facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Μπορέλ: Σημαντική απόφαση της διεθνούς δικαιοσύνης το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

Μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, δήλωσε από τα Σκόπια πως «η ΕΕ καθιστούσε πάντα σαφές ότι οι υπεύθυνοι για την παράνομη επίθεση κατά της Ουκρανίας πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη».

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Προέδρου Πούτιν για εγκλήματα πολέμου, για απαγωγές και μεταφορά παιδιών από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, στη Ρωσία. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σημειώνει ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι ο Πούτιν φέρει ατομική ευθύνη γι΄ αυτά τα εγκλήματα. Η βαρύτητα των εγκλημάτων και η δήλωση του ΔΠΔ μιλούν από μόνα τους. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση της διεθνούς δικαιοσύνης που αφορά και τον λαό της Ουκρανίας», τόνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ επεσήμανε ότι το ζήτημα που εγείρει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι μόνο η αρχή της διαδικασίας απαίτησης ευθύνης από τη Ρωσία και τον ηγέτη της για τα εγκλήματα που διαπράττουν στην Ουκρανία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά και υποστηρίζει το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και την έρευνά του. Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία», πρόσθεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

ΑΜΠΕ /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπορέλ: Σημαντική απόφαση της διεθνούς δικαιοσύνης το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν"

Η Γερμανική κυβέρνηση παραδέχεται για πρώτη φορά ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι υπό τουρκική κατοχή

Μετά από ερώτηση της βουλευτού Σ. Νταγκντελέν, η γερμανική κυβέρνηση απαντά -αν και το απέφευγε- ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι «κατεχόμενο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Με φόντο τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία που έχουν ανακοινωθεί για τις 14 Μαΐου και λίγο μετά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο με τη νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη, ενδιαφέρον έχει πρόσφατη ερώτηση που τέθηκε στη γερμανική βουλή (συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου) στην καθιερωμένη «ώρα των ερωτήσεων» προς τη γερμανική κυβέρνηση από τη βουλευτή του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), Σεβίμ Νταγκντελέν, σχετικά με το πώς χαρακτηρίζει νομικά η γερμανική κυβέρνηση την κατάσταση στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Συγκεκριμένα η ερώτηση ετέθη από την κ. Νταγκντελέν ως εξής: «Συνιστά η συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου παραβίαση του διεθνούς δικαίου λαμβάνοντας υπόψιν ότι, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, η στάση της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με το Ψήφισμα 353 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 20ης Ιουλίου 1974 που εκδόθηκε κατόπιν της τουρκικής επέμβασης στην Κύπρο καθώς και με το Ψήφισμα 367 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 12ης Μαρτίου του 1975 μετά τη μονομερή ανακήρυξη του «Oμόσπονδου Tουρκικού Kράτους;».

«Κατεχόμενο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου το βόρειο τμήμα της Κύπρου»

Η Ολομέλεια της γερμανικής βουλής

Η Ολομέλεια της γερμανικής βουλής

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη φορά που η γερμανική κυβέρνηση δίνει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το διαρκές ερώτημα που θέτει εδώ και καιρό η βουλευτής Σεβίμ Νταγκντελέν για την κατάσταση στην Κύπρο, όπως ανέφερε η ίδια στο ελληνικό πρόγραμμα της DW.

Προκαλεί μάλιστα έκπληξη το γεγονός ότι η αρμόδια υφυπουργός Εξωτερικών Κάτια Κόιλ από τους Πρασίνους, στην απάντησή της εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης προς την Σεβίμ Νταγκντελέν κάνει αυτή τη φορά ευθαρσώς λόγο για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κάτι που δεν είχε κάνει σε παρόμοια ερώτηση της Νταγκντελέν προς την κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο (SF_23-02-0292). Τότε η γερμανική κυβέρνηση είχε αποφύγει να κατονομάσει την κατοχή ως «αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο».

Ειδικότερα η γερμανική κυβέρνηση απαντά τα εξής στο ερώτημα της Νταγκντελέν: «Η τουρκική θέση σε σχέση με το βόρειο τμήμα της νήσου Κύπρου παραβιάζει τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την αποκαλούμενη ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’ (ΤΔΒΚ) και θεωρεί αυτό το τμήμα του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κατεχόμενο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Νταγκντελέν στην DW: Στοπ στην στήριξη του ερντογανικού νεο-οθωμανισμού

Σεβίμ Νταγκντελέν

Η βουλευτής της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν

Σε αποκλειστική δήλωσή της στο ελληνικό πρόγραμμα της DW η βουλευτής της Αριστεράς σχολιάζει την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης:

«Σχεδόν 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε επιτέλους την τουρκική κατοχή τμήματος της Κύπρου ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αυτή η αναγνώριση της πραγματικότητας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση άργησε πολύ. Ο καγκελάριος Σολτς και η υπουργός Εξωτερικών Μπέρμποκ καλούνται να στηρίξουν εμφατικά διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ προκειμένου να τελειώσει η διχοτόμηση της Κύπρου με απώτερο στόχο την απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση  δεν πρέπει να συνεχίσει να τροφοδοτεί με οπλικά συστήματα τις νεο-οθωμανικές διεκδικήσεις του αυταρχικού Ερντογάν καθώς και την πολιτική της κλιμάκωσης που ακολουθεί στη Μεσόγειο. Αντί να εξοπλίζει τον στόλο του Ερντογάν, η γερμανική συγκυβέρνηση πρέπει να επιδείξει πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο και την Ελλάδα με ένα ευρωπαϊκό πάγωμα των εξαγωγών όπλων στην Άγκυρα».

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γερμανική κυβέρνηση παραδέχεται για πρώτη φορά ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι υπό τουρκική κατοχή"

Το συνταξιοδοτικό «καίει» τον Μακρόν – Συνταγματικές «ακροβασίες», αντιδράσεις & προτάσεις μομφής

Σε «κινούμενη άμμο» εξελίσσεται η πολιτική κατάσταση στη Γαλλία με την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν να είναι αντιμέτωπη με προτάσεις μομφής εντός Εθνοσυνέλευσης και με τη λαϊκή οργή να «ξεχειλίζει» στους δρόμους. Η υιοθέτηση του νέου συνταξιοδοτικού απευθείας με Προεδρικό Διάταγμα «εκτροχίασε» την ήδη τεταμένη κατάσταση.

Το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που πέρασε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση, έχει «ανάψει φωτιές» στη Γαλλία δημιουργώντας παράλληλα πολιτική κρίση.

Οι συνταγματικές ακροβασίες για την υιοθέτηση του συνταξιοδοτικού έχουν κάνει πολλούς να μιλούν για πρόβλημα Δημοκρατίας, καθώς το κλίμα πλέον είναι πολύ βαρύ για την κυβέρνηση Μακρόν και η πλειονότητα της γαλλικής κοινωνίας είναι αντίθετη με το νομοσχέδιο.

Τη Δευτέρα κρίνεται το μέλλον της κυβέρνησης Μακρόν αλλά και της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Την Παρασκευή το απόγευμα μια διακομματική πρόταση μομφής κατατέθηκε στην Εθνοσυνέλευση η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα τον Γάλλο Πρόεδρο.

Αν καταφέρει να σώσει την κυβέρνησή του, το επόμενο εμπόδιο ονομάζεται Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο παρακολουθεί τις κυβερνητικές «ακροβασίες» για να εγκριθεί πάση θυσία η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Υπάρχει περίπτωση να ακυρώσει ολόκληρο τον νόμο.

Στους δρόμους οι Γάλλοι – Διαδηλώσεις για αύξηση του ορίου από τα 62 στα 64 έτη

Οι διαμαρτυρίες που είχαν ξεκινήσει εδώ και μήνες, καθώς το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, κλιμακώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Μετά από μια πολύ δύσκολη νύχτα για τη γαλλική πρωτεύουσα, ο κόσμος βγήκε και πάλι το πρωί στο δρόμο, ενώ τα συνδικάτα ετοιμάζουν νέα μαζική απεργία για την Πέμπτη.

Διαδηλώτρια λέει ότι «παραμένουμε αποφασισμένοι, όπως και την πρώτη μέρα. Εάν αυτό δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να μας ακολουθήσουν στις απεργίες και τις διαδηλώσεις, θα είναι εξαιρετικό».

Πρόταση μομφής από Μελανσόν & ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και τη Λε Πεν

«Συνέβη κάτι θεμελιώδες, το γεγονός δηλαδή πως αμέσως ξέσπασαν αυθόρμητες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα», αναφέρει ο ηγέτης της Συμμαχίας της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν. Το κόμμα του και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουν ήδη την πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι βουλευτές της ανεξάρτητης ομάδας Liot. Η συζήτηση αναμένεται να αρχίσει την Κυριακή και η ψηφοφορία τη Δευτέρα.

Ξεχωριστή πρόταση κατέθεσε η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λε Πεν, που όμως αναμένεται να έχει λιγότερη τύχη.

«Έχετε δίκιο, δεν υπάρχει πλειοψηφία μεταξύ των Γάλλων πολιτών που να στηρίζει το νομοσχέδιο. Είναι μια δύσκολη μεταρρύθμιση που γίνεται για να ισορροπήσουμε το συνταξιοδοτικό σύστημα μέχρι το 2030» τονίζει από την πλευρά της κυβέρνησης ο Ολιβιέ Βεράν.

Πάνω από 300 συλλήψεις – «Βουνό» τα σκουπίδια λόγω απεργίας

Πάνω από 300 συλλήψεις έγιναν το βράδυ της Πέμπτης, ενώ τεράστιο θέμα έχει προκληθεί στο Παρίσι με τα σκουπίδια λόγω της απεργίας, που εδώ και μέρες κάνουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Εκτιμάται πως στους δρόμους των πόλεων βρίσκονται πάνω από 10.000 τόνοι σκουπιδιών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Το συνταξιοδοτικό «καίει» τον Μακρόν – Συνταγματικές «ακροβασίες», αντιδράσεις & προτάσεις μομφής"

Επίθεση από αδέσποτα δέχτηκε ηλικιωμένος στον Αλμυρό- Σοκάρει η εικόνα

Σοβαρά χτυπημένος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού ένας 93χρονος, μετά από επίθεση αδέσποτων σκύλων . 

Ο 93χρονος προσπάθησε να κλείσει το γκαράζ του σπιτιού του για να μην μπουν τα αδέσποτα, που κατακλύζουν την περιοχή και δέχτηκε επίθεση. 

Το περιστατικό συνέβη κοντά στις εργατικές κατοικίες και η φωτογραφία είναι αποκαλυπτική του σοκ που υπέστη ο ηλικιωμένος, ο οποίος φέρει τραύματα στο πρόσωπο και τα χέρια του. 

Τα gegonota.news επικοινώνησαν με την οικογένειά του και συγγενικά του πρόσωπα ανέφεραν πως ο ηλικιωμένος αιφνιδιάστηκε και έπεσε στο χώμα, με τα σκυλιά να τον δαγκώνουν ενώ κατ΄επανάληψη έχουν ενοχλήσει τον δήμο για τις μεγάλες αγέλες σκύλων στην περιοχή και δεν έχουν λάβει καμία απάντηση. «Εχει τραυματιστεί σε πολλά σημεία και πρόκειται για έναν αδύναμο ανθρωπο» , δήλωσε η κόρη του.

