facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Προσφυγικό: Η Γερμανική κυβέρνηση κατέληξε στο σχέδιο για τη δίκαιη δαινομή στην Ευρώπη των αιτούντων άσυλο

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέληξε σε ένα σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, που προτίθεται να προτείνει η γερμανική Προεδρία της ΕΕ.

Το έγγραφο επί του οποίου υπήρξε συμφωνία μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού (Χριστιανοδημοκρατών /CDU, Χριστιανοκοινωνιστών / CSU, Σοσιαλδημοκρατών /SPD) και περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa) προβλέπει, μεταξύ άλλων, την «προκαταρκτική εξέταση» των αιτήσεων ασύλου στις χώρες εισόδου. Με αυτόν τον τρόπο θα διευκρινίζεται γρήγορα εάν ένας πρόσφυγας/μετανάστης έχει ρεαλιστικές προοπτικές να αναγνωριστεί ως πολιτικά διωκόμενος ή πρόσφυγας και σε περίπτωση θετικής προκαταρκτικής εξέτασης, οι εξετασθέντες θα πρέπει να κατανέμονται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια κατά το δυνατόν δίκαιη διαδικασία. Αυτή η -αποκαλούμενη- αρχή της «δίκαιης κατανομής» θα βασίζεται στον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ των μεμονωμένων χωρών.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το μέχρι τώρα ισχύον σύστημα του Δουβλίνου, ο αιτών άσυλο πρέπει να υποβάλει την αίτησή του στην πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία καταγράφηκε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, επιβαρύνονται ιδιαίτερα.

Το έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης προβλέπει επίσης ότι οι κοινωνικές παροχές για τους αιτούντες άσυλο θα παρέχονται αποκλειστικά και μόνο στη χώρα της ΕΕ που είναι αρμόδια για την αντίστοιχη διαδικασία ασύλου. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να περιοριστεί η λεγόμενη δευτερεύουσα μετανάστευση, δηλαδή η μη ελεγχόμενη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο από το ένα μέλος της ΕΕ στο άλλο. Έτσι δεν θα μπορεί πλέον ουσιαστικά να είναι δυνατή η παράλληλη εξέταση της αίτησης ασύλου σε άλλο κράτος-μέλος.

Για την εφαρμογή αυτών των προτάσεων ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ σχεδιάζει να αξιοποιήσει τη γερμανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. «Η συμφωνία εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σημαντική για τις συνομιλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Ζέεχοφερ. Ο Βαυαρός πολιτικός προτίθεται να συνεχίσει «να κάνει ό, τι είναι δυνατόν, ώστε να μπορέσουμε τελικά να προχωρήσουμε και να βάλουμε ένα τέλος στη στασιμότητα της μεταναστευτικής πολιτικής».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσφυγικό: Η Γερμανική κυβέρνηση κατέληξε στο σχέδιο για τη δίκαιη δαινομή στην Ευρώπη των αιτούντων άσυλο"

Ξεκίνησε η διαφημιστική καμπάνια του Mega, με «Παρά Πέντε» και «Δυο Ξένους»

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το νέο ξεκίνημα του Mega Channel. Το ιστορικό κανάλι επιστρέφει και από σήμερα Παρασκευή ξεκίνησε η μεγάλη του διαφημιστική καμπάνια.

Η διαφημιστική καμπάνια του νέου Mega έχει «πατήσει» σε φράσεις που παραπέμπουν σε τίτλους αγαπημένων σειρών του σταθμού.

«Είμαστε στο παρά πέντε για να ξεκινήσουμε. Ετοιμάστε τα τηλεκοντρόλ.» γράφει η μια από τις διαφημίσεις που έχουν δει ήδη το φως της δημοσιότητας και θυμίζει τις επιτυχημένες σειράς «Στο παρά πέντε» και «Είμαστε στον αέρα» ενώ μια άλλη γράφει «Πέρασε καιρός αλλά ποτέ δεν γίναμε δυο ξένοι» παραπέμπτοντας στη σειρά «Δυο Ξένοι»

Οι σειρές αυτές, όπως όλα δείχνουν θα προβληθούν και πάλι στις οθόνες ενώ το πρόγραμμα πρόκειται να εμπλουτιστεί και με νέες εκπομπής.

«MEGA όπως πάντα» είναι το σλόγκαν που συνοδεύει την διαφημιστική καμπάνια.
newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεκίνησε η διαφημιστική καμπάνια του Mega, με «Παρά Πέντε» και «Δυο Ξένους»"

Τσαβούσογλου: Δεν συνεργαζόμαστε με την Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο

“Ναι” στη συνεργασία με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο, “όχι” στη συνεργασία με την Κύπρο, ήταν το νέο προκλητικό μήνυμα που έστειλε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντηση του με τον Σλοβάκο ομόλογο του, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι λόγω των δραστηριοτήτων γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο και τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία προκλήθηκε ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ.
“Η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία δυστυχώς δεν είναι αντικειμενική και επειδή κινείται μόνο με την αντίληψη της αλληλεγγύης, διατηρώντας μια στάση μακριά από την πραγματικότητα, υπήρξαν κάποιες αρνητικές εξελίξεις μεταξύ μας. Αλλά εμείς σε όλα αυτά τα θέματα, ενώ υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, στο θέμα του ίσου διαμοιρασμού του πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, πλην του “ελληνοκυπριακού τομέα”. Ενώ η Τουρκία έχει αυτή τη θετική προσέγγιση θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε ενάντια στις προσεγγίσεις που αποκλείουν την Τουρκία”, ανέφερε.

Σοβαρή η κατάσταση στο Ιντλίμπ

Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Ίντλιμπ, ο Τσαβούσογλου τόνισε πως εξακολουθεί να είναι σοβαρή, προσθέτοντας ότι λόγω των επιθέσεων του καθεστώτος Άσαντ μεγάλος αριθμός ανθρώπων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του.

“Το καθεστώς επιτέθηκε και στους δικούς μας στρατιώτες. Απαντήσαμε απανωτά και με το παραπάνω. Σε αυτό το θέμα ανακοινώσαμε την αποφασιστικότητά μας και στη Ρωσία”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα φτάσει ρωσική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για συνομιλίες. “Στόχος μας είναι να σταματήσουν οι επιθέσεις του καθεστώτος και να δοθεί ώθηση στην πολιτική διαδικασία”, ανέφερε.

haberler/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Δεν συνεργαζόμαστε με την Κύπρο στην ανατολική Μεσόγειο"

«Καμπανάκι» για τη γρίπη από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας: Κάντε οπωσδήποτε το εμβόλιο!

Την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ φαίνεται πως... επέσπευσαν και οι δηλώσεις της λοιμωξιολόγου, συνεργαζόμενης με τον Οργανισμό, κυρίας Έλενας Μαλτέζου, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6. Η κυρία Μαλτέζου υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «φέτος το εμβόλιο της γρίπης δεν ήταν και πολύ καλό, καθώς δεν έχει πιάσει τα στελέχη που κυκλοφορούν».

Επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις, ο ΕΟΔΥ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης και ιδιαίτερα βαριάς νόσησης και θανάτου από τη γρίπη. Γι’ αυτό και συνιστάται ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τους επαγγελματίες υγείας.

Πέραν του αντιγριπικού εμβολίου, το επόμενο μέτρο προστασίας από τη γρίπη είναι η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής. Επίσης, όποιος εκδηλώνει συμπτώματα από το αναπνευστικό (όπως βήχας, καταρροή, πυρετός), θα πρέπει απαραιτήτως να παραμένει στο σπίτι μέχρι και ένα 24ωρο μετά την ύφεση των συμπτωμάτων, ώστε να μη μεταδώσει τον ιό σε άλλους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η νοσηρότητα και η θνητότητα που παρατηρείται φέτος, είναι αντίστοιχη με άλλες χρονιές.

