facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Αυτό είναι το νέο επικίνδυνο μήνυμα - απάτη: Διαγράψτε το άμεσα

Αν σας έρθει ένα μήνυμα που εμφανίζει δήθεν ως αποστολέα την Ελληνική Αστυνομία πρέπει να είστε προσεκτικοί. Είναι απάτη, πρέπει να το διαγράψετε άμεσα και το σημαντικότερο: Μην ανοίγετε τα συνημμένα αρχεία γιατί κινδυνεύετε να μολυνθεί με ιό το κινητό σας τηλέφωνο ή ο υπολογιστής σας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας:

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των επιτήδειων να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με νέο διακινούμενο ψευδεπίγραφο – απατηλό μήνυμα με τη χρήση στοιχείων του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα.

Συγκεκριμένα, οι δράστες χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά σε επιστολή δήθεν αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τέτοιου είδους αδικήματα επιφέρουν ποινή φυλάκισης 5 ετών και πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ.

Μάλιστα, στην προσπάθειά τους να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή χρησιμοποιούν το λογότυπο και τα στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα λογότυπα της Ελληνικής Αστυνομίας και Αρχών επιβολής του Νόμου, εντύπωμα στρογγυλής σφραγίδας με δήθεν υπογραφή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ αποστολέας της εν λόγω επιστολής φέρεται να είναι ψευδής ηλεκτρονική διεύθυνση, επιχειρώντας να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι προέρχεται από την Ελληνική Αστυνομία.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται ότι, το παρακάτω κείμενο – μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ως δήθεν επιστολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του, καθώς και ψευδή υπογραφή και σφραγίδα με επιγραφή «Ελληνική Δημοκρατία – Ελληνική Αστυνομία» είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.

Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα, καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Παρόμοιες προσπάθειες εξαπάτησης είχαν εντοπιστεί και το προηγούμενο έτος με ανάλογα κείμενα - μηνύματα κάνοντας χρήση των στοιχείων αξιωματούχων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, παρατίθεται εικόνα από το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), καθώς και από την απατηλή επιστολή:

μηνυμα απατη, ιος, κακοβουλο λογισμικο αστυνομια

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Αυτό είναι το νέο επικίνδυνο μήνυμα - απάτη: Διαγράψτε το άμεσα "

Πούτιν: Ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας και μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων

Την ενίσχυση του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου και την μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, με αφορμή την αυριανή γιορτή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ειδικότερα, σε διάγγελμά του για την «Ημέρα των Υπερασπιστών της Πατρίδας», ο Πούτιν δήλωσε ότι φέτος θα αναπτυχθούν τα πρώτα συστήματα εκτόξευσης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Sarmat (γνωστών στη Δύση ως «Satan 2»).

Παράλληλα, θα συνεχίσουμε τη μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων αέρος-εδάφους Kinzhal και θα ξεκινήσουμε τη μαζική παραγωγή αντιπλοϊκών υπερηχητικών πυραύλων Zircon», είπε ο Πούτιν.

Νωρίτερα σήμερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ διαβεβαίωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New START για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, «δεν μας φέρνει πιο κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο».

ΑΜΠΕ, Reuters/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν: Ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας και μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων"

Συναγερμός στον Έβρο – Μεγάλα φορτία με πιστόλια από την Τουρκία!

Πάνε σχεδόν δυόμισι χρόνια από τότε που άρχισαν οι μυστηριώδεις αποστολές «καθαρών» πιστολιών από την Τουρκία με άγνωστο προορισμό στην Ελλάδα, μέσω Εβρου. Η τελευταία αποστολή που αποκαλύφθηκε στους Κήπους Εβρου το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, χάρη στο σκυλί ανίχνευσης εκρηκτικών Μάγια της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, έχει ιδιαιτερότητες που κάνουν τις ελληνικές Αρχές να ανησυχούν. Οχι μόνο λόγω του ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού των όπλων που εντοπίστηκαν (45), αλλά κυρίως γιατί αυτοί που προσπάθησαν να τα περάσουν στο ελληνικό έδαφος είναι Τουρκοκύπριοι, δύο άνδρες και μία γυναίκα, με καταγωγή από τη Βρετανία!

Αυτός είναι ο λόγος που για την πορεία της προανάκρισης, την οποία διενεργεί η Ασφάλεια Αλεξανδρούπολης, ενημερώνονται τόσο η ΕΥΠ όσο και η Κρατική Ασφάλεια. Από τότε που ξεκίνησαν οι απόπειρες εισαγωγής όπλων δεν έχει βρεθεί η άκρη του νήματος που να οδηγήσει στους τελικούς παραλήπτες. Μέχρι στιγμής όλα τα ολοκαίνουρια όπλα έφταναν στην Ελλάδα μέσα σε σακίδια μη νόμιμων μεταναστών που περνούσαν κρυφά τον Εβρο, κυρίως από αφύλακτα σημεία κοντά στον μικρό οικισμό της Γεμιστής, 3 χιλιόμετρα βόρεια του διασυνοριακού σταθμού των Κήπων.

Οι Ελληνες αστυνομικοί εκτιμούσαν έως τώρα ότι τα όπλα έστελνε οργανωμένο κύκλωμα του υποκόσμου από την Τουρκία σε συνεργαζόμενο κύκλωμα στην ελληνική επικράτεια. Για πρώτη φορά όμως η απόπειρα εισαγωγής έγινε μέσω του Συνοριακού Σημείου Διέλευσης στους Κήπους από την Τουρκία και μέσα σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου των μεταφορέων, η εθνικότητα των οποίων σήμανε συναγερμό. Πλέον έχει μπει στο μικροσκόπιο της έρευνας το ενδεχόμενο να υπάρχει προσπάθεια αποσταθεροποίησης με τη δημιουργία θυλάκων στο ελληνικό έδαφος.

Κλειστά στόματα

Οι τρεις Τουρκοκύπριοι κράτησαν κλειστό το στόμα τους στις ερωτήσεις των αστυνομικών για τον προμηθευτή και τους τελικούς παραλήπτες του παράνομου οπλισμού και θεωρείται βέβαιο ότι θα κάνουν το ίδιο και στην κύρια ανάκριση. Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι τα 27 αρχαία νομίσματα και τα 10 τμήματα νομισμάτων που βρέθηκαν στην κατοχή τους, μαζί με δύο στιλέτα, 18 λαθραία πακέτα τσιγάρων, εννέα κινητά τηλέφωνα, 12 κάρτες sim και 700 ευρώ αποτελούν προπέτασμα καπνού προκειμένου να δείξουν ότι ανήκουν στη σφαίρα του κοινού Ποινικού Δικαίου και όχι ότι έχουν πιο σκοτεινούς σκοπούς.

Από τα συνολικά 45 πιστόλια που βρέθηκαν στην κρύπτη του χώρου αποσκευών του οχήματος των Τουρκοκυπρίων, τα 25 ήταν πυροβόλα μάρκας Walther PPQ 9 mm, ένα ιδιαίτερο όπλο γερμανικής προέλευσης που κατασκευάζεται από την εταιρεία Carl Walther, με έδρα στο Ουλμ, το οποίο χρησιμοποιούν αρκετές αστυνομικές υπηρεσίες στην Ευρώπη. Τα υπόλοιπα 20 ήταν μάρκας Blowback, ένα αγωνιστικό αεροβόλο που λειτουργεί με αμπούλα CO2 12 γραμμαρίων και εκσφενδονίζει στρογγυλά μεταλλικά σφαιρίδια διαμέτρου 4,5 mm, ικανά να προκαλέσουν ακόμη και θανατηφόρα βλάβη σε ζωντανό στόχο.

Οι προηγούμενες κατασχέσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε φορά τα τελευταία δυόμισι χρόνια που οι ελληνικές αστυνομικές υπηρεσίες ματαίωναν μια απόπειρα εισαγωγής πιστολιών μέσω της παρέβριας περιοχής, έβρισκαν στην κατοχή των μεταφορέων και ποσότητες ναρκωτικών. Στην περίπτωση της περασμένης Κυριακής, ήταν η πρώτη φορά που δεν βρήκαν τέτοιες ουσίες.

Το χρονικό των προηγούμενων υποθέσεων έχει ως εξής:

■ 9 Δεκεμβρίου 2022: Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Κομοτηνής και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού Αλεξανδρούπολης στην περιοχή της Γεμιστής ένας 23χρονος από τη Συρία, ο οποίος είχε περάσει παράνομα στη χώρα από την Τουρκία μέσω του Εβρου μαζί με έναν άγνωστο συνεργό του. Στο σακίδιο του Σύρου βρέθηκαν οκτώ πιστόλια με τους γεμιστήρες τους, κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη βάρους 997 γραμμαρίων, χρήματα και ένα κινητό τηλέφωνο.

■ 18 Μαρτίου 2022: Πάλι στην περιοχή της Γεμιστής είχε συλληφθεί από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Κομοτηνής και της Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης ένας αλλοδαπός που είχε περάσει παράνομα στη χώρα μας από την Τουρκία. Μέσα στο σακίδιο που είχε μαζί του έκρυβε 19 πιστόλια με γεμιστήρες, 10 συσκευασίες με κατεργασμένη κάνναβη τύπου σοκολάτα, βάρους 2 κιλών και 30 γραμμαρίων, και έξι φυσίγγια.

■ 4 Μαρτίου 2022: Επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης και της αντίστοιχης υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. από την Κομοτηνή οδήγησε στη σύλληψη πέντε αλλοδαπών ηλικίας 21, 26, 37, 38 και 42 χρόνων, που είχαν περάσει τον Εβρο με φουσκωτή λέμβο. Στην κατοχή τους είχαν βρεθεί 10 πιστόλια τουρκικής προέλευσης και διαμετρήματος 9 mm, με ξυσμένους τους αριθμούς σειράς.

