Για τους τρόπους με τους οποίους εξετάζονται προκειμένου να αναπληρωθούν οι χαμένες ώρες των μαθημάτων από το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας λόγω κορονοϊού για 14 ημέρες, ενημέρωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
«Δράσαμε προληπτικά για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τις οικογένειες μας» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ΑΝΤ1 και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ανησυχία για το διδακτικό έτος, καθώς ότι θα ολοκληρωθεί κανονικά η σχολική χρονιά.
Όπως είπε, θα εξεταστεί αν χρειάζεται να αναπροσαρμοστούν οι διδακτικές ώρες από 45 σε 35 λεπτά και να περιοριστούν οι περίπατοι.
Αναφερόμενη στα σχολεία τα οποία είναι ήδη κλειστά, είπε πως θα εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα σε ημέρες των διακοπών για το Πάσχα.
Παράλληλα, επεσήμανε πως εφόσον χρειαστεί να παραταθούν τα μέτρα, δεν αποκλείεται και η παράταση του διδακτικού έτους ή μείωση της ύλης.
Τόνισε εξάλλου πως μελετάται και η πιθανότητα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή των μαθητικών παρελάσεων για την 25η Μαρτίου, η κ. Κεραμέως είπε ότι βρίσκεται υπό εξέταση να μην γίνουν και επέμεινε ότι όλα τα σενάρια μελετώνται από την κυβέρνηση.
Ειδικότερα για ό,τι αφορά στη λειτουργία των πανεπιστημίων, η υπουργός ανέφερε ότι μελετάται ακόμη και η πιθανότητα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προκειμένου να μη χαθεί το εξάμηνο.
Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Θέμης Σοφός με επείγουσα επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό και τα άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, ζητεί να τεθεί αύριο, εκτάκτως και προ ημερησίας διατάξεως, η λήψη απόφασης για τριήμερη αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους (12 έως και 16 Μαρτίου) σε περίπτωση που το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν λάβει μέτρα για να κλείσουν ταδικαστήρια, λόγω κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο κ. Σοφός αναφέρει στην επιστολή του τα εξής:
«Ε Π Ε Ι Γ Ο Ν
Κύριε Πρόεδρε,
Κύριοι Συνάδελφοι,
Αθήνα, την 10 Μαρτίου 2020
Αναμέναμε με ενδιαφέρον το Υπουργείο Δικαιοσύνης να λάβει έκτακτα μέτρα προστασίας των Πολιτών, Δικηγόρων, Γραμματέων, Δικαστών και Εισαγγελέων από τη μετάδοση της ασθένειας του κοροναϊού κατά τη λειτουργία (και εντός) των Δικαστηρίων, με προσωρινή αναστολή λειτουργίας των συνεδριάσεων Δικαστηρίων (και των Γραμματειών), πλην όμως ουδεμία επίσημη ενημέρωση έχει υπάρξει μέχρι τούδε.
ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ αύριο, εκτάκτως και προ ημερησίας διατάξεως, να αποφασίσει το Δ.Σ., σε περίπτωση μη λήψης απόφασης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την αποχή των Δικηγόρων από τα Δικαστήρια για 3 εργάσιμες ημέρες, ήτοι από την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έως και τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, μέχρι να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση της Πολιτείας για τη διασφάλιση της υγείας των Πολιτών και προσωρινή απολύμανση των δικαστικών κτιρίων». protothema
Η Ευρωπαϊκή Ένωση "θα κάνει ότι είναι αναγκαίο", από το να επιτρέψει τη χορήγηση κρατικής βοήθειας στις εταιρείες μέχρι και την ίδρυση ενός ειδικού επενδυτικού Ταμείου για την παροχή ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία του νέου κοροναϊού, αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών μελών απόψε.
"Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αναγκαία εργαλεία", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη βιντεοδιάσκεψη των 27 ηγετών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι θα χρησιμοποιηθούν "όλα τα διαθέσιμα εργαλεία" για να στηριχθούν οι οικονομίες που θα πληγούν από την επιδημία.
Μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν, η ντερ Λάιεν ανέφερε τις κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, την ευελιξία όσον αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή ακόμη και η ίδρυση ενός ειδικού ταμείου, του αποκαλούμενου "corona-fund", ύψους 25 δισεκ. ευρώ, για επενδύσεις αναθέρμανσης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα. Όπως είπε, θα ζητήσει επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαθέσει 7,5 δισεκ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.
"Πρέπει να δράσουμε σε μακροοικονομικό επίπεδο εναντίον της κρίσης του κοροναϊού", τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι προτεραιότητες της Ευρώπης είναι τέσσερις, είπε ο Μισέλ: ο περιορισμός της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, με τη λήψη αναλογικών μέτρων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών μελών. Ειδικά για τους συνοριακούς ελέγχους, η Κομισιόν θα διεξάγει καθημερινές τηλεδιασκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς.
Όσον αφορά τη δεύτερη προτεραιότητα, αυτή αφορά την αποφυγή ελλείψεων στον ιατρικό εξοπλισμό. Τρίτη προτεραιότητα παραμένει η χρηματοδότηση και ο συντονισμός της έρευνας και τέταρτη η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, σε συνεργασία με το Γιούρογκρουπ και πιθανώς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Μάριο Σεντένο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ.
Σε εγρήγορση βρίσκονται ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική για τα επόμενα βήματα του σουλτάνου Ερντογάν, καθώς φαίνεται πως η κατάσταση στον Έβρο, με την ιδιότυπη πολιορκία των ελληνικών συνόρων θα συνεχιστεί, με διαφορετικό όμως τρόπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΥΠ έχει βάσιμες ενδείξεις από τις πληροφορίες που λαμβάνει, πως πλέον η πολιορκία των ελληνικών συνόρων θα λάβει άλλες διαστάσεις, ίσως πιο υπόγειες και επικίνδυνες.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνδρες της στρατοχωροφυλακής που στέλνει στα σύνορα ο Ερντογάν, θα έχουν ως σκοπό και αποστολή την προώθηση των μεταναστών και των προσφύγων στο εσωτερικό της Ελλάδας, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη, ώστε να τον ενισχύσουν οικονομικά για το προσφυγικό και παράλληλα να τον βοηθήσουν στρατιωτικά στο Ιντλίμπ στην Συρία, όπου φαίνεται πως ο τουρκικός στρατός περνά δραματικές ώρες από τις επιθέσεις του στρατού του Άσαντ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πληροφόρησης, οι στρατοχωροφύλακες θα δημιουργήσουν συνθήκες, αλλά και την υποδομή στην απέναντι πλευρά του Έβρου, ώστε οι παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες να μπορούν να περάσουν από τα περάσματα του ποταμού στην ελληνική πλευρά των συνόρων.
Ήδη η περιοχή χαρτογραφείται από τις ελληνικές υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια να μην βρεθούν εξαπίνης οι Έλληνες στρατιώτες, αστυνομικοί και συνοριοφύλακες που περιπολούν στα σύνορα με την Τουρκία.
Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, με την οποία αποφασίζεται η απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών στην Ελλάδα, δημοσίων και ιδιωτικών, από αύριο και για τις επόμενες 14 ημέρες.
«Το μέτρο αφορά σε σχολεία, πανεπιστήμια και λοιπές εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύονται από το υπ. Παιδείας, όπως ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΒΜ και φροντιστήρια», αναφέρει η ΚΥΑ. «Οι δομές αναστέλλουν τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (αλλά όχι και την εξ αποστάσεως), καθώς και συναθροίσεις, όπως σε εστιατόρια, βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια κλπ.», προστίθεται.
Ξεκαθαρίζεται πάντως, ότι οι διοικητικές υπηρεσίες και οι εστίες στέγασης θα λειτουργούν κανονικά και η έρευνα στα πανεπιστήμια θα διενεργείται απρόσκοπτα.
«Το έκτακτο αυτό μέτρο λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους, με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στους πολίτες», διευκρινίζεται στο τέλος της ΚΥΑ.
Δεν υπήρξε ποτέ αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης, ενώ ούτε ο Αντώνης Σαμαράς, ούτε η πρεσβεία του Ισραήλ, παρενέβησαν ποτέ για την επίλυση της ιδιωτικής διαφοράς του με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, ισχυρίζεται ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή, σε υπόμνημά του προς την προκαταρκτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
«Το υπόμνημα Μιωνή αποδομεί την κατάθεση του πρώην υπουργού Νίκου Παππά», σχολιάζουν πηγές της πλειοψηφίας στην προκαταρκτική επιτροπή. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον επιχειρηματία ότι λέει ψέματα που αβίαστα αποδεικνύονται συγκρινόμενα με όσα ο ίδιος έχει πει και έχει καταθέσει στο παρελθόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει επίσης, ότι από την επιτροπή πρέπει να εξεταστούν οι δικηγόροι των κ.κ. Μιωνή και Φιλιππάκη και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Πηγές της ΝΔ επισημαίνουν, ότι ο κ. Μιωνή, με το υπόμνημα που υπέβαλε ενώπιον της επιτροπής, αποδομεί πλήρως την κατάθεση του κ. Νίκου Παππά της Πέμπτης, 5 Μαρτίου 2020. Επισημαίνουν ειδικότερα τις εξής αναφορές του υπομνήματος του επιχειρηματία, στις οποίες:
– αναφέρει χαρακτηριστικά: «Λυπάμαι ειλικρινά, γιατί η μνήμη του κ. Παππά φαίνεται να τον προδίδει, με αποτέλεσμα η κατάθεσή του να εμφανίζει ανακρίβειες»
– ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν είναι «κυβερνητικός αξιωματούχος» όπως τον παρουσίασε ο κ. Παππάς. Επισημαίνει δε, «με την μεγαλύτερη δυνατή ένταση, ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ, είτε απευθείας, είτε διαμέσου της πρεσβείας στην Ελλάδα, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ουδέποτε παρενέβη στην αμιγώς ιδιωτική αντιδικία μου με τους κ.κ. Φιλιππάκη και Τάρκα. Αυτόθροη συνέπεια είναι, ότι η συνάντηση της 10ης Μαρτίου 2016, έλαβε χώρα μετά από πρωτοβουλία του Ιωάννη Φιλιππάκη».
