facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Έβρος: Απειλεί ξανά το χωριό Δαδιά η φωτιά – Σε τρία μέτωπα μαίνεται η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στις 20:45 στους κατοίκους του χωριού Δαδιά για να εκκενώσουν την περιοχή λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε τώρα στη Δαδιά εκκενώστε τώρα προς Σουφλi δια μέσω Γιάννουλη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Ανάλογη εντολή είχε σταλεί και το βράδυ του Σαββάτου.

Η πυρκαγιά στον Έβρο καίει για 4η συνεχόμενη ημέρα, μέσα στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς. Η πρόσβαση στα μέτωπα, μέσα από το πυκνό δάσος, είναι δύσκολη, με τις πυροσβεστικές αρχές να επιχειρούν να δημιουργήσουν νέους δρόμους και νέες αντιπυρικές ζώνες εντός του δρυμού.

Οι συνεχιζόμενες εναλλαγές της κατεύθυνσης αλλά και της έντασης του ανέμου στην περιοχή της Δαδιάς εξακολουθούν να υποδαυλίζουν την πολυήμερη πλέον προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που στο πέρασμά της αφήνει σημαντικά λαβωμένο το Εθνικό Πάρκο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του των όμορων του Σουφλίου δασαρχείων και με μέλη δασικών συνεταιρισμών βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συμβάλουν στην υλοτομία και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αναφέρει ότι λίγο πριν από τις 21:00 η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος».

Περιγράφοντας την εικόνα που παρουσιάζει απόψε η πυρκαγιά, ο κ. Πιστόλας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μετά το μεσημέρι είναι τρία ενεργά και μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται βόρεια προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου. Περιμετρικά του μοναστηριού, που έχει εκκενωθεί, έχει γίνει αντιπυρική ζώνη για την προστασία του. Με τα ως τώρα δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο μέτωπο θα ελεγχθεί ή θα σβήσει στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο. Το θέμα είναι τα άλλα δύο μέτωπα. Το ένα είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, σε μια περιοχή στην οποία επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα με ρίψεις νερού, βόρεια του φράγματος.

Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης που θα παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης του μετώπου της πυρκαγιάς στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν η πυρκαγιά το περάσει, απειλούνται οι φωλιές του Μαυρόγυπα».

Εκτροπή κυκλοφορίας

Στην εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών προχώρησαν οι αρμόδιες Αρχές, λόγω της εξάπλωσης της πυρκαγιάς παράλληλα με την εθνική οδό, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς.

Για την κίνηση των οχημάτων χρησιμοποιείται το παλιό εθνικό οδικό δίκτυο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έβρος: Απειλεί ξανά το χωριό Δαδιά η φωτιά – Σε τρία μέτωπα μαίνεται η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο"

Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολιτικούς αρχηγούς: Ούτε εκλογές, ούτε ανασχηματισμός – Φύγετε για διακοπές

«Ούτε εκλογές, ούτε ανασχηματισμός. Φύγετε για διακοπές». Αυτό φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολιτικούς αρχηγούς στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την 48η επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν αναφερθεί στις εκλογές, είχε έναν χιουμοριστικό διάλογος με τον Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο μόνος που είχε διάθεση να κάνει κουβέντα ήταν ο κ. Κουτσούμπας» με τον ίδιο να σπεύδει να του απαντήσει «εγώ στόμα έχω και μιλιά δεν έχω».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Εμείς θα συνεχίσουμε τις περιοδείες μας. Θα φανεί ποιος έχει την καλύτερη πολιτική φυσική κατάσταση. Ούτε εκλογές θα γίνουν ούτε ανασχηματισμός. Φύγετε για διακοπές άνετα».

Αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση λέγοντας πως «για να υπάρχει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής πρέπει να υπάρχει και πραγματικό αντικείμενο. Κάνουμε πολλές κινήσεις σε επίπεδο Ε.Ε για το 15% (φυσικό αέριο)».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης είπε πως στις 15 Αυγούστου θα βρεθεί στο Μόντρεαλ του Καναδά με ομογενείς, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε πως πέρασε γρήγορα τον κορονοϊό ενώ δεν παρουσίασε κανένα σύμπτωμα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης στους πολιτικούς αρχηγούς: Ούτε εκλογές, ούτε ανασχηματισμός – Φύγετε για διακοπές"

Ασπρόπυργος: Κάμερα «πιάνει» εμπρηστή που βάζει φωτιά δίπλα σε σπίτια – Δείτε το βίντεο

Βίντεο ντοκουμέντο έφερε το ΟΡΕΝ στο φως της δημοσιότητας, στο οποίο φαίνεται η δράση εμπρηστή στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Όπως φαίνεται στο βίντεο ένας άνδρας, σταματά σε χώρο με σπίτια και βάζει φωτιά σε ακαθάριστο χώρο με χόρτα, στον οποίο υπήρχε και μεγάλο δέντρο.

Σπίτια και πολίτες κινδύνευσαν καθώς σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το όρος Αιγάλεω και δασική περιοχή.

Κάτοικοι μάλιστα καταγγέλλουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται αντιμέτωποι με την πύρινη απειλή.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ασπρόπυργος: Κάμερα «πιάνει» εμπρηστή που βάζει φωτιά δίπλα σε σπίτια – Δείτε το βίντεο"

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Σε Ηλεία, Λέσβο και Έβρο οι μεγαλύτερες μάχες με τις φλόγες

Αρκετά είναι τα μέτωπα πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα που έχει να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα.

Οι μεγαλύτερες μάχες αυτή τη στιγμή δίνονται στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, στη Λέσβο και στα Κρέστενα Ηλείας. Επίσης, φωτιές είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή σε Τσακατούρα Γρεβενών, στο Δήμο Φαιστού στο Ηράκλειο της Κρήτης και στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας.

Δύσκολη είναι κατάσταση στην πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στο Σουφλί Έβρου, όπου επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχηματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.

Στη μάχη με τη φωτιά στη Δαδιά παρέχουν συνδρομή οι δασικές υπηρεσίες Έβρου που κατευθύνουν τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής και των όμορων δασαρχείων Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι δημιουργούν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και διαπλατύνουν τις ήδη υπάρχουσες. Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, μία ομάδα Δευκαλίωνα, αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων, ενώ συνδράμουν επίσης μεγάλος αριθμός εθελοντών. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή με διάφορα υδροφόρα οχήματα.

Σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ενότητα Λέσβο, όπως υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός, σε εξέλιξη βρίσκεται μια πολύ επικίνδυνή πυρκαγιά, η οποία είχε ως σημείο έναρξης την περιοχή Καστρί. Εκεί επιχειρούν 81 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 υδροφόρα οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιχειρούν από αέρος 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά εκδόθηκαν τα εξής μηνύματα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων: Στις 23/7, στις 11:25, από την περιοχή Βατερά Λέσβου για την προληπτική απομάκρυνσή τους στην περιοχή Πολιχνίτο. Σήμερα, στις 13:30 από Βρίσα προς Πολιχνίτο και στις 15:10 από Σταυρό και κατεύθυνση προς Βατερά και Πολιχνίτο. «Η πολύ δύσκολη αυτή επιχείρηση είναι σε εξέλιξη» σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Επίσης, ενημέρωσε πως μια πολύ δύσκολη δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα στις 15:36 στο Δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων. Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, εκεί επιχειρούν 125 πυροσβέστες με 43 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, λόγω ότι η φωτιά αυτή βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή ενεργοποιήθηκε από τις 17:10 το 112, όπου εστάλησαν μηνύματα για την αποφυγή μετακινήσεων στις περιοχές Κρέστενα, Φρύξα, Μακρίσια, Σκιλλουντία, ενώ έχουν γίνει εισηγήσεις για προληπτικές απομακρύνσεις λόγω του κινδύνου της πυρκαγιάς από Κρέστενα, Φρύξα, Σκιλλουντία, Γρύλο και Βρύνα.

Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, πρόκειται για πολύ δύσβατη περιοχή.

Μια ακόμα φωτιά καίει χορτολιβαδική έκταση στο Δήμο Φαιστού του Ηρακλείου Κρήτης που εκδηλώθηκε στις 15:32 σήμερα το μεσημέρι. Επιχειρούν 75 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 οχήματα και 2 ελικόπτερα. Η πυρκαγιά αυτή έχει οριοθετηθεί.

Ακόμα, στις 16:17 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, όπου εκεί επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρων τμημάτων, 9 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Σημείωσε ότι η Πυροσβεστική κατάφερε να θέσει άμεσα σε μερικό έλεγχο τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν νωρίτερα σήμερα στα Άνω Λιόσια και στο Σοφικό Κορινθίας.

Ο κ. Αρτοποίος τόνισε ότι σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και αύριο (25/7) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας.

Τέλος , ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να προκαλέσει την έναρξη πυρκαγιάς. «Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ ακραίο φαινόμενο καιρικών συνθηκών με εκρηκτικό κοκτέιλ από ξηρασία υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους. Θα δώσουμε την μάχη με όλα τα μέσα για να μην κινδυνέψει πρωτίστως κανένας πολίτης , να διαφυλάξουμε τις περιούσιες τους και το δασικό μας πλούτο» τόνισε χαρακτηριστικά.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Σε Ηλεία, Λέσβο και Έβρο οι μεγαλύτερες μάχες με τις φλόγες"

Καιρός αύριο: Στους 40 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία και τη Δευτέρα

Θερμοκρασίες έως και 40 βαθμούς Κελσίου θα καταγράψουν τα θερμόμετρα την Δευτέρα, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ. Το κύμα καύσωνα αναμένεται να επηρεάσει μεγάλο μέρος της χώρας και αύριο Δευτέρα (24.7.2022).

Όπως αναφέρει η πρόγνωση από την ΕΜΥ, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βορειοανατολικά, καθώς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα. Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοανατολικά, όπου δεν θα ξεπεράσει τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 39 με 40 βαθμούς, στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 ενώ στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού για τη Δευτέρα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις που πρόσκαιρα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Από τις βραδινές ώρες ο καιρός θα βελτιωθεί. Στη δυτική Μακεδονία γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 40 και στα νησιά του Ιονίου έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά βόρειοι έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 40 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 και στην Κρήτη έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια τοπικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση για Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε πιθανώς να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Στους 40 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία και τη Δευτέρα"

Πολιτική Προστασία: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Εύβοια και Βοιωτία τη Δευτέρα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Δευτέρα 25 Ιουλίου, για τις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας), σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

– Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

– Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

– Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, το Π.Σ. καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολιτική Προστασία: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Εύβοια και Βοιωτία τη Δευτέρα"

Μύκονος: Εστιατόριο λειτουργούσε με αδήλωτες ταμειακές μηχανές

Στη «φάκα» της ΑΑΔΕ πιάστηκε γνωστό εστιατόριο της Μυκόνου, καθώς ύστερα από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το εστιατόριο λειτουργούσε χωρίς να έχει δηλώσει στην εφορία τις ταμειακές μηχανές του.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, ενώ το εστιατόριο στην Μύκονο είχε «κόψει» πάνω από χίλιες αποδείξεις σε μία βραδιά καμία από αυτές δεν ήταν νόμιμη, καθώς οι μηχανισμοί έκδοσης αποδείξεων δεν ήταν νόμιμες. 

Ο έλεγχος της ΑΑΔΕ έγινε το βράδυ της Παρασκευής, όπου οι ελεγκτές διαπίστωσαν πως το γνωστό beach restaurant είχε εκδώσει συνολικά 1.130 αποδείξεις συνολικής αξίας 85.450 ευρώ, όμως καμία από αυτές δεν ήταν νόμιμη, αφού οι ταμειακές δεν ήταν δηλωμένες στην εφορία.

Έτσι, στην πραγματικότητα ο τζίρος των 85.450 ευρώ δεν είχε καταγραφεί πουθενά.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ επέβαλαν άμεσα πρόστιμο στην επιχείρηση και συγκεκριμένα 500 ευρώ ανά ταμειακή μηχανή. 

Τέλος, η ΑΑΔΕ προχωρά σε ενδελεχή έλεγχο της επιχείρησης ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν περαιτέρω παραβάσεις.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μύκονος: Εστιατόριο λειτουργούσε με αδήλωτες ταμειακές μηχανές"

Ηλεία: Μεγάλη και επικίνδυνη η φωτιά στην Κρέστενα – Δημιουργία αντιπυρικής ζώνης στο χωριό Γρύλλος (βίντεο)

Πολύ επικίνδυνη χαρακτηρίζουν οι πυροσβέστες τη φωτιά που ξέσπασε στις 3:30 το μεσημέρι κοντά στον παλιό δρόμο Μακρισίων – Κρεστένων, κύκλωσε αμέσως την Κρέστενα από την πλευρά του νεκροταφείου πέρασε με ταχύτητα δίπλα από το χωριό και τώρα έχει μέτωπα προς Γρύλλο και Βρίνα.

Η πυρκαγιά είναι ανεξέλεκτη καίει σε παρθένο δάσος και γίνεται προσπάθεια δημιουργίας αντιπυρικής ζώνης, με τη βοήθεια μηχανημάτων δήμων και ιδιωτών, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της πριν το χωριό Γρύλλος.



Το απόγευμα δόθηκε εντολή για εκκένωση των οικισμών Κρεστένων, Σκιλλουντίας και Γρύλλου, ενώ στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής.

Μέσα σε λίγη ώρα η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις προκαλώντας τρόμο στους κατοίκους της περιοχής. Καίγονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σπίτια, αγροικίες και καταστήματα.

Έχει εκκενωθεί η κατασκήνωση της Φρίξας, τα παιδιά μεταφέρθηκαν στην κοινότητα Καλυβάκια. Από εκεί μπορούν να τα παραλάβουν οι γονείς τους.

Γιάννης Σπυρούνης/ EUROKINISSI

Οι Πυροσβέστες νωρίτερα προσπαθούσαν να βγάλουν κόσμο από τα σπίτια και να διασώσουν ηλικιωμένους. Η φωτιά έχει κάψει σπίτια στην Σκιλλουντία, ενώ κάτοικοι μεταφέρονται για ασφάλεια στο ξενοδοχείο «Αθηνά».

Επίσης έχουν καεί πολλά ζώα και γίνεται έκκληση από την Φιλοζωική Κρεστένων για βοήθεια.

Σε επιφυλακή νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας

Έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, καθώς επίσης και το Γενικό Νοσοκομείου Πύργου, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Ενημερώνει, επίσης, πως μέχρι τώρα μόνο ένας πολίτης που υπέστη ζημιές το σπίτι του από την πυρκαγιά έχει προσέλθει με αναπνευστικά προβλήματα στο Κ.Υ. Κρεστένων και έχει η κατάστασή του έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.

Οχήματα της πυροσβεστικής από Αχαΐα κατευθύνονται προς Ηλεία για να συνδράμουν στην πυρόσβεση. Στη μάχη της πυρόσβεσης επιχειρούν 125 πυροσβέστες με 43 οχήματα, 7 πεζοπόρα τμήματα, 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.


ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλεία: Μεγάλη και επικίνδυνη η φωτιά στην Κρέστενα – Δημιουργία αντιπυρικής ζώνης στο χωριό Γρύλλος (βίντεο)"

Φωτιά στη Θεσπρωτία μέσα στον οικισμό Σαγιάδα

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας και μάλιστα εντός οικισμού.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 5 το απόγευμα στη Θεσπρωτία, ενώ στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Συγκεκριμένα, στο σημείο επιχειρούν 17 άντρες της πυροσβεστικής με 9 οχήματα, 5 μέλη πεζοπόρων τμημάτων και ένα ελικόπτερο, ενώ έχει ζητηθεί η συνδρομή εναέριων μέσων, καθώς η φωτιά κινείται απειλητικά προς τα σπίτια του χωριού.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Θεσπρωτία μέσα στον οικισμό Σαγιάδα"

Ερντογάν: Η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης

Την ευκαιρία να επιτεθεί ξανά εναντίον της Ελλάδας βρήκε ο Ταγίπ Ερντογάν σε δήλωσή του με αφορμή την 99η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης.

