facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Φωτιά τώρα στη Νέα Μάκρη – Εκκένωση των περιοχών Λιβίσι & Άγιος Εφραίμ

Μεγάλη φωτιά αυτήν την ώρα στο Λιβίσι και στον Άγιο Εφραίμ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Μαραθώνα αναφέρεται:

“Κάνουμε έκκληση στους κατοίκους που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το συμβάν να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς την κεντρική πλατεία Νέας Μάκρης. Συνιστούμε ψυχραιμία σε όλους.”

Σύμφωνα με πληροφορίες του irafina.gr  η φωτιά έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια. Μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται στην οδό Ονείρων ενώ η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς την Αγία Μαρίνα…

Σύμφωνα με πληροφορίες του irafina.gr,  στο σημείο βρίσκονταο αυτή την ώρα ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής από τη Νέα Μάκρη και την Παλληνη. Eπίσης οχήματα από την Πολιτική Προστασία Ραφήνας και το Νέο Βουτζά.

Η πυρκαγιά καίει αγροτοδασική έκταση και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 13 οχήματα με 36 πυροσβέστες, 1 πεζοπόρο τμήμα και εθελοντές πυροσβέστες.

Εκκενώνονται προληπτικά κατοικίες επί της οδού Δάφνης.

Λόγω της φωτιάς διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Αγίας Παρασκευής από το ύψος της οδού Βασιλείου Ρώτα.

 
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά τώρα στη Νέα Μάκρη – Εκκένωση των περιοχών Λιβίσι & Άγιος Εφραίμ"

Κορονοϊός – Κύπρος: Ένας θάνατος και 156 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Έναν θάνατο και 156 νέα κρούσματα κορονοϊού (ποσοστό θετικότητας: 0,24%) ανακοίνωσε τη Δευτέρα (20/9) το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, σημειώνοντας ότι ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορονοϊό στην Κύπρο ανέρχεται σε 548.

93 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 40 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 76,35% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού, αναφέρει η ανταπόκριση του ΑΠΕ ΜΠΕ από τη χώρα.

8 post-COVID ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί (αποχαρακτηρισμένα περιστατικά), συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση λόγω COVID σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 64.474 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Επισημαίνεται, τέλος, πως ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται σε 119.113.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Κύπρος: Ένας θάνατος και 156 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο"

Ασπρόπυργος: Ένταση στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ από διαμαρτυρία Ρομά

Ένταση επικράτησε στη λεωφόρο ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο το απόγευμα της Δευτέρας. Ρομά έκλεισαν τον δρόμο και έκαψαν λάστιχα, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

Έπειτα από περίπου μιάμιση ώρα και με την επέμβαση της Αστυνομίας, ο δρόμος τέθηκε ξανά σε κυκλοφορία.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ασπρόπυργος: Ένταση στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ από διαμαρτυρία Ρομά "

Mad Clip: Όσα «αποκάλυψαν» τα ελαστικά της μοιραίας Porsche

Στο «φως» της δημοσιότητας, ήρθαν νέα στοιχεία σχετικά με τις συνθήκες τoυ θανάτου του Mad Clip.

Σύμφωνα με την αυτοψία του πραγματογνώμονα Παναγιώτη Μαδιά, η Porsche κινούνταν με ελαστικά Semi Slick, ειδικά κατασκευασμένα για αγώνες ταχύτητας, που όταν έρθουν σε επαφή με νερό κρυώνουν και για λίγα δευτερόλεπτα χάνουν την απόδοσή τους.

Τα λάστιχα αυτά είναι κατάλληλα μόνο για στεγνό δρόμο και παρόλο που δεν είχαν σημαντικές φθορές, ήταν ακατάλληλα για οδήγηση μέσα στην πόλη.

Σύμφωνα με την έρευνα και όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες τη νύχτα της τραγωδίας υπήρχαν νερά σε τρία σημεία, λίγα μέτρα από το σημείο του δυστυχήματος, με πιθανό σενάριο τα λάστιχα της Porsche για λίγα δευτερόλεπτα έχασαν την αποδοτικότητά τους.

Η πραγματογνωμοσύνη στο αυτοκίνητο έδειξε πως ο Mad Clip πρόλαβε να πατήσει το φρένο και να ρίξει την ταχύτητα στα 80 χλμ από τα 134, όμως και η ταχύτητα αυτή δεν ήταν αρκετή για να ελέγξει το αυτοκίνητο.

Mad Clip: Κατεστραμμένες οι καλωδιώσεις που συνδέονταν με τον εγκέφαλο της Porsche

Η αυτοψία έδειξε, ακόμα, ότι οι αναρτήσεις της Porsche ήταν σε εξαιρετική κατάσταση χωρίς να έχουν γίνει επεμβάσεις, που θα μπορούσαν να είχαν παίξει ρόλο στην τραγωδία. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι όλες οι καλωδιώσεις που συνδέονταν με τον εγκέφαλο της Porsche είχαν καταστραφεί και τουλάχιστον το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια του πρώτου ελέγχου, ήταν αδύνατον να αντληθούν πληροφορίες.

Τις επόμενες μέρες θα ενημερωθούν επίσημα από τον κύριο Μαδιά οι γονείς του τράπερ, που από την πρώτη στιγμή ζητούσαν απαντήσεις για τη συμφορά που τους βρήκε. Σημειώνεται πως πριν την αυτοψία μέσα στις λαμαρίνες βρέθηκε και ο σταυρός του τράπερ, που η οικογένειά του αναζητούσε.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Mad Clip: Όσα «αποκάλυψαν» τα ελαστικά της μοιραίας Porsche"

Φον ντερ Λάιεν για AUKUS: Απαράδεκτος ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η Γαλλία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία και τη Βρετανία.

«Μια χώρα μέλος μας αντιμετωπίστηκε με τρόπο που δεν είναι αποδεκτός (…) Θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη και γιατί», είπε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού που αντιδρά στην ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας, της αποκαλούμενης AUKUS, η οποία είχε ως συνέπεια να ακυρωθεί από την πλευρά της Αυστραλίας η λεγόμενη «σύμβαση του αιώνα» για την προμήθεια 12 συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ είπε ότι κανείς δεν συμβουλεύτηκε, ούτε ενημέρωσε την ΕΕ για αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν αργότερα απόψε τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, στη δίωρη συνεδρίαση που θα έχουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη συνεδρίαση αυτή θα προεδρεύσει ο Μπορέλ, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει για τα αποτελέσματά της.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φον ντερ Λάιεν για AUKUS: Απαράδεκτος ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η Γαλλία"

Κορονοϊός: Η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα – Πόσοι έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση

Ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19, για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς. Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα άτομα που διαμένουν στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Η τρίτη δόση θα χορηγείται αφού περάσουν 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους με δεύτερη δόση.

Από τις 14 Σεπτεμβρίου που άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση στους ανοσοκατασταλμένους μέχρι σήμερα έχουν γίνει 13.175 εμβολιασμοί.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε ότι η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική και πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται κάποιος που έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίων (Pfizer, AstraZeneca, Moderna) ή μία με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson. Η αναμνηστική δόση, είπε, αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί περισσότερο η προστασία.

Προσέθεσε, όπως σημειώνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι η λίστα των δικαιούχων για τρίτη δόση, μόλις παρέρχεται 6μηνο από την ημερομηνία της δεύτερης δόσης, θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την τρίτη δόση.

Πορεία των εμβολιασμών

Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 11.900.000 εμβολιασμοί. Με τουλάχιστον μία δόση έχει εμβολιαστεί το 60,6% του γενικού πληθυσμού και 70% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 90.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού τις τελευταίες 7 ημέρες για εμβολιασμό με την πρώτη δόση, με την συντριπτική πλεινότητα των ραντεβού να κλείνεται από νεαρές ηλικίες.

Στοιχεία για τους εμβολιασμούς στις νεαρές ηλικίες

Στην ηλικιακή ομάδα 35-39, το 59,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 60,4%.

Στην ηλικιακή ομάδα 30-34, έχει ήδη εμβολιαστεί το 59,3% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 60%.

