Μετά το ΔΝΤ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έβαλε στο στόχαστρο τους Ευρωπαίους δανειστές επικρίνοντας όσους δεν θέλουν να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος ότι με την στάση τους αυτή βάζουν εμπόδια για να μην τελειώσει η αξιολόγηση. Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στον Πολ Τόμσεν επιχειρώντας να διασυνδέσει την οικονομική κρίση με τα θέματα ασφαλείας και το προσφυγικό πρόβλημα. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επέκρινε την κυβέρνηση των Σκοπίων για τις πλαστικές σφαίρες και τα δακρυγόνα κατά των μεταναστών στην Ειδομένη, χωρίς όμως να πει το παραμικρό για την είσοδο κομάντος της FYROM σε ελληνικό έδαφος.
Μάλιστα, τη νευρικότητα για το αν θα “ανοίξει” η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους υποδεικνύουν οι συνεχείς αναφορές του πρωθυπουργού στο θέμα, ο οποίος μάλιστα σήμερα έστειλε μήνυμα στο σύμμαχο μας “Ευρώπη” να τηρήσει τις υποσχέσεις της, ενώ παράλληλα τα “έψαλε” στον “εχθρό” Πολ Τόμσεν για τις λάθος εκτιμήσεις. Κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας τα έβαλε τόσο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και με τους ευρωπαίους δανειστές, καλώντας τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Το άγχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι εμφανές για το αν θα ξεκινήσει τελικά η συζήτηση για το χρέος που του έχουν υποσχεθεί, ο οποίος αφήνει αιχμές πλέον και στην Ευρώπη ότι καθυστερεί…. την αξιολόγηση.
Ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για “εμπόδια” που βάζουν κάποιοι στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θολώνοντας το τοπίο για το ποιος θεωρείται τελικά εχθρός: Το ΔΝΤ που επιμένει στη λύση για το χρέος αλλά και “τρενάρει” τη διαπραγμάτευση ή η Ευρώπη και η Γερμανία.
“Στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν λάθος πολιτικές” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας κριτική στο ΔΝΤ για τις λανθασμένες εκτιμήσεις (τους λεγόμενους πολλαπλασιαστές) και συμπλήρωσε πως είναι παράδοξο εκείνοι που αναγνωρίζουν τα λάθη τους, την ίδια στιγμή να επιμένουν στην εφαρμογή του λάθους. «Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε γιατί δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με αριθμούς αλλά με ανθρώπους, αλλά και με την ίδια την προοπτική της Ευρώπης», τόνισε και σχολίασε περί εμμονών που ίσως έχουν κάποιοι τεχνοκράτες να επιβεβαιωθούν για λόγους καριέρας. Αλλά για την Ευρώπη, υπογράμμισε, που αντιμετωπίζει τρεις κρίσεις, αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα, η ανάκαμψη, η κοινή προοπτική των λαών της.
Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για την πορεία της αξιολόγησης τόνισε ότι εμείς καταλήξαμε σε ένα δύσκολο συμβιβασμό τον Ιούλιο και υπάρχει μια συμφωνία. Ζητάμε λοιπόν να τηρηθεί και συνέχισε εξηγώντας ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και η συμφωνία δεν θέτει ούτε όρους, ούτε προϋποθέσεις. “Δεν ζητάμε κάτι παραπάνω ή τίποτα λιγότερο από τη συμφωνία”, είπε χαρακτηριστικά και έστειλε μήνυμα προς την Ευρώπη λέγοντας ότι κάποιοι που δεν θέλουν να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση για το χρέος θα βάζουν εμπόδια για να μη κλείσει αυτή η αξιολόγηση, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με εμας.