Ο Αλμυρός δεν φρόντισε ποτέ να αποκτήσει καταφύγιο αδεσπότων και η εισαγγελία δέχεται συνεχώς καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί από το κέντρο της πόλης μέχρι τις πλέον απομακρυσμένες γειτονιές . Στο μεταξύ ο Αλμυρός έχει γεμίσει φόλες , τα ζώα δολοφονούνται γιατί ο δήμος δεν επιδιώκει καμία λύση στο πρόβλημα.

gegonota

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση από αδέσποτα δέχτηκε ηλικιωμένος στον Αλμυρό- Σοκάρει η εικόνα"

Λευκός Οίκος: Χαιρετίζει την απόφαση της Άγκυρας για Φινλανδία, ζητά να γίνει το ίδιο και για τη Σουηδία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «χαιρέτισαν» την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι θα προχωρήσει στην επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αλλά ταυτόχρονα την «ενθάρρυναν» να επικυρώσει «γρήγορα» και το αίτημα της Σουηδίας.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον «καλεί την Ουγγαρία να ολοκληρώσει χωρίς καθυστέρηση την διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο Σάλιβαν. «Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτές οι δύο χώρες πρέπει να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν», κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λευκός Οίκος: Χαιρετίζει την απόφαση της Άγκυρας για Φινλανδία, ζητά να γίνει το ίδιο και για τη Σουηδία"

Σπείρα έφερνε λαθραία ποτά από τη Βουλγαρία: Συνελήφθησαν 21 άτομα – Διακινήθηκαν πάνω από 500.000 φιάλες (εικόνες)

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση η οποία εισήγαγε από τη Βουλγαρία λαθραία ποτά, τα οποία πωλούσε σε κάβες και κέντρα διασκέδασης.

Συνελήφθησαν 21 μέλη της οργάνωσης και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 20.000 φιάλες λαθραίων αλκοολούχων ποτών με τους διαφυγόντες φόρους να υπολογίζονται σε 200.000 ευρώ.

Το συνολικό παράνομο όφελος της οργάνωσης εκτιμάται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, υπό τον συντονισμό του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (Σ.Ε.Κ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, η οποία εισήγαγε λαθραία από τη Βουλγαρία αλκοολούχα ποτά και τα διακινούσε προς πώληση σε κάβες ποτών, μίνι μάρκετ, επιχειρήσεις εστίασης και κέντρα διασκέδασης.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν -21- μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό μέλος, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται τουλάχιστον ακόμα 9 άτομα, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2022, δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παράνομη εισαγωγή από τη Βουλγαρία αλκοολούχων ποτών, αμφιβόλου προελεύσεως, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους χρησιμοποιούσαν φορτηγά, τα οποία μετέφεραν νόμιμα άλλα προϊόντα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα απέκρυπταν τα αλκοολούχα ποτά σε ειδικά διαμορφωμένα παλέτες, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην γίνονται αντιληπτά. Για την προσωρινή αποθήκευσή τους χρησιμοποιούσαν αποθήκη σε περιοχή της Εύβοιας, ενώ στη συνέχεια το παράνομο φορτίο μεταφερόταν σε αποθήκες στην Αττική, όπου λάμβανε χώρα η τοποθέτηση πλαστών ελληνικών ετικετών στις φιάλες.

Ακολούθως, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διοχέτευαν τις ποσότητες σε κάβες ποτών, μίνι μάρκετ, επιχειρήσεις εστίασης καθώς και κέντρα διασκέδασης σε περιοχές της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους, επιχειρήσεις και οχήματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 19.588 φιάλες αλκοολούχων ποτών,
  • 50.000 ετικέτες επώνυμων αλκοολούχων ποτών,
  • -2- φορτηγά και -5- Ι.Χ. οχήματα,
  • 7.144 ευρώ,
  • -30- κινητά και
  • πλήθος εργαλείων και σημειώσεων.

Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από την κατασχεθείσα ποσότητα των αλκοολούχων ποτών ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ, ενώ όπως προέκυψε από την έρευνα από την αρχή της παράνομης δραστηριότητάς της, η εγκληματική οργάνωση διακίνησε περισσότερες από 500.000 φιάλες, που αντιστοιχεί σε ποσό αρκετών εκατομμυρίων ευρώ παράνομου κέρδους.

Το κατασχεθέν χρηματικό ποσό θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, οι φιάλες θα παραδοθούν στις τελωνειακές Αρχές, ενώ δείγμα από τα αλκοολούχα ποτά θα αποσταλεί για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Σπείρα έφερνε λαθραία ποτά από τη Βουλγαρία: Συνελήφθησαν 21 άτομα – Διακινήθηκαν πάνω από 500.000 φιάλες (εικόνες)"

Σάμος: Έκοψαν το επίδομα σε μητέρα με παιδί με τετραπληγική εγκεφαλοπάθεια

Σε απόγνωση βρίσκονται οι γονείς ενός 6χρονου παιδιού που πάσχει από σπαστική τετραπληγική εγκεφαλοπάθεια καθώς από τον προηγούμενο Ιούνιο έχει κοπεί το επίδομα που δίνοταν στη μητέρα αφού δεν μπορεί να εργαστεί για να φροντίζει το παιδί της.

Το θέμα ανέδειξε ο Σύλλογος Μυτιληνιών και η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου οι οποίοι πληροφορήθηκαν μέσω της μητέρας που διαμένει στο Δ.Δ Μυτιληνιών για το τι έχει συμβεί. Σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση προς τη μητέρα που λαμβάνει το επίδομα για το άρρωστο παιδί της ήταν η διχογνωμία που υπάρχει στον ΕΦΚΑ όπου έχει «κολλήσει» το θέμα για το αν το επίδομα πρέπει να δίνεται από τον συγκεκριμένο φορέα ή την πρόνοια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η οικογένεια του παιδιού να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης αφού η μητέρα αδυνατεί να εργαστεί λόγω της 24ωρης προσοχής που χρειάζεται το 6χρονο παιδί της, ενώ ο πατέρας εργάζεται ως κτηνοτρόφος χωρίς τακτικό εισόδημα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι σύλλογοι γυναικών του νησιού απαιτούν να δοθεί λύση στο θέμα και να δοθεί άμεσα το επίδομα για την πραγματική πάθηση που έχει διαγνωστεί.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάμος: Έκοψαν το επίδομα σε μητέρα με παιδί με τετραπληγική εγκεφαλοπάθεια"

Καιρός αύριο: Βροχές σε Κρήτη και Δωδεκάνησα – Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Στα ανατολικά και τα νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και τα ορεινά της Κρήτης και πιθανώς σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 13 με 15 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους το μεσημέρι και το απόγευμα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και πιθανόν στα ημιορεινά τμήματα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους κυρίως το μεσημερι – απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και πιθανώς στα ημιορεινά της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στην Κρήτη.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι τοπικά ισχυρές.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια 7 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές σε Κρήτη και Δωδεκάνησα – Η πρόγνωση της ΕΜΥ"

Απεργία: Ακινητοποιούνται τα ταξί στις 23 Μαρτίου

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στα ταξί της Αθήνας στις 23 Μαρτίου σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ).

Σε ανακοίνωσή του το ΣΑΤΑ ζητά «καθαρές λύσεις τώρα» και επισημαίνει ότι η απόδοση ευθυνών για την εθνική τραγωδία των Τεμπών, χωρίς εκπτώσεις και συμψηφισμούς, είναι απαίτηση όχι μόνο του κλάδου, αλλά όλης της ελληνικής κοινωνίας.

«Το «πάμε και όπου βγει» και η εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών όπως οι μεταφορές, δεν μπορούν να αποτελούν κατευθυντήρια γραμμή κυβερνητικού έργου», σημειώνεται.

Οι αυτοκινητιστές προσθέτουν ότι «ο κλάδος των ταξί βιώνει σε καθημερινή βάση την απληστία και τη μανία για μεγαλύτερο κέρδος, από εταιρίες που –παράνομα- παρέχουν υπηρεσίες αστικής μεταφοράς. Το υπουργείο Μεταφορών απέδειξε με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι δεν «ακούει» τις φωνές χιλιάδων επαγγελματιών. Με εξαίρεση την αύξηση κομίστρου, κανένα άλλο αίτημα του κλάδου μας όχι μόνο δεν υλοποιήθηκε, αλλά ούτε καν συζητήθηκε».

«Προβλήματα οικονομικής φύσης (αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, αναπροσαρμογή προκαθορισμένης τιμής για την διαδρομή Αεροδρόμιο Αθηνών – Κέντρο πόλης, επαγγελματικό καύσιμο, επιδοτήσεις για όλους τους τύπους αυτοκινήτων ), επαγγελματικής φύσης (άρση της υποχρεωτικότητας ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων αμιγώς ηλεκτρικά από το 2026, πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες για τα έμφορτα ταξί), ζητήματα ανταγωνισμού (σωστή εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας για τις συμβάσεις των Ε.Ι.Χ. και δημιουργία μητρώου για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό, πάταξη της υποκλοπής έργου, ξεκάθαρος και χωρίς γκρίζες ζώνες διαχωρισμός των υπηρεσιών που παρέχει το Ταξί, το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο με οδηγό και οι εφαρμογές κράτησης ταξί) αγνοήθηκαν επιδεικτικά από το υπουργείο Μεταφορών», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΑΤΑ.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Απεργία: Ακινητοποιούνται τα ταξί στις 23 Μαρτίου "

Ουκρανία: Εκατοντάδες παιδιά μεταφέρθηκαν από ορφανοτροφεία στη Ρωσία, λέει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Εκατοντάδες παιδιά μεταφέρθηκαν από ορφανοτροφεία και οικοτροφεία της Ουκρανίας στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν.

Η δήλωση του Χαν έγινε μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το ΔΠΔ κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της Μαρία Αλεκσέγεβνα Λβόβα-Μπέλοβα, επιτρόπου της ρωσικής προεδρίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Το ΔΠΔ κατηγορεί τον Πούτιν ως «υπεύθυνο για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία».

«Πολλά από αυτά τα παιδιά, ισχυριζόμαστε, δόθηκαν έκτοτε για υιοθεσία στη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε.

Ο Χαν τόνισε ότι μια αλλαγή του ρωσικού νόμου διευκόλυνε την υιοθεσία των παιδιών από ρωσικές οικογένειες, ενώ την περίοδο των απελάσεων, τα παιδιά της Ουκρανίας ήταν προστατευόμενα πρόσωπα βάσει της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης.

Στην ανακοίνωσή του, ο Χαν χαρακτήρισε τα σημερινά εντάλματα σύλληψης «ένα πρώτο συγκεκριμένο βήμα», ενώ άλλες έρευνες για την Ουκρανία βρίσκονται σε εξέλιξη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία: Εκατοντάδες παιδιά μεταφέρθηκαν από ορφανοτροφεία στη Ρωσία, λέει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο"

Τέμπη: Τραυματίας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου

Την πλήρη διερεύνηση κάθε ευθύνης φυσικού ή ηθικού αυτουργού με πράξεις ή παραλείψεις, είτε πρόκειται για υπευθύνους του ΟΣΕ  είτε για πολιτικά πρόσωπα ζητεί τραυματίας του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Μία εκ των πολλών τραυματιών από την τραγική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου των εταιρειών του ΟΣΕ αλλά και πολιτικών προσώπων που είχαν την εποπτεία του Οργανισμού.

