facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Παπαγγελόπουλος: Την κατηγορία την αρνούμαι καθ’ ολοκληρίαν

Τα βέλη τους σε βάρος των εισαγγελικών λειτουργών που τον έχουν καταγγείλει ότι επιχείρησε να παρέμβει στο έργο τους έστρεψε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος απολογούμενος για δεύτερη ημέρα ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

«Την κατηγορία την αρνούμαι καθ’ ολοκληρίαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος και συμπλήρωσε «Όλοι οι εισαγγελείς επιστρατεύτηκαν από τους πολιτικούς διώκτες μου, γι΄αυτό το λόγο, για να καταδείξουν ότι υπήρχε σκευωρία Novartis, που όμως το βούλευμα το κατέρριψε».

Στο στόχαστρό του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου βρέθηκε και πάλι ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου στον οποίο απέδωσε μανία σε βάρος του γιατί δεν είχε φροντίσει να ανανεωθεί η θητεία του στην Οικονομική Εισαγγελία.

«Είχε μανία να με εκδικηθεί, γιατί δεν μερίμνησα για την ανανέωση της θητείας του. Η κα Τουλουπάκη απολογείται για μια δικογραφία που κράτησε για μερικές ημέρες, ενώ ο Αθανασίου που κράτησε τρεις δικογραφίες για υπουργούς για χρόνια δεν απολογείται σε κανέναν. Δεν υπήρχε περίπτωση να ανανεωθεί η θητεία του « όνισε και όταν η πρόεδρος τον κάλεσε να εξηγήσει γιατί ο εισαγγελικός επέλεξε να πει ψέματα ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός απάντησε: «Του τα υπέδειξαν».

Πρόεδρος: Και γιατί να επιλέξουν αυτές τις υποθέσεις, όπως του Σάλλα, του Αλαφούζου, του Παπαχρήστου;

Δ. Παπαγγελόπουλος: Γιατί ευνοούσαν το αφήγημα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι θεωρούσαν οι εγκέφαλοι που σχεδίασαν αυτά τα νοσηρά πράγματα. Το αντάλλαγμα ήταν η ασυλία του. Είχε διαπράξει κατάχρηση εξουσίας για δικογραφίες κατά τριών υπουργών, δεν είχε προχωρήσει τις υποθέσεις.
Αναφερόμενος στην πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράϊκου ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έκανε λόγο για «κατασκευάσματα της φαντασία της και της αγωνίας της να διασωθεί».

Ο κατηγορούμενος είπε πως όταν υπουργοποιήθηκε τόσο ο κ. Αθανασίου όσο και η κ. Ράικου τον επισκέπτονταν στο γραφείο του. «Δεν έκανα καμία παρέμβαση για τις θητείες τους. Και η θητεία τους ανανεώθηκε και των δύο επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» είπε ενώ κατηγόρησε την κ. Ράικου ότι επιχείρησε να αποκρύψει τις στενές σχέσεις που είχαν. «Δεκαπέντε φορές έχουμε φάει μαζί, στη Γλυφάδα, στην Πεντέλη κ.λπ. Στο υπουργείο ερχόταν πολύ συχνά…» ανέφερε σημειώνοντας πως πάντα του «έφερνε κάτιτις» , όπως σοκολάτες ακόμη και από ταξίδια της στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το Δημήτρη Παπαγγελόπουλος όταν τα ηνία του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέλαβε ο Σταύρος Κοντονής η κ. Ράικου πήγαινε στο δικό του γραφείο. «Είχαν αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση. Είχαν την υπόθεση Novartis. Ο κ. Κοντονής πίστευε ότι θα είναι η καταξίωση του. Εγώ πίστευα πως δε θα προκύψει τίποτα» τόνισε και συνέχισε λέγοντας «Όποτε ερχόταν η Ράϊκου ο κ. Κοντονής έφευγε και πήγαινε σφαίρα στο Μαξίμου».

Ο κατηγορούμενος ανέφερε πως η εισαγγελική λειτουργός είχε θέσει το θέμα της ανανέωσης της θητείας της στην οικονομική εισαγγελία αλλά ο ίδιος της είχε απαντήσει: «άστο Ελένη δε γίνεται». «Τον Οκτώβρη 2017 με πήρε τηλέφωνο και μου ευχήθηκε, μου έδωσε και το καινούργιο της κινητό. Αν ήμουν παλιάνθρωπος, Ρασπούτιν γιατί να με πάρει; Τα ψεύδη της για δύο τηλέφωνα που λέει ότι της έκανα καταρρίπτονται από βούλευμα αφού δέχεται ότι δεν υπήρξε σκευωρία για Novartis. Κανένα τηλεφώνημα δεν έγινε. Είναι κατασκευάσματα της φαντασία της και της αγωνίας της να διασωθεί. Μου ζήτησε δια ζώσης συγγνώμη για την παραίτηση που δεν με είχε ειδοποιήσει…

Αυτά που είχα πει «υπουργάκο και επίτιμο» μου τα έλεγε. Κάθε τρεις και λίγο θα ήταν εκεί, στο γραφείο μου…» είπε υποστηρίζοντας ότι «παγιδεύτηκε, θέλοντας να ευνοήσει τον Αντώνη Σαμαρά». Αναφερόμενος δε στην υπόθεση Novartis είπε πως είναι μεγάλο σκάνδαλο.

«Eίναι πολύ μεγάλο σκάνδαλο η υπόθεση Novartis αλλά δεν πίστευα ότι θα έχει αποτέλεσμα, γιατί οι ξένοι θέλουν να κρατούν ‘’ομήρους ‘’ αυτούς που έχουν δωροδοκήσει. Πίστευα ότι η υπόθεση αυτή δεν είχε να προσφέρει τίποτα και το είχα πει μάλιστα στον Πρωθυπουργό» τόνισε.

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στην πολυσυζητημένη δήλωσή του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όταν η εισαγγελέας Τουλουπάκη είχε αποστείλει τη δικογραφία με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή. «Μου προσάπτουν ότι έκανα τη δήλωση ότι το σκάνδαλο ΝΟΒΑΡΤΙΣ είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από κτίσεως του ελληνικού κράτους. Μόνο που αυτή τη δήλωση την είχε κάνει ο Κοντονής πιο πριν. Ο Κοντονής πήγε τη δικογραφία στο Μαξίμου και κακώς το έκανε» τόνισε ενώ εξέφρασε τη θέση ότι η υπόθεση Νovartis είναι πολύ μεγάλο σκάνδαλο, όπως η λίστα Λαγκάρτν, αλλά ο ίδιος δεν πίστευε ότι η έρευνα θα μπορούσε να καταλήξει κάπου.

Αναφερόμενος στην συνταξιούχο εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη υποστήριξε πως οι ισχυρισμοί της δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγγελόπουλο σε συνάντηση που είχε μαζί της στο υπουργείο Δικαιοσύνης, του ανέφερε ότι είχε καλές σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ότι ο άνδρας της είχε κομματικές σχέσεις με τη ΝΔ. Οι ισχυρισμοί της κ. Τσατάνη, σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνη, διακατέχονται από παραλογισμό και είναι ψευδή και κατασκευασμένα για να καλύψει σκάνδαλα.

Η απολογία του κ. Παπαγγελόπουλου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Παπαγγελόπουλος: Την κατηγορία την αρνούμαι καθ’ ολοκληρίαν"

ΗΠΑ: «Δεν είναι πιστός σύμμαχος η Άγκυρα» - «Κεραυνοί» Δημοκρατικού Γερουσιαστή για Ερντογάν και Τουρκία

Σκληρή γλώσσα κατά του Ταγίπ Ερντογάν και των προεκλογικών του τακτικών χρησιμοποίησε την Τρίτη ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής από το Μέριλαντ, Κρις Βαν Χόλεν, μιλώντας στο Al-Monitor, ξεκαθαρίζοντας πως το Κογκρέσο δεν θα εγκρίνει την διάθεση F-16 στην Τουρκία, σε περίπτωση που εξακολουθήσει να υψώνει εμπόδια στην ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο Βαν Χόλεν επέκρινε την Τουρκία για τον αρνητικό της ρόλο στον αγώνα κατά του ISIS, ιδίως στη Συρία.

«Πιστεύω ότι ο Ερντογάν έχει οδηγήσει την Τουρκία σε μια πολύ κακή πορεία, και το βλέπουμε κι εμείς αυτό καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές που προκήρυξε για τα μέσα Μαΐου», δήλωσε ο Βαν Χόλεν, αναφερόμενος σε «κατασκευασμένες κατηγορίες» κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου και στην καταστολή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Είναι σαφές ότι δεν παίζει με τους κανόνες των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς πρέπει να εξελιχθούν οι σχέχεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, ο Αμερικανός γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του Ερντογάν και των θέσεών του.

«Εάν ο Ερντογάν συνεχίσει να εμποδίζει την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας, πρέπει να εξετάσουμε νέες κυρώσεις. Ξέρετε, η τουρκική οικονομία δεν είναι σε καλή κατάσταση», δήλωσε ο Βαν Χόλεν. «Δεν υπάρχει κανένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η πώληση των F-16 θα περάσει από το Κογκρέσο χωρίς την επικύρωση από την Τουρκία των αιτήσεων ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», σημείωσε.

Επικαλούμενος την απροθυμία της Τουρκίας να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τις απειλές της να εισβάλει στη βορειοανατολική Συρία, ο Γερουσιαστής είπε ότι η Άγκυρα «ως επί το πλείστον δεν είναι πιστός σύμμαχος».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΗΠΑ: «Δεν είναι πιστός σύμμαχος η Άγκυρα» - «Κεραυνοί» Δημοκρατικού Γερουσιαστή για Ερντογάν και Τουρκία"

Γιατί το Κτηματολόγιο παγώνει την αγορά ακινήτων

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κτηματολόγιο έχουν «παγώσει» τις μεταβιβάσεις, τις κτηματολογικές διορθώσεις δημιουργώντας εν γένει μια αναταραχή στο χώρα της Κτηματαγοράς.

Ειδικότερα, τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης. Ως εκ τούτου, παρατηρούνται καθυστερήσεις στη χορήγηση πιστοποιητικών, στις μεταγραφές, στις κτηματολογικές διορθώσεις, τα οποία βλάπτουν σοβαρά τον τομέα της κτηματαγοράς.

Για παράδειγμα, για την κατάθεση των απαιτούμενων εγγράφων και την εξασφάλιση της απόδειξης πληρωμής υπάρχει πολύωρη αναμονή, ενώ για ένα απλό πιστοποιητικό μεταγραφής πράξεως μπορεί να χρειαστούν έως και οκτώ μήνες για την έκδοσή του.

Στο πλαίσιο αυτό, προ ημερών συναντήθηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου, Δημήτρη Σταθάκη. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, εκτός από τα προβλήματα που υπάρχουν τέθηκαν δύο ακόμα ζητήματα: Το θέμα της περαιτέρω παράτασης της προθεσμίας για τις διορθώσεις λαθών στο Κτηματολόγιο αλλά και το ζήτημα των απλήρωτων δικηγόρων.

Συγκεκριμένα, οι περίπου 50 δικηγόροι που συνεργάζονται ως εξωτερικοί συνεργάτες (προκειμένου να περιοριστούν οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα στα κτηματολογικά γραφεία) παραμένουν απλήρωτοι καθώς οι πράξεις που έχουν κάνει δεν έχουν καταχωρηθεί. Έτσι, προτίθενται σύμφωνα με νομικές πηγές να αποχωρήσουν, εάν δεν διευθετηθεί το ζήτημά τους. 

Παράταση για τη διόρθωση λαθών

Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συσταθεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή (με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου και του Κτηματολογίου καθώς και εκπροσώπων δικηγορικών συλλόγων και της ομοσπονδίας ιδιοκτητών ακινήτων), η οποία θα κληθεί η οποία θα κληθεί να προτείνει μια ρύθμιση που θα παρατείνει τις προθεσμίες διόρθωσης λαθών στο Κτηματολόγιο.

Ως προς αυτό, υπενθυμίζεται, ότι η κτηματογράφηση σε κάθε περιοχή έχει διαφορετική αφετηρία. Ως εκ τούτου, η (όποια) λύση δεν θα μπορεί να είναι οριζόντια.

Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Φυσικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντιδρούν στις καθυστερήσεις και στην όλη δυσλειτουργία. Και τούτο, διότι, η οριστικοποίηση ανακριβών εγγραφών στο Κτηματολόγιο επιφέρει συνέπειες στο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Επι παραδείγματι, η μη εγγραφή στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου υπάρχουσας υποθήκης συνεπάγεται την απώλεια του εν λόγω δικαιώματος.

Επιπλέον, η εγγραφή λανθασμένου ποσοστού συγκυριότητας (π.χ. 50% αντί 100%) έχει σαν συνέπεια τη μερική απώλεια ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων.

Η νέα ρύθμιση, σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, δεν θα είναι οριζόντια και θα δίνει μια εύλογη παράταση, σε συνάρτηση με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης σε κάθε περιοχή. Και όπως υποστηρίζει, δεν αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή πριν τις εκλογές.

Η διαδικασία κτηματογράφησης δίνει χρονικό περιθώριο διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών στις περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί, αλλά πολλοί ιδιοκτήτες λόγω αμέλειας, έλλειψης πληροφόρησης, δικαστικών εμπλοκών κλπ. δεν το έπραξαν.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Γιατί το Κτηματολόγιο παγώνει την αγορά ακινήτων "

Τουρκία: Ο Ερντογάν φέρνει άμεσα σε ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Φουντώνει ο προεκλογικός «πυρετός» στην Τουρκία ενόψει της 14 Μαΐου και η πολιτική που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ο Ταγίπ Ερντογάν έχει σαν βασικό της στοιχείο τη σύγκρουση με τη Δύση.

Η ακραία ρητορική σε βάρος της Ελλάδας, το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι νέες προσβλητικές αναφορές κατά του Εμανουέλ Μακρόν και οι «σπόντες» κατά των ΗΠΑ για το θέμα των F-16, συνθέτουν το συγκρουσιακό παζλ του Ερντογάν με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος προχωρά σε άλλο ένα βήμα, για το οποίο έχει ήδη κατακριθεί από την ΕΕ. Φέρνει προς άμεση ψήφιση το παράνομο τουρκολιβυικό μνημόνιο, με στόχο να ξεκινήσει έρευνες και γεωτρήσεις νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με τα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας, το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη έχει υποβληθεί στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ώστε τις επόμενες ημέρες να εγκριθεί αρχικά από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και στη συνέχεια από την Ολομέλεια για να τεθεί σε ισχύ. Και όλα αυτά, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, την ώρα που «Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία υψώνουν εμπόδια» στη δραστηριότητα της Άγκυρας στη Μεσόγειο

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Ο Ερντογάν φέρνει άμεσα σε ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο"

Αύξηση από 144 έως 384 ευρώ το χρόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών

Ανακοίνωση – καταγγελία για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών εξέδωσε η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (ΠΑΚ) Θεσσαλίας.

Στη σχετική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: «Δεν φτάνει που οι αγρότες έφτασαν να πληρώνουν πάνω από 2 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο για τις αγροτικές τους εργασίες, δεν φτάνει που η τιμή της κιλοβατώρας στο αγροτικό ρεύμα, εκτοξεύτηκε από τα 7 λεπτά στα 25 λεπτά, ξετινάζοντας κάθε προγραμματισμό των παραγωγών, δεν φτάνει που τα αγροτικά προϊόντα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, πωλούνται φθηνά από τους καλλιεργητές και φτάνουν πανάκριβα στο ράφι για τους καταναλωτές, η κυβέρνηση της ΝΔ, επεφύλαξε άλλη μια αύξηση για τους αγρότες, προσθέτοντας ακόμα ένα οικονομικό βάρος σε όλο τον παραγωγικό αγροτικό κόσμο, αυξάνοντας, ουσιαστικά, ακόμα περισσότερο το- ήδη απαγορευτικό-  κόστος παραγωγής και μειώνοντας ταυτόχρονα τα πραγματικά μειωμένα έσοδα των παραγωγών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, από 144 έως 384 ευρώ το χρόνο, ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση του καθενός, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές που εκπορεύονταν από την ίδια την κυβέρνηση, από τον Σεπτέμβριο μάλιστα του 2022, ότι θα «πάγωναν» αυτές οι αυξήσεις.

 Οι συγκεκριμένες αυξήσεις, είναι απόρροια του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση (4670/2020), της 1ης Ιανουαρίου 2020, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται ότι τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών «προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Αυτό, θα ισχύσει για το 2023 και το 2024, ενώ από το 2025 και μετά, η αύξηση θα ακολουθεί “το ποσοστό αύξησης του δείκτη μισθών”».

Έτσι λοιπόν, από 1/1/2023, με απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου, που δόθηκε στην δημοσιότητα τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, το ύψος των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών για το 2023, αναπροσαρμόζεται ως εξής:

1η κατηγορία: 137,06 ευρώ

2η κατηγορία: 164,47 ευρώ

3η κατηγορία: 197,37 ευρώ

4η κατηγορία: 236,85 ευρώ

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αύξηση από 144 έως 384 ευρώ το χρόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών"

ΝΑΤΟ - Ουγγαρία υπέρ Ερντογάν: «Ανόητη η στάση της Σουηδίας, πρέπει να είναι πιο προσεκτική»

Η Ουγγαρία χαρακτήρισε τη στάση της Σουηδίας «ανόητη», μετά από ένα περαστικό στη Στοκχόλμη, όπου ένας ακροδεξιός έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου - γεγονός που ώθησε την Άγκυρα να παγώσει τις συνομιλίες για να εγκρίνει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η βεβήλωση ενός θρησκευτικού βιβλίου είναι «απαράδεκτη», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιγιάτρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βουδαπέστη με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Και η επίκληση της ελευθερίας της έκφρασης, όπως έκανε ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον για να δικαιολογήσει την άδεια που δόθηκε για την πραγματοποίηση της διαδήλωσης, είναι «ανόητη», είπε.

«Αν μια χώρα θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και προσπαθεί να πάρει την υποστήριξη της Τουρκίας, τότε μάλλον θα πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτική», είπε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν κοινό αίτημα για ένταξη στη Συμμαχία, εγκαταλείποντας δεκαετίες ουδετερότητας.

Η ένταξή τους απαιτεί την ομόφωνη έγκριση από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, και μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής το πράσινο φως.

Ήδη κατηγορούμενη από την Άγκυρα ότι φιλοξενεί Κούρδους «τρομοκράτες», η Σουηδία βρίσκεται σε αδιέξοδο για να αποσπάσει την τουρκική έγκριση μετά από μια σειρά αντιτουρκικών διαδηλώσεων στη Στοκχόλμη και το περιστατικό με το κάψιμο του Κορανίου.

Η Βουδαπέστη βεβαιώνει από την πλευρά της ότι «δεν έχει αντιρρήσεις» για την ένταξη των δύο χωρών.

«Έχουμε ξεκάθαρη θέση», υπογράμμισε ο Σιγιάτρο. «Υποστηρίζουμε την επέκταση του ΝΑΤΟ και όταν το Κοινοβούλιο συνεδριάσει ξανά τον Φεβρουάριο, το θέμα θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη και θα το επιλύσουμε γρήγορα», υποσχέθηκε.

Η προθεσμία έχει αναβληθεί πολλές φορές λόγω ενός νομοθετικού αδιεξόδου και η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κωλυσιεργεί.

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, στενός σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατηρεί επίσης διφορούμενη θέση στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Αν και έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε αντίθεση με τους εταίρους του στην ΕΕ, συνεχίζει να διατηρεί στενούς ενεργειακούς δεσμούς με τη Μόσχα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΝΑΤΟ - Ουγγαρία υπέρ Ερντογάν: «Ανόητη η στάση της Σουηδίας, πρέπει να είναι πιο προσεκτική»"

Καρδίτσα: Νέες κινητοποιήσεις από τους αγρότες την Τετάρτη (1/2)

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις κλιμακώνονται καθώς οι αγρότες παραμένουν με τα τρακτέρ τους στην περιοχή κοντά στον Ανισόπεδο Κόμβο Καρδίτσας ενώ το πρωί έκλεισαν τον δρόμο για λίγη ώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους και όπως έκαναν σήμερα, έτσι και αύριο στις 12:00 το μεσημέρι θα ανέβουν πεζή στον Ε65 για να κρατήσουν τον δρόμο κλειστό για κάποια ώρα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, έρχονται όλο και περισσότεροι συνάδελφοί τους για να ενισχύσουν το συγκεκριμένο μπλόκο ενώ αύριο θα μπουν με τα τρακτέρ τους στην είσοδο των Φαρσάλων οι αγρότες της περιοχής, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στις κινητοποιήσεις.

Αύριο, είναι προγραμματισμένη σύσκεψη στον Πλατύκαμπο της Λάρισας αλλά και στον Τύρναβο προκειμένου και οι αγρότες από τις περιοχές αυτές να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν στις κινητοποιήσεις.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καρδίτσα: Νέες κινητοποιήσεις από τους αγρότες την Τετάρτη (1/2)"

48ωρη απεργία από τους καλλιτέχνες 1η και 2 Φεβρουαρίου

Οι καλλιτέχνες προχωρούν «ακόμα πιο δυναμικά στην 48ωρη απεργία» που έχουν εξαγγείλει για την Τετάρτη 1η και Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, καθώς η νομοθετική ρύθμιση που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός και κατατέθηκε χθες στην Βουλή «όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το ΠΔ 85/2022, αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών» λένε στις ανακοινώσεις τους.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος «πλέον, οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση», ενώ η ρύθμιση «δεν καταργεί το Π.Δ. και οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών δραματικών, ωδείων, κινηματογραφικών και χορού οδηγούνται στην κατάταξη Δ.Ε. με τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών να εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά» προσθέτει το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού.

Η τροπολογία «καταργεί την κατάταξη του Ενιαίου Μισθολογίου στις γνωστές κατηγορίες ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ. Οι όποιες προσαυξήσεις είχαν προβλεφθεί για Κορυφαίους και Αρχιμουσικούς όπως και το μουσικό επίδομα παραμένουν, αλλά θα υπολογίζονται πλέον με βάση το νέο βασικό μισθό που θα καθορίσει η Υπουργική απόφαση. Με ανακοινωμένη την υποβάθμιση των Πτυχίων μας στο επίπεδο 5 (ΙΕΚ) θεωρούμε σίγουρο ότι μιλάμε για μειώσεις σε ένα μισθολογικό επίπεδο λίγο κάτω από το ΤΕ» επισημαίνει στην ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "48ωρη απεργία από τους καλλιτέχνες 1η και 2 Φεβρουαρίου"

Τράπεζες: Τι άλλαξε σε επιτόκια και προμήθειες - Η ανακοίνωσή τους

 Την επιτοκιακή αλλά και εμπορική πολιτική τους έχουν αναπροσαρμόσει το τελευταίο διάστημα οι Τράπεζες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διακριτά και ανεξάρτητα με βάση την πολιτική κάθε μίας, αναπροσαρμόζουν συνεχώς τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, όπως αυτά καθορίζονται από την ΕΚΤ, και προχωρούν σε τακτική βάση στην επανεξέταση ή και μείωση προμηθειών που προβλέπονται για την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά.

«Ήδη, στους Έλληνες καταθέτες προσφέρεται σειρά επιλογών που συνδυάζουν ασφάλεια και αξιόλογες αποδόσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αποφάσεις της ΕΚΤ και τις εσωτερικές πολιτικές κάθε τράπεζας» επισημαίνεται στην προαναφερθείσα ανακοίνωση.
Για παράδειγμα, οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων διαρκείας ίσης ή μεγαλύτερης των 6 μηνών έχουν αυξητική τάση κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, με τις αποδόσεις για περίοδο 12 μηνών και άνω να διαμορφώνονται σε επίπεδα άνω του 1%, ανάλογα με την τράπεζα και το ποσό της προθεσμιακής κατάθεσης.

Παράλληλα, προσφέρουν στο ευρύ κοινό, τηρώντας τους κανόνες MiFID, επενδυτικά προγράμματα ομολόγων με σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις, που ενσωματώνουν την τάση των επιτοκίων στις διεθνείς αγορές. 

Τι λένε για τις προμήθειες

«Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις προμήθειες των τραπεζικών εργασιών και προϊόντων, κάθε τράπεζα ξεχωριστά και με βάση την εμπορική της πολιτική, επανεξετάζει τακτικά την τιμολογιακή της πολιτικής, με στόχο τη διασφάλιση της ανταποδοτικότητας και τον περιορισμό των χρονικών και οικονομικών επιβαρύνσεων για επιχειρήσεις και ιδιώτες. Στη χώρα μας, οι ιδιώτες μπορούν πλέον να πραγματοποιούν - χωρίς κόστος - εμβάσματα ύψους έως 500 ευρώ ημερησίως, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου και της υπηρεσίας IRIS.
Συγχρόνως, η κάθε τράπεζα, διακριτά και αυτόνομα από τις υπόλοιπες, έχει μειώσει ορισμένες επιπλέον προμήθειες τραπεζικών εργασιών. Τέτοιες αναπροσαρμογές είναι διαφορετικές ανά τράπεζα, ανάλογα με την εμπορική πολιτική της καθεμίας, αλλά ενδεικτικά αφορούν αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου, αξιολόγηση αιτημάτων στεγαστικών δανείων, πληρωμή λογαριασμών, συνδρομή πιστωτικής κάρτας, κ.λπ.

Οι ελληνικές τράπεζες επενδύουν ετησίως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην ενίσχυση της ασφάλειας και της λειτουργικότητας των τεχνολογικών τους υποδομών, ώστε να παρέχουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα άμεσης πραγματοποίησης ενός αυξανόμενου αριθμού ψηφιακών τραπεζικών συναλλαγών με χαμηλότερο κόστος. Συμβάλλουν έτσι στην ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και στην εμπέδωση μίας σύγχρονης συναλλακτικής συνείδησης.

Τέλος, η κάθε τράπεζα, ανάλογα με την εμπορική πολιτική της, διενεργεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στοχευμένες εμπορικές ενέργειες (προγράμματα επιβράβευσης των πελατών της για συναλλαγές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών), σε συνεργασία με το λιανεμπόριο.

Ειδικά για την περίοδο του Πάσχα, όπως και την πρόσφατη περίοδο των Χριστουγέννων, η κάθε τράπεζα ξεχωριστά σχεδιάζει ενέργειες με σημαντική αύξηση της επιβράβευσης και ανταποδοτικά οφέλη σε κατηγορίες που καλύπτουν βασικές ανάγκες των πελατών, όπως super market, καύσιμα, είδη ένδυσης κ.ά..», αναφέρουν οι συστημικές τράπεζες. 

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Τράπεζες: Τι άλλαξε σε επιτόκια και προμήθειες - Η ανακοίνωσή τους "

Καιρός αύριο: Βροχές με ισχυρούς βόρειους ανέμους – Πού θα δούμε χιόνια και παγετό

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου. Σε αρκετές περιοχές θα πέσουν χιόνια με βοριάδες 8 μποφόρ στις θάλασσες και παγετό κατά τόπους ισχυρό.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και πρόσκαιρα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία βελτίωση. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Εύβοιας και της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 και πιθανώς 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της και θα φθάσει στα βόρεια τους 10 με 12 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βορειοδυτικά τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρός. 

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά έως 6 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία γενικά αίθριος τις περισσότερες ώρες, από το βράδυ θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία μέχρι το μεσημέρι, τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 (μείον ένα) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στις Σποράδες, την Εύβοια και τα ανατολικά τμήματα της Στερεάς, παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και βελτίωση το απόγευμα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Εύβοιας τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός, με λίγες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Στα νότια βορειοδυτικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά χιόνια. Το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές με ισχυρούς βόρειους ανέμους – Πού θα δούμε χιόνια και παγετό"

Ελληνοτουρκικά - Καλίν: «Αν οι ΗΠΑ μας βάλουν όρους για τα F-16 και δώσουν τα F-35 στην Ελλάδα, χάνουν την ουδετερότητά τους»

Στο ζήτημα της παραλαβής των F-16 από τις ΗΠΑ, καθώς και της παράδοσης των F-35 στην Ελλάδα, αναφέρθηκε σε νέες του δηλώσεις ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.

«Βλέπουμε το πρόγραμμα F-16 ως μια πολύτιμη εναλλακτική λύση για την ενίσχυση της αεροπορικής μας ισχύος. Εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν προϋποθέσεις και ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, χάνουν την ουδετερότητά τους. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε νέες τεχνολογίες με τις δικές μας εθνικές δυνατότητες. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στον τομέα των UCAV. Με αυτές τις ευκαιρίες και δυνατότητες, η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα πολύ προχωρημένο σημείο. Συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε για να διασφαλίσουμε την εθνική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των συνόρων. Όλα εξαρτώνται από το τι όρους θα φέρουν, αλλά δεν θέλουμε να τερματιστεί το πρόγραμμα των F-16. Και αν το πρόγραμμα F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους. Αν το θέμα αυτό κολλήσει στο Κογκρέσο, θα προβούμε σε ανάλογη αξιολόγηση», δήλωσε ο Καλίν.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον εξοπλισμό της από δυτικούς συμμάχους της, ο Καλίν είπε: «Είναι το πιο φυσικό δικαίωμα της Ουκρανίας να ενεργεί αμυντικά. Έτσι πρέπει να αξιολογείται ο αγώνας τους. Από την αρχή, δώσαμε έναν διπλωματικό αγώνα για να φέρουμε τις δύο πλευρές κοντά, και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Οι πρωτοβουλίες μας συνεχίζονται και σήμερα. Εργαζόμαστε για να οδηγήσουμε τα μέρη σε διευθέτηση με διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατό».

Επίσης, αναφορικά με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, υποστήριξε: «Όπως γνωρίζετε, η Σουηδία προχώρησε πέρυσι σε συνταγματική αλλαγή. Έχουν δηλώσει ότι χρειάζονται χρόνο μέχρι τον Ιούνιο για να οριστικοποιήσουν τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο. Θέλουν οι χώρες αυτές να γίνουν μέλη πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Η σουηδική πλευρά δηλώνει ότι μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας μετά τη σύνταξη και την εφαρμογή αυτού του νόμου. Κατά συνέπεια, είπαμε ότι θα ξανακοιτάξουμε και θα κάνουμε μια αξιολόγηση. Στη Φινλανδία δεν υπήρχε μια κατάσταση όπως στη Σουηδία. Πρέπει η τρομοκρατία να εξαλειφθεί. Είπαμε ότι θα προβούμε σε θετικά βήματα, εάν ληφθούν μέτρα στο πλαίσιο των αρχών που έχουν τεθεί από τη δική μας πλευρά και εάν αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Τουρκίας, αλλά εάν συμβεί το αντίθετο, αυτό είναι απαράδεκτο για εμάς. Αναβάλαμε τις συνομιλίες για αργότερα. Είμαστε σε συζητήσεις μαζί τους, ίσως ξεκαθαριστεί τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Θα έχω συναντήσεις με τους ομολόγους μου. Ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση αναλόγως και θα λάβουμε απόφαση».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελληνοτουρκικά - Καλίν: «Αν οι ΗΠΑ μας βάλουν όρους για τα F-16 και δώσουν τα F-35 στην Ελλάδα, χάνουν την ουδετερότητά τους»"

Χατζηδάκης: «Αναδρομικά» €100 το μήνα για τις καθυστερημένες επικουρικές

Αναδρομικά 100 ευρώ το μήνα για κάθε μήνα καθυστέρησης θα λάβουν συνταξιούχοι των οποίων έχει εκδοθεί η κυρία σύνταξη αλλά όχι και η επικουρική εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση έως τον Ιούνιο 2022 αποκάλυψε ο Κωστής Χατζηδάκης στον ΣΚΑΪ.

Το μέτρο αφορά 80.000 δικαιούχους επικουρικής που μπορεί να περιμένουν για την απόδοση της σύνταξης τους ακόμα και από το 2016. Από αυτούς υπολογίζεται ότι οι μισοί θα λάβουν τη σύνταξη τους το έως το τέλος Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι θα λάβουν έως τις 15 Μαρτίου 100 ευρώ το μήνα για κάθε μήνα καθυστέρησης. 

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Χατζηδάκης: «Αναδρομικά» €100 το μήνα για τις καθυστερημένες επικουρικές"

Τσίπρας: Ζητάμε άμεση διάλυση της Βουλής και προσφυγή σε εκλογές – Θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία

Την άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, εντός τριών εβδομάδων το λιγότερο, όπως το Σύνταγμα ορίζει, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, με δηλώσεις του από το Ζάππειο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζητά «ο ελληνικός λαός να είναι αυτός που θα απαντήσει άμεσα, και όχι οι πιθανώς εκβιαζόμενοι βουλευτές της ΝΔ, στο κρίσιμο, στο υπαρξιακό ερώτημα που ετέθη προχθές στο κοινοβούλιο: Με τη δημοκρατία ή την εκτροπή».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «όσο ο κ. Μητσοτάκης θα αρνείται να πράξει το αυτονόητο, να προσφύγει στη κρίση του ελληνικού λαού για όσα εναντίον της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου διέπραξε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης της εκτροπής» και ότι, συνεπώς, «από εδώ και στο εξής, με εξαίρεση τη συμμετοχή μας για ευνόητους λόγους στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία των νεοναζί, -με εξαίρεση τη συμμετοχή μας σε αυτή τη διαδικασία αν υπάρξει νομοθετική διαδικασία για αυτό-, θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή».

Ειδικότερα, ασκώντας έντονη κριτική στον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «τα αδιάψευστα πλέον στοιχεία για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ με ευθύνη του πρωθυπουργού, παρακολουθήσεις που αφορούσαν τη στρατιωτική ηγεσία, υπουργούς, αρχηγό κόμματος, ευρωβουλευτές και δημοσιογράφους», καθώς και η εξέλιξη της συζήτησης στη Βουλή, «δημιουργούν νέα δεδομένα που κανείς πια δε δικαιούται να αγνοεί». Υποστήριξε ότι η συζήτηση και η κατάληξη της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς την κυβέρνηση, «πέραν της ενοχής του πρωθυπουργού αποκάλυψε ότι η διάβρωση των θεσμών της δημοκρατίας, αλλά και η παράλληλη και επικίνδυνη διάβρωση της κοινωνικής συνοχής, έχουν δυστυχώς προχωρήσει πολύ βαθιά».

Μίλησε για «κακοποίηση του κράτους δικαίου» που «έρχεται να επιβάλει και να καλύψει μια τεράστια αναδιανομή πλούτου υπέρ λίγων και ισχυρών και σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας», προσθέτοντας ότι «η αισχροκέρδεια, που κοστίζει δραματικά στα νοικοκυριά, νομιμοποιείται και προστατεύεται με τον πιο απροσχημάτιστο και προκλητικό τρόπο». Ανέφερε ότι «οι ισχυροί γίνονται ισχυρότεροι, τα ουρανοκατέβατα κέρδη γίνονται κανονικότητα, ενώ η κοινωνική πλειοψηφία, η μεσαία τάξη, οι εργαζόμενοι, ωθούνται στο περιθώριο της ανασφάλειας, της φτώχειας και της αγωνίας για το αύριο». Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η διαφθορά χαρακτηρίζει κάθε πράξη της, «όπως δείχνουν τα συνεχή σκάνδαλα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, το όργιο των απευθείας αναθέσεων, και οι τελευταίες θλιβερές αποκαλύψεις για διαπλοκή τομέων του κράτους ακόμα και με το οργανωμένο έγκλημα».

Ανέφερε ότι «ποτέ άλλοτε μια κυβερνητική πλειοψηφία δεν ήταν τόσο εκτεταμένα συνδεδεμένη με τόσο σοβαρές περιπτώσεις διαφθοράς. Ονόματα κυβερνητικών στελεχών, Πάτσης, Στάσης, Χειμάρας, Μαραβέγιας, Νικολάου, Πέτσας, είναι σήμερα συνώνυμα με μεγάλα κυβερνητικά σκάνδαλα».

Μιλώντας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων σημείωσε ότι η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πως «το δίκτυο των υποκλοπών που στήθηκε επιμελώς μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού, δεν ήταν μια αστοχία, ένα λάθος, μια τυχαία εξέλιξη», αλλά «ένα συνειδητό και πολύπλοκο σχέδιο που ήθελε να συμπληρώσει και να καλύψει τα δίκτυα της κλοπής και της διαφθοράς». Σχολίασε ότι «αυτός ο ζόφος των δικτύων της διαφθοράς και της ασέλγειας στο Κράτος Δικαίου είναι αυτό ακριβώς που από τη πρώτη στιγμή ονομάσαμε ‘καθεστώς Μητσοτάκη’».

Στο ίδιο πλαίσιο χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «καταχραστή της δημοκρατικής εξουσίας που του παραχώρησε ο ελληνικός λαός», «αποδεδειγμένα πια και με τη βούλα της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα ανεξάρτητης αρχής». Σχολίασε δε ότι είναι «αμετανόητος καταχραστής», «όπως απέδειξε η στάση του από την πρώτη μέρα που άρχισε να αποκαλύπτεται η δράση του παρακράτους». Διότι, συνέχισε, «οι αποδείξεις που η αρμόδια αρχή περισυνέλλεξε από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου, καθώς οι νομότυπες επισυνδέσεις αφορούσαν μονάχα σε περιπτώσεις στόχων που για κάποιο λόγο δεν ενεργοποιούσαν το κακόβουλο λογισμικό, δεν απαντούσαν στα μηνύματα-παγίδες που λάμβαναν στο κινητό τους. Και οι στόχοι ήταν δεκάδες». Είπε ότι «η ιδιωτική ζωή του πολίτη έγινε βορά ενός εγκληματικού δικτύου υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση του ίδιου του Πρωθυπουργού, με προφανή στόχο τον εκβιασμό, την διανομή των ιματίων του κράτους, τη χειραγώγηση των πολιτικών εξελίξεων, τη φαλκίδευση της λαϊκής βούλησης», ενώ σημείωσε ότι «η εθνική ασφάλεια, που συνεχώς επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης για να δικαιολογήσει τις τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες των τελευταίων τριών χρόνων, έγινε δυστυχώς και αυτή θύμα παιγνίων εξουσίας και χρήματος με μεθόδους μαφίας». Ανέφερε ότι ακολούθησε μια «πρωτοφανής επιχείρηση συγκάλυψης με κάθε μέσο, με ψέματα, με εκβιασμούς, με τρομοκράτηση, με χειραγώγηση της δικαιοσύνης, με επίκληση του απορρήτου, με δολοφονίες χαρακτήρα» και πως ήταν «τελευταίο σκαλοπάτι στη σκάλα του Κακού η προηγούμενη Παρασκευή». Είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να μετατρέψει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε όργανο αυτής της εκτροπής» και ότι «εξουδετέρωσε τη Βουλή και εκμηδένισε τον αναντικατάστατο ρόλο της στον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας και την προστασία των θεσμών και της δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «το θέαμα μιας πλειοψηφίας που ομόφωνα εγκρίνει την κατάχρηση εξουσίας από τον αρχηγό της, αποτελεί σήμα κινδύνου για κάθε δημοκράτη πολίτη», ότι «το θέαμα ‘στόχων’ της ΕΥΠ, που στηρίζουν στην ουσία την παρακολούθησή τους, παραμένουν στις θέσεις τους, συντάσσονται με τους αυτουργούς των υποκλοπών, παράγει αποτροπιασμό και πολιτική παρακμή». Τόνισε ότι «μια τέτοια κατάσταση σήψης και πολιτικής παρακμής, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από κανένα δημοκρατικό άνθρωπο».

Κατόπιν αυτών ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως ο μεγάλος κορμός της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας, δε θα νομιμοποιήσουμε αυτή τη πρωτοφανή εκτροπή, ακόμη και αν 156 βουλευτές της ΝΔ αποφάσισαν την περασμένη Παρασκευή να τη νομιμοποιήσουν». Πιο συγκεκριμένα είπε ότι «μετά τις αποκαλύψεις των αποδείξεων της εκτροπής, μετά την άρνηση του πρωθυπουργού να δώσει έστω και μια απάντηση στη Βουλή, αυτή η κυβέρνηση για εμάς και για κάθε δημοκρατικό πολίτη είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη, δε μπορεί να παραμείνει ούτε στιγμή παραπάνω και να ασκεί εξουσία, να αποφασίζει για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τον ελληνικό λαό». «Ζητάμε, συνεπώς, την άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, όπως το Σύνταγμα ορίζει, άμεσα, εντός τριών εβδομάδων το λιγότερο. Ζητάμε ο ελληνικός λαός να είναι αυτός που θα απαντήσει άμεσα, και όχι οι πιθανώς εκβιαζόμενοι βουλευτές της ΝΔ, στο κρίσιμο, στο υπαρξιακό ερώτημα που ετέθη προχθές στο κοινοβούλιο: Με τη δημοκρατία ή την εκτροπή».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας από το κοινοβούλιο στο λαό, τον ανώτατο κριτή. Γιατί στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» και δήλωσε ότι «όσο ο κ. Μητσοτάκης θα αρνείται να πράξει το αυτονόητο, να προσφύγει άμεσα στην κρίση του ελληνικού λαού για όσα εναντίον της δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου διέπραξε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μιας κυβέρνησης που αποδεδειγμένα πια είναι κυβέρνηση της εκτροπής». Σημείωσε ειδικότερα ότι «από εδώ και στο εξής, με εξαίρεση τη συμμετοχή μας για ευνόητους λόγους στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία των νεοναζί, -με εξαίρεση τη συμμετοχή μας σε αυτή τη διαδικασία αν υπάρξει νομοθετική διαδικασία για αυτό-, θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στη Βουλή».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημείωσε ότι «από σήμερα ξεκινάμε τη πορεία μας προς τον ελληνικό λαό γιατί μόνο αυτός μπορεί και έφτασε η ώρα να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και τη κοινωνική δικαιοσύνη».

Τέλος, κάλεσε όλα τα δημοκρατικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, «να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές και να δημιουργήσουν ένα συμπαγές τείχος προστασίας της δημοκρατίας». Κάλεσε «τους δημοκρατικούς πολίτες να πάρουν την υπόθεση της δημοκρατίας στα χέρια τους». «Με την πεποίθηση ότι η δημοκρατία υπάρχει και ζει όσο η υπεράσπισή της είναι υπόθεση του κάθε πολίτη ξεχωριστά», τόνισε καταληκτικά.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσίπρας: Ζητάμε άμεση διάλυση της Βουλής και προσφυγή σε εκλογές – Θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία"

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία λέει ξεκάθαρο «όχι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Την «ξεκάθαρη» άρνηση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Ούγγρο ομόλογό του.

«Αν μια μέρα η Σουηδία εκπληρώσει τα κριτήρια, καθόμαστε να το συζητήσουμε. Υπό αυτές όμως τις συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να πούμε “ναι” στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το λέμε ξεκάθαρα» είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διευκρίνισε ότι η Άγκυρα «δεν έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα με τη Φινλανδία. Όταν κοιτάμε τη Σουηδία, αυτές οι δραστηριότητες εξακολουθούν να αυξάνονται». 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τσαβούσογλου: Η Τουρκία λέει ξεκάθαρο «όχι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ"

ΕΣΑμεΑ: Χιλιάδες συνταξιούχοι με αναπηρία δεν πήραν αύξηση

Επιμένει η ΕΣΑμεΑ και ζητά για ακόμη μία φορά την προστασία της Πολιτείας και να δοθεί η αύξηση του 7,75% που δόθηκε στις συντάξεις και στους συνταξιούχους με αναπηρία που έχουν προσωπική διαφορά και ανεξαρτήτως αυτής.

Το ίδιο αίτημα είχε τεθεί και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας στις 9 Νοεμβρίου 2022.

Χιλιάδες συνταξιούχοι με αναπηρία δεν είδαν καμία αύξηση στη σύνταξή τους, επειδή αυτή απορροφήθηκε από την προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα, η σκληρή αδικία του νόμου Κατρούγκαλου να συνεχίζει να ισχύει.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά την αποκατάσταση αυτής της αδικίας με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, ώστε να χορηγηθεί η αύξηση του 7,75% και στους συνταξιούχους με αναπηρία ανεξαρτήτου προσωπικής διαφοράς, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το κύμα ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα μας, αλλά και το πρόσθετο κόστος διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή/και χρόνιας πάθησης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΣΑμεΑ: Χιλιάδες συνταξιούχοι με αναπηρία δεν πήραν αύξηση"

Ηλεκτρικό ρεύμα: Με εξοικονόμηση 15% οι επιδοτήσεις για μετά τις 500 κιλοβατώρες

Η μείωση έως 65% των τιμολογίων ηλεκτρισμού που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ενέργειας για το Φεβρουαρίου, φέρνει γενναίο ψαλίδι στις επιδοτήσεις για τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 40 €/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η στήριξη της πολιτείες θα ανέλθει στα 88 €/MWh.

Ως προς την ηλεκτρική Ενέργεια και την επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια, για όλους τους εμπορικούς καταναλωτές χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε επιδότηση που θα ανέλθει στα 20 €/MWh. Για δε τους αγρότες, στα 40 €/MWh. Η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά, εμπορικούς καταναλωτές και αγρότες τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 95 εκατ. ευρώ.

«Τηρούμε στο ακέραιο τη δέσμευσή μας και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους καταναλωτές, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και θωρακίζοντας την κοινωνία από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης» δήλωσε ο υπουργός.

Όπως είπε η Κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτα για 18ο μήνα την πολιτική στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. «Με αυτή την πολιτική μας επιλογή, καταφέραμε να απομακρύνουμε από την ελληνική κοινωνία τις τεράστιες δυσμενείς επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η κρίση στο βιοτικό επίπεδο και την καθημερινότητα των Ελλήνων».

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι σήμερα, βρισκόμαστε σε μια περίοδο δραστικής αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα και της υιοθέτησης ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιβολής πλαφόν στο Φυσικό Αέριο. «Αυτή η εξέλιξη δεν ήλθε τυχαία, ούτε από μόνη της. Θυμίζω ότι από τον Μάρτιο του 2022 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που πρότεινε την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου για να περιοριστεί η κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές».

Η κρίση, τόνισε αυτή την περίοδο έχει αμβλυνθεί, ωστόσο όμως, δεν έχει τελειώσει. Κι εμείς έχουμε δεσμευτεί απέναντι στις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ότι θα είμαστε δίπλα τους για όσο διάστημα διατηρηθεί η αστάθεια.

Ήμασταν δίπλα τους στα πολύ δύσκολα, τον περασμένο Αύγουστο, που διαθέσαμε 1,1 δισ. ευρώ. Ήμασταν δίπλα σε κάθε πολίτη τον περασμένο Σεπτέμβριο που διαθέσαμε 1,9 δισ. ευρώ. Στηρίξαμε την κοινωνία όλο αυτό το διάστημα που διαθέσαμε συνολικά ως τώρα 8,2 δισ. ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος. Το ίδιο δίπλα σε όλους θα είμαστε και τον Φεβρουάριο, που τα τιμολόγια των παρόχων είναι χαμηλότερα κατά 65% σε σχέση με τον προηγούμενο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηλεκτρικό ρεύμα: Με εξοικονόμηση 15% οι επιδοτήσεις για μετά τις 500 κιλοβατώρες"

Πτώση Φάντομ στην Ανδραβίδα: Η μοιραία στροφή και το βάθος της θάλασσας

Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του F-4 Φάντομ, Ευστάθιου Τσιτλακίδη στα νερά του Κυπαρισσιακού Κόλπου, όπου έπεσε το μοιραίο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι έρευνες μάλιστα, ενισχύθηκαν με την συμμετοχή ενός Sikorsky S-70, ενός super puma, αλλά και ενός ειδικού ρομπότ.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του F-4 Φάντομ, συνεχίζονται σε νερό και αέρα, ωστόσο στην περιοχή βρέχει από το πρωί, δυσχεραίνοντας την κατάσταση.

Η αιτία της πτώσης του F-4 ακόμα παραμένει ανοιχτή, με τον πιλότο του δεύτερου Phantom που πετούσε μαζί με το μοιραίο μαχητικό κατά τη διάρκεια της άσκησης, να αποκαλύπτει στο Star, τις συνθήκες της πτώσης του F-4.

Όπως δήλωσε, το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια μίας παρατεταμένης στροφής και τη στιγμή που πετούσαν σε ύψος 300 ποδών. «Γύρισα το κεφάλι μου να δω τον No2, αλλά δεν τον είδα. Ξανακοίταξα προς τα κάτω και είδα μια έκρηξη, μια φωτιά στη θάλασσα», δήλωσε ο πιλότος.

1.000 μέτρα το βάθος στο σημείο των ερευνών

Όλη την νύχτα έψαχναν οι αρχές τον Σμηναγό, αλλά οι έρευνες αποδείχτηκαν άκαρπες.

Στις έρευνες πλέον συμμετέχουν ένα Sikorsky S-70, ένα super puma, αλλά και ένα ειδικό ρομπότ που πηγαίνει μέχρι τα 100 μέτρα, ωστόσο όπως λένε οι ντόπιοι, το σημείο στο οποίο γίνονται οι έρευνες έχει τεράστιο βάθος που φτάνει στα 1.000 μέτρα. Γεγονός που δυσχεραίνει την εξέλιξη των ερευνών.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πτώση Φάντομ στην Ανδραβίδα: Η μοιραία στροφή και το βάθος της θάλασσας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news