facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Προαστιακός: Επαναλειτουργία της γραμμής προς το Κιάτο από αύριο

«Πράσινο φως» για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής του Προαστιακού προς το Κιάτο δόθηκε από την Πολιτική Προστασία. Υπενθυμίζεται ότι είχε διακοπεί με εντολή της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς.

Τα συνεργεία του ΟΣΕ θα δουλέψουν καθ΄ όλη την διάρκεια της νύχτας έτσι ώστε τις πρωινές ώρες η γραμμή να δοθεί σε κυκλοφορία.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Προαστιακός: Επαναλειτουργία της γραμμής προς το Κιάτο από αύριο"

ΝΔ: Ανακλήθηκε η διαγραφή των Πέτρου Δούκα και Δημήτρη Καμπόσου – Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Τις διαγραφές του δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα, και του δημάρχου Άργους-Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσου, από τη ΝΔ ανακάλεσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Μετά από τις διαγραφές τους από τη ΝΔ, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε την απόφαση χθες Τρίτη (18.7.2023) να επαναφέρει τους δημάρχους στο κόμμα.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την σημερινή απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια απόφαση που δείχνει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου. Ήμουν πάντα και παραμένω παρών.

Στήριζα και στηρίζω τον ίδιο τον πρωθυπουργό προσωπικά αλλά και την παράταξή μας. Προχωράμε όλοι μαζί για την προκοπή της πατρίδας μας και της Σπάρτης» δήλωσε από την πλευρά του ο Πέτρος Δούκας.

Σε ανάρτηση στο Facebook προχώρησε ο Δημήτρης Καμπόσος, κοινοποιώντας την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και γράφοντας στη λεζάντα: «Προχωράμε δυνατά όπως πάντα! Οδηγός μας η αγάπη όλου του λαού».

ΣΥΡΙΖΑ: «Απλά ντροπή»

«Εκτός από την επιστροφή του κ. Καμπόσου με τις μισαλλόδοξες δηλώσεις, η ΝΔ αποφάσισε και την επιστροφή του κ. Δούκα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και σχολιάζει ότι «τις δύσκολες αυτές ημέρες, που χιλιάδες συμπολίτες μας δοκιμάζονται από τις πυρκαγιές, η ΝΔ επέλεξε να επιβραβεύσει τον κ. Δούκα, ο οποίος με κυνισμό καυχιόταν για την επιχείρηση εξαγοράς των πυρόπληκτων της Ηλείας στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως «όταν η ΝΔ διέγραψε τον κ. Δούκα έλεγε ότι τα λεγόμενα του είναι μακριά από “τις αρχές και τις αξίες της”» και θέτει το ερώτημα: «Ποιες “αρχές και αξίες” υπηρετεί άραγε σήμερα η επιστροφή του;». «Απλά ντροπή», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Επιβεβαιώνεται με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο η ανακολουθία της ΝΔ

«Η επιστροφή Καμπόσου στη Νέα Δημοκρατία έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο την ανακολουθία λόγων και πράξεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όλα στο βωμό της εξουσίας», γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Ανακλήθηκε η διαγραφή των Πέτρου Δούκα και Δημήτρη Καμπόσου – Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ"

Μεσσηνία: Ανάρτηση του Υπουργού Β. Κικίλια – Ομολόγησε 30χρονος τρεις πυρκαγιές στην περιοχή

Τουλάχιστον 3 πυρκαγιές, δύο τις τελευταίες ημέρες και μια την προηγούμενη χρονιά στην ευρύτερη περιοχή Χρυσοκελλαριάς και Υάμειας Μεσσηνίας ομολόγησε 30χρονος ημεδαπός κάτοικος Χαρακοπίου Μεσσηνίας, όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κικίλιας.

Σημειώνει οτι ο 30χρονος κρατείται και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 30χρονος προσήχθε στο Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής αμέσως μετά την εκδήλωση της σημερινής πυρκαγιάς στην Υάμειας Μεσσηνίας.

Οι φωτιές σήμερα και τις τελευταίες ημέρες

Υπενθυμίζεται οτι λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης είχε σημάνει συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή της Υάμειας του δήμου Πύλου Νέστορος. Μετά την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, τέθηκε υπό έλεγχο.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς εντοπίστηκε μεταξύ Υάμειας, Χαρακοπιού και Χρυσοκελλαρίας, κοντά στο σημείο που κάηκε και τον Ιούλιο του 2022.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από την Καλαμάτα και τις γύρω περιοχές με συνολικά 14 πυροσβέστες και 7 οχήματα, ενώ ρίψεις πραγματοποιούν και 2 αεροσκάφη. .Να σημειωθεί ότι και χθες περίπου την ίδια ώρα ξέσπασαν δυο μέτωπα πυρκαγιάς σε πολύ κοντινή απόσταση οι οποίες και αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεσσηνία: Ανάρτηση του Υπουργού Β. Κικίλια – Ομολόγησε 30χρονος τρεις πυρκαγιές στην περιοχή"

Καιρός: Καυτό 10ήμερο με 45αρια από του Προφήτη Ηλία μέχρι και του Αγίου Παντελεήμονα!

Καύσωνα διαρκείας
στη χώρα μας, με το θερμόμετρο να μένει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου για τις επόμενες δέκα ημέρες προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr κάνει λόγο για δύο διαδοχικά πολύ θερμά διαστήματα που θα έρθουν στη χώρα μας από την Πέμπτη, 20 Ιουλίου, μέχρι και 28 Ιουλίου που θα ξεκινήσουν ουσιαστικά από αύριο Πέμπτη, ανήμερα του Προφήτη Ηλία, μέχρι και του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου.

Ο Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτησή του είναι κατηγορηματικός ότι θα υπάρχει κορύφωση του δεύτερου κύματος του καύσωνα την Τετάρτη 26 Ιουλίου και την Παρασκευή 28 Ιουλίου θα πέσει η θερμοκρασία στους 38 βαθμούς.

Όπως αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου, στους κλειστούς κάμπους θα έχουμε έναν με δύο βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία, θα φτάσει δηλαδή τους 45 και 46 βαθμούς ενώ στα ορεινά σημεία θα έχουμε 8 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία.

Αναλυτικά στην ανάρτησή του 



Ζιακόπουλος: Προσβλέπουμε στον Προφήτη Ηλία - Είναι ο έφορος των μετεωρολογικών φαινομένων

Ο μαθηματικός - μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του εκτιμά ότι την Κυριακή ο υδράργυρος στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά και την Α. Πελοπόννησο είναι πιθανό να φθάσει και τους 45 βαθμούς.

