facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και στην οδό Πανεπιστημίου

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας και στην οδό Όθωνος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

Η παραπάνω ρύθμιση θα ισχύει μέχρι αύριο το πρωί, οπότε και θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση, ανάλογα με την εξέλιξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, σημείωνεται από την ΕΛΑΣ.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr) υπάρχει σχετικό banner με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και στην οδό Πανεπιστημίου"

Δημοσκόπηση Opinion Poll: 8 στους 10 ζητούν συνεργασία των κομμάτων της Κεντροαριστεράς

Συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, των κομμάτων δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς ζητούν οι ψηφοφόροι σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Opinion Poll.

Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action24 οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι για την αντιπολιτευτική τακτική ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, των βασικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.

Χαρακτηριστικά οι πολίτες δεν είναι «καθόλου» ικανοποιημένοι από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 74% και του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 62,6%.

Σε ερώτηση για το πως βλέπουν βλέπουν τη συνεργασία δυνάμεων της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστερά), σε ποσοστό 62,4% απαντούν «ναι», ενώ «μάλλον ναι» λέει το 18,1%.

Σε άλλες ερωτήσεις της δημοσκόπησης της Opinion Poll, απαντώντας για το «πόσο έχετε επηρεαστεί από τις αυξήσεις τιμών;», το 43,9% απάντησε «αναγκάζομαι να περιορίσω βασικές ανάγκες», το 33,4% «μου δημιουργεί δυσκολίες αλλά ανταπεξέρχομαι», το 16,8% «δεν μπορώ να ανταποκριθώ», ενώ 5,6% «όχι ιδιαίτερα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Opinion Poll: 8 στους 10 ζητούν συνεργασία των κομμάτων της Κεντροαριστεράς"

Στο gov.gr η βεβαίωση Φοίτησης Μαθητή/Μαθήτριας

Διαθέσιμη ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr, είναι από σήμερα η «Βεβαίωση Φοίτησης Μαθητή/τριας» σε σχολείο, ύστερα από την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκου Πιερρακάκη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι ενδιαφερόμενοι κηδεμόνες και ενήλικοι μαθητές, μέσω μιας απλής και φιλικής διαδικασίας μπορούν να εκδώσουν ηλεκτρονικά τη βεβαίωση φοίτησης σε σχολείο της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να την παραλάβουν στην προσωπική τους θυρίδα πολίτη στο my.gov.gr, εύκολα και χωρίς περιττή γραφειοκρατία.

Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη είτε απευθείας στο gov.gr, είτε στην ενότητα «Εκπαίδευση» και στην υποενότητα «Εγγραφή σε σχολείο».

Για την έκδοση της βεβαίωσης μαθητή, οι ενδιαφερόμενοι συνδέονται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασής τους στο TaxisNet και εκδίδουν τη βεβαίωση, χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσουν κανένα άλλο στοιχείο.

Η βεβαίωση που εκδίδεται, φέρει τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας του gov.gr, δηλαδή μοναδικό κωδικό αριθμό σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR, καθώς και προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει ισχύ όταν διακινείται τόσο ως ηλεκτρονικό έγγραφο, όσο και ως έντυπο έγγραφο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βεβαίωση αυτή χρησιμοποιείται σε πλήθος διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης, όπως ενδεικτικά:

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Επίδομα Στέγασης

Επίδομα παιδιού

Αναβολή κατάταξης σπουδαστών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης

Αποζημίωση για ακουστικά βαρηκοΐας σε μαθητές δημόσιων σχολικών μονάδων

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από τα υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους Φορείς τους: το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.), τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ - GRNET). Τα στοιχεία των πολιτών αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Στο gov.gr η βεβαίωση Φοίτησης Μαθητή/Μαθήτριας"

Αγρότες: Απέκλεισαν τα τελωνεία των Ευζώνων και της Νίκης

Τα τελωνεία των Ευζώνων και της Νίκης απέκλεισαν σήμερα οι αγρότες στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους.

Περίπου 200 αγρότες από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς και από το μπλόκο της Παραλίμνης, στο νομό Πέλλας, με τέσσερα τρακτέρ απέκλεισαν την είσοδο των επιβατικών οχημάτων αλλά και των φορτηγών στο τελωνείο Ευζώνων, στο Κιλκίς, και -όπως λένε- ανά μία ώρα θα αποφασίζουν αν θα ανοίγουν ή θα αποκλείουν το συνοριακό πέρασμα.

Στο μεταξύ, περίπου 40 αγρότες μπλόκαραν από τις 5 το απόγευμα και για δυόμισι ώρες το ρεύμα εισόδου και εξόδου στο παλιό τελωνείο της Νίκης, στη Φλώρινα.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες: Απέκλεισαν τα τελωνεία των Ευζώνων και της Νίκης"

Καθολική αποχή δικηγόρων την Πέμπτη 22/2 για τους Ποινικούς Κώδικες

Αποχή αποφάσισαν οι δικηγόροι. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισε καθολική αποχή των δικηγόρων την ημέρα της ψήφισης στη Βουλή του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δηλαδή την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024.

Ακόμη, αποφάσισαν 3ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους κατά τις ώρες 12 μ. έως και 3μ.μ. στις 28-2-2024, ημέρα μνήμης για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών, με παράλληλες δράσεις για το ζήτημα αυτό την ίδια ημέρα, όπως είναι κατάθεση υπομνήματος των Δικηγορικών Συλλόγων στον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή στη Λάρισα ως νομιμοποιηθέντων διαδίκων στην διενεργούμενη προανάκριση, συνέντευξη Τύπου και κατάθεση στεφάνου στον τόπο του δυστυχήματος, κ.λπ.

Τέλος, για την ερχόμενη Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου.

Ποινικοί κώδικες: Έκανε πίσω το υπ. Δικαιοσύνης στο άρθρο 187

Εν τω μεταξύ, έκανε πίσω το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο περιβόητο άρθρο 187 παράγραφος 6 του νέου Ποινικού Κώδικα, που είχε γίνει, μεταξύ άλλων, αιτία πολέμου με τους δικηγόρους, οι οποίοι απείχαν από συγκεκριμένες δίκες, επί ενάμισι χρόνο.

Το συγκεκριμένο άρθρο του 187 ΠΚ, έστελνε στις φυλακές χωρίς αναστολή τους καταδικασθέντες ακόμη και για πλημμέλημα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αποχή τους δικηγόρους από τις δίκες για εγκληματικές οργανώσεις από τον Απρίλιο του 2022 και μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με όσα είπαν στην Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τους νέους Ποινικούς Κώδικες ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο Υφυπουργός Γιαννης Μπούγας , θα είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου, να αποφασίσει εάν η ποινή θα έχει ανασταλτική δύναμη, ή ο καταδικασθείς θα οδηγείται στη φυλακή.

