facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Φάληρο από αύριο 2 Απριλίου και για έναν μήνα

Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Ι. Φιξ, στο τμήμα της από το ύψος της συμβολής της με την οδό Αιόλου έως τη συμβολή της με την παλαιά Λ. Ποσειδώνος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας θα πραγματοποιηθεί από αύριο, Παρασκευή 2 Απριλίου στις 11:00 π.μ. και για 30 ημέρες, λόγω εργασιών ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ζητά την κατανόηση των οδηγών και απευθύνει έκκληση να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων οργάνων καθώς και τη σχετική σήμανση για τις παρακαμπτήριες οδούς για τη διευκόλυνσή τους.

Επισημαίνει ακόμη, ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, το οποίο αλλάζει το παραλιακό μέτωπο και βρίσκεται στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του. «Εργαζόμαστε προκειμένου να μην χαθεί ούτε μία μέρα και να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίηση και της β' φάσης».

Στη διάρκεια των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, όπως τονίζει το ΑΠΕ ΜΠΕ, θα υπάρχει ενημέρωση από τις φωτεινές πινακίδες matrix και από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας για τις εναλλακτικές διαδρομές που θα χρειαστεί να ακολουθούν οι πολίτες.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Φάληρο από αύριο 2 Απριλίου και για έναν μήνα"

Καταστράφηκαν 15 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson

Τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εμβόλια σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια πολύτιμες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson καταστράφηκαν μετά από λάθος σε εργοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

15 εκατομμύρια εμβόλια της Johnson & Johnson αχρηστεύθηκαν μετά τον ποιοτικό έλεγχο που έγινε στην παραγωγή εργοστασίου στη Βαλτιμόρη, όπως έγραψαν οι Times της Νέας Υόρκης.

Το πρόβλημα αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος, ότι εργαζόμενοι μπέρδεψαν τα συστατικά.

Μένει τώρα να δούμε αν και σε ποιο βαθμό θα επηρεαστούν οι παραδόσεις δόσεων του συγκεκριμένου εμβολίου στο οποίο ποντάρουν πολλά Αμερικανοί και Ευρωπαίοι για επιτάχυνση των εμβολιασμών καθώς το σκεύασμα είναι μιας δόσης.

 aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταστράφηκαν 15 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson"

Δε βάζουν μυαλό: Φίσκα ξανά τα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης – Ποτό take away και φουλ συνωστισμός

Χιλιάδες λέξεις έχουν γραφτεί τις τελευταίες ημέρες για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, που συνωστίζονται στα πεζοδρόμια με ένα ποτό στο χέρι και… περνούν την ώρα τους, αδιαφορώντας για τον κορονοϊό και τις απαγορεύσεις.

Παρά τις εκκλήσεις των ειδικών, παρά τα πρόστιμα, παρά και τα “ντου” των αστυνομικών που προσπαθούν να διαλύσουν τα πλήθη, η εικόνα ήταν η ίδια και σήμερα Πέμπτη!

Δείτε στο βίντεο του newsit.gr τον κόσμο να συνωστίζεται στο δρόμο, με ένα ποτό στο χέρι. Το οποίο… μόνο “take away” δεν είναι. Αφού η έννοια του “take away”, είναι ότι το παίρνεις και φεύγεις…

Σε καφέ – μπαρ στην οδό Αλέξανδρου Σβώλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ακόμα και μετά τις 9 το βράδυ που ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας, ο κόσμος απολάμβανε ανενόχλητος το ποτάκι του. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δε βάζουν μυαλό: Φίσκα ξανά τα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης – Ποτό take away και φουλ συνωστισμός"

Διευκρινίσεις για τα σούπερ μάρκετ: Ισχύει ο περιορισμός των μετακινήσεων στα 2 χιλιόμετρα

Διευκρινίσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου έδωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι για τις αγορές σε σούπερ μάρκετ κάνουμε την αποστολή SMS 2 στο 13033 και συνεχίζει να ισχύει ο περιορισμός των μετακινήσεων των 2 χιλιομέτρων από το σπίτι μας.

Δεν θα επιτρέπεται να πάμε, για παράδειγμα, από την Αγία Παρασκευή σε σούπερ μάρκετ στη Γλυφάδα, αλλά ούτε και στη Βαρβάκειο, επισήμανε ο κ. Σταμπουλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Όπως εξήγησε στην ΕΡΤ, από τη Δευτέρα, αφού λάβουμε μήνυμα από το εμπορικό κατάστημα που θέλουμε να επισκεφθούμε για αγορές, θα πρέπει στη συνέχεια να στείλουμε ένα μήνυμα στο 13032.

Παράλληλα, εξήγησε ότι για το λιανεμπόριο δεν ισχύει ο περιορισμός των 2 χιλιομέτρων από το σπίτι μας και ότι επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ενώ θα υπάρχει «κόφτης» στο δεύτερο μήνυμα μέσα στην ίδια μέρα.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις για τα σούπερ μάρκετ: Ισχύει ο περιορισμός των μετακινήσεων στα 2 χιλιόμετρα"

Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος: Παραιτήθηκε από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης

Πράξη έκανε την πρόθεση, που είχε κάνει γνωστή μέσα από το Ράδιο 98.4, να παραιτηθεί από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ο Παναγιώτης Γ. Βλαχογιαννόπουλος, Καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Ο ίδιος πραγματοποίησε την πρόθεση που είχε ανακοινώσει στη ραδιοφωνική εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη, στις 30 Μαρτίου και υπέβαλλε την παραίτησή του, μέσα από μία επιστολή με αρκετές αιχμές, ζητώντας την αντικατάστασή του.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος στην επιστολή του, με βασικό αποδέκτη τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια: «Η Επιτροπή δεν έχει το θάρρος να αναδείξει πιθανά προβλήματα των εμβολίων (ειδικά δε του εμβολίου της Astra-Zeneca) και είχε γνωματεύσει πάντοτε αρνητικά για την συσχέτιση ποικίλλων φαινομένων θρομβώσεων με το εν λόγω εμβόλιο».

«Η Ε.ΦΑ.Ρ δεν έχει ένα μόνιμο, θεσμικό τρόπο συνεργασίας με την Επιτροπή Εμβολιασμών. Η συνεργασία των δύο επιτροπών είναι περιστασιακή και απρογραμμάτιστη και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά περί του πώς αποφασίζει η Επιτροπή Εμβολισμών επί θεμάτων που αναφύονται όπως αυτά των πιθανών επιπλοκών των εμβολίων.», συμπληρώνει, μεταξύ άλλων.

«Κανένας Έλληνας πολίτης δεν είναι μόνος του. Στα περισσότερα περιστατικά εγκεφαλικών θρομβώσεων προϋπάρχει πονοκέφαλος που αν δεχτούμε ότι μπορεί να σχετίζεται με το εμβόλιο είναι ένα σημάδι που μας πυροδοτεί να λάβουμε κάποια προληπτικά μέτρα και να αυξήσουμε την επιτήρηση.», καταλήγει η επιστολή του κ. Βλαχογιαννόπουλου.

Ολόκληρη η επιστολή του:

«ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΑΡΜΑΚΟΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Ο.Φ.

Θέμα: Αντικατάστασή μου από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (Ε.ΦΑ.Ρ) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.)

Αξιότιμε κ Υπουργέ

Παρακαλώ όπως αντικατασταθώ από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (Ε.ΦΑ.Ρ) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) για τους ακόλουθους λόγους:

Η Επιτροπή αυτή δεν έχει το θάρρος να αναδείξει πιθανά προβλήματα των εμβολίων (ειδικά δε του εμβολίου της Astra-Zeneca) και είχε γνωματεύσει πάντοτε αρνητικά για την συσχέτιση ποικίλλων φαινομένων θρομβώσεων με το εν λόγω εμβόλιο. Η συνήθης τακτική της ήταν σε κάθε τέτοιο φαινόμενο που της αναφερόταν μέσω κίτρινης κάρτας, να αναζητά όλους τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση και να αποδίδει σε αυτούς (αν υπήρχαν) την θρόμβωση, αγνοώντας έναν σημαντικό παράγοντα, ήτοι την χρονική συνάφεια του γεγονότος με τη λήψη του εμβολίου. Αν δεν υπήρχαν εμφανείς παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση η Επιτροπή συνήθιζε να αναβάλλει μια τελεσίδικη απόφαση με το αιτιολογικό ότι η περίπτωση μελετάται.

Στην περίπτωση της θανούσης ασθενούς του Γ.Κ.Ν. Αθηνών η απροθυμία της επιτροπής να γνωματεύσει ήταν εξοργιστική: Θυμίζω ότι η ασθενής την 7η ημέρα μετά από τον εμβολιασμό με εμβόλιο Astra-Zeneca ανέπτυξε έντονο πονοκέφαλο και την 9η ημέρα εγκεφαλικό επεισόδιο θρομβωτικής αιτιολογίας, ακολούθως δε θρομβοπενία που ανάγκασε τους γιατρούς να διακόψουν παροδικά την ηπαρίνη και τότε η ασθενής ανέπτυξε θρόμβωση σε κεντρική αρτηρία του ενός κάτω άκρου και υπεβλήθη σε ακρωτηριασμό του εν λόγω άκρου. Η μετέπειτα νοσηλεία υπήρξε εργώδης και επιπεπλεγμένη και τελικώς η ασθενής κατέληξε. Με δική μου προτροπή η επιτροπή αποφάσισε τελικώς να πιθανολογήσει συσχέτιση του εμβολίου με τις θρομβώσεις με την λέξη «possible», ζήτησα δε να καταγραφεί η απόφαση και να ενημερωθεί το Υπουργείο και η Επιτροπή Εμβολιασμών. Αντί αυτού την επομένη Εσείς ανακοινώνετε ότι κανένα περιστατικό θρομβώσεων σχετικών με τον εμβολιασμό δεν έχει παρατηρηθεί στη χώρα μας, ένα ήταν υπό συζήτηση αλλά δεν απεδείχθη συσχέτισή του με το εμβόλιο.

