facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε τη «μάχη του Ντονμπάς», ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε απόψε την έναρξη μιας μεγάλης ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία, κάνοντας λόγο για τη «μάχη του Ντονμπάς», μέρος του οποίου βρίσκεται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

«Μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram.

Νωρίτερα, ο προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου είχε δηλώσει ότι «ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου», αναφερόμενος στη νέα επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. «Πιστέψτε στον στρατό μας, είναι πολύ δυνατός» δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ σε ανάρτησή του στο Telegram, διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να αποκρούσουν τους επιτιθέμενους.

Οι δηλώσεις του απηχούσαν την τοποθέτηση κορυφαίου ουκρανού αξιωματούχου, ο οποίος ανέφερε νωρίτερα ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει από το πρωί μια νέα επίθεση.

Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι βρήκαν σήμερα τον θάνατο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπου μαίνονται οι μάχες, σύμφωνα με τις τοπικές ουκρανικές αρχές.

Μετά την υποχώρηση των στρατευμάτων της γύρω από το Κίεβο, η Ρωσία συγκέντρωσε τον κύριο όγκο των δυνάμεών της στην ανατολική Ουκρανία, στόχο συχνών βομβαρδισμών μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, στο Χάρκοβο, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων δεκαπέντε, μεταξύ αυτών και ένα 14χρονο αγόρι, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε τη «μάχη του Ντονμπάς», ανακοίνωσε ο Ζελένσκι"

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Καταστρέψαμε αποθήκη με όπλα ξένης κατασκευής στο Λβιβ

Αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο ένα κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης του ουκρανικού στρατού κοντά στην πόλη Λβιβ και κατέστρεψαν μεγάλο αριθμό όπλων ξένης κατασκευής που ήταν αποθηκευμένα εκεί, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Την ανακοίνωση μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, την αναμετέδωσαν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Συγκεκριμένα ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι κατέστρεψε με «πύραυλους υψηλής ακρίβειας» μια μεγάλη αποθήκη όπλων ξένης κατασκευής που είχαν παραδοθεί πρόσφατα στην Ουκρανία.

«Το κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης και μεγάλες παρτίδες ξένων όπλων, που παραδόθηκαν στην Ουκρανία τις τελευταίες έξι ημέρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωπαϊκές χώρες, που ήταν αποθηκευμένα εκεί, καταστράφηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ίγκορ Κονασένκοφ.

Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης ένα κέντρο επισκευής βαλλιστικών πυραύλων Tochka U στην πόλη Ντνίπρο, ανέφερε το υπουργείο.

Αμερικανοί θα εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πάνω στα Howitzer

Την ίδια ώρα, πάντως, ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε πως Αμερικανοί στρατιωτικοί ειδικοί αναμένεται να ξεκινήσουν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στη χρήση των πυροβόλων Howitzer μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε ότι η εκπαίδευση αυτή θα πραγματοποιηθεί εκτός Ουκρανίας.

Αμερικανοί έχουν εκπαιδεύσει στο παρελθόν ουκρανικές δυνάμεις, στην επικράτεια των ΗΠΑ, στη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Switchblade.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Καταστρέψαμε αποθήκη με όπλα ξένης κατασκευής στο Λβιβ"

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία επιχειρήσεων που αισχροκερδούν - Κατατέθηκε η τροπολογία

Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία που νομιμοποιεί την αποκάλυψη της επωνυμίας επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν εν μέσω κρίσης και παράλληλα επιβάλλει πλαφόν 3% στις αυξήσεις εμπορικών και επαγγελματικών μισθωμάτων.

Την ρύθμιση είχε προαναγγείλει το προηγούμενο διάστημα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους: 

- Επιτρέπεται για την αντιμετώπιση της επιτακτικής ανάγκης προστασίας της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή, έως την 30.6.2022, η δημοσιοποίηση της εμπορικής επωνυμίας των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα ισχύοντα έκτακτα μέτρα περιστολής φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.

- Απαγορεύεται, για χρονικό διάστημα έως 3Ο.6. 2Ο22, η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων, όταν περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της Ι.9.202Ι.

- Επιτρέπεται, από την 1.1.2022 έως και την 31.12.2022 αναπροσαρμογή του μισθώματος που ανέρχεται τρία τοις εκατό (3%), κατά ανώτατο όριο, σε σχέση με το μίσθωμα του έτους 2021, για τις εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις ακινήτων (π.δ.34/1995 και άρ. 13 ν.4242/2014), υπό τις οριζόμενες εξαιρέσεις»

- Με την ίδια τροπολογία μετατίθεται χρονικά η διαδικασία εκλογής μελών των διοικητικών συμβουλίων των επιμελητηρίων και διεξάγεται σε ημερομηνία μεταξύ της 15.11.2023 και της 15.12.2023

Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στη δημοσιότητα τα στοιχεία επιχειρήσεων που αισχροκερδούν - Κατατέθηκε η τροπολογία"

Moskva: «Θέλουμε απαντήσεις» – «Πού είναι τα παιδιά μας», ρωτάνε οι οικογένειες των μελών του πληρώματος

Το καταδρομικό πλοίο Moskva, το καμάρι του στόλου της Ρωσίας, βυθίστηκε πριν από πέντε ημέρες (14.4.2022) και μέχρι στιγμής υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τη μοιραία επίθεση που το βύθισε αλλά και για το πλήρωμά του και πόσοι μπορεί να επιβίωσαν.

Τα ερωτήματα για το πλήρωμα είναι, βέβαια, τα πιο σημαντικά, καθώς αγνοείται η τύχη των άνω των 500 ναυτών και αξιωματικών που βρίσκονταν στο καταδρομικό πλοίο, διότι οι ρωσικές αρχές δεν έχουν κάνει καμία ανακοίνωση για το αν υπάρχουν νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι ή για τον αριθμό των θυμάτων.

«Πού είναι τα παιδιά μας;» και «θέλουμε απαντήσεις» φωνάζουν οι ανάστατοι γονείς, οι οποίοι «χτενίζουν» τα social media για πληροφορίες και αναζητούν στοιχεία, με τον Guardian να συμπληρώνει πως αυτό ίσως αποτελεί και… απειλή για την ίδια τους τη ζωή, αφού το κλίμα των ρωσικών ΜΜΕ και του διαδικτύου είναι ασφυκτικό, από την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή μέχρι σήμερα.

Αρκετοί, μάλιστα, έλαβαν το τηλεφώνημα από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και έμαθαν τα τραγικά νέα. Ότι το παιδί τους σκοτώθηκε όταν το πλοίο βυθίστηκε. «Ο γιος μου Γέγκορ ήταν μάγειρας στο Moskva» έγραψε ο Ντμίτρι Σκρέμπετς στο Διαδίκτυο «και πλέον είναι αγνοούμενος». «Είπαν ότι όλο το πλήρωμα απομακρύνθηκε, αυτό είναι κυνικό ψέμα!», τόνισε ο ίδιος.

Ακόμα μία μητέρα, η Γιούλια Τσίβοβα ενημερώθηκε – μόλις – σήμερα ότι ο 19χρονος γιος της Αντρέι σκοτώθηκε στο Moskva αλλά δηλώνει συντετριμμένη ότι δεν ξέρει καμία άλλη λεπτομέρεια ούτε καν πού θα γίνει η κηδεία του. «Είμαι σίγουρη ότι δεν είναι ο μόνος που πέθανε», είπε στον Guardian.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι πολίτες που γνωρίζουν ότι οι 200 από τους 500 ναύτες και αξιωματικούς του πληρώματος βρίσκονται σε στρατιωτικό νοσοκομείο ενώ υπάρχουν και αυτοί που έχουν ακούσει για 40 νεκρούς, χωρίς να μπορούν να εντοπίσουν τα ίχνη τους.

