facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

106 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Θα περίμενε κανείς ότι αυτή ιστορία με τις πυρκαγιές θα περιοριστεί, ωστόσο τα δεδομένα σοκάρουν και είναι απίστευτο το γεγονός ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 106 δασικές φωτιές σε όλη τη χώρα.

Τα στοιχεία δίνει η Πυροσβεστική, που αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Από Ω/19:00/11-08-2021 έως Ω/19:00/12-08-2021 εκδηλώθηκαν 106 δασικές πυρκαγιές. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν και δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και μέσω διμερών συμβάσεων. Επίσης, συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Αναλυτικά:

Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης, για την αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά, 9 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π από Σερβία και 1 Ε/Π από Αραβικά Εμιράτα καθώς και 8 Α/Φ συμπεριλαμβανομένων 2Α/Φ από Ισραήλ, 2 Ilyushin Il-76 από Ρωσία και το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από τη Γαλλία 240 πυροσβέστες με 60 οχήματα, από τη Γερμανία 244 πυροσβέστες με 56 οχήματα και από Αυστρία 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης, για την αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά, 6 Α/Φ καθώς και 9 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 1 Ε/Π της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού και 2 Ε/Π από Ελβετία. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος στην Επικράτεια παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών».

news

Διαβάστε Περισσότερα » "106 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο"

Τουρκία: Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις σαρωτικές πλημμύρες

Σε τουλάχιστον 11 ανέβηκε σήμερα ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες, που σάρωσαν την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία.

Χείμαρροι λάσπης και συντρίμμια κατέκλεισαν δρόμους και να κατέστρεψαν γέφυρες, στη δεύτερη φυσική καταστροφή που πλήττει τη χώρα αυτόν τον μήνα.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν χάος στις βόρειες επαρχίες της Τουρκίας, την ώρα που οι αρχές ανακοίνωναν ότι ορισμένα από τα πύρινα μέτωπα που κατέκαψαν τα νότια παράλια για δύο εβδομάδες έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες στην επαρχία Κασταμονή και άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στη Σινώπη, έγινε γνωστό από τις αρχές.

Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές, ορισμένοι με τη βοήθεια ελικοπτέρων και βαρκών και σχεδόν 700 άνθρωποι φιλοξενούνται σε φοιτητικές εστίες, ανέφερε η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών (AFAD).

Ελικόπτερα κατέβαζαν μέλη της ακτοφυλακής στις στέγες των κτιρίων, προκειμένου να σώσουν ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί εκεί, καθώς ορμητικοί χείμαρροι είχαν καλύψει δρόμους, σύμφωνα με τα πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Περισσότερα από 320 χωριά βρίσκονται στο σκοτάδι, λόγω των ζημιών που υπέστη το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Πέντε γέφυρες κατέρρευσαν και πολλές άλλες υπέστησαν ζημιές, με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι, σύμφωνα με την AFAD.

Οι καταρρακτώδεις βροχές στην περιοχή αναμένεται να υποχωρήσουν απόψε, λέει η AFAD, την ώρα που οι αρχές έκαναν γνωστό πως 299 δασικές πυρκαγιές, που σάρωσαν τις νοτιοδυτικές επαρχίες τις τελευταίες 2 εβδομάδες, τέθηκαν υπό έλεγχο.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις σαρωτικές πλημμύρες"

Παρατείνεται η απαγόρευση μετακίνησης σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση

Παρατείνεται για μια εβδομάδα ακόμη, έως την Παρασκευή 20 Αυγούστου και ώρα 06.00, η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ετέθη σε εφαρμογή στις 5 Αυγούστου και σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης.

Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατείνεται η απαγόρευση μετακίνησης σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση"

«Μαλλιά – κουβάρια» ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το Μάτι μετά την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις καταστροφικές φωτιές «έβγαλε» ειδήσεις , όμως προκάλεσε και έναν «πόλεμο» μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όλα ξεκίνησαν με αφορμή μια ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός, η οποία ανέφερε: «Ο κ. Τσίπρας σας κατηγόρησε ότι όχι μόνο κρατήσατε αλλά αναβαθμίσατε πρόσωπα τα οποία εκείνος εξεδίωξε μετά το Μάτι. Πώς απαντάτε σε αυτή την κριτική;». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στην δημοσιογράφο Βίκυ Σαμαρά «δεν ξέρω σε ποιους αναφέρεστε», για να απαντήσει με την σειρά της «Στους Κολοκούρη και Τσουβάλα».

Τότε, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ο αρχηγός της αστυνομίας έγινε υπαρχηγός επί ΣΥΡΙΖΑ. Και στη συνέχεια λόγω της φυσικής επετηρίδας έγινε αρχηγός. Φαντάζομαι αν ήξερε κάτι ο κ. Τσίπρας δεν θα είχε προχωρήσει σε αυτή την επιλογή».

Αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ

Και ήταν αυτή η απάντηση που προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανακοίνωσή του κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «αναπαραγωγή fake news σε ζωντανή μετάδοση», τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ απέπεμψε τους κκ Τσουβάλα και Κολοκούρη μετά την τραγωδία στο Μάτι, ως επιχειρησιακά υπεύθυνους» και πως «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης τους αποκατέστησαν και αναβάθμισαν».

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει σε ανακοίνωση για την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού:

«Σε ερώτηση της κας Σαμαρά από το News247 γιατί η ΝΔ αναβάθμισε τους υπαίτιους στο Μάτι, ο κ. Μητσοτάκης αναπαρήγαγε fake news σε ζωντανή μετάδοση.

Είπε ότι τους αναβάθμισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ντροπή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέπεμψε τους κυρίους Τσουβάλα και Κολοκούρη μετά την τραγωδία στο Μάτι, ως επιχειρησιακά υπεύθυνους.

Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης τους αποκατέστησαν και αναβάθμισαν».

ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση και από την Όλγα Γεροβασίλη

Στην συνέχεια, η Όλγα Γεροβασίλη προχώρησε σε δήλωση στην οποία χαρακτηρίζει «θρασύ και ψεύτη» τον πρωθυπουργό, αναφέροντας συγκεκριμένα:

«Γνωστοί – Άγνωστοι έγιναν για τον κο Μητσοτάκη όσοι είχαν διαχειριστεί επιχειρησιακά την τραγωδία στο Μάτι και αναβαθμίστηκαν επί ΝΔ.

Ερωτηθείς γιατί η Νέα Δημοκρατία αναβάθμισε τον κο Τσουβάλα, πρώην αρχηγό της Αστυνομίας, τον οποίο καρατόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το Μάτι και νυν Γενικό Γραμματέα Δημόσια Τάξης αλλά και τον κο Κολοκούρη, νυν Αρχηγό της Πυροσβεστικής, ο κος Μητσοτάκης απάντησε: “Δεν ξέρω σε ποιον αναφέρεστε. Ο αρχηγός της αστυνομίας είχε γίνει υπαρχηγός επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια ακολουθώντας τη φυσική επετηρίδα έγινε αρχηγός”.

Μόνο που τόσο ο Αρχηγός της Αστυνομίας όσο και ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής αποπέμφθηκαν μετά το Μάτι επί ΣΥΡΙΖΑ.

Απ’την άλλη, η Νέα Δημοκρατία μόλις 12 μέρες μετά τις εκλογές του 2019 αναβάθμισε τον πρώην αρχηγό της Αστυνομίας, κο Τσουβάλα, σε Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης και τον κο Κολοκούρη σε Αρχηγό της Πυροσβεστικής…».