Αναλυτικά σημειώνει:

«Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, ο οποίος ως γνωστόν προκαλεί τους ενισχυμένους Β-ΒΑ ανέμους στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα, θα εξασθενήσει, με αποτέλεσμα την πτώση της έντασης των ανέμων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Όπως συνήθως συμβαίνει στην περιοχή μας τη θερινή περίοδο, με την εξασθένηση των ανέμων αρχίζει η άνοδος της θερμοκρασίας. Εκτιμάται ότι το τριήμερο Παρασκευή - Κυριακή (21-23/7) θα είναι ιδιαίτερα ζεστό με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στις κατά τεκμήριο πιο θερμές περιοχές της κεντρικής και της νότιας Ελλάδας να κυμαίνονται από 42 ως 44 βαθμούς.

Μάλιστα, την Κυριακή, με την επικράτηση Δ-ΒΔ ανέμων, η θερμοκρασία στη Θεσσαλία, την Α. Στερεά και την Α. Πελοπόννησο είναι πιθανό να φθάσει και τους 45 βαθμούς. Εννοείται ότι με αυτές τις συνθήκες ο κίνδυνος πυρκαγιών θα είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Υ.Γ. Βλέποντας και την τάση του καιρού που θα επικρατήσει την επόμενη εβδομάδα στη χώρα μας, σε εκείνον που προσβλέπουμε για βοήθεια είναι ο Προφήτης Ηλίας, ο οποίος σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση είναι ο έφορος των μετεωρολογικών φαινομένων, δηλαδή αυτός που ρυθμίζει τη βροχή, τον κεραυνό, τους καύσωνες και τα άλλα φαινόμενα!»

Καλλιάνος: Τα δεδομένα αλλάζουν προς το χειρότερο

«Ο καύσωνας που μόλις ξεκίνησε θα κρατήσει πάνω από μια εβδομάδα !
Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά προς το χειρότερο σενάριο! Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, από σήμερα και στη συνέχεια εισερχόμαστε σε μια πολύ θερμή περίοδο η οποία όμως θα είναι ιδιαίτερα μακρά» εκτιμά και ο Γιάννης Καλλιάνος.




Σε ανάρτησή του στο Facebbok o κ. Καλλιάνος σημειώνει ακόμα:
«Αν επίσης αναλογιστεί κανείς ότι από την προηγούμενη Τετάρτη 12 Ιουλίου μπήκαμε σε θερμή περίοδο και ότι μέχρι περίπου τα τέλη του Ιουλίου θα έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί εύκολα να βγει το συμπέρασμα ότι μετά από αρκετά χρόνια θα μας απασχολήσει ένας τόσο παρατεταμένος καύσωνας.
Χρειάζεται περίσσεια υπομονή και ασφαλώς προσοχή από τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας. Ο φετινός Ιούλιος για την Ελλάδα θα αποδειχθεί ένας εκ των θερμότερων της τελευταίας 10ετίας.
Ενδεικτικά σας αναφέρω τις μέγιστες θερμοκρασίες της Αττικής για τις επόμενες ημέρες :
Πέμπτη 20/7 : 40-41°C
Παρασκευή 21/7 : 41°C
Σάββατο 22/7 : 42°C
Κυριακή 23/7 : 43-44°C
Τα βράδια όπως είναι φυσιολογικό θα επικρατεί επίσης ζέστη με τον υδράργυρο να μην καταφέρνει να υποχωρεί κάτω από τους 29-30°C.
Μια μικρή πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία τη Δευτέρα 24/7 με μια πρόσκαιρη ενίσχυση του μελτεμιού και μεγάλη επικινδυνότητα για πυρκαγιές, αλλά από την Τρίτη 25/7 θα ξεκινήσει και πάλι να ανεβαίνει. Το που θα φτάσει από τη νέα εβδομάδα ακόμη δεν το γνωρίζουμε.
Ειδικά δε, σε ευπαθείς πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που βρίσκονται μακριά από θάλασσες, υπάρχει το ενδεχόμενο -τις επόμενες ημέρες- να σημειωθούν και θερμοκρασίες άνω των 44°C.
Τα στοιχεία επομένως είναι ελαφρώς απογοητευτικά...
Θα επανέλθω για να είστε για ακόμη μια φορά πρώτοι και έγκαιρα ενημερωμένοι».


Κολυδάς: Μεγάλη διάρκεια του καύσωνα 


Τη μεγάλη διάρκεια του καύσωνα σημειώνει και ο Δ/ντης της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτησή του στο Twitter. O κ. Κολυδάς αναφέρεται και στην επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Καιρικών Φανομέων της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON σε πολλές περιοχές της χώρας επικαιροποιήθηκε σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Α. Σήμερα Τετάρτη 19-7-2023 οι περιοχές που θα επηρεάζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα είναι περιορισμένες στα δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ στα ανατολικά οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες και η αίσθηση της ζέστης μικρότερη, κυρίως επειδή πνέουν Ετησίες άνεμοι (μελτέμια) που φθάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.

Β. Την Πέμπτη 20-7-2023 οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.

Γ. Ειδικότερα από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 η νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24-7-2023 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Δ. Από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένεται νέα θερμική έξαρση.

Πιο συγκεκριμένα :

1. Σήμερα Τετάρτη 19-7-2023 η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 βαθμούς Κελσίου

β. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 39 βαθμούς Κελσίου

δ. στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου

ε. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη 20-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. Στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 43 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

δ. στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

3. Από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας τους 44 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

4. Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

5. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Η επικαιροποίηση των προγνώσεων με τα νεότερα στοιχεία και τις λεπτομέρειες στην εξέλιξη των θερμοκρασιών θα γίνεται ανά εικοσιτετράωρο.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Καιρός: Καυτό 10ήμερο με 45αρια από του Προφήτη Ηλία μέχρι και του Αγίου Παντελεήμονα!"

