facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Έσκασε η «βόμβα» στην Ιταλία: Η Κομισιόν απέρριψε το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ρώμης!

Ηχηρό χαστούκι στην ιταλική κυβέρνηση φαίνεται πως ρίχνει η ΕΕ, καθώς σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, η Κομισιόν απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ιταλική ιστοσελίδα, η Κομισιόν με επιστολή της προς την ιταλική κυβέρνηση εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος. Υπενθυμίζεται πως η Ιταλική κυβέρνηση επέλεξε να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό με δημόσιο έλλειμμα της τάξης του 2,4% του ΑΕΠ, κατά παράβαση των προτάσεων της ΕΕ. Ως συμβιβαστική πρόταση, η Ρώμη είχε υποσχεθεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος σταδιακά τα επόμενα χρόνια.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και του επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αρνητική αντίδραση των αγορών στον νέο προϋπολογισμό της χώρας, όπως ανέφεραν δύο ιταλικές εφημερίδες.

Σήμερα ο δείκτης του Μιλάνου έκλεισε με απώλειες 1,3%, ενώ η απόδοση του ιταλικού 10ετούς εκτοξεύθηκε σήμερα κατά σχεδόν 10 μονάδες βάσεις στο 3,43%, από 3,33% χθες. Την ίδια ώρα, η αύξηση των ιταλικών ομολόγων ωθεί τα ελληνικά ομόλογα σε υψηλά επίπεδα, με την απόδοση του 10ετούς να ξεπερνά την Παρασκευή το 4,5%, βάζοντας απαγορευτικό σε συζητήσεις για έξοδο στην αγορά.

Η Ιταλική κυβέρνηση πάντως έχει υποστηρίξει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω, επιμένοντας στον προϋπολογισμό που σκοπεύει να καταθέσει. Υπό αυτές τις συνθήκες, αν δεν αλλάξει κάτι μέσα στο Σαββατοκύριακο, η Δευτέρα αναμένεται να είναι μια ακόμη δύσκολη ημέρα για τις διεθνείς αγορές.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Έσκασε η «βόμβα» στην Ιταλία: Η Κομισιόν απέρριψε το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ρώμης!"

Εποικοδομητική συνάντηση Γαβρόγλου με ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, αλλά με διαφωνίες

«Σε καλό κλίμα» διεξήχθη η συνάντηση που είχε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο, η συνάντηση ήταν εποικοδομητική, «παρά τις διαφωνίες που διαπιστώθηκαν».

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν το ζήτημα των μόνιμων διορισμών, για μία ακόμη φορά. Ο υπουργός σημείωσε ότι στην πρόταση του υπουργείου για τους διορισμούς 15.000 εκπαιδευτικών, σε βάθος τριετίας, έχουν συνεκτιμηθεί οι θέσεις και οι απόψεις των ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί στον διάλογο που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι το σύστημα προσλήψεων θα στηρίζεται στο τρίπτυχο: επιστημονικά κριτήρια - προϋπηρεσία - κοινωνικά κριτήρια.

Από τη μεριά τους, οι ομοσπονδίες ζήτησαν να υπάρξει διασφάλιση ως προς την ολοκλήρωση και των τριών -ανά διδακτικό έτος- σταδίων στις μόνιμες προσλήψεις των 15.000 εκπαιδευτικών. Η απάντηση του υπουργού ήταν ότι θα εξαντληθεί κάθε νομικό περιθώριο.

Σχετικά με την πορεία εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι, σε συντονισμό και με τα συναρμόδια υπουργεία, πρόκειται να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον συνολικό χειρισμό των υλικοτεχνικών ζητημάτων. Σημειώνεται, ότι έχει ήδη ληφθεί πρόσφατα απόφαση να διατεθεί φέτος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του προϋπολογισμού του υπουργείου Παιδείας το ποσό των 4 εκατομμυρίων 85 χιλιάδων ευρώ για την απόκτηση 95 νέων αιθουσών Νηπιαγωγείων.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Εποικοδομητική συνάντηση Γαβρόγλου με ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, αλλά με διαφωνίες"

Για κίνδυνο συγκρούσεων στα Βαλκάνια προειδοποιεί ο Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα από τη Βιένη για τον κίνδυνο πολέμου στα Βαλκάνια αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαλείψει τις ελπίδες ένταξης των χωρών της περιοχής αυτής.

Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει «την ιδέα της προένταξης» για τις υποψήφιες χώρες, ώστε να τους δώσει ελπίδα και να τις βοηθήσει να βελτιώσουν την οικονομία τους πριν από την ένταξή της, είπε ο Γιούνκερ στην ομιλία του στο κοινοβούλιο της Αυστρίας.

«Αν κλέψουμε από τα Βαλκάνια την προοπτική της ένταξης (…) αν δοθεί η εντύπωση ότι δεν σοβαρολογούμε, θα βιώσουμε στο τέλος αυτό που ήδη βιώσαμε τη δεκαετία του 1990» στην περιοχή, προειδοποίησε.

Ο Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι «ακόμη είναι μακρύς ο δρόμος» μέχρι την ένταξη των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ, καθώς η πρόοδός τους είναι ακόμη «ανεπαρκής» και δεν επιτρέπει να εξεταστεί η ένταξη τους «πριν από το 2025» το νωρίτερο. Όμως η ΕΕ πρέπει «να ασχοληθεί εντατικά» με τα Βαλκάνια και να μην επιτρέψει να γεννηθεί η ιδέα «ότι δεν είμαστε σοβαροί όσον αφορά τις προοπτικές ένταξης» τους, πολύ περισσότερο που ορισμένες χώρες-μέλη δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους.

«Το έδαφος είναι ακόμη εύφορο» για συγκρούσεις στην περιοχή, εκτίμησε ο Γιούνκερ. «Πρέπει να φροντίσουμε εντατικά τα δυτικά Βαλκάνια, να βοηθήσουμε όπου χρειάζεται, να προειδοποιήσουμε πριν πάνε στραβά τα πράγματα και να διασφαλίσουμε ότι είναι απολύτως κατανοητό πως όλες οι συνοριακές διενέξεις θα πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν από την ένταξη. Δεν πρέπει να εισάγουμε αστάθεια από τα δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ, πρέπει να εξάγουμε σταθερότητα από την ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα μπορούσε να προτείνει στις χώρες της περιοχής «έναν οικονομικό χώρο όπου θα μπορούν εν μέρει να λειτουργούν «με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνουν όταν κάποια μέρα γίνουν μέλη».

Η ΕΕ έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Η Αλβανία και η πΓΔΜ είναι σήμερα απλώς υποψήφιες χώρες, ενώ το καθεστώς αυτό ελπίζουν ότι θα πετύχουν κάποια στιγμή η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Για κίνδυνο συγκρούσεων στα Βαλκάνια προειδοποιεί ο Γιούνκερ"

Υπόθεση Ειρήνης Λαγούδη -Αθώος δηλώνει ο γιατρός: «Δεν ισχύει τίποτα»

Αθώος δηλώνει ο γιατρός που κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός για την δολοφονία της Ειρήνης Λαγούδη.

«Δεν ισχύει τίποτα. Δεν θέλω να πω κάτι το γνωρίζετε. Σας ευχαριστώ πολύ», δήλωσε μιλώντας στο Star.

Υπενθυμίζεται ότι ο ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αγρινίου Γεώργιος Πέτρος, με συμπληρωματική του παραγγελία προς την ανακρίτρια, προσωποποίησε την πρώτη ποινική δίωξη σε βάρος του γιατρού, φιλικού προσώπου της Ειρήνης Λαγούδη.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Ειρήνης Λαγούδη -Αθώος δηλώνει ο γιατρός: «Δεν ισχύει τίποτα» "

Ζάεφ: Πρόωρες εκλογές, εάν καταψηφίσει η αντιπολίτευση τις συνταγματικές αλλαγές

Στη θέση ότι θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ εάν η αντιπολίτευση καταψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές, παρότι δεν τις επιζητά, επέμεινε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, έπειτα από το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα.

«Δεν θέλουμε πρόωρες εκλογές, αλλά εάν η αντιπολίτευση προσπαθήσει να εμποδίσει το μέλλον της χώρας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για δικούς της μικροκομματικούς υπολογισμούς, τότε θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στις κάλπες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ στη συνέντευξή του στο BHTV1.

Συνεχίζοντας, διαμήνυσε πως θα κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή της χώρας του, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως εάν προσφύγει στις κάλπες, θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για να προχωρήσουν οι συνταγματικές αλλαγές.