Γεροβασίλη

Σε όλα τα παραπάνω, η Νέα Δημοκρατία απάντησε με επίσημη ανακοίνωση, στην οποία μάλιστα γίνεται αναφορά προσωπικά και στην Όλγα Γεροβασίλη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας

ΝΔ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει κάθε όριο στα fake news. Κατανοούμε πόσο θέλουν να ξεχάσουν τα πάντα γύρω από το Μάτι αλλά δεν μπορεί να ξεχνάνε ότι ο κ. Κολοκούρης προήχθη από Αρχιπύραρχος σε Υποστράτηγο στις 9/8/2018 (δηλ. 2 εβδομάδες μετά το Μάτι) και 6 μήνες αργότερα, στις τακτικές κρίσεις πήρε νέα προαγωγή από Υποστράτηγος σε Αντιστράτηγος και μάλιστα ορίστηκε ως Υπαρχηγός Α’.

Σε κάθε περίπτωση επισυνάπτουμε τα αντίστοιχα ΦΕΚ ελπίζοντας ότι έτσι θα βοηθήσουμε τη μνήμη τους.

ΥΓ. Ελπίζουμε να ενημερώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και την κα Γεροβασίλη η οποία ήταν τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη».

Κατεβάστε τα σχετικά ΦΕΚ που επισυνάπτει το κυβερνών κόμμα κάνοντας κλικ εδώ και εδώ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Μαλλιά – κουβάρια» ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για το Μάτι μετά την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη"

ΗΠΑ και Γερμανία καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα το Αφγανιστάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία κάλεσαν σήμερα τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από το Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τους Αμερικανούς πολίτες στο Αφγανιστάν να χρησιμοποιήσουν  τις διαθέσιμες επιλογές των εμπορικών πτήσεων, επισημαίνει ειδοποίηση στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, εν μέσω της ταχείας προέλασης των Ταλιμπάν σε όλη τη χώρα.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σήμερα τη στρατηγική πόλη Γάζνι, μια προώθηση που τους φέρνει σε απόσταση 150 χλμ από την Καμπούλ. Είναι η τελευταία εξέλιξη στην ταχεία προέλαση των Ταλιμπάν την ώρα που οι ΗΠΑ αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη χώρα.

Η ταχύτητα και η βία της προέλασης των Ταλιμπάν έχει προκαλέσει θυμό σε πολλούς Αφγανούς ως προς την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα αφήνοντας την αφγανική κυβέρνηση να πολεμήσει μόνη της την ισλαμιστική οργάνωση.

Η Γερμανία κάλεσε επίσης σήμερα τους πολίτες της να φύγουν όσο το δυνατόν νωρίτερα από το Αφγανιστάν με τις προγραμματισμένες πτήσεις λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας.

«Οι Γερμανοί πολίτες που βρίσκονται στη χώρα καλούνται με τον πιο έντονο τρόπο να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για να φύγουν με τις προγραμματισμένες πτήσεις το νωρίτερο δυνατόν», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας απέρριψε τη Δευτέρα τις εκκλήσεις προς το Βερολίνο να σταλούν στρατιώτες πίσω στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της Κουντούζ, της πόλης στην οποία είχαν αναπτυχθεί γερμανικά στρατεύματα επί μια δεκαετία.

Η Γερμανία είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν μετά τις ΗΠΑ και έχασε περισσότερους στρατιώτες στη μάχη στην Κουντούζ από οπουδήποτε αλλού μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ και Γερμανία καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα το Αφγανιστάν"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνουν τα μποφόρ, πέφτει η θερμοκρασία – Πού θα βρέξει

«Διπρόσωπος» θα είναι ο καιρός αύριο, Παρασκευή (13.08.2021). Στη Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται τοπικές βροχές και στα υπόλοιπα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικοί όμβροι και πιθανώς στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα ανατολικά και η μέγιστη τιμή της στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς, στις
Κυκλάδες τους 29 με 30 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα έκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς στα γύρω ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα ανατολικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικοί όμβροι και πιθανώς στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Από αργά το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 και από το απόγευμα 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 και στην κεντρική Μακεδονία κατά τόπους 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν όμβροι στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις προμεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές, με βελτίωση από το απόγευμα.
Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά αίθριος, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στην κεντρική Στερεά.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 και κατά τόπους 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 32 και στη νότια Κρήτη τοπικά 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 27 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνουν τα μποφόρ, πέφτει η θερμοκρασία – Πού θα βρέξει"

Κορωνοϊός: Στα 3.605 τα νέα κρούσματα - 240 οι διασωληνωμένοι, 20 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.605, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 528.474 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 130 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.533 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 20, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.158 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 240 (63.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.863 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 200 (ημερήσια μεταβολή -18.7%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 213 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2
έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 3.605 κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής:

132 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

125 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

36 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

143 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

227 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

105 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

154 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

16 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

298 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

57 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ανδρου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

142 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

53 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

11 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

52 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

88 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

40 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

30 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

278 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

29 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

5 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

25 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

70 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

41 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

49 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

70 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

36 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

51 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

35 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

74 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

42 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

30 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

39 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

118 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

33 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

15 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

31 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

43 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

158 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

28 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

174 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 3.605 τα νέα κρούσματα - 240 οι διασωληνωμένοι, 20 θάνατοι"

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή στο εμπόριο ροδακίνων εντόπισε η ΑΑΔΕ

Ένα εκτεταμένο κύκλωμα φοροδιαφυγής 625 τόνων στο εμπόριο ροδάκινων, αποκάλυψε η «Επιχείρηση Κλοιός» της ΑΑΔΕ. Πρόκειται για συντονισμένη επιχείρηση, που προετοιμαζόταν επί ημέρες με βάση συγκεκριμένες πληροφορίες, και πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα σε 53 στοχευμένα σημεία, στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας.

Για τον σκοπό αυτό, περισσότεροι από 100 ελεγκτές της ΑΑΔΕ συνεργάστηκαν και «όργωσαν» τους δύο νομούς, έχοντας συντεταγμένες για σημεία συλλογής και διανομής αγροτικών προϊόντων, που επιλέχθηκαν με κριτήρια:

*Τη γεωγραφική διασπορά,

*Τη μεταξύ τους απόσταση,

*Τη δυνατότητα άμεσης συνδρομής ενός συνεργείου σε ένα άλλο,

*Την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσοτέρων χώρων.

Με βάση τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, οι ελεγκτές προχώρησαν τόσο σε επιτόπιες λογιστικές και φυσικές καταμετρήσεις αγορών και πωλήσεων με τη μέθοδο της κλειστής αποθήκης, όσο και σε επιτόπιο και αιφνιδιαστικό έλεγχο κατά την ώρα της παραλαβής των ροδάκινων.

Χαρακτηριστικό του πώς λειτουργούσε το κύκλωμα, είναι το γεγονός ότι- με εξαίρεση δύο σημεία- διαπιστώθηκαν παραβάσεις στο σύνολο των υπολοίπων, που ελέγχθηκαν.

Αναλυτικά:

*Επιχείρηση βρέθηκε να μην έχει τίτλους κτήσης για την κατοχή 16 φορτίων ροδάκινων, συνολικού βάρους 525 τόνων!

*20 παραγωγοί βρέθηκαν να διακινούν ροδάκινα χωρίς τιμολόγια, συνολικού βάρους 110 τόνων !

*Επιχείρηση είχε εκδώσει ανακριβώς 5 τιμολόγια, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη 1.400 ευρώ (μπήκε 48ωρο λουκέτο).

*Επιχείρηση είχε σωρεία παραβάσεων μη υποβολής ή ανακριβούς υποβολής δηλώσεων, ανακεφαλαιωτικών πινάκων και δηλώσεων μεταβολών.

Εκτός από τα πρόστιμα, που επιβλήθηκαν:

*Ζητήθηκαν από τις επιχειρήσεις αυτές να προσκομίσουν τα βιβλία και τα λογιστικά αρχεία τους,

*Κατασχέθηκαν διπλά βιβλία και μπλοκ τιμολογίων,

*Δεσμεύτηκαν βιβλία και στοιχεία.