Η Ε.ΦΑ.Ρ δεν έχει ένα μόνιμο, θεσμικό τρόπο συνεργασίας με την Επιτροπή Εμβολιασμών. Η συνεργασία των δύο επιτροπών είναι περιστασιακή και απρογραμμάτιστη και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά περί του πώς αποφασίζει η Επιτροπή Εμβολισμών επί θεμάτων που αναφύονται όπως αυτά των πιθανών επιπλοκών των εμβολίων.

Αποτελεί καταισχύνη για το ιατρικό προσωπικό της Ε.ΦΑ.Ρ. η ομόθυμη συμφωνία των μελών της Ε.ΦΑ.Ρ για την κοινοποίηση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας της επικαιροποιημένης γνωμάτευσης του ΕΜΑ, ότι το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει σπάνια θρομβώσεις, ενώ μέχρι τότε κανένα μέλος της Επιτροπής δεν πιθανολόγησε συσχέτιση των εμβολίων ούτε με ένα περιστατικό θρόμβωσης. Πιστεύω ότι αυτό λέγεται εθελοδουλία και όχι ελεύθερη επιστημονική σκέψη.

Πρέπει να σας αναφέρω ότι είμαι ένθερμος θιασώτης των εμβολίων, παρακολουθώ πάνω από 10 χιλιάδες ασθενείς με συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα και σε όλους πρότεινα εμβολιασμό με το διαθέσιμο κάθε φορά εμβόλιο, χωρίς να ξεχωρίσω κανένα από τα διαθέσιμα εμβόλια στην πατρίδα μας. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να βγαίνουμε στην κοινωνία με θετικά και όχι αντιφατικά μηνύματα και να είμαστε διαφανείς και ειλικρινείς. Η επιχειρηματολογία μου είναι: Ναι λοιπόν έχουν περιγραφεί σπάνια περιστατικά θρομβώσεων με το εμβόλιο της A-Z (αλλά και με το εμβόλιο της Pfizer απ’ ότι μαθαίνω) αλλά αυτά είναι όντως σπάνια, και εργαζόμαστε έντονα για την μελέτη των μηχανισμών των θρομβώσεων και την πρόληψή τους. Κανένας Έλληνας πολίτης δεν είναι μόνος του. Στα περισσότερα περιστατικά εγκεφαλικών θρομβώσεων προϋπάρχει πονοκέφαλος που αν δεχτούμε ότι μπορεί να σχετίζεται με το εμβόλιο είναι ένα σημάδι που μας πυροδοτεί να λάβουμε κάποια προληπτικά μέτρα και να αυξήσουμε την επιτήρηση.

Με βάση όσα σας εξέθεσα κ Υπουργέ γίνεται εμφανές ότι τα αξιακά μου πρότυπα δεν μου επιτρέπουν να συμμετάσχω στην Ε.ΦΑ.Ρ. και παρακαλώ για την αντικατάστασή μου.

Με τιμή

Παναγιώτης Γ. Βλαχογιαννόπουλος

Καθηγητής Παθολογίας-Ανοσολογίας

Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ»

 neakriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος: Παραιτήθηκε από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης"

«Σε συγγενή μου θα έλεγα να μην εμβολιαστεί με AstraZeneca» – Τι λέει ιατροδικαστής

Νέα δεδομένα προκύπτουν στην υπόθεση της 63χρονης που άφησε την τελευταία της πνοή έξω από το Κέντρο Υγείας στο Ίλιον μισή ώρα μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Ο ΕΟΦ με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο θάνατος δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον εμβολιασμό, καθώς υπήρχε βαρύ υποκείμενο νόσημα, με τα αποτελέσματα της νεκροψίας – νεκροτομής να κάνουν λόγο για πνευμονικό οίδημα. Ωστόσο ο ιατροδικαστής της οικογένειας του θύματος, Παντελής Αλεξάνδρου εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός.

«Όταν κατά τη διάρκεια της ιατροδικαστικής εξέτασης υπάρχουν τρεις ιατροδικαστές και ένας παθολογο-ανατόμος που δεν μπορούν να αποφανθούν για την αιτία θανάτου, αναγκαστικά ο κώδικας δεοντολογίας λέει ότι διενεργούμε ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «Live News».

«Είναι προσωρινή τοποθέτηση αυτή του ΕΟΦ. Παλαιό έμφραγμα σημαίνει ότι στο μυοκάρδιο εντοπίσαμε ουλές» πρόσθεσε, αναφερόμενος στο πόρισμα του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων και τόνισε ότι το πνευμονικό οίδημα δεν είναι αιτία θανάτου αλλά κλινικό εύρημα.

Την ίδια ώρα, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το εμβόλιο της AstraZeneca, λέγοντας ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να τεκμηριωθούν, ενώ διευκρίνισε την ίδια ώρα ότι γενικά είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός έναντι της πανδημίας.

«Εγώ αν έπρεπε να κάνει συγγενής μου το εμβόλιο της AstraZeneca, θα του έλεγα να μην πάει. Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος. Αυτό όμως δεν αναιρεί ότι μια κοινότητα επιστημονική μπορεί να ανακαλέσει ή να σκεφτεί ξανά κάποια πράγματα» ανέφερε.

Ο ΕΟΦ πάντως δεν συνδέει τον θάνατο της άτυχης γυναίκας με το εμβόλιο, σημειώνοντας ωστόσο ότι αναμένεται η πλήρης ιατροδικαστική έκθεση.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "«Σε συγγενή μου θα έλεγα να μην εμβολιαστεί με AstraZeneca» – Τι λέει ιατροδικαστής"

Τρεις προσαγωγές για τους νεκρούς εργάτες στην Ερέτρια που χτυπήθηκαν από ρεύμα

Τρία άτομα προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ερέτριας, μετά τον τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία τριών εργαζομένων της ΔΕΗ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, που επικαλείται αστυνομικές πηγές.

Οι τρεις προσαχθέντες, στελέχη της εταιρείας που είχε αναλάβει το έργο υπογειοποίησης των καλωδίων, είναι ο εργοδηγός, ο υπεύθυνος μηχανικός και η επιβλέπουσα του έργου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο ένας από τους άτυχους εναερίτες, εκείνος που ήταν πάνω στον γερανό, σε ύψος περίπου είκοσι μέτρων, ήταν 45 χρόνων και έχει τρία παιδιά.

Ο δεύτερος νεκρός ήταν ηλικίας 43 ετών και ο τρίτος 58 -επίσης με τρία παιδιά- ενώ 32 χρόνων είναι ο τεχνικός που τραυματίστηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αλιβερίου.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρεις προσαγωγές για τους νεκρούς εργάτες στην Ερέτρια που χτυπήθηκαν από ρεύμα"

Εστίαση: Μετρητά το 7% του τζίρου του 2019 για την επανεκκίνηση

Νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, θέτει σε εφαρμογή το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης, αναφέρει ανακοίνωση. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Αναλυτικά:

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:

[(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*7%.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

Α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.

Β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

Γ) Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.

Δ) Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

Ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν ν ενταθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Επισημαίνεται ότι:

Α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021.

Β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (Α) είτε/και το (Β) τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.

Λόγω ένταξης στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, ως δράση πανδημίας, θα εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μητσοτάκης: Ο κλάδος έχει λάβει ενίσχυση 1 δισ. ευρώ

«Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να προχωρήσουμε σε μία ακόμα σημαντική δράση για τον κλάδο της εστίασης, ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με φορείς του κλάδου.

«O στόχος μας είναι σαφής, γιατί πρέπει να προγραμματίζουμε για το μέλλον: όταν οι επιχειρήσεις με το καλό ανοίξουν, όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες και πάντα με την άδεια των επιστημόνων μας, να το κάνουμε, να το κάνετε, όσο το δυνατόν πιο άνετα στα πρώτα σας βήματα, εφοδιαζόμενοι με πρώτες ύλες για τους τρεις πρώτους μήνες της επαναλειτουργίας σας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

«Για να έχουμε μια αίσθηση των ποσών που έχουν δαπανηθεί για τον κλάδο της εστίασης, να επισημάνω ότι περίπου 65.000 μοναδικές επιχειρήσεις από τις περίπου 77.000 επιχειρήσεις του κλάδου, έχουν συμμετάσχει σε έναν ή περισσότερους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ο κλάδος της εστίασης έχει λάβει ποσά τα οποία πλησιάζουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Και από τους 410.000 εργαζόμενους του κλάδου οι 260.000, περίπου, τέθηκαν κάποια στιγμή σε αναστολή, το κράτος διέθεσε 720 εκατομμύρια για αποζημιώσεις που αναπλήρωναν τις αποδοχές τους.

Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη της έμπρακτης στήριξης που παρείχε το κράτος -ειδικά στον κλάδο της εστίασης- προκειμένου να βγει όσο το δυνατόν πιο αλώβητος από αυτήν την μεγάλη περιπέτεια του Covid. Πιστεύω ότι άντεξε η εστίαση και είμαι βέβαιος ότι με την παράταση των μέτρων και την αξιοποίηση αυτού του νέου εργαλείου θα βρεθεί ετοιμοπόλεμη και την επόμενη ημέρα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Μας ενώνει η ίδια αγωνία και την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους του κλάδου και όλους όσους δραστηριοποιούνται στην εστίαση, την επόμενη ημέρα, ει δυνατόν, να μην κλείσει ούτε μία επιχείρηση, τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Έχουμε φροντίσει να θωρακίσουμε το σύνολο της ελληνικής οικονομίας όσο μπορούμε και φυσικά την εστίαση. Η εστίαση όμως έχει μία ιδιαιτερότητα. Με το πρόγραμμα που αναγγέλλουμε σήμερα δεν πάμε να καλύψουμε ζημίες. Ζημίες έχουν όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας και όλες οι επιχειρήσεις. Εδώ ερχόμαστε να καλύψουμε το κεφάλαιο κίνησης για την αγορά την υλικών», πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση συνολικά, συνεκτικά βρίσκει πάντα τα δημοσιονομικά και ταμειακά περιθώρια, ώστε να είναι κοντά στην κοινωνία και στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται. Από 7,5 δισ. ευρώ μέτρα που συζητήσουμε πριν από κάποιους μήνες, τώρα θα προσεγγίσουμε και θα υπερβούμε τα 14 δισ. ευρώ», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η δράση αυτή θα είναι ανοιχτή έως 31 Ιουλίου ώστε να πιάσουμε και τις εποχικές επιχειρήσεις, στα νησιά προφανώς. Και εντάσσουμε για πρώτη φορά και τα καταστήματα franchise, με κάποιες προϋποθέσεις ώστε κανονιστικά να είμαστε εντάξει με το ΕΣΠΑ. Είναι σημαντικός αριθμός, οι άνθρωποι αυτοί αγοράζουν από μόνοι τους τις πρώτες ύλες» σημείωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Καββαθάς: Το μέτρο καλύπτει ένα μεγάλο πρόβλημα

«Έρχεται αυτό το μέτρο που σήμερα ανακοινώσατε να καλύψει αυτό το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας για την επανεκκίνηση του κλάδου. Βεβαίως θα παίξει καθοριστικό ρόλο ο χρόνος με το οποίο θα έρθει αυτή η ρευστότητα στα χέρια των επιχειρήσεων», σημείωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος πρόσθεσε: «Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και σας ζητώ μια χάρη, αυτό το πρόγραμμα να τρέξει πριν ανοίξει ο κλάδος της εστίασης, γιατί θα χάσουμε θέσεις εργασίας».

