αεροπορική επιδρομή και βομβαρδισμούς, παρά μόνο δύο εκρήξεις.

Ο βομβαρδισμός έγινε στις 9 Μαρτίου, στο νοσοκομείο νούμερο 3 στη Μαριούπολη” είχε δηλώσει ωστόσο νωρίτερα σε συνέντευξή της στον Guardian. “Ήμασταν ξαπλωμένοι στους θαλάμους όταν τζάμια, θραύσματα, παράθυρα και τοίχοι πετάχτηκαν”, περιέγραφε τότε.

 
Τι είχε υποστηρίξει η Ρωσία

Η Ρωσία ναι μεν είχε παραδεχθεί τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου, αλλά ανέφεραν πως είχε εκκενωθεί από τις 28 Φεβρουαρίου. Η εκκένωση άρχισε στις 24 και 4 μέρες μετά ολοκληρώθηκε.

Οι Ρώσοι επιμένουν ότι από την 1 Μαρτίου στο μαιευτήριο είχαν εγκατασταθεί μονάδες από τους ακροδεξιούς των ταγμάτων του Αζόφ. Αυτούς κατηγορούν ότι βομβάρδισαν και όχι έγκυες και μικρά παιδιά.


newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Αλλάζει αυτά που είχε δηλώσει η έγκυος της Μαριούπολης – Δεν έγινε ποτέ αεροπορική επιδρομή"

Γ. Γεωργαντάς: Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα δήλωσης των αποθεμάτων σε πρώτες ύλες αγαθών

«Την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα για δήλωση των αποθεμάτων σε πρώτες ύλες αγαθών από επιχειρήσεις», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, η καταγραφή σε θα πρέπει να επικαιροποιείται κάθε πέντε εργάσιμες ημέρες, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος των αποθεμάτων και να αποτρέπεται κάθε κερδοσκοπική προσπάθεια.

Ο υπουργός σημείωσε πως με τους μέχρι τώρα ελέγχους έχουν επιβληθεί πρόστιμα 1.500.000 ευρώ σε επιχειρήσεις για προσπάθεια αισχροκέρδειας και τόνισε πως υποχρέωση της Πολιτείας είναι να γίνεται έλεγχος εάν δικαιολογείται η όποια ανατίμηση με βάση την αύξηση των πρώτων υλών.

«Σε μια τέτοια περίοδο δεν είναι μόνο παράνομο, είναι και απολύτως ανήθικο για όποιον το επιχειρεί», δήλωσε σχετικά. 

Νέα αρχή για το αγροτοσυνεταιριστικό κίνημα το συνέδριο της ΕΘΕΑΣ

 «Είναι η αρχή της λειτουργίας του νέου πρότυπου συλλογικότητας και συνεργατισμού, του νέου υποδείγματος συνεταιρισμού», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς με παρέμβασή του, μέσω διαδικτύου, στο συνέδριο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

   Ο αρμόδιος υπουργός εξέφρασε την ανάγκη έντονης και στέρεας αναπτυξιακής προοπτικής, κάτι που αποτυπώνεται και στο θετικό εμπορικό ισοζύγιο των δύο τελευταίων ετών, κατά περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.

   Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι η παθολογία του παρελθόντος, με τις αναίτιες κρατικές παρεμβάσεις και τους κομματικούς εναγκαλισμούς, είχε ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ικανότητα διαπραγμάτευσης και μειωμένη ισχύ προσφοράς, την απομόνωση από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις δυναμικές αγορές και τελικά την κατάρρευση του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα μας.

   «Η ύπαιθρος έχει ανάγκη από εμπιστοσύνη, συνέπεια, ρεαλισμό, νέα δυναμική και ουσιαστική κοινωνική συνοχή, οικονομική ανάπτυξη και απτά αποτελέσματα που το νέο συνεταιριστικό πλαίσιο και λειτουργία εγγυώνται» σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε πως «ο αγροδιατροφικός τομέας στη χώρα μας έχει ανάγκη από ανανέωση και από νέους αγρότες, που θα υπηρετήσουν το αγροτικό επάγγελμα και επιχειρηματικότητα αισιόδοξα και ως αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής. Χρειάζονται πρωτοβουλίες, χρειάζεται διαφάνεια, χρειάζεται εσωτερική λειτουργική και οργανωτική ευελιξία, χρειάζεται εξωστρέφεια. Όλες οι προϋποθέσεις πλέον υπάρχουν».

   Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ΕΘΕΑΣ θα υπηρετήσει το αξιακό σύστημα που το συνεταιριστικό κίνημα εκφράζει, χωρίς τη σκιά της ηθικής απαξίωσης του παρελθόντος και υπογράμμισε ότι το ΥΠΑΑΤ θα βρίσκεται στο πλευρό ως συνεργάτης, συνομιλητής και συνοδοιπόρος για την επιτυχία του κοινού σκοπού.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » " Γ. Γεωργαντάς: Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα δήλωσης των αποθεμάτων σε πρώτες ύλες αγαθών"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία δέχτηκε τις βασικές προτάσεις για ειρήνη – Προς συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι στην Τουρκία

Ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών Νταβίντ Αραχάμια υποστήριξε απόψε ότι η Μόσχα αποδέχτηκε «προφορικά» τις βασικές θέσεις της Ουκρανίας και το Κίεβο αναμένει τώρα τη γραπτή επιβεβαίωση.

Μιλώντας σε μια τηλεοπτική εκπομπή, ο Αραχάμια άφησε να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας έχουν προχωρήσει σημαντικά. «Η Ρωσική Ομοσπονδία έδωσε επίσημη απάντηση σε όλες τις (ουκρανικές) θέσεις, δηλαδή τις αποδέχτηκε, εκτός από αυτές που αφορούν το ζήτημα της Κριμαίας», την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, είπε ο διαπραγματευτής. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει επίσημη γραπτή επιβεβαίωση» παρά μόνο η «προφορική» αποδοχή εκ μέρους της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον Αραχάμια, εάν τελικά γίνει κάποια απευθείας συνάντηση μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Βλαντίμιρ Πούτιν, πιθανότατα θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «μας τηλεφώνησε, όπως και στον Βλαντιμίρ Πούτιν λέγοντας ότι θα φιλοξενούσε μια τέτοια συνάντηση, αποκάλυψε. Δεν γνωρίζουμε ούτε το πότε ούτε το που, όμως πιστεύουμε ότι ο τόπος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η Άγκυρα ή η Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε.

Δημοψήφισμα για την ουδετερότητα της Ουκρανίας

Από την αρχή του πολέμου ο Ζελένσκι ζητά να συνομιλήσει απευθείας με τον Πούτιν.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής υπογράμμισε ότι η Μόσχα συμφώνησε ότι ένα δημοψήφισμα για την ουδετερότητα της Ουκρανίας θα ήταν «ο μοναδικός τρόπος εξόδου από αυτήν την κατάσταση». Εάν οι Ουκρανοί δεν εγκρίνουν αυτό το καθεστώς ουδετερότητας «τότε τα επιστρέψουμε είτε σε εμπόλεμη κατάσταση, ίσως, είτε σε νέες διαπραγματεύσεις», είπε ο Αραχάμια.

Το Κρεμλίνο επιμένει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποκηρύξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να επιλέξει την ουδετερότητα.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι συνομιλίες με την «εχθρική» Ουκρανία δεν ήταν εύκολες, αλλά το σημαντικό είναι ότι συνεχίζονται. «Η Ουκρανία είναι μια πολύ δύσκολη χώρα, πολύ δύσκολη για εμάς. Στη σημερινή κατάσταση, είναι εχθρική απέναντί μας» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Λευκορωσίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία δέχτηκε τις βασικές προτάσεις για ειρήνη – Προς συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι στην Τουρκία"

Στην Ουκρανία αύριο ο Νίκος Δένδιας – Επικεφαλής ανθρωπιστικής αποστολής

Στην Οδησσό αναμένεται να ταξιδέψει αύριο ο Νίκος Δένδιας, ως επικεφαλής αποστολής από την Αθήνα που θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, συνθήκες οι οποίες θα εξετάζονται από την Αθήνα έως κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν από την αναχώρηση του Υπουργού Εξωτερικών από την ελληνική πρωτεύουσα.

Ο Νίκος Δένδιας έχει επαναλάβει πολλάκις τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον της Αθήνας για την πολυπληθή ελληνική κοινότητα στη νοτιοανατολική Ουκρανία, σημειώνοντας ότι πέραν της Μαριούπολης είναι γνωστό ότι και στην Οδησσό ζουν πολλοί ομογενείς, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που έχουν προσφύγει εκεί από την ρημαγμένη Μαριούπολη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί στην Οδησσό με Ουκρανούς αξιωματούχους και με μέλη της ομογένειες. Ο Νίκος Δένδιας συνομίλησε χθες με τον Ουκρανό ομόλογό του και τον επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, σε συνέχεια των επαφών που πραγματοποιεί τον τελευταίο καιρό τόσο για την παροχή βοήθειας, όσο και για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων από τη Μαριούπολη προς τη δυτική Ουκρανία.

Ειδικά για το τελευταίο είχαν συζητήσει στην τελευταία σύνοδο κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμμάνουελ Μακρόν, με τον Γάλλο πρόεδρο να θέτει το θέμα στον Πούτιν, χωρίς όμως να καταγραφεί χειροπιαστή πρόοδος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Ουκρανία αύριο ο Νίκος Δένδιας – Επικεφαλής ανθρωπιστικής αποστολής"

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Πάλι δεν έφτασε ανθρωπιστική βοήθεια στην Μαριούπολη» λένε οι Ρώσοι

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι οι αυτοκινητοπομπές που θα βοηθούσαν στην απομάκρυνση των αμάχων δεν κατάφεραν να φτάσουν στην πολιορκημένη Μαριούπολη ούτε χθες, ούτε και σήμερα και επέρριψε την ευθύνη στις «καταστροφικές ενέργειες» της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό RIA, ένας Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι λόγω των ενεργειών του Ερυθρού Σταυρού οι αυτοκινητοπομπές ξεκίνησαν πολύ αργά και δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στη Μαριούπολη.

