Την προκήρυξη ΑΣΕΠ τον Ιανουάριο, για μόνιμες προσλήψεις 10.000 εκπαιδευτικών, προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αλεξανδρούπολη.
Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «φέτος είναι η τελευταία χρονιά που μπορούμε με αναπληρωτές να καλύψουμε τα κενά μας. Τα κενά μας από την ερχόμενη χρονιά θα πρέπει να τα καλύπτουμε με οργανικές θέσεις με την διαφανή διαδικασία του ΑΣΕΠ». Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να προκηρυχθούν για τον Ιανουάριο θέσεις για 10.000 εκπαιδευτικών, εφόσον πειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να βγούμε από τον κανόνα ένα προς δέκα» (μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις).
Όσον αφορά στους πίνακες κατάταξης αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι την Τετάρτη έρχεται σχέδιο νόμου στη Βουλή, «που ξεκλειδώνουμε τους πίνακες». «Από εδώ και εμπρός πρέπει να θεωρείται στα δεδομένα ότι θα αναγνωρίσουμε τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν στην εκπαίδευση από το 2012 ως το 2014. Δεν θα διαταραχθεί η ισορροπία αφού θα λάβουμε υπόψη ότι το 2012 δεν έγινε όπως προβλεπόταν διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. Και αυτό είναι εξαγγελία» τόνισε ο κ. Λοβέρδος.
Με αφορμή την ολοκλήρωση της περιοδείας της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στη Θράκη, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «σκοπός μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα».
«Πήγαμε στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στο Ιόνιο, στο Άγιον Όρος, ήλθαμε στην Θράκη και θα πάμε σε όλη την Ελλάδα. Κοιτάμε τι γίνεται με τους δασκάλους και τους καθηγητές, τι κάνουν τα στελέχη μας: διευθυντές, σχολικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί διευθυντές, πώς γενικώς είμαστε λίγες ημέρες πριν τα παιδιά διαβούν την πόρτα του σχολείου. Κοιτάμε αν τα βιβλία είναι στα σχολεία. Βλέπουμε ότι είναι στα σχολεία» σημείωσε.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη Θράκη, δήλωσε ότι «τα κενά είναι πολύ λίγα και απολύτως διαχειρίσιμα», με την 5η Σεπτεμβρίου να είναι η πρώτη φάση αναπλήρωσης των κενών. «Τα μειονοτικά σχολεία θα λειτουργήσουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Έχουμε ένα προγραμματισμό για την βελτίωση των κτιριακών υποδομών. Είδα στον Εχίνο τις ανάγκες για το νηπιαγωγείο και το Ιεροσπουδαστήριο και έχουμε την διαβεβαίωση του Διευθύνοντα Συμβούλου του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης κ. Μανούρη για να γίνουν οι παρεμβάσεις» προσέθεσε ο κ. Λοβέρδος και ανακοίνωσε ότι σε δύο μήνες θα πραγματοποιηθεί διημερίδα με θέμα την καινοτομία και τη νεανική επιχειρηματικότητα σε από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.
Την Τετάρτη στη Βουλή ψηφίζονται και οι ρυθμίσεις για το θέμα των ιεροδιδασκάλων, οι οποίοι από τις 11 Σεπτεμβρίου θα είναι στα σχολεία, ενώ 60 αναπληρωτές ΕΠΑΘΙΤΕΣ θα προσληφθούν για τα κενά στα μειονοτικά σχολεία, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.
Ανακοίνωσε επίσης ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την εξομοίωση των ΕΠΑΘΙΤΩΝ με τους αποφοίτους των παιδαγωγικών ακαδημιών σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Επίσης, δήλωσε ότι θα λειτουργήσει σχολείο δεύτερης ευκαιρίας στη Μάνταινα από τον Οκτώβριο.