«(…) Ακόμα και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που απείχε από το δημοσίευμα –εάν τον ρωτήσετε για το εάν συμφωνεί ή όχι στην είσοδο στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα σας πει πως συμφωνεί- και βασικά πιστεύω πως αυτό είναι αλήθεια, αλλά απλά επιθυμεί να επιστρέψει στην εξουσία. Και γι αυτό το λόγο θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον της χώρας μας», είπε ο Ζάεφ, και απαρίθμησε τα θετικά της συμφωνίας για την οικονομία της ΠΓΔΜ.

«Είμαστε όλοι υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά γνωρίζουμε πως χωρίς τη συμφωνία με την Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ΕΕ, ούτε ΝΑΤΟ. Είναι το μοναδικό πιθανό σενάριο [να προχωρήσει η συμφωνία]. Η συμφωνία με την Ελλάδα έγινε για να συνεχίσουμε στο μονοπάτι προς την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το ένα δεν υπάρχει χωρίς το άλλο. (…) Η συμφωνία διασφαλίζει τη “Μακεδονική” ταυτότητα και γλώσσα», υποστήριξε στη συνέχεια.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάεφ: Πρόωρες εκλογές, εάν καταψηφίσει η αντιπολίτευση τις συνταγματικές αλλαγές"

Καταγγελίες από στέλεχος της ΕΡΤ: Αυτή είναι η παραδιοίκηση στη δημόσια ραδιοτηλεόραση

Την παραδιοίκηση της ΕΡΤ -όρο που είχε χρησιμοποιήσει και ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης για να περιγράψει όσα συμβαίνουν στη δημόσια ραδιοτηλεόραση- περιγράφει και καταγγέλλει σε επιστολή του προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, ο απερχόμενος -σε λίγες μέρες- Εντεταλμένος Σύμβουλος Προγράμματος της ΕΡΤ Σπύρος Κρίμπαλης. Στον κ.Παππά, μάλιστα, αποδίδει προσωπική ευθύνη ότι παρέδωσε τα κλειδιά της ΕΡΤ στον «πεινασμένο για εξουσία κ.Καλφαγιάννη», της ΠΟΣΠΕΡΤ με αντάλλαγμα τον πλήρη έλεγχο στον τομέα της ενημέρωσης. 

Την ανοιχτή επιστολή του προς τον υπουργό, ο κ.Κρίμπαλης την ανήρτηση στη σελίδα του στο facebook. Περιγράφει ένα σύστημα εξουσίας στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ που «έχει εξαπολύσει έναν ανελέητο πόλεμο ανακατάληψης της ΕΡΤ, εξοστρακίζοντας σταδιακά όλα τα έμπειρα και ικανά στελέχη με μοναδικό κριτήριο αν ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της φατρίας ή όχι», γράφει ο κ.Κρίμπαλης, ο οποίος, σημειωτέον είχε βρεθεί πέρσι το Μάρτιο εκτός ΕΡΤ με πρόωρη καταγγελία της σύμβασής του. Επανήλθε στα καθήκοντά του και ολοκληρώνει την προβλεπόμενη θητεία έχοντας κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα.

Όπως λέει, η περίπτωσή του δεν αποτελεί «θλιβερή εξαίρεση», αλλά «μάλλον τον θλιβερό κανόνα», και προσθέτει: «Μια αλαζονική, μικρόψυχη και αστοιχείωτη διοίκηση μαζί με μια άκρως επιθετική παραδιοίκηση υπό τον κ.Παναγιώτη Καλφαγιάννη λειτουργούν σαν ενιαίο σύστημα εξουσίας, που θυμίζει περισσότερο μοπόλεμη φατρία, παρά ορθολογική εταιρική δομή». Ο κ.Κρίμπαλης μιλά επίσης για σύστημα «εξυπηρέτησης ποικίλων ιδιοτελών και συντεχνιακών συμφερόντων» και για καταστροφικό σχέδιο «ανακατάληψης» της ΕΡΤ που υλοποιήθηκε σε τρία στάδια:
1.Απαξίωση των οργανικών δομών της εταιρείας και υποκατάστασή τους από πλήρως ελεγχόμενες επιτροπές.

2.Ψήφιση νέου οργανογράμματος με σωρεία ανορθολογικών και φωτογραφικών διατάξεων.
3.Τοποθέτηση ημετέρων στις θέσεις των γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων, ενάντια σε κάθε έννοια αξιοκρατίας και αναποτελεσματικότητας. Γράφει χαρακτηριστικά ο απερχόμενος Ενταταλμένος Σύμβουλος προγράμματος της ΕΡΤ: «Παράλληλα οι ικανότατοι προϊστάμενοι των πιο νευραλγικών τμημάτων του προγράμματος αντικαταστάθηκαν από άπειρους ή και ανίδεους υποψηφίους με μοναδικό κριτήριο το Ποσπερτόμετρο -το όργανο που μετράει πόσο κοντά βρίσκεται στην ΠΟΣΠΕΡΤ».

Ο κ.Κρίμπαλης όμως, καταλογίζει προσωπική ευθύνη στον Νίκο Παππά, ενώ μιλά για πλήρη απαξίωση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, και για «στρατηγική ήττα της ΕΡΤ», που δεν μπορεί να κουκουλωθεί, λέει και απευθυνόμενος στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής λέει ότι πρόκειται «για μια ήττα που πφείλεται στο δικό σας σχέδιο. Είχατε την ευκαιρία να δημιουργήσετε μια ανεξάρτητη, αξιοκρατική και πρωτοπόρο ΕΡΤ σε μια συγκυρία μοναδικά ευνοϊκή. (...) Αντ' αυτού προτιμήσατε την πεπετημένη του παλαιοκομματική και παλαιοσυνδικαλιστικού παρελθόντος. Τοποθετήσατε ως επικεφαλής δύο 80χρονους «μαθητευόμενους μάγους», ενώ στην ουσία παραδώσατε τα κλειδιά στον πεινασμένο για εξουσία κ.Καλφαγιάννη. Ως αντάλλαγμα εξασφαλίσατε την απόλυτη ελευθερία κινήσεων στον κ.Ταλαμάγκα και μέσω αυτού, πλήρη έλεγχο στον τομέα της ενημέρωσης. Κερ΄δισατε επιπλέον την αμέριστη συμπαράσταση της ΠΟΣΠΕΡΤ στον επικοινωνιακό χαρτοπόλεμο κατά του κ.Μητσοτάκη», γράφει ο Σπύρος Κρίμπαλης και καταλήγει, απευθυνόμενος, πάντα, στον Νίκο Παππά: «Παραδώσατε την ΕΡΤ στη "λαίλαπα Καλφαγιάννη" κατά τρίπο που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΡΤ μοιάζει πια με εφιάλτη». 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελίες από στέλεχος της ΕΡΤ: Αυτή είναι η παραδιοίκηση στη δημόσια ραδιοτηλεόραση"

Νοθεία καυσίμων μέσω υπόγειων σωληνώσεων -Η κομπίνα του Μοσχάτου

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εντοπίστηκε σε περιοχή της Αττικής, πρατήριο υγρών καυσίμων που διέθετε στην αγορά, μέσω ειδικά διαμορφωμένου συστήματος υπόγειων δεξαμενών και σωληνώσεων, νοθευμένα καύσιμα.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν εφτά άτομα, μεταξύ των οποίων και ο προσωρινά υπεύθυνος του πρατηρίου και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για λαθρεμπορία υγρών καυσίμων, αποθήκευση, κατοχή, διακίνηση πετρελαιοειδών χωρίς άδεια κ.α. διατάξεων.

Για τα ίδια αδικήματα κατηγορείται και ο ημεδαπός ιδιοκτήτης του πρατηρίου, ο οποίος αναζητείται για να συλληφθεί στα όρια του αυτοφώρου.

Πιο αναλυτικά, σε έρευνα που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, πρωινές ώρες χθες (Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2018), διαπιστώθηκε η ύπαρξη, στον πίσω προαύλιο χώρο του πρατηρίου, επιμελώς κρυμμένου συστήματος τεσσάρων υπόγειων σωληνώσεων, οι οποίες επικοινωνούν με κρυφές υπόγειες δεξαμενές που περιείχαν νοθευμένα καύσιμα.

Επιπρόσθετα, στον εσωτερικό χώρο του πρατηρίου βρέθηκε ειδικό τηλεχειριστήριο (μπουτόν), με το οποίο, σε περίπτωση ελέγχου από κρατικές υπηρεσίες, απενεργοποιούσαν την αντλία που παρέδιδε τα νοθευμένα καύσιμα και ενεργοποιούσαν την αντλία των κανονικών καυσίμων.