Καιρός αύριο: Νέο κύμα καύσωνα με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 43 βαθμούς Κελσίου σε μερικές περιοχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για αύριο:

Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από δυτικές διευθύνσεις και στο Αιγαίο από βόρειες 3 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι μεταβλητοί ασθενείς.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κατά τόπους τους στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 43 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 28 έως 40 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και το μεσημέρι-απόγευμα νότιοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά τις απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών όμβρων.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 39 με 40 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και από τις μεσημβρινές ώρες στο Ιόνιο και τα παράκτια δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 41, στα ηπειρωτικά έως 42 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο έως 43 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Θεσσαλίας όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα ανατολικά έως το μεσημέρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία έως 43 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 και στην Κρήτη έως 35 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια έως το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Νέο κύμα καύσωνα με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 43 βαθμούς Κελσίου σε μερικές περιοχές"

Αττική: Ανοίγουν 7 κλιματιζόμενες αίθουσες και «Γραμμή Καύσωνα» - Cooling station στο Σύνταγμα

Σε πλήρη επιφυλακή τίθενται ξανά όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων εν όψει του νέου -μεγαλύτερης διάρκειας- κύματος καύσωνα που θα πλήξει σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, την περιοχή της πρωτεύουσας από αύριο Πέμπτη 20 έως και την Τρίτη 25 Ιουλίου.

Υλοποιώντας το σχετικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιούνται μέτρα και δράσεις, για την προστασία των πολιτών και των εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων, την ασφάλεια των χώρων πρασίνου, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Ανοιχτές από τις 8.00 έως τις 22:00 καθημερινά 7 κλιματιζόμενες αίθουσες στις Λέσχες Φιλίας – Διευθύνσεις και τηλέφωνα επικοινωνίας

Ήδη από το πρώτο κύμα καύσωνα, στις 11 Ιουλίου, η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης, άνοιξε κλιματιζόμενους χώρους σε επτά Λέσχες Φιλίας και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα της πόλης.

Οι πολίτες μπορούν να περνούν δροσερά και ευχάριστα τις ώρες τους στο οικείο περιβάλλον των Λεσχών απολαμβάνοντας τις παρέες τους, τον καφέ και τον δροσερό χυμό τους. Παράλληλα, o Δήμος Αθηναίων εξασφάλισε την παρουσία νοσηλευτή στις κλιματιζόμενες αίθουσες για την παροχή συμβουλών υγείας και για την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών δυσφορίας ή ενόχλησης.

Οι επτά κλιματιζόμενοι χώροι, βρίσκονται στα εξής σημεία:

-Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη και Δύμης, τηλ. επικοινωνίας: 210 8223946
-Λέσχη Φιλίας "Η Ανάληψη του Κυρίου" Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15, τηλ. επικοινωνίας: 210 9240403
Κλείσιμο
-Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4, τηλ. επικοινωνίας: 210 3423716
-Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους, τηλ. επικοινωνίας: 210 5140877
-Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372, τηλ. επικοινωνίας: 210 2012334
-Λέσχη Φιλίας Κυψέλης Σκύρου & Καυκάσου, τηλ. επικοινωνίας: 210 8815877
-Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος, τηλ. επικοινωνίας: 210 6459890

Όποιος πολίτης επιθυμεί να μεταφερθεί στους ανωτέρω κλιματιζόμενους χώρους μπορεί να επικοινωνεί με όποια από τις ανωτέρω Λέσχες Φιλίας επιθυμεί για να προγραμματίζεται η μεταφορά του με οχήματα του "Βοήθεια στο Σπίτι".

Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» – Κανείς μόνος του, κανείς απροστάτευτος

Οι Ομάδες του «Βοήθεια στο Σπίτι» παρέχουν φροντίδα, σταθερά σε περισσότερους από 500 μοναχικούς και ηλικιωμένους ανθρώπους, σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Τα οχήματα του Προγράμματος μπορούν επίσης να μεταφέρουν όσους πολίτες χρειαστεί στους κλιματιζόμενους χώρους ή όπου αλλού κριθεί απαραίτητο.

Τηλεφωνική Γραμμή Καύσωνα στα Δημοτικά Ιατρεία

Στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων έχει τεθεί σε λειτουργία γραμμή βοήθειας, μέσω της οποίας παρέχονται συμβουλές και οδηγίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Η «Γραμμή Καύσωνα» είναι το 210 3638049 και εξυπηρετεί καθημερινά, από τις 08:30 έως τις 19:30.

24ωρη τηλεφωνική εξυπηρέτηση και παροχή βοήθειας στο 1595 – Τρεις επιπλέον τηλεφωνικές γραμμές

Παράλληλα, η 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη «1595», και το τηλεφωνικό κέντρο 2105277000 δέχονται αναφορές και αιτήματα πολιτών που χρειάζονται οποιαδήποτε βοήθεια ή υποστήριξη. Επίσης οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν και στο τηλεφωνικό κέντρο του Κ.Υ.Α.Δ.Α. 210 5246515-6 καθημερινά από τις 09:00 έως τις 15:00.

Πληροφορίες και βοήθεια στην ειδική ιστοσελίδα coolathens.cityofathens.gr και δωρεάν εφαρμογή extrema Global

Ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε ειδική ιστοσελίδα για την υποστήριξη των κατοίκων της πόλης για τις ημέρες του καύσωνα (coolathens.cityofathens.gr), ενώ λειτουργεί και τη δωρεάν εφαρμογή για smartphones EXTREMA Global, με πληροφορίες που δίδονται σε πραγματικό χρόνο για τη θερμοκρασία και την κατηγορία καύσωνα της ημέρας, με ανάλογες οδηγίες προφύλαξης, υποδεικνύοντας σε χάρτη τα κοντινότερα δροσερά σημεία (όπως σιντριβάνια, πάρκα), τις πιο δροσερές διαδρομές για κάθε προορισμό μέσω σκιερών, δενδροσκέπαστων δρόμων. Επίσης, η εφαρμογή ενημερώνει για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης. Η εφαρμογή λειτουργεί σε 6 γλώσσες και έχει ενσωματωμένες τις θέσεις με τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα και Μουσεία της πόλης.

Στο πλευρό των αστέγων που επιλέγουν να παραμείνουν εκτός των δομών

Οι ομάδες streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), οι οποίες αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους, θα συνεχίσουν να βρίσκονται μέρα και νύχτα κοντά στους αστέγους. Τέσσερις βάρδιες επιχειρούν στους δρόμους προσφέροντας δροσερό νερό, πλήρη γεύματα και είδη πρώτης ανάγκης στους ανθρώπους που δεν επιθυμούν να μεταφερθούν, έστω και προσωρινά, στις δομές φιλοξενίας αστέγων που λειτουργεί ο Δήμος Αθηναίων. Παράλληλα, τους ενημερώνουν για τις κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων στις οποίες μπορούν να καταφύγουν, για τα σημεία δροσιάς της πόλης, ενώ παρέχουν χρηστικές πληροφορίες για την προστασία από τον καύσωνα.