Τονίζοντας ότι σήμερα συμπληρώνεται η 99η επέτειος από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, ενός από τα ιδρυτικά έγγραφα της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Ερντογάν είπε: «Με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, χαράχτηκαν τα χερσαία σύνορά μας, καταργήθηκαν οι συνθηκολογήσεις, διασφαλίστηκαν τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας που παρέμεινε στην Ελλάδα και διασφαλίστηκε το μη στρατιωτικό καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας».

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει παρακολουθήσει σχολαστικά την εφαρμογή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης στα 99 χρόνια από την υπογραφή της, ο Ερντογάν πρόσθεσε: «Ωστόσο, πρόσφατα, ιδίως από την πλευρά της Ελλάδας, οι όροι που καταγράφονται στη συνθήκη, ιδίως τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, αγνοήθηκαν ή διαβρώθηκαν σκόπιμα. Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση, η οποία είναι ασύμβατη με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την πίστη στη συνθήκη. Είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και να προστατεύσει τα δικαιώματα του αγαπημένου μας έθνους».

«Ενώ η Τουρκία κάνει σταθερά βήματα προς το 2023, την 100ή επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης και της Δημοκρατίας μας, ενισχύει επίσης την ενεργό θέση της σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Στην 99η επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, τιμώ τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, τον Μουσταφά Κεμάλ, τους συμπολεμιστές του και τους μάρτυρές μας με έλεος και τιμώ τους βετεράνους μας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν: Η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους της Συνθήκης της Λωζάνης"

Σε πύρινο κλοιό η Δαδιά, μαίνεται η πυρκαγιά στη Λέσβο, φωτιά στην Ηλεία

Αρκετά είναι τα μέτωπα πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα που έχει να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική, σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα.

Οι μεγαλύτερες μάχες αυτή τη στιγμή δίνονται στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, στη Λέσβο και στα Κρέστενα Ηλείας. Επίσης, φωτιές είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή σε Τσακατούρα Γρεβενών, στο Δήμο Φαιστού στο Ηράκλειο της Κρήτης και στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας.

Δύσκολη είναι κατάσταση στην πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στο Σουφλί Έβρου, όπου επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.

Στη μάχη με τη φωτιά στη Δαδιά παρέχουν συνδρομή οι δασικές υπηρεσίες Έβρου που κατευθύνουν τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής και των όμορων δασαρχείων Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι δημιουργούν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και διαπλατύνουν τις ήδη υπάρχουσες. Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, μία ομάδα Δευκαλίωνα, αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων, ενώ συνδράμουν επίσης μεγάλος αριθμός εθελοντών. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή με διάφορα υδροφόρα οχήματα.

Σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ενότητα Λέσβο, όπως υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός, σε εξέλιξη βρίσκεται μια πολύ επικίνδυνή πυρκαγιά, η οποία είχε ως σημείο έναρξης την περιοχή Καστρί. Εκεί επιχειρούν 81 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 υδροφόρα οχήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιχειρούν από αέρος 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά εκδόθηκαν τα εξής μηνύματα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων: Στις 23/7, στις 11:25, από την περιοχή Βατερά Λέσβου για την προληπτική απομάκρυνσή τους στην περιοχή Πολιχνίτο. Σήμερα, στις 13:30 από Βρύσα προς Πολιχνίτο και στις 15:10 από Σταυρό και κατεύθυνση προς Βατερά και Πολιχνίτο. «Η πολύ δύσκολη αυτή επιχείρηση είναι σε εξέλιξη» σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Επίσης, ενημέρωσε πως μια πολύ δύσκολη δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα στις 15:36 στο Δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων. Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, εκεί επιχειρούν 125 πυροσβέστες με 43 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, λόγω ότι η φωτιά αυτή βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή ενεργοποιήθηκε από τις 17:10 το 112, όπου εστάλησαν μηνύματα για την αποφυγή μετακινήσεων στις περιοχές Κρέστενα, Φρύξα, Μακρίσια, Σκιλλουντία, ενώ έχουν γίνει εισηγήσεις για προληπτικές απομακρύνσεις λόγω του κινδύνου της πυρκαγιάς από Κρέστενα, Φρύξα, Σκιλλουντία, Γρύλο και Βρύνα.

Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, πρόκειται για πολύ δύσβατη περιοχή.

Μια ακόμα φωτιά καίει χορτολιβαδική έκταση στο Δήμο Φαιστού του Ηρακλείου Κρήτης που εκδηλώθηκε στις 15:32 σήμερα το μεσημέρι. Επιχειρούν 75 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 οχήματα και 2 ελικόπτερα. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ πριν από λίγο, η πυρκαγιά αυτή έχει οριοθετηθεί.

Ακόμα, στις 16:17 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, όπου εκεί επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρων τμημάτων, 9 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Σημείωσε ότι η Πυροσβεστική κατάφερε να θέσει άμεσα σε μερικό έλεγχο τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν νωρίτερα σήμερα στα Άνω Λιόσια και στο Σοφικό Κορινθίας.

Ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και αύριο (25/7) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Περιφέρειες Αττικής και Στερεάς Ελλάδας.

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να προκαλέσει την έναρξη πυρκαγιάς. «Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ ακραίο φαινόμενο καιρικών συνθηκών με εκρηκτικό κοκτέιλ από ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους. Θα δώσουμε τη μάχη με όλα τα μέσα για να μην κινδυνέψει πρωτίστως κανένας πολίτης, να διαφυλάξουμε τις περιούσιες τους και το δασικό μας πλούτο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκκενώθηκαν προληπτικά χωριά

Την απόφαση να εκκενωθούν προληπτικά τα χωριά Βρίσα και Σταυρός πήραν οι αρχές.  Σε διάφορα μέτωπα στην περιοχή ανάμεσα σε Βατερά, Βρίσα και Σταυρό μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στη Λέσβο, χωρίς να απειλεί αύτη τη στιγμή κάποιον οικισμό σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από την πυροσβεστική. Πυρκαγιά και στην Ηλεία, ενώ συνεχίζεται για 4η μέρα η πύρινη μάχη στον Έβρο.

Με απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκκενώνεται ο οικισμός του Σταυρού στο βορειοανατολικό άκρο του μετώπου της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που κατακαίει τη νότια Λέσβο από χθες Σαββάτο στις 10 το πρωί.

Νωρίς σήμερα το πρωί, το μέτωπο σε αυτήν την περιοχή είχε τεθεί υπό έλεγχο όμως οι άνεμοι ιδιαίτερα εξαιτίας του μικροκλίματος που δημιουργήθηκε εκεί από τη φωτιά είχαν σαν αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της. Η φωτιά στράφηκε προς τον οικισμό του Σταυρού και η μάχη δίνεται κυρίως στο τμήμα βόρεια από τον οικισμό προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στο μεγάλο δάσος στις νότιες πλαγιές του όρους Όλυμπος.

Νωρίτερα μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του χωριού Σταυρός Λέσβου ώστε να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Βατερά, λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Σταυρό Λέσβου εκκενώστε τώρα προς Βατερά. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

Πύρινες γλώσσες ξανά στην Ηλεία

Στο μεταξύ ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Ηλεία. Μάλιστα, ενεργοποιήθηκε το 112 για τέσσερις περιοχές.

Η φωτιά ξέσπασε στις 3:30 το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στα Μακρίσια Ηλείας, σε δύσβατη περιοχή κοντά σε ελαιώνες. Η φωτιά πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις και κατευθύνθηκε σε κατοικημένες περιοχές.