– Διαψεύδει τον κ. Παππά, που μίλησε στην κατάθεσή του για δικαστικά έξοδα που έθεσαν και οι δύο πλευρές, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο δε κ. Παπαγγελόπουλος, παρουσία του κ. Νίκου Παππά, απαίτησε να πληρώσω ‘έξοδα’ του κ. Φιλιππάκη και όχι ‘δικαστικά έξοδα’, όπως ψευδώς και τεχνηέντως αναφέρθηκε. ‘Έξοδα’ τα οποία δεν όφειλα και για τα οποία δεν υπήρχε ουδείς νόμιμος τίτλος. Η λέξη ‘δικαστικά’ έξοδα, ουδέποτε αναφέρθηκε από κανέναν σε όλη τη συνάντηση».
– Προσθέτει δε, ότι πέρα από τα έξοδα, ο κ. Παπαγγελόπουλος έθεσε και θέμα ‘εγγυήσεων’, τις οποίες ο κ. Παππάς δεσμεύτηκε ότι θα παράσχει.
– Μέμφεται τον κ. Παππά, γιατί «ενώ είχε καταλάβει ότι ο κ. Σταύρος Παπασταύρου ήταν αθώος, ήθελε να εκμεταλλευτεί για πολιτικούς λόγους την υπόθεσή του. Όπως, μάλιστα, του είχε πει χαρακτηριστικά, ‘it’s just politics’».
– Ξεκαθαρίζει ότι «τον κ. Σαμαρά δεν τον συνάντησα ποτέ, ούτε του μίλησα ποτέ όσο ήταν πρωθυπουργός. Ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου πάτησα ποτέ το πόδι μου, ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Αυτονοήτως, ο κ. Σαμαράς ποτέ δεν μεσολάβησε μεταξύ εμού και του κ. Φιλιππάκη, προκειμένου να επέλθει ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός».
– Εκτιμά ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια ‘συμψηφισμού’ του δικαστικού συμβιβασμού του 2013, με τις εκβιαστικές ενέργειες των ετών 2016 – 2018, γίνεται ελλείψει επιχειρημάτων και είναι δείγμα πανικού εκ μέρους των μηνυομένων».
-Η μοναδική Αλήθεια, την οποία θεσμικώς κατήγγειλε ενώπιον των ελληνικών εισαγγελικών αρχών, είναι ότι εκβιάστηκε από τον κ. Παπαγγελόπουλο και την εγκληματική του συμμορία, προκειμένου να πληρώσει 350.000 ευρώ για να παύσουν οι ποινικές διώξεις εναντίον του, και να ακυρωθούν τα παράνομα εντάλματα συλλήψεως του Άγγελου Μεταξά, που οι ίδιοι είχαν στήσει, με τη συνεργασία επίορκων κρατικών λειτουργών.
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Τα τέσσερα ψέματα Μιωνή
Για τέσσερα ψεύδη στο υπόμνημα του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, κάνουν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν ειδικότερα πως ο επιχειρηματίας γράφει στο υπόμνημά του:
1. «Ο κ. Σαμαράς ποτέ δεν μεσολάβησε μεταξύ εμού και του κ. Φιλιππάκη, προκειμένου να επέλθει ο οποιοισδήποτε συμβιβασμός».
Κατά την εξέτασή του, όμως, στην προανακριτική, στις 26/2/2020, ο κ. Μιωνής παραδέχθηκε ότι η πρόταση συμβιβασμού που του μεταφέρθηκε το 2013 από τον κ. Παπασταύρου, προήλθε από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραθέτει και απόσπασμα από την εξέταση του Μιωνή:
– Ραγκούσης: Όταν ο κ. Παπασταύρου σας μετέφερε την πρόταση συμβιβασμού με τον κ. Φιλιππάκη το 2013, σας απέκρυψε ότι αυτή προέρχεται από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σαμαρά;
– Μιωνής: Όχι, δεν μου το απέκρυψε. Μου είπε καθαρά ότι είναι πρόταση από τον κ. Σαμαρά. Μετά από αυτό δέχθηκα να συμβιβαστώ.
2. «Δεν είμαι, ούτε υπήρξα ποτέ αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης».
Στην ένορκη κατάθεσή του όμως, στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Ισραήλ (31/05/2013), στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τη λίστα Λαγκάρντ δήλωνε: «Είμαι εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού».
3. «Η κυβέρνηση του Ισραήλ, είτε απευθείας, είτε δια μέσου της πρεσβείας στην Ελλάδα, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ουδέποτε παρενέβη στην, αμιγώς ιδιωτική, αντιδικία μου με τους κ.κ. Φιλιππάκη και Τάρκα».
Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα όμως, απαντώντας σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης επιβεβαίωσε πριν από λίγες ημέρες εμμέσως, πως η συνάντηση του 2016 δεν αφορούσε προσωπική υπόθεση αλλά διπλωματικό θέμα, καθώς γίνεται αναφορά σε «επικοινωνίες διπλωματικών καναλιών».
4. «Τον κ. Σαμαρά δεν τον συνάντησα ποτέ».
Ο κ. Μιωνής, όμως, στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ, στις 14 Ιουνίου 2013, παραδέχεται ότι είχε συναντήσει τον κ. Σαμαρά στις αρχές του 2012, όταν ο τελευταίος ήταν πρόεδρος της ΝΔ και η ΝΔ συμμετείχε στην συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο. Τις δύο πλευρές είχε φέρει σε επαφή ο κ. Παπασταύρου. Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι κ.κ. Σαμαράς, Μιωνής, Παπασταύρου, Μηταράκης.
Ν. Παππάς: «Δίχτυ προστασίας στον Σαμαρά»
Στην προκαταρκτική επιτροπή, ολοκληρώθηκε σήμερα η εξέταση του πρώην υπουργού Νίκου Παππά. Απαντώντας σε ερωτήσεις που του ετέθησαν, ο κ. Παππάς φέρεται να επισήμανε ότι:
– Αν ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε τη δυνατότητα να πιέζει τους εισαγγελείς Διαφθοράς για την άσκηση ποινικών διώξεων κατά 10 πολιτικών προσώπων, τότε δεν υπάρχει εξήγηση για το πώς οι 7 από τις 10 διώξεις μπήκαν στο αρχείο και για το ότι μέχρι σήμερα οι εισαγγελείς έχουν ασκήσει μια μόνο ποινική δίωξη.
– Οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν ήδη στην επιτροπή και στους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, ότι δεν γνώριζαν καν τον κ. Παπαγγελόπουλο. Κατά συνέπεια, δεν προκύπτει παρέμβαση και κατάχρηση εξουσίας του κ. Παπαγγελόπουλου, όπως ισχυρίζεται η πλειοψηφία.
– Η προκαταρκτική επιτροπή πρέπει να εξετάσει και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους δικηγόρους των κ.κ. Μιωνή και Φιλιππάκη. Αν δεν το πράξει η επιτροπή, τότε υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα και δίχτυ προστασίας στον κ. Σαμαρά και την παράταξή του, διότι «τον κ. Σαμαρά τον ανέφερε ρητά και ο ίδιος ο κ. Μιωνής. Άρα η εξέτασή του είναι μονόδρομος. Αυτό θα έκανε κάθε όργανο που διερευνά με στοιχειώδη αξιοπιστία την παρούσα υπόθεση».
– Ο Νίκος Παππάς ποτέ δεν έλαβε γνώση, τι ακριβώς αφορούσαν οι δικαστικές διαφορές Μιωνή-Φιλιππάκη, ούτε γνώριζε τις λεπτομέρειες αυτών. Γνώριζε μόνο την ύπαρξη αντιδικίας τους, από όσα έλεγαν μεταξύ τους οι δύο διάδικοι, και από την επιθυμία της ισραηλινής κυβέρνησης να περαιωθεί αυτή η αντιδικία.
– Σε καμία περίπτωση δεν αντιλήφθηκε πίεση ή εκβιασμό του κ. Παπαγγελόπουλου προς τον κ. Μιωνή να συμβιβαστεί. Άλλωστε, στη συνάντηση, ο κ. Μιωνή είχε τον κύριο λόγο. Επικαλούνταν γνωριμίες, σχέσεις με ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.
– Ουδέποτε ενώπιόν του έγινε κουβέντα για επίλυση υποθέσεων του Μιωνή που εκκρεμούν στην ποινική δικαιοσύνη, και ούτε επίσης ελήφθησαν δεσμεύσεις από οιονδήποτε.