Προστασία των μικρών ζώων και πουλιών

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τα ζώα και τα πουλιά που ζουν στα πάρκα και τα άλση της πόλης, καθώς και τα σκυλάκια και γατάκια που κυκλοφορούν στον αστικό ιστό. Συνολικά 150 ποτίστρες βρίσκονται μόνιμα τοποθετημένες σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ στα πάρκα νέας γενιάς που έχουν δημιουργηθεί στις γειτονιές της Αθήνας έχουν προβλεφθεί ειδικές ποτίστρες για την παροχή φρέσκου νερού, αλλά και φωλιές για τα πουλιά.

Μικτά Κλιμάκια Επιφυλακής σε λόφους, άλση και μεγάλα πάρκα

Κλιμάκια εργαζομένων του δήμου, από τη Διεύθυνση Καθαριότητας, τη Διεύθυνση Πρασίνου, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και από τη Δημοτική Αστυνομία θα ελέγχουν σε 24ωρη βάση τους χώρους πρασίνου του Δήμου Αθηναίων. Συγκεκριμένα στους Λόφους Λυκαβηττού, Στρέφη, Φιλοπάππου, Αρδηττού καθώς και στο Άλσος Παγκρατίου, Ιλισίων, Ευελπίδων, Γουδή, Λαμπράκη και στην Ακαδημία Πλάτωνος. Σε επιφυλακή εξάλλου βρίσκεται και η Διεύθυνση Ηλεκτρολογικού για να αντιμετωπίσει τυχόν βλάβες και προβλήματα στους δρόμους και τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους.

Drones της Δημοτικής Αστυνομίας στο Λυκαβηττό για την από αέρος επιτήρηση

Τέσσερα drones εκ των οποίων το ένα διαθέτει θερμική κάμερα που τού επιτρέπει να ανιχνεύει ακόμη και τις μεταβολές της θερμοκρασίας, θα βρίσκονται και πάλι μαζί με τους χειριστές τους στον λόφο του Λυκαβηττού, από τις 8 το πρωί έως και τη δύση του ηλίου, με στόχο την κατόπτευση των μεγάλων χώρων πρασίνου στο κέντρο της πόλης (Φιλοπάππου, Λόφο Στρέφη, Λόφο Αρδηττού, Λόφο Λαμπράκη, Ακαδημία Πλάτωνος, Εθνικό Κήπο κ.α.)

Περιπολίες και επιτήρηση στο κέντρο και τις γειτονιές από τη Δημοτική Αστυνομία

Παράλληλα, η Δημοτική Αστυνομία με εποχούμενα κλιμάκια επιτηρεί το κέντρο της πόλης, ούτως ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση για οποιοδήποτε πρόβλημα ή κίνδυνο αντιμετωπίζουν δημότες και επισκέπτες.

Cooling station για διανομή παγωμένου νερού στο Σύνταγμα – 36.000 μπουκάλια διατέθηκαν από τις 11 Ιουλίου

Το ειδικό περίπτερο που έστησε ο Δήμος Αθηναίων στην πλατεία Συντάγματος εξακολουθεί να παρέχει μπουκάλια με κρύο νερό στους διερχόμενους και τους επισκέπτες της πόλης.

Από τις 11 Ιουλίου όταν και ξεκίνησε η συγκεκριμένη δράση, έχουν διατεθεί περισσότερα από 36.000 μπουκαλάκια εμφιαλωμένο νερό.

Διακοπή των εργασιών μια ώρα νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας

Με ειδική εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα, οι εργαζόμενοι του δήμου σε βαριές εξωτερικές εργασίες (Πράσινο, Καθαριότητα, Οδοποιία κλπ.) θα αποσυρθούν από τις εργασίες τους από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. μία ώρα νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η αντίστοιχη εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας.

Οι μόνες υπηρεσίες του Δήμου που εξαιρούνται από την εφαρμογή της εγκυκλίου, είναι όσες εμπλέκονται στο Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας και βρίσκονται σε επιφυλακή όπως η Δημοτική Αστυνομία και οι ομάδες του street work παροχής βοήθειας και προστασίας των αστέγων.

Νέα αυστηρή σύσταση και στις αναδόχους εταιρείες που εκτελούν έργα στο Δήμο

Σε νέο έγγραφο της Διεύθυνσης Οδοποιίας Αποχέτευσης και Κοινοχρήστων Χώρων και στο πλαίσιο της τήρησης των κανόνων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, απευθύνεται νέα σύσταση στους Αναδόχους των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, να λάβουν τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και να προχωρήσουν σε παύση των εργασιών από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, όπως ορίζει η ειδική εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Αθηναίων και κατ' εξαίρεση των κρατικών οδηγιών που προτείνουν παύση των εργασιών από τις 12 το μεσημέρι. Το περιεχόμενο του εγγράφου είναι όμοιο με αυτό που είχε αποσταλεί στο πρώτο κύμα του καύσωνα.

Έκκληση στους πολίτες να μην βγάζουν τα σκουπίδια μεταξύ 11.00 – 17.00

Η ανάγκη προστασίας του προσωπικού της καθαριότητας από τη θερμική καταπόνηση και η τήρηση των σχετικών εγκυκλίων, οδηγεί στην τροποποίηση του προγράμματος αποκομιδής των απορριμμάτων. Από αύριο Πέμπτη 20/07/2023 η αποκομιδή θα πραγματοποιείται τις πρωινές και νυχτερινές ώρες με παύση μεταξύ 11:00 – 17:00. Με δεδομένες τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και για λόγους δημόσιας υγείας, παρακαλούνται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να μη βγάζουν τα απορρίμματα στους κάδους ιδιαίτερα εάν αυτοί είναι πλήρεις. Ο Δήμος Αθηναίων προσβλέπει στη συνεργασία όλων, ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες που προκαλούνται στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης εξαιτίας του καύσωνα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αττική: Ανοίγουν 7 κλιματιζόμενες αίθουσες και «Γραμμή Καύσωνα» - Cooling station στο Σύνταγμα"

Πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιά αύριο σε τρεις Περιφέρειες – Συστάσεις της Πυροσβεστικής στους πολίτες

Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 20 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος για εκδήλωση φωτιάς στις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Συστάσεις στους πολίτες

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Παράλληλα το ΠΣ, απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

1.Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως:

i.Το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού

ii.Η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης

iii.Η χρήση υπαίθριων ψησταριών

iv.Το κάπνισμα μελισσών

v.Η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.

