facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Τόμσεν: Δεν ζητήσαμε εμείς λιτότητα - Απόφαση της κυβέρνησης το πλεόνασμα 3,5%

«Το ΔΝΤ δεν ζητάει περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα». Αυτός είναι ο τίτλος κειμένου γνώμης, που συνυπογράφουν οι Μορίς Όμπστφελντ και Πολ Τόμσεν και «ανέβηκε» στις 22:30 (ώρα Ελλάδος) στο μπλογκ που διατηρεί ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου στον επίσημο δικτυακό τόπο του ΔΝΤ.

Σε αυτό, οι συγγραφείς υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τους Ευρωπαίους εταίρους της σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2018, μολονότι το Ταμείο είχε προειδοποιήσει ότι δεν «βγαίνουν».

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ο τρέχων προϋπολογισμός, που έχει συμφωνηθεί, δεν είναι φιλικός προς την ανάοτυξη, ενώ καλούν την Ελλάδα να κάνει περισσότερα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη δομή των φόρων και των δαπανών της -δηλαδή, τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση εισπράττει τα έσοδά της και σε τι τα ξοδεύει.

«Ίσως, με Ηράκλεια προσπάθεια, η Ελλάδα θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να καταφέρει τις περικοπές δαπανών που χρειάζονται για να πετύχει ένα έλλειμμα 3,5% του ΑΕΠ. Όμως, η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί και δεν συμβαδίζει με τον φιλόδοξο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό στόχο της Ελλάδας. Η οικονομία της Ελλάδας χρειάζεται έναν εκτεταμένο εκσυγχρονισμό σε όλο της το φάσμα» υπογραμμίζουν οι Τόμσεν και Όμπστφελντ σε άλλο σημείο, ξεκαθαρίζοντας πως η προηγούμενη εμπειρία του Ταμείου από τη χώρα μας καθιστά ουσιαστικά ανέφικτα τα συμφωνηθέντα με τους Ευρωπαίους υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Αναλυτικά το κείμενο

Το ΔΝΤ δεν Ζητάει Περισσότερη Λιτότητα για την Ελλάδα

Από τον Mωρίς Όμπστφελντ και τον Πόουλ M. Τόμσεν

12 Δεκεμβρίου 2016

Η Ελλάδα βρίσκεται για μια ακόμη φορά στα πρωτοσέλιδα καθώς εντείνονται οι συζητήσεις για την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Δυστυχώς, οι συζητήσεις έχουν δημιουργήσει επίσης κάποια παραπληροφόρηση σχετικά με το ρόλο και τις απόψεις του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ επικρίνεται κυρίως ότι απαιτεί περισσότερη δημοσιονομική λιτότητα, και συγκεκριμένα ότι το θέτει σαν προϋπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους που χρειάζεται επειγόντως.

Αυτό δεν είναι αλήθεια και πρέπει να γίνουν διευκρινήσεις. Το ΔΝΤ δεν απαιτεί περισσότερη λιτότητα.

Αντίθετα, όταν η Ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΜΣ συμφώνησε με τους Ευρωπαίους εταίρους της να σπρώξει την Ελληνική οικονομία προς ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5 τοις εκατό μέχρι το 2018, προειδοποιήσαμε ότι αυτό θα δημιουργούσε έναν βαθμό λιτότητας που θα εμπόδιζε την εδραίωση της εκκολαπτόμενης ανάκαμψης. Προβλέψαμε ότι τα μέτρα του προγράμματος του ΕΜΣ θα απέδιδαν ένα πλεόνασμα μόλις 1,5 τοις εκατό του ΑΕΠ και αναφέραμε ότι αυτό θα μας αρκούσε για να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα. Δεν ζητήσαμε πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη μεγαλύτερου πλεονάσματος.

Όμως, αντίθετα προς τις συμβουλές μας, η Ελληνική Κυβέρνηση συμφώνησε με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να συμπιέσει περαιτέρω τις δαπάνες προσωρινά, αν χρειάζονταν για να διασφαλιστεί ότι το πλεόνασμα θα έφτανε στο 3,5 τοις εκατό του ΑΕΠ. Δεν έχουμε αλλάξει την άποψή μας ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα αυτή τη στιγμή.

Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι το ΔΝΤ είναι αυτό που ζητάει κάτι τέτοιο αντιστρέφει την αλήθεια.

Κάνοντας τον Ελληνικό προϋπολογισμό πιο φιλικό προς στην ανάπτυξη και πιο δίκαιο

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει περισσότερα πράγματα από δημοσιονομικής πλευράς. Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη να μεταρρυθμίσει τη δομή των φόρων και των δαπανών της –τον τρόπο δηλαδή που η κυβέρνηση εισπράττει τα έσοδά της και σε τι τα ξοδεύει- γιατί αμφότεροι οι τομείς είναι κατά πολύ μη-φιλικοί προς την ανάπτυξη και την «δικαιότητα».

Όμως ο σκοπός των μέτρων που ζητάμε δεν είναι για τη δημιουργία περισσότερης λιτότητας ή μεγαλύτερου πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αντιθέτως, οι ωφέλειες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν πλήρως για την αύξηση των δαπανών ή για την περικοπή φόρων ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη.

Κατά τη γνώμη μας, μεταρρυθμίσεις σαν αυτές που προτείνουμε είναι απαραίτητες: δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να φτάσει κοντά στη διατήρηση ακόμη και ενός ήπιου πρωτογενούς πλεονάσματος και στην επίτευξη του φιλόδοξου μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού στόχου της χωρίς τη ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Αυτό δεν πρέπει -και δεν μπορεί- να γίνει αυθημερόν, όμως είναι πολύ σημαντικό να υιοθετηθεί τώρα ένα σχέδιο για να δημιουργηθεί μια δομή στα οικονομικά του δημοσίου, η οποία μεσοπρόθεσμα είναι πιο φιλική προς την ανάπτυξη και πιο δίκαιη.

Γιατί δεν είναι φιλικός προς την ανάπτυξη ο τρέχων προϋπολογισμός που έχει συμφωνηθεί;

Αν και η Ελλάδα έχει αναλάβει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, το έχει κάνει ολοένα και περισσότερο χωρίς να αντιμετωπίζει δύο σημαντικά προβλήματα -ένα καθεστώς φορολογίας εισοδήματος που εξαιρεί πάνω από τα μισά νοικοκυριά από οποιαδήποτε υποχρέωση (ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι 8 τοις εκατό), και ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα που κοστίζει στον προϋπολογισμό σχεδόν 11 τοις εκατό του ΑΕΠ ετησίως (σε αντίθεση με τον μέσο όρο στην υπόλοιπη Ευρωζώνη που είναι 2¼ του ΑΕΠ). Αντί να αντιμετωπίσει αυτά τα δύσκολα προβλήματα, η Ελλάδα προχώρησε σε βαθιές περικοπές στις επενδύσεις και στις αποκαλούμενες διακριτικές δαπάνες.

Το έχει κάνει δε σε τέτοια έκταση που η φθίνουσα υποδομή εμποδίζει την ανάπτυξη, και η παροχή δημόσιων υπηρεσιών, όπως μεταφορές και ιατρική περίθαλψη, αντιμετωπίζει προβλήματα. Νομίζουμε ότι αυτές οι περικοπές έχουν ήδη πάει πολύ μακριά, όμως το πρόγραμμα του ΕΜΣ αναλαμβάνει ακόμη περισσότερες με την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5 του ΑΕΠ, που επιτυγχάνεται με περισσότερες περικοπές σε επενδύσεις και σε διακριτικές δαπάνες.

Ίσως, με Ηράκλεια προσπάθεια, η Ελλάδα θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να καταφέρει τις περικοπές δαπανών που χρειάζονται για να πετύχει ένα έλλειμμα 3,5 τοις εκατό του ΑΕΠ. Όμως, η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό δεν μπορεί να διατηρηθεί και δεν συμβαδίζει με τον φιλόδοξο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό στόχο της Ελλάδας.

Η οικονομία της Ελλάδας χρειάζεται έναν εκτεταμένο εκσυγχρονισμό σε όλο της το φάσμα. Πιο σημαντικά, η Ελλάδα δεν διαθέτει το είδος της αποζημίωσης της ανεργίας και άλλες καλά- στοχευμένες κοινωνικές παροχές που είναι συνηθισμένες σε άλλες χώρες της Ευρώπης, και που είναι πολύ σημαντικές για την ευρεία κοινωνική υποστήριξη σε μια σύγχρονη οικονομία προσανατολισμένη προς τις αγορές.

Ένα σχετικό παράδειγμα είναι η διστακτικότητα της κυβέρνησης να άρει τους περιορισμούς στις συλλογικές απολύσεις που είναι μια αναχρονιστική απαίτηση που απαιτεί προέγκριση και που δεν υπάρχει στις περισσότερες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Η διστακτικότητα της δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι περιορισμοί στις απολύσεις είναι καλή ιδέα αυτή καθαυτή, αλλά επειδή η Ελλάδα δεν διαθέτει επαρκή αποζημίωση της ανεργίας.

Αντί να παρέχει υποστήριξη σε απολυμένους εργαζόμενους, αντ’ αυτού η κυβέρνηση περιορίζει τη δυνατότητα των εταιρειών να τους απολύσει. Με απλά λόγια, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει την οικονομία της ενισχύοντας την χρηματοδότηση για υποδομές και για καλά- στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα ενώ παράλληλα απαλλάσσει πάνω από τα μισά νοικοκυριά από τη φορολογία εισοδήματος, και καταβάλλοντας δημόσιες συντάξεις στα επίπεδα των πλέον πλούσιων Ευρωπαϊκών χωρών.