Την προσφορά για την υποτιθέμενη οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας 700 εκατ. € αποφάσισε η ΕΕ, πλην όμως ΟΛΟ το ποσό δεν θα πάει στην Ελλάδα, αλλά στους αλλοδαπούς, ήτοι συνθήκες διαβίωσης, επιδόματα κλπ!
Ούτε μισό ευρώ δεν πρόκειται να δοθεί για την βελτίωση των μέτρων ασφάλειας στον Έβρο, την ώρα που η ΕΕ «κόπτεται» υπέρ των ελληνικών προσπαθειών για το κλείσιμο των συνόρων.
Όπως είπε η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Ίλβα Γιόχανσον, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά «πρέπει να το πράξει με αναλογικά μέτρα».
Μίλησε για πραγματική αλληλεγγύη προς τη χώρα μας και επανέλαβε ότι η Φρόντεξ με την αποστολή προσωπικού της στην Ελλάδα θα ενισχύσει το πρόγραμμα ταχείας επιστροφής, ενώ αρμόδιοι υπάλληλοι από την Υπηρεσία Ασύλου θα βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές.
Η κ. Γιόχανσον, η οποία θα βρίσκεται από αύριο το βράδυ στην Ελλάδα και θα έχει συναντήσεις με τον αρμόδιο υπουργό και τις ελληνικές αρχές, όπως είπε, κοινοποίησε στους ευρωβουλευτές ότι η ΕΕ θα ενισχύσει οικονομικά της χώρα μας με 350 εκατ. ευρώ και, αργότερα, με επιπλέον 350 εκατ. ευρώ με τροποποιητικό κανονισμό.
Όλο το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για βελτίωση της διαβίωσης των... "προσφύγων - μεταναστών", διατροφή, στέγαση, μεταφορά κ.λπ.
Όπως είπε, κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, θα συζητήσει το τι σκοπεύει να πράξει η χώρα ώστε να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο και με τη διαδικασία χορήγησης ασύλου.
Αναφέρθηκε στις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, μετά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα με τον Ρ.Τ. Ερντογάν και τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος και να αποκλιμακωθεί η ένταση και ότι οι «γραμμές επικοινωνίας είναι ανοικτές»
Ξεκάθαρη θεση πήρε η προεδρος του Κινήματος Αλλαγης στην τηλεοπτική της συνέντευξη στον ΑΝΤ1 για τα μέτρα της Πολιτείας για τον κορωνοϊό.
Όπως είπε, τα μέτρα ειναι σε σωστή κατεύθυνση. Τόνισε, όμως, ότι πρέπει «να ενισχυθεί τώρα το δημόσιο σύστημα πριν να είναι αργά. Να ανοίξουν κρεβάτια ΜΕΘ. Να προσληφθούν τώρα εκτάκτως νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό, να αντέξει το δημόσιο σύστημα υγείας».
Για τη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει όσον αφορά την Eκκλησία και τα μέτρα πρόληψης η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι τα μέτρα αφορούν όλους και ότι η εκκλησία δεν εξαιρείται.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, λεγοντας ότι ο Τούρκος προεδρος προσπαθεί να εκβιάσει την Ευρώπη.
Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εγκλώβισε τους προσφυγες αλλά και την Ελλαδα, ενώ άσκησε κριτική και στον πρωθυπουργό λεγοντας τα εξής:
«Δεν άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να διεκδικεί να αναλάβει η Ευρώπη ευθύνη να αλλάξει η δήλωση μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας και να αναλάβει ευθύνη και για την διαδικασία υποδοχής εκτός του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» προσθετωντας ότι «κοντεύει το 2020 να γίνει 2016 και οριστικά η Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών. Αν συμβεί αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να ασκήσει βέτο σε κρίσιμες ευρωπαϊκές αποφάσεις».
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδρίασε εκτάκτως στις Βρυξέλλες με τους Ευρωπαίους να αντιδρούν για την τουρκική τακτική και να καταδικάζουν τις πρακτικές Ερντογάν.
Η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί την κατάσταση στα σύνορά της, είπαν πολλοί ομιλητές με την πλειοψηφία να κατακρίνει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου για την επίτευξη των πολιτικών του στόχων. Πολλοί τόνισαν επίσης ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015 και επέμειναν στην ανάγκη αναθεώρησης των κοινών κανόνων της ΕΕ για το άσυλο.
Κάποιοι από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων ζήτησαν την επανεξέταση της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, η οποία συμφωνήθηκε και τέθηκε σε ισχύ το 2016 για να περιορίσει το ρυθμό αφίξεων αιτούντων άσυλο και μεταναστών με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια από την ΕΕ. Άλλοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάσταση τόσο στα ελληνοτουρκικά σύνορα όσο και στα ελληνικά νησιά, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες αιτούντες άσυλο, πολλοί από αυτούς ασυνόδευτοι ανήλικοι.
Συζητήθηκαν ακόμη η ανάγκη να τηρηθεί η Σύμβαση της Γενεύης και να παρασχεθεί προστασία στους πρόσφυγες.
Ξεκινώντας τη συζήτηση η Νικολίνα Μπρνιάτς, εκ μέρους της Κροατικής Προεδρίας της ΕΕ, αφού περιέγραψε το τι συνέβη τις τελευταίες ημέρες κυρίως στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου περίπου 30.000 άτομα επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα, τόνισε ότι χάρη στην έγκαιρη αντίδραση δεν έγινε τέτοια παρείσφρηση και σήμερα η κατάσταση είναι «σταθερή», τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα με τη γείτονα χώρα. Το ίδιο ισχύει και για τον «μεσογειακό διάδρομο», όπως είπε.
Αναγνώρισε το «μεγάλο μεταναστευτικό άγχος» και τις προσπάθειες που γίνονται από μέρους της Τουρκίας, καθώς βρίσκονται εκεί περίπου 3,7 εκατ. μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά ρητά ανέφερε ότι απορρίπτει την εκμετάλλευση για πολιτικούς σκοπούς. «Λέμε ναι στην αποτελεσματική προστασία των προσφύγων, αλλά και δεν θα ανεχτούμε παράνομη είσοδο».
Η κ. Μπρνιάτς επανέλαβε τις «σθεναρές δηλώσεις» των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων κατά την επίσκεψή τους στον Έβρο και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ΕΕ και οι υπηρεσίες της (Frontex Υπηρεσία Ασύλου κ.λπ.) έπειτα από σχετικά αιτήματα της Ελλάδας, αλλά ότι στην Ελλάδα θα δοθούν 350 εκατ. ευρώ.
«Αντιμετωπίσουμε μία κατεπείγουσα και σοβαρή κατάσταση»
«Αντιμετωπίσουμε μία κατεπείγουσα και σοβαρή κατάσταση», τόνισε η ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Ίλβα Γιόχανσον, και υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για την προστασία των «εξωτερικών μας συνόρων».
Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά «πρέπει να το πράξει με αναλογικά μέτρα». Μίλησε για πραγματική αλληλεγγύη προς τη χώρα μας και επανέλαβε ότι η Frontex με την αποστολή προσωπικού της στην Ελλάδα θα ενισχύσει το πρόγραμμα ταχείας επιστροφής, ενώ αρμόδιοι υπάλληλοι από την Υπηρεσία Ασύλου θα βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές.
Η κ. Γιόχανσον, η οποία θα βρίσκεται από αύριο το βράδυ στην Ελλάδα και θα έχει συναντήσεις με τον αρμόδιο υπουργό και τις ελληνικές αρχές, όπως είπε, κοινοποίησε στους ευρωβουλευτές ότι η ΕΕ θα ενισχύσει οικονομικά της χώρα μας με 350 εκατ. ευρώ και, αργότερα, με επιπλέον 350 εκατ. ευρώ με τροποποιητικό κανονισμό. Θα χρησιμοποιηθούν για βελτίωση της διαβίωσης των προσφύγων – μεταναστών, διατροφή, στέγαση, μεταφορά κ.λπ.
Όπως είπε, κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, θα συζητήσει το τι σκοπεύει να πράξει η χώρα ώστε να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο και με τη διαδικασία χορήγησης ασύλου.
Αναφέρθηκε στις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ, μετά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα με τον Ρ.Τ. Ερντογάν και τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος και να αποκλιμακωθεί η ένταση και ότι οι «γραμμές επικοινωνίας είναι ανοικτές»
Χαρακτήρισε την κατάσταση ανησυχητική, αλλά όπως είναι «δεν είναι το 2015, η ΕΕ είναι έτοιμη διαχειριστεί την κατάσταση […] Υπάρχουν οι δομές και οι μηχανισμοί για να συνεργαστούμε […] Γι’ αυτό έδρασε (η ΕΕ) τόσο γρήγορα […] Και υποστήριξε την Ελλάδα».
Πέφτουν στα χέρια εγκληματιών τα ανήλικα προσφυγόπουλα
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά που έκανε για τα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Το 1/3 όσων φτάνουν στην Ελλάδα, φτάνουν χωρίς οικογένεια, ενώ χιλιάδες είναι εκείνα που δεν έχουν κλείσει τα 14 τους χρόνια. Όπως είπε, πολλά εξαφανίζονται και δεν γνωρίζουμε που βρίσκονται. «Πέφτουν στα χέρια εγκληματιών, θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης […] Φανταστείτε ένα 15χρονο που ξεφεύγει από τον πόλεμο… τον φόβο που βιώνει… και να πέσει θύμα κακοποίησης».
