facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

400 τόνους οστών Ελλήνων είχε πουλήσει ο Κεμάλ για… σαπούνι

«…400 τόνους οστών Ελλήνων, από τα Μουδανιά εις την Μασσαλίαν, προς βιομηχανοποίησιν…»

Τις ημέρες του 1922 γραφόταν δύο από τις τελευταίες πράξεις της Γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων της Θράκης, της Μικράς Ασίας, του Πόντου. Μία ήταν καταστροφή της Σμύρνης και η άλλη η ανακωχή των Μουδανιών, με την οποία ο Ελληνισμός υποχρεώθηκε σε φυγή και από τη Θράκη.

Από τον όμορφο αυτό λιμένα όμως της Θρακικής ενδοχώρας, δεκαπέντε μήνες αργότερα θα διαδραματιζόταν η τελευταία και πιο φρικιαστική πράξη του Ελληνικού Ολοκαυτώματος. Μπορεί οι Νεότουρκοι, Τζεμάλ, Ενβέρ και Ταλαάτ πασά και ο Μουσταφά Κεμάλ, να δολοφόνησαν 1.000.000 Έλληνες και Ελληνίδες, αλλά φρόντισαν να τα εξαφανίσουν τα ίχνη τους, με ένα τρόπο που αφού δεν τιμωρήθηκε. επαναλήφθηκε από τον πιστό τους μαθητή Χίτλερ, λίγα χρόνια αργότερα.

Ο Χ. Αγγελομάτης στο βιβλίο του «Χρονικόν Μεγάλης Τραγωδίας» (Αθήνα 1924) αναφέρεται στο μέγεθος του εγκλήματος, τους θύτες και τους συνεργάτες τους: «Οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται την δημοσιευθείσαν είδησιν εις τα αθηναϊκάς εφημερίδας, μίαν ημέρα του Φεβρουαρίου του 1924. Το προσεγγίσαν εις την Θεσσαλονίκην αγγλικόν πλοίον “Ζαν”, μετέφερε 400 τόννους οστών Ελλήνων, από τα Μουδανιά της Μικράς Ασίας εις την Μασσαλίαν, προς βιομηχανοποίησιν. Οι εργάται του λιμένος Θεσσαλονίκης, πληροφορηθέντες το γεγονός, εμπόδισαν το πλοίον να αποπλεύσει, επενέβη όμως ο Άγγλος πρόξενος και επετράπη ο απόπλους» .

Έτσι όπως αναφέρει ο διευθυντής του Μουσείο της Γενοκτονίας στο Ερεβάν, Χαΐκ Ντεμογιάν, στην ομιλία του για τη Γενοκτονία των Ελλήνων (Αθήνα, Μάιος 2014) “η τουρκική πολιτική της γενοκτονίας, κατά των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων, αφού παρέμεινε ατιμώρητη, έχει γεννήσει νέο κακό για την ανθρωπότητα. Η ατιμωρησία και η απροκάλυπτη εύνοια εκ μέρους των παγκόσμιων μεγάλων δυνάμεων προς ένα κράτος-διάδοχο και συνεχιστή της οθωμανικής παράδοσης, δημιούργησαν το γόνιμο έδαφος ώστε να φυτρώσουν σε αυτό νέα σχέδια για τη διάπραξη γενοκτονίας. Η ατιμωρησία και ως επακόλουθο η επιθετική συμπεριφορά του τουρκικού κράτους, οδήγησαν σε νέα εγκλήματα”.

Μπροστά στο έγκλημα κανείς δεν έχει δικαίωμα να σιωπήσει, πόσο μάλλον να το αρνείται. Μπροστά στην σύληση των οστών των δικών μας ανθρώπων, από εκεί απ΄ όπου είναι βγαλμένη η ελευθερία των Ελλήνων, όπως γράφει ο Διονύσιος Σολωμός “εμείς οι απόγονοι αυτών που βίωσαν τη φρίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων, όπως λέει ο Αρμένιος συναγωνιστής Χ. Ντεμογιάν, “δεν έχουμε το δικαίωμα να σιωπούμε και να ανεχόμαστε την εγκληματική άρνηση των διαπραχθέντων φρικαλεοτήτων και των συνέπειών τους. Το ηθικό χρέος της νέας γενιάς των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων δεν είναι μόνο να τιμά και να θυμάται, αλλά από κοινού, χέρι-χέρι, να συνεχίζει τον αγώνα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

Πρέπει να πιστεύουμε και να είμαστε σίγουροι ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει, αν είμαστε μαζί στον αγώνα μας και αν είμαστε γεμάτοι πίστη στην επιτυχή κατάληξή του. Η Πατρίδα των προγόνων μας – είναι και δική μας Πατρίδα, ανεξάρτητα από το πού και πότε εμείς και οι απόγονοί μας θα ζήσουν. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν τον πόνο, τους καημούς και τα ανεκπλήρωτα όνειρα των προγόνων μας και μαζί να σηκώσουμε το λάβαρο του αγώνα για να θριαμβεύσει το δίκαιο και η αλήθεια”.

Υ.Γ. Οι 400 τόνοι οστών που μετέφερε το πλοίο από τα Μουδανιά στη Μασσαλία, είναι πολλές χιλιάδες πρόγονοί μας. Πέρα από το σεβασμό,οφείλουμε και την αλήθεια σ΄ αυτούς για τη Γενοκτονία, αυτή που δυστυχώς πολλοί ψευτοπολιτικοί, ψευτοκαθηγητές και ψευτοδιανοούμενοι την αρνούνται και την τοποθετούν μέσα σε εισαγωγικά!

Πηγή: Γράφει ο Θεοφάνης Μαλκίδης - Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "400 τόνους οστών Ελλήνων είχε πουλήσει ο Κεμάλ για… σαπούνι"

Αποδοκιμασίες κατά Π.Παυλόπουλου στην Θεσσαλονίκη: «Δεν είσαι ευπρόσδεκτος στη Μακεδονία»

Τα 80 της χρόνια γιορτάζει σήμερα η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνοντας εκδήλωση με τη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ωστόσο ένταση σημειώθηκε όταν κατά τη διάρκεια της βράβευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών με το χρυσό της μετάλλιο, ένα άτομο άρχισε να διαμαρτύρεται.

Φωνάζοντας ότι διαφωνεί με το πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου, γιατί είχε υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών και ότι δεν είναι ευπρόσδεκτος στη Μακεδονία προκάλεσε τις αντιδράσεις του ακροατηρίου.

Άτομα από τη φρουρά, έβγαλαν έξω το συγκεκριμένο άνθρωπο προκειμένου να συνεχιστεί η εκδήλωση.


Διαβάστε Περισσότερα » "Αποδοκιμασίες κατά Π.Παυλόπουλου στην Θεσσαλονίκη: «Δεν είσαι ευπρόσδεκτος στη Μακεδονία»"

Κ.Καστάνερ: «Σε επιφυλακή η Γαλλία για πιθανές επιθέσεις αντεκδίκησης για το θάνατο του αλ Μπαγκντάντι»

Σε αυξημένη επιφυλακή προκειμένου να αποτραπούν πιθανές επίθεσης αντεκδίκησης μετά τον θάνατο του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντιμ καλεί ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ, σε μια επιστολή προς τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας, η οποία περιήλθε στη γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

«… Η ενδεχόμενη εντατικοποίηση της τζιχαντιστικής προπαγάνδας έπειτα από αυτόν τον θάνατο, στο πλαίσιο της οποίας είναι πιθανό να απευθυνθεί κάλεσμα για ενέργειες αντεκδίκησης, απαιτεί τη μέγιστη επιφυλακή, ιδίως κατά τη διάρκεια δημοσίων εκδηλώσεων στις περιφέρειές σας τις επόμενες ημέρες» υπογραμμίζει ο Καστανέρ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι ο θάνατος του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι επέφερε ένα βαρύ πλήγμα στο Ισλαμικό Κράτος, είναι, όμως, ένα βήμα στον αγώνα κατά της τρομοκρατική οργάνωσης.