Πριν λίγο δόθηκε εντολή για εκκένωση των οικισμών Κρεστένων, Σκιλλουντίας, Φρύξων και Γρύλλου, ενώ στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση στην περιοχή Φρίξα, ενώ έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση των περιοχών Κρέστενα, Μακρίσια και Σκιλλουντία».

Επίσης, σύμφωνα με τον Βασίλη Γιαννόπουλο, «το πύρινο μέτωπο απειλεί τα πρώτα σπίτια στις περιοχές, Κρέστενα και Σκιλλουντία». Ακόμη, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, «το πύρινο μέτωπο κινείται προς τις περιοχές Γρύλλος, Βρύνα και Σμέρνα».

Στο ξεκίνημά της δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν εύκολα τα οχήματα της Πυροσβεστικής και ζητήθηκε η συνδρομή εναέριων μέσων που ήδη επιχειρούν. Μέσα σε λίγη ώρα η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις προκαλώντας τρόμο στους κατοίκους της περιοχής. Καίγονται καλλιεργήσιμες και ένα κατάστημα με πλαστικά και λάστιχα άρδευσης.

Η πυρκαγιά έχει ήδη μπει στα πρώτα σπίτια στην Σκιλλουντία και έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση στην κατασκήνωση της Φρύξας.

Η φωτιά πέρασε με μεγάλη ταχύτητα από τις παρυφές των Κρεστένων και συνεχίζει προς γειτονικούς οικισμούς. Θεωρείται πολύ επικίνδυνη σύμφωνα με τις πυροσβεστικές αρχές.

Ενισχύθηκαν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Μακρίσια, του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων στην Ηλεία.

Ειδικότερα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 125 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Αναζωπυρώσεις στη Λέσβο

Στη Λέσβο, στο μεταξύ, η πυρκαγιά έκανε μια αναζωπύρωση νότια προς Βατερά αλλά την έχουν προλάβει οι Πυροσβεστικές δυνάμεις. Η προσπάθεια εστιάζεται στο δυτικό μέτωπο, που είναι ενεργό και έχει γίνει ζώνη προς Βρίσα. Στην περιοχή επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από εναέρια επιχειρούν 3 τράκτορες, 2  CL415 και ένα Mi8.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από χθες» ανέφερε πάντως στον ΣΚΑΪ ο Ανδρέας Αξής, Αντιδήμαρχος πολιτικής Προστασίας στη Δυτική Λέσβο. Τόνισε ότι στον οικισμό Βατερά ο οποίος δεν απειλείται, η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται στις αναζωπυρώσεις. 

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ενεργό μέτωπο που κινείται παράλληλα με το χωριό Βρίσα ωστόσο δεν απειλούνται σπίτια. Ο κ. Αξής επισήμανε ότι χθες κάηκαν 4-5 σπίτια, ενώ αναφερόμενος στην οικολογική καταστροφή τόνισε ότι είναι ανυπολόγιστη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τη Λέσβο, ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός διευκρίνισε ότι έχουν διατεθεί επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, αλλά διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολλά μέτωπα στη χώρα, και τα εναέρια μέσα έχουν επιχειρήσει πολύ πέρα από την ασφάλεια των πτήσεων. «Δεν είναι F-16 τα εναέρια, έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες» επισήμανε.

"Οι άνεμοι αυτήν την ώρα έχουν πέσει, η φωτιά καίει στο δάσος αφού απομακρύνθηκε από τα Βατερά, ανέφερε ο στον ΣΚΑΪ 100,3 ο περιφερειάρχης Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης.

Ο κ. Μουτζούρης τόνισε ότι από τη φωτιά κάηκαν 5 οικίες και μία επιχείρηση. Ανέφερε ότι ο μηχανισμός εκκένωσης λειτούργησε έγκαιρα και αποτελεσματικά, χωρίς να παρατηρηθούν σκηνές πανικού.

 Το Δασαρχείο, ο Στρατός και ο Δήμος έχουν συνεργαστεί για τη δημιουργία Αντιπυρικής ζώνης  για επιπλέον προστασία του οικισμού Βρίσα .

Οι αρχές απομάκρυναν από την ευρύτερη περιοχή των Βατερών, για την οποία είχε δοθεί εντολή εκκένωσης, πάνω από 450 πολίτες. Η φωτιά πέρασε απ' την νοτιοανατολική πλευρά του οικισμού  και έκαψε δύο σπίτια, δύο αποθήκες, ενώ ένα άλλο σπίτι έχει υποστεί  ζημιές. 

Παράλληλα, συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή με σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Ένας πυροσβέστης τραυματίσθηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια κατάσβεσης.

Στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών στη Λέσβο, σε οδικό δίκτυο των περιοχών Αγιάσου – Πολιχνίτου – Βατερών, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου.

Στο μεταξύ στα Βατερά κάηκαν σπίτια, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά και ένας πυροσβέστης, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Επίσης, έχουν περισυλλεγεί από την παραλία των Βατερών τουλάχιστον 9 άτομα, μεταξύ των οποίων 4 Γάλλοι τουρίστες. Μια Γαλλίδα τουρίστρια που λιποθύμησε στα Βατερά μεταφέρθηκε από το λιμενικό στο Πλωμάρι.

Στάχτη τουλάχιστον 15.000 στρέμματα στη Δαδιά

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες στον Έβρο. Η φωτιά απειλεί τον πυρήνα του παρθένου δάσους, που αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και φιλοξενεί την τελευταία αποικία μαυρόγυπα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα και να σωθεί το δάσος, αλλά οι συνθήκες στην περιοχή είναι πολύ δύσκολες.

Περίπου 15.000 στρέμματα κάηκαν στη Δαδιά, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. «Εστιάζουμε στις αντιπυρικές ζώνες ειδικά κοντά στο χωριό της Δαδιάς που εκκενώθηκε χθες» τόνισε, ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα παρθένο δάσος με ιδιαίτερο ανάγλυφο και μεγάλη δυσκολία πρόσβασης. 

Νωρίς το πρωί όταν έφτασε στην περιοχή το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη. Έγινε μια γρήγορη ενημέρωση για την κατάσταση και ακολούθως οι επιχειρησιακοί μετέβησαν στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» για να προχωρήσει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Στον «Όλυμπο» αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά με σκοπό να δοθεί πρόσβαση στις επίγειες δυνάμεις.

Αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα, και κίνδυνος περαιτέρω επέκτασης νοτιοδυτικά και δυτικά προς την Α1 Ζώνη. Το Βόρειο τμήμα έχει και εκεί ενεργό μέτωπο, σε απόσταση ασφάλειας από τον οικισμό Δαδιά. Για αυτό και αποφασίστηκε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές, με έμφαση στην διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Από άνεμο υπάρχει άπνοια προσώρας, αλλά δυσκολία για τα εναέρια μέσα λόγω θερμοκρασιακής ανάστροφης και έντονου καπνού, και για αυτό επιχειρούν τώρα μόνο ελικόπτερα, 2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson. Όταν βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεκινήσουν και τα αεροσκάφη.

Στην περιοχή γίνονται εκτιμήσεις για μεγάλη οικολογική καταστροφή, καθώς αναφέρεται ότι η πανίδα, μεταξύ αυτών και τα σπάνια αρπακτικά πτηνά, έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, ενώ η χλωρίδα θα χρειαστεί 20 με 30 χρόνια για να επανέρθει στην προηγούμενη κατάσταση. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά μαίνεται σε πολλαπλά μέτωπα, με κύριο αυτό στη Δαδιά. «Στον Έβρο έχουμε πρόβλημα, και στο Βορειοδυτικό και στο Βορειοανατολικό κομμάτι, η πυκνότητα του δάσους είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να εισέλθουμε, έρποντας μπήκαν στο δάσος οι πυροσβέστες για να κάνουν κατάσβεση» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός. 