Η κ. Γιόχανσον υπογράμμισε ότι πρέπει να θεσπιστούν τα κατάλληλα μέρα ώστε να βοηθηθούν οι ανήλικοι που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά και να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη ώστε «να μην γίνουν αντικείμενο εμπορίου».
«Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται ανθρώπους που υποφέρουν για να εξυπηρετήσει τα πολιτικά του συμφέροντα. Αυτή είναι η μία πραγματικότητα στα σύνορα», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ και προσέθεσε: «Η άλλη πραγματικότητα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εφαρμόσουν το ευρωπαϊκό δίκαιο στα σύνορά τους. Το 2015 δεν μπορεί να επανέλθει. Η Ευρώπη δεν εκβιάζεται».
Ο κ. Βέμπερ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση αξίζει την υποστήριξη της Ευρώπης και η κατάσταση είναι διαφορετική επειδή υπάρχει μία διαφορετική κυβέρνηση καθώς (εκείνη του 2015) «δεν μπορούσε να διασφαλίσει αυτήν την κατάσταση».
Ο κ. Βέμπερ, αφού είπε ότι οι συνοριοφύλακες σέβονται τα δικαιώματα, υπογράμμισε συγκεκριμένα σημεία δράσης όπως το ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, αλλά και η υποστήριξη της Ελλάδας με χρήματα και με στελέχωση. Σημείωσε ότι πέραν της Τουρκίας και άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία κ.λπ. χρειάζονται την στήριξη της ΕΕ, ενώ όπως είπε «υποστηρίζουμε τη Λέσβο και θέλουμε τη συμφωνία των προθύμων (κρατών και πόλεων) ώστε να υποδεχτούν τα παιδιά (που διαβιούν εκεί)».
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάζεται την υποστήριξή μας»
Ο κ. Βέμπερ τόνισε τη λέξη «αφύπνιση», καθώς, όπως είπε «να είμαστε ειλικρινείς, οι ηγέτες αποφάσισαν περικοπές στη Frontex […] Είναι απαράδεκτο […] Πρέπει να θέλουν φύλαξη των συνόρων, πρέπει να ενισχύουν οικονομικά».
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάζεται την υποστήριξή μας. Εμείς υποστηρίζουμε την Ελλάδα».
Η επικεφαλής των Ευρωσοσιαλιστών, Ιράτχε Γκαρσία Πέρεζ, τόνισε ότι «πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα καθώς είναι θύμα της έλλειψης ανάληψης ευθυνών του Συμβουλίου» επειδή δεν αναθεώρησε τη Συνθήκη του Δουβλίνου. Και κατηγόρησε τον κ. Βέμπερ ότι εκμεταλλεύεται πολιτικά μια κατάσταση και ότι «δεν πρέπει να κάνουμε επίθεση σε εθνικές κυβερνήσεις».
Χαρακτήρισε, δε, τις σκηνές που διαδραματίστηκαν στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα «επονείδιστες» και δήλωσε ότι συμφωνεί με τους ελέγχους στα σύνορα, αλλά όταν γίνονται «με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο». Αναφερόμενη, μάλιστα, στις δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μίλησε για «ασπίδα» στα ευρωπαϊκά σύνορα, είπε με νόημα: «Η ασπίδα είναι για να προστατευτούμε από τα όπλα».
Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η αναστολή των αιτήσεων ασύλου για έναν μήνα παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης, ενώ είπε ότι για τη σημερινή κατάσταση έχουν τεράστιες ευθύνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο.
Για «κροκοδείλια δάκρυα» έκανε λόγο η Σοφία Ιντ Βελτ από τους Φιλελεύθερους, η οποία τάχθηκε υπέρ της μετεγκατάστασης των προσφύγων από τα ελληνικά νησιά, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά, όπως επίσης και υπέρ μίας ευρωπαϊκής κοινής πολιτικής ασύλου. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι το κόμμα της δεν βάλει έτσι εύκολα την υπογραφή της για την οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ.
Είμαστε θύματα του εκβιασμού του Ερντογάν»
«Είμαστε θύματα του εκβιασμού του Ερντογάν», σημείωσε η Αναλίζα Ταρντίνο από την ΚΟ του κόμματος «Ταυτότητα και Δημοκρατία», λέγοντας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να αναρωτηθεί εάν τα λεφτά αυτά πρέπει να δίνονται στην Τουρκία και όχι στην Ιταλία, την ίδια ώρα που γίνονται περικοπές στις δαπάνες για τη Γεωργία. Όπως είπε, «δεν μας αρέσει αυτή η Ευρώπη […] η υπομονή μας έχει εξαντληθεί». Όσον αφορά τις δηλώσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες και αναφέρουν ότι «η Ελλάδα είναι ασπίδα μας», είπε πώς «εμείς (ως κόμμα) χρόνια τα πρεσβεύουμε αυτά, αλλά θα πρέπει να δούμε τι γίνεται με το πρόβλημα της Τουρκίας. Νομίζω ό τι η υπομονή έχει εξαντληθεί».
Η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, είπε πώς αυτό που δεν βλέπουμε είναι η ανθρωπιστική καταστροφή, σημειώνοντας ότι «μας ανησυχεί ότι η Ευρώπη νοιάζεται για τους πρόσφυγες μόνο όταν απειλούνται τα σύνορα. Και η απάντηση που τους δίνουμε είναι δακρυγόνα και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Είπε, επίσης, ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να υποστηρίζει τα κράτη στα σύνορά της, αλλά αποτυγχάνει εάν θεωρείται ασφάλεια η περιχαράκωσή τους. Όσοι βρίσκονται στα σύνορα θα πρέπει να μοιράζονται στα κράτη μέλη καθώς υπάρχουν κοινότητες, αληθινοί ήρωες που, εθελοντικά, προσφέρονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. «Η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια. Αν θέλει να αξίζει . Χρειάζεται να βοηθήσει. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε και όλοι ίσοι είμαστε», είπε.
Για έναν ιδιότυπο «υβριδικό πόλεμο» στα σύνορα στο Έβρο από την πλευρά της Τουρκίας, έκανε λόγο ο Εμμανουήλ Φράγκου, μέλος του προεδρείου της ΚΟ των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και ζήτησε, μεταξύ άλλων, το «σφράγισμα των συνόρων» και το κλείσιμο όλων των ΜΚΟ, τις οποίες κατηγόρησε ως υπεύθυνες για «τη σημερινή κατάσταση στα νησιά».
«Εμείς δεν παίζουμε στο παιχνίδι «κοιτάξτε πρώτα τα σύνορα και μετά τους ανθρώπους», είπε η Κορνέλια Ερνστ από την Ενωτική Αριστερά. «Οι άνθρωποι αυτοί είναι εγκλωβισμένοι, θα πρέπει γρήγορα να πάνε στα κράτη μέλη», πρόσθεσε και ανέφερε ότι, ήδη, 138 πόλεις στη Γερμανία είναι έτοιμες να υποδεχτούν αμέσως πρόσφυγες.
Σε αναστολή των εξετάσεων που αφορούν στην απόκτηση άδειας οδήγησης, μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων, ειδικής άδειας ταξί και κάθε άλλου είδους εξέτασης που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών για τις επόμενες 14 ημέρες, προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της εθνικής κινητοποίησης για τη μη διασπορά του κορονοϊού.
«Για εμάς προτεραιότητα αποτελεί η πρόληψη που συμβάλει στην καλύτερη θωράκιση της υγείας των πολιτών», επισήμανε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, προσθέτοντας ότι οφείλουν να διακόψουν στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας κάθε είδους θεωρητικού μαθήματος όλες οι σχολές οδηγών (ΚΘΕΥΟ Κέντρα Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αττικής, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Την απαγόρευση όλων των αθλητικών διοργανώσεων με παρουσία άνω των 60 ατόμων στον αγωνιστικό χώρο προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού.
Η εγκύκλιος προβλέπει:
Ύστερα από την έκδοση των ακόλουθων νομοθετημάτων:
Α) Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού» (ΦΕΚ Α’ 42 / 25-02-2020),
Β) Κοινή Υπουργική Απόφαση «Επιβολή των μέτρων προσωρινής απαγόρευσης της παρουσίας κοινού σε αθλητικές εκδηλώσεις, της λειτουργίας χώρων διενέργειας συνεδριακών εκδηλώσεων και της λειτουργίας των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.)» (ΦΕΚ Β’ 726 / 08-03-2020)
Γ) Κοινή Υπουργική Απόφαση «Επιβολή του μέτρου προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας χώρων αθλητικών εκδηλώσεων και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων με παρουσία άνω των εξήντα (60) ατόμων στον αγωνιστικό χώρο διεξαγωγής του αθλήματος» (ΦΕΚ Β’ 782/10.3.2020) όπου αναφέρονται τα εξής:
«Αποφασίζουμε την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας, στο σύνολο της Επικράτειας, από 10.3.2020 έως και 24.3.2020, όλων των κλειστών και ανοικτών χώρων αθλητικών εκδηλώσεων και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων, για ατομικά και ομαδικά αθλήματα, εφόσον στον αγωνιστικό χώρο διεξαγωγής του αθλήματος βρίσκονται συνολικά περισσότερα από εξήντα (60) άτομα, κατά τα αναφερόμενα στην από 10.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19»
διευκρινίζουμε τα ακόλουθα:
1. Απαγορεύεται η παρουσία κοινού στις αθλητικές εκδηλώσεις (επίσημοι αγώνες και προπονήσεις), που λαμβάνουν χώρα στο σύνολο των αθλητικών υποδομών της Επικράτειας, σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα, από 9.3.2020 έως και 22.3.2020, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, κατά τα αναφερόμενα στην από 7.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.