■ 18 Δεκεμβρίου 2020: Μετά από εικονική παραγγελία που έκλεισε ένας αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών Κομοτηνής, ο οποίος προσποιήθηκε τον αγοραστή, πέρασε παράνομα στην περιοχή της Γεμιστής ένας Σύρος που του παρέδωσε 8.000 ναρκωτικά χάπια Ecstasy, 10 πιστόλια των 9 χιλιοστών και έξι φυσίγγια, αντί 14.000 ευρώ. Μόλις ο αλλοδαπός παρέλαβε τα χρήματα που είχαν προσημειωθεί συνελήφθη.

■ 25 Νοεμβρίου 2020: Με τον ίδιο τρόπο οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Κομοτηνής παγίδευσαν άλλον έναν αλλοδαπό στον οποίο παρήγγειλαν όπλα, πυρομαχικά και ναρκωτικά χάπια. Οταν εκείνος εμφανίστηκε στο ραντεβού που του έκλεισαν στην περιοχή του Φυλακτού Εβρου, του πέρασαν χειροπέδες. Τότε είχαν κατασχεθεί οκτώ πιστόλια, 25 φυσίγγια και 470 ναρκωτικά χάπια Ecstasy, τα οποία θα πουλούσε αντί 6.000 ευρώ.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Συναγερμός στον Έβρο – Μεγάλα φορτία με πιστόλια από την Τουρκία! "

Καιρός αύριο: «Άνοιξη» με 20άρια και λιακάδα – Αναλυτική πρόγνωση

Πολύ καλός θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη (23.02.2023) με λίγα σύννεφα και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Μέχρι 6 μποφόρ οι άνεμοι στις θάλασσες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά και την Κρήτη θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, αλλά από το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.

Λόγω αυξημένης υγρασίας η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και μόνο στα νότια πελάγη θα πνέουν δυτικοί 4 πρόσκαιρα το πρωί έως 5 μποφόρ. Από το απόγευμα στα βορειοανατολικά θα επικρατήσουν ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι 4 με 5 και τοπικά στο Θρακικό έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τους 16 με 18 βαθμούς και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου. 

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 έως 4 μποφόρ. Από το απόγευμα στα ανατολικά θα επικρατήσουν ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι 4 με 5 και τοπικά το βράδυ στο Θρακικό έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος, από το απόγευμα τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που κατά τόπους στην Κρήτη θα είναι αυξημένες.
Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στις Κυκλάδες μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και το βράδυ στην περιοχή Λήμνου – Λέσβου ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: «Άνοιξη» με 20άρια και λιακάδα – Αναλυτική πρόγνωση"

Γερμανία: «Απαράδεκτη η υπονόμευση από την Τουρκία των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας»

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της Bundestag Μίχαελ Ροτ τη στάση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις που επιβάλλει η Δύση σε βάρος της Ρωσίας, ενώ ζήτησε «υπεύθυνο ρόλο» από τον τούρκο πρόεδρο και σε ό,τι αφορά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε ξένους ανταποκριτές, ο κ. Ροτ τάχθηκε υπέρ «των αυστηρότερων δυνατών» κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, εκφράζοντας την ελπίδα να διατηρηθεί η ομοφωνία μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όσο το δυνατόν περισσότεροι εταίροι να συνταχθούν με την απόφαση για νέα μέτρα. «Είμαι πολύ δυστυχής με την τουρκική θέση», τόνισε παράλληλα, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία επιχειρηματολογεί εδώ και καιρό ότι δεν συμμετέχει στην ομάδα που επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, προκειμένου να διατηρεί το περιθώριο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία και την Ουκρανία. «Αυτό μπορεί κανείς να το δεχθεί ως επιχείρημα, αυτό όμως που είναι απαράδεκτο είναι να υπονομεύει κανείς το δίκτυο κυρώσεων των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», δήλωσε ο κ. Ροτ και πρόσθεσε ότι «αυτή η κατηγορία σε βάρος της Τουρκίας υπάρχει καθ'όλο το διάστημα της επιβολής των κυρώσεων».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την διστακτικότητα κάποιων χωρών να παραδώσουν άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, ο κ. Ροτ αναφέρθηκε ενδεικτικά στη Φινλανδία, η οποία διαθέτει σημαντικό αριθμό των συγκεκριμένων συστημάτων, για να δηλώσει την κατανόησή του για το γεγονός ότι η χώρα, η οποία συνορεύει με τη Ρωσία, δεν σπεύδει να τα δεσμεύσει για την Ουκρανία, όσο δεν μπορεί ταυτόχρονα να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα ενός κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Bundestag εξέφρασε σε αυτό το σημείο την ελπίδα «ο τούρκος πρόεδρος να βρει επιτέλους έναν υπεύθυνο ρόλο και να εγκαταλείψει το μπλοκάρισμα» της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Περιγράφοντας την «αλλαγή μοντέλου» που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στην εξωτερική πολιτική και στην πολιτική ασφάλειας της Γερμανίας, ο κ. Ροτ ανέφερε ως σημαντικότερη μετακίνηση το γεγονός ότι η χώρα εμφανίστηκε έτοιμη να σπάσει την παράδοση ετών και να παραδώσει όπλα σε εμπόλεμη περιοχή και χαρακτήρισε «αξιοσημείωτο» τον δρόμο που έχει διανύσει η Γερμανία, «από τα 5000 κράνη (σσ. που είχε υποσχεθεί στην έναρξη του πολέμου η τότε υπουργός 'Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ) έως τα άρματα Leopard». Ο γερμανός πολιτικός έκανε ακόμη λόγο για «οδυνηρή για πολλούς» ρήξη των σχέσεων με τη Ρωσία και για «σοβαρό σφάλμα» του Βερολίνου που εξαρτήθηκε σε τέτοιο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, ενώ τόνισε ότι η γερμανική στήριξη στην Ουκρανία δεν αποτελεί κάποια μεγαλειώδη χειρονομία, αλλά επένδυση στην ασφάλεια και στην ειρήνη της ίδιας της Γερμανίας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Γερμανία: «Απαράδεκτη η υπονόμευση από την Τουρκία των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας»"

Σεισμός στην Τουρκία: Οι νεκροί έφτασαν τους 43.556

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στην Τουρκία από τους δύο φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, καθώς -όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού- οι νεκροί έφτασαν τους 43.556.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης στις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στις 6 Φεβρουαρίου, σταμάτησαν σε μεγάλο βαθμό την περασμένη Κυριακή.

Όταν ο σεισμός 6,8 Ρίχτερ έπληξε το Χατάι τη Δευτέρα, πολλά κτίρια κατέρρευσαν, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους και προκαλώντας νέες επιχειρήσεις διάσωσης. Αλλά μέχρι την Τρίτη, οι προσπάθειες για τη διάσωση επιζώντων είχαν σταματήσει και το κέντρο της πόλης της Αντιόχειας ήταν έρημο…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στην Τουρκία: Οι νεκροί έφτασαν τους 43.556"

Χίος: Αεροδιακομιδή παιδιού 3 ετών με αναπνευστικά προβλήματα λόγω γρίπης

Αγωνία για ένα παιδί τριών ετών που ύστερα από την διασωλήνωση του από τους ιατρούς της παιδιατρικής  Κλινικής του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου , πήραν την απόφαση να διακομισθεί άμεσα σε παιδιατρικό νοσοκομείο των Αθηνών, λόγω σοβαρής λοίμωξης του αναπνευστικού που αντιμετώπιζε.

Μεγάλη μάχη έδωσαν οι γιατροί της παιδιατρικής κλινικής του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου για να αποφευχθεί η μεταφορά του μικρού παιδιού στην Αθήνα, ωστόσο θεώρησαν σωστό χθες το βράδυ στις 11.00 μ.μ. να ξεκινήσει η διαδικασία αεροδιακομιδής.

Σύμφωνα με πληροφορίες το παιδί πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, βρίσκονταν επί πέντε ημέρες στην οικία του με υψηλό πυρετό.

Στο πλευρό του μικρού παιδιού βρίσκονται οι γονείς του συνεχώς από την πρώτη στιγμή.

Ευχόμαστε όλοι το καλύτερο για την αποκατάσταση της υγείας του παιδιού ενώ ταυτόχρονα θα θέλαμε να συγχαρούμε τους παιδίατρους του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου αλλά  και όλους όσους συντέλεσαν στην θετική έκβαση της  διακομιδής  του μικρού ασθενή. 

diafaneia

Διαβάστε Περισσότερα » "Χίος: Αεροδιακομιδή παιδιού 3 ετών με αναπνευστικά προβλήματα λόγω γρίπης"

Ευάγγελος Αποστολάκης για εκλογές: Δεν αποκλείω κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Στις εκλογές του 2023 αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, φιλοξενούμενος στην ΕΡΤ.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ: «Εγώ δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα στην πολιτική. Θεωρώ ότι όλα είναι θέμα θεωρήσεως, συζήτησης. Οι προσωπικές αντιπαραθέσεις σε αυτές τις περιπτώσεις που είναι πολύ σοβαρά τα θέματα, πάνε στην άκρη και αυτό που πρέπει να προκύπτει είναι ποιο είναι το καλό του τόπου. Αν το καλό του τόπου λέει ότι αυτό πρέπει να γίνει και οι πολιτικοί αρχηγοί το αποφασίσουν και το συμφωνήσουν, γιατί όχι να μη γίνει; Δεν υπάρχει τίποτα που δεν γίνεται. Θεωρώ ότι τα πάντα είναι πιθανά».