Κλείνοντας ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «εκτίμησή μας είναι ότι η ανάκαμψη της οικονομίας όταν απομακρυνθεί η βεβαιότητα και ο φόβος του Covid θα είναι πολύ δυναμική. Και ως προς τον κλάδο της εστίασης εκτιμούμε ότι σχετικά γρήγορα θα επανέλθει ο τζίρος, ενδεχομένως και να ξεπεράσει τα επίπεδα της περασμένης χρονιάς. Διότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη του κόσμου προφανώς να βγει έξω, να περάσει καλά, να φάει, να πιει κι ένα ποτό παραπάνω. Αλλά αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο υπό τις συνθήκες ασφάλειας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης, «αυτή η τεράστια ένεση ρευστότητας την οποία παρείχε το κράτος συνολικά στην πραγματική οικονομία οφείλεται και εν πολλοίς και στο γεγονός ότι η χώρα ανέκτησε την αξιοπιστία της και μπόρεσε και κάλυψε τα ταμειακά της διαθέσιμα μέσα από δανεισμό με τα χαμηλότερα επιτόκια που έχει δει ποτέ η χώρα και η Ελληνική Δημοκρατία, συνολικά».

ΕΣΠΑ Δράση Εστίασης Απρίλιος 2021   

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εστίαση: Μετρητά το 7% του τζίρου του 2019 για την επανεκκίνηση"

Καιρός αύριο: Μεταστροφή με ανοιξιάτικο σκηνικό και αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας

Αλλάζει ο καιρός αύριο Παρασκευή (02.04.2021) με το σκηνικό να είναι ανοιξιάτικο και τη θερμοκρασία να σημειώνει σημαντική άνοδο.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός, σχεδόν σε όλη τη χώρα, ωστόσο από τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα βορειοδυτικά ορεινά θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι.

Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, κυρίως στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο στα ανατολικά και νότια.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Παρασκευή (02.04.2021) από την ΕΜΥ για όλη την χώρα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις από το απόγευμα.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Aσθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν από τις μεσημβρινές ώρες οπότε θα εκδηλωθούν στη δυτική Μακεδονία πρόσκαιροι όμβροι και στη Θράκη τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στα ορεινά της Ηπείρου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 2 με 4 και από το απόγευμα νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Μεταστροφή με ανοιξιάτικο σκηνικό και αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας"

Κορωνοϊός: Στα 3.491 τα νέα κρούσματα - Τα 1.649 στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.491, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 267.172 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 98 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.927 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 67, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.160 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 755 (64.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.717 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 561 (ημερήσια μεταβολή +17.12%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 448 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 3491 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

199 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

229 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

219 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

114 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

469 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

195 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

211 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

13 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

467 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

24 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. ΑΆρτας

119 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

12 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

41 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

34 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

45 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιθάκης

39 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

16 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

33 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

7 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

91 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

49 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

15 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

112 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

36 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

58 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

12 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

49 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

20 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

34 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

23 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

9 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

103 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 3.491 τα νέα κρούσματα - Τα 1.649 στην Αττική "

Ζητούνται ΜΕΘ για 61 διασωληνωμένους ασθενείς

Με μόλις 12 κενές θέσεις ΜΕΘ CoViD και δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, "υποδέχεται" η Αττική τις αποφάσεις για μερικό άνοιγμα. Οι 51 νέες κλίνες ΜΕΘ, που εξήγγειλε χθες το απόγευμα ο υπουργός Υγείας, θα γέμιζαν αμέσως, στην περίπτωση που ήταν διαθέσιμες από σήμερα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στο Λεκανοπέδιο νοσηλεύονται 61 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Μεταξύ αυτών, οι 14 είναι στο Κρατικό της Νίκαιας, οι 10 νοσηλεύονται προσωρινά στην Καρδιολογική κλινική του "Αλεξάνδρα", οι 6 στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός", από 5 στα νοσοκομεία "Σισμανόγλειο", "Γ. Γεννηματάς" και "Θριάσιο", 4 στο "Ελπίς", από 3 στα νοσοκομεία "Αγία Όλγα", "Ασκληπιείο" της Βούλας και "Τζάνειο", 2 στο "Ιπποκράτειο" και 1 στο "Λαϊκό".

Τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ δείχνουν πως μόλις τρία νοσοκομεία έχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ: το "Αττικόν" (6), το ΚΑΤ (5) και το "Σωτηρία" (1). Τα δεδομένα μεταβάλλονται διαρκώς και είναι πιθανό - κατά τη διάρκεια της μέρας - να υπάρχουν λίγο περισσότερες ή καμία διαθέσιμη κλίνη!

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος καταγγέλλει πως αρκετοί διασωληνωμένοι περιμένουν από 3 έως 10 μέρες μέχρι να βρεθεί ΜΕΘ, ενώ κάποιοι χάνουν τελικά τη ζωή τους περιμένοντας...

Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και του ΕΚΑΒ, φαίνεται πως η κατάσταση είναι εξίσου πιεστική στο σύνολο της Επικράτειας. Η πληρότητα απλών κλινών CoViD πανελλαδικά ξεπερνά το 55%, ενώ είναι πάνω από 85% στις κλίνες ΜΕΘ CoViD. Πληροφορίες από την ΠΟΕΔΗΝ κάνουν λόγο για αυξανόμενη πίεση στις ΜΕΘ της Κεντρικής Μακεδονίας. Χθες το βράδυ, ήταν πλήρεις 30 στις 31 κλίνες του "Παπανικολάου", 12 στις 13 στο "Γ. Γεννηματάς" της Θεσσαλονίκης, 7 στις 8 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, 4 στις 4 στο νοσοκομείο Βέροιας, 18 στις 31 στο "Παπαγεωργίου", 8 στις 10 στο νοσοκομείο Σερρών, 3 στις 5 στο νοσοκομείο Χαλκιδικής, 7 στις 8 στο "Άγιος Παύλος", 31 στις 31 στο ΑΧΕΠΑ, 24 στις 30 στο "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης, 0 στις 3 στο "Άγιος Δημήτριος" και 6 στις 7 στο νοσοκομείο Κατερίνης.

Εξαιρετικά πιεστική είναι η κατάσταση και στη Δυτική Ελλάδα, με την Πάτρα να μην έχει διαθέσιμη κλίνη: το "Άγιος Ανδρέας" Πάτρας να έχει γεμάτες 10 στις 10 κλίνες ΜΕΘ, το Πανεπιστημιακό Ρίου 26 στις 26, το νοσοκομείο Αγρινίου 2 στις 5 και το νοσοκομείο Πύργου 5 στις 7.

iatronet

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζητούνται ΜΕΘ για 61 διασωληνωμένους ασθενείς"

Τραγωδία στην Ερέτρια: 20.000 Volt σκότωσαν ακαριαία τους τρεις εργαζόμενους

Αδιανόητη τραγωδία  έγινε περίπου στις 2 το μεσημέρι  στο Γυμνό  Ερέτριας, όπου τέσσερα μέλη συνεργείου του Άκτωρα, που συνεργαζόταν με τον ΔΕΔΔΗΕ χτυπήθηκαν από ρεύμα ενώ άλλαζαν κολώνα της ΔΕΗ. Οι τρεις εργαζόμενοι είναι νεκροί, ενώ ο συνάδελφός του είναι  τραυματισμένος. Επί τόπου σπεύδουν  ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και όχημα της Πυροσβεστικής Χαλκίδας. Ο ένας εκ των τριών εργατών βρέθηκε νεκρός πάνω στην κολώνα. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι δύο νεκροί είναι Έλληνες και ο τρίτος συνάδελφός τους αλβανικής καταγωγής που ζούσε σε κοντινό χωριό από αυτό που συνέβη η τραγωδία.  Το δυστύχημα έγινε στην πλατεία του χωριού, όπου γινόταν αντικατάσταση κεντρικής κολώνας με κατοίκους του χωριού να γίνονται αυτόπτες μάρτυρες της φρίκης. Χρειάσθηκε ειδικό καλαθοφόρο όχημα για να μεταφερθεί η σορός από την κολώνα, στην οποία απανθρακώθηκε ο άτυχος εργάτης.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων στο Γυμνό Ευβοίας που τηλεφώνησαν στο ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα

Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο θάνατος για τα τρία μέλη του συνεργείου  ήταν ακαριαίος. Ο ένας εκ των τριών βρέθηκε νεκρός πάνω στην κολώνα και  δυνάμεις της Πυροσβεστικής απομάκρυναν τη σορό του, ενώ οι άλλοι δυο κείτονταν νεκροί στο έδαφος. Αυτόπτες μάρτυρες τηλεφώνησαν στο ΕΚΑΒ και στην Πυροσβεστική αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Καίγεται μια κολώνα και  ένας άνθρωπος είναι κρεσμασμένος πάνω!». Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε μέσα σε λίγα λεπτά, όμως ήταν ήδη αργά. Εκτός από τους τρεις νεκρούς υπάρχει κι ένας ακόμη εργάτης ο οποίος είναι τραυματισμένος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Γιώργο Αδαμίδη εξωτερικά συνεργεία εργάζονταν στην περιοχή του Γυμνού Ευβοίας για συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών του δικτύου. «Η πρώτη εικόνα που ξέρουμε είναι πως έγινε κάποιο ατύχημα, κόπηκε κάποιο σύρμα και με την ταλάντωση του έτσι όπως κόπηκε και πήγε και ακούμπησε στην μέση τάση, αφού ηλεκτρίστηκε αυτό με την σειρά του τρεις εργαζόμενοι στην κολώνα τους χτύπησε το ρεύμα, περισσότερο από 20.000volt επιφέροντας τους ακαιραίο θάνατο, δεν έχουμε ακόμα την εικόνα γιατί τώρα πηγαίνουν στο σημείο για αυτοψία».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τραγωδία στην Ερέτρια: 20.000 Volt σκότωσαν ακαριαία τους τρεις εργαζόμενους"

Κορωνοϊός: Στα… ύψη οι νοσηλείες στην Κρήτη – 33 άτομα στις ΜΕΘ

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Κρήτης έχοντας προσβληθεί με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, σήμερα 155 είναι οι ασθενείς με covid-19 στην Κρήτη με τους 33 να έχουν εισαχθεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τους 30 να είναι διασωληνωμένοι.