Ένας δρόμος προς τα εμπρός όπου οι αριθμοί βγαίνουν

Ποιες είναι οι παράμετροι για μια ελάφρυνση του χρέους; Το χρέος της Ελλάδας είναι κατά πολύ μη βιώσιμο, και όσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, το χρέος δεν θα ξαναγίνει βιώσιμο χωρίς σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Παρόμοια, καμία ποσότητα ελάφρυνσης του χρέους δεν θα επιτρέψει την Ελλάδα να επιστρέψει σε δυνατή ανάκαμψη χωρίς μεταρρυθμίσεις. Όμως, εφόσον όσο πιο ψηλό το πρωτογενές πλεόνασμα που διατηρεί η Ελλάδα, τόσο πιο χαμηλό το ποσό της ελάφρυνσης του χρέους για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, το ερώτημα είναι πώς να κατανεμηθεί το βάρος μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Εμείς αναφέραμε ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, που χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της ελάφρυνσης του χρέους, να τεθεί στο 1,5 τοις εκατό του ΑΕΠ. Όμως, αναγνωρίζουμε ότι η διστακτικότητα των κρατών-μελών να το αποδεχτούν (καθώς και την πρόσθετη ανάγκη που προκύπτει για την ελάφρυνση του χρέους) στηρίζεται στο γεγονός ότι ορισμένα από αυτά τα κράτη θα πρέπει τα ίδια να έχουν πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα από αυτά που προτείνονται για την Ελλάδα, ενώ άλλα χορηγούν παροχές και φορολογικές απαλλαγές που είναι λιγότερο γενναιόδωρες από αυτές της Ελλάδας.

Η Ευρωζώνη δεν είμαι μια πλήρης πολιτική ένωση, και αντιλαμβανόμαστε ότι μια λύση θα πρέπει να είναι πολιτικά αποδεκτή από τα 19 κυρίαρχα κράτη-μέλη. Για το λόγο αυτό, ένας συμβιβασμός μεταξύ των Ελλήνων και των Ευρωπαίων εταίρων τους μπορεί να εμπεριέχει ένα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα για κάποιο διάστημα, αν και αυτό δεν θα ήταν η πρώτη μας επιλογή.

Όμως, ενώ βραχυπρόθεσμα μπορούμε να είμαστε ευέλικτοι για τον τρόπο κατανομής του βάρους μεταξύ των Ελλήνων και των Ευρωπαίων εταίρων τους, οι αριθμοί στη λύση πρέπει να βγαίνουν με τρόπο αξιόπιστο.

Έχοντας αναφέρει πιο πάνω ότι ακόμη και ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ δεν συμβαδίζει με ισχυρή ανάπτυξη χωρίς να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό, ώστε να γίνει ο προϋπολογισμός πιο φιλικός προς την ανάπτυξη και πιο δίκαιος, θα πρέπει να είναι εμφανές ότι το σπρώξιμο του προϋπολογισμού προς ένα πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ θα έχει ακόμη μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη.

Βραχυπρόθεσμα, θα μειώσει τη ζήτηση -για το λόγο αυτό δεν θα προτείναμε σε καμία περίπτωση να αυξηθεί το πλεόνασμα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ μέχρι να εδραιωθεί καλύτερα η ανάπτυξη.

Μεσοπρόθεσμα, θα επιβαρύνει την ανάπτυξη καθυστερώντας την έναρξη της απαραίτητης υλοποίησης ενός προϋπολογισμού που είναι πιο φιλικός προς την ανάπτυξη. Για το λόγο αυτό, μια ανοιχτή μακροπρόθεσμη δέσμευση για πολύ ψηλά πλεονάσματα απλά δεν είναι αξιόπιστη.

Επιπλέον, για λόγους αξιοπιστίας, είναι επίσης απαραίτητο να νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα που απαιτούνται για να σπρώξουν το πλεόνασμα πάνω από το 1,5% του ΑΕΠ για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για την πολιτική αποφασιστικότητα της Ελλάδας να ξεπεράσει την αντίσταση των κατεστημένων συμφερόντων που έχουν εμποδίσει την εφαρμογή του προγράμματος στο παρελθόν.

Εν κατακλείδι, το ΔΝΤ δεν είναι αυτό που απαιτεί περισσότερη λιτότητα, είτε τώρα, είτε σαν μέσο για να μειωθεί η ανάγκη για την ελάφρυνση του χρέους σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Για να είμαστε πιο ευθείς, αν η Ελλάδα συμφωνεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της για φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, μην κατακρίνετε το ΔΝΤ ότι αυτό επιμένει για λιτότητα όταν ζητάμε να δούμε τα μέτρα που απαιτούνται για να κάνουν τέτοιους στόχους αξιόπιστους.

Πώς να Καταστεί ο Ελληνικός Προϋπολογισμός πιο Φιλικός προς την Ανάπτυξη

Από τον Πόουλ Τόμσεν

Ο πρωταρχικός στόχος της συνεργασίας του ΔΝΤ με την Ελλάδα είναι να βοηθήσει τη χώρα να ξαναμπεί σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος του Ελληνικού λαού. Προς την κατεύθυνση αυτή, νομίζουμε ότι η τρέχουσα δομή του Ελληνικού προϋπολογισμού είναι ένας σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη. Ακόλουθα, παρέχουμε μια πιο λεπτομερή εξήγηση για το λόγο που ο Ελληνικός προϋπολογισμός στην τρέχουσα μορφή του δεν είναι φιλικός προς την ανάπτυξη, και γιατί η επίλυση αυτού του προβλήματος απαιτεί φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις. Στην προσπάθεια της να ενισχύσει τα έσοδα, η Ελλάδα ακολούθησε μια πολιτική επαναλαμβανόμενης αύξησης των φορολογικών συντελεστών αντί να διευρύνει τη φορολογική βάση. Αυτό δεν απέδωσε καρπούς. Μετά από χρόνια εφαρμογής αυτής της πολιτικής, το 2014 η Ελλάδα αντιμετώπισε αυξανόμενη αντίσταση από τους φορολογούμενους που ανάγκασε τις αρχές να εφαρμόσουν προγράμματα τμηματικής καταβολής και αναβολής φόρων, αν και η διάχυτη χρήση παρόμοιων προγραμμάτων –η Ελλάδα είχε έναν πολύ μεγάλο αριθμό 50 παρόμοιων προγραμμάτων μόνο στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης από το 2001- σημαίνει ότι αναπόφευκτα οι φορολογούμενοι τα βλέπουν σαν μια ντε φάκτο φορολογική διαγραφή. Αυτό είναι εμφανές από τις συσσωρευόμενες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές προς το δημόσιο, οι οποίες έχουν φτάσει στα 120 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 70 τοις εκατό του ΑΕΠ, με τους μισούς φορολογούμενους να έχουν καθυστερημένες πληρωμές, Πίνακας 1), και από τις σταθερά μειούμενες φορολογικές εισπράξεις παρά την έκτακτη βοήθεια που παρασχέθηκε στην Ελλάδα από διεθνείς οργανισμούς για την βελτίωση της φορολογικής διοίκησης (Πίνακας 2).

Γιατί ισχυριζόμαστε ότι η φορολογική βάση είναι κατά πολύ περιορισμένη; Το καθεστώς της φορολογίας του εισοδήματος είναι ένα καλό παράδειγμα. Η Ελλάδα παρέχει εξαιρετικά γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις, οι οποίες επιτρέπουν πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος (Πίνακας 3). Αντίθετα, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία μόνο το 5 και το 6 τοις εκατό αντίστοιχα της 2 φορολογικής βάσης εξαιρείται (ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρωζώνης είναι περίπου 8 τοις εκατό). Σε ονομαστικούς όρους, το αφορολόγητο όριο των 8.750 ευρώ είναι ανάμεσα στα πιο υψηλά της Ευρωζώνης, υψηλότερο και από αυτά της Γερμανίας, της Ιταλίας ή της Ισπανίας. Αυτό συνεπάγεται επίσης ότι η φορολογία είναι εξαιρετικά ασύμμετρη στην Ελλάδα, με το υψηλότερο δεκατημόριο των μισθωτών να αναλογεί σχεδόν στο 60 τοις εκατό των εσόδων από τη φορολογία του εισοδήματος. Είναι όντως αλήθεια ότι αυτοί που κερδίζουν περισσότερα θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο. Όμως οι εξαιρετικά γενναιόδωρες εξαιρέσεις της μεσαίας τάξης που ισχύουν στην Ελλάδα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με επιχειρήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ορθότητας.

Οι γενικές εξαιρέσεις δεν είναι ούτε κοινωνικά δίκαιες ούτε ορθές γιατί εμποδίζουν την Ελλάδα να συγκεντρώσει τα έσοδα που χρειάζεται για να πληρώσει καλά- στοχευμένες παροχές που είναι συνηθισμένες στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως για την πρόνοια και την ανεργία. Κατά την άποψη μας, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη μείωση των υψηλών οριακών φορολογικών συντελεστών. Επιπλέον, η εξάρτηση των Ελληνικών αρχών από τη συμπίεση των διακριτικών δαπανών δεν είναι αξιόπιστη. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια οι δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες έχουν περικοπεί δραματικά και σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα τώρα έχουν φτάσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (Πίνακας 4). Όντως, πιστεύουμε ότι αυτή η συμπίεση δεν μπορεί να διατηρηθεί, όπως άλλωστε φαίνεται και από τα παράπονα ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν χωρίς σύριγγες, τα λεωφορεία είναι ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, κλπ. Εξαιτίας λοιπόν αυτής της κατάστασης, το θεωρούμε κατά πολύ αβάσιμο και ανεπιθύμητο να μειωθούν περαιτέρω οι διακριτικές δαπάνες κατά 2 τοις εκατό το ΑΕΠ μέχρι το 2018, όπως προσδοκούν οι αρχές. Χωρίς υποκείμενες μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα, η στόχευση παρόμοιας συμπίεσης συνεπάγεται μια ακόμη πιο σοβαρή δυσλειτουργία στην παροχή βασικών δημόσιων υπηρεσιών, δεν είναι αξιόπιστη και δεν μπορεί να υποστηριχθεί από μια διευθέτηση του ΔΝΤ. 3 Ταυτόχρονα, καθώς οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες συμπιέζονται σε μη βιώσιμα επίπεδα, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες παραμένουν δυσβάσταχτες. Η Ελλάδα κατά μέσο όρο καταβάλει ονομαστικές δημόσιες συντάξεις που είναι παρόμοιες με αυτές της Γερμανίας παρά το γεγονός ότι έχει πολύ χαμηλότερη παραγωγικότητα. Αυτό το καταφέρνει μόνο με δημοσιονομικές μεταβιβάσεις στο σύστημα που είναι τετραπλάσιες από αυτές του μέσου όρου της Ευρωζώνης (Πίνακας 5).