Στην ηλικιακή ομάδα 25-29, το 58,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 59,7%.

Στην ηλικιακή ομάδα 18-24, το 50,2% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 51,3%.

Στην ηλικιακή ομάδα 15-17, το 28,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 30%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 98.000 παιδιά, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Και στην ηλικιακή ομάδα 12-14, έχει ήδη εμβολιαστεί το 15,7% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 17,44%. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 56.000 παιδιά από αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Τέλος, στο πρόγραμμα κατ' οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 10.500 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 8.500 πολίτες.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα – Πόσοι έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση"

ΣΕΠΕ: Τι έδειξαν οι έλεγχοι στον κλάδο των delivery και των Courier

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στον κλάδο των delivery και courier από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Ήδη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ, κατά την περίοδο  Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021 διενεργήθηκαν πανελλαδικά 2.458 έλεγχοι που αφορούσαν στους όρους εργασίας 4.411 διανομέων. Κατά τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν 307 παραβάσεις διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, εκ των οποίων οι 189 αφορούσαν στη μη καταβολή του 15% που προβλέπει ο νόμος ως πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση χρήσης και συντήρησης του οχήματος. Μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 293.800,00€.

Σημειώνεται ότι οι προαναφερθέντες έλεγχοι διενεργήθηκαν στους κλάδους δραστηριότητας εστίασης (2.005 έλεγχοι), χονδρικού εμπορίου (47 έλεγχοι), λιανικού εμπορίου (175 έλεγχοι), υπηρεσιών ειδικών ταχυδρομείων (courier, 141 έλεγχοι) και λοιπούς κλάδους (90 έλεγχοι).

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του έτους 2020, με έμφαση στο διάστημα ισχύος των εκτάκτων και προσωρινών μέτρων για την αποφυγή διασποράς του COVID-19 (01-04-2020 έως 30-11-2020), στις τοπικές Επιθεωρήσεις υποβλήθηκαν συνολικά 44 καταγγελίες και 107 αιτήσεις για συζήτηση εργατικών διαφορών κατά εταιρειών που απασχολούν εργαζόμενους για τη διανομή προϊόντων και αντικειμένων.

Πανελλαδικά πραγματοποιήθηκαν 1.848 επιτόπιοι έλεγχοι σε τέτοιου είδους εταιρείες, σε 233 από τους οποίους διαπιστώθηκαν παραβάσεις, μεταξύ άλλων για αδήλωτη εργασία, χρονικά όρια, μη χορήγηση εβδομαδιαίας ανάπαυσης και μη καταβολή μισθοδοσίας μέσω τραπέζης. Οι 65 από αυτές τις παραβάσεις, αφορούσαν στην μη καταβολή του 15% ως πρόσθετης αποζημίωσης. Σε συνέχεια αυτών επιβλήθηκαν 163 διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 636.824,00€.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΕΠΕ: Τι έδειξαν οι έλεγχοι στον κλάδο των delivery και των Courier"

Καιρός αύριο: Βροχές, πτώση θερμοκρασίας και ομίχλες

Ο καιρός αύριο, Τρίτη (21.09.2021) θα είναι βροχερός στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ο υδράργυρος θα υποχωρήσει.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια από τις βραδινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και πιθανώς να σχηματιστούν ομίχλες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Στα βόρεια θα φτάσει κατά τόπους τους 30 και στην υπόλοιπη χώρα τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις οι οποίες μέχρι το απόγευμα θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις βραδινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τις πρωινές και βραδινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές, που τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν στα ανατολικά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και στα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Βελτίωση τις βραδινές ώρες.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και πιθανώς να σχηματιστούν ομίχλες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από το απόγευμα θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί με ένταση στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά αίθριος. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικών διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 και γρήγορα βόρειοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στα νότια βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές, πτώση θερμοκρασίας και ομίχλες"

Δημόσιο: Οδηγίες για άρση αναστολής εργασίας, διαγνωστικά τεστ, απαλλαγή εμβολιασμού (εγκύκλιος)

Tην 61η εγκύκλιο του αναφορικά με τα μέτρα και τις ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, εξέδωσε το ΥΠΕΣ.

Η εγκύκλιος περιλαμβάνει οδηγίες προς τους δημόσιους υπαλλήλους για τη λειτουργία των υπηρεσιών.

Άρση αναστολής καθηκόντων λόγω νόσησης

Μεταξύ άλλων καθορίζονται και οι διαδικασίες άρσης αναστολής των καθηκόντων για μη εμβολιασμένους σε περίπτωση που νοσήσουν. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο:

Για το προσωπικό που έχει τεθεί ή τίθεται σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων του και κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος αυτού νοσεί από κορωνοϊό Covid-19, ισχύουν τα εξής:
 -Ο εργαστηριακός μοριακός έλεγχος (PCR) του συμπτωματικού εργαζόμενου να γίνεται σε δημόσια δομή.
-Σε περίπτωση που ο πρώτος εργαστηριακός έλεγχος έχει γίνει σε ιδιωτική δομή θα επιβεβαιώνεται εντός εικοσιτετραώρου (24) σε δημόσια δομή υγείας.
-Δεν επιτρέπεται η προσκόμιση εκ των προτέρων ληφθέντος δείγματος και η δειγματοληψία διενεργείται εντός της δημόσιας δομής με παρουσία περισσότερων του ενός (1) ατόμων με αρμοδιότητα δειγματοληψίας.
Στην περίπτωση αυτή και, εφόσον έχουν τηρηθεί τα ανωτέρω, η αναστολή άσκησης καθηκόντων αίρεται με απόφαση του φορέα από την ημερομηνία καταχώρισης του κρούσματος στο μητρώο ασθενών. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι η εν λόγω ρύθμιση θεσπίστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της προϊσχύουσας ΚΥΑ με τα μέτρα προστασίας για την εβδομάδα από 13.9.2020 έως 20.9.2021 και χρόνο έναρξης ισχύος την 13η.9.2021 και ως εκ τούτου η αναστολή άσκησης καθηκόντων δύναται να αρθεί μόνο μετά την ημερομηνία αυτή και εφόσον έχουν τηρηθεί τα ανωτέρω ως προς τη διαδικασία διάγνωσης της νόσησης.

Διαγνωστικό τεστ και 14 μέρες μετά την δεύτερη δόση

Παράλληλα με την εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι:

υπάλληλοι, οι οποίοι δεν έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμού και για τους οποίους προβλέπεται το διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων, λόγω του ότι δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωση αυτή, δεν εφαρμόζεται σε αυτούς η υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου, καθώς από τις ισχύουσες διατάξεις το προσωπικό αυτό τελεί σε αναστολή, οπότε και δεν παρέχει εργασία με αυτοπρόσωπη παρουσία. Επιπλέον, σε καμία περίπτωση για τους υπαλλήλους, για τους οποίους προβλέπεται ως μέτρο η αναστολή καθηκόντων συνεπεία της μη συμμόρφωσής τους με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, δεν ισχύει το μέτρο του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου σε αντικατάσταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, καθώς βάσει των ισχυουσών διατάξεων η αναστολή αίρεται μόνο για τις προβλεπόμενες στις σχετικές διατάξεις περιπτώσεις (ιδίως νόσηση, πραγματοποίηση πρώτης δόσης εμβολιασμού).
Βάσει των ανωτέρω, υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ως άνω ΚΥΑ έχουν και οι υπάλληλοι για τους οποίους προβλέπεται υποχρέωση εμβολιασμού σύμφωνα με το άρθρο 206 του ν.4820/2021 και την σχετική ΚΥΑ, με την οποία επεκτάθηκε το πεδίο εφαρμογής της εν λόγω διάταξης, εφόσον παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία λόγω διενέργειας της 1ηςδόσης του εμβολίου και μέχρι την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους και την παρέλευση δεκατεσσάρων (14) ημερών από αυτή.