Τα «σκήπτρα» των νοσηλειών του νησιού διατηρεί και σήμερα το ΠΑΓΝΗ καθώς έχει 51 ασθενείς με κορωνοϊό με τους 14 να βρίσκονται στις ΜΕΘ.

Αναλυτικά ο «χάρτης» των νοσηλειών στην Κρήτη:

ΠΑΓΝΗ: 51 συνολικά ασθενείς με κορωνοϊό – 37 στις κλινικές covid-19 και 14 στις ΜΕΘ (οι 12 διασωληνωμένοι).

Βενιζέλειο: 36 συνολικά οι ασθενείς με κορωνοϊό – 28 στις κλινικές covid-19 και 8 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Νοσοκομείο Χανίων: 44 ασθενείς με κορωνοϊό – 35 στις κλινικές covid-19 και 9 στις ΜΕΘ (8 οι διασωληνωμένοι).

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 15 ασθενείς με κορωνοϊό στις κλινικές covid-19.

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 6 ασθενείς με κορωνοϊό – 4 στις κλινικές covid-19 και 2 στις ΜΕΘ διασωληνωμένοι.

Νοσοκομείο Σητείας: 2 ασθενείς με κορωνοϊό στις κλινικές covid-19.

Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 1 ασθενής με κορωνοϊό στην κλινική covid-19.

Το νοσοκομείο της Νεάπολης είναι το μοναδικό «άδειο» από ασθενείς κορωνοϊού στην Κρήτη.

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στα… ύψη οι νοσηλείες στην Κρήτη – 33 άτομα στις ΜΕΘ"

ΕΟΦ: Ο θάνατος της 63χρονης δεν φαίνεται να συσχετίζεται με το εμβόλιο της Astrazeneca

Ο ΕΟΦ εξέδωσε για την 63χρονη που έχασε τη ζωή της στο Ίλιον, λίγο μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της Astrazeneca. Σύμφωνα με τον Οργανισμό «μέχρι στιγμής δεδομένα ο θάνατος δεν φαίνεται να συσχετίζεται με τον εμβολιασμό, καθώς επισυνέβη επί εδάφους διαπιστωθέντος βαρέως υποκείμενου νοσήματος».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

«Αρχική και προσώρας εκτίμηση της ΟΕ/ΕΦΑΡ για την ΚΚ 20212061

Με βάση τα υπάρχοντα μέχρι στιγμής δεδομένα ο θάνατος δεν φαίνεται να συσχετίζεται με τον εμβολιασμό, καθώς επισυνέβη επί εδάφους διαπιστωθέντος βαρέος υποκείμενου νοσήματος. Αναμένεται, πλην του πορίσματος και η πλήρης ιατροδικαστική έκθεση με παθολογοανατομικά ευρήματα».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΟΦ: Ο θάνατος της 63χρονης δεν φαίνεται να συσχετίζεται με το εμβόλιο της Astrazeneca"

Συναγερμός από τον ΕΟΦ για 6 φάρμακα! Τα αποσύρει άμεσα

Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης των φαρμάκων ΚΥΤΟCELL, INFLAVIN, OLIGOPON, ΑΝΟSONEEM, ΜΕNDEZYM,  αποφάσισε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

Τα προϊόντα  διατίθενται από την εταιρεία META-PHARM ως φάρμακα χωρίς άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα  ευρήματα του ελέγχου που διενήργησε ο ΕΟΦ, «τα προαναφερόμενα αποτελούν ενδεικτικά και, όχι αποκλειστικά, παραδείγματα προϊόντων, που κυκλοφορούν, από τη συγκεκριμένη εταιρεία, ως φάρμακα χωρίς άδεια κυκλοφορίας».

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται στο πλαίσιο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Η εταιρεία META-PHARM οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες των προϊόντων και να τα αποσύρει από την αγορά άμεσα. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός από τον ΕΟΦ για 6 φάρμακα! Τα αποσύρει άμεσα"

Τηλεργασία: Παρατείνεται έως τις 30 Απριλίου

Την παράταση της υποχρέωσης εφαρμογής των έκτακτων και προσωρινών μέτρων ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας σε όλη την Επικράτεια, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας.

Ειδικότερα, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, παρατείνονται έως και την 30ή Απριλίου 2021 οι εξής κανόνες ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας:

1.α) Επιχειρήσεις-εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της χώρας, υποχρεούνται έως τις 30/04/2021 να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους - σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα - σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

β) Για την ορθή τήρηση, οφείλουν να προαναγγέλλουν, πριν από την έναρξη της εργασίας, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την εξ αποστάσεως εργασία του 50% των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, συμπληρώνοντας το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας - Έντυπο Ειδικού Σκοπού» της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76).

γ) Σε περίπτωση παράβασης της ανωτέρω υποχρέωσης, επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση-εργοδότη, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

2. Το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της χώρας, προσαρμόζεται υποχρεωτικά για τον Απρίλιο, κατά την έναρξη και τη λήξη του, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους.

Για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του παρόντος αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τις αλλαγές ή τροποποιήσεις ωραρίου

που αφορούν στην ανωτέρω και εντός διώρου σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις του π.δ. 88/1999 (Α΄ 94), καθώς και η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία των λοιπών αλλαγών ή τροποποιήσεων του χρόνου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, καθώς και της υπερεργασίας και της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης, πριν από την πραγματοποίησή τους, στο Πληροφοριακό Σύστημα

«ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η ως άνω προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Παράλληλα, με ξεχωριστή ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, παρατείνεται, μέχρι και την 30ή Απριλίου 2021, η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία, που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο με την περίπτωση α) της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.03.2020 ΠΝΠ «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» (Α' 55), ως κυρώθηκε και ισχύει, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Τηλεργασία: Παρατείνεται έως τις 30 Απριλίου"

Μειώνεται το όριο ταχύτητας στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης

Τη μείωση του ορίου ταχύτητας από τα 80 στα 70 χιλιόμετρα την ώρα στο τμήμα της Λεωφόρου Βουλιαγμένης από τη Αλίμου μέχρι και το τέλος της που συναντά την Ποσειδώνος, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση , εξισώνοντας την ταχύτητα σε όλο το μήκος της λεωφόρου.

Η επαναξιολόγηση της ταχύτητας από την -προ 25ετίας- καθιέρωση των 80 χλμ. στο συγκεκριμένο τμήμα, κρίθηκε αναγκαία από τη σχετική μελέτη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών, τα οφέλη της οποία παρουσίασε αναλυτικά στην εισήγησή του ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, Θ. Κατσιγιάννης.
 
Τι αναμένεται από τη μείωση του ορίου ταχύτητας

-Μείωση των ατυχημάτων με τραυματισμό κατά 10% και των θανατηφόρων κατά 20%.

-Μείωση πιθανότητας πρόκλησης ατυχήματος από 32% στην ταχύτητα των 80 km/h, σε 4,5% που αντιστοιχεί στα 70 km/h.

-Περιβαλλοντικά οφέλη όπως, μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου, μονοξείδιου του άνθρακα, σχηματισμού όζοντος υδρογονανθράκων και σωματιδίων και μείωση θορύβου.

– Αύξηση της διοχετευτικής ικανότητα του συγκεκριμένου οδικού τμήματος.

Παράλληλα, επισήμανε ο κ. Κατσιγιάννης, το πράσινο κύμα (ταχύτητα συντονισμού σηματοδοτών) έχει καθορισθεί για ταχύτητα 70 km/h, ενώ η απώλεια χρόνου των μετακινούμενων λόγω της μείωσης είναι μικρότερη του ενός λεπτού.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης στην τοποθέτηση του επισήμανε ότι «η Περιφέρεια Αττικής -εναρμονιζόμενη με τις σύγχρονες επιστημονικές απαιτήσεις και διεθνείς πρακτικές- θα συνεχίσει συστηματικά να ελέγχει και να μελετά τα όρια ταχύτητας στους κυκλοφοριακούς άξονες, ειδικά αυτά που έχουν καθορισθεί αρκετά χρόνια πριν, προκειμένου να εκσυγχρονίσει και να βελτιώσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες, στην κατεύθυνση καλύτερων συνθηκών οδικής ασφάλειας στην Αττική».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μειώνεται το όριο ταχύτητας στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης"

Σταϊκούρας: Επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε η αξία τραπεζικών μετοχών κατά 80% και τολμά να μιλά για δημόσιο συμφέρον

Τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως την περίοδο 2015-2019 η αξία των τραπεζικών μετοχών που κατείχε το Δημόσιο εξαϋλώθηκε, οι φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν από μια «αχρείαστη» ανακεφαλαιοποίηση και τα capital controls «γονάτισαν» την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Σταικούρας, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και απαντώντας στην κριτική που εξαπολύει το τελευταίο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση για την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς και για ενδεχόμενη ζημιά του δημοσίου συμφέροντος υπογράμμισε «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με ανερμάτιστους χειρισμούς οδήγησε σε μείωση των τραπεζικών κατά 50 δισ. ευρώ. Η χρηματοπιστωτική ποιότητα μειώθηκε με αύξηση κόκκινων δανείων. Η αξία μετοχών του Δημοσίου κατέρρευσε κατά 80 %. Επεστράφησαν τα 11 δισ. ευρώ από το Δημόσιο στο ΤΧΣ. Η χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος γινόταν αποκλειστικά από τον έκτακτο μηχανισμό. Και τολμάτε στον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάτε για προστασία δημοσίου συμφέροντος;».