2.Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3.Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών», σημειώνει η Πυροσβεστική.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιά αύριο σε τρεις Περιφέρειες – Συστάσεις της Πυροσβεστικής στους πολίτες"

Πολιτική Προστασία: Στις 66 οι πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - 29 οι μεταφορές στα νοσοκομεία από τη Δευτέρα

Στις 66 ανήλθαν οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός αναλαμβάνοντας δράσεις όπως το κλείσιμο πάρκων σε ολόκληρη την Αττική υπό τον φόβο των πυρκαγιών.


Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία, μέσα από τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιού, τα πιο σοβαρά πύρινα μέτωπα εντοπίζονται σε Ρόδο και Δερβενοχώρια, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και στο Λευκόχωμα Λακωνίας. 

Σημειώνεται, δε, ότι από τη Δευτέρα, μέσω των 20 μηνυμάτων που έχουν αποσταλεί από το 112 και πάντα με τη συνεργασία των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα το πρωί, οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε εκτάσεις που αφορούν χιλιάδες κατοίκους.

Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί 29 διακομιδές πολιτών από το ΕΚΑΒ που χρειάστηκαν φυσικά βοήθεια. Μεταξύ αυτών τρεις πυροσβέστες και ένας αστυνομικός, σε περιοχές της Σαρωνίδας, του Λουτρακίου, των Δερβενοχωρίων, της Μαγούλας και της Μάνδρας, επιπρόσθετα με οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρθηκαν 23 πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα από την περιοχή Στεφάνι στο Θριάσιο Νοσοκομείο και ακόμη τρεις υπέστησαν τραυματισμούς και ελαφριά εγκαύματα.

Ολόκληρη η ενημέρωση του Γιάννη Αρτοποιού:

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. O σκιαγραφημένος χάρτης που φαίνεται στους δέκτες σας αποτυπώνει την κατάσταση όπως αυτή τη στιγμή εξελίσσεται στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Δερβενοχώρια και εξελίσσεται στη Δυτική Αττική, βορειοανατολικά στα όρια του οικισμού Στεφάνη, δυτικά στα όρια των περιοχών Παναχαϊκό, Πουρνάρι και Πανόραμα, καθώς και νότια πλησίον της περιοχής Γοργοεπηκόου και Βλυχάδα.

Υπάρχουν ενεργά μέτωπα που απεικονίζεται στο χάρτη. Για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις. Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα στο πεδίο, πάντα με πρώτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής αλλά και την προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των συμπολιτών μας.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες εστίες στις κατοικημένες περιοχές συνεχίζουν να επιχειρούν οχήματα και στελέχη της Πυροσβεστικής, ενώ περιοδικά στη Δυτική Αττική και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό, καθώς και τέσσερα αεροσκάφη, δύο από τη Γαλλία και δύο από την Ιταλία.

Στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της ακτογραμμής των Αγίων Θεοδώρων περιπολεί πλοίο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στη Ρόδο και εξελίσσεται στο κεντρικό δασικό οικοσύστημα του νησιού, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος, πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Στην πυρκαγιά στο Λευκόχωμα Λακωνίας έχουν διατεθεί έξι αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από τη Δευτέρα, μέσω των 20 μηνυμάτων που έχουν αποσταλεί από το 112 και πάντα με τη συνεργασία των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα το πρωί, οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε εκτάσεις που αφορούν χιλιάδες κατοίκους.

Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί 29 διακομιδές πολιτών από το ΕΚΑΒ που χρειάστηκαν φυσικά βοήθεια. Μεταξύ αυτών τρεις πυροσβέστες και ένας αστυνομικός, σε περιοχές της Σαρωνίδας, του Λουτρακίου, των Δερβενοχωρίων, της Μαγούλας και της Μάνδρας, επιπρόσθετα με οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρθηκαν 23 πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα από την περιοχή Στεφάνι στο Θριάσιο Νοσοκομείο και ακόμη τρεις υπέστησαν τραυματισμούς και ελαφριά εγκαύματα.

Σε διασπορά βρίσκονται τούτη την ώρα πέντε ασθενοφόρα, δύο μηχανές ταχείας απόκρισης του ΕΚΑΒ για διακομιδές ατόμων που ενδέχεται να χρειαστούν βοήθεια, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών.

Για τη χαρτογραφική αποτρίχωση αποτύπωση των περιοχών που επλήγησαν έχει ήδη ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Κοπέρνικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών, οι οποίες έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε η χώρα μας σε διμερές επίπεδο, αύριο Πέμπτη αναμένεται η άφιξη δύο αεροσκαφών από το Ισραήλ.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν εκδηλωθεί 66 πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει αναπτύξει κλιμάκια για τη διερεύνηση των αιτίων των πυρκαγιών και αύριο Πέμπτη όμως θα είναι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, αφού αναμένονται να επικρατήσουν δύσκολες συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους σε αρκετές περιοχές της χώρας μας.

Θα συνεχιστούν ωστόσο οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης καθώς και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές. Μετά από συνεννόηση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κυρίου Βασίλη Κικίλια με τον Περιφερειάρχη Αττικής κύριο Γιώργο Πατούλη, για προληπτικούς λόγους και για την αποφυγή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια ή όχι, δόθηκε εντολή να παραμείνουν κλειστά όλα τα άλση και τα πάρκα της Περιφέρειας, ενώ αναβάλλονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για όποια εξέλιξη. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πολιτική Προστασία: Στις 66 οι πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - 29 οι μεταφορές στα νοσοκομεία από τη Δευτέρα"

Ασφάλιση κατοικίας: Πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή του -10% στον ΕΝΦΙΑ

«Πρόκειται για μια καλή αρχή, αλλά μην περιμένετε να γίνουν πολύ σημαντικά πράγματα για την ουσιαστική κάλυψη της περιουσίας των συμπολιτών μας. Χρειάζεται άλλου τύπου αντιμετώπιση από την Πολιτεία προκειμένου να προκύψει πραγματική προστασία των νοικοκυριών από φαινόμενα φυσικών καταστροφών».