Απαλλαγή από υποχρέωση εμβολιασμού

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το προσωπικό που έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση εμβολιασμούμε απόφαση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής κατά τα οριζόμενα στην αριθ. Δ1α/Γ.Π. οικ. 50933/13.8.2021 κοινή απόφαση του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (Β’ 3794)έχειυποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 3 της αριθ. Δ1α/ΓΠ. Οικ.55570/12-9-2021 (Β’ 4207) ΚΥΑ, ήτοι υπόκειται σε υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, ο οποίος αποκλειστικά για τα πρόσωπα αυτά, δύναται να διενεργείται δωρεάν σε δημόσιες δομές.Σε κάθε περίπτωση τα πρόσωπα του άρθρου 1 της ΚΥΑ έχουν υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΚΥΑ μόνο εφόσον παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία έστω και μία ημέρα εντός της εργάσιμης εβδομάδας. Το προσωπικό που απουσιάζει για παράδειγμα με μακροχρόνιες άδειες, όπως ενδεικτικά άδεια ανατροφής τέκνου ή μακροχρόνια αναρρωτική άδεια καθίσταται υπόχρεο για διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου με τη λήξη της μακροχρόνιας απουσίας και την επιστροφή στην εργασία με φυσική παρουσία, και μάλιστα, εφόσον απουσίαζαν κατά την 13η/9/2021, ημερομηνία έναρξης ισχύος της ΚΥΑ, έχουν στη διάθεσή τους προθεσμία τριών (3) εργασίμων ημερών για την υποβολή αίτησης από την υποχρέωση έναντι αντιτίμου διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 και με επιβάρυνσή τους, εφόσον συντρέχει ιατρικός λόγος για μη εμβολιασμό. Ωστόσο, κατά το χρονικό διάστημα της ανωτέρω προθεσμίας υποβολής αιτήσεων απαλλαγής και κατά το χρονικό διάστημα της προθεσμίας απάντησης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, υποχρεούνται σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 έναντι αντιτίμου και με επιβάρυνσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 2 της ΚΥΑ

Εγκύκλιος

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσιο: Οδηγίες για άρση αναστολής εργασίας, διαγνωστικά τεστ, απαλλαγή εμβολιασμού (εγκύκλιος)"

Χανιά: Καταλήψεις σε τρία Λύκεια

Σε καταλήψεις τριών λυκείων προχώρησαν σήμερα Δευτέρα οι μαθητές στα Χανιά.

Πιο συγκεκριμένα, υπό κατάληψη τελούν το ΕΠΑΛ Ελευθερίου Βενιζέλου, το Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου και το 2ο ΕΠΑΛ Χανίων.

Οι μαθητές διαμαρτύρονται για την πολύωρη χρήση μάσκας και για τα γενικότερα μέτρα προστασίας για την πανδημία, αλλά και για τον συνωστισμό τους στα τμήματα.

Οι μαθητές του ΕΠΑΛ Ελευθερίου Βενιζέλου διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση κατασκευής ενός υπόστεγου στον προαύλιο χώρο του σχολείου, που θα τους επιτρέπει τον χειμώνα να περνούν τα διαλείμματα στο προαύλιο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα μαθήματα στο Γενικό Λύκειο Ακρωτηρίου έγιναν μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τα δύο ΕΠΑΛ, εάν συνεχιστεί και αύριο η κατάληψη.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Καταλήψεις σε τρία Λύκεια"

Εμβολιασμοί: Τρίτη δόση για τους άνω των 60 ετών, ηλικιωμένους σε δομές φροντίδας και υγειονομικούς – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Μετά τους ανοσοκατεσταλμένους, τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, θα κάνουν οι οι πολίτες άνω των 60 ετών, οι ηλικιωμένοι που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι υγειονομικοί.

Η πλατφόρμα για το ραντεβού για τη τρίτη δόση για τα συγκεκριμένα άτομα θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, «τα εμβόλια έχουν αποδείξει πως είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, της εισαγωγής στα νοσοκομεία και των θανάτων», ενώ «με βάση την μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις άρχισε η συζήτηση για τρίτη δόση, ειδικά στον πληθυσμό όπου το έχει ανάγκη».

Με αφορμή κυρίως τις μεταλλάξεις, η ίδια είπε πως εντάθηκε η συζήτηση για μια τρίτη δόση εμβολίου, λέγοντας πως η πρώτη ομάδα που θα την κάνουν είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, πχ ανοσοκατασταλμένους.

Μια δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα που έχουν μειωμένα αντισώματα και μια τρίτη κατηγορία ατόμων είναι εκείνα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό συγκριτικά με τον πληθυσμό.

Η ίδια είπε πως υπάρχει θετική έγκριση για τρίτη δόση στους ανοσοκατασταλμένους, με το πρόγραμμα να έχει ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα άτομα που παίρνουν σειρά είναι τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε μονάδες φροντίδας και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς όπως είπε φαίνεται πως η ομάδα αυτή έχει τα κριτήρια που απαιτούνται για να προκριθεί η τρίτη δόση.

Αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα, η καθηγήτρια σημείωσε, ότι μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ό, τι αφορά την σοβαρή νόσηση.

Σκεπτικό επιτροπής για χορήγηση 3ης δόσης

Υπογράμμισε ότι «ο αυξημένος κίνδυνος σε άτομα άνω των 60 ετών αποτυπώνεται με επιδημιολογικά στοιχεία», ενδεικτικά «η ποσοστιαία ηλικιακή κατανομή των ασθενών 60-79 σε ειδικές κλίνες ΜΕΘ άγγιζε το 59,02% και αντιστοίχως σε θανάτους το 48%».

«Βλέπουμε σημαντική επιβάρυνση σε αυτή την ηλικία», είπε η κα Θεοδωρίδου και πρόσθεσε: «Η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνει ότι χρειάζεται ενίσχυση με μια 3η δόση».

Υπογράμμισε, ότι οι υγειονομικοί έχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω της έκθεσης τους στον ιό, και επικαλέστηκε μια πρόσφατη μελέτη που δείχνει ότι «η Δέλτα μπορει να μεταβάλλει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την ασυμπτωματική-ολιγοσυμπτωματική λοίμωξη».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, τόνισε ότι αναμένονται δεδομένα από σχετικές μελέτες πριν παρθούν οι αποφάσεις.

Η πορεία των εμβολιασμών

Αναφορικά με την τρίτη δόση εμβολίου, ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας,  κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως ήδη έχουν γίνει 13.000 εμβολιασμοί τρίτης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους, υπενθυμίζοντας πως το ραντεβού θα πρέπει να κλείνεται από έξι έως οκτώ μήνες μετά την δεύτερη δόση.

Συνολικά έχουν γίνει πάνω από 11.900.000 εμβολιασμοί
Επιπλέον τόνισε πως περίπου 90.000 ραντεβού έχουν κλειστεί για τις αμέσως επόμενες ημέρες, υπογραμμίζοντας πως η πλειονότητα αφορά σε νέους ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η εμβολιαστική κάλυψη στους νέους έχει – ανά ηλικία – ως εξής:

35 έως 39 ετών: 59,8% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα φτάσουν στο 60,4%.
30 έως 34 ετών: 59,3% έχουν εμβολιαστεί – 60% με τα ραντεβού.
25 έως 29 ετών: 58,8% έχουν εμβολιαστεί – 59,7% με τα ραντεβού.
18 έως 24 ετών: 50,2% έχουν εμβολιαστεί – 51,3% με τα ραντεβού.
15 έως 17 ετών: 28,7% έχουν εμβολιαστεί – 30% με τα ραντεβού.
12 έως 14 ετών: 15,7% έχουν εμβολιαστεί – 17,44% με τα ραντεβού

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβολιασμοί: Τρίτη δόση για τους άνω των 60 ετών, ηλικιωμένους σε δομές φροντίδας και υγειονομικούς – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα"

Κορωνοϊός: Στα 2.126 τα νέα κρούσματα - 342 οι διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.126, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 632.908 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 138 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.866 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.505 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 342 (62.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 79.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 313 (91.52%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 29 (8.48%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.092 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 128 (ημερήσια μεταβολή -33.33%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 191 ασθενείς.ς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 2.126 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

48 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

40 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

19 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

62 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

104 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

37 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

49 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

10 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

341 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

42 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Άνδρου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

56 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

4 κρουσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

43 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

75 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

42 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

40 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

41 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

40 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

44 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

40 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

22 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

101 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

40 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

54 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

64 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

50 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

35 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

50 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

47 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

25 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

34 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

28 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου

30 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.126 τα νέα κρούσματα - 342 οι διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών – Θεσσαλονίκης στον κόμβο του Μαρτίνου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στον Ανισόπεδο Κόμβο Μαρτίνου. Σκοπός των αλλαγών στην κυκλοφορία η διενέργεια εργασιών ασφαλτόστρωσης.

