facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Β. Κορκίδης: Μάχη μέχρι τέλους για τις Κυριακές

«H μάχη για τις Κυριακές θα δοθεί μέχρι τέλους» δήλωσε χθες από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ο πρόεδρός της κ. Β. Κορκίδης.

Όπως είπε ο κ. Κορκίδης η πρόταση της ΕΣΕΕ για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων είναι δύο Κυριακές το μήνα Δεκέμβριο, προ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και δύο Κυριακές, μία πριν το Πάσχα και μία με απόφαση του Τοπικού Εμπορικού Συλλόγου.

Ορισμένοι εμπορικοί σύλλογοι έχουν προτείνει τρεις Κυριακές κατά την εορταστική περίοδο Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς και τρεις με απόφαση των Τοπικών Εμπορικών Συλλόγων. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ως εκ των ων ουκ άνευ την απόσυρση του άρθρου 6 του σχεδίου νόμου για τον Αγορανομικό Κώδικα για να υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση για το πλαίσιο της αγοράς.

«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να υποστηρίζει κάποιος ότι το άνοιγμα της Κυριακής θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, όταν έχουν κλείσει το 2012 36.000 επιχειρήσεις και περισσότερες από 2.000 μεγάλες εμπορικές έχουν ήδη μπει στο άρθρο 99. Τα επιχειρήματα αναφορικά με την ενίσχυση της απασχόλησης και την τόνωση της κατανάλωσης στην περίπτωση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων 52 Κυριακές είναι παντελώς αδύναμα και περιορίζονται σε πειραματισμούς που δεν αποδέχεται πλέον η ελληνική αγορά», επεσήμανε ο κ. Κορκίδης.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Β. Κορκίδης: Μάχη μέχρι τέλους για τις Κυριακές"

Υπεξαίρεση 1 εκατ. ευρώ από το ταμείο του δήμου Ιωαννίνων

Στον εισαγγελέα θα παραδώσει τη Δευτέρα ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος το φάκελο με τα στοιχεία για τη «μαύρη τρύπα» του 1,039 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε στα ταμεία του δήμου, ύστερα και από την ολοκλήρωση του σχετικού εσωτερικού ελέγχου.Παράλληλα, ο δήμαρχος θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ενώ στο στόχαστρο, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να βρίσκεται ταμίας του δήμου.

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης που παραχώρησε το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ. Φίλιος ανέφερε πως «την Παρασκευή στις πέντε το απόγευμα, παραλάβαμε την έκθεση με τα συμπεράσματα της υπηρεσιακής επιτροπής που ολοκλήρωσε τον έλεγχο στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου. Πρόκειται για το πρώτα έγγραφα κι επίσημα συμπεράσματα που κρατώ στα χέρια μου. Οι έλεγχοι από τους Ορκωτούς βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την έκθεση που υπογράφει η διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών εντοπίζεται ταμειακό έλλειμμα 1.039.00 ευρώ. Όταν λέμε ταμειακό έλλειμμα στην περίπτωση αυτή εννοούμε τη διακίνηση του ρευστού.

Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη προβλήματος έρχονται λίγο πριν τις γιορτές της πόλης, όταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών διαπιστώνει μεγάλες ασυμφωνίες στοιχείων στο κλείσιμο ταμείου. Από την υπηρεσία αποδίδονται στην αλλαγή του πληροφοριακού προγράμματος. Επρόκειτο άλλωστε για ζητήματα που τα είχαν εντοπίσει και στο παρελθόν και επιλύονταν.

Η Δημοτική Αρχή κινητοποιήθηκε άμεσα. Ζητήθηκε η συνδρομή των εταιριών που είχαν εγκαταστήσει τα προγράμματα. Έγινε πλήρης κι εξονυχιστικός έλεγχος στα στοιχεία που ήταν περασμένα. Το καινούριο πρόγραμμα δεν παρουσίασε κανένα λάθος, τουναντίον αν λειτουργούσε από την αρχή της χρονιάς, καθώς παρέχει αυτόματο διπλογραφικό σύστημα θα είχε εντοπιστεί το πρόβλημα πολύ νωρίτερα.

Ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο δύο φορές.

Κινούμενοι στην κατεύθυνση να διαφωτιστεί πλήρως η υπόθεση αυτή ορίσαμε ορκωτούς, ζητήθηκε η συνδρομή από τον επί σειρά ετών εξωτερικού λογιστή που χρησιμοποιούσε ο Δήμος, όπως και του προηγούμενου ταμία που είχε συνταξιοδοτηθεί και αλλεπάλληλες συσκέψεις υπηρεσιακών και πολιτικών στελεχών. Δηλαδή μία διαρκή κινητικότητα έρευνας και ανταλλαγής απόψεων από όλες τις κατευθύνσεις.

Παράλληλα ορίστηκε υπηρεσιακή επιτροπή αποτελούμενη από υπαλλήλους του Δήμου μας. Η επιτροπή αυτή ολοκλήρωσε την έκθεσή της, αυτό είναι το πρώτο επίσημο έγγραφο που παραλαμβάνουμε και συμφωνεί απόλυτα με τις διαπιστώσεις που κάνουν προφορικά όσοι ασχολούνται με τον έλεγχο και σε αυτό έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει;

Η παράταξή μας από την αρχή της θητείας της καθόρισε με βάση αρχές την τοποθέτηση διευθυντών και προϊσταμένων. Βασικά κριτήρια ήταν η αρχαιότητα, η εμπειρία, η γνώση αντικειμένου και όχι παραταξιακά ή πολιτικά. Παραμείναν λοιπόν στις θέσεις τους όλοι όσοι είχαν κριθεί κατά το παρελθόν διευθυντές και προϊστάμενοι. Αυτό βοήθησε στην ηρεμία της διοίκησης για να λειτουργήσει σαν συνέχεια των έξι δημοτικών ενοτήτων που συνενώθηκαν. Εάν ήταν άλλα τα κριτήρια μας ότι τυχόν θα συνέβαινε θα αποδίδονταν στις αλλαγές προσώπων και στις δήθεν κομματικές τοποθετήσεις.

Γιατί δεν το εντοπίσαμε νωρίτερα;

Το 2011 ήταν η καλύτερη χρονιά στο οικονομικό κλείσιμο. Δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη ότι υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Έκλεισε κανονικά και το τρίτο τρίμηνο του 2012. Όταν υπέπεσε στην αντίληψή μας η ύπαρξη προβλήματος, χωρίς τότε να ξέρουμε την υφή του προβλήματος, κινηθήκαμε άμεσα.

Αν η αντιπολίτευση γνώριζε κάτι παραπάνω κι έχει στοιχεία οφείλει να τα καταθέσει στον Εισαγγελέα και μας γνωστοποιήσει από πού τα πήρε για να γνωρίζω κι εγώ πως τα πληροφορούνται πριν το δήμαρχο».

Ο δήμαρχος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε ότι κλειδί από το χρηματοκιβώτιο όπου φυλάγονται τα χρήματα σε ρευστό, υπάρχει μόνο ένα και βρίσκεται στα χέρια του ταμία.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπεξαίρεση 1 εκατ. ευρώ από το ταμείο του δήμου Ιωαννίνων"

Επισημοποιήθηκε η παραίτηση Μπερσάνι

Την παραίτησή του επισημοποίησε, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, διευκρινίζοντας, όμως, ότι πρόκειται να... ισχύσει αμέσως μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Η απόφαση του επικεφαλής των «Δημοκρατικών» οφείλεται, όπως εξήγησε ο ίδιος, στο ιδιαίτερα απογοητευτικό αποτέλεσμα της τέταρτης ψηφοφορίας για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας: ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς, Ρομάνο Πρόντι, αντί να λάβει 496 ψήφους (που αντιστοιχούν στον αριθμό των προοδευτικών γερουσιαστών, βουλευτών και περιφερειακών αντιπροσώπων) «σταμάτησε» στις 395, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Ένας στους τέσσερις δικούς μας εκλέκτορές, μας πρόδωσε. Είναι κάτι το πολύ σοβαρό, κάτι το απαράδεκτο», δήλωσε ο Μπερσάνι, μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός του.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστερής συμμαχίας, στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου, πρόσθεσε: «δεν μπορώ να δεχθώ την ήττα του Πρόντι. Θα συνεχίσω να δίνω ένα χέρι βοήθειας, αλλά οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι πρέπει να έλθουν αμέσως σε επαφή με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, για να βρεθεί μια οριστική λύση για την προεδρία της Δημοκρατίας. Μόνοι μας, δεν μπορούμε να εκλέξουμε πρόεδρο».

Το «Δημοκρατικό Κόμμα», το οποίο, πριν δυο μήνες, είχε αναδειχθεί σε πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή εσωτερική κρίση, που ουδείς γνωρίζει, μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φτάσει. Στελέχη της κεντροαριστεράς, με δηλώσεις τους στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, έκαναν λόγο ακόμη και για «δομική κατάρρευση».

Στις δέκα το πρωί ώρα Ιταλίας- έντεκα ώρα Ελλάδος- ξεκινά, στο μεταξύ, η πέμπτη, κατά σειρά, ψηφοφορία, για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία δεν προβλέπεται, πάντως, να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα:

η κεντροαριστερά των Δημοκρατικών, ανακοίνωσε ήδη ότι θα ψηφίσει λευκό και το ίδιο είναι πολύ πιθανό να πράξει και η κεντροδεξιά του "Καβαλιέρε".

Το κίνημα "Πέντε Αστέρων", του Μπέππε Γκρίλλο, με την συνεργασία του μικρού κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία», πρόκειται να συνεχίσει να στηρίζει τον υποψήφιό του, καθηγητή νομικής Στέφανο Ροντοτά, ενώ η κεντρώα "Επιλογή Πολιτών" του Μάριο Μόντι θα ψηφίσει, και πάλι, την υπηρεσιακή υπουργό εσωτερικών, Άννα Μαρία Καντσελιέρι.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επισημοποιήθηκε η παραίτηση Μπερσάνι"

Δημόσιο: Δεν μεταφέρεται η αργία της Πρωτομαγιάς

Η Μεγάλη Τετάρτη (1η Μαΐου) θα είναι η ημέρα αργίας για τις δημόσιες υπηρεσίες, τους ΟΤΑ και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, σύμφωνα με την περίπτωση α΄ της παρ. 11 του άρθρου 1 του ν. 1157/1981.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η αργία δεν θα μεταφερθεί.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσιο: Δεν μεταφέρεται η αργία της Πρωτομαγιάς"

Πάτρα:Οι δράστες της δολοφονίας Τσίρκα δεν είχαν καλύψει τα πρόσωπα τους

"Κλειδί" οι μαρτυρικές καταθέσεις - Βρέθηκαν και δακτυλικά αποτυπώματα

Συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονίας του 38χρονου Πάνου Τσίρκα στην οδό Ανθείας το Σάββατο το μεσημέρι. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι μαρτυρικές καταθέσεις, καθώς και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από το σημείο της δολοφονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ, αξιωματικοί της Ασφάλειας Πατρών θεωρούν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι δύο άνδρες που πυροβόλησαν εναντίον του 38χρονου, αλλά και εναντίον των άλλων δύο ατόμων που επέβαιναν στο ίδιο αυτοκίνητο με το θύμα, δεν είχαν καλύψει τη στιγμή της επίθεσης, τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους.