Ήδη τον περασμένο χρόνο (2022), εξ αυτού του λόγου, είχαν αναβληθεί πάνω από 400 δίκες, όπως π.χ η δίκη για τη Folli Follie.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Καθολική αποχή δικηγόρων την Πέμπτη 22/2 για τους Ποινικούς Κώδικες "

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες – Έως τους 17 βαθμούς η θερμοκρασία

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου σε αρκετές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα είναι ισχυροί έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στην Πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο και τη δυτική Κρήτη, τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με παροδικές βροχές στα ηπειρωτικά και πιθανόν στις Κυκλάδες.
Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 πρόσκαιρα στα νότια έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το βράδυ και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 14-15 βαθμούς, στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές τους 16 και στην νησιωτική χώρα τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν με πιθανότητα ασθενών βροχών τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Η ορατότητα θα είναι περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για τοπικές βροχές και βελτίωση από το απόγευμα . Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου και την Πελοπόννησο, κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα,
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5. Στο νότιο Ιόνιο 6 τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στις Κυκλάδες πιθανότητα για πρόσκαιρες βροχές μετά το μεσημέρι, ενώ στην Κρήτη τοπικές βροχές μέχρι αργά το απόγευμα με πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα δυτικά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν κυρίως στα Δωδεκάνησα
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές κατά διαστήματα.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες – Έως τους 17 βαθμούς η θερμοκρασία"

Θεσσαλονίκη: Δεν θα πραγματοποιηθεί η εξεταστική του εξαμήνου στη Νομική του ΑΠΘ

Δεν θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων του εξαμήνου στη Νομική του ΑΠΘ, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε σήμερα η συνέλευση των καθηγητών της Σχολής.

«Εξ αιτίας της αδυναμίας διενέργειας εξετάσεων λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης της Σχολής, η εξεταστική περίοδος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου έλαβε τέλος» αναφέρεται στην ενημέρωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος προς τους φοιτητές του Τμήματος.

Σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου γνωστοποιείται προς τους φοιτητές ότι θα αρχίσει τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 7 Ιουνίου, ενώ εφόσον συνεχιστεί η κατάληψη και την επόμενη εβδομάδα, τα μαθήματα από τις 26/2 και μετά θα διεξάγονται διαδικτυακά για όσο χρόνο παραμένει κλειστή η Σχολή.

Ειδική μέριμνα για την εξέταση κάποιων μαθημάτων μετά το τέλος της κατάληψης λαμβάνεται μόνο για τις περιπτώσεις φοιτητών που είναι κοντά στη λήψη του πτυχίου τους.

Συγκεκριμένα, μόλις ανοίξει η Σχολή, θα δοθεί η δυνατότητα σε φοιτητές που δεν εξετάστηκαν, λόγω κατάληψης, σε κάποια από τα μαθήματα της εμβόλιμης εξεταστικής που διενεργήθηκε μετά τις 22 Ιανουαρίου, να το πράξουν διά ζώσης στα μαθήματα αυτά. Επίσης, μόλις ανοίξει η Σχολή, θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους φοιτητές χρωστούν μέχρι και τρία μαθήματα για να λάβουν το πτυχίο τους (πλέον αυτών που δεν κατάφεραν ενδεχομένως να δώσουν στην εμβόλιμη εξεταστική), να εξεταστούν σε αυτά τα μαθήματα με φυσική παρουσία στη Σχολή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Δεν θα πραγματοποιηθεί η εξεταστική του εξαμήνου στη Νομική του ΑΠΘ"

Νέο βέτο από τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ψήφισμα που ζητούσε κατάπαυση του πυρός άνευ όρων

Με το επιχείρημα πως ένα ψήφισμα για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, χωρίς συμφωνία που θα απαιτεί από τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους δεν θα οδηγήσει σε μια μόνιμη ειρήνη, οι ΗΠΑ έθεσαν βέτο σε ψήφισμα που είχε καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Αλγερία.

Πρόκειται για το τρίτο βέτο που προβάλουν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε ανάλογα ψηφίσματα, μετά την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Το σχέδιο που υπέβαλε η Αλγερία που απαιτούσε «μια άμεση κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, η οποία πρέπει να γίνει σεβαστή από όλες τις πλευρές», συγκέντρωσε τελικά 13 ψήφους υπέρ, μία κατά και μία αποχή (Βρετανία).

«Μια ψήφος υπέρ αυτού του σχεδίου ψηφίσματος αποτελεί στήριξη στο δικαίωμα των Παλαιστινίων στη ζωή. Αντιθέτως, το να ψηφίζει κανείς κατά υπονοεί την έγκριση της βίας και της συλλογικής τιμωρίας που επιβάλλεται σε βάρος τους», δήλωσε ο πρεσβευτής της Αλγερίας στα Ηνωμένα Έθνη Αμάρ Μπεντζαμά ενώπιον του Συμβουλίου, πριν από την ψηφοφορία.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα ΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ είχε επισημάνει ήδη από το περασμένο Σάββατο ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος λόγω των ανησυχιών ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Κατάρ, η οποία στοχεύει στο να επιτύχει μια παύση των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατάει η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οποιαδήποτε ενέργεια που αυτό το συμβούλιο κάνει αυτή τη στιγμή θα πρέπει να βοηθήσει, όχι να παρακωλύσει αυτές τις ευαίσθητες και συνεχείς διαπραγματεύσεις. Και εμείς πιστεύουμε ότι το σχέδιο ψηφίσματος που βρίσκεται στο τραπέζι τώρα, στην πραγματικότητα, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», υποστήριξε η Τόμας Γκρίνφιλντ ενώπιον του συμβουλίου ενόψει της ψηφοφορίας.

«Το να ζητάει κανείς μια άμεση, άνευ όρων κατάπαυση του πυρός χωρίς μια συμφωνία που θα απαιτεί από τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους δεν θα οδηγήσει σε μια μόνιμη ειρήνη. Αντιθέτως, θα παρατείνει τον πόλεμο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ», τόνισε.

Οι ΗΠΑ κατέθεσαν ένα άλλο σχέδιο ψηφίσματος υπέρ της εφαρμογής μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο μεταξύ Ισράηλ- Χαμάς και κατά μιας μεγάλης χερσαίας επιχείρησης από τον σύμμαχό της Ισράηλ στη Ράφα, σύμφωνα με το κείμενο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο βέτο από τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ψήφισμα που ζητούσε κατάπαυση του πυρός άνευ όρων"

Το ΣτΕ «έκοψε» σε 13 πρώην χειριστές αεροσκαφών της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» την ενίσχυση 3,6 εκατ. ευρώ

Δέκα τρεις πρώην ιπτάμενοι χειριστές αεροσκαφών της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» έχασαν τη δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη χορήγηση της ειδικής κοινωνικής ενίσχυσης συνολικού ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ (συν αποζημίωση 650.000 ευρώ) που είχε προβλεφθεί να τους καταβληθεί, όταν η αεροπορική εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Υπενθυμίζεται, ότι ο νόμος 3717/2008 που αφορά «τις κοινωνικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους στις εταιρείες "Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε.", "Ολυμπιακή Αεροπορία - Υπηρεσίες Α.Ε." και "Ολυμπιακή Αεροπλοΐα Α.Ε.", προέβλεπε (στο άρθρο 6) για τους ιπτάμενους χειριστές, μεταξύ των πολλών άλλων παροχών, και επιπρόσθετη ειδική κοινωνική ενίσχυση.

Η χορήγηση της ειδικής κοινωνικής ενίσχυσης ήταν ίση με το 75% των μηνιαίων αποδοχών τους, προσαυξημένες κατά το 1/6 αυτών. Το ποσό αυτό προβλεπόταν ότι θα καταβαλλόταν σε 72 δόσεις και θα ήταν απαλλαγμένο από κάθε μορφής φόρο, τέλος ή παρακράτηση.