Παράλληλα, βρέθηκε φορολογικός μηχανισμός συνδεδεμένος με το σύστημα εισροών – εκροών του πρατηρίου που λειτουργούσε με τέτοιο τρόπο ώστε κατά τη διάθεση των νοθευμένων καύσιμων να εκδίδονται φορολογικά στοιχεία, χωρίς να αποθηκεύονται στη μνήμη του.

Στο σημείο κλήθηκαν προς συνδρομή κλιμάκια ελέγχου της Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης Καυσίμων (Δ.Ε.Δ.Α.Κ.), της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, της Διεύθυνσης Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου καθώς και της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθήνας.

Οι υπάλληλοι της Δ.Ε.Δ.Α.Κ. πραγματοποίησαν ποιοτικό έλεγχο καυσίμων παίρνοντας δείγματα από όλες τις αντλίες του πρατηρίου και δείγματα από το υγρό που περιείχε το ειδικό σύστημα σωληνώσεων, που επικοινωνούσε με τις κρυφές δεξαμενές, με εμφανή ένδειξη ότι πρόκειται για νοθευμένα καύσιμα.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ηλεκτρονικός υπολογιστής, που ήταν συνδεδεμένος με το σύστημα εισροών και εκροών, το ειδικό τηλεχειριστήριο και μία κάμερα καταγραφής, ενώ ελήφθησαν φορολογικά στοιχεία για τις απαραίτητες ελεγκτικές επαληθεύσεις.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν πρωινές ώρες σήμερα (5/10/2018) στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Νοθεία καυσίμων μέσω υπόγειων σωληνώσεων -Η κομπίνα του Μοσχάτου"

DW: «Εικασίες» τα δημοσιεύματα περί μη περικοπής των συντάξεων

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει στα ευρωπαϊκά όργανα ως αρμόδια για θέματα του ελληνικού προϋπολογισμού. Η καγκελαρία δεν σχολιάζει δημοσιεύματα ότι η Αγκ. Μέρκελ προσεγγίζει θετικά το ελληνικό αίτημα.

Σε γραπτή του απάντηση προς τη Deutsche Welle εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης αρνείται να σχολιάσει ελληνικά δημοσιεύματα ότι η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει θετικά το ελληνικό αίτημα να μην περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Όπως ενδεικτικά αναφέρεται στην γραπτή απάντηση: «Επί της αρχής δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα για υποτιθέμενες δηλώσεις της καγκελαρίου». Πέραν αυτού ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επισημαίνει όμως ότι «στο πλαίσιο του προγράμματός και της ολοκλήρωσής του η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για τη συνέχιση και εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής πορείας που έχει χαραχθεί υπό του προγράμματος του ΕΜΣ. Η εφαρμογή αυτής της δέσμευσης είναι αντικείμενο ιδίως της μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς και την Ευρωζώνη».
Σε ανάλογο πνεύμα κινούνται και οι δηλώσεις του καθ' ύλην αρμόδιου γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Σε συνομιλία του με τη Deutsche Welle εκπρόσωπος του υπουργείου χαρακτηρίζει «εικασίες» τα ελληνικά δημοσιεύματα για τη στάση του Βερολίνου αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων. Την απόφαση επί του θέματος δεν πρόκειται να τη λάβει η γερμανική κυβέρνηση αλλά οι θεσμοί και το Eurogroup. Πέραν αυτού, για δύο βασικούς λόγους είναι ακόμη πολύ νωρίς για την όποια συζήτηση γύρω από τον ελληνικό προϋπολογισμό του 2019 και συνεπώς για το θέμα των συντάξεων.
Αρμοδιότητα του Eurogroup και της Κομισιόν
Belgien EU Eurogroup - Bruno Lemaire, Olaf Scholz, Euclid Tsakalotos und Pierre Moscovici (picture-alliance/AP Photo/G. V. Wijngaert)
Το Βερολίνο παραπέμπει στο Eurogroup ως αρμόδιο για το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων
Πρώτον, διότι στις τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup δεν συζητήθηκε καν το ζήτημα. Αυτό θα προκύψει στην επόμενη συνεδρίαση και εφόσον οι θεσμοί έχουν καταθέσει την έκθεσή τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης «όπως άλλωστε αυτό ισχύει και για κάθε κράτος μέλος της Ευρωζώνης που ήταν σε πρόγραμμα». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, στη βάση αυτής της έκθεσης θα γίνει η συζήτηση στο Eurogroup για το αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αν πετυχαίνει τους στόχους που έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς όπως επίσης και τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει.
Πέραν αυτού, η συζήτηση για τη μη περικοπή των συντάξεων είναι για ακόμη ένα λόγο άστοχη. Εκτός από την απόφαση του Eurogroup θα πρέπει να αναμένεται και ο έλεγχος του σχεδίου του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού του επόμενου έτους από την Κομισιόν. Όπως όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να καταθέσει το σχέδιο προϋπολογισμού 2019. Και ως τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει η Κομισιόν να αποφασίσει κατά πόσο το σχέδιο είναι συμβατό με τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ. Με αυτά τα δεδομένα δεν πρόκειται πριν το Δεκέμβριο να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για τον ελληνικό προϋπολογισμό και ως εκ τούτου για τις συντάξεις.
dw
Διαβάστε Περισσότερα » "DW: «Εικασίες» τα δημοσιεύματα περί μη περικοπής των συντάξεων"

Κυβερνητικός εκπρόσωπος ΠΓΔΜ: Ζάεφ - Σπυράκη είχαν μια σύντομη συνάντηση σε καφέ

Ειδικότερα, σε ερώτηση του πρακτορείου ΙΒΝΑ για το αν η συνάντηση της ευρωβουλευτού και εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων ήταν τυχαία ή προσχεδιασμένη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γείτονος απέφυγε να απαντήσει και δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμιά επίσημη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ και της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ.

«Δεν υπήρξε καμία επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ με την κυρία Σπυράκη ή άλλο μέλος της αντιπολίτευσης της Ελλάδας. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες το περασμένο έτος, ο πρωθυπουργός και η κυρία Μαρία Σπυράκη είχαν μια σύντομη συνάντηση σε καφέ, όπως είχε και με αρκετούς ευρωβουλευτές και πολιτικούς από διάφορες χώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά.



Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Μποζνακόφσκι επιβεβαίωσε πλήρως την εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, είχε δηλώσει, έπειτα από δημοσίευμα της γερμανικής FAZ για δύο συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων: «Επρόκειτο για μια δημόσια συνάντηση. Πήγα να πάρω καφέ δίπλα στο συμβούλιο στις Βρυξέλλες και βρεθήκαμε με τον κ. Ζάεφ. Στην άλλη συνάντηση η ημερομηνία που αναφέρουν είναι 19 Μαΐου, Σάββατο, που εγώ ήμουν στο σπίτι μου στη Θεσσαλονίκη. Μιλήσαμε για τέσσερα-πέντε λεπτά. Με ρώτησε ποια στάση θα κρατήσουμε, του είπα ότι έχουμε πληροφορίες από τον Τύπο και από την εικόνα που διαμορφώνουμε, θα καταψηφίσουμε το συμβιβασμό που προτείνει ο κ. Τσίπρας. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με μια λέξη "λυπάμαι" εκ μέρους του Ζάεφ. Έγινε σε δημόσια θέα η συνάντηση με τον κ Ζάεφ. Ήταν τόσο ξεκάθαρη η θέση μας, που πήγε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια και είπε ότι με τον Τσίπρα θα έχουμε συμφωνία, τελεία».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβερνητικός εκπρόσωπος ΠΓΔΜ: Ζάεφ - Σπυράκη είχαν μια σύντομη συνάντηση σε καφέ"

Καλούν πάλι τον Λαφαζάνη για απολογία

Σε νέα απολογία από πταισματοδίκη κλήθηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η οποία έχει οριστεί για την προσεχή Τρίτη 9 Οκτωβρίου στις 11:30 το πρωί, στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Αυτήν τη φορά και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας, έρχεται έπειτα από μήνυση του Fund Palace International & Tristar SA με έδρα τη Λιβερία.

Σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ΛΑΕ τονίζει πως «η κλήση σε απολογία του Παναγιώτη Λαφαζάνη αφορά τον μισό περίπου ποινικό κώδικα και συντάχθηκε από το αμαρτωλό "Τμήμα Προστασίας του κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος" της Ασφάλειας Αθηνών».

«Οι καθαρά πολιτικές διώξεις κατά των αγωνιστών και για πρώτη φορά, τουλάχιστον από την μεταπολίτευση, κατά επικεφαλής δημοκρατικού πολιτικού κόμματος, διώξεις με κατασκευασμένες κατηγορίες και με τη χρήση καταδικασμένων μεθόδων παρακολούθησης, επιτήρησης και καταγραφής που παραπέμπουν στην ανώμαλη μετεμφυλιακή περίοδο, εγείρουν πελώρια θέματα Δημοκρατίας για τον τόπο και δημοκρατικών ελευθεριών για τον ελληνικό λαό», συμπληρώνει η ΛΑΕ.