Με τη μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσαν οι δικηγόροι της Θεόδωρος Μαντάς και Λουκάς Αποστολίδης, ζητεί να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση.

 naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Τραυματίας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου"

Άνω κάτω στην Τουρκία: Καθαρή νίκη Κιλιτσντάρογλου από την πρώτη Κυριακή - Νέα δημοσκόπηση

Η εταιρεία ORC Research ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της προεδρικής δημοσκόπησης, όπου σύμφωνα με την έρευνα, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει το 53,1% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Η έρευνα της ORC Research διεξήχθη μεταξύ 11 και 15 Μαρτίου, σε 42 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας και με τους συμμετέχοντες να ανέρχονται σε 4.540.

Στην ερώτηση για τις προεδρικές εκλογές «Ποιον υποψήφιο θα ψηφίζατε αν γίνονταν εκλογές αυτή την Κυριακή;», ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και, υποψήφιος της Εθνικής Συμμαχίας, συγκέντρωσε 10,8 μονάδες διαφορά από τον Πρόεδρο του ΑΚΡ και υποψήφιο της Λαϊκής Συμμαχίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έτσι σύμφωνα με την έρευνα της ORC Research λαμβάνουν:

  • Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 53,1%
  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 42,3%
  • Πρόεδρος του κόμματος της πατρίδας του Μουχαρέμ Ιντσέ: 3,1%.
  • Ο Σινάν Ογκάν υποψήφιος της Πατριωτικής Συμμαχίας: 1,5%

Στην ερώτηση της ORC «Ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν γενικές εκλογές αυτή την Κυριακή;» η έρευνα έδειξε ότι:

Το CHP λαμβάνει 28,3% από 22,6% που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές, αυξάνοντας τις ψήφους του κατά περίπου 6 μονάδες.

Το ΑΚΡ λαμβάνει 28,1% από 42,6% που πήρε στις τελευταίες εκλογές καταγράφοντας πτώση 14,5 μονάδων.

Το Καλό Κόμμα IYI σύμφωνα με την έρευνα παίρνει 11,7% από 10% στις προηγούμενες εκλογές.

Το HDP 9,3% από 11,7% στις εκλογές του 2018, καταγράφοντας πτώση 2,4%.

Το MHP, εταίρου του ΑΚΡ 6,3% από 11,1% από τις προηγούμενες εκλογές χάνοντας περίπου 5 μονάδες.

Τα υπόλοιπα κόμματα δεν ξεπερνούν το 3%, με το Κόμμα του μέλλοντος να καταγράφει 2,5%, το Κόμμα της πατρίδας 2,3%, το Κόμμα DEVA 2,0%, το Κόμμα της Μεγάλης Ένωσης 1,6%, το Κόμμα της Νίκης 1,5%, το Εργατικό Κόμμα Τουρκίας 1,5%, το Κόμμα Αλλαγής της Τουρκίας 1,3%, το Κόμμα Ευημερίας και πάλι 1,2%, και το Ανεξάρτητο Κόμμα Τουρκίας 1,0%.

Σύμφωνα με την έρευνα, το συνολικό ποσοστό ψήφων της Εθνικής Συμμαχίας είναι 44,5% ενώ στις προηγούμενες εκλογές έλαβε το 33,9% των ψήφων, αυξάνοντας τις ψήφους κατά 10,6 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά την Λαϊκή Συμμαχία το συνολικό ποσοστό ψήφων της που σχηματίζεται από το ΑΚΡ, το Κόμμα Μεγάλης Ένωσης και το MHP μετρήθηκε στο 36,2%, ενώ στις προηγούμενες εκλογές, η Λαϊκή Συμμαχία έλαβε το 53,7% των ψήφων, καταγράφοντας πλέον μια πτώση 17,5 μονάδων. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Άνω κάτω στην Τουρκία: Καθαρή νίκη Κιλιτσντάρογλου από την πρώτη Κυριακή - Νέα δημοσκόπηση "

Απογοήτευση της Στοκχόλμης που δεν πήρε το πράσινο φως της Άγκυρας για επικύρωση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Τη λύπη της εξέφρασε σήμερα η Σουηδία που δεν έλαβε το πράσινο φως από την Τουρκία για την επικύρωση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με τη γειτονική Φινλανδία, η οποία έχει πλέον ορθάνοιχτο το δρόμο για να εισέλθει στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Αυτή είναι μια εξέλιξη που δεν θέλαμε αλλά ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτήν», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ σε συνέντευξη Τύπου.

«Το σημαντικό τώρα για τη Σουηδία είναι να εξασφαλίσει τις δύο επικυρώσεις που απομένουν» από την Τουρκία και την Ουγγαρία και η χώρα να θωρακίσει την ίδια της την ασφάλεια κατά το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να γίνουν αυτές οι επικυρώσεις, είπε.

Άλλα άσχημα νέα για τη Σουηδία: το ουγγρικό κοινοβούλιο όρισε σήμερα την 27ή Μαρτίου για την επικύρωση της υποψηφιότητας της Φινλανδίας, αλλά η περίπτωση της Σουηδίας θα κριθεί «αργότερα», τόνισε ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Fidesz.

Ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, λέγοντας ότι δεν έχει καμία επιβεβαίωση από τη Βουδαπέστη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε σήμερα την προθυμία της Τουρκίας να επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας στη Συμμαχία και ζήτησε να επικυρωθεί η ένταξη της Σουηδίας «το συντομότερο δυνατό».

Η Στοκχόλμη πιστεύει ότι κάνει «τα πάντα» με βάση ένα μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε με την Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, τόνισε ο Μπίλστρομ.

«Κάνουμε ό,τι γράφεται σε αυτό το μνημόνιο, δεν κάνουμε λιγότερα και δεν κάνουμε περισσότερα από αυτά που περιέχονται σε αυτό», σημείωσε ο Σουηδός ΥΠΕΞ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκρινε ότι «δεν έχει γίνει καμία θετική ενέργεια από τη Σουηδία όσον αφορά τον κατάλογο τρομοκρατών», αναφερόμενος σε «περισσότερα από 120» αιτήματα έκδοσης που έχει υποβάλλει η Άγκυρα.

Η Στοκχόλμη επαναλαμβάνει τακτικά ότι η δικαιοσύνη, όχι η κυβέρνηση, έχει τον τελευταίο λόγο για τις εκδόσεις στη Σουηδία.

«Θα υπάρξουν απαντήσεις που μπορεί να είναι θετικές και άλλες αρνητικές από την οπτική της Τουρκίας και έτσι θα γίνει, πολύ απλά», επιβεβαίωσε σήμερα ο Μπίλστρομ.

Η ημερομηνία επικύρωσης της ένταξης της Φινλανδίας από την Τουρκία δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά ο Ερντογάν είπε ότι «ελπίζει» να πραγματοποιηθεί πριν από τις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απογοήτευση της Στοκχόλμης που δεν πήρε το πράσινο φως της Άγκυρας για επικύρωση ένταξης στο ΝΑΤΟ"

Μαρία Ζαχάροβα για Βλαντίμιρ Πούτιν: Νομικά άκυρο το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του

Την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Βλαντίμιρ Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, ακόμη και από νομική άποψη», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μαρία Ζαχάροβα.

Και συνέχισε: «Η Ρωσία δεν είναι μέλος του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν έχει καμία υποχρέωση βάσει αυτού. Η Ρωσία δεν συνεργάζεται με αυτό το όργανο και πιθανά εντάλματα συλλήψεων που προέρχονται από το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης θα είναι νομικά άκυρα για εμάς».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρία Ζαχάροβα για Βλαντίμιρ Πούτιν: Νομικά άκυρο το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του"

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

Στην έκδοση εντάλματος σύλληψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

«Σήμερα, 17 Μαρτίου 2023, το Τμήμα Προδικασίας 2 του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο πρόσωπα σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία: τον κ. Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και την κα Μαρία Αλεκσέγεβνα Λβόβα-Μπέλοβα», επίτροπο της ρωσικής προεδρίας για τα δικαιώματα των παιδιών στη Ρωσία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΠΔ.

Ο Πούτιν «θεωρείται υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε το Δικαστήριο. «Τα εγκλήματα φέρεται να διαπράχθηκαν σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη τουλάχιστον από τις 24 Φεβρουαρίου 2022», συνέχισε το ΔΠΔ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο κ. Πούτιν είναι προσωπικά υπεύθυνος για τα προαναφερθέντα εγκλήματα».

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της εισβολής της στη γείτονά της.

Αντιδρώντας στην είδηση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν δεν έχει «καμία σημασία». «Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, μεταξύ άλλων από νομική άποψη», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram. «Η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν φέρει καμία υποχρέωση βάσει αυτού», συμπλήρωσε.

Τη Δευτέρα, οι New York Times ανέφεραν ότι το ΔΠΔ ετοιμαζόταν να διώξει Ρώσους για μεταφορά παιδιών στη Ρωσία και για σκόπιμα χτυπήματα σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από μια επίσκεψη στην Ουκρανία ότι οι φερόμενες απαγωγές παιδιών ήταν «υπό έρευνα κατά προτεραιότητα».

Έρευνα πάνω από έναν χρόνο για πιθανά εγκλήματα πολέμου

Η κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έγινε μια ημέρα αφότου ένα ερευνητικό όργανο του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εσκεμμένων δολοφονιών και βασανιστηρίων, σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζοντας παιδιά να παρακολουθούν αγαπημένα τους πρόσωπα να βιάζονται και να κρατούνται άλλα μαζί με πτώματα.

Το ΔΠΔ ερευνά για περισσότερο από ένα χρόνο πιθανά εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας.

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι μέλη του ΔΠΔ, αλλά το Κίεβο έχει αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου στην επικράτειά του και συνεργάζεται με τον εισαγγελέα. Ειδικοί παραδέχονται ότι είναι απίθανο η Μόσχα να παραδώσει κανέναν ύποπτο.

Η είδηση της έκδοσης εντάλματος σύλληψης ήρθε επίσης ενόψει της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, η οποία είναι πιθανό να εδραιώσει πολύ στενότερους δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

Ουκρανία: Το ένταλμα σύλληψης είναι μόνο η αρχή

Ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι χαιρέτησαν την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας Αντριι Κόστιν δήλωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ, το οποίο κατηγόρησε τον Πούτιν ως υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, είναι «ιστορική για την Ουκρανία και για ολόκληρο το σύστημα διεθνούς δικαίου».

Ο Αντρίι Γιέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Ζελένσκι, δήλωσε ότι η έκδοση του εντάλματος είναι «μόνο η αρχή».