Η αυτοκινητοπομπή του Ερυθρού Σταυρού με προορισμό τη Μαριούπολη αναγκάστηκε να κάνει στροφή και να γυρίσει πίσω την Παρασκευή επειδή ήταν αδύνατον να συνεχιστεί η αποστολή της και να αρχίσει την εκκένωση της πόλης, ανέφερε η Διεθνής Επιτροπή. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα προσπαθούσε ξανά σήμερα να φτάσει στην πόλη.

Το πρακτορείο Interfax επικαλείται τον συνταγματάρχη Μιχαήλ Μιζίντσεφ, τον διευθυντή του Ρωσικού Εθνικού Κέντρου Αμυντικής Διαχείρισης, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι ο Ερυθρός Σταυρός επέδειξε αδυναμία στην παροχή οποιασδήποτε βοήθειας για την απομάκρυνση πολιτών από την πόλη. Ο Μιζίντσεφ είπε ότι λόγω των ενεργειών του Ερυθρού Σταυρού οι αυτοκινητοπομπές αναχώρησαν πολύ αργά την 1η και στις 2 Απριλίου και δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στη Μαριούπολη.

Την Παρασκευή, υποστήριξε ο Μιζίντσεφ, οι εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού έκαναν μη προγραμματισμένες στάσεις και ορισμένα οχήματα αποσπάστηκαν από την κυρίως φάλαγγα και κατόπιν γύρισαν πίσω.

Συνολικά 4.217 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται πάνω στη γραμμή του μετώπου με τη Ρωσία, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστουκ, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: «Πάλι δεν έφτασε ανθρωπιστική βοήθεια στην Μαριούπολη» λένε οι Ρώσοι"

Aπό τους ψυχρότερους των τελευταίων 40 ετών o φετινός Μάρτιος – Πώς εξηγείται

Σύμφωνα με τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ο φετινός Μάρτιος ήταν από τους πιο ψυχρούς της τελευταίας 12ετίας.

Προκαταρκτικά στοιχεία από αναλύσεις μετεωρολογικών μοντέλων δείχνουν ότι ο φετινός Μάρτιος ήταν ο τέταρτος πιο ψυχρός από το 1980, μετά τους αντίστοιχους μήνες του 1987, 1996 και 1998.

Η εξήγηση

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία τον φετινό Μάρτιο πάνω από την Ευρώπη χαρακτηρίστηκε από την παρουσία ενός σχεδόν στάσιμου και ασυνήθιστα υψηλού βαρομετρικού συστήματος με κέντρο τη Σκανδιναβία που επεκτεινόταν συχνά προς την Κεντρική Ευρώπη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη συνεχή μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από τη Βορειοανατολική Ευρώπη προς τα Βαλκάνια, αλλά και την απουσία φαινομένων στο μεγαλύτερο μέρος της γηραιάς ηπείρου. Η έλλειψη φαινομένων και χιονοκάλυψης στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου ήταν χαρακτηριστική, ενώ η ξηρασία ιδιαίτερα στη Βόρεια Ιταλία, στη Γαλλία, στη Βόρεια Ισπανία και στην Πορτογαλία, λόγω της παρουσίας αυτού του αντικυκλώνα, είναι η χειρότερη που έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Στη Μετεωρολογία αυτού του είδους στάσιμοι αντικυκλώνες ονομάζονται «Εμποδιστές», καθώς η μεγάλη κατακόρυφη και οριζόντια έκτασή τους εμποδίζουν την ανάπτυξη χαμηλών βαρομετρικών συστημάτων που συνήθως κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης δεν κατάφερε να εμπλουτιστεί με υγρές αέριες μάζες από τον Ατλαντικό. Η Ελλάδα δέχθηκε αξιόλογες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις μόνο από εφήμερα βαρομετρικά χαμηλά που αναπτύχθηκαν κατά την κάθοδο ψυχρών αέριων μαζών πάνω από την αρκετά θερμότερη Μεσόγειο Θάλασσα.

Οι αντικυκλώνες-Εμποδιστές μπορούν να παραμείνουν στάσιμοι για μερικές εβδομάδες, όπως και έγινε φέτος από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου 2022, και έχουν συνδεθεί με την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων. H συχνότητα της εμφάνισής τους αυξάνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και, ανάλογα με την περιοχή στην οποία αναπτύσσονται, οδηγούν σε ακραία καιρικά φαινόμενα είτε στην περιοχή δράσης τους (υψηλές θερμοκρασίες κοντά στο έδαφος), είτε περιφερειακά τους (πλημμύρες).

Ο βαρύς χειμώνας δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι ακολουθείται από ένα ακραία θερμό καλοκαίρι.

Στη Στερεά Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αρνητική απόκλιση της μέσης τιμής των μεγίστων θερμοκρασιών, καθώς η θερμοκρασία βρέθηκε -4,1°C κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία και Θράκη), οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας κυμάνθηκαν πολύ κοντά σε εκείνες του Μαρτίου 2015, με την απόκλιση της μέσης τιμής να φτάνει τους -3,6°C. Η μέση τιμή των 10,9°C ήταν κατά 0,5°C χαμηλότερη από την αντίστοιχη του 2015, και κατά 6°C χαμηλότερη από την ακραία υψηλή τιμή του Μαρτίου 2019. Στη Θεσσαλονίκη ο υδράργυρος κυμάνθηκε περίπου -3,6°C χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, με αρνητικές αποκλίσεις να καταγράφονται τις 23 από τις 31 ημέρες του μήνα. Η ψυχρότερη ημέρα ήταν επίσης η 11η Μαρτίου 2022 με μέγιστη τιμή ημέρας μόλις τους 7°C.

Για τη Θεσσαλία, πρόκειται για τον πιο ψυχρό Μάρτιο τουλάχιστον από το 2010 και ήταν κατά 0,8°C ψυχρότερος από τον αντίστοιχο μήνα του 2015 και κατά 6,7°C ψυχρότερος από τον Μάρτιο του 2018.

Στη Δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και τα Επτάνησα, ήταν επίσης ο ψυχρότερος Μάρτιος από το 2010, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να κυμαίνονται κατά 2,7°C χαμηλότερα από τη μέση τιμή της περιόδου αναφοράς 2010-2019.

Στην Πελοπόννησο, η μέση τιμή των μεγίστων θερμοκρασιών τον φετινό Μάρτιο ήταν 13,7°C, δηλαδή κατά 3,6°C χαμηλότερη από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019.

Παρόμοιες συνθήκες καταγράφηκαν και στα Νησιά του Αιγαίου. Ιδιαίτερα για την Κρήτη,  πρόκειται για τη μεγαλύτερη απόκλιση από προηγούμενο ρεκόρ της περιόδου 2010-2019 στη χώρα μας.

Πλέον τις πρώτες ημέρες του Απριλίου 2022, σύμφωνα με το meteo, υπάρχει ανακατάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη με μεγάλη δραστηριότητα χαμηλών βαρομετρικών συστημάτων που προκαλούν όψιμες χιονοπτώσεις στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Aπό τους ψυχρότερους των τελευταίων 40 ετών o φετινός Μάρτιος – Πώς εξηγείται"

Πόλεμος στην Ουκρανία: 20 πτώματα στην Μπούτσα απ΄όπου αποχώρησαν οι Ρώσοι – «Ήταν εκεί αρκετές μέρες»

Τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανθρώπων, που ήταν ντυμένα με πολιτικά ρούχα, εντοπίστηκαν σε έναν δρόμο στην Μπούτσα, την κωμόπολη στην Ουκρανία που βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ένας από τους νεκρούς άνδρες είχε τα χέρια δεμένα και τα πτώματα ήταν σκορπισμένα σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων.

Προς το παρόν είναι άγνωστο πώς σκοτώθηκαν. Ο ένας έφερε ένα μεγάλο τραύμα στο κεφάλι.

Τις τελευταίες ημέρες οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από πολλές κοινότητες κοντά στην πρωτεύουσα, αφού δεν κατάφεραν να την περικυκλώσουν.

«Τεράστια η καταστροφή»

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η Μπούτσα «απελευθερώθηκε» όμως η κωμόπολη έχει υποστεί τεράστια καταστροφή από τις μάχες. Οι δημοσιογράφοι που πήγαν εκεί είδαν τεράστιες τρύπες, που προφανώς προκλήθηκαν από βλήματα, στα σπίτια και πολλά αυτοκίνητα, κατεστραμμένα ολοσχερώς.

Τα 16 από τα πτώματα που βρέθηκαν σε αυτόν τον δρόμο βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο ή στην άκρη του. Τα τρία ήταν στη μέση του δρόμου και άλλο ένα στην αυλή ενός σπιτιού. Ένα ανοιχτό ουκρανικό διαβατήριο βρισκόταν στο έδαφος, δίπλα στον άνδρα που βρέθηκε με τα χέρια δεμένα στην πλάτη με ένα κομμάτι άσπρο ύφασμα.

Όλοι οι άνδρες φορούσαν χειμωνιάτικα παλτά ή ζακέτες, παντελόνι τζιν ή φόρμα και αθλητικά παπούτσια ή μπότες. Δύο κείτονταν δίπλα σε μηχανάκια, ένας δίπλα σε ένα αυτοκίνητο. Κάποιοι ήταν ξαπλωμένοι ανάσκελα, άλλοι μπρούμυτα. Εκτιμάται ότι τα πτώματα βρίσκονταν εκεί επί αρκετές ημέρες.