Οι ιπτάμενοι χειριστές μετά τη συνταξιοδότησή τους, υπέβαλαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΝΣΚ) αίτηση με την οποία ζητούσαν την καταβολή σ΄ αυτούς των 72 μηνιαίων δόσεων της προβλεπόμενης ειδικής κοινωνικής ενίσχυσης, η οποία δεν τους καταβλήθηκε, καθώς με νομοθετική πράξη καταργήθηκε η εν λόγω ενίσχυσης. Το ΝΣΚ δεν έκανε δεκτές τις αιτήσεις τους.

Στην συνέχεια άσκησαν αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου (υπουργού Οικονομικών). Διεκδικούσαν την καταβολή της ειδικής κοινωνικής ενίσχυσης η οποία και για τους 13 ιπτάμενους χειριστές ανερχόταν σε κάτι λιγότερο από 3 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, ο καθένας από τους 13 διεκδικούσε την καταβολή αποζημίωσης 50.000 ευρώ (50.000 ευρώ Χ13) σύμφωνα με το άρθρο 105 Εισαγωγικού Νόμου Αστικού Κώδικα, για την αποκατάσταση της περιουσιακής τους ζημιάς, η οποία προκλήθηκε από την μη καταβολή της επίμαχης ενίσχυσης. Συνολικά και οι 13 πρώην ιπτάμενοι χειριστές διεκδικούσαν 3,6 εκατ. ευρώ.

Τόσο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, όσο και στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, οι αιτήσεις τους απορρίφθηκα ως απαράδεκτες, καθώς κρίθηκε ότι οι μέλλουσες απαιτήσεις δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο αγωγής. Ακόμη, κρίθηκε ότι η αναδρομική κατάργηση χορήγησης της ειδικής κοινωνικής ενίσχυσης υπαγορεύθηκε από επιτακτικούς και ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι ανάγονται στην περιστολή των δαπανών του Δημοσίου.

Έτσι, προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να αναιρεθούν οι σε βάρος τους εφετειακές αποφάσεις.

Όμως, η 7μελής σύνθεσης του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και η εισηγητή τρία η σύμβουλος της Επικρατείας Μαρίνα – Αλεξάνδρα Τσακάλη), με μια σειρά 9 αποφάσεων της (221 έως 228/20124) απέρριψε τις αιτήσεις 13 πρώην ιπτάμενων χειριστών που ζητούσαν να αναιρεθούν οι εφετειακές αποφάσεις με τις οποίες «κόπηκε» η ειδική κοινωνική ενίσχυση.

Ειδικότερα, κρίθηκε από το ΣτΕ ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ η αναδρομική κατάργησή της ειδικής κοινωνικής ενίσχυσης (άρθρο πρώτο, του νόμου 4254/2014) για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος.

Όπως σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «η αναδρομική κατάργηση της ειδικής κοινωνικής ενίσχυσης, υπό τις όλως εξαιρετικές δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας, δεν είναι προδήλως απρόσφορη ούτε δυσανάλογη με τον επιδιωκόμενο σκοπό και δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος) ούτε τα άρθρα 2 παρ. 1, 5 παρ. 1 και 17 του Συντάγματος και 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου της ΕΣΔΑ».

Εξάλλου, συνεχίζει το ΣτΕ, ο προβαλλόμενος λόγος αναίρεσης ότι η αναδρομική κατάργηση είναι αντίθετη στο άρθρο 17 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος, διότι στην προκείμενη περίπτωση, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες διέπουν τις δράσεις των κρατών μελών μόνο όταν εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης και δεν αφορούν συνεπώς τη λήψη από το κράτος μέλος μέτρων αμιγώς εσωτερικής πολιτικής».

Και καταλήγουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, ότι «νομίμως αιτιολογείται η κρίση του Διοικητικού Εφετείου ότι η αναδρομική κατάργηση της επίμαχης κοινωνικής ενίσχυσης δεν αντίκειται στην αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης ούτε σε άλλη συνταγματική ή υπερνομοθετικής ισχύος διάταξη ή αρχή».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Το ΣτΕ «έκοψε» σε 13 πρώην χειριστές αεροσκαφών της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» την ενίσχυση 3,6 εκατ. ευρώ"

Τρισάγιο στα Τέμπη τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – Συγκίνηση στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας

Τρισάγιο από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών στον χώρο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Σε λίγα 24ωρα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εθνική τραγωδία.

Με σεβασμό και τιμή στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας των Τεμπών, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος προσήλθε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, στον τόπο του τραγικού συμβάντος και τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκε, στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος και τον συνόδευσε στο χώρο του δυστυχήματος.

Εκεί, τους ανέμενε η κυρία Καρυστιανού συγγενής θύματος. Τον Μακαριώτατο συνόδευαν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ιωάννης Καραμούζης Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και ο Πρωτοδιάκονός του Ιερολογιώτατος κ. Ιωάννης Μπούτσης.

Εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως παρέστησαν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ιγνάτιος Μουρτζανός, Πρωτοσύγκελλος αυτής, και ο Πρωτοδιάκονος Ιερολογ. κ. Σπυρίδων-Αθανάσιος Σάσσαλος.

Εμφανής ήταν η συγκίνηση του Αρχιεπισκόπου, καθώς και η προσευχητική του διάθεση, την οποία εξέφρασε με πατρικά λόγια παρηγορίας και επιστηριγμού.

Υπενθυμίζεται πως το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη συνέβη στις 28 Φεβρουαρίου 2023 κοντά στον οικισμό του Ευαγγελισμού Λάρισας, όταν συγκρούστηκαν μετωπικά δύο τρένα, μία επιβατική και μία εμπορική αμαξοστοιχία.

Ο τραγικός απολογισμός ήταν 57 νεκροί και 85 τραυματίες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρισάγιο στα Τέμπη τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος – Συγκίνηση στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας"

Θεσσαλονίκη: 22χρονος «μπούκαρε» σε αυτοκίνητο και λήστεψε ζευγάρι

Η άμεση κινητοποίηση αστυνομικών οδήγησε στη σύλληψη δράστη που ενέχεται σε περίπτωση ληστείας, η οποία έλαβε χώρα ξημερώματα της Κυριακής σε βάρος δύο νεαρών ημεδαπών (γυναίκα-άντρας), στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ευόσμου.

Πρόκειται για 22χρονο αλλοδαπό, ο οποίος, αφού εισήλθε με συνεργό του σε όχημα όπου επέβαιναν οι δύο παθόντες, με χρήση σωματικής βίας τους αφαίρεσε χρηματικό ποσό και προσωπικά τους αντικείμενα.

Κατόπιν αναζητήσεων, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης εντόπισαν τον προαναφερόμενο εκ των δραστών, τον οποίο και προσήγαγαν στο Τμήμα Ασφαλείας Κορδελιού – Ευόσμου.

Οι παθόντες μεταφέρθηκαν με σταθμό του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της πόλης για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα. 

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: 22χρονος «μπούκαρε» σε αυτοκίνητο και λήστεψε ζευγάρι"

«Θωρακίζεται» η Ελλάδα απέναντι στις φυσικές καταστροφές – Έρχονται θερμικοί μικροδορυφόροι και ραντάρ

Αναβαθμίζονται οι δυνατότητες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Προκηρύχθηκαν δύο ανοιχτοί Διεθνείς Διαγωνισμοί για την ανάπτυξη θερμικών μικροδορυφόρων και ραντάρ μικροδορυφόρων.