Όσον αφορά στα προγράμματα της ΓΓΕΤ ο κ. Λοβέρδος δήλωσε: «Προοπτική είναι να γεφυρώσουμε το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων με τη βιομηχανία και τον επιχειρηματικό κόσμο. Προς την κατεύθυνση αυτή θα αναπτυχθούν δράσεις οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάδειξη των δυνατοτήτων και προτεραιοτήτων των επιχειρήσεων και στην αντιμετώπισή τους από τους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς οργανισμούς. Ένα μεγάλο μέρος αυτών θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της στρατηγικής της έξυπνης εξειδίκευσης.
Σε ερώτηση για τις μουσουλμανικές σπουδές ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: «Είδαμε τους Βουλευτές των κομμάτων, είδαμε και ζητήματα θρησκευμάτων. Το πρωί με τους Μουφτήδες, χθες με τους Μητροπολίτες και συζητήσαμε πολλά θέματα μεταξύ αυτών και την εισαγωγική κατεύθυνση μουσουλμανικών σπουδών στη θεολογική σχολή στο ΑΠΘ».
Σε ερώτηση για την αξιολόγηση ο υπουργός δήλωσε ότι προχωρά χωρίς πολλά προβλήματα, και ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται σε συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς και τα συνδικαλιστικά όργανα. «Η δική μου πρόβλεψη είναι ότι μέσα από διαδικασίες διαλόγου ακόμα και με συγκρούσεις τα σχολεία δεν θα θιγούν. Η αντιπαράθεσή μας δεν θα οδηγήσει σε πρακτικές που θα παραμερίσουν τα παιδιά. Έτσι έδειξε η συνάντηση που είχαμε χθες με τις τοπικές ΕΛΜΕ και τους τοπικούς εκπρόσωπους της ΔΟΕ. Δεν φοβόμαστε τη κριτική. Πιστεύουμε ότι είμαστεστο ίδιο μετερίζι» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Σε ερώτηση για την επετηρίδα, δήλωσε: «Δεν θα υπάρξει επετηρίδα. Εμείς είμαστε οπαδοί του ΑΣΕΠ. Δεν θα πετάξουμε στον καιάδα τους παλαιούς επιτυχόντες. Έχουμε 33 νηπιαγωγούς που περιμένουν από το 2009. Και είναι σε αναμονή για διορισμό. Είμαστε σε συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη και το Υπουργείο στην διαπραγμάτευση που θα κάνει για την ανατροπή του ένα προς δέκα Εμείς θα τον στηρίξουμε με επιχειρήματα. Είμαστε σε απόλυτη συνεργασία».
Σε ερώτηση για την ειδική αγωγή ο κ. Λοβέρδος δήλωσε: «Καταθέτουμε για την ειδική αγωγή το σχέδιο νόμου. Καταθέσαμε τροπολογία σύμφωνα με την οποία ένα ποσοστό 5% θα προηγείται στις αναπληρώσεις και θα εφαρμοστεί από το 2015».
Ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υ.ΠΑΙ.Θ Γεώργιος Καλαντζής απαντώντας σε ερώτηση για τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία, την επαναλειτουργία της ΕΠΑΘ και τα βιβλία της διδασκαλίας του Κορανίου στα δημόσια σχολεία τόνισε: «Σε ό,τι αφορά τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία, έχουν κατατεθεί ερωτήσεις και έχουν δοθεί απαντήσεις. Δεν τίθεται ζήτημα λειτουργίας τους. Επίσης, δεν υπάρχει ζήτημα επαναλειτουργίας της ΕΠΑΘ. Το ΥΠΑΙΘ εξετάζει ώστε να βρεθεί καλύτερη λύση για το πώς θα μορφώνονται οι εκπαιδευτικοί του μειονοτικού προγράμματος των μειονοτικών σχολείων. Δεν έχουν τυπωθεί βιβλία για την διδασκαλία του Ιερού Κορανίου στα δημόσια σχολεία, αλλά το Υπουργείο βρίσκεται στο τελικό στάδιο για να προκηρύξει σχετικό πρόγραμμα. Είναι αυτονόητο ότι η διδασκαλία γίνεται στην ελληνική γλώσσα».
newsbomb