Επίσης, εξέφρασε τη διαφωνία του με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και ερωτηθείς αν ο ίδιος θα έκανε κάτι διαφορετικό σε σχέση με την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γινόταν κυβέρνηση απάντησε: «σε σχέση με τα όπλα νομίζω ναι. Σε σχέση με την υποστήριξη της Ουκρανίας ενδεχομένως να είναι και περισσότερη υποστήριξη από ό,τι είναι αυτή τη στιγμή και διπλωματικά και οικονομικά και σε όλες τις κατευθύνσεις».

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης δεν απέκλεισε ότι θα είναι υποψήφιος και μάλιστα στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ευάγγελος Αποστολάκης για εκλογές: Δεν αποκλείω κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ"

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Μετά από μία πολύωρη συνεδρίαση που είχε ξεκινήσει από τις 10 το πρωί, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, "ρυθμίσεις για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές".

Υπέρ της αρχής του ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜεΡΑ25, ενώ η Ελληνική Λύση δήλωσε "παρών".

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και η τροπολογία με βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση οφειλών.

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από την ΝΔ και την Ελληνική Λύση, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ψήφισε "παρών" και το ΚΚΕ μαζί με το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.  

capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών"

Αλβανία: Κατασχέθηκε τάνκερ 22.500 τόνων πετρελαίου από τη Ρωσία - Φορτώθηκε στην Καλαμάτα

Στην κατάσχεση 22.500 τόνων πετρελαίου που μετέφερε τάνκερ και φέρονται να προέρχονταν από τη Ρωσία προχώρησαν οι αλβανικές αρχές την Τετάρτη (22/02) και έθεσαν υπό κράτηση το πλήρωμα για παραβίαση του δυτικού εμπάργκο, ανακοίνωσε σήμερα η αλβανική αστυνομία, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το τάνκερ πετρελαιοειδών και χημικών, νηολογίου Λιβερίας, κατασχέθηκε στην παραλιακή πόλη του Δυρραχίου.

«Από τα πρώτα βήματα της έρευνας υπάρχει η υποψία ότι αυτό το φορτίο πετρελαίου προέρχεται από χώρες που τελούν υπό πετρελαϊκό εμπάργκο, ειδικά από τη Ρωσία», ανέφερε η αστυνομία.

«Το τάνκερ αναχώρησε από το Αζερμπαϊτζάν και φέρεται να φορτώθηκε με πετρέλαιο στο ελληνικό λιμάνι της Καλαμάτας από άλλο δεξαμενόπλοιο με ποσότητα 22.500 τόνων ντίζελ», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο την ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η Αλβανία ήταν μια από τις πρώτες χώρες οι οποίες επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία πριν από ένα χρόνο, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η αλβανική αστυνομία ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης - με την κωδική ονομασία Embargo - συνέλαβε τα 22 μέλη του πληρώματος για περαιτέρω έρευνα.

Στις 10 Φεβρουαρίου, το βορειοανατολικό λιμάνι της Ισπανίας Ταραγόνα αρνήθηκε την είσοδο στο πλοίο Maersk Magellan με σημαία Σιγκαπούρης, αφού διαπιστώθηκε ότι το φορτίο πετρελαϊκών προϊόντων του είχε προηγουμένως μεταφερθεί από άλλο πλοίο που έφερε ρωσική σημαία.

news247

Διαβάστε Περισσότερα » " Αλβανία: Κατασχέθηκε τάνκερ 22.500 τόνων πετρελαίου από τη Ρωσία - Φορτώθηκε στην Καλαμάτα"

Λάρισα: Επτά γιατροί στο εδώλιο για θάνατο 51χρονου ασθενή – Η «αδικαιολόγητη καθυστέρηση» προκάλεσε το μοιραίο

Δεκέμβριος του 2018. Δύο μέρες μετά τα Χριστούγεννα, τίποτα δεν προμήνυε τον «Γολγοθά» που θα  περνούσε μια οικογένεια στη Λάρισα όταν ο γιος τους αισθάνθηκε ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα.

Ο άνδρας που εργαζόταν ως ελεύθερος επαγγελματίας στη Λάρισα και ήταν έτοιμος να παντρευτεί, μετέβη με την οικογένεια του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΠΓΝΛ) αργά το πρωί της 27ης Δεκεμβρίου και θα έμπαινε για χειρουργείο σχεδόν μία ώρα πριν τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας. Όμως η εγχείρηση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ο ασθενής υπέστη ανακοπή και απεβίωσε σε ηλικία 51 ετών.

Για το θάνατό του κάθισαν σήμερα στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας, εφτά γιατροί, εργαζόμενοι τότε σε διάφορα τμήματα του ΠΓΝΛ.  Συγκεκριμένα, στο χειρουργικό τμήμα, στο ογκολογικό, στα ΤΕΠ και στο τμήμα διαλογής.

Και οι εφτά βρέθηκαν κατηγορούμενοι για τη πράξη της ανθρωποκτονίας από συγκλίνουσα αμέλεια και από υπόχρεους καθώς σύμφωνα και με όσα αναφέρει το κατηγορητήριο δεν διέγνωσαν σωστά και εγκαίρως το πρόβλημα του 51χρονου έτσι ώστε να εισέλθει στο χειρουργείο πριν να είναι πλέον αργά. Επίσης τονίζεται ότι δεν εκτίμησαν το γεγονός πως ο 51χρονος ήταν καρκινοπαθής έτσι ώστε να υπάρξει άμεση μέριμνα για την αντιμετώπιση του προβλήματός του.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι γιατροί «δεν μερίμνησαν για οποιοδήποτε χειρουργικό χειρισμό, δεν προέβησαν στην έγκαιρη αντιμετώπιση και στον ενδεδειγμένο και στον ενδελεχή κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο» και πως «αν είχε προηγηθεί νωρίτερα η αξονική τομογραφία κοιλίας (CT) θα είχε διαγνωστεί σε σύντομο χρόνο η κλινική υποψία της οξείας κοιλίας και συγκεκριμένα η περιτονίτιδα… δεν ελήφθη σωστό ιστορικό, δεν έλαβαν χώρα οι δέουσες κλινοεργαστηριακές εξετάσεις».

Στο κατηγορητήριο γίνεται λόγος για «αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διάγνωση και στη διεκπεραίωση του περιστατικού» με αποτέλεσμα ο 51χρονος να «καταλήξει στις 22.50 κατά την αρχική διαδικασία αναισθησίας πριν λάβει οποιοδήποτε χειρουργικό χειρισμό, οφειλούμενο στο ότι κλινικά κυριαρχούσε σ’ αυτόν η περιτονίτιδα, μη διαγνωσθείσα από τους κατηγορούμενους, εξαιτίας της οποίας και μόνο επήλθε αμέσως ο θάνατος του».

Για το θάνατο του 51χρονου, οι γιατροί ενημέρωσαν πρώτα τη μητέρα του η οποία ήταν στο πλευρό του από τη πρώτη στιγμή που αυτός εισήλθε στο νοσοκομείο.

Το χρονικό

«Ήταν τα πιο όμορφα Χριστούγεννα». Έτσι ξεκίνησε την κατάθεση της η μητέρα του 51χρονου η οποία ανέφερε πως όλα ήταν φυσιολογικά με τον γιο της κατά το προηγούμενο διάστημα των εορτών όταν ξαφνικά την ενημέρωσε γύρω στις 10 το πρωί της 27ης Δεκεμβρίου πως ένιωθε ενοχλήσεις στην κοιλιά.

Στη συνέχεια τον συνόδεψε στο ΠΓΝΛ όπου εισήχθη πρώτα στο τμήμα διαλογής και μετά από περίπου μια ώρα στα ΤΕΠ. Μετά από τρείς ώρες, περίπου στις 3.15 μ.μ – όπως κατέθεσε η γυναίκα-  εισήχθη στην Ογκολογική και πέντε ώρες μετά, περίπου στις 8.15 μ.μ. ένας από τους κατηγορούμενους χειρούργους γιατρούς την ενημέρωσε πως ο γιος της είναι σε άσχημη κατάσταση και θα πρέπει να χειρουργηθεί. Ο 51χρονος πέρασε την πόρτα του χειρουργείου λίγα λεπτά μετά τις 10.30 μ.μ.

«Εδώ είμαστε όλοι και θα σε περιμένουμε»  ήταν τα λόγια της μητέρας στον γιο της πριν μπει στο χειρουργείο. Στις 10.55 οι πόρτες του χειρουργείου ανοίγουν ξανά  και οι γιατροί την ενημέρωσαν πως ο γιος της πέθανε.

«Τον είχαν παρκαρισμένο στα ΤΕΠ»

Στη συνέχεια κατέθεσε ο πατέρας του 51χρονου ο οποίος ανέφερε πως είχαν τον γιο του «παρκαρισμένο στα ΤΕΠ» με το παράπονο του να είναι ότι καθυστέρησε πάρα πολύ στο συγκεκριμένο τμήμα.

Ακολούθως κατέθεσαν οι δύο αδερφές του 51χρονου οι οποίες πήγαν στο νοσοκομείο περίπου στις 9 παρά μόλις ενημερώθηκαν πως ο αδερφός τους θα έμπαινε στο χειρουργείο. Όπως έγινε γνωστό από τις καταθέσεις των μαρτύρων, η αξονική του 51χρονου πραγματοποιήθηκε στις 7.30 μ.μ. και με βάση τα αποτελέσματα αυτής, αποφασίστηκε αργότερα η εισαγωγή του στο χειρουργείο. Η  πρώτη αδερφή του 51χρονου κατέθεσε πως μέχρι να μπει στο χειρουργείο δεν πέρασε κανένας γιατρός και νοσηλεύτρια από το θάλαμο του και επεσήμανε σε ερώτηση του προέδρου πως ο καθένας από τους κατηγορούμενους έχει μερίδιο ευθύνης για το θάνατο του αδερφού της.