2. Κατά τη διεξαγωγή επίσημων αθλητικών εκδηλώσεων επιτρέπεται να παρευρίσκονται εντός της αθλητικής εγκατάστασης (ανοικτού ή κλειστού σταδίου, κλειστού γυμναστηρίου, κολυμβητηρίου κλπ.) και εκτός του αγωνιστικού χώρου:
α) το απολύτως αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία και φύλαξη της αθλητικής εγκατάστασης και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα,
β) σε περίπτωση ραδιοτηλεοπτικής προβολής του αθλητικού αγώνα το απολύτως αναγκαίο προσωπικό για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη αυτού και
γ) όχι περισσότεροι του ενός (1) δημοσιογράφου ανά Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης για την κάλυψη του αθλητικού αγώνα και ύστερα από σύμφωνη γνώμη του ΠΣΑΤ.
Ως προς τα πρόσωπα, που επιτρέπεται να παρευρίσκονται εντός του αγωνιστικού χώρου διεξαγωγής του αθλήματος ισχύουν τα οριζόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 782/10.3.2020)
3. Οι αποστολές των ομάδων σε αθλητικούς αγώνες αποτελούνται από τα πρόσωπα που προβλέπονται στον Κανονισμό Διεξαγωγής Αγώνων κάθε αθλητικής Ομοσπονδίας ή Αρχής, προσαυξημένες με έως 5 εκπροσώπους της κάθε ομάδας, που θα δηλώνονται επιπρόσθετα και στο φύλλο αγώνος.
Σε περίπτωση παραβίασης των ανωτέρω προβλέψεων, εγγράφονται οι παραβιάσεις στο φύλλο αγώνος από τον διαιτητή ή παρατηρητή του αγώνα, ανάλογα την περίπτωση, και ακολουθείται η πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται στον Πειθαρχικό Κανονισμό της κάθε Ομοσπονδίας για παράβαση διεξαγωγής αγώνα ή αθλητικού γεγονός κεκλεισμένων των θυρών, με παραπομπή στην αρμόδια Πειθαρχική Επιτροπή για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.
Σε κάθε περίπτωση, οι κατά τόπους διοικήσεις ή οι φορείς διαχείρισης αθλητικών εγκαταστάσεων δύνανται να αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία αυτών, εάν υπάρχει ανάγκη άμεσης λήψης προληπτικών μέτρων (π.χ. απολύμανση).
Σε ό,τι αφορά στις Γενικές Συνελεύσεις των Ομοσπονδιών, μπορούν να πραγματοποιηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, που αναφέρεται στις ανωτέρω Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, μόνο εφόσον τηρούνται τα μέτρα, που ορίζονται από αυτές.
Καλούνται οι Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Διοργανώτριες Αρχές να εναρμονισθούν άμεσα με την παρούσα εγκύκλιο.
Σε νέα μέτρα στο πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης της διάδοσης του κορωνοϊού συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος που συναντήθηκαν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.
Αφού εξέτασαν ενδελεχώς την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Οικονομία και στην κοινωνία, οι υπουργοί συμφώνησαν:
1. Το Κράτος θα συνδράμει και θα στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και θέσεις εργασίας. Σύντομα θα ανακοινωθούν σχετικά μέτρα, επιπροσθέτως εκείνων που έχουν ανακοινωθεί για συγκεκριμένες περιοχές.
2. Θα διευκολυνθούν εργαζόμενοι στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο, Τετάρτη.
«Το σύνολο του παραγωγικού ιστού – Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι – θα χρειαστεί να συμβάλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης των σοβαρών και πρωτοφανών επιπτώσεων του κορονοϊού. Απαιτείται, απ’ όλους μας, ενότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη» αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσαν. protothema
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ολλανδία έφτασε τα 382 καθώς μια μεγάλη ομάδα ασθενών εντοπίστηκε σε νοσοκομείο στα νότια της χώρας.
Το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία (RIVM) ανέφερε πως 61 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό από χθες, Δευτέρα, και πως άλλος ένας άνθρωπος πέθανε, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θανάτων να φθάσει τους τέσσερις.
Από το σύνολο των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το RIVM, 157 είναι στη νότια επαρχία Νόορντ-Μπράμπαντ. Μια μεγάλη ομάδα ήταν στο νοσοκομείο Elisabeth- TweeSteden Ziekenhuis στην πόλη Τίλμπουργκ, όπου 28 από τους 301 υπαλλήλους με ήπια αναπνευστικά συμπτώματα βρέθηκαν θετικοί στην ασθένεια COVID-19 στις 7-8 Μαρτίου, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση.
Τα περισσότερα κρούσματα στην Ολλανδία εντοπίστηκαν σε ανθρώπους που μολύνθηκαν στο εξωτερικό, όμως το RIVM ανέφερε πως προσπαθεί ακόμη να προσδιορίσει την προέλευση 157 κρουσμάτων. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ολλανδία καταγράφηκε στις 27 Φεβρουαρίου.
Την προστασία της δημόσιας υγείας έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, η οποία είναι ακόμη σε εξέλιξη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
«Σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών μελών σε μέσα και προσωπικό. ‘
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε παράλληλα το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα.
Επίσης ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (π.χ. μάσκες) και αντιμετώπισης (π.χ. αναπνευστήρες) σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μετά την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη.
Ο κορονοϊός διατηρείται στον οργανισμό των παιδιών ίσως και για πάνω από 14 ημέρες! Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν δεν νοσούν, μπορούν να διασπείρουν τον ιό! Όλες οι εξελίξεις για το πώς φτάσαμε στο κλείσιμο των σχολείων.
Ο κορονοϊός εξαπλώνεται ραγδαία σε Ευρώπη και Ελλάδα, με την χώρα μας ευτυχώς μέχρι στιγμής να έχει παραμείνει σε επίπεδο κρουσμάτων και όχι θανάτων.
Εφόσον όμως έχουμε στην χώρα μας μόνο κρούσματα, πολλοί αναρωτιούνται γιατί ανακοινώθηκε καθολικό… λουκέτο, σε όλα τα σχολεία, όλης της χώρας για 14 ημέρες.
Η απάντηση είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνη.
Κορονοϊός: Κλειστά και τα φροντιστήρια
Η απόφαση για την καθολική αναστολή της λειτουργίας όλων των βαθμίδων στην εκπαίδευση δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση για την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, όπως αναφέρουν έγκυρες πήγες από την ίδια την επιτροπή, η οποία είχε συζητήσει το θέμα από το προηγούμενο Σάββατο. Στις αποφάσεις που θα εκδοθούν περιλαμβάνονται επίσης όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα και φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα δια βίου μάθησης κ.α.
Το μέτρο αυτό συνοδεύεται και από την αυστηρή σύσταση στους γονείς «να περιορίσουν τις εξόδους των παιδιών τους» κάτι που και οι ίδιοι οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι «δεν είναι εφικτό, αλλά καλό είναι οι γονείς τους να προσπαθήσουν να τα πείσουν να πειθαρχήσουν».
Γιατί λοιπόν η Επιτροπή προχώρησε σήμερα και όχι το Σάββατο στο δραστικό μέτρο για κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων και πανεπιστημίων, δημοσίων και ιδιωτικών, το οποίο ανακοίνωσε το απόγευμα ο υπουργός Υγείας, Β.Κικίλιας;
Ο κορονοϊός και τα σοκαριστικά επιστημονικά ευρήματα για τα παιδιά
Η απόφαση είχε να κάνει με δύο νεότερα επιστημονικά δεδομένα που ετέθησαν στην επιτροπή και αφορούσαν την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα.
Αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους.
Διατηρώντας, λοιπόν, υψηλό ιικό φορτίο για πολλές μέρες, θα μπορούσαν, παρότι τα ίδια δεν νοσούν βαριά ή και καθόλου, να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Το μέτρο που έχει ανακοινωθεί αφορά κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών για δύο εβδομάδες, αλλά θα επανεξεταστεί μετά την περίοδο αυτή και δεν είναι απίθανο να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν ο κίνδυνος για διασπορά του ιού στην κοινότητα εξακολουθεί να παραμένει αυξημένος.
Ενδεχόμενο αρκετά πιθανό, καθώς όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, αναμένουν την έξαρση της επιδημίας στη χώρα μας, σε δύο με τέσσερις εβδομάδες από σήμερα. Οι ίδιοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους καθώς κάνουν λόγω για έναν ιό «που συμπεριφέρεται πολύ περίεργα, κάτι το οποίο δεν έχουν ξαναδεί, είναι σαν όπλο!».