Οι δηλώσεις Μαλτέζου στον ΘΕΜΑ 104,6

Εξηγήσεις για τον υψηλό ρυθμό αύξησης των νεκρών και των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης φέτος στην Ελλάδα έδωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Έλενα Μαλτέζου.

«Φέτος το εμβόλιο δεν ήταν πολύ καλό. Δεν έχει πιάσει τα στελέχη που κυκλοφορούν» παρατήρησε αρχικά και στη συνέχεια εξήγησε: «αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποιες περιόδους γρίπης, γιατί δεν είναι ένα σταθερό νόσημα, δεν ξέρεις ποιος ιός θα κυκλοφορήσει».

«Προφανώς έγινε κάποια μικρή αλλαγή στους ιούς που μπορεί να δώσει αυτό το αποτέλεσμα» συμπλήρωσε η κυρία Μαλτέζου.

Σύμφωνα με την ίδια, «θα έχουμε άλλον 1,5 μήνα με τη γρίπη ίσως και παραπάνω μέχρι τέλη Μαρτίου».

Η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ εξήγησε, ακόμα, ότι «τα παιδιά είναι αυτά που συνήθως φέρνουν την γρίπη και μετά κολλάει η υπόλοιπη οικογένεια».

Παρόλα αυτά, η κυρία Μαλτέζου σημείωσε ότι «το αντιγριπικό εμβόλιο παρόλο που είμαστε στην κορύφωση της γρίπης ακόμα και τώρα όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου αξίζει να το κάνουν γιατί προφυλάσσει από τους μισούς θανάτους».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Καμπανάκι» για τη γρίπη από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας: Κάντε οπωσδήποτε το εμβόλιο!"

Λέσβος: Και με τον αντιρατσιστικό τα “μπουμπούκια” με τα στειλιάρια

Για τις 14 Ιανουαρίου 2021 (!) παραπέμπονται να δικαστούν οι “7” συλληφθέντες στη Μόρια της Λέσβου, αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες για παράβαση νομοθεσίας περί όπλων, σύσταση εγκληματικής ομάδας, αλλά και για τον αντιρατσιστικό νόμο. Έως τότε θα κυκλοφορούν ελεύθεροι, με απόφαση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για πέντε Έλληνες, έναν Βούλγαρο και έναν Αλβανό, μόνιμους κατοίκους της Λέσβου, ηλικίας 17 έως 24 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν στη Μόρια το βράδυ της Πέμπτης (06.02.2020).

Οι συγκεκριμένοι, με κράνη και στειλιάρια και έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πραγματοποιούσαν εφόδους σε σπίτια του χωριού, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι επτά καθώς και δύο ακόμη άτομα που έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται στο πλαίσιο του αυτοφώρου, κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και σύσταση εγκληματικής ομάδας, με την επιβαρυντική περίπτωση πράξεων που διώκονται και με τον αντιρατσιστικό νόμο.

Οι “7” συλληφθέντες, οι οποίοι σχετίστηκαν με τις “περιπολίες” ή το “τάγμα εφόδου” που τρομοκρατούσαν τους πάντες στο πέρασμά τους, κραδαίνοντας ρόπαλα και στυλιάρια, οδηγήθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή (07.02.2020) στον Εισαγγελέα με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής ομάδας και της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων.

Εξετάζεται η σχέση των συλληφθέντων με άλλες έκνομες ενέργειες – τόσο στη Μόρια, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης. Λίγες ώρες νωρίτερα, άγνωστοι είχαν κουρελιάσει την ελληνική σημαία στο δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης.

Λέσβος: Η ανακοίνωση της αστυνομίας

“Επτά άτομα (5 Έλληνες και 2 αλλοδαποί, ένας Βούλγαρος και ένας Αλβανός, μόνιμοι κάτοικοι της Λέσβου 17 έως 24 ετών) συνελήφθησαν χθες το βράδυ στη Μόρια και σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα. Οι συλληφθέντες εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης, στην είσοδο του χωριού της Μόριας, ενώ από την έρευνα στο χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν (5) αυτοσχέδια ξύλινα ρόπαλα, μεταλλική ράβδος και κουκούλα full face. Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι οι προαναφερόμενοι συλληφθέντες ενώθηκαν με σκοπό την – από κοινού – διάπραξη εκνόμων ενεργειών, κυρίως σε βάρος αλλοδαπών μεταναστών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, ενώ την προανάκριση και τις έρευνες διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης. Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση ταυτοποιήθηκαν ακόμα και αναζητούνται (2) ανήλικα άτομα (ημεδαπός και αλλοδαπός), σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα ίδια αδικήματα”

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Και με τον αντιρατσιστικό τα “μπουμπούκια” με τα στειλιάρια"

Συναγερμός στο λιμενικό για τον εντοπισμό επιβάτη του Blue Star 2: Μαρτυρία ότι έπεσε στη θάλασσα

Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση του λιμενικού σώματος στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της νησίδας Πάτροκλος στον Σαρωνικό Κόλπο, για τον εντοπισμό αγνοούμενου επιβάτη του πλοίου Blue Star 2.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, σύμφωνα με μαρτυρία άλλου επιβαίνοντα του πλοίου, ο άνθρωπος έπεσε στη θάλασσα.

Στο πλοίο αναμένεται να γίνει καταμέτρηση των επιβαινόντων.

Στις έρευνες συμμετέχουν τρία πλωτά του λιμενικού, ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και πέντε παραπλέοντα πλοία.

Το Blue Star 2 πραγματοποιεί το δρομολόγιο από Πειραιά, για Πάτμο, Λέρο, Κάλυμνο, Κώ και Ρόδο. Στη θαλάσσια περιοχή όπου διεξάγονται οι έρευνες, ο καιρός είναι καλός και πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 4 μποφόρ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στο λιμενικό για τον εντοπισμό επιβάτη του Blue Star 2: Μαρτυρία ότι έπεσε στη θάλασσα"

Δ. Ξηρομέρου: Διώχνει τον ιδιώτη από την αποκομιδή απορριμμάτων. Στοίχιζε 50% περισσότερο

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Γιάννης Τριανταφυλλάκης εξηγεί ποιο είναι το σχέδιο της νέας δημοτικής αρχής για την δημόσια αποκομιδή των απορριμμάτων για όλο τον Δήμο Ξηρομέρου καθώς μέχρι πρόσφατα την αποκομιδή στην Δ.Ε. Αστακού την έκανε ιδιώτης.

Ο ιδιώτης ζήταγε για την αποκομιδή μόνο στην Δ.Ε. Αστακού, 233.000 € δηλαδή 19.400 € τον μήνα. Με πρόχειρους υπολογισμούς, σήμερα η αποκομιδή στην Δ.Ε. Αστακού γίνεται με 5 εργάτες με μικτό μισθό 1.200 €/μήνα, άρα σύνολο 6.000 € και περί τα 3.000 € – 4.000 € καύσιμα. Σήμερα στοιχίζει τα μισά με μία πρόχειρη οικονομοτεχνική μελέτη, δηλαδή οικονομικό όφελος για τον Δήμο Ξηρομέρου στο 50%.

Για τον Μύτικα που δεν βρωμάει, αλλά βρωμούσε. Ο Μύτικας ήταν βρώμικος και κάποιοι παραπλανούν λέγοντας ότι υπήρχε κάτι που ήταν σωστό και ήρθαμε εμείς και δημιουργήσαμε το πρόβλημα. Εμείς παραλάβαμε τον Μύτικα βρώμικο όπως και όλη την Δ.Ε Αλυζίας…

Υπήρχε απαξίωση της υπηρεσίας καθαριότητας, ορατός κίνδυνος να καταργηθεί και να οδηγηθούμε νομοτελειακά ώστε να τα δώσουμε όλα σε ιδιώτες. Το κεντρικό κράτος σου δίνει την ευκαιρία να στήσεις μία σωστή υπηρεσία καθαριότητας και αυτό θα πράξει η νέα δημοτική αρχή…

ergasianet
Διαβάστε Περισσότερα » "Δ. Ξηρομέρου: Διώχνει τον ιδιώτη από την αποκομιδή απορριμμάτων. Στοίχιζε 50% περισσότερο"

Κ.Μπογδάνος: «Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για τα "αστειάκια" στο διαδίκτυο - "Τέκνο" του ΣΥΡΙΖΑ ο Ρουβίκωνας» (βίντεο)

Επανάσταση του «γλυκού νερού» χαρακτήρισε τη δράση του Ρουβίκωνα ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ενώ τόνισε ότι έχει αναλάβει προσωπική πρωτοβουλία για να θεσπιστεί νομοθετική ρύθμιση για τη χρήση του διαδικτύου.

Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής της ΝΔ, σχολιάζοντας την παρέμβαση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Άρη Πορτοσάλτε μετά από τα ειρωνικά σχόλια του δημοσιογράφου για το κοριτσάκι που λιποθύμησε στον Πύργο, τόνισε ότι έχει δρομολογήσει μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς της ΝΔ, νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τα δεδομένα «που απαιτούν οι νέοι καιροί».

Ακόμα αναφέρθηκε στον τρόπο που καλύφθηκε από τα μέσα η χθεσινή παρέμβαση του Ρουβίκωνα σημειώνοντας ότι είναι «επίθεση», «διότι διαβάζω σε διάφορα site ότι στο σπίτι του Άρη έγινε παρέμβαση».

Αναφερόμενος στη δράση του Ρουβίκωνα είπε ότι: «Μιλάμε για επανάσταση του γλυκού νερού. Κατά δεύτερον αυτή η παρέμβαση σε εισαγωγικά είναι η κορυφή του παγόβουνου. Το σώμα του παγόβουνου είναι όλη η στοχοποίηση η οποία μπορεί να περνάει από υποτιθέμενα αθώα και ανώδυνα αστειάκια - χιουμοράκια, memes, "ξύλο και καράτε στον Άρη Πορτοσάλτε". Τώρα βλέπουμε να επιτίθενται στο σπίτι του που αύριο-μεθαύριο μπορεί να έχει η Τσατάνη το όλο θέμα. Δεν είναι καθόλου αστείο. Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και σε αυτόν τον τομέα ο οποίος αφορά στην ανωνυμία του διαδικτύου, στα κακόβουλα μηνύματα, στην ενορχηστρωμένη επίθεση και τη δολοφονία χαρακτήρων».



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ.Μπογδάνος: «Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για τα "αστειάκια" στο διαδίκτυο - "Τέκνο" του ΣΥΡΙΖΑ ο Ρουβίκωνας» (βίντεο)"

ΣτΕ - Απομάκρυνση Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Φωτογραφική η κυβερνητική ρύθμιση αντικατάστασής μου»

Τα δικηγορικά ξίφη τους διασταύρωσαν ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι συνήγοροι των πρώην μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με προέχουσα την πρώην πρόεδρο της Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, των μελών της νέας διοίκησης και του Ελληνικού Δημοσίου.

Παρούσα σε όλη την ακροαματική διαδικασία, της Παρασκευής, ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ήταν η κυρία Θάνου, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση της «κρατήθηκε» και συζητήθηκε προτελευταία.

Και κρατήθηκε η υπόθεση, καθώς ο προεδρεύων αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος είχε κώλυμα να συμμετάσχει στην σύνθεση του δικαστηρίου που θα εκδίκαζε την συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς η κόρη του Μαρία-Ιωάννα Ράντου είχε κάνει παρέμβαση υπέρ του κύρους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του οποίου είναι μέλος του.

«Φωτογραφική η κυβερνητική ρύθμιση για την απομάκρυνση»

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν οι αιτήσεις της Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου, όπως και τριών άλλων μελών, από την παλαιά διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθούν τόσο οι αποφάσεις με τις οποίες απομακρύνθηκαν από τις θέσεις που κατείχαν, όσο και αυτές με τις οποίες τοποθετήθηκαν νέα πρόσωπα στις θέσεις τους.

Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, η τέως αντιπρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Άννα Νάκου, αλλά και οι δυο μέλη της, ο Νικόλαος Ζευγώλης και ο Ιωάννης Παύλοβιτς. Όμως, παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιήσει από διαφορετικές σκοπιές, μεταξύ των άλλων, ο Ιωάννης Λιανός, η Καλλιόπη Μπενετάτου, η Μαρία-Ιωάννα Ράντου, η Μαρία Ιωαννίδου.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ συνεδρίασε για να συζητήσει τις εν λόγω αιτήσεις ακύρωσης με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Εμμανουηλίδη. Αρχικά οι αιτήσεις ήταν προγραμματισμένες να συζητηθούν την 6η Δεκεμβρίου 2019, αλλά αναβλήθηκε αυτεπάγγελτα για σήμερα.

Και οι τέσσερεις ζητούν να ακυρωθεί η έκπτωσή τους από τα συγκεκριμένα αξιώματα υποστηρίζοντας ότι η θέσπιση του ασυμβιβάστου που καθιερώνεται με το νόμο 4623/2019 παραβιάζει σειρά διατάξεων, τόσο της κοινοτικής όσο και της ελληνικής νομοθεσίας, ενώ κάνουν λόγο για φωτογραφική κυβερνητική ρύθμιση με στόχο την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις τους.

Παράλληλα, ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο, οι αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης με τις οποίες αφενός διορίστηκε πρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο Ιωάννης Λιανός και αντιπρόεδρος η Καλλιόπη Μπενετάτου.

Από την πλευρά της κυρίας Θάνου και των παλαιών μελών του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποστηρίχθηκε ότι παραβιάζεται τόσο η Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Ευρωπαϊκή οδηγία), όσο και η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα έγινε εκτενής αναφορά στα νομολογιακά δεδομένα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το ισχυρισμό ότι δεν παρέχουν δυνατότητα κυβερνητικής παρέμβασης κατά την διάρκεια της θητείας του Δ.Σ.

Η πρόωρη παύση της 5ετούς θητείας των μελών του παλαιού Δ.Σ. είναι αντίθετη στο Δημόσιο συμφέρον, καθώς δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση κατά την διάρκεια της θητείας τους, επικαλέστηκαν οι δικηγόροι τους και παράλληλα, επανέλαβαν ότι πρόκειται για φωτογραφική διάταξη. Ακόμη, ζήτησαν να σταλεί προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι συνήγοροι των παρεμβαινόντων του νέου Δ.Σ. ανέφεραν ότι πέντε μέλη της παλαιάς διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχαν κομβικές πολιτικές θέσεις, καθώς ήταν σύμβουλοι υπουργών, κάτι που δεν τους επέτρεπε να είναι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ακόμη, ανέφεραν ότι τίθεται θέμα ανεξαρτησίας, αμεροληψίας και διαφάνειας, καθώς δεν μπορεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να συμμετέχουν πρόσωπα με πολιτική ιδιότητα, όπως είναι οι σύμβουλοι υπουργών.

Από την πλευρά του ο συνήγορος του Δημοσίου υποστήριξε ότι κρίθηκε σκόπιμο και αναγκαίο να αντικατασταθούν τα μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής Ανταγωνισμού για λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται στο ότι είναι «κομβικά πρόσωπα» σε θέσεις ευθύνης, τα οποία όμως είχαν παράλληλα και πολιτικές θέσεις, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν η κυρία Θάνου διετέλεσε άμισθος νομικός σύμβουλος του τέως Πρωθυπουργού.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ - Απομάκρυνση Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Φωτογραφική η κυβερνητική ρύθμιση αντικατάστασής μου»"

Γυαλιά-καρφιά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, έσπασαν τα γραφεία της ΔΑΠ

Επίθεση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στα γραφεία της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Σύμφωνα με τα foitikanea.gr περίπου 15-20 άτομα μπήκαν στον χώρο του Ιδρύματος και προκάλεσαν φθορές στα γραφεία της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Όπως απεικονίζεται στις φωτογραφίες αλλά και το βίντεο που ανάρτησε η ιστοσελίδα, η ομάδα των αγνώστων προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στον χώρο ενώ πέταξε μπογιές και στους τοίχους.


newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Γυαλιά-καρφιά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, έσπασαν τα γραφεία της ΔΑΠ"

Κίνηση: Προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας λόγω συγκέντρωσης

Μετ' εμποδίων γίνεται η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, λόγω πορείας. 