Ειδικότερα, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν την Τρίτη 21/9/2021, από τις 07:00 έως τις 19:30, θα ισχύσει πλήρης αποκλεισμός του κλάδου εισόδου του Α/Κ Μαρτίνου στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, όσοι οδηγοί θέλουν να μπουν στον αυτοκινητόδρομο μέσω του Α/Κ Μαρτίνου, με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα ειδοποιούνται έγκαιρα μέσω κατάλληλων προειδοποιητικών και κατευθυντήριων προσωρινών σημάνσεων, προκειμένου να κατευθυνθούν μέσω δεξιού παράπλευρου οδικού δικτύου έως τον επόμενο κόμβο (Α/Κ Κάστρου) από όπου θα μπαίνουν ξανά στον αυτοκινητόδρομο.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν µε στόχο την πλήρη ενημέρωσή τους.

Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να
συμμορφώνονται με τη σχετική σήμανση και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το συγκεκριμένο τμήμα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών – Θεσσαλονίκης στον κόμβο του Μαρτίνου"

ΕΕ: Tι ισχύει με τους απασχολούμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης επιτρέπεται οι απασχολούμενοι στις ψηφιακές πλατφόρμες να συμβάλλονται τόσο υπό καθεστώς σύμβασης παροχής υπηρεσιών, όσο και υπό καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου το οποίο παραθέτει τι ισχύει με τις πλατφόρμες στην ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα του οίκου PWC με στοιχεία του 2019.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε σε διαβούλευση τον Φεβρουάριο (https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/ip_21_686) προτάσεις σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης των συνθηκών εργασίας για τα άτομα που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας. Στο κείμενο της διαβούλευσης επισημαίνεται ότι οι περισσότεροι από τους απασχολούμενους στις πλατφόρμες διατηρούν το καθεστώς του αυτοαπασχολούμενου.

Το υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι ο νέος εργασιακός νόμος στηρίχτηκε στα αυστηρά κριτήρια βάσει των οποίων θεωρείται κάποιος πάροχος υπηρεσιών στις ψηφιακές πλατφόρμες σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καμία διάταξη του νέου νόμου -όπως και καμία διάταξη της προϋφιστάμενης νομοθεσίας- δεν έδωσε το δικαίωμα στις πλατφόρμες να τροποποιούν μονομερώς το καθεστώς, υπό το οποίο οι διανομείς παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Όποια πλατφόρμα επιχειρεί να κάνει κάτι τέτοιο, παραβιάζει τον νόμο, επισημαίνει το υπουργείο εργασίας.

Τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρώπης

Η κατάσταση στην Ευρώπη σύμφωνα με την έρευνα της PWC έχει ως εξής:

Βέλγιο: Η κατάταξη γίνεται ανά περίπτωση. Αν οι εργαζόμενοι έχουν επαρκή ελευθερία στην οργάνωση της εργασίας τους και του χρόνου εργασίας τους και δεν υπόκεινται σε ιεραρχία, θα πρέπει να θεωρούνται αυτοαπασχολούμενοι. Οι περισσότερες εταιρείες θεωρούν τους εργαζόμενους τους ως αυτοαπασχολούμενους.

Δανία: Η ταξινόμηση των εργαζομένων εξαρτάται από τις πραγματικές συνθήκες της συνεργασίας τους. Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την εκτίμηση εάν το άτομο είναι αυτοαπασχολούμενος ή μισθωτός περιλαμβάνουν:

-Αν φέρει τον συνολικό οικονομικό κίνδυνο της δικής του επιχείρησης
-Με ποιο νομικό καθεστώς λειτουργεί; Εταιρεία προσωπικών υπηρεσιών, εγγραφή ΦΠΑ, αποδέκτης αμοιβής κ.λπ.
-Αν έχει περισσότερους πελάτες ή εξαρτάται στην πραγματικότητα από έναν πελάτη;
-Αν λαμβάνει σταθερή μηνιαία αμοιβή ή υπάρχει ωριαία ή ημερήσια χρέωση;
-Αν υπάρχει αποζημίωση σε περίπτωση ασθένειας, αν δικαιούται άδεια μετ’ αποδοχών ή άλλες παρόμοιες, τυπικές παροχές για εργαζομένους;

Γαλλία: Ο εργαζόμενος μπορεί να ταξινομηθεί είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας είτε ως μισθωτός ανάλογα με την ύπαρξη ή όχι μιας ιεραρχικής σχέσης μεταξύ της πλατφόρμας και του ατόμου. Τα κριτήρια περιλαμβάνουν:

-Αν υπάρχει έλεγχος της δραστηριότητας του ατόμου.
-Αν υπάρχουν κυρώσεις σε περίπτωση μη εφαρμογής των οδηγιών που δίνει ο εργοδότης.
-Αν ο εργαζόμενος δεν αναλαμβάνει οικονομικούς κινδύνους, έχει τακτική σταθερή αμοιβή και δεν φέρει κανένα κίνδυνο μη πληρωμής λόγω κακής απόδοσης.
-Ο αριθμός των πελατών: για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας υποτίθεται ότι έχει περισσότερους από 1 πελάτες.
-Πλήρης ανεξαρτησία στην οργάνωση και την εκτέλεση της εργασίας (χωρίς έλεγχο, χωρίς έλεγχο επιδόσεων, χωρίς αναφορά)-Ένα αυτοαπασχολούμενο άτομο θα είναι ελεύθερο να εμπλέκει άλλους υπαλλήλους στην παροχή της υπηρεσίας και να παρέχει ένα υποκατάστατο.
-Δυνατότητα του ατόμου να αρνηθεί την εργασία
-Ένας αυτοαπασχολούμενος συνήθως πληρώνεται για μια ατομική εργασία που έχει ολοκληρωθεί (δηλαδή γενικά στο τέλος της ανάθεσης, με πιθανή πληρωμή προκαταβολών, όχι τακτικές μηνιαίες πληρωμές).
-Δυνατότητα κέρδους ή ζημίας: ο αυτοαπασχολούμενος θα υποστεί ζημία εάν υποτιμήσει το χρόνο που θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση της ανάθεσης ή αντιμετωπίσει απρόσμενες δυσκολίες που δεν προβλέπονται βάσει των όρων της σύμβασης.
-Εκτέλεση εργασιών χρησιμοποιώντας δικό του εξοπλισμό και έχοντας λάβει δική του επαγγελματική ασφάλιση αποζημίωσης.

Γερμανία: Οι εργαζόμενοι συνήθως ταξινομούνται ως αυτοαπασχολούμενοι, αλλά συχνά είναι δύσκολο να διαχωριστούν από τους εργαζόμενους. Το θέμα αποτελεί σημαντικό νομικό ζήτημα στη Γερμανία. Δεν υπάρχουν ειδικοί κανονισμοί για τις ψηφιακές πλατφόρμες αλλά ισχύουν τα κριτήρια οριοθέτησης, που προκύπτουν από τη νομοθεσία, τη νομολογία και τον τρόπο ασφάλισης.