Τις δυνατότητες της χώρας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ενισχύει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω της ανάπτυξης Θερμικών Μικροδορυφόρων και Ραντάρ Μικροδορυφόρων.

Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Μικρών Δορυφόρων, με στόχο να ενδυναμώσει τις δυνατότητες της Ελλάδας στις τεχνολογίες και στις εφαρμογές διαστήματος.

Προς την κατεύθυνση αυτή, προκηρύχθηκαν δύο Ανοιχτοί Δημόσιοι Διεθνείς Διαγωνισμοί για την ανάπτυξη Θερμικών Μικροδορυφόρων και Ραντάρ Μικροδορυφόρων, συνολικού προϋπολογισμού 53 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για δύο σημαντικά έργα, τα οποία υλοποιούνται μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA) με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι Θερμικοί Μικροδορυφόροι και οι Ραντάρ Μικροδορυφόροι θα συμβάλλουν καθοριστικά τόσο στην παρακολούθηση, όσο και στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών και άλλων φυσικών φαινομένων, καθώς θα παρέχουν πολλαπλές δορυφορικές λήψεις όλο το 24ωρο.

Μέσω της κατάλληλης χωρικής ανάλυσης και της δυνατότητας συνεχούς παρακολούθησης της ελληνικής επικράτειας θα ενισχύσουν την ικανότητα των αρμόδιων φορέων να σχεδιάζουν και να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά σε πολλαπλές και ταυτόχρονες κρίσεις, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα για τη λήψη αποφάσεων και τον συντονισμό των επιχειρήσεων προετοιμασίας, διάσωσης και ανάκαμψης.

Λεπτομέρειες για τους δύο διεθνείς διαγωνισμούς

Πιο συγκεκριμένα, ο Διεθνής Ανοιχτός Διαγωνισμός «GREEK NATIONAL SATELLITE SPACE PROJECT: AXIS 1.1 THERMAL SPACE SEGMENT» για τους εξειδικευμένους Θερμικούς Μικροδορυφόρους με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, προβλέπει τόσο την προμήθεια ημερήσιων θερμικών δεδομένων, όσο και την παράλληλη ανάπτυξη τουλάχιστον τεσσάρων θερμικών μικροδορυφόρων υψηλής ανάλυσης. Οι συγκεκριμένοι Μικροδορυφόροι εξοπλισμένοι με τεχνολογία προηγμένης θερμικής απεικόνισης, για την ανίχνευση και την παρακολούθηση πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενισχύσουν τις δυνατότητες αντίδρασης και παρέμβασης σε φυσικές καταστροφές.

Ο Διεθνής Ανοιχτός Διαγωνισμός «GREEK NATIONAL SATELLITE SPACE PROJECT: AXIS 1.2 SAR SPACE SEGMENT» για τους Ραντάρ Μικροδορυφόρους με συνολικό προϋπολογισμό 33 εκατ. ευρώ έχει ως αντικείμενο την παράλληλη προμήθεια ημερήσιων δεδομένων Ραντάρ και την ανάπτυξη τουλάχιστον δύο Ραντάρ (SAR- Synthetic Aperture Radar) Μικροδορυφόρων πολύ υψηλής ανάλυσης.

Οι συγκεκριμένοι Μικροδορυφόροι θα ενισχύσουν τις δυνατότητες παρατήρησης της Ελλάδας ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες και την ώρα της ημέρας, ενώ συγχρόνως θα επιτρέψουν την ακριβή παρακολούθηση και αντιμετώπιση πλημμυρών και άλλων φυσικών καταστροφών, συμβάλλοντας στην ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Επισημαίνεται ότι καταληκτική ημερομηνία και για τους δύο διαγωνισμούς είναι η 01/04/2024 και ώρα 14.00 και δε θα δοθεί χρονική παράταση για υποβολή προτάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός του Εθνικού Προγράμματος Μικρών Δορυφόρων πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Θωρακίζεται» η Ελλάδα απέναντι στις φυσικές καταστροφές – Έρχονται θερμικοί μικροδορυφόροι και ραντάρ"

Σε μοναστήρι παλαιοημερολογιτών στη Θεσσαλία τα παιδιά της «παλαιοχριστιανικής» οικογένειας της Κορίνθου

Τη μητέρα και τα παιδιά της οικογένειας των «παλαιοχριστιανών» της ορεινής Κορινθίας αναζητά εδώ και ημέρες η Αστυνομία, η οποία πλέον έχει στα χέρια της και εισαγγελική διάταξη για εξαγωγή δείγματος DNA από την οικογένεια, ώστε να ξεκαθαριστεί ποιος είναι ο πατέρας του παιδιού της 22χρονης κόρης.

Σύμφωνα με τον Alpha, τα παιδιά μαζί με τη μητέρα τους βρίσκονται σε παλαιοημερολογήτικο μοναστήρι στην περιοχή της Θεσσαλίας. Η εκπομπή TLive, αποκάλυψε ακόμα ότι και τα πρώτα δύο παιδιά του 46χρονου σήμερα είχαν καταλήξει σε μοναστήρι στη Σαλαμίνα και έπειτα στην Κερατέα.
Συγκεκριμένα το 2002 – 2003, ο άνθρωπος ήταν παντρεμμένος με τη νεότατη τότε σύζυγό του. Είχαν αποκτήσει ένα παιδί το 2001 και άλλο ένα το 2002.

Κάποια στιγμή όμως η πρώτη σύζυγός του, ζήτησε καταφύγιο μαζί με τα παιδιά από μοναστήρι στη Σαλαμίνα. Σύμφωνα με τις περιγραφές της το μοναστήρι ήταν δίπλα στο λιμάνι των Μεγάρων. Το συγκεκριμένο μοναστήρι έχει και ξενώνα, έναν χώρο που φιλοξενεί κατατρεγμένους. Ήρθε για να ζητήσει προστασία.

Λίγο καιρό αργότερα, τα παιδιά παρέλαβε το Χαμόγελο του Παιδιού με εισαγγελική εντολή από ένα άλλο μοναστήρι στην Κερατέα. Με εισαγγελική εντολή και πάλι τα παιδιά επέστρεψαν αργότερα στη γιαγιά.

Η τελευταία μιλώντας στον Alpha ανέφερε: «Λέγαμε της εγγονής μου εγώ και η κόρη μου και μητέρα της, να σταματήσει τη σχέση με αυτόν τον άνθρωπο. Αυτή δεν μας άκουσε. Ήταν νέα και ήθελε να κάνει αυτό που της έλεγε η καρδιά της. Έκαναν δυο παιδιά μαζί και χώρισαν. Τα παιδιά μεγάλωσαν με την κόρη μου. Η εγγονή μου έχει ξαναφτιάξει τη ζωή της και είναι μια χαρά. Αυτός ο άνθρωπος ήταν μια άσχημη παρένθεση για όλους μας. Αρκετά παιδεύτηκε και η εγγονή μου και η μητέρα της από αυτόν».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε μοναστήρι παλαιοημερολογιτών στη Θεσσαλία τα παιδιά της «παλαιοχριστιανικής» οικογένειας της Κορίνθου"

Καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες τα απογευματινά χειρουργεία;

Συνεργασία με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να καλύπτονται τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία, εξετάζει το υπουργείο Υγείας.