Με αυτό τον τρόπο περιγράφει γνωστός παράγοντας της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης το κίνητρο για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, σε περίπτωση που μια κατοικία καλυφθεί έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμού και φωτιάς).

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, δεν θα πρέπει να σταθούμε τόσο πολύ σε ορισμένα πρακτικά ζητήματα που ανακύπτουν. Για παράδειγμα, υπάρχουν εταιρείες που αρνούνται να ασφαλίσουν τα παλιά σπίτια (προ της δεκαετίας του 1960), ή έστω ζητούν γι’ αυτά βεβαίωση μηχανικού για τη στατικότητά τους.

Δεν είναι λίγα αυτά τα σπίτια, ιδίως στην περιφέρεια, πλην όμως στο τέλος της ημέρας τα προβλήματα αυτά είναι σε γενικές γραμμές αντιμετωπίσιμα. Άλλωστε στην Ελλάδα έχουμε δεκάδες ασφαλιστικές εταιρείες που ανταγωνίζονται για τους ίδιους πελάτες.

Σε ό,τι αφορά τις καλύψεις έναντι πυρκαγιάς, οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν προφανώς οι κατοικίες να είναι αδειοδοτημένες και ιδιαίτερα στα επαρχιακά ακίνητα -μέσω φωτογραφιών- να φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες συνθήκες σχετικής προστασίας.

Κατά πόσο όμως μια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% είναι σε θέση να πείσει τους Έλληνες να ασφαλίσουν τα σπίτια τους;

Σύμφωνα με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς:

Πρώτον -και πιο σημαντικό απ’ όλα- είναι προς το συμφέρον των νοικοκυριών να ασφαλίσουν τα σπίτια τους ακόμη και χωρίς κανένα κρατικό κίνητρο. Μια από τις χρησιμότητες της συγκεκριμένης διάταξης είναι ότι προβάλλει στους Έλληνες πολίτες το πόσο χρήσιμο και αναγκαίο είναι γι’ αυτούς να ασφαλίσουν τις κατοικίες τους.

Δεύτερον, το κίνητρο του -10% στον ΕΝΦΙΑ από μόνο του δεν είναι σε θέση να διαφοροποιήσει ριζικά τη στάση των περισσότερων συμπολιτών μας. Αν για παράδειγμα σήμερα ένα σπίτι 100 τ.μ. μπορεί να ασφαλιστεί πλήρως έναντι 200-250 ευρώ και από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ προκύψει όφελος 40-70 ευρώ, δεν πιστεύω ότι αλλάζουν τα πράγματα εκ βάθρων. Πάντως, θα ήθελα να τονίσω ότι άτομα που έχουν περισσότερα από ένα σπίτια και σπεύσουν να τα ασφαλίσουν, δεν θα κερδίσουν μόνο από το -10% του ΕΝΦΙΑ, αλλά και από τις εκπτώσεις στις οποίες θα προχωρήσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Γενικότερα, όσο μεγαλύτερος πελάτης είσαι σε μια ασφαλιστική εταιρεία, τόσο μεγαλύτερες εκπτώσεις απολαμβάνεις.
 

Εναλλακτικές προτάσεις

Σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς αλλά και με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το ποσοστό μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα έπρεπε να ανέρχεται στο 30% και όχι στο 10% και αυτό γιατί μια τέτοια φοροαπαλλαγή συμφέρει τελικά όχι μόνο τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αλλά και την Πολιτεία, που θα απαλλαγεί από μια σειρά εξόδων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Πέραν όμως αυτού, γενικότερη είναι η αντίληψη ότι σε βάθος χρόνου θα πρέπει να ακολουθήσουμε άλλες πολιτικές προκειμένου να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του το ζήτημα της κάλυψης των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών.

«Κλειδί αποτελεί η υποχρεωτική κάλυψη όλων των πρώτων κατοικιών. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία -λόγω των οικονομιών κλίμακας που θα προέκυπταν-, το κόστος ασφάλισης κάθε κατοικίας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 30% έως 40% και θα αφορούσε το σύνολο των σπιτιών. Αν σ’ αυτό το ποσοστό προστίθετο και μια κρατική επιχορήγηση, τότε το όποιο βάρος για τα ελληνικά νοικοκυριά θα ήταν πολύ μικρό και έναντι αυτού θα είχαν εξασφαλισμένη την πλήρη ανάκτηση της αξίας των κατοικιών τους και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, το Δημόσιο θα απαλλασσόταν από τα συνεχή προγράμματα στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας, εξοικονομώντας ενδεχομένως περισσότερα χρήματα από αυτά που θα θυσίαζε ως συμβολή στο πρόγραμμα της υποχρεωτικής ασφάλισης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.  

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ασφάλιση κατοικίας: Πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή του -10% στον ΕΝΦΙΑ "

Έκτακτα μέτρα στην Αθήνα για τον καύσωνα - Ποιες ώρες απαγορεύεται να βγάζουμε τα σκουπίδια

Σε πλήρη επιφυλακή τίθενται όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων εν όψει του νέου -μεγαλύτερης διάρκειας- κύματος καύσωνα που θα πλήξει σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, την περιοχή της πρωτεύουσας από αύριο 20 Ιουλίου.

Υλοποιώντας το σχετικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιούνται μέτρα και δράσεις, για την προστασία των πολιτών και των εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων, την ασφάλεια των χώρων πρασίνου, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Ανοιχτές από τις 8:00 έως τις 22:00 καθημερινά 7 κλιματιζόμενες αίθουσες στις Λέσχες Φιλίας

Ήδη από το πρώτο κύμα καύσωνα, στις 11 Ιουλίου, η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης, άνοιξε κλιματιζόμενους χώρους σε επτά Λέσχες Φιλίας και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα της πόλης.