Ιταλία: Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, οι εργαζόμενοι στις ψηφιακές πλατφόρμες μπορούν να ταξινομηθούν ως (i) δευτερεύοντες εργαζόμενοι (ii) αυτοαπασχολούμενοι, ή (iii) ως τρίτη κατηγορία, που είναι οι λεγόμενοι «συνεργαζόμενοι». Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους κανόνες που ισχύουν για τους συνεργαζόμενους είναι αυτοί που σχετίζονται με την αυτοαπασχόληση, επομένως μπορούν ουσιαστικά να θεωρηθούν ως αυτοαπασχολούμενοι. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται σχεδόν πάντα μέσω σύμβασης αυτοαπασχόλησης: εκτελούν τη δραστηριότητά τους χρησιμοποιώντας τα δικά τους οχήματα και εργαλεία και, κυρίως, είναι ελεύθεροι να επιλέξουν εάν θα εκτελέσουν ή όχι την παραγγελία/ δραστηριότητα για τον πελάτη στον οποίο εργάζονται (που συνήθως είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα). Το βασικό κριτήριο για τον καθορισμό του καθεστώτος απασχόλησης είναι η ύπαρξη εξάρτησης, δηλαδή ότι ο εργαζόμενος υπόκειται στην εκτελεστική εξουσία και τον έλεγχο του εργοδότη με επακόλουθο περιορισμό της αυτονομίας του.

Νορβηγία: Οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες μπορούν να ταξινομηθούν είτε ως μισθωτοί είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ανάλογα με την περίπτωση Σύμφωνα με τη νομολογία, ορισμένοι από τους καθοριστικούς παράγοντες είναι: 1) ποιος είναι υπεύθυνος/φέρει τον κίνδυνο για το τελικό αποτέλεσμα εργασίας 2) πόσους προμηθευτές έχει το άτομο που ισχυρίζεται ότι είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Εάν υπάρχει μόνο ένας, αυτός είναι ένας παράγοντας που μπορεί να υποδηλώνει ότι στην πραγματικότητα υπάρχει σχέση εργοδότη 3) πόσο διαρκεί η εργασιακή σχέση 4) ποιος πληρώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές 5) ποιος δίνει οδηγίες πώς να εκτελεστεί η εργασία 6) σε ποιον ανήκει ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση της εργασίας Τα δικαστήρια δεν καθιστούν έναν παράγοντα πιο αποφασιστικό από τον άλλο, αλλά το συμπέρασμα ως προς το αν υπάρχει ή όχι σχέση εργασίας γίνεται μετά από μια συνολική αξιολόγηση.

Μ. Βρετανία: Υπάρχουν τρεις κατηγορίες: ελεύθεροι επαγγελματίες, μια μεσαία κατηγορία εργαζομένων (που δικαιούνται κατώτατο μισθό, άδεια, εργοδοτικές εισφορές) και υπάλληλοι (όπως παραπάνω, συν οικογενειακές άδειες, αποζημίωση απόλυσης). Δεν υπάρχουν ειδικοί κανόνες για τον καθορισμό του καθεστώτος απασχόλησης στις πλατφόρμες. Υπήρξαν μια σειρά από δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες που χαρακτηρίζονταν ως αυτοαπασχολούμενοι διαπιστώθηκε ότι στην πραγματικότητα ήταν εργαζόμενοι. Σημειώνεται ότι το Φεβρουάριο εκδόθηκε δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία οι απασχολούμενοι σε μια συγκεκριμένη πλατφόρμα (Uber) πρέπει να θεωρούνται ως μισθωτοί.

Ισπανία: Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ισπανία, το έτος 2019 που η έρευνα έγινε, δεν υπήρχε ακόμη νόμος που να διέπει το είδος της εργασίας που εκτελείται στις ψηφιακές πλατφόρμες. Ωστόσο το Μάιο του 2021, ύστερα από σχετική δικαστική απόφαση, υιοθετήθηκε νομοθεσία σύμφωνα με την οποία όλες οι συμβάσεις πρέπει να μετατραπούν σε εξαρτημένης εργασίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΕ: Tι ισχύει με τους απασχολούμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες"

ΑΑΔΕ: Ανοιξε η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις στα κορωνο-χρέη

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων άνοιξε την εφαρμογή, μέσω του myBusinessSupport, για την επανένταξη των πληγέντων από τον κορωνοϊό στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων (νόμοι 4321/2015 και 4611/2019 αντίστοιχα).

Από σήμερα και έως τις 30 Σεπτεμβρίου, οι φορολογούμενοι, οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τέθηκαν εκτός αυτών των ρυθμίσεων από 01/03/2020 έως 31/07/2021, έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν.

Σημειώνεται ότι για την επανένταξή τους, απαιτείται η καταβολή της δόσης του Αυγούστου, έως την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου.

 
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Ανοιξε η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις στα κορωνο-χρέη"

Covid-19: Ενημέρωση για παιδιά που νοσούν και κλειστά σχολικά τμήματα κάθε Τετάρτη

Κάθε Τετάρτη στο εξής θα ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ τα στοιχεία σχετικά με τα παιδιά ηλικίας 4 έως 17 ετών που νοσούν από κορωνοϊό, ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά με την πανδημία και τους εμβολιασμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως επισήμανε, στην ηλικιακή αυτή ομάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα κρούσματα το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία με τον εμβολιασμό των παιδιών, το ειδικό πλαίσιο λειτουργίας εντός των σχολείων, αλλά και στο προαύλιο, αλλά και το αυξημένο τέστινγκ.

Κάθε Τετάρτη, όπως είπε, θα ανακοινώνονται και τα σχολικά τμήματα που είναι σε αναστολή λόγω Covid-19.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας και στην εκπαιδευτική κοινότητα κι ανάλογα με τα δεδομένα στα σχολεία, εφόσον χρειαστεί, θα υπάρξει παρέμβαση» σημείωσε.

Ο κ. Οικονόμου εξήγησε πως αύριο, Τρίτη, έχει προγραμματιστεί από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διαδικτυακή εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση μαθητών και γονέων για τα οφέλη του εμβολιασμού στις ηλικίες 12-17 κατά της νόσου του κορωνοϊού. Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου θα απαντήσουν σε απορίες γονέων.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Covid-19: Ενημέρωση για παιδιά που νοσούν και κλειστά σχολικά τμήματα κάθε Τετάρτη"

Pfizer: Και για παιδιά 5-11 ετών ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο

Το εμβόλιο των εταιρειών BioNTech/Pfizer κατά της Covid-19 είναι ασφαλές και προκαλεί «ισχυρές» ανοσολογικές αντιδράσεις σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, ανέφεραν οι εταιρείες σε κοινή δήλωσή τους τη Δευτέρα, ανακοινώνοντας σχέδια για την υποβολή των στοιχείων στους ρυθμιστικούς φορείς «το συντομότερο δυνατό».

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, σε μια δοκιμή φάσης 2/3, οι εταιρείες χορήγησαν δύο δόσεις των 10 μικρογραμμαρίων του εμβολίου. Οι αποκρίσεις αντισωμάτων ήταν παρόμοιες με αυτές που παρατηρήθηκαν σε άτομα ηλικίας 16 έως 25 ετών που έλαβαν δύο δόσεις των 30 μικρογραμμαρίων, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε ασθενείς άνω των 12 ετών.

Ο Albert Bourla, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, δήλωσε ότι η εταιρεία «ανυπομονεί να επεκτείνει την προστασία που παρέχει το εμβόλιο σε αυτόν τον νεότερο πληθυσμό», ενόψει της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα παγκοσμίως.

Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της δοκιμής παρείχαν «μια ισχυρή βάση για την αίτηση άδειας για το εμβόλιο σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών».

Τα αποτελέσματα των δοκιμών σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών αναμένονται «αργότερα φέτος», ανέφεραν οι εταιρείες.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Pfizer: Και για παιδιά 5-11 ετών ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο"

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική στάση εργασίας αύριο 21/9

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Αύριο, 21 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει πανελλαδική στάση εργασίας στις 10πμ-3μμ και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και για την Περιφέρεια στις ΥΠΕ, ζητώντας να εφαρμοστεί άμεσα η Ευρωπαϊκή Οδηγία που έχει ενσωματωθεί στο Ελληνικό Δίκαιο που χαρακτηρίζει τον covid-19 ως επαγγελματική νόσο. 