Η δεύτερη αδερφή του στη συνέχεια κατέθεσε πως υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις και πως έπρεπε να κληθεί άμεσα χειρουργός καθώς και να γίνει άμεσα η αξονική τομογραφία χωρίς να χρειαστεί να γίνει η εισαγωγή του στην Ογκολογική. Η γυναίκα κατέθεσε επίσης πως τέσσερις μέρες μετά, συνάντησέ μαζί με τον πατέρα της τον θεράποντα ιατρό του αδερφού της, ογκολόγο στο ΠΓΝΛ, ο οποίος την ενημέρωσε πως αν γινόταν έγκαιρα η εγχείρηση δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

Οι χρόνοι και τα προβλήματα υγείας

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, η οποία διήρκησε σχεδόν έξι ώρες, κατέθεσαν μόνο τα τέσσερα μέλη της οικογένειας του 51χρονου τα οποία δέχτηκαν ερωτήσεις  από τους συνήγορους υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Από τις ερωτήσεις των δικηγόρων, έγινε γνωστό πως η υγεία του 51χρονου ήταν ήδη επιβαρυμένη  πριν την επίμαχη ημερομηνία που εισήλθε στο ΠΓΝΛ. Επισήμαναν επίσης πως όλες οι διαδικασίες στο ΠΓΝΛ έγιναν στους προβλεπόμενους χρόνους και με όλες τις εξετάσεις που απαιτούνταν. Η υπεράσπιση ρώτησε μεταξύ άλλων γιατί δεν ζήτησε η οικογένεια του 51χρονου ιατροδικαστική εξέταση αλλά και γιατί δεν ενημέρωσαν τον θεράποντα ιατρό του μόλις έγινε γνωστό το πρόβλημα.

Αναβολή για τις 8 Δεκεμβρίου

Αφού ολοκλήρωσε την κατάθεση της και η τέταρτη μάρτυρας, και ενώ είχε ήδη συμπληρωθεί το ωράριο, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αναβολή της δίκης για να διενεργηθεί ιατρική πραγματογνωμοσύνη για το συμβάν και για να κληθεί να καταθέσει ο θεράποντας ιατρός του 51χρονου τον οποίον επικαλέστηκαν στις καταθέσεις τους οι μάρτυρες.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως και αφού όρισε δυο πραγματογνώμονες γιατρούς από την Αθήνα, αποφάσισε την αναβολή της δίκης για τις 8 Δεκεμβρίου του 2023.

larissanet

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Επτά γιατροί στο εδώλιο για θάνατο 51χρονου ασθενή – Η «αδικαιολόγητη καθυστέρηση» προκάλεσε το μοιραίο"

Μενέντεζ από Αλεξανδρούπολη: Πολλά υποσχόμενη η Αν. Μεσόγειος παρά τους επικίνδυνους ηγέτες σε Τουρκία και Ρωσία

«Η Ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στο σημερινό μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο. Από την απειλή της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια ώς τους επικίνδυνους ηγέτες στη γειτονική Τουρκία ή τη Ρωσία. Αλλά η Ανατολική Μεσόγειος είναι επίσης μια πολλά υποσχόμενη περιοχή», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέντεζ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε στο 1ο Φόρουμ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (1st East Macedonia & Thrace Forum), που διοργανώνει στην Αλεξανδρούπολη το Ολυμπία Φόρουμ (Olympia Forum), εξετάζοντας τον ρόλο της περιοχής στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της Ελλάδας.

Ο κ. Μενέντεζ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή πολλών διακεκριμένων ακαδημαϊκών, στοχαστών και επιχειρηματικών ηγετών στο φόρουμ που διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Έβρου, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της Αλεξανδρούπολης, που λειτουργεί -όπως υπογράμμισε- «ως σημαντικός αμυντικός κόμβος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και τώρα μετατρέπεται, επίσης, σε ενεργειακό κόμβο με μια νέα εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου».

«Η προθυμία της Ελλάδας να δώσει το παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ενέργεια δεν αποτελεί απλώς τον ορισμό της ηθικής ηγεσίας. Είναι απολύτως λογική οικονομικά», σημείωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόσθεσε: «Οι ελληνικές καινοτομίες στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια εδραιώνουν την ηγεσία σας σ' αυτόν τον χώρο, χαρίζοντας μεγαλύτερες οικονομικές ευκαιρίες στους ανθρώπους σας σε μακρύ χρονικό ορίζοντα στο μέλλον. Η χώρα σας δείχνει στον κόσμο πώς η υιοθέτηση της καθαρής ενέργειας σας βάζει στην αιχμή της καινοτομίας. Αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότερα που πρέπει να γίνουν».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας δήλωσε υπερήφανος που υπήρξε επί μακρόν υπέρμαχος της σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ. «Ως γιος προσφύγων ο ίδιος, που ήρθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, έχω μια βαθιά εκτίμηση για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, τα απίστευτα επιτεύγματα και τη συνεισφορά της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσο μεγάλο μέρος της νομοθεσίας που εισηγήθηκα και ψήφισα στη θητεία μου στο Κογκρέσο, έχει επικεντρωθεί στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ των δύο εθνών μας», σημείωσε ο κ. Μενέντεζ, φέρνοντας ως παράδειγμα το νομοσχέδιο «Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act», που επιτρέπει την ανάδυση ενός νέου ενεργειακού κέντρου, το οποίο θα δώσει ώθηση στην πορεία της περιοχής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και το νομοσχέδιο για την Ελληνο-Αμερικανική Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση (US-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act), «που βοηθά στην επέκταση μιας ήδη ισχυρής συμμαχίας».

Ο Αμερικανός γερουσιαστής ανέφερε ακόμα πως έχει μιλήσει με την υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ (Jennifer Granholm) για συγκεκριμένα σχέδια που θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση και δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει ν' ασκεί πίεση ώστε να διασφαλίσει πως υπάρχουν σχέδια σε εφαρμογή, «προσπάθειες που θα ωφελήσουν την ασφάλεια καθιστώντας την περιοχή λιγότερο εξαρτημένη από ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία και άλλα απολυταρχικά καθεστώτα».

«Ας συνεχίσουμε λοιπόν να χτίζουμε πάνω σε όσα έχουμε ήδη μαζί πετύχει», υπογράμμισε, χαιρετίζοντας τις κοινές προσπάθειες «να φέρουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Μενέντεζ από Αλεξανδρούπολη: Πολλά υποσχόμενη η Αν. Μεσόγειος παρά τους επικίνδυνους ηγέτες σε Τουρκία και Ρωσία "

Πυροβολισμοί στη Νέα Ιωνία: Γνωστοί στην αστυνομία οι κακοποιοί που «γάζωσαν» την καφετέρια με έναν νεκρό

Γνώριμη στις Αρχές είναι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA και του Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο, η συμμορία που άνοιξε πυρ στην καφετέρια στη Νέα Ιωνία. Στο περιστατικό, ως γνωστόν, έπεσε νεκρός ο 37χρονος, που βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή!

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμορία που αιματοκύλισε την καφετέρια στη Νέα Ιωνία, τα ξημερώματα της Τετάρτης, 22 Φεβρουαρίου, αποτελείται περίπου από 10 άτομα, αλβανικής υπηκοότητας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη νύχτα σε υποθέσεις εκβιάσεων, διακίνησης ναρκωτικών και σωματεμπορίας.

Η περιοχή δράσης τους είναι το κέντρο της Αθήνας, κοντά στον σταθμό Λαρίσης, ενώ έδρα τους είναι ένα κλαμπ στα Σεπόλια, από το οποίο μάλιστα η συμμορία έχει πάρει και το όνομά της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA και της εκπομπής Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο, η συμμορία των σκληρών κακοποιών έχει διασυνδέσεις με ποινικούς εντός των φυλακών, ενώ φαίνεται να λειτουργούν και σαν «σωματοφύλακες» γνωστών τράπερς, με εμπλοκές σε περιστατικά ξυλοδαρμών.

Πυροβολισμοί στη Νέα Ιωνία: Η σκληρή συμμορία

Οι Αρχές ξέρουν ποιοι είναι οι 10 κακοποιοί και θέλουν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα διαφύγουν. Είχαν μαγαζί στη Λιοσίων, νυχτερινό κέντρο, που άνοιγε και στην καραντίνα, ενώ διακινούσαν ναρκωτικά. Προσπάθησαν το προηγούμενο διάστημα να εμπλακούν στο Περιστέρι σε «προστασίες», αλλά, δεν τα κατάφεραν εκεί.

Είναι πολύ σκληροί και επικίνδυνοι!

Η «πιάτσα» της νύχτας λέει πως έχουν κάνει πολλά στο παρελθόν, ίσως και δολοφονίες. Θα φανεί εάν έχουν σχέση με παρόμοια περιστατικά που έγιναν πριν λίγους μήνες.

Το αμάξι που άφησαν πίσω και βρέθηκε στου Γκύζη είναι «θησαυρός» για την ΕΛ.ΑΣ., όπως στοιχεία DNA, αποτυπώματα και άλλα πολύτιμα ευρήματα. Η αστυνομία γενικά ξέρει ποιοι είναι και έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να τους βρει.

Δείτε βίντεο ντοκουμέντο του newsit.gr με το αυτοκίνητο των δραστών, λίγα μέτρα από την καφετέρια, και ενώ διαφεύγουν μετά το αιματηρό περιστατικό:

Ένας από όλους αυτούς που ήταν στο περιστατικό της Νέας Ιωνίας είχε απασχολήσει τις Αρχές και για πλαστογραφίες. Ο αρχηγός της σκληρής συμμορίας πόζαρε με πιστόλια στα social media, είναι γενικά επικίνδυνος και με το παραμικρό τραβάει όπλο!