Νωρίτερα ο Ζελένσκι είχε δηλώσει πως οι Ρώσοι ναρκοθετούν τις περιοχές απ’ όπου αποχωρούν, ακόμα και τα πτώματα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: 20 πτώματα στην Μπούτσα απ΄όπου αποχώρησαν οι Ρώσοι – «Ήταν εκεί αρκετές μέρες»"

Ζελένσκι: Κατηγορεί τους Ρώσους ότι ναρκοθετούν τις περιοχές απ’ όπου αποχωρούν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τους Ρώσους στρατιώτες ότι ναρκοθετούν σκοπίμως τις περιοχές της βόρειας Ουκρανίας από όπου αποσύρονται ή εκδιώκονται από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο τουλάχιστον 30 κωμοπόλεων και χωριών στην περιοχή του Κιέβου αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα περιορίσει τις επιχειρήσεις της γύρω από την πρωτεύουσα για να επικεντρωθεί στις μάχες στα ανατολικά.

«Στον βορρά της χώρας μας, οι εισβολείς φεύγουν. Αργά, αλλά αισθητά. Σε ορισμένες περιοχές τους διώχνουμε με μάχες. Αλλού, εγκαταλείπουν οι ίδιοι τις θέσεις τους», ανέφερε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χωρίς να παρουσιάσει κάποιες αποδείξεις.

«Ναρκοθετούν όλα αυτά τα εδάφη. Τα σπίτια, τον εξοπλισμό, ακόμη και τα πτώματα», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτούς τους ισχυρισμούς και το Reuters δεν ήταν σε θέση να τους επιβεβαιώσει από άλλες, ανεξάρτητες πηγές.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κάλεσαν τους κατοίκους των περιοχών που μόλις απελευθερώθηκαν κοντά στο Κίεβο να είναι σε επαγρύπνηση γιατί, όπως λένε, βρέθηκαν πάνω από 1.500 εκρηκτικά μέσα σε μία ημέρα, σε έρευνες στο χωριό Ντμιτρίφκα, στα δυτικά της πρωτεύουσας.

Ο Ζελένσκι είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την αποναρκοθέτηση των περιοχών και συμβούλευσε τους κατοίκους που έφυγαν να μην επιστρέψουν τώρα.

«Είναι ακόμη αδύνατον να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική ζωή», προειδοποίησε.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζελένσκι: Κατηγορεί τους Ρώσους ότι ναρκοθετούν τις περιοχές απ’ όπου αποχωρούν"

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Πιθανή η εκταφή της Τζωρτζίνας για ν' ανασυρθεί το τάμπλετ της

Εισαγγελική εντολή για την εκταφή της Τζωρτζίνας φαίνεται πως αναμένουν οι Αρχές, προκειμένου να ανασύρουν το τάμπλετ που φαίνεται ότι βρίσκεται μέσα στον τάφο του 9χρονου κοριτσιού και το οποίο τοποθέτησε εκεί η μητέρα του, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Η διαδικασία που, σύμφωνα με τον Alpha, θα δρομολογηθεί τις επόμενες ημέρες, αποφασίστηκε μετά τη μακάβρια αποκάλυψη για το «θαμμένο» τάμπλετ, που έγινε την Παρασξευ'η στον «αέρα» της εκπομπής «Φως στο Τούνελ».

Συγκεκριμένα, η Ρούλα Πισπιρίγκου, στο τελευταίο «αντίο» στην κόρη της, ζήτησε να αφήσει τη συσκευή με την οποία, όπως έλεγε, «έπαιζε συνεχώς όταν ζούσε» η Τζωρτζίνα, μέσα στο μνήμα. Πλέον, οι αξιωματικοί του τμήματος Ανθρωποκτονιών θέλουν να διαπιστώσουν αν γίνονταν αναζητήσεις από το τάμπλετ για κεταμίνη και αν κρύβονται σε αυτό και άλλα μυστικά, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Όπως μετέδωσε ο Alpha, η εκταφή θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες.

Η συγκεκριμένη πληροφορία για το τάμπλετ της Τζωρτζίνας μεταδόθηκε χθες από την εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη και επιβεβαιώθηκε από το γραφείο τελετών που ανέλαβε την κηδεία της Τζωρτζίνας: Η 9χρονη θάφτηκε μαζί με το τάμπλετ, με το οποίο συνήθιζε να παίζει...

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Πιθανή η εκταφή της Τζωρτζίνας για ν' ανασυρθεί το τάμπλετ της"

Πάτρα: Η Ρούλα Πισπιρίγκου ζητά τεστ ανίχνευσης ψεύδους

Το ενδεχόμενο να ζητήσει να υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης ψεύδους σκέφτεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία συνελήφθη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση για την 9χρονη κόρη της, Τζωρτζίνα.

Σύμφωνα με τον Alpha, το εν λόγω θέμα τέθηκε επί τάπητος σε συνομιλία της 33χρονης με συνήγορο υπεράσπισης, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα η 33χρονη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επειδή η 33χρονη αρνείται με κατηγορηματικό τρόπο όσα της αποδίδονται, της ετέθη -κι εκείνη αμέσως αποδέχτηκε- το ενδεχόμενο να υποβληθεί σε δοκιμασία ανίχνευσης ψεύδους για να υποστηρίξει τα λεγόμενά της.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Πάτρα: Η Ρούλα Πισπιρίγκου ζητά τεστ ανίχνευσης ψεύδους "

Καιρός αύριο: Ζέστη αλλά και βροχές την Κυριακή – Που θα χιονίσει

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αλλά και βροχές θα έχει ο καιρός αύριο στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, στη δυτική και βόρεια χώρα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φθάσει στα δυτικά τους 18 και στην υπόλοιπη χώρα τους 19 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά ο καιρός από την ΕΜΥ

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά της Μακεδονίας.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, που βαθμιαία θα περιοριστούν στα βόρεια. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της Ήπειρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά κατά τόπους πιο πυκνές, με τοπικούς όμβρους στα βόρεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 και στην Κρήτη έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πιο πυκνές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 και στα βόρεια έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ζέστη αλλά και βροχές την Κυριακή – Που θα χιονίσει"

Νέα εξαιρετικά περίεργη καταγγελία για βιασμό 16χρονης από τον πατέρα της

Μια νέα εξαιρετικά περίεργη υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης και δη μιας 16χρονης από τον πατέρα της απασχολεί την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου κατόπιν παραγγελίας για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Προηγήθηκε η έκδοση διάταξης του Εισαγγελέα Υπηρεσίας για την απομάκρυνση της ανήλικης από την οικία της και την προσωρινή διαμονή της σε προστατευμένο περιβάλλον, καθώς και την απαγόρευση της μεταξύ υπαιτίου και θύματος επικοινωνίας

Κρίθηκε ειδικότερα ότι η ανήλικη που διανύει την ευαίσθητη εφηβική ηλικία, επειδή οι γονείς της δεν μπορούν να την προστατεύσουν, πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από το οικογενειακό της περιβάλλον λόγω των ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης και διατάχθηκε η προσωρινή διαμονή της σε προστατευμένο περιβάλλον και συγκεκριμένα στην οικία συγγενικού της προσώπου.

Η υπόθεση κινήθηκε την 31η Μαρτίου 2022 μετά από αναφορά διευθυντή Λυκείου της πόλεως Ρόδου για την κακοποίηση της 16χρονης.

Μια μέρα ενωρίτερα εργαζόμενη στο κυλικείο του σχολείου παρουσιάστηκε ενώπιον της υποδιεύθυντριας και ενημέρωσε πως η μαθήτρια της απεκάλυψε πως βιάστηκε από τον βιολογικό της πατέρα προ 10ημέρου.

Η μαθήτρια ακολούθως φέρεται, κλαίγοντας, να επανέλαβε την καταγγελία της αυτή και στην υποδιευθύντρια λέγοντας της μάλιστα πως δεν θέλει να ξαναπάει στην οικία της.

Ακολούθως ενημερώθηκε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, που διενεργεί, όπως προαναφέρθηκε έρευνα στο πλαίσιο της οποίας η μητέρα της ανήλικης φέρεται να διαψεύδει τους ισχυρισμούς της, ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση της ίδιας παρουσία παιδοψυχολόγου.

dimokratiki
Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα εξαιρετικά περίεργη καταγγελία για βιασμό 16χρονης από τον πατέρα της"

Κορωνοϊός: 15.823 κρούσματα και 52 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 15.823 , εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.067.354 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 49.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 158 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.760 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To ποσοστό της θετικότητας διαμορφώνεται στο 5,53% από 6,29% χθες.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 6.297 στην Αττική (7.807 χθες).
  • 1.489 στη Θεσσαλονίκη (1.950 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 787 από την Ανατολική Αττική (1.013 χθες).
  • 1.171 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.405 χθες).
  • 192 από τη Δυτική Αττική (276 χθες).
  • 703 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (964 χθες).
  • 1.813 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (2.107 χθες).
  • 765 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (982 χθες).
  • 729 από τον Πειραιά (907 χθες).
  • 137 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (153 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 66 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 1 στο Άγιο Όρος.
  • 324 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 10 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 165 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 131 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 47 στην ΠΕ Άρτας.
  • 235 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 159 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 25 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 101 στην ΠΕ Δράμας.
  • 159 στην ΠΕ Έβρου.
  • 310 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 10 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 60 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 148 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 169 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 559 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 16 την ΠΕ Θάσου.
  • 29 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 48 στην ΠΕ Θήρας.
  • 2 στην ΠΕ ΙΘάκης.
  • 31 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 203 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 123 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 48 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 184 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 5 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 47 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 4 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 138 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 45 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 87 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 166 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 234 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 32 στην ΠΕ Κω.
  • 186 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 457 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 131 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 102 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 23 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 22 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 256 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 254 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 19 στην ΠΕ Μήλου.
  • 6 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 31 στην ΠΕ Νάξου.
  • 63 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 30 στην ΠΕ Πάρου.
  • 141 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 97 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 62 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 92 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 61 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 129 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 31 στην ΠΕ Σάμου.
  • 231 στην ΠΕ Σερρών.
  • 33 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 88 στην ΠΕ Σύρου.
  • 23 στην ΠΕ Τήνου.
  • 201 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 292 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 62 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 54 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 111 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 271 στην ΠΕ Χανίων.
  • 905 στην ΠΕ Χίου.

330 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (514 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.623 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 357 (65.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 91.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 213 (59.66%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 144 (40.34%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.472 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 442 (ημερήσια μεταβολή -8.87%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 442 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 15.823 κρούσματα και 52 θάνατοι"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στην Ιουλιανού και στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου

Σε πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Ιουλιανού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Μαυροματαίων και Ρεθύμνου, θα προχωρήσει αύριο (3/4) η ΕΛ.ΑΣ. από τις 07.00 έως τις 11.00, λόγω εκτέλεσης έργων.

Κατά την εκτέλεση των εργασιών, η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται ως εξής: Μαυροματαίων - δεξιά Λ. Αλεξάνδρας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην παλιά εθνική Αθηνών-Κορίνθου

Λόγω εκτέλεσης εργασιών θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο δεξιό τμήμα του οδοστρώματος της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου, στην περιοχή των Μεγάρων και της Ελευσίνας, κατά τις 4-5, 7 και 8 Απριλίου από τις 07.00 έως 16.00.

Κατά την εκτέλεση των εργασιών θα πραγματοποιούνται προσωρινές και τμηματικές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων και η κίνηση τους θα πραγματοποιείται από το εναπομένον πλάτος του οδοστρώματος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στην Ιουλιανού και στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου"

Σε τελικό στάδιο η σχεδίαση του πρώτου αυτόνομου ελληνικού drone

Η σχεδίαση του πρώτου αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) που υλοποιείται με την σύμπραξη της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του ΑΠΘ, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εισέρχεται σε τελικό στάδιο.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΑΒ, χθες Παρασκευή 1η Απριλίου, διοργανώθηκε ημερίδα από το γραφείο συνεργατών του υπουργού Οικονομικών σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου παρουσιάστηκαν νέες πτυχές του καινοτόμου προγράμματος «Αρχύτας», το οποίο θα αναβαθμίσει την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.

Το θέμα της ημερίδας ήταν «Συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα: Αναγκαίος όρος για ισχυρή Ελλάδα» και πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στη Λαμία.

Το πρώτο VTOL UAV αναμένεται να πετάξει στον ελληνικό ουρανό σε περίπου δύο χρόνια, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τονίζεται, δε, ότι το drone θα ενισχύσει την επιτήρηση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πολιτικής προστασίας και για πολλές άλλες εμπορικές χρήσεις. Πρόκειται για ένα αερόχημα που θα μπορεί να επιτύχει την κάθετη απο/προσγείωση με συστήματα που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στον χώρο των drones.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε στην ομιλία του στην ημερίδα ότι «η προσπάθεια συνεχίζεται και διευρύνεται, ώστε η πατρίδα μας να μπει στον διεθνή στίβο ως πιστοποιημένος σχεδιαστής και παραγωγός προϊόντων υψηλής και καινοτόμου τεχνολογίας».

«Είναι σαφές», συνέχισε, «ότι αυτή η πορεία θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία και συνολικά στη χώρα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε: «H ΕΑΒ μπορεί να πρωταγωνιστεί στον κρίσιμο τομέα της υψηλής τεχνολογίας, κάτι που απ’ ό,τι φαίνεται θα αποτελέσει το μέλλον του τρόπου της άμυνας των χωρών».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, Δημήτρης Παπακώστας, ανέφερε ότι «η ΕΑΒ εφαρμόζει μία εξωστρεφή εμπορική πολιτική, ανταγωνιζόμενη επάξια στο διεθνές περιβάλλον και έχει αναδειχθεί σε σημαντικό εξαγωγικό φορέα, συμβάλλοντας στην εισροή συναλλάγματος και στην ενίσχυση του ΑΕΠ».

Στην ημερίδα, μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών» οι πρυτάνεις των τριών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) που συμμετέχουν στην έρευνα του προγράμματος «Αρχύτας». Παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος της ΕΑΒ Ι. Κούτρας, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Μ. Κορωναίος και κορυφαίοι πανεπιστημιακοί.

Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας, η ΕΑΒ υπέγραψε Μνημόνια Συνεργασίας με τα πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και Θράκης αλλά και με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στόχος είναι η διεύρυνση της συνεργασίας τους για μία σειρά από προϊόντα υψηλής τεχνογνωσίας που θα ενισχύσουν την άμυνα, την ασφάλεια αλλά και την οικονομία της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε τελικό στάδιο η σχεδίαση του πρώτου αυτόνομου ελληνικού drone"

ΕΙΝΑΠ: Κυριαρχία της ΝΔ και πτώση ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές

Την «πρωτιά» διατήρησε η Νέα Δημοκρατία στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Όπως προκύπτει από τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στην Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), πρώτη στις προτιμήσεις των γιατρών αναδείχθηκε η ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) με επικεφαλής την Ματίνα Παγώνη.

Οι δυνάμεις της Αριστεράς (ΚΚΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ) βγήκαν σημαντικά ενισχυμένες, με την παράταξη ΔΗΠΑΚ που πρόσκειται στο ΚΚΕ να βρίσκεται στη δεύτερη θέση και το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην τρίτη.

Συγκεκριμένα, στην ΕΙΝΑΠ, η ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) από 4 έδρες στις εκλογές του 2019, έβγαλε 5 έδρες με ποσοστό 30,2% ενώ στις εκλογές του 2019 ήταν στο 30%. Η άλλη συντηρητική παράταξη, η ΑΙΣ έπεσε από το 4,6 του 2019 στο 3,3% έχοντας μια έδρα. 

Αξιοσημείωτη άνοδο σημείωσαν το ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) και το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) που αθροιστικά εμφανίζουν ποσοστό 44,8%.

Το ΚΙΝΑΛ διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα με σταθερό το 8,2%.

Αίσθηση προκαλεί η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ από το 11,4% και 2 έδρες στο 9,6% και 1 έδρα, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν τα δύο χρόνια πανδημίας και κυβερνητικής φθοράς.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΙΝΑΠ: Κυριαρχία της ΝΔ και πτώση ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές"

Κλάπηκαν ραδιενεργά υλικά από εργαστήριο του Τσερνομπίλ-Τι λένε οι επιστήμονες

Άγνωστοι έκλεψαν ραδιενεργά υλικά από ένα εργαστήριο παρακολούθησης της ραδιενέργειας, κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, κατά τη διάρκεια του χάους που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι άγνωστοι πήραν κομμάτια ραδιενεργών αποβλήτων, τα οποία θεωρητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας «βρώμικης βόμβας», δηλαδή μιας συσκευής που συνδυάζει συμβατικά εκρηκτικά ή άλλα μέσα για την εξάπλωση ραδιενέργειας, δήλωσε στο Science ο Ανατόλι Νοσόβσκι, διευθυντής του Ινστιτούτου για Προβλήματα Ασφάλειας Πυρηνικών Σταθμών (ISPNPP) στο Κίεβο. Οι άγνωστοι έκλεψαν επίσης ραδιενεργά ισότοπα – ραδιενεργά χημικά στοιχεία με διαφορετικό αριθμό νετρονίων στους πυρήνες τους – που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη βαθμονόμηση των οργάνων στο εργαστήριο παρακολούθησης, δήλωσε ο Νοσόβσκι.

Στις 25 Μαρτίου, το Science ανέφερε ότι το ραδιενεργό υλικό είχε κλαπεί. Το New Scientist επιβεβαίωσε αργότερα τις αναφορές αυτές με έναν επιστήμονα του ISPNPP, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο επιστήμονας δήλωσε ότι το ρεπορτάζ του Science ήταν «ακριβές με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες».

Το κλεμμένο υλικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, καθώς δεν περιέχει πλουτώνιο ή ουράνιο, δήλωσε στο New Scientist ο Μπρούνο Μερκ, ερευνητής της έδρας υπολογιστικής μοντελοποίησης για την πυρηνική μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

«Υπάρχουν τόσες πολλές ραδιενεργές πηγές σε όλο τον κόσμο. Αν κάποιος θέλει να τις βρει, υπάρχει ένας ευκολότερος τρόπος», εξήγησε ο Μερκ. «Αυτές τις ραδιενεργές πηγές μπορείς να τις κλέψεις σε κάθε νοσοκομείο. Πάντα κάποιος θα μπορεί να τρυπώσει και να κλέψει κάτι. Δεν νομίζω ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από ό,τι πριν από την εισβολή των Ρώσων».

Παρόλο όμως που δεν είναι χρήσιμα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, ορισμένα από τα κλεμμένα υλικά θα μπορούσαν να έχουν πολύ περιορισμένη χρήση στην κατασκευή «βρώμικων βομβών», πρόσθεσε.

Τα ισότοπα έχουν συνήθως πολύ μικρές ποσότητες ραδιενεργών υλικών, δήλωσε στο Live Science ο Έντουιν Λάιμαν, φυσικός και διευθυντής του τμήματος ασφάλειας πυρηνικής ενέργειας της Ένωσης Ανήσυχων Επιστημόνων.

Εάν τα κλεμμένα απόβλητα ήταν ιδιαίτερα ραδιενεργά, θα έπρεπε να αποθηκεύονται και να μεταφέρονται με βαριά θωράκιση, ώστε να προστατεύονται οι χειριστές από τραυματισμούς λόγω ακτινοβολίας. Εξαιτίας αυτού, ο Λάιμαν υποψιάζεται ότι κλάπηκαν μικρές ποσότητες.

«Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος στρατηγικός σκοπός για τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει αυτά τα υλικά σε μια βρώμικη βόμβα», δήλωσε ο Λάιμαν στο Live Science. Μια τέτοια βόμβα θα μπορούσε να εκτοξεύσει ραδιενεργό υλικό τοπικά, αλλά θα ήταν απίθανο να προκαλέσει πολλές άμεσες σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Τούτου λεχθέντος, η έκταση και η σοβαρότητα των πιθανών ζημιών θα εξαρτιόταν από το μέγεθος και άλλα χαρακτηριστικά των εν λόγω υλικών, σημείωσε.