Αν και στα συμβόλαια των ασφαλισμένων προβλέπεται κάλυψη νοσηλείας σε δημόσια νοσοκομεία, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα καλυφθεί ο νέος θεσμός και οι ασφαλισμένοι είναι καλό να συμβουλεύονται τον ασφαλιστή τους.

Απαντώντας σήμερα σε σχετική ερώτηση τηλεθεατή της ΕΡΤ, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως "θα εξεταστεί συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες μετά την τρίτη φάση του μέτρου".

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η συγκεκριμένη φάση αναμένεται να προκύψει τους επόμενους μήνες.

Στην πρώτη φάση, προβλέπεται να καθοριστούν από τον Μάρτιο τα νοσοκομεία που θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα, η δεύτερη θα αφορά περίοδο 6 έως 8 μηνών μέχρι να "στρώσει" το σύστημα και η τρίτη αναμένεται να ακολουθήσει προς το τέλος του έτους.

Τα απογευματινά χειρουργεία αποβλέπουν στη μείωση της αναμονής για επέμβαση, η οποία αφορά πάνω από 100.000 άτομα και ξεπερνά τους 12 μήνες.

Σύμφωνα με την μελέτη του υπουργείου Υγείας, η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%.

Για τη στήριξη του θεσμού θα αξιοποιηθούν 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία αφορούν διενέργεια χειρουργείων για ανθρώπους που παραμένουν στις λίστες χειρουργείου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η προτεραιοποίηση τους θα γίνει με χρονολογική σειρά (από παλαιότερη σε νεότερη), όπως αυτή αποτυπώνεται στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.

Η αμοιβή που θα πληρώνει ο ασθενής στα απογευματινά χειρουργεία κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες τα απογευματινά χειρουργεία; "

Αγροτικό συλλαλητήριο: Ολοένα και περισσότερα τρακτέρ στο Σύνταγμα – Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (βίντεο και εικόνες)

Στην Αθήνα έφθασαν οι πρώτοι αγρότες με τα τρακτέρ τους για το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 18:30, στο Σύνταγμα. Τα τρακτέρ που θα συγκεντρωθούν φαίνεται πως θα ξεπεράσουν τα 200, αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν που αναμενόταν.

Πρώτοι έφθασαν στο κέντρο οι αγρότες της Εύβοιας, οι οποίοι συναντήθηκαν με μια ομάδα αγροτών από την Κρήτη πουέφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, έτοιμοι για την κινητοποίηση με πανό και συνθήματα. Οι αγρότες του Ηρακλείου και των Χανίων συναντήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε2, δίνοντας ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο σήμερα στο Σύνταγμα.

Λίγο μετά τις 12:00 τα διόδια των Αφιδνών πέρασε το κονβόι των τρακτέρ που αναχώρησε από το Κάστρο Βοιωτίας και το οποίο ενώθηκε με τα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από τη Θήβα, το Σχηματάρι και από άλλες περιοχές, όπως και με τα 60 πούλμαν που ξεκίνησαν από Αλεξανδρούπολη.

Η αρχή του εν λόγω κομβόι βρίσκεται πλέον στον κόμβο της Αττικής Οδού στη Μεταμόρφωση και κινείται στην αριστερή λωρίδα.

Αγροτικό συλλαλητήριο: Ολοένα και περισσότερα τρακτέρ στο Σύνταγμα – Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (βίντεο και εικόνες)(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι αγρότες που έρχονται με λεωφορείο θα συναντηθούν στο ΟΑΚΑ και μετά με τα μέσα θα πάνε στο Σύνταγμα.

Αγροτικό συλλαλητήριο: Ολοένα και περισσότερα τρακτέρ στο Σύνταγμα – Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (βίντεο και εικόνες)(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στα Μέγαρα ήταν το σημείο συνάντησης για τους αγρότες από τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους αναμένεται να διανυκτερεύσουν απόψε στην Πανεπιστημίου.

Γεμάτα ξεκίνησαν τα πούλμαν νωρίς το πρωί, από το Δερβένι Θεσσαλονίκης, με αγρότες που έρχονται στην Αθήνα από το Δερβένι, τα Μάλγαρα και την Επανομή, για να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Αγροτικό συλλαλητήριο: Ολοένα και περισσότερα τρακτέρ στο Σύνταγμα – Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (βίντεο και εικόνες)(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Να σημειωθεί πως ακόμα και από την Ημαθία και τον Έβρο, αγρότες φόρτωσαν τα τρακτέρ σε φορτηγά και νταλίκες, έτσι ώστε να έχουν συμβολική παρουσία στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Επιπλέον, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα φθάνουν στην Αθήνα με δικά τους οχήματα αλλά και με λεωφορεία, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγω μόνο για 60 λεωφορεία από τη Θεσσαλία και περί τις 5.000 συμμετοχές αγροτών.

Αγροτικό συλλαλητήριο: Ολοένα και περισσότερα τρακτέρ στο Σύνταγμα – Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (βίντεο και εικόνες)

Στις 17:30 θα συγκεντρωθούν στη πλατεία Ομονοίας και στις 18:30 θα ξεκινήσουν τη πορεία τους προς το Σύνταγμα.

Μήνυμα στον αγροτικό κόσμο έστειλε ο πρωθυπουργός, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Έκανε λόγο για δικαίωμα στις διαδηλώσεις, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την Αστυνομία. Χαρακτήρισε «δίκαια» πολλά από τα αιτήματά τους. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια.

Το αποθεματικό δεν είναι ατελείωτο, δεν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο για τους αγρότες“, είπε στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Αγροτικό συλλαλητήριο: Ολοένα και περισσότερα τρακτέρ στο Σύνταγμα – Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (βίντεο και εικόνες)(ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας σε όλη τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αγρότες περιλαμβάνουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν ήδη σε ισχύ.

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που εφαρμόζονται είναι οι εξής:

  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
  • Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
  • Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
  • Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Στη Λεωφόρο Αθηνών μέλη του ΣΑΤΑ περιμένουν με τα ταξί τους τους αγρότες με τα τρακτέρ. Η αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κλείνοντας τη δεξιά λωρίδα, ώστε οι οδηγοί να μπορέσουν να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητά τους.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” και εξήγησε ότι δεν πρόκειται να κλείσει το μετρό, εκτός κι αν υπάρχουν έκτακτοι λόγοι ασφάλειας που θα αναγκάσουν τις Αρχές να κλείσουν κάποια στάση του μετρό.

Το πρώτο μέλημα της αστυνομίας είναι να μην έχουμε πρόβλημα όσον αφορά την ασφάλεια, την ομαλή μετάβαση και μετά την ομαλή αποχώρηση, την επόμενη ημέρα. Να μη δημιουργηθεί πρόβλημα για τους πολίτες” τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Γιώργος Καλλιακμάνης στην εκπομπή “NewsRoom”. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιδίου, στο Σύνταγμα θα φτάσουν γύρω στα 150 τρακτέρ, ενώ θα αρχίσουν να αποχωρούν από τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. απευθύνει κάλεσμα στους εργαζομένους να παραβρεθούν στο σημερινό συλλαλητήριο, στις 6:00 το απόγευμα στο Σύνταγμα και να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των φοιτητών, επισημαίνοντας πως «δε θα υποχωρήσουμε και θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους».