Προφανώς μια συμφωνία έχει σαφήνεια ως προς τους στόχους, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως όταν στο ενδιάμεσο δεν έχει επιδεινωθεί αλλά έχει καλυτερεύσει σε όλα τα επίπεδα η πορεία της οικονομίας και υπάρχει και πρωτογενές πλεόνασμα -παρά τις δυσκολίες που περάσαμε- 0,2% έως 0,5%, άρα αυτό που αναμένεται ως απολύτως λογικό είναι είτε να καλυτερεύσουν οι προβλέψεις για τα απαιτούμενα μέτρα, είτε στη χειρότερη εκδοχή να μείνουμε σε αυτά. Δεν ζητάμε λοιπόν τίποτα λιγότερο, αλλά και τίποτα περισσότερο από το να εφαρμοστούν όλα όσα συμφωνήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός.
Για το προσφυγικό
Μεταξύ των βασικών αρχών της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη. Δεν έχουμε την προσφυγική ροή που έχει η Ελλάδα αλλά κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ελλάδα είναι πρόσφυγας που φτάνει στην Ευρώπη και συνεπώς και στην Πορτογαλία, είπε ο εξηγώντας ότι «γι' αυτό δείξαμε από την πρώτη στιγμή την προθυμία και τη διάθεση μας να συνεργαστούμε ενεργά ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».
«Εμείς θα αποδεχτούμε την μετεγκατάσταση προσφύγων που θέλουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, στην Πορτογαλία», τόνισε και προσέθεσε ότι και σήμερα είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες και μπορούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των υποχρεώσεων της και να διασφαλίσει τη διαχείριση της κρίσης χωρίς να υπάρχει μεγαλύτερο βάρος μιας χώρας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης.
Εμείς, είπε, βρισκόμαστε μακριά αλλά θέλουμε να είμαστε κοντά στην Ελλάδα όσον αφορά στη λύση αυτού του προβλήματος.
Τσίπρας και Κόστα υπέγραψαν Κοινή Διακύρηξη κατά της λιτότητας
Την δέσμευσή τους για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Πορτογαλίας σε όλους τους τομείς και κυρίως στον επενδυτικό και εμπορικό, υπογραμμίζουν στην κοινή τους διακήρυξη οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Αντόνιο Κόστα και σημειώνουν ότι οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να ενδυναμώσουν τη στενή τους συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλα πολυμερή fora, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.
Στην κοινή διακήρυξη αναφέρεται ότι η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα εν μέσω τριών σοβαρών κρίσεων που θέτουν σε αμφισβήτηση την συνοχή και τις αξίες της. Επισημαίνουν την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του προσφυγικού επί τη βάση της αλληλεγγύης και των ευρωπαϊκών αξιών, απορρίπτουν την πολιτική της λιτότητας και εκφράζουν την ανησυχία τους για τις περιφερειακές κρίσεις: Συγκεκριμένα:
Για το προσφυγικό η κοινή διακήρυξη αναφέρει:
«...Τονίζουμε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών με συλλογικό και αλληλέγγυο πνεύμα και σύμφωνα με τις αξίες του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Πιστεύουμε ότι η ανέγερση τειχών και φρακτών, η μονομερής και άνευ συντονισμού εφαρμογή μέτρων ή η απροθυμία συμμετοχής σε από κοινού συμφωνημένες δράσεις, όπως τα προγράμματα επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης, υπονομεύουν την αλληλεγγύη της Ευρώπης όπως και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατά τρόπο αποτελεσματικό και ανθρώπινο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα και η Πορτογαλία δεσμεύονται να ενισχύσουν τις κοινές τους προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση της Διαδικασίας του Δουβλίνου έτσι ώστε οι προσφυγικές ροές να κατανεμηθούν με δίκαιο τρόπο σε όλη την ΕΕ».
Για την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Νομισματική Ένωση καθώς και την οικονομική κρίση στη διακήρυξη αναφέρεται ότι οι δύο πρωθυπουργοί χωρών με παρόμοιες εμπειρίες σε θέματα πολιτικών στο πλαίσιο των αντίστοιχων προγραμμάτων προσαρμογής, «έχουμε την κοινή πεποίθηση ότι οι πολιτικές που βασίζονται μόνο στην λιτότητα είναι εσφαλμένες και αναποτελεσματικές για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προκλήσεων. Έξι χρόνια μετά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης στην Ευρώπη, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι η λιτότητα από μόνη της έχει αποτύχει, στην παρούσα μορφή της, ενώ ο κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να επανεξεταστούν».