Στην ΑΑΔΕ αναμένουν τα αποτελέσματα της επεξεργασίας όλων των στοιχείων, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και άλλες παραβάσεις από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτεταμένη φοροδιαφυγή στο εμπόριο ροδακίνων εντόπισε η ΑΑΔΕ"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο σε Αττική, Εύβοια, Λακωνία και Βόρειο Αιγαίο

Σε γενική επιφυλακή παραμένουν και για αύριο, Παρασκευή 13-8-2021 όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της επικράτειας, καθώς, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

* Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)

* Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε από το ΠΣ, συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Από την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια , να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο σε Αττική, Εύβοια, Λακωνία και Βόρειο Αιγαίο"

Γαλάτσι: «Εν ψυχρώ δολοφονία» – Ο πυροβολισμός εναντίον του σκύλου και οι διαφορετικές εκδοχές

Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση για το σοκαριστικό περιστατικό με τον πυροβολισμό και τον θάνατο ενός σκύλου ράτσας πίτμπουλ, από αστυνομικό, σε ταράτσα στο Γαλάτσι.

Η αστυνομία και οι ιδιοκτήτες του σκύλου περιγράφουν τα όσα συνέβησαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Τι συνέβη στο Γαλάτσι

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, το πρωί της Πέμπτης, 12.08.2021, αστυνομικοί μετέβησαν στην εν λόγω πολυκατοικία ύστερα από καταγγελία για τη διατήρηση και παραμονή δύο δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (σκύλων) σε ταράτσα. Κατά την έρευνα, σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του ιδιοκτήτη των σκύλων και της καταγγέλλουσας.

Στην προσπάθεια των αστυνομικών να αποκλιμακώσουν το περιστατικό, ένα από τα σκυλιά επιτέθηκε και δάγκωσε στο δεξί πόδι αστυνομικό, ο οποίος αμυνόμενος πυροβόλησε τον σκύλο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Από τη πλευρά της, ωστόσο, η ιδιοκτήτρια του πίτμπουλ υποστηρίζει πως ο αστυνομικός «χωρίς λόγο τράβηξε όπλο και πυροβόλησε ένα σκυλί που κούναγε φιλικά την ουρά».

Μάλιστα, στην αποχαιρετιστήρια ανάρτησή της στον Ody, η ιδιοκτήτριά του ανέφερε πως πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα της Κυψέλης, για να καταθέσει μήνυση σε βάρος των υπευθύνων για την τραγική αυτή απώλεια.

Αναλυτικά αναφέρει

«Ο Ody (Odysseus) δεν θα είναι ποτέ ξανά μαζί μας….πυροβολήθηκε σήμερα το πρωί γύρω στις 11πμ από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ…θα βγουν όλα στο φως της δημοσιότητας κι υπεύθυνος γι’αυτό την εν ψυχρώ δολοφονία θα πληρώσει. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο Α.Τ Κυψέλης για να υποβάλλουμε μήνυση!! Σας παίρνουμε τηλέφωνο για να έρθετε να βοηθήσετε όταν κινδυνεύουμε σε ενδοοικογενειακή βία, όταν μας κλέβουν όταν μας απειλούν και δεν έρχεστε κι ήρθατε τώρα τρέχοντας για γείτονες που δεν πληρώνουν τα κοινόχρηστα και το αποτέλεσμα φόνος!! Χωρίς λόγο τράβηξες όπλο και πυροβόλησε ένα σκυλί που σου κουνάτε φιλικά την ουρά!! Αν αυτή είναι η ελληνική αστυνομία… ντροπή σας!! Τόσο απλά!».

Δείτε την ανάρτηση
Γαλάτσι: «Εν ψυχρώ δολοφονία» – Ο πυροβολισμός εναντίον του σκύλου και οι διαφορετικές εκδοχές

Βίντεο που… δεν μπορεί να δημοσιευθεί, έχει αναρτηθεί και στο προφίλ του ιδιοκτήτη του σκύλου στο Facebook, από όπου και η κεντρική φωτογραφία του άρθρου.

Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας για το τραγικό περιστατικό

Τα γεγονότα στο Γαλάτσι, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, εκτυλίχθηκαν ως εξής:

«Πρωινές ώρες σήμερα, έγινε καταγγελία στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης, σχετικά με τη διατήρηση και παραμονή δύο δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (σκύλων) σε ταράτσα πολυκατοικίας στο Γαλάτσι. Κατά την προσέλευση των αστυνομικών στο σημείο προς διερεύνηση των καταγγελλομένων, έλαβε χώρα φραστικό επεισόδιο μεταξύ του ιδιοκτήτη των σκύλων και της καταγγέλλουσας.

Στην προσπάθεια των αστυνομικών να αποκλιμακώσουν το περιστατικό, ένα από τα σκυλιά επιτέθηκε και δάγκωσε στο δεξί πόδι αστυνομικό, ο οποίος αμυνόμενος πυροβόλησε το σκύλο, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό.

Ο αστυνομικός διακομίστηκε σε νοσοκομείο, ενώ οι εμπλεκόμενοι προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, που διενεργεί προανάκριση για το περιστατικό. Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε η διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλάτσι: «Εν ψυχρώ δολοφονία» – Ο πυροβολισμός εναντίον του σκύλου και οι διαφορετικές εκδοχές"

Στάχτη έγιναν 1.008.740 στρέμματα σε δυο εβδομάδες!

Περισσότερα από 1 εκατομμύριο στρέμματα κάηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες στην Ελλάδα, αριθμός ρεκόρ για τη χώρα μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) που επικαιροποιήθηκαν σήμερα.

Από τις 29 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου, 1.008.740 στρέμματα κάηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο με βάση τα δεδομένα του EFFIS. Κατά την ίδια περίοδο από το 2008 έως το 2020 καίγονταν κατά μέσο όρο περίπου 27.500 στρέμματα.

«Οι πυρκαγιές που μαίνονται αυτή τη στιγμή είναι πολύ καταστροφικές και έχουν πολύ ασυνήθιστο επίπεδο έντασης», είχε εξηγήσει χθες, Τετάρτη, στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαρκ Πάρινγκτον, επιστήμονας της Copernicus, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την κλιματική αλλαγή, στην οποία ανήκει το EFFIS.

Στις 12 Αυγούστου, σχεδόν 1.143.000 στρέμματα είχαν καεί από την αρχή του 2021, από τα οποία πάνω από το 90% αυτές τις δύο τελευταίες εβδομάδες, έναντι 96.000 κατά μέσο όρο για την περίοδο από το 2008 έως το 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του EFFIS.

Η Εύβοια είναι η περιοχή που έχει πληγεί βαρύτερα στην καταστροφή αυτή, καθώς εκεί βρίσκονται πάνω από τις μισές από τις καμένες εκτάσεις. «Τα δεδομένα μας δείχνουν πως είχαμε να δούμε τόσο έντονες πυρκαγιές από τον Αύγουστο 2007», πρόσθεσε ο Μαρκ Πάρινγκτον. Πάνω από 2.500.000 στρέμματα δάσους, ελαιώνων και πευκώνων είχαν καεί τον Αύγουστο 2007 στις σφοδρές πυρκαγιές που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 77 ανθρώπους.

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Στάχτη 465.820 στρέμματα στη Βόρεια Εύβοια

Περίπου 465.820 στρέμματα είναι η καμένη έκταση στην Βόρεια Εύβοια από τις πυρκαγιές, γνωστοποίησε από την πλευρά του, το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Ο υπολογισμός έγινε ύστερα από επεξεργασία τεσσάρων δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 (λήψη εικόνων στις 11/8) από την επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το Αστεροσκοπείο δίνει και μια εκτίμηση για τις χρήσεις της καμένης έκτασης στην περιοχή της Εύβοιας που έχει πληγεί από την πυρκαγιά. Όπως αναφέρει, οι εκτάσεις που έχουν καεί, αφορούν: δασική βλάστηση 192.700 στρέμματα, θαμνώδεις εκτάσεις 99.600 στρέμματα, γεωργικές περιοχές 90.650 στρέμματα, χορτολιβαδικές εκτάσεις 77.720 στρέμματα, τεχνητές ζώνες 4.350 στρέμματα και εκτάσεις με αραιή βλάστηση 800 στρέμματα.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάχτη έγιναν 1.008.740 στρέμματα σε δυο εβδομάδες!"