Εντολή για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων της Δαδιάς δόθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα από το 112 καθώς η πυρκαγιά είχε προσεγγίσει το χωριό της Δαδιάς σε απόσταση 500-600 μέτρων. Ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος. Απομακρύνθηκαν από το χωριό κυρίως ηλικιωμένα άτομα. 

Στη φωτιά επιχειρεί από επίγειες δυνάμεις ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής με 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του στρατού η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και τη βουλευτή του νόμου Έβρου Νατάσα Γκαρά μεταβαίνει στη Δαδιά.

Στυλιανίδης: Να φέρουμε το χρέος μας σε πέρας

Την υφιστάμενη κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από την πυρκαγιά που καίει για τέταρτη ημέρα χιλιάδες στρέμματα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, παρουσίασαν οι επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, που επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.

Στο κέντρο ενημέρωσης της μονάδας διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς συζητήθηκαν οι προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό αντιμετώπισης της πυρκαγιάς και ακολούθησε επιχειρησιακή σύσκεψη στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο "Ολύμπος".

«Η Ελλάδα όλη έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Δαδιά και πρέπει το χρέος μας να το φέρουμε εις πέρας» τόνισε, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν «για να σωθεί το εθνικό μας πάρκο, το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον, για το οποίο ενδιαφέρεται και όλη η Ευρώπη».

«Ήρθαμε με τον κ. Αμυρά, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, για να συντονίσουμε τις προσπάθειες. Έχει γίνει ήδη μια πρώτη συνάντηση με τους φορείς, συμμετείχαν όλοι: ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες, οι βουλευτές, ο δήμαρχος, ο οποίος είναι εδώ και μας βοηθά πάρα πολύ. Προσπαθούμε να συντονίσουμε για να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή έχει δημιουργηθεί μια επιχειρησιακή ομάδα, στην οποία συμμετέχουν οι επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, ο επιτελάρχης και ο κλαδάρχης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Περιβάλλοντος, μαζί με τους ανθρώπους που δρουν επί του πεδίου και άλλους που γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή, έτσι ώστε να πάρουμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα».

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, παρθήκαν αποφάσεις και το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο νοτιοδυτικό μέτωπο «για να δούμε επί τόπου πώς θα μπουν μηχανήματα εκεί για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέες αντιπυρικές ζώνες και οι πυροσβέστες με τις δικές τους εγκαταστάσεις να γίνουν πιο αποτελεσματικοί».

«Αυτός είναι ο στόχος. Όλη μέρα επί του πεδίου για να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητά μας», υπογράμμισε ο υπουργός και ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο οποίος μετέχει στο κυβερνητικό κλιμάκιο, δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης: «Το δασικό οικοσύστημα της Δαδιάς είναι ένα θησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας για τη χώρα και βεβαίως για ολόκληρη την Ευρώπη γι' αυτό έχουμε κινητοποιήσει κάθε διαθέσιμη δύναμη, ώστε να σταματήσουμε τη φωτιά και να μην επεκταθεί περαιτέρω στον πυρήνα του εθνικού πάρκου».

Όπως είπε ο κ. Αμυράς, έχουν ήδη οργανωθεί οι εργαζόμενοι στη μονάδα διαχείρισης της περιοχής και με τα δασαρχεία και τις ΜΚΟ οργανώνεται σταθμός πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα, όταν χρειαστεί να γίνουν οι περιθάλψεις. «Κατά δεύτερον», πρόσθεσε, «από τώρα ήδη σχεδιάζουμε και οργανώνουμε τα βήματα για την αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος. Έχουμε μπροστά μας δρόμο».

Φάμελλος: Απαιτείται ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας - Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Δαδιά

Με επικεφαλής τον τομεάρχη περιβάλλοντος και ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και τη βουλευτή Έβρου Νατάσα Γκαρά, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε σήμερα τη Δαδιά. Μετά την ενημέρωση που έλαβε από τους αρμόδιους φορείς για την κατάσβεση της πυρκαγιάς .

"Είμαστε εδώ κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής γιατί ανησυχούμε ιδιαίτερα για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Δαδιά. Απειλείται ένα μοναδικό οικοσύστημα και ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία ανησυχία και για τον τοπικό πληθυσμό και γενικότερα για την περιοχή του Έβρου. Η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να ενισχυθεί και η επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα του μηχανισμού αλλά και όλα τα μέσα και οι πόροι τα οποία διατίθενται. Θα πρεπει να υπάρχει κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να υπάρχουν και εναέρια και επίγεια μέσα όπως και μηχανήματα έργου και υλοτόμοι. Πρέπει να γίνει έστω και τώρα ότι είναι δυνατόν για να προστατέψουμε αυτόν τον τόπο πριν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες" ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Φάμελλος.

Επισήμανε ότι "υπάρχουν ζητήματα τα οποία μας απασχολούν και θα αφορούν την επόμενη μέρα, όσον αφορά τα θέματα της πρόληψης, της ετοιμότητας και της στελέχωσης όμως σήμερα πρέπει να πέσουν όλες οι δυνάμεις γιατί υπάρχει ένα θέμα εθνικής σημασίας που ξεπερνάει τα όρια της χώρας μας και δεν επιτρέπεται να απειληθεί αυτό το μοναδικό οικοσύστημα" και πρόσθεσε: "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να στηρίξει τους ανθρώπους που δίνουν μάχη, να τους εμψυχώσει, να του ζητήσει να κάνουν ένα κουράγιο ακόμα γιατί πρέπει να δώσουμε ότι είναι δυνατόν και φυσικά η κυβέρνηση να μην υποτιμήσει τις συνθήκες, να μην καθυστερήσει και να φέρει όλες τις δυνάμεις στον Έβρο".

 
Φωτιά πάλι στην Ηλεία - Καίγεται δασική έκταση

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική από φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στα Μακρίσια του Δήμου Κρεστένων στην Ηλεία, το μεσημέρι της Κυριακής.

Ηράκλειο: Φωτιά στο Δήμο Φαιστού -Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής

Μεγάλη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στο Δήμο Φαστού της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Μοιρών, για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε χορτολιβαδική έκταση.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με οχήματα και υδροφόρες, αλλά και δύο εναέρια μέσα που πραγματοποιούν ρίψεις νερού. Το έργο της κατάσβεσης είναι δύσκολο, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Πυρκαγιά και στα Άνω Λιόσια

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγη ώρα εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στη Ζωφριά, Άνω Λιόσια του δήμου Φυλής. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην πυρκαγιά  επιχειρούν 41 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 Α/Φ και 1 Ε/Π.

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Καλλονή Τροιζήνας

Νωρίτερα πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καλλονή Τροιζήνας. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.  Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα και 2 Α/Φ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε πύρινο κλοιό η Δαδιά, μαίνεται η πυρκαγιά στη Λέσβο, φωτιά στην Ηλεία"

Τούρκος ιστορικός: «Καταστρέφεται η Αγία Σοφία»

Ο Τούρκος καθηγητής Ιστορίας Ιλμπέρ Ορτάιλι χαρακτήρισε «καταστροφή» την ετήσια επίσκεψη 3 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Αγία Σοφία, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί.

«Η Αγία Σοφία πρέπει να κλείσει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για αποκατάσταση» γράφει ο δρ Ορτάιλι σε άρθρο του στην Hurriyet.

«Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αγία Σοφία πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, να προβληθεί και να συζητηθεί με μακροσκελείς αναφορές. Είναι καταστροφή που 3 εκατομμύρια επισκέπτες μπαίνουν στην Αγία Σοφία κάθε χρόνο. Σε όλα αυτά τα μνημεία σε όλον τον κόσμο εφαρμόζεται ένα σύστημα με προγραμματισμένες επισκέψεις. Στη Φλωρεντία για παράδειγμα ή στον καθεδρικό ναό που ονομάζεται Duomo στο Μιλάνο και στα κτήρια του 6ου αιώνα στη Ρώμη» τονίζει ο τούρκος καθηγητής που διετέλεσε για μεγάλο διάστημα διευθυντής στο μουσείο Topcapi.