Στην κοινή τους διακήρυξη οι δύο πρωθυπουργοί δηλώνουν ότι «Τηρούμε τους κοινούς κανόνες για τους κοινούς στόχους, με πλήρη σεβασμό του δημοκρατικού δικαιώματος των εκλεγμένων κυβερνήσεων να αποφασίζουν από μόνες τους σχετικά με συγκεκριμένες πολιτικές σύμφωνα με αυτούς τους στόχους. Η δημοσιονομική ισορροπία πρέπει να συμβαδίζει με την ισορροπία της κοινωνίας».
Υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας καθώς και για την αποτροπή της μεταφοράς καταθέσεων εντός του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης, μέσω της υιοθέτησης ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης των καταθέσεων.
Εν τέλει δηλώνουν ότι «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία. Αντί για την απλή προσαρμογή σε αυτοκαταστροφικά μέτρα για την ανταγωνιστικότητα και τη λιτότητα, οι χώρες μας λαμβάνουν την απόφαση να συνεργαστούν στενά σε όλα τα επίπεδα, διμερή και ευρωπαϊκά, προκειμένου να προωθήσουν ένα προοδευτικό πρόγραμμα για τη δημοκρατική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, την ανάκαμψη της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης –με επίκεντρο τις ποιοτικές θέσεις εργασίας– και την κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη ανάπτυξη στην Ευρώπη και στις χώρες μας. Αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να ξεκινήσει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις».
Για την Ειρήνη και την Σταθερότητα στην περιοχή οι δύο πρωθυπουργοί εκφράζουν “τη βαθιά ανησυχία μας για τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια, τις βίαιες συγκρούσεις και την άνοδο της τρομοκρατίας και επιβεβαιώνουν την ενεργό υποστήριξη και δέσμευσή στις διπλωματικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Ευξείνου Πόντου.
Για τη Συρία: Η Ελλάδα και η Πορτογαλία υποστηρίζουν σθεναρά την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, το ξερίζωμα των τρομοκρατικών δικτύων στη χώρα, καθώς και όλες τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Staffan de Mistura, με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα. Εκτιμούμε ως ενθαρρυντική τη διατήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και υπογραμμίζουμε την ανάγκη για πλήρη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη.
Για την Λιβύη: Εκφράζουμε τη σοβαρή ανησυχία μας για την κατάσταση ασφάλειας στη Λιβύη, η οποία επηρεάζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις γειτονικές χώρες. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Martin Kobler και καλούμε όλα τα μέρη να εργαστούν εποικοδομητικά προς τον ταχύ σχηματισμό μιας Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στη βάση της Πολιτικής Συμφωνίας του Skhirat.
Για το Παλαιστινιακό: Σε ό,τι αφορά την Ειρηνευτική Διαδικασία της Μέσης Ανατολής, επαναλαμβάνουμε την ισχυρή δέσμευσή μας για μια λύση δύο κρατών, η οποία θα διασφαλίζει ένα βιώσιμο και κυρίαρχο κράτος για τον παλαιστινιακό λαό, που θα ζει σε καθεστώς ειρήνης και ασφάλειας δίπλα στο Ισραήλ. Επιπλέον εκφράζουμε την ανησυχία μας για την επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στο Αφγανιστάν. Η διεθνής κοινότητα έχει ευθύνη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη της σταθερότητας και της ασφάλειας στη χώρα.
Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στις Συμφωνίες του Minsk, η πλήρης εφαρμογή των οποίων αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για εξεύρεση λύσης στην κρίση στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, η ΕΕ και η Ρωσία πρέπει να εμπλακούν σε έναν φιλόδοξο και ειλικρινή πολιτικό διάλογο για το μέλλον των σχέσεών μας.
Τέλος δηλώνουν ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία υποστηρίζουν πλήρως τη διαπραγματευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπό την αιγίδα της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για μια δίκαιη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του καθεστώτος της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ.
protothema