Ήδη, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας στη βασιλέως Γεωργίου, από την Βασιλέως Κωνσταντίνου, στην οδό πλατείας Σκουζέ, από τη Βασιλέως Κωνσταντίνου και στη Ρηγίλλης. 

Μετ' εμποδίων η κίνηση των οχημάτων στη βασιλίσσης Σοφίας, στην άνοδο και κάθοδο της Κηφισίας, στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα και στην Εθνική, στην εθνική Αθηνών- Λαμίας. 

kinisi_sim
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνηση: Προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας λόγω συγκέντρωσης"

Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά στις 18 Φεβρουαρίου, λόγω 24ωρης απεργίας της ΠΕΝΕΝ

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, καθώς η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην 24ωρη παμπειραϊκή απεργία που έχει κηρύξει για την συγκεκριμένη ημέρα το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Η ΠΕΝΕΝ σε ανακοίνωσή της καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία αναφέροντας ότι η «κυβέρνηση με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή εγκαινιάζει μια νέα επίθεση στα ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα». Προσθέτει επίσης ότι με «τον νέο νόμο διατηρούνται τα αυξημένα όρια ηλικίας σε άνδρες και γυναίκες και οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν καθηλωμένες στα ίδια επίπεδα».

Για το χώρο της Ναυτιλίας η ΠΕΝΕΝ τονίζει ότι «το κοινό μέτωπο εφοπλιστών-κυβέρνησης θέτει άμεσα ως προτεραιότητα την κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία και τον διωγμό των εναπομεινάντων Ελλήνων ναυτεργατών προκειμένου να «ανακάμψει» το ελληνικό νηολόγιο».

Συμπληρώνει επίσης ότι στο «χώρο της επιβατηγού ναυτιλίας οι κουτσουρεμένες οργανικές συνθέσεις διαμορφώνουν τριτοκοσμικές συνθήκες δουλειάς με εντατικοποίηση, δραματικά επιβαρυμένα ωράρια εργασίας, με συστηματική παραβίαση των όρων εργασίας και των Συλλογικών Συμβάσεων».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά στις 18 Φεβρουαρίου, λόγω 24ωρης απεργίας της ΠΕΝΕΝ"

Με μαντινάδα απάντησε ο Χατζηδάκης στις μαύρες σημαίες στη μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5»

Πολλοί ήταν εκείνοι που εισηγήθηκαν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή  Χατζηδάκη να μην επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Τις προηγούμενες μέρες είχαν προαναγγελθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ με δηλώσεις τους έδειχναν ότι έχουν άγριες διαθέσεις.

Ο Κωστής Χατζηδάκης απέρριψε αυτές τις εισηγήσεις. Δεν φοβήθηκε και ακολούθησε κανονικά το πρόγραμμά του. Έτσι επισκέφθηκε τα ορυχεία της ΔΕΗ και τον χώρο όπου κατασκευάζεται η μονάδα Πτολεμαϊδα 5.

Στην Πτολεμαϊδα 5 τον περίμεναν συνδικαλιστές και εργαζομενοι της ΔΕΗ με μαύρες σημαίες Αλλά ο Κωστής Χατζηδάκης με το γνωστό μειλίχιο υφος του τους πλησίασε, τους άκουσε και συζήτησε μαζί τους.










Το μήνυμα του Χατζηδάκη προς τους εργαζόμενους της ΔΕΗ ήταν το εξής: «Όταν οι θέσεις της κυβέρνησης γίνουν  κατανοητές οι περισσότεροι από εσάς που τώρα αντιδράτε θα αλλάξετε γνώμη. Σε κάθε περίπτωση είμαι εδώ γιατί η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τις δικές της θέσεις με τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων. Και τελικά το πρόγραμμά της θα είναι πρόγραμμα που θα στηρίξει την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και τους εργαζόμενους είτε στη ΔΕΗ είτε στις επιχειρήσεις που συνδέονται με τη ΔΕΗ».



Διάλογος με μαντινάδες

Υπήρξαν στιγμές έντασης στον διάλογο του υπουργού με τους εργαζομένους. Ξεχωρίζει όμως ο διάλογος με μαντινάδες που έγινε. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ είπαν στον Χατζηδάκη την μαντινάδα:

«Θεριό δεν εγεννήθηκα, μα με θεριά τα βάνω και πάντα μου θα μάχομαι κι ας νικώ κι ας χάνω»

Και ο Χατζηδάκης τους απάντησε: «Ποτέ σου να μη λησμονείς τα κάτω σκαλοπάτια γιατί εκεί πρώτα πατάς και μπαίνεις στα παλάτια».

Η μαντινάδα αυτή, όπως εξήγησε ο Κωστής Χατζηδάκης, σημαίνει ακριβώς ότι οι υπουργοί και οι βουλευτές δεν μπορούν να ξεχνάνε τους ψηφοφόρους τους, το λαό και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε βρέθηκε στην Κοζάνη για να ακούσει και να κάνει διάλογο.




Kozani.TV - Kozan.gr/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Με μαντινάδα απάντησε ο Χατζηδάκης στις μαύρες σημαίες στη μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5»"

Challenge για την παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας: Είναι “cool” να μιλάς Ελληνικά

Νέοι απ όλο τον κόσμο με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας, που έχει καθιερωθεί η 9η Φεβρουαρίου, προφέρουν στα ελληνικά τις λέξεις : Δημοκρατία, φιλοσοφία, τεχνολογία, αρμονία, ενέργεια αποδεικνύοντας τελικά πως είναι “cool” να μιλάς Ελληνικά.
Η πρωτοβουλία του challenge ανήκει στην Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας και στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και Μετάφρασης του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης, οι οποίοι καλούν νέους απ’ όλο τον κόσμο να συμμετέχουν στην προσπάθειά τους αυτή.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να τραβήξουν σ’ ένα ολιγόλεπτο βίντεο τους εαυτούς τους, την ώρα που προφέρουν τις πέντε ελληνικές λέξεις και στη συνέχεια να αναρτήσουν την προσπάθεια τους αυτή στο Facebook με τα hashtag #Greek_language_challenge και #It_is_cool_to_speak_Greek.
Ήδη τα πρώτα βίντεο έχουν αναρτηθεί από την Δευτέρα (03.02.2020), που ήταν και η πρώτη μέρα της δράσης, η οποία σύμφωνα με τους υπεύθυνους θα ολοκληρωθεί στις 15 Φεβρουαρίου.
Μέχρι αυτή την ώρα έχουν ανταποκριθεί στο παγκόσμιο αυτό κάλεσμα νέοι από: Αρμενία, Ρωσία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ουζμπεκιστάν, Γεωργία με τους υπεύθυνους να δηλώνουν αισιόδοξοι για την συνέχεια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Challenge για την παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας: Είναι “cool” να μιλάς Ελληνικά"

Κώστας Μάρκου (ΣΥΡΙΖΑ) για τον «τοξοβόλο» του Συντάγματος: «Σιγά τον εγκληματία»!

Αίσθηση και αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση του βουλευτή Αχαΐας, Κώστα Μάρκου, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης, για τον «τοξοβόλο» του Συντάγματος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια έντονης αντιπαράθεσής του με τον Σάκη Ιωαννίδη από τη Νέα Δημοκρατία, ακούγεται να λέει χαρακτηριστικά «σιγά τον εγκληματία τον τοξοβόλο», στην προσπάθειά του να ασκήσει κριτική στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.