Παρ’ όλα αυτά, η αντιμετώπιση των συντάξεων έχει αποδειχτεί εξαιρετικά δύσκολη. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπάθησαν να μεταρρυθμίσουν το σύστημα αλλά αντιμετώπισαν δικαστικές αποφάσεις που τις σταμάτησαν, καθώς και άλλα εμπόδια. Αν και η τρέχουσα κυβέρνηση έχει ανανεώσει τις προσπάθειες στον τομέα αυτό, η πρόσφατη μεταρρύθμιση που στοχεύει στη μείωση των δημοσιονομικών μεταβιβάσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα κατά περίπου 1 τοις εκατό του ΑΕΠ, απέχει κατά πολύ από την αντιμετώπιση της κλίμακας του προβλήματος (έλλειμα σχεδόν 11 τοις εκατό του ΑΕΠ). . Όπως και με το φορολογικό σύστημα, η διατήρηση τόσο υψηλών συντάξεων με την παράλληλη άρνηση πρόσβασης του πληθυσμού σε βασικές κοινωνικές παροχές δεν είναι ούτε δίκαιη, ούτε κοινωνικά βιώσιμη. Υπάρχουν συχνοί ισχυρισμοί ότι στην Ελλάδα οι συντάξεις πρέπει να παραμείνουν υψηλές γιατί δεν προστατεύουν μόνο το εισόδημα στις μεγάλες ηλικίες, αλλά λειτουργούν επίσης σαν ανεπίσημο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας.

Όμως, είναι σαφές ότι οι συντάξεις δεν είναι υποκαθιστούν ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας γιατί αυτή η ειδική διευθέτηση δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την αύξηση της φτώχειας στις πλέον ευαίσθητες ομάδες. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι υψηλές συντάξεις είχαν αντίθετα αποτελέσματα αποτελώντας μια σιωπηρή μεταβίβαση από τα πιο ευαίσθητα μέλη του πληθυσμού εργασιακής ηλικίας στους πιο ηλικιωμένους Έλληνες. Το ποσοστό της φτώχειας στον πληθυσμό εργασιακής ηλικίας, ιδιαίτερα στους άνεργους, αυξάνεται δραματικά από το 2010, ενώ οι συνταξιούχοι είχαν μια αντίστοιχη μεγάλη μείωση των επιπέδων φτώχειας (Πίνακας 6).

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, οι αρχές πρέπει να μειώσουν περαιτέρω τις τρέχουσες συντάξεις και να αυξήσουν τις δαπάνες σε ένα σύγχρονο και καλά-στοχευμένο σύστημα πρόνοιας για να προστατέψουν αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Πρέπει να γίνουν περισσότερες δαπάνες σε άλλες ουσιαστικές δημόσιες υπηρεσίες καθώς και σε σημαντικές δημόσιες επενδύσεις. Η εκλογίκευση των τρεχουσών συνταξιοδοτικών παροχών θα εξασφαλίσει επίσης μια πιο δίκαιη κατανομή του βάρους του κόστους της μεταρρύθμισης μεταξύ των γενεών.

Οι συγγραφείς

Ο Μωρίς Όμπστφελντ είναι ο Οικονομικός Σύμβουλος και Διευθυντής Έρευνας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τελώντας σε άδεια από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϋ. Στο Μπέρκλεϋ είναι Καθηγητής Οικονομικών και πρώην Πρόεδρος του Οικονομικού Τμήματος (1998-2001). Ξεκίνησε στο Μπέρκλεϋ το 1991 σαν καθηγητής, μετά τον διορισμό του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια (1979-1986) και στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (1986-1989), και σαν επισκέπτης καθηγητής στο Χάρβαρντ (1989-1990). Απέκτησε το Διδακτορικό του στα Οικονομικά το 1979 στο ΜΙΤ αφού φοίτησε 4 iMFdirect blog home: http://blog-imfdirect.imf.org/ στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (πτυχίο το 1979) και στο King’s College του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ (μεταπτυχιακό 1974).

Από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι τον Αύγουστο του 2015, ο Δρ. Όμπστφελντ υπηρέτησε σαν μέλος στο Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων του Προέδρου Ομπάμα. Προηγουμένως (2002- 2014) υπήρξε επίτιμος σύμβουλος στο Ινστιτούτο Νομισματικών και Οικονομικών Σπουδών της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Είναι μέλος της Οικονομετρικής Εταιρείας και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών. Οι τιμητικές διακρίσεις του Δρ. Όμπστφελντ περιλαμβάνουν το Βραβείο Tjalling Koopmans Asset από το Πανεπιστήμιο Tilburg, το Βραβείο John von Neumann του Κολλεγίου Προηγμένων Επιστημών Rajk Laszlo (Βουδαπέστη), και το Βραβείο Bernhard Harms του Ινστιτούτου του Κιέλου. Έχει κάνει διακεκριμένες διαλέξεις, όπως την ετήσια διάλεξη Richard T. Ely στην Αμερικανική Οικονομική Εταιρεία, τη διάλεξη L. K. Jha Memorial Lecture της Τράπεζας Αποθεμάτων της Ινδίας, και τη διάλεξη Frank Graham Memorial Lecture στο Πρίνστον.

Ο Δρ. Όμπστφελντ υπηρέτησε στην Εκτελεστική Επιτροπή και σαν Αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Οικονομικής Εταιρείας. Υπήρξε σύμβουλος και έχει διδάξει στο ΔΝΤ, καθώς και σε πολλές κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο. Έχει συγγράψει επίσης δύο κορυφαία συγγράμματα με θέμα τα διεθνή οικονομικά, «Διεθνή Οικονομικά» (10η έκδοση, 2014, μαζί με τον Πωλ Κρούγκμαν και τον Μάρκ Μέλιτζ), και «Θεμέλια Διεθνών Μακροοικονομικών» (1996, μαζί με τον Κέννεθ Ρογκόφ), καθώς και πάνω από 100 ερευνητικά άρθρα με θέμα τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τις διεθνείς οικονομικές κρίσεις, τις παγκόσμιες κεφαλαιακές αγορές, και τη νομισματική πολιτική.

Ο Πόουλ Μ. Τόμσεν είναι Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ. Είναι επικεφαλής των προγραμμάτων του ΔΝΤ για την Ελλάδα και την Πορτογαλία και επιβλέπει επίσης τις εργασίες ομάδων άλλων κρατών, περιλαμβανομένης της Ισλανδίας, της Ρουμανίας και της Ουκρανίας. Στη δεκαετία το 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο κύριος Τόμσεν απέκτησε ευρείες γνώσεις για τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης μέσα από πολλαπλές αποστολές στην περιοχή, σε θέσεις όπως Ανώτερος Μόνιμος Εκπρόσωπος και Επικεφαλής του Γραφείου του Ταμείου στη Μόσχα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τόμσεν: Δεν ζητήσαμε εμείς λιτότητα - Απόφαση της κυβέρνησης το πλεόνασμα 3,5%"

WSJ: Προς νέα κρίση οδεύει η Ελλάδα - Ο Τσίπρας σκέφτεται το ενδεχόμενο εκλογών

Μετά από ένα χρόνο σχετικής ηρεμίας, η ελληνική κρίση πλησιάζει σε πιθανό οριακό σημείο, καθώς μία κυβέρνηση με φθίνουσα πολιτική αντοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με την άκαμπτη στάση και τις απαιτήσεις των δανειστών, γράφει σε σημερινό της άρθρο η Wall Street Journal.

Όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το 2017, έχοντας χάσει την ελπίδα να κερδίσει παραχωρήσεις εκ μέρους της ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την ελάφρυνση χρέους και τη λιτότητα.

Το δημοσίευμα μεταδίδει τα σχόλια Ελλήνων αξιωματούχων ότι δεν υπάρχει απόφαση για εκλογές, όπως και ότι θα επανεξετάσουν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο, αφού πρώτα πιέσουν εκ νέου τους δανειστές να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία.

«Οι εκλογές θα επέτρεπαν στον ΣΥΡΙΖΑ να αποδράσει από τις πιέσεις ενός αντιδημοφιλούς προγράμματος διάσωσης, του οποίου τα μαθηματικά έριξαν τελικά κάθε ελληνική κυβέρνηση από το ξεκίνημα της κρίσης το 2009. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και οι προκάτοχοί του, πασχίζει για να πετύχει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, σε μία τραυματισμένη από την ύφεση και κουρασμένη από τη λιτότητα χώρα», αναφέρει η Wall Street Journal.

Τυχόν αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης το 2017 θα αποτελούσε μία ακόμη δοκιμασία για τη συνοχή της ΕΕ, που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των ευρωσκεπτικιστών λαϊκιστών σε μία σειρά κρίσιμων εκλογών την επόμενη χρονιά, τονίζει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ελάχιστη όρεξη για νέο ελληνικό δράμα. Το ίδιο ελάχιστη είναι όμως και η προθυμία προκειμένου να αποφευχθεί αυτό.