Λόγω των τροχονομικών μέτρων που λαμβάνουμε σήμερα, με έμφαση στο κέντρο της Αθήνας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους κεντρικούς οδικούς άξονες και συγκεκριμένα περιμετρικά της πλατείας Ομονοίας και της πλατείας Συντάγματος, ιδίως μετά τη μία το μεσημέρι έως και την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων” τόνισε ο Προϊστάμενος Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (Θ.Ε.Π.Ε.Κ.), Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεοφάνης Αναγνώστου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγροτικό συλλαλητήριο: Ολοένα και περισσότερα τρακτέρ στο Σύνταγμα – Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (βίντεο και εικόνες)"

Δίκη για Μάτι: Απαλλαγή Δούρου και πέντε ακόμη βασικών κατηγορουμένων ζήτησε ο εισαγγελέας – «Απαράδεκτη η μη ενημέρωση των πολιτών για τον επερχόμενο κίνδυνο», είπε

Την απαλλαγή έξι ακόμη κατηγορουμένων για την τραγωδία στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 και συγκεκριμένα των Χρ. Λαμπρη, Χρ. Δροσοπουλου, Γ. Πορτοζούδη και Στεφάνου Κολοκούρη αλλά και της Ρένας Δούρου, τότε περιφερειάρχη Αττικής και Ιωάννη Καπάκη τότε Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ζήτησε σήμερα ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, Παναγιώτης Μανιάτης, αγορεύοντας για δεύτερη ημέρα στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά με θύματα 104 συνανθρώπους μας.

Αντίθετα, ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε από το δικαστήριο να κηρύξει ένοχο για δύο σκέλη του κατηγορητηρίου τον Χαράλαμπο Χιώνη (μη συντονισμό μέσων και μη ενημέρωση πολιτών για τον επερχόμενο κίνδυνο). Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σημερινής αγόρευσή του ο εισαγγελέας έκανε εκτενή αναφορά στην παντελή έλλειψη συντονισμού που επικρατούσε εκείνη την ημέρα μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και χαρακτήρισε απαράδεκτο και αδικαιολόγητο το γεγονός ότι οι πολίτες ποτέ δεν είχαν καμία ενημέρωση για τον επερχόμενο κίνδυνο της πυρκαγιάς ώστε να αποφασίσουν πως θα ενεργήσουν εκείνη την ημέρα για να σώσουν τις ζωές τους και τις περιουσίες τους. Όπως δε χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μανιάτης η μοναδική οδηγία που δόθηκε εκείνη την ημέρα ήταν «κάντε ο,τι μπορείτε σώστε ό,τι σώζεται»!

Μεταξύ άλλων στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας ανέφερε: «Υπήρχε και ο χρόνος και εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης των πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιούσε έγκαιρα..Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες. Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες εκείνη την ημέρα ήταν αυτό που έγινε. Μπορούσε κα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις αρχές».

Αναφερόμενος ακόμη στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των πυροσβεστικών δυνάμεων, ο κ. Μανιάτης στην πρότασή του προς το δικαστήριο ανέφερε: «Αποδείχθηκε ότι έφταναν οχήματα που δεν ενημέρωναν για την άφιξη τους και ότι άλλα οχήματα έφταναν αυτοβούλως χωρίς συντονισμό . Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία του επίγειου επικεφαλής με τις δυνάμεις που πήγαιναν στην περιοχή. Δήμαρχοι και τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη φωτιά» σημείωσε ο εισαγγελικός λειτουργός για να προσθέσει επικαλούμενος και σχετική μαρτυρία αστυνομικού σε άλλο σημείο της αγόρευσής του τα εξής: «Δεν υπήρχε πυροσβεστική στο Μάτι! Ανέμεναν εντολές για να δράσουν. Ο μάρτυρας αστυνομικός είπε ότι ενώ καιγόταν η περιοχή και καίγονταν τα πεύκα μπήκε πρώτος στην περιοχή και είδε μια περιοχή σαν να έχει περάσει πυρηνική βόμβα. Και όταν ρωτήθηκε αν είδε πυροσβεστικά στο Μάτι είπε «όχι». Δεν είχε επικοινωνία με κανέναν στο πεδίο δεν του δόθηκε καμία εντολή ούτε για πώς θα μπορούσε να συνδράμει. Η μόνη οδηγία ήταν κάντε ο,τι μπορείτε, σώστε ο,τι σώζεται …Μόνος του με δυνάμεις που κατάφερε να συγκεντρώσει και ενώ κινητοποίησε τα δύο οχήματα της πυροσβεστικής που παρέμεναν αδρανοποιημένα μπήκε στο Μάτι ….

Παρ’ όλα αυτά ο εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή τεσσάρων ακόμη κατηγορουμένων για την υπόθεση με εξαίρεση τον Χαρ. Χιώνη για τον οποίο ζήτησε από το δικαστήριο να τον κηρύξει ένοχο για το αδίκημα που του αποδίδει ότι δεν αξιοποίησε δυνάμεις και δεν καθοδήγησε τις δυνάμεις ως όφειλε στο πεδίο επιχειρήσεων, όπως επίσης και για το ότι δεν ενημέρωσε τους πολίτης έστω και στοιχειωδώς για τον επερχόμενο κίνδυνο.

«Υπήρχε χρόνος»

Σύμφωνα ακόμη με τα όσα ανέφερε σήμερα στο ακροατήριο ο κ. Μανιάτης, εκείνη την ημέρα κάθε ενέργεια για να τεθούν οι πολίτες σε εγρήγορση θα ήταν επωφελής για αυτούς και τα πράγματα θα εξελίσσονταν καλύτερα σε σχέση με τον τρόπο που εξελίχθηκαν. Όπως ανέφερε ο εισαγγελέας εκείνη την ημέρα υπήρχε αρκετός χρόνος για να ενημερωθούν οι πολίτες και να κρίνουν εκείνοι εάν θα έπρεπε να απομακρυνθούν προς ασφαλέστερο σημείο είτε να μείνουν στα σπίτια τους ή ακόμη να καταφύγουν στη θάλασσα σαν έσχατη λύση. «Υπήρχε και ο χρόνος και οι εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιούσε έγκαιρα. Αν οι επίγειοι επικεφαλείς τους ενημέρωναν έγκαιρα» σημείωσε ο κ. Μανιάτης για να προσθέσει:

«Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες εκείνες τις κρίσιμες ώρες. Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις αρχές».

Για τον κατηγορούμενο Κ. Αγγελόπουλο που κατηγορείται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά ο εισαγγελέας είπε: «Ήταν το πρόσωπο εκείνο που έβαλε τη φωτιά για να κάψει τα υπολείμματα κλαδιών. Υποστηρίζει ότι δεν τον είδε κανείς να βάζει φωτιά και πως ο ίδιος ήταν για ψώνια στη Ραφήνα έως τις 16.20. Όμως ούτε αυτό αποδείχθηκε, γιατί οι αποδείξεις που προσκόμισε είναι ανώνυμες. Έχω τη γνώμη ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος έβαλε τη φωτιά υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τον κίνδυνο. Ανθρώπινα αρνείται την ενοχή του και διστάζει να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Αυτός έθεσε τη Λυδία λίθο της συμφοράς».