Υπενθυμίζεται ότι ο περίφημος «τοξοβόλος» του Συντάγματος συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική στα τέλη Ιανουαρίου, κρίθηκε προφυλακιστέος, ενώ σήμερα, Παρασκευή, βρέθηκε και η γιάφκα του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κώστας Μάρκου (ΣΥΡΙΖΑ) για τον «τοξοβόλο» του Συντάγματος: «Σιγά τον εγκληματία»!"

Οδηγίες για τη σύνδεση του taxis με τις ταμειακές

Ακόμη και ανά λεπτό της ώρας θα μπορούν να συνδέονται από τον Ιούνιο οι ταμειακές μηχανές με το taxis, για να αποστέλλουν σε αυτό όλα τα δεδομένα των αποδείξεων που θα έχουν εκδοθεί.

Με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ταμειακές μηχανές και οι αντίστοιχοι φορολογικοί μηχανισμοί, προκειμένου να συνδεθούν με το taxis το αργότερο έως τις 6 Ιουνίου 2020.

Επίσης, σ' αυτήν προβλέπεται ότι κάθε εκδιδόμενη απόδειξη θα φέρει μοναδικό κωδικό απεικόνισης τύπου QR, που θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα, τη μοναδικότητα αλλά και την προέλευσή της.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ, τα χρονικά διαστήματα που θα γίνεται αυτόματη διασύνδεση των ταμειακών με το taxis για την αποστολή των δεδομένων των αποδείξεων που θα εκδίδονται είναι τα ακόλουθα:


  • κάθε 1 λεπτό. Η συχνότητα σε αυτή την περίπτωση είναι 1.440 αποστολές το 24ωρο.
  • κάθε 15 λεπτά. Η συχνότητα σε αυτή την περίπτωση είναι 96 αποστολές το 24ωρο.
  • κάθε 1.440 λεπτά (δηλαδή κάθε 24 ώρες). Η συχνότητα σε αυτή την περίπτωση είναι 1 αποστολή το 24ωρο.


ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Οδηγίες για τη σύνδεση του taxis με τις ταμειακές"

Παπασπύρου για καταγγελίες Αγγελή: Δεν ήξερα τίποτα για προφυλακίσεις πολιτικών

Η τέως Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου στην σημερινή κατάθεση της στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της Novartis υποστήριξε ότι όλα όσα λέει ο κύριος Ιωάννης Αγγελής δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή η κυρία Παπασπύρου διέψευσε τον κύριο Αγγελή ότι εκείνη γνώριζε ότι ετοιμάζονταν προφυλακίσεις τριών πολιτικών προσώπων, λίγο πριν από τις εκλογές. Όπως χαρακτηριστικά φέρεται να είπε «ο κύριος Αγγελής λέει ξανά και ξανά τα ίδια ψέματα».

Ακόμη, υποστήριξε ότι ως εισαγγελέας ο κύριος Αγγελής όφειλε εάν υπήρχε τέτοιο σχέδιο για πολιτικά πρόσωπα να παρέμβει αμέσως και να το καταγγείλει αφού ήταν επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς και επισήμανε ότι από τον Ιανουάριο τώρα θυμήθηκε ότι υπήρχε σχέδιο προφυλάκισης τριών πολιτικών προσώπων.

Εξάλλου, και εκ του αποτελέσματος δεν ευσταθεί η αναφορά του κ. Αγγελή, ανέφερε η κυρία Παπασπύρου, καθώς αρχειοθετήθηκε η δικογραφία για τον Αντώνη Σαμαρά από την περασμένη άνοιξη, κάτι που αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε τέτοιο σχέδιο που περιγράφει ο κύριος Αγγελής.

Ακόμη, φέρεται να επικαλέστηκε έγγραφα που υπάρχουν στην δικογραφία με τα οποία κατ εκείνη καταρρέουν οι ισχυρισμοί του κυρίου Αγγελή.

Τέλος, υποστήριξε ότι ουδέποτε εκβιάστηκε από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και ότι όλες οι πιέσεις που ασκήθηκαν ήταν στο πλαίσιο της συνεργασίας τους προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παπασπύρου για καταγγελίες Αγγελή: Δεν ήξερα τίποτα για προφυλακίσεις πολιτικών"

Αυτός είναι ο νέος Πρόεδρος του Euro Working Group

Ο Φινλανδός Τόμας Σαρανχέιμο εξελέγη νέος πρόεδρος του Euro Working Group (EWG) στην θέση του Ολλανδού Χανς Βίλμπριφ, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

«Πληροφορήθηκα την απόφαση των μελών του EWG να εκλέξουν τον Τόμας Σαρανχέιμο ως νέο πρόεδρό τους. Το ερχόμενο Eurogroup στις 17 Φεβρουαρίου θα αποφασίσει για τον επίσημο διορισμό. Η ταχεία λήψη αποφάσεων θα μας βοηθήσει να υλοποιήσουμε την απαιτητική ατζέντα μας για την ενίσχυση του ευρώ», έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup.



Ο Σαρανχέιμο είναι μέλος του EWG ως μόνιμος υφυπουργός στο υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας, υπεύθυνος για διεθνή και χρηματοπιστωτικά θέματα. Με την ιδιότητά του αυτή, είναι μέλος του Συμβουλίου Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Συμβουλίου Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτός είναι ο νέος Πρόεδρος του Euro Working Group"

Αναστασιάδης: «Αστειότητες τα περί μελέτης διαμοιρασμού της ΑΟΖ με τους Τουρκοκύπριους»

Έντονα αντέδρασε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε αναφορές που τον φέρουν να έχει δώσει οδηγίες σε συνεργάτες του να εκπονήσουν μελέτη για διαμοιρασμό της ΑΟΖ με τους Τουρκοκύπριους. 

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε τηλεοπτική συζήτηση είχε αναφέρει πως έχει σχετικές πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές. 

Ο Κύπριος Πρόεδρος χαρακτήρισε τις πληροφορίες ως αστειότητες και ανέφερε ότι ο ίδιος έχει δώσει μάχες για θωράκιση της ΑΟΖ και με δικές του οδηγίες κατατέθηκαν στον ΟΗΕ για οριοθέτηση στα δυτικά και τα βόρεια με την Τουρκία, την οποία κάλεσε να προσφύγουν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Δήλωση Αναστασιάδη

«Ο καθένας θα πρέπει να προβληματιστεί ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί και ποιους πραγματικά βολεύει, η επαναφορά του ανυπόστατου ισχυρισμού, περί δήθεν σκέψεων μου για διχοτόμηση της κυπριακής ΑΟΖ, την ώρα που τουρκικά γεωτρύπανα και πολεμικά σκάφη λειτουργούν ως σύγχρονοι πειρατές στις κυπριακές θάλασσες.

Από την ανάληψη των καθηκόντων μου έχω δώσει σειρά διπλωματικών και πολιτικών μαχών, για τη θωράκιση των θαλασσίων δικαιωμάτων μας.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε πετύχει σε αυτό τον τομέα σημαντική πρόοδο, που καταγράφεται σε αποφάσεις ευρωπαϊκών Οργάνων, σε δηλώσεις ηγετών κρατών από όλο τον κόσμο και κυρίως στη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας με τις γειτονικές μας χώρες, την ΕΕ και τις ΗΠΑ το οποίο αποτελεί πρότυπο για άλλες περιοχές στον κόσμο που αντιμετωπίζουν προβλήματα αστάθειας.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός πως με δική μου απόφαση και πρωτοβουλία προχωρήσαμε στην κατάθεση στα Ηνωμένα Έθνη των συντεταγμένων για την κυπριακή ΑΟΖ στα βόρεια και δυτικά της Κύπρου. Με δική μου επίσης πρωτοβουλία καλέσαμε κατ΄επανάληψη την Τουρκία σε διάλογο για οριοθέτηση της μεταξύ μας ΑΟΖ και σε περίπτωση διαφωνίας, από κοινού να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Οι ίδιοι που σήμερα με επικρίνουν γιατί τάχα προβληματίζομαι για δύο ΑΟΖ, είναι οι ίδιοι που με επικρίνουν επειδή δηλώνω ότι έχουμε θωρακίσει πολιτικά και νομικά την ΑΟΖ μας και καθημερινά απαξιώνουν τις διπλωματικές και πολιτικές μας προσπάθειες και μηδενίζουν όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει:

• Αναβαθμίζουμε τριμερείς, με συμμετοχή των ΗΠΑ και Γαλλίας.