Σε γενικές γραμμές, οι βρώμικες βόμβες, γνωστές και ως «συσκευές ραδιολογικής διασποράς» (RDD), δεν απελευθερώνουν αρκετή ακτινοβολία για να σκοτώσουν ανθρώπους ή να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με την Επιτροπή Πυρηνικής Ρύθμισης των ΗΠΑ. Όσοι βρίσκονται κοντά στη βόμβα όταν αυτή πυροδοτείται, είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν από την ίδια την έκρηξη, ενώ η ραδιενέργεια που προκύπτει μπορεί να διασκορπιστεί σε απόσταση λίγων τετραγώνων ή χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης.

«Καθώς το ραδιενεργό υλικό εξαπλώνεται, γίνεται λιγότερο συγκεντρωμένο και λιγότερο επιβλαβές», σημειώνει η Επιτροπή. «Οι άμεσες επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στα χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας που αναμένονται από ένα RDD θα είναι πιθανότατα ελάχιστες».

«Είναι απίθανο ότι μια τέτοια βόμβα θα μπορούσε να προκαλέσει θάνατο, καταστροφή και τρόμο όπως οι βομβαρδισμοί σε μη στρατιωτικές περιοχές με συμβατικά όπλα», τόνισε ο Λάιμαν. «Αν και η παρουσία ραδιενεργούς μόλυνσης θα μπορούσε να προσθέσει άλλο ένα στοιχείο φόβου σε μια ήδη τρομακτική κατάσταση».

Live Science/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλάπηκαν ραδιενεργά υλικά από εργαστήριο του Τσερνομπίλ-Τι λένε οι επιστήμονες"

Αποκαλυπτική η κατάθεση του αδελφού της ανάπηρης γυναίκας που βίασε ο 73χρονος πα(τέρας) της

Με την λήψη καταθέσεως από τον 46χρονο αδελφό της 49χρονης ανήμπορης, λόγω νοητικής στέρησης και αναπηρίας σε ποσοστό 67% γυναίκας, που έπεσε θύμα βιασμού από τον 73χρονο πατέρα της συνεχίστηκε χθες η κύρια  ανάκριση για την φρικιαστική υπόθεση.

Ο κατηγορούμενος, όπως έγραψε η «δημοκρατική», έχει λάβει προθεσμία για να απολογηθεί την 7η Απριλίου 2022.

Κατηγορείται για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, κατάχρηση ανίκανου προς αντίσταση σε γενετήσια πράξη κατ’ εξακολούθηση και για γενετήσια πράξη μεταξύ συγγενών κατ’ εξακολούθηση.

Εχει ομολογήσει τον βιασμό της κόρης του που σημειωτέον έχει βιαστεί και στο παρελθόν από 76χρονο. Η τακτική ανακρίτρια διόρισε ως συνήγορο υπεράσπισής του τον δικηγόρο κ. Μάνο Τεχνίτη.

Οπως αποκάλυψε η «δημοκρατική», ο 73χρονος σε ανωμοτί κατάθεση που έδωσε αφού είπε ότι είναι… «οικογενειάρχης» πρόσθεσε «δεν ξέρω τι έγινε, τι με παρέσυρε ο διάβολος και έγινε η πράξη».

Κατέθεσε ότι με την ανάπηρη κόρη του ήλθε σε σεξουαλική επαφή μια φορά, περιγράφοντας την αποτρόπαιη πράξη του για να προσθέσει ότι τον έδιωξε η σύζυγός του από την οικία τους και ότι κοιμάται πλέον σε στάβλους.

Ο 73χρονος, υποστήριξε ότι τον «προκαλούσε» η 49χρονη κόρη του ερωτικά και ότι του «επιτέθηκε» για να επιρρίψει τις ευθύνες στον… διάβολο.

Χθες ο 46χρονος γιος του ήταν κατηγορηματικός ως προς την τέλεση του αδικήματος και υπέβαλε δήλωση προς υποστήριξη της κατηγορίας.
Στην κατάθεσή του κατέστησε σαφές ότι από το έτος 2008 είναι δικαστικός συμπαραστάτης δυνάμει απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου της αδελφής του και για την σεξουαλική κακοποίηση της αδελφής του από τον πατέρα του ενημερώθηκε την 28η Φεβρουαρίου 2022, δύο μέρες μετά την τέλεσή της.

Ένας εργάτης που εργαζόταν σε οικοδομή απέναντι από την οικία τους ανέφερε σε έναν κοινό τους φίλο ότι είχε δει την σεξουαλική συνεύρεση και ο τελευταίος τον ενημέρωσε άμεσα. Ακολούθως η αδελφή του του επιβεβαίωσε τα όσα του είχαν καταγγελθεί και του εξομολογήθηκε ότι ο πατέρας τους την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά.

Στην πορεία από τα όσα κατέθεσε στην Ασφάλεια η αδελφή του, έμαθε ότι είχε πέσει κατ’ επανάληψη θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Η αδελφή του του είπε ότι ο πατέρας τους την κακοποιούσε σεξουαλικά από το καλοκαίρι του 2021.

Εξήγησε ότι τον τελευταίο χρόνο διέμεναν μόνοι τους στο σπίτι τους και τους επισκεπτόταν συνήθως τα Σάββατα. Οπως τόνισε ο 46χρονος σήμερα η αδελφή του δεν θέλει να τον ξαναδεί και του έλεγε πως θέλει να «πάει ισόβια».

dimokratiki

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Αποκαλυπτική η κατάθεση του αδελφού της ανάπηρης γυναίκας που βίασε ο 73χρονος πα(τέρας) της"

Hράκλειο: Ένα router «κρέμασε» το αεροδρόμιο – Απίστευτο αλαλούμ και μεγάλη ταλαιπωρία

Αναστάτωση επικράτησε σήμερα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου καθώς τεχνικό πρόβλημα στο router εταιρείας τηλεπικοινωνίων «μπλόκαρε» ζωτικά συστήματα του αεροδρομίου.

Χωρίς internet φαίνεται είχε μείνει η περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, με το πρόβλημα για το αεροδρόμιο να είναι μεγάλο, αφού πολλές λειτουργίες του αερολιμένα βασίζονται στο διαδίκτυο.

Μεγάλη ήταν η ταλαιπωρία και για τους επιβάτες πτήσεων οι οποίοι δεν μπορούσαν να κάνουν check-in.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, επικοινώνησε με την εταιρεία με τα συνεργεία να εντοπίζουν τη βλάβη και λίγο πριν τις 4 το πρόβλημα αποκαραστάθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Creta24, η βλάβη δεν αφορούσε μόνο την περιοχή του αεροδρομίου αλλά και άλλες περιοχές.

creta24

Διαβάστε Περισσότερα » "Hράκλειο: Ένα router «κρέμασε» το αεροδρόμιο – Απίστευτο αλαλούμ και μεγάλη ταλαιπωρία"

Μάνος Δασκαλάκης κατά Ρούλας Πισπιρίγκου: Θέλω να μάθω από που πήρε την κεταμίνη -Τι έγινε με τα άλλα δύο παιδιά

Μιλώντας στην εφημερίδα «Μπαμ», ο Μάνος Δασκαλάκης είπε πως δεν κρύβεται, δεν είναι εξαφανισμένος και θέλει να μάθει την αλήθεια.
Ερωτηθείς τι θα κάνει από εδώ και πέρα, μετά τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου και την κατηγορία ότι εκείνη σκότωσε την 9χρονη κόρη τους Τζωρτζίνα με τη χρήση κεταμίνης είπε στον Πέτρο Κουσουλό «είναι ξεκάθαρη η θέση μου. Δεν έχω να φοβηθώ κανέναν και τίποτα. Θέλω να μάθω την αλήθεια για τα παιδιά μου. Από πού βρέθηκε η κεταμίνη, από πού προμηθεύτηκε την κεταμίνη. Πώς την έδωσε; Τι έγινε με τα άλλα δύο μου παιδιά».

Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα, λέει ο Μάνος Δασκαλάκης

Ουσιαστικά ο Μάνος Δασκαλάκης λέγοντας «θέλω να μάθω από πού βρέθηκε η κεταμίνη, από πού προμηθεύτηκε την κεταμίνη. Πώς την έδωσε;», αποδέχεται την κατηγορία κατά της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Στο απόσπασμα από τη συνέντευξη που θα δημοσιευθεί αύριο ο Μάνος Δασκαλάκης είπε «Δεν έχω να κρύψω κάτι. Δεν είμαι εξαφανισμένος από πουθενά. Εχω πάθει το μεγαλύτερο σοκ της ζωής μου. Δεν περίμενα ποτέ ότι στα 30 μου χρόνια θα φτάσω και θα μάθω κάτι τέτοιο. Θέλω να ακουστεί μόνο η αλήθεια. Δεν έχω κανέναν άλλο λόγο. Ποτέ δεν έκρυψα την αλήθεια και ποτέ δεν έχω να κρύψω κάτι. Ελεγα σε κάθε θάνατο μετανιώνω που δουλεύω τόσες ώρες για να κάνω το καλύτερο για τα παιδιά μου και δεν έχω ζήσει κάποιες στιγμές μαζί τους. Εάν μετάνιωνα μία φορά τότε, μετανιώνω 50 τώρα. Πάντα δούλευα όμως για να τους κάνω το καλύτερο. Ποτέ δεν περίμενα πως θα φτάσει αυτή η στιγμή.

Είναι ξεκάθαρη η θέση μου. Δεν έχω να φοβηθώ κανέναν και τίποτα. Ακόμα και τώρα θα πω ότι θέλω να μάθω την αλήθεια για τα παιδιά μου. Από πού βρέθηκε η κεταμίνη, από πού προμηθεύτηκε την κεταμίνη. Πώς την έδωσε; Τι έγινε με τα άλλα δύο μου παιδιά».

