facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Ισχυρό μπουρίνι στη Θεσσαλονίκη: Δρόμοι «ποτάμια», χαλάζι και πτώσεις δέντρων

Έντονη βροχόπτωση σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο και στα προάστια της Θεσσαλονίκης. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε για δύο αντλήσεις υδάτων και τρεις κοπές δέντρων στο κέντρο της πόλης. Η βροχή δυσκόλεψε την κίνηση των οχημάτων και των πεζών. H κακοκαιρία έπληξε τα Κουφάλια και το Ωραιόκαστρο, όπου πλημμύρισαν δρόμοι.

Σύμφωνα με το thestival.gr, στο Ωραιόκαστρο σημειώθηκε σφοδρή χαλαζόπτωση με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια και την κυκλοφορία στους δρόμους να διεξάγεται με δυσκολία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ωραιόκαστρο αναφέρθηκαν και πτώσεις δέντρων.

thestival
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισχυρό μπουρίνι στη Θεσσαλονίκη: Δρόμοι «ποτάμια», χαλάζι και πτώσεις δέντρων"

Γερμανός πρέσβης: Ανησυχητική η συμπεριφορά της Τουρκίας

Ανησυχητική χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκία, ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι το δίλημμα που έχουμε οι Έλληνες, οι Γερμανοί, εμείς οι Ευρωπαίοι, είναι πόσο σκληροί θα πρέπει να γίνουμε απέναντι στην Τουρκία.

Επαινώντας το έργο της ελληνικής κβέρνησης, ο Έρνστ Ρέιχελ δήλωσε ότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε «εξαιρετικά καλά την κρίση του κορωνοϊού, πολύ καλύτερα και από τη Γερμανία».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, εν όψει της προεδρίας της ΕΕ που αναλαμβάνει η Γερμανία στις αρχές Ιουλίου, ο κ. Ρέιχελ ανέφερε πως πέρασε το lockdown στην Αθήνα προσθέτοντας πως δεν μπορεί να φανταστεί καλύτερο τόπο για να το κάνει.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα του αναλαμβάνοντας την προεδρία της ΕΕ στις αρχές Ιουλίου, λέγοντας πως θα βρεθεί αντιμέτωπη ταυτόχρονα με δύο μεγάλες κρίσεις: την υγειονομική αλλά και την οικονομική.

Ο Γερμανός πρέσβης επισήμανε πως και σε παγκόσμιο επίπεδο η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, γιατί η λογική και η ψυχραιμία έχουν χαθεί. O ίδιος έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να στραφούμε μόνο στην Ευρώπη, όπως είπε. Για αυτό το λόγο, συνέχισε, εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο, να δείξουμε αλληλεγγύη.

Οι προκλήσεις για τη Γερμανία

Ο Γερμανός πρέσβης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πακέτο των 750 δισ. ευρώ παρά τις αντιρρήσεις κάποιων χωρών, αλλά όπως είπε θα χρειαστεί πολύς κόπος για αυτό. Επιπλέον, ο κ. Ρέιχελ αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της η Γερμανία, εν μέσω πανδημίας, όπως το μεταναστευτικό, η πράσινη συμφωνία, το άνοιγμα των συνόρων.

Για το μεταναστευτικό είπε πως είναι ένα πολύ δύσκολο και πολύπλοκο ζήτημα, η Γερμανία όμως, τόνισε, είναι αποφασισμένη να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρει κοινά αποδεκτές λύσεις. «Πιστεύουμε, είπε ο κ. Ρέιχελ, πως πρέπει να σταθούμε δίπλα στην Ελλάδα και στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και να μοιραστούμε το βάρος ως ΕΕ. Στόχος της Γερμανίας είναι, συνέχισε, να δημιουργηθούν μηχανισμοί που θα ενθαρρύνουν ακόμα και κράτη που αρνούνται σήμερα να δεχτούν πρόσφυγες στο έδαφος τους να το κάνουν. Χρειάζεται βέβαια ομοφωνία και αυτό κάνει το ζήτημα ακόμα πιο δύσκολο», επισήμανε ο πρέσβης.

Για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Έρνστ Ρέιχελ είπε πως πρόκειται για ιστορικές σχέσεις που έχουν τις ρίζες τους μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συγχρόνως όμως είναι και περίπλοκες.

Στο ερώτημα της συντονίστριας της συζήτησης δημοσιογράφου Ξένιας Κουναλάκη αν θα πρότεινε την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό στους Γερμανούς απάντησε θετικά και αποκάλυψε πως ήδη ενθάρρυνε τα ενήλικα παιδιά του να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές, όταν τον ρώτησαν αν είναι ασφαλής προορισμός.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανός πρέσβης: Ανησυχητική η συμπεριφορά της Τουρκίας"

Αυτά τα ΜΜΕ πήραν τα 20 εκατ. -Πολλά ερωτηματικά από τη λίστα (pdf)

Τη λίστα με τα ΜΜΕ που πήραν από την κυβέρνηση τα 20 εκατ. ευρώ για διαφήμιση την περίοδο του κορωνοϊού («Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς») κατέθεσε στην Βουλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Μόνο που η λίστα είναι χωρίς ποσά (θα τα μάθουμε το 2021, σύμφωνα με τον υφυπουργό), ενώ, όπως γράφει η ΕφΣυν που τη δημοσίευσε

«Στη λίστα βλέπουμε εφημερίδες, sites, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Απ’ όλη την Ελλάδα. Ειδικά τα sites τα ψάχνουμε ένα προς ένα. Και δεν είναι μόνο κάτι απίθανα ή κάποια άλλα που δεν υπάρχουν καν αλλά είναι και sites που δεν περιέχονται στο Μητρώο Online Media. Αυτό από το νόμο απαγορεύεται. Δεν ξέρουμε αν τον κ. Πέτσα τον καλύπτει νομικά κάποια από τις ΠΝΠ της πανδημίας, αλλά ηθικά και πολιτικά είναι ακάλυπτος 100%.

Να σημειωθεί ότι χθες στη Βουλή ο κ. Πέτσας εξήγησε γιατί απέκλεισε κάποια ΜΜΕ όπως αυτά του Κώστα Βαξεβάνη. Επειδή, είπε, δεν «λειτουργούν πληρώντας κριτήρια αντικειμενικότητας και αμεροληψίας και τηρώντας τις αρχές της ηθικής και δεοντολογίας, συνεκτιμώμενης της αξιοπιστίας των μέσων αναφορικά με τη μη αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων (fake news) και τη μη πρόκληση σύγχυσης στο κοινό».

Το ερώτημα, βεβαίως, είναι ποιος ο έκρινε αυτό. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η εταιρεία Initiative που διένειμε τη διαφήμιση, κάποιος άλλος;

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και την κυβέρνηση.

Λίστα Μέσων_Εκστρατεία covid 19

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτά τα ΜΜΕ πήραν τα 20 εκατ. -Πολλά ερωτηματικά από τη λίστα (pdf)"