ΑΜΠΕ, Reuters, AFP/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ένταλμα σύλληψης του Πούτιν"

Επιστολή Πολάκη σε Τσίπρα: Πρόεδρε δεν είχα καμία πρόθεση να σε αμφισβητήσω

Απολογητική επιστολή προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, έστειλε ο Παύλος Πολάκης, εν όψει της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος που συνεδριάζει αύριο και στην οποία θα έπρεπε να παραστεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινώνησαν μαζί του για να παραστεί αύριο και ο Παύλος Πολάκης έστειλε την παρακάτω επιστολή. Όπως σας είχε ενημερώσει νωρίτερα, σήμερα, το newsit.gr, πηγές ανέφεραν ότι υπογείως υπάρχουν διεργασίες για να εξομαλυνθεί η κατάσταση μέσα από μία συγγνώμη.

Ο Παύλος Πολάκης τονίζει ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη που του αναλογεί για τις ενέργειες που οδήγησαν στην παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ύστερα από απόφαση του Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 28 Φεβρουαρίου το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ επικύρωσε την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για να βγει εκτός ψηφοδελτίων του κόμματος ο μέχρι τότε υποψήφιος στα Χανιά, Παύλος Πολάκης και να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος.

Στην επιστολή του μεταξύ άλλων ο Παύλος Πολάκης σημειώνει αναφορικά με την συνολική συμπεριφορά του πως «θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι δεν είχα καμία πρόθεση με αυτές να αμφισβητήσω δημόσια είτε την αποκλειστική αρμοδιότητα των συλλογικών μας οργάνων να λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολύ περισσότερο τις ίδιες τις συλλογικές μας επεξεργασίες».

Ειδικά για τις ενστάσεις που εξέφρασε σχετικά με την συγκρότηση των ψηφοδελτίων στον νομό Χανίων, όπου είχε απαιτήσει να συμπεριληφθεί ως υποψήφιος ο Μιχάλης Χαιρετάκης τονίζει πως «αποτέλεσε αστοχία καθώς υπάρχουν κομματικά ζητήματα που δεν πρέπει να συζητούνται στην δημόσια σφαίρα αλλά να επιλύονται εντός των οργάνων του κόμματος».

Παράλληλα ο πρώην τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει αναφορικά με την στάση που τήρησε ότι «δεν είχα καμία πρόθεση να αμφισβητήσω τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις από το 2012 και συνεχίζω να στηρίζω στη μάχη για την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος».

Ειδική αναφορά κάνει στην επίμαχη ανάρτησή του στην οποία περιλήφθηκαν φωτογραφίες προσώπων από δημοσιογράφους καθώς ονομάτων δικαστικών λειτουργών λέγοντας ότι «η πρόθεσή μου δεν ήταν σε καμία περίπτωση η στοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων δημοσιογράφων αλλά η ανάδειξη της χειραγωγούμενης από το καθεστώς Μητσοτάκη ενημέρωσης». Συνολικά μάλιστα σημειώνει πως για τα όσα συνέβησαν «αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί».

Η επιστολή Πολάκη

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Πολάκη σε Τσίπρα: Πρόεδρε δεν είχα καμία πρόθεση να σε αμφισβητήσω"

Μέτωπο ΝΔ-ΟΣΕ εναντίον ΡΑΣ για τους σταθμάρχες

Αγριοι διαξιφισμοί μετά το πόρισμα της ΡΑΣ για τους «ανεκπαίδευτους σταθμάρχες», με τη Νέα Δημοκρατία να εγκαλεί τη Ρυθμιστική Αρχή για «πολιτική συγγένεια» με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το γεγονός ότι θέτει ζητήματα ασφαλείας που είχε αρμοδιότητα και υποχρέωση να έχει επιλύσει εγκαίρως. 

Στην αντεπίθεση πέρασε και ο ΟΣΕ μετά την καταγγελία της ΡΑΣ, τονίζοντας ότι η Αρχή ήταν «κοινωνός της εκπαιδευτικής διαδικασίας» για τους σταθμάρχες ενώ από την πλευρά της η αντιπολίτευση, με ανακοίνωση της Πόπης Τσαπανίδου κάνει λόγο για σοκαριστικό πόρισμα και αδιαφορία της κυβέρνησης για την ασφάλεια των πολιτών.  

Τσαπανίδου: Σοκαριστικό το πόρισμα της ΡΑΣ

«Το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων όχι μόνο σοκάρει αλλά εντείνει το γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας της κοινωνίας, καθώς ανακαλεί όλους τους σταθμάρχες που η ΝΔ προσέλαβε με μπλοκάκι κρίνοντας ότι έχουν ανεπαρκή εκπαίδευση και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια», επισημαίνει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου.

Οπως σημειώνει, «με τον πιο δραματικό τρόπο διαπιστώνουμε ότι η αριστεία και το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι τα ρουσφέτια και η αδιαφορία για την ασφάλεια των πολιτών».

Επίθεση ΝΔ στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων για το πόρισμα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κα Τσαπανίδου αξιοποιούν μικροκομματικά ένα πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων το οποίο ήρθε εκ των υστέρων να θέσει ζητήματα ασφαλείας που εμπίπτουν στον εποπτικό της ρόλο, ενώ αν είχε διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα, είχε αρμοδιότητα και υποχρέωση να δράσει εγκαίρως», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, απαντώντας στο πόρισμα της ΡΑΣ αλλά και στη σχετική ανακοίνωση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ, «πρόκειται για την Αρχή, που αντί να λειτουργεί ανεξάρτητα, τη χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ εντελώς κομματικά. Με πρόταση Σπίρτζη, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Βουλής, τοποθέτησαν στη θέση της Προέδρου, πρόσωπο που δεν είχε απολύτως καμία σχέση με τον σιδηρόδρομο. Άσχετο με τον σιδηρόδρομο ήταν και το πρόσωπο που τοποθετήθηκε στη θέση του αντιπροέδρου, προφανώς με βάση την ενδοκυβερνητική ποσόστωση, αφού προερχόταν από τους ΑΝΕΛ.

Είναι η Αρχή, η οποία από τη μια διαμαρτυρόταν για υποστελέχωση και από την άλλη έδινε έγκριση στην απόσπαση δύο υπαλλήλων, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο γραφείο του κ.Ραγκούση αντίστοιχα. Και με όλα αυτά έχει το θράσος η κα Τσαπανίδου να μιλάει για ρουσφέτια. Η κοινωνία απαιτεί αλήθειες και απόδοση ευθυνών.

Κάποιοι επιμένουν σε παλαιοκομματικές πρακτικές ενός «βαθέως κράτους» που πρέπει να αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν. Η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου θα γίνει λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παρατηρήσεις των ειδικών, με ενδελεχείς ελέγχους σε όλους τους τομείς και με πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Είναι ώρα να λυθούν προβλήματα του παρελθόντος κι όχι ώρα κομματικών καυγάδων». 

Η ανακοίνωση του ΟΣΕ

Ανακοίνωση - απάντηση στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων εξέδωσε ο ΟΣΕ, μετά τις καταγγελίες για ανεπαρκή εκπαίδευση στον σταθμάρχη Λάρισας που βαρύνεται με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. 

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΟΣΕ: «Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο εν μέσω μιας πολύ δύσκολης και οδυνηρής συγκυρίας για την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό σιδηρόδρομο, επίσημοι φορείς να εκφράζουν απόψεις και να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς ενδελεχή διερεύνηση και τεκμηρίωση των αναφερομένων σε αυτές, ειδικά όταν έχουν υπάρξει κοινωνοί σε αυτά επί των οποίων αποφαίνονται.

Σε ότι αφορά λοιπόν στο Δελτίο Τύπου της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), σήμερα Παρασκευή 17.3.2023, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) σημειώνει τα ακόλουθα:

- Με το από 28.7.2022 έγγραφό περί «Βασικής Εκπαίδευσης Προσωπικού Κλάδου Κυκλοφορίας», το οποίο κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων και στη ΡΑΣ, εγκρίθηκε από την Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Οργανισμού, η υλοποίηση της Βασικής Εκπαίδευσης Προσωπικού Κυκλοφορίας Σταθμαρχών. Στο ανωτέρω έγγραφο περιγράφεται η διαδικασία και το αντικείμενο εκπαίδευσης τα οποία είναι απολύτως συμβατά με τον Οδηγό Σπουδών που η ίδια η Ρυθμιστική Αρχή ενέκρινε με την από 29.7.2021 απόφασή της.

- Σε αυτή δε την εγκύκλιο αναφέρεται ρητώς ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείται η εκπαίδευση. Επιπλέον με το από 9.3.2023 έγγραφο ο Οργανισμός ενημέρωσε αναλυτικά τη Ρυθμιστική Αρχή για τον τρόπο υλοποίησης του Β κύκλου, προσκομίζοντας:

Α) Τα φύλλα παρουσίας - πρακτικής μαθητείας ανά μήνα από όλες τις Επιθεωρήσεις του Οργανισμού (Αθήνα, Πάτρα, Λάρισα, Λιανοκλάδι, Θεσσαλονίκη) στις οποίες βρέθηκαν οι υπό εκπαίδευση σταθμάρχες με αναφορά ανά θεματική ενότητα στους εκπαιδευτές ανά Επιθεώρηση.

Β) Τη διδακτέα ύλη της θεωρητικής εκπαίδευσης η οποία έχει διαχωριστεί σε δύο κύκλους, ώστε να συμβαδίζει με το στάδιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να λειτουργεί συν επικουρικά και βοηθητικά με την πρακτική μαθητεία σε πραγματικές συνθήκες.

Ουδέποτε ζητήθηκαν (ούτε κατά τον επιτόπιο έλεγχο, ούτε με το από 9.3.2023 έγγραφο της Αρχής που αφορούσε στη διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας σχετικά με το δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023), βεβαιώσεις περί ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Οι βεβαιώσεις ολοκλήρωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων πιστοποιούνται με εσωτερική αλληλογραφία των εμπλεκόμενων Διευθύνσεων του Οργανισμού και είναι στη διάθεση κάθε αρμόδιου φορέα εφόσον ζητηθούν. Επομένως ήταν στη διάθεση και της ΡΑΣ η οποία έχει την αρμοδιότητα ελέγχου σε ζητήματα ασφάλειας.

Ο Οργανισμός λειτουργώντας απολύτως μέσα στα θεσμοθετημένα πλαίσια και αντιλαμβανόμενος την ευαισθησία του θέματος απέναντι και στην κοινή γνώμη, θα απαντήσει με απόλυτη ακρίβεια, λεπτομέρεια και τεκμηρίωση σε όλα όσα η Αρχή αναφέρει (βασιζόμενη καταρχάς σε «ισχυρές ενδείξεις»).

Έως τότε καλό είναι να εκφράζονται δημοσίως μόνο οριστικά και τεκμηριωμένα συμπεράσματα. Είναι ώρες ευθύνης για όλους και όχι ώρες διάχυσης ευθυνών».

Ρυθμιστική Αρχή: Διάτρητο το σύστημα εκπαίδευσης σταθμαρχών του ΟΣΕ

Νωρίτερα, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας που διεξάγει για τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε σοβαρές ενδείξεις παράβασης από τον Διαχειριστή Υποδομής, ήτοι τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ Α.Ε), που σχετίζονται με το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειάς του.