Μάλιστα αναφέρουν ότι πολλοί από όσους μολύνονται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 69 ετών φέρουν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους, μέχρι και 20 ήμερες. Πάντως είναι πιο δύσκολο να μεταδοθεί μετά τις πρώτες 10 ημέρες.
Κορονοϊός: Δεν είναι μόνο η μεταδιτικότητα
Επίσης λένε ότι δεν είναι μόνο η μεταδοτικότητα που έχει ο κορονοϊός, που τους εκπλήσσει δυσάρεστα, αλλά και το γεγονός ότι η κλινική εικόνα των ασθενών που κάνουν πνευμονία εξαιτίας του, μεταβάλλεται σημαντικά στο πρώτο δεκαήμερο της νόσησης από αυτόν. Γι αυτό και η μεγάλη αγωνία τους είναι «να μην κολλήσουμε όλοι μαζί», καθώς αυτό θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος Υγείας, καθώς αυτοί που πρώτοι θα χρειαστούν τις υπηρεσίες του, θα είναι οι βαριά νοσούντες από τον ιό, με χρόνια προβλήματα υγείας.
Τα μέλη της επιτροπής αναφερόμενα στην κατάσταση της υγείας των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, επισημαίνουν ότι ο 66χρονος στο νοσοκομείο της Πάτρας δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή, καθώς εμφάνισε πολυοργανική ανεπάρκεια, ενώ άλλοι τρεις που είναι άνω των 60 ετών περνούν μια πνευμονία, η οποία προς το παρόν ελέγχεται.
Έμφαση πάντως θα δοθεί και στη χώρα μας, όπως ήδη συμβαίνει και σε άλλες χώρες στη διάγνωση των σοβαρών περιστατικών και όχι μόνο σε όσους ο κορονοϊός “εμφανίζεται” ως μια απλή ίωση. Αυτό δεν θα γίνει μόνο σε διαγνωστικό αλλά και σε θεραπευτικό επίπεδο. Για αυτό το ενδεχόμενο ήδη αναζητούνται κρεβάτια σε ειδικά διαμορφωμένες ΜΕΘ για ασθενείς με κοροναϊό.
Η UEFA επιβεβαίωσε ότι το ματς στο Καραϊσκάκη θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και αυτό δεν αρέσει στον προπονητή της αγγλικής ομάδας.
Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Γουλβς την Πέμπτη στο πρώτο ματς για τη φάση των «16» του Europa League και θα το κάνει χωρίς τους οπαδούς του, αφού η UEFA υιοθέτησε την απόφαση της κυβέρνησης για διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων χωρίς κόσμο τις προσεχείς δύο εβδομάδες λόγω κορονοϊού.
Θεωρητικά, αυτό είναι πλεονέκτημα για τη φιλοξενούμενη ομάδα, στην προκειμένη περίπτωση τη Γουλβς, αλλά ο προπονητής της δεν το βλέπει έτσι και ειδικά σε μια περίοδο που ο κόσμος δοκιμάζεται λόγω του κορονοϊού και των όλο και περισσότερων κρουσμάτων.
«Δεν έχει νόημα να γίνονται αγώνες με κλειστές πόρτες. Προσποιούμαστε ότι ζούμε μία φυσιολογική ζωή όταν τα πράγματα δεν είναι νορμάλ. Έχει αντίκρισμα να παίζεις χωρίς κόσμο; Τι μήνυμα στέλνεις στον κόσμο έτσι;», τόνισε στο Sky Sport o Νούνο Εσπίριτο Σάντο και πρόσθεσε.
«Αν πρέπει να πάμε εκεί, θα πάμε. Όμως δεν συμφωνούμε να γίνει το ματς. Δεν είμαστε χαρούμενοι να πάμε. Δεν συμφωνώ στα κεκλεισμένων. Ο βασικός στόχος του ποδοσφαίρου είναι η διασκέδαση. Εάν οι φίλαθλοι δεν πάνε στα γήπεδα, ποιο το νόημα; Αυτό είναι ένα θέμα που ξεπερνάει το ποδόσφαιρο».
Παραγγελία για τη διενέργεια έρευνας έδωσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας με αφορμή δημοσιεύματα του τύπου που αφορούσαν την εμφάνιση Γερμανών ναζί στον Έβρο και τα νησιά.
Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα στα επίμαχα δημοσιεύματα φασιστικά μορφώματα έχουν κάνει την παρουσία τους τόσο στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στον Έβρο, παίζοντας το ρόλο της άτυπης «πολιτοφυλακής» κυνηγώντας μετανάστες, αλληλέγγυους, μέλη ΜΚΟ ακόμα και ρεπόρτερ.
Επιπλέον,εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν και τα δημοσιεύματα για τη φωτιά που ξέσπασε στην ημερήσια δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών One Happy Family στη Λέσβο, που προσφέρει υπηρεσίες στους πρόσφυγες και βρίσκεται στον λόφο απέναντι από τον καταυλισμό στο Καρά Τεπέ στη Λέσβο.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός με παραγγελία του προς τους κατά τόπους αρμόδιους εισαγγελείς ζητά να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών αυτών και να προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών.
Για συμμετοχή και ένταξη στην αναρχική οργάνωση «σύντροφοι, συντρόφισσες», κατηγορούνται και οι δύο άνδρες και μία γυναίκα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία χτες από την Κρατική Ασφάλεια.
Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη χθες 26χρονος, ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί για μία εμπρηστική ενέργεια της ομάδας στο «Ίδρυμα Κ. Μητσοτάκης» τον περασμένο Ιανουάριο. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, σε βάρος των τριών εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από τον αρμόδιο ανακριτή, με την παραπάνω κατηγορία.
Σημειώνεται, ότι η αναρχική ομάδα «σύντροφοι, συντρόφισσες» έχει αναλάβει την ευθύνη με αναρτήσεις της σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου μεγάλου αριθμού εμπρηστικών ενεργειών, καθώς και επιθέσεων κατά αστυνομικών δυνάμεων με βόμβες μολότοφ.
Συστράτευση για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την επιδημική κρίση του κορονοϊού, ζήτησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή.
«Είναι προφανές ότι έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στη χώρα, μέχρι στιγμής, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε, στο πρώτο στάδιό της, την κατάσταση», είπε ο υπουργός και επισήμανε ότι υπάρχουν γειτονικές χώρες στις οποίες η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς. «Είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον τρόπο που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν, με τα όποια όπλα έχει η κάθε μια, την κατάσταση. Εμείς ζητάμε και θέλουμε αλληλεγγύη. Συνεργαζόμαστε με τον ΠΟΥ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Χαίρομαι που αναγνωρίστηκε ότι μια εξαιρετική ομάδα επιστημόνων συμβουλεύει και βάσει των συμβουλών τους προχωράμε και φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Υπάρχει όμως ακόμα δρόμος», είπε ο υπουργός και ζήτησε από όλους «ατομική ευθύνη, υπευθυνότητα και σοβαρότητα, για το χρονικό διάστημα που έρχεται και στο οποίο πρέπει όλοι να πειθαρχήσουμε στις οδηγίες των ειδικών».
«Πρέπει να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών, των γιατρών. Ζητώ να προσέξουμε την προσωπική μας υγιεινή, για τις ευπαθείς ομάδες που είναι η κύρια έννοια μας. Πλήττονται αυτές κατά κύριο λόγο από τον ιό, είτε είναι ηλικιωμένοι συνάνθρωποι μας, είτε ομάδες συμπολιτών ανοσοκατεσταλμένοι, που έχουν κάνει μεταμοσχεύσεις, που είναι σε προχωρημένο στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας, αναπνευστικής ανεπάρκειας. Να προσέξουν αυτοί οι άνθρωποι, να μείνουν σπίτι τους, να φροντίσουν να μην είναι κοντά σε άλλους ανθρώπους που έχουν συμπτώματα γρίπης, να επικοινωνούν με το γιατρό τους, να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ. Να προσέχουμε και να καταλάβουμε ότι η δημόσια υγεία και άρα και η υγεία του διπλανού μας, δεν είναι παιχνίδι. Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά να πειθαρχήσουμε όλοι σε αυτό. Και να δείξουμε ότι είμαστε μια χώρα, ένα κράτος περήφανο, αλληλέγγυο, ελεύθερο προφανώς, που μπορεί να πειθαρχεί σε βασικές οδηγίες υγείας, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε για τις ευπαθείς ομάδες τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια», είπε ο υπουργός Υγείας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε τα κόμματα για τη στάση τους σε αυτήν την κρίση. Αναφέρθηκε επίσης στην τροπολογία που κατατέθηκε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή και «δίνει τη δυνατότητα να στηριχθεί το εθνικό σύστημα υγείας, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, με ιατροφαρμακευτικό υλικό, με την πρόσληψη νοσηλευτών». Είπε δε ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα ότι θα κατατεθεί τροπολογία για τις προσλήψεις του προσωπικού που θα χρειαστεί, επισημαίνοντας ότι υπάρχει δέσμευση από την προεδρία της κυβέρνησης για την οικονομική κάλυψη των αναγκών που δημιουργεί η κρίση.
«Δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη η συζήτηση ενός νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία, από τις εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο, απόρροια ενός σημαντικού θέματος, αυτού για τον κορονοϊό», είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας - Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας».