«Ο θάνατος του Αλ Μπαγκντάντι είναι ένα βαρύ πλήγμα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όμως είναι μονάχα ένα βήμα. Μαζί με τους εταίρους μας στον διεθνή συνασπισμό, η μάχη συνεχίζεται για την τελική ήττα της τρομοκρατικής οργάνωσης. Αποτελεί προτεραιότητά μας στη Μέση Ανατολή» έγραψε σε ένα tweet ο Μακρόν.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ.Καστάνερ: «Σε επιφυλακή η Γαλλία για πιθανές επιθέσεις αντεκδίκησης για το θάνατο του αλ Μπαγκντάντι»"

Σκόπια: Οι πινακίδες που ξηλώθηκαν από τα αγάλματα της αρχαίας Μακεδονίας δεν επανατοποθετήθηκαν (βίντεο)

«Τον Αύγουστο, οι διευκρινιστικές πινακίδες που έλεγαν ότι τα αγάλματα ανήκουν στον ελληνικό πολιτισμό και παράδοση, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τοποθετήθηκαν σε τρία αγάλματα του λεγόμενου ‘Σχεδίου Σκόπια 2014’.

Στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στου Φιλίππου Β΄ και στο άγαλμα της Ολυμπιάδας. Την επόμενη ημέρα της τοποθέτησής τους, αποκολλήθηκαν από τους πολίτες. Το μόνο που έμεινε ήταν αυτό της Ολυμπιάδας», γράφει το δημοσίευμα των Σκοπίων.

Από τότε έχουν περάσει δύο μήνες, συνεχίζει ο κείμενο, αλλά ο Δήμος των Σκοπίων, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για αυτές, δεν τις έχει ακόμη τοποθετήσει.

«Η επιγραφή που τοποθετήθηκε στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που έλεγε ότι ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό, ξηλώθηκε από τους πολίτες που διαφώνησαν. Οι δημοτικές αρχές δεν την έχουν ακόμη αποκαταστήσει», λέει η Αλμεντίνα Ισμαίλι, δημοσιογράφος της TV21.



Σύμφωνα με την ίδια, ο Δήμος υποσχέθηκε ότι θα τις τοποθετήσει εκ νέου, αλλά δεν διευκρίνισε πότε.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκόπια: Οι πινακίδες που ξηλώθηκαν από τα αγάλματα της αρχαίας Μακεδονίας δεν επανατοποθετήθηκαν (βίντεο)"

Επιμένει η Τουρκία: Έχουμε αποδείξεις πως η Ελλάδα απωθούσε παράνομα μετανάστες από το 2018

Μπορεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να αντέδρασε οργισμένα στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για παράνομες απωθήσεις μεταναστών πίσω στην Τουρκία, ωστόσο η Άγκυρα φαίνεται πως επιμένει στις καταγγελίες της, σε μια προσπάθεια να βγάλει από πάνω της την πίεση για το μεταναστευτικό, το οποίο έχει εργαλοποιηθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με νέα του απάντηση, κατηγορεί την Ελλάδα ότι αφού συλλαμβάνει τους πρόσφυγες τους κατάσχει τα πράγματα, τους χτυπάει και στη συνέχεια τους στέλνει πίσω στην Τουρκία. Όπως λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ, έχει στη διάθεσή του κάθε είδους φωτογραφίες και έγγραφα. Ακόμη η τουρκική πλευρά, καλεί προκλητικά την ελληνική κυβέρνηση να διορθώσει αυτή την πολιτική που είναι παράνομη με βάση το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά προς τους πρόσφυγες.

Η ανακοίνωση από το τουρκικό ΥΠΕΞ:

«Αν και η Ελλάδα αρνείται ότι οι παράνομοι μετανάστες ωθούνται στη χώρα μας από τις ελληνικές αρχές, η απόρριψη των παράνομων μεταναστών που απομακρύνονται από Έλληνες αξιωματούχους στα σύνορά μας συνεχίζεται και στην θάλασσα και στην ξηρά. Το 2018, 11.867 παράνομοι μετανάστες απωθήθηκαν στη χώρα μας από την Ελλάδα και τους πρώτους 10 μήνες του 2019 άλλοι 25.404.

Από συνεντεύξεις με τους μετανάστες διαπιστώθηκε ότι Έλληνες αξιωματούχοι κατέσχεσαν τα προσωπικά τους αντικείμενα, υποβλήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις σε κακή μεταχείριση, χτυπήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις και απωθήθηκαν στα σύνορά μας συνοδευόμενα από Έλληνες αξιωματούχους. Έχουμε όλα τα είδη ντοκουμέντων, φωτογραφιών, εγγράφων και δηλώσεων απωθημένων ατόμων σχετικά με τις πρακτικές των Ελλήνων αξιωματούχων.

Οι δραστηριότητες της Ελλάδας για την απόρριψη που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο καταγράφονται και στις εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από την Ελλάδα να αναστείλει και να διερευνήσει αυτές τις δραστηριότητες απέλασης, οι οποίες αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο. Δεν αλλάζει όμως την πραγματικότητα το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές αρνούνται τις απωθήσεις που είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο, όπως καθορίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας και από το Συμβούλιο της Ευρώπης, Καλούμε τη νέα ελληνική να εργαστεί για τη διόρθωση αυτής της πολιτικής, , αντί να αρνείται τις απωθήσεις που είναι εναντίον του διεθνούς δικαίου κι έχουν διαπιστωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης».


mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιμένει η Τουρκία: Έχουμε αποδείξεις πως η Ελλάδα απωθούσε παράνομα μετανάστες από το 2018"

Νεκρός και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τους Κούρδους

Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της Συρίας (YPG) ανακοίνωσαν ότι ο εκπρόσωπος τύπου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, Αμπού αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ, σκοτώθηκε σε κοινή επιδρομή των αμερικανικών και υπό την ηγεσία των Κούρδων δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι YPG, ο αλ Μουχατζίρ στοχοθετήθηκε κοντά στην παραμεθόριο πόλη Τζαραμπλούς, έπειτα από προσπάθειες των υπηρεσιών πληροφοριών των SDF και του αμερικανικού στρατού.

Ο διοικητής των SDF Μαζλούμ Άμπντί επισήμανε ότι επρόκειτο για «συνέχεια της προηγούμενης επιχείρησης» κατά τη διάρκεια της οποίας ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε, ενώ περιέγραψε τον εκπρόσωπο τύπου των τζιχαντιστών ως το δεξί χέρι του Μπαγκντάντι.

kathimerini
Διαβάστε Περισσότερα » "Νεκρός και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τους Κούρδους"

«Απλώθηκε» η μεγαλύτερη Γαλανόλευκη σημαία δίπλα στο ιστορικό «όχι» (βίντεο)

Για ακόμη μία χρονιά, οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την έπαρση της μεγαλύτερης ελληνικής σημαίας, στο λόφο δίπλα στο ιστορικό «ΟΧΙ», όμως η Γαλανόλευκη απλώθηκε, χαρίζοντας ένα μαγικό θέαμα.

Οι Εθνοφύλακες Ιωαννίνων όπως και πέρυσι λόγω των ανέμων που πνέουν στην κορυφή του λόφου αποφάσισαν για λόγους ασφαλείας να μην ανυψωθεί η σημαία με γερανό αλλά να απλωθεί στο ίδιο ακριβώς σημείο με το περσινό ενώ παράλληλα φρόντισαν να εξασφαλίσουν πλήρη φωτισμό της πλαγιάς ώστε η γαλανόλευκη να φαίνεται κατά την εκδήλωση της αναπαράστασης «ΚΑΛΠΆΚΙΑ 2019».