«Ο στριμωγμένος κ. Τσίπρας, που αναμένεται να έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας τις επόμενες ημέρες, εξέπληξε τους Έλληνες και τους δανειστές την προηγούμενη εβδομάδα με δημοσιονομικά δώρα που θεωρούνται ευρέως ως προετοιμασία για την επιλογή των εκλογών. Υποσχέθηκε σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους ένα χριστουγεννιάτικο δώρο ύψους 300-800 ευρώ. Επίσης ανέστειλε την προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που έχουν υποδεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι θα εξετάσουν αν οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα συμβαδίζουν με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας», σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι πρόωρες εκλογές θα οδηγούσαν σε ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και σε σχηματισμό κυβέρνησης από τη ΝΔ, παραδέχθηκαν στην WSJ κομματικά στελέχη. Όπως τόνισαν, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ σε πιθανές εκλογές θα ήταν να αποφύγει την συντριπτική ήττα, έναν κίνδυνο που θεωρούν πιθανό αν συνεχίσουν για καιρό χωρίς υποχωρήσεις από τους δανειστές.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "WSJ: Προς νέα κρίση οδεύει η Ελλάδα - Ο Τσίπρας σκέφτεται το ενδεχόμενο εκλογών"

Spiegel: Η Frontex στα ελληνικά σύνορα -Για να εγκλωβιστούν οι πρόσφυγες που απειλεί να στείλει ο Ερντογάν

Η απειλή του Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ανοίξει τις «πύλες» της Τουρκίας και θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες, οδηγεί την ΕΕ σε ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν στην Ελλάδα και δεν θα προχωρήσουν προς την κεντρική Ευρώπη.

Πληροφορίες του Spiegel αναφέρουν ότι η Frontex σχεδιάζει να στείλει δύναμή της που θα επιτηρεί τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Το γερμανικό περιοδικό, στη διαδικτυακή έκδοσή του, σημειώνει ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει τέτοια δράση η Frontex από τη στιγμή που ξέσπασε η προσφυγική κρίση.

Εκτιμάται ότι περίπου 60 άνθρωποι της Frontex θα σταλούν εκεί, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Ελληνες αξιωματούχοι ασφάλειας, τους οποίους επικαλείται το Spiegel, αναφέρουν ότι το βήμα αυτό είναι μία απάντηση της ΕΕ στην αυξανόμενη ανησυχία ότι οι Τούρκοι μπορεί να στείλουν ξανά δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στη βαλκανική διαδρομή.

Για αυτό σχεδιάζονται δύο αποστολές της Frontex. Η πρώτη θα επικεντρωθεί στον έλεγχο διαβατηρίων στα επίσημα συνοριακά περάσματα και η δεύτερη θα περιπολεί τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, προκειμένου να αποτρέπεται η παράνομη διέλευσή τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Frontex και της ελληνικής αστυνομίας επιθεώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα την περιοχή αυτών των επιχειρήσεων. Το αρχηγείο θα είναι στο Κιλκίς και μία δεύτερη βάση στους Ευζώνους.

Εσωτερικό έγγραφο της αστυνομίας, σύμφωνα με το Spiegel, δείχνει ότι η ανάπτυξη των δυνάμεων της Frontex μπορεί να επεκταθεί και στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Εως τώρα, οι άνθρωποι της Frontex στα βόρεια ελληνικά σύνορα απλά καταγράφουν τους πρόσφυγες, σημειώνει το δημοσίευμα, που θυμίζει ότι το 2015 η Ελλάδα αρνούνταν να επιτρέψει στην Frontex να αναπτυχθεί στα βόρεια σύνορα.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Η Frontex στα ελληνικά σύνορα -Για να εγκλωβιστούν οι πρόσφυγες που απειλεί να στείλει ο Ερντογάν "

Συνελήφθη η 43χρονη που είχε αποδράσει «σπάζοντας» το βραχιολάκι

Συνελήφθη στην Κηφισιά η 43χρονη που είχε αποδράσει στις 19 Νοεμβρίου από την περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας σπάζοντας το ηλεκτρονικό βραχιόλι, με το οποίο είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

Η 43χρονη κατηγορείται, από κοινού με άλλα 18 άτομα, για εμπλοκή σε μεγάλη υπεξαίρεση και κατάχρηση σε βάρος του Δημοσίου, λαθρεμπόριο και ξέπλυμα χρήματος.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και επιτήρηση με βραχιολάκι, μέτρο που ανανενώθηκε πρόσφατα για άλλους έξι μήνες.

Μαζί με τη 43χρονη συνελήφθη και ο 37χρονος σύζυγός της, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τα ίδια αδικήματα που κατηγορείται και η 43χρονη, καθώς και για σωρεία άλλων διωκτικών εγγράφων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη η 43χρονη που είχε αποδράσει «σπάζοντας» το βραχιολάκι"

Κατά του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων τάχθηκε ο εισηγητής στον Άρειο Πάγο

Κατά του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων τάχθηκε ο εισηγητής, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στον Άρειο Πάγο, ζητώντας να κριθεί ανυπόστατος ο γάμος του ομόφυλου ζευγαριού στην Τήλο, στις αρχές Ιουνίου του 2008.

Ο αρεοπαγίτης εισηγητής τόνισε ότι δεν είναι νοητός ο γάμος των δύο ομοφυλόφιλων ανδρών, συμφωνώντας με την απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου που είχε κρίνει μη νόμιμο (ανυπόστατο) τον γάμο αυτό. Κατά της εφετειακής απόφασης άσκησε αναίρεση το ομόφυλο ζευγάρι η οποία συζητήθηκε στο Πολιτικό Τμήμα του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου.

Ο αρεοπαγίτης εισηγητής της υπόθεσης υποστήριξε ότι από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και από την ισχύουσα νομοθεσία δεν είναι επιτρεπτός ο πολιτικός γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Επικαλέστηκε μάλιστα σειρά λόγων μεταξύ των οποίων:

1) υπό το νομικό καθεστώς του Αστικού Κώδικα (Α.Κ.), θεωρείται αυτονόητη η διαφορετικότητα των φύλλων των νεονύμφων και ο Α.Κ. αντιλαμβάνεται το γάμο μόνο μεταξύ ετεροφύλων. Η δε αναφορά των διατάξεων του Α.Κ. πλέον, σε «συζύγους» και «μελονύμφους», ουδόλως οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έγινε για να καταδείξει ότι εφεξής «αναγνωρίζει» πολιτικό γάμο και μεταξύ ομοφύλων, αλλά μάλλον ότι υιοθετήθηκε αυτή η φρασεολογία για λόγους νομοτεχνικούς,

2) από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ΔΣΑΠΑ), δεν συνάγεται καταλυτικό επιχείρημα υπέρ της αναγνώρισης πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων, αφού και εκεί διακρίνονται τα δύο φύλα.

Τέλος, ο εισηγητής επισήμανε ότι κατόπιν όλων αυτών είναι αναγκαία η θέσπιση με ρητή νομοθετική διάταξη του γάμου μεταξύ ομοφύλων.

Ο Άρειος Πάγος επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του το ερχόμενο έτος.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατά του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφύλων τάχθηκε ο εισηγητής στον Άρειο Πάγο"

Ολες οι αλλαγές σε συντάξεις και εισφορές μισθωτών

Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται το 2017 η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μέσω της οποίας οι νέες συντάξεις για όλους τους μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του νέου έτους εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες έως και κατά 30%. Ανατροπές, παράλληλα, «κρύβει» ο νόμος Κατρούγκαλου και στο πεδίο των εισφορών.

Στο επίπεδο των συντάξεων, όσοι μισθωτοί αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2017 θα υποστούν μειώσεις από 10% έως 30% σε σχέση με τη σύνταξη που θα δικαιούνταν εάν αποχωρούσαν από την εργασία τους ένα χρόνο πριν, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι το νέο... ρετιρέ των συντάξεων χτίζεται κάπου κοντά στα 1.000 ευρώ.

Ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει ρητά ότι όσοι αποχωρήσουν από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα λάβουν ως κύρια σύνταξη το άθροισμα δύο ποσών. Της Εθνικής Σύνταξης που ορίστηκε στα 384 ευρώ για 20ετή ασφάλιση και πάνω (μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος που υπολείπεται μέχρι την 15ετία) και της ανταποδοτικής σύνταξης που υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά και νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης.

Η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος που θα οριστικοποιεί τις λεπτομέρειες του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων δεν έχει εκδοθεί ακόμη, καθώς δεν έχει οριστεί ο συντελεστής της ετήσιας μεταβολής μισθών από το 2002 μέχρι σήμερα. Οι ειδικοί πάντως εκτιμούν ότι ο νέος τύπος που θα ισχύσει οδηγεί μεγάλες κατηγορίες νέων συνταξιούχων σε απώλειες που κυμαίνονται μεταξύ 10% έως 30%.

Και σημειώνουν πως τις μεγαλύτερες απώλειες θα καταγράψουν δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες που φεύγουν με περισσότερα από 25 χρόνια ασφάλισης (απώλειες 10%-30%), υψηλόμισθοι του ΙΚΑ που φεύγουν με πολλά έτη ασφάλισης (απώλειες 5%-30%) και ελευθεροεπαγγελματίες (ΟΑΕΕ) με εισφορές σε υψηλές κατηγορίες που φεύγουν με 35ετία και άνω (απώλειες 5%-20%).

Στον αντίποδα, θα ευνοηθούν όσοι θα αποχωρήσουν με χαμηλές συντάξιμες αποδοχές (700-1.000 ευρώ) και πολλά έτη ασφάλισης (35ετία και άνω) καθώς και όσοι θα αποχωρήσουν με 20-25 έτη ασφάλισης, με χαμηλές συντάξιμες αποδοχές και μετά τα 67.

Οι εισφορές

Το νομοσχέδιο που συζητείται από σήμερα στη Βουλή, προβλέπει ότι όσοι έχουν καταβάλλει αυξημένες εισφορές (πάνω από τον γενικό κανόνα του 20%, π.χ.) και ταυτόχρονα έχουν εξαιρεθεί από τον μηχανισμό του 2015 αύξησης των ορίων ηλικίας - δηλαδή οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά, οι μητέρες και χήροι πατέρες ανίκανων τέκνων, οι ασφαλισμένοι σε ειδικές κατηγορίες λόγω χρόνιων ή ειδικών παθήσεων κ.α. - χάνουν την προσαύξηση της σύνταξης που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου (ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς).