• Προωθούμε εμβάθυνση της σχέσης μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την PESCO.

• Υπογράφουμε συμφωνίες με μεγάλη διεθνή απήχηση (Καταστατικό East Med Gas Forum, Συμφωνία για κατασκευή αγωγού East Med, συμφωνία για αγωγό προς την Αίγυπτο από το οικόπεδο 12 κ.α.)

· την ίδια ώρα επιδιώκουμε να αυξήσουμε το κόστος στην Τουρκία, με κυρώσεις από την ΕΕ.

Πώς είναι λοιπόν δυνατόν, με όλα όσα πιο πάνω έχω αναφέρει, να δικαιολογείται από τον οιονδήποτε ο ισχυρισμός ότι τάχα έδωσα οδηγίες για σενάρια διχοτόμησης της ΑΟΖ μας;

Γνωρίζω καλύτερα από τον καθένα πως όλες αυτές οι ενέργειες προφανώς και δεν αποτρέπουν την Τουρκία και ούτε από μόνες τους, λύνουν το Κυπριακό.

Ενισχύουν όμως την κρατική μας οντότητα, εμβαθύνουν τους δεσμούς με γειτονικά μας κράτη και δημιουργούν δεδομένα που καθιστούν τη χώρα μας χρήσιμη στους μακροχρόνιους διεθνείς και ευρωπαϊκούς, ενεργειακούς σχεδιασμούς. Με άλλα λόγια, ενισχύουν τη θέση μας στο διεθνές στερέωμα, γεγονός που αναμφίβολα αποτελεί σημαντικό στοιχείο στο Κυπριακό και τις διαδικασίες επίλυσης του.

Όσοι προτάσσουν -όπως και εγώ- την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου και την επίλυση του Κυπριακού, θα ήθελαν άραγε να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αποδυναμωμένοι;

Πώς συμβάλλει στην επανέναρξη των συνομιλιών η δική τους στάση με την οποία επιρρίπτουν ευθύνες στην δική μας πλευρά για τη μη επίλυση του Κυπριακού;

Πώς βοηθά τον τόπο η ισοπεδωτική τους κριτική στις διεθνείς πρωτοβουλίες της χώρας μας;

Τον Γενάρη του 2018 όταν είχαν προσπαθήσει να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μου, ευρισκόμασταν προ των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

Η επαναφορά του ιδίου προεκλογικού τεχνάσματος, τρία χρόνια πριν τις επόμενες εκλογές, το μόνο που κάνει είναι να αποκαλύπτει τις πραγματικές τους προθέσεις.

Για να σταματήσει η προσπάθεια διαστρέβλωσης των θέσεων και δηλώσεων μου παραθέτω πιο κάτω αυτούσια τη δήλωση που έκανα στις 2 Ιανουαρίου 2018 την οποία αποσπασματικά επικαλούνται για να ισχυριστούν ότι πρότεινα διχοτόμηση της ΑΟΖ. Σας παραπέμπω στην τελευταία μου φράση:

«…Αλλά αυτό είναι μια θεωρία που απασχολεί μόνο τους Τούρκους και όχι εμάς».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης: «Αστειότητες τα περί μελέτης διαμοιρασμού της ΑΟΖ με τους Τουρκοκύπριους»"

Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου ζητά «ίση» κατανομή του πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο

Στην εκτίμηση ότι οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο είναι η αιτία της ρήξης των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ, προέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Με την Ε.Ε., η οποία δυστυχώς δεν είναι αντικειμενική και κινείται μόνο με την αντίληψη της αλληλεγγύης προς τα μέλη της, τηρώντας μια στάση μη ρεαλιστική, υπήρξαν κάποιες αρνητικές εξελίξεις μεταξύ μας.

Εμείς παρόλα αυτά, σε αυτά τα θέματα είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας αλλά όχι του Ε/κ τομέα, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/Κ και να υπάρξει ίση κατανομή του πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία έχει υιοθετήσει μία θετική προσέγγιση αλλά θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε ενάντια σε συμπεριφορές που αποκλείουν την Τουρκία», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου μετά από συνάντησή του με τον Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου ζητά «ίση» κατανομή του πλούτου στην ανατολική Μεσόγειο"

Δεκαπέντε κλίνες σε ΜΕΘ και ΜΑΦ από τη Δευτέρα σε νοσοκομεία της Αττικής

Στη λειτουργία 15 νέων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) νοσοκομείων της Αττικής προχωρά το υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, ενέκρινε την πρόσληψη 26 νοσηλευτών που θα στελεχώσουν άμεσα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής.

Πιο αναλυτικά, η κατανομή κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που αναπτύσσονται από την προσεχή Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, έχει ως εξής:

  • Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι»: Δύο κλίνες ΜΕΘ.
  • Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.»: Δύο κλίνες ΜΕΘ.
  • Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»: Τέσσερις κλίνες ΜΕΘ.
  • Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ: Επτά κλίνες ΜΑΦ.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεκαπέντε κλίνες σε ΜΕΘ και ΜΑΦ από τη Δευτέρα σε νοσοκομεία της Αττικής"

Αύξησε το επίπεδο συναγερμού για κοροναϊό η Σιγκαπούρη, νέα κρούσματα δείχνουν πως η λοίμωξη διαδίδεται

Ακόμα τρία κρούσματα του κοροναϊού ανέφερε σήμερα η Σιγκαπούρη, τα οποία μάλιστα οι αρχές δεν έχουν ακόμη συνδέσει με προηγούμενες λοιμώξεις ούτε με ταξίδια στην Κίνα, με αποτέλεσμα να αυξήσουν το επίπεδο του συναγερμού.

Τα νέα κρούσματα αυξάνουν τον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στη Σιγκαπούρη σε 33 και το επίπεδο του συναγερμού αυξήθηκε σε πορτοκαλί, κάτι που σημαίνει πως η ασθένεια είναι σοβαρή και μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων. Ο κόκκινος συναγερμός, που είναι και ο υψηλότερος, σημαίνει πως η ασθένεια διαδίδεται ευρέως, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

«Καθώς υπάρχουν τώρα λίγα τοπικά κρούσματα χωρίς οποιαδήποτε σύνδεση με προηγούμενα κρούσματα και χωρίς να υπάρχει ιστορικό ταξιδιών στην Κίνα, αυξήσαμε το επίπεδο του συναγερμού» ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση, συμβουλεύοντας τις επιχειρήσεις να ματαιώσουν ή να αναβάλουν μη απαραίτητες εκδηλώσεις και να είναι έτοιμες για ευρεία μετάδοση της νόσου στην κοινότητα.

Η Γερμανία θέλει να επαναπατρίσει κι άλλους πολίτες την από την Ουχάν - Κλειστή η αεροπορική σύνδεση Ιταλίας-Κίνας

Άλλη μία ομάδα Γερμανών θέλει να απομακρύνει η Γερμανία από την περιοχή της Ουχάν, καθώς οι νεκροί από τον κοροναϊό πλησιάζουν τους 640, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο το περιοδικό Der Spiegel.

Η Γερμανία είχε ήδη απομακρύνει τουλάχιστον 100 Γερμανούς και μέλη των οικογενειών τους από την Ουχάν, απ΄όπου ξεκίνησε η επιδημία, το περασμένο Σαββατοκύριακο, όμως, σύμφωνα με το περιοδικό, περίπου 20 Γερμανοί παραμένουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με το περιοδικό, θα επαναπατριστούν με ένα αεροσκάφος, το οποίο αναμένεται να απομακρύνει Βρετανούς πολίτες το Σαββατοκύριακο, και ήδη διεξάγονται συνομιλίες γι' αυτό με τη βρετανική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι η αεροπορική σύνδεση με την Κίνα θα παραμείνει κλειστή, λόγω του κοροναϊού, αφού το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι είναι διατεθειμένο να επαναλάβει ορισμένες πτήσεις.

Η Ρώμη ανέστειλε τις απευθείας πτήσεις την περασμένη εβδομάδα λόγω ανησυχιών για το ξέσπασμα το ιού. Χθες η Ιταλία επιβεβαίωσε το τρίτο κρούσμα του κοροναϊού, λέγοντας ότι ένας Ιταλός βρέθηκε θετικός έπειτα από την επιστροφή του από την κινεζική πόλη Ουχάν.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αύξησε το επίπεδο συναγερμού για κοροναϊό η Σιγκαπούρη, νέα κρούσματα δείχνουν πως η λοίμωξη διαδίδεται"

Ερώτηση Μ. Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για τη «νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας»

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μανώλης Κεφαλογιάννης, με αφορμή τη δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης ότι η Τουρκία προτίθεται να προβεί σε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Είναι γνωστό ότι το μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας που οριοθετεί Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ των δύο χωρών έχει απερίφραστα καταδικαστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από πολλά κράτη, καθώς θεωρείται ορθώς άκυρο και παράνομο γιατί πλήττει κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών» τονίζει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει, «παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (Άρθρο 121) καθώς δεν λαμβάνει υπόψη και δεν αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα νησιών όπως η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και το Καστελόριζο».

Ο ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν είναι σε γνώση της και «σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί αναφορικά με τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, που δεν

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερώτηση Μ. Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν για τη «νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας»"

Βρετανία: Η φτώχεια πλήττει 14 εκατ. ανθρώπους, κυρίως εργάτες, παιδιά και συνταξιούχους

Η φτώχεια πλήττει 14 εκατομμύρια ανθρώπους στη Βρετανία, με πρώτους τους εργάτες, τα παιδιά και τους συνταξιούχους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του ιδρύματος Joseph Rowntree έρχονται σε αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία κάνει λόγο για ποσοστό ανεργίας κάτω του 4%, το χαμηλότερο εδώ και 45 χρόνια, παρά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας του Brexit.

Η έκθεση δείχνει ότι πολλοί εργάτες αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες καθώς οι μισθοί τους δεν επαρκούν. Εξάλλου η επισφαλής εργασία είναι το αντίτιμο της μείωσης του ποσοστού ανεργίας, όπως δείχνει η ολοένα και συχνότερη προσφυγή στις επισφαλείς συμβάσεις εργασίας, όπως είναι οι συμβάσεις «μηδενικών ωρών εργασίας» που δεν διασφαλίζουν ελάχιστο ωράριο εργασίας.

Συνολικά οι μισοί από όσους πλήττονται από τη φτώχεια ζουν σε οικογένειες εργατών, έναντι 39% πριν 20 χρόνια.

Εξάλλου περίπου 4 εκατομμύρια παιδιά και 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι ζουν σε άθλιες συνθήκες, αύξηση κατά 400.000 και 300.000 άτομα αντίστοιχα σε σχέση με πέντε χρόνια πριν.

Τα πιο αυξημένα ποσοστά φτώχειας απαντώνται στο Λονδίνο, στη βόρεια και την κεντρική Αγγλία και την Ουαλία. Μικρότερα ποσοστά καταγράφονται στη νότια Αγγλία, τη Σκοτία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τα κριτήρια της έρευνας, μια οικογένεια θεωρείται φτωχή όταν το εισόδημά της είναι κατά περισσότερο από 60% μικρότερο από το μέσο εισόδημα μιας αντίστοιχης οικογένειας.

Το ίδρυμα Joseph Rowntree καλεί την κυβέρνηση της Βρετανίας να δράσει για να βελτιώσει την ποιότητα και την ασφάλεια της εργασίας. Τονίζει μάλιστα ότι τα κοινωνικά επιδόματα είναι απολύτως απαραίτητα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, όπως και η παροχή πιο οικονομικών κατοικιών.

Από την πλευρά της η εργατική συνομοσπονδία TUC ζητεί να σταματήσουν τα συμβόλαια επισφαλούς εργασίας.

«Τα συμβόλαια μηδενικών ωρών θα πρέπει να απαγορευθούν και ο κατώτατος μισθός θα πρέπει αμέσως να φτάσει τουλάχιστον τις 10 λίρες την ώρα», επεσήμανε η γενική γραμματέας του Φράνσις Ο’ Γκρέιντι.

Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έχει ανακοινώσει ότι από τον Απρίλιο θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στις 8,72 λίρες την ώρα και υπογραμμίζει ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας παραμένει προτεραιότητά της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Η φτώχεια πλήττει 14 εκατ. ανθρώπους, κυρίως εργάτες, παιδιά και συνταξιούχους"

Δεσμεύτηκαν πιστώσεις 123 εκατ. ευρώ για το επίδομα γέννησης

Εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης, ύψους 123 εκατ. ευρώ, σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οικονομικού έτους 2020, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Στόχος είναι να καλυφθεί η δαπάνη καταβολής του επιδόματος γέννησης στους δικαιούχους από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεσμεύτηκαν πιστώσεις 123 εκατ. ευρώ για το επίδομα γέννησης"

Ξεχωριστές δηλώσεις φορολογίας υποβάλλουν 18χρονοι με τεκμαρτό ή πραγματικό εισόδημα

Υποχρεωμένοι να υποβάλουν ξεχωριστές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος είναι φέτος όλοι οι νέοι και οι νέες που ενηλικιώθηκαν (έκλεισαν τα 18 έτη ηλικίας) εντός του 2019, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Δηλαδή, αρκεί στο όνομα ενός νέου ή μιας νέας που συμπλήρωσε τα 18 έτη ηλικίας το 2019 να έχουν πιστωθεί τόκοι καταθέσεων της τάξεως μερικών λεπτών του ευρώ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους για να θεωρηθεί ότι το συγκεκριμένο φυσικό πρόσωπο υποχρεούται να υποβάλει δική του φορολογική δήλωση. Η υποχρέωση αυτή ισχύει ακόμη κι αν ο 18χρονος ή η 18χρονη δεν έχει αποκτήσει κανενός άλλου είδους εισόδημα εντός του 2019 και εξακολουθεί να δηλώνεται ως προστατευόμενο μέλος από τους γονείς.

Επιπλέον, ένας νέος ή μία νέα που συμπλήρωσε τα 18 έτη ηλικίας εντός του προηγούμενου έτους υποχρεούται φέτος να υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση, εφόσον:
* δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ξεχωριστές δηλώσεις φορολογίας υποβάλλουν 18χρονοι με τεκμαρτό ή πραγματικό εισόδημα"

Μυτιλήνη: Επτά Έλληνες συνελήφθησαν στη Μόρια για σύσταση εγκληματικής ομάδας

Στη σύλληψη επτά ατόμων ελληνικής καταγωγής μέσα στο χωριό της Μόριας προέβη χθες αργά το βράδυ η ΕΛΑΣ, ενώ αναζητά άλλα δύο άτομα.

Οι συλληφθέντες, με κράνη και στειλιάρια και έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό τους, πραγματοποιούσαν ελέγχους σε σπίτια του χωριού. Και οι επτά οδηγούνται στον εισαγγελέα με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής ομάδας και της παράβασης της νομοθεσίας περί όπλων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυτιλήνη: Επτά Έλληνες συνελήφθησαν στη Μόρια για σύσταση εγκληματικής ομάδας"

Κορωνοϊός: 638 νεκροί - Τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο στην Ιαπωνία - Ποιες χώρες πλήττει ο ιός

Δεν έχει τέλος η λίστα θανάτου της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, καθώς μέσα σε μία ημέρα πέθαναν 73 άνθρωποι στην Κίνα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 638. Την ίδια ώρα, τα κρούσματα του ιού αυξάνονται ραγδαία, χιλιάδες ασθενείς νοσηλεύονυται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ τρόμο προκαλεί το γεγονός πως τριπλασιάστηκαν τακρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται σε καραντίνα ανοιχτά του Τόκιο.
Οι περισσότεροι από τους νεκρούς του τελευταίου 24ωρου (69) πέθαναν στην επαρχία Χουμπέι. Οι 64 από τους ασθενείς πέθαναν στην πόλη Γουχάν, που θεωρείται εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Σε όλη την Κίνα καταγράφηκαν 3.143 επιβεβαιωμένανέα κρούσματα του 2019-nCoV, γεγονός που αυξάνει σε 31.161 το σύνολο των κρουσμάτων. Από τους ασθενείς αυτούς, 4.821 άνθρωποι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ αντίθετα 1.540 άνθρωποι έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.

Τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο ανοιχτά του Τόκιο

Άλλοι 41 από τους 3.700 επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε καραντίνα στα ανοικτά της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία, επαληθεύτηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.
Πλέον, το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο κρουαζιερόπλοιο έχει φτάσει τους 61, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας. Οι επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο είναι πάνω από 3.700, οι 273 εκ των οποίων υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, σύμφωνα με τον Κατσουνόμπου Κάτο.
Οι 41 νέοι ασθενείς, όπως και οι 20 που είχαν εντοπιστεί ήδη, θα αποβιβαστούν και θα διακομιστούν σε νοσοκομεία.
Το Diamond Princess τέθηκε σε καραντίνα, καταρχήν για 14 ημέρες, τη Δευτέρα.

Νέο κρούσμα στην Ιταλία

Το τρίτο κρούσμα κορωνοϊού είναι γεγονός και στην Ιταλία. Ασθενείς είναι ένας Ιταλός πολίτης που επέστρεψε στην Ιταλία από την Κίνα την περασμένη Δευτέρα, μαζί με άλλους 55 Ιταλούς που ζούσαν μόνιμα στη Γουχάν.
Ο ασθενής, 30 με 34 ετών, μέχρι χθες βρισκόταν σε καραντίνα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Τσεκινιόλα, κοντά στη Ρώμη. Μόλις οι γιατροί παρατήρησαν ύποπτα συμπτώματα τον μετέφεραν στο νοσοκομείο λοιμωδών νόσων της Ρώμης, Λάτζαρο Σπαλαντσάνι. Στην παρούσα φάση παρουσιάζει μόνον λίγο πυρετό, ο οποίος δεν προκαλεί ανησυχία.
Την περασμένη εβδομάδα δυο κινέζοι τουρίστες που επισκέπτονταν την Ρώμη διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Σπαλαντσάνι, όπου εξαιτίας αναπνευστικών επιπλοκών έχουν εισαχθεί στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Τζινπίνγκ σε Τραμπ: Η Κίνα θα νικήσει τη «μάχη» με την επιδημία

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε σήμερα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους τον πρόεδρο των ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ ότι η χώρα του είναι «απόλυτα ικανή» να αντιμετωπίσει την επιδημία πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός.
Ο Σι είπε στον Τραμπ πως η χώρα του έχει εμπλακεί σε «παλλαϊκό πόλεμο» για να ελέγξει την επιδημία και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «εθνική κινητοποίηση», στο πλαίσιο της οποίας «εφαρμόζονται τα πιο αυστηρά μέτρα πρόληψης και ελέγχου» της επιδημίας, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Επέμεινε πως είναι βέβαιος πως η χώρα του θα «νικήσει» τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με το δημόσιο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, ο Σι προέτρεψε παράλληλα την Ουάσινγκτον να αντιδράσει «ορθολογικά» στην επιδημία και πρότεινε οι δύο πλευρές να συνεχίσουν να επικοινωνούν, να ενισχύσουν τον συντονισμό τους και τη συνεργασία τους για να περιοριστεί η επιδημία που προκαλεί ο 2019-nCoV.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε τον κινέζο ομόλογό του ότι έχει «εμπιστοσύνη» στην Κίνα και τις προσπάθειες που καταβάλλει για να τερματίσει την επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Ο Τραμπ «εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην δύναμη και την αντοχή της Κίνα στη μάχη εναντίον της επιδημίας του νέου κορωνοϊού» και οι δύο αρχηγοί κρατών «συμφώνησαν να συνεχίσουν την εκτεταμένη επικοινωνία και συνεργασία των δύο χωρών», ανέφερε η προεδρία των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή της.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, η κινεζική διπλωματία είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι «δημιουργούν και σπέρνουν τον πανικό»γύρω από τον νέο κορωνοϊό, που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην Ουχάν, τη μεγαλούπολη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων που είναι πρωτεύουσα της κεντρικής επαρχίας Χουμπέι.

Δείτε τον «χάρτη» με τα κρούσματα ανά ήπειρο

Όλο και περισσότερες χώρες πλήττει ο νέος κορωνοϊός, σκορπώντας την ανησυχία παγκοσμίως, καθώς ήδη 638 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους (οι 637 στην Κίνα).
Σύμφωνα με τα στοιχεία, εκτός Κίνας έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 240 κρούσματα μόλυνσης σε τριάντα χώρες και περιοχές.
Κίνα
Πάνω από 31.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στην Κίνα. Μέχρι τώρα Ως τα υπέκυψαν οι 637 εξ αυτών, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των υγειονομικών αρχώ.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα (618), οι θάνατοι των ασθενών έχουν καταγραφεί την επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Γουχάν.
Δέκα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο, ενώ ένα κρούσμα έχει καταγραφεί στο Θιβέτ.

Ασία-Ειρηνικός

Ανατολική Ασία
Νότια Κορέα: 23 κρούσματα.
Ιαπωνία: 86 κρούσματα, ανάμεσά τους 61 στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοικτά του λιμένα της Γιοκοχάμα.
Ταϊβάν: 13 κρούσματα.
Καμπότζη: Ένα κρούσμα.
Μαλαισία: 14 κρούσματα.
Φιλιππίνες: Τρία κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο. Ένας κινέζος που καταγόταν από την Γουχάν υπέκυψε στη Μανίλα. Επρόκειτο για τον πρώτο θάνατο που καταγράφηκε εκτός Κίνας.
Σιγκαπούρη: 30 κρούσματα.
Ταϊλάνδη: 25 κρούσματα.
Βιετνάμ: 10 κρούσματα.
Ινδία: Τρία κρούσματα.
Νεπάλ: Ένα κρούσμα.
Σρι Λάνκα: Ένα κρούσμα.
Αυστραλία: 14 κρούσματα.
Αμερική
Καναδάς: Πέντε κρούσματα, στα οποία προστίθενται δύο Καναδοί που βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο που έχει τεθεί σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα.
ΗΠΑ: 12 κρούσματα.

Ευρώπη

Γερμανία: Δεκατρία κρούσματα.
Βέλγιο: Ένα κρούσμα.
Ισπανία: Ένα κρούσμα.
Φινλανδία: Ένα κρούσμα.
Γαλλία: Έξι κρούσματα
Ιταλία: Τρία κρούσματα
Σουηδία: Ένα κρούσμα.
Ηνωμένο Βασίλειο: Τρία κρούσματα.
Ρωσία: Δύο κρούσματα.

Μέση Ανατολή

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Πέντε κρούσματα.
newpost
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 638 νεκροί - Τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο στην Ιαπωνία - Ποιες χώρες πλήττει ο ιός"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news