Όλες οι αλλαγές στην Αθήνα για τον «Μεγάλο Περίπατο» που ξεκινά την Πέμπτη

Με 32 απαντήσεις, σε αντίστοιχες ερωτήσεις απαντά ο Δήμος Αθηναίων για το τι αλλάζει στην Αθήνα με τον «Μεγάλο Περίπατο», που από αύριο ξεκινά σταδιακά η πιλοτική εφαρμογή του. Η αρχή θα γίνει από αύριο τα ξημερώματα από τη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας και την οδό Ηρώδου Αττικού.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ενόψει του ξεκινήματος του σημαντικού αυτού έργου, τόνισε ότι «ξεκινά μία επανάσταση ισορροπίας. Είναι η επανάσταση στο δικαίωμα της μετακίνησης του πεζού, του ποδηλάτη και του επιβάτη».
Επίσης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι «είμαστε υπερήφανοι» γιατί «γίνεται πράξη το όραμα της Μελίνας Μερκούρη και του Αντώνη Τρίτση» αλλά και «γιατί το κέντρο ανοίγει για όλους και όχι μόνο για τα ΙΧ, όπως γίνεται σήμερα». Ο «Μεγάλος Περίπατος», υπογράμμισε, «αλλάζει την Αθήνα. Βάζει τέλος στα μηχανάκια πάνω στα πεζοδρόμια και δίνει 2.000 θέσεις στάθμευσης δικύκλων, μας δίνει 50.000 τ.μ. ελεύθερου χώρου και αυξάνει την ταχύτητα των διαδρομών των λεωφορείων, δηλαδή περισσότερα δρομολόγια. Επιτρέπει στα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις να δουλεύουν ανεμπόδιστα. Μακριά από την άναρχη στάθμευση και το κυκλοφοριακό χάος». Οι απαντήσεις του Δήμου Αθηναίων στα 32 ερωτήματα που τίθενται για τις σταδιακές αλλαγές που επέρχονται από αύριο στο κέντρο της Αθήνας, έχουν ως εξής:
  1. Τι σημαίνει για όσους έχουν ΙΧ αυτοκίνητο και κατεβαίνουν στην Αθήνα η έναρξη του δοκιμαστικού προγράμματος του Μεγάλου Περιπάτου;
Δεν κλείνει το κέντρο. Το κέντρο δεν θα κλείσει ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης, άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείσει ούτε κατά την δοκιμαστική εφαρμογή του, ούτε κατά τη διάρκεια των έργων. Αντιθέτως, από τη δοκιμαστική εφαρμογή του, θα αρχίσει να αποδίδεται ο δημόσιος χώρος και η περίοδος αυτής της εφαρμογής αποτελεί και την πρώτη επαφή μας με το έργο. Ένα έργο ζωντανό που τίθεται σε διαβούλευση στην πράξη γιατί είναι πιλοτικό.
2. Υπάρχουν οδοί που κλείνουν πλήρως στην κυκλοφορία;
Καμία οδός δεν είναι κλειστή καθολικά στην κυκλοφορία. Μετατρέπεται η χρήση ορισμένων οδών από τις οποίες δεν θα επιτρέπεται η διέλευση. Αντιθέτως, έχουν πρόσβαση σε αυτές όλοι εκείνοι που τις έχουν ως προορισμό για συγκεκριμένη εργασία ή την κατοικία τους. Στόχος του έργου είναι ο περιορισμός της διαμπερούς κυκλοφορίας (κυκλοφορία χωρίς προέλευση ή/και προορισμό) στο Εμπορικό Τρίγωνο και στην Πλάκα, η οποία αναμένεται να ανακατανεμηθεί χωρίς ουσιαστική επιβάρυνση στο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής. Στις παρακάτω οδούς και περιοχές προτεραιότητας πεζών και ποδηλατών θα έχουμε περιορισμούς στην πρόσβαση των ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

Οδοί Προτεραιότητας Πεζών και Ποδηλατών

* Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας στο σύνολό της, από τη Λεωφόρο Αμαλίας έως τη λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου, συνολικού μήκους 700μ.
* Οδός Ηρώδου Αττικού στο σύνολό της, από τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας έως τη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου, συνολικού μήκους 630μ.
* Οδός Αθηνάς στο σύνολό της, από την πλατεία Ομονοίας έως την πλατεία Μοναστηρακίου, συνολικού μήκους 800μ.
* Οδός Ερμού στο τμήμα από την οδό Αιόλου έως την πλατεία Αγίων Ασωμάτων, συνολικού μήκους 540μ.
* Οδός Μητροπόλεως στο σύνολό της, από την οδό Φιλελλήνων έως την οδό Αιόλου, συνολικού μήκους 600μ.
* Οδός Αιόλου στο τμήμα από την οδό Μητροπόλεως έως την οδό Ερμού, συνολικού μήκους 40μ.
* Οδός Ρήγα Φεραίου στο σύνολό της, από την οδό Πανεπιστημίου έως την οδό Ακαδημίας, συνολικού μήκους 150μ.