«Η Αγία Σοφία πρέπει να κλείσει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για αποκατάσταση. Για τον καθαρισμό όλου του κτηρίου. Πρέπει να καθοριστούν σωστά τα κανάλια για τη ροή της υγρασίας και νερού, να ενισχυθεί το δάπεδο και να αναστηλωθούν τα στηρίγματα που γίνονται για την αποφυγή της κατάρρευσης που προκαλεί ο χρόνος» σημείωσε ο δρ Ορτάιλι.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκος ιστορικός: «Καταστρέφεται η Αγία Σοφία»"

Γαλλία-Bloomberg: Απαγόρευση των φωτεινών διαφημίσεων τη νύχτα, λόγω ενεργειακής κρίσης

Η γαλλική κυβέρνηση διπλασιάζει τις εκκλήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας εν μέσω της αύξησης των τιμών και του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει το Bloomberg.

Η Agnes Pannier-Runacher, υπουργός για την ενεργειακή μετάβαση, δήλωσε ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν την απαγόρευση των φωτεινών διαφημίσεων τη νύχτα, εκτός από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα αεροδρόμια, και την αποτροπή των καταστημάτων να κρατούν ανοιχτές τις πόρτες όταν είναι ανοιχτός ο κλιματισμός ή η θέρμανση. Αυτό θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας κατά 20%, δήλωσε σε συνέντευξή της στην Journal du Dimanche.

Τα σχόλια έρχονται μετά την προειδοποίηση του Εμανουέλ Μακρόν ότι θα χρειαστούν προσπάθειες για τη μείωση της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του για την Ημέρα της Βαστίλης νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο Μακρόν, ο οποίος κάποτε κατακεραύνωσε το “μοντέλο των Άμις” όσων προωθούν την ενεργειακή νηφαλιότητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι “οπλοποιεί” τις προμήθειες αερίου.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιπλέον επιδοτήσεων στα καύσιμα εν μέσω της αύξησης των τιμών στα πρατήρια καυσίμων. “Μεσοπρόθεσμα, πρέπει να στηρίξουμε τους Γάλλους στην ενεργειακή τους μετάβαση, αλλά βραχυπρόθεσμα πρέπει να προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα”, δήλωσε η Pannier-Runacher.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτείνει στο μπλοκ να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% τους επόμενους οκτώ μήνες.

Η υπουργός επανέλαβε την Κυριακή τον στόχο για μείωση της χρήσης ενέργειας κατά 40% έως το 2050 και κατά 10% έως το 2024, χάρη στην εξοικονόμηση, την ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια. Αν και η Γαλλία εξαρτάται λιγότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο από ό,τι ορισμένοι γείτονες, έχει παρεμποδιστεί από ζητήματα στα πυρηνικά εργοστάσιά της, τα οποία παρέχουν πάνω από το ήμισυ της ενέργειας της χώρας.

Ο Μακρόν προέτρεψε τις εταιρείες, τους πολίτες και τις τοπικές διοικήσεις να εργαστούν πάνω σε σχέδια έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να αποφύγουν έναν δύσκολο χειμώνα, καθώς η Ευρώπη παλεύει με τη χειρότερη κρίση ενεργειακού εφοδιασμού εδώ και δεκαετίες.

Η Pannier-Runacher προέτρεψε επίσης τις εταιρείες να προωθήσουν χαμηλότερες ταχύτητες στους δρόμους. Τα αυστηρότερα όρια ταχύτητας που υπαγορεύονται από το κράτος, σε συνδυασμό με τη φορολόγηση των καυσίμων, είχαν συμβάλει στην εμφάνιση του λαϊκού κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων για τη διαμαρτυρία κατά της οικονομικής ανισότητας το 2018.

Είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστούν διατάγματα που θα ξεκλειδώσουν την παραγωγή 10 γιγαβάτ φωτοβολταϊκής και αιολικής ενέργειας, καθώς και βιοαερίου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία-Bloomberg: Απαγόρευση των φωτεινών διαφημίσεων τη νύχτα, λόγω ενεργειακής κρίσης"

Τουρκία: «Αν θέλαμε ένταση θα κάναμε υπερπτήσεις στην Αττική» λέει το «δεξί χέρι» του Ερντογάν

Αμετακίνητη στην προκλητική ρητορική της η Τουρκία. Η τελευταία… απόδειξη είναι τα όσα είπε ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας και «δεξί χέρι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Αν θέλαμε ένταση θα μπορούσαμε να κάνουμε υπερπτήσεις και πάνω από τη χερσόνησο της Αττικής».

Η Τουρκία συνεχίζει να κατηγορεί την Ελλάδα πως είναι εκείνη που κάνει τις υπερπτήσεις, με τον Φαχρετίν Αλτούν να λέει πως η διακοπή επικοινωνίας ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα συνεχιστεί!

«Αν η Τουρκία ήθελε να παίξει ένα παιχνίδι τόσο επικίνδυνο όσο η Ελλάδα, θα είχατε δει τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη στους ουρανούς της Αττικής», προκαλεί ο στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής και τον ανταποκριτή της στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη.

Συνεχίζοντας το… προκλητικό του κρεσέντο, ο Αλτούν λέει ότι «η Τουρκία απαντάει στις προβοκάτσιες της Ελλάδας», υποστηρίζοντας ότι «ελληνικά αεροσκάφη έφτασαν στην ηπειρωτική μας χώρα στις 27 Απριλίου. Παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στις περιοχές Ντάτσα, Ντίντιμ και Νταλάμαν. Αυτά δεν τα ισχυριζόμαστε εμείς. Μιλάμε για συγκεκριμένα παραδείγματα όπου μοιραζόμαστε εικόνες ραντάρ με συμμαχικές χώρες.

Επιτρέψτε μου να εξηγήσω το γεγονός της 27ης Απριλίου προκειμένου οι αναγνώστες σας να το οπτικοποιήσουν: Αν η Τουρκία ήθελε να παίξει ένα παιχνίδι τόσο επικίνδυνο όσο η Ελλάδα, θα είχατε δει τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη στους ουρανούς της Αττικής. Αλλά δεν έχουμε τέτοιο μέλημα. Δεν ήμασταν και δεν θα είμαστε η πλευρά που αυξάνει την ένταση. Ωστόσο έχουμε τα μέσα και τις δυνατότητες να απαντήσουμε σε κάθε κίνηση» προσθέτει.   

Ο άμεσος συνεργάτης του Τούρκου προέδρου, αν και λέει ότι η διακοπή επικοινωνίας ανάμεσα σε Ερντογάν και Μητσοτάκη θα συνεχιστεί, σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να εμπλέξει τρίτες χώρες στα ελληνοτουρκικά θέματα και πως χρειάζεται «απευθείας διάλογος».

Σε ό,τι αφορά την πώληση αμερικανικών F-16, ο Φαχρετίν Αλτούν εκφράζει αισιοδοξία ότι τελικά «θα εγκριθεί η πώλησή τους κάποια στιγμή» υποστηρίζει, παρά το μπλόκο του Κογκρέσου.

Εμμένοντας στη σκληρή γραμμή της Άγκυρας, ο Τούρκος αξιωματούχος δεν απέκλεισε έρευνες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, χωρίς να διευκρινίζει πού θα γίνουν έρευνες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: «Αν θέλαμε ένταση θα κάναμε υπερπτήσεις στην Αττική» λέει το «δεξί χέρι» του Ερντογάν"

Συλλήψεις και προσαγωγές διαδηλωτών σε κινητοποίηση κατά των ανεμογεννητριών στα Άγραφα

Να μην ανέβουν οι ανεμογεννήτριες στον Τύμπανο, ήταν στόχος των διαδηλωτών που κινητοποιήθηκαν σήμερα με στόχο να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 11 το πρωί Τύμπανο Αργιθέας.