Πυροβολισμοί στη Νέα Ιωνία: Η τραγική ατυχία

Στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή βρέθηκε, ως γνωστόν, το θύμα της ένοπλης επίθεσης από τη συμμορία στην καφετέρια.

Ο άνδρας θύμα της επίθεσης των κακοποιών διακομίστηκε βαρύτατα τραυματισμένος στο νοσοκομείο ΚΑΤ όπου, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, άφησε την τελευταία του πνοή, δύο ώρες αργότερα.

Πρόκειται για έναν 37χρονο από την Αλβανία, ο οποίος ήταν υδραυλικός στο επάγγελμα και είχε πάει στην καφετέρια προκειμένου να παρακολουθήσει έναν αγώνα ποδοσφαίρου.

Ο πυροβολισμός φαίνεται να έγινε μετά από συμπλοκή της συμμορίας με άλλα τρία άτομα, επίσης αλλοδαπούς, με τους οποίους υπήρχε προστριβή για άγνωστη, μέχρι στιγμής, αιτία.

Η υπόθεση απασχολεί έντονα την ΕΛ.ΑΣ και τα τμήματα οργανωμένου εγκλήματος αλλά και εκβιαστών.

newsit
 
Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροβολισμοί στη Νέα Ιωνία: Γνωστοί στην αστυνομία οι κακοποιοί που «γάζωσαν» την καφετέρια με έναν νεκρό"

Πάτρα: Στο νοσοκομείο 18 ανήλικοι από ποτά – «μπόμπες»!

Ενόψει και της κορύφωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα η Εισαγγελική Αρχή παρεμβαίνει προκειμένου να διερευνήσει αναφορές για την διακίνηση νοθευμένων ποτών.

Παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τις καταγγελίες για διακίνηση νοθευμένων ποτών σε ανήλικους διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών Γεώργιος Μπισμπίκης.

Σύμφωνα με το thebest, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της Πάτρας ζητά από τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να σερβίρονται «μπόμπες» στα πάρτι που διοργανώνονται ακόμα και σε ανηλίκους, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα “Γνώμη” πως υπάρχουν στοιχεία για διάθεση νοθευμένων ποτών σε ανήλικους, και μάλιστα το τελευταίο διάστημα φέρεται να έχουν καταγραφεί 18 διακομιδές μέθης στα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης.

Ενόψει και της κορύφωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα το τελευταίο τριήμερο η Εισαγγελική Αρχή παρεμβαίνει προκειμένου να διερευνήσει αναφορές για την διακίνηση νοθευμένων αλκοολούχων ποτών.

Υπενθυμίζουμε ότι με διάταξη, από το περασμένο καλοκαίρι, σε περίπτωση που κάποιος διαθέτει προς πώληση παράνομα αλκοολούχα ποτά προβλέπεται η σφράγιση για χρονικό διάστημα 10 έως 30 ημερών και προβλέπεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών, με στόχο την αποτροπή από την τέλεση των παραβάσεων.

Πάντως, κλιμάκια από όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες αναμένεται να κάνουν σαρωτικούς ελέγχους ενόψει και της έλευσης μεγάλου αριθμού επισκεπτών για να αποτραπούν απρόβλεπτες καταστάσεις.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Πάτρα: Στο νοσοκομείο 18 ανήλικοι από ποτά – «μπόμπες»! "

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε «μαϊμού» προϊόντα μέσω διαδικτύου – Πάνω από 18 εκατ. ευρώ η αξία τους (εικόνες & βίντεο)

Εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε και διακινούσε απομιμητικά προϊόντα μέσω ιστοσελίδων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 7 μέλη της οργάνωσης και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα σήματα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2020, εμπορευόταν απομιμητικά είδη μέσω ιστοσελίδων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ για την απόκρυψη των δραστηριοτήτων τους διαχειρίζονταν «εικονικές» εταιρείες. Τα χρήματα από τις πωλήσεις πιστώνονταν σε εταιρεία ταχυμεταφορών που διαχειριζόταν η οργάνωση και στη συνέχεια προέβαιναν στην ανάληψή τους.

Για να πετύχουν το σκοπό τους, διαφήμιζαν τα «επώνυμα» είδη ένδυσης και υπόδησης, μέσω του διαδικτύου, σε τιμές ευκαιρίας με υποτιθέμενες εκπτώσεις – προσφορές έως και 90%.

Οι παραγγελίες αποστέλονταν στους πελάτες μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών, χωρίς να εκδίδονται φορολογικά παραστατικά, ενώ ως αποστολείς αναγράφονταν ανύπαρκτες εταιρείες και προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για την αποθήκευση των απομιμητικών προϊόντων χρησιμοποιούσαν αποθήκες σε περιοχές της Αττικής, ενώ για τη μεταφορά τους χρησιμοποιούσαν είτε οχήματα της εταιρείας ταχυμεταφορών είτε τα προσωπικά τους.

Πάνω από 18 εκατ. ευρώ η αξία τους

Από την έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ιστότοπο και τουλάχιστον 13 προφίλ μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων διακινήθηκαν συνολικά πάνω από 364.000 αποστολές εμπορευμάτων, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό του 18.429.000 ευρώ.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, που έλαβε χώρα την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, και έπειτα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, εταιρείες ταχυμεταφορών, αποθήκες, λογιστικά γραφεία και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 3.603 απομιμητικά είδη ένδυσης και υπόδησης
  • 335 δέματα με εμπορεύματα,
  • αυτοκίνητο,
  • 14 κινητά τηλέφωνα,
  • 11.837 ευρώ,
  • 4 τραπεζικές κάρτες και βιβλιάριο τραπεζικού λογαριασμού και
  • πλήθος αποδεικτικών αποστολών πακέτων (vouchers), διάφορα έγγραφα και σημειώσεις.

Τα κατασχεμένα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν για εργαστηριακές εξετάσεις στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ το χρηματικό ποσό θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παράλληλα, το κατασχεθέν όχημα θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Τελωνειακών Διαδικασιών και τα εμπορεύματα που κατασχέθηκαν καταστράφηκαν σε ειδικό κάδο απορριμμάτων.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε «μαϊμού» προϊόντα μέσω διαδικτύου – Πάνω από 18 εκατ. ευρώ η αξία τους (εικόνες & βίντεο)"

Δημοσκόπηση: Το 95% των Ουκρανών πιστεύει στη νίκη – Δύο στους δέκα έχουν χάσει κάποιον δικό τους στον πόλεμο

Το 95% των Ουκρανών πιστεύει στη νίκη της πατρίδας τους στον πόλεμο με τη Ρωσία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου από το ουκρανικό ινστιτούτο Rating Group, η οποία δείχνει ότι η αποφασιστικότητα των πολιτών δεν έχει μειωθεί, έπειτα από έναν χρόνο συγκρούσεων.

Παράλληλα, το 97% είπε ότι εμπιστεύεται τον στρατό (από 65% το 2019) και το 90% έχει εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι – το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 36% τον Ιανουάριο του 2022, δηλαδή έναν μήνα πριν από την εισβολή.

Σχεδόν δύο στους δέκα (17%) είπαν ότι έχουν χάσει κάποιον δικό τους άνθρωπο στον πόλεμο και έξι στους δέκα (58%) θεωρούν «αδύνατον» να αποκατασταθούν οι φιλικές σχέσεις με τους Ρώσους και τους Λευκορώσους, η χώρα των οποίων είναι σύμμαχος της Μόσχας. Για το 22% η αποκατάσταση των σχέσεων θα μπορούσε να γίνει «σε 20 με 30 χρόνια» ενώ το 11% θεωρεί ότι θα γίνει νωρίτερα, σε «10 με 15 χρόνια».

Τα δύο τρίτα των Ουκρανών είπαν ότι επιδεινώθηκε η οικονομική κατάστασή τους. Πάνω από το ένα τρίτο (36%) έχασε τη δουλειά του.

Το ποσοστό των Ουκρανών που ζουν χωριστά από τους συγγενείς τους λόγω του πολέμου έχει μειωθεί σημαντικά, από 41% τον Μάρτιο του 2022 σε 21% έναν χρόνο αργότερα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε «αντιπροσωπευτικό δείγμα» 1.600 Ουκρανών από διάφορες περιοχές της χώρας, εκτός των κατεχόμενων εδαφών, στην Κριμαία και το Ντονμπάς.

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει επίσης της φιλοδυτικές φιλοδοξίες των Ουκρανών: σχεδόν 9 στους 10 (87%) επιθυμούν να ενταχθεί η χώρα τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ (86%). Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Τον Φεβρουάριο του 2022, πριν από την έναρξη του πολέμου, το 62% επιθυμούσε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και το 30% διαφωνούσε. Τον Μάρτιο του 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, η πλειονότητα των Ουκρανών διαφωνούσε με την ένταξη στο ΝΑΤΟ (43% κατά έναντι 34% υπέρ), σύμφωνα με το Rating.