Μάλιστα, μόλις δύο είναι οι νεκροί που έχουν ταυτοποιηθεί από το ναυάγιο ενώ είναι λίγες οι οικογένειες που έχουν παραδεχθεί ότι έχουν επικοινωνήσει με τα παιδιά τους.

Διαβάστε Περισσότερα » "Moskva: «Θέλουμε απαντήσεις» – «Πού είναι τα παιδιά μας», ρωτάνε οι οικογένειες των μελών του πληρώματος"

Ουκρανία: «Στείλτε μας βαρέα όπλα να σώσουμε τη Μαριούπολη» λέει ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών

Με μια αγωνιώδη δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Facebook, ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, που έχει μείνει στη Μαριούπολη, προσπαθώντας να κρατήσει τους Ρώσους έξω από αυτή, περιέγραψε τις δραματικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη μεγάλη πόλη - λιμάνι της ανατολικής Ουκρανίας.

Ακόμα, στράφηκε στους ηγέτες της Δύσης και ζήτησε την αποστολή βαρέων όπλων, τα οποία θα ενισχύσουν τις προσπάθειες του ουκρανικού στρατού απέναντι στις «συντριπτικά περισσότερες εχθρικές δυνάμεις και τους συνεχείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς».

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Είμαι ο Σεργκέι Βολίνα, ο Διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών που φέρει το όνομα του Αντιναυάρχου Μικάιλο Μπελίνσκι, και απευθύνομαι σε εσάς από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Για περισσότερες από 50 ημέρες, οι υπερασπιστές της πόλης αμύνονται ηρωικά, παρά τις συντριπτικά περισσότερες εχθρικές δυνάμεις και τους συνεχείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, το πυροβολικό και τις ρουκέτες. Η Μαριούπολη εξακολουθεί να είναι μια ουκρανική πόλη, ό,τι κι αν σας λέει η ρωσική προπαγάνδα. Πολεμούμε σκληρά κάθε μέρα και συγκρατούμε χιλιάδες εχθρικά στρατεύματα, εμποδίζοντάς τους να προχωρήσουν. Αυτές οι υπεράνθρωπες προσπάθειες γίνονται με μεγάλο κόστος και μεγάλες απώλειες.

Αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας. Ο εχθρός έχει περικυκλώσει την πόλη και κρατά ομήρους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους. Στα στρατιωτικά μας καταφύγια υπάρχουν γυναίκες, που κρύβονται με παιδιά, συμπεριλαμβανομένων μωρών. Κυρίως συγγενείς των στρατιωτικών μας, που καταζητούνται από τους Ρώσους. Χωρίς θέρμανση, νερό, φαγητό. Οι τραυματίες μας πεθαίνουν καθημερινά, γιατί τα φάρμακα και τα απολυμαντικά έχουν τελειώσει προ πολλού.

Οι ουκρανικές αρχές διαπραγματεύτηκαν για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων με τους Ρώσους, στους οποίους θα συμμετείχε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, η ρωσική πλευρά δεν κράτησε τον λόγο της και όλες οι προσπάθειες ήταν μάταιες.

Παρακαλούμε τον κόσμο για βοήθεια για την απομάκρυνση των τραυματιών, παιδιών, γυναικών και των σορών των νεκρών. Καλούμε τους πολιτικούς σε όλο τον κόσμο, τα δημόσια και θρησκευτικά πρόσωπα να μην αδιαφορούν για τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη παρά τη θέλησή τους.

Τώρα εμείς, οι στρατιωτικοί, είμαστε αναγκασμένοι όχι μόνο να πολεμήσουμε τις δυνάμεις του εχθρού, αλλά και να φροντίσουμε χιλιάδες πολίτες.

Μην πιστεύετε τις υποσχέσεις της Ρωσίας για έναν «πράσινο διάδρομο» για τον στρατό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για φάρσα με στόχο την καταστροφή της ουκρανικής στρατιωτικής ομάδας στη Μαριούπολη χωρίς μάχη.

Δεν θα τα παρατήσουμε και θα παλέψουμε μέχρι τέλους.Αλλά η πίστη στον όρκο δεν ήταν αρκετή για να απελευθερώσουμε τη Μαριούπολη. Η πόλη πρέπει να ξεμπλοκάρει άμεσα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε βαριά όπλα. Είναι στη δικαιοδοσία της ΕΕ και των ΗΠΑ να μας τα παρέχουν. Τα βαριά όπλα για τους υπερασπιστές της Μαριούπολης θα σώσουν την στρατιωτική μας ομάδα.

Η Μαριούπολη μπορεί να σωθεί. Είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε μέχρι και την τελευταία σταγόνα του αίματός μας. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο υπόλοιπος κόσμος έχει κάνει ό,τι είναι δυνατό για αυτό.

Τότε θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ακόμη και το αδύνατο για τη χώρα μας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία: «Στείλτε μας βαρέα όπλα να σώσουμε τη Μαριούπολη» λέει ο διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών"

Ουκρανία: 40.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν από τη Μαριούπολη στη Ρωσία, λέει ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος της πολιορκημένης Μαριούπολης υποστήριξε σήμερα ότι περίπου 40.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν δια της βίας στη Ρωσία ή σε ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας.

«Δυστυχώς, πρέπει να δηλώσω ότι από σήμερα εκτοπίζουν δια της βίας» τους κατοίκους, είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση. «Επαληθεύσαμε μέσω του δημοτικού ληξιαρχείου ότι έχουν ήδη εκτοπίσει περισσότερους από 40.000 ανθρώπους», πρόσθεσε.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό από ανεξάρτητες πηγές. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους στην Ουκρανία.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ/imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: 40.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν από τη Μαριούπολη στη Ρωσία, λέει ο δήμαρχος"

ΗΠΑ: Η υπ. Οικονομικών θα ζητήσει από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα να ασκήσουν πιέσεις στη Ρωσία για να σταματήσει τον πόλεμο

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα προτρέψει αυτήν την εβδομάδα τα μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας να εντείνουν τις πιέσεις τους στη Ρωσία, ώστε να τερματίσει τον «απερίσκεπτο πόλεμο» στην Ουκρανία, όπως ανέφερε σήμερα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.

Άλλος αξιωματούχος είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην καταστολή όσων επιδιώκουν να ξεγλιστρήσουν από τις σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία αλλά και σε εκείνους που διευκολύνουν τέτοιες προσπάθειες.

Η Τζάνετ Γέλεν θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20. Ωστόσο, θα μποϊκοτάρει ορισμένες συνεδριάσεις εάν συμμετέχει σε αυτές η Ρωσία, ώστε να υπογραμμίσει με αυτόν τον τρόπο την άποψη της Ουάσιγκτον ότι η Μόσχα θα πρέπει να αποβληθεί από τους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς.

Πηγές του υπουργείου είπαν ότι η Γέλεν «ανησυχεί βαθιά» για τις επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος στην παγκόσμια οικονομία, όπως και στην αύξηση της διατροφικής ανασφάλειας στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Σκοπεύει επίσης να συζητήσει τρόπους με τους οποίους θα περιοριστεί από τη Ρωσία η χρήση των εσόδων της από τις ενεργειακές πηγές της, ενώ ταυτόχρονα θα παρασχεθεί χρόνος στους συμμάχους των ΗΠΑ ώστε να βρουν εναλλακτικές πηγές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Η υπ. Οικονομικών θα ζητήσει από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα να ασκήσουν πιέσεις στη Ρωσία για να σταματήσει τον πόλεμο"

Νέα 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην Cosco

Απορρίφθηκαν από την Ενωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων (ΕΝΕΔΕΠ) οι προτάσεις της DPort Services και των συνεργαζόμενων εταιρειών για την υπογραφή τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας. Σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν το απόγευμα οι εργαζόμενοι αποφάσισαν στάση εργασίας από τις 15.00 το μεσημέρι και νέα 24ωρη απεργία από τα μεσάνυχτα.