Πρόσθεσε ότι το 2014 οι εκθέσεις της ΕΚΤ κατέγραφαν πως η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών ήταν ενισχυμένη για να συμπληρώσει «αυτό αντιστράφηκε πλήρως το 2015. Στην αντίστοιχη άσκηση διαπιστώθηκε κεφαλαιακό έλλειμμα για όλες τις συστημικές τράπεζες. Και μιλάτε εσείς στο ΣΥΡΙΖΑ για προάσπιση συμφέροντος».

Ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς ανέφερε πως «η αξία μετοχών από 3,71 δισ. ευρώ το 2014 συρρικνώθηκε στα 641 εκατ ευρώ στο τέλος του 2015 και σε 354 εκατ ευρώ τον Ιούνιο του 2019».

Αναφορικά με την διαχείριση των κόκκινων δανείων, ο υπουργός υπενθύμισε ότι παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περι αντιμετώπισης του εκρηκτικού προβλήματος εως το τέλος του 2015 μέσω της 3ης ανακεφαλαιοποίσης, τελικά το καλοκαίρι του 2019 το ζήτημα παρέμεινε άλυτο.

Ο ίδιος ενημέρωσε τους βουλευτές για το πλέγμα μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των ληξιπρόθεσμων δανείων και για την επέκταση του προγράμματος Ηρακλής. Τόνισε δε ότι σύμφωνα με τον «προγραμματισμό – δεν λαμβάνουμε υπόψη επιπτώσεις πανδημίας – εως το τέλος 2022 οι τράπεζες μπορούν να πετύχουν μονοψήφιο αριθμό κόκκινων δανείων. Κάποιες και νωρίτερα. Και οι 4 τράπεζες ανακοίνωσαν πιο επιθετικές στρατηγικές μείωσης κόκκινων δανείων. Επί της ουσίας σε 2,5 έτη της διακυβέρνησης μας θα έχει επιτευχτεί μια από μεγαλύτερες συστημικές μειώσεις κόκκινων δανείων που έχει καταγραφεί στην διεθνή βιβλιογραφία».

Ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς είπε «Μέσα σε αυτό το περιβάλλον με θετικές προοπτικές και προκλήσεις η Πειραιώς επιδιώκει ταχεία αποκλιμάκωση κόκκινων δανείων και επιχειρηματικό μετασχηματισμό. Σχεδιάζει κεφαλαιακή ενίσχυση από μεγάλη αύξηση κεφαλαίου. Γιατί είναι αναγκαία; Με στοιχεία Δεκεμβρίου 2020 η τράπεζα είχε 45% δείκτη κόκκινων δανείων. Γίνεται κατανοητό ότι όταν η μεγαλύτερη τράπεζα έχει κόκκινο το μισό χαρτοφυλάκιο υπάρχει πρόβλημα. Ταυτόχρονα να μην ξεχνάμε ότι με το ισχύον πλαίσιο το εποπτικό κόστος είναι υψηλό και αυξανόμενο ενώ η μείωση κόκκινων δανείων είναι πρακτικά απαραίτητη για να μετέχουμε ως χώρα στα βήματα τραπεζικής ενοποίησης της ΕΕ. Το πρόγραμμα Ηρακλής ξεμπλόκαρε τις τιτλοποιήσεις δανείων, εντούτοις οι τράπεζες επωμίζονται σημαντικό κόστος . Το συνολικό κόστος Πειραιώς από πωλήσεις δανείων εντός του 2021 θα αφαιρέσει περίπου 6,5 μονάδες από τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Χωρίς κεφαλαιακή ενίσχυση είτε η Τράπεζα δεν θα μπορούσε να εξυγιάνει τον ισολογισμό της είτε θα έριχνε το δείκτη φερεγγυότητας κατω από το όριο. Υπάρχει εναλλακτική; Η απάντηση είναι αρνητική» .

«Στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας, επί ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα στη Γενική της Συνέλευση, στις 15 Νοεμβρίου 2015, αποφασίσθηκε, ρητώς, «η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων», προς το σκοπό «της μεγιστοποίησης της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην άντληση κεφαλαίων». Αυτά, για να μην ξεχνιόμαστε, και για να προσέχετε καλύτερα, κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τις ανακοινώσεις σας» ανέφερε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, σχεδιάζεται να προβλεφθεί προνομιακή κατανομή νέων μετοχών για τους υφιστάμενους μετόχους, με προτιμησιακή διαχείριση».

Η ομιλία του κ. Σταϊκούρα έχει ως εξής:

Σήμερα, με δική μου πρωτοβουλία, συγκαλείται η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, προκειμένου να συζητήσουμε τις εξελίξεις και τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος, με ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς.

Και το κάνω αυτό για 2η φορά μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις 40 ημερών από την προηγούμενη συζήτησή μας, που είχε ως αντικείμενο τα «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Διότι, σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη Κυβέρνηση, εμείς πιστεύουμε στην κοινοβουλευτική και κοινωνική λογοδοσία και στην πλήρη διαφάνεια.

Γι’ αυτό και ζήτησα, στην Επιστολή που απέστειλα τόσο στον Πρόεδρο της Βουλής όσο και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, τη συμμετοχή στη σημερινή συνεδρίαση, της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως και έγινε.

Ώστε να δοθούν, δημόσια, απαντήσεις.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Μία σύντομη, ιστορική αναδρομή στην πορεία του τραπεζικού συστήματος την τελευταία δεκαετία, είναι χρήσιμη για να «φρεσκάρουμε» τη μνήμη μας, διδακτική για να μην επαναλάβουμε σφάλματα του παρελθόντος και ερμηνευτική της σημερινής πραγματικότητας, με ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς.

Γιατί το καλύτερο «πρωταπριλιάτικο ψέμα» είναι οι πρόσφατες αναφορές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί μη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος από τη σημερινή Κυβέρνηση.

Ευκαιρία λοιπόν να δούμε ποια Κυβέρνηση έχει δράσει για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Γιατί για εσάς, για το ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η έννοια φαίνεται να μην έχει ιδιαίτερη σημασία.

Παίζετε μαζί της «πολιτικά παιχνίδια».

Όπως αποδείξατε πρόσφατα, με την κύρωση της Σύμβασης για το Ελληνικό.

Όπου από τη μία υποστηρίζατε, και πάλι, ότι δεν προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον, και από την άλλη υπερψηφίζατε, επί της αρχής, τη Σύμβαση.

Για εμάς όμως, στο οικονομικό επιτελείο, η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος είναι ο μοναδικός μας οδηγός.

Ας μιλήσουμε συνεπώς με στοιχεία.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Την προηγούμενη δεκαετία, τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας βρέθηκαν, εξαιτίας της κρίσης αλλά – σημειώνω – και με δική τους σημαντική ευθύνη, αντιμέτωπα με μεγάλες προκλήσεις.

Αυτές οι προκλήσεις κατέστησαν αναγκαία τη διαμόρφωση πλαισίου στήριξής τους, προκειμένου να διαφυλαχθούν οι καταθέσεις των πολιτών από τον κίνδυνο απώλειας και η πραγματική οικονομία από πλήρη κατάρρευση.

Το πλαίσιο ξεκίνησε να δημιουργείται έγκαιρα, από το 2008, από την τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όταν το «τσουνάμι» της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης χτύπησε την Ευρώπη.

Και συνεχίστηκε μεταγενέστερα, μέσα από τις 2 πρώτες ανακεφαλαιοποιήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, αυτές του 2013 και του 2014.

Το αποτέλεσμα ήταν, όπως επιβεβαιώνει και η Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, «η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών να παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα», ακόμη και στο 1ο τρίμηνο του 2015.

Κάτι που επιβεβαίωσε και η τότε Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, κα. Ντανιέλ Νουί, στις 7 Ιουνίου 2015.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Οι Ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι φερέγγυες και οι Ελληνικές εποπτικές αρχές έχουν κάνει καλή δουλειά τα τελευταία χρόνια για την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Ενδεικτικά, εξαιτίας επιλογών της περιόδου πριν το 2015, τα τραπεζικά ιδρύματα:

§ Επανέκτησαν μέρος των καταθέσεων.

§ Πραγματοποίησαν επιτυχείς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αντλώντας 8,3 δισ. ευρώ από τις αγορές.

§ Εξέδωσαν τίτλους αξίας περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

§ Μηδένισαν την εξάρτησή τους από το μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ.

§ Μειώθηκε δραστικά η ροή των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

§ Ενώ τα συνολικά έσοδα στον Κρατικό Προϋπολογισμό από την αξιοποίηση του πακέτου ρευστότητας του 2008, από μερίσματα και προμήθειες, υπερέβησαν τα 4 δισ. ευρώ την περίοδο 2009-2014.

Επ’ ωφελεία των Ελλήνων φορολογουμένων.

Συνεπώς, 1ο Συμπέρασμα:

Η κατάσταση στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα – σταδιακά – σταθεροποιήθηκε, και μέχρι το 2014, αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη σε αυτό.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή άλλαξε το 2015.

Η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με λανθασμένους και ανερμάτιστους χειρισμούς, έφερε το τραπεζικό σύστημα αντιμέτωπο με μεγάλους κινδύνους.

Κίνδυνοι που διογκώθηκαν μετά την τραπεζική αργία και τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.

Και αυτό γιατί, μεταξύ άλλων, το 1ο εξάμηνο του 2015:

§ Οι συνολικές καταθέσεις και τα repos των πιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά περίπου 50 δισ. ευρώ, η μεγαλύτερη εκροή από την αρχή της κρίσης.