Στη δημοσκόπηση οι Ουκρανοί ρωτήθηκαν και για μια σειρά κοινωνικών θεμάτων. Για παράδειγμα, το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι «δεν έχουν καμία αμφιβολία» για την ύπαρξη του Θεού μειώθηκε από το 60% στο 55% από το 2021 ενώ το ποσοστό εκείνων που τάσσονται υπέρ της θανατικής ποινής έπεσε από το 52% στο 42%. Από την άλλη, το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι έχουν «ουδέτερη ή θετική άποψη για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+» αυξήθηκε από το 53% στο 64% από το 2021.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: Το 95% των Ουκρανών πιστεύει στη νίκη – Δύο στους δέκα έχουν χάσει κάποιον δικό τους στον πόλεμο"

Ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν και έριξαν διαδικτυακές πύλες ιταλικών οργανισμών

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίθεση Ρώσων χάκερ κατά διαδικτυακών πυλών ιταλικών δημόσιων οργανισμών.
Σύμφωνα με τον Τύπο, μεταξύ των άλλων ετέθησαν προσωρινά εκτός λειτουργίας ή δημιουργήθηκαν προβλήματα σύνδεσης στους ιστοτόπους των καραμπινιέρων, του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Άμυνας αλλά και τραπεζικών οργανισμών.

Σε μήνυμά τους, οι χάκερ αναφέρονται στην στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας από μέρους της κυβέρνησης της Ρώμης, στις χθεσινές δηλώσεις της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι από το Κίεβο, ενώ υπάρχει και αναφορά σε “ρωσοφοβικη στάση” της Ιταλίας. 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν και έριξαν διαδικτυακές πύλες ιταλικών οργανισμών "

Διαθέσιμο και στο Viber το gov.gr

Διαθέσιμο και στο Viber είναι το gov.gr. Όπως ενημερώνει το Viber, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες μέσω του επίσημου καναλιού το gov.gr στο Viber.

Μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής μηνυμάτων, όπως αναφέρει, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τις ψηφιακές υπηρεσίες που υπάρχουν στο gov.gr αλλά και τις νέες που προστίθενται.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ακολουθήσουν το κανάλι gov.gr στη διεύθυνση: https://invite.viber.com/?g2=AQAdEvyTL9pjHFBzjkxeijAZmvDY8MHQYhVFyTXWr5QUfzLdVtsP9Vbw1ZnsBBLu&lang=el

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαθέσιμο και στο Viber το gov.gr"

Hellenic Train: Αλλαγές στα δρομολόγια την Πέμπτη (23/02)

Η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι τροποποιούνται τα δρομολόγια Άνω Λιόσια – Κορωπί – Άνω Λιόσια την Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου.

Οι επιβάτες της Hellenic Train στα δρομολόγια της γραμμής Άνω Λιόσια – Κορωπί, στο τμήμα Άνω Λιόσια – Μεταμόρφωση θα μετακινηθούν την Πέμπτη (23.02.2023) με λεωφορεία της εταιρίας.

2200 (Άνω Λιόσια – Κορωπί), με ώρα αναχώρησης 06:04 και
2232 (Άνω Λιόσια – Κορωπί), με ώρα αναχώρησης 15:04.

Ενώ τα ακόλουθα δρομολόγια της γραμμής Άνω Λιόσια – Κορωπί – Άνω Λιόσια, θα πραγματοποιηθούν, επίσης, με λεωφορεία στο τμήμα Άνω Λιόσια – ΣΚΑ – Άνω Λιόσια:

2204 (Άνω Λιόσια – Κορωπί) και ώρα αναχώρησης 07:04
2208 (Άνω Λιόσια – Κορωπί) και ώρα αναχώρησης 08:04
2212 (Άνω Λιόσια – Κορωπί) και ώρα αναχώρησης 09:04
2236 (Άνω Λιόσια – Κορωπί) και ώρα αναχώρησης 16:04
2240 (Άνω Λιόσια – Κορωπί) και ώρα αναχώρησης 17:04
2244 (Άνω Λιόσια – Κορωπί) και ώρα αναχώρησης 18:04
2205 (Κορωπί – Άνω Λιόσια) και ώρα αναχώρησης 06:34
2209 (Κορωπί – Άνω Λιόσια) και ώρα αναχώρησης 07:34
2213 (Κορωπί – Άνω Λιόσια) και ώρα αναχώρησης 08:34
2237 (Κορωπί – Άνω Λιόσια) και ώρα αναχώρησης 15:34
2241 (Κορωπί – Άνω Λιόσια) και ώρα αναχώρησης 16:34
2245 (Κορωπί – Άνω Λιόσια) και ώρα αναχώρησης 17:34

Ο λόγος των τροποποιήσεων των δρομολογίων της Hellenic Train είναι εργασίες που πραγματοποιούνται από τον διαχειριστή υποδομής (ΟΣΕ) στη γραμμή του Αεροδρομίου, την ίδια ημέρα.
 

Διαβάστε Περισσότερα » "Hellenic Train: Αλλαγές στα δρομολόγια την Πέμπτη (23/02)"

Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν κανονικά την Καθαρά Δευτέρα

Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν κανονικά την Καθαρά Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων διευκρινίζει μετά από σειρά ερωτημάτων που έχουν υποβληθεί ότι τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν κανονικά την Καθαρά Δευτέρα (27 Φεβρουαρίου 2022) προκειμένου το καταναλωτικό κοινό να προμηθευτεί τα σαρακοστιανά εδέσματα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν κανονικά την Καθαρά Δευτέρα"

Σεισμός στην Τουρκία: Ο Ερντογάν «έκλεισε» τρία κανάλια που επέκριναν το κυβερνητικό έργο

Σε μία απόφαση που δεν προκαλεί καμία… έκπληξη, προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, “τιμωρώντας” τρία τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την ασύλληπτη καταστροφή από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.  

Το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (RTUK) επέβαλε πρόστιμα στα κανάλια Halk TV, Tele 1 και Fox TV, ενώ τους επιβλήθηκε και διακοπή μετάδοσης προγράμματος για «τις πληροφορίες και τα σχόλια που μετέδωσαν για τον σεισμο» όπως ανακοίνωσε ο Ιλχάν Ταστζί, ένα μέλος του RTUK που προέρχεται από την αντιπολίτευση.

Τα δύο πρώτα κανάλια θα πληρώσουν πρόστιμο ίσο με το 5% του κύκλου εργασιών τους για τον Ιανουάριο ενώ επί πέντε ημέρες τους απαγορεύεται να μεταδίδουν μία από τις καθημερινές εκπομπές τους. Το Halk TV και το Fox TV θα πληρώσουν επίσης πρόστιμο ίσο με το 3% του κύκλου εργασιών τους για τον Ιανουάριο.

Και τα τρία κανάλια τηρούν επικριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Halk TV πρόσκειται στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το CHP.

«Για άλλη μία φορά, το RTUK δεν μας ξαφνιάζει με τις κυρώσεις του. Εκείνοι που ανήλθαν στην εξουσία επικρίνοντας την καταστολή, τώρα τα απαγορεύουν όλα και περιμένουν να τους υπακούμε (…) Το Halk TV θα συνεχίσει να ενημερώνει και η Τουρκία δεν θα μείνει χωρίς ειδήσεις», έγραψε στο Twitter ο Τζαφέρ Μαχίρογλου, ο επικεφαλής του Halk TV.

«Ενεργώντας σαν να ήταν επιτροπή λογοκρισίας, το RTUK δεν θα καταφέρει να κρύψει την αλήθεια επιβάλλοντας κυρώσεις στα κανάλια που μεταδίδουν τα δεινά του πληθυσμού στις περιοχές που έπληξε ο σεισμός. Το RUTK διαπράττει έγκλημα, αγνοώντας το δικαίωμα του πληθυσμού στην πληροφόρηση» αντέδρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων της Τουρκίας, ο Ναζμί Μπιλγκίν.

Η τουρκική κυβέρνηση επικρίνεται δριμύτατα από την αντιπολίτευση και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης επειδή καθυστέρησε να αντιδράσει κατά τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι παρουσιάστηκαν προβλήματα στην οργάνωση των προσπαθειών διάσωσης, επιμένοντας όμως ότι το μέγεθος της καταστροφής ήταν τεράστιο.

«Η ανικανότητά τους στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας», είπε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στην Τουρκία: Ο Ερντογάν «έκλεισε» τρία κανάλια που επέκριναν το κυβερνητικό έργο"

Αυξήθηκε στις 20 ημέρες η άδεια μετ’ αποδοχών για τους πενθούντες γονείς

Η Ελλάδα έγινε πριν από λίγες μέρες μόλις η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη, μετά την Πορτογαλία, που αύξησε στις 20 ημέρες την άδεια για τους πενθούντες γονείς.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, ανταποκρινόμενος στο σχετικό αίτημα που του κατέθεσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία» (https://karkinaki.gr), έφερε στη Βουλή τροπολογία σε νομοσχέδιο, η οποία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Σώματος.

Πλέον, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 93 του Ν.5018 / 09-02-2023 (ΦΕΚ Α’ 25), στον ΚώδικαΑτομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α’ 222) προστίθεται άρθρο 236Α ως εξής:

Άρθρο 236Α

Άδεια πενθούντων γονέων

Οι εργαζόμενοι γονείς, κατά την έννοια του άρθρου 218, δικαιούνται άδεια είκοσι (20) ημερών με αποδοχές σε περίπτωση θανάτου του τέκνου τους.

Όπως επισήμανε και ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής, «με τη ρύθμιση αυτή στέλνουμε ένα μήνυμα ανθρωπιάς στην κοινωνία».Ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, Γιάννης Λιάρος, δήλωσε: «Ευχαριστούμε τον Υπουργό Εργασίας για την άμεση ανταπόκριση σε ένα δίκαιο αίτημα. Αποδεικνύεται πως όταν η στοχευμένη και τεκμηριωμένη συνηγορία υπέρ των ασθενών και των φροντιστών τους συναντά την πολιτική βούληση, η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορεί σε πραγματικές παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής στην Ευρώπη. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να προτείνουμε πολιτικές που φέρνουν ουσιαστικά αποτελέσματα στη ζωή και την καθημερινότητα των μικρών και νεαρών ασθενών και των οικογενειών τους».