Επίσης, προβλέπεται ότι για τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων θα ληφθεί υπόψη και η διάταξη για προσαύξηση της σύνταξης (ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς) όσων έχουν καταβάλλει αυξημένες εισφορές (ΔΕΚΟ, Τράπεζες, μονοσυνταξιούχοι ΤΣΑΥ, ειδικός λογαριασμός ΤΣΜΕΔΕ κ.α).

Οι αλλαγές

Στο πεδίο των εισφορών, μεγάλοι χαμένοι αναδεικνύονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς από 1/1/2017 που ενεργοποιείται ο νόμος Κατρούγκαλου, οι κρατήσεις για την κύρια σύνταξη θα γίνονται πλέον επί του συνόλου των αποδοχών που λαμβάνει ο υπάλληλος και όχι επί των αποδοχών του Οκτωβρίου 2011 όπως συμβαίνει μέχρι την 31/12/2016.

Αναλυτικά, με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης και την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους μισθωτούς, σύμφωνα με την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η κράτηση για την κύρια σύνταξη που για τον εργαζόμενο αντιστοιχεί σε 6,67% (από συνολικά 20% για εργοδότη και εργαζόμενο) επιβάλλεται πλέον στο σύνολο των αποδοχών όπως αυτές ορίστηκαν από το νέο μισθολόγιο του ν. 4354/2016.



Κατά συνέπεια προκύπτουν διαφορές στην καταβολή των εισφορών και στις καθαρές αποδοχές. Μεγάλοι χαμένοι από τις αλλαγές είναι οι υπάλληλοι κατηγοριών Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ειδικά όσοι έχουν και αρκετά χρόνια υπηρεσίας. Σε αυτούς η καθαρή απώλεια ξεκινά από λίγα ευρώ και μπορεί να αγγίξει τα 30 ευρώ το μήνα.

Ωφελημένοι από τις νέες κρατήσεις εκτιμάται ότι θα είναι οι υπάλληλοι κατηγοριών Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι ενδέχεται να δουν αύξηση στο καθαρό τους μισθό από 1 μέχρι και 20 ευρώ.

Σταδιακή μείωση των εισφορών για τους ασφαλισμένους στα Ειδικά Ταμεία έρχεται με το νέο σύστημα από 1/1/2017, ώστε να φτάσουν να πληρώνουν 20% για σύνταξη (13,33% εργοδότης και 6,67% εργαζόμενος) όπως όλοι οι υπόλοιποι μισθωτοί, έως το 2020. Ευνοημένοι θεωρούνται οι μισθωτοί των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ και πλέον θα ανήκουν στον ΕΦΚΑ, που πληρώνουν εισφορές έως και 28% και εντός τετραετίας θα πρέπει να καταβάλλουν 20%.

Βάσει του νομοσχεδίου σκούπα που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, οι δημοσιογράφοι – ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, θα πληρώνουν από 1η Ιανουαρίου 2017 εισφορές για κύρια ασφάλιση της τάξης των 6,6%. Οι εργοδότες, για τον Δεκέμβριο του 2016 θα καταβάλλουν εισφορά 7,5%, ενώ από 1/1/2017 οι εισφορές τους θα αυξηθούν περίπου κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

«Τα μπλοκάκια»

Δραματικές αλλαγές φέρνει το νέο έτος και στους μισθωτούς που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και δύο φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και στους μισθωτούς που συνδέονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας και ταυτόχρονα αυτοαπασχολούνται.

Οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη εκδοθεί και κανείς δεν γνωρίζει το ύψος της εισφοράς, το ποσό επί της οποίες θα επιβάλλεται αυτή αλλά και το πως θα καθορίζεται ο ασφαλιστικός χρόνος. Ο νόμος ορίζει ότι όσοι αμείβονται μόνο με δελτίο παροχής και απασχολούνται σε έως και δύο εργοδότες, ο νόμος ορίζει ότι θα ασφαλίζονται ως μισθωτοί, δηλαδή το 13,67% θα το πληρώνει ο εργοδότης.

Διπλή επιβάρυνση θα υποστούν από την 1/1/2017 και οι μισθωτοί που έχουν και “μπλοκάκι” αφενός διότι οι ατομικές τους εισφορές όπως και των ελευθέρων επαγγελματιών (επιτηδευματίες, έμποροι, βιοτέχνες) θα υπολογίζονται με το 26,95% του φορολογητέου εισοδήματός τους και αφετέρου διότι θα εξακολουθούν να πληρώνουν εισφορά και για σύνταξη και για ασθένεια για την απασχόλησή τους ως μισθωτοί.

Στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θεσπίζεται ελάχιστο πλαφόν για τις εισφορές μισθωτών πλήρους απασχόλησης με βάση τον κατώτατο μισθό (586 ευρώ). Εάν η διάταξη δεν αλλάξει, θίγει τους νέους κάτω των 25 ετών που εργάζονται με πλήρη απασχόληση και λαμβάνουν μεικτό μισθό 510 ευρώ.

Ωστόσο από το υπουργείο διαβεβαιώνουν πως θα υπάρξει νομοτεχνική διόρθωση, καθώς στόχος της ρύθμισης είναι να προβλεφθεί πως τα 586 είναι το ελάχιστο ποσό βάσει του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές για τους πλήρως απασχολούμενους, ενώ οι μερικώς απασχολούμενοι θα πληρώνουν επί του εκάστοτε μισθού τους.

Διευκρινίσεις δίνονται και για τους ελευθεροεπαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους με πολύ μικρό εισόδημα ή ζημιές οι οποίοι έχουν και μισθωτή εργασία με μερική απασχόληση, καθώς προβλέπεται ότι από το ελάχιστο πλαφόν υπολογισμού των εισφορών (586 ευρώ το μήνα) θα αφαιρείται το ύψος των αποδοχών από την μερική απασχόληση.

Παράλληλα, ορίζεται μεταβατική περίοδος για τις εισφορές των ναυτικών. Ο νέος τρόπος που ορίζει ο νόμος 4387 (υπολογισμός επί του βασικού μισθού που δεν μπορεί να είναι κατώτερος από τον προβλεπόμενο στην τελευταία συλλογική σύμβαση) θα εφαρμόζεται για ναυτολόγια από 1/7/2017 και μετά.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολες οι αλλαγές σε συντάξεις και εισφορές μισθωτών"

Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έδωσε το απαιτούμενο πράσινο φως στη σύνθεση της κυβέρνησης που του παρουσίασε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, ο Πάολο Τζεντιλόνι. Η διαδικασία της ορκωμοσίας ξεκίνησε λίγη ώρα αργότερα.

Σε ότι αφορά τις θέσεις-κλειδιά: το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Αντζελίνο Αλφάνο (γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς, πρώην επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών), ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών τοποθετείται ο κεντροαριστερός Μάρκο Μινίτι και υπουργός οικονομικών παραμένει ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Οι ομοιότητες με την κυβέρνηση Ρέντσι είναι πολλές: ο Κάρλο Καλέντα παραμένει στο υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, η Μαριάνα Μαντία στην Δημόσια Διοίκηση, ο Αντρέα Ορλάντο διατηρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η Μαρία Έλενα Μπόσκι, πρώην υπουργός Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων, μετά την απόρριψη της συνταγματικής αναθεώρησης αναλαμβάνει υφυπουργός προεδρίας.

«Θα συνεχισθεί το έργο της κυβέρνησης Ρέντσι και θα διευκολυνθεί ο διάλογος των κοινοβουλευτικών δυνάμεων για τον νέο εκλογικό νόμο. Δεν αγνοούμε τις κοινωνικές δυσκολίες, ιδίως για την μέση αστική τάξη και για τον Νότο της χώρας, όπου η ανεργία είναι ένα πρόβλημα που έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις», τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι.
«Στην Ευρώπη η Ιταλία δίνει μάχη για μια κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό και για μια οικονομική πολιτική προσανατολισμένη στην ανάπτυξη. Θα καταβάλλω συνεχείς προσπάθειες για αυτά τα δυο θέματα», πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι, ο οποίος, πάντως, «γνωρίζει ότι υπάρχουν δυσκολίες, ιδίως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα».

Μένει να διαπιστωθεί αν η ομάδα των δεκαοκτώ γερουσιαστών που στο παρελθόν ανήκαν στα κόμματα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Μάριο Μόντι θα αρνηθούν όντως, όπως δήλωσαν νωρίτερα, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση, η πλειοψηφία της κυβέρνησης Τζεντιλόνι στην γερουσία θα ήταν οριακή, ίσως και μιας μόνον ψήφου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία"

Από 15/12 η καταβολή Δωροσήμου Χριστουγέννων σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους

Με δύο διαφορετικούς τρόπους θα διενεργηθεί η καταβολή Δωροσήμου Χριστουγέννων 2016 στους εργατοτεχνίτες οικοδόμους.

Συγκεκριμένα, η καταβολή μπορεί να πραγματοποιηθεί α) μέσω τραπεζών, για τους οικοδόμους που υπέβαλαν το έντυπο «Δήλωση Τραπεζικού Λογαριασμού Πληρωμής Δωροσήμου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων» και β) μέσω περ/κών ή τοπικών υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η πληρωμή του Δωροσήμου θα πραγματοποιηθεί από 15/12/2016 μέχρι 11/01/2017, κατά τις ημερομηνίες 15, 16, 19, 20, 21, 22, 28, 29, 30/12/2016 και 3, 4, 9, 10, 11/01/2017, εντός του πρωϊνού ωραρίου λειτουργίας των υποκαταστημάτων.