Το λεωφορείο με τους διαδηλωτές εμποδίστηκε και ακινητοποιήθηκε από την Αστυνομία, ενώ απειλήθηκαν επεισόδια και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 6 προσαγωγές. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τέσσερις (4) αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι δυο (2) εξακολουθούν να κρατούνται, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν τελικά θα απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος τους

Η σημερινή κινητοποίηση, ενταγμένη στον αγώνα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην οροσειρά των Αγράφων, έγινε με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Τροχαία από τις 20 Ιουλίου μέχρι και τις 4 Αυγούστου, όπου θα γίνεται προγραμματισμένη διέλευση 24 βαρέων οχημάτων που θα μεταφέρουν τμήματα ανεμογεννητριών στον Τύμπανο Αργιθέας, μέσω του οδικού δικτύου Λάρισας- Τρικάλων – Μουζακίου.

Η μεταφορά τμημάτων των ανεμογεννητριών έρχεται σαν συνέχεια των εργασιών υποδομής που πραγματοποιούνται εδώ και πάνω από έναν χρόνο στον Τύμπανο, αλλά και της διάνοιξης των δρόμων στην περιοχή του Μουζακίου που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλήψεις και προσαγωγές διαδηλωτών σε κινητοποίηση κατά των ανεμογεννητριών στα Άγραφα"

Η Tesla εγκαταλείπει το bitcoin – «Δεν είναι αυτό που νομίζετε» λέει ο Ελον Μασκ

Η Tesla, η εταιρεία που συνέβαλε όσο λίγες στην «νομιμοποίηση» και καταξίωση του Bitcoin, πούλησε το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών της στο κρυπτονόμισμα, ενώ ο Ελον Μασκ επιχειρεί να διαλύσει τις παρερμηνείες της κίνησης αποεπένδυσης.

Όπως προκύπτει από αποτελέσματα β’ τριμήνου που ανακοίνωσε και την επιστολή προς τους μετόχους της, η αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι τα τέλη Ιουνίου είχε αυξήσει τη ρευστότητά της κατά 936 εκατ. δολάρια πουλώντας περίπου το 75% των αποθεματικών της σε Bitcoin. Ο CEO της Tesla Έλον Μασκ, δήλωσε στους αναλυτές ότι η αυτοκινητοβιομηχανία προχώρησε στην πώληση εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλούν τα αλλεπάλληλα shutdown στην Κίνα λόγω Covid.

Ο Μασκ δεν είναι μόνο γνωστός υποστηρικτής του bitcoin αλλά έχει εξελιχθεί και σε σημαντικό παράγοντα επιρροής στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και ίσως για αυτό έσπευσε να διευκρινίσει ότι… «δεν είναι αυτό που νομίζουμε». Όπως είπε, «Αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως κάποια ετυμηγορία για το Bitcoin», και πρόσθεσε «Απλώς ανησυχούσαμε για τη συνολική ρευστότητα της εταιρείας δεδομένων των διακοπών λειτουργίας εξαιτίας του Covid στην Κίνα».

Σε ένα συνέδριο Bitcoin πριν από ένα χρόνο, ο Μασκ είχε αποκαλύψει ότι εκτός από μετοχές των εταιρειών του Tesla και SpaceΧ είχε στην κατοχή του κρυπτονομίσματα και συγκεκριμένα Bitcoin, Ether και Dogecoin προσθέτοντας χαρακτηριστικά «Μπορεί να αγοράσω, αλλά δεν προκειται να πουλήσω».

Η Tesla είχε γνωστοποιήσει τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους ότι είχε επενδύσει 1,5 δισ. δολάρια σε Bitcoin και δύο μήνες μετά ανακοίνωσε ότι είχε πουλήσει το 10% των τοποθετήσεων της, ενώ έκτοτε δεν ανακοίνωσε άλλες πωλήσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας τα αποθεματικά της σε ψηφιακά assets πλέον ανέρχονται σε 218 εκατ. δολάρια.

Το Bitcoin είχε σημειώσει ιστορικό υψηλό στα 69.000 δολάρια τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ πλέον διαπραγματεύεται στα 22.400 δολάρια.

Η επίδραση του Μασκ στο Bitcoin υπήρξε καταλυτική καθώς είχε ανακοινώσει την αποδοχή του κρυπτονομίσματος από την Tesla ως μέσο πληρωμών και παρά το γεγονός ότι λίγο αργότερα αναίρεσε την απόφαση επικαλούμενος περιβαλλοντικές ανησυχίες για την ενέργεια που καταναλώνεται στη διαδικασία εξόρυξης.

Όπως αναφέρει το Bloomberg η τρέχουσα μείωση των αποθεματικών της Tesla σε Bitcoin συνιστά μια επιθετική κίνηση αποεπένδυσης από έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του χώρου των κρυπτονομισμάτων εν μέσω αυτού που έχει χαρακτηριστεί ως «χειμώνας κρυπτογράφησης», δηλαδή του πτωτικού κύκλου που καταγράφει το κρυπτονόμισμα.

Εκτός από το Bitcoin ο Μασκ, έχει επενδύσει και στο Dogecoin το οποίο η Tesla ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι αποδέχεται ως μέσο πληρωμών ενώ στο πάρτι που διοργάνωσε η εταιρεία τον Απρίλιο για το νέο της εργοστάσιο στο Austin, μια επίδειξη drone παρουσίασε την εικόνα του Dogecoin. Ο Μάσκ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να προχωρήσει και η SpaceX την αποδοχή του Dogecoin ως μέσου πληρωμών, ενώ κατά το conference call με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα της Tesla δήλωσε ότι δεν έχει πουλήσει κανένα από τα Dogecoin της.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Tesla εγκαταλείπει το bitcoin – «Δεν είναι αυτό που νομίζετε» λέει ο Ελον Μασκ"

Λέσβος: Σε δύο μέτωπα η πυρκαγιά – Εντολή προληπτικής εκκένωσης για Βρίσα και Σταυρό (video)

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις οι εθελοντές και οι κάτοικοι στα μέτωπα της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 10 χθες το πρωί από την περιοχή Ρογκάδα και το πρωί της Κυριακής 24 Ιουλίου, εξελίσσεται σε δύο μέτωπα. Το μεσημέρι της Κυριακής δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης της Βρίσας και του Σταυρού.

Αναζωπυρώσεις υπάρχουν στην περιοχή μεταξύ Βρίσας και Βατερών καθώς και στην περιοχή Αγ. Γεώργιος και Αχλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη ώστε η φωτιά να μην φτάσει σε ελαιοκτήματα και αγροικίες. Στη Βρίσα το μέτωπο είχε επεκταθεί βόρεια – βορειοδυτικά από τα Βατερά που σύμφωνα με πληροφορίες εξασφαλίστηκαν από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ η πυρκαγιά κινείται προς Βρίσα και βρίσκεται 100 μέτρα από το χωριό. Προληπτικά ζητήθηκε από το δήμαρχο να γίνει εκκένωση. Η εκκένωση από τον αριθμό 112 ζητά οι κάτοικοι να κινηθούν από Βρίσα προς Πολιχνίτο. Λεωφορεία μεταφέρουν τους περίπου 200 κατοίκους σε κοντινές περιοχές, ενώ γίνεται έκκληση σε όσους έχουν τρακτέρ και μπορούν να φορτώσουν βυτία, να μεταβούν στο Ηρώο της Βρίσας για να συνδράμουν.

Εντολή εκκένωσης και για τον Σταυρό, στο άλλο μέτωπο της πυρκαγιάς. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για εμπρησμό, αφού χθες η φωτιά ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα.

Μια γυναίκα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Πολυχνίτου.

Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιείται, στο πλαίσιο παροχής συνδρομής για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Συμμετέχουν 218 αστυνομικοί, 69 οχήματα και πτητικό μέσο, που συνδράμουν ουσιαστικά σε περιοχές όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά.