Ενώ στο τέλος καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ίδια ημέρα, στον ίδιο χώρο, τονίζοντας πως «δεν αφορά απλώς διωκόμενα πρόσωπα αλλά αφορά την προάσπιση της ίδιας της Δημοκρατίας, την προάσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων του ελληνικού λαού, την προάσπιση των λαϊκών ελευθεριών, του δικαιώματος των πολιτών να αντιστέκονται, να αγωνίζονται, να αμφισβητούν και να διεκδικούν».

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλούν πάλι τον Λαφαζάνη για απολογία"

Υπεράριθμοι πρόσφυγες και στις δομές του στρατού, δεν σχεδιάζει νέα κέντρα η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση προσπαθεί τις τελευταίες εβδομάδες να αποσυμφορήσει τον διαβόητο καταυλισμό της Μόριας, για τον οποίο η Ελλάδα δέχεται καταιγίδα επικρίσεων από ξένα μέσα και φορείς όπως η Διεθνής Αμνηστία, ωστόσο τα προβλήματα υπερσυνωστισμού αφορούν και τις δομές που διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Συνολικά 30.858 πρόσφυγες διέμεναν την Πέμπτη στις στρατιωτικές δομές φιλοξενίας προσφύγων, τη στιγμή που η χωρητικότητα περιορίζεται στις 25.755 θέσεις.

Συνολικά 5.103 υπεράριθμοι καταμετρώνεται σε Λέσβο Σάμο, Χίο, Κω, Ιωάννινα και Σέρρες, προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ. Ο αριθμός δεν περιλαμβάνει τους περίπου 6.000 υπεράριθμους στη Μόρια της Λέσβου, κέντρο που δεν υπάγεται στη διαχείριση από τον στρατό.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας αναγνώρισε την Παρασκευή ότι η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης είναι οριακή, και απέδωσε το πρόβλημα σε αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 50% στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι αφίξεις στα νησιά αυξήθηκαν κατά πολύ λιγότερο, 17%. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της αύξησης στην οποία αναφέρθηκε ο υπουργός αφορά αφίξεις προσφύγων και μεταναστών μέσω Έβρου.

O κ. Βίτσας ακόμα ότι μέσα στο καλοκαίρι οι αποφάσεις ασύλου έχουν αυξηθεί κατά 30% και οι επιδόσεις αποφάσεων κατά 50%. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη, ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέα κέντρα υποδοχής, εκτός από την Σάμο

«Διαμορφώνουμε κινητές μονάδες να πάνε να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση. Προσλαμβάνουμε κι άλλο κόσμο, φτιάχνουμε Επιτροπές ασύλου ειδικά για τα νησιά», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως υπάρχουν άνθρωποι στα κέντρα που έχουν πάρει άσυλο αλλά δεν τους βρίσκουν οι υπηρεσίες για να τους ενημερώσουν. Και αυτό γιατί όπως εξήγησε κρύβονται φοβούμενοι για την τελική απόφαση της αίτησης που είχαν καταθέσει.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης, σημείωσε πως η κατάσταση στην Μόρια έχει επιδεινωθεί κατά πολύ τον τελευταίο χρόνο και πως οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάνουν μεγάλο κακό στη χώρα. «Έχετε παρακολουθήσει τα δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως γύρω από τα κέντρα υποδοχής έχουν δημιουργεί ad hoc καταυλισμοί που προκαλούν υγειονομικές ανησυχίες από τα λύματα που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε χθες ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Κούμι Ναϊντού, ο οποίος χαρακτήρισε «σοκαριστική και αποτρόπαια» την κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπεράριθμοι πρόσφυγες και στις δομές του στρατού, δεν σχεδιάζει νέα κέντρα η κυβέρνηση"

Προσφυγικό: 250 νέες αφίξεις στα νησιά του Αν. Αιγαίου (στοιχεία)

Συνολικά 250 νέες αφίξεις προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο στα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ο 85 αφίξεις καταγράφηκαν στη Χίο, οι 84 στη Λέσβο και οι 53 στην Σάμο.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγικό: 250 νέες αφίξεις στα νησιά του Αν. Αιγαίου (στοιχεία)"

Ξανά τα λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης - Αναστολή κινητοποιήσεων

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ θα συναντηθούν τη Δευτέρα το πρωί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη. Μετά από επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών πραγματοποιούνται κανονικά.

Οι εργαζόμενοι ζητούσαν συνάντηση με τον κ. Σπίρτζη, προκειμένου να του θέσουν τα ερωτήματα τους αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και να λάβουν διαβεβαιώσεις ότι η εκχώρηση έργου του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης δεν θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, ούτε θα θίξει τις θέσεις και τους όρους εργασίας.

«Μετά το κλείσιμο της συνάντησης με τον υπουργό αποφασίσαμε αναστολή των κινητοποιήσεων. Συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο και κατά πλειοψηφία πήραμε την απόφαση. Καταλαβαίνουμε τον κόσμο και δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούμε το επιβατικό κοινό, από τη στιγμή που υπάρχει ραντεβού με τον υπουργό. Θα ακούσουμε τον κ.Σπίρτζη και μόλις γυρίσουμε στη Θεσσαλονίκη θα γίνει νέο Δ.Σ. όπου θα παρθούν αποφάσεις σύμφωνα με την εξέλιξη της συνάντησης» είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9Fm" ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης.

Μετά τον ορισμό της συνάντησης με τον υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη, για την ερχόμενη Δευτέρα, τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη θα εκτελούνται κανονικά και αναστέλλεται η στάση εργασίας που είχε προγραμματιστεί από τις 7 το απόγευμα και έως τη λήξη της βάρδιας.

Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Σάββας Παναγιωτίδης, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 Fm", υποστήριξε πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν λόγο να ανησυχούν καθώς οι θέσεις εργασίας είναι πλήρως καλυμμένες.

«Στο νόμο 4482/17 υπάρχει απόλυτη διατύπωση ότι οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ μεταφέρονται με τα προνόμια που είχαν, τους μισθούς και τις θέσεις στον ΑΣΥΘ, στο νέο φορέα που θα δημιουργηθεί σε περίπου ένα χρόνο. Άρα δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Ο νόμος ισχύει, δεν έχει καταργηθεί και υπάρχει απόλυτη και ξεκάθαρη διατύπωση», είπε χαρακτηριστικά.

«Ειπώθηκε επίσης ότι πάμε να ιδιωτικοποιήσουμε και πάλι τον ΟΑΣΘ. Είναι ανόητο να λέγεται αυτό για μια κυβέρνηση, έναν οργανισμό και ένα υπουργείο που έδωσαν μια τεράστια μάχη για να γίνει κρατικός, να παρθεί από τα χέρια των ιδιωτών που απομυζούσαν κρατικούς πόρους», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την εκχώρηση δρομολογίων από τον ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, ο κ. Παναγιωτίδης υποστήριξε πως «δεν μπορεί ο ΟΑΣΘ να μεταφέρει κόσμο σε ξύλινα καθίσματα ή όρθιους από τις χειρολαβές σε αποστάσεις 80- 90 χιλιομέτρων, μέχρι και σε χωριά που ανήκουν στο νομό Πέλλας. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα ενός άναρχου σχεδιασμού που έγινε τα περασμένα χρόνια, προφανώς για να εξυπηρετηθούν άλλες σκοπιμότητες, προσωπικές, κομματικές».

Έθεσε και τα κριτήρια που θα αφορούν το έργο με τα ΚΤΕΛ λέγοντας πως είναι «η εξυπηρέτηση του πολίτη, τα δρομολόγια να είναι αυτά που υπάρχουν μέχρι και σήμερα, ενώ το κόμιστρο δεν θα αυξηθεί. Άρα δεν πρέπει να υπάρχει ανασφάλεια και ανησυχία για τους πολίτες που μένουν μακριά από τη Θεσσαλονίκη και θα δουν το ΚΤΕΛ να κάνει το δρομολόγιο της περιοχής τους».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξανά τα λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης - Αναστολή κινητοποιήσεων"

Προφυλακιστέος ο καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών που ζητούσε «φακελάκια» και σεξουαλικά ανταλλάγματα από φοιτητές

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ο καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών, ο οποίος κατηγορείται για δωροληψίας εις βάρος σπουδαστών του Ιδρύματος.