Οι πολίτες μπορούν να περνούν δροσερά και ευχάριστα τις ώρες τους στο οικείο περιβάλλον των Λεσχών απολαμβάνοντας τις παρέες τους, τον καφέ και τον δροσερό χυμό τους. Παράλληλα, o Δήμος Αθηναίων εξασφάλισε την παρουσία νοσηλευτή στις κλιματιζόμενες αίθουσες για την παροχή συμβουλών υγείας και για την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών δυσφορίας ή ενόχλησης. Όποιος πολίτης επιθυμεί να μεταφερθεί στους ανωτέρω κλιματιζόμενους χώρους μπορεί να επικοινωνεί με όποια από τις ανωτέρω Λέσχες Φιλίας επιθυμεί για να προγραμματίζεται η μεταφορά του με οχήματα του «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οι επτά κλιματιζόμενοι χώροι βρίσκονται στα εξής σημεία:

-Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη και Δύμης, τηλ. επικοινωνίας: 210 8223946

-Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15, τηλ. επικοινωνίας: 210 9240403

-Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4, τηλ. επικοινωνίας: 210 3423716

-Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & ‘Αστρους, τηλ. επικοινωνίας: 210 5140877

-Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372, τηλ. επικοινωνίας: 210 2012334

-Λέσχη Φιλίας Κυψέλης Σκύρου & Καυκάσου, τηλ. επικοινωνίας: 210 8815877

-Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος, τηλ. επικοινωνίας: 210 6459890

Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι»

Οι Ομάδες του «Βοήθεια στο Σπίτι» παρέχουν φροντίδα, σταθερά σε περισσότερους από 500 μοναχικούς και ηλικιωμένους ανθρώπους, σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Τα οχήματα του Προγράμματος μπορούν επίσης να μεταφέρουν όσους πολίτες χρειαστεί στους κλιματιζόμενους χώρους ή όπου αλλού κριθεί απαραίτητο.

Τηλεφωνική Γραμμή Καύσωνα στα Δημοτικά Ιατρεία

Στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων έχει τεθεί σε λειτουργία γραμμή βοήθειας, μέσω της οποίας παρέχονται συμβουλές και οδηγίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Η «Γραμμή Καύσωνα» είναι το 210 3638049 και εξυπηρετεί καθημερινά, από τις 08:30 έως τις 19:30.

24ωρη τηλεφωνική εξυπηρέτηση και παροχή βοήθειας στο 1595 – Τρεις επιπλέον τηλεφωνικές γραμμές

Παράλληλα, η 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη «1595», και το τηλεφωνικό κέντρο 2105277000 δέχονται αναφορές και αιτήματα πολιτών που χρειάζονται οποιαδήποτε βοήθεια ή υποστήριξη. Επίσης, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν και στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΥΑΔΑ 210 5246515-6 καθημερινά από τις 09:00 έως τις 15:00.

Πληροφορίες και βοήθεια στην ειδική ιστοσελίδα coolathens.cityofathens.gr και δωρεάν εφαρμογή extrema Global

Ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε ειδική ιστοσελίδα για την υποστήριξη των κατοίκων της πόλης για τις ημέρες του καύσωνα (coolathens.cityofathens.gr), ενώ λειτουργεί και τη δωρεάν εφαρμογή για smartphones EXTREMA Global, με πληροφορίες που δίδονται σε πραγματικό χρόνο για τη θερμοκρασία και την κατηγορία καύσωνα της ημέρας, με ανάλογες οδηγίες προφύλαξης, υποδεικνύοντας σε χάρτη τα κοντινότερα δροσερά σημεία (όπως σιντριβάνια, πάρκα), τις πιο δροσερές διαδρομές για κάθε προορισμό μέσω σκιερών, δενδροσκέπαστων δρόμων. Επίσης, η εφαρμογή ενημερώνει για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης. Η εφαρμογή λειτουργεί σε 6 γλώσσες και έχει ενσωματωμένες τις θέσεις με τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα και Μουσεία της πόλης.

Στο πλευρό των αστέγων που επιλέγουν να παραμείνουν εκτός των δομών

Οι ομάδες streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), οι οποίες αποτελούνται από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους, θα συνεχίσουν να βρίσκονται μέρα και νύχτα κοντά στους αστέγους. Τέσσερις βάρδιες επιχειρούν στους δρόμους προσφέροντας δροσερό νερό, πλήρη γεύματα και είδη πρώτης ανάγκης στους ανθρώπους που δεν επιθυμούν να μεταφερθούν, έστω και προσωρινά, στις δομές φιλοξενίας αστέγων που λειτουργεί ο Δήμος Αθηναίων. Παράλληλα, τους ενημερώνουν για τις κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων στις οποίες μπορούν να καταφύγουν, για τα σημεία δροσιάς της πόλης, ενώ παρέχουν χρηστικές πληροφορίες για την προστασία από τον καύσωνα.

Προστασία των μικρών ζώων και πουλιών

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τα ζώα και τα πουλιά που ζουν στα πάρκα και τα άλση της πόλης, καθώς και τα σκυλάκια και γατάκια που κυκλοφορούν στον αστικό ιστό. Συνολικά 150 ποτίστρες βρίσκονται μόνιμα τοποθετημένες σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ στα πάρκα νέας γενιάς που έχουν δημιουργηθεί στις γειτονιές της Αθήνας έχουν προβλεφθεί ειδικές ποτίστρες για την παροχή φρέσκου νερού, αλλά και φωλιές για τα πουλιά.

Μικτά Κλιμάκια Επιφυλακής σε λόφους, άλση και μεγάλα πάρκα

Κλιμάκια εργαζομένων του δήμου, από τη Διεύθυνση Καθαριότητας, τη Διεύθυνση Πρασίνου, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και από τη Δημοτική Αστυνομία θα ελέγχουν σε 24ωρη βάση τους χώρους πρασίνου του Δήμου Αθηναίων. Συγκεκριμένα στους Λόφους Λυκαβηττού, Στρέφη, Φιλοπάππου, Αρδηττού καθώς και στο ‘Αλσος Παγκρατίου, Ιλισίων, Ευελπίδων, Γουδή, Λαμπράκη και στην Ακαδημία Πλάτωνος. Σε επιφυλακή εξάλλου βρίσκεται και η Διεύθυνση Ηλεκτρολογικού για να αντιμετωπίσει τυχόν βλάβες και προβλήματα στους δρόμους και τους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους.

Drones της Δημοτικής Αστυνομίας στο Λυκαβηττό για την από αέρος επιτήρηση

Τέσσερα drones εκ των οποίων το ένα διαθέτει θερμική κάμερα που τού επιτρέπει να ανιχνεύει ακόμη και τις μεταβολές της θερμοκρασίας, θα βρίσκονται και πάλι μαζί με τους χειριστές τους στον λόφο του Λυκαβηττού, από τις 8 το πρωί έως και τη δύση του ηλίου, με στόχο την κατόπτευση των μεγάλων χώρων πρασίνου στο κέντρο της πόλης (Φιλοπάππου, Λόφο Στρέφη, Λόφο Αρδηττού, Λόφο Λαμπράκη, Ακαδημία Πλάτωνος, Εθνικό Κήπο κ.α.)

Περιπολίες και επιτήρηση στο κέντρο και τις γειτονιές από τη Δημοτική Αστυνομία

Παράλληλα, η Δημοτική Αστυνομία με εποχούμενα κλιμάκια επιτηρεί το κέντρο της πόλης, ούτως ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση για οποιοδήποτε πρόβλημα ή κίνδυνο αντιμετωπίζουν δημότες και επισκέπτες.

Cooling station για διανομή παγωμένου νερού στο Σύνταγμα – 36.000 μπουκάλια διατέθηκαν από τις 11 Ιουλίου

Το ειδικό περίπτερο που έστησε ο Δήμος Αθηναίων στην πλατεία Συντάγματος εξακολουθεί να παρέχει μπουκάλια με κρύο νερό στους διερχόμενους και τους επισκέπτες της πόλης.

Από τις 11 Ιουλίου όταν και ξεκίνησε η συγκεκριμένη δράση, έχουν διατεθεί περισσότερα από 36.000 μπουκαλάκια εμφιαλωμένο νερό.

Προστασία των εργαζομένων στο Δήμο Αθηναίων – Διακοπή των εργασιών μια ώρα νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας

Με ειδική εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα, οι εργαζόμενοι του δήμου σε βαριές εξωτερικές εργασίες (Πράσινο, Καθαριότητα, Οδοποιία κλπ.) θα αποσυρθούν από τις εργασίες τους από τις 11:00 έως τις 17:00, μία ώρα νωρίτερα από ό,τι προβλέπει η αντίστοιχη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Οι μόνες υπηρεσίες του Δήμου που εξαιρούνται από την εφαρμογή της εγκυκλίου, είναι όσες εμπλέκονται στο Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας και βρίσκονται σε επιφυλακή όπως η Δημοτική Αστυνομία και οι ομάδες του street work παροχής βοήθειας και προστασίας των αστέγων.

Νέα αυστηρή σύσταση και στις αναδόχους εταιρείες που εκτελούν έργα στον δήμο

Σε νέο έγγραφο της Διεύθυνσης Οδοποιίας Αποχέτευσης και Κοινοχρήστων Χώρων και στο πλαίσιο της τήρησης των κανόνων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, απευθύνεται νέα σύσταση στους Αναδόχους των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, να λάβουν τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και να προχωρήσουν σε παύση των εργασιών από τις 11:00 έως τις 17:00, όπως ορίζει η ειδική εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Αθηναίων και κατ’ εξαίρεση των κρατικών οδηγιών που προτείνουν παύση των εργασιών από τις 12 το μεσημέρι. Το περιεχόμενο του εγγράφου είναι όμοιο με αυτό που είχε αποσταλεί στο πρώτο κύμα του καύσωνα.

Αλλαγές στο πρόγραμμα αποκομιδής των απορριμμάτων – Έκκληση στους πολίτες να μην βγάζουν τα σκουπίδια μεταξύ 11:00 – 17:00

Η ανάγκη προστασίας του προσωπικού της καθαριότητας από τη θερμική καταπόνηση και η τήρηση των σχετικών εγκυκλίων, οδηγεί στην τροποποίηση του προγράμματος αποκομιδής των απορριμμάτων. Από αύριο Πέμπτη 20/07/2023 η αποκομιδή θα πραγματοποιείται τις πρωινές και νυχτερινές ώρες με παύση μεταξύ 11:00 – 17:00. Με δεδομένες τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και για λόγους δημόσιας υγείας, παρακαλούνται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να μη βγάζουν τα απορρίμματα στους κάδους ιδιαίτερα εάν αυτοί είναι πλήρεις. Ο Δήμος Αθηναίων προσβλέπει στη συνεργασία όλων, ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες που προκαλούνται στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης εξαιτίας του καύσωνα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη ζέστη - Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Συστάσεις για την αποφυγή των επιπτώσεων από τον επικείμενο καύσωνα απευθύνει το υπουργείο Υγείας. Επιστήμονες - μέλη της επιτροπής Δημόσιας Υγείας θα πραγματοποιήσουν αύριο έκτακτη ενημέρωση και θα δώσουν οδηγίες προστασίας από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε σημερινή εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη, σημειώνεται πως ο καύσωνας αποτελεί εποχικό φαινόμενο που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες και γίνεται πιο έντονο στις πόλεις. Οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα. Επισημαίνεται ότι και οι δήμοι πρέπει να συμμετάσχουν στη συνολική προσπάθεια, μεριμνώντας εγκαίρως για την οργάνωση και διάθεση δροσερών και κλιματιζόμενων χώρων για το κοινό και γενικότερα να συνεργαστούν με τις Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων για την ενημέρωση του κοινού και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο, εφόσον κριθεί αναγκαίο, εκτάκτων μεταβολών στα ωράρια λειτουργίας των διαφόρων υπηρεσιών του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με έμφαση στον περιορισμό της μετακίνησης μεγάλου αριθμού ατόμων κατά τις θερμότερες ώρες.

Παθολογικές καταστάσεις από υψηλές θερμοκρασίες και οδηγίες αντιμετώπισης τους

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει σε όρια μη ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στο θάνατο.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5 ο C ), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετο, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμούς, απώλεια συνείδησης ή κώμα.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό, κατά προτίμηση κλιματιζόμενο, πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού) αν μπορεί να καταπιεί.

Ποιος κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες

* Ηλικιωμένοι.

* Μωρά και μικρά παιδιά.

* Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

* 'Ατομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

* 'Ατομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον.

* 'Ατομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.).

* 'Ατομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο).

* 'Ατομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Γενικές οδηγίες προφύλαξης

* Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.

* Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.

* Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.

* Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

* Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.

* Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

* Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.

* Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές οδηγίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

* Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.

* Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.

* Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.

* 'Ατομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους, καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.

* Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους, αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Συγκεκριμένα:

Για την περίπτωση υπέρβασης των ορίων του όζοντος στον ατμοσφαιρικό αέρα, το υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ειδικά των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων, οι οποίες έχουν ως εξής:

"'Ατομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνιστάται στα παραπάνω άτομα καθώς και στα παιδιά, να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα".

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έκτακτα μέτρα στην Αθήνα για τον καύσωνα - Ποιες ώρες απαγορεύεται να βγάζουμε τα σκουπίδια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news