Επίσης, ζητεί να ενταχθεί στον κανονισμό επαγγελματικών νόσων του Υπουργείου Εργασίας και να χαρακτηριστεί ο θάνατος Υγειονομικών από covid-19, ως εργατικό ατύχημα.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει εκτός άλλων σε σχετική ανακοίνωση ότι, η διασπορά του ιού στα Νοσοκομεία δεν οφείλεται στο υγειονομικό προσωπικό, αλλά στις παθογένειες του συστήματος, ενώ όπως υποστηρίζει, η δημόσια υγεία στερείται τις υπηρεσίες 7.000 υγειονομικών. 

Παράλληλα, τονίζει ότι οι εναπομείναντες εργαζόμενοι, ξεπέρασαν τα όριά τους, καθώς «περικόπηκε κάθε είδους άδεια, δουλεύουν νυχθημερόν χωρίς ρεπό, μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα να καλύψουν τα κενά». 

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ: 

«Τελικά δια στόματος Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού εξαντλήθηκε στο Υγειονομικό Προσωπικό της χώρας που ήταν εμβολιασμένο σε καθολικά ποσοστά πολύ ανώτερα από κάθε άλλη επαγγελματική ομάδα. Η αποτίμηση του μέτρου της υποχρεωτικότητας είναι αρνητικότατη. 

Εμβολιάστηκαν μετά την ψήφιση του νόμου 3.000 υγειονομικοί υπάλληλοι που θα μπορούσαν με πειθώ να εμβολιαστούν πολλαπλάσιοι.

Ο δημόσιος διάλογος περί υποχρεωτικότητας καθήλωσε τους εμβολιασμούς στην κοινότητα σε 20.000 με 25.000 ανά ημέρα εν αναμονή και της τρίτης δόσης. Φόβισε τον κόσμο παρά τον προέτρεψε να εμβολιαστεί. Έστειλε σπίτι τους με συγκεκαλυμμένη απόλυση 7.000 υγειονομικούς εν καιρώ υγειονομικού πολέμου, χωρίς ευρώ μισθό οι οποίοι μέχρι 31 Αυγούστου θεωρούνταν ασφαλείς για το σύστημα και εν μια νυκτί έγιναν επικίνδυνοι. Συνάδελφοι έμπειροι, με εξειδίκευση που το τελευταίο εξάμηνο δεν νόσησαν από τον κορωνοϊό αν και στη πρώτη γραμμή.

Με δεδομένο ότι και οι εμβολιασμένοι αποδεδειγμένα μεταδίδουν τον ιό (με μικρότερο ιικό φορτίο) ειδικά τώρα που μεσολάβησαν 7 μήνες από τον εμβολιασμό μας οι συνάδελφοι πρέπει να γυρίσουν τώρα πίσω στη δουλειά τους με δύο rapid test την εβδομάδα και τα μέτρα ατομικής προστασίας. Η διασπορά του ιού στα Νοσοκομεία δεν οφείλεται στο υγειονομικό προσωπικό αλλά στις παθογένειες του συστήματος και την επικινδυνότητα της νόσου (διαχείριση ασθενών στα ΤΕΠ, διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων που παραμένουν σε χώρους με άλλους ασθενείς, ασθενείς αρνητικοί στον ιό κατά την είσοδό τους σε κλινικές νοσοκομείου που στη πορεία της νοσηλείας εμφανίζουν τη νόσο, συνοδοί κλπ).

Από την 1 Σεπτεμβρίου η δημόσια υγεία έχει στερηθεί τις υπηρεσίες 7.000 υγειονομικών. Τα επιχειρησιακά σχέδια που εφαρμόζουν για την κάλυψη των κενών που δημιουργήθηκαν με την εκδίωξη των εργαζομένων είναι οι συγχωνεύσεις, οι καταργήσεις κλινικών  και υπηρεσιών, ιδιωτικοποιήσεις, επιστροφή εργολάβων σε όλες τις υπηρεσίες.

Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι ξεπέρασαν τα όριά τους. Περικόπηκε κάθε είδους άδεια, δουλεύουν νυχθημερόν χωρίς ρεπό, μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα να καλύψουν τα κενά. Γίνονται μετακινήσεις προσωπικού σε μεγάλες αποστάσεις από Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας προς άλλα Νοσοκομεία με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των συναδέλφων και την συρρίκνωση Υγειονομικών Μονάδων. Αναστέλλονται για άλλη μια φορά τα χειρουργεία.

Οι ασθενείς που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν στον Ιδιωτικό τομέα κινδυνεύουν. Είναι πραγματικά εκτός πραγματικότητας να εξαγγέλλονται από τον Πρωθυπουργό δωρεάν προληπτικές εξετάσεις την ώρα που τα Νοσοκομεία έχουν λίστες αναμονής πάνω από ένα χρόνο για διαγνωστικές εξετάσεις και πολλά Νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού σταμάτησαν να τις πραγματοποιούν. 

Να γυρίσουν τώρα οι συνάδελφοί μας οι ανεμβολίαστοι. Δεν κινδυνεύουν οι ασθενείς από το υγειονομικό προσωπικό. Λόγω κυβερνητικής προπαγάνδας μετέτρεψαν τους ήρωες υγειονομικούς που χειροκροτούσαν σε επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία με ποσοστό εμβολιασμού 95% και τώρα απατεώνες για ελάχιστες περιπτώσεις που ελέγχονται τα πιστοποιητικά τους, νόσησης και εμβολιασμού. Φυσικά θα πρέπει να διερευνηθούν και να αποδοθούν εάν υφίστανται πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπάρχει υπερανάπτυξη στο τόπο. Δεν βρήκε όμως ούτε ένα ευρώ για τους ήρωες υγειονομικούς και προνοιακούς υπαλλήλους. Τίποτα για επίδομα. Τίποτα για αύξηση μισθών. Στη ΔΕΘ οι υγειονομικοί δεν απασχόλησαν καθόλου τον πρωθυπουργό. Οι συμβασιούχοι δεν διεκδικούν παράταση των συμβάσεων. Δηλαδή παράταση της ομηρίας τους για ψηφοθηρικούς λόγους. Στα Νοσοκομεία έχουμε 45.000 κενές οργανικές θέσεις και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Εν καιρώ πολέμου δικαιούνται να τους ανταμείψει η πολιτεία με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Φτάνει η ομηρία. Τέλος του χρόνου επιστρέφουν οι εργολάβοι στις υπηρεσίες στήριξης. Ήδη καταρτίζονται και διεξάγονται διαγωνισμοί. Εργολάβοι που προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και στοιχίζουν πολλαπλάσια από τις ΣΟΧ. Δεν θα το επιτρέψουμε. Για όλους τους έκτακτους υπαλλήλους (21.000), επικουρικούς, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ που οι συμβάσεις τους λήγουν έως τον Μάιο 2021 ζητάμε την μονιμοποίησή τους. Δεν θα τους στύψετε με ολιγόμηνες ανανεώσεις και μετά θα τους πετάξετε στο δρόμο.

Το πόρισμα της επιτροπής Μπεχράκη για την ένταξή μας στα ΒΑΕ παραμένει στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας εδώ και 8 μήνες. Μας ξεγέλασαν συστήνοντας επιτροπή για να κερδίσουν χρόνο.

Είναι ντροπή για ένα κράτος να μην αναγνωρίζει τη θυσία του υγειονομικού προσωπικού μετά από 27 θανάτους από κορωνοϊό.  Να εφαρμοστεί ΑΜΕΣΑ η Ευρωπαϊκή Οδηγία που έχει ενσωματωθεί στο Ελληνικό Δίκαιο που χαρακτηρίζει τον covid-19 ως επαγγελματική νόσο. Να ενταχθεί στον κανονισμό επαγγελματικών νόσων του Υπουργείου Εργασίας. Να χαρακτηριστεί ο θάνατος Υγειονομικών από covid-19 ως εργατικό ατύχημα.

Γι’ αυτό θα είμαστε κάθε μέρα στο δρόμο. Δεν μας αγγίζουν λόγια και πράξεις διαίρεσης και διχασμού».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική στάση εργασίας αύριο 21/9 "

ΕΝΔΙΣΥ: Λάθος ο πρώτος επανυπολογισμός του 2019 σε 600.000 περίπου κύριες συντάξεις!