Οι εργατοτεχνίτες οικοδόμοι, όταν προσέρχονται στο υποκατάστημα για την πληρωμή σ’ αυτούς του Δωροσήμου, θα πρέπει να προσκομίζουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο και επιπροσθέτως:

- Για τους απογραφέντες, μέχρι 03/02/2002, ΔΑΤΕ ή Βιβλιάριο Εντολών Ασφάλισης ή Απόσπασμα Λογ/μου Ασφ/νου.

- Για τους απογραφέντες από 04/02/2002 και μετά, Βεβαίωση Απογραφής Ασφ/νου ή Απόσπασμα Λογαριασμού Ασφ/νου.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Από 15/12 η καταβολή Δωροσήμου Χριστουγέννων σε εργατοτεχνίτες οικοδόμους"

Ξεμπλοκάρουν 70.000 επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ

Την… απόψυξη 70.000 επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ «δείχνει» ο πρώτος προϋπολογισμός του ΕΤΕΑΕΠ, του νέου Ταμείου – μαμούθ που ενσωματώνει από τον Ιανουάριο Επικούρηση και Πρόνοια.

Σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού, οι δαπάνες για επικουρικές συντάξεις το 2017 μένουν σχεδόν στο ίδιο ύψος με το 2016, καθώς προβλέπεται να δοθούν 4,24 δισ. ευρώ του χρόνου έναντι 4,3 δισ. ευρώ φέτος (τα 3,76 δισ. ευρώ μέχρι 30/9/2016).

Δεδομένου ότι το 2017 οι περικοπές των παλαιών επικουρικών απλώνονται σε 12μηνη περίοδο, με αποτέλεσμα να έχει ήδη εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλι εξοικονόμησης ύψους 233,9 εκατ. ευρώ για του χρόνου, εκτιμάται ότι οι δαπάνες μένουν σχεδόν στο ίδιο ύψος με στόχο να «ξεπαγώσουν» συντάξεις που εκκρεμούν εδώ και αρκετούς μήνες.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης υπολογίζουν ότι περί τις 40.000 νέες επικουρικές συντάξεις, από τις 130.000 που εκκρεμούν, θα μπορούσαν να εκδοθούν εντός του νέου έτους με ταυτόχρονη πληρωμή και των χρωστούμενων αναδρομικών, τα οποία ανατρέχουν σε χρονικό διάστημα 11-30 μηνών.

Την ίδια στιγμή, προϋπολογίζεται να δοθούν 609 εκατ. ευρώ σε εφάπαξ για όλο το 2017, κονδύλι που μεταφράζεται στην πληρωμή περίπου 30.000 βοηθημάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οι εκκρεμότητες στο ΕΤΕΑ, σύμφωνα με το Έθνος, αγγίζουν τις 129.530 συντάξεις, με τη μερίδα του λέοντος να διεκδικούν το πρώην ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι) όπου εκκρεμούν 32.000 συντάξεις και το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα) όπου βρίσκονται σε αναμονή 27.000 συνταξιούχοι.

Ο μέσος χρόνος αναμονής κυμαίνεται από 11 μέχρι και 30 μήνες ενώ το συνολικό κονδύλι που απαιτείται για την αποπληρωμή τους αγγίζει τα 420 εκατ. ευρώ.

Ο νέος χάρτης των επικουρικών περιλαμβάνει συντάξεις από 88 έως 360 ευρώ κατά μέσο όσο καθώς εξαφανίστηκαν από το σύστημα οι επικουρικές των 440 και πλέον ευρώ με μειώσεις που σε ακραίες περιπτώσεις άγγιξαν και τα 190 ευρώ τον μήνα.

Την ίδια στιγμή όσοι υποβάλουν αίτηση από 1/1/2015 και μετά εκτιμάται ότι θα πάρουν επικουρικές συντάξεις της τάξης των 160 ευρώ καθώς το νέο σύστημα προβλέπει ενιαίο τρόπο υπολογισμού.

enikonomia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεμπλοκάρουν 70.000 επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ"

Στο ΣτΕ προσφεύγει το Καζίνο Λουτρακίου κατά της τοποθέτησης 35.000 VLT

Το καζίνο Λουτρακίου ζητεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί η από 25.10.2016 απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, που επιτρέπει την αθρόα τοποθέτηση και λειτουργία 35.000 παιγνιομηχανημάτων τύπου VLT («φρουτάκια») ανά την Ελλάδα.

Στην προσφυγή του, το καζίνο υποστηρίζει ότι η εν λόγω προσβαλλόμενη απόφαση είναι αντίθετη στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το Σύνταγμα και τη νομοθεσία και νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικότερα, το καζίνο υποστηρίζει ότι πρόκειται να τοποθετηθούν 35.000 «φρουτάκια», εκ των οποίων τα 18.500 θα είναι σε καταστήματα των μεγάλων αστικών κέντρων και ιδίως στην Αθήνα, σε περιοχές γενικής κατοικίας, συνοικίες, γειτονιές, περιοχές τουρισμού και αναψυχής, ενώ τα 16.500 φρουτάκια θα τοποθετηθούν και θα λειτουργούν σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ.

Ακόμη, αναφέρει ότι τα 18.500 φρουτάκια θα λειτουργούν σε διευρυμένο ωράριο, ενώ τις ημέρες των εορτών και αργιών θα λειτουργούν σε 24ώρη βάση.

Τα φρουτάκια μπορεί να τοποθετηθούν σε συστεγαζόμενα καταστήματα και σε σημεία που είναι ορατά από τον εξωτερικό χώρο, στα οποία θα πωλούνται και αλκοολούχα ποτά (με αλκοόλ μέχρι 15 βαθμούς).

«Η λειτουργία των επίμαχων παιγνιομηχανημάτων, είναι ανταγωνιστική του καζίνου, όταν μονάχα για να πάει κάποιος απ’ την Αθήνα στο Λουτράκι χρειάζεται 50 ευρώ» επισημαίνει η επιχείρηση.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο ΣτΕ προσφεύγει το Καζίνο Λουτρακίου κατά της τοποθέτησης 35.000 VLT"

Πετρόπουλος: Αφορολόγητο το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους

Αφορολόγητο θα δοθεί το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους που έχουν σύνταξη έως 830 ευρώ, που αποφάσισε η κυβέρνηση μετά την υπεραπόδοση των εσόδων, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

Τόνισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ότι από τους δικαιούχους δεν θα λάβει κανείς κάτω από 300 ευρώ, ενώ ξεκαθάρισε ότι για τον υπολογισμό του πλαφόν θα συνυπολογίζονται αθροιστικά οι συντάξεις που λαμβάνει και όχι το ΕΚΑΣ ή άλλα επιδόματα.

Τόνισε ότι το ποσό που δίδεται είναι ασφαλές και δεν έχει ρίσκο αν προκύψουν τυχόν διαφορές όταν κλείσει τον Φεβρουάριο το ύψος των εσόδων. Είπε ότι έως τον Σεπτέμβριο του 2017 θα έχουν απονεμηθεί 102.000 συντάξεις που εκκρεμούν εδώ και χρόνια ενώ διαμήνυσε πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πετρόπουλος: Αφορολόγητο το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους"

Αναστέλλεται η πληρωμή οφειλών για κατοίκους & εταιρείες της Ζακύνθου

Αναστέλλεται έως τις 26 Μαΐου του 2017 η καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο για κατοίκους και επιχειρήσεις της Ζακύνθου.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η παράταση δόθηκε λόγω των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που έπληξαν το νησί στα τέλη Νοεμβρίου.

Η απόφαση, που υπογράφηκε από την υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου, αφορά φυσικά πρόσωπα που έχουν κύρια κατοικία στη Ζάκυνθο και για επιχειρήσεις που έχουν έδρα το νησί.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστέλλεται η πληρωμή οφειλών για κατοίκους & εταιρείες της Ζακύνθου "

Η Κομισιόν ζητά «σχέδιο ανάγκης» με μέτρα για το 2019 και το 2020

«Όχι» στη νομοθέτηση νέων μέτρων για τα έτη 2019 και 2020 λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ζητά να ετοιμαστεί από τώρα «σχέδιο ανάγκης» το οποίο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση αστοχιών του ελληνικού προγράμματος.

Αναφορικά με τα μέτρα πέραν του 2018, η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πως αντί για νομοθέτηση νέων μέτρων από τώρα, πρέπει να γίνει απλά ένας προσδιορισμός των τομέων που θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, σε περίπτωση εκτροχιασμού των δημοσιονομικών και μη επίτευξη πλεονάσματος.

Επιστρέφουν τα κλιμάκια της Τρόικας

Επιστρέφουν αύριο στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, όπως και οι επικεφαλής της αποστολής, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια τεχνική συμφωνία στα ανοιχτά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης (προϋπολογισμός και μέτρα 2018, εργασιακή μεταρρύθμιση), όπως επιβεβαίωσε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Αννίκα Μπράιντχαρντ.

Η κυρία Μπράιντχαρντ πάντως επανέλαβε πως η Κομισιόν πρόκειται να συζητήσει με τους υπόλοιπους θεσμούς τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με το «δώρο» στους συνταξιούχους και το «πάγωμα» του ΦΠΑ, «ώστε να δούμε τι μέλλει γενέσθαι».

Ερωτηθείσα από το www.protothema.gr στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οικονομικά θέματα απάντησε πως έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2017 και εξέφρασε της ελπίδες της για ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό.

Αναλυτικά η απάντηση της Άννικα Μπράιντχαρτ:

«Τα κλιμάκια των θεσμών και οι επικεφαλής θα επιστρέψουν αύριο στην Αθήνα για να ξεκινήσουν εκ νέου τις εργασίες τους με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement), ως μέρος της δεύτερης αξιολόγησης. Δεδομένης της πρόοδου που έχουμε κάνει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και έχοντας συμφωνήσει τον προϋπολογισμό του 2017, είμαστε βέβαιοι πως όλες οι πλευρές θα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Αναφορικά με το θέμα του διαγγέλματος του Πρωθυπουργού και τις παροχές που ανακοίνωσε, η εκπρόσωπος δήλωσε πως το θέμα αυτό θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες, λέγοντας πως, «καταγράψαμε το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και την δέσμευση του για σεβασμό στους στόχους του προγράμματος και όπως είπαμε, θα εξετάσουμε τις ανακοινώσεις του και θα συζητήσουμε με τους υπόλοιπους θεσμούς το τι μέλλει γενέσθαι».