Η ΕΝΕΔΕΠ, που είναι ένα από τα συνδικάτα των εργαζομένων στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, ζητά να αποδοθούν μέσα από τις ΣΣΕ, νυκτερινά, αργίες και Σαββατοκύριακα, αυξήσεις σε όλους, να γίνουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ).

«Η πρόταση του Σωματείου μας είναι ότι η εργοδοσία πρέπει να δεσμευτεί για τα ελάχιστα, που ζητάμε ως εργαζόμενοι μετά από 12 χρόνια, επειδή μέσα από τον κόπο μας φέραμε το λιμάνι του Πειραιά να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας να διεκδικούμε και να απαιτούμε να πληρωνόμαστε με τις νόμιμες προσαυξήσεις για την νυχτερινή εργασία, την Σαββατιάτικη και Κυριακάτικη εργασία και τις αργίες και αυτά να αποτυπώνονται στη ΣΣΕ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΕΔΕΠ.

Προσθέτει επίσης ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά και να μην είναι όμηροι της εκ περιτροπής εργασίας και των τρίμηνων συμβάσεων.

«Περίπου 700 εργαζόμενοι είναι εγκλωβισμένοι σε αυτό το καθεστώς με μισή δουλειά - μισό μισθό - μισή ζωή την ίδια ώρα που η COSCO εμφανίζει κάθε χρόνο μεγάλη άνοδο κερδοφορίας με δεκάδες εκατομμύρια κέρδη. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας να απαιτούμε η κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία και η COSCO να εφαρμόσει την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία που μας εντάσσει από το 2012 στον κανονισμό για τα ΒΑΕ» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά (ΣΕΕΔΠ) απέρριψε την οικονομική πρόταση της εταιρείας για αύξηση 8% κάθε χρόνο αλλά αποδέχτηκε το χρονικό προγραμματισμό που προτάθηκε για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη ΣΣΕ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην Cosco"

Ζ.Μπορέλ για πόλεμο στην Ουκρανία: Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου

Η ΕΕ καταδικάζει τον "συνεχιζόμενο αδιάκριτο και παράνομο" βομβαρδισμό αμάχων και πολιτικών υποδομών από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνοντας ότι η Ουκρανία πλήττεται από τις πιο έντονες πυραυλικές επιθέσεις εδώ και εβδομάδες.

Ο κ. Μπορέλ κάνει λόγο για "ιδιαίτερα βαριές επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική και νότια Ουκρανία, ιδίως στην περιοχή Λουχάνσκ της Ουκρανίας, στο Σεβεροντόνετσκ, στο Λισιχάνσκ και στην Ποπάσνα".

"Μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Χαρκόβου, συνεχίζουν να δέχονται αδιακρίτωςς επιθέσεις" προκαλώντας περαιτέρω απώλεια ζωών αμάχων και καταστροφές υποδομών αναφέρει συμπληρώνοντας ότι "οι επιθέσεις στο Λβιβ και σε άλλες πόλεις στη δυτική Ουκρανία δείχνουν ότι κανένα μέρος της χώρας δεν γλιτώνει από την παράλογη επίθεση του Κρεμλίνου".

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, υπογραμμίζει ότι "δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου".

"Η ΕΕ επαινεί τη δύναμη, το θάρρος και την αντίσταση του ουκρανικού λαού" προσθέτει, επισημαίνοντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, μεταξύ άλλων μέσω της παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού. Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ καλεί εκ νέου τη Ρωσία να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να αποσύρει τις δυνάμεις της και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από την Ουκρανία.

ΑΜΠΕ/capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζ.Μπορέλ για πόλεμο στην Ουκρανία: Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου"

Δεν κατέβαλαν τους μισθούς πριν το Πάσχα σε 4.000 «ήρωες» της υγείας

Για τους υγειονομικούς των 850 ευρώ το μήνα δεν υπάρχει ζήτημα κοινωνικής ευαισθησίας, ούτε υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά, καθώς από τη μια το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει πληρωμή των μισθών στους δημόσιους υπαλλήλους της κεντρικής διοίκησης πριν από το Πάσχα, ενώ από την άλλη αγνοούνται οι υγειονομικοί.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος μιλά για «φτύσιμο» προς το υγεινομικό προσωπικό, ενώ τονίζει ότι 4.000 υγειονομικοί που εργάζονται μέσω του ΟΑΕΔ δεν έλαβαν τον μισθό Μαρτίου, που επρόκειτο να κατατεθεί στις 15 Απριλίου ενώ «η ακρίβεια τσακίζει».

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο:

«Το Υπουργείο οικονομικών σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι με κοινωνική ευαισθησία και έχοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού ενόψει Πάσχα με συντονισμένες ενέργειες προγραμματίσει την πληρωμή του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων της κεντρικής υπηρεσίας και των Σωμάτων Ασφαλείας τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου αντί για 26 Απριλίου.

Οι υγειονομικοί του ΕΣΥ καθώς και οι εργαζόμενοι στις προνοιακές Μονάδες δημόσιοι υπάλληλοι όπως ενημερωθήκαμε από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών ότι θα πληρωθούμε τον μισθό μας κατόπιν της εορτής Πάσχα, στις 27 Απριλίου», αναφέρει και σημειώνει:

«Έχουν φτυσμένους τους πολεμιστές, τους ήρωες του υγειονομικού πολέμου ακόμη και σε αυτό.

Για τους υγειονομικούς των 850 ευρώ το μήνα δεν υπάρχει ζήτημα κοινωνικής ευαισθησίας, δεν υπάρχουν αυξημένες ανάγκες.

Δεν υπάρχει ακρίβεια. Δεν επιτρέπεται να γιορτάσουν Πάσχα. Θα φάμε χειροκροτήματα

Ντροπή!».

Απλήρωτοι 4.000 στα νοσοκομεία

Ο Μιχάλης Γιαννάκος, όμως, επισημαίνει ότι «υπάρχουν και χειρότερα» και εξηγεί:

«Οι 4.000 υγειονομικοί των νοσοκομείων που εργάζονται μέσω του ΟΑΕΔ δεν έλαβαν τον μισθό τους 15 Απριλίου (μισθός Μαρτίου) λόγω των ειδικών αργιών του ΕΥΡΩ που έχουν καθιερωθεί για τον εορτασμό του καθολικού Πάσχα όπως ειδοποιήθηκαν από τις τράπεζες.

Πού είναι εδώ η κοινωνική ευαισθησία του υπουργείου Οικονομικών τη στιγμή που οι συνάδελφοι δεν έχουν να φάνε;

Και βέβαια δεν ξεχνάμε τους 3.500 συναδέλφους που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε αναστολή (το μέτρο της αναστολής αφορά 7.500 συναδέλφους) χωρίς κανένα υγειονομικό όφελος και οκτώ μήνες είναι χωρίς μισθό και θα περάσουν μαύρο Πάσχα.

Τρεις από τους έξι υγειονομικούς σε αναστολή συνεχίζουν την απεργία πείνας. Οι άλλοι τρεις κατέρρευσαν. Θα κάνουν Πάσχα στα σκαλιά του υπουργείου υγείας. Αν αντέξουν. Τέτοια αναλγησία!».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Δεν κατέβαλαν τους μισθούς πριν το Πάσχα σε 4.000 «ήρωες» της υγείας "

Έφεση κατά του βουλεύματος για την τραγωδία στο Μάτι εξετάζει η Εισαγγελία Εφετών

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας κ. Μαρία Γκανέ, εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση κατά του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου για το Μάτι όσον αφορά στο σκέλος της εντολής συνέχισης της ανάκρισης για 5 πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης, αλλά και για την απαλλαγή 10 από τους 28 κατηγορούμενους.