Λάθη στον επανυπολογισμό 600.000 κύριων συντάξεων καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση:

Για πολλοστή φορά επανερχόμαστε στο σοβαρό θέμα του λάθος επανυπολογισμού στις κύριες συντάξεις σε 600.000 περίπου χιλιάδες συνταξιούχους, που πραγματοποιήθηκε το 2019 σύμφωνα με τον ν4387/2016 (γνωστού ως νόμου Κατρούγκαλου). Είχαμε επισημάνει και στον τότε υπουργό αλλά έχουμε τονίσει και στον σημερινό υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη αλλά και στον σημερινό Διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Παν. Δουφεξή το θέμα, το οποίο έχει προκύψει μετά από ερμηνεία του νόμου διαπιστώσαμε ότι δεν έχει εφαρμοστεί σωστά ο νόμος Κατρούγκαλου στον επανυπολογισμό.

Ο επανυπολογισμός του 2019 δυστυχώς έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είχε ηλεκτρονικά τότε ο e-ΕΦΚΑ και όχι με τα πραγματικά στοιχεία που είχε ο κάθε φάκελος χωριστά, με αποτέλεσμα να μην έχουν ληφθεί υπόψιν:

Α) Δεν έχουν υπολογιστεί στην ανταποδοτικότητα η προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20% .

Β) Δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα.

Γ) Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019 (νόμος 4387/2016, νόμος Κατρούγκαλου).

Δ) Συντάξεις χηρείας (δεν έχει επανυπολογιστεί σε πολλές περιπτώσεις στη μεταβίβαση χηρείας)

Σημειωτέων ότι για τα προαναφερόμενα έχουν κρατηθεί εισφορές!!!

Ζητάμε άμεσα να εφαρμοστεί ο νόμος, να διορθωθεί ο επανυπολογισμός αυτεπαγγέλτως σε περίπου 600.000 συνταξιούχους, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα.

Σας πληροφορούμε δε ότι έχει κατατεθεί και εξώδικη δήλωση προς τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ από μέλη του Δικτύου με αριθμό έκθεσης επίδοσης 932/30-7-2021 το οποίο σας επισυνάπτουμε.

Την Κυριακή 12/9/2021 σε πρωινή εκπομπή ο υπουργός Εργασίας δήλωση ότι η κυβέρνηση εφαρμόζοντας την απόφαση του ΣτΕ 1891/2019 προχωρά σε δεύτερο επανυπολογισμό με τον ν.4670/2020 (νόμος Βρούτση) δίνοντας και κάποια αναδρομικά τα οποία προκύπτουν από τον επανυπολογισμό και τα οποία θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τον μήνα Οκτώβριο.

Το ΕΝΔΙΣΥ απευθύνει τα εξής ερωτήματα:

Α) Πώς κύριοι της κυβέρνησης προχωράτε σε δεύτερο επανυπολογισμό, ενώ δεν έχετε εφαρμόσει ορθά τον νόμο για τον πρώτο επανυπολογισμο;

Β) Πώς προχωράτε σε δεύτερο επανυπολογισμό την στιγμή που σε ομάδες συνταξιούχων οι οποίοι έχουν πάνω από δύο κύριες συντάξεις δεν έχει γίνει καθόλου επανυπολογισμός; (δεν έχουν λάβει ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης από το 2019, δεν γνωρίζουν ποια είναι η σύνταξή τους και ποιες οι κρατήσεις τους)

Γ) Με ποιο δικαίωμα στερείτε χρήματα από τον συνταξιούχο την στιγμή που δεν έχετε εφαρμόσει σωστά τον νόμο;

Αυτό που θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε είναι ότι ο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) έλαβε ως βάση επανυπολογισμού τα 30 έτη έως και τα 43, ενώ :

Η απόφαση του ΣτΕ (1891/2019) δεν προκαθόριζε έτη. Πολλά χρόνια είναι και τα 29, και τα 28, και τα 27…… Η άποψή μας σε αυτό το θέμα είναι ότι θα έπρεπε από τα 20 χρόνια και μετά να υπάρχει αναλογική αύξηση στο ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης, την στιγμή που η εθνική σύνταξη (384 ευρώ) δίνεται σε όσους έχουν 20 χρόνια ασφάλισης και πλέον. Διαφωνούμε και ως προς τον νόμο της κυβέρνησης να θεωρήσει ότι ο δεύτερος επανυπολογισμός πρέπει να αρχίσει από εκείνους που έχουν 30 χρόνια ασφάλισης έως και 43, αφήνοντας αδικημένους εκείνους που έχουν πάνω από 43 χρόνια ασφάλισης. Δεν είναι δυνατόν κάποιος που έχει 45 χρόνια ή 47 χρόνια ασφάλισης να έχει την ανταποδοτικότητα με εκείνον που έχει 43 χρόνια. Αν υπήρχε όντως αναλογικότητα, αυτό θα ήταν και αποτελεσματικό, αλλά και σύμφωνο με τους κανόνες Δικαίου.

Παρακαλούμε να τεθεί το θέμα στο Κοινοβούλιο και να δοθεί απάντηση από την Κυβέρνηση γιατί δεν είναι δυνατόν κάθε φορά οι συνταξιούχοι να τρέχουν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα των νομοθετικών παρεμβάσεων της εκάστοτε Κυβέρνησης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΝΔΙΣΥ: Λάθος ο πρώτος επανυπολογισμός του 2019 σε 600.000 περίπου κύριες συντάξεις!"

Έκρηξη ηφαιστείου στη Λα Πάλμα - Εκκενώνονται δέκα κοινότητες

Την υποχρεωτική εκκένωση δέκα κοινοτήτων, που έχουν τεθεί σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού, ανακοίνωσαν οι αρχές του νησιού Λα Πάλμα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα.

Η τοπική κυβέρνηση («Καμπίλδο») κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πλησιάζουν στη ζώνη του ηφαιστείου.

Δύο ώρες μετά την πρώτη έκρηξη, ποτάμια λάβας κατέβαιναν την πλαγιά και διατάχθηκε η εκκένωση πολλών χωριών, μεταξύ των οποίων είναι τα Ελ Πάσο και Λος Λιάνος δε Αριδάνε. Ζητήθηκε επίσης από τους κατοίκους να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνά τους με φειδώ.

Με βάση τις προβλέψεις της Καμπίλδο, η λάβα αναμένεται να κινηθεί προς τα νοτιοδυτικά, προς κατοικημένες και δασωμένες περιοχές, προτού να καταλήξει στην ακτή.

Στα πλάνα που μεταδίδουν τα ισπανικά μέσα φαίνονται εντυπωσιακοί πίδακες λάβας και πυκνός καπνός.

«Σε καμία περίπτωση μην πάτε κοντά στη ροή της λάβας. Αν υπάρχει ηφαιστειακή τέφρα, μείνετε μέσα στο σπίτι της» προειδοποίησε ο δήμος τους κατοίκους.

euronews 

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκρηξη ηφαιστείου στη Λα Πάλμα - Εκκενώνονται δέκα κοινότητες"

Σταϊκούρας για ΕΝΦΙΑ: Οι δύο πρώτες δόσεις μπορούν να καταβληθούν στο τέλος Οκτωβρίου

Την προαναγγελία ρύθμισης για πληρωμή διπλής δόσης ΕΝΦΙΑ (Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου) έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως ανέφερε μιλώντας το κανάλι της Βουλής «επειδή τα χρονοδιαγράμματα είναι περιορισμένα, θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες, που δεν μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση τέλος Σεπτεμβρίου, να πληρώσουν δύο δόσεις τον Οκτώβριο χωρίς να έχουν κάποια κύρωση για αυτό».