Ειδικότερα η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων με τα έως σήμερα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, διαβλέπει ισχυρές ενδείξεις ότι ο θεωρητικός και πρακτικός κύκλος εκπαίδευσης που παρείχε ο Διαχειριστής της Σιδηροδρομικής Υποδομής (ΟΣΕ) σε προσωπικό του ΟΣΕ που επιτελεί κρίσιμα καθήκοντα (σταθμάρχες - κλειδούχους) υπήρξε ελλιπής και ως εκ τούτου ανεπαρκής.

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, με σειρά ελέγχων που θα αναφερθούν στη συνέχεια, διερεύνησε τον κύκλο της εκπαίδευσης του Προσωπικού Κλάδου Κυκλοφορίας στον οποίο συμμετείχε ο σταθμάρχης που εμπλέκεται στο δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2022 και διαπίστωσε ότι δεν τεκμηριώνεται η σωστή και ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των εκπαιδευόμενων του συγκεκριμένου κύκλου μαθητείας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που καταγράφονται στον Οδηγό Σπουδών.

Η απόφαση για λήψη έκτακτων μέτρων

Ως εκ τούτου η Ολομέλεια της ΡΑΣ αποφάσισε ομοφώνως τη λήψη έκτακτων προσωρινών μέτρων, λόγω σοβαρών ενδείξεων παράβασης συγκεκριμένων διατάξεων της σιδηροδρομικής νομοθεσίας, η μη τήρηση των οποίων ενέχουν άμεση, σοβαρή και επικείμενη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Με τα έκτακτα προσωρινά μέτρα η Αρχή υποχρεώνει μεταξύ άλλων τον Διαχειριστή Υποδομής ΟΣΕ Α.Ε να μην απασχολεί σε θέσεις κρίσιμων καθηκόντων το σύνολο των υποψήφιων σταθμαρχών οι οποίοι μετείχαν στον διερευνούμενο κύκλο εκπαίδευσης. Πρόκειται για το προσωπικό το οποίο σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΣΕ, είχε προσληφθεί με δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και μόνο δύο εξ αυτών είχαν μόνιμη υπαλληλική σχέση λόγω μετάταξης.

Η ευθύνη της εκπαίδευσης του προσωπικού

Υπογραμμίζεται ότι η κατάρτιση του προσωπικού του διαχειριστή υποδομής και των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων που εκτελεί κρίσιμα καθήκοντα ασφάλειας παρέχεται από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος ΟΣΕ. Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος οργανώνει τις υπηρεσίες εκπαίδευσης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων δεν έχει καμία εμπλοκή στην εκπαίδευση Σταθμαρχών και Κλειδούχων. Οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και ο διαχειριστής υποδομής ευθύνονται για το επίπεδο της κατάρτισης και των προσόντων του προσωπικού τους, που επιτελεί βασική εργασία ασφάλειας. Η ΡΑΣ εγκρίνει στην αρχή κάθε έτους το ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης το οποίο καταρτίζεται από τον ΟΣΕ.

Τι κάνει η ΡΑΣ

Η αρμοδιότητα της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων σε σχέση με το προσωπικό κρίσιμων καθηκόντων αφορά στην προετοιμασία και τη διενέργεια των εξετάσεων των υποψηφίων μηχανοδηγών. Η ΡΑΣ εκδίδει την ευρωπαϊκή άδεια μηχανοδήγησης. Οι μηχανοδηγοί μετά την απόκτηση άδειας αυτής, λαμβάνουν επίσης πιστοποιητικό στο οποίο αναγράφεται το τροχαίο υλικό και η υποδομή (σιδηροδρομική διαδρομή) που επιτρέπεται να μηχανοδηγούν. Το πιστοποιητικό αυτό εκδίδεται από την εκάστοτε σιδηροδρομική επιχείρηση και τηρείται ενεργό υπ' ευθύνη της.

Οι διαπιστώσεις

Σύμφωνα με τον οδηγό Σπουδών του ΟΣΕ που περιλαμβάνεται στο ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης έτους 2021, «Βασική Εκπαίδευση Προσωπικού Κλάδου Κυκλοφορίας (ΣΤΑΘΜΑΡΧΕΣ)» για το προαναφερθέν προσωπικό (κωδ. 22075 και 22076) που εκτελεί κρίσιμα καθήκοντα ασφαλείας, προβλέπονταν 712 ώρες θεωρητικής που θα πραγματοποιούνταν σε δύο κύκλους μαθητείας και 75 ώρες πρακτικής εκπαίδευσης. Κατά τη μαρτυρία της Διεύθυνσης Κυκλοφορίας του ΟΣΕ, ο δεύτερος κύκλος θεωρίας πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την πρακτική εκπαίδευση. Με βάση το προαναφερθέν πρόγραμμα και μετά από τους επί τόπου ελέγχους των στελεχών της ΡΑΣ στα γραφεία του ΟΣΕ, τη συγκριτική επισκόπηση, μελέτη και ανάλυση των προσκομισθέντων στοιχείων και πληροφοριών προέκυψαν οι παρακάτω διαπιστώσεις:

Δεν τεκμηριώνεται η σωστή και ολοκληρωμένη βασική εκπαίδευση Προσωπικού Κλάδου Κυκλοφορίας με κωδικούς ΚΠ 22075 (Σταθμάρχες Αθήνας) και ΚΠ 22076 (Σταθμάρχες Θεσσαλονίκης), σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σχετικού οδηγού σπουδών για τους εξής λόγους:

Πρώτον: Από την ανάλυση των στοιχείων δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα, ότι οι εν λόγω υποψήφιοι σταθμάρχες ολοκλήρωσαν τον προβλεπόμενο Β’ κύκλο θεωρητικής εκπαίδευσης των 177 ωρών ο οποίος θα διεξαγόταν παράλληλα με την πρακτική εκπαίδευση των 75 υποχρεωτικών ημερών μετά την ολοκλήρωση του Α’ κύκλου εκπαίδευσης των 535 ωρών. Δεδομένου ότι δεν προσκομίστηκαν κρίσιμα αποδεικτικά έγγραφα και στοιχεία από τα οποία να προκύπτουν με σαφήνεια και πληρότητα:

  • Τα υπογεγραμμένα φύλλα παρουσίας των εκπαιδευομένων κατά τον Α’ κύκλο της θεωρητικής εκπαίδευσης στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για τις ημερομηνίες 13.8.22, 24.8.22, 30.8.22, 31.8.22, 9.9.22, 17.9.2022 και 7.10.22 και στο πρόγραμμα της Αθήνας για τις 13.8.22.
  • Ο τρόπος υλοποίησης των υπολειπόμενων ωρών θεωρητικής εκπαίδευσης, ο οποίος ενσωματώθηκε στην πρακτική εκπαίδευση (Β΄ κύκλο εκπαίδευσης) και ο ακριβής αριθμός του συνόλου των εκπαιδευομένων.
  • Οι βεβαιώσεις των αρμόδιων Επιθεωρήσεων περί ολοκλήρωσης του Β’ Κύκλου θεωρητικής εκπαίδευσης (177 ωρών).
  • Οι βεβαιώσεις πιστοποίησης περί ολοκλήρωσης της πρακτικής εκπαίδευσης (75 ημερών).
  • Τα έγγραφα στοιχεία για την πρακτική εκπαίδευση τριών εκπαιδευόμενων.

Δεύτερον: Από το σύνολο των έγγραφων στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η Αρχή, διαπιστώνεται ασάφεια μεταξύ του συνολικού αριθμού των αρχικά υποψήφιων εκπαιδευόμενων σταθμαρχών και του τελικού αριθμού των προσώπων που μετείχαν επιτυχώς στην ερευνώμενη εκπαίδευση.

Οι ενδείξεις

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η ΡΑΣ έχει ενδείξεις ότι ο διαχειριστής της σιδηροδρομικής υποδομής (ΟΣΕ):

Δεν εξασφάλισε, ως όφειλε, πρόγραμμα κατάρτισης του προσωπικού και των συστημάτων, τα οποία διασφαλίζουν, ότι διατηρείται η επάρκεια προσόντων του προσωπικού και εκτελούνται αναλόγως τα σχετικά καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένων ρυθμίσεων σχετικά με την καλή φυσική και ψυχολογική κατάσταση.

Τα παραπάνω αποτελούν παράβαση της διάταξης του άρθρου 61 §3 ‘’Συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας’’ του Δεύτερου Μέρους (Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/798 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 11ης Μαΐου 2016 (ΕΕ L 138)) του Ν. 4632/2019)

H κατάρτιση που παρασχέθηκε από τον ΟΣΕ στο συγκεκριμένο ελεγχόμενο θεωρητικό και πρακτικό κύκλο εκπαίδευσης και αφορά σε προσωπικό του ΟΣΕ που επιτελεί κρίσιμα καθήκοντα ασφάλειας (σταθμάρχες) υπήρξε ελλιπής και ως εκ τούτου ανεπαρκής, δεδομένου, ότι δεν πιστοποιούνται με σχετικές βεβαιώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών:

Α. Οι υπηρεσίες κατάρτισης των σταθμαρχών, οι οποίες, πρέπει να περιλαμβάνουν;

* Εκπαίδευση για τις απαραίτητες γνώσεις

* Κανόνες και διαδικασίες λειτουργίας,

* σηματοδότηση και σύστημα ελέγχου - χειρισμού, καθώς και

Β. Οι Διαδικασίες έκτακτης ανάγκης που ισχύουν για τα εκτελούμενα δρομολόγια.

Τα παραπάνω αποτελούν παράβαση της διάταξης του άρθρου 65 §§2 και 6 (Πρόσβαση στις εγκαταστάσεις κατάρτισης) του Δεύτερου Μέρους (Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/798 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 11ης Μαΐου 2016 (ΕΕ L 138)) του Ν. 4632/2019, σε συνδυασμό και με τον Εκτελεστικό Κανονισμό 2019/773.

Η απόφαση της Ολομέλειας

Βάσει όλων των σοβαρών προαναφερθεισών ενδείξεων και ενόψει των σχετικών ανακοινώσεων για την έναρξη των σιδηροδρομικών δρομολογίων, η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων αποφάσισε ομοφώνως τα ακόλουθα:

Διαπιστώνει σοβαρές ενδείξεις παράβασης από τον διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής με την επωνυμία «Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΟΣΕ ΑΕ» των διατάξεων των άρθρων 61 §3 περίπτωση (στ) (Συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας) και 65 §§2 και 6 (Πρόσβαση στις εγκαταστάσεις κατάρτισης) του Δεύτερου Μέρους (Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/798 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 11ης Μαΐου 2016 (ΕΕ L 138)) του Ν. 4632/2019, οι οποίες (παραβάσεις) σχετίζονται άμεσα με το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειάς του (ΣΔΑ) κατά τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα στο ανωτέρω (IV) σκεπτικό.