§ Η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών επιδεινώθηκε, καθώς αυξήθηκαν ραγδαία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

§ Η αξία των τραπεζικών μετοχών που κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο «κατέρρευσε», αφού, αυτή μειώθηκε κατά 80%.

§ Επεστράφησαν, με ευθύνη της Κυβέρνησης, τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

§ Και τέλος, η χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος γινόταν σχεδόν αποκλειστικά από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας.

Και τολμάτε, Συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να μιλάτε για προστασία δημοσίου συμφέροντος;

Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνει και η Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Δεκέμβριο του 2015, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, η εκροή καταθέσεων και το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λόγω της χειροτέρευσης του οικονομικού κλίματος, κατέστησαν αναγκαία την εκ νέου ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, παρά την ανακεφαλαιοποίηση του 2014».

Το ίδιο επισημαίνει και η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Ιούλιο του 2015, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, που προήλθαν από την αβεβαιότητα των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών της Ελληνικής Κυβέρνησης το τελευταίο εξάμηνο», δηλαδή το 1ο εξάμηνο του 2015.

Τέλος, Έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον Οκτώβριο του 2015, υποστήριζε ότι οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες οφείλονται στη χειροτέρευση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος για το 2015 και τα επόμενα χρόνια, στα νέα, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα της Κυβέρνησης, στους κεφαλαιακούς περιορισμούς, στη μείωση της αξίας των εξασφαλίσεων, και στην αναμενόμενη αυξημένη ροή νέων επισφαλών δανείων.

Σε δεδομένα δηλαδή που διαμορφώθηκαν στην οικονομία το 2015.

Είναι ενδεικτικό ότι η Συνολική Αξιολόγηση που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το 2014, έδειξε ότι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υλοποιούνταν από τις συστηµικές τράπεζες, ενίσχυσαν σημαντικά την κεφαλαιακή τους θέση.

Αυτό δυστυχώς αντιστράφηκε πλήρως το 2015, καθώς στην αντίστοιχη άσκηση διαπιστώθηκε σημαντικό κεφαλαιακό έλλειμμα για όλες τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Εν προκειμένω, για την Τράπεζα Πειραιώς, οι κεφαλαιακές ανάγκες, αφού ελήφθησαν υπόψη ορισμένες ενέργειες από την τράπεζα, ανήλθαν στα 4,7 δισ. ευρώ.

Και τολμάτε, Συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να μιλάτε για προστασία δημοσίου συμφέροντος;

Συνεπώς, 2ο Συμπέρασμα:

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαμόρφωση της ανάγκης μιας νέας, 3ης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το 2015.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Ποιό ήταν όμως το αποτέλεσμα αυτή της 3ης, αχρείαστης ανακεφαλαιοποίησης;

1ον. Η ανακεφαλαιοποίηση προσέθεσε νέο κόστος στο Δημόσιο και αύξησε το δημόσιο χρέος.

Επιβαρύνθηκαν οι Έλληνες φορολογούμενοι, κάτι που δεν υπήρχε ως ενδεχόμενο λίγους μήνες πριν.

2ον. Η ανακεφαλαιοποίηση απαξίωσε τις προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Να γίνω συγκεκριμένος:

Για την Εθνική Τράπεζα, η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση, το 2013, έγινε με τιμή ανά μετοχή, στα 4,29 ευρώ.

Η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση, το 2014, στα 2,2 ευρώ.

Και η τρίτη, η «αριστερή» ανακεφαλαιοποίηση, το 2015, στα 0,02 ευρώ.

Για την Alpha Bank, η πρώτη, το 2013, έγινε με τιμή ανά μετοχή στα 0,44 ευρώ.

Η δεύτερη, το 2014, στα 0,65 ευρώ.

Και η τρίτη, το 2015, στα 0,04 ευρώ.

Πάμε και στις άλλες τράπεζες;

Eurobank: 1,5 ευρώ η πρώτη, 0,31 ευρώ η δεύτερη, και 0,01 ευρώ η τρίτη.

Τράπεζα Πειραιώς: 1,7 ευρώ η πρώτη, 1,7 ευρώ η δεύτερη, 0,03 ευρώ η τρίτη.

Μάλιστα η 3η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς έγινε με discount 99%!

Συνεπώς, το κόστος για τους παλαιούς επενδυτές, μικρούς και μεγάλους, ήταν τεράστιο.

Και τολμάτε, Συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να μιλάτε για προστασία δημοσίου συμφέροντος και μικροεπενδυτών;

3ον. Η ανακεφαλαιοποίηση σχεδόν εκμηδένισε την αξία του χαρτοφυλακίου του ΤΧΣ, δηλαδή των μετοχών που κατείχαν ουσιαστικά οι Έλληνες φορολογούμενοι μέσω του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, η αξία της συμμετοχής του ΤΧΣ διαμορφώθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015, από 11,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.

Ενδεικτικά, η αξία των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς συρρικνώθηκε από τα 3,71 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, στα 641 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015!

Ενώ και τα ποσοστά συμμετοχής του ΤΧΣ συρρικνώθηκαν.

Στο 26% στην Τράπεζα Πειραιώς, από 67%.

Στο 11% στην Alpha Bank, από 66%.

Στο 2,4% στην Eurobank, από 35%.

Στο 40% στην Εθνική, από 57%.

4ον. Η ανακεφαλαιοποίηση τροποποίησε, επί το δυσμενέστερο, τα σχέδια αναδιάρθρωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το αποτέλεσμα ήταν να προβλέπεται μεγάλη συρρίκνωση του δικτύου των τραπεζών, ακόμη πιο σημαντικές μειώσεις προσωπικού, και απώλεια αξιόλογων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, κυρίως στο εξωτερικό.

Συνεπώς, 3ο Συμπέρασμα:

Το αποτέλεσμα της «αριστερής» ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών ήταν εξαιρετικά δυσμενές για τη χώρα, τους φορολογούμενους, τους μετόχους, μικρούς και μεγάλους, και τους εργαζόμενους.

Και τολμάτε, Συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να μιλάτε για προστασία δημοσίου συμφέροντος;

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Αυτά έγιναν τότε, το 2015.

Μήπως όμως, παρά το τεράστιο κόστος, αντιμετωπίσθηκαν μεταγενέστερα τα προβλήματα που τότε δημιουργήθηκαν;

Μήπως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έστω και μετά την καταστροφή του 2015, επέτυχε τους στόχους που η ίδια έθεσε;

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Τσίπρας, στις 5 Οκτωβρίου 2015, στις προγραμματικές δηλώσεις της τότε Κυβέρνησης, είχε τονίσει ότι «με τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων».

Υποστήριζε ότι, με την 3η ανακεφαλαιοποίηση, αυτό θα επιτυγχάνονταν.

Ο κ. Τσακαλώτος, στις 31 Οκτωβρίου 2015, είχε επισημάνει ότι στο τέλος του έτους [δηλαδή του 2015] θα είχε ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα είχε λυθεί και το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων.

Τα ίδια υποστήριζε, την ίδια ημέρα, και ο κ. Δραγασάκης.

Δυστυχώς για τη χώρα, επί 4 χρόνια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς.

Συγκεκριμένα:

1ον. Τον Ιούνιο του 2019, η αξία των μετοχών στις συστημικές τράπεζες διαμορφώθηκε στα 1,6 δισ. ευρώ, ακόμη χαμηλότερα και από το τέλος του 2015 (ήταν 2,4 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα, η αξία των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, χωρίς μεταβολή του ποσοστού του ΤΧΣ στο μεσοδιάστημα, συρρικνώθηκε περαιτέρω, από τα 642 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015, στα 354 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019.

2ον. Τα «κόκκινα» δάνεια ανήλθαν, τον Μάρτιο του 2016, στα 107 δισ. ευρώ.

Στο υψηλότερο σημείο τους!

Δηλαδή, όταν όλη η Ευρώπη προχωρούσε μπροστά, εκμεταλλευόμενη το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον, εμφανίζοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα στη μείωση των «κόκκινων» δανείων, η χώρα μας αποτελούσε «αρνητική» εξαίρεση.

Με αποτέλεσμα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου, να βρίσκεται, τον Ιούνιο του 2019, στο 43,6%, δηλαδή στο επίπεδο του 2014!

Και αυτή την αποτυχία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την παραδέχθηκε ο κ. Δραγασάκης, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στις 31 Ιανουαρίου 2019, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά:

«Είμαστε η χώρα με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια (…) αν δεν το προσέξουμε, μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να απαιτηθούν νέα κεφάλαια. Δυστυχώς, αυτά τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος.»

Και έλεγε την αλήθεια, για την εικόνα του τραπεζικού συστήματος που μας παρέδωσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!

Συνεπώς, 4ο Συμπέρασμα:

Επί 4 χρόνια, το πρόβλημα της διαχείρισης του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρέμεινε οξύ και άλυτο.

Αυτή την δύσκολη κατάσταση κληρονομήσαμε, το καλοκαίρι του 2019.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Παρά αυτές όμως τις δυσκολίες, επί 1,5 έτος, ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, κινούμαστε με σχεδιασμό, σοβαρότητα, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις.

Συγκεκριμένα:

1ον. Εφαρμόζουμε, με επιτυχία, το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ».

Μία ολοκληρωμένη συστημική λύση, που ψηφίστηκε στο τέλος του 2019, και η οποία έχει οδηγήσει σε σημαντικά, θετικά αποτελέσματα.

Έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτή όλες οι συστημικές τράπεζες, προσελκύοντας διεθνείς επενδυτές, με συνολική ακαθάριστη αξία τιτλοποιήσεων που ανέρχεται περίπου στα 32 δισ. ευρώ.

Αυτό οδήγησε σε σημαντική συρρίκνωση των «κόκκινων» δανείων.

Συγκεκριμένα, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώνεται στα 47 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020.

Δηλαδή, μειωμένα κατά 31% μέσα σε ένα έτος!

Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της ελληνικής οικονομίας, που αναγνωρίζεται, διεθνώς.

Πλέον, δρομολογούμε την επέκταση του Προγράμματος.

Αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας γεγονός, γιατί, όπως φαίνεται από τον προγραμματισμό αλλά χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας, μέχρι το τέλος του 2022, όλες οι συστημικές τράπεζες μπορούν να έχουν επιτύχει μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων, πιθανόν κάποιες και μέσα στο 2021.

Χαρακτηριστικά, και οι 4 συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν – τις προηγούμενες εβδομάδες – πιο επιθετικές στρατηγικές μείωσης των «κόκκινων» δανείων, με ένταξη χαρτοφυλακίων στην επέκταση του «ΗΡΑΚΛΗ».

Επί της ουσίας, μέσα στα 2 ½ έτη της διακυβέρνησής μας, θα έχει επιτευχθεί μία από τις μεγαλύτερες συστημικές μειώσεις του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων που υπάρχει στη διεθνή βιβλιογραφία.

2ον. Νομοθετήσαμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το νέο αυτό πλαίσιο αντικαθιστά ένα σύνθετο πλέγμα διάσπαρτων μέτρων, που δεν κατάφεραν, τα προηγούμενα χρόνια, να δώσουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.

Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης και αναδιάρθρωσης χρεών προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, λαμβάνοντας ειδικές πρόνοιες για τους ευάλωτους πολίτες, οι οποίοι θα στηρίζονται από το Κράτος, ενώ παράλληλα διασφαλίζει ότι δεν θα ενταχθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές στο νέο σχήμα.

3ον. Υλοποιούμε το Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», παρέχοντας ουσιαστική στήριξη στους πολίτες, νοικοκυριά και – πλέον από χθες και – επιχειρήσεις, που δοκιμάζονται από τον οικονομικό αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης.

Παράλληλα, ενισχύουμε την κουλτούρα πληρωμών και επιβραβεύουμε, για πρώτη φορά, τους συνεπείς δανειολήπτες.

4ον. Ενισχύουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων.

Ενδεικτικά, με την υλοποίηση των 6 πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έχουν ήδη διοχετευθεί 7,3 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.

Ενώ, μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, έχουν εκταμιευθεί δάνεια ύψους 7,5 δισ. ευρώ, σε 31.872 επιχειρήσεις.

5ον. Ενισχύουμε και επεκτείνουμε την τραπεζική χρηματοδότηση, με τη σταδιακή διοχέτευση στην οικονομία των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Το ποσό που αναλογεί στη χώρα μας ανέρχεται στα 32 δισ. ευρώ, κυρίως επιχορηγήσεις, που θα κατευθυνθούν σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις οι οποίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας.

Ποσό το οποίο διαμορφώνεται στα 57 δισ. ευρώ, εάν προσθέσουμε ένα σημαντικό κεφάλαιο που θα κινητοποιηθεί από τον ιδιωτικό τομέα, με την αξιοποίηση και του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας.

Συνεπώς, 5ο Συμπέρασμα:

Βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου, και συνολικά της Κυβέρνησης, όπως αποδεικνύεται μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις, είναι τα τραπεζικά ιδρύματα να αποτελέσουν, ξανά, μοχλό ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, με θετικές προοπτικές αλλά και προκλήσεις, η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει την ταχεία αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στον ισολογισμό της και τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό της.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει την κεφαλαιακή της ενίσχυση, μέσα από μία μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Γιατί όμως αυτή είναι αναγκαία;

Η απάντηση είναι, για μια σειρά από λόγους:

1ος. Με στοιχεία Δεκεμβρίου 2020, η Τράπεζα είχε δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων περίπου στο 45%, τον υψηλότερο στην Ελλάδα, και έναν από τους υψηλότερους μεταξύ των συστημικών τραπεζών υπό την εποπτεία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Γίνεται κατανοητό ότι όταν η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα έχει «κόκκινο» το μισό χαρτοφυλάκιο δανείων της, υπάρχει:

§ πρόβλημα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, και

§ πρόβλημα δυνατότητας χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και διάχυσης της ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με βάση το ισχύον πλαίσιο, το εποπτικό κόστος του να διακρατά μια τράπεζα «κόκκινα» δάνεια στον ισολογισμό της είναι υψηλό, και ολοένα αυξανόμενο.

Ενώ η μείωση των «κόκκινων» δανείων σε επίπεδο συστήματος είναι πρακτικά απαραίτητη, για να συμμετέχουμε στα βήματα που γίνονται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προς την τραπεζική ενοποίηση.

2ος. Το Πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ», πράγματι, «ξεμπλόκαρε» τις πωλήσεις δανείων μέσω τιτλοποιήσεων, με ευεργετικές συνέπειες για τις τράπεζες και την οικονομία.

Εντούτοις, οι τράπεζες επωμίζονται σημαντικό κόστος από τις εν λόγω συναλλαγές.

Ενδεικτικά, το συνολικό κόστος που προϋπολογίζει η Τράπεζα Πειραιώς για τις πωλήσεις δανείων εντός του 2021 και την εξυγίανση του ισολογισμού της, θα αφαιρέσει περίπου 6,5 ποσοστιαίες μονάδες από το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας.

3ος. Ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας είναι, με στοιχεία Δεκεμβρίου 2020, στο 15,8%, ενώ, λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη επίδραση από την εφαρμογή των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης 9, ο δείκτης μειώνεται στο 13,8%.

Άρα είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς κεφαλαιακή ενίσχυση, είτε η τράπεζα δεν θα μπορούσε να εξυγιάνει τον ισολογισμό της, είτε θα έριχνε τους δείκτες φερεγγυότητας κάτω των ελαχίστων εποπτικών ορίων, με ότι αυτό συνεπάγεται, ακόμη και αν λάβουμε υπόψη την ευελιξία που έχει δείξει ο Ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός έως το 2022.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Υπήρξε όμως εναλλακτική της κεφαλαιακής ενίσχυσης;

Η απάντηση είναι αρνητική, για συγκεκριμένους λόγους.

1ος. Θα ξεκινήσω από το αυτονόητο.

Η μη εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας θα παγίδευε το πιστωτικό ίδρυμα σε αδυναμία μεγέθυνσης του ισολογισμού της και παραγωγής οργανικών κερδών, εν μέσω ολοένα αυξανόμενων εποπτικών απαιτήσεων και δυσχερούς πρόσβασης στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Αυτό πιθανότατα θα οδηγούσε σε εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης.

Και όπως ελπίζω καταλαβαίνουμε όλοι, το κόστος για καταθέτες και Δημόσιο από τυχόν εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης θα ήταν δυσβάστακτο, ενώ θα προέκυπτε ανεπανόρθωτο πλήγμα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

2ος. Η ανάγκη για άμεση ενίσχυση κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τους όρους για τη μετατροπή των Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολογιών (Contingent Convertible Securities - CoCos) σε κοινές μετοχές, που νομοθέτησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, είχαν ήδη προεξοφλήσει τη μετατροπή του και απομειώσει την αξία του.

Σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να επιμείνω λίγο, για να θυμίσω ορισμένα πράγματα:

Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, της 2 Νοεμβρίου 2015, καθόριζε, μεταξύ άλλων, τους όρους και της προϋποθέσεις της μετατροπής.

Ποιοι ήταν αυτοί:

§ Οι ομολογίες μετατρέπονται αυτόματα σε κοινές μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος, εάν για οποιονδήποτε λόγο το πιστωτικό ίδρυμα δεν καταβάλει τους καταβλητέους τόκους σε δύο Ημερομηνίες Καταβολής Τόκου.

§ Οι κάτοχοι ομολογιών δικαιούνται, στην 7η Επέτειο, να μετατρέψουν τις ομολογίες τους σε κοινές μετοχές του πιστωτικού ιδρύματος.

§ Και τέλος, η τιμή μετατροπής για την Τράπεζα Πειραιώς ουσιαστικά ορίστηκε στην ονομαστική αξία των 6 ευρώ.

Η απώλεια της πρώτης πληρωμής του κουπονιού έγινε το 2018, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με απόφαση της ίδιας της Τράπεζας, χωρίς να υπάρξει επίσημο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για πληρωμή του τοκομεριδίου, ύψους 166 εκατ. Ευρώ το 2020, απορρίφθηκε, το Νοέμβριο, από την ΕΚΤ.

Επίσης, το Δεκέμβριο του 2022, με βάση τους όρους που η προηγούμενη Κυβέρνηση νομοθέτησε, θα είχε δικαίωμα το ΤΧΣ να μετατρέψει τα CoCos σε κοινές μετοχές, στην ονομαστική αξία των 6 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, είναι δεδομένο ότι η τράπεζα χρειάζεται άμεση ενίσχυση κεφαλαίων, και ότι η ιδιωτική συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα ήταν απίθανη, όσο υπήρχε ο κίνδυνος απίσχνασης των μετόχων από μετατροπή των CoCos σε κοινές μετοχές.

Κοινώς, η προηγούμενη Κυβέρνηση κατάφερε τα CoCos των 2 δισ. ευρώ, να έχουν μηδενική αξία.

Προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο.

Και κάτι ακόμη:

Στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας, επί ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα στη Γενική της Συνέλευση, στις 15 Νοεμβρίου 2015, αποφασίσθηκε, ρητώς, «η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων», προς το σκοπό «της μεγιστοποίησης της συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην άντληση κεφαλαίων».

Αυτά, για να μην ξεχνιόμαστε, και για να προσέχετε καλύτερα, κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τις ανακοινώσεις σας.

Σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, σχεδιάζεται να προβλεφθεί προνομιακή κατανομή νέων μετοχών για τους υφιστάμενους μετόχους, με προτιμησιακή διαχείριση.

Να αναφερθώ όμως λίγο και στο ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το Ταμείο, ως μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, δεσμεύεται να ενεργεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση του σκοπού του, ο οποίος δεν είναι άλλος από την συνεισφορά στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, χάριν δημοσίου συμφέροντος.

Όπως είναι άλλωστε γνωστό, το Ταμείο, όπως σαφώς ορίζει ο ιδρυτικός του νόμος, δεν ανήκει στον δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διαθέτει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, και λειτουργεί αμιγώς κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Ο αμιγώς ιδιωτικός χαρακτήρας του Ταμείου δεν αναιρείται ούτε από την κάλυψη του συνόλου του κεφαλαίου του από το Ελληνικό Δημόσιο, ούτε από την έκδοση των προβλεπομένων αποφάσεων του Υπουργού Οικονομικών.