 Περαιτέρω ανάκριση και αναβαθμισμένο κατηγορητήριο για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης είχαν αποφασίσει στις 15 Απριλίου με βούλευμά τους για τη φωτιά στο Μάτι (1368/22) οι δικαστές του συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας για 5 πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Εισαγγελία Εφετών μελετάται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που εκδόθηκε για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που άφησε πίσω της 103 νεκρούς τον Ιούλιο του 2018. Η εισαγγελία εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκηθεί έφεση για το σκέλος του επίμαχου βουλεύματος που διατάσσει την απαλλαγή 10 κατηγορουμένων, κυρίως αστυνομικών αλλά και αντιδημάρχων, ώστε να κριθεί εκ νέου το ενδεχόμενο παραπομπής τους.

Παράλληλα, στο Εφετείο μελετάται και το σκέλος του βουλεύματος, με το οποίο ζητείται η αναβάθμιση σε κακούργημα, της κατηγορίας για πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που ήσαν επικεφαλής της κατά την φονική πυρκαγιά. Η εισαγγελία Εφετών, αφού μελετήσει τα στοιχεία, θα κρίνει αν το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απέδωσε τον σωστό ποινικό χαρακτηρισμό στις πράξεις των πέντε αξιωματικών.

Υπενθυμίζεται ότι το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών διατάσσει:

Α. Περαιτέρω ανάκριση για πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής με αναβαθμισμένη κατηγορία, από το πλημμέλημα της “ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή”, σε κακούργημα που θα αφορά “θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο”.

Β. Παραπομπή σε δίκη 13 κατηγορουμένων (πρώην περιφερειάρχη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικής, καθώς και δημάρχων), ενώπιον του τριμελούς Πλημμελειοδικείου, για αδικήματα που αφορούν ανθρωποκτονία από αμέλεια, ανάλογα με την εμπλοκή τους λόγω αρμοδιότητας, σε κάθε στάδιο που επέδρασε στο τραγικό αποτέλεσμα: Δηλαδή στην πρόληψη, κατάσβεση, εκκένωση και διάσωση.

Γ. Απαλλαγή 10 κατηγορουμένων, αστυνομικών και αντιδημάρχων.

Οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, στο βούλευμά τους διαφοροποιήθηκαν αρκετά από την πρόταση του εισαγγελέα, Γιώργου Πολυκράτη. Ο κ. Πολυκράτης, στην πρότασή του είχε εισηγηθεί την παραπομπή 27 από τους 28 κατηγορούμενους, αφήνοντας ουσιαστικά εκτός ποινικής ευθύνης, μονάχα τον συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου. Ο ίδιος στην πρότασή του, αιτιολογούσε γιατί οι κατηγορούμενοι πρέπει να δικαστούν για πλημμελήματα και όχι για κακουργήματα – σε αντίθεση δηλαδή με τα όσα είχε επανειλημμένα ζητήσει ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης, και την τελική κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για τους πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής. Κατά την κρίση του εισαγγελέα (που στην πρότασή του κατέγραφε μία προς μία τις αιτίες που συνέδραμαν ώστε η καταστροφική πυρκαγιά να εξελιχθεί σε ανείπωτη τραγωδία) στο τραγικό αποτέλεσμα οδήγησαν «συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές».

ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έφεση κατά του βουλεύματος για την τραγωδία στο Μάτι εξετάζει η Εισαγγελία Εφετών"

Καιρός αύριο: Βροχές και τη Μεγάλη Τρίτη (19/04/22)

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Από το απόγευμα βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 13 με 16 βαθμούς και στα νότια τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και από τις μεσημβρινές ώρες νοτίων διευθύνσεων.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και από τις μεσημβρινές ώρες νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και μόνο τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες στα νότια τις πρωινές ώρες και χιόνια στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κατά διαστήματα και στα νότια τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία απο τις μεσημβρινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη και τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Στην Κρήτη από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στις Κυκλάδες βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση και βαθμιαία από αργά το απόγευμα νότιοι.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και τη Μεγάλη Τρίτη (19/04/22)"

Τηλεργασία: Τέλος για Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βάσει ΦΕΚ

Με αυτοπρόσωπη παρουσία όλου του προσωπικού θα λειτουργεί Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, καθώς σύμφωνα με το ΦΕΚ παύει να ισχύει η τηλεργασία. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Αναλυτικότερα θα ισχύει:

Πλήρης λειτουργία με αυτοπρόσωπη παρουσία όλου του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

  • Ειδικότερα, οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου παρέχουν την εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, κατά προτίμηση σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
  •  Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε φορέα η αξιοποίησή του στις κατάλληλες θέσεις.
  •  Η εξυπηρέτηση του κοινού μπορεί να γίνεται, όχι πάντως αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

 Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού
  • πιστοποιητικού νόσησης
  • βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα

Σύμφωνα με το ΦΕΚ και τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, η τηλεργασία παύει να ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα όπως αναφέρει το ΦΕΚ προβλέπεται

Πλήρης λειτουργία με αυτοπρόσωπη παρουσία όλου του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

  •  Ειδικότερα, οι υπάλληλοί του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου παρέχουν την εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, κατά προτίμηση σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.
  •  Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε φορέα η αξιοποίησή του στις κατάλληλες θέσεις.

Τι αλλάζει στην εξυπηρέτηση των πολιτών

Η εξυπηρέτηση του κοινού μπορεί να γίνεται, όχι πάντως αποκλειστικά, και κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

 Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

(α) πιστοποιητικού εμβολιασμού,
(β) πιστοποιητικού νόσησης,
(γ) βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest)

Υπενθυμίζεται ότι τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στον Δημόσιο τομέα το ποσοστό τηλεργασίας μέχρι και πρότινος ορίζονταν στο 20% λαμβάνοντας υπόψιν τις ευπαθείς ομάδες αυξημένου κινδύνου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τηλεργασία: Τέλος για Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βάσει ΦΕΚ"

Πάσχα 2022: Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν σε εστίαση και εκκλησίες - Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στο σύνολο της Επικράτειας από τη Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 και ώρα 06:00 έως και την Κυριακή, 1 Μαΐου 2022 και ώρα 06:00.

Έτσι, σύμφωνα με το ΦΕΚ από σήμερα και μέχρι την Πρωτομαγιά θα ισχύσουν τα εξής:

1. Εστίαση και διασκέδαση

Τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργήσουν αποκλειστικά:
• για όσους έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό,
• για όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις και δεν έχουν παρέλθει μέχρι εννέα μήνες
• για όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος γίνεται στην είσοδο των κέντρων διασκέδασης και παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ στην περίπτωση που υπάρχει ορχήστρα, οι μουσικοί πρέπει να τηρούν τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους.

Στην εστίαση οι κλειστοί χώροι θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με τα πιστοποιητικά που ισχύουν και στη διασκέδαση.

Στους ανοιχτούς χώρους εστίασης θα μπορούν να βρίσκονται όλοι όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή τα πιστοποιητικά τους έχουν λήξει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν αρνητικό rapid ή PCR τεστ 48 ωρών. Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test.

Από την πλευρά του εστιατορίου, προβλέπεται απολύμανση των καταλόγων και παραμένει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό.