Καλεί τον διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής με την επωνυμία «Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΟΣΕ ΑΕ» εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση σε αυτόν της παρούσας και ενώπιον της Αρχής:

  • Να εκθέσει με σχετικό έγγραφο υπόμνημά του τις απόψεις του.
  • Να προτείνει (εγγράφως) άμεσα μέτρα αποκατάστασης, ώστε, το Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειάς του να είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις των άρθρων 61 §3 (Συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας) και 65 §§2 και 6 (Πρόσβαση στις εγκαταστάσεις κατάρτισης) του Δεύτερου Μέρους (Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/798 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 11ης Μαΐου 2016 (ΕΕ L 138)) του Ν. 4632/2019, σε συνδυασμό και με τον Εκτελεστικό Κανονισμό 2019/773.

Υποχρεώνει τον διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής με την επωνυμία «Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΟΣΕ ΑΕ» να μην απασχολεί σε θέσεις κρίσιμων καθηκόντων ασφάλειας το σύνολο των υποψήφιων σταθμαρχών οι οποίοι μετείχαν στην, κατά τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα στο ανωτέρω ιστορικό της παρούσας, «Βασική Εκπαίδευση Προσωπικού Κλάδου Κυκλοφορίας (Σταθμάρχες)» με κωδ. 22075 και 22076.

Απειλεί τον διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής με την επωνυμία «Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΟΣΕ ΑΕ» με την επιβολή προστίμου ποσού εκατό χιλιάδων ευρώ (€100.000) για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης με το διατακτικό της παρούσας.

Ορίζει τη Μονάδα Ασφάλειας και Διαλειτουργικότητας της Αρχής καθ’ ύλην αρμόδια να εξετάσει, να αξιολογήσει και να εισηγηθεί αρμοδίως τα, κατά τον ανωτέρω τόπο και χρόνο, προτεινόμενα από τον διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής με την επωνυμία «Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΟΣΕ ΑΕ», μέτρα αποκατάστασης.

Εξουσιοδοτεί την Πρόεδρο της ΡΑΣ να κοινοποιήσει την παρούσα απόφαση στον διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής με την επωνυμία «Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΟΣΕ ΑΕ».

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς την έρευνα την οποία διενεργεί στο πλαίσιο του αυτεπάγγελτου ελέγχου που ξεκίνησε την επόμενη ημέρα μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, με στόχευση να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατό.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτωπο ΝΔ-ΟΣΕ εναντίον ΡΑΣ για τους σταθμάρχες"

Προκαταρκτική έρευνα για τους ελιγμούς γερανού της αστυνομίας κατά τη χθεσινή διαδήλωση

Εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έδωσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας, Αντώνης Ελευθεριάνος, για τους  επικίνδυνους ελιγμούς που έκανε γερανός της αστυνομίας  στην οδό Ακαδημίας, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο συλλαλητήριο για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Με την παραγγελία του ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από την προϊσταμένη της ποινικής δίωξης να διερευνήσει εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις από τον αστυνομικό που οδηγούσε το όχημα, όπως διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, καθώς και απόπειρα ή και τετελεσμένη  επικίνδυνη σωματική  βλάβη στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπήρξε τραυματισμός διαδηλωτών.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαταρκτική έρευνα για τους ελιγμούς γερανού της αστυνομίας κατά τη χθεσινή διαδήλωση"

Live News: Οι έμπειροι σταθμάρχες στη Λάρισα έκαναν κανονικά αυτόματη χάραξη μέχρι τις 22.12 που έφυγαν

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη με απολογισμό 57 νεκρούς.

Η ανεπάρκεια του προφυλακισμένου σταθμάρχη έρχεται για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο, καθώς, σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύπτει αποκλειστικά το MEGA, η αυτόματη χάραξη της πορείας των τρένων λειτουργούσε κανονικά στο σταθμαρχείο Λάρισας, αλλά ο ίδιος επέλεξε να μην το κάνει με αποτέλεσμα το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Το σύστημα που υπάρχουν τα κλειδιά και ρυθμίζει την κυκλοφορία των συρμών, έχει τη δυνατότητα να καταγράφει, ανά λεπτό, τις εντολές που δέχεται από τους σταθμάρχες.

Σε αυτό το σύστημα, φαίνεται ότι μετά το σχόλασμα των έμπειρων συναδέλφων του, ο 59χρονος σταθμάρχης δεν χρησιμοποίησε την αυτόματη χάραξη, με τα τραγικά επακόλουθα.

Αποτύπωση καταγραφής συμβάντων από 28/02.2023, 21:50:36 έως 01/03/2023, 02:39:45:

28/02/2023 21:50:36 – 21:51:15, Διέλευση συρμού με χάραξη προς Θεσ/κη
28/02/2023 21:50:49 – 22:07:05, Χάραξη διαδρομής από το Φ/Σ 2 είσοδος Λάρισας
28/02/2023 21:50:51 – 22:12:09, Χάραξη διαδρομής εξόδου προς Μεζούρλο
28/02/2023 22:07:07 – 22:07:45, Διέλευση συρμού από το Φ/Σ 2 με χάραξη
28/02/2023 22:12:10 – 22:12:50, Διέλευση συρμού με χάραξη προς Μεζούρλο
28/02/2023 22:12:51 – 01:39:38, Δεν καταγράφεται κανένας χειρισμός
01/03/2023 01:39:39 – 02:39:39, Χάραξη διαδρομής από το Φ/Σ 1 είσοδος Λάρισας
01/03/2023 02:39:40 – 02:39:45, Διέλευση συρμού από το Φ/Σ 1 με χάραξη

Στα έγγραφα που παρουσιάζει το MEGA, φαίνεται καθαρά, όχι μόνο ότι η αυτόματη χάραξη λειτουργεί κανονικά, αλλά χρησιμοποιήθηκε μάλιστα από τους προηγούμενους σταθμάρχες στις βάρδιες της ίδιας ημέρας.

Από 22:12, ώρα που οι έμπειροι σταθμάρχες εγκατέλειψαν τη θέση τους, μέχρι και τις 01:39, χρόνος στον οποίο έγινε το δυστύχημα, δεν υπάρχει καμία καταγραφή για χάραξη πορείας στο σύστημα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Live News: Οι έμπειροι σταθμάρχες στη Λάρισα έκαναν κανονικά αυτόματη χάραξη μέχρι τις 22.12 που έφυγαν"

ΓΣΕΕ: Αναντίστοιχος των αναγκών ο κατώτατος μισθός

Η ανακοίνωση του ύψους του νέου κατώτατου μισθού βρίσκεται μακριά από τις απαιτήσεις των πιο φτωχών εργαζομένων και δεν τους επιτρέπει να καλύπτουν βασικές ανάγκες διαβίωσης, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Η θέση της Συνομοσπονδίας είναι σαφής και τεκμηριωμένη. Η ΓΣΕΕ έχει αναλύσει με επιχειρήματα την αναγκαιότητα ο κατώτατος μισθός να βρίσκεται στο 60% του διάμεσου μισθού συν τον προσδοκώμενο πληθωρισμό, δηλαδή στα 826 ευρώ.

Ο θεσμός του κατώτατου μισθού είναι καθοριστικός για τη δημιουργία προϋποθέσεων μετάβασης σε μια πιο ανθεκτική, βιώσιμη και δίκαιη οικονομία και κοινωνία.

Για τη Συνομοσπονδία λοιπόν είναι επιτακτική ανάγκη, η θεσμική επαναφορά της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού μετά από διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς εταίρους, μέσω δηλαδή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, γι' αυτό και απαιτείται περαιτέρω λήψη μέτρων που θα ενισχύουν τα εισοδήματά τους, την προστασία τους, την καταπολέμηση της παραβατικότητας σε βάρος τους αλλά και τη θεσμική κατοχύρωση και ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων, καταλήγει η Συνομοσπονδία.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΣΕΕ: Αναντίστοιχος των αναγκών ο κατώτατος μισθός"

Ο Ερντογάν έδωσε το «πράσινο φως» για την ένταξη της Φινλανδίας στο NATO

Η Τουρκία αποφάσισε να αρχίσει τη διαδικασία έγκρισης της ένταξης της Φινλανδίας στο NATO στο τουρκικό κοινοβούλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση με τον Φινλανδό ομόλογο του, Σαούλι Νιινίστο, στην Άγκυρα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως η Φινλανδία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με βάση τη τριμερή συμφωνία που υπογράφηκε στη Μαδρίτη το 2022, ανάμεσα σε Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία για την εξάλειψη της τρομοκρατίας.

«Αποφασίσαμε το κοινοβούλιο να επικυρώσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το αίτημα που έκαναν πέρσι Φινλανδία και Σουηδία για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό του, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τη Σουηδία για θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και ότι η προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί άμεσα από τα μέτρα που θα ληφθούν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ερντογάν έδωσε το «πράσινο φως» για την ένταξη της Φινλανδίας στο NATO"

Τέμπη: Πώς γίνεται η αυτόματη χάραξη που… δεν ήξερε ο σταθμάρχης

Το «LIVE NEWS» δείχνει ζωντανά με ποιον τρόπο γίνεται η αυτόματη χάραξη.

Ο Δημοσθένης Πίτσας, σταθμάρχης Λάρισας, μας δείχνει ζωντανά πως γίνεται η αυτόματη χάραξη που δεν ήξερε ο σταθμάρχης.

Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε πως περιμένουμε ένα τρένο από την Θεσσαλονίκη, παίρνουμε την αγγελία από τον προηγούμενο σταθμάρχη και χαράζουμε την διαδρομή του κατά την είσοδό της.

Αυτό γίνεται αυτοποιημένα, πατώντας ένα κουμπάκι στην αρχή και ένα στο τέλος της διαδρομής.

Εάν έχει γίνει κάποιο λάθος μπορούμε να το κάνουμε με δύο τρόπους. Είτε γυρίζοντας το κλειδί με το χέρι μας είτε κάνοντας αυτόματη χάραξη.

megatv

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέμπη: Πώς γίνεται η αυτόματη χάραξη που… δεν ήξερε ο σταθμάρχης "

Άνω Λιόσια: Έκλεψαν αυτοκίνητο 28χρονης υπό την απειλή όπλου – Ήταν μαζί με τον 12χρονο γιο της

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Πέμπτης (16.03.2023) στις αστυνομικές Αρχές, καθώς τρεις άγνωστοι δράστες υπό την απειλή όπλου έκλεψαν το αυτοκίνητο μιας 28χρονης στα Άνω Λιόσια.

Πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν ότι το περιστατικό στα Άνω Λιόσια σημειώθηκε περίπου στις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης (16.03.2023). Η 28χρονη ήταν με τον 12χρονο γιο της, όταν τρεις άγνωστοι υπό την απειλή όπλου και με έναν απειλητικό πυροβολισμό, της έκλεψαν αυτοκίνητο.

Από το περιστατικό κανείς δεν τραυματίστηκε, ενώ οι Αρχές εντόπισαν στο σημείο έναν κάλυκα 9 χιλιοστών.

Έρευνες για το συμβάν διενεργεί το Α.Τ. Φυλής. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνω Λιόσια: Έκλεψαν αυτοκίνητο 28χρονης υπό την απειλή όπλου – Ήταν μαζί με τον 12χρονο γιο της"

Η μαύρη λίστα με τους νεκρούς στα Τέμπη

Νέα παιδιά, κυρίως φοιτητές, απ΄όλη την Ελλάδα, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι συνθέτουν τη λίστα των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Τρίτης 28/2/23 όταν συγκρούστηκε μετωπικά μια επιβατική και μια εμπορική αμαξοστοιχία στα Τέμπη.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Αστυνομίας, έπειτα από αναλύσεις δειγμάτων DNA στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών συνολικά ταυτοποιήθηκαν 56 θύματα σε σύνολο 57.