«Σχέδιο ανάγκης» για το 2019 και το 2020

Σε ερώτηση πάντως για το αν η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα περιλαμβάνει και δημοσιονομικά μέτρα για 2019 και 2020 η Άννικα Μπράιντχαρτ τόνισε πως η τεχνική συμφωνία θα έχει τα μέτρα αυτά που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Κοινοτικές πηγές ξεκαθάρισαν πως η θέση της Επιτροπής είναι να ολοκληρώσει το τεχνικό σκέλος της δεύτερης αξιολόγησης σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο επικαιροποιημένο μνημόνιο του Ιουνίου.

Η επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας όμως δεν σημαίνει και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η συζήτηση περνάει έπειτα στο πολιτικό επίπεδο όπου θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνά στο Eurogroup, δηλαδή μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων. Η συνεργασία πάντως των ελληνικών Αρχών με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς χαρακτηρίστηκε ως θετική και δεν αποτελεί την αιτία μη ύπαρξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο ως τώρα. Η ίδια πηγή επανέλαβε πως οι θεσμοί βλέπουν θετικά τα μέτρα για ελάφρυνση του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τη μετανάστευση.

Τέλος, αναφορικά με τα μέτρα πέραν του 2018, η θέση της Επιτροπής είναι πως αντί για νομοθέτηση νέων μέτρων από τώρα, πρέπει να γίνει απλά ένας προσδιορισμός των τομέων που θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, σε περίπτωση εκτροχιασμού των δημοσιονομικών και μη επίτευξη πλεονάσματος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Κομισιόν ζητά «σχέδιο ανάγκης» με μέτρα για το 2019 και το 2020"

Επιτήδειοι προσποιούνται ότι είναι από το Χαμόγελο του Παιδιού και ζητάνε λεφτά

Επιτήδειοι προσποιούνται ότι είναι από το Χαμόγελο του Παιδιού και ζητάνε λεφτά είναι να αποσπάσουν χρηματικά ποσά αλλά και υλικά αγαθά από ευαισθητοποιημένους και ανυποψίαστους πολίτες με τη δικαιολογία ότι θα δοθούν για την ενίσχυση του έργου του οργανισμού.

Τα τελευταία περιστατικά εκμετάλλευσης για τα οποία έλαβε γνώση ο οργανισμός και ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές αφορούν:

● Μια κυρία, περίπου 50 ετών, στην περιοχή της Ρηγίλλης στην Αθήνα, η οποία πουλά εικόνες και ημερολόγια προφασιζόμενη ότι τα έσοδα θα δοθούν στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
● Τέσσερις γυναίκες στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης οι οποίες πωλούν περιοδικά διενεργώντας έρανο, επικαλούμενες το όνομα του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
● Μια κυρία, πιθανόν αγγλικής καταγωγής, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, επισκέπτεται τα φαρμακεία της περιοχής επικαλούμενη συγκέντρωση φαρμάκων για «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αίσθημα υπευθυνότητας απέναντι στον κόσμο που τον στηρίζει τόσα χρόνια, διευκρινίζει για ακόμα μία φορά ότι δε βγαίνει ποτέ στο δρόμο, ούτε πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα, ούτε και καλεί σε τηλέφωνα για να πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε πωλήσεις, να συγκεντρώσει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ή να κάνει έρανο. Οι χρηματικές δωρεές για την ενίσχυση των σκοπών του γίνονται μόνο με κατάθεση σε συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς επ΄ονόματί του, στα γραφεία του ή στους χώρους του. Επισημαίνει ότι για κάθε δωρεά, ανεξαρτήτως ποσού, ή για οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή, εκδίδεται νόμιμη απόδειξη με την επωνυμία του Οργανισμού. Επιπλέον, ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιοποιείται το σύνολο των δράσεων του Οργανισμού καθώς και ο οικονομικός απολογισμός του. Ολα τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού, τα οποία και δημοσιοποιούνται, ελέγχονται ετησίως από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών της Ernst and Young.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» παρακαλεί όλους τους πολίτες, τους φίλους του αλλά και οποιονδήποτε αντιληφθεί τέτοια περιστατικά να επικοινωνήσει άμεσα τόσο με τις Αστυνομικές Αρχές, όσο και με τον Οργανισμό, στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056»

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτήδειοι προσποιούνται ότι είναι από το Χαμόγελο του Παιδιού και ζητάνε λεφτά "

120 σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων θα εγκατασταθούν στην Αττική

120 σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων θα εγκατασταθούν σε επιλεγμένους δημόσιους χώρους στην Αττική, μετά από πρωτοβουλία του ΔΕΔΔΗΕ και της Περιφέρειας Αττικής.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Αττικής, ο ΔΕΔΔΗΕ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, θα διεξάγουν από κοινού μελέτη προκειμένου να καθοριστούν τα σημεία που θα εγκατασταθούν οι 120 σταθμοί φόρτισης. Αφού βγουν κάποια συμπεράσματα, θα σχεδιαστεί η γενικότερη στρατηγική ανάπτυξης των δημόσιων υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Ν. Χατζηαργυρίου, «η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Αττικής είναι πολύ σημαντική, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ προτίθεται να αναλάβει ενεργό ρόλο στη δημιουργία υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Ο εν εξελίξει εξηλεκτρισμός του τομέα των οδικών μεταφορών, εισάγει νέο επιπρόσθετο και ευέλικτο φορτίο στο Δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Η σταδιακή αύξηση της διείσδυσης των ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα μας, θα επηρεάσει τη λειτουργία και τη διαχείριση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την ενεργή συμμετοχή του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής, για το σχεδιασμό και την εγκατάσταση των σταθμών φόρτισής τους. Ο ΔΕΔΔΗΕ, έχοντας ως πάγια στρατηγική την προώθηση των νέων φιλικότερων προς το περιβάλλον τεχνολογιών, θα στηρίξει ουσιαστικά όλες τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την αύξηση της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας».

Από την πλευρά του, ο Γ. Καραμέρος δήλωσε: «Η συνεργασία αυτή αποτελεί το πρώτο έμπρακτο βήμα προκειμένου να ενισχύσουμε τη χρήση καθαρών οχημάτων. Με τη συνδρομή καθ΄ύλην αρμόδιων φορέων, όπως είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, πρόκειται να προσδιορίσουμε 120 τελικά σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Αττική και όχι 30 όπως αρχικά είχαμε σχεδιάσει. Καινοτομούμε στην προστασία του περιβάλλοντος και άμεσα θα επιδιώξουμε την εμπλοκή και άλλων φορέων στην πρωτοβουλία του ΔΕΔΔΗΕ και της Περιφέρειας».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "120 σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων θα εγκατασταθούν στην Αττική "

Ιερώνυμος: Θα είναι δυσκολότερα αυτά που έρχονται

Αναδρομή στις δύσκολες εποχές που έχει περάσει η Ελλάδα και στις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους ξένους, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά, έκανε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στο αρχιερατικό συλλείτουργο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα της Κέρκυρας. Ο αρχιεπίσκοπος παρότρυνε τους Έλληνες να είναι ενωμένοι και να μην είναι ατομιστές, ενώ διέβλεψε ότι θα έρθουν δυσκολότερες μέρες, γιατί -όπως είπε- οι ξένοι πρώτα λύνουν τα δικά τους τα θέματα και τελευταία θα σκεφτούν τους Έλληνες.

Ο αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Είναι μία περίοδος δύσκολη χρονικά και ιστορικά. Να μην ησυχάσουμε, θα είναι δυσκολότερα αυτά που έρχονται. Μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα. Διότι οι ξένοι πρώτα λύνουν τα δικά τους τα θέματα και τελευταία θα σκεφτούν εμάς.

» Για παράδειγμα, όταν το 1822 η επανάσταση του '21 κόντευε να διαλυθεί από γκρίνιες των Ελλήνων, γιατί δεν είχαμε χρήματα και ο Μαυροκορδάτος είπε 'τα καράβια των Τούρκων ξαναβγαίνουν και έρχονται, και χρήματα δεν έχουμε' και θέλαμε δάνειο και έκαναν αναζήτηση και ζητούσαν από την Ισπανία τότε τάλαρα ασημένια και περίμεναν να υπογραφεί το συμβόλαιο και ξαναπερίμεναν…, αλλά δεν υπογραφόταν, αργούσε γιατί έπρεπε πρώτα από όλα να ταχτοποιηθούν οι προς αυτούς υποχρεώσεις.

» Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τότε ο Ιωσήφ ο Ανδρούσης που ήταν επίσκοπος Εκκλησιαστικών και της Παιδείας γραφεί ένα ωραίο γράμμα: 'Μην περιμένετε τα χρήματα. Όταν θα έρθουν, θα έχουν χαθεί οι ευκαιρίες. Ό,τι έχουν οι εκκλησιές, ασημένια, χρυσάφια, μαζεύτε τα γιατί τα θέλει ο τόπος'. Και συγκεντρώθηκαν, λέει ο ιστορικός, 840 οκάδες ασήμι και χρυσάφι. Δεν υπήρξε τότε ο ατομισμός ή τουλάχιστον υπήρξε μέσα στο βάθος η δύναμη για να πάμε πιο μπροστά. Αν λοιπόν σήμερα χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από τις άλλες φορές, είναι αυτή η ανθρωπιά, αυτή η προσπάθεια να νιώσουμε όλοι μας ότι πρέπει να σταθούμε μαζί και ενωμένοι να προχωρήσουμε. Αρκετά ευτελίστηκε το πρόσωπο και όταν το πρόσωπο ευτελίζεται και χάνει την αξιοπρέπεια, γίνεται εμπορεύσιμο και όταν είναι εμπορεύσιμο χάνει την αυτοπεποίθηση του και αχρηστεύεται».