Ακόμη, για τον τότε Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς ο εισαγγελέας έκανε λόγο «εσφαλμένη ενημέρωση» που παρείχε μέσω των συνεντεύξεών του σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας ανέφερε: «Αποδείχθηκε ότι ο Δήμαρχος Ραφήνας έκανε ενημερωτικές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και παρείχε ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς. Υπό τη θεσμική του ιδιότητα παρείχε ενημέρωση μέσω ΜΜΕ και όσοι τον άκουγαν να παρέχει διαβεβαιώσεις εφησύχασαν ότι η φωτιά έχει αντίθετη κατεύθυνση. Από πού αντλούσε πληροφορίες; Χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Έχω τη γνώμη ότι προέβη στην ενέργεια εσφαλμένης ενημέρωσης στο κοινό που επέτεινε το αξιόποινο αποτέλεσμα. Οφείλει να αναμεταδίδει υπεύθυνη ενημέρωση ή να απέχει από την ενημέρωση που έχει λάβει από μη αξιόπιστες πηγές, γιατί προκαλεί σύγχυση. Νομίζω ότι αυτό το σκέλος αποδείχθηκε».

Τέλος, ο εισαγγελέας ζητώντας την απαλλαγή της Ρένας Δούρου από το σύνολο των κατηγοριών που αντιμετωπίζει είπε: «Από τη στιγμή που δε δόθηκε εισήγηση από την πυροσβεστική, η περιφέρεια δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Αν είχε δοθεί θα φορούσε Μαραθωνα και Ραφήνα, άρα τότε την απόφαση θα έπρεπε να λάβει η περιφερειάρχης. Ουδέποτε γεννήθηκε η υποχρέωση της 15ης κατηγορούμενης για τη λήψη αυτής της απόφαση, άρα η κατηγορία είναι άνευ αντικειμένου».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη για Μάτι: Απαλλαγή Δούρου και πέντε ακόμη βασικών κατηγορουμένων ζήτησε ο εισαγγελέας – «Απαράδεκτη η μη ενημέρωση των πολιτών για τον επερχόμενο κίνδυνο», είπε"

Τέμπη: Αποχώρησαν οριστικά από την Εξεταστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Σπαρτιάτες

Αποχώρησαν από την Εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την τραγωδία των Τεμπών ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και οι Σπαρτιάτες.

Σε κοινή τους δήλωση τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, Α. Πάνας, Γ. Νικητιάδης αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «Ο σεβασμός στη μνήμη των 57 νεκρών από το τραγικό έγκλημα των Τεμπών και τον πόνο των οικογενειών τους, καθώς και η αναζήτηση των αιτίων που προκάλεσαν το δυστύχημα, θα έπρεπε να αποτελούν τον μοναδικό γνώμονα της λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Αντιθέτως, η έως τώρα πορεία της επιτροπής με αποκλειστική ευθύνη της πλειοψηφίας βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση».

Σε άλλο σημείο της κοινής τους δήλωσης τονίζουν ότι: «Ο εισηγητής της πλειοψηφίας ανακοίνωσε σήμερα τη λήξη των εργασιών της επιτροπής αρνούμενος για μια ακόμη φορά να συναινέσει στην κλήση στην επιτροπή ουσιωδών μαρτύρων, η κατάθεση των οποίων θα συνέβαλε στην αποκάλυψη της αλήθειας και τους οποίους κατ’ επανάληψη έχουμε προτείνει μαζί και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Και καταλήγουν: «Είχαμε τονίσει προς κάθε κατεύθυνση από την πρώτη στιγμή ότι από εμάς δεν θα γίνουν ανεκτές τέτοιες πρακτικές. Αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε αυτήν τη μεθόδευση. Η πλειοψηφία οδηγεί τη λειτουργία της επιτροπής σε αδιέξοδο και εμείς αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε μεθόδους συγκάλυψης της αλήθειας.
Στο όνομα τόσο της μνήμης των θυμάτων όσο και της απόδοσης δικαιοσύνης, η θεσμική μας υπευθυνότητα και πάνω απ’ όλα η συνείδησή μας, επιβάλουν την αποχώρησή μας από την Εξεταστική Επιτροπή καταγγέλλοντας αυτήν την απροκάλυπτη προσπάθεια μεθοδευμένης συγκάλυψης».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέμπη: Αποχώρησαν οριστικά από την Εξεταστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Σπαρτιάτες"

Αγρότες: Κλειστά μετά το μεσημέρι τα τελωνεία Ορμενίου και Κήπων στον Έβρο

Κλειστά θα είναι μετά το μεσημέρι τα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων, στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων που συνεχίζονται και στον Έβρο.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Ηλίας Αγγελακούδης, ενισχύεται η παρουσία των αγροτικών μηχανημάτων στο τελωνείο του Ορμενίου, όπου θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από τις 3 μ.μ., αντί τις 12 το μεσημέρι όπως αρχικά είχε αποφασισθεί, προκειμένου να συμμετάσχουν και οι επαγγελματίες της περιοχής.

Επιπλέον, το βράδυ θα διακόπτεται ανά διαστήματα η κυκλοφορία των φορτηγών στον κόμβο των Καστανιών.

Επίσης, στο τελωνείο των Κήπων από τη 1 μ.μ. θα διακοπεί η διέλευση των φορτηγών και στα δύο ρεύματα εισόδου και εξόδου από τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, επεσήμανε ότι «στέλνουμε ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι τα προβλήματα παραμένουν, είναι μεγάλα και δεν μπορούμε πλέον να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρότες: Κλειστά μετά το μεσημέρι τα τελωνεία Ορμενίου και Κήπων στον Έβρο"

Θεσσαλονίκη: Πετούσαν από το 2008 μπάζα και άχρηστους κάδους σε δάσος που επιπέδωσαν

Είχε εγκαταστήσει αυθαίρετα επιχείρηση χωματουργικών μηχανημάτων σε δασική έκταση στο δήμο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη, όπου απέρριπτε ανεξέλεγκτα επί 13 χρόνια μπάζα, ενώ ο αρμόδιος υπάλληλος της δημοτικής υπηρεσίας έκανε τα… στραβά μάτια.

Σε βάρος των δύο παραπάνω, καθώς και σε τρίτο πρόσωπο, σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι τρεις κατηγορούμενοι (49, 68 και 55 ετών, αντίστοιχα) ευθύνονται για περιβαλλοντική ρύπανση, προερχόμενη από ανεξέλεγκτες απορρίψεις μεγάλων ποσοτήτων αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών, κατεδαφίσεων καθώς και για κατάληψη δημόσιου κτήματος.

mpaza thessaloniki

Όπως προέκυψε έπειτα από την επιτόπια αυτοψία του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της ΕΛ.ΑΣ., ο 49χρονος φέρεται πως είχε εγκαταστήσει αυθαίρετα επιχείρηση χωματουργικών μηχανημάτων, καταλαμβάνοντας παράνομα δημόσια δασική έκταση, ενώ διαπιστώθηκε ότι προέβαινε σε συστηματική απόρριψη και διάστρωση μπαζών με επιχωμάτωσή τους, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο σταδιακή αναδιαμόρφωση του ανάγλυφου του εδάφους της περιοχής τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2008 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021.