2. Ποια μέτρα θα ισχύσουν στις εκκλησίες

Οι πιστοί κατά το φετινό Πάσχα θα μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα σε όλους τους χώρους λατρείας και προσευχής, αρκεί να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ ή αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).
Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test.
Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους, εκτός από τους ιερωμένους που λειτουργούν.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου και μετά.

Όπως έχει ανακοινωθεί, η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης σταματά από την 1η Μαΐου, η επιστροφή των μαθητών από τις σχολικές διακοπές θα γίνει χωρίς τη διενέργεια ελέγχου, και η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους καταργείται στις 31 Μαΐου.

Δείτε το ΦΕΚ 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πάσχα 2022: Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν σε εστίαση και εκκλησίες - Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ"

Άνοιξε η πλατφόρμα για τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Σε λειτουργία έθεσε η ΑΑΔΕ την ψηφιακή πλατφόρμα «myCar» μέσω της οποίας οι κάτοχοι οχημάτων θα μπορούν να πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Εκτιμάται ότι τα οχήματα που έχουν τεθεί σε άρση ακινησίας ξεπερνούν τα 130.000 και πλέον, οι ιδιοκτήτες τους, εφόσον το επιθυμούν, θα μπορούν να πάρουν πίσω τις πινακίδες και να τα κυκλοφορήσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η άρση ακινησίας πραγματοποιείται χωρίς πρόστιμα. Έτσι, εάν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για έναν μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 1.600 κυβικών με ετήσια τέλη 360 ευρώ, για το οποίο έχει καταθέσει πινακίδες, αν θέλει να προχωρήσει σε άρση της ακινησίας για 4 μήνες, από Μάιο μέχρι και Αύγουστο, θα καταβάλει 120 ευρώ, ενώ εάν το κυκλοφορήσει για 7 μήνες, δηλαδή από τον Ιούνιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, θα πληρώσει 210 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εισέλθουν στην εφαρμογή «myCar» της ΑΑΔΕ, με τους κωδικούς Taxisnet, να επιλέξουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.

Πριν γίνει η άρση, στο όχημα θα προηγηθεί online έλεγχος εάν είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια να γίνει η υποβολή του αιτήματος.

Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως και την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.

Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρούμενου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξε η πλατφόρμα για τέλη κυκλοφορίας με το μήνα"

ΕΟΔΥ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του κορονοϊού στη Σανγκάη

Τη βαριά επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στη Σανγκάη με την επέλαση του κορονοϊού αλλά και τα ασφυκτικά περιοριστικά μέτρα στα οποία αυτή έχει οδηγήσει, επιχειρεί να ξεδιαλύνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Mε ανακοίνωσή του, τοποθετείται για την ανησυχία που δημιουργείται παγκοσμίως για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη Σανγκάη αλλά και για το αν πίσω από το σκληρό lockdown κρύβεται κάτι, με τον Οργανισμό να σημειώνει ότι τα αυστηρά μέτρα δεν εγείρουν ανησυχία αλλά οφείλονται στην στρατηγική της «μηδενικής διασποράς» στην Κίνα. Επιπλέον υπογραμμίζει ότι «Βάσει των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Οι πρωτόγνωρες εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Σαγκάη της Κίνας έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα. Στη Σαγκάη εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνουν αναστολή επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων καθώς και απομόνωση των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊόSARS-CoV-2.H Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2022.

Η στρατηγική της «μηδενικής διασποράς»

Αυτό ήταν συνέπεια της στρατηγικής «μηδενικής διασποράς» ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων SARS-CoV-2. Η στρατηγική «μηδενικής διασποράς» ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος αλλά όχι μετά το Φεβρουάριο 2022 που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής.

Δεν υπάρχουν δεδομένα για νέα μετάλλαξη

Βάση των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά. Η αυστηρότητα των μέτρων σχετίζεται με τη στρατηγική «μηδενικής διασποράς» που ήταν επιτυχής μέχρι τις αρχές του 2022, αλλά λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής ‘Ομικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων.

Συμπερασματικά τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του κορονοϊού στη Σανγκάη"

Συναγερμός για περιστατικά Οξείας Ηπατίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειο – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την Ελλάδα

Τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, σε κανένα περιστατικό δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν παρατηρήθηκε επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδια. Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο.

Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως έμετοι, που προηγήθηκαν του ίκτερου.

Μέχρι τις 8 Απριλίου 2022, είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και έξι (6) παιδιά υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Σύμφωνα με αναφορές των ειδικών μονάδων, έως τις 11 Απριλίου, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει γίνει έως τώρα, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί ιός SARSCoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά.

Συνεπώς, υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες.

Μετά την ανακοίνωση των περιστατικών από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφερθεί:

έως 5 περιπτώσεις (επιβεβαιωμένες ή πιθανές) οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, στην Ιρλανδία, 3 επιβεβαιωμένα περιστατικά, στην Ισπανία και 4 περιστατικά στην Ολλανδία, εκ των οποίων τα 3 χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές για 9 κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, στις ΗΠΑ, τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις εθνικές αρχές.

Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά, αλλά οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΔΥ.

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό

Σύλλογο καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός για περιστατικά Οξείας Ηπατίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειο – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την Ελλάδα"

Κορωνοϊός: 63+1 θάνατοι από Covid-19 και 3.868 κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.868. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.242.037, εκ των οποίων 49% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 85 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 120.235 (3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 54.593 τεστ, τα 6.784 μοριακά και τα 47.807 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα διαμορφώνεται στο 7,09%, έναντι 4,56% χθες με 124 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 1.398 στην Αττική (2.489 χθες).
  • 484 στη Θεσσαλονίκη (655 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 180 από την Ανατολική Αττική (334 χθες).
  • 250 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (438 χθες).
  • 27 από τη Δυτική Αττική (52 χθες).
  • 169 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (311 χθες).
  • 422 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (782 χθες).
  • 177 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (250 χθες).
  • 156 από τον Πειραιά (293 χθες).
  • 17 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (29 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 61 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 62 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 1 στην ΠΕ Άνδρου
  • 37 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 41 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 29 στην ΠΕ Άρτας.
  • 114 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 19 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 10 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 22 στην ΠΕ Δράμας.
  • 41 στην ΠΕ Έβρου.
  • 69 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 11 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 7 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 63 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 50 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 154 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 1 την ΠΕ Θάσου.
  • 86 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 19 στην ΠΕ Θήρας.
  • 3 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 72 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 32 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 10 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 39 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 12 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 39 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 8 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 22 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 34 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 59 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 18 στην ΠΕ Κω.
  • 29 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 135 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 41 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 23 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 5 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 8 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 109 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 45 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 1 στην ΠΕ Μήλου.
  • 4 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 3 στην ΠΕ Νάξου.
  • 18 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 6 στην ΠΕ Πάρου.
  • 18 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 47 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 20 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 22 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 5 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 41 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 7 στην ΠΕ Σάμου.
  • 58 στην ΠΕ Σερρών.
  • 1 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 4 στην ΠΕ Σύρου.
  • 34 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 61 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 25 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 15 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 18 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 77 στην ΠΕ Χανίων.
  • 27 στην ΠΕ Χίου.
  • 54 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (88 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 63, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκε μία ακόμα απώλεια. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.652 θάνατοι. Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 307 (χθες 313). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 93,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 167 (54,4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 140 (45,6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.564 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 170 (ημερήσια μεταβολή -21,66%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 246 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 63+1 θάνατοι από Covid-19 και 3.868 κρούσματα"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τιμητικός τίτλος από τον Πούτιν σε ταξιαρχία που συμμετείχε στις σφαγές στην Μπούτσα

Τιμητικό τίτλο για «ηρωισμό» στην 64η μηχανοκίνητη ταξιαρχία τυφεκιοφόρων, η οποία κατηγορείται από το Κίεβο ότι συμμετείχε σε σφαγές που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, απένειμε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πούτιν υπέγραψε, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ένα διάταγμα με το οποίο απονέμεται ο «επίτιμος τίτλος Φρουράς» σε αυτή την ταξιαρχία λόγω του «ηρωισμού και της επιμονής, της αποφασιστικότητας και του θάρρους» των ανδρών της.