«Αντιλαμβανόμαστε πλέον όλοι την ανάγκη να υπάρχει θεσμοθετημένο ένα πλαίσιο συνεργασίας των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις κεντρικές δομές του υπουργείου Υγείας, σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία, τις υγειονομικές περιφέρειες, ώστε να μπορεί οργανωμένα η χώρα να δίνει απαντήσεις σε θέματα μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγεία», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.
Ο υπουργός, αναφερόμενος στον ΕΟΔΥ, είπε πως ένας Οργανισμός, που είναι βραχίονας της δημόσιας υγείας, έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, έχει αντιδράσει θετικά και λειτουργεί σε συνθήκες απόλυτης πίεσης με χιλιάδες τηλεφωνήματα καθημερινά, από πολίτες και φορείς.
Μετά και από τη σημερινή απόφαση της κυβέρνησης νααναστείλει τη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των παιδικών σταθμών, για τις επόμενες 14 ημέρες, η ΟΤΟΕ απέστειλε επιστολές στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και στην Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας, καλώντας τις τράπεζες «να διευκολύνουν τη χορήγηση αντίστοιχων έκτακτων ειδικών αδειών με αποδοχές στους τραπεζοϋπαλλήλους που δεν έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικής φύλαξης των παιδιών τους».
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η τραπεζοϋπαλληλική Ομοσπονδία «από την πλευρά μας, στη σημερινή συγκυρία αποτροπής της εξάπλωσης του ιού Covid-19 θεωρούμε αυτονόητη την υποχρέωση των τραπεζών αφενός να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα αποτελεσματικής προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του συναλλασσόμενου με αυτές κοινού, αφ’ ετέρου να παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στους εργαζόμενους γονείς».
Ο συνολικός αριθμός θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού στην Ιταλία αυξήθηκε σε 631 από 463, μια άνοδος 168 θανάτων μέσα σε μια μέρα, ανακοίνωσε σήμερα Ιταλός αξιωματούχος.
Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ιταλία ανήλθε σε 10.149 από 9.172.
Σε καραντίνα έχουν τεθεί 15 περίπου εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καστοριάς, με εντολή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), όπως και επίσης ακόμη 17 άτομα που εργάζονται στο Νοσοκομείο Κοζάνης. Αιτία, το θετικό κρούσμα κορωνοϊού που αφορά σε 53χρονο εργαζόμενο του Νοσοκομείου Καστοριάς, που βρίσκεται διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.
Ο ασθενής, που εργάζεται σαν παρασκευαστής εργαστηρίου στο Νοσοκομείο Καστοριάς, αφού αισθάνθηκε αδιαθεσία, χωρίς ωστόσο να έχει ταξιδιωτικό ιστορικό σε ενδημικές περιοχές (Κίνα, Χονγκ-Κονγκ, Ιράν, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ισραήλ, Αίγυπτος), όντας κάτοικος της Σιάτιστας, πήγε αρχικά στο τοπικό Κέντρο Υγείας, όπου εκεί το προσωπικό (αφού έλαβε όλα τα προληπτικά μέτρα: ειδικές στολές, γάντια κ.λπ.) εξέτασε τον 53χρονο και ήρθε σε επαφή με τον ΕΟΔΥ, για να λάβει οδηγίες.
Ωστόσο, αρχικά ο ΕΟΔΥ δεν θεώρησε τον 53χρονο «ύποπτο» κρούσμα. Όμως, ο άνδρας, συνοδεία του αδερφού του, πήρε ταξί και μετέβη στο Νοσοκομείο Κοζάνης. Εκεί απευθύνθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για έλεγχο, όπου και του έγινε Ακτινογραφία και Αξονική Τομογραφία, ενώ άρχισε να εμφανίζει και εικόνα πνευμονίας. Εν τέλει, μετά από επικοινωνία του Νοσοκομείου Κοζάνης με τον ΕΟΔΥ διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για κρούσμα και διασωληνώθηκε, ενώ ξεκίνησε και διαδικασία αναζήτησης κλίνης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Το Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, που είναι νοσοκομείο αναφοράς και διέθετε κενή κλίνη ΜΕΘ, δεν μπόρεσε να δεχθεί τον 53χρονο ασθενή, καθώς δεν υπήρχε χρόνος για να γίνει διαχωρισμός της ΜΕΘ, ώστε να μη βρεθεί στον ίδιο χώρο ο πάσχων από κορωνοϊό με τους άλλους τρεις που ήδη νοσηλεύονται στη συγκεκριμένη ΜΕΘ. Εν τέλει, αποφασίστηκε η διακομιδή του στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου και εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος.
Ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να αναχαιτιστεί η περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα, έλαβε την απόφαση να τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες στα σπίτια τους όλοι οι εργαζόμενοι στο Εργαστήριο του Νοσοκομείου Καστοριάς, περίπου 15 άτομα, καθώς και επιπλέον 17 άτομα στο Νοσοκομείο Κοζάνης. Πρόκειται για γιατρούς, νοσηλευτές της Παθολογικής, των ΤΕΠ, τραυματιοφορείς καθώς και εργαζόμενοι στα Εργαστήρια.
Μιλώντας στο protothema.gr και στο ygeiamou.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος εξηγεί ότι η 14ημερη καραντίνα του προσωπικό του δημοσίων νοσοκομείων είναι μεν προληπτικό μέτρο για την προστασία των ιδίων και της δημόσιας υγείας ωστόσο δημιουργεί τεράστια κενά στην λειτουργία των υγειονομικών δομών, που ήδη λειτουργούν στο «κόκκινο», λόγω της χρόνιας υποστελέχωσης τους.
Πρωτόγνωρες καταστάσεις στην Ιταλία μετά την μετατροπή της σε “κόκκινη ζώνη” που αποφάσισε η κυβέρνηση Κόντε, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που ζητούν ακόμη δραστικότερα.
Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, ζήτησε σήμερα από την ιταλική κυβέρνηση να ληφθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα κατά του κορονοϊού. Να κλείσουν, δηλαδή, όλα τα μαγαζιά, με μόνη εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ και τη διατήρηση βασικών συνδέσεων των μέσων μαζικής μεταφοράς.
«Όλοι οι δήμαρχοι της Λομβαρδίας μου ζήτησαν το ίδιο πράγμα. Να κλείσουμε τα πάντα τώρα», είπε ο Φοντάνα, προσθέτοντας ότι «όπως αποδείχθηκε τις περασμένες ημέρες, τα ημίμετρα δεν βοηθούν στο να περιοριστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λομβαρδίας για θέματα υγείας, Τζούλιο Γκαλέρα, την ίδια στιγμή υπογραμμίζει ότι «η Λομβαρδία αλλά και όλη η Ιταλία δεν είναι σε θέση να αντέξουν τόσο μεγάλη αύξηση των ασθενών τόσο στα έκτακτα περιστατικά όσο και στις μονάδες εντατικής θεραπείας».
Η κεντροδεξιά συμμαχία (Λέγκα, Φόρτσα Ιτάλια και ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας) στηρίζουν το αίτημα αυτό, αλλά η τελική απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.
Θεωρείται δύσκολο, όμως, να εκδοθεί άμεσα η σχετική απόφαση από την στιγμή που πριν από ένα εικοσιτετράωρο υιοθετήθηκε η δέσμη μέτρων «Εγώ μένω στην Ιταλία», τα οποία μετατρέπουν την Ιταλία σε «χώρα υπό προστασία».
Τι είναι ανοικτό στην Ιταλία
Στις ιταλικές πόλεις, οι κάτοικοι προσπαθούν να καταλάβουν τι θα μπορούν, στο εξής, να κάνουν, χωρίς να παραβιάσουν τον νέο νόμο των μέτρων ασφαλείας για την πρόληψη του τον κορονοϊού.
Επιτρέπεται η αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα, αλλά και τα αναγκαία προϊόντα για την καθαριότητα του σπιτιού.
Παράλληλα, όποιος το επιθυμεί θα μπορεί να πηγαίνει για τρέξιμο, αλλά χωρίς να έχει, κοντά του, άλλους φίλους που επιθυμούν να αθληθούν. Σε ότι αφορά, δε, τους ηλικιωμένους που χρειάζονται βοήθεια, συγγενείς και εθελοντές έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν να προσφέρουν την πολύτιμη στήριξή τους.
Οι Ιταλοί συνεχίζουν να πηγαίνουν στους χώρους εργασίας τους, αλλά η κυβέρνηση ζητά, από όποιον μπορεί, να προτιμήσει την λεγόμενη «τηλε-εργασία», μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Επίσης, όποιος θέλει, μπορεί να πάρει ταξί, λεωφορείο ή μετρό σε όλες τις ιταλικές πόλεις, χωρίς περιορισμούς ωραρίου.
Τα καφέ μπαρ και τα εστιατόρια θα μένουν ανοικτά από τις 6 το πρωί, μέχρι τις 6 το απόγευμα. Και αργότερα, όμως, επιτρέπεται η κατ΄οίκον παράδοση εδεσμάτων. Τα σούπερ μάρκετ, επίσης, θα λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά όποιος θέλει θα μπορεί να ψωνίζει μέσω διαδικτύου, και να ζητά να του παραδίδονται, τα τρόφιμα, κατευθείαν στο σπίτι.
Ως γνωστόν, τέλος, τα ιταλικά σχολεία και τα πανεπιστήμια θα μείνουν κλειστά μέχρι τις 3 Απριλίου. Επιτρέπεται, όμως, η παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπως και η υποστήριξη πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών με τον ίδιο τρόπο.
Την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς την Ιταλία έως τις 8 Απριλίου ανακοίνωσε η Ryanair, ακολουθώντας την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να τεθεί ολόκληρη η γειτονική χώρα σε καραντίνα.
Όπως τονίζεται, η εφαρμογή της αναστολής πτήσεων θα εφαρμοσθεί:
-Από τις 24:00 (Τετάρτη 11 Μαρτίου) έως τις 24:00 (Τετάρτη 8 Απριλίου) στις πτήσεις εντός Ιταλίας
-Από τις 24:00 (Παρασκευή 13 Μαρτίου) έως τις 24:00 (Τετάρτη 8 Απριλίου) στις διεθνείς πτήσεις από και προς Ιταλία.
Σύμφωνα με την Ryanair, όλοι οι επιβάτες που επηρεάζονται έλαβαν email που τους ενημερώνουν για την ακύρωση των πτήσεών τους. Παράλληλα, θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ της επιστροφής των χρημάτων ή να πάρουν travel credit το οποίο μπορούν να το ενεργοποιήσουν τους επόμενους 12 μήνες.
Υπενθυμίζεται πως με χθεσινή ανακοίνωσή της η ΥΠΑ έχει αποφασίσει την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρείες έως τις 23 Μαρτίου.
Μεγάλη κουβέντα έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για την εκκλησία και κατά πόσο οι πιστοί, την ώρα που ο κορονοϊός εξαπλώνεται στη χώρα μας, θα πρέπει να πηγαίνουν εκεί.
Για το θέμα του κορονοϊού μίλησε στο Live News με τον Νίκο Ευαγγελάτο ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Αναφέρθηκε σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη Θεία Κοινωνία λέγοντας. «Η Ιερά Σύνοδος έχει εκδώσει μια εγκύκλιο που περιέχει απάντηση για την Θεία Κοινωνία και απευθύνει την εγκύκλιο στους κληρικούς και τους πιστούς. Δεν μπορεί να κλείσουν οι εκκλησίες γιατί αυτό θα σημαίνει διάλυση της εκκλησίας. Όπως δεν μπορεί να κλείσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, το Κοινοβούλιο διότι αυτό θα σημάνει διάλυση του ίδιου του κράτους. Το ανησυχητικό είναι ότι κάποιοι εργαλειοποιούν αυτές τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είτε για αντιπολιτευτικούς λόγους είτε για να εκφράσουν τον προοδευτισμό τους και δεν βοηθούν στην κατάσταση να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι και να υπάρχει ήπια αντιμετώπιση της επιδημίας. Καταλαβαίνω ότι δοκιμάζεται η πίστη των πιστών μέσα από την προσέλευσή τους στο Μυστήριο.. Εννοώ όλους αυτούς που βγήκαν και έκαναν δηλώσεις με αφορμή την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για να πουν ότι είμαστε σκοταδιστές και οπισθοδρομικοί. Η Ιερά Σύνοδος αποφασίζει όχι κατά το πως νομίζει κάποιο πολιτικό κόμμα… Όλοι διαβάζουμε τις τοποθετήσεις και μπορούμε να τις αξιολογήσουμε. Απαιτείται σύνεση, ενίσχυση και να μην δημιουργήσουμε πανικό ο οποίος δεν ωφελεί σε τίποτα».
Δεν μπορούμε να καταργήσουμε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ή να κλείσουν οι εκκλησίες
Στο ερώτημα γιατί η Θεία Κοινωνία για κάποιες ημέρες να μην γίνεται με κουταλάκια μιας χρήσεως ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος είπε: «Αυτές είναι κοσμικευμένες αντιλήψεις και πρότυπα που έρχονται από άλλες παραδόσεις. Έχουμε ένα συγκεκριμένο τρόπο κοινωνίας και προσέλευσης στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Ο κάθε πιστός είναι ελεύθερος να προσέλθει ή να μην προσέλθει. Δοκιμάζεται η πίστη των ανθρώπων οι οποίοι βομβαρδίζονται καθημερινά με τέτοιου είδους αντιλήψεις και προτάσεις. Μέσα στην εκκλησία ο κάθε ένας έχει ένα δικό του ρόλο απέναντι στο συνάνθρωπό του και εκεί απαιτείται να είμαστε πάρα πολύ σοβαροί και υπεύθυνοι. Αυτοί που πιστεύουν ότι είναι φορείς του κορονοϊού και στην εκκλησία μπορούν να μην έρθουν και να μην κοινωνήσουν προσωρινά. Κανείς δεν θα τους κατακρίνει. Η Εκκλησία δεν μπορεί να καταργήσει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ή να κλείσουν οι εκκλησίες».
Τέλος τόνισε ότι θα κοινωνούσε κάποιον που έχει κορονοϊό ακολουθώντας τους νόμους της Εκκλησίας. «Θα το έκανα και θα συνέχιζα την διαδικασία ως το τέλος». Δηλαδή θα έπινε ότι περίσσευε από τη Θεία Κοινωνία στο Άγιο Ποτήριο.
«Μπλόκο» στην παράνομη είσοδο 473 παράνομων μεταναστών από τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο έβαλαν οι ελληνικές αρχές το δωδεκάωρο μεταξύ 6 το πρωί και 6 το απόγευμα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το 12ωρο μεταξύ 06.00 το πρωί και 18.00 το απόγευμα της Τρίτης, στην περιοχή του Έβρου:
- Συνελήφθη ένα άτομο
- Η παράνομη είσοδος στην ελληνική επικράτεια αποτράπηκε σε 473 περιπτώσεις
Για την περίοδο από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου έως τις 18.00 της Τρίτης 10 Μαρτίου ο απολογισμός είναι ο ακόλουθος:
- Έχουν συλληφθεί 346 άτομα
- Εμποδίστηκε η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 43.397 περιπτώσεις.
Νέο αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία για την προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της στο μεταναστευτικό σε Έβρο και Αιγαίο έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βιέννη το απόγευμα της Τρίτης (10.03.2020).
“Η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με τη γειτονική χώρα, αλλά με όρους δικαιοσύνης και όχι εκβιασμού”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και διαμήνυσε πως η τουρκική κυβέρνηση έχει το καθήκον που απορρέει από τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας να συγκρατεί τις ροές. Και αφού το κάνει επιβραβεύεται”, συμπλήρωσε.
Επίσης, κατέστησε σαφές ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της κρίσης και στον Έβρο, όπου πρέπει να απομακρυνθούν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά και στα νησιά όπου τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί πρόοδος καθώς οι ροές ήταν μηδενικές. “Εύχομαι και ελπίζω να συνεχιστεί γιατί θα αποτελεί απόδειξη ότι η Τουρκία συμμορφώνεται”, υπογράμμισε.
“Τις τελευταίες ημέρες έχει σημειωθεί πρόοδος καθώς οι ροές ήταν μηδενικές. Εύχομαι και ελπίζω να συνεχιστεί γιατί θα αποτελεί απόδειξη ότι η Τουρκία συμμορφώνεται” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Το γεγονός ότι αυτές τις ώρες φτάνει στην Ελλάδα η αυστριακή συνδρομή για μεταναστευτικό δηλώνει πολλά, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε:
“Το προσωπικό και τεχνικά μέσα που μας διαθέσατε θα βοηθήσουν στην αποτροπή απόπειρας μαζικής εισόδου στα σύνορα από την Τουρκία. Στον Έβρο θα κυματίζει η ελληνική και η αυστριακή και η κυπριακή σημαία και σε λίγο και άλλες σημαίες που συνδράμουν στην πράξη”.
Παρακάτω ο πρωθυπουργός επισήμανε πως ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει τη συμπαράσταση της Αυστρίας στην υπεράσπιση των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.
“Έρχομαι από το Βερολίνο όπου διαπιστώθηκε η κοινή θέση και με την Καγκελάριο Μέρκελ”, κατέληξε.
Σε καραντίνα έχει θέσει από χθες τη Φρεγάτα «Ύδρα» το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λόγω ύποπτου κρούσματος για κορωνοϊό.
Πρόκειται για υπαξιωματικό του Π.Ν, ο οποίος έχει στενή συγγενική σχέση με τον αντιναύαρχο ε.α που από το βράδυ του Σαββάτου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία» έχοντας βγει θετικός στον ιό.
Είναι το πρώτο ύποπτο κρούσμα που εντοπίζεται σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Ο συγκεκριμένος υπαξιωματικός απομακρύνθηκε άμεσα από τη φρεγάτα, ενώ συνοδεία σχετικού κλιμακίου μετέβη στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου βρίσκεται μέχρι και αυτή την ώρα.
Να σημειώσουμε πως ο εντοπισμός του από τις υγειονομικές αρχές έγινε στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των επαφών του αντιναυάρχου ε.α, προκειμένου να δουν εάν είχαν νοσήσει από τον κορωνοϊό , άτομα που είχαν τυχόν έρθει σε επαφή μαζί του.