facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Στην Ακρόπολη η Ολυμπιακή Φλόγα

Από τα χέρια του χρυσού Ολυμπιονίκη του Τόκιο στην κωπηλασία, Στέφανου Ντούσκου, άναψε ο βωμός στην Ακρόπολη με το σύμβολο του Ολυμπισμού να στέλνει τα διαχρονικά μηνύματα του από το εμβλητικότερο μνημείο της Αθήνας και της Ελλάδας.

Την Ολυμπιακή Φλόγα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «Πεκίνο 2022» παρέδωσε στον Στέφανο Ντούσκο, η πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας, Αριάδνη Σπανάκη.

Αύριο (Τρίτη 19 Οκτωβρίου) στις 12:00 θα γίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο η Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στην Οργανωτική Επιτροπή «Πεκίνο 2022»

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Ακρόπολη η Ολυμπιακή Φλόγα"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη λόγω εργασιών - Που θα διακοπεί η κυκλοφορία

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ αύριο, Τρίτη, στην οδό Αγίων Πάντων, στη Θεσσαλονίκη, λόγω εργασιών που θα εκτελέσει το τμήμα Οδοποιίας και Οδικής Σήμανσης του δήμου Θεσσαλονίκης.

 Όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια των εργασιών:

- Θα διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα της οδού Αγίων Πάντων, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Αγάθωνος έως τη συμβολή της με την οδό Κολωνιάρη.

- Θα διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο ρεύμα πορείας της οδού Αγίων Πάντων από την οδό Μαργαροπούλου προς την οδό Αγάθωνος, από τη συμβολή της με την οδό Μαργαροπούλου έως τη συμβολή της με την οδό Κολωνιάρη.

- Η κίνηση των οχημάτων από την οδό Αγάθωνος προς την οδό Αγίων Πάντων, στο ρεύμα πορείας από την οδό Αμπελώνων προς την οδό Μοναστηρίου θα διεξάγεται κανονικά.

- Η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται μέσω των οδών Μοναστηρίου, Κολωνιάρη, Μοναστηρίου και από τους γύρω δρόμους της περιοχής.

- Δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων, στην οδό Αγίων Πάντων, κατά μήκος της ζώνης εργασιών.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη λόγω εργασιών - Που θα διακοπεί η κυκλοφορία"

Κοζάνη: Χωρίς θέρμανση η πόλη, για δεύτερη νύχτα, εξαιτίας βλάβης στον κεντρικό αγωγό

Εντοπίστηκε λίγο μετά το μεσημέρι από συνεργεία της ΔΕΥΑΚ το ακριβές σημείο της βλάβης στον κεντρικό αγωγό της τηλεθέρμανσης Κοζάνης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης Κώστα Κυτίδη τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση του προβλήματος που έχει ως συνέπεια από την Δευτέρα το βράδυ όλη η πόλη να είναι χωρίς θέρμανση.

Ο κ. Κυτίδης ανέφερε ότι το μέγεθος της διαρροής ήταν μεγαλύτερο του αναμενόμενου, γεγονός που σημαίνει ότι η επιδιόρθωσή του και η εκ νέου τροφοδότηση του δικτύου με ζεστό νερό, καθώς και οι δοκιμές υπό συνθήκες πίεσης να χρειαστούν περισσότερο χρόνο από αυτόν που είχαμε προβλέψει αρχικά.

Όπως όλα δείχνουν η πόλη της Κοζάνης θα περάσει δεύτερη νύχτα χωρίς θέρμανση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ το δίκτυο της Τ/Θ θα έχει ζεστό νερό το πρωί της Τρίτης 19 Οκτωβρίου.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοζάνη: Χωρίς θέρμανση η πόλη, για δεύτερη νύχτα, εξαιτίας βλάβης στον κεντρικό αγωγό"

Πλεύρης: Η κοινωνία δεν θα ξανακλείσει, στις ΜΕΘ δεν θα νοσηλεύονται μόνο ασθενείς covid

Η κοινωνία δεν θα ξανακλείσει, υπογράμμισε απόψε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε ο Economist στην Αθήνα, με θέμα την υπογεννητικότητα. Μιλώντας για τα όσα μας δίδαξε η πανδημία, ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως «παρότι η επιστροφή στην κανονικότητα έχει περιορισμούς, λιγότερους για τους εμβολιασμένους και περισσότερους για τους ανεμβολίαστους, είναι κάτι αναγκαίο«.