Επιπλέον, οι αστυνομικοί γνωρίζουν τα στοιχεία του αυτοκινήτου, με το οποίο διέφυγαν οι δύο άνδρες και η μία γυναίκα, που αναζητούνται για την δολοφονική επίθεση.

Ανάλογα με την πρόοδο των ερευνών, δεν αποκλείεται να κληθούν και πάλι κάποιοι από τους αυτόπτες μάρτυρες, για να δώσουν εκ νέου κατάθεση στην Αστυνομία.

Ακόμη, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή την κατάθεση που έχει δώσει ο 26χρονος, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Όσον αφορά στον δεύτερο τραυματία, ηλικίας 31 χρόνων, εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο «'Αγιος Ανδρέας» και προς τον παρόν δεν είναι σε θέση να δώσει κατάθεση.

Στο μεταξύ, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Πατρών περιμένουν τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας που γίνεται στους επτά κάλυκες και στις τρεις βολίδες, που βρέθηκαν στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι δύο δράστες, έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλη εγκληματική ενέργεια. Παράλληλα εξετάζονται και τα δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν στο όχημα των θυμάτων.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα:Οι δράστες της δολοφονίας Τσίρκα δεν είχαν καλύψει τα πρόσωπα τους"

Χωρίς ενημέρωση η ΕΡΤ

Νέα απεργία έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 22 Απριλίου, κήρυξε... η Ένωση Συντακτών στην ΕΡΤ.

Ζητεί να μην υπαχθεί η δημόσια ράδιο-τηλεόραση σε καθεστώς ΔΕΚΟ, να μη γίνουν περικοπές στο ενημερωτικό πρόγραμμα και να καταβληθούν οι δεδουλευμένες αργίες από το Νοέμβριο του 2012.

Επίσης οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ διεκδικούν την επιστροφή των συναδέλφων τους συμβασιούχων, μέσω ανοιχτών και αδιάβλητων διαδικασιών.

ipop
Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς ενημέρωση η ΕΡΤ"

Αρχίζει τη Δευτέρα η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου

Το πρωί της Δευτέρας, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ξεκινά η πολύκροτη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και άλλων 18 κατηγορουμένων για την υπόθεση ξεπλύματος μαύρου πολιτικού χρήματος και τις αμαρτωλές αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων. Μαζί με τον άλλοτε πανίσχυρο υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ δικάζονται η νυν σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν, η κόρη του Αρετή και ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιάννης Σμπώκος.

Το κατηγορητήριο είναι κοινό για όλους και αφορά στο κακούργημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, για το οποίο προβλέπεται ποινή από δέκα έως είκοσι χρόνια κάθειρξη.

Λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της δίκης, ο Άκης Τσοχατζόπουλος έστειλε την Παρασκευή δέκα εξώδικα στους κορυφαίους υπουργούς της περιόδου Σημίτη, καθώς και στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, καλώντας τους να καταθέσουν στη δίκη πώς αποφασίστηκαν στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ οι αγορές για τα υποβρύχια και τα TOR-M1.

«Σε καλώ να εμφανιστείς στο δικαστήριο για να καταθέσεις τι γνωρίζεις για τις κρίσιμες τέσσερις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ» φέρεται να γράφει στα εξώδικα, τα οποία απευθύνονται στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τους τότε υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Κώστα Λαλιώτη, Θεόδωρο Πάγκαλο, Αλέκο Παπαδόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Βάσω Παπανδρέου, Γιώργο Ρωμαίο και Γιώργο Παπανδρέου, καθώς και στους τότε επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος συνελήφθη πριν από περίπου έναν χρόνο και έκτοτε βρίσκεται στην έκτη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Μέσα στις επόμενες ημέρες συνελήφθησαν και οι υπόλοιποι 18 συγκατηγορούμενοί του.

Μαζί του επίσης δικάζονται οι: Αστέριος Οικονομίδης, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Νίκος Ζήγρας, Γιώργος Σαχπατζίδης, Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρσα, Νίκος Γεωργουλάκης, Παναγιώτης Σταμάτης, Παντελής Ζαχαριάδης, Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Σπύρος Χατζηνικολάου, Φώτης Αρβανίτης, Νίκος Καρατζάς και Γιώργος Κωνσταντάτος.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχίζει τη Δευτέρα η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου"

Πάτρα: H ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την δολοφονία του Πάνου Τσίρκα

"Σήμερα (20-04-2013) το μεσημέρι, στις 14.30 ώρα περίπου, τρεις ημεδαποί, ηλικίας 38, 31 και 26 ετών, κινούμενοι με αυτοκίνητο στην οδό Ανθείας στην Πάτρα, προσεγγίστηκαν και δέχθηκαν πυρά από δυο αγνώστους άνδρες, οι οποίοι μαζί με άγνωστη – επίσης - γυναίκα, επέβαιναν σε όχημα τύπου τζιπ, με το οποίο στη συνέχεια διέφυγαν.

Αποτέλεσμα των πυροβολισμών ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του 38χρονου, ο σοβαρός τραυματισμός του 31χρονου, ο οποίος μεταφέρθηκε σε Νοσοκομείο και ο ελαφρύς τραυματισμός του 26χρονου.

Από το σημείο περισυλλέγησαν και αποστέλλονται για εργαστηριακή εξέταση επτά (7) συνολικά κάλυκες των 7,65 mm και τρεις (3) βολίδες.

Διενεργούνται εκτεταμένες αναζητήσεις και έρευνες για τον εντοπισμό και σύλληψη των δραστών.

Την προανάκριση για το συμβάν διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών."

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: H ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την δολοφονία του Πάνου Τσίρκα "

Γερμανικό έγγραφο-ντοκουμέντο για τις αποζημιώσεις

Ανατρέπει πλήρως τα δεδομένα

Αδιάψευστη απόδειξη ότι η χώρα μας ουδέποτε παραιτήθηκε από τις διεκδικήσεις της κατά της Γερμανίας για τα ζητήματα του κατοχικού αναγκαστικού δανείου, καθώς και των πολεμικών, ιδιωτικών και δημοσίων αποζημιώσεων, αποτελεί γερμανικό έγγραφο-φωτιά που δημοσιεύει σήμερα το Βήμα και το οποίο απέστειλε η πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τον Μάρτιο του 1967.

Με το έγγραφο αυτό η γερμανική πρεσβεία απαντά σε σχετική ρηματική διακοίνωση της ελληνικής πλευράς της 9ης Νοεμβρίου 1966 προς τη Βόννη. Η τελευταία λοιπόν ρητά αναφέρει ότι ουδέποτε υπήρξε ελληνική παραίτηση, κατόπιν απαντήσεως που η ίδια η κυβέρνηση της Βόννης έστειλε στην πρεσβεία της στην Αθήνα.

Τον Οκτώβριο του 1965 πραγματοποιούνται συζητήσεις στην Αθήνα μεταξύ της Ελλάδας και Γερμανίας για το ζήτημα, ενώ έχουν προηγηθεί σχετικές επαφές τον Σεπτέμβριο του 1964 και τον Μάρτιο του 1965, με προσωπική μάλιστα εμπλοκή του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου αλλά και του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως προκύπτει από αυτή τη γερμανική ρηματική διακοίνωση. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του Κέντρου ψάχνει το τι έχει συμβεί την περίοδο της πρωθυπουργίας Καραμανλή με το ζήτημα των αποζημιώσεων.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, προτού λάβει τις σχετικές απαντήσεις από τη Βόννη έχει πέσει και η ίδια από τους αποστάτες. Τελικά έχει αλλάξει σειρά κυβερνήσεων ως τη στιγμή που στις 31 Μαρτίου του 1967, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τη χούντα, το γερμανικό έγγραφο παραδίδεται στο υπουργείο Εξωτερικών, όταν οι Γερμανοί απαντούν ότι η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί αλλά οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα παρασύρουν την απάντηση στο ούτως ή άλλως απόρρητο ελληνικό ερώτημα στην αφάνεια.

Σύμφωνα λοιπόν με το έγγραφο, η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα αναφέρει με τη ρηματική διακοίνωσή της (verbal note) με αριθμό πρωτοκόλλου Νο. 68/67 και ημερομηνία 31 Μαρτίου 1967 προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής ιδεών μεταξύ της εξοχότητος του έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του ομοσπονδιακού υπουργού Εξωτερικών δρος Γκέρχαρντ Σρέντερ που έλαβε χώρα στην Αθήνα τη 15η Οκτωβρίου 1966, η ελληνική πλευρά, μεταξύ άλλων, ήγειρε το ζήτημα των αξιώσεων τις οποίες η Τράπεζα της Ελλάδος ισχυρίζεται ότι έχει εναντίον της Γερμανίας και οι οποίες προέρχονται από ορισμένες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής της Ελλάδας τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Σρέντερ ανέφερε τις επιστολές του διευθυντή του ομοσπονδιακού υπουργείου των Οικονομικών Ράινχαρντ της 30ης Σεπτεμβρίου 1964 στον πρώην πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και του διευθυντή του ίδιου υπουργείου δρος Κάιζερ της 26ης Μαρτίου 1965 στον βουλευτή-καθηγητή Α. Παπανδρέου. Σε αυτές τις επιστολές γίνεται αναφορά σε δηλώσεις που έγιναν από αντιπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης το 1958 με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της συμφωνίας μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Ελλάδας που αφορά τη χορήγηση πίστωσης 200 εκατ. μάρκων».

«Οι δηλώσεις των Ελλήνων αντιπροσώπων ήταν της φύσεως που επέτρεψε στη γερμανική πλευρά την ερμηνεία ότι πιθανές ελληνικές αξιώσεις προερχόμενες από την εποχή της γερμανικής Κατοχής δεν θα ακολουθούνταν εν όψει της συμφωνηθείσας γερμανικής οικονομικής βοήθειας. Ωστόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ουδέποτε θεώρησε ότι με δηλώσεις αυτού του είδους, τότε ή σε μεταγενέστερες περιπτώσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε την πρόθεση να παραιτηθεί επισήμως από τις νομικά θεμελιωμένες αξιώσεις που πιστεύει ότι έχει από την εποχή της Κατοχής κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

«Μπορεί να αναφερθεί ότι η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να χορηγήσει την πίστωση 200 εκατ. μάρκων είχε ως κίνητρό της τις φιλικές σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας και την επιθυμία να βοηθήσει την Ελλάδα, ανεξάρτητα από τη νομική κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί από την παραπάνω Συμφωνία».

Το γερμανικό έγγραφο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, καταρρίπτει με τον πιο επίσημο τρόπο τους μύθους σχετικά με δήθεν ελληνική παραίτηση, τους οποίους καλλιέργησε έντεχνα και στο παρελθόν αλλά και τώρα, χωρίς όμως ποτέ να φέρει στο φως στοιχεία που να τους στηρίζουν. Αντίθετα, με το παρόν έγγραφο αναγνωρίζει και η ίδια ρητά ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιου είδους αποποίηση από την ελληνική πλευρά.

Με το έγγραφο καταρρέει οριστικά η επιχειρηματολογία της γερμανικής πλευράς σχετικά με κλείσιμο του ζητήματος με τη σύμβαση του 1960, αφού το έγγραφο έχει συνταχθεί και αποσταλεί επτά ολόκληρα χρόνια αργότερα.

Τα ψεύδη για τη Σύμβαση του 1960

Το κύριο επιχείρημα δια του οποίου η γερμανική πλευρά υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει δήθεν παραιτηθεί από τις αξιώσεις της κατά της Γερμανίας από την εποχή της Κατοχής, αφορά τη Σύμβαση του 1960 με την οποία ο γερμανός εγκληματίας πολέμου Μέρτεν αφέθηκε ελεύθερος παρά την καταδίκη του σε 25 χρόνια κάθειρξης και εστάλη στη Γερμανία έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις της τότε γερμανικής κυβέρνησης προς την τότε ελληνική κυβέρνηση.

Ο Μέρτεν ήταν ο βασικός υπεύθυνος για την εξόντωση των ελλήνων εβραίων της Θεσσαλονίκης. Με την υπόθεση αυτή συνδέθηκε η Σύμβαση του 1960 και την παροχή της πίστωσης των 115 εκατ. μάρκων από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Η Σύμβαση όμως αναφέρει ρητά ότι τα χρήματα καταβάλλονται «υπέρ των μέτρων διώξεων για λόγους φυλής, θρησκείας ή κοσμοθεωρίας θιγέντων ελλήνων υπηκόων αίτινες υπέστησαν, συνεπεία των μέτρων τούτων διώξεως, ζημίας, ελευθερίας ή υγείας και ιδίως προς όφελος των επιζησάντων οικείων».

Στο δε τρίτο άρθρο της Σύμβασης αναφέρεται ότι «ρυθμίζονται οριστικώς άπαντα τα ζητήματα αίτινα αποτελούν το αντικείμενον της Συμβάσεως ταύτης».

Δηλαδή η γερμανική πλευρά υπογράφει ότι κανένα άλλο ζήτημα δεν ρυθμίζεται και πολύ περισσότερο δεν κλείνει με αυτή τη Σύμβαση, κάτι που γνωρίζει καλά σήμερα η Γερμανία και για αυτό αντιδρά ίσως τόσο σπασμωδικά.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανικό έγγραφο-ντοκουμέντο για τις αποζημιώσεις"

Μόνο με παρέμβαση υπουργού χειρουργούνται τελικά τα καρδιοπαθή παιδιά...;

Χρειάστηκε να γνωστοποιηθεί ευρύτερα η περίπτωση ενός 3χρονου κοριτσιού με σοβαρό καρδιοχειρουργικό πρόβλημα που τόσο το Ωνάσειο όσο και το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία αρνήθηκαν αρχικά να αντιμετωπίσουν, για να παρέμβει στο τέλος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και να εγκρίνει την πίστωση προκειμένου να χειρουργηθεί δωρεάν η μικρή ασθενής.

Μάλιστα το κοριτσάκι θα χειρουργηθεί από χειρουργό του νοσοκομείου Παίδων Αγ. Σοφία στο Ωνάσειο.

Η περίπτωση του κοριτσιού έγινε γνωστή όταν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενή Καρδιοπάθεια «Η Αγία Σοφία» έστειλε επιστολή προς τα συνδικαλιστικά σωματεία των γιατρών στην οποία περιέγραφε το πως τα δύο νοσοκομεία (Ωνάσειο και Αγ. Σοφία αρνήθηκαν τη διενέργεια της καρδιοχειρουργικής επέμβασης χωρίς να εξηγήσουν σαφώς τους λόγους, στην οικογένεια της μικρής

ygeia360
Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνο με παρέμβαση υπουργού χειρουργούνται τελικά τα καρδιοπαθή παιδιά...;"

Στα Σουπερ Μαρκετ απο βενζίνη μέχρι τσιγάρα και φάρμακα

Αλλάζει άρδην ο χάρτης του λιανεμπορίου μετά τις απελευθερώσεις αγορών, προϊόντων και επαγγελμάτων και ήδη τα σούπερ μάρκετ μπαίνουν σε κλάδους που μέχρι πρότινος θεωρούνταν κλειστοί ή προστατευμένοι.

Ετσι, οι αλυσίδες κάνουν το πρώτο βήμα και βάζουν στα ράφια τους τσιγάρα και άλλα προϊόντα καπνού, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει προτείνει σε νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή και την άρση περιορισμών στην παραγωγή και πώληση ψωμιού. Με τον τρόπο αυτόν δίνεται η δυνατότητα στα σούπερ μάρκετ να πουλάνε και προψημένο ψωμί (τύπου bake off) κάνοντας τη διαδικασία της προπαρασκευής μέσα στους χώρους τους.

Ταυτόχρονα και σύμφωνα με πληροφορίες, αλυσίδες ετοιμάζονται να μπουν πιο δυναμικά και στην αγορά των υγρών καυσίμων, εκμεταλλευόμενες τις αλλαγές που έγιναν προ μηνών στις προϋποθέσεις για την ίδρυση βενζινάδικων.

Οι κινήσεις αυτές αφενός ανοίγουν τον ανταγωνισμό και η κυβέρνηση προσδοκά την περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών.

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις ισορροπίες και με τους μικρούς της αγοράς, προχωρά σε παρεμβάσεις δίνοντάς τους χώρους δραστηριότητας. Για παράδειγμα, στο ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης κατατέθηκαν τροπολογίες για τη δυνατότητα λειτουργίας υπαίθριων αγορών από παραγωγούς αγροτικών προϊόντων (farmers markets) αλλά και για την πώληση τυροκομικών προϊόντων από τις γνωστές λαϊκές αγορές.

Σε ό,τι αφορά την αγορά των προϊόντων καπνού και την είσοδο σε αυτήν των σούπερ μάρκετ, το πρώτο βήμα γίνεται από την αλυσίδα «Μαρινόπουλος» που ξεκινά να πουλά τσιγάρα, συσκευασμένο καπνό, φιλτράκια και χαρτάκια μετά το Πάσχα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογη κίνηση εξετάζεται και από τον όμιλο Βερόπουλου.

Οι πρωτοβουλίες αυτές ανατρέπουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στον συγκεκριμένο κλάδο μια και μέχρι τώρα περισσότεροι από έξι στους δέκα καταναλωτές αγόραζαν τα προϊόντα αυτά από τα περίπτερα.

ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

Χαριστική βολή Χαριστική βολή για τον κλάδο των περιπτέρων αποτελεί η είσοδος των σούπερ μάρκετ στην αγορά καπνού. Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Αθήνας, Θεόδωρος Μάλλιος, δηλώνοντας στο «Εθνος» ότι τα περίπτερα θα χάνουν μερίδια και ότι δουλεύουν ως οικογενειακές επιχειρήσεις. Ο τζίρος καπνού υπολογίζεται στα 4,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. είναι τα έσοδα του υπ. Οικονομικών. Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στη φορολογία καπνού μείωσαν τα κέρδη των περιπτερούχων έως 60%. Σήμερα το καθαρό κέρδος που αφήνει ένα πακέτο τσιγάρα φτάνει έως τα 18 λεπτά το πακέτο από 30 έως 35 λεπτά το 2009.

Νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης

Προψημένο ψωμί στις αλυσίδες και τυροκομικά στις λαϊκές αγορές

Προψημένο ψωμί από τα σούπερ μάρκετ και αγροτικά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες, καθώς και τυροκομικά από λαϊκές αγορές είναι το κοντράστ των αλλαγών που έρχονται στο ελληνικό λιανεμπόριο.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις δημόσιες συμβάσεις περιλαμβάνεται άρθρο με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί για την πώληση προψημένου ψωμιού από τις αλυσίδες λιανικού εμπορίου. Με απλά λόγια δεν θα υπάρχουν ιδιαίτερα εμπόδια στο ψήσιμο προψημένης (κατεψυγμένης ζύμης) από έναν μικρό φούρνο και στη συνέχεια να πωλείται.

Η συγκεκριμένη διάταξη έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των αρτοποιών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις τους. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως οι παραδοσιακοί φούρνοι διαφοροποιούνται και διατηρούν το πεδίο δράσης τους στην παραγωγή φρέσκου άρτου.

Στο μεταξύ, στο ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκαν τροπολογίες με τις οποίες καθιερώνονται οι υπαίθριες αγορές παραγωγών. Αυτές μπορούν να λειτουργούν μία φορά την εβδομάδα σε περιφερειακό ή και τοπικό επίπεδο και αγρότες θα μπορούν να πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους στους καταναλωτές. Είτε αυτά είναι τυποποιημένα, είτε μη. Ο θεσμός των farmers markets λειτουργεί στην ΕΕ.

Εξάλλου, με άλλη τροπολογία δίνεται η δυνατότητα, με την προϋπόθεση της τήρησης των κανόνων υγιεινής, της πώλησης τυροκομικών προϊόντων από τις κλασικές λαϊκές αγορές. Εννοείται ότι απαιτείται η ύπαρξη ψυγείων και τα τυριά να έχουν παραχθεί σε εγκεκριμένη εγκατάσταση, με την απαραίτητη σήμανση και όλες τις προδιαγραφές που βάζει ο ΕΦΕΤ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στα Σουπερ Μαρκετ απο βενζίνη μέχρι τσιγάρα και φάρμακα"

«Mαϊμού» γιατρός υποσχόταν θεραπεία του καρκίνου και «χρυσοπληρωνόταν»

Ενας 54χρονος που εμφανιζόταν ως γιατρός στο νοσοκομείο ΚΑΤ εκμεταλλευόταν την αγωνία και τον πόνο καρκινοπαθών και τους αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά με την υπόσχεση ότι έχει βρει το φάρμακο για να τους γιατρέψει.

Ο γιατρός «μαϊμού» επιχείρησε να εξαπατήσει ιδιώτη και να του αποσπάσει 9.000 ευρώ, για τη θεραπεία συγγενικού του προσώπου, ισχυριζόμενος ότι εφαρμόζει σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, όπως «κοκτέιλ φαρμάκων» για τον καρκίνο.

Διαβάστε την ανακοίνωση της αστυνομίας

«Συνελήφθη, χθες (19-04-2013) στον προαύλιο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής Κ.Α.Τ., από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, ένας 54χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για απάτη, κατ' επάγγελμα οικειοποίηση της ιατρικής ιδιότητας και ψευδή δήλωση στοιχείων για την έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.

Είχε προηγηθεί καταγγελία ιδιώτη, απόστρατου αστυνομικού, σύμφωνα με την οποία, ο κατηγορούμενος «εμφανιζόταν» ως ιατρός, που εφαρμόζει μάλιστα σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους για την καταπολέμηση κάθε μορφής καρκίνου, χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση, αλλά με τη χρήση «κοκτέιλ» φαρμάκων», που ισχυριζόταν ότι παρασκευάζει ο ίδιος, συνεργαζόμενος με επιστημονική ομάδα ιατρών.

Σε πρόσφατη μεταξύ τους συνάντηση, στο Κ.Α.Τ. Κηφισιάς, και μάλιστα στον προαύλιο χώρο, καθ΄υπόδειξη του «ιατρού», αφού ισχυρίστηκε ότι συνεργάζεται με επιστημονική ομάδα ιατρών του Νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ», ενώ παλαιοτέρα δούλευε στο Κ.Α.Τ., απαίτησε από τον καταγγέλλοντα το χρηματικό ποσό των (9.000) ευρώ, εκ των οποίων τα μισά έπρεπε να δοθούν ως προκαταβολή άμεσα, προκειμένου να επιμεληθεί της θεραπείας συγγενικού του προσώπου.

Στην ιδία συνάντηση, αφού «είδε τις εξετάσεις του ασθενούς, ζήτησε επιπλέον το χρηματικό ποσό των (500) ευρώ, ως έξοδα μετακίνησης, προκειμένου να μεταβεί στην επαρχιακή πόλη, όπου διαμένει ο ασθενής, για να τον «εξετάσει» προσωπικά και να αρχίσει τη «θεραπεία».

Μετά από συνεννόηση με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, κανονίστηκε νέα συνάντηση, χθες, στον προαύλιο χώρο του Κ.Α.Τ, προκειμένου να του δοθούν τα έξοδα μετακίνησης και συγκεκριμένα το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ, κατά τη συνάντηση, και τα υπόλοιπα 200 ευρώ στην επαρχιακή πόλη, όπου θα μετέβαινε. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο 54χρονος συνελήφθη, έχοντας στην κατοχή του το προσημειωμένο ποσό των 300 ευρώ.

Από την έρευνα που επακολούθησε προέκυψε ότι ο συλληφθείς δεν είναι καταχωρημένος στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ενώ επιπλέον δεν υπάρχει κανένας ιατρός με τα στοιχεία ταυτότητας του.

Επιπλέον προέκυψε ότι «παρουσιάζονταν» συστηματικά και κατ΄επάγγελμα ως «ιατρός», καθώς είχε εφοδιαστεί με Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, όπου αναγραφόταν το επάγγελμα του ιατρού, κατά δήλωση του. Το συγκεκριμένο Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας κατασχέθηκε και απεστάλη στην αρμόδια Υπηρεσία έκδοσης, για να ανακληθεί.

Επιπλέον κατασχέθηκε και το κινητό του τηλέφωνο, ως μέσο τέλεσης της αξιοποίνων πράξεων, που τον βαραίνουν.

Ο συλληφθείς με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί αύριο στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "«Mαϊμού» γιατρός υποσχόταν θεραπεία του καρκίνου και «χρυσοπληρωνόταν»"

Στους 180 οι νεκροί από τον σεισμό 6,6 Ρίχτερ στην Κίνα

Τουλάχιστον τους 180 έχουν φθάσει οι νεκροί και ξεπερνούν τους 3.000 οι τραυματίες από την ισχυρή σεισμική δόνηση που συγκλόνισε τη νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν στην Κίνα, μεταδίδουν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης. Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να προσεγγίσουν τις περιοχές που έχουν αποκοπεί από τις κατολισθήσεις μετά τη δόνηση μεγέθους 6,6 Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο σεισμός κατέστρεψε σχεδόν όλες τις κατοικίες στην περιφέρεια Μπαοσίνγκ, με πληθυσμό 85.000 κατοίκους, ακόμη και όσες είχαν οικοδομηθεί μετά τη δόνηση των 8.0 Ρίχτερ του 1980, οπότε είχαν χάσει τη ζωή τους 70.000 άνθρωποι. Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ επισκέφθηκε την περιοχή για να εποπτεύσει των επιχειρήσεων διάσωσης. Πολλοί κάτοικοι πέρασαν τη νύκτα στο ύπαιθρο, χωρίς τροφή, νερό, ρουχισμό και σκηνές, φοβούμενοι να επιστρέψουν στα ερειπωμένα σπίτια τους για προμήθειες, καθώς συνεχίζονται αδιάκοπα οι μετασεισμοί, προσέθεσε το πρακτορείο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 180 οι νεκροί από τον σεισμό 6,6 Ρίχτερ στην Κίνα"

Ξανά πρόεδρος ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο

Με 738 ψήφους του ιταλικού κοινοβουλίου, σε σύνολο 1.007, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο επανεξελέγη σήμερα πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας. Ο υποψήφιος του κινήματος Πέντε Αστέρων Στέφανο Ροντοτά, έλαβε 217 ψήφους, με την παράλληλη υποστήριξη του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία. Σε ότι αφορά το διαδικαστικό σκέλος της επανεκλογής, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα πρέπει, τυπικά, να παραιτηθεί και να ορκισθεί εκ νέου πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία.

Τα συγχαρητήριά του στον Ιταλό πρόεδρο απέστειλε άμεσα ο Ρομάνο Πρόντι που ήταν ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς στη χθεσινή ψηφοφορία.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξανά πρόεδρος ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο"

«Δεξαμενή» εξόδου για 15.000 υπαλλήλους

Το αργότερο έως τέλη Αυγούστου θα έχουν αποχωρήσει από 22 οργανισμούς του Δημοσίου τουλάχιστον... 1.200 υπάλληλοι με σύμβαση αορίστου χρόνου αλλά και συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου.

Αυτό θα είναι το πρώτο κύμα εθελοντικών αποχωρήσεων ή απολύσεων μέσω καταργούμενων οργανισμών, όπως σχεδιάζεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με βάση τη συμφωνία με την τρόικα για έξοδο από το Δημόσιο 4.000 υπαλλήλων ως τα τέλη του χρόνου και με αντίστοιχες ισάριθμες προσλήψεις από τη λίστα επιτυχόντων παρελθόντων ετών από το ΑΣΕΠ.

Όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», το αργότερο μετά το Πάσχα θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου με βάση το οποίο θα προβλέπονται βήμα προς βήμα όλα τα στάδια των αναγκαστικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο και τα οποία θα περιλαμβάνουν επίσης τις δεξαμενές από τις οποίες θα προέλθει ο πρόσθετος αριθμός για τη συμπλήρωση συνολικά 4.000 απολύσεων.

Παράλληλα με το σχέδιο νόμου θα προωθηθούν και τα Προεδρικά Διατάγματα με βάση τα οποία θα τίθενται σε πλήρη εφαρμογή τα νέα οργανογράμματα σε 17 υπουργεία, τα οποία θα έχουν πλέον κατά μέσο όρο 50% λιγότερες οργανικές μονάδες.

Η τύχη των 2.100 υπεράριθμων στα 17 υπουργεία θα κριθεί έπειτα από αξιολόγηση, καθώς ένα μέρος αυτών θα απολυθούν μέσω εθελουσίας εξόδου και οι υπόλοιποι θα μετακινηθούν σε άλλες κενές θέσεις υπουργείων ή δημόσιων φορέων.

Οι υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν σχεδιάζεται να λαμβάνουν για τα χρόνια που θα απομένουν μέχρι να βγουν στη σύνταξη το 50%-60% του τελευταίου βασικού τους μισθού.

Απολύσεις θα γίνουν όμως και μεταξύ των 25.000 υπαλλήλων που θα μπουν έως το τέλος του έτους σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα.

Από την κατηγορία αυτή των υπαλλήλων οι άξιοι για την αναδιοργάνωση της λειτουργίας της κρατικής μηχανής θα χρησιμοποιηθούν ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε κενές οργανικές θέσεις, ενώ οι ακατάλληλοι θα αποτελέσουν πρόσθετο υλικό για τη συμπλήρωση των 15.000 απολύσεων.

moneypost
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δεξαμενή» εξόδου για 15.000 υπαλλήλους"

Ηλεία: Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις μέχρι νεωτέρας οι εργαζόμενοι των Κέντρων Υγείας

Σε αναστολή των κινητοποιήσεών τους προχωρούν –προσωρινά– οι εργαζόμενοι των Κέντρων Υγείας, περιμένοντας την αλλαγή της Διοίκησης στο Νοσοκομείο του Πύργου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων των Κέντρων Υγείας του νομού συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Παναγιώτη Κατσίβελα, ο οποίος άκουσε με προσοχή τα αιτήματά τους που έχουν να κάνουν με την ανάκληση της απόφασης για τη μετακίνηση προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία στο νοσοκομείο του Πύργου.

patrisnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεία: Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις μέχρι νεωτέρας οι εργαζόμενοι των Κέντρων Υγείας"

«Καμπανάκι» για 217 δήμους από το Παρατηρητήριο

Με κυρώσεις απειλεί το υπουργείο Εσωτερικών 217 δήμους οι οποίοι δεν έχουν καταχωρήσει ακόμη τα οικονομικά στοιχεία του 2012 αλλά και του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2013 στον Κεντρικό Κόμβο Διαλειτουργικότητας του ΥΠ.ΕΣ, με αποτέλεσμα να «εντοπίζονται ελλείψεις που παρακωλύουν την πλήρη λειτουργία του Κ.Κ.Δ., και προκαλούν χρονική υστέρηση στη μετάβαση στο συγκεκριμένο σύστημα παρακολούθησης».

Όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο που απέστειλε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ Γ. Ιωαννίδης «η απουσία μέρους ή συνόλου των οικονομικών στοιχείων από τον κόμβο δύναται να επισύρει τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία κυρώσεις», οι οποίες αφορούν «παρακράτηση της μηνιαίας τακτικής επιχορήγησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, πρόστιμο επί των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, διοικητικές κυρώσεις».

Ανάμεσα τους οι δήμοι Αθηναίων, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Περιστερίου, Πατρέων, Βόλου, Ιωαννιτών, Καβάλας αλλά και ο Δήμος Καλλιθέας, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης.

Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπανάκι» για 217 δήμους από το Παρατηρητήριο"

Ντράγκι: Οι τράπεζες της Ευρώπης φοβούνται να δανείσουν χρήματα

Οι τράπεζες της Ευρώπης φοβούνται να δανείσουν χρήματα καθώς αμφιβάλλουν για το κατά πόσο οι πελάτες τους θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους, δήλωσε σήμερα από την Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

"Οι τράπεζες έχουν αμφιβολίες για τη φερεγγυότητα των πελατών τους, φοβούνται ότι οι πελάτες δεν θα ξεπληρώσουν τα χρέη τους", δήλωσε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της G20.

"Συνεχίζουμε τις προσπάθειες" για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, συνέχιζε.

Ωστόσο ο Ντράγκι διευκρίνισε ότι ο βασικός λόγος απουσίας πιστώσεων στην ευρωζώνη, κυρίως στις πιο "ευπαθείς" χώρες είναι η "έλλειψη ζήτησης" λόγω του οικονομικού μαρασμού. Το πρόβλημα αυτό είναι "πολύ σοβαρό" παραδέχτηκε από την πλευρά του και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Ερωτώμενος για την πιθανότητα να μειωθούν τα επιτόκια από την ΕΚΤ ο Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας μόνο ότι από την προηγούμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, στις αρχές του μήνα δεν έχει διαπιστωθεί κάποια "βελτίωση της κατάστασης".

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που πρότεινε στην ΕΚΤ να μειώσει τη ρευστότητα στην ευρωζώνη, ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι η ΕΚΤ, της οποίας είναι πρόεδρος, είναι "απολύτως ανεξάρτητη".

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντράγκι: Οι τράπεζες της Ευρώπης φοβούνται να δανείσουν χρήματα"

Βασίλης Παπαγεωργόπουλος: Δεν είχα Nova σπίτι μου, κι έχω στη φυλακή

Μετά την σχεδόν καθημερινή καταγραφή της ζωής του στη φυλακή Διαβατών μέσω του προσωπικού του blog ο καταδικασμένος σε ισόβια, πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έδωσε και την πρώτη του συνέντευξη.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα protothema και στον δημοσιογράφο Φρίξο Δρακοντίδη, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος περιγράφει την καθημερινότητά του στο κελί και στο προαύλιο των φυλακών.

Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Και πώς περνάτε τον χρόνο σας καθημερινά;

Κοίταξε τι γίνεται. Εχουμε τρεις ώρες ελεύθερες το πρωί να προαυλιζόμαστε και τρεις το απόγευμα. Τις άλλες δεκαοχτώ ώρες είμαστε μέσα. Και τις τρεις ώρες τις πρωινές και τις τρεις τις απογευματινές προσπαθούμε να τις εκμεταλλευτούμε με κάθε τρόπο. Γυρίζουμε σαν τρελοί γύρω-γύρω. Η αυλή έξω είναι 25 επί 30 μέτρα. Είμαστε εδώ μέσα 200 άτομα και γυρίζουμε αριστερόστροφα και καμιά φορά πηγαίνουμε και δεξιόστροφα σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού.

Με τους συγκρατούμενούς σας ποια είναι η σχέση σας. Εχετε αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα;

Οχι, όλοι είναι ευγενικοί και καλοί.

Εχετε κάνει φιλίες μέσα στη φυλακή;

Ναι, βέβαια, με όλους χαιρετιόμαστε, μ
ιλάμε.

Πώς σας αποκαλούν;

Δήμαρχε. Ετσι με φωνάζουν. (γέλια)

Δήμαρχο της φυλακής;

Ναι, ναι, έτσι ακριβώς. (γέλια)

Τηλεόραση δεν υπάρχει για να ξεχαστείτε;

Εχουμε τηλεόραση.

Ποια προγράμματα παρακολουθείτε;

Εγώ στο σπίτι μου δεν είχα, πώς το λένε... αυτό που βλέπεις τα ματς;

Εννοείτε τη NOVA;

Ναι! Στο σπίτι μου δεν είχα NOVA. Και εδώ στη φυλακή έχουμε και NOVA και βλέπουμε συνέχεια αθλητικά. Βάζουμε ο καθένας μας από 9 ευρώ, αν δεν κάνω λάθος τον μήνα, για να έχουμε ΝOVA.

Εσείς πληρώνετε για τη συνδρομητική τηλεόραση;

Ναι, βέβαια. Πληρώνουμε από 8-9 ευρώ τον μήνα. Να και κάτι καλό που έχουμε εδώ και δεν το είχα στο σπίτι μου.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Βασίλης Παπαγεωργόπουλος: Δεν είχα Nova σπίτι μου, κι έχω στη φυλακή"

Κύπρος: Φορολόγηση και της πρώτης κατοικίας προνοεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή για ψήφιση, θα φορολογεί και... την πρώτη κατοικία, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Σε δήλωση με την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο ετοιμασίας, πρόσθεσε ότι η φιλοσοφία που το διέπει είναι ότι όλοι πρέπει να πληρώσουν φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας ώστε να υπάρξει ένας πιο δίκαιος τρόπος φορολογίας.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η φορολόγηση θα γίνει στη βάση εκτίμησης των τιμών ακινήτων του 1980 και θα περιλαμβάνεται και η πρώτη κατοικία.

Ο κ. Χάσικος είπε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή και σημείωσε ότι με τη φορολογία θα πρέπει να εισπραχθούν 75 επιπλέον εκατομμύρια.

cytoday
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Φορολόγηση και της πρώτης κατοικίας προνοεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο"

Δεν έχουν ούτε για χάπια της πίεσης! - Δραματική αύξηση των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια

Σε δραματικούς τόνους περιέγραψε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.Ειρηναίος την κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που έχει τσακίσει τους ανθρώπους "Η κατάσταση, τον τελευταίο χρόνο, έχει επιδεινωθεί πάρα πολύ. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι φθάνουν σε εμάς ζητώντας βοήθεια" - είπε ο σεβασμιότατος, εξηγώντας ότι μόνο στη Διακονία της Αρχιεπισκοπής, που προσφέρει τρόφιμα και ρούχα, τα 800 άτομα που προσέφευγαν εκεί το Δεκέμβριο, σήμερα έχουν φτάσει τα1334!

Η κατάσταση, ωστόσο, παίρνει δραματικές διαστάσεις αν σκεφτεί κανείς ότι το Ταμείο της Αγάπης δέχεται τηλεφωνήματα ακόμη κι από ηλικιωμένουν που δεν έχουν τα ελάχιστα χρήματα που χρειάζονται για να αγοράσουν φάρμακα για την υπέρταση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους καθημερινά!.

Ακόμη, η Αρχιεπισκοπή διευκολύνει περίπου 1.500 οικογένειες, στις οποίες δε δίνει απευθείας χρήματα, αλλά πληρώνει λογαριασμούς ή συμμετοχές σε φάρμακα

. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα οικογένειας με 5 παιδιά. Ο πατέρας της οικογένειας τηλεφώνησε στην Αρχιεπισκοπή, λέγοντας ότι θα τους έπαιρνε το ρολόι του ρεύματος. Άνθρωποι της Αρχιεπισκοπής πήγαν στο σπίτι, διαπίστωσαν την κατάσταση, κι αφού επιβεβαίωσαν την οικονομική αδυναμία της οικογένειας (ακόμη και με τον έλεγχο του εκκαθαριστικού της Εφορίας) πήραν το λογαριασμό τον οποίο τακτοποίησαν.

Τραγική είναι η κατάσταση και στο γραφείο ευρέσεως εργασίας της Αρχιεπισκοπής, όπου αυτή τη στιγμή, έχουν απευθυνθεί πάνω από 2.000 άτομα ζητώντας δουλειά. Δεν είναι λίγες, μάλιστα, και οι οικογένειες που δεν έχουν ... ούτε ένα εργαζόμενο! Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πενταμελούς οικογένειας, που επισκέφθηκε σύσσωμη το Γραφείο Εύρεσης Εργασίας, προκειμένου να εξασφαλίσουν ... κάποιο εισόδημα για το σπίτι τους! Στο Γραφείο Εύρεσης Εργασίας, ωστόσο, υπάρχουν και πολλοί ηλικιωμένοι, οι οποίοι ζητούν μία δουλειά, προκειμένου να εξασφαλίσουν λίγα ένσημα που τους "λείπουν" για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Το παζάρι

Είναι γεγονός ότι πολλοί συνάνθρωποι αδελφοί μας σήμερα δυσκολεύονται να ζήσουν και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε την βασική καθημερινή τους τροφή. Ο αριθμός των εμπερίστατων αυτών αδελφών μας φαίνεται να αυξάνεται καθημερινά, γεγονός το οποίο μας κάνει να μην μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι σ’ αυτή την πολύ δύσκολη και τραγική πραγματικότητα.

Για το λόγο αυτό η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και ο Τομέας της Διακονίας της αγάπης, διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά φέτος «Παζάρι» για την συλλογή τροφίμων και χρημάτων, τα οποία θα δοθούν στους εμπερίστατους αδελφούς μας.

Το Παζάρι θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας, την Κυριακή 21η Απριλίου από τις 11.30 το πρωί έως και τις 9.00 το βράδυ και εκεί θα υπάρχουν «οι πάγκοι της Διακονίας αγάπης», όπου θα μπορούμε, όσοι θέλομε, να αφήσουμε τρόφιμα (μόνο ό,τι μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου π.χ. ρύζι μακαρόνια κ.λπ.), χρήματα σε κάποιο Τραπεζικό Λογαριασμό ή ακόμη θα μπορούμε και να αγοράσομε πράγματα για να ενισχύσομε το Ταμείο της Διακονίας. Όλα τα πράγματα, τα οποία θα είναι προς πώληση αποτελούν «Προσφορά Αγάπης» των συνανθρώπων μας.

Επίσης θα υπάρχει κινητή μονάδα αιμοληψίας, η οποία σε συνεργασία με το σύλλογο «Αιματοκρίτης», από τις 9.00 το πρωί έως τη 1.00 το μεσημέρι, θα δέχεται τους εθελοντές αιμοδότες.

Στην προσπάθεια αυτή της Τοπικής Εκκλησίας μας θα τραγουδήσει η Χορωδία των Νέων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης με τη συμμετοχή και άλλων Νεανικών Χορωδιών από τις ενορίες της πόλεως του Ηρακλείου, θα χορέψουν τα Κρητικά Συγκροτήματα του Λυκείου Ελληνίδων, του Όμιλου Βρακοφόρων Κρήτης, του Αετογιάννη, και του Χορωδείου, ενώ θα παρουσιάσουν μουσικά έντεχνα και παραδοσιακά κομμάτια η Φιλαρμονική του Δήμου, ο κ. Στέλιος Μπικάκης, ο κ. Βαγγέλης Αλεξάκης και ο κ. Μανώλης Παπαδάκης με τα Συγκροτήματά τους.

Παράλληλα θα ψυχαγωγούνται τα μικρά παιδιά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Παρακαλούνται όλοι οι συμπολίτες μας να λάβουν μέρος σ’ αυτή την προσπάθεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης για να βοηθήσουν έμπρακτα, όσο μπορεί και θέλει ο καθένας από μας, τους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική και μεγάλη ανάγκη.

cretalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν έχουν ούτε για χάπια της πίεσης! - Δραματική αύξηση των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια"

Το κράτος ξέχασε τους αυτιστικούς στη Ζίτσα, τους θυμούνται, όμως, ιδιώτες!

Το κράτος, μπορεί να ξέχασε τη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων στη Ζίτσα Ιωαννίνων, την οποία υποχρηματοδοτεί, τη θυμούνται, όμως, ιδιώτες. Και τα αυτιστικά άτομα, επιβιώνουν χάρη στη φιλανθρωπία των συνανθρώπων τους και τις εισφορές των δικών τους ανθρώπων.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται φιλανθρωπική συναυλία με την Αρετή Κετιμέ, που συνδιοργανώνουν το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου και η Πνευματική Κίνηση «Η Αρχαία Δωδώνη» το Σάββατο 20 Απριλίου στις 7:30 το απόγευμα, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Du Lac.

Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα» και για άλλους φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ (5 ευρώ παιδικό) και η προπώλησή τους γίνεται στο Public, στα καταστήματα Πρόκος, στον Ελευθερουδάκη, στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», στα ζαχαροπλαστεία Καλατζόγλου και στο Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου.

katoci
Διαβάστε Περισσότερα » "Το κράτος ξέχασε τους αυτιστικούς στη Ζίτσα, τους θυμούνται, όμως, ιδιώτες!"

Ποιοί έκλαιγαν (και κλαίνε ακόμη) στην Πλατεία Kλαυθμώνος και ονομάστηκε έτσι

Πλατεία Κλαυθμώνος εν έτει 1913
Με αφορμή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων στην πλατεία Κλαυθμώνος σήμερα Παρασκευή, οι οποίοι ζητούν την αποκατάσταση των συντάξεων τους και δημόσια δωρεάν υγεία θα κάνουμε μια αναδρομή στο 1878 όταν εκεί έκλαιγαν δημόσιοι υπάλληλοι.

Το όνομα αυτής της πλατείας οφείλεται στο ότι στην προ του 1909 περίοδο, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ήταν μόνιμοι. Τότε λοιπόν οι απολυμένοι, οι «Παυσανίες» όπως τους έλεγαν, πήγαιναν εμπρός από το Υπουργείο Εσωτερικών που ήταν στην πλατεία αυτή και με κλάματα και θρήνους («κλαυθμούς») παρακαλούσαν να τους ξαναπροσλάβουν.

Δεδομένου ότι τέτοιες απολύσεις συνέβαιναν τακτικά σε κάθε αλλαγή κυβερνήσεως, οι σκηνές αυτές ήταν αρκετά συχνές στην πλατεία. Ανάδοχος της ονομασίας ήταν πάντως ο συγγραφέας και κατόπιν ακαδημαϊκός Δημήτρης Γρ. Καμπούρογλου, που πρώτος ονόμασε την πλατεία «Κλαυθμώνος» σε ένα χρονογράφημα του στην «Εστία» το 1878.

Η πλατεία Κλαυθμώνος είναι ο πρώτος χώρος που δεντροφυτεύτηκε στην Αθήνα. Για το σκοπό αυτό ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος έστειλε τον ειδικό κηποτεχνικό Σμάρατ. Στη δυτική πλευρά της υπήρχαν οι τρεις συνεχόμενες οικίες των Βούρου, Μαστρονικόλα και Αφθονίδου, όπου έμειναν αρχικά οι βασιλείς Οθων και Αμαλία μετά τους γάμους τους.

Στα σπίτια αυτά (όσα σώζονται) στεγάζεται σήμερα το «Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών». Στην πλατεία υπήρχαν επίσης τα κτίρια των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών. Πολλές περιπέτειες πέρασε η επίσημη ονομασία της πλατείας. Στο αρχικό σχέδιο της πόλεως των Αθηνών (του von Klentze) λεγόταν «Πλατεία Αισχύλου». Κατόπιν ονομάστηκε «Πλατεία Νομισματοκοπείου» γιατί εκεί ήταν το κτίριο του Νομισματοκοπείου. Στη συνέχεια η πλατεία ονομάστηκε «25ης Μαρτίου», όνομα που κράτησε για πολλά χρόνια. Κατόπιν μετονομάστηκε σε «Πλατεία Δημοκρατίας» και μετά πήρε και επίσημα πλέον το όνομα με το οποίο ήταν πάντοτε γνωστή, «Πλατεία Κλαυθμώνος». Τέλος τον Ιούνιο του 1989 μετονομάστηκε σε «Πλατεία Εθνικής Συμφιλιώσεως» με την αφορμή των αποκαλυπτηρίων του ομώνυμου μνημείου στην πλατεία.

Το κτήριο του Υπουργείου οικονομικών που βρισκόταν επί της πλατείας Κλαυθμώνος κατεδαφίστηκε το 1939.

Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός δόθηκε, γύρω στα 1878, από το Δημήτριο Καμπούρογλου σε ένα χρονογράφημα του στην «Εστία» το 1878, αναφέρει σχετικά : «Κατά το έτος 1878 έτυχε να καθήσω στο καφενεδάκι του κήπου του Υπουργείου Οικονομικών, το γνωστόν ως καφενείον του κυρ Παντελή, επιστάτου άλλοτε του γυμνάσιου στο Βαρβάκειον. Κείνη την ημέρα λοιπόν είδα κάποια εξαιρετική κίνηση, από Παυσανίας (Παυσανίες: αυτοί που παύονται από την εργασία τους) και Θεσιθήρας που είχαν αποτυπωμένων στην μορφή τους, άλλοι οδύνη, άλλοι άνοιαν και άλλοι αμοιβαίαν ελπίδα. Εσκέφθηκα τότε να περιγράψω ό,τι είδα και εδημόσιευσα στο περιοδικό «Εστία» ένα σατιρικό σημείωμα με την επιγραφήν: «Ο κήπος του Κλαυθμώνος», χωρίς να φανταστώ, πως άθελά μου έγινα και νονός του κήπου αυτού».

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοί έκλαιγαν (και κλαίνε ακόμη) στην Πλατεία Kλαυθμώνος και ονομάστηκε έτσι"

Μπλόκο Μανιτάκη στο Λυκουρέντζο! Πως κόπηκαν οι προσλήψεις στα νοσοκομεία

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καιρό τώρα να διαφήμιζε ότι θα γίνουν προσλήψεις στο ΕΣΥ παρά τις οικονομικές στενότητες και τους περιορισμούς της τρόικα, στην πράξη όμως άλλα συνέβησαν.

Μπλόκο στα σχέδια του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο φαίνεται ότι έβαλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς έκοψε τον αριθμό των γιατρών που είχε ζητήσει για την κάλυψη θέσεων στα νοσοκομεία.
Μπορεί οι ανάγκες σε προσωπικό και γιατρούς να είναι εξαιρετικά μεγάλες, και πολλές μονάδες να υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, αυτό όμως δε φαίνεται να απασχολεί τελικά πολύ κυβέρνηση και τρόικα.

Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας ζήτησε πρόσφατα έγκριση για προσλήψεις 600 μόνιμων γιατρών σε μονάδες εντατικής θεραπείας και ειδικές θέσεις σε νοσοκομεία, κόπηκαν όμως από τον Αντώνη Μανιτάκη.
Προκειμένου να μη δημιουργηθούν επιπλέον δαπάνες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ενέκρινε μόνο 160 γιατρούς.

Ειδικότερα με απόφασή του προσλαμβάνονται 150 Ειδικευμένοι γιατροί όλων των βαθμών και ειδικοτήτων καθώς και 9 γιατροί σε προσωρινές και προσωποπαγείς θέσεις.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη εκτός από την πολιτική ερμηνεία που μπορεί να δώσει κανείς; Ότι τα ταλαιπωρημένα νοσοκομεία θα μείνουν για άλλη μια φορά χωρίς γιατρούς για την κάλυψη ακόμη και των βασικών αναγκών.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Μπλόκο Μανιτάκη στο Λυκουρέντζο! Πως κόπηκαν οι προσλήψεις στα νοσοκομεία"

Ντάνιελ Μπ. Σμίθ: "Θέλουμε περισσότερες αμερικανικ​ές επενδύσεις στην Ελλάδα"

«Θέλουμε να δούμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα» τονίζει... σε αποκλειστική του συνέντευξη στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ.

«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα είναι να υποδεχτεί όσες περισσότερες επενδύσεις μπορεί. Και ελπίζουμε ότι οι Αμερικανοί θα διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων όσο και σε άλλες επενδύσεις».

«Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν πολύ ισχυρούς δεσμούς σήμερα, δεσμούς που εδράζονται σε πολλούς και διαφορετικούς πυλώνες. Έχουμε μια μακροχρόνια σχέση φιλίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, αλλά και πολύ ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς. Η ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι επίσης ένας από τους πυλώνες των στενών σχέσεων των δύο χωρών» δήλωσε.

-Σε ποιους συγκεκριμένους τομείς πιστεύετε ότι πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών;

-Ελπίζουμε στην ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών και του τουρισμού. Πολλοί Αμερικανοί τουρίστες θα έρθουν εφέτος στην Ελλάδα. Θέλουμε να δούμε περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και ενίσχυση των διμερών εμπορικών συναλλαγών. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα σήμερα είναι να υποδεχτεί όσες περισσότερες επενδύσεις μπορεί. Και ελπίζουμε ότι οι Αμερικανοί θα διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων όσο και σε άλλες επενδύσεις.

-Αναμένετε να έρθουν πολλοί Αμερικανοί τουρίστες αυτό το καλοκαίρι;

-Ελπίζουμε πολύ ότι θα είναι μια πολύ καλή τουριστική σεζόν για την Ελλάδα και για τους Αμερικανούς τουρίστες στην Ελλάδα και τους ενθαρρύνουμε να έρθουν όσο γίνεται περισσότεροι.

lay-out
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάνιελ Μπ. Σμίθ: "Θέλουμε περισσότερες αμερικανικ​ές επενδύσεις στην Ελλάδα""

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μερικής απασχόλησης έχει η Ελλάδα

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό (7,7%) μερικής απασχόλησης στην Ευρωζώνη, είχε η Ελλάδα το 2012, έναντι 21,4%, στην Ευρωζώνη και 19,9%, στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Το 2012 στην ΕΕ υπήρχαν 43 εκατομμύρια μερικώς απασχολούμενοι, εκ των οποίων τα 9,2 εκατομμύρια (21,4%), δήλωσαν ότι επιθυμούν και είναι διαθέσιμοι να απασχοληθούν περισσότερες ώρες.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην ΕΕ (66%) και ακολουθούν η Ισπανία (55%), η Λετονία (53%) και η Κύπρος (50%).

Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό ημιαπασχολούμενων, που επιθυμούν και είναι διαθέσιμοι να απασχοληθούν περισσότερο, καταγράφεται στην Ολλανδία (3%), όπου το ποσοστό ημιαπασχόλησης είναι το υψηλότερο στην ΕΕ.

Η Ολλανδία έχει το υψηλότερο ποσοστό ημιαπασχόλησης στην ΕΕ (49,8%) και ακολουθούν Βρετανία (27%), Γερμανία και Σουηδία (26,5%), Δανία (25,7%), Αυστρία (25,5%) και το Βέλγιο (25%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά μερικής απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφονται σε Βουλγαρία (2,4%), Σλοβακία (4,1%), Τσεχία (5,7%), Ουγγαρία (7%) και Ελλάδα (7,7%).

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η εν δυνάμει επιπρόσθετη εργατική δύναμη στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, στον οικονομικά ανενεργό πληθυσμό (ούτε απασχολούμενοι, ούτε άνεργοι), καταγράφονται 8,8 εκατομμύρια άτομα, από 15 ως 74 ετών, τα οποία είναι διαθέσιμα να εργαστούν, αλλά δεν αναζητούν εργασία, και 2,3 εκατομμύρια άτομα που αναζητούν εργασία, αλλά δεν είναι διαθέσιμα.

Και οι δύο αυτές ομάδες αποτελούν ένα δυνητικά πρόσθετο εργατικό δυναμικό 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, που αντιστοιχεί στο 4,6% της εργατικής δύναμης της ΕΕ. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στα κράτη-μέλη από 1,5% στην Τσεχία έως 12,1% στην Ιταλία.

Στην Ελλάδα, η εν δυνάμει επιπρόσθετη εργατική δύναμη ανέρχεται σε 127.000 άτομα, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί στο 2,6% της εργατικής δύναμης της χώρας.

tovima
Διαβάστε Περισσότερα » "Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό μερικής απασχόλησης έχει η Ελλάδα"

Διαψεύδει το Μαξίμου τα περί ανασχηματισμού στην κυβέρνηση

Σε διάψευση των σεναρίων που θέλουν ότι ο πρωθυπουργός προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, προχώρησαν συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά.

Τροφή στα σενάρια περί ανασχηματισμού έδωσε η δημοσίευση κυβερνητικής απόφασης για άμεση σύσταση έξι νέων θέσεων αναπληρωτών υπουργών στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημοσίας Τάξης, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Μακεδονίας-Θράκης.

Πηγές από το Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η εν λόγω απόφαση έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ενός ένα ενιαίου μοντέλου στα υπουργεία μετά και τις τελευταίες επαφές με την τρόικα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαψεύδει το Μαξίμου τα περί ανασχηματισμού στην κυβέρνηση"

Ζεστοί οι Κινέζοι για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Η κινεζική εταιρεία Ηutchinson επανέρχεται δυναμικά στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διασφαλίσει προνομιακή θέση στο λιμάνι της.α΄ προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης,Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι Κινέζοι έχουν πλησιάσει και πάλι την ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας να πληροφορηθούν πότε και πώς θα προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Άλλωστε, κινεζικός κολοσσός, το καλοκαίρι του 2008, είχε φθάσει μια ανάσα πριν αναλάβει τη διαχείρση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του λιμανιού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατ' αρχήν δεν έδειξαν να ενθουσιάζονται από την προοπτική της συνένωσης όλων των υπό πώληση λιμένων υπό μία Ανώνυμη Εταιρία, στην οποία θα μπορούν να αποκτήσουν συμμετοχή όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Όμως, μετά από εξηγήσεις που τους δόθηκαν, σχετικά με το διακριτό αυτής της συμμετοχής, ανά περίπτωση, το ενδιαφέρον τους αναθερμάνθηκε και τώρα πιέζουν προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών.

Πότε τοποθετούνται χρονικά αυτές; Το πιθανότερο νωρίς το ερχόμενο φθινόπωρο, με πρωθυπουργική εντολή προς το ΤΑΙΠΕΔ. Ήδη, η σχετική προεργασία έχει ξεκινήσει και είναι πια πιθανό, πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, οι Κινέζοι να έχουν μπει και στον ΟΛΘ.

voria
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζεστοί οι Κινέζοι για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης"

Από 31 Μαΐου το ψηφιακό σήμα στην Κρήτη

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, οι τηλεθεατές είναι απαραίτητο να διαθέτουν δέκτη, τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή, τεχνολογίας MPEG4, τον οποίο να συντονίσουν σε συγκεκριμένες συχνότητες με την έναρξη ψηφιακής εκπομπής. Αναλυτικά οι συχνότητες.

Από τις 31 Μαΐου 2013, ώρα 02:00, οι κάτοικοι των πόλεων του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου, των Χανίων καθώς και τμήμα των νομών αυτών, στην Κρήτη, θα αποκτήσουν πρόσβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, απολαμβάνοντας πλέον τα προγράμματα δημόσιων και ιδιωτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας με σταθερή ποιότητα ήχου και εικόνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, την 31η Μαΐου θα ξεκινήσει η ψηφιακή μετάδοση όλων των τηλεοπτικών προγραμμάτων από τα κέντρα εκπομπής «Ρογδιά» στον νομό Ηρακλείου και «Μαλάξα» στον νομό Χανίων. Ταυτόχρονα θα διακοπεί η εκπομπή του τηλεοπτικού αναλογικού σήματος, όπως προβλέπει η σχετική ΚΥΑ.

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, οι τηλεθεατές είναι απαραίτητο να διαθέτουν δέκτη, τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή, τεχνολογίας MPEG4, τον οποίο να συντονίσουν σε συγκεκριμένες συχνότητες με την έναρξη ψηφιακής εκπομπής.

Οι συχνότητες που θα «πιάνουν» ψηφιακά το τηλεοπτικό πρόγραμμα των σταθμών είναι:

Για το κέντρο εκπομπής «Ρογδιά»:

- για τους δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 37 (602 MHz), 49 (698 MHz), 56 (754 MHz)

- για τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 24 (498 MHz), 25 (506 MHz)

- για τους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας της Κρήτης: 38 (610 MHz), 61 (794 MHz)


Για το κέντρο εκπομπής «Μαλάξα»:

- για τους δημόσιους σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 21 (474 MHz), 24 (498 MHz), 39 (618 MHz)

- για τους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας: 49 (698 MHz), 56 (794 MHz)

- για τους σταθμούς περιφερειακής εμβέλειας της Κρήτης: 38 (610 MHz), 57 (762 MHz)

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Από 31 Μαΐου το ψηφιακό σήμα στην Κρήτη "

Πάτρα: Ζητούν φάρμακα από τους ίδιους τους ασθενείς στα Νοσοκομεία – Επικίνδυνες ελλείψεις

Επικίνδυνες διαστάσεις έχουν πάρει πλέον οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία της Πάτρας. Όπως πληροφορείται το thebest.gr πέραν των ελλείψεων σε διάφορα υλικά καθημερινής χρήσης τον τελευταίο καιρό τα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής ξεμένουν και από φάρμακα που απαιτούνται για την σωστή νοσηλεία των ασθενών.

Έτσι οι νοσοκόμες υποχρεώνονται να ζητούν τα συγκεκριμένα φάρμακα από τους ίδιους τους ασθενείς καθώς δεν υπάρχουν στα φαρμακεία των Νοσοκομείων της περιοχής. Με άλλα λόγια οι γιατροί συνιστούν την λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων από τους νοσηλευόμενους όταν όμως οι νοσοκόμες τ’ αναζητούν είναι αδύνατον να τα βρουν.

Ως εκ τούτου καταφεύγουν στην έσχατη λύση που είναι οι ίδιοι οι ασθενείς. Κι αν από τύχη εκείνοι έχουν μαζί τους «αποθέματα» έχει καλώς. Σε διαφορετική περίπτωση ξεκινά μια νέα, αγωνιώδης, αναζήτηση των συγκεκριμένων σκευασμάτων, με τους ασθενείς στο κρεβάτι του πόνου να είναι στο… «περίμενε».

Τελικά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι συγγενείς τους, μη θέλοντας να ρισκάρουν την υγεία των δικών τους ανθρώπων, σπεύδουν στο πλησιέστερο φαρμακείο, πληρώνοντας αδρά από την τσέπη τους τα απαιτούμενα φάρμακα.

thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Ζητούν φάρμακα από τους ίδιους τους ασθενείς στα Νοσοκομεία – Επικίνδυνες ελλείψεις"

Σκέψεις για τέλος υπέρ ΕΟΠΥΥ στις τιμές των τσιγάρων

Πανάκριβο τόσο για την υγεία μας όσο και για τα ταμεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποδεικνύεται το κάπνισμα καθώς κοστίζει χιλιάδες ζωές ετησίως, ενώ επιβαρύνει με τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ τις δαπάνες των νοσοκομείων.

Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Υγείας συνεπικουρούμενο από ειδικούς επιστήμονες μελετά την αύξηση των τιμών των τσιγάρων ακόμη και κατά 2 ευρώ, ποσό που θα κάνει και καλό στην υγεία μας αλλά και στον ΕΟΠΥΥ, καθώς εξετάζεται ο φόρος αυτός να πηγαίνει υπέρ του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Ελέγχου του Καπνίσματος του υπουργείου Υγείας, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, το κάπνισμα ευθύνεται στη χώρα μας για 199.028 εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία, αντιπροσωπεύοντας το 8,9% του συνόλου των εισαγωγών. Η συνολική δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων που οφείλεται σε ασθένειες του καπνίσματος ανέρχεται σε 400.011.801 έως 554.123.300 ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 7,7%-10,7% του συνολικού προϋπολογισμού τους. Με βάση την αναγωγή αυτών των ποσοστών στο σύνολο της δαπάνης υγείας, εκτιμάται ότι το συνολικό άμεσο (ιατρικό) κόστος το οποίο αποδίδεται στο κάπνισμα ανέρχεται σε 1,76 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό της τάξεως του 7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας (με βάση μια συντηρητική εκτίμηση).

Η συνολική δαπάνη

Αν στους υπολογισμούς αυτούς συμπεριληφθούν και οι έμμεσες δαπάνες (απώλειες παραγωγικότητας, λόγω νοσηρότητας και θνησιμότητας), τότε η συνολική δαπάνη για την εθνική οικονομία και την κοινωνική παραγωγή εκτιμάται στα 3,27 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως (1,53% του ΑΕΠ, με τιμές βάσης το έτος 2011 και συντηρητικούς υπολογισμούς).

Γεγονός καθόλου τυχαίο αν σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα το κάπνισμα αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την υγεία του πληθυσμού, τόσο από πλευράς θνησιμότητας (17% των συνολικών θανάτων στις ηλικίες άνω των 30 ετών οφείλεται στο κάπνισμα) όσο και από πλευράς νοσηρότητας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, το κάπνισμα ευθύνεται για το 12,9% του συνολικού φορτίου νοσηρότητας και θνησιμότητας στη χώρα, ποσοστό που ισοδυναμεί με την αθροιστική επίδραση των παραγόντων κινδύνου 5 έως 10 στη δεκάδα των κυριότερων αιτίων νοσηρότητας του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή της κατάχρησης οινοπνεύματος, της καθιστικής ζωής, της χαμηλής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, των ναρκωτικών, της μη ασφαλούς γενετήσιας συμπεριφοράς και της έλλειψης σιδήρου.

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκέψεις για τέλος υπέρ ΕΟΠΥΥ στις τιμές των τσιγάρων"

Στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένος ο δεύτερος "βομβιστής" της Βοστώνης

Στο νοσοκομείο, σοβαρά τραυματισμένος, νοσηλεύεται ο δεύτερος βομβιστής του μαραθωνίου της Βοστόνης, ο 19χρονος Τζοχάρ Τσαρνάεφ. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστόνης ανακοίνωσε ότι «ο ύποπτος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο». Είπε ακόμη, ότι «οι κάτοικοι της πόλης και της ευρύτερης περιοχής μπορούν να είναι βέβαιοι πως η απειλή έχει λάβει τέλος».

Μετά από μία πολύωρη καταδίωξη – θρίλερ, εντοπίστηκε από τις αστυνομικές αρχές στην πρύμνη ενός σκάφους, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο στην αυλή ενός σπιτιού στο προάστιο Γουότερταουν της Βοστόνη.

Η είδηση της σύλληψης προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους χειροκροτώντας.

Οι αρχές κατάφεραν να συλλάβουν τον ύποπτο μετά από πληροφορία που έδωσε στην αστυνομία ένας κάτοικος, ο οποίος παρατήρησε αίμα κοντά στο σκάφος.

Αμέσως ξεκίνησε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν ελικόπτερα.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε ελικόπτερο με θερμικές κάμερες και τον εντόπισε. Σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών. Οι αρχές του ζήτησαν να παραδοθεί, αλλά ο Τσαρνάεφ αρνήθηκε. Η αστυνομία με ένα ρομπότ αφαίρεσε το κάλυμμα του σκάφους και τον έπιασαν. Σύμφωνα με την αστυνομία της Μασαχουσέτης, είχε χάσει πολύ αίμα.

Στο μεταξύ, ακόμα τρεις ύποπτοι - που φέρονται να είχαν σχέση με τους βομβιστές - κρατούνται και ανακρίνονται στο Νιού Μπέντφορντ της Μασαχουσέτης.



Διαβάστε Περισσότερα » "Στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένος ο δεύτερος "βομβιστής" της Βοστώνης"

Europolitique:Μπορεί η Ελλάδα να πάρει "διπλή" δόση 7,4 δισ. ευρώ

Στο ενδεχόμενο να χορηγηθεί στην Ελλάδα, εντός του Μαΐου, "διπλή" δόση ύψους 7,4 δισ. ευρώ από το Eurogroup, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του κοινοτικού δελτίου Europolitique.

Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζεται, το αρχικό χρονοδιάγραμμα σχετικά με την καταβολή των δόσεων προέβλεπε την εκταμίευση 4,2 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, και 3,2 δισ. ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν κατέστη δυνατό να τηρηθεί λόγω των "δύσκολων" διαπραγματεύσεων μεταξύ της τρόικας και των ελληνικών αρχών που ολοκληρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα και αφορούν τη δόση του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Η "Εροπολιτίκ" σημειώνει ότι επειδή η καταβολή του πρώτου τριμήνου καθυστέρησε ήδη και οι ανάγκες της Ελλάδας σε χρήματα θα αυξηθούν τον Μάιο και επικαλείται κοινοτικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες στις 12 Μαΐου το Eurogroup ενδέχεται να αποφασίσει την καταβολή διπλής δόσης ύψους 7,4 δισ. ευρώ. Πάντως, όπως αναφέρεται, το ακριβές ύψος θα καθοριστεί ανάλογα με τις ανάγκες της ελληνικής χρηματοδότησης.

