Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται από το πρωί στη
Βουλή η συζήτηση του
εργασιακού νομοσχεδίου που αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Σύσσωμη η αντιπολίτευση δηλώνει πως θα το καταψηφίσει, θεωρώντας ότι οι διατάξεις του θίγουν τον πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων. Από την πλευρά της η κυβέρνηση σημειώνει ότι με το νομοθέτημα θα εκλείψουν παθογένειες και αβελτηρίες. «Τ
ο πενθήμερο δεν καταργείται. Το νομοσχέδιο έχει την συναίνεση των εργαζομένων. Η απεργία απέτυχε», είπε ο
Άδωνις Γεωργιάδης και ζήτησε από τους βουλευτές της ΝΔ να το ψηφίσουν με περηφάνεια. Οι βουλευτές του
ΚΚΕ αντέδρασαν έντονα, με τον βουλευτή
Χρήστο Κατσώτη να χαρακτηρίζει με σκληρές εκφράσεις τον
κ. Γεωργιάδη. Αντεργατικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο o επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ,
Σωκράτης Φάμελλος ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση
κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της Αρχής και επί των άρθρων 9,10,22,25,26 και 31.
Α. Γεωργιάδης: Το πενθήμερο δεν καταργείται
Η τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη προκάλεσε πολλές φορές τις αντιδράσεις και τις διακοπές των βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Ο υπουργός υποστήριξε πως «το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά φιλεργατικό». Ζήτησε από τους βουλευτές του ΚΚΕ να του υποδείξουν ένα εργοστάσιο εμφιάλωσης που δεν δούλεψε. Και οι εργαζόμενοι δούλεψαν και δεν απήργησαν γιατί ξέρουν ότι με την διάταξη που τους αφορά αυξάνει τα εισοδήματά τους». Απέρριψε το επιχείρημα ότι η αποτυχία της απεργιακής κινητοποίησης οφείλεται στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων που την απαγόρευσαν, λέγοντας πως η απόφαση που λέτε είναι μία και αφορά την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, που όμως το νομοσχέδιο δεν έχει ούτε ένα άρθρο που τους αφορά και δεν τήρησαν τους κανόνες ασφαλείας που προβλέπει ο νόμος.
Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε ως «φαντασιώσεις» των συνδικαλιστών τα όσα αναφέρουν πως δήθεν θα επιτρέπονται οι απολύσεις σε όσους εργαζόμενους δεν συναινούν σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας τους». Ο υπουργός αναρωτήθηκε πώς «μπορεί να λέγεται ότι οι οδηγοί των λεωφορείων, ότι πλέον θα εργάζονται 13 ώρες, όταν σήμερα υπάρχει ανώτατο όριο εργασίας». Παρατήρησε πως ενώ «το νομοσχέδιο αυτό δεν αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους, καθώς συνταγματικά αυτό γίνεται μόνο από το υπουργείο Εσωτερικών, σήμερα εξήγγειλε απεργία η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ και όχι η ΓΣΕΕ» όπως και κανένα σωματείο που αφορά αυτό το σχέδιο νόμου «δεν έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση, ούτε ένα tweet δεν έχει γίνει».
Κλείνοντας την αρχική του τοποθέτηση στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά ο υπουργός ανέφερε πως «το νομοσχέδιο έχει την συναίνεση των εργαζομένων. Η απεργία απέτυχε. Γιατί το σχέδιο νόμου είναι υπέρ των εργαζομένων» και ζήτησε από τους βουλευτές της ΝΔ να το ψηφίσουν με περηφάνεια, τονίζοντας: «Και να ξέρετε ότι στην πράξη ωφελεί τον κόσμο της εργασίας και οδηγεί τους εργαζόμενους σε υψηλότερα εισοδήματα».
ΚΚΕ: «Ο κ. Γεωργιάδης είναι πανικόβλητος και προσπαθεί να καλύψει τη γενική λαϊκή κατακραυγή»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αντικρούοντας τις αναφορές του υπουργού Εργασίας σχετικά με την συμμετοχή των εργαζομένων στην σημερινή απεργία είπε πως «ο κ. Γεωργιάδης είναι πανικόβλητος και προσπαθεί να καλύψει τη γενική λαϊκή κατακραυγή με κραυγές και ψέματα που δεν δικαιολογούνται».
Ζήτησε από τον υπουργό να «πάει μια βόλτα στον Πειραιά» για να δει πως οι ναυτεργάτες και οι εργαζόμενοι της COSCO απήργησαν στο 100% και το λιμάνι «νέκρωσε» και τον επέκρινε πως «ως εκπρόσωπος της τάξης που υπηρετείτε δεν πηγαίνετε εκεί».
Επισήμανε στον υπουργό ότι κανένα σωματείο δεν βγήκε να υποστηρίξει το νομοσχέδιο, όπως υποστηρίζει, εκτός από την «πουλημένη ΓΣΕΕ», όπου χάρη στην ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ αποφασίστηκε να μη γίνει απεργία». Χαρακτήρισε λαθροχειρία ότι η ΑΔΕΔΥ δεν είχε λόγο να απεργήσει λέγοντας ότι «για τους χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα που δεν έχουν μόνιμη σχέση εργασίας ισχύει το εργατικό δίκαιο, άρα είναι στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εργασίας». Καταλόγισε στον κ. Γεωργιάδη ότι με την ομιλία του έδειξε «την εμπάθεια και το μίσος που έχει για το συνδικαλιστικό κίνημα και ό,τι πέτυχαν με αιματηρούς αγώνες», αλλά «εσείς που ζείτε στα σαλόνια δεν ξέρετε τι ζει ο εργαζόμενος», όπως είπε.
Θ. Πλεύρης: Εμείς δεν εκπροσωπούμε τους επαγγελματίες συνδικαλιστές
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, απάντησε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ πως «εμείς δεν εκπροσωπούμε επαγγελματίες συνδικαλιστές» και εσείς «δεν έχετε το προνόμιο να εκπροσωπείτε τους εργάτες και να απευθύνεστε εδώ πέρα και μας λέτε ότι εμείς δουλεύουμε στα σαλόνια». Του αντέτεινε ότι «σε όλες τις περιοχές που αναφέρεστε ως εργατικές, λαϊκές ή αγροτικές η ΝΔ έρχεται πρώτη γιατί οι πολίτες εμπιστεύονται αυτή την κυβέρνηση και αυτό σας ενοχλεί».
Ο κ. Πλεύρης, υπογράμμισε πως «εμείς δεν εκπροσωπούμε τους επαγγελματίες συνδικαλιστές. Δεν εκπροσωπούμε αυτούς που δεν έχουν δουλέψει ποτέ και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να κλείνουν τους δρόμους. Αυτούς δεν τους εκπροσωπούμε, αυτούς τους εκπροσωπείτε εσείς». Παρατήρησε πως «για πρώτη φορά στα χρονικά απεργούν τα άλλα σωματεία σε ένδειξη αλληλεγγύης ενώ δεν απεργεί το βασικό σωματείο».
Αναφερόμενος στην κριτική που ασκεί το ΚΚΕ στη διάταξη για τις απεργίες, ο κ. Πλεύρης είπε πως «αυτό που ενοχλεί το ΠΑΜΕ είναι ότι το άρθρο 22 του Συντάγματος ορίζει ότι η εργασία είναι δικαίωμα και το άρθρο 31 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου διασφαλίζει αυτό το δικαίωμα γιατί, όπως η απεργία είναι δικαίωμα, είναι και η εργασία δικαίωμα. Επιτέλους θεσμοθετείται ότι πρακτικές στις οποίες συνηθίζετε -να απεργείτε λίγοι και να κλείνετε εισόδους σε εταιρείες και σε εργοστάσια για να μην μπούνε αυτοί που θέλουν να δουλέψουν και παραβιάζεται το δικαίωμα εργασίας τους- δεν θα τις έχετε πια. Αυτά που είχε μάθει το ΠΑΜΕ, με τσαμπουκά να κλείνει τα εργοστάσια, τελείωσαν. Ο εργάτης που θέλει να δουλέψει δεν θα δώσει λογαριασμό στο ΚΚΕ. Αυτό το νομοσχέδιο τον προστατεύει» είπε ο κ. Πλεύρης.
«Μεταρρυθμίζουμε με συνέπεια την αγορά εργασίας»
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Νεοκλής Κρητικός από τη ΝΔ δήλωσε ότι «το υπό συζήτηση και ψήφιση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας αποδεικνύει έμπρακτα τη σταθερή και αδιαπραγμάτευτη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών, αύξηση των θέσεων εργασίας, αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, αλλά και μείωση της γραφειοκρατίας. Μεταρρυθμίσουμε με συνέπεια την αγορά εργασίας, χωρίς καμία απολύτως έκπτωση στις ιδεολογικές μας αρχές.
Σ. Φάμελλος: Αντεργατικά νομοσχέδια με εντολή του ΣΕΒ και των ολιγοπωλίων
Η αριστεία του κ. Μητσοτάκη είναι ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Αυτό το σχέδιο προϋποθέτει την ισοπέδωση των εργατικών δικαιωμάτων μαζί με τη συντριβή της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και την αμφισβήτηση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. Σχολίασε ότι «για το λόγο αυτό η πρώτη κίνηση των τριών υπουργών, Βρούτση, Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, ήταν αντεργατικά νομοσχέδια με εντολή του ΣΕΒ και των ολιγοπωλίων».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου χαρακτηρίζοντάς το «το χειρότερο της μεταπολίτευσης για τα εργασιακά δικαιώματα». Υποστήριξε πως με την τροπολογία για το ξεπάγωμα των τριετιών «υποτιμάτε την νοημοσύνη της κοινωνίας και του εργαζόμενου κόσμου», καθώς αυτό που στην πραγματικότητα «φέρνετε είναι μια ρύθμιση με ισχύ για το 2027, με τρία ναι μεν αλλά, που ουσιαστικά ακυρώνει εξ ολοκλήρου τις ψεύτικες υποσχέσεις σας». Το νομοσχέδιο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, «φέρνει το οριστικό τέλος στο όποιο πλαίσιο προστασίας είχε απομείνει για τον κόσμο της εργασίας. Με πρόσχημα την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/1152, είπε και πρόσθεσε: «Από αύριο θα επιτρέπεται να εργάζεται κάποιος έως και 13 ώρες το 24ωρο, σε παράλληλο εργοδότη. Νομοθετεί την 13 ωρών εργασία, ανοίγοντας ουσιαστικά την πόρτα στην πλήρη εκμετάλλευση και εξόντωση των εργαζομένων […] Καταργείται, επίσης, η 5νθημερη εργασία αλλά και η κυριακάτικη αργία […] Εισάγεται η περίοδος της εξάμηνης μαθητείας, χωρίς όμως δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας μετά το τέλος της και χωρίς να δικαιούται ο εργαζόμενος καμία αποζημίωση απόλυσης».
Ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς «η κυβέρνηση καταργεί θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και νομοθετεί την ανασφάλεια και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων. Υποστήριξε πως αυτό το νομοσχέδιο υπηρετεί την «απόλυτη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων». Δημιουργούνται, σύμφωνα με τον ίδιο, «συνθήκες εργασιακής γαλέρας και βάναυσης εργοδοτικής εκμετάλλευσης. Η Οδηγία της ΕΕ -στην πραγματικότητα- χρησιμοποιείται για να εισάγετε από την πίσω πόρτα ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασιακή αγορά χωρίς δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων και χωρίς νομοθετικό φραγμό για τους εργοδότες».
Ο κ. Πουλάς κάλεσε, «αντί της βιολογικής εξόντωσης των εργαζόμενων από εργοδότη σε εργοδότη, η κυβέρνηση να μεριμνήσει για καλύτερους μισθούς ώστε να μη χρειάζεται να κάνουν δύο δουλειές για να τα βγάλουν πέρα στην Ελλάδα του 2023». Όπως ανέφερε, υιοθετούνται «συνταγές περασμένων δεκαετιών και παρωχημένης λογικής, που υπονομεύουν την παραγωγικότητα των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα».
«Είναι τουλάχιστον κωμικό να μιλάμε για ένα νομοσχέδιο εργασίας σε μια χώρα που πένεται, σε μια χώρα που δεν έχει παραγωγικό ιστό, παραγωγή πλούτου, βιομηχανία, σε μια χώρα που δεν έχει τίποτα συγκεκριμένο ώστε να μπορούμε να μιλάμε για εργαζομένους», τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας ο Κυριάκος Βελόπουλος. Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αθανασίου, ανέφερε πως πως «θεσπίζεται η εργασία δεκατριών ωρών ημερησίως, 78 ωρών την εβδομάδα, καταργούνται τα διαλείμματα στον χώρο εργασίας, απομειώνονται δραματικά μια σειρά επιδομάτων, ενισχύει τις ευέλικτες μορφές εργασίας, με άμεσο κίνδυνο την επιβολή εργασιακού Μεσαίωνα και την εξάρτηση των εργαζομένων από εκάστοτε τυχόν αδίστακτους εργοδότες. Υπονομεύεται το 8ωρο, το 5ήμερο, ανάγεται σε κανονικότητα η εργασία της Κυριακής
Πώς σχολίασαν το νομοσχέδιο οι εκπρόσωποι των κομμάτων
Ενάντια στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ηλιόπουλος, χαρακτήρισε την κυβέρνηση, με φόντο τα εργασιακά, ως« κυβέρνηση η οποία δημιουργεί ανομία». Ο Γεώργιος Γαβρήλος, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίασε ότι είναι «το χειρότερο νομοσχέδιο της μεταπολίτευσης για τα εργασιακά. Μόνη λύση για μας είναι να αποσυρθεί έστω και τώρα αυτό το νομοσχέδιο. Κόλαφος για τους εργαζόμενους της χώρας».
Aπό την πλευρά του ο Δημήτριος Νάτσιος, πρόεδρος του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος «Νίκη» δήλωσε ότι «σήμερα ίσως πρέπει να μετακινήσουμε τον τόνο από την δουλειά και να τον μεταφέρουμε στο γιώτα, να γίνει “δουλεία», γιατί αυτό προοιωνίζεται το νομοσχέδιο που συζητούμε».
ertnews