Φωτιά στη Νάουσα της Πάρου – Ισχυροί άνεμοι σπρώχνουν τις φλόγες προς τα σπίτια

Φωτιά εκδηλώθηκε στη Νάουσα της Πάρου, απειλώντας σπίτια του οικισμού. Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Cyclades24.gr, η μάχη με τη φωτιά στη Νάουσα της Πάρου είναι δύσκολη κι αυτό επειδή στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο την πύρινη εστία, για να μην επεκταθεί στα σπίτια του οικισμού της Νάουσας.

Γύρω στις 19:00 το απόγευμα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Νάουσα της Πάρου – Ισχυροί άνεμοι σπρώχνουν τις φλόγες προς τα σπίτια"

Οι ημερομηνίες πληρωμής κύριων και επικουρικών συντάξεων

Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ στη συνεδρίαση της 5ης Αυγούστου 2021, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ:

  • Στις 25 Αυγούστου 2021, ημέρα Τετάρτη, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ, που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Στις 26 Αυγούστου 2021, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ, που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Στις 27 Αυγούστου 2021, ημέρα Παρασκευή, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών, δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.
  • Στις 30 Αυγούστου 2021, ημέρα Δευτέρα, θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ημερομηνίες πληρωμής κύριων και επικουρικών συντάξεων"

Φωτιά στη Χαλκιδική: Πυροσβέστες και ελικόπτερο στη μάχη με τις φλόγες

Άλλη μία φωτιά εκδηλώθηκε στη Χαλκιδική. Πρόκειται για νέα εστία φωτιάς στην περιοχή της Βουρβουρούς Σιθωνίας. Στο σημείο μεταβαίνει ελικόπτερο.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες του GRTimes, η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Καρβουνάς στη Βουρβουρού της Σιθωνίας, νωρίτερα την Πέμπτη (12.08.2021).

Επί τόπου σπεύδουν δυνάμεις της πυροσβεστικής, αποτελούμενες από 13 πυροσβέστες και πέντε υδροφόρα οχήματα, ενώ ρίψεις νερού θα επιχειρήσει και ένα ελικόπτερο.

 

 

Να σημειωθεί ότι η περιοχή που ξέσπασε η φωτιά είναι ορεινή και δύσβατη, ενώ φιλοξενεί και κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Χαλκιδική: Πυροσβέστες και ελικόπτερο στη μάχη με τις φλόγες"

Ο ακραίος καύσωνας «φέρνει» φωτιές σε Ισπανία – Πορτογαλία

Σκηνές από Ελλάδα με φωτιές στη διάρκεια καύσωνα φοβούνται στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Λόγω των θερμοκρασιών που ξεπερνάνε τους 48 βαθμούς Κελσίου, ο κίνδυνος πυρκαγιών στις δύο χώρες της Ιβηρικής είναι πολύ υψηλός.

Όπως προειδοποιούν οι αρχές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ο ακραίος καύσωνας αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως τη Δευτέρα (16.08.2021), με τον κίνδυνο πυρκαγιών να είναι πολύ υψηλός σε ένα μεγάλο τμήμα της Ιβηρικής χερσονήσου.

Στην Ισπανία, ο κίνδυνος να ξεσπάσουν πυρκαγιές κρίθηκε «ακραίος» σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας για σήμερα (12.08.2021) και αύριο Παρασκευή (13.08.2021), σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (AEMET), η οποία δεν έχει προς το παρόν δημοσιεύσει τις προβλέψεις τις για τις επόμενες ημέρες.

Στην Πορτογαλία, ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι «μέγιστος» μεταξύ Πέμπτης και Δευτέρας στα βόρεια και τα κεντρικά της χώρας, όπως και σε ένα τμήμα του Αλγκάρβε (νότια), σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Météo Portugal.

Καύσωνας – Βράζει η Ιβηρική

Τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών έχει προκαλέσει το κύμα καύσωνα που πλήττει την περιοχή, με τον υδράργυρο να φλερτάρει με τους 40 βαθμούς Κελσίου έως τη Δευτέρα (16.08.2021) σε ένα μεγάλο τμήμα της χερσονήσου.

Σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία αναμένεται να ανέλθει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, ιδίως στην κοιλάδα του Γουαδαλκιβίρ (νότια Ισπανία) και τα θερμόμετρα να δείξουν έως και 45 βαθμούς Κελσίου.

Χθες (11.08.2021), η θερμοκρασία έφθασε τους 42 βαθμούς στην επαρχία Σιουδάδ Ρεάλ (κεντρική Ισπανία), σύμφωνα με τις μετρήσεις της AEMET.

Έκτακτα μέτρα σε Μαδρίτη – Βαρκελώνη

Από την πλευρά της, η περιφέρεια της Καταλονίας (βορειοανατολική Ισπανία) απαγόρευσε το κάμπινγκ στο δάσος και τις αθλητικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο, όπως και ορισμένες αγροτικές εργασίες σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, ώστε να περιορίσει τον κίνδυνο να εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Για πρώτη φορά από το 1920, το διάσημο πάρκο Ρετίρο, το οποίο προτιμούν οι Μαδριλένοι αναζητώντας λίγη σκιά, αναμένεται να καταγράψει θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών Κελσίου για τρεις συνεχόμενες ημέρες, από αύριο έως την Κυριακή, επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου της AEMET, Ρουμπέν ντελ Κάμπο, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι θερμοκρασίες αυτές, σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα κανονικά για την εποχή, οφείλονται στην εισβολή μιας μάζας πολύ θερμού αέρα από τη βόρεια Αφρική, εξηγούν οι δύο μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Μεταξύ 2011 και 2020, η Ισπανία κατέγραψε διπλάσια κύματα ζέστης απ΄ όσα κατά τη διάρκεια της καθεμίας των τριών προηγούμενων δεκαετιών, είπε ο Ρουμπέν ντελ Κάμπο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ακραίοι καύσωνες – «Τέκνα» της κλιματικής αλλαγής

Οι επιστήμονες θεωρούν τους επαναλαμβανόμενους καύσωνες μια αδιαμφισβήτητη επίπτωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και εκτιμούν πως αυτά τα κύματα ζέστης αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση.

«Στην Ισπανία, δεν είμαστε άτρωτοι μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο», προειδοποίησε χθες ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναφορικά με τις πυρκαγιές, προσθέτοντας πως η χώρα του εισήλθε σε «ζώνη κινδύνου» εξαιτίας της άφιξης αυτού του κύματος καύσωνα.

Η Πορτογαλία, που γνώρισε το 2017 φονικές πυρκαγιές με περισσότερους από εκατό νεκρούς, «δεν θέλει να δει αυτό το σενάριο μία ακόμη φορά», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ακραίος καύσωνας «φέρνει» φωτιές σε Ισπανία – Πορτογαλία"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάναμε λάθη αλλά προστατεύσαμε χιλιάδες ζωές – Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή

“Μαθαίνουμε από τα λάθη μας και θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί”, ήταν ένα από τα μηνύματα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για τις φωτιές που έπληξαν για πολλές ημέρες τη χώρα μας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη, τονίζοντας ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή, με καθαρό μυαλό και όχι εν βρασμώ. “Η συγγνώμη σηματοδοτεί και την απόφαση για δράση. Γι’ αυτό κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος. Είπα με σαφήνεια πως οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και όχι την ώρα της μάχης. Οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο σε πρόσωπα, αλλά και σε δομές. Δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ, αλλά με καθαρό μυαλό”. 

Αναφερόμενος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είπε χαρακτηριστικά πως “ο ρόλος ενός υπουργού στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να κατευθύνει αλλά και να βρίσκεται κοντά στις δυνάμεις. Το ποια είναι τα όρια του ρόλου μας είναι απολύτως σαφές και κατανοητό. Προτιμώ έναν υπουργό που είναι παρών στο πεδίο παρά να είναι εξαφανισμένος”, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει όταν ερωτήθηκε αν έχει την πρόθεση να κάνει ανασχηματισμό. 

Στη συνέχεια εξήγγειλε την ενίσχυση του στόλου με απόκτηση νέων καναντέρ, 36 ελικοφόρα αποτελεσματικά στην πρώτη προσβολη και ιδιόκτητα πυροσβεστικά ελικόπτερα. “Δώσαμε 51 εκατομμύρια ευρώ για την πρόληψη και θα δώσουμε περισσότερα”, είπε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς για τις καταστροφές στο Τατόι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως “δεν τα καταφέραμε και λυπάμαι γι’ αυτό. Είμαι πολυ στεναχωρημενος. Δεν είναι γιατί δεν προσπαθήσαμε. Είχαμε θέσει προτεραιότητα να παρέμβουμε στα πρώην βασιλικά κτήματα. Υλοτόμοι καθάριζαν δύο μήνες πριν την πυρκαγιά, γιατί είχαμε το πρόβλημα της Μήδειας. Τα βασιλικά κτήματα έχουν δύο αντιπυρικές ζώνες”.

Για τις συζητήσεις περί επενδύσεων στο Τατόι και τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια, ξεκαθάρισε ότι “πρόκειται για μία ανυπόστατη συζήτηση. Το Σύνταγμα προβλέπει οι καμένες περιοχές να κρίνονται αναδασωτέες. Δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να γίνουν οι ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να γίνουν μέσα στα δάση. Θα κάνουμε τη μετάβαση προς μία οικονομία χαμηλών εκπομών, χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως πολλές από τις φωτιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες ήταν αποτέλεμα εμπρησμών. “Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη… Είναι βέβαιο ότι πολλες ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών. Δεν ξέρω αν ήταν οργανωμένο σχέδιο. Υπήρξαν εμπρησμοί τις τελευταίες ημέρες και οι υψηλές θερμοκρασιες έκαναν το έργο τους ευκολότερο”.

Πάνω από όλα η ανθρώπινη ζωή

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Πρωθυπουργός στάθηκε πολλές φορές στην προτεραιότητα της κυβέρνησης που δεν ήταν άλλη από την προστασία της ανθρώπινης ζωής. “Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική σε μια πολιτική που έχει προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Έχουμε πολύ τραγικές εμπειρίες από πυρκαγιές του παρελθόντος. Τέτοια υπηρεσία όπως το 112, δεν έχουν χώρες που μπορεί να θεωρούνται πιο προηγμένες από την Ελλάδα, όπως η Γερμανία. Θα ήθελα τουλάχιστον να συμφωνήσουμε το γεγονός ότι έχουμε μία κουλτούρα εκκενώσεων αποτελεί μία κατάκτηση. Βλέπουμε αυτά που κάηκαν, αλλά σώθηκαν αμέτρητα σπίτια, αμέτρητες επιχειρήσεις”. 

Για την επιχείρηση των εναέριων μέσων ανέφερε: “Τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από άλλη φορά. Στο ερώτημα “πού είναι τα εναέρια μέσα” η απάντηση δόθηκε από τον κ. Χαρδαλιά. Δεν πετούσαν όλα ταυτόχρονα. Επίσης, όσο έκαιγε η φωτιά στην Εύβοια, τα εναέρια μέσα πετούσαν από πάνω προσπαθώντας να περάσουν τον καπνό”.

Η… αναβάθμιση Τριαντόπουλου

Με αφορμή ερώτηση που δέχτηκε για την ειδική επιτροπή για την Εύβοια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε και την πολιτική… αναβάθμιση του κ. Τριαντόπουλου. “Θα γίνουν βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης των πληγέντων. Το πακέτο της στήριξης που δίνουμε είναι το ενδεδειγμένο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την έκταση της καταστροφής. Τον κ. Μπένο τον γνωρίζω καλά, θα συναντηθώ μαζί του την επόμενη Τετάρτη για να βάλουμε μπροστά το σχέδιο για την περιοχή. Θα χρειαστεί να γίνουν πολλές δουλειές στην αποκατάσταση των εδαφών και στην αναδάσωση. Επίσης, θα πρέπει να σχεδιάσουμε ξανά το μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης της Βόρειας Εύβοιας. Καταλαβαίνω την οργή, την απογοήτευση και την απελπισία. Θέλω να τους πω ότι δεν θα μείνουν αβοήθητοι. Ο κ. Τριαντόπουλος θα αναλάβει τη διαχειριστική αρωγή”.

“Ο κ. Τριαντόπουλος θα αναβαθμιστεί και θα εποπτεύει πολιτικά την όλη προσπάθεια για την άμεση ανακούφιση των πυρόπλητων. Χρειαζόμαστε διοικητική και πολιτική υποστήριξη από έναν άνθρωπο που θα ασχολείται μόνο με αυτό”, είπε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός.

Στο… μενού και ο κορονοϊός

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγιναν και ολιγόλεπτα… διαλείμματα από το ζήτημα των πυρκαγιώ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν το μέτωπο του κορονοϊού.

Για τα μέτρα του κορονοϊού: “Δυστυχώς τον Αύγουστο έχουν πέσει σημαντικά οι αριθμοί του εμβολίου. Αυτό έχει επιπτώσεις ως προς τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Σήμερα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων αλλά όχι μία αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ. Μόλις επιστρέψουν οι πολίτες από τις διακοπές τους θα πρέπει να κάνουμε μία νέα προσπάθεια να τους πείσουμε για τον εμβολιασμό. Θα χρησιμοποιήσουμε μέσα που έχουμε στη διάθεση μας για να μπορέσουμε να τους ενθαρρύνουμε. Πριν τα τέλη Αυγούστου θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τα μέτρα για τους κλειστούς χώρους”.  

“Δεν είναι στις προθέσεις μας να επεκτείνουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό”, πρόσθεσε.

Για την περίπτωση νέου lockdown το Φθινόπωρο απάντησε: “Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους. Η απάντηση στη μετάλλαξη Δέλτα δεν είναι το lockodown, αλλά ο εμβολιασμός και η κοινή λογική. Η οικονομία θα λειτουργήσει και η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή. Ζητώ μεγάλη προσοχή από τους πολίτες για το πώς θα επιστρέψουν από τις διακοπές. Να κάνουν self tests και να μην έρθουν σε επαφή με ηλικιωμένα άτομα της οικογένειας τους”. 

Δείτε όλη τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάναμε λάθη αλλά προστατεύσαμε χιλιάδες ζωές – Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή"

Ατελώς και κατά προτεραιότητα οι εκδόσεις ταυτότητας και διαβατηρίου στους πυρόπληκτους

Κατά προτεραιότητα και ατελώς θα γίνεται η αντικατάσταση των διαβατήριων και ταυτοτήτων των πολιτών που τα έχασαν μαζί με τις περιουσίες τους στις περιοχές που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που υπογράφει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μοναδική προϋπόθεση για την αντικατάσταση των διαβατηρίων είναι ότι χρειάζεται επιπλέον μία βεβαίωση από την αστυνομία ή άλλη αρμόδια Αρχή ότι καταστράφηκε από τις πυρκαγιές, ενώ για την έκδοση ταυτοτήτων έχει ληφθεί μέριμνα για τη μεταφορά των πολιτών -που δεν μπορούν να μετακινηθούν- με περιπολικά της αστυνομίας ή και τη μετάβαση αστυνομικών στα χωριά για να παραλάβουν τα δικαιολογητικά ηλικιωμένων ή ανήμπορων πολιτών.

Ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για το θέμα αναφέρει:

Για τα διαβατήρια και τις ταυτότητες, που καταστράφηκαν κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές, αποφασίστηκε η ατελής και κατά προτεραιότητα αντικατάστασή τους.