Υπενθυμίζεται ότι το γιγαντιαίο σύμβολο του Ελληνικού Έθνους που απλώθηκε σήμερα το μεσημέρι έχει διαστάσεις 27×42μ., και έκταση 1.134 τ.μ με την πρωτοβουλία αυτή των Εθνοφυλάκων να αποτελεί πράξη τιμής προς όλους εκείνους που πολέμησαν για την ελευθερία και την πατρίδα .



Η σημαία που είναι ορατή και από την Ε.Ο Ιωαννίνων Κόνιτσας , σε λίγες ώρες θα κλέψει και φέτος τα βλέμματα των επισκεπτών που θα κατακλύσουν την περιοχή του Καλπακίου προκειμένου να παρακολουθήσουν τις σημερινές εορταστικές εκδηλώσεις και την αναπαράσταση της Μάχης που αποτελεί την κορύφωση των εκδηλώσεων για την αυριανή Εθνική Επέτειο .

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Απλώθηκε» η μεγαλύτερη Γαλανόλευκη σημαία δίπλα στο ιστορικό «όχι» (βίντεο)"

Τι αλλάζει στα διόδια – Πώς θα γίνονται οι πληρωμές

Αλλαγές έρχονται στο σύστημα των διοδίων. Θα μιλάμε για ηλεκτρονικά διόδια, κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα e- pass και τα free- pass. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star, καταργούνται οι πολλές στάσεις. Δηλ. δεν θα χρειάζεται κάποιος να σταματήσει για να πληρώσει το αντίτιμο για τα διόδια δυο ή τρεις φορές. Αν για παράδειγμα κάποιος ταξιδεύει από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, τότε θα πληρώσει το συνολικό ποσό στα Μάλγαρα, δηλ. στα τελευταία διόδια.

Αυτό το μέτρο θα συμβάλει στη μείωση των καθυστερήσεων στους δρόμους και θα είναι εξοικονόμηση και για τους ίδιους τους οδηγούς.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει στα διόδια – Πώς θα γίνονται οι πληρωμές"

Στη Μόρια η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας βρέθηκε σήμερα η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβις.

Επίσης η κ. Μιγιάτοβιτς είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης κ. Δημοσθένη Χατζηγιάννη ως εκπρόσωπο του Δήμου Μυτιλήνης.

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε επισκεφθεί ξανά τη Λέσβο το καλοκαίρι του 2018.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Μόρια η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων"

Ανάμικτες οι αντιδράσεις των χωρών για τον θάνατο του αρχηγού του ISIS

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα πως ο φυγάς αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι σκοτώθηκε σε επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία και πως ο θάνατός του αποτελεί μείζον πλήγμα για την τζιχαντιστική οργάνωση.

Όπως ήταν φυσικό η είδηση αυτή έκανε με αστραπιαία ταχύτητα τον γύρο του κόσμου με τις αντιδράσεις των χωρών να είναι ανάμικτες.

Ιράν

Ο υπουργός Πληροφόρησης Μοχαμάντ Τζαβάντ Αζαρί-Τζαχρομί έγραψε το Twitter:

«Δεν είναι και σπουδαία δουλειά, σκοτώσατε απλώς το δημιούργημά σας» (κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι δημιούργησαν το Ισλαμικό Κράτος).

Ρωσία

Ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA:

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει αξιόπιστες πληροφορίες για την επιχείρηση Αμερικανών στρατιωτών ... περί άλλης μιας 'εξόντωσης' του πρώην αρχηγού του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι».

Ο Κονσταντίν Κοζάτσιοφ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ:

«... Ο αλ-Μπαγκντάντι έχει αποχαιρετισθεί για τελευταία φορά τουλάχιστον πέντε φορές στο παρελθόν. Επίσης η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι πολύ πιο δύσκολη αποστολή από τη φυσική καταστροφή ηγετών της, ακόμη και των πιο ασυμβίβαστων».

Γαλλία

Η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί έγραψε στο Twitter:

«Μπαγκντάντι: πρόωρη αποχώρηση για έναν τρομοκράτη, αλλά όχι για την οργάνωσή του. Συγχαίρω τους Αμερικανούς συμμάχους μας γι' αυτή την επιχείρηση. Οι σκέψεις μου σήμερα πηγαίνουν σε όλα τα θύματα της τρέλας του Μπαγκντάντι και των εγκληματιών που τον ακολουθούσαν».

Βρετανία

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έγραψε στο Twitter:

«Ο θάνατος του Μπαγκντάντι είναι μια σημαντική στιγμή στη μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας, όμως η μάχη εναντίον του κακού που είναι το Νταές (το Ισλαμικό Κράτος) δεν έχει ακόμη τελειώσει. Θα εργασθούμε με τους εταίρους μας στον συνασπισμό για να βάλουμε ένα τέλος στις φονικές, βάρβαρες δραστηριότητες του Νταές μια για πάντα».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ έγραψε στο Twitter:

«Μετά τον θάνατο του αρχηγού του Νταές, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο Νταές να δοξάσει κάποιον που διέπραξε τόσο απάνθρωπες και αποτρόπαιες εγκληματικές πράξεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες #DefeatDaesh (να ηττηθεί το Νταές)».

Τουρκία

Ο Φαχρετίν Αλτούν, υψηλόβαθμος συνεργάτης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στο Ρόιτερ:

«Η Τουρκία είναι υπερήφανη που βοήθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, να φέρουν στη δικαιοσύνη έναν περιβόητο τρομοκράτη ... Θυμόμαστε σήμερα τους αμάχους θύματα του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι και τους ήρωες στρατιωτικούς μας που έχασαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τον κόσμο από τους τρομοκράτες του Νταές.

«Η Τουρκία, η οποία υπήρξε ανάχωμα εναντίον της τρομοκρατίας, θα συνεχίσει να εργάζεται στενά μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Είναι καιρός να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να νικήσουμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις που επιχειρούν στην περιοχή χωρίς άλλη καθυστέρηση».

Ισραήλ

Δήλωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου:

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρόεδρο Τραμπ για το εντυπωσιακό επίτευγμα που οδήγησε στον θάνατο του αρχηγού (του Ισλαμικού Κράτους) Αλ-Μπαγκντάντι. Αντανακλά την κοινή αποφασιστικότητά μας, των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων των ελεύθερων χωρών, να πολεμήσουμε εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων και κρατών τρομοκρατών. Το επίτευγμα αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο, αλλά η μάχη είναι ακόμη μπροστά μας».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανάμικτες οι αντιδράσεις των χωρών για τον θάνατο του αρχηγού του ISIS"

Εισβολή Ρουβίκωνα στην οικία του πρέσβη της Χιλής στον Λυκαβηττό

Οι αντιεξουσιαστές πέταξαν τρικάκια έξω από το σπίτι του χιλιανού πρέσβη και εξαφανίστηκαν στα γύρω γύρω στενά.

Τα μέλη του «Ρουβίκωνα» έκαναν γνωστή την ενέργεια τους με ανακοίνωση που ανήρτησααν σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ήρθε ως αντίδραση στις ταραχές που σημειώνονται στη Χιλή και τις μαζικές διαδηλώσεις έπειτα από την απόφαση του προέδρου της χώρας να αυξήσει τις τιμές στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισβολή Ρουβίκωνα στην οικία του πρέσβη της Χιλής στον Λυκαβηττό"

Κ. Πιερρακάκης: Αριθμός παροχής υπηρεσιών για κάθε πολίτη από τη γέννησή του

Στην ιδέα να χορηγηθεί στους πολίτες από τη γέννησή τους ένας αριθμός που θα χρησιμοποιείται αντί του αριθμού της ταυτότητας σε όλες της αλληλοεπιδράσεις με το κράτος, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε πως «πρόκειται για μια απλή ιδέα, η οποία εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες. Έχουμε αυτή τη στιγμή ΑΦΜ, έχουμε ΑΜΚΑ που εκδίδεται στη γέννηση, έχουμε αριθμό ταυτότητας, έχουμε μια σειρά αριθμών. Όλοι αυτοί οι αριθμοί θα πρέπει να γίνουν ένας αριθμός για την παροχή υπηρεσιών για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης, θα εκδίδεται στη γέννηση όπως ο ΑΜΚΑ και θα ακολουθεί κάθε πολίτη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του».