«Οι επιδέξιες και αποφασιστικές ενέργειες όλου του προσωπικού (της ταξιαρχίας) κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία αποτελούν πρότυπο εκτέλεσης στρατιωτικού καθήκοντος, θάρρους, αποφασιστικότητας και υψηλού επαγγελματισμού», έγραψε ο Πούτιν απευθυνόμενος σε στρατιώτες.

Το Κρεμλίνο δεν αναφέρει πού βρίσκονται ή πού έχουν αναπτυχθεί αυτοί οι άνδρες ούτε διευκρίνισε τις αποστολές τους.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό και ειδικότερα την εν λόγω 64η ταξιαρχία ότι διέπραξε σφαγή αμάχων στην Μπούτσα, που αποκαλύφθηκε μετά την αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών στις 30 Μαρτίου.

Η Ρωσία αρνείται την κατηγορία και κατηγορεί τις ουκρανικές αρχές και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι σκηνοθέτησαν τη σφαγή ή ότι οι ουκρανικές δυνάμεις τη διέπραξαν για να κατηγορήσουν τη Μόσχα γι' αυτήν.

Τι δήλωσε για τις κυρώσεις 

Με μια από τις γλαφυρές περιγράφες του, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε, νωρίτερα, ότι οι χώρες της Δύσης «έβαλαν αυτογκόλ» επιβάλλοντας κυρώσεις κατά της Ρωσίας για το ζήτημα της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν οδηγήσει «στην επιδείνωση της οικονομίας στην Δύση».

Μιλώντας τη Δευτέρα σε κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους μέσω βιντεοσύνδεσης για την κατάσταση της οικονομίας της Ρωσίας, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται και ότι η λιανική ζήτηση στη χώρα έχει εξομαλυνθεί.

Η Ρωσία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό της για να στηρίξει την οικονομία και τη ρευστότητα σε συνθήκες συρρίκνωσης της δανειοδοτικής δραστηριότητας, ακόμη και αν οι μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας θα καταστήσουν τον δανεισμό φθηνότερο, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν.\

Επιπλέον δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία χρήσης των εθνικών νομισμάτων στο εξωτερικό εμπόριο υπό τις νέες συνθήκες.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει πρωτοφανείς κυρώσεις στις επιχειρήσεις και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Το 95% των θυμάτων στην Μπούτσα πυροβολήθηκαν

Σχεδόν όλοι όσοι βρέθηκαν νεκροί στην μαρτυρική Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, δολοφονήθηκαν από πυροβολισμούς, δήλωσε - πριν από λίγες ημέρες - ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής του Κιέβου, Αντρί Νεμπίτοφ.

«Το 95% των ανθρώπων πυροβολήθηκαν με τουφέκια υψηλής ακρίβειας ή άλλα ελαφρά όπλα» σε αυτό το βορειοδυτικό προάστιο του Κιέβου, δήλωσε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Κατά τη διάρκεια της [ρωσικής] κατοχής, άνθρωποι πυροβολήθηκαν στους δρόμους. Στον 21ο αιώνα, είναι αδύνατο να παραμείνουν κρυφά τέτοια εγκλήματα. Όχι μόνο μάρτυρες τα είδαν αυτά, αλλά καταγράφηκαν και σε βίντεο», πρόσθεσαν.

Γάλλοι χωροφύλακες εργάζονται αυτή τη στιγμή στην Μπούτσα, μαζί με Ουκρανούς ερευνητές, για να δημιουργήσουν μια διαδικασία εξέτασης και ταυτοποίησης των σορών.

Οι κάτοικοι της Μπούτσα έθαψαν οι ίδιοι τα θύματα κατά την κατάληψη της πόλης από τον ρωσικό στρατό, ο οποίος τελικά αποχώρησε στις 30 Μαρτίου, μετά από σχεδόν ένα μήνα παρουσίας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μπούτσα, Ανατόλι Φεντορούκ, συνολικά περισσότερα από 400 πτώματα έχουν ανακαλυφθεί στην πόλη του μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Λίγες μέρες μετά την αναχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου αντίκρισαν 20 πτώματα ανδρών ντυμένων με πολιτικά, ο ένας με δεμένα τα χέρια του, και σορούς σκορπισμένους σε έναν δρόμο. Από τότε έχουν ανακαλυφθεί δεκάδες άλλα πτώματα, όπως και πολλά σε ομαδικούς τάφους.

Οι σφαγές στην Μπούτσα προκάλεσαν παγκόσμια οργή και καταδίκη και ώθησαν τους συμμάχους του Κιέβου να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Τιμητικός τίτλος από τον Πούτιν σε ταξιαρχία που συμμετείχε στις σφαγές στην Μπούτσα"

Σε δίκη για κακουργηματική διαρροή ροζ βίντεο ο Στάθης Παναγιωτόπουλος

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπεται να δικαστεί με βούλευμα ο τηλεπαρουσιαστής Στάθης Παναγιωτόπουλος για δημοσιοποίηση, μέσω διαδικτύου, υλικού με προσωπικές στιγμές πρώην ερωτικής του συντρόφου.

Η παραπομπή αφορά τη μία από τις δύο υποθέσεις για τις οποίες είχε απολογηθεί την περίοδο των Χριστουγέννων (η δεύτερη εκκρεμεί στην ανάκριση) και είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης τον παραπέμπει σε δίκη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, κατ' εξακολούθηση, σε βαθμό κακουργήματος, κρίνοντας ότι η πράξη τελέστηκε επί σκοπώ βλάβης.

Να σημειωθεί ότι ο 58χρονος παρουσιαστής είχε καταδικασθεί τον περασμένο Φεβρουάριο από το Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για ανάλογη διαρροή «ροζ» βίντεο (η πρώτη από τις τρεις υποθέσεις που πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης) και είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 5 ετών.

Κατά της παραπάνω απόφασης, ωστόσο, ασκήθηκε έφεση από εισαγγελέα, με το σκεπτικό ότι η υπόθεση θα έπρεπε να αναβαθμιστεί σε κακούργημα και άρα να παραπεμφθεί σε ανώτερο δικαστήριο, όπως κι έγινε.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δίκη για κακουργηματική διαρροή ροζ βίντεο ο Στάθης Παναγιωτόπουλος"

Κορωνοϊός: Το ΣτΕ ζητά στοιχεία για να αποφασίσει για το πρόστιμο των €100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60

Ενώ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει ανακοινώσει (23 Μαρτίου 2022), ότι από 15 Απριλίου καταργείται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους αρνητές άνω των 60 ετών, η μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με σημερινή προδικαστική απόφασή της αναβάλει την έκδοση οριστικής απόφασης και καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να καταθέσουν στοιχεία (το λεγόμενο φάκελο) μέχρι την 6η Μαΐου, προκειμένου το δικαστήριο να εκδώσει την οριστική απόφασή του.

Μεταξύ αυτών που έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι ένας πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, δύο αρεοπαγίτες, ένας πρώην πρόεδρος Εφετών, δύο δικηγόροι, ένας γιατρός, ένας ιερέας, ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ιδιωτικοί υπάλληλοι, κ.λπ., οι οποίοι είναι όλοι άνω των 60 ετών.