Α) Για τα διαβατήρια:

Παρέχεται η δυνατότητα στους πυρόπληκτους πολίτες, εφόσον το επιθυμούν, να αντικαταστήσουν μέχρι την 31-12-2021 τα κατεστραμμένα διαβατήρια, που ήταν σε ισχύ. Τα νέα διαβατήρια θα έχουν χρονική ισχύ αντίστοιχη των καταστραφέντων. Η έκδοση-αντικατάσταση των διαβατηρίων πραγματοποιείται ατελώς (χωρίς την καταβολή παραβόλου), κατά παρέκκλιση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

Διευκρινίζεται ότι για την έκδοση των διαβατηρίων, πλην των προβλεπόμενων δικαιολογητικών, απαιτείται και βεβαίωση αστυνομικής ή άλλης αρμόδιας Αρχής περί καταστροφής του διαβατηρίου από τις πυρκαγιές στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Β) Για τις ταυτότητες:

Η έκδοση-αντικατάσταση των ταυτοτήτων πραγματοποιείται ατελώς (χωρίς την καταβολή παραβόλου) και κατά προτεραιότητα. Επιπλέον, προς διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης-αντικατάστασης δελτίου ταυτότητας παρέχεται η δυνατότητα:

  • Μεταφοράς των πληγέντων πολιτών στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες με υπηρεσιακά οχήματα.
  • Μετάβασης αστυνομικών στις πληγείσες περιοχές για την παραλαβή των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ατελώς και κατά προτεραιότητα οι εκδόσεις ταυτότητας και διαβατηρίου στους πυρόπληκτους"

Γαλάτσι: Πίτμπουλ δάγκωσε αστυνομικό σε ταράτσα πολυκατοικίας - Εκείνος τράβηξε όπλο και το σκότωσε

Απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στο Γαλάτσι. Αστυνομικοί που πήγαν σε πολυκατοικία να ελέγξουν καταγγελία, η οποία έγινε για δύο σκυλιά πίτμπουλ που οι ιδιοκτήτες κρατούσαν στην ταράτσα, δέχθηκαν μετά από επεισόδιο επίθεση από τα ζώα, με αποτέλεσμα ο ένας αστυνομικός να σηκώσει το όπλο και να πυροβολήσει θανάσιμα το ένα.

Το ανατριχιαστικό συμβάν σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Μια καταγγελία στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης, σχετικά με τη διατήρηση και παραμονή δύο δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς (σκύλων) σε ταράτσα πολυκατοικίας στο Γαλάτσι κινητοποίησε τις αρχές.

Αστυνομικοί φθάνουν στο σημείο προκειμένου να διερευνήσουν τις καταγγελίες. Κατά την έρευνα, ξεκινά φραστικό επεισόδιο μεταξύ του ιδιοκτήτη των σκύλων και της καταγγέλλουσας.

Στην προσπάθεια των αστυνομικών να αποκλιμακώσουν το περιστατικό, ένα από τα σκυλιά επιτέθηκε και δάγκωσε στο δεξί πόδι αστυνομικό, ο οποίος αμυνόμενος πυροβόλησε τον σκύλο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Ο αστυνομικός διακομίστηκε σε νοσοκομείο, ενώ οι εμπλεκόμενοι προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, που διενεργεί προανάκριση για το περιστατικό.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε η διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γαλάτσι: Πίτμπουλ δάγκωσε αστυνομικό σε ταράτσα πολυκατοικίας - Εκείνος τράβηξε όπλο και το σκότωσε"

Τουρκία: Οργισμένο πλήθος επιτέθηκε σε σπίτια και καταστήματα σύρων προσφύγων

Φωτιά ξέσπασε περίπου το μεσημέρι της Πέμπτης στα Δερβενοχώρια στον δήμο Τανάγρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική η φωτιά έχει εκδηλωθεί σε δύσβατο σημείο στην περιοχή Μαζαραίακα.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχουν σπεύσει και επιχειρούν 7 οχήματα της Πυροσβεστικής με 14 πυροσβέστες πυροσβέστες ενώ από αέρος συνδράμει ένα ελικόπτερο.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Οργισμένο πλήθος επιτέθηκε σε σπίτια και καταστήματα σύρων προσφύγων"

Φωτιές: Συνεχίζεται η μάχη σε Εύβοια, Ηλεία-Αρκαδία και Λακωνία – Πυρκαγιές από κεραυνούς σε Μάνδρα και Χαλκιδική

Σε εξέλιξη αλλά με πολύ καλύτερη εικόνα βρίσκονται δύο από τις πυρκαγιές, που, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προκλήθηκαν χθες, πιθανότατα από κεραυνούς, στη Μάνδρα Αττικής και στη Φούρκα Χαλκιδικής.

Παράλληλα, συνεχίζεται η μεγάλη μάχη, με την συνδρομή των ισχυρότατων ξένων πυροσβεστικών δυνάμεων που έσπευσαν να βοηθήσουν τη χώρα μας στον αγώνα κατά της πύρινης λαίλαπας, στα μέτωπα που έχουν προξενήσει τεράστια καταστροφή σε περιουσίες, καλλιέργειες και δάση, σε Βόρεια Εύβοια, ΗλείαΑρκαδία και Λακωνία.

Η φωτιά στη Μάνδρα έγινε αντιληπτή σήμερα στις 6:10, σε δασώδη έκταση στην περιοχή Γκίνη, στα όρια του δήμου προς τα Γεράνεια Όρη και αποδίδεται σε κεραυνό, καθώς χθες το βράδυ εκδηλώθηκαν άλλες έξι παρόμοιες πυρκαγιές, που αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Έγινε άμεσα κινητοποίηση και αυτήν την ώρα επιχειρούν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα, καθώς και ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ήδη η φλόγα έχει πέσει και δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης.

Το ίδιο και στη Φούρκα Κασσάνδρας Χαλκιδικής, όπου η φωτιά επίσης αποδίδεται σε κεραυνό, καθώς είναι μία από τις πέντε πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες στην περιοχή. Οι υπόλοιπες σβήστηκαν άμεσα, ενώ στη συγκεκριμένη πυρκαγιά επιχειρούν 76 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 29 οχήματα, καθώς και ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος.

Επειδή αναμένονται και σήμερα παρόμοια φαινόμενα, ενώ σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4, σε Αττική, Εύβοια, Λακωνία και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία), όλες οι υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν σε γενική επιφυλακή.

Μικρές εστίες φωτιάς στις περιοχές Κρυονέρι, Λάσδικα, Μηλιές και Δούκας

Σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας συνεχίζουν να επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν νέες αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά γύρω από τις περιοχές Κρυονέρι, Λάσδικα, Μηλιές και Δούκας υπάρχουν αρκετές πυροσβεστικές δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα, διότι καίνε μικρές εστίες φωτιάς.

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, «αναμένονται στην Ηλεία 187 πυροσβέστες από τη Γερμανία με 37 οχήματα, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στην Αρχαία Ολυμπία και θα επιχειρήσουν στις περιοχές Κρυονέρι και Λάσδικα».

Όσον αφορά στις δυνάμεις που επιχειρούν στις μεγάλες πυρκαγιές, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αναλυτικά, είναι οι εξής:

– Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, συγκεκριμένα από τη Γαλλία με 40 πυροσβέστες, από το Κατάρ με 40 πυροσβέστες, από το Κουβέιτ με 40 πυροσβέστες και 4 οχήματα και από το Ισραήλ με 16 πυροσβέστες. Επίσης, στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

– Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν 858 πυροσβέστες με 46 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 230 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, συγκεκριμένα από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από τη Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από τη Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από τη Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης, για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 4 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη (2 Ilyushin Il-76 και το Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

– Στη δασική πυρκαγιά της Ανατολικής Μάνης Λακωνίας επιχειρούν 62 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα και 1 αεροσκάφος. Συνδρομή παρέχουν ο ελληνικός στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, και υδροφόρες ΟΤΑ.

– Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας επιχειρούν 678 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 218 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 200 πυροσβέστες με 59 οχήματα, από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα και από την Αυστρία 39 πυροσβέστες με 16 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επίσης, για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Επιτροπές της Περιφέρειας Πελοποννήσου ξεκίνησαν την καταγραφή ζημιών

«Έχουν ήδη συγκροτηθεί οι επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές στις περιοχές της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης και μάλιστα έχουν ξεκινήσει το έργο τους» ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Όπως εξήγησε, «πρόκειται για τρεις επιτροπές, όπου η πρώτη είναι αρμόδια για τις ζημιές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφία, η δεύτερη για τα σπίτια και τις υποδομές και η τρίτη για τις επιχειρήσεις».

«Οι καταγραφές των ζημιών», συνέχισε, «ξεκίνησαν ήδη από την περιοχή της Μεγαλόπολης, όπου εκεί η φωτιά είναι σε ύφεση και θα συνεχιστούν στις πληγείσες περιοχές της Γορτυνίας».

Επίσης, σημείωσε ότι «τα μέλη των επιτροπών έχουν εντολή να ολοκληρώσουν το έργο τους μέχρι τις 25 Αυγούστου, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες».

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε: «Προχωράμε σήμερα στην προμήθεια ζωοτροφών, είτε με αγορά από την πλευρά της Περιφέρειας είτε με αποστολή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να τις στείλουμε άμεσα τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί».

Σχετικά με την ηλεκτροδότηση και κατ’ επέκταση την αποκατάσταση της υδροδότησης, μέσω της επαναλειτουργίας των αντλιοστασίων, ο κ. Λαμπρόπουλος είπε ότι «ήδη η ΔΕΗ έχει διαθέσει δύο γεννήτριες για την περιοχή της Μεγαλόπολης, ενώ αναμένεται να σταλούν γεννήτριες και για την περιοχή της Γορτυνίας».

Όσον αφορά στην αποκατάσταση του δικτύου της ηλεκτροδότησης επεσήμανε ότι «ειδικά στην περιοχή της Γορτυνίας οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της φωτιάς, ενώ στη Μεγαλόπολη είναι ευκολότερο το έργο της αποκατάστασης αφού η πυρκαγιά, όπως προανέφερα, βρίσκεται σε ύφεση και οι ζημιές είναι μικρότερης έκτασης».

Πάντως, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, «η πορεία της φωτιάς στην περιοχή της Γορτυνίας είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή σημαντικού τμήματος του δικτύου και την παρεμπόδιση της προόδου των εργασιών αποκατάστασης».

Ωστόσο, «πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση στο μεγαλύτερο τμήμα των προσβάσιμων από τις πληττόμενες περιοχές, όπου έχουν εντοπιστεί 188 στύλοι προς αποκατάσταση και 33 χιλιόμετρα δικτύου, ενώ έχουν ήδη ηλεκτροδοτηθεί τουλάχιστον εννέα κοινότητες», αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Όσον αφορά στη στήριξη των πυρόπληκτων κατοίκων, ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε: «Λαμβάνουμε συνεχώς βοήθεια για τους πληγέντες συμπολίτες μας από ιδιώτες, επιχειρήσεις και σωματεία».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, «ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, υπέβαλε, με σχετικά έγγραφά του προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εισηγήσεις για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέντε περιοχών που ανήκουν σε Δήμους της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές».

Ειδικότερα, τα αιτήματα αφορούν περιοχές στους πυρόπληκτους Δήμους Γορτυνίας, Μεγαλόπολης Ανατολικής Μάνης, Πύλου-Νέστορος και Οιχαλίας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιές: Συνεχίζεται η μάχη σε Εύβοια, Ηλεία-Αρκαδία και Λακωνία – Πυρκαγιές από κεραυνούς σε Μάνδρα και Χαλκιδική"

Φωτιές στην Αρκαδία: Επιτροπές της Περιφέρειας Πελοποννήσου ξεκίνησαν την καταγραφή ζημιών

«Έχουν ήδη συγκροτηθεί οι επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές στις περιοχές της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης και μάλιστα έχουν ξεκινήσει το έργο τους» ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Όπως εξήγησε, «πρόκειται για τρεις επιτροπές, όπου η πρώτη είναι αρμόδια για τις ζημιές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφία, η δεύτερη για τα σπίτια και τις υποδομές και η τρίτη για τις επιχειρήσεις».

«Οι καταγραφές των ζημιών», συνέχισε, «ξεκίνησαν ήδη από την περιοχή της Μεγαλόπολης, όπου εκεί η φωτιά είναι σε ύφεση και θα συνεχιστούν στις πληγείσες περιοχές της Γορτυνίας».

Επίσης, σημείωσε ότι «τα μέλη των επιτροπών έχουν εντολή να ολοκληρώσουν το έργο τους μέχρι τις 25 Αυγούστου, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες».

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε: «Προχωράμε σήμερα στην προμήθεια ζωοτροφών, είτε με αγορά από την πλευρά της Περιφέρειας είτε με αποστολή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να τις στείλουμε άμεσα τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί».

Σχετικά με την ηλεκτροδότηση και κατ' επέκταση την αποκατάσταση της υδροδότησης, μέσω της επαναλειτουργίας των αντλιοστασίων, ο κ. Λαμπρόπουλος είπε ότι «ήδη η ΔΕΗ έχει διαθέσει δύο γεννήτριες για την περιοχή της Μεγαλόπολης, ενώ αναμένεται να σταλούν γεννήτριες και για την περιοχή της Γορτυνίας».

Όσον αφορά στην αποκατάσταση του δικτύου της ηλεκτροδότησης επεσήμανε ότι «ειδικά στην περιοχή της Γορτυνίας οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της φωτιάς, ενώ στη Μεγαλόπολη είναι ευκολότερο το έργο της αποκατάστασης αφού η πυρκαγιά, όπως προανέφερα, βρίσκεται σε ύφεση και οι ζημιές είναι μικρότερης έκτασης».

Πάντως, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, «η πορεία της φωτιάς στην περιοχή της Γορτυνίας είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή σημαντικού τμήματος του δικτύου και την παρεμπόδιση της προόδου των εργασιών αποκατάστασης».

Ωστόσο, «πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση στο μεγαλύτερο τμήμα των προσβάσιμων από τις πληττόμενες περιοχές, όπου έχουν εντοπιστεί 188 στύλοι προς αποκατάσταση και 33 χιλιόμετρα δικτύου, ενώ έχουν ήδη ηλεκτροδοτηθεί τουλάχιστον εννέα κοινότητες», αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Όσον αφορά στη στήριξη των πυρόπληκτων κατοίκων, ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε: «Λαμβάνουμε συνεχώς βοήθεια για τους πληγέντες συμπολίτες μας από ιδιώτες, επιχειρήσεις και σωματεία».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, «ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, υπέβαλε, με σχετικά έγγραφά του προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εισηγήσεις για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πέντε περιοχών που ανήκουν σε Δήμους της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές».

Ειδικότερα, τα αιτήματα αφορούν περιοχές στους πυρόπληκτους Δήμους Γορτυνίας, Μεγαλόπολης Ανατολικής Μάνης, Πύλου-Νέστορος και Οιχαλίας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιές στην Αρκαδία: Επιτροπές της Περιφέρειας Πελοποννήσου ξεκίνησαν την καταγραφή ζημιών"

Φωτιά τώρα στον Ωρωπό από κεραυνό

Φωτιά ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης στον Ωρωπό. και συγκεκριμένα στην περιοχή Μαζαραίικα στην Τανάγρα. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως η φωτιά στον Ωρωπό εκδηλώθηκε από κεραυνό ενώ στο σημείο έσπευσαν 17 πυροσβέστες, 70 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική: «Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Μαζαραίικα, στην Τανάγρα Βοιωτίας. Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις».