 

Το μέτωπο που βρίσκεται σε δασική έκταση προς το Σταυρό που τείνει να ελεγχτεί. Το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται πάνω από τη Βρίσα που οι δυνάμεις που επιχειρούν έδωσαν ολονύχτια μάχη και η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Από το πρωί στη μάχη συμμετέχουν με ρίψεις από αέρος δυο αεροπλάνα τύπου PZL που εδρεύουν στη Λέσβο, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν σε Λέσβο και Χίο, και δυο αεροσκάφη τύπου Canadair. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον δρόμο για τη Μυτιλήνη είναι και τρία μικρά νέου τύπου αεροσκάφη Airtractor. Το πρωί φτάνουν επίσης στη Λέσβο από την Αττική ενισχύσεις με 20 πυροσβέστες και πέντε οχήματα. Οι κάτοικοι στα Βατερά, αν και κουρασμένοι μετά από 24 ώρες στη μάχη με τη φωτιά, μεταφέρουν νερό με δεξαμενές και κουβάδες καθώς σημειώνονται αναζωπυρώσεις.

Από τη φωτιά στα Βατερά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 6 κτίρια ενώ πάνω από 20 έχουν υποστεί μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές.

Υπολογίζεται πως μέχρι την Κυριακή έχουν καεί 13.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Ιδιοκτήτης ξενοδοχείου με 160 πελάτες που εκκενώθηκε χτες είπε στην ΕΡΤ πως η εκκένωσή του έγινε έγκαιρα και η μονάδα είναι σε θέση να λειτουργήσει σήμερα. Περισσότερα από 450 άτομα έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία στην Καλλονή και την Μυτιλήνη.

Όσοι παραθέριζαν στο χωριό Βατερά επιστρέφουν σήμερα Κυριακή για να πάρουν τα πράγματά τους.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες σε περισσότερους από 40 στύλους.

Τουρίστες και κάτοικοι της περιοχής μετά την εκκένωση χθες του χωριού μεταφέρθηκαν σε καταλύματα ή σε οικείους τους, στη Σκάλα Πολιχνίτου στην Καλλονή και στη Μυτιλήνη. Σταθμός ενημέρωσης και συντονισμού από την πολιτική προστασία του δήμου δυτικής Λέσβου λειτουργεί από χθες στο δημοτικό στάδιο Πολιχνίτου. Στον Πολιχνίτο στην περιοχή Σφαγεία στήθηκε και σταθμός περίθαλψης πυρόπληκτων ζώων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Σε δύο μέτωπα η πυρκαγιά – Εντολή προληπτικής εκκένωσης για Βρίσα και Σταυρό (video)"

Ερντογάν για τα δύο χρόνια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί: «Η καλύτερη απάντηση στην ισλαμοφοβία της Ευρώπης»

Η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας παρουσίασε το Σάββατο δύο βιβλία για την Αγία Σοφία, μια ημέρα πριν από τη 2η επέτειο από την επαναλειτουργία της ως τέμενος.

Τα βιβλία περιγράφουν λεπτομερώς τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μνημείου και την αντίδραση των Τούρκων στη μετατροπή του σε τζαμί, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Επικοινωνιών.

Γράφοντας τον πρόλογο του βιβλίου για τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του εμβληματικού μνημείου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στην «ιστορική σημασία των εγκαινίων του Μεγάλου Τζαμιού της Αγίας Σοφίας», λέγοντας: «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας ξανά σε τζαμί είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. όχι μόνο για το τουρκικό έθνος αλλά για όλους τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο» υποστηρίζει.

«Με τα ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του, το Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας είναι η καλύτερη απάντηση στην ισλαμοφοβία, η οποία αυξάνεται ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και στα εγκλήματα μίσους που διαπράττονται κατά των μουσουλμάνων σε διάφορα μέρη του κόσμου» δηλώνει ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος.

Η τουρκική Διεύθυνση θα κυκλοφορήσει επίσης την Κυριακή ένα ντοκιμαντέρ που θα αφηγείται ιστορίες εννέα τζαμιών σε διάφορες πόλεις της Ανατολίας, τα οποία ονομάζονται «Αγία Σοφία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Το μνημείο αποκαταστάθηκε στην παλιά του αίγλη ως Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας στις 24 Ιουλίου 2020. Η Αγία Σοφία λειτούργησε ως εκκλησία για 916 χρόνια και 86 χρόνια ως μουσείο, αλλά από το 1453 έως το 1934, σχεδόν 500 χρόνια, ήταν τζαμί» αναφέρει το πρακτορείο Ανατολή. Το 1985 η Αγία Σοφία προστέθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας και παραμένει ανοιχτός για εγχώριους και ξένους επισκέπτες.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν για τα δύο χρόνια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί: «Η καλύτερη απάντηση στην ισλαμοφοβία της Ευρώπης»"

Η Μόσχα απαντά στο Κίεβο για πλήγματα στην Οδησσό: «Χτυπήσαμε στρατιωτικό σκάφος στο λιμάνι»

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα ουκρανικό στρατιωτικό σκάφος στο λιμάνι της Οδησσού, στην Ουκρανία, με πυραύλους υψηλής ακρίβειας.

"Πύραυλοι Kalibr κατέστρεψαν στρατιωτικές υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού, με ένα πλήγμα υψηλής ακρίβειας", έγραψε η Μαρία Ζαχάροβα στον λογαριασμό της στην εφαρμογή Telegram, απαντώντας στη δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος είπε πως τα πλήγματα αυτά καταστρέφουν το ενδεχόμενο ενός διαλόγου ή μιας συμφωνίας με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, οι πύραυλοι κατέστρεψαν ένα ουκρανικό "στρατιωτικό σκάφος". Δεν έδωσε διευκρινίσεις ούτε αποδείξεις για τις δηλώσεις της.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα ουκρανικό πολεμικό πλοίο και πυραύλους κατά πλοίων Harpoon που προμήθευσαν το Κίεβο οι ΗΠΑ στο λιμάνι τις Οδησσού.

"Ένα αγκυροβολημένο ουκρανικό πολεμικό πλοίο και μια αποθήκη πυραύλων Harpoon που προμήθευσαν οι ΗΠΑ καταστράφηκαν από μεγάλου βεληνεκούς, κατευθυνόμενους ναυτικούς πυραύλους ακριβείας στο λιμάνι της Οδησσού στην περιοχή μιας μονάδας επισκευής πλοίων".

Μετά τα πλήγματα στην Οδησσό, χθες Σάββατο, η Ουκρανία κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι "έφτυσε στα μούτρα" του ΟΗΕ και της Τουρκίας και ότι θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφτηκε μία ημέρα νωρίτερα για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών που έχουν αποκλειστεί στα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα λόγω του πολέμου.

25992471

Χθες ωστόσο η Ρωσία είχε πει στην Τουρκία ότι δεν είχε εμπλακεί στα πλήγματα αυτά: "Οι Ρώσοι μας είπαν πως δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτή την επίθεση και ότι εξετάζουν το θέμα από πολύ κοντά", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με το Κίεβο, δύο πύραυλοι έπληξαν την περιοχή του λιμανιού της Οδησσού και άλλοι δύο καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας προτού φθάσουν στον στόχο τους.

25992472

Η συμφωνία που υπογράφτηκε την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία προβλέπει κυρίως την εγκαθίδρυση "ασφαλισμένων διαδρόμων" για την κυκλοφορία στη Μαύρη Θάλασσα εμπορικών πλοίων, στα οποία η Μόσχα και το Κίεβο δεσμεύονται ότι "δεν θα επιτεθούν", σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών.

Αναμένεται να επιτρέψει την εξαγωγή 20 έως 25 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία και να περιορίσει ως εκ τούτου τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Μόσχα απαντά στο Κίεβο για πλήγματα στην Οδησσό: «Χτυπήσαμε στρατιωτικό σκάφος στο λιμάνι»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news