Ο 56ος επιβάτης που ταυτοποιήθηκε ήταν μετανάστης από τη Συρία ενώ για μία περίπτωση βιολογικού υλικού που ελήφθη από συγγενή αγνοουμένης δεν προέκυψε αντιστοίχιση, καθώς δεν εντοπίστηκε σχετικό δείγμα.

Ανάμεσα στους 56 νεκρούς βρίσκονται και τρεις Λαρισαίοι. Η 21χρονη Κλαούντια Λάτα που φοιτούσε στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, η 43χρονη νοσηλεύτρια του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Βάια Μπλέκα και η 56χρονη Βασιλική Χλώρου, μητέρα τεσσάρων παιδιών που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα αλλά ζούσε απο τα 23 της χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά η θλιβερή λίστα των νεκρών κατά σειρά ηλικίας:

Παναγιώτης Μπουρνάζης του Ευαγγέλου, 15 ετών, Θεσσαλονίκη

Αναστασία Παπαγγελή του Ηλία, 19 ετών, Μαρούσι

Μαρία-Θωμαή Ψαροπούλου  του Αντωνίου, 20 ετών, Θεσσαλονίκη

Χρυσή Πλακιά του Νικολάου, 20 ετών, Τρίκαλα

Θωμαή Πλακιά του Νικολάου, 20 ετών, Τρίκαλα

Αναστασία-Μαρία Πλακιά του Δημητρίου, 20 ετών, Τρίκαλα

Φραντσέσκα  Μπέζα του Δημητρίου, 20 ετών, Θεσσαλονίκη

Κλαούντια Λάτα του Εντουαρ, 21 ετών, Λάρισα

Ελένη Τσίντζα του Δημητρίου, 21 ετών, Θεσσαλονίκη

Αναστάσιος Κουτσόπουλος  του Δημητρίου, 21 ετών, Καρδίτσα

Ιορδάνης Αδαμάκης  του Αδάμ, 23 ετών, Καβάλα

Κυπριανός Παπαϊωάννου  του Χριστόδουλου, 23 ετών, Κύπρος

Ιφιγένεια Μήτσκα του Σωτηρίου, 23 ετών, Γιαννιτσά

Ντένις Ρούτσι του Πάνο, 23 ετών, Αθήνα

Αγάπη Τσακλίδου του Γεωργίου, 23 ετών, Θεσσαλονίκη

Αφροδίτη Τσιωμά του Ευαγγέλου, 23 ετών, Θεσσαλονίκη

Γεώργιος Παπάζογλου  του Λυσσιμάχου, 23 ετών, Θεσσαλονίκη

Νικήτας Καραθεοδώρου  του Αθανασίου, 24 ετών, Θεσσαλονίκη

Άγγελος Τηλκερίδης  του Χρήστου, 24 ετών, Νάουσα

Καλλιόπη Πορφυρίδου του Λαζάρου, 24 ετών, Θεσσαλονίκη

Αναστασία Αδαμίδη του Στέλιου, 25 ετών, Κύπρος

Δήμητρα-Ευαγγελία Καπετάνιου  του Κλεάνθη, 25 ετών, Θεσσαλονίκη

Ελισάβετ Χατζηβασιλείου  του Νικολάου, 27 ετών, Θεσσαλονίκη

Δημήτριος Ασλανίδης  του Παύλου, 27 ετών, Θεσσαλονίκη

Ιωάννης Καρασάββας του Αντωνίου, 28 ετών, Θεσσαλονίκη

Σωτήριος Καραγεωργίου του Δημητρίου, 28 ετών, Θεσσαλονίκη

Ελπίδα Χούπα  του Χρήστου, 29 ετών, Αθήνα

Δημήτριος Οίκου του Ευθυμίου, 29 ετών, Αλεξανδρούπολη

Παναγιώτης Χατζηχαραλάμπους του Βασιλείου, 29 ετών, Αττική

Νικόλαος Ναλμπάντης  του Δημητρίου, 29 ετών, Θεσσαλονίκη

Δημήτριος Μασσαλής  του Άγγελου, 30 ετών, Μαρούσι

Σοφία-Ειρήνη Ταχμαζίδου του Αναστασίου, 32 ετών, Θεσσαλονίκη

Βάιος Βλάχος  του Χρήστου, 34 ετών, Καρδίτσα

Mia Mohammad Edris του Sahed Mia, 34 ετών, Μπαγκλαντές

Αθηνά Κατσάρα του Αθανασίου, 35 ετών, Αθήνα

Culea Ionel του Petrica, 35 ετών, Ρουμανία

Έλενα Δουρμίκα του Αντωνίου, 35 ετών, Γερμανία

Σπυρίδων Βούλγαρης του Παναγιώτη, 35 ετών, Μαρούσι

Βάια Μπλέκα του Αναστασίου, 43 ετών, Λάρισα

Ανδρέας Παυλίδης  του Προδρόμου, 49 ετών, Θεσσαλονίκη

Ιωάννης Βουτσινάς  του Παναγιώτη, 49 ετών, Πειραιάς

Μαρία Μουρτζάκη  του Γεωργίου, 52 ετών, Ηράκλειο

Βασίλειος-Κυριάκος Κώττας του Ανδρέα, 52 ετών, Θεσσαλονίκη

Ευάγγελος Μπουρνάζης  του Δημητρίου, 54 ετών, Θεσσαλονίκη

Ιωάννης Τζοβάρας  του Κωνσταντίνου, 55 ετών, Λαμία

Χρυσή Κουκαριώτου  του Ιπποκράτη, 56 ετών, Δράμα

Βασιλική Χλωρού  του Παναγιώτη, 56 ετών, Λάρισα

Μαρία Εγούτ του Δημητρίου, 56 ετών, Θεσσαλονίκη

Μαρία Μιάρη του Σπυρίδωνα, 56 ετών, Κέρκυρα

Γεώργιος Φωτόπουλος  του Ηλία, 57 ετών, Ελβετία

Γεώργιος Κουτσούμπας  του Ιωάννη, 59 ετών, Αμαλιάδα

Bozo Pavlini του Sokrat, 62 ετών, Αλβανία

Ευαγγελία Ντος Σάντος Σίλβα του Ιπποκράτη, 63 ετών, Δράμα

Ιωάννης Καριώτης  του Στυλιανού, 63 ετών, Αττική

Γεώργιος Κυριακίδης  του Δημητρίου, 67 ετών, Τασκένδη

larissanet

Διαβάστε Περισσότερα » "Η μαύρη λίστα με τους νεκρούς στα Τέμπη"

Οι δρόμοι που θα κλείσουν την Κυριακή 19 Μαρτίου στην Αθήνα για τον Ημιμαραθώνιο – Οι εναλλακτικές διαδρομές

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή (19/3) λόγω της διεξαγωγής του 11ου Ημιμαραθωνίου Αθήνας.

Επίσης, τα δρομολόγια του τραμ στη Γραμμή 6 «Πικροδάφνη – Σύνταγμα» θα τερματίζουν στη στάση «Φιξ» θα τερματίζουν, μεθαύριο Κυριακή 19 Μαρτίου, τα δρομολόγια του Τραμ, στη Γραμμή 6 «Πικροδάφνη – Σύνταγμα», λόγω διεξαγωγής του Ημιμαραθωνίου Αθήνας.

Η προσωρινή τροποποίηση θα είναι σε ισχύ από την έναρξη της λειτουργίας ως τις 15:00.

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Α. Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων (συμπεριλαμβανομένων των ποδηλάτων) και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης από τις 07:00 έως 13:30, στις εξής οδούς και πλατείες, περιοχής Δήμου Αθηναίων:

  • Λ. Βασ. Αμαλίας και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Όλγας και Συγγρού.
  • Στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Όλγας και της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα ισχύσει κατά τις ώρες 05.00 έως 14.00, ενώ περαιτέρω στο τμήμα της μεταξύ των οδών Σουρή και Λ. Βας Σοφίας, η κυκλοφορία θα διακοπεί στη δεξιά λωρίδα από 14.00 του Σαββάτου 18-3-2023 έως 14.00 ώρα της Κυριακής 19-3-2023. 
  • Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό. Στο τμήμα της από Αμερικής έως πλ. Συντάγματος η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα πραγματοποιηθεί από 06.30 έως 13.30.
  • Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Σόλωνος, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Πλατεία Ομονοίας.
  • Πλατεία Συντάγματος.
  • Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό κατά τις ώρες 06.30 έως 13.30
  • Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της πλ. Ομονοίας, ενώ στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Αγ. Μελετίου η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα ισχύσει ως ανωτέρω κατά τις ώρες 07.00 έως 11.00.
  • Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αμ. Φραντζή και της Λ. Βασ. Αμαλίας και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Καλλιρόης, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αμ. Φραντζή και Αθ. Διάκου και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Συγγρού.
  • Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Αραβαντινού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Ησιόδου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κολωνού και της πλ. Ομονοίας και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Αθηνάς, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σοφοκλέους και της πλ. Ομονοίας και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Ανώνυμη οδός (δίπλα στο πάρκο Ελευθερίας), σε όλο το μήκος της.
  • Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της.
  • Μονής Πετράκη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Υψηλάντου και της Λ. Βασ. Σοφίας.
  • Χατζηκώστα, σε όλο το μήκος της.
  • Ζαχάρωφ, σε όλο το μήκος της.
  • Τσόχα, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας.
  • Λ. Βουλιαγμένης, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Τιμολέοντος και Αρδηττού, ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθ. Διάκου.
  • Αρδηττού, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βουλιαγμένης και Βασ. Όλγας και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Όλγας και της οδού Βασ. Αλεξάνδρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Φειδιππίδου και της Λ. Βασ. Κων/νου και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό, πλην της οδού Παπαδιαμαντοπούλου.
  • Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Πανόρμου και Φειδιππίδου, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Βασ. Σοφίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό, πλην των οδών Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη.
  • Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαγοράς και Φειδιππίδου, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αλεξάνδρας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αλεξάνδρας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Β. Απαγόρευση της κάθετης διέλευσης των οχημάτων από την Ημιμαραθώνια διαδρομή κατά τις ώρες που θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας, εκτός των παρακάτω ελεγχόμενων κόμβων:

  • Λ. Αλεξάνδρας – Ιπποκράτους.
  • Λ. Αλεξάνδρας – Χαρ. Τρικούπη.
  • Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου – Κοδριγκτώνος.
  • Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου – Στουρνάρα.
  • Λ. Βασ. Σοφίας – Ηρώδου Αττικού (μόνο για τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας).
  • Λ. Βασ. Σοφίας – Παπαδιαμαντοπούλου.
  • Λ. Βασ. Σοφίας – Κόκκαλη.
  • Λ. Βασ. Σοφίας – Ρηγίλλης (μόνο για οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Ε.Κ.Α.Β.).
  • Λ. Βασ. Κων/νου – Ριζάρη.
  • Λ. Βασ. Κων/νου – Βασ. Γεωργίου.
  • Λ. Βασ. Κων/νου – Λ. Βασ. Σοφίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς, λεωφόρους και πλατείες κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα.

Οι εναλλακτικές διαδρομές

Οι οδηγοί για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους μπορούν να ακολουθούν τα παρακάτω ενδεικτικά εναλλακτικά δρομολόγια:

  • Από Κέντρο Αθηνών προς Ζωγράφου – Παγκράτι – Καισαριανή – Βύρωνα:

Λ. Αλεξάνδρας στο ύψος Χαρ. Τρικούπη (κάθετη διέλευση όταν δεν υπάρχει μεγάλος όγκος αθλητών) – προς περιοχή Γκύζη – συνέχεια μέσω Πανόρμου – Λ. Κηφισίας – Λ. Κατεχάκη.

  • Από Ζωγράφου – Παγκράτι – Καισαριανή – Βύρωνα προς Κέντρο Αθηνών:

Ούλωφ Πάλμε – Κοκκινοπούλου – Λ. Κατεχάκη – Λ. Κηφισίας – Πανόρμου – περιοχή Γκύζη – Λ. Αλεξάνδρας στο ύψος της Ιπποκράτους (κάθετη διέλευση  όταν δεν υπάρχει μεγάλος όγκος αθλητών).

  • Από Κέντρο Αθηνών προς νότια προάστια:

Πειραιώς – Χαμοστέρνας – Λ. Συγγρού – Λ. Ποσειδώνος ή,

Πειραιώς – Χαμοστέρνας – Καλλιρόης – Λ. Βουλιαγμένης.

  • Από περιοχή Γκύζη, Κυψέλη, Γαλάτσι προς Λόφο Λυκαβηττού, Κολωνάκι, Εξάρχεια:

Περιοχή Γκύζη – Λουκάρεως (κάθετη διέλευση όταν δεν υπάρχει μεγάλος όγκος αθλητών) – Νικοτσάρα – Περιφερειακή Λυκαβηττού.

Το πρόγραμμα του Ημιμαραθωνίου

Από τις 09:00 έως 12:00 θα διεξαχθεί ο ημιμαραθώνιος στη διαδρομή:

Εκκίνηση στο ύψος του Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη επί της Λ. Βασ. Αμαλίας – Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) – Aιόλου (αριστερά) – Σταδίου (αριστερά) – Φιλελλήνων – Λ. Βασ. Αμαλίας (δεξιά) – Λ. Βασ. Όλγας (αριστερά) – Λ. Βασ. Κων/νου (στο ρεύμα καθόδου) μέχρι Ερατοσθένους (αλλαγή ρεύματος κυκλοφορίας στο ρεύμα ανόδου προς Κηφισιά) – Λ. Βασ. Σοφίας – κόμβος Λ. Βασ. Σοφίας/ Λ. Κηφισίας/ Λ. Αλεξάνδρας  – Λ. Αλεξάνδρας (αριστερά, στο ρεύμα καθόδου προς Πατησίων) – Πατησίων (δεξιά) – αναστροφή στην οδό Κεφαλληνίας – Πατησίων (προς Ομόνοια) – Αιόλου – Σταδίου (αριστερά) – Φιλελλήνων –Λ. Βασ. Αμαλίας (δεξιά) και στο φανάρι της Λ. Βασ. Όλγας αλλαγή ρεύματος κυκλοφορίας (ρεύμα ανόδου προς Σύνταγμα) – Αθ. Διάκου (αριστερά) – Αρδηττού (αριστερά, στο ρεύμα καθόδου προς Πειραιά) – Λ. Βασ. Κων/νου (στο ρεύμα καθόδου προς Πειραιά) – Λ. Βασ. Σοφίας (στο ρεύμα καθόδου προς Πειραιά) – Ζαχάρωφ (αριστερά) – Λ. Αλεξάνδρας (αριστερά, στο ρεύμα ανόδου προς Αμπελοκήπους) – Πατησίων (αριστερά, στο ρεύμα προς Πατήσια) – Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) (αριστερά) – Λ. Βασ. Αμαλίας – Τερματισμός Πλατεία Συντάγματος (Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη).

Την ίδια ημέρα θα διεξαχθούν:

09:30-09:55: Αγώνας Δρόμου Παιδιού-Γονέα (Family Run) και ΑμεΑ – SOΗ: Εκκίνηση Λ. Βασ. Σοφίας στο ύψος της ΛΑΕΔ – Βυζαντινό Μουσείο – Τερματισμός Πλατεία Συντάγματος (Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη).

11:45-13:00: Αγώνας Δρόμου 5 χλμ.: Εκκίνηση Πλατεία Συντάγματος (στο ύψος της οδού Μητροπόλεως) – Φιλελλήνων – Λ. Βασ. Αμαλίας (δεξιά) – στο φανάρι της Λ. Βασ. Όλγας (αριστερά) – Λ. Βασ. Κων/νου (αριστερά) – Κόμβος Hilton (αριστερά) – Λ. Βασ. Σοφίας (στο ρεύμα ανόδου από Σύνταγμα προς Hilton) – Ακαδημίας (δεξιά) – Χαρ. Τρικούπη (αριστερά) – Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) (αριστερά) – Λ. Βας. Αμαλίας – Τερματισμός Πλατεία Συντάγματος (Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη).

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Α. Προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων (συμπεριλαμβανομένων των ποδηλάτων) και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης από τις 07:00 έως 13:30, στις εξής οδούς και πλατείες, περιοχής Δήμου Αθηναίων:

  • Λ. Βασ. Αμαλίας και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Όλγας και Συγγρού.
  • Στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Όλγας και της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα ισχύσει κατά τις ώρες 05.00 έως 14.00, ενώ περαιτέρω στο τμήμα της μεταξύ των οδών Σουρή και Λ. Βας Σοφίας, η κυκλοφορία θα διακοπεί στη δεξιά λωρίδα από 14.00 του Σαββάτου 18-3-2023 έως 14.00 ώρα της Κυριακής 19-3-2023. 
  • Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό. Στο τμήμα της από Αμερικής έως πλ. Συντάγματος η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα πραγματοποιηθεί από 06.30 έως 13.30.
  • Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Σόλωνος, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Πλατεία Ομονοίας.
  • Πλατεία Συντάγματος.
  • Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό κατά τις ώρες 06.30 έως 13.30
  • Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της πλ. Ομονοίας, ενώ στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Αγ. Μελετίου η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων θα ισχύσει ως ανωτέρω κατά τις ώρες 07.00 έως 11.00.
  • Λ. Βασ. Όλγας, σε όλο το μήκος της και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αμ. Φραντζή και της Λ. Βασ. Αμαλίας και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Καλλιρόης, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αμ. Φραντζή και Αθ. Διάκου και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Συγγρού.
  • Ηρ. Αττικού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Αραβαντινού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Ησιόδου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κολωνού και της πλ. Ομονοίας και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Αθηνάς, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σοφοκλέους και της πλ. Ομονοίας και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Ανώνυμη οδός (δίπλα στο πάρκο Ελευθερίας), σε όλο το μήκος της.
  • Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της.
  • Μονής Πετράκη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Υψηλάντου και της Λ. Βασ. Σοφίας.
  • Χατζηκώστα, σε όλο το μήκος της.
  • Ζαχάρωφ, σε όλο το μήκος της.
  • Τσόχα, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ. Σοφίας.
  • Λ. Βουλιαγμένης, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Τιμολέοντος και Αρδηττού, ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθ. Διάκου.
  • Αρδηττού, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βουλιαγμένης και Βασ. Όλγας και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Όλγας και της οδού Βασ. Αλεξάνδρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Φειδιππίδου και της Λ. Βασ. Κων/νου και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό, πλην της οδού Παπαδιαμαντοπούλου.
  • Λ. Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Πανόρμου και Φειδιππίδου, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Βασ. Σοφίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στα δύο -2- ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό, πλην των οδών Ιπποκράτους και Χαριλάου Τρικούπη.
  • Λ. Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαγοράς και Φειδιππίδου, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αλεξάνδρας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Μεσογείων και Βασ. Σοφίας, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Αλεξάνδρας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Β. Απαγόρευση της κάθετης διέλευσης των οχημάτων από την Ημιμαραθώνια διαδρομή κατά τις ώρες που θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας, εκτός των παρακάτω ελεγχόμενων κόμβων:

  • Λ. Αλεξάνδρας – Ιπποκράτους.
  • Λ. Αλεξάνδρας – Χαρ. Τρικούπη.
  • Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου – Κοδριγκτώνος.
  • Πατησίων – 28ης Οκτωβρίου – Στουρνάρα.
  • Λ. Βασ. Σοφίας – Ηρώδου Αττικού (μόνο για τα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας).
  • Λ. Βασ. Σοφίας – Παπαδιαμαντοπούλου.
  • Λ. Βασ. Σοφίας – Κόκκαλη.
  • Λ. Βασ. Σοφίας – Ρηγίλλης (μόνο για οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Ε.Κ.Α.Β.).
  • Λ. Βασ. Κων/νου – Ριζάρη.
  • Λ. Βασ. Κων/νου – Βασ. Γεωργίου.
  • Λ. Βασ. Κων/νου – Λ. Βασ. Σοφίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς, λεωφόρους και πλατείες κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα.

Οι εναλλακτικές διαδρομές

Οι οδηγοί για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους μπορούν να ακολουθούν τα παρακάτω ενδεικτικά εναλλακτικά δρομολόγια:

  • Από Κέντρο Αθηνών προς Ζωγράφου – Παγκράτι – Καισαριανή – Βύρωνα:

Λ. Αλεξάνδρας στο ύψος Χαρ. Τρικούπη (κάθετη διέλευση όταν δεν υπάρχει μεγάλος όγκος αθλητών) – προς περιοχή Γκύζη – συνέχεια μέσω Πανόρμου – Λ. Κηφισίας – Λ. Κατεχάκη.

  • Από Ζωγράφου – Παγκράτι – Καισαριανή – Βύρωνα προς Κέντρο Αθηνών:

Ούλωφ Πάλμε – Κοκκινοπούλου – Λ. Κατεχάκη – Λ. Κηφισίας – Πανόρμου – περιοχή Γκύζη – Λ. Αλεξάνδρας στο ύψος της Ιπποκράτους (κάθετη διέλευση  όταν δεν υπάρχει μεγάλος όγκος αθλητών).

  • Από Κέντρο Αθηνών προς νότια προάστια:

Πειραιώς – Χαμοστέρνας – Λ. Συγγρού – Λ. Ποσειδώνος ή,

Πειραιώς – Χαμοστέρνας – Καλλιρόης – Λ. Βουλιαγμένης.

  • Από περιοχή Γκύζη, Κυψέλη, Γαλάτσι προς Λόφο Λυκαβηττού, Κολωνάκι, Εξάρχεια:

Περιοχή Γκύζη – Λουκάρεως (κάθετη διέλευση όταν δεν υπάρχει μεγάλος όγκος αθλητών) – Νικοτσάρα – Περιφερειακή Λυκαβηττού.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δρόμοι που θα κλείσουν την Κυριακή 19 Μαρτίου στην Αθήνα για τον Ημιμαραθώνιο – Οι εναλλακτικές διαδρομές"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news