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά τώρα στον Ωρωπό από κεραυνό"

Μήλος: Βυθίστηκε θαλαμηγός με 18 επιβαίνοντες - Ανάμεσα τους 3 ανήλικοι

Συναγερμός σήμανε στο Λιμενικό, λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Πέμπτης, έπειτα από ειδοποίηση για βύθιση τουριστικού σκάφους στα ανοιχτά της Μήλου, στο οποίο επέβαιναν 18 άνθρωποι, ανάμεσα τους και τρεις ανήλικοί. 

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές ομάδες διάσωσης, τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο σημείο πνέουν άνεμοι 4 με 5 μποφόρ. Το περιστατικό συνέβη, σύμφωνα με το λιμενικό, 16 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Μήλου. Η επιχείρηση περισυλλογής των ανθρώπων που βρίσκονταν στο σκάφος ξεκίνησε άμεσα με το επιβατηγό πλοίο Sea Jet 2 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ενώ όλοι είναι σώοι και καλά στην υγεία τους.

Στη θαλαμηγό επέβαιναν 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους και τρεις ανήλικοι, που σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας οι περισσότεροι είναι Έλληνες πολίτες και οι οποίοι με τη βύθιση του σκάφους βρέθηκαν όλοι στη θάλασσα, ενώ το ακριβές σημείο του ατυχήματος εντοπίζεται 16 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του νησιού όπου και πνέουν άνεμοι 4-5 μποφόρ. 

Νωρίτερα ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, είχε πει πως το σκάφος βυθίστηκε ανοιχτά του λιμανιού του νησιού «αλλά ακόμα επειδή είμαστε στη φάση της διάσωσης δεν μπορώ να σας πω κάτι περισσότερα».

«Καταβάλλουμε προσπάθειες να πάρουμε ανθρώπους. Υπάρχει και ένα ελικόπτερο κοντά στην περιοχή. Ξέρω πως έχουν φύγει και σκάφη από τη Μήλο, δεν έχουμε εικόνα αν ήταν Έλληνες ή αλλοδαποί» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικελής.

Παράλληλα, υποστήριξε πως στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως επτά μποφόρ και η επιχείρηση είναι δύσκολη γιατί υπάρχουν αρκετά ρεύματα, ενώ ακόμη ένα ναυάγιο είχε γίνει στο ίδιο σημείο το 1966.

Όπως διευκρινίστηκε πρόκειται για μία θαλαμηγό περίπου 30 μέτρων με σημαία Μεγάλης Βρετανίας και βυθίστηκε 5 μίλια δυτικά της Φαλκονέρας. Προς το παρόν, άγνωστη είναι η αιτία βύθισης του σκάφους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας, Νίκου Κοκκάλα, που μίλησε στην ΕΡΤ, οι ίδιοι οι επιβαίνοντες εξέπεμψαν σήμα κινδύνου και ανέφεραν ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήλος: Βυθίστηκε θαλαμηγός με 18 επιβαίνοντες - Ανάμεσα τους 3 ανήλικοι"

Αναστολή καθηκόντων για ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Διευκρινίσεις σχετικά με την υποχρέωση εμβολιασμού του προσωπικού των δομών παροχής υπηρεσιών υγείας και την άμεση αναπλήρωση ανεμβολίαστου προσωπικού, δίνει το υπουργείο Υγείας σε έγγραφο που αποστέλλεται προς όλες τις διοικήσεις των δομών υγείας.

Το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων, δημοτικών δομών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων, δομών ΠΦΥ, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, θα πρέπει να έχει λάβει των πρώτη ή μόνη δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου και για την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να τηρήσει την προβλεπόμενη διαδικασία.

Τονίζεται ότι από την υποχρέωση εμβολιασμού εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 6 μηνών από τη νόσηση, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια εμβολιασμού. Οι τελευταίοι κρίνονται από τριμελείς επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια, σύμφωνα με την λίστα εξαιρέσεων που καταρτίζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η μη συμμόρφωση του προσωπικού στην υποχρέωση εμβολιασμού έχει ως συνέπεια στην περίπτωση των φορέων δημοσίου τομέα την επιβολή του μέτρου της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Έτσι από 1η Σεπτεμβρίου όσοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά του covid-19 δεν θα μπορούν να προσφέρουν την εργασίας τους και καλούνται οι διοικήσεις των μονάδων να αναπληρώσουν το προσωπικό που θα τεθεί σε αναστολή, προκειμένου να διαφυλαχτεί η εύρυθμη λειτουργία των δομών υγείας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστολή καθηκόντων για ανεμβολίαστους υγειονομικούς"

Παρατείνονται τα μέτρα για τις πτήσεις από εξωτερικό – Όλα όσα ισχύουν

Παρατείνεται έως την Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί η αεροπορική οδηγία με τις προϋποθέσεις εισόδου στην ελληνική επικράτεια για πτήσεις εξωτερικού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας η notam με τις προϋποθέσεις εισόδου επιβατών στην Ελλάδα για πτήσεις από το εξωτερικό που θα ισχύει έως 19/8/21.

Απαγορεύσεις υπηκόων από τρίτες χώρες

Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία ισχύει απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ε.Ε. και της Συμφωνίας Σένγκεν συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους. Εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 35 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ιαπωνία, Λίβανος, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Ιορδανία, Μολδαβία, Μπρουνέι, Άγιος Μαρίνος, Ανδόρρα, Βατικανό, Μονακό, Τουρκία και Κόσοβο*.

Τι ισχύει για το PLF

Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr οποιαδήποτε ώρα πριν την αναχώρηση της πτήσης προς Ελλάδα. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Είσοδος στην Ελλάδα με πιστοποιητικό εμβολίου ή αρνητικό PCR/RAPID TEST ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό: Για τους ταξιδιώτες προς Ελλάδα προϋπόθεση εισόδου στη χώρα είναι μια από τις παρακάτω:

1) Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.

2) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών, ή εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ως προς τον έλεγχο με rapid test.

3) Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικό/βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

4) Επίσης οι ταξιδιώτες πτήσεων από το εξωτερικό μπορούν να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE) καθώς και τρίτων χωρών, στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών) ή τη νόσηση από τον κορονοϊό.

Έλεγχοι σε παιδιά από 12 ετών και άνω: Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, (εμβόλιο ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό), για είσοδο στην Ελλάδα ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και άνω.

Δειγματοληπτικός έλεγχος ταξιδιωτών 

Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξή τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form.

Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 10 μέρες, ενώ αν ο επιβάτης εξωτερικού είναι εμβολιασμένος και το rapid test κατά την άφιξή του δείξει ότι είναι θετικός στη νόσο θα παραμένει σε απομόνωση για 7 μέρες. Και στις δύο περιπτώσεις (10 ή 7 μέρες προσωρινού περιορισμού), προκειμένου να γίνει άρση της καραντίνας τα πρόσωπα υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR την τελευταία ημέρα του προσωρινού περιορισμού τους. Όλοι οι επιβάτες εξωτερικού πρέπει να τηρούν πιστά τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών της χώρας μας.

Αεροπορική οδηγία για Ρώσους επιβάτες

Όλοι οι ταξιδιώτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας με προορισμό την Ελλάδα θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση αρνητικού τεστ PCR (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών). Το μέτρο αυτό είναι υποχρεωτικό και ισχύει για όλους τους επιβάτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι. Επιπλέον, όλοι οι ταξιδιώτες/μόνιμοι κάτοικοι από τη Ρωσία θα υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε έλεγχο με τεστ για τον Covid-19 κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Χρήση μάσκας

Στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, το προσωπικό και οι επιβάτες υποχρεούνται να φέρουν μάσκα προστασίας. Επίσης οι επιβάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις και να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή προς αποφυγή συνωστισμού.

Ο έλεγχος των παραπάνω εγγράφων πραγματοποιείται από τους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και δειγματοληπτικά από τις αστυνομικές αρχές. Οι αεροπορικές εταιρίες υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα και σε περίπτωση παραβίασης φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδά τους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατείνονται τα μέτρα για τις πτήσεις από εξωτερικό – Όλα όσα ισχύουν"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news