Ειδικότερα, ενώπιον της μείζονος Ολομέλειας του ΣτΕ, την 8η Απριλίου, συζητήθηκαν οι αιτήσεις αρνητών εμβολιασμού κατά του COVID-19, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπει τη μηναία καταβολή προστίμου των 100 ευρώ σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν και για όσο διάστημα παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, το Δημόσιο δεν εκπροσωπήθηκε από συνηγόρους (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους), ενώ η εισηγήτρια των υποθέσεων, η σύμβουλος Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη όπως είπε την ημέρα εκείνη, με δύο έγγραφα του δικαστηρίου είχε ζητηθεί από τους συναρμόδιους φορείς του Δημοσίου, να αποστείλουν έγγραφα και στοιχεία στο ΣτΕ επί των επίμαχων υποθέσεων, αλλά παρ΄ όλα αυτά δεν υπήρξε ανταπόκρισης.

Παράλληλα, η κυρία Τριπολιτσιώτη είχε θέσει το ζήτημα εάν το δικαστήριο πρέπει να εκδώσει προδικαστική απόφαση με την οποία να ζητεί -μέσα σε τακτή προθεσμία- την κατάθεση εγγράφων στο ΣτΕ και παράλληλα να προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσής του ή εάν πρέπει το ΣτΕ να προχωρήσει στην έκδοση οριστικής απόφασης.

Από την πλευρά των δικηγόρων των προσφευγόντων επισημάνθηκε ότι το Δημόσιο δεν πρόκειται να προσκομίσει στο δικαστήριο στοιχεία όσες προδικάστηκες αποφάσεις και εάν εκδοθούν. Για το λόγο αυτό ζήτησαν να προχωρήσει το ΣτΕ «στην έκδοση οριστικής απόφασης». Δεν παρέλειψαν να αναφέρουν οι δικηγόροι, ότι εάν εκδοθεί προδικαστική απόφαση, το Δημόσιο «θα πανηγυρίζει», αφού κερδίσει χρόνο και κάθε παράταση του χρόνου είναι υπέρ του.

Τώρα, η μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ με την προδικαστική απόφασή της ζητεί από τα συναρμόδια υπουργεία Επικρατείας, Οικονομίας και Υγείας, όπως και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), να προσκομίσουν στοιχεία, μέχρι την 6η Μαΐου 2022.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Το ΣτΕ ζητά στοιχεία για να αποφασίσει για το πρόστιμο των €100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60"

Γερμανός υπ. Υγείας: Κίνδυνος για «απολύτως θανατηφόρα» μετάλλαξη κορωνοϊού

Μια δραματική προειδοποίηση έγινε από τον Γερμανό υπουργό Υγείας Lauterbach σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild. Εκανε λόγο για τον κίνδυνο να εμφανιστεί μια πιθανώς «δολοφονική μετάλλαξη» αργότερα φέτος.

«Υπάρχει μια σειρά από υποπαραλλαγές της Όμικρον που εξελίσσονται και οι οποίες με ανησυχούν. Οι περίοδοι κατά τις οποίες νέες παραλλαγές αντικαθιστούν παλιές γίνονται όλο και πιο σύντομες. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε όλο και λιγότερο ικανοί να προετοιμαστούμε για μεταλλάξεις».

Υποστήριξε ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή τύπου Όμικρον, που είναι τόσο θανατηφόρα όσο η Δέλτα. Αυτή θα ήταν μια απολύτως θανατηφόρα μετάλλαξη.

Ο πολιτικός του SPD δήλωσε την ίδια στιγμή: «Θα έχουμε ένα εμβόλιο που προστατεύει από τις μεταλλάξεις της Όμικρον». Αναμένεται ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο στην παραλλαγή αυτή, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο.

«Στόχος μας είναι να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εμβόλια για τους πολίτες, ανεξάρτητα από ποια μετάλλαξη θα έρθει. Τότε θα έχουμε ένα "αντίδοτο" τόσο για την Όμικρον όσο και τη Δέλτα».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανός υπ. Υγείας: Κίνδυνος για «απολύτως θανατηφόρα» μετάλλαξη κορωνοϊού"

Εμπάργκο Εσθονίας και Βουλγαρίας στα ρωσικά πλοία

Η Εσθονία και η Βουλγαρία είναι οι επόμενες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα κλείσουν τα λιμάνια τους στα ρωσικά πλοία. Προηγουμένως, παρόμοια απαγόρευση είχε εκδοθεί από την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Ρουμανία, σύμφωνα με ένα πακέτο κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Τα λιμάνια της Εσθονίας είναι κλειστά από την Κυριακή, μετέδωσε η τοπική δημόσια ραδιοτηλεόραση ERR, επικαλούμενη το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών. Ο επικεφαλής του υπουργείου, Taavi Aas, είπε ότι η Ευρώπη αναθεωρεί την οικονομική της δραστηριότητα και γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητη από τη Ρωσία καθώς «το Κρεμλίνο δεν δείχνει σημάδια τερματισμού της επίθεσης».

Η απαγόρευση ισχύει και για ρωσικές μονάδες που άλλαξαν τη σημαία τους μετά τις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Δεν θα ισχύει για πλοία που χρειάζονται βοήθεια, αλλά για αυτό το θέμα θα αποφασίζουν η αστυνομία και οι συνοριοφύλακες.

Επίσης, στη Βουλγαρία τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση αποδοχής ρωσικών πλοίων σε θαλάσσια και ποτάμια λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που άλλαξαν πρόσφατα σημαία.

PAP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμπάργκο Εσθονίας και Βουλγαρίας στα ρωσικά πλοία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολλοί άμαχοι στο Azovstal, το τελευταίο «οχυρό» της Μαριούπολης

Η Ουκρανία απέρριψε το τελεσίγραφο της Ρωσίας για την παράδοση της πόλης και πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Μαριούπολη. Νέες εκρήξεις σε Κίεβο, Λβιβ και Ντνιπροπετρόφσκ το πρωί της Δευτέρας (18.04.2022).

Επίκεντρο των μαχών στη Μαριούπολη είναι το εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal, το οποίο πολιορκούν εδώ και μέρες οι δυνάμεις της Ρωσίας στην προσπάθειά τους να «πέσει» στα χέρια τους ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια της Ουκρανίας.

Στο Azovstal, εκτός από Ουκρανούς στρατιώτες έχουν βρει καταφύγιο και πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Κάτοικοι της Μαριούπολης κρύβονται στο εργοστάσιο για να γλιτώσουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, είπε ο Μιχάιλο Βερσίνιν αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης μιλώντας χθες (17.04.2022) Κυριακή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους. Βλέπουν τι συμβαίνει στην πόλη και για τον λόγο αυτό παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Βερσίνιν, περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε περίπου 400.000 κατοίκους.

Αρκετές χιλιάδες Ουκρανοί μαχητές πιστεύεται ότι βρίσκονται στο Azovstal, το οποίο διαθέτει και υπόγειες εγκαταστάσεις.

Μεγάλοι τομείς της Μαριούπολης ελέγχονται πλέον από τον ρωσικό στρατό.

Μπαράζ εκρήξεων

Οι αρχές των δυτικών και νότιων περιφερειών της Λβιβ και της Ντνιπροπετρόφσκ ανέφεραν το πρωί της Δευτέρας πολλές εκρήξεις, ενώ δημοσιογράφος του Reuters άκουσε σειρά εκρήξεων στο Κίεβο, καθώς συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης Suspilne, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στις επιθέσεις στην Ντνιπροπετρόφσκ. Ο δήμαρχος της Λβιβ Άντρι Σαντόβι δήλωσε παράλληλα ότι σημειώθηκαν πέντε πυραυλικά πλήγματα στην πόλη. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν υπάρχουν απώλειες.