Ο αρχιεπίσκοπος μίλησε και για τους πολέμιους της Εκκλησίας, τους οποίους χαρακτήρισε Σαούλ, που πετροβολούσε τον πρωτομάρτυρα άγιο Στέφανο και μετά, ως Παύλος, έγινε θερμός υποστηρικτής του Χριστιανισμού.

«Να ευχηθούμε η Εκκλησία μας να είναι όσο το δυνατόν ενωμένη και δυναμική, και αν υπάρχουν μερικοί που τη λιθοβολούν, δεν πρέπει να φοβόμαστε, μη ξεχνάτε ότι στα βασανιστήρια του πρωτομάρτυρα Στεφάνου αυτός που πρωτοστατούσε ήταν ο Σαούλ με το πετροβολητό και τις μεθοδεύσεις του, ο μετέπειτα Παύλος.

» Ποιος ξέρει μέσα στην ιστορία και στο διάβα πόσοι σαν τον Σαούλ δε θα γίνουν Παύλοι; Πόσοι δεν θα καταλάβουν το σφάλμα ότι δεν θα πρέπει να συνεχίζουν με αυτόν τον τρόπο; Η λέξη 'χωρισμός' δεν υπάρχει μέσα στην ορθόδοξη αποστολή, μέσα στον ρόλο τον ποιμαντικό τον δικό μας. Το είπε πιο μπροστά και ο Χριστός. Όποιος θέλει θα έρθει κοντά μας, θα έρθει και όποιος δε θέλει, δε θα έρθει κοντά μας.

» Εμείς θα μείνουμε σαν τον πατέρα που έφυγε ο νεότερος υιός και κατέστρεψε την περιουσία του και όταν γύρισε δεν τον ρώτησε πού έφαγε την περιουσία. Η εκκλησία δεν διώχνει, δεν χωρίζει, αφήνει ελεύθερο τον καθένα να πάει όπου θέλει κι εκεί στο μπαλκόνι τον περιμένει να ξαναγυρίσει είπε μεταξύ άλλων ο αρχιεπίσκοπος.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιερώνυμος: Θα είναι δυσκολότερα αυτά που έρχονται"

Τσακαλώτος: Θα βάλουμε νερό στο κρασί μας

Για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από τα Μνημόνια, θα πρέπει να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Ο κύριος Τσακαλώτος δήλωσε ακόμα πως η ελληνική κυβέρνηση αναζητά «έντιμο συμβιβασμό» με τους εταίρους στην διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Η έκφραση είναι "βάζω νερό στο κρασί μου"», είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως αν και δεν του αρέσει καθόλου να πίνει το κρασί του νερωμένο, αυτό είναι απαραίτητο για να επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσακαλώτος: Θα βάλουμε νερό στο κρασί μας"

Στην Βουλή η τροπολογία για την «13η σύνταξη»:Ποιοι, πότε και πως θα εισπράξουν

Κατατέθηκε πριν από λίγο η τροπολογία για την εφάπαξ παροχή στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ.

Σύμφωνα με αυτήν, το ποσό αφορά το άθροισμα των συντάξεων όπως διαμορφώθηκε μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης. Το ύψος καθορίζεται στο ποσό κατά το συνολικό άθροισμα των συντάξεων υπολείπεται από τα 850 ευρώ, εφόσον υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Διαφορετικά, η παροχή καθορίζεται στα 300 ευρώ.

Η ενίσχυση θα καταβληθεί εντός του Δεκεμβρίου, από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ΕΦΚΑ, ο οποίος θα επιδοτηθεί για το σκοπό αυτό, από τον κρατικό προϋπολογισμό με περίπου 617 εκατ. ευρώ. Η δαπάνη θα είναι εφάπαξ. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

Διαβάστε ολόκληρη την τροπολογία

Ειδικότερα, με την τροπολογία:

- Χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών οργανισμών κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2016, όπως διαμορφώνεται, μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης του άρθρου 44 του ν. 4387/2016, δεν υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ.

- Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο καθορίζεται στο ποσό κατά το οποίο το προαναφερθέν άθροισμα συντάξεων υπολείπεται από τα 850 ευρώ, εφόσον το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Διαφορετικά καθορίζεται στο ποσό των 300 ευρώ.

- Η ενίσχυση καταβάλλεται στους δικαιούχους εντός του μηνός Δεκεμβρίου 2016 από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), κατόπιν επιχορήγησής του από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά τα ειδικώς οριζόμενα.

- Παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να καθορίσει με απόφασή του τις λεπτομέρειες εφαρμογής των ανωτέρω.

- Από τις προαναφερόμενες διατάξεις προκαλείται, σύμφωνα με το επισπεύδον υπουργείο, σε βάρος του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ (ΝΠΔΔ, επιχορηγούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό- φορέας της Γενικής Κυβέρνησης) εφάπαξ δαπάνη για το τρέχον έτος, ύψους 617 εκατ. ευρώ περίπου.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Βουλή η τροπολογία για την «13η σύνταξη»:Ποιοι, πότε και πως θα εισπράξουν"

Χάθηκαν 37.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο

Μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τον μήνα Νοέμβριο καταγράφει η Εργάνη, καθώς χάθηκαν 37.667 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Νοεμβρίου, οι αναγγελίες πρόσληψεις ανήλθαν σε 157.385, ενώ οι αποχωρήσεις σε 195.052. Από τις συνολικές αποχωρήσεις, οι 66.978 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 128.074 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή από λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Νοεμβρίου 2016 και Νοεμβρίου 2015, προκύπτει μειωμένη επίδοση κατά 12.993 λιγότερων θέσεων εργασίας για τον Νοέμβριο 2016 αρνητικό ισοζύγιο (-37.667) θέσεων εργασίας έναντι αρνητικού ισοζυγίου (-24.674) τον Νοέμβριο του 2015.

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος - Νοέμβριος 2016, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.987.838 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.862.710, εκ των οποίων οι 1.059.001 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 803.709 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου ενδεκαμήνου του έτους είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 125.128 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας τη μεγαλύτερη επίδοση πρώτου ενδεκαμήνου από το 2001 ώς σήμερα.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Χάθηκαν 37.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο"

Αρχές 2017 η οριστική παραχώρηση 11.500 εργατικών κατοικιών

Στις αρχές του νέου χρόνου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία οριστικής παραχώρησης 11.500 εργατικών κατοικιών του πρώην ΟΕΚ, που βρίσκονται σε 150 διάσπαρτους οικισμούς σε όλη τη χώρα, καθώς ολοκληρώθηκε η μελέτη του ζητήματος από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επίλυση ενός προβλήματος που χρονολογείται από το 1978.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μια ενιαία τιμή παραχώρησης για όλη την Ελλάδα, η οποία θα είναι πιο χαμηλή από τη μικρότερη τιμή της τελευταίας εικοσαετίας. Οι ιδιοκτήτες, στους οποίους έχουν ήδη ανακοινωθεί χαμηλότερες τιμές, θα μπορούν να επιλέξουν τη συμφερότερη και όσοι έχουν υψηλότερες τιμές θα μπορούν να κρατήσουν αυτή που θα ανακοινωθεί.

Έτσι θα μπει τέλος στην εκκρεμότητα, αλλά και την ομηρία χιλιάδων δικαιούχων που διαμένουν χρόνια σε εργατικές κατοικίες, αλλά δεν είναι οι ιδιοκτήτες, ενώ θα τακτοποιηθούν και διάφορες αυθαιρεσίες που έγιναν κατά την κατασκευή, για να μην υπάρξουν αργότερα προβλήματα με τη μεταβίβαση τους.

Αποφασίζοντας να δοθεί λύση στο χρόνιο αυτό ζήτημα η κυβέρνηση δρομολόγησε σειρά ενεργειών.

Όταν ήταν υπουργός Εργασίας ο Πάνος Σκουρλέτης, δημιουργήθηκε η Επιτροπή για το Ολυμπιακό Χωριό, όπου υπάρχουν 2.500 σπίτια, με περίπου 10.000 κατοίκους και η τιμή παραχώρησης μειώθηκε από τα 750 ευρώ, στα 380 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Επί υπουργίας του Γιώργου Κατρούγκαλου ελήφθη η απόφαση για τη συγκρότηση της επιτροπής που θα εξέταζε το ζήτημα σε πανελλαδική κλίμακα και η νέα υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ανδρέα Νεφελούδη, προχωρούν στο τελευταίο στάδιο, που είναι η υπογραφή των συμβολαίων οριστικής παραχώρησης.

Ο σύμβουλος του κ. Νεφαλούδη, Μάριος Μουζάλας και ο Πέτρος Αντωνάκος, μέλος της αρμόδιας επιτροπής, επισκέπτονται αυτές τις μέρες εργατικές κατοικίες και ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους.

Σήμερα, Δευτέρα, θα βρίσκονται στη Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν 500 σπίτια, αύριο, Τρίτη, θα μεταβούν στο Κιλκίς και μετά στη Δράμα.

Η μελέτη του ζητήματος έδειξε ότι οι δικαιούχοι εργατικών κατοικιών του πρώην ΟΕΚ χρεώνονταν αδικαιολόγητα κόστη, καθώς υπήρξαν τιμές ακόμα και 1.500 ή 1.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, είπε ο κ. Μουζάλας, ο οποίος παρατήρησε:

«Είναι ένα κλασικό παράδειγμα πως μια πολιτική που είναι στο όνομα των κοινωνικών αναγκών μετατρέπονταν σε ένα παιγνίδι κερδοσκοπίας και εξάρτησης των εργαζομένων από την πολιτική εξουσία».

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχές 2017 η οριστική παραχώρηση 11.500 εργατικών κατοικιών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news