Υπό την ιδιότητα αυτή, το Ταμείο έχει ήδη εκφράσει, με την από 23 Νοεμβρίου 2020, ανακοίνωσή του, την ετοιμότητά του να στηρίξει την Τράπεζα στην προσπάθειά της για την ενίσχυση του ισολογισμού της, τη σημαντική απομείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, την αποτελεσματική ενίσχυση των λειτουργιών της, καθώς και τη θεμελίωση μιας βιώσιμης και επαναλαμβανόμενης οργανικής κερδοφορίας.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Κλείνω την τοποθέτησή μου, με την απάντηση σε ένα ακόμη ερώτημα:

Ποιες οι προοπτικές και τα οφέλη μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση;

Η Τράπεζα, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, προγραμματίζει σειρά ενεργειών που θα της επιτρέψουν να απορροφήσει τις ζημιές από τις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων και να υλοποιήσει το επιχειρηματικό της πλάνο.

Ενδεικτικά, η Τράπεζα προγραμματίζει να αυξήσει τις καθαρές χρηματοδοτήσεις της προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά 10 δισ. ευρώ εντός της επόμενης 4ετίας, συνεισφέροντας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Αυτό είναι ένα όφελος που δεν είναι άμεσα μετρήσιμο.

Όπως επίσης δεν είναι μετρήσιμη η θετική επίπτωση στην πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας από την εξυγίανση του ισολογισμού της μεγαλύτερης τράπεζας και την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων για το σύστημα σύντομα.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Η εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ιδιαίτερα σε χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, που είναι τραπεζο-κεντρική, αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματική κατανομή των διαθέσιμων, περιορισμένων οικονομικών πόρων.

Η ανάγκη ταχείας και μεγάλης μείωσης των «κόκκινων» δανείων, εντός των επόμενων ετών, αποτελεί για την Κυβέρνηση, και για την οικονομία, μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις.

Η διαχείριση αυτού του προβλήματος, και συνολικά η ενίσχυση της εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα «ξεκλειδώσει» την ουσιαστική επανεκκίνηση της πιστωτικής επέκτασης.

Αποτέλεσμα αυτού θα είναι – μεταξύ άλλων – η προσέλκυση και η υλοποίηση νέων επενδύσεων, η αξιοποίηση αδρανών πόρων της οικονομίας και η περαιτέρω βελτίωση του αξιόχρεου της χώρας.

Όλα αυτά θα συμβάλουν στην επίτευξη υψηλής, βιώσιμης, διατηρήσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάπτυξης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σταϊκούρας: Επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε η αξία τραπεζικών μετοχών κατά 80% και τολμά να μιλά για δημόσιο συμφέρον"

Γερμανία: Έκκληση για lockdown 2 εβδομάδων από γιατρούς – 1.000 εισαγωγές σε ΜΕΘ από τα μέσα Μαρτίου

Η Γερμανία χρειάζεται επειγόντως ένα lockdown δύο εβδομάδων, ταχύτερους ρυθμούς στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα και υποχρεωτικά διαγνωστικά τεστ για κορονοϊό στα σχολεία προκειμένου να αντιμετωπίσει το τρίτο κύμα της πανδημίας. Αυτό ζητά η Γερμανική Διεπιστημονική Ένωση Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής (DIVI).

Ο επιστημονικός διευθυντής της DIVI Κρίστιαν Καραγιαννίδης δήλωσε ότι περίπου 1.000 νέοι ασθενείς έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ από τα μέσα Μαρτίου. Χθες, 3.680 ασθενείς νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ στη Γερμανία, όπως προκύπτει από στοιχεία της DIVI. “Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός θα φθάσουμε στο όριο των δυνατοτήτων μας σε λιγότερο από ένα μήνα. Δεν υπερβάλλουμε. Οι προειδοποιήσεις μας πηγάζουν από στοιχεία”, δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δέχεται αυστηρή κριτική επειδή απέτυχε να υλοποιήσει ένα σχέδιο για την ανάσχεση του αριθμού των κρουσμάτων στη Γερμανία και επειδή κατηγόρησε τους πρωθυπουργούς των ομοσπονδιακών κρατιδίων για την όλο και πιο χαοτική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού αυξήθηκε σήμερα κατά 24.300 κι έφθασε στα 2,833 εκατομμύρια –η μεγαλύτερη αύξηση από τις 14 Ιανουαρίου. Ο αριθμός των νεκρών από επιπλοκές της covid-19 αυξήθηκε κατά 201 και έφθασε στα 76.543. Τις τελευταίες επτά ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, το οποίο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως μέτρο στις αποφάσεις της για την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, αυξήθηκε σε 134 από 132 που ήταν χθες και από 113 που ήταν πριν από μια εβδομάδα.

Ο κ. Καραγιαννίδης έκανε έκκληση για ένα αυστηρό lockdown διάρκειας δύο εβδομάδων, για υποχρεωτικά τεστ στα σχολεία δύο φορές την εβδομάδα και για ταχύτερους ρυθμούς εμβολιασμού στα εμβολιαστικά κέντρα και στα ιδιωτικά ιατρεία.

Ο υπουργός Υγείας της Βαυαρίας Κλάους Χόλετσεκ δήλωσε στο δίκτυο ARD ότι θα εξέταζε την επιβολή υποχρεωτικών τεστ για καθηγητές και μαθητές επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία για εθελοντικούς εμβολιασμούς όπως αναμενόταν.

Οι πρωθυπουργοί δύο κρατιδίων στη νότια Γερμανία, που έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία, κάλεσαν χθες τους ηγέτες της υπόλοιπης χώρας να επιβάλουν εκ νέου αυστηρά μέτρα λοκντάουν για να περιορίσουν το τρίτο κύμα της πανδημίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Έκκληση για lockdown 2 εβδομάδων από γιατρούς – 1.000 εισαγωγές σε ΜΕΘ από τα μέσα Μαρτίου"

Το 1/3 του προσωπικού του Νοσοκομείου Τρικάλων δεν εμβολιάστηκε

Σε υποχρεωτικά rapid test υποβάλλονται δις την εβδομάδα οι εργαζόμενοι που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν.

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr το ποσοστό του νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου Τρικάλων που αρνήθηκε να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού φτάνει το 30%!!!… Το πσσοστό είναι ιδιαίτερα μεγάλο, οπότε και η διοίκηση προχωρά, κατ’ εντολήν του Υπουργείου Υγείας, σε διενέργεια rapid test δυο φορές την εβδομάδα το ανεμβολίαστο προσωπικό για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σχετικές δηλώσεις έκανε χθες και ο διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων Κ. Γρηγορίου, στη Λέσχη 97,6.

trikalavoice

Διαβάστε Περισσότερα » "Το 1/3 του προσωπικού του Νοσοκομείου Τρικάλων δεν εμβολιάστηκε"

Σχολεία - Πρόεδρος ΟΛΜΕ (ΘΕΜΑ 104,6): Τα παιδιά θα έρχονται κάθε Δευτέρα με αρνητικό τεστ

Στη διπλή ενημέρωση από την υπουργό Παιδείας προς την ΟΛΜΕ από την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρθηκε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος.

Η ενημέρωση εκτός των άλλων αφορούσε στα self test και στους εμβολιασμούς του εκπαιδευτικού προσωπικού. Όπως είπε ο κ. Τσούχλος, απ΄ό,τι φαίνεται τα τεστ θα πρέπει να γίνονται στα σπίτια, στο σύνολο της κοινότητας και αυτό γατί μιλάμε για χιλιάδες εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και μαθητές, ενώ έθεσε το ερώτημα αν θα χρειαστεί να κάνουν το τεστ και οι οικογένειες τους.

Από εκεί και πέρα, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ προκρίνεται όπως φαίνεται, η υπεύθυνη δήλωση του γονέα την οποία θα χρειάζεται να έχει το παιδί πηγαίνοντας στο σχολείο κάθε Δευτέρα, όπου θα αναγράφεται ότι έχει γίνει το τεστ και ότι είναι αρνητικό, κάτι που επαφίεται στην ατομική και κοινωνική ευθύνη.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί από όλους η διαδικασία αυτή, ο κ. Τσούχλος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εφαρμοστεί, γιατί πρέπει να εφαρμοστεί, καθώς πρόκειται για σωστικό μέτρο. Πρόσθεσε, δε, ότι η εισήγηση της ΟΛΜΕ από τον περασμένο Αύγουστο ήταν τα μαζικά τεστ.

Αναφορικά με το πώς εξελίσσεται ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, ο κ. Τσούχλος απάντησε πως στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις ΗΠΑ, υπήρξε ρήτρα πρώτα να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί του εκπαιδευτικού προσωπικού και μετά να ανοίξουν τα σχολεία, κάτι που στην χώρα μας καθυστέρησε ως διαδικασία, μολονότι όπως είπε, υπήρξε δήλωση από τις 29/12 πως θα δοθεί προτεραιότητα, η οποία κάπου χάθηκε μέσα στο χρόνο.

Βέβαια, τόνισε πως η υπουργός Παιδείας ήταν θετική στην προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών και πως αυτό που έχουν πετύχει έως τώρα μέσα από διαμαρτυρίες και δράσεις της Ομοσπονδίας είναι ο εμβολιασμός στα ειδικά σχολεία, όπου το πρόβλημα ήταν πολύ μεγάλο και ο εμβολιασμός απαραίτητος. Ο αριθμός ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών που ανήκουν στην ηλικία κάτω των 59 ετών είναι πολύ μεγάλος, επεσήμανε ο κ. Τσούχλος, έχει βέβαια ανοίξει ήδη η πλατφόρμα και σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών έχει ήδη δηλώσει μέχρι στιγμής τη θέληση του να κάνει το εμβόλιο κι αν όλα πάνε καλά από αύριο ξεκινά η διαδικασία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σχολεία - Πρόεδρος ΟΛΜΕ (ΘΕΜΑ 104,6): Τα παιδιά θα έρχονται κάθε Δευτέρα με αρνητικό τεστ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news