Στο Κίεβο, δημοσιογράφος του Reuters άκουσε σειρά εκρήξεων στην αριστερή όχθη του Δνείπερου. Οι τοπικές αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής δώσει επίσημες πληροφορίες για τα αίτια των εκρήξεων αυτών στην όχθη του ποταμού.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και χαρακτηρίζει τη δράση της “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” για την αποστρατιωτικοποίηση και την “αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας. Η Δύση και το Κίεβο κατηγορούν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για μια απρόκλητη επίθεση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Πολλοί άμαχοι στο Azovstal, το τελευταίο «οχυρό» της Μαριούπολης"

Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες περί παρακολούθησης του Θ. Κουκάκη

Την παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσε η δημοσιοποίηση της είδησης για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργοπούλου διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και από ποια πρόσωπα έχει τελεστεί η αξιόποινη πράξη της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου. Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε σε εισαγγελέα πρωτοδικών ο οποίος θα διερευνήσει τις σοβαρές αυτές καταγγελίες.

Ο δημοσιογράφος μετά την παρέμβαση της Εισαγγελίας με ανάρτησή του στο Twitter εκφράζει την ικανοποίησή του και τονίζει ότι πρέπει να διευρυνθεί το εξαιρετικά σημαντικό πολιτικό ζήτημα, δηλαδή η αλλαγή του νόμου της ΑΔΑΕ προκειμένου να μην πληροφορηθώ ότι τελούσα υπό την παρακολούθηση της ΕΥΠ.Και ζητώ από τα πολιτικά κόμματα να εστιάσουν σε αυτό το ζήτημα την προσοχή τους.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες περί παρακολούθησης του Θ. Κουκάκη"

Τους ζήτησαν πιστοποιητικό και έκαναν γυαλιά-καρφιά το πατσατζίδικο

Επεισοδιακή ήταν η επίσκεψη δύο ζευγαριών που πήγαν σε πατσατζίδικο στη Θεσσαλονίκη.

Το περιστατικό έγινε στις 9:30 περίπου το πρωί της Κυριακής των Βαΐων, στο κέντρο της πόλης. Δύο ζευγάρια πήγαν για πατσά, μετά από διασκέδαση και όταν τους ζητήθηκε πιστοποιητικό, ώστε να καθίσουν για να φάνε, αντέδρασαν.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που προβλήθηκε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», άρχισαν να αναποδογυρίζουν και να σπάνε τραπέζια, απειλώντας τους υπαλλήλους, πως «είναι η τελευταία ημέρα τους».

«Μας ρώτησαν αν είναι υπό προστασία το μαγαζί και μας είπαν ότι θα το σπάσουν», περιέγραψε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου

euro2day 

Διαβάστε Περισσότερα » "Τους ζήτησαν πιστοποιητικό και έκαναν γυαλιά-καρφιά το πατσατζίδικο"

Ακάρ: Η Ελλάδα προκαλεί, μάταιη η προσπάθειά της για εξοπλισμούς

Επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατηγορώντας την χώρα μας για προκλητική ρητορική.

«Από τη μια επιδιώκει συμμαχίες, από την άλλη αγωνίζεται για οπλισμό», είπε ο Ακάρ στην τουρκική εφημερίδα Milliyet συμπληρώνοντας: «Δυστυχώς, η προκλητική ρητορική και οι παράνομες ενέργειες ορισμένων πολιτικών συνεχίζονται στην Ελλάδα»

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας σημείωσε επιτεθέμενος ότι, «όλα αυτά είναι μάταιες προσπάθειες. Αν αυτά γίνονται εναντίον της Τουρκίας, δεν έχουν καμιά αξία, εάν γίνονται για άμυνα περισσεύουν. Μια τέτοια συμπεριφορά επηρεάζει την ευημερία του ελληνικού λαού όταν έχει τέτοια οικονομικά προβλήματα».

Προειδοποίησε πως «είμαστε γείτονες και σύμμαχοι με την Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν κοινοί κίνδυνοι για τις δύο χώρες. Ποιοι είναι αυτοί; Υπάρχουν πρόσφυγες, πανδημία, τρομοκρατία. Είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη αυτά και να γίνει ο σχεδιασμός ανάλογα. Εμείς λέμε ας ιδρύσουμε ένα ειλικρινές, διαφανές και ανοιχτό σύστημα διαλόγου. Θέλουμε το Αιγαίο να είναι θάλασσα φιλίας και επιθυμούμε κοινό και δίκαιο μοίρασμα κάθε πλούτου. Πέραν αυτών, θέλουμε να γίνει γνωστό ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ κανένα τετελεσμένο γεγονός ενάντια στα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο και το υπογραμμίζουμε έντονα».

Σχετικά με την προμήθεια F-16 από τις ΗΠΑ, είπε: «Αυτό σημαίνει ενίσχυση όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και του ΝΑΤΟ. Η διαδικασία συνεχίζεται. Σε ερώτηση του Κογκρέσου για το θέμα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε με επιστολή. Αν και υπάρχουν ορισμένα θετικά στοιχεία στην εν λόγω επιστολή, είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί. Αυτή είναι μια διαδικασία, ελπίζουμε ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Μέχρι να γίνει πραγματικότητα το εγχώριο πολεμικό μας αεροσκάφος, εκτιμούμε ότι τα F16 μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ακάρ: Η Ελλάδα προκαλεί, μάταιη η προσπάθειά της για εξοπλισμούς"

Πρώτοι θάνατοι από Covid-19 στη Σαγκάη μετά το σκληρό «λουκέτο»

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα τους πρώτους τρεις θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 στη Σαγκάη αφότου επιβλήθηκε lockdown στην κινεζική οικονομική πρωτεύουσα, στα τέλη του Μαρτίου.

Ο ασιατικός γίγαντας, όπου οι αρχές συνεχίζουν να εφαρμόζουν πολιτική «μηδέν κρουσμάτων» του νέου κορονοϊού, επισήμως δεν έχει καταγράψει παρά 4.641 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 αφότου ταυτοποιήθηκε ο SARS-CoV-2 στο έδαφός της, στην πόλη Γουχάν, στα τέλη του 2019.

Σε ανακοίνωσή του που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο δήμος της Σαγκάης διευκρίνισε ότι οι τρεις ασθενείς που υπέκυψαν ήταν ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα.

Οι δύο προηγούμενοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στην Κίνα είχαν ανακοινωθεί στα μέσα του Μαρτίου στην επαρχία Τζιλίν (βορειοανατολικά), που γειτονεύει με τη Βόρεια Κορέα.

Στη Σαγκάη επιβεβαιώθηκαν 19.831 ασυμπτωματικά κρούσματα του ιού το τελευταίο 24ωρο, από 21.582 το Σάββατο, ενώ καταγράφηκαν 2.417 συμπτωματικοί ασθενείς, από 3.238 την προηγουμένη.

Η κινεζική οικονομική πρωτεύουσα έχει μετατραπεί πλέον σε θέατρο της χειρότερης έξαρσης της πανδημίας από την εκδήλωση της υγειονομικής κρίσης, με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα να επιβεβαιώνονται καθημερινά.

Στη μητρόπολη έχουν γίνει πάνω από 200 εκατομμύρια εξετάσεις νουκλεϊκού οξέος από τη 10η Μαρτίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας των αρχών να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

Οι 25 εκατομμύρια κάτοικοι της Σαγκάης παραμένουν υπό αυστηρό περιορισμό από τα τέλη του περασμένου μήνα και αρκετοί διαμαρτύρονται για προβλήματα εφοδιασμού, μεταξύ άλλων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώτοι θάνατοι από Covid-19 στη Σαγκάη μετά το σκληρό «λουκέτο»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news