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξήθηκε στις 20 ημέρες η άδεια μετ’ αποδοχών για τους πενθούντες γονείς"

Μητσοτάκης σε υγειονομικούς: Κάνατε την διαφορά στην πανδημία με υπέρβαση ψυχής

Στην εκδήλωση βράβευσης υγειονομικών του ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Στην διάρκεια της πανδημίας κάνατε υπέρβαση ψυχής», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενους στους υγειονομικούς. «Είναι το ελάχιστο ευχαριστώ αυτή η εκδήλωση για όσα έχετε προσφέρει στο ΕΣΥ», είπε ακόμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θυμήθηκε όταν βρέθηκε στα τέλη του 2020 στο Νταβός όταν κανείς δεν μιλούσε για την πανδημία. «Έξι εβδομάδες αργότερα πήραμε την απόφαση να «κλείσουμε» την χώρα εξαιτίας μιας πανδημίας όμοια της οποίας δεν είχαμε συναντήσει και κανέναν υγειονομικό σύστημα στον κόσμο δεν ήταν έτοιμο», είπε χαρακτηριστικά.

«Μέσα από την σεμνή τελετή θέλουμε να τιμήσουμε τον καθένα και την καθεμία χωριστά», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι θα ήθελε όλοι οι εργαζόμενοι που έκαναν τεράστια υπέρβαση να δουν τους εαυτούς τους στα πρόσωπα που βραβεύονται σήμερα.

«Πετύχαμε μαζί κάτι εξαιρετικό, είπε και πρόσθεσε ότι την περίοδο της πανδημίας τα καταφέραμε καλύτερα από όσο φανταζόμασταν. Δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε αν δεν υπήρχε η υπερπροσπάθεια από τους εργαζόμενους. Εσείς, κάνατε την διαφορά», είπε.

Εργαζόμενοι στο τεχνολογικό προσωπικό και την καθαριότητα όλοι δούλεψαν σαν μια ομάδα υπό την καθοδήγηση των δυο διαδοχικών ηγεσιών του υπουργείο υγείας και πετύχαμε το καλύτερο δυνατό. Μαθαίνοντας από τα λάθη μας προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι.

Δείτε την ομιλία

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης σε υγειονομικούς: Κάνατε την διαφορά στην πανδημία με υπέρβαση ψυχής"

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας αμφισβητεί τον αριθμό των θυμάτων από τον σεισμό

Ο τουρκικός ιατρικός σύλλογος αμφισβήτησε τα επίσημα στοιχεία για τους νεκρούς από το σεισμό στην Τουρκία. Θέλουν να ελέγξουν τον αριθμό των ταφών με τους δήμους μέχρι τις αρχές Μαρτίου για να επαληθεύσουν τα κυβερνητικά στοιχεία, δήλωσε ο Vedat Bulut από το ιατρικό σύλλογο.

"Έχουμε αμφιβολίες σχετικά με τους αριθμούς", δήλωσε. "Για παράδειγμα, όταν αναφέρθηκαν 6.000 θάνατοι στο Kahramanmaras, υπήρχαν αρχεία ταφής για 11.000 άτομα".

Ο λόγος γι' αυτό θα μπορούσε είτε να είναι ότι τα επίσημα στοιχεία υποεκτιμήθηκαν. Θεωρητικά, θα μπορούσε επίσης να ισχύει ότι οι νεκροί μεταφέρθηκαν στο Kahramanmaras από τους συγγενείς τους από άλλες επαρχίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η κρατική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών Afad, τουλάχιστον 41.156 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία σε σχέση με τους σεισμούς.

Ο Βulut εκτιμά τον πραγματικό αριθμό των νεκρών σε περίπου 60.000, "αλλά αυτή δεν είναι μια αντικειμενική εκτίμηση αυτή τη στιγμή. Θα συλλέξουμε τους αριθμούς ταφής από τους δήμους, τότε θα είναι ξεκάθαρο".

Να σημειωθεί ότι προχθές οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εξέφρασαν ανησυχία για εκδήλωση μεταδοτικών νοσημάτων, έπειτα από τους καταστροφικούς σεισμούς σε Τουρκία και Συρία.

Στην έκθεσή τους, επισήμαναν, μεταξύ άλλων, πως είναι πιθανό να υπάρξουν εστίες νοσημάτων που μεταδίδονται από τα τρόφιμα και το νερό, λοιμώξεις του αναπνευστικού και λοιμώξεις που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο. Ο κίνδυνος αφορά κυρίως τους επιζώντες που μετακομίζουν σε προσωρινά καταφύγια.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας αμφισβητεί τον αριθμό των θυμάτων από τον σεισμό "

Μαδαγασκάρη: Ο κυκλώνας Φρέντι σάρωσε τα πάντα – 4 νεκροί και χιλιάδες καταστροφές σπιτιών

Μαδαγασκάρη «μετρά» τις ζημιές που προκάλεσε ο ισχυρός τροπικός κυκλώνας Φρέντι, ο οποίος έπληξε χθες (21.02.2023) το βράδυ τις ακτές του νησιού του Ινδικού ωκεανού και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 4 ανθρώπων, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό.

Ο κυκλώνας Φρέντι έφτασε στο ανατολικό τμήμα της Μαδαγασκάρης, στην πόλη Μαναντζάρι, προτού συνεχίσει την πορεία του προς τα δυτικά. Η παράκτια αυτή πόλη, με 25.000 κατοίκους, είχε καταστραφεί εν μέρει πέρυσι από τον κυκλώνα Μπατσιράι, ο οποίος είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 135 ανθρώπους.

Τεσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από το πέρασμα του Φρέντι, σύμφωνα με πρώτο απολογισμό του Εθνικού Γραφείου Διαχείρισης Κινδύνων και Καταστροφών (BNGRC), το οποίο δεν έχει καταγράψει προς το παρόν κανέναν αγνοούμενο.

Μαδαγασκάρη: Ο κυκλώνας Φρέντι σάρωσε τα πάντα – 4 νεκροί και χιλιάδες καταστροφές σπιτιών

Περισσότεροι από 16.600 άνθρωποι επλήγησαν, περισσότερα από 6.750 σπίτια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν, ενώ ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί το συνολικό εύρος των καταστροφών.

Υποσιτισμός από την ξηρασία

Η Μαδαγασκάρη είναι παράλληλα αντιμέτωπη εδώ και μήνες με ακραία ξηρασία, η οποία πλήττει μια τεράστια περιοχή στον νότο και έχει προκαλέσει οξύ υποσιτισμό στους κατοίκους.

Καμιά δεκαριά καταιγίδες ή κυκλώνες πλήττουν κάθε χρόνο τον νοτιοδυτικό Ινδικο ωκεανό στη διάρκεια της εποχής των κυκλώνων, από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαδαγασκάρη: Ο κυκλώνας Φρέντι σάρωσε τα πάντα – 4 νεκροί και χιλιάδες καταστροφές σπιτιών"

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τίποτα δεν προμήνυε αυτή την εξέλιξη» κατέθεσε η γιατρός του Καραμανδάνειου

Ως «αναπάντεχο και ανεξήγητο» χαρακτήρισε το επεισόδιο στο Καραμανδάνειο που οδήγησε στην εγκεφαλοπάθεια της Τζωρτζίνας η παιδίατρος Μαρία Ηλιοπούλου, διευθύντρια στο Καραμανδάνειο, καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Η γιατρός αναφέρθηκε στην εισαγωγή στο νοσοκομείο της 9χρονης με αναφερόμενο από τη μητέρα «επεισόδιο σπασμών».

«Το παιδί ήταν σε παρακολούθηση λόγω του οικογενειακού ιστορικού και γι αυτό συνδέθηκε σε μόνιτορ για αυξημένη παρακολούθηση» κατέθεσε η μάρτυρας η οποία συμπλήρωσε πως άμεσα έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις, μεταξύ των οποίων δυο εγκέφαλογραφήματα , νευρολογική και μαγνητική , από τις οποίες προέκυψε ότι «το παιδάκι ήταν μια χαρά».

«Είχε καλό επίπεδο επικοινωνίας τα συμπτώματα ήταν αναφερόμενα. Δεν είχαμε κάποια παθολογία...Δεν είχαμε λόγο να αμφισβητήσουμε μια μαμά η οποία ,μάλιστα, είχε χάσει δυο παιδιά» κατέθεσε η γιατρός ωστόσο σημείωσε : «Δεν ξέρω τι ήταν αυτό που προκάλεσε την ανακοπή. Δεν παθαίνει ανακοπή ένα παιδί … Αν και θα επέστρεφε στο σπίτι το Σαββατοκύριακο, ήρθε η μαμά της και είπε ότι έκανε εμετό. Σκεφτήκαμε μήπως κόλλησε κάτι και είπαμε να το δούμε. Αν ήταν άλλο παιδάκι ίσως δεν το κάναμε, αλλά συγχωρήστε μου την έκφραση. Ήταν ένα υπερπολύτιμο παιδί, είχαν χαθεί άλλο δυο και δεν θέλουμε να αφήσουμε κάτι στην τύχη».

Πρόεδρος: Πώς αξιολογείτε, με φυσιολογικές εξετάσεις να κάνει μέσα στο νοσοκομείο επεισόδιο;

Μάρτυρας: Αναπάντεχο και ανεξήγητο. Μας παραξένεψε παρά πολύ. Τίποτα δεν προμήνυε την εξέλιξη…

Η μάρτυρας, αφού χαρακτήρισε την Ρούλα Πισπιρίγκου «τυπική μαμά» χωρίς «τίποτα το περίεργο», ανέφερε πως είχαν εκτιμήσει ότι το παιδί πρέπει να δει παιδοψυχολόγο καθώς είχε βιώσει την απώλεια των αδελφών του.