Σύμφωνα με τον υπουργό, αιτία είναι το στενό χρονικό περιθώριο από την ανάρτηση των εκκαθαριστικών (αναμένεται να ξεκινήσει μεθαύριο Τετάρτη) έως την πληρωμή της πρώτης δόσης στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

«Επειδή τα χρονοδιαγράμματα είναι περιορισμένα, θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες, που δεν μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση τέλος Σεπτεμβρίου, να πληρώσουν δύο δόσεις τον Οκτώβριο, χωρίς να έχουν κάποια κύρωση για αυ­τό», είπε ο κ. Σταϊκούρας αποκαλύπτοντας τη ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών μαζί με την ανακοίνωση της πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

Τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι τα ίδια με τα περυσινά για περίπου 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, εκτός εάν έχουν μεταβληθεί: η αξία της περιουσίας μέσω μεταβιβάσεων, ή ο αριθμός των τετραγωνικών μέσω της διαδικασίας νομιμοποίησης αδήλωτων επιφανειών, ή το δηλωθέν εισόδημα εξαιτίας της πανδημίας. Ο φόρος εξοφλείται σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως το τέλος του Σεπτεμβρίου εφέτος και την τελευταία έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» και τους δημοσιογράφους Λάμπρο Πέγκο και Λουκία Γκάτσου, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι «το 2022 ο ΕΝΦΙΑ θα είναι δικαιότερος και χαμηλότερος».

Υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι δικαιούνται φέτος έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή από τον φόρο. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται εφέτος και οι πυρόπληκτοι, αρκεί να έχουν υποβάλει ή να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έως και αύριο. Για όσους υποβάλουν αίτηση μετά την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και έως τις 15 Οκτωβρίου εφέτος, η αρχική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει και τα ακίνητα αυτά και στη συνέχεια θα επανεκδοθεί νέο εκκαθαριστικό από την ΑΑΔΕ έως τις 30 Οκτωβρίου με την απαλλαγή από τον φόρο. Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Δυτική Αττική και στην Κορινθία που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έως τις 21 Σεπτεμβρίου, η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την ΑΑΔΕ απευθείας χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα.

Σταϊκούρας: Παροδικό το κύμα ακρίβειας

Ερωτηθείς για τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι «οι πολίτες βίωσαν το 2015 και δεν θέλουν επιστροφή σε τέτοιου είδους πολιτικές. Ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι είναι προσκολλημένος στο παρελθόν. Οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τις πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση. Η ανεργία είναι στο 14,2% μειωμένη κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες κατά την τελευταία διετία. Για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουμε δώσει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια. Έχουμε αποδείξει ότι λειτουργούμε με νηφαλιότητα αξιοποιώντας το δημοσιονομικό χώρο ιδιαίτερα υπέρ της μεσαίας τάξης που στραγγάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Μιλώντας για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την ενίσχυση του οικογενειακού προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχτηκε ότι πράγματι υπάρχει ακρίβεια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, εκτίμησε όμως ότι «το φαινόμενο είναι παροδικό και υπολογίζεται ότι θα κρατήσει έως τις αρχές του 2022».

Τόνισε πάντως ότι η κυβέρνηση κινείται σε τρεις άξονες για να δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας απέναντι στην ακρίβεια. Πρώτος άξονας η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη. Δεύτερος, οι έλεγχοι για να αποφευχθούν υπερβολικά κύματα αυξήσεων. Τρίτος, μέτρα παροδικά ως υποστυλώματα στα κύματα ακρίβειας στην αγορά, όπως για παράδειγμα ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές ως τον Ιούνιο του 2022, ή οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας ως το Δεκέμβριο του 2021.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σταϊκούρας για ΕΝΦΙΑ: Οι δύο πρώτες δόσεις μπορούν να καταβληθούν στο τέλος Οκτωβρίου"

Ρωσία - επίθεση σε πανεπιστήμιο: 8 νεκροί και 28 τραυματίες

Ένας φοιτητής άνοιξε πυρ σε ένα πανεπιστήμιο της πόλης Περμ στη Σιβηρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 8 ανθρώπους και τραυματίζοντας 28, σύμφωνα με την Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή.

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, υπάρχουν οκτώ νεκροί ενώ κάνει λόγο και για 19 τραυματίες (στους τραυματίες συμπεριλαμβάνονται οι 8 νεκροί).

"Τη Δευτέρα, ένα άγνωστο άτομο μπήκε στο κτίριο του πανεπιστημίου και άνοιξε πυρ. Μερικοί από τους φοιτητές κρύφτηκαν από τον δράστη στις τάξεις του πανεπιστημίου. Μερικοί φοιτητές πήδηξαν από τα παράθυρα. Οι αρχές έχουν σπεύσει στο σημείο" δήλωσε νωρίτερα πηγή της αστυνομίας στο TASS.

Σύμφωνα με την Ανακριτική Επιτροπή, ο δράστης ήταν φοιτητής στο ίδιο πανεπιστήμιο. Εισήλθε στο πανεπιστήμιο γύρω στις 11 πμ τοπική ώρα. Έχει ταυτοποιηθεί, αλλά η ταυτότητά του δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Ο ένοπλος συνελήφθη και κατά τη σύλληψή του τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπως μετέδωσε το Ria Novosti.

Ωστόσο, τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πρόκειται για έναν 18χρονο φοιτητή, ο οποίος νωρίτερα είχε ανεβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία του στην οποία πόζαρε με τουφέκι, κράνος και πυρομαχικά.

"Το σκεφτόμουν εδώ και πολύ καιρό, έχουν περάσει χρόνια και συνειδητοποίησα ότι έφτασε η ώρα να κάνω αυτό που ονειρευόμουν", έγραψε σε έναν λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης που αποδίδεται σε εκείνον. Ο λογαριασμός του στο μέσο αυτό στη συνέχεια σβήστηκε.

Το κίνητρο του δράστη δεν έχει γίνει γνωστό καθώς η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή, η οποία χειρίζεται όλα τα σοβαρά εγκλήματα στη χώρα, δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτό.

Όμως τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται την ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έγραψαν ότι σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενέργειές του δεν συνδέονται με την πολιτική ή τη θρησκεία, αλλά το κίνητρό του ήταν το μίσος.

Μάλιστα, το ρωσικό κοινωνικό δίκτυο VK, σύμφωνα με το Sputnik, έσβησε την ανάρτηση για την επίθεση και μπλόκαρε τον λογαριασμό του δράστη. Το δίκτυο θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και να αναζητεί πλαστούς λογαριασμούς και αντίγραφα της αρχικής ανάρτησης αναφορικά με την επίθεση, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του πανεπιστημίου.

Οι υπηρεσίες διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων ανέφεραν ότι ένα αεροπλάνο με τον απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό έφυγε από τη Μόσχα με προορισμό το Περμ για να παράσχει βοήθεια στους τραυματίες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Υγείας, επτά τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσηλευτικό κέντρο του Περμ, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε τα συλλυπητήριά του προς τους συγγενείς των θυμάτων, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

"Ο πρόεδρος ενημερώθηκε γι' αυτό που συνέβη στο πανεπιστήμιο του Περμ. Ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν να στείλει στο Περμ τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας για να οργανώσουν την παροχή βοήθειας προς τα θύματα και τους συγγενείς αυτών που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία", είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Η Ρωσία έχει αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με την οπλοκατοχή, αλλά κάποιες κατηγορίες όπλων διατίθενται προς πώληση, όπως όπλα για κυνήγι, για νόμιμη άμυνα ή για αθλήματα, αν οι επίδοξοι κάτοχοί τους περάσουν τις απαραίτητες εξετάσεις.

Η επίθεση αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά επιθέσεων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ρωσίας.

Τον περασμένο Μάιο ένοπλος έφηβος άνοιξε πυρ μέσα σε σχολείο της πόλης Καζάν σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς περισσότερους.

Αυτή ήταν η πιο αιματηρή επίθεση σε σχολείο στην ιστορία της Ρωσίας από το 2018, όταν ένας φοιτητής σε κολλέγιο της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας σκότωσε 20 ανθρώπους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Μετά την επίθεση στο Καζάν, η Ρωσία αύξησε το όριο ηλικίας για νόμιμη αγορά όπλου από 18 στα 21 έτη, αλλά ο νέος νόμος δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία - επίθεση σε πανεπιστήμιο: 8 νεκροί και 28 τραυματίες"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news