Επιπλέον, ο 68χρονος, ως αρμόδιος λειτουργός δημοτικής υπηρεσίας παρέλειψε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., να προβεί στις νόμιμες ενέργειες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς σε δημόσια δασική έκταση στην ευρύτερη περιοχή διαπιστώθηκαν ανεξέλεγκτες απορρίψεις μπαζών, διαφόρων άλλων στερεών απόβλητων και άχρηστων κάδων του Δήμου Παύλου Μελά.

Παράλληλα, έπειτα από αυτοψία των αρμοδίων υπαλλήλων σε άλλο σημείο, ιδιοκτησίας του 55χρονου, διαπιστώθηκε – κατά την ίδια ανακοίνωση – η απόρριψη και διάστρωση αποβλήτων εκσκαφών χωμάτινης σύστασης, που οδηγεί στο συμπέρασμα συστηματικής αναδιαμόρφωσης του ανάγλυφου μιας πλευράς του οικοπέδου, η οποία εφάπτεται με ρέμα και είχε ως αποτέλεσμα την ισχυρή επέκταση του γεωτεμαχίου προς την κατεύθυνση του ρέματος. Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι μέρος των χωμάτων απορρίφθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο στο πρανές του ρέματος από τον 49χρονο, κατόπιν αιτήματος του 55χρονου.

Η σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

mpaza pavlou mela 1

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Πετούσαν από το 2008 μπάζα και άχρηστους κάδους σε δάσος που επιπέδωσαν"

Επίθεση του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – «Κινδύνευσε προσωπικό και πολίτες» λέει ο Λευτέρης Αυγενάκης

Την επίθεση που πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέλη του Ρουβίκωνα καταδικάζει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Λευτέρης Αυγενάκης. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει «κινδύνευσε προσωπικό που ήταν στο κτίριο».

«Κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και δημιουργίας κλίματος πανικού θα ήταν λάθος να συσχετιστεί και πως “κάθε πράξη βίας και ανομίας είναι μη αποδεκτή και δεν έχει καμία θέση απολύτως θέση στη Δημοκρατία μας”» συμπληρώνει ο Λεύτερης Αυγενάκης.

«Aργά το βράδυ χθες, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δέχθηκε επίθεση από τον #Ρουβίκωνα, βάζοντας σε κίνδυνο το προσωπικό που παρέμενε στο κτίριο, καθώς και τους διερχόμενους πολίτες. Η προσπάθεια εκφοβισμού και δημιουργίας κλίματος πανικού και αναταραχής θα ήταν λάθος να συσχετιστεί, έστω και σε μικρό βαθμό, με τον αγροτικό κόσμο. Κάθε πράξη βίας και ανομίας είναι μη αποδεκτή και δεν έχει καμία θέση απολύτως θέση στη Δημοκρατία μας” ».

Η ανάρτηση του Λευτέρη Αυγενάκη

Η ανάρτηση του Ρουβίκωνα


newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – «Κινδύνευσε προσωπικό και πολίτες» λέει ο Λευτέρης Αυγενάκης"

Τρόμος στους Αγίους Αναργύρους: Αλβανός «μπούκαρε» σε βενζινάδικο και έκλεψε χρήματα – Τραυμάτισε με σφυρί την υπάλληλο

Εφιαλτικές στιγμές έζησε μια 27χρονη υπάλληλος βενζινάδικου τα ξημερώματα της Τρίτης (20/2) στους Αγίους Αναργύρους.

Σύμφωνα με το Law and Order, ένας κακοποιός μπήκε με σφυρί μέσα στο βενζινάδικο για να κλέψει και τραυμάτισε στο σώμα την υπάλληλο.

Ο κακοποιός άρπαξε όσα χρήματα βρήκε στο ταμείο και εξαφανίστηκε.

Περιπολικά της Άμεσης Δράσης έφτασαν στο σημείο και έπειτα από αναζητήσεις οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον ληστή. Πρόκειται για έναν 28χρονο, ο οποίος κατάγεται από την Αλβανία.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρόμος στους Αγίους Αναργύρους: Αλβανός «μπούκαρε» σε βενζινάδικο και έκλεψε χρήματα – Τραυμάτισε με σφυρί την υπάλληλο"

Μπαράζ από τουρκικές NOTAM και Navtex στο Αιγαίο λόγω ελληνικής αεροναυτικής άσκησης ΝΑ της Καρπάθου

Παρά το καλό κλίμα που εμφανίζεται προς τα έξω στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Άγκυρα συνεχίζει με κάθε ευκαιρία να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Η γειτονική χώρα σε αντιNavtex που εξέδωσε χθες το μεσημέρι, αντιδρώντας σε ελληνική αεροναυτική άσκηση νοτιοανατολικά της Καρπάθου που πραγματοποιείται σήμερα, ισχυρίζεται σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ότι η περιοχή είναι σε χώρο της τουρκικής δικαιοδοσίας και στο πλαίσιο αυτό αναμετέδωσε τις συντεταγμένες προκειμένου ότι αυτή έχει τη μέριμνα της περιοχής μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.

Ωστόσο, δεν έπραξε κάτι ανάλογο για ελληνική Navtex, που αφορά άσκηση πυρών του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού την ίδια ημέρα ανατολικότερα.

Στο ίδιο πλαίσιο και λόγω της προγραμματισμένης εκτέλεσης πυρών επί στόχου στη θάλασσα στην Ικαρία, επίσης για σήμερα 20 Φεβρουαρίου, η Τουρκία σύμφωνα με το δημοσίευμα εξέδωσε μία ακόμα Navtex θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από Θάσο μέχρι και το Καστελόριζο.

Παράλληλα αντιδρώντας σε ελληνική ΝΟΤΑΜ που δεσμεύει περιοχή ανάμεσα σε Λήμνο, Άη Στράτη, Ψαρά και Λέσβο για αεροναυτική άσκηση από τις 20 έως και τις 22 Φεβρουαρίου, προχώρησε στην έκδοση αντιΝΟΤΑΜ στην οποία θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης Λήμνου, Άη Στράτη και Λέσβου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπαράζ από τουρκικές NOTAM και Navtex στο Αιγαίο λόγω ελληνικής αεροναυτικής άσκησης ΝΑ της Καρπάθου"

Συναγερμός στη Μάνδρα: Άγνωστοι πυρπόλησαν φορτηγά δίπλα σε πρατήριο υγρών καυσίμων – Επί ποδός η Πυροσβεστική

Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις δύο τα ξημερώματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς φορτηγά οχήματα που βρίσκονταν πλησίον πρατηρίου υγρών καυσίμων τυλίχθηκαν στις φλόγες στη Μάνδρα Αττικής.

Το περιστατικό σημειώθηκε σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης στο 3ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής οδού Ελευσίνας – Θηβών.

Στο σημείο έσπευσαν πέντε οχήματα με 15 πυροσβέστες και κατάφεραν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο πριν επεκταθεί στο βενζινάδικο.

Στο σημείο αναμένεται να φθάσει και το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να διεξάγει έρευνες για τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά.

Σύμφωνα με το Law and Order, την πυρκαγιά στα φορτηγά την προκάλεσαν άγνωστα άτομα που περιέλουσαν τα δύο φορτηγά με εύφλεκτο υγρό και τα πυρπόλησαν.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός στη Μάνδρα: Άγνωστοι πυρπόλησαν φορτηγά δίπλα σε πρατήριο υγρών καυσίμων – Επί ποδός η Πυροσβεστική"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news