Περιοχές Προτεραιότητας Πεζών και Ποδηλατών

* Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας, που περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς-πλατεία Ομονοίας-Σταδίου-πλατεία Συντάγματος- Μητροπόλεως.
Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων επιτρέπεται στις οδούς:
Πεσμαζόγλου - Σοφοκλέους - Ευριπίδου - Αγ.Θεοδώρων - Δραγατσανίου - Παπαρρηγοπούλου - Π. Γερμανού - Αριστείδου - Χρήστου Λαδά - Πλατεία Καρύτση (μεταξύ Χρ. Λαδά και Παρνασσού) - Παρνασσού - Καρ. Σερβίας (από πλ. Συντάγματος έως Βουλής) - Βουλής (από Καρ.Σερβίας έως Κολοκοτρώνη) - Κολοκοτρώνη (από Βουλής έως Σταδίου)
* Περιοχή της Πλάκας που περικλείεται από τις οδούς Μητροπόλεως - Ερμού - Αγίων Ασωμάτων - Αποστόλου Παύλου - Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας - Φιλελλήνων.
Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων επιτρέπεται στις οδούς:
Ξενοφώντος - Νίκης (μεταξύ Φιλελλήνων και Απόλλωνος) - Απόλλωνος (από Νίκης έως Σκούφου) - Σκούφου - Ναυάρχου Νικοδήμου (από Σκούφου έως Φιλελλήνων).
3. Ποιες κατηγορίες οχημάτων μπορούν να κινούνται στις οδούς και περιοχές που εφαρμόζονται περιορισμοί για τα ΙΧ οχήματα;
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οχήματα μονίμων κατοίκων, ατόμων με αναπηρίες, ηλεκτροκίνητά μέσα μεταφοράς, οχήματα από και προς τους χώρους στάθμευσης, εξυπηρέτησης ξενοδοχείων, ταξί για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών, οχήματα τροφοδοσίας και αποστολών εμπορικών καταστημάτων, ταχυμεταφορών και διανομών καταστημάτων εστίασης, πελατών εμπορικών καταστημάτων με βαριά προϊόντα, έκτακτης ανάγκης, δημόσιων υπηρεσιών και τραπεζών και εξυπηρέτησης δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας για τις ανάγκες της συγκεκριμένης περιοχής που κινούνται. Με λίγα λόγια, όπως είναι αντιληπτό, ακόμη και σε εκείνες τις οδούς που περιορίζεται η κυκλοφορία των ΙΧ, δεν υπάρχει πολίτης που να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί.
4. Θα μπουν μπάρες ή κολωνάκια σε κάποια σημεία για να εμποδίζεται η πρόσβαση οχημάτων;
Για τις συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δεν προβλέπονται μπάρες ή κολωνάκια. Στην αρχή, τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας θα αναλάβουν την επαφή και την ενημέρωση των οδηγών στα σημεία πρόσβασης των εν λόγω οδών και περιοχών. Είναι σημαντικό να υπάρχει κάποιος που σου εξηγεί και σου δίνει πληροφορίες για τις εναλλακτικές λύσεις που έχεις. Βέβαια, θα πραγματοποιείται συστηματικός έλεγχος από τη Δημοτική Αστυνομία όλων των οχημάτων σε όλες τις εξόδους των περιοχών αυτών για το εάν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες.
5. Τι θα γίνει με τα πάρκινγκ που βρίσκονται στο ιστορικό τρίγωνο; Πώς θα φτάνουν και θα φεύγουν από εκεί όσοι θέλουν να σταθμεύσουν;
Η κυκλοφορία από και προς όλους τους χώρους στάθμευσης εκτός οδού στις εν λόγω οδούς και περιοχές είναι ελεύθερη. Η πρόσβαση επιτρέπεται από συγκεκριμένες (τις συντομότερες) διαδρομές από και προς αυτούς τους χώρους στάθμευσης. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται κατά την έξοδο από την περιοχή με ειδικές απλές διαδικασίες.
6. Θα λειτουργήσει σύστημα με SMS;
Κατηγορηματικά όχι. Τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας θα βρίσκονται σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος ώστε να ενημερώνουν τους διερχόμενους οδηγούς αλλά και τους πεζούς. Επίσης, το πρώτο διάστημα εφαρμογής των πιλοτικών ρυθμίσεων η Δημοτική Αστυνομία θα προχωρά σε συστάσεις και οδηγίες στους οδηγούς.
7. Στην είσοδο πώς θα γίνεται ο έλεγχος;
Στην είσοδο δεν θα γίνεται έλεγχος. Θα υπάρχει όμως ενημέρωση από τους δημοτικούς αστυνομικούς, για τους κανόνες εισόδου σε αυτές τις οδούς. Αν ο λόγος είναι η στάθμευση σε χώρο στάθμευσης εκτός οδού, μπορεί να εισέλθει και ο οδηγός πρέπει να επιδείξει το παραστατικό της στάθμευσης, κατά την έξοδό του, στους δημοτικούς αστυνομικούς. Το ίδιο ισχύει και για τα ταξί. Ελέγχονται για την επιβίβαση και την αποβίβαση του πελάτη τα τελευταία πέντε λεπτά εντός της περιοχής από την οποία εξέρχεται.
8. Τι θα γίνει με τους εργαζομένους σε καταστήματα και επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός του ιστορικού τριγώνου και των άλλων περιοχών όπου θα υπάρχουν περιορισμοί. Πού θα βάζουν τα αυτοκίνητα τους;
Δεν επέρχεται καμία αλλαγή. Τόσο πριν όσο και μετά τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, η στάθμευση εντός του Εμπορικού Τριγώνου, επιτρέπεται μόνο για κατοίκους και για τους επισκέπτες με μέγιστη διάρκεια παραμονής τις τρεις ώρες. Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν, όπως ισχύει και σήμερα, να μπορούν να φτάνουν στη δουλειά τους αξιοποιώντας το πυκνό δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της περιοχής καθώς και να σταθμεύουν σε χώρους στάθμευσης εκτός οδού.
9. Πώς θα εξυπηρετούνται η τροφοδοσία και οι αποστολές εμπορευμάτων των εμπορικών καταστημάτων των περιοχών αυτών.
Τα οχήματα τροφοδοσίας και αποστολών των εμπορικών καταστημάτων των περιοχών αυτών μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα, όπως και σήμερα, με βάση τα ισχύοντα ωράρια εξυπηρέτησης. Για τον έλεγχο των οχημάτων αυτών προβλέπονται ειδικές απλές διαδικασίες.
10. Πώς θα εξυπηρετούνται οι πελάτες των εμπορικών καταστημάτων;
Οι πελάτες των καταστημάτων που πρέπει να μεταφέρουν κάτι βαρύ θα εξυπηρετούνται κανονικά με βάση τις προβλεπόμενες ειδικές απλές διαδικασίες.
11. Πού θα πάνε τα ΙΧ τα οποία θα αποκλειστούν;
Δεν αποκλείονται όλα τα ΙΧ. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση και διέλευση των ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες εξαιρέσεων. Κάτι που σημαίνει ότι αλλάζουμε τη συνήθη διαδρομή μας και μάλιστα, στην πρώτη φάση, θα υπάρχουν και τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας που θα μπορούν να πληροφορούν τους οδηγούς για εναλλακτικές διαδρομές. Πάντως, σε καμία περίπτωση, δεν θα αιφνιδιάζεται κάποιος φτάνοντας στις εν λόγω περιοχές.
12. Πόσοι χώροι στάθμευσης υπάρχουν στην περιοχή του Εμπορικού Τριγώνου; Είναι επαρκείς για τα ΙΧ αυτοκίνητα; Υπάρχουν δημοτικά πάρκινγκ;
Στην περιοχή του Εμπορικό Τριγώνου λειτουργούν χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων με 2.500 θέσεις, από τις οποίες οι 1.400 βρίσκονται στους τρεις μεγάλους υπόγειους σταθμούς (Κοτζιά, Κλαυθμώνος, Βαρβάκειος Αγορά). Υπάρχει επίσης διαθέσιμος επαρκής αριθμός θέσεων στάθμευσης επί της οδού εντός των περιοχών για τις κατηγορίες που εξαιρούνται, δηλαδή για τους κατοίκους την τροφοδοσία και τις άλλες κατηγορίες εξαιρέσεων. Οι σημερινές θέσεις κατοίκων θα διατηρηθούν και οι θέσεις επισκεπτών θα μετατραπούν είτε σε χώρους πεζών (Ερμού) είτε σε θέσεις στάθμευσης μοτοσυκλετών.
Υπάρχει πρόβλεψη για σημαντικό αριθμό θέσεων στάθμευσης επί της οδού εντός των περιοχών για τις κατηγορίες που εξαιρούνται, δηλαδή για τους κατοίκους την τροφοδοσία και τις άλλες κατηγορίες εξαιρέσεων. Οι σημερινές θέσεις κατοίκων θα διατηρηθούν και θα αυξηθούν, αφού οι θέσεις επισκεπτών θα μειωθούν σημαντικά και θα ανακατανεμηθούν σε θέσεις κατοίκων, ατόμων με αναπηρίες, τροφοδοσίας καταστημάτων και ειδικών κατηγοριών οχημάτων. Επιπλέον, θα λειτουργούν κανονικά και όλοι οι υφιστάμενοι δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης με δυνατότητα πρόσβασης από όλους τους οδηγούς, συμπεριλαμβανομένων των τριών μεγάλων υπόγειων χώρων στις πλατείες Κοτζιά, Κλαυθμώνος και στη Βαρβάκειο Αγορά.
13. Θα υπάρξουν επιπλέον ειδικοί χώροι στάθμευσης για δίκυκλα;
Ο Μεγάλος Περίπατος βάζει ένα οριστικό τέλος στην προβληματική στάθμευση των μηχανοκίνητων δικύκλων επάνω στα πεζοδρόμια. Και το βάζει με ένα καλά μελετημένο μεγάλο πρόγραμμα δημιουργίας χώρων στάθμευσης μοτοσυκλετών σε αρκετά σημεία γύρω από τις περιοχές που ελευθερώνονται από την κυκλοφορία και σε αποστάσεις που δεν ξεπερνούν τα 350 μέτρα περπατήματος από οποιοδήποτε σημείο της περιοχής. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα νόμιμης στάθμευσης μοτοσυκλετών που έχει υλοποιηθεί ποτέ στην Αθήνα με περισσότερες από 2.000 θέσεις στάθμευσης μοτοσυκλετών.
14. Πώς θα γίνεται ο έλεγχος των περιορισμών στην πρόσβαση των αυτοκινήτων στο Εμπορικό Τρίγωνο και στην Πλάκα; Υπάρχουν αρκετές δυνάμεις;
Οι συγκεκριμένες περιοχές στο Εμπορικό Τρίγωνο, έχουν 6 σημεία εξόδου στα οποία θα γίνεται έλεγχος και άλλα 5 σημεία εισόδου στα οποία θα γίνεται η ενημέρωση. Άρα, στην πρώτη φάση, η Δημοτική Αστυνομία μπορεί να καλύψει πλήρως τον έλεγχο. Για τις επόμενες φάσεις ετοιμάζονται απλές πρακτικές λύσεις που θα αξιοποιήσουν και την εμπειρία της δοκιμαστικής εφαρμογής.
15. Πόσες λωρίδες μένουν στην Πανεπιστημίου; Δεν θα μποτιλιάρει;
Ο κυκλοφοριακός φόρτος της οδού Πανεπιστημίου καθορίζεται από το κρίσιμο σημείο εισόδου από τις λεωφόρους Βασ. Σοφίας και Βασ. Αμαλίας που τόσο σήμερα όσο και με τις νέες ρυθμίσεις είναι ουσιαστικά τρεις λωρίδες. Κατά συνέπεια, δεν αναμένεται σημαντική καθυστέρηση στην είσοδο στην οδό Πανεπιστημίου. Η καθυστέρηση των ΙΧ οχημάτων μετά την είσοδο έχει υπολογιστεί ότι θα είναι μικρή, δηλαδή συνολικά 1,5 επιπλέον λεπτό για την πλήρη διάσχιση της Πανεπιστημίου. Αντίθετα, τα οφέλη για τους πεζούς, τους ποδηλάτες, τους επιβάτες των λεωφορείων και τρόλεϊ και την ποιότητα ζωής στην πόλη θα είναι πολλαπλάσια σημαντικά από τη μικρή επιβάρυνση της κυκλοφορίας των ΙΧ.
16. Τι θα γίνεται σε περίπτωση διαδηλώσεων στην Πανεπιστημίου;
Τίποτε διαφορετικό από ότι γίνεται μέχρι σήμερα. Δηλαδή, διοχέτευση της κυκλοφορίας σε άλλες οδούς πριν από την Πανεπιστημίου. Βεβαίως οι άνθρωποι που θα συμμετέχουν θα έχουν και τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τους διευρυμένους χώρους για πεζούς χωρίς να προκαλείται πρόβλημα στην κυκλοφορία.
17. Τι θα γίνει με τις οδούς που θα επιβαρυνθούν από την κίνηση λόγω των νέων ρυθμίσεων;
Την απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνουν οι επιστήμονες και όχι οι πολιτικοί. Οι εκτιμήσεις του ΕΜΠ λοιπόν, καταδεικνύουν σχετικά μικρή κυκλοφοριακή επιβάρυνση σε ορισμένους άξονες, κυρίως στην Πανεπιστημίου, τη Φιλελλήνων, την Ακαδημίας και τη Σόλωνος και σε ορισμένους κόμβους (πχ Ιπποκράτους και Πανεπιστημίου, κλπ) για ένα διάστημα τριών, το πολύ έξι μηνών. Και βάσει των ίδιων εκτιμήσεων αλλά και της διεθνούς εμπειρίας, αναμένεται εντός του εξαμήνου να προκύψει και ένα ποσοστό της τάξης του 7% που θα προσαρμόσει το τρόπο μετακίνησής του.
18. Μήπως οι νέοι πεζόδρομοι καταληφθούν από τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων;
Με βάση το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που ετοιμάζεται, δεν αλλάζει τίποτε στις χρήσεις γης από ότι ισχύει σήμερα. Αντιθέτως, από τον δημόσιο χώρο που απελευθερώνεται, διευκολύνεται η μετακίνηση των πεζών. Ο Δήμος Αθηναίων με διαρκείς ελέγχους θα διασφαλίσει απόλυτα τη σωστή τήρηση των κανόνων που ισχύουν για τα τραπεζοκαθίσματα.
19. Τι θα γίνει με τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών όπου οι άνθρωποι ήδη στοιβάζονται στα λεωφορεία;
Η αλλαγή στις κυκλοφοριακές συνήθειες που φέρνει ο μεγάλος περίπατος, απελευθερώνει χώρο για τα ΜΜΜ. Αυτό σημαίνει αυτόματα, σημαντικά πιο γρήγορη κυκλοφορία των λεωφορείων και των τρόλεϊ, περισσότερα δρομολόγια, λιγότερους επιβάτες ανά δρομολόγιο και λιγότερες ώρες παραμονής στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
20. Εξαιτίας της πανδημίας μας συστήνουν να μη χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ. Τώρα μας συστήνεται να μην χρησιμοποιούμε τα αυτοκίνητα. Τι ισχύει τελικά;
Τα έργα του Μεγάλου Περιπάτου θα οδηγήσουν σε αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ, με αποτέλεσμα μείωση του αριθμού των επιβατών ανά διαδρομή και τελικά πιο ασφαλή ΜΜΜ. Αλλά μην ξεχνάμε ότι εμείς προτρέπουμε όλους να βάλουν και να βάλουμε και το ποδήλατο στη ζωή μας. Γιατί με τον Μεγάλο Περίπατο, θα μπορούμε να κυκλοφορούμε στα σημεία παρέμβασης με το ποδήλατο, ανεμπόδιστα.
21. Πώς θα εξασφαλιστεί η πύκνωση των δρομολογίων για να εξυπηρετείται ο κόσμος που δεν θα παίρνει αυτοκίνητο;
Η εκτίμηση του ΕΜΠ είναι ότι με τις ρυθμίσεις που θα γίνουν, η ταχύτητα των ΜΜΜ θα αυξηθεί κατά 20% μέσα στους πρώτους μήνες και μετά τους 6 μήνες θα φτάσει το 30%. Αυτή η αύξηση της ταχύτητας οδηγεί αυτόματα σε περισσότερα και πιο συχνά δρομολόγια.
22. Η πιάτσα των ταξί θα φύγει από το Σύνταγμα; Πως θα εξυπηρετούνται όσοι μετακινούνται με ταξί; Θα υπάρξουν αλλού πιάτσες για τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές;
Στο πλαίσιο του Μεγάλου Περιπάτου και για την προστασία των λεωφορειολωρίδων από τις στάσεις των ταξί, σχεδιάζεται σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ να δημιουργηθούν καταρχήν 12 νόμιμα σημεία οργανωμένης αναμονής των ταξί στις περιοχές των επεμβάσεων με σχεδόν 100 επίσημες θέσεις αναμονής, δηλαδή υπερ-τριπλάσιες από τις 29 σημερινές νόμιμες θέσεις. Δηλαδή, περισσότερα σημεία όπου ο επιβάτης μπορεί να βρει ταξί με στόχο να αναβαθμιστεί η εξυπηρέτηση των επιβατών, τόσο των ταξί όσο και των λεωφορείων και των τρόλεϊ. Οι χώροι αναμονής ταξί σχεδιάζονται να εξυπηρετήσουν τόσο το Σύνταγμα και το Εμπορικό Τρίγωνο [Όθωνος, Καραγιώργη Σερβίας, Δραγατσανίου, Σοφοκλέους, Ευριπίδου, Ομόνοια (προς Γ' Σεπτεμβρίου και προς Σταδίου), Αγ. Ασωμάτων και Μοναστηράκι (22:00-6:00)], όσο και τον άξονα της Πανεπιστημίου (Ομήρου, Ιπποκράτους, Κωστή Παλαμά).
23. Τι θα γίνει με τις μοτοσυκλέτες και ιδιαίτερα εκείνες των ταχυμεταφορών και των διανομών καταστημάτων εστίασης;
Οι ΙΧ μοτοσυκλέτες δεν θα μπορούν να εισέρχονται στις εν λόγω περιοχές εάν δεν ανήκουν σε κάποια από τις κατηγορίες. Οι μοτοσυκλέτες και μοτοποδήλατα των ταχυμεταφορών και των διανομών καταστημάτων εστίασης μπορούν να κυκλοφορούν κανονικά, θα πρέπει όμως να σέβονται το νέο όριο ταχύτητας των 20χμ/ώρα, ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν ταυτόχρονα με ασφάλεια και άνεση οι πεζοί και οι ποδηλάτες. Οι εταιρείες ταχυμεταφορών και διανομών καταστημάτων εστίασης ενθαρρύνονται να αντικαταστήσουν τις μοτοσυκλέτες που θα κινούνται στις εν λόγω περιοχές με ποδήλατα συμβατικά ή ηλεκτρικά ή ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες.
24. Η Αθήνα παραδίδεται εξ ολοκλήρου στους τουρίστες, όπως λένε κάποιοι;
Ξεκάθαρα πράγματα. Η Αθήνα αποδίδεται και δεν παραδίδεται, σε όλους. Στους κατοίκους, στους εμπόρους, στους επαγγελματίες και στους επισκέπτες της. Γιατί πρέπει κάθε περιοχή να έχει μία ταμπέλα; Γιατί είναι απαγορευτικό να γίνεται μικτή χρήση όπου μπορεί να γίνει; Αυτό που αλλάζει είναι ότι η Αθήνα λειτουργεί με κανόνες και μπορούν πλέον να την απολαμβάνουν όλοι και επιτέλους με προτεραιότητα και οι πεζοί, οι ποδηλάτες και οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
25. Θα ληφθεί πρόνοια για τα Άτομα με Αναπηρίες; Θα υπάρχουν όλα όσα προβλέπονται για να μπορούν κι εκείνα να κινούνται στις διαδρομές του Περιπάτου;
Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι τα άτομα με αναπηρίες, έχουν ελεύθερη πρόσβαση και η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου, δημιουργεί πολύ καλύτερες από τις σημερινές συνθήκες για τη μετακίνησή τους. Και κάθε τμήμα οδού που θα αναδιαμορφώνεται, θα πληροί όλες τις προδιαγραφές για την ανεμπόδιστη μετακίνησή τους.
26. Δεν φοβάστε ότι με την ταχύτητα που θα γίνουν οι παρεμβάσεις μπορεί να προκληθεί κυκλοφοριακό χάος στην πόλη;
Το πλεονέκτημα της δοκιμαστικής εφαρμογής είναι ότι πραγματοποιείται σε μια περίοδο χαμηλότερης κυκλοφορίας λόγω του κοροναϊού, αλλά και λόγω της καλοκαιρινής περιόδου που ξεκινά.H δε υλοποίηση των έργων θα γίνεται σταδιακά. Οπότε, δεν αναμένεται κάποια σημαντική επιβάρυνση πέρα από τις πρώτες ημέρες όπου οι οδηγοί θα ενημερώνονται και θα αναπροσαρμόζουν τις συνήθειές τους, τις διαδρομές τους και τα ωράριά τους. Και δεν φοβόμαστε γιατί δεν γίνεται τίποτε βιαστικά. Ξεκινάμε με την δοκιμαστική εφαρμογή, για να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε το έργο στην εξέλιξή του και να φροντίζουμε τις απαραίτητες προσαρμογές.
27. Πριν ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις ζητήθηκε η άποψη των εμπόρων και των επιχειρηματιών του κέντρου; Τι λένε;
Η διαβούλευση έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Ήδη δεκάδες φορείς και εκπρόσωποί τους, έχουν εκφραστεί θετικά για τον Περίπατο της Αθήνας, ανάμεσά τους ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, ο ΣΕΒΕ, το ΤΕΕ, οι Σύλλογοι Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ξενοδόχων, Χώρων Στάθμευσης, Ιδιοκτητών και Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων, Ποδηλατών, Μοτοσυκλετιστών, Επιστημόνων Συγκοινωνιολόγων, καθώς και πολλές επιχειρήσεις και ομάδες πολιτών. Ακόμη και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, έχουν οι ίδιοι περιγράψει τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει στην καθημερινότητα της Αθήνας, σε όλα τα επίπεδα. Οι πολύ χρήσιμες επιμέρους προτάσεις τους για την καλύτερη λειτουργία, λαμβάνονται υπόψη πολύ προσεκτικά στην οριστικοποίηση όλων των ρυθμίσεων κυκλοφορίας και στάθμευσης.
28. Τελικά θα υπάρχει σύνδεση του Αρχαιολογικού Μουσείου με τους υπόλοιπους σταθμούς του Μεγάλου Περιπάτου;
Στο τελικό σχέδιο, προβλέπεται σημαντική αναβάθμιση των πεζοδρομίων προφανώς και σε όλη τη διαδρομή που συνεχίζει μετά την Πανεπιστημίου μέσω της Πατησίων προς το Μουσείο και το Πεδίον του Άρεως, όπως προβλέπεται στο εκπονούμενο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, χωρίς καμία αλλαγή της διατομής της οδού Πατησίων. Σε επόμενες φάσεις προβλέπονται και οι αντίστοιχες αναβαθμίσεις για τις επεκτάσεις του Μεγάλου Περιπάτου προς την Ακαδημία Πλάτωνος.
29. Τι παρεμβάσεις θα γίνουν στις άλλες γειτονιές της Αθήνας που να βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών. Θα απελευθερωθούν κι εκεί χώροι για τον κόσμο;
Η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου δεν αφορά μόνο στο κέντρο της πόλης. Η δουλειά μας στις γειτονιές έχει ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε πριν από λίγους μήνες. Ξεκίνησε με την καθαριότητα, τη συντήρηση και την επισκευή στους χώρους αναψυχής και αθλητισμού. Με τη λογική που σχεδιάστηκε ο Μεγάλος Περίπατος, δηλαδή να δημιουργούμε χώρο, συνεχίζουμε σε κάθε γειτονιά. Άλλωστε πριν από λίγο καιρό ψηφίστηκε ένας προϋπολογισμός που απαντά στις ανάγκες της Αθήνας και των κατοίκων της και περιλαμβάνει τεχνικό πρόγραμμα ύψους 264 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο στην ιστορία της Αθήνας.
Με ένα σχέδιο αναπτυξιακό και υλοποιήσιμο και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Περιλαμβάνει ασφαλτοστρώσεις οδών, αναπλάσεις σε πεζοδρόμια και πλατείες και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες. Δίνεται μεγάλη έμφαση στην καθαριότητα και στον ηλεκτροφωτισμό, με προμήθεια κάδων που ήδη τοποθετούνται παντού, τεχνολογικού εξοπλισμού που ποτέ στο παρελθόν δεν είχε ο δήμος. Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του αστικού πρασίνου, παρεμβάσεις, όπως πχ σε Λυκαβηττό, Ελαιώνα και Εθνικό Κήπο, έργα εκατομμυρίων για σχολεία και άλλα κτίρια του δήμου. Ο δήμος δουλεύει από κάτω προς τα πάνω με σχεδιασμό από τον οποίο δεν μένει έξω ούτε μία από τις 129 γειτονιές της Αθήνας.
30. Ο προϋπολογισμός των 50 εκατ. ευρώ ισχύει;
Στην παρούσα φάση, εκπονούνται όλες οι σχετικές ειδικές μελέτες οι οποίες θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί το τελικό ύψος του προϋπολογισμού. Έχουμε ήδη κάνει γνωστό ότι η πρώτη φάση χρηματοδοτείται από τον Δήμο Αθηναίων και στην πορεία εξασφαλίζουμε πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το ΕΣΠΑ και κάθε άλλη πηγή. Όλα αυτά εκτιμάται ότι θα φτάσουν στο ύψος των 50 εκατ. ευρώ.
31. Οι δοκιμαστικές εφαρμογές των προσωρινών μέτρων μπορεί να αλλάξουν στην πορεία πριν γίνουν αυτά μόνιμα;
Προφανώς. Αυτή είναι η καινοτομία του έργου. Γι' αυτό ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό έργο υλοποιείται για πρώτη φορά με αυτόν τον τρόπο. Δοκιμαστικά. Ζούμε το έργο στην εξέλιξή του, κάθε μέρα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε, να διορθώσουμε πράγματα. Και βεβαίως κάποια οδός με περιορισμούς στην κυκλοφορία, εάν χρειαστεί, να ανοίξει εκ νέου για όλους. Και επιπλέον σε όλες τις φάσεις εφαρμογής, η πόλη είναι ζωντανή, ανά πάσα στιγμή, εφόσον η κοινωνία το θέλει και μελετηθεί σωστά, μπορούν να γίνουν προσαρμογές τόσο στις νέες όσο και στις υφιστάμενες οδούς
32. Αν κάποιος δεν υπάγεται στις κατηγορίες για τις οποίες επιτρέπεται η πρόσβαση στα σημεία που κλείνουν. Για ειδικούς λόγους μπορεί να έχει πρόσβαση; Πχ Αν κάποιος παντρεύεται, μπορεί να φτάσει μέχρι την εκκλησία;
Κατηγορηματικά ναι. Υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για όλες τις επιμέρους ειδικές περιπτώσεις.
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Όλες οι αλλαγές στην Αθήνα για τον «Μεγάλο Περίπατο» που ξεκινά την Πέμπτη"

Ανησυχητική χαλάρωση: 246 «σπασίματα» της καραντίνας - 15.181 άτομα σε κατ' οίκον περιορισμό

Ανησυχία προκαλεί ο αριθμός όσων δεν τηρούν τον κατ' οίκον περιορισμό που τους έχει επιβληθεί από τις αρχές λόγω κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, από την αρχή της εφαρμογής του πρωτοκόλλου απομόνωσης 14 ημερών έχουν καταγραφεί 246 «σπασίματα» καραντίνας, 10 εξ αυτών την τελευταία εβδομάδα.

Επιβλήθηκαν 5.000 ευρώ πρόστιμο και ακολουθήθηκε η ποινική διαδικασία.

Οι τηλεφωνικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έγιναν από την αρχή εφαρμογής του μέτρου είναι 15.575 ενώ υπήρξαν και 737 αστυνομικές «επισκέψεις» για να επιβεβαιωθεί η παρουσία στον χώρο των ατόμων εάν δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν αυστηρότεροι έλεγχοι με λογισμικό όπου μπορούν να μπουν όλες οι καραντίνες σε χάρτη και οι διευθύνσεις των κατοικιών θα μπρουν σε μία άλλη εφαρμογή ενώ παράλληλα θα γίνονται τηλεφωνικοί έλεγχοι συμμόρφωσης.

Επίσης, θα αυξηθούν οι δειγματοληπτικές αυτοψίες, δηλαδή οι αστυνομικές επισκέψεις ενώ επισημαίνεται ότι είναι αυστηρές οι ποινές οι οποίες μπορεί να είναι έως και ισόβια σε περίπτωση που ύποπτο κρούσμα κολλήσει κάποιον άλλον και οδηγήσει σε θάνατο λόγω του ιού.

Σήμερα είναι σε καραντίνα 15.181 άτομα. Πρόκειται για άτομα από πτήσεις, επιβεβαιωμένα κρούσματα, επαφές κρουσμάτων κ.λπ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανησυχητική χαλάρωση: 246 «σπασίματα» της καραντίνας - 15.181 άτομα σε κατ' οίκον περιορισμό"

Sky News Arabia: Η συμφωνία Ελλάδας- Ιταλίας εμποδίζει τις ‘φιλοδοξίες του Ερντογάν’

Η υπογραφή από την Ιταλία και την Ελλάδα μιας συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα σημαντικό βήμα που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, την οποία η Τουρκία επιδιώκει να ελέγξει με βία στα πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με αναλυτές, γράφει η Sky News Arabia.

Την Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας υπέγραψαν συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων του Ιονίου Πελάγους που χωρίζει τις δύο γειτονικές χώρες.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών περιλαμβάνει τον όρο ότι τα ελληνικά νησιά στη Μεσόγειο έχουν αποκλειστικές οικονομικές ζώνες και αυτό σημαίνει ότι κόβει το δρόμο για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που προσπαθεί να καρπωθεί τις περιοχές αυτών των νησιών στη συμφωνία που υπέγραψε με τον Πρωθυπουργό της Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, τον Νοέμβριο του 2019, για τη δημιουργία μιας περιοχής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που εκτείνεται από τη νότια ακτή της Τουρκίας στη Μεσόγειο έως τη βορειοανατολική ακτή της Λιβύης…

Απληστία της Τουρκίας

Αυτό το θέμα αποκτά μεγάλη σημασία για την Αθήνα, η οποία αντιμετωπίζει την Άγκυρα, η οποία είναι άπληστη στα πετρελαϊκά πεδία της περιοχής, ειδικά το δικαίωμα της Κύπρου να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε εξερεύνηση πετρελαϊκών πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Από πέρυσι, η Άγκυρα προβάλει στρατιωτική δύναμη στέλνοντας εξερευνητικά πλοία στα κυπριακά ύδατα, παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου.
Σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις

Ο καθηγητής διεθνούς δικαίου, Αϊμάν Σαλαμά , δήλωσε στο «Sky News Arabia» ότι «η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας έκοψε στα δύο το δρόμο στην Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο με τα θαλάσσια σύνορα, επειδή αυτή η συμφωνία επιβεβαιώνει τις θαλάσσιες περιοχές των ελληνικών νησιών που υπόκεινται στην κυριαρχία της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον Σαλαμά, η συμφωνία είναι μια αποφασιστική αντίδραση των δύο χωρών στην «ύποπτη και περίεργη συμφωνία που δεν βασίζεται σε ερείσματα νομικά μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης του Σάρατζ στη Λιβύη».

Ο εμπειρογνώμονας του διεθνούς δικαίου είπε ότι «η υποτιθέμενη συμφωνία μεταξύ Ερντογάν και Σάρατζ δεν εγκρίθηκε από καμία χώρα στη Μεσόγειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες ή το Φόρουμ για το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο».

Η νέα κατάσταση για τον Ερντογάν

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι η συμφωνία που συνήφθη με την Ιταλία τηρεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που συνήφθη το 1982.
Το Ισραήλ, η Τουρκία ή η Συρία δεν έχουν προσχωρήσει σε αυτήν τη διεθνή συμφωνία, σύμφωνα με τη Σαλαμά.

«Ο Ερντογάν θα πρέπει να σκεφθεί τώρα δύο φορές πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε νέα περιπέτεια στην ανατολική Μεσόγειο, μετά τη νομική και διεθνή πραγματικότητα που εκπορεύεται από τη νέα συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας», σύμφωνα με τον Σαλαμά.

Επεσήμανε ότι ο Ερντογάν, «που εξέπληξε τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου τον Νοέμβριο, αντιμετωπίζει προβλήματα και δεν μπόρεσε να σχολιάσει αμέσως».

Μεγάλες οι επιπτώσεις, λέει Έλληνας καθηγητής

Ο Έλληνας ακαδημαϊκός και επίκουρος καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο των Εμιράτων, Κλεάνθης Κυριακίδης, σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia, δήλωσε ότι η συμφωνία δείχνει ότι η Αθήνα οικοδομεί σχέσεις συνεργασίας μεταξύ μεσογειακών χωρών που σέβονται την τρέχουσα κατάσταση και το διεθνές δίκαιο, και επιδιώκει τη σύσφιξη των σχέσεων με χώρες που καταδικάζουν την τουρκική συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο, όπως η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Γαλλία και το Ισραήλ.

Τόνισε ότι το νέο βήμα προσέθεσε μια νέα χώρα στον κατάλογο, η οποία είναι η Ιταλία, η οποία έχει μεγάλη σημασία επειδή βρίσκεται κοντά στη Λιβύη, επισημαίνοντας «τη σημασία της αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικής συμπεριφοράς στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μεσόγειο, αλλά επεκτείνεται και για την υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων όπως η οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και οι στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία και τη Λιβύη, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν».

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Sky News Arabia: Η συμφωνία Ελλάδας- Ιταλίας εμποδίζει τις ‘φιλοδοξίες του Ερντογάν’"

Ιταλία: Μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιταλία είναι 235.763. Οι νεκροί έφτασαν τους 34.114. Παράλληλα, 169.936 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 235.561 και είχαν χάσει τη ζωή τους 34.043 άνθρωποι, ενώ 168.646 είχαν θεραπευθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, 71 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και καταγράφηκαν 202 νέα κρούσματα. 1.290 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. Στο μεταξύ, 249 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά 4.320 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 27.141 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Σε σχέση με χθες τα κρούσματα παρουσιάζουν μείωση: νόσησαν 81 λιγότεροι άνθρωποι. Απεβίωσαν 8 λιγότεροι ασθενείς, ενώ οι θεραπευμένοι μειώθηκαν κατά 772. Στη Λομβαρδία, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 99 νέα κρούσματα και οι νεκροί είναι 32. Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, επιβεβαιώνεται ο συνολικός περιορισμός των νέων μολύνσεων και των θανάτων, έστω κι αν ο ρυθμός της μείωσης αυτής παραμένει αργός. Στο μεταξύ, εισαγγελική έρευνα στο Μπέργκαμο της Λομβαρδίας αναμένεται να διαπιστώσει για ποιο λόγο δεν δημιουργήθηκε άμεσα, τον Φεβρουάριο, «κόκκινη ζώνη» στα χωριά Αλτσάνο και Νέμπρο, τα οποία μετατράπηκαν σε μια από τις κεντρικές εστίες μόλυνσης του κορονοϊού στη χώρα.

Η ιταλική δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφανθεί αν η ευθύνη για τους ελλιπείς και λανθασμένους χειρισμούς είναι του περιφερειάρχη Ατίλιο Φοντάνα, ή της κυβέρνησης Κόντε. Ο περιφερειάρχης κατέθεσε ήδη για την σχετική υπόθεση, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται και η κατάθεση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, του υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα και της υπουργού Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων"

Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία: Σας καλούμε να σεβαστείτε την ιστορία της Αγίας Σοφίας

Μετά τις ακραίες προκλήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε μήνυμα στη γειτονική χώρα για τον σεβασμό του μνημείου που φέρει έναν ειδικό συμβολισμό. 

Η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο, καταγράφει προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία.

Μεταξύ των πιο σημαντικών θεμάτων που παρουσιάζονται είναι οι δυσκολίες στο άνοιγμα ή τη λειτουργία χώρων λατρείας και η επίλυση περιουσιακών διαφορών που σχετίζονται με τις κυβερνητικές απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει σε εκκλησιαστικές εκτάσεις και ακίνητα.

Η Αγία Σοφία, επισημαίνεται στην έκθεση, είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών.

Συγκεκριμένα  τονίζεται ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκφράζουν δημόσια και ιδιωτικά σε Τούρκους αξιωματούχους την οπτική τους που θέλει την Αγία Σοφία να είναι μνημείο εξαιρετικής σημασίας, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της κατά έναν τρόπο που θα σέβεται και θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία.

Όπως αναφέρεται, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «τόνισαν τη σημασία του ζητήματος με κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) και τόνισαν ότι η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών».

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «ο υπουργός Εξωτερικών (Μάικ Πομπέο) και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνέχισαν να παροτρύνουν τους κυβερνητικούς αξιωματούχους (της Τουρκίας) να ανοίξουν ξανά την ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να επιτρέψουν σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες να εκπαιδεύουν τους κληρικούς τους στη χώρα».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία: Σας καλούμε να σεβαστείτε την ιστορία της Αγίας Σοφίας"

Επιστρέφει στην πατρίδα του το αλογάκι του 8ου π.Χ. αιώνα – Μεγάλη και διεθνής επιτυχία

Επιστρέφει! Αυτό το αρχαίο ελληνικό ειδώλιο του 8ου π.Χ. αιώνα, που παρ΄ολίγον να πουλιόταν σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη βλέπει πλέον ανοικτό το δρόμο μπροστά του για επιστροφή στην Ελλάδα, μετά την χτεσινή απόφαση του αμερικανικού Εφετείου.
Το χάλκινο ειδώλιο αλόγου, ύψους 14 εκατοστών επρόκειτο να δημοπρατηθεί το 2018 στη Νέα Υόρκη από τον Οίκο Δημοπρασιών Sotheby’s με εκτιμώμενη τιμή εκκίνησης μεταξύ 150.000-250.000$ αλλά το ελληνικό δημόσιο είχε σπεύσει να το διεκδικήσει. Κι αυτό γιατί η προέλευσή του σε συνδυασμό με την χρονολόγησή του το καθιστούν αρχαίο κινητό μνημείο, το οποίο τίθεται εκτός συναλλαγής και ανήκει στην αποκλειστική κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Ο οίκος είχε αποσύρει τότε το ειδώλιο από τη δημοπρασία ταυτόχρονα όμως είχε κάνει αγωγή εναντίον του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού για διαφυγόντα(!) κέρδη.
Πολλές και περίπλοκες νομικές διαδικασίες ακολούθησαν, καθώς είναι διαφορετική φυσικά η νομοθεσία των ΗΠΑ, ωστόσο τώρα η υπόθεση επιλύεται υπέρ της Ελλάδας, καθώς η αγωγή του οίκου δημοπρασιών, εναντίον του ελληνικού κράτους απορρίφθηκε. Η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε μάλιστα την απόφαση ως μια τεράστια διεθνή επιτυχία στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων, δηλώνοντας επίσης, ότι «το υπουργείο θα προβεί σε κάθε νόμιμη διαδικασία επαναπατρισμού του ειδωλίου, επισημαίνοντας ότι με τον επαναπατρισμό των κλαπέντων και παρανόμως εξαχθέντων μνημείων στον αρχαιολογικό τους περιβάλλον αποδίδεται στην ιστορία κάθε Χώρας, ένα τεκμήριο, ένα μέρος της ιστορίας της».
Όπως αναφέρεται μάλιστα από το υπουργείο Πολιτισμού είναι τεράστια η δικονομική και ουσιαστική σημασία της απόφασης του Εφετείου των ΗΠΑ, που εκδόθηκε μόλις χθες, 9 Ιουνίου 2020, σύμφωνα με την οποία, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά για κάθε Χώρα που διεκδικεί τα μνημεία της, τα οποία έχουν κλαπεί και διατίθενται προς πώληση, οι διαφορές σχετικά με τα μνημεία που τίθενται σε δημοπρασία από τους -δεσπόζοντες στο χώρο- Αμερικανικούς Οίκους ή διεκδικούνται από Μουσεία δεν θα εκδικάζονται από τα Δικαστήρια του τόπου της δημοπρασίας ή της έδρας του Οίκου/Μουσείου αλλά θα εφαρμόζονται ανάλογα οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις, οι οποίες, στην περίπτωση της Ελλάδας, ορίζουν αποκλειστική διεθνή δικαιοδοσία των Ελληνικών Δικαστηρίων.


Χάλκινο ειδώλιο αλόγου του 8ου αι. π.Χ.

Έτσι με την χθεσινή απόφαση του Εφετείου ανετράπη η πρώτη απόφαση δικαστηρίου των ΗΠΑ και απορρίφθηκε η αγωγή του οίκου δημοπρασιών Sotheby΄s, εναντίον του ελληνικού κράτους.
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά ανάλογων υποθέσεων που ένας οίκος δημοπρασιών στράφηκε κατά Κράτους! Τα κράτη είναι συνήθως αυτά που απευθύνονται στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν αρχαία αντικείμενα που τους ανήκουν και βγαίνουν προς πώληση από οίκους δημοπρασιών! Αν το αμερικανικό δικαστήριο είχε κρίνει θετικά, και σε δεύτερο βαθμό –όπως είχε κρίνει στο πρώτο επίπεδο- την απαίτηση του οίκου Sotheby’s, τότε θα υπήρχε δεδικασμένο και κανένα αρχαίο αντικείμενο προϊόν κλοπής ή αρχαιοκαπηλίας δεν θα επιστρεφόταν στη χώρα, από την οποία προέρχεται.
Το υπουργείο Πολιτισμού διεκδίκησε κυριαρχικά το επίμαχο μνημείο, ως στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, διεκδίκηση που δεν μπορεί να εξεταστεί από τα Αμερικανικά Δικαστήρια σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (FSIA).
Η κεφαλαιώδους σημασίας απόφαση για το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων πάρθηκε μετά από πολύμηνο αγώνα των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ που διεκδίκησαν το ειδώλιο. Η υπόθεση πηγαίνει πίσω στις 14 Μαΐου 2018 στη Νέα Υόρκη, όταν ο Οίκος Δημοπρασιών Sotheby’s το έθεσε προς δημοπράτηση αναφέροντας στον κατάλογο της δημοπρασίας, ότι είναι «Ελληνικό Ειδώλιο Αλόγου, κορινθιακού τύπου… γεωμετρικής περιόδου, 8ος αιώνας π.Χ. Ελληνικό»
Σύμφωνα με τον Αρχαιολογικό Νόμο 3028/2002, η προέλευση του ειδωλίου από την Ελλάδα σε συνδυασμό με τη χρονολόγησή του έως τον 8ο αιώνα π.Χ. το καθιστούν αρχαίο κινητό μνημείο, το οποίο τίθεται εκτός συναλλαγής και ανήκει στην αποκλειστική κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.
Η Διεύθυνση Προστασίας και Τεκμηρίωσης των Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κινητοποιήθηκε άμεσα επιβεβαιώνοντας ότι το ειδώλιο προερχόταν από την Ελλάδα. Ουδέποτε είχε δηλωθεί η εύρεση του στις Ελληνικές Αρχές. Ουδέποτε είχε ζητηθεί ή εκδοθεί άδεια κατοχής ή άδεια εξαγωγής του από το έδαφος της Ελληνικής επικράτειας. Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις το ΥΠΠΟΑ έστειλε επίσημη επιστολή στον Οίκο Sotheby’s, ζητώντας αφενός την απόσυρση του μνημείου από την επικείμενη δημοπρασία και αφετέρου την συνεργασία του Οίκου για τον επαναπατρισμό του, ως ανήκοντος αποκλειστικά στο Ελληνικό Κράτος, σύμφωνα με τον Ελληνικό Αρχαιολογικό Νόμο και τις Διεθνείς Συμβάσεις.
Ο Οίκος απέσυρε μεν το ειδώλιο από τη δημοπρασία, αλλά ταυτόχρονα άσκησε αγωγή κατά του Υπουργείου Πολιτισμού και ενώπιον των Δικαστηρίων των ΗΠΑ, από κοινού με τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες του ειδωλίου. Αίτημα της αγωγής ήταν η αναγνώριση από το Δικαστήριο ότι δεν υφίστανται ιδιοκτησιακά δικαιώματα του ελληνικού κράτους επί του ειδωλίου και ούτε βάση για τον επαναπατρισμό στην Ελλάδα. Ο Οίκος Sotheby’s ζητούσε να προχωρήσει στην πώληση του, για λογαριασμό των φερόμενων ως ιδιοκτητών του.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, σε άμεση συνεργασία με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, υπερασπίστηκε την υπόθεση, μέσω δικηγορικού γραφείου της Ν. Υόρκης, επικαλούμενο, πρωτίστως και μεταξύ άλλων, ότι η διεκδίκηση του επίμαχου μνημείου συνιστούσε κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας, επιτασσόμενο από το Σύνταγμα και την αρχαιολογική νομοθεσία και, ως εκ τούτου, μη υποκείμενο στη δικαστική κρίση των Δικαστηρίων των ΗΠΑ. Με την από 21-6-2019 απόφαση του, το Δικαστήριο απέρριψε τον άνω ισχυρισμό.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εμμένοντας στην ως άνω θέση, ζήτησε την άσκηση έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης. Ταυτόχρονα, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη ήδη από τον Αύγουστο 2019 απηύθυνε πρόσκληση για υποστήριξη της Ελλάδας τόσο προς χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, όσο και προς φορείς δραστηριοποιούμενους στο πεδίο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Υπουργού, τα Κράτη της Κύπρου, της Ιταλίας και του Μεξικού κατέθεσαν στο Δικαστήριο Υποστηρικτικές Επιστολές υπέρ της Ελλάδας (amicus briefs). Ανάλογες επιστολές κατέθεσαν φορείς όπως το “Ελληνικόν Κολλέγιον-Ιερά Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού” στη Βοστώνη και η μη κυβερνητική οργάνωση “Antiquities Coalition” στην Ουάσιγκτον. Περαιτέρω, σημαντική υπήρξε και η συμβολή της ελληνικής ομογένειας, η οποία προχώρησε στην ανάδειξη του θέματος με κάθε πρόσφορο μέσο.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, στις 24 Σεπτεμβρίου 2019, στη Νέα Υόρκη, είχε εκθέσει στον κ. Matthew Bogdanos, βοηθό εισαγγελέα, την πορεία της νομικής διεκδίκησης της κυριότητας του χάλκινου ειδωλίου αλόγου του 8ου αι. π.Χ., εφ’ όσον το αντικείμενο έχει εξαχθεί παράνομα από την ελληνική επικράτεια, ενώ το θέμα είχε απασχολήσει τις συζητήσεις και σε άλλες συναντήσεις της υπουργού στο πλαίσιο του ταξιδιού της στην Αμερική.
Να σημειωθεί ότι η κυρία Μενδώνη ευχαρίστησε τους συναδέλφους της υπουργούς Πολιτισμού άλλων χωρών, που είχαν δηλώσει με επιστολές τους στο δικαστήριο τη συμπαράστασή τους στο νόμιμο αίτημα της Ελλάδας, τους φορείς και την ελληνοαμερικανική κοινότητα, που εργάστηκαν συστηματικά για να δικαιωθεί το αίτημα της χώρας για την επιστροφή του χάλκινου αλόγου, αλλά και τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την καθοριστική και κρίσιμη συμβολή τους στην επιτυχία της χώρας».
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφει στην πατρίδα του το αλογάκι του 8ου π.Χ. αιώνα – Μεγάλη και διεθνής επιτυχία"