Αδερφή Ρούλας Πισπιρίγκου

Η αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, Δήμητρα, που βρέθηκε και στη ΓΑΔΑ μαζί με τη μητέρα τους μίλησε για την αδελφή της και τα μέχρι στιγμής στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Στη συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι!» η Δήμητρα Πισπιρίγκου, αδερφή της 33χρονης κατηγορούμενης, είπε πως η αδερφή της έχει στοχοποιηθεί, ενώ άφησε αιχμές κατά του Μάνου Δασκαλάκη και ζήτησε να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Ο πόλεμος Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου

Οπως φαίνεται, όσο ξετυλίγεται το κουβάρι του θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα τόσο διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των γονιών, Ρούλας Πισπιρίγκου και Μάνου Δασκαλάκη, καθώς ο ένας «αδειάζει» τον άλλον.

Ο Μάνος Δασκαλάκης, στην πρώτη του δήλωση μετά τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου, ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων:

«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να γίνει τιμητής της αγάπης και της οδύνης μου για τα τρία χαμένα παιδιά μου. Όσον αφορά την κατηγορούμενη και τον διάλογο που έγινε μεταξύ μας δεν έχω να κάνω καμία απολύτως δήλωση. Δεν έχω να σας πω κάτι. Αντιλαμβανόμενος την ιδιαίτερα δυσχερή θέση της, θα μιλήσουμε εκεί που πρέπει και όταν πρέπει. Με τους αρμόδιους. Δεν κρυβόμαστε από κανέναν απολύτως. Δεν έχω να κρύψω κάτι».

Από την πλευρά της, η κατηγορούμενη για τη δολοφονία της κόρης της, Τζωρτζίνας, εξερράγη από τη μεταστροφή στάσης του Μάνου Δασκαλάκη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Star μέσα από τη ΓΑΔΑ δήλωσε πως μίλησε με τον σύζυγό της και πως εκείνος θα στηρίξει την κατηγορία γιατί φοβάται να μην πάει φυλακή.

Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά της, ο Μάνος Δασκαλάκης τής είπε πως όταν κληθεί από την αστυνομία «θα πω ό,τι είδα με τα μάτια μου και από εκεί και πέρα δεν γνωρίζω τίποτα».

Μάλιστα, η Ρούλα Πισπιρίγκου υποστήριξε ότι δεν είναι ικανοποιημένη με τη στάση αυτή του Μάνου Δασκαλάκη και μετέφερε εν συνεχεία τον διάλογό τους, όταν εκείνη του είπε «καταλαβαίνεις πού είμαι;», και εκείνος της απάντησε ότι δεν μπορεί να βγει από το σπίτι και ότι απολύθηκε από τη δουλειά του.

«Το μέλημά του είναι να μην πάει φυλακή, εμένα δεν με σκέφτεται» είπε στη συνέχεια η Ρούλα Πισπιρίγκου, προσθέτοντας ότι ο Μάνος Δασκαλάκης τής είπε: «Τι θες, να πάω φυλακή εγώ και ο πατέρας μου;».

Σημειώνεται πως η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία συνελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης, πήρε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα 4 Απριλίου στις 12:00.

iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάνος Δασκαλάκης κατά Ρούλας Πισπιρίγκου: Θέλω να μάθω από που πήρε την κεταμίνη -Τι έγινε με τα άλλα δύο παιδιά "

Ρούλα Πισπιρίγκου: Αρνείται την κατηγορία και παραπονιέται ότι παλεύει μόνη της

Αμετακίνητη στη θέση της παραμένει η Ρούλα Πισπιρίγκου και συνεχίζει να αρνείται την κατηγορία ότι σκότωσε την κόρη της Τζωρτζίνα, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του εκ των δικηγόρων της, Όθωνα Παπαδόπουλο, ο οποίος την επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου στον έβδομο όροφο της ΓΑΔΑ, όπου κρατείται μέχρι την απολογία της τη Δευτέρα.

«Θεωρεί ότι είναι μόνη της στον αγώνα που κάνει για να βρει ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα. Η κουβέντα της ήταν αυτή ακριβώς “παλεύω μόνη μου”», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε:

«Η θέση της εξακολουθεί να είναι ότι αρνείται την ενοχή της ούτε δέχεται την κατηγορία που της αποδίδεται. Υπάρχουν πράγματα που είναι υπό διερεύνηση. Η μία πιθανότητα που δίνει είναι να υπάρχουν άλλα άτομα εμπλεκόμενα. Η άλλη πιθανότητα είναι να έχουν γίνει λάθος χειρισμοί είτε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παιδιού είτε και μετά το επίδικο συμβάν.

Στο θέμα των αναλύσεων που ακολούθησαν και κυρίως την τοξικολογική εξέταση των δειγμάτων εξηγεί πως η Ρούλα Πισπιρίγκου «δεν αμφισβητεί τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων αλλά κάνει λόγο για “κάτι που είναι μπροστά μας και δεν το έχουμε δει ακόμα”».

Αναφορικά με την ψυχολογική κατάσταση της 33χρονης ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε: «Η ψυχολογική της κατάσταση είναι κακή. Θεωρεί ότι σαν μάνα που έχει χάσει το παιδί της θα έπρεπε να δέχεται τη συμπαράσταση και όχι τις κατηγορίες που εκτοξεύονται σε βάρος της».

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρούλα Πισπιρίγκου: Αρνείται την κατηγορία και παραπονιέται ότι παλεύει μόνη της"

Έρευνα: Οι μεταβολές του ραδονίου στο έδαφος ίσως αποτελούν πρόδρομο φαινόμενο σεισμών

Η πολυετής μελέτη των μεταβολών της εδαφικής συγκέντρωσης του ραδονίου ως προδρόμου φαινομένου των σεισμών αποτελεί το αντικείμενο έρευνας επιστημόνων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, η οποία εστιάστηκε στον Κορινθιακό Κόλπο. Ειδικότερα στην περίπτωση του Ανατολικού Κορινθιακού Κόλπου, διαπιστώθηκε σταδιακή αύξηση του ραδονίου κατά την περίοδο πριν τους σεισμούς, απότομη πτώση λίγες ημέρες πριν και στη συνέχεια σταθεροποίηση σε ένα νέο επίπεδο μέχρι να αρχίσει και πάλι η σταθερή άνοδος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Β.Κ. Καραστάθη, αναπληρωτή διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), έκαναν στη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature Reports”. Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης οι ‘Άκης Τσελέντης, Γιώργος Ελευθερίου και Ευάγγελος Μουζακιώτης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ, οι γεωφυσικοί Μηνάς Καφάτος και Ντίμιταρ Ουζούνοφ από το Κολλέγιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Schmid του Πανεπιστημίου Τσάπμαν στην Καλιφόρνια, καθώς επίσης ο Κανάρης Τσίγκανος, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διατηρεί την τελευταία πενταετία δίκτυο ραδιομετρικών σταθμών ακτινοβολίας-γ, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε βάθος στο έδαφος, σε διάφορες θέσεις της Δυτικής Ελλάδας, των Ιονίων νήσων, του Ανατολικού Κορινθιακού κόλπου και της Κρήτης. Η νέα επιστημονική δημοσίευση περιλαμβάνει κυρίως τα αποτελέσματα που αφορούν την σεισμική ζώνη του Ανατολικού Κορινθιακού κόλπου.

Αν και οι μεταβολές του ραδονίου έχουν προταθεί εδώ και δεκαετίες ως πρόδρομο φαινόμενο σεισμών, δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς ο μηχανισμός που διέπει το φαινόμενο, αλλά και το γεγονός ότι κάποιες περιοχές είναι πιο ευαίσθητες σε τέτοιες μεταβολές από τις γειτονικές τους.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι μεταβολές της εδαφικής συγκέντρωσης ραδονίου ακολουθούν ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μοτίβο, που ακολουθεί την μεταβολή της συγκέντρωσης των τεκτονικών τάσεων σε μια περιοχή. Η μελέτη εξηγεί σε μεγάλο βαθμό, μέσω ενός προτεινόμενου μοντέλου βαθιάς υδρογεωλογίας, την προνομιακή καταγραφή σε γεωθερμικές θέσεις, αλλά και τη συσχέτιση με αποτελέσματα εργαστηριακών πειραμάτων.

Αν και από τα πρώτα στάδια της έρευνας διαπιστώθηκαν σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη ενός χαρακτηριστικού μοτίβου στην κύμανση του εδαφικού ραδονίου πριν τους σεισμούς, οι ερευνητές προτίμησαν να επιβεβαιώσουν πολλαπλώς την ύπαρξη του φαινομένου, έτσι ώστε να υπάρχει υψηλή αξιοπιστία στις παρατηρήσεις τους για ένα τόσο σημαντικό ερευνητικό θέμα, που αφορά άμεσα και την κοινωνία. Οι γεωφυσικές παρατηρήσεις αποδόθηκαν με ασφάλεια στις τεκτονικές διεργασίες, αφού εξετάστηκε ενδελεχώς και η οποιαδήποτε πιθανή επιρροή των ατμοσφαιρικών παραμέτρων στις μετρήσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρευνα: Οι μεταβολές του ραδονίου στο έδαφος ίσως αποτελούν πρόδρομο φαινόμενο σεισμών"

Πάτρα: Ο Μάνος Δασκαλάκης φέρεται να πούλησε ένα διαμέρισμα της σπιτονοικοκυράς του

Ακόμη μία αποκάλυψη που σχετίζεται με την υπόθεση των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα είδε το φως της δημοσιότητας κι αφορά τον πατέρα των κοριτσιών, Μάνο Δασκαλάκη, αλλά και την σπιτονοικοκυρά του.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Πελοπόννησος, Γιώργος Αναστασόπουλος στο OPEN, ο Δασκαλάκης ως πληρεξούσιος, είχε πουλήσει ένα διαμέρισμα της σπιτονοικοκυράς, με την αξία του να υπολογίζεται στα 250.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Αναστασόπουλος ανέφερε ότι η συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου απέναντι στη σπιτονοικοκυρά τους ήταν εχθρική, ενώ συμπλήρωσε ότι μέσα στην εβδομάδα αναμένονται νέες εξελίξεις.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Ο Μάνος Δασκαλάκης φέρεται να πούλησε ένα διαμέρισμα της σπιτονοικοκυράς του"

Ουκρανία: Ξεπέρασαν τους 16.000 οι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα

Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία που έχουν φτάσει στη χώρα μας αγγίζουν τους 16.431, εκ των οποίων οι 5.036 είναι ανήλικοι, σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το τελευταίο 24ωρο, (1/4/2022), όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, εισήλθαν στην Ελλάδα εισήλθαν 300 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 78 ανήλικοι.