Ανέφερε ακόμη πως «δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει ποιο θα είναι το όνομα αυτού του αριθμού, δεν θα είναι ΑΦΜ, δεν εννοούμε μόνο αριθμό φορολογικού ενδιαφέροντος, άλλα για την παροχή συνολικά υπηρεσιών σε όλες τις αλληλεπιδράσεις με το κράτος. Δεσμευόμαστε να τοποθετηθούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες και το ποιος θα είναι αυτός ο αριθμός θα το ανακοινώσουμε πολύ σύντομα. Φυσικά δεν θα αντικαταστήσει τον αριθμό της ταυτότητας, γιατί αυτός είναι ο αριθμός του πιστοποιητικού, απλώς θα χρησιμοποιείται αντί του αριθμού της ταυτότητας σε όλες τις αλληλεπιδράσεις με το κράτος» ,ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στις νέες ταυτότητες υπογραμμίζοντας πως ο διαγωνισμός για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες όπως έχει ήδη αναφέρει ο πρωθυπουργός θα είναι στον «αέρα» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν το τέλος του τρέχοντος έτους και ο στόχος είναι οι πολίτες να έχουν τις νέες ταυτότητες στα χέρια τους μέχρι το τέλος του 2021.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Πιερρακάκης: Αριθμός παροχής υπηρεσιών για κάθε πολίτη από τη γέννησή του"

Συντάξεις: Απομακρύνεται η επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους

Ψαλιδίζονται καθημερινά οι ελπίδες για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους που διεκδικούν αναδρομικά ποσά από τις περικοπές που εφαρμόστηκαν στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα τους τα προηγούμενα χρόνια.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, αποκάλυψε ότι τα πλήρη κείμενα του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν οδηγούν ούτε στην επιστροφή αναδρομικών 4 δισ. ευρώ για τους 10 μήνες από την απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016 που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος Κατρούγκαλου.

Με αυτό τον τρόπο κατεβαίνει ο πήχης και οι προσδοκίες εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων που επί σειρά ετών τρέχουν σε δικηγορικά γραφεία και ακολουθούν τις υποδείξεις «ειδικών» στην κοινωνική ασφάλιση παρασυρμένοι από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, το οικονομικό επιτελείο μετά τις τελικές εισηγήσεις συνταγματολόγων, αλλά και την επίσημη τοποθέτηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έχει πάψει να αναζητά τρόπους επιστροφής χρημάτων στους συνταξιούχων και κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που επρόκειτο να δημιουργηθεί.

Δυνητικά το δημοσιονομικό κόστος παλαιών και νέων υποχρεώσεων είναι δυσθεώρητο, καθώς σύμφωνα με τα σενάρια των δικηγόρων ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση, το συνολικό ποσό για την επιστροφή αναδρομικών ξεκινά από τα 4,2 δισ. ευρώ και εκτινάσσεται ακόμη και πάνω από τα 15 δισ. ευρώ. Οι συνταξιούχοι μόνο για το 10μηνο διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 660 έως 7.000 ευρώ.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας έκρινε εκ διαμέτρου αντίθετα με την αρχική του απόφαση το 2015, βγάζοντας συνταγματικές τις περικοπές του 2012, δίνοντας τότε το έναυσμα να ξεκινήσει μια δικαστική διαμάχη πολλών ετών με την κατάθεση πολυάριθμων αγωγών από εκατομμύρια συνταξιούχους. Όπως επισημαίνουν συνταγματολόγοι, ήδη στην πρώτη διάσκεψη, στις 11/5/2018 αποφασίστηκαν σχεδόν όλα τα νομικά ζητήματα με την οριακή πλειοψηφία 13 υπέρ έναντι 12 κατά, με την ψήφο του Προέδρου του ΣτΕ κ. Νικόλαου Σακελλαρίου να είναι ανάμεσα στις 12 «κατά». Στις 16/5/2018 ο Πρόεδρος τότε του ΣτΕ κ. Νικόλαος Σακελλαρίου υπέβαλε την παραίτησή του, καταγγέλλοντας «παρεμβάσεις» στο έργο του, σαφώς αναφερόμενος στη διάσκεψη και τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί στις 11/5/2018 για τον επανυπολογισμό και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς των «παλαιών» συντάξεων.

Το ενδιαφέρον πλέον για ευνοϊκή ανατροπή για τους συνταξιούχους στρέφεται στην απόφαση του ΣτΕ, ύστερα από αίτηση αναίρεσης που υπέβαλε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Στην περίπτωση αυτή τόσο πρωτοδίκως όσο και κατ’ έφεση δικαιώθηκε ο συνταξιούχος για την επιστροφή αναδρομικών ποσών από τον Ιούλιο του 2015 έως και τα μέσα του 2017.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ της επιστροφής των αναδρομικών, με στελέχη της να δηλώνουν, μετά την δημοσιοποίηση των αρχικών κειμένων του ΣτΕ, ότι θα ξεκινήσει η αποπληρωμή των αναδρομικών ποσών ακόμη και εντός Οκτωβρίου. Στη συνέχεια οι δηλώσεις περιορίστηκαν στην καταβολή των αυξήσεων μόνο για τις επικουρικές συντάξεις από τις 4 Οκτωβρίου και μετά, καθώς κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές του 2015 για το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ μεικτά, ενώ για τις κύριες οι αυξήσεις θα προκύψουν λόγω της αναπροσαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης.

«Θα υπάρξουν αναδρομικά, υπό την έννοια ότι θα υπάρξουν αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, και όλος αυτός ο λογαριασμός θα έρθει με το νέο νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή» ανέφερε ο κ. Βρούτσης σε τηλεοπτική συνέντευξή του, βάζοντας «φρένο» στις προσδοκίες των συνταξιούχων.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις: Απομακρύνεται η επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους"

Τραμπ: O αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους είναι νεκρός - Πέθανε σαν σκυλί

Τον θάνατο του Αμπου Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε και επίσημα ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαιώνοντας τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει από τα ξημερώματα της Κυριακής

Αφού είπε ότι ο θάνατος του Μπαγκντάντι ήταν «πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μου» ο Τραμπ αναφέρθηκε στην νυχτερινή επιχειρήση την οποία, όπως είπε, «παρακολούθησα το μεγαλύτερο τμήμα της».

Δείτε βίντεο:




(Δείτε το βίντεο με ολόκληρη τη συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου στο κάτω μέρος της σελίδας)

Ο αλ Μπαγκντάντι πέθανε σε τούνελ

Σύμφωνα με τον Τραμπ ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους «πέθανε αφού βρέθηκε σε ένα αδιέξοδο σε ένα τούνελ».

«Πέθανε κλαίγοντας» είπε ο Τραμπ προσθέτοντας ότι αφενός κανείς Αμερικανός δεν τραυματίστηκε και αφετέρου ότι στο σπίτι που εντοπίστηκε ήταν 11 παιδιά που εκκενώθηκαν χωρίς να τραυματιστούν.

«Όσοι απέμειναν ήταν ο Μπαγκντάντι στο τούνελ με 3 παιδιά που οδηγήθηκαν σε σίγουρο θάνατο. Όταν έφτασαν στο τέλος του τούνελ ο Μπαγκντάντι πυροδότησε το γιλέκο με εκρηκτικά που φορούσε και σκότωσε τα τρία παιδιά» είπε ο Τραμπ.

Μιλώντας σε πολύ υψηλούς τόνους ο Τραμπ είπε ακόμα ότι «ο εγκληματίας πέρασε τις τελευταίες του στιγμές σε πανικό τρομοκρατημένος από την παρουσιά των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ».