Η Ελλάδα για πρώτη φορά θέτει θέμα νομιμότητας κατασκευής του τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού

Η Ελλάδα για πρώτη έθεσε νομιμότητας κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου της Τουρκίας με τον ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια να καλεί σε διεθνή παρέμβαση, ενώ έθεσε και θέμα παραβίασης της συνθήκης του Μοντρέ που καθορίζει το καθεστώς το στενών στη θάλασσα του Μαρμαρά, αφού η Τουρκία σκοπεύει να φτιάξει διόρυγα για την οποία η συνθήκη δεν θα ισχύει.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί να παρεμποδίζει κατά βούληση την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις για τους Έλληνες εφοπλιστές.

Συγκεκριμένα ο ΥΠΕΞ έγραψε στο twitter:

«Στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στο οποίο με αίτημα της Ελλάδος θα συζητηθούν και οι τουρκικές προκλήσεις, εγώ θα παραστώ από το Παρίσι, μαζί με τον Γάλλο Υπουργό. Από την ίδια οθόνη, θα τοποθετηθούμε επί του θέματος της τουρκικής προκλητικότητας.

Υπάρχει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου. Η Τουρκία δεν έχει μιλήσει με κανέναν στην περιοχή. Αν εκραγεί, μόνο η Τουρκία θα το πληρώσει; Υπάρχει μια σειρά ζητημάτων, όπως η θάλασσα του Μαρμαρά, όπου η Τουρκία έχει καταπατήσει τον κανονισμό. Να τα βάλουμε όλα κάτω».

Είναι γεγονός ότι το εργοστάσιο είναι παράνομο, κάτι που ουδέποτε έθεσε καμία κυβέρνηση από το 2015 που ανακοινώθηκε η κατασκευή του, παρόλα αυτά ίσως είναι αργά διότι το εργοστάσιο έχει αρχίσει ήδη να κατασκευάζεται.

Συγκεκριμένα, η κύρια κατασκευή ξεκίνησε το Μάρτιο του 2018 και η πρώτη μονάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023. Οι άλλες τρεις μονάδες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2025.

Το εργοστάσιο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Κύπρο και εκτός από την Ελλάδα έχει προκαλέσει προβληματισμό και στις ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται πως μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να αποκτήσει η Τουρκία πυρηνικά όπλα.


pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ελλάδα για πρώτη φορά θέτει θέμα νομιμότητας κατασκευής του τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού"

Πρόστιμο 250.000 ευρώ σε γνωστό κέντρο αισθητικής (όνομα)

Η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επέβαλε χρηματικό πρόστιμο συνολικού ύψους 250.000 ευρώ στο ινστιτούτο αισθητικής και προσωπικής φροντίδας με την επωνυμία «GOLDEN CLINIC»-ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ, επειδή:

δεν χορήγησε στους πελάτες της αντίγραφο της σύμβασης παροχής υπηρεσιών και το έντυπο αναιτιολόγητης υπαναχώρησης και δεν επέστρεψε τα αχρεωστήτως εισπραχθέντα ποσά για τις μη παρασχεθείσες υπηρεσίες και για τις συμβάσεις από τις οποίες οι συμβαλλόμενοι υπαναχώρησαν.

Οι καταναλωτές που έχουν ασκήσει το δικαίωμα της υπαναχώρησης σε συμβάσεις με ινστιστούτα αισθητικής και προσωπικής φροντίδας οφείλουν να καταβάλουν μόνο το κόστος των υπηρεσιών που αποδεδειγμένα τους έχουν παρασχεθεί από τις εν λόγω επιχειρήσεις.

Τέλος, οι καταναλωτές μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες και να καταθέτουν τυχόν φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στον τετραψήφιο αριθμό 1520.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμο 250.000 ευρώ σε γνωστό κέντρο αισθητικής (όνομα)"

Κλείνει το βράδυ η Ιόνια οδός στον κόμβο Αντιρρίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν απόψε στην Ιόνια Οδό και συγκεκριμένα στον Ανισόπεδο Κόμβο Αντιρρίου, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών συντήρησης των ιστών οδοφωτισμού.

Ειδικότερα, σήμερα Τετάρτη 10 Ιουνίου από τις 22:00 το βράδυ, έως τις 06:00 το πρωί της επόμενης ημέρας, θα ισχύσει ολικός αποκλεισμός του κλάδου εξόδου του Α/Κ Αντιρρίου στον αυτοκινητόδρομο, με κατεύθυνση προς Αντίρριο.

Κατά το ανωτέρω διάστημα, οι οδηγοί με προορισμό το Αντίρριο θα βγαίνουν από τον αυτοκινητόδρομο από τον προηγούμενο κόμβο (Α/Κ Γαβρολίμνης) και μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού, θα οδηγούνται στην περιοχή του Αντιρρίου.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει το βράδυ η Ιόνια οδός στον κόμβο Αντιρρίου"

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών - Άνοιξαν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στο κέντρο της Αθήνας, οι εκπαιδευτικοί που διαδήλωσαν ενάντια στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να ψηφιστεί απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής. 

Με κεντρικό σύνθημα «απόσυρση τώρα του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου», οι εκπαιδευτικοί κατέβηκαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στον δρόμο. 

Για το λόγο αυτό, οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας έκλεισαν για όση ώρα κράτησε η συγκέντρωση, ενώ πριν λίγη ώρα δόθηκαν ξανά στην κυκλοφορία.

Οι διαδηλωτές ανανέωσαν για αύριο το ραντεβού τους στο Σύνταγμα, όπου αναμένεται να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, έπειτα από εισήγηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ για ονομαστική ψηφοφορία.




panekpaideutiko-syllalitirio__2_
panekpaideutiko-syllalitirio__3_


Φοιτητέςμαθητές αλλά και σύλλογοι γονέων βρέθηκαν στο πλευρόδασκάλων και καθηγητών.


DSC_0743


panekpaideutiko-syllalitirio__4_
panekpaideutiko-syllalitirio__1_
Αίτημά τους είναι η απόσυρση του νέου πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις», το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ, το ΠΑΜΕ, εκπαιδευτικοί σύλλογοι και συνδικαλιστικές ενώσεις.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο των εκπαιδευτικών - Άνοιξαν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news