Αναλυτικά: Από τον Προμαχώνα εισήλθαν 161, από Ευζώνους 27 και από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα 62. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθηκαν 40, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 7 και τρεις σε άλλα αεροδρόμια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Ξεπέρασαν τους 16.000 οι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της σήραγγας Ραψομάτη Αρκαδίας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
θα συμβούν στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη, λόγω εκτέλεσης εργασιών.

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, ανακοινώνεται ότι έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο – Σπάρτη, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης από την κατασκευάστρια εταιρεία, στην περιοχή της σήραγγας Ραψομάτη.

Οι ρυθμίσεις αυτές, περιλαμβάνουν το τμήμα, μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 184,6 έως και 182,9 (σήραγγα Ραψομάτη στην κατεύθυνση προς Αθήνα) και ειδικότερα:

• Από την Δευτέρα 4 Απριλίου 2022 έως και την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται από τον κλάδο της σήραγγας της κατεύθυνσης προς Καλαμάτα (Ραψομάτη Κ), από τον οποίο θα εξυπηρετηθούν αμφότερες οι κατευθύνσεις, σε μία λωρίδα κυκλοφορίας, έκαστη.

Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με όλες τις προσωρινές πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες και λοιπά μέσα οδικής σήμανσης που θα τοποθετηθούν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της σήραγγας Ραψομάτη Αρκαδίας"

Πετρέλαιο κίνησης: Στα 15 λεπτά η επιδότηση ανά λίτρο – Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η σχετική ΚΥΑ για την επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης. Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ η κρατική ενίσχυση ανέρχεται στα 0,12 ευρώ προ ΦΠΑ ανά λίτρο, δηλαδή 0,15 ευρώ με ΦΠΑ. 

Έτσι, αν η τιμή του πετρελαίου κίνησης κυμαίνεται στα δύο ευρώ ανά λίτρο στο βενζινάδικο, τότε η τιμή για τον καταναλωτή θα φτάσει στο 1,85 ευρώ.

Η ΚΥΑ περιγράφει τους δικαιούχους της επιδότησης, το ύψος και τη διάρκεια χορήγησής της και τον τρόπο υπολογισμού της.
 
Η ΚΥΑ για την επιδότηση καυσίμων
 
Άρθρο 1

Ορισμοί

Για τους σκοπούς της παρούσας ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α. “Πετρέλαιο κίνησης”: το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης ντίζελ (gas-oil, diesel-oil) που χρησιμοποιείται ως καύσιμο κινητήρων, της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 3054/2002, εξαιρουμένου του πετρελαίου κίνησης που δεν φορολογείται ή δεν διατίθεται στην εσωτερική αγορά.

β. “Διυλιστήρια”: οι κάτοχοι άδειας διύλισης πετρελαιοειδών προϊόντων.

γ. “Εισαγωγείς καυσίμων”: οι κάτοχοι άδειας εισαγωγής πετρελαιοειδών προϊόντων, εξαιρουμένων των διυλιστηρίων.

δ. “Εταιρίες εμπορίας καυσίμων”: οι κάτοχοι άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων, εξαιρουμένων των διυλιστηρίων.

ε. “Πρατήρια καυσίμων”: οι κάτοχοι άδειας λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου των κοινοπραξιών πρατηρίων υγρών καυσίμων και υγραερίου κίνησης και των προμηθευτικών συνεταιρισμών πρατηρίων, εξαιρουμένων των διυλιστηρίων, των εισαγωγέων καυσίμων και των εταιριών εμπορίας καυσίμων.

στ. “Βιομηχανικοί πελάτες”: οι εγχώριες επιχειρήσεις κάθε μορφής, που προμηθεύονται καύσιμο απευθείας από τα διυλιστήρια ή τις εταιρείες εμπορίας.

ζ. “Τελικοί καταναλωτές”: τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που προμηθεύονται καύσιμο είτε από τα πρατήρια καυσίμων, είτε από τα διυλιστήρια ή από τις εταιρίες εμπορίας.

Άρθρο 2
 
Σκοπός – Πεδίο Εφαρμογής

1. Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι o καθορισμός του μηχανισμού της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης, το ύψος και η διάρκεια χορήγησης της επιδότησης, ο τρόπος υπολογισμού αυτής καθώς και ο καθορισμός του μηχανισμού εκκαθάρισης βάσει των ποσοτήτων πετρελαίου κίνησης που διατίθενται στην εσωτερική αγορά από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες εμπορίας, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη χορήγηση της ανωτέρω επιδότησης.

2. Δικαιούχοι της επιδότησης είναι τα διυλιστήρια και οι εισαγωγείς καυσίμων. Οι δικαιούχοι του προηγουμένου εδαφίου δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Άρθρο 3
 
Ύψος και Διάρκεια Χορήγησης Επιδότησης – Τρόπος υπολογισμού της επιδότησης

1. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται στο ποσό των 0,12 € προ ΦΠΑ ανά λίτρο πετρελαίου κίνησης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από τους δικαιούχους του άρθρου 2 από την 1η έως και την 30η Απριλίου 2022.

2. Για τα διυλιστήρια η επιδότηση υπολογίζεται επί τη βάσει των ποσοτήτων (λίτρων) πετρελαίου κίνησης που αναγράφονται στα τιμολόγια πώλησης προς τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων εσωτερικής αγοράς, τα πρατήρια καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες. Η έκπτωση λόγω επιδότησης θα πρέπει να εμφανίζεται σε ξεχωριστό πεδίο επί όλων των σχετικών τιμολογίων. Σε περίπτωση που οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων προμηθευτούν από τα διυλιστήρια εντός του μηνός Απριλίου περισσότερα καύσιμα από αυτά που θα διαθέσουν οι ίδιες σε άλλες εταιρίες εμπορίας καυσίμων, στα πρατήρια καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες εντός του ιδίου μηνός, βάσει τιμολογίων, τότε το ποσό της έκπτωσης λόγω επιδότησης επί των λίτρων που δεν διέθεσαν επιστρέφεται από τις εταιρίες εμπορίας στα διυλιστήρια, σύμφωνα με τον μηχανισμό εκκαθάρισης του άρθρου 4.

3. Για τους εισαγωγείς καυσίμων, η επιδότηση υπολογίζεται επί τη βάσει των ποσοτήτων (λίτρων) πετρελαίου κίνησης από εισαγωγή, που αναγράφονται στα τιμολόγια πώλησης προς τις λοιπές εταιρίες εμπορίας καυσίμων εσωτερικής αγοράς, τα πρατήρια καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες. Η έκπτωση θα πρέπει να εμφανίζεται σε ξεχωριστό πεδίο επί όλων των σχετικών τιμολογίων. Σε περίπτωση που οι λοιπές εταιρίες εμπορίας καυσίμων προμηθευτούν από τους εισαγωγείς καυσίμων εντός του μηνός Απριλίου περισσότερα καύσιμα από αυτά που θα διαθέσουν οι ίδιες σε άλλες εταιρίες εμπορίας καυσίμων, στα πρατήρια καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες εντός του ιδίου μηνός, βάσει τιμολογίων, τότε το ποσό της έκπτωσης επί των λίτρων που δεν διέθεσαν επιστρέφεται από τις λοιπές εταιρίες εμπορίας στους εισαγωγείς καυσίμων, σύμφωνα με τον μηχανισμό εκκαθάρισης του άρθρου 4.

4. Σε περίπτωση που έχουν διατεθεί ποσότητες καυσίμων από τα διυλιστήρια ή τους εισαγωγείς καυσίμων κατά τον μήνα Απρίλιο και έχουν τιμολογηθεί πριν την δημοσίευση της παρούσας χωρίς έκπτωση, για τα καύσιμα αυτά εκδίδεται πιστωτικό και νέο χρεωστικό τιμολόγιο και παρέχεται η σχετική έκπτωση.

5. Η ενίσχυση της παρ. 1 χορηγείται άπαξ για το πετρέλαιο κίνησης στους δικαιούχους του άρθρου

2. Το πετρέλαιο κίνησης δεν δύναται να επιδοτηθεί εκ νέου και αθροιστικά κατά την διάθεση του στην εσωτερική αγορά προς τους τελικούς καταναλωτές.

Άρθρο 4
 
Μηχανισμός εκκαθάρισης της επιδότησης

1. Για τον προσδιορισμό των επιδοτούμενων λίτρων προς τα διυλιστήρια εφαρμόζεται ο ακόλουθος μηχανισμός εκκαθάρισης:

Τα συνολικά λίτρα που επιδοτούνται προς τα διυλιστήρια αποτελούν το άθροισμα των λίτρων καυσίμων που τιμολογούνται εντός Απριλίου 2022 (α) από τα διυλιστήρια προς τα πρατήρια καυσίμων της εσωτερικής αγοράς, (β) από τα διυλιστήρια προς τους βιομηχανικούς πελάτες και (γ) από τα διυλιστήρια προς τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων για την διάθεση τους στην εσωτερική αγορά και αφαιρουμένων των λίτρων που δεν διατέθηκαν στην εσωτερική αγορά από τις εταιρείες εμπορίας.