«Το κορμί του διαμελίστηκε αλλά τα τεστ έδωσαν παντελή επιβεβαίωση» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Απαντώντας στη συνέχεια σε σχετική ερώτηση για το πώς βεβαιώθηκε ότι ήταν ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους ο Τραμπ είπε ότι «οπτικά έβλεπαν ότι ήταν ο αλ Μπαγκντάντι και στη συνέχεια έκαναν ελέγχους επί τόπου αφού πρώτα απομάκρυναν τα συντρίμμια από το τούνελ. Δεν υπήρχαν πολλά από τη σορό του αλλά με τα υπάρχοντα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι ήταν αυτός».

Όπως είπε βρέθηκαν και δύο γυναίκες που σκοτώθηκαν και οι οποίες φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά τα οποία δεν ενεργοποιήθηκαν δυσκολεύοντας την επιχείρηση των αμερικανών κομάντο.

«Είχαμε και ένα ρομπότ για να μπει στα τούνελ γιατί είχαμε την υποψία ότι φορούσε ένα πολύ ισχυρό γιλέκο με εκρηκτικά» πρόσθεσε ο Τραμπ για την επιχείρηση.

«Είχαμε ενημέρωση λεπτό προς λεπτό "κύριε, ρίξαμε έναν τοίχο", "είμαστε σίγουροι ότι είναι σε ένα αδιέξοδο τούνελ" κτλ. Ήταν βίαιο αυτό που συνέβη. Το τούνελ έπεσε πάνω του. Πήρε μαζί του και τα τρία παιδιά του. Τον κυνηγούσαν γρήγορα».

«Οι τρομοκράτες να μην κοιμούνται ήσυχοι»

Στη συνέχεια τόνισε ότι η επιχείρηση αυτή δείχνει τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ολοκληρωτική ήττα του Ισλαμικού Κράτους. «Μπορούμε να φτάσουμε πολύ μακριά. Ανακοινώσαμε τον θάνατο του γιο του Οσάμα Μπιν Λάντεν που έλεγε πολύ κακά λογια για τη χώρα μας. Οι τρομοκράτες να μην κοιμούνται ήσυχα και να γνωρίζουν ότι τους κυνηγάμε. Δεν θα γλιτώσουν την κρίση του Θεού» είπε ακόμα ο Τραμπ διαμηνύοντας ότι «θα συνεχίσουμε να κυνηγούμε τα εναπομείναντα μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι χαμένοι (loosers) που ήταν μαζί του δεν ξέρουν που έχουν μπλέξει. Σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν φοβισμένα κουτάβια σε άλλες ήταν άγριοι φονιάδες» είπε συνεχίζοντας ο Τραμπ.

«Πέθανε σαν σκυλί»

«Ήταν άρρωστος και τώρα αποτελεί παρελθόν. Πέθανε σαν δειλός τρέχοντας να κρυφτεί. Πρέπει να το πούμε ότι πέθανε σαν σκυλί σαν δειλός και αυτό να το ξερουν οι ακολουθοί του ότι δεν πέθανε σαν ήρωας αλλά κλαίγοντας παίρνοντας μαζί του στον θάνατο τρια παιδιά» είπε ο Τραμπ.

Το «ευχαριστώ» σε τέσσερις χώρες και τους Κούρδους της Συρίας

Όπως είπε η επιχείρηση έγινε πραγματικότητα με τη βοήθεια Ρωσίας, Τουρκίας, Συρίας και Ιράκ ενώ ευχαρίστησε και τους Κούρδους της Συρίας «για την στήριξη που μας έδωσαν» κάνοντας λόγο για μια πολύ επικίνδυνη αποστολή.

«Οι Τούρκοι γνώριζαν ότι ερχόμασταν γιατί πετούσαν πολύ χαμηλά και γρήγορα τα οχτώ ελικόπτερα που συμμετείχαν στην επιχείρηση» ενώ για τους Ρώσους είπε ότι ήταν θαυμάσιοι τονίζοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος το μισούσαν αρκετοί σε όλο τον κόσμο.

«Ο κόσμος είναι πιο ασφαλής πια»

Επανερχόμενος στο θέμα της επιχείρισης είπε ότι «οι κομάντο πυροβόλησαν στο πλάι του κτηρίου και όχι από την κύρια είσοδο γιατί ήταν παγιδευμένη με εκρηκτικά. Ήταν σαν βλέπεις ταινία» ενώ πρόσθεσε ότι η μοναδική απώλεια των ΗΠΑ ήταν ένας σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών.

«Πέθανε σαν σκύλος, σαν δειλός. Ο κόσμος είναι πολύ πιο ασφαλής πια» είπε χρησιμοποιώντας για τρίτη φορά πολύ σκληρές εκφράσεις τονίζοντας ότι η επιτυχία της επιχείρησης βασίστηκε και στο γεγονός ότι ελάχιστοι γνώριζαν την πραγματοποίησή της.

Ήταν υπό παρακολούθηση για αρκετές εβδομάδες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η απόφαση για την πραγματοποίηση της επιχείρησης δεν σχετίζεται με την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Εξήγησε, δε, ότι έκανε ανάρτηση στο Twitter στην οποία έγραφε ότι «κάτι σημαντικό έχει συμβεί» προκειμένου οι δημοσιογράφοι «να μην είναι έξω, να παίζουν γκολφ ή τένις ή να είναι απασχολημένοι διαφορετικά».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρηκε την ευκαιρία, επίσης, να επικρίνει τους Ευρωπαίους για την άρνησή τους να μην παίρνουν πίσω μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. «Οι άνθρωποι μου κάλεσαν αρκετούς και τους είπαν "πάρτε πίσω μαχητές του Ισλαμικού Κράτους» κάνοντας επίσης ειδική αναφορά σε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία.

Όπως είπε ο αλ Μπαγκντάντι ήταν υπό παρακολούθηση για αρκετές εβδομάδες και ότι 2-3 επιχειρήσεις ακυρώθηκαν πριν να πραγματοποιηθεί η έφοδος του Σαββάτου συμπληρώνοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πέθαναν και πάνω από τον ρωσικό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια της αποστολής.

Ηθελα τον αλ Μπαγκνάντι νεκρό

Ο Τραμπ επέμεινε στο ότι «ασχολήθηκαμε την υπόθεση για 3 χρόνια. Μου έλεγαν ότι έχουμε κάποιον και τους απαντούσα ότι ήθελα τον αλ Μπαγκντάντι και ήθελα και τον Χάμζα Μπιν Λάντεν γιατί ήταν πολύ νέος, έμοιαζε στον πατέρα του και έλεγε πολύ άσχημα πράγματα για τις ΗΠΑ».

Δοθείσης της ευκαιρίας υπενθύμισε ότι «είχα γράψει ένα βιβλίο έναν χρόνο πριν την 11η Σεπτεμβρίου στο οποίο έλεγα ότι έπρεπε να προσέξουν και να εξουδετερώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν όταν κανείς δεν τον είχε ακούσει τότε. Αλλά κανείς δεν με άκουσε τότε».

Το βίντεο ξεκινα στο 45΄



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραμπ: O αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους είναι νεκρός - Πέθανε σαν σκυλί"

DW:Νέα όξυνση για το προσφυγικό στην Ελλάδα;

Η κατάσταση για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα γίνεται ολοένα δυσκολότερη. H νέα κυβέρνηση επιχειρεί σκληρότερες παρεμβάσεις στο προσφυγικό αλλά το πρόβλημα παραμένει. Ρεπορτάζ της DW από τη βόρεια Ελλάδα.

«Μαμά Ρόζα» είναι το παρατσούκλι της Ρόζε Χάνζεν από το Αμβούργο που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Έτσι τη φωνάζουν οι πρόσφυγες που πηγαίνουν για πρώτες βοήθειες στο κινητό ιατρείο της, το οποίο  από το 2017 βρίσκεται σταθμευμένο σε χώρο πάρκινγκ κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. «Μαμά Ρόζα, σε παρακαλώ άφησέ μας να περάσουμε μέσα. Σήμερα το βράδυ έχουμε 'παιχνίδι'», λέει ένας νεαρός Αφγανός. Για τον ίδιο, όπως και άλλους Αφγανούς, το 'παιχνίδι' δεν αναφέρεται σε κάποια αθλητική δραστηριότητα. Έτσι αποκαλούν την προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία ή την Αλβανία. Θέλουν να προμηθευτούν φάρμακα από το κινητό ιατρείο. «Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη τράνζιτ. Κανείς δεν θέλει να μείνει εδώ. Τα σύνορα δεν απέχουν πολύ» εξηγεί στη DW η Ρόζα Χάνζεν. Για τον λόγο αυτό η περιοχή γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό αποτελεί σημείο συνάντησης πολλών προσφύγων. Η ίδια και η ομάδα της προσφέρουν κυρίως πρώτες βοήθειες. Για παράδειγμα, δύο άνθρωποι έφτασαν εδώ με τα πόδια από την Τουρκία. «Σε τόσο άθλιες υγειονομικές συνθήκες οι φούσκες ή τα τσιμπήματα εντόμων μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα» αναφέρει η γερμανίδα νοσοκόμα.
Νέα κυβέρνηση, σκληρότερα μέτρα
Πρώτες βοήθειες στο κινητό ιατρείο της Ρόζε Χάνζεν
Πρώτες βοήθειες στο κινητό ιατρείο της Ρόζε Χάνζεν
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήδη από τον προεκλογικό αγώνα είχε εξαγγείλει την πρόθεσή της για μια πιο σκληρή αντιμετώπιση του προσφυγικού. Για την ώρα φαίνεται με μια πρώτη ματιά να τηρεί τις υποσχέσεις της. Πριν από λίγες εβδομάδες ξεκίνησε η μεταφορά προσφύγων από τα προσφυγικά κέντρα της Λέσβου και της Σάμου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Βασίλη Χρονόπουλο «λόγω των πολλών νέων αφίξεων την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι βρισκόμαστε στην πράξη στους ίδιους αριθμούς με το 2016». Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι «οι συνθήκες στα προσφυγικά κέντρα δεν είναι καλές. Και βέβαια τίθεται το ερώτημα αν θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένα τον ερχόμενο χειμώνα. Σε γενικές γραμμές η κατάσταση είναι αβέβαιη. Οι πρόσφυγες νιώθουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα». Για την Ρόζε Χάνζεν το βασικό ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν όλοι αυτοί οι πρόσφυγες έχουν πρόσβαση στα στοιχειώδη, όπως την βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Από τότε που κυβερνά ο Μητσοτάκης οι νεοαφιχθέντες δεν παίρνουν ΑΜΚΑ». Όπως εξηγεί, όταν κανείς λαμβάνει τον ελληνικό αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, έχει πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης κάτι άλλο που παρατηρεί η ίδια είναι ότι πολλοί νεοαφιχθέντες κάνουν λόγο τελευταία για περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας.
Ξεχασμένοι και εγκαταλελειμμένοι στην Ελλάδα
Μεταφορά προσφύγων από τη Λέσβο στην ενδοχώρα, Σεπτέμβριος 2019
Μεταφορά προσφύγων από τη Λέσβο στην ενδοχώρα, Σεπτέμβριος 2019
Σήμερα στην Ελλάδα φτάνουν κυρίως νέοι άνδρες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία και τη βόρεια Αφρική. Πρόκειται για νεοαφιχθέντες που κανείς δεν θέλει να δεχθεί στην χώρα του και που η Γερμανία βλέπει ως απειλή. Ξεχασμένοι και εγκαταλελειμμένοι δεν νιώθουν όμως μόνο οι πρόσφυγες, αλλά και πολλοί Έλληνες. Πριν λίγες μέρες οι κάτοικοι των Βρασνών στη βόρεια Ελλάδα έστησαν οδοφράγματα εναντίον προσφύγων και μεταναστών που θα έφταναν στην περιοχή. Η κάτοικος της περιοχής Σουλτάνα Κλουκ, που έζησε για πάνω από σαράντα χρόνια στην Στουτγκάρδη, ανέφερε στη DW: «Το χωριό μας έχει 100 κατοίκους και ήδη ζουν 1500 πρόσφυγες. Τώρα θέλουν να μεταφέρουν με λεωφορεία άλλους 2000». Η κατάσταση στο χωριό είναι τεταμένη. Η Σουλτάνα Κλουκ δεν θέλει ωστόσο να κάνει λόγο για όξυνση. Όπως λέει, πολλοί κάτοικοι στην παραλία Βρασνών έχουν καλή σχέση με τους πρόσφυγες. «Τους έχουμε πάει ρούχα, τρόφιμα, ποδήλατα. Και ανοίξαμε ένα σούπερ μάρκετ με προϊόντα χαλάλ». Στο μεταξύ όμως οι τουρίστες απουσιάζουν από την περιοχή. Και η Σουλτάνα Κλουκ εκτιμά ότι «δεν μπορούν να μείνουν όλοι οι πρόσφυγες στην Ελλάδα».
Πρακτικά ανενεργή η συμφωνία με την Τουρκία
Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας φαίνεται να έχει χάσει την ισχύ της
Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας φαίνεται να έχει χάσει την ισχύ της
Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τις επόμενες εβδομάδες θέλει να περάσει τον νέο νόμο για το άσυλο. Στόχος είναι η επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, ώστε μια αίτηση να εξετάζεται εντός εξαμήνου. Πολλοί περιμένουν ήδη δύο χρόνια. Όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας οι απορριφθέντες θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Η κυβέρνηση θέλει έτσι να θέσει έναν πιο σκληρό νόμο με περισσότερο έλεγχο. Όπως όμως παρατηρεί ο Βασίλης Χρονόπουλος «κατά κανόνα επιβραδύνεται η εξέταση υποθέσεων, όταν τίθενται σε ισχύ νέες διαδικασίες. Οι αρχές πρέπει να εξετάσουν προς το παρόν περίπου 90.000 αιτήσεις ασύλου σε δεύτερο βαθμό. Δεν αλλάζει πολλά το να μιλάμε για την ταχύτητα ενός αυτοκινήτου, όταν είναι κολλημένο στην κίνηση». Όσο για τη συμφωνία της ΕΕ-Toυρκίας ο Βασίλης Χρονόπουλος θεωρεί ότι «μετά από τρεισήμισι χρόνια έχει χάσει την ισχύ της. Οι πρόσφυγες γνωρίζουν μόνο τον πόνο που τους έχει προξενήσει». Η Ρόζε Χάνζεν μπορεί να το επιβεβαιώσει. Καθημερινά περιθάλπτει πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη. Ακόμη η κατάσταση στην Ελλάδα αναφορικά με το προσφυγικό δεν έχει οξυνθεί επικίνδυνα, ωστόσο αν η Ευρώπη δεν πράξει άμεσα, αυτό είναι απλώς θέμα χρόνου.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW:Νέα όξυνση για το προσφυγικό στην Ελλάδα;"

Στ. Πέτσας: Ψεύτικη η δήλωση Τσαβούσογλου για τους πρόσφυγες

«Το μεταναστευτικό είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα» δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τονίζοντας ότι οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ότι το πρόβλημα δεν είναι επικοινωνιακό και ο συντονισμός όλων των φορέων της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα δεν είναι θέμα μιας εβδομάδος.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ακόμη σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου ότι το βασικό ζητούμενο είναι να ελέγξει η Τουρκία τους διακινητές στην επικράτειά της όχι να απειλεί ότι θα στείλει στην Ελλάδα και την Ευρώπη χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαβεβαίωσε, επίσης ότι με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στοχεύει ώστε να υπάρξουν μειωμένες ροές μέσα στο χειμώνα και να αυξηθεί ταυτόχρονα ο αριθμός επιστροφών κάτι το οποίο όπως είπε «δεν γινόταν στο παρελθόν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Πέτσας απευθυνόμενος στις τοπικές κοινωνίες σημείωσε: «Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η ελληνική κοινωνία έχει κουραστεί αλλά οι Έλληνες δεν γύρισαν ποτέ την πλάτη της στην ανθρωπιά» και τόνισε ότι αυτοί οι οποίοι προωθούνται στην ενδοχώρα είναι άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ και οικογένειες.

Τέλος, τοποθετώντας το χρονοδιάγραμμα τόνισε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ένα διάστημα μέχρι την άνοιξη ώστε να έχουν αποδώσει όλες της οι κινήσεις.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Στ. Πέτσας: Ψεύτικη η δήλωση Τσαβούσογλου για τους πρόσφυγες"

Πυροβολισμοί από Καλάσνικοφ τρομοκράτησαν τη Νέα Κίο

Άλλη μια νύχτα τρόμου και αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι της Νέας Κίου στην Αργολίδα, αφού απανωτοί σε τακτά χρονικά διαστήματα ακούγονταν πυροβολισμοί από Καλάσνικοφ που προέρχονταν από την καταυλισμό των Ρομά.

Κάποιοι ενημέρωσαν την Αστυνομία που ενέτεινε τις περιπολίες της για να αποτρέψει τυχόν συμπλοκές. Την περασμένη Κυριακή, οι κάτοικοι της Νέας Κίου είχαν αποκλείσει συμβολικά τη γέφυρα στην είσοδο του χωριού από το Ναύπλιο, ομόφωνη απόφαση συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στην πλατεία του χωριού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβατικότητα των Ρομά και την έλλειψη αστυνόμευσης στην περιοχή. Αφορμή ήταν τα καθημερινά κρούσματα κλοπών και η βίαιη ληστεία σε βάρος μιας 85χρονης.

*** Μπαλωθιές αναστάτωσαν τα ξημερώματα του Σαββάτου και το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας. Δράστης ήταν ένας 49χρονος ο οποίος πυροβολούσε στον αέρα με πιστόλι που κατείχε νόμιμα. Αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν, ερεύνησαν το αυτοκίνητό του και κατέσχεσαν το όπλο, τη θήκη του, έναν κάλυκα και 28 φυσίγγια. Ο 49χρονος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου κατηγορούμενος για άσκοπους πυροβολισμούς και παράβαση του νόμου περί όπλων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροβολισμοί από Καλάσνικοφ τρομοκράτησαν τη Νέα Κίο"

Ξεκίνησαν έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Εντατικούς ελέγχους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής, σε αρκετά καταστήματα υγειονομικού ελέγχου στο κέντρο της Αθήνας, οι ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ.

Όπως ανακοίνωσε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης: «Ο εθνικός στόχος για τη μείωση του καπνίσματος βρίσκει, όπως καταγράφεται σε σχετικές έρευνες, σύμφωνη τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, η οποία αναμένει απτά δείγματα της βούλησης της πολιτείας για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων. Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκιο Επιθεωρητών-Ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε συνεργασία με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου, 26.10.2019, και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, 27.10.2019, έλεγχους συμμόρφωσης με τις κείμενες διατάξεις περί προστασίας από προϊόντα καπνού, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της Αθήνας, προβαίνοντας σε συστάσεις για την ορθή εφαρμογή των απαιτήσεων του εν λόγω θεσμικού πλαισίου.

Το επόμενο διάστημα θα εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ελέγχων που θα υλοποιηθεί από μικτά κλιμάκια των συναρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή του νόμου, η προστασία της δημόσιας υγείας και η ισότιμη λειτουργία των επιχειρήσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκίνησαν έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου"

Αμερικανοί αξιωματούχοι: Νεκρός ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους - Πώς έγινε η επιχείρηση

Με κομάντος, ελικόπτερα, αεροσκάφη και drones πραγματοποίηθηκε σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης η επιχείρηση τα ξημερώματα της Κυριακής που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αμερικανοί κομάντος έπεσαν από ελικόπτερα στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας για να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον τζιχαντιστών.

Λίγο νωρίτερα η ίδια οργάνωση είχε ανακοινώσει ότι οκτώ ελικόπτερα έβαλαν στο στόχαστρό τους ένα σπίτι και ένα όχημα στα περίχωρα του χωριού Μπαρίσα, μια περιοχή κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Σύριας όπου βρίσκονταν «ομάδες που πρόσκεινταν στο Ισλαμικό Κράτος».

Βίντεο που έδωσαν στην κυλοφορία συριακές οργανώσεις φέρεται να δείχνει τη στιγμή της επίθεσης στην περιοχή που βρισκόταν ο αλ Μπαγκντάντι.

Δημοσιογράφος του NBC σημείωσε ότι το χωριό Μπαρίσα ήταν πέρασμα προς την Τουρκία με Ιρακινούς αξιωματούχους να δηλώνουν νωρίτερα ότι ο Μπαγκντάντι «σκοτώθηκε μαζί με τον προσωπικό του σωματοφύλακα στην Ιντλίμπ, αφού εντοπίστηκε το κρησφύγετό του την ώρα που προσπαθούσε να απομακρύνει την οικογένειά του από την Ιντλίμπ προς τα τουρκικά σύνορα».

Το Συριακό Παρατηρητήριο υποστήριξε επίσης ότι στη διάρκεια της επιδρομής αυτής που διήρκησε δύο ώρες σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και τουλάχιστον ένα παιδί.

Από την πλευρά του ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο Twitter για «μια επιτυχημένη επιχείρηση» έπειτα από τη συνεργασία τους με τις ΗΠΑ σε επίπεδο πληροφοριών

Όλοι πλέον περιμένουν τις δηλώσεις Τραμπ στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) καθώς τα ξημερώματα της Κυριακής ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε στο twitter ότι «συνέβη κάτι μεγάλο» με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει ότι η δήλωση θα είναι «πολύ σημαντική» και θα γίνει από την Αίθουσα Υποδοχής Διπλωματών του Λευκού Οίκου, όπου ο Τραμπ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του στρατού της Τουρκίας και των κουρδικών πολιτοφυλακών στη βορειοανατολική Συρία.

Αν όντως η αμερικανική επιχείρηση επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το πιο σημαντικό χτύπημα κατά των τζιχαντιστών μετά την δολοφονία στις 2 Μαΐου 2011 του Οσάμα μπιν Λάντεν από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμερικανοί αξιωματούχοι: Νεκρός ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους - Πώς έγινε η επιχείρηση"

ΑΦΜ… από το μαιευτήριο προωθεί η κυβέρνηση από το 2020

Χορήγηση ΑΦΜ από το μαιευτήριο προωθεί η κυβέρνηση από την νέα χρονιά ενώ παράλληλα, όλοι οι ανήλικοι οι οποίοι δεν διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου θα τον αποκτήσουν μέσω των φορολογικών δηλώσεων του 2020.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», στο κυβερνητικό σχέδιο προβλέπεται επίσης η σύνδεση του ΑΦΜ με τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό της νέας αστυνομικής ταυτότητας.