Η δίωξη εις βάρος του καθηγητή αφορά τις πράξεις της δωροληψίας και του εκβιασμού, ενώ οι συγκατηγορούμενοί του διώκονται για άμεση συνέργεια σε δωροληψία

Όπως προέκυψε από την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, ο καθηγητής κατηγορείται ότι παρέπεμπε σπουδαστές του στο φροντιστήριο των φερόμενων ως συνεργών του για να περάσουν τα μαθήματά του.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, επρόκειτο για σπουδαστές τους οποίους «έκοβε» στις εξετάσεις και προκειμένου να πάρουν το πτυχίο τους εκείνοι απευθύνονταν πράγματι στο φροντιστήριο, όπου καλούνταν να καταβάλλουν χρηματικά ποσά, που ανάλογα με την περίπτωση κυμαίνονταν από 250 έως 400 ευρώ και τα οποία υποτίθεται ότι αφορούσαν σε δίδακτρα για την παρακολούθηση μαθημάτων.

Όπως περιγράφεται στη δικογραφία, χωρίς να παρακολουθήσουν καν τα φροντιστηριακά μαθήματα οι σπουδαστές πετύχαιναν στη συνέχεια στις εξετάσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ο ίδιος καθηγητής τους υποχρέωνε να προσφέρουν πρακτική άσκηση σε επαγγελματικό γραφείο και ως αντάλλαγμα τους περνούσε στα μαθήματα. Στο πλαίσιο της έρευνας των ανακριτικών αρχών δεν αποκλείεται να αναζητηθούν και ευθύνες εναντίον άλλων προσώπων που τυχόν εμπλέκονται στην υπόθεση.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προφυλακιστέος ο καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών που ζητούσε «φακελάκια» και σεξουαλικά ανταλλάγματα από φοιτητές"

Καμμένος: Τις επόμενες μέρες θα εφαρμόσουμε την απόφαση του ΣτΕ για τους στρατιωτικούς

«Θέλω να διαβεβαιώσω τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, και πάντως μέχρι το τέλος του χρόνου, η πολιτεία, όπως οφείλει, θα αποκαταστήσει την τεράστια μείωση των εισοδημάτων που είχαν τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζοντας την απόφαση του ΣτΕ, όπως είχε ανακοίνωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος​, μιλώντας σήμερα στην τελετή εγκαινίων του δημοτικού παιδικού σταθμού στη διασπορά της 116ης Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στον Άραξο της Αχαΐας.

Παράλληλα, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι «δεν θα μείνει κανένας στρατιωτικός, αξιωματικός, υπαξιωματικός ή ΕΠΟΠ χωρίς σπίτι, διότι θα φροντίσουμε για όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα, να υπάρχουν σπίτια που θα τους προσφέρει η υπηρεσία». «Δεν είναι δυνατόν να υποχρεώνουμε ιδιαίτερα έναν υπαξιωματικό να δίνει το 80% του μισθού του για μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες που έπρεπε να είχε καλύψει η υπηρεσία» πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, «βρισκόμαστε σε μία πολύ καλή πρόοδο και ήδη έχουμε εγκαινιάσει τον τελευταίο χρόνο πάνω από 450 σπίτια και με την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων τα χρήματα αυτά πηγαίνουν προς όφελος του προσωπικού».

«Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, ανακατασκευάζουμε και αναβαθμίζουμε νοσοκομειακές υποδομές, ανακαινίζουμε υφιστάμενες στρατιωτικές οικίες για να διαβιούν με αξιοπρέπεια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και οι οικογένειές τους και τέλος επεκτείνουμε τη λειτουργία των παιδικών σταθμών για όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Όσον αφορά στον παιδικό σταθμό που εγκαινίασε, τόνισε ότι «αποτελεί άλλη μία συνεισφορά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις οικογένειες και στα παιδιά του προσωπικού που υπηρετεί στην 116 Πτέρυγα Μάχης, καθώς και στις οικογένειες και στα παιδιά της τοπικής κοινωνίας».

Για την οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας, επισήμανε ότι «κρατά ψηλά τη σημαία της αξιοπρέπειας και της ισχύος της πατρίδας μας, όπου ακόμα και στον καιρό της ειρήνης θυσιάζει τα τέκνα της στον βωμό του καθήκοντος».

Επίσης, ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι «το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και ιδίως τα τρία τελευταία χρόνια της κρίσης, που έχω την πολιτική ευθύνη, όχι μόνο δεν έπεσε η διαθεσιμότητα των μέσων, όπως θα προέβλεπε κανείς ότι θα γίνει σε μία χρονιά που μειώνονται οι προϋπολογισμοί, αλλά αντίθετα χάρη στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού και ιδιαίτερα του τεχνικού προσωπικού τριπλασιάστηκε η διαθεσιμότητα και απέδειξαν χάρη στη δουλειά τους και την αυτοθυσία τους ότι δεν μετρούν πάντα τα χρήματα, αλλά η ψυχή και το υψηλό ηθικό».

Απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας, Χρήστο Νικολάου, ανέφερε: «Στην προσπάθειά μας για τη βελτίωση διαβίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους, είναι σημαντικό να έχουμε δίπλα μας την τοπική κοινωνία και την Εκκλησία» «Θα βρεθεί λύση για το διβάρι που ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό, ώστε να δώσουμε στην τοπική κοινωνία μία ανάσα που την έχει ανάγκη» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Νικολάου σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα εγκαινιάζεται ο πρώτος παιδικός σταθμός στη χώρα που έγινε έπειτα από συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και Πολεμικής Αεροπορίας» και πρόσθεσε ότι «ο δήμος συμβάλει στον εξοπλισμό και στη λειτουργία του σταθμού, όπου φιλοξενούνται και παιδιά κατοίκων της περιοχής».

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Καμμένος: Τις επόμενες μέρες θα εφαρμόσουμε την απόφαση του ΣτΕ για τους στρατιωτικούς"

Οι άνθρωποι του Mega για το τέλος του καναλιού

Ηταν πάντα ανθρωποκεντρικό. Βασίστηκε στις ανθρώπινες δυνάμεις του και ανέδειξε ικανά στελέχη και δημιουργούς. Εμπιστεύθηκε νέα μυαλά και έπλασε γενιές ηθοποιών, σκηνοθετών, σεναριογράφων, παρουσιαστών και δημοσιογράφων. Και φυσικά έπλασε και μία ολόκληρη γενιά τηλεθεατών, οι οποίοι είδαν εξαιρετικές ελληνικές σειρές, σόου, μαγκαζίνο, ενημερωτικές εκπομπές, τηλεπαιχνίδια, ριάλιτι.
mega_mesa
mega_mesa2
mega_mesa3

Το Mega ήταν μία ιδιαίτερη τηλεοπτική κοινωνία με δικούς της τηλεοπτικούς κώδικες. Δυστυχώς το πρωί της Παρασκευής, 5 Οκτωβρίου 2018 γράφτηκε και επίσημα το τέλος του. Ενα τέλος που ακούστηκε δεκάδες φορές αλλά πάντα έπαιρνε μία μικρή αναβολή αφήνοντας μια χαραμάδα ελπίδας. Αυτή τη φορά όμως το τέλος είναι οριστικό και αμετάκλητο. Το ΣΤΕ έκανε δεκτή την απόφαση του ΕΣΡ για οριστικό κλείσιμό του και απέρριψε τις προσφυγές. Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο και αφού ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες, το “μαύρο” θα διαδεχτεί τον τηλεοπτικό θησαυρό ενός καναλιού που αφήνει έντονα το χνάρι του στην τηλεοπτική ιστορία. Ενα χνάρι που πολλοί επεδίωξαν να μιμηθούν, να αντιγράψουν, αλλά δεν το κατάφεραν.

mega_mesa4
mega_mesa5
mega_mesa6

Μπροστά στο τέλος του ιστορικού καναλιού, οι άνθρωποί του, όλοι όσοι εργάστηκαν στους τομείς της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας αποχαιρέτησαν το κανάλι της «καρδιάς» τους με δεκάδες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Το #mega έγινε μέσα σε λίγα λεπτά ένα από τα πιο δημοφιλή trend στο twitter ενώ στο facebook, φωτογραφίες και σχόλια των εργαζομένων γέμισαν τον «τοίχο» δημιουργώντας ένα μωσαϊκό γλυκόπικρων αναμνήσεων. Από τους δύο ιστορικούς διευθυντές του, τον Χρήστο Παναγιωτόπουλο στην ενημέρωση και τον Πέτρο Μπούτο στην ψυχαγωγία ως τους δημοσιογράφους και τους δημιουργούς της ψυχαγωγίας τα post ήταν πολλά και σίγουρα γεμάτα αναμνήσεις και συναισθήματα για μία ιστορική τηλεοπτική διαδρομή που φτάνει στο τέλος της. Αντίο mega mou

mega_mesa7
mega_mesa8
mega_mesa9
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι άνθρωποι του Mega για το τέλος του καναλιού"

Θεοδωράκης: Δεν υπάρχει διακυβέρνηση που να εγγυάται στους επενδυτές μια σταθερή πορεία

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τους επόμενους μήνες θα επιβεβαιωθεί εμφανώς πως υπάρχει μια κρίσιμη μάζα πολιτών που θεωρεί χρήσιμο το Ποτάμι στην επόμενη Βουλή.

Μιλώντας στο «Ράδιο Κρήτη» για τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Ποτάμι, επεσήμανε τις δυνατότητές του κι επανέλαβε ότι θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία επικαλούμενος τα ευρήματα πρόσφατης δημοσκόπησης ανάμεσα στους Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό, λόγω της κρίσης, και ανέδειξαν το Ποτάμι ως τρίτο κόμμα. «Αυτό είναι δύσκολο να το καταφέρουμε και μέσα στην Ελλάδα, αλλά για τα δύσκολα μπήκαμε στη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Μιλώντας για την κατάσταση της οικονομίας, τόνισε χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι ότι εμείς θα πάρουμε το Νόμπελ της αναξιοπιστίας. Δεν υπάρχει μια διακυβέρνηση που να εγγυάται στους επενδυτές μια σταθερή πορεία. Σε όλα κάνουμε μπρος πίσω. Ένα βήμα μπρος, δύο πίσω. Όλα γυρνούν τη χώρα στο κακό της παρελθόν. Αυτή η χώρα παλεύει με την ουρά του παρελθόντος. Δεν παλεύει για να φθάσουμε στο μέλλον, για να πάμε μπροστά. Η δική μου απάντηση και του Ποταμιού, που είναι και απάντηση ενός ολόκληρου σκεπτόμενου κόσμου της οικονομίας, είναι ότι πρέπει να φύγει η οικονομία από τη διαμάχη "φταίω εγώ - φταις εσύ", να άρουμε κάποια εμπόδια από το δρόμο, να αφήσουμε τους ανθρώπους να επενδύσουν.

Το θέμα της γραφειοκρατίας και των φόρων είναι εθνικές υποθέσεις. Εάν δεν υπάρξουν απαντήσεις σε αυτό, η πολιτικολογία δεν θα βοηθήσει» τόνισε.

«Συνέχεια διχαζόμαστε και ψάχνουμε αφορμές για να μπούμε σε μικρούς εμφυλίους και όχι για να λύσουμε τα προβλήματα. Στην καθημερινή πολιτική αυτός που έχει την ευθύνη για τη συνεννόηση ή για τη μη συνεννόηση είναι αυτός που έχει τα ηνία. Αυτή τη στιγμή την ευθύνη την έχουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και τις περαιτέρω εξελίξεις, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε πως «πρέπει πρώτα να καταλήξει η ΠΓΔΜ τι θέλει να κάνει. Αν είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τον ευρωπαϊκό τους δρόμο, τότε κι εμείς θα είμαστε εδώ να βοηθήσουμε αυτή την ευρωπαϊκή τους οδό. Γιατί πρέπει να το κάνουμε. Δεν πρέπει να είναι τρίτος κόσμος. Δεν πρέπει να βαλκανοποιήσουμε τα Βαλκάνια. Εμείς πρέπει να είμαστε συμπαραστάτες. Πιστεύω ότι είναι η ωφέλιμη πατριωτική πολιτική» κατέληξε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοδωράκης: Δεν υπάρχει διακυβέρνηση που να εγγυάται στους επενδυτές μια σταθερή πορεία"

Κομισιόν για Σκόπια: «Όχι» σε πρόωρες εκλογές – Εφικτή η συνταγματική αναθεώρηση

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές είναι το μήνυμα της Κομισιόν στον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δια του Επιτρόπου Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν. 

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, ο Γιοχάνες Χαν είναι σίγουρος ότι μπορεί να υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Βουλή της ΠΓΔΜ. 

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, έχει συστήσει και προσωπικά στον Ζόραν Ζάεφ να αποφύγει τις εκλογές. 

«Πρόωρες εκλογές θα έφερναν μόνον μία καθυστέρηση στην πορεία της διαδικασίας ένταξης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με την ΕΕ», που διαφορετικά θα μπορούσε να δρομολογηθεί το καλοκαίρι του 2019, επισημαίνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

hahn_syn


Ο Γιοχάνες Χαν δεν θεωρεί ότι το δημοψήφισμα στα Σκόπια ήταν αποτυχημένο. Όπως είπε, συνέβη το ασυνήθιστο, να υπάρχει μεν πλειοψηφία αποδοχής στο 94 %, όμως η συμμετοχή να ανέλθει μόνον στο 37 %, επειδή, προφανώς, η αντιπολίτευση πέτυχε να το μποϊκοτάρει.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί πλειοψηφία στη Βουλή με 8-9 ψήφους της αντιπολίτευσης, αφού, όπως είπε, «όλοι διακηρύττουν, μαζί και η αντιπολίτευση, πως θέλουν την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όμως γι αυτό πρέπει να υπάρξει το αντίτιμο αυτής της λύσης». Μάλιστα, υποστήριξε ότι η λύση είναι προς το συμφέρον της χώρας και όχι για κομματική πολιτική.

Η συμφωνία για μία αλλαγή του ονόματος είναι μία ευκαιρία, η οποία προέκυψε έπειτα από δεκαετίες και θα πρέπει κανείς να τη χρησιμοποιήσει, αναφέρει ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, επισημαίνοντας ότι (η Συμφωνία) έχει ήδη προκαλέσει μία δυναμική στο σύνολο των Βαλκανίων, δίνοντας, για παράδειγμα, όπως σημειώνει, μία ώθηση στις συνομιλίες Σερβίας-Κοσόβου.

Κατά την άποψή του, συμβουλές από έξω δεν είναι αντιπαραγωγικές, τουναντίον, στην ΠΓΔΜ εκτιμάται το ξαφνικό ενδιαφέρον από την Ευρώπη και από τις ίδιες τις ΗΠΑ.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν για Σκόπια: «Όχι» σε πρόωρες εκλογές – Εφικτή η συνταγματική αναθεώρηση"

Καταγγελία Γαβρόγλου: Δηλώνουν πρώτη κατοικία στη Μάνδρα για τα ευεργετήματα- και μόρια στις Πανελλήνιες

Φαινόμενα «που δεν τιμούν την ελληνική κοινωνία» κατήγγειλε ο κ. Κώστας Γαβρόγλου ότι εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Μάνδρας υποστηρίζοντας ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι δηλώσεις πρώτης κατοικίας στην περιοχή προκειμένου επιτήδειοι να επωφεληθούν από τις ευεργετικές διατάξεις για τους πλημμυροπαθείς- μεταξύ των οποίων και η μοριοδότηση για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Αναστάσιου Δημοσχάκη που ζητούσε ειδική μοριοδότηση μαθητών της Σαμοθράκης για την είσοδό τους στα πανεπιστήμια, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε «Θα σας πω για τη Μάνδρα κάτι το οποίο πολλές φορές δεν μας τιμά ως κοινωνία. Προχωρήσαμε στην ευνοϊκή διάταξη. Ανακαλύπτουμε λοιπόν, ότι υπάρχουν αλλαγές μόνιμης κατοικίας στη διάρκεια αυτού του διαστήματος. Άνθρωποι που ήταν αλλού στα καλά καθούμενα εμφανίζονται ξαφνικά με μόνιμη κατοικία στη Μάνδρα. Λέω λοιπόν ότι υπάρχει ένα ποσοστό στην κοινωνία μας που κάθε φορά προσπαθεί να εκμεταλλευθεί μια διάταξη που ο πυρήνας της είναι καλός».

Αναφορικά δε με το αίτημα του κ. Δημοσχάκη ο κ. Γαβρόγλου εξήγησε πως τα μεγέθη είναι ανόμια και δεν μπορούν να συγκρίνονται καθώς στη Σαμοθράκη το σχολείο έκλεισε για δύο μόλις ημέρες ενώ στη Μάνδρα η ομαλότητα επανήλθε μετά από μήνες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία Γαβρόγλου: Δηλώνουν πρώτη κατοικία στη Μάνδρα για τα ευεργετήματα- και μόρια στις Πανελλήνιες"

Ένα δισ. ευρώ κοστίζει η... δωρεάν δημόσια Υγεία στους Έλληνες ασφαλισμένους

Κατ' ευφημισμό μπορεί να χαρακτηριστεί δωρεάν η δημόσια υγεία στη χώρα μας, καθώς εκατομμύρια ασφαλισμένοι καλούνται κάθε χρόνο να βάζουν το χέρι στην τσέπη τους πληρώνοντας από τη μια την υποχρεωτική συμμετοχή στα φάρμακα, και από την άλλη τη συμμετοχή σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΠΥ.

Αν σε αυτά προσθέσει κανείς τις ακριβές επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, τη συμμετοχή σε εξετάσεις ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, τις αναγκαίες επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς καθώς η αναμονή για ραντεβού με συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα, και φυσικά τα περιβόητα «φακελάκια» τότε το κόστος της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης κάθε άλλο παρά οικονομικά αμελητέο είναι για τη μεγάλη πλειοψηφία των 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Τα παραπάνω, ενδεικτικά της τραγικής κατάστασης που βιώνει ο τομέας της υγείας στη χώρα μας λόγω και του περιορισμού των κονδυλίων τα χρόνια της κρίσης, προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε για το 2017 το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και αφορούσε το κόστος που καλούνται να καταβάλλουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι, καθώς η δημόσια δωρεάν υγεία, παρότι προσφέρει ιδιαίτερα σημαντικό έργο, δεν επαρκεί για να καλύψει εξ ολοκλήρου και εντελώς δωρεάν τις νοσοκομειακές και εξωνοσοκομειακές ανάγκες των ασφαλισμένων αλλά και των ανασφάλιστων.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν από την τσέπη τους το επιπλέον κόστος για:

* την αγορά φαρμάκων με συμμετοχή 10%-25% στην λιανική τιμή τους η την πληρωμή εξ ολοκλήρου των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Μόνο πέρυσι για τα παραπάνω οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν 866 εκατομμύρια ευρώ, όταν το σύνολο της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης ήταν 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.Τα υπόλοιπα ποσά καλύφθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ (1,9 δισεκατομμύρια ευρώ) και τη φαρμακοβιομηχανία μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και εκπτώσεων (rebate).

* εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πληρώνουν, κάθε χρόνο, οι ασφαλισμένοι ως συμμετοχή στα ραντεβού με συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, αλλά και σε ιδιώτες γιατρούς όταν δεν μπορούσαν να κλείσουν ραντεβού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ περιλαμβάνεται και η συμμετοχή ή η καταβολή εξ ολοκλήρου της δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις σε ιδιωτικά κέντρα.

* το 2017 καταγράφηκαν 586.744 επισκέψεις σε απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ .Ο κατάλογος της κάθε επίσκεψης από ακριβός έως σχετικά φτηνός ανάλογα με τον γιατρό. Για καθηγητές ιατρικών σχολών η επίσκεψη στοιχίζει 72 ευρώ, για λέκτορα 36 ευρώ, για συντονιστές διευθυντές νοσοκομείων 64 ευρώ,και για επιμελητές Γ 16 ευρώ).

* στα παραπάνω πρέπει να προσθέσει κανείς και την μόνιμη πληγή του συστήματος υγείας. Τα «φακελάκια», κυρίως σε χειρούργους.

newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένα δισ. ευρώ κοστίζει η... δωρεάν δημόσια Υγεία στους Έλληνες ασφαλισμένους"

Πώς μπορούν να πωλούν πιο εύκολα το ακίνητό τους όσοι χρωστούν ΕΝΦΙΑ

«Ξεκλειδώνει» ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς real estate με τη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε από τη Βουλή χθες, Πέμπτη. Με την ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, στο εξής, όσοι έχουν αρρύθμιστες οφειλές από ΕΝΦΙΑ στην εφορία, θα μπορούν να πωλούν το ακίνητό τους, χωρίς να προχωρούν σε ρύθμιση αλλά αφού ζητήσουν από την εφορία να παρακρατήσει κατευθείαν το ποσό της οφειλής τους από το τίμημα της αγοραπωλησίας.

Όσοι επιθυμούν, λοιπόν, να πουλήσουν ακίνητα αλλά έχουν τις αρρύθμιστες οφειλές μπορούν κατά τη διαδικασία μεταβίβασης του ακινήτου να ορίσουν ότι ο συμβολαιογράφος θα παρακρατήσει το χρέος του πωλητή προς την εφορία (για ΕΝΦΙΑ) και να το αποδώσει στις φοροεισπρακτικές αρχές και η διαδικασία της πώλησης να προχωρήσει κανονικά.

Οι συμβολαιογράφοι, εντός 3 ημερών θα αποδώσουν το οφειλόμενο ποσό.

Μέχρι σήμερα όποιος ιδιοκτήτης ήθελε να μεταβιβάσει/πουλήσει ένα ακίνητο αλλά χρωστούσε ΕΝΦΙΑ για την ακίνητη περιουσία που διαθέτει, έπρεπε πρώτα να προχωρήσει σε ρύθμιση του χρέους (από όποιο ακίνητο της περιουσίας του και αν προερχόταν) και στη συνέχεια να προχωρήσει στην πώληση.

Η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών προωθήθηκε μετά από πολλαπλά αιτήματα που είχαν καταθέσει τόσο ιδιοκτήτες και εργολάβοι, όσο και υποψήφιοι αγοραστές στην πλατφόρμα της Καθημερινότητας (kathimerinotita.gov).

Επί χρόνια, οι εργολήπτες κατασκευαστές δεν μπορούσαν να πουλήσουν το ακίνητο που είχαν λάβει ως εργολαβικό αντάλλαγμα, σε περίπτωση που οι οικοπεδούχοι (οι οποίοι πρέπει απαραιτήτως να παρίστανται στις σχετικές συμβολαιογραφικές πράξεις ως εκ τρίτου συμβαλλόμενοι), δεν διέθεταν φορολογική ενημερότητα λόγω αρρύθμιστων οφειλών.

«Ανάσα σε χιλιάδες εργολάβους και ενδιαφερόμενους αγοραστές ακινήτων που αδυνατούσαν μέχρι και σήμερα να προχωρήσουν στις σχετικές αγοραπωλησίες λόγω νομοθετικών στρεβλώσεων δίνει η νέα ρύθμιση που υπερψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Επί χρόνια», εξηγεί, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Επικρατείας, «οι εργολήπτες κατασκευαστές δεν μπορούσαν να πουλήσουν το ακίνητο που είχαν λάβει ως εργολαβικό αντάλλαγμα, σε περίπτωση που οι οικοπεδούχοι (οι οποίοι πρέπει απαραιτήτως να παρίστανται στις σχετικές συμβολαιογραφικές πράξεις ως εκ τρίτου συμβαλλόμενοι), δεν διέθεταν φορολογική ενημερότητα λόγω αρρύθμιστων οφειλών.

Με τη νέα διάταξη που επιψηφίστηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Ι) Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων, ΙΙ) Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/2258 και άλλες διατάξεις και ΙΙΙ) Λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών» (άρθρο 37 περί τροποποίησης του άρθρου 54Α του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας), ο οικοπεδούχος, που ούτως ή άλλως δεν λαμβάνει χρήματα από την αγοραπωλησία, θα μπορεί να λαμβάνει πλέον έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από την οικεία Δ.Ο.Υ. που θα περιγράφει αναλυτικά την οφειλή του, την οποία και θα προσκομίζει στο συμβολαιογραφικό γραφείο προκειμένου να ξεμπλοκάρει η αγοραπωλησία», αναφέρει κλείνοντας ο Αλ. Φλαμπουράρης.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς μπορούν να πωλούν πιο εύκολα το ακίνητό τους όσοι χρωστούν ΕΝΦΙΑ"

ΚΕΔΕ: Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας -Δημοτικά ακίνητα κατέληξαν στο υπερταμείο

Την πλήρη αντίθεσή τους στην μεταφορά ακινήτων κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ), που είναι θυγατρική εταιρεία του Υπερταμείου εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμά του το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού λέει «όχι» στο ξεπούλημα των ακινήτων του δημοσίου και τονίζει ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να αφαιρεί από τις τοπικές κοινωνίες ζωτικούς χώρους».

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι η σχετική εξέλιξη έχει ως συνέπεια να αφαιρούνται χιλιάδες ζωτικοί χώροι που ήταν σε χρήση των δημοτών, αποκλείοντας ακόμα και την πρόσβαση σε αυτούς με την έναρξη της εκμετάλλευσής τους.

Το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, με το ομόφωνο ψήφισμά του εκφράζει «την πλήρη αντίθεσή του σ’ αυτή την εκχώρηση και απαιτεί την επιστροφή αυτής της δημόσιας περιουσίας στις τοπικές κοινωνίες και τους δημότες».

Ακολουθεί το Ψήφισμα του Δ.Σ της ΚΕΔΕ

Με τις υπουργικές αποφάσεις ΦΕΚ Β 2317/19-6-18 και ΦΕΚ Β 2320/19-6-18 δημοσιεύτηκε η λίστα των ακινήτων του δημοσίου και η απόφαση παραχώρησής τους στην ΕΤΑΔ. Αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος του υπερταμείου – ΕΕΣΥΠ την 14-6-18.

Η παραχώρηση αυτή των ακινήτων του δημοσίου στην ΕΤΑΔ και ταυτόχρονα στο υπερταμείο, σημαίνει παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας ως εγγύηση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους δανειστές για 99 χρόνια, παραχωρώντας τους συγχρόνως τη δυνατότητα εκμετάλλευσής τους και σε περίπτωση αδυναμίας εκπλήρωσης των δυσβάστακτων μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, ακόμα και την πώλησή τους.

Η εξέλιξη αυτή μας βρίσκει αντίθετους αφού πέραν των άλλων μνημονιακών περικοπών στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες της χώρας, αφαιρούνται χιλιάδες ζωτικοί χώροι που ήταν σε χρήση των δημοτών, αποκλείοντας ακόμα και την πρόσβαση σε αυτούς με την έναρξη της εκμετάλλευσής τους.

Ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας σ’ αυτή την εκχώρηση και απαιτούμε την επιστροφή αυτής της δημόσιας περιουσίας στις τοπικές κοινωνίες και τους δημότες μας.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΚΕΔΕ: Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας -Δημοτικά ακίνητα κατέληξαν στο υπερταμείο"

Κλείνει το MEGA και με τη σφραγίδα του ΣτΕ

Συνυπέγραψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου την επιβολή του «μαύρου» στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, καθώς η μη συμμετοχή του στην τελευταία αδειοδοτική διαδικασία αυτόματα είχε ως συνέπεια τον τερματισμό της λειτουργίας του.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο Γεώργιο Παπαγεωργίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, με δύο αποφάσεις της (2018-2019) απέρριψε τόσο την αίτηση ακύρωσης του τηλεοπτικού σταθμού Μέγκα όσο και 112 εργαζομένων στον εν λόγω σταθμό.

Όλοι ζήτησαν να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ. 18/2018 απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με την οποία διατάχθηκε ο τερματισμός λειτουργίας του MEGA, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 4496/2017.

Το MEGA από τον Σεπτέμβριο του 2016 διέκοψε τη μετάδοση ειδήσεων και ενημερωτικών προγραμμάτων. Στην συνέχεια δεν υπέβαλλε δήλωση αλλαγής φυσιογνωμίας του προγράμματος του, ούτε συμμετείχε στηνδιαδικασία χορήγησης αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευροεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου». Κατόπιν αυτών το ΕΣΡ αποφάσισε τον τερματισμό λειτουργίας του. Η απόφαση του ΕΣΡ είχε ανασταλεί προσωρινά από το Συμβούλιο της Επικρατείας και σήμερα εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν στις αποφάσεις τους, ότι «μετά την εφαρμογή του Ν. 4496/2017 οι τηλεοπτικοί σταθμοί εξαρτούν τη συνέχιση της λειτουργίας τους από τη συμμετοχή τους σε προκηρυχθείσα διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης».

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι «στην περίπτωση μη συμμετοχής ή απαράδεκτης ή ανεπιτυχούς συμμετοχής τηλεοπτικού σταθμού σε προκηρυχθείσα διαδικασία αδειοδότησης επιβάλλεται κατά δέσμια αρμοδιότητα ο τερματισμός λειτουργίας του μετά την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας, χωρίς να καταλείπεται στάδιο εκτίμησης των κατ' ιδίαν περιστάσεων».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, επισημαίνει ότι «σύμφωνα με τη συνταγματική αρχή τους κράτους δικαίου που επιβάλλει τη διαφύλαξη του κύρους του νόμου, ως τύπος προγράμματος που αφορά την ενεστώσα λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού, νοείται ο δηλωθείς κατά την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία τύπος του προγράμματος, ο οποίος και προσδιορίζει το χαρακτήρα του σταθμού ως ενημερωτικού ή μη και όχι ο τύπος προγράμματος ο οποίος έχει τυχόν δημιουργηθεί αυθαιρέτως με τη μεταβολή της φυσιογνωμίας του δηλωθέντος προγράμματος του σταθμού, κατά παράβαση των κειμένων διατάξεων με τις οποίες κρίθηκε νόμιμη η επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε τηλεοπτικούς σταθμούς για μη νόμιμη μετατροπή του προγράμματός τους από ενημερωτικό, όπως είχε δηλωθεί, σε μη ενημερωτικό».

Η αντίθετη ερμηνευτική εκδοχή -συνεχίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ-«δεν ευρίσκει έρεισμα ούτε στις προπαρασκευαστικές εργασίες του άρθρου 14Α του εν λόγω νόμου, από τις οποίες ουδόλως προκύπτει ότι ο νομοθέτηςσκοπούσε στην προστασία de facto δημιουργηθεισών καταστάσεων και τούτο ανεξαρτήτως της συνταγματικότητας μιας διάταξης με τέτοιο περιεχόμενο με την οποία απαγορεύεται η εκτός αδειοδοτικής διαδικασίας μεταβολή της φυσιογνωμίας του προγράμματος (και της εμβέλειας εκπομπής) των παρόχων».

Σε άλλο σημείο των δικαστικών αποφάσεων επισημαίνεται ότι «η τηλεοπτική εκπομπή τελεί (κατ' άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος) υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιδιωκόμενοι σκοποί (εξασφάλιση τηλεοπτικής στάθμης προγραμμάτων, πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας κ.λπ.) καιδύναται να συνίσταται ο έλεγχος αυτός στην υπαγωγή της τηλεοπτικής εκπομπής σε καθεστώς προηγούμενης άδειας, χορηγουμένης κατά ισότιμο, αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο, σχετικοί όροι και προϋποθέσεις».

Έτσι, δεν αντίκειται στην συνταγματική διάταξη το του άρθρου 15 ατομικό ή στις αρχές της αναλογικότητας και του κράτους δικαίου νόμος που επιβάλλει τον κατά δέσμια αρμοδιότητα τερματισμό της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών που δεν πληρούν ή δεν πληρούν πλήρως τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις λειτουργίας.

Τέλος, με 4 άλλες αποφάσεις της Ολομέλειας (2014-2017) απερρίφθησαν οι αιτήσεις ακύρωσης της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας και των τηλεοπτικών σταθμών ΣΚΑΪ, ANT1 και STAR που τρεφόντουσαν κατά της τελευταίας αδειοδοτικής διαδικασίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κλείνει το MEGA και με τη σφραγίδα του ΣτΕ"

Γιατρός έκλεβε ναρκωτικά χάπια από το νοσοκομείο Μεσολογγίου

Εκατοντάδες φαρμακευτικά χάπια βρέθηκαν παράνομα στην κατοχή ιατρού του νοσοκομείου Μεσολογγίου έπειτα από έλεγχο της αστυνομίας.
Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας σταμάτησαν το όχημα του ιατρού κατά τη διάρκεια στοχευμένου ελέγχου.
Εκεί, ανακάλυψαν κουτιά με πάνω από 180 χάπια με φαρμακευτική – ναρκωτική δράση, έμπλαστρα και αμπούλες για τα οποία ο 60χρονος δεν είχε ιατρική συνταγή.
To σύνολο του φαρμακευτικού υλικού που βρέθηκε στην κατοχή του ιατρούTo σύνολο του φαρμακευτικού υλικού που βρέθηκε στην κατοχή του ιατρού
Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν επίσης στρογγυλή σφραγίδα του νοσοκομείου, συνταγολόγια, ένας ηλεκτρονικός καρδιογράφος και νοσοκομειακό υλικό, όπως σύριγγες και γάζες.
Η αστυνομία ερεύνησε και το σπίτι του ιατρού όπου βρέθηκε μεγάλος αριθμός κουτιών με φάρμακα.
Στην ετικέτα αναγράφεται ότι πρόκειται για «κρατικό υλικό»Στην ετικέτα αναγράφεται ότι πρόκειται για «κρατικό υλικό»
Σε βάρος του ιατρού σχηματίστηκε δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και κατοχής-μεταφοράς ναρκωτικών.
Ο διοικητής του νοσοκομείου Μεσολογγίου ανακοίνωσε ότι θα γίνει ΕΔΕ έτσι ώστε να «έρθουν όλα στα φως» και καταδίκασε τις πράξεις του κατηγορούμενου.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Γιατρός έκλεβε ναρκωτικά χάπια από το νοσοκομείο Μεσολογγίου "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news