Αναφορικά με τα λίτρα καυσίμων που τιμολογούνται εντός Απριλίου 2022 προς τις εγχώριες εταιρίες εμπορίας καυσίμων, σε περίπτωση που οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων διαθέσουν λιγότερα λίτρα εντός του μηνός προς τα πρατήρια καυσίμων της εσωτερικής αγοράς, τους βιομηχανικούς πελάτες της εσωτερικής αγοράς και τις λοιπές εταιρίες εμπορίας καυσίμων της εσωτερικής αγοράς, σε σχέση με αυτά που προμηθεύτηκαν από τα διυλιστήρια, τα επιδοτούμενα λίτρα απομειώνονται αντιστοίχως έως τον αριθμό των λίτρων που διατέθηκαν στα πρατήρια καυσίμων της εσωτερικής αγοράς, τους βιομηχανικούς πελάτες και τις λοιπές εταιρίες εμπορίας καυσίμων της εσωτερικής αγοράς, από αυτές. Σε αυτή την περίπτωση η εταιρία εμπορίας υποχρεούται να επιστρέψει στο διυλιστήριο την επιδότηση επί των επιπλέον λίτρων που προμηθεύτηκε και δεν διέθεσε στην εσωτερική αγορά. Οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων που συναλλάσσονται με κάθε διυλιστήριο καταθέτουν εντός 10 ημερών από την παρέλευση του μηνός της επιδότησης στο διυλιστήριο συγκεντρωτικές καταστάσεις πωλήσεων πετρελαίου κίνησης που διέθεσαν προς άλλες εταιρίες εμπορίας καυσίμων της εσωτερικής αγοράς, τα πρατήρια καυσίμων της εσωτερικής αγοράς και τους βιομηχανικούς πελάτες της εσωτερικής αγοράς κατά το διάστημα της επιδότησης, με σχετική βεβαίωση του ορκωτού ελεγκτή-λογιστή της εταιρίας εμπορίας. Σε περίπτωση που μια εταιρία εμπορίας καυσίμων έχει προμηθευτεί καύσιμα από διαφορετικά διυλιστήρια ή εισαγωγείς καυσίμων υποχρεούται να καταθέσει διαφορετικές καταστάσεις πωλήσεων επί των καυσίμων που διέθεσε προς τα πρατήρια καυσίμων της εσωτερικής αγοράς, τους βιομηχανικούς πελάτες και τις λοιπές εταιρίες εμπορίας καυσίμων της εσωτερικής αγοράς σε κάθε διυλιστήριο και εισαγωγέα καυσίμων, διαμοιράζοντάς αυτά ανάλογα με το διυλιστήριο ή τον εισαγωγέα καυσίμων που προέρχεται το καύσιμο που διέθεσε.

2. Για τον προσδιορισμό των επιδοτούμενων λίτρων προς τους εισαγωγείς καυσίμων εφαρμόζεται ο ακόλουθος μηχανισμός εκκαθάρισης:

Τα συνολικά λίτρα που επιδοτούνται προς τους εισαγωγείς καυσίμων αποτελούν το άθροισμα των λίτρων καυσίμων από εισαγωγή που τιμολογούνται εντός Απριλίου 2022 (α) από τους εισαγωγείς καυσίμων προς τα πρατήρια καυσίμων της εσωτερικής αγοράς, (β) από τους εισαγωγείς καυσίμων προς τους βιομηχανικούς πελάτες και

γ) από τους εισαγωγείς καυσίμων προς τις λοιπές εταιρίες εμπορίας καυσίμων για διάθεση στην εσωτερική αγορά και αφαιρουμένων των λίτρων που δεν διατέθηκαν από τις εταιρίες εμπορίας στην εσωτερική αγορά Αναφορικά με τα λίτρα καυσίμων που τιμολογούνται εντός Απριλίου 2022 προς τις λοιπές εταιρίες εμπορίας καυσίμων, σε περίπτωση που οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων διαθέσουν λιγότερα λίτρα εντός του μηνός προς τα πρατήρια καυσίμων της εσωτερικής αγοράς, τους βιομηχανικούς πελάτες και τις λοιπές εταιρίες εμπορίας καυσίμων, σε σχέση με αυτά που προμηθεύτηκαν από τους εισαγωγείς καυσίμων, τα επιδοτούμενα λίτρα απομειώνονται αντιστοίχως έως τον αριθμό των λίτρων που διατέθηκαν στα πρατήρια καυσίμων της εσωτερικής αγοράς, τους βιομηχανικούς πελάτες της εσωτερικής αγοράς και τις λοιπές εταιρίες εμπορίας καυσίμων της εσωτερικής αγοράς από αυτές. Σε αυτή την περίπτωση η εταιρία εμπορίας καυσίμων υποχρεούται να επιστρέψει στον εισαγωγέα καυσίμων την επιδότηση επί των επιπλέον λίτρων που προμηθεύτηκε και δεν διέθεσε στην εσωτερική αγορά.

Οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων που συναλλάσσονται με κάθε εισαγωγέα καυσίμων καταθέτουν εντός 10 ημερών από την παρέλευση του μηνός της επιδότησης στον εισαγωγέα καυσίμων συγκεντρωτικές καταστάσεις πωλήσεων πετρελαίου κίνησης που διέθεσαν προς λοιπές εταιρίες εμπορίας καυσίμων της εσωτερικής αγοράς, τα πρατήρια καυσίμων της εσωτερικής αγοράς και τους βιομηχανικούς πελάτες της εσωτερικής αγοράς κατά το διάστημα της επιδότησης, με σχετική βεβαίωση του ορκωτού ελεγκτή-λογιστή της εταιρίας εμπορίας. Σε περίπτωση που μια εταιρία εμπορίας καυσίμων έχει προμηθευτεί καύσιμα από διαφορετικά διυλιστήρια ή εισαγωγείς καυσίμων, υποχρεούται να καταθέσει διαφορετικές καταστάσεις πωλήσεων επί των καυσίμων που διέθεσε προς τα πρατήρια καυσίμων της εσωτερικής αγοράς, τους βιομηχανικούς πελάτες της εσωτερικής αγοράς και τις λοιπές εταιρίες εμπορίας καυσίμων της εσωτερικής αγοράς σε κάθε διυλιστήριο και εισαγωγέα καυσίμων, διαμοιράζοντάς αυτά ανάλογα με το διυλιστήριο ή τον εισαγωγέα καυσίμων που προέρχεται το καύσιμο που διέθεσε.

Άρθρο 5
 
Μετακύλιση της επιδότησης στους τελικούς καταναλωτές

1. Η επιδότηση της παρ. 2 μετακυλίεται πλήρως στους τελικούς καταναλωτές της εσωτερικής αγοράς σε συμμόρφωση και με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων.

2. Η επιδότηση που λαμβάνει ο τελικός καταναλωτής εκφράζεται ως το γινόμενο της ποσότητας κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης επί του ύψους της επιδότησης ανά λίτρο, προσαυξανόμενο με το ΦΠΑ, και διαπιστώνεται από την σύγκριση των περιθωρίων κερδών, με βάση τα προβλεπόμενα της υπ’ αρ. 30290/2022 απόφασης (Β’1329).

3. Οι επιδοτούμενες ποσότητες πετρελαίου κίνησης, δύναται να διατεθούν από τα πρατήρια καυσίμων και καταναλωθούν από τους τελικούς καταναλωτές και πέραν του μηνός Απριλίου 2022 εφόσον υπάρχουν ποσότητες στην αγορά οι οποίες διατέθηκαν από τους δικαιούχους της παρ. 2 με μειωμένη κατά το ποσό της επιδότησης τιμή, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 3.

Άρθρο 6
 
Διαδικασία Καταβολής της επιδότησης

1. Τα διυλιστήρια αποστέλλουν εντός 20 ημερών από την παρέλευση του μηνός της επιδότησης στην Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, με σχετική βεβαίωση του ορκωτού ελεγκτή-λογιστή του διυλιστηρίου, το αίτημα για πληρωμή της ενίσχυσης επί των λίτρων που διέθεσαν και τιμολόγησαν, συμπεριλαμβανομένων των συγκεντρωτικών καταστάσεων πωλήσεων πετρελαίου κίνησης που διέθεσαν οι ίδιες και των συγκεντρωτικών καταστάσεων πωλήσεων που τους απεστάλησαν από τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων, υπολογίζοντας τυχόν απομείωση αυτών, βάσει των τιμολογήσεων των εταιριών εμπορίας προς τα πρατήρια καυσίμων της εσωτερικής αγοράς και τους βιομηχανικούς πελάτες, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 4.

2. Οι εισαγωγείς καυσίμων αποστέλλουν εντός 20 ημερών από την παρέλευση του μηνός της επιδότησης στην Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, με σχετική βεβαίωση του ορκωτού ελεγκτή-λογιστή της εταιρίας εισαγωγής καυσίμων, το αίτημα για πληρωμή της ενίσχυσης επί των λίτρων που διέθεσαν και τιμολόγησαν εντός του μηνός, συμπεριλαμβανομένων των συγκεντρωτικών καταστάσεων πωλήσεων πετρελαίου κίνησης που διέθεσαν οι ίδιοι και των συγκεντρωτικών καταστάσεων πωλήσεων που τους απεστάλησαν από τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων, υπολογίζοντας τυχόν απομείωση αυτών, βάσει των τιμολογήσεων των εταιριών εμπορίας προς τα πρατήρια καυσίμων της εσωτερικής αγοράς και τους βιομηχανικούς πελάτες, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 4.

3. Η ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών προβαίνει σε εκκαθάριση και πληρωμή της επιδότησης με τα ανωτέρω δικαιολογητικά, καθώς και οποιοδήποτε περαιτέρω παραστατικό καθίσταται αναγκαίο, σύμφωνα με τα άρθρα 91 και 92 του ν. 4270/2014 και τα άρθρα 75 έως 91 του ν. 4446/2016.

4. Η επιδότηση καταβάλλεται στους δικαιούχους, το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την διάθεση των καυσίμων στην εσωτερική αγορά από τα διυλιστήρια και τους εισαγωγείς καυσίμων.

Άρθρο 7
 
Έναρξη ισχύος

1. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 1 Απριλίου 2022

Οι Υπουργοί

Οικονομικών ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πετρέλαιο κίνησης: Στα 15 λεπτά η επιδότηση ανά λίτρο – Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news