Όλα όμως τα παραπάνω οδηγούν στην ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης των πολιτών με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, καθώς θα γίνονται ηλεκτρονικά πολλές διαδικασίες που σήμερα απαιτούν την παρουσία του πολίτη σε δημόσιες υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή προχωρεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης καθώς με βάση τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, προωθείται η δημιουργία ενός υπερυπολογιστικού κέντρου της του Δημοσίου, στο οποίο θα μεταφερθούν τα υπολογιστικά συστήματα 17 υπουργείων, ώστε να υπάρξει διαλειτουργικότητα και επικοινωνία μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΦΜ… από το μαιευτήριο προωθεί η κυβέρνηση από το 2020"

Ακίνητα: «Κανένα σπίτι… με ΦΠΑ» ως το 2023

Κέρδος στην τσέπη κάθε νοικοκύρη που έχει ή θέλει να αποκτήσει σπίτι, επαγγελματικό ή άλλο ακίνητο κλπ, φέρνει από 1.1.2020 το πακέτο Μητσοτάκη για την κτηματαγορά και την Οικοδομή. Με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού η κυβέρνηση αποβλέπει να απαλλαγούν νοικοκυριά και κατασκευαστικές επιχειρήσεις από τα βαρίδια της κρίσης, να αλλάξουν χέρια δεκάδες χιλιάδες ακίνητα που παραμένουν απούλητα έως και 15 χρόνια τώρα (όσα δεν πρόλαβαν «άδειες χωρίς ΦΠΑ» ως το 2005), με απώτερο σκοπό την αποκατάσταση της κοινωνικής ισορροπίας και την επίτευξη ρυθμών Ανάπτυξης 2,8% ή και παραπάνω το 2020.
Εν αναμονή των ανακοινώσεων και καθώς το φορολογικό νομοσχέδιο δεν έχει μπει ακόμα για ψήφιση στη Βουλή, χιλιάδες ιδιοκτήτες σχεδιάζουν –κατά μόνας ή και ως συνελεύσεις σε πολυκατοικίες- πότε και ποιες επενδύσεις ή δαπάνες και εργασίες συμφέρει να κάνουν.
Τι θα ισχύσει όμως τελικά από όσα έχουν ακουστεί ή νόμιζαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις;
Τα νέα δεδομένα είναι τα εξής:
1. Η γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά το 2019, κάνει πιο ελκυστικά τα ακίνητα ώστε να βρουν επιτέλους αγοραστές. Για το 2020 έρχεται και περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θα είναι «αντίδωρο» στις αυξήσεις αντικειμενικών που δεν έγιναν το καλοκαίρι λόγω εκλογών. Αλλά θα μπει ΕΝΦΙΑ και σε βίλες που γλίτωναν , γιατί δεν ίσχυαν παντού αντικειμενικές τιμές της εφορίας.
2. Αναστέλλεται ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων: έχουν ένα λόγο παραπάνω έτσι να αγοράσουν κάποιοι ένα φθηνό ακίνητο, αφού δεν θα το πληρώσουν ακριβά στο μέλλον.
3. Μείωση φόρου κατά 40% στις εργασίες ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης των υφιστάμενων κτιρίων.
Όπως εξαγγέλθηκε, θα φορά μόνον τις εργασίες και όχι τα υλικά. Θα συμφέρει όμως να ζητά απόδειξη κάποιος από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και ελαιοχρωματιστές, γιατί θα κερδίζει τα διπλά από όσα πληρώνει σε ΦΠΑ. Ωστόσο θα πληρώνει το ΦΠΑ το 2020 και θα κερδίσει φόρο το 2021, όταν γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος.
Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας με εισόδημα 20.000 ευρώ και δαπάνες 5.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 2.000 αφορούν υλικά (με ΦΠΑ), ενώ ζητάει το 2020 αποδείξεις 3.000 ευρώ από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και βαφείς. Για τις αποδείξεις αυτές, θα έχει όφελος 1.200 ευρώ (40%), σχεδόν διπλάσια από τα 720 ευρώ του ΦΠΑ που θα «γλίτωνε» αν δεν ζητούσε απόδειξη. Συνολικά θα πληρώσει έτσι μέσα στο 2020 το συνολικό ποσό των 5.720, αλλά το 2021 θα γλιτώσει 1.200 ευρώ, που ξεπερνούν τα 1.107 ευρώ που θα έχει δώσει συνολικά για ΦΠΑ για ολόκληρο το ποσόν (των 5.720 ευρώ) που κόστισε τελικώς η ανακαίνιση.
Καθώς πρόκειται για επιστροφή φόρου εισοδήματος, το μέτρο αφορά όσους βγάζουν τουλάχιστον 717 ευρώ το μήνα και δεν είναι αφορολόγητο. Ανακουφίζει έτσι κυρίως την μεσαία τάξη. Αν όμως δεν προκύπτει τρέχουσα φορολογική υποχρέωση του ιδιοκτήτη. θα γίνεται συμψηφισμός με μελλοντικές υποχρεώσεις προς την εφορία.
Προσοχή: σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η πληρωμή των 3.000 ευρώ πρέπει να γίνει μέσω τραπέζης και όχι με μετρητά γιατί δεν θα ισχύσει η έκπτωση.
4. Αναστέλλεται για τα επόμενα τρία χρόνια, ο ΦΠΑ σε όλες τις νέες οικοδομικές άδειες, αλλά και για τις παλαιότερες, όσες εκδόθηκαν από 1ης Ιανουαρίου του 2006. Απαλλάσσονται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας όλες οι καινούργιες κατασκευές, όπως και τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 14 χρόνια και δεν έχουν πωληθεί ακόμη. Πουθενά δηλαδή δεν θα επιβληθεί τελικά ΦΠΑ στα ακίνητα. Το νέο μέτρο θα ισχύσει, μάλιστα, και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής. Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για τα διαμερίσματα που θα λαμβάνει ως αντιπαροχή, με μία απλή αίτηση εντός εξαμήνου.
Το μέτρο, εκτός από τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής ή πρόκειται να κατασκευαστούν τα προσεχή τρία χρόνια, αφορά και το απόθεμα των αδιάθετων νεόδμητων ακινήτων με άδεια κατασκευής από το 2006, τα οποία έμεινα απούλητα λόγω της κρίσης. Πρόκειται για περίπου 100.000 ακίνητα, σύμφωνα με τα στοιχεία των κατασκευαστών ακινήτων.
Με την απαλλαγή από τον ΦΠΑ οι αγοραστές θα έχουν σημαντικό όφελος, αφού δεν θα καταβάλλουν φόρο 24% όπως προβλέπεται σήμερα, αλλά 3% όσο είναι ο συντελεστής του φόρου μεταβίβασης.
Για παράδειγμα:
– για ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ, ο αγοραστής θα πληρώνει φόρο μεταβίβασης 3% αντί ΦΠΑ 24% , δηλαδή 3.000 αντί 24.000 και κερδίζει 21.000 (τελικό κόστος 103.000 αντί 124.000 ευρώ)
– για ακίνητο 300.000 ευρώ, θα πληρώνει τελικά 309.000 αντί 372.000 ευρώ
Διευκρινίζεται ότι η πρώτη κατοικία και μεταχειρισμένα ακίνητα εξαιρούνται ήδη από τον ΦΠΑ.
Πολλαπλά οφέλη
Τα μέτρα αυτά εκτιμάται πως θα αυξήσουν τις αγοραπωλησίες και θα τονώσουν την αγορά ακινήτων, επηρεάζοντας θετικά την απασχόληση και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης, θα προσδώσουν αξία σε έως τώρα απαξιωμένα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία νοικοκυριών, αλλά και τραπεζών ακόμα, βελτιώνοντας σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών!
Αυξάνεται έτσι η αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Από την άλλη πάντως, το αγοραστικό ενδιαφέρον θα μοιραστεί ανάμεσα σε νεοαναγειρόμενα αλλά και ήδη κτισμένα ακίνητα. Με άλλα λόγια, περιορίζεται και η ώθηση που θα έδινε στην οικοδομή και στον κατασκευαστικό κλάδο συνολικά –με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία ολόκληρη- αν η απαλλαγή από ΦΠΑ κάλυπτε μόνον οικοδομικές άδειες 2019 ή 2020 και εφεξής.
Επιπλέον, «μεταχειρισμένα» ακίνητα που είχαν χτιστεί με άδεια προγενέστερη της 1ης/1/2006, χάνουν τον φορολογικό μπόνους που είχαν (φόρος μεταβίβασης 3% αντί ΦΠΑ 24%) και, άρα, ενδέχεται οι τιμές τους να πιεστούν.
newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακίνητα: «Κανένα σπίτι… με ΦΠΑ» ως το 2023"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news