Η γιατρός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε πως η 9χρονη δεν εξετάστηκε από καρδιολόγο καθώς αυτή η εξέταση είχε γίνει πρόσφατα και η καρδιολόγος, η οποία είναι μια για όλη την περιφέρεια, δεν το έκρινε απαραίτητο.

Αλέξης Κούγιας: Είστε κατηγορηματική ότι δεν συνέβη κάτι που να δικαιολογεί την ανακοπή;

Μάρτυρας: Έχουμε καρδιογραφήματα

Αλέξης Κούγιας: Δεν αναφέρεται στον ιατρικό φάκελο

Μάρτυρας: Το γράφει και το νοσηλευτικό ιστορικό … έχω βγάλει φωτοτυπία ένα κομμάτι (σ.σ. έδειξε καρδιογράφημα ) Είναι σίγουρα δυο …

Αλέξης Κούγιας: Εμείς δεν έχουμε δει καρδιογράφημα …

Ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης εστίασε στη μαρτυρία του νευρολόγου που εξέτασε το παιδί σύμφωνα με την όποια του περιέγραψε το επεισόδιο των σπασμών μιλώντας , μάλιστα, για εφιάλτη.

Αλέξης Κούγιας: Έχετε δει το παιδί ποτέ;

Μάρτυρας: Τέσσερις μέρες και το είδα μια φορά, την επόμενη από την ημέρα που ήρθε... Καθισμένο στο κρεβάτι του.

Κούγιας: Είπατε ότι τίποτα δεν δικαιολογεί το επεισόδιο που ξεκίνησε από καρδιακή ανακοπή και κατέληξε σε εγκεφαλοπάθεια. Καρδιολόγος το είδε;

Μάρτυρας: Όχι δεν το είδε. Παιδοκαρδιολογος υπάρχει μια στην Πάτρα. Κλείσαμε το ραντεβού και μας είπε ότι είχε δει το παιδί.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τίποτα δεν προμήνυε αυτή την εξέλιξη» κατέθεσε η γιατρός του Καραμανδάνειου"

ΕΛΑΣ: Τα μέτρα οδικής ασφάλειας για απόκριες και Καθαρά Δευτέρα – Απαγόρευση κυκλοφορίας μεγάλων φορτηγών

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε τα μέτρα οδικής ασφάλειας που θα ισχύσουν στο οδικό δίκτυο της χώρας από τις 24 έως 27 Φεβρουαρίου, στους εορτασμούς για τις απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα. Επίσης ανακοίνωσε και την απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων σε συγκεκριμένα μεγάλα οδικά δίκτυα και σε συγκεκριμένες ώρες και ημέρες.

Η ανακοίνωση ανέφερε:

Η ΕΛΑΣ, ενόψει του εορτασμού των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, λαμβάνει – το διάστημα από 24 έως και 27 Φεβρουαρίου 2023 – αυξημένα μέτρα Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε βάσει του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας και περιλαμβάνει:

  • αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,
  • αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων,
  • αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων,
  • ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης,
  • αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.),
  • κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις,
  • παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της Χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες και
  • ενημέρωση των πολιτών μέσω των Γραφείων Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη συγκρότηση συνεργείων ειδικών τροχονομικών ελέγχων, σε εναλλασσόμενα σημεία του οδικού δικτύου, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως:

  • οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,
  • υπερβολική ταχύτητα,
  • χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση,
  • μη χρήση προστατευτικού κράνους – ζώνης ασφαλείας,
  • αντικανονικές προσπεράσεις και υπερβάσεις διπλής διαχωριστικής γραμμής κ.λπ.,
  • μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ., κατά τη μεταφορά παιδιών με οχήματα,
  • οδήγηση οχημάτων από ανηλίκους και άτομα που δε διαθέτουν άδεια ικανότητας οδήγησης,
  • οδήγηση για επίδειξη ικανότητας,
  • κυκλοφορία οχημάτων, τα οποία δεν έχουν υποβληθεί σε τακτικό ή έκτακτο τεχνικό έλεγχο εντός της καθοριζόμενης προθεσμίας,
  • φθαρμένα ελαστικά και
  • αντικανονική κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.).

Καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης.

Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της Χώρας.

Η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την επικείμενη εορταστική περίοδο, υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:

  • Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
  • Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
  • Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
  • Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
  • Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
  • Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός κ.λπ.).
  • Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
  • Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.
Η απαγόρευση για τα μεγάλα φορτηγά

Η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση και για την απαγόρευση κυκλοφορίας των μεγάλων φορτηγών σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες και ανέφερε:

Στο πλαίσιο της μείωσης των κυκλοφοριακών προβλημάτων, της βελτίωσης της οδικής κυκλοφορίας και της αύξησης του βαθμού οδικής ασφάλειας, κατά την περίοδο των εορτών των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων ως κατωτέρω:

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023, από ώρα 16:00 έως 21:00, και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023, από ώρα 08:00 έως 13:00, για το ρεύμα εξόδου:

  • Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα) από τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) στην κατεύθυνση προς Πάτρα.
  • Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065), από τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τα Διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.
  • Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών, από τη γέφυρα Θέρμης έως τον κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ) στην κατεύθυνση προς Χαλκιδική.
  • Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι – Χαλκίδα), από τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) στην κατεύθυνση προς Χαλκίδα.
  • Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) μέχρι τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97 + 550) στην κατεύθυνση προς Καβάλα.
  • Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός) από τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» (περιοχή Ρίου Χ.Θ. 11+558,47) έως το πέρας της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) στην κατεύθυνση προς Ιωάννινα.
  • Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), από τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) έως τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα.
  • Στον αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη) από τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) έως τον Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) στην κατεύθυνση προς Σπάρτη.
  • Στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Άρτας – Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Αντίρριο.
  • Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολύγυρου (Ε.Ο.16), από τη γέφυρα Θέρμης έως τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (κόμβος Αγίας Αναστασίας) στην κατεύθυνση προς Πολύγυρο.

Τη Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023, από ώρα 15:00 έως 21:00, για το ρεύμα εισόδου:

  • Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.
  • Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) μέχρι τα Διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479) μέχρι τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625), και από τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065) μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.
  • Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης από κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ.) έως την αερογέφυρα Θέρμης στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.
  • Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι – Χαλκίδα), από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.
  • Στην Εθνική Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης από τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97+550) μέχρι το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) αυτής στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.
  • Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός), από το πέρας της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) έως τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» (Περιοχή Ρίου Χ.Θ. 1+558,47) στην κατεύθυνση προς Ρίο.
  • Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), από τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) έως τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.
  • Στον αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη), από Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) έως τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) στην κατεύθυνση προς Λεύκτρο.
  • Στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Άρτας – Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Ιωάννινα.
  • Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολύγυρου (Ε.Ο.16), από τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (κόμβος Αγίας Αναστασίας) έως τη γέφυρα Θέρμης στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.
Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:
  • Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, σύμφωνα με ν. 3651/2008, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα, όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία ΑΤΡ, (άρθρο 3 του Κεφαλαίου ΙΙ της υπ’ αρ. 50786/3319/2014 (Β’ 2418) κοινής υπουργικής απόφασης, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.
  • Τα βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
  • Τα φορτηγά οχήματα (ψυγεία) δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.
  • Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 1069/2009, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.
  • Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Φυσικό Αέριο, κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκατάσταση έκτακτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.
  • Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.
  • Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση και μεταφορά εξοπλισμού για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.
  • Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.
  • Τα μηχανήματα έργου των ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από αίτημα της αρμόδιας υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας.
  • Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.
  • Τα φορτηγά οχήματα και μηχανήματα έργου των εταιρειών παραχώρησης που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους και των υπεργολάβων τους προκειμένου να εκτελούν απρόσκοπτα το έργο που τους έχει ανατεθεί.
  • Τα φορτηγά οχήματα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΑΣ: Τα μέτρα οδικής ασφάλειας για απόκριες και Καθαρά Δευτέρα – Απαγόρευση κυκλοφορίας μεγάλων φορτηγών"

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι – Ζητούν αυξήσεις και αναδρομικά

Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, άμεση καταβολή δώρων και καταβολή αναδρομικών χωρίς προαπαιτούμενα, διεκδίκησαν οι συνταξιούχοι της Μαγνησίας, που κατέβηκαν στους δρόμους, πραγματοποιώντας συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας στον Βόλο.

Οι συνταξιούχοι με τη μαζική τους συμμετοχή, διαδήλωσαν λέγοντας ότι δεν θα υποστείλουν τη σημαία του αγώνα και της διεκδίκησης έως ότου πάρουν αυτά που δικαιούνται, τα πληρωμένα δώρα τους και την αναλογία τους από την κοινωνική εισφορά τους.

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι – Ζητούν αυξήσεις και αναδρομικά

Απαιτούν παράλληλα:

  • να γίνεται άμεση έκδοση των συντάξεων, χωρίς την αναμονή μηνών που εξαθλιώνει έτη περαιτέρω τους δικαιούχους πολίτες,
  • να καταργηθεί κάθε πλειστηριασμού στην εργατική λαϊκή κατοικία
  • να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης

Παράλληλα οι συνταξιουχικές οργανώσεις έθεσαν ζήτημα άμεσης πρόσληψης προσωπικού στην υγεία – δωρεάν υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άμεσης καταβολής των συνδρομών 0,20 € για τις λειτουργικές ανάγκες των συνταξιουχικών οργανώσεων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στους δρόμους οι συνταξιούχοι – Ζητούν αυξήσεις και αναδρομικά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news