Εξάλλου, στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται ότι για να καταβληθούν τα χρήματα στην Ελλάδα, η τρόικα θα πρέπει να εξακριβώσει αν οι όροι του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης πληρούνται, ενώ καμιά ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί ακόμη για την επόμενη αποστολή αξιολόγησης της τρόικας.

kerdos
Διαβάστε Περισσότερα » "Europolitique:Μπορεί η Ελλάδα να πάρει "διπλή" δόση 7,4 δισ. ευρώ"

Έλλειμμα 2,5 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία και 1,5 στο ΕΟΠΥΥ

Τα 2,5 δισ. ευρώ αγγίζει η εκτίμηση του ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία και 1,5 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με την εισήγηση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) στο 29-ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριό της που έγινε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Η εισφοροδιαφυγή κοστίζει ήδη 6,5 δισ. ευρώ στο σύστημα, εξαιτίας του PSI η περιουσία των ταμείων μειώθηκε κατά περίπου 12 δισ., οι κενές θέσεις προσωπικού αγγίζουν το 40%, ενώ για την έκδοση σύνταξης απαιτούνται από 12 μήνες έως και 3 χρόνια.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία υποστηρίζουν ότι ο Οργανισμός κάνει κάθε μήνα αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει τις συντάξεις και επαναλαμβάνουν ότι ήδη κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, υπήρξε υστέρηση εσόδων κατά 14% σε σχέση με το 2012 και ενώ η εκτίμηση του προϋπολογισμού ήταν της τάξης του 7%.

Επιπλέον το ΙΚΑ για τις συντάξεις κάθε μήνα χρειάζεται περί τα 800 εκατ. ευρώ με τον αριθμό των συνταξιούχων να αυξάνεται συνεχώς, ενώ κάθε χρόνο υποβάλλονται περίπου 145.000 νέες αιτήσεις για συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, οι απώλειες του ιδρύματος από την ανασφάλιστη εργασία μέχρι σήμερα αγγίζουν το 36% με τις συνολικές απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα να ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ.

Τα στελέχη της Ομοσπονδίας αποδίδουν μεγάλο μέρος των προβλημάτων στις μειώσεις μισθών και θέσεων εργασίας από τις οποίες το ΙΚΑ έχει απώλειες άλλα 1,5 δισ. ευρώ το 2013, ενώ ποσοστιαία, κάθε μονάδα ανεργίας προκαλεί απώλεια εσόδων 250 εκατ. ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από ενεργές επιχειρήσεις ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ και από ανενεργές επιχειρήσεις στα 4,5 δισ. ευρώ.

Το ίδιο «γκρίζα» περιγράφεται η εικόνα, για τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων το 2012, οι 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές και οι οφειλές έχουν φθάσει στα 5,9 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ το 2011.

Ακόμη, 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο Ταμείο αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. ευρώ ευρώ, ενώ περίπου 35.000, διέκοψαν τις εργασίες τους τον τελευταίο χρόνο. Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλει τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα οι απλήρωτες εισφορές στο Ταμείο να φτάνουν στα 7,4 δισ. ευρώ από 3,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2009. Η μείωση των εσόδων από τις εισφορές έχει υπερβεί το 30% και το έλλειμμα του Οργανισμού αναμένεται να φτάσει τα 830 εκατ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Ταμεία υποστηρίζουν επίσης ότι πρόβλημα στον προϋπολογισμό τούς προκαλεί και η πρόταση για ακύρωση της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων η οποία είχε ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2013, για ποσό 150 εκατ. ευρώ ή 600 εκατ. ευρώ συνολικά για τα έτη 2013 και 2014.

Όσον αφορά τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, οι συνολικές οφειλές στον ΟΓΑ, ήταν περίπου 730 εκατ

. ευρώ έως τις 31/12/2012 και οι καθυστερούμενες εισφορές του 2012 ανέρχονται σε 508 εκατ. ευρώ. Αυτήν τη στιγμή στον ΟΓΑ υπάγονται 624.970 ασφαλισμένοι και 1.149 ενεργές επιχειρήσεις. Ο Οργανισμός καλύπτει 624.934 συνταξιούχους γήρατος Έλληνες υπηκόους και 60 αλλοδαπούς. Επίσης 112.218 συνταξιούχους αναπηρίας Έλληνες και 98 αλλοδαπούς, 5.249 ανασφάλιστους Έλληνες και 1.834 αλλοδαπούς. Καλύπτει τέλος 16.366 επιδοματούχους (τρίτεκνοι - πολύτεκνοι).

Με μέσο όρο οφειλών τα 2.500 ευρώ, οι ασφαλισμένοι χωρίς καθυστερούμενες εισφορές, αντιστοιχούν ήδη στο 50,17% του συνόλου έναντι 58% το 2012. Οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση αντιστοιχούν στο 2,98% έναντι 6% το 2012, οι ασφαλισμένοι που καθυστερούν τις εισφορές τους φθάνουν το 46,18% του συνόλου έναντι 36% το 2012, ενώ εκείνοι που έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε ρύθμιση είναι μόλις το 0,67% του συνόλου.

Με αυτά τα δεδομένα η ΠΟΠΟΚΠ εκτιμά ότι θα υπάρξει νέος γύρος μείωσης συντάξεων.

Η αρχή θα γίνει με τις επικουρικές συντάξεις, με την καθιέρωση κοινών όρων και παροχών στο πλαίσιο του νέου Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης που καλύπτει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με 2,5 εκατ. ενεργούς ασφαλισμένους και 1.025.000 συνταξιούχους.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία τάσσονται τέλος εναντίον των επαγγελματικών Ταμείων και της εσωτερικής ανακατανομής των πόρων του συστήματος, με οριζόντιες περικοπές και υπέρ της «δημόσιας καθολικής επικουρικής ασφάλισης».

Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι στις αναλογιστικές μελέτες των τεσσάρων Ταμείων που έμειναν εκτός ΕΤΕΑ και μετασχηματίστηκαν σε Επαγγελματικά Ταμεία Ιδιωτικού Δικαίου, γίνεται ιδιαίτερη μνεία για αναγκαστικές μειώσεις από 15% έως 44%, ώστε να καταστούν μελλοντικά βιώσιμα. Αναφέρουν επίσης το παράδειγμα του Ταμείου Ασφαλισμένων στην Εμπορία Τροφίμων όπου με την καταβολή της σύνταξης Απριλίου εφαρμόστηκε μείωση κατά 30% για ποσά πλέον των 100 ευρώ.

Όσον αφορά τα εφάπαξ βοηθήματα η Ομοσπονδία εκτιμά ότι θα υπάρξουν και νέες μειώσεις 20% κατά μέσο όρο, από το 2014 (τα εφάπαξ έχουν ήδη μειωθεί από 2% έως και 83% ανά ταμείο).

enet
Διαβάστε Περισσότερα » "Έλλειμμα 2,5 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία και 1,5 στο ΕΟΠΥΥ"

Αποχαιρετούν την Ευρώπη οι επενδυτές - Στροφή προς ΗΠΑ και Ιαπωνία

Η υπόσχεση του Μάριο Ντράγκι, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πέρυσι το καλοκαίρι, να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προστατεύσει το ευρώ, η επιπλέον χρηματοδότηση που έλαβε η Ελλάδα και η απόφαση για έναν κοινό μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών υπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέκοψαν τη φυγή των ξένων επενδυτών από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση των Bank of America και Merrill Lynch δείχνει ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων στις διεθνείς χρηματαγορές στρέφονται προς τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, εγκαταλείποντας τις αναδυόμενες αγορές και την Κίνα.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, που δημοσιεύτηκε χθες, οι τρεις, κομβικής σημασίας, αποφάσεις που έλαβε η Ευρωζώνη οδήγησαν σε σταθεροποίηση του μεριδίου κρατικού χρέους που κατέχουν ξένοι επενδυτές στην Ιταλία και την Ισπανία στο 35% και 30% του συνόλου

. Παρ’ όλα αυτά, το μερίδιο ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν σήμερα οι ξένοι επενδυτές παραμένει πολύ χαμηλότερο απ’ ό,τι πριν από το 2010. Στο ερώτημα «πού πηγαίνουν» οι επενδυτές που φεύγουν από την περιφέρεια της Ευρωζώνης, η απάντηση είναι ότι επενδύουν στις αμερικανικές μετοχές, στο δολάριο και στις ιαπωνικές μετοχές, σύμφωνα με τη μηνιαία δημοσκόπηση διαχειριστών κεφαλαίων που δημοσίευσε χθες η BofA.

Η έκθεση των διαχειριστών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς χρηματαγορές στο αμερικανικό δολάριο βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα μηνών, ενώ η «βουλιμία» τους για το δολάριο είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στη δεκαετή ιστορία της δημοσκόπησης. Το επίπεδο αισιοδοξίας για την πορεία της αμερικανικής και ιαπωνικής οικονομίας τον επόμενο χρόνο είναι το υψηλότερο των τελευταίων επτά μηνών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Η όρεξη των επενδυτών για την Κίνα φαίνεται ότι υποχωρεί σημαντικά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο διάστημα 5-11 Απριλίου, δηλαδή πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων που δείχνουν ασθενέστερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας το α΄ τρίμηνο του 2013. Μόλις το 13% των επενδυτών θεωρεί ότι η κινεζική οικονομία θα ενισχυθεί το επόμενο έτος, από 71% των επενδυτών τον περασμένο Ιανουάριο.

Εν τω μεταξύ, το σύνολο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ιαπωνική οικονομία θα ενισχυθεί τους επόμενους 12 μήνες, ενώ η «όρεξη» για το γιεν έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002. Οι καθαρές εισροές σε ιαπωνικές μετοχές αυξήθηκαν, για έκτο συνεχή μήνα, και διαμορφώνονται στο 20%, επίπεδο χαμηλότερο από τον μέσο όρο 31% μεταξύ 2003-2007, πράγμα που σημαίνει πως υπάρχει περιθώριο για νέες τοποθετήσεις.

Τέλος, τομείς που επηρεάζονται από την άνοδο του δολαρίου, όπως τα εμπορεύματα, η ενέργεια και οι πρώτες ύλες, έχουν υποστεί πολύ μεγάλη καθίζηση. Οι τοποθετήσεις σε εμπορεύματα και πρώτες ύλες έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009, ενώ οι τοποθετήσεις σε μετοχές εταιρειών ενέργειας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.

Επικίνδυνη απόκλιση στο κόστος δανεισμού

Οι διαφορές μεταξύ του πυρήνα και της περιφέρειας της Ευρωζώνης όσον αφορά την παροχή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία και το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων εξακολουθούν να υπάρχουν, «ενισχύοντας την απόκλιση μεταξύ των οικονομιών», αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του. Η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού) θα μπορούσε να παρεμποδίσει την ανάκαμψη και να προκαλέσει χρηματοπιστωτικές εντάσεις, καθώς οι εταιρείες πρέπει να αντιμετωπίσουν υψηλό χρέος σε περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και υψηλών επιτοκίων δανεισμού, τονίζει το ΔΝΤ. Ενδεικτικά, το σπρεντ του επιτοκίου που πληρώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις μνημονιακές χώρες σε σχέση με το επιτόκιο δανεισμού της ΕΚΤ φτάνει στις αρχές του 2013 το 5,1%, ενώ στη Γερμανία και τη Γαλλία είναι μόλις 2,1%.

energia
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποχαιρετούν την Ευρώπη οι επενδυτές - Στροφή προς ΗΠΑ και Ιαπωνία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news