Είναι σεβαστή η επιλογή που έχει κάποιος να μην εμβολιαστεί, «αλλά η κοινωνία δεν μπορεί να μείνει πίσω» είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να πείσουμε όλους τους πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και την επιστροφή στην κανονικότητα, και δεν έχει συμβεί στη χώρα μας ό,τι σε άλλες χώρες, όπου το ποσοστό εμβολιασμού αγγίζει το 90%» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, το 20% των άνω των 60 ετών, δηλαδή 633.000 πολίτες, έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν στη χώρα μας. Είναι ξεκάθαρο ότι όποιος εμβολιάζεται παίρνει πίσω τη ζωή του και επιστρέφει στην κανονικότητα, τόνισε ο Θάνος Πλεύρης, αναφέροντας πως «αυτή τη στιγμή, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν, καθώς η χώρα διαθέτει επάρκεια εμβολίων». Μάλιστα, τόνισε ότι τα εμβόλια που διαθέτουμε επαρκούν και για την τρίτη δόση.

Μιλώντας για το ΕΣΥ, είπε πως στο εξής «δεν θα είναι μονοθεματικό» όπως στον πρώτο χρόνο της πανδημίας. «Τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν κανονικά, δεν θέλουμε αναμονή για κλίνες ΜΕΘ στο σύνολο των περιστατικών και δεν θα σταματήσουν τα χειρουργεία, καθώς οι κλίνες ΜΕΘ δεν θα είναι απεριόριστες για τους ασθενείς COVID-19», είπε και πρόσθεσε πως το 50% από τις κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ, διατίθενται πλέον για “non-COVID” περιστατικά.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε περήφανος για το ΕΣΥ που άντεξε, όπως είπε, στην πανδημία, και θα αντέξει έως ότου αυτή τελειώσει. Ωστόσο, τόνισε ότι «το Σύστημα θα πιεστεί και ήδη πιέζεται στη Βόρεια Ελλάδα».

Ο ίδιος εξήγησε ότι από την εμπειρία της πανδημίας, φάνηκε ότι όπου υπήρξαν ελλείμματα του δημόσιου τομέα, συμπληρώθηκαν με τον ιδιωτικό – και αυτό θα γίνει και τώρα εφόσον χρειαστεί, και θα ζητηθούν ιδιώτες γιατροί για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο τομέα εφόσον υπάρξει ανάγκη.

Με αφορμή την εμπειρία της πανδημίας, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι «δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς αυτοί αλληλοκαλύπτονται. Το δημόσιο σύστημα διαχειρίστηκε όλα τα περιστατικά COVID-19 και το κενό που δημιουργήθηκε στα λοιπά νοσήματα σε μεγάλο βαθμό καλύφθηκε από τον ιδιωτικό τομέα». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ελλάδα έγινε μία υγειονομική περιφέρεια, καθώς «όλες οι δυνάμεις, ιδιωτικές και δημόσιες, ενώθηκαν και το ΕΣΥ έμεινε ένα εθνικό αλλά όχι κρατικό σύστημα».

Μιλώντας για όσα συνέβησαν κατά την περίοδο της πανδημίας, ο κ. Πλεύρης είπε ότι όπου υπήρξαν ελλείμματα συμπληρώθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα, «γι’ αυτό και δίνουμε τη δυνατότητα στους ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται με αμοιβή στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για ένα έθνικό σύστημα υγείας που θα περιλαμβάνει τον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, και ανέφερε συγκεκριμένα πως «θα ήμουν χαρούμενος, αν ιδιωτικές κλινικές θα μπορούσαν να κάνουν κοινές εφημερίες με τα δημόσια νοσοκομεία», εξηγώντας ότι αυτό που τελικά έχει σημασία είναι ο πολίτης να γίνεται αποδέκτης ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.

Ο κ. Πλεύρης είπε επίσης, ότι ανάμεσα σε όλα αυτά που μας δίδαξε η πανδημία, είναι ότι ο περιορισμός του κόστους δεν θα πρέπει πια να είναι το μόνο ζητούμενο και δεν θα πρέπει να βλέπουμε τα χρήματα που δαπανώνται για την υγεία με μία λογιστική λογική. «Η υγεία στο εξής θα είναι προτεραιότητα και θα πρέπει να ενισχύεται, αλλά χωρίς να υπάρχει σπατάλη που έχει υπάρξει στο παρελθόν στη χώρα μας» τόνισε, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα δεν είναι λίγα, αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά.

Όπως ανέφερε κλείνοντας, ο ΕΟΠΥΥ έχει να διαχειριστεί 7 δισ. ευρώ, αλλά το πιο σημαντικό που έχει να επιτύχει, είναι «να υπάρξει στόχευση αυτών των κονδυλίων με τέτοιο τρόπο, που να καταλήγουν στον πολίτη και σε καλύτερες υπηρεσίες υγείας των ασφαλισμένων του».

ΑΠΕ ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλεύρης: Η κοινωνία δεν θα ξανακλείσει, στις ΜΕΘ δεν θα νοσηλεύονται μόνο ασθενείς covid"

ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ: 24ωρη απεργία την Τρίτη 19 Οκτωβρίου

Σε 24ωρη απεργία προχωράει την Τρίτη 19 Οκτωβρίου η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, καλώντας και σε συλλαλητήριο στις 10πμ στην Αθήνα, στην οδό Χαλκοκονδύλη 30.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει το σκεπτικό της απεργιακής κινητοποίησης: «Η απόφαση της διοίκησης, με εντολή της κυβέρνησης, για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου οδηγεί στην «απώλεια» της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας.

Ως εργαζόμενοι, είμαστε κομμάτι μιας μεγαλύτερης προσπάθειας που έκανε δυνατή την πρόσβαση των καταναλωτών σε ένα βασικό και απαραίτητο αγαθό, το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό το αγαθό σήμερα κινδυνεύει.

Κανείς μας δεν ξεχνάει τις πολλές προσπάθειες που έγιναν για τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτή, ίσως, είναι η πιο επικίνδυνη απόπειρα.

Έχουμε υποχρέωση να δώσουμε μια μάχη, ίσως έναν κρίσιμο αγώνα. Η ΔΕΗ, αν προχωρήσει η ΑΜΚ όπως σχεδιάζεται, δεν θα είναι η ίδια εταιρία με αυτή στην οποία εργαστήκαμε.
Θα έχει χάσει οριστικά το Δ.
Το Δ της Δύναμης και του Δημοσίου Συμφέροντος.

Έχουμε χρέος, απέναντι στους καταναλωτές, στις οικογένειές μας αλλά και στην ιστορία μας να ακουστεί η φωνή μας και να αγωνιστούμε : Έχουμε χρέος Να μη χαθεί το Δ της ΔΕΗ».

Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαΐδα συλλαλητήριο με ίδιο πλαίσιο και οργανωτή το σωματείο της ΔΕΗ «Σπάρτακος» που έχει έδρα την Πτολεμαΐδα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ: 24ωρη απεργία την Τρίτη 19 Οκτωβρίου"

Τζέφρι Πάιατ: Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στο ανώτερο σημείο τους αλλά όχι στην κορυφή τους

Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο ανώτατο σημείο τους, αλλά όχι στην κορυφή τους, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, επικαλούμενος ανώτατο αξιωματούχο στην Ουάσιγκτον που συμμετείχε στον τρίτο Στρατηγικό Διάλογο των δύο χωρών.

Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι υπάρχει μια σαφής αίσθηση και από τις δύο πλευρές ότι βρισκόμαστε σε πολύ θετική στιγμή όσον αφορά τη σχέση, αλλά και ότι έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο όραμα για το μέλλον.

Σε ενημέρωση του σε δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα του τρίτου Στρατηγικού Διαλόγου και της Τροποποίησης της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ που έλαβαν μέρος την προηγούμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, ο Τζέφρι Πάιατ είπε πως ήταν η πιο εντατική εβδομάδα συζητήσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων από την αρχή της διακυβέρνησης Μπάιντεν και υπογράμμισε πως ήταν η πρώτη ευκαιρία να ενημερωθούν στις ΗΠΑ για το πόσο πολύ έχει αλλάξει η Ελλάδα, αλλά και για τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα για τις ΗΠΑ και την πολιτική της.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην «εξαιρετική διαπροσωπική σχέση» μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Νίκου Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν. Σε ό,τι αφορά τον Άντονι Μπλίνκεν, επισήμανε πως μίλησε έχοντας μεγάλη γνώση για όλα όσα πέρασε η Ελλάδα καθώς και για την αφοσίωση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν στη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας. Επιπροσθέτως, ειδική μνεία έκανε στις συζητήσεις που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης με τον νέο υφυπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Χοσέ Φερνάντεζ για τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις και την τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ , του σχήματος 3+1, αλλά και στις επαφές του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνου Ντόκου, όπως με τον Αμερικανό ομόλογό του στον Λευκό Οίκο, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Περαιτέρω, αναδεικνύοντας τη σημασία των επαφών και της ευρείας ατζέντας των συζητήσεων που είχε η ελληνική αποστολή με Αμερικανούς αξιωματούχους που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση Μπάιντεν, υπογράμμισε πως οι συνομιλίες αυτές αντικατοπτρίζουν τη γεωμετρία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Συνεχίζοντας, εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στη γεωμετρία της
ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

«Μιας ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η οποία δεν περιορίζεται πλέον από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και δεν επικεντρώνεται πλέον μόνο σε έναν γείτονα, αλλά σκέφτεται ευρέως πώς να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου σε ευρεία περιοχή που φτάνει από τα Δυτικά Βαλκάνια έως τη Μαύρη Θάλασσα, από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, μέσω του Κόλπου, μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό» είπε ο Αμερικανός πρέσβης.

Αντίστοιχα, προσέθεσε πως οι ΗΠΑ έχουν μια στρατηγική εξωτερικής πολιτικής η οποία εδράζεται και είναι αγκυροβολημένη στη συνεργασία με τους στενότερους συμμάχους μας. Σε αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι σαφώς ένας από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ και συμπλήρωσε ότι ο Στρατηγικός Διάλογος «ήταν μια ευκαιρία για συνομιλίες σε βάθος, για το πού μπορούμε να πάμε μαζί».

Εστιάζοντας στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, είπε πως ήταν ο τρίτος στον οποίο συμμετείχε και τόνισε πως ήταν μακράν ο πιο παραγωγικός και ο πιο πλούσιος από την έναρξη αυτής της διαδικασίας. Δήλωσε πως εντυπωσιάστηκε πολύ «από την ποιότητα» της σύνθεσης της ελληνικής αποστολής στην Ουάσιγκτον. Οι εμπειρογνώμονες από τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Άμυνας, Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Πολιτισμού, Παιδείας, Εργασίας και φυσικά το υπουργείο Εξωτερικών ήταν πραγματικά μια ομάδα «All-Star» της ελληνικής κυβέρνησης και ήταν ευδιάκριτο τόσο στην ποιότητα των εξαιρετικών τους παρουσιάσεων, αλλά και στην ποιότητα του διαλόγου που πραγματοποιήθηκε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Πάιατ και επισήμανε πως οι συνάδελφοί του στην Ουάσιγκτον εντυπωσιάστηκαν από αυτό. Επίσης, έδωσε έμφαση στην ποιότητα των συζητήσεων σε όλους του πυλώνες, αναφέροντας ειδικότερα την ενέργεια και το κλίμα, την επιβολή του νόμου, το εμπόριο, τις επενδύσεις και την αντιτρομοκρατία.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην Τροποποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας ειδική αναφορά στην επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία τονίζεται ο ηγετικός ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα σε περιφερειακό επίπεδο. Σημειώνεται πως η επιστολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνόδευε τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που υπογράφηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τζέφρι Πάιατ επισημαίνει πως η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας παρέχει το θεμέλιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατευθύνουν επιπλέον επενδύσεις σε υποδομές, προσθέτοντας πως στην Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο και η Λάρισα έχουν προχωρήσει σε βελτιώσεις. Ειδικότερα, μίλησε για τη σημασία της βεβαιότητας που προσδίδει η μεγαλύτερη διάρκεια ισχύος της. Παράλληλα, επικαλούμενος την επιστολή Μπλίνκεν, αναφέρθηκε στην ισχυρή δέσμευση των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την εκτίμησή του στη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο διάλογο, στην επίλυση των διαφορών ειρηνικά και στην κοινή πεποίθηση ότι η Μεσόγειος πρέπει να είναι περιοχή συνεργασίας.

Η Τροποποίηση της Αμυντικής Συμφωνίας σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται για τη συμμαχία τους με την Ελλάδα

Επικεντρώνοντας την ανάλυσή του στη σημασία της Αμυντικής Συμφωνίας και στην επιστολή Μπάιντεν, υπογραμμίζει πως σημαίνουν πως οι σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ισχυρότερες από ποτέ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται για τη συμμαχία τους με την Ελλάδα και ότι η φήμη της Ελλάδας έχει ενισχυθεί σημαντικά σε μια σειρά από βήματα που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια για να ενισχύσει το ρόλο της, ως πηγή λύσεων, τη συμβολή της στα Δυτικά Βαλκάνια, τη συμβολή της στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προσπάθειές της τώρα να επεκτείνει αυτήν την περιοχή της συνεργασίας ακόμη ευρύτερα.

«Είναι σπάνιο να έχει ένα success story όπως της Ελλάδας»

Εκμυστηρευόμενος τη συζήτηση που είχε με τον νέο υφυπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Χοσέ Φερνάντεζ πριν από τον Στρατηγικό Διάλογο, ο Τζέφρι Πάιατ είπε ότι του σχολίασε πως είναι σχετικά σπάνιο να έχεις μια πραγματική ιστορία επιτυχίας (success story) όπως το «success story» της ελληνικής οικονομικής ανάκαμψης. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην προσέλκυση νέων μεγάλων επενδύσεων από τη Microsoft, την AWS την Pfizer, την Cisco και ό,τι συνοδεύει την εμπορική και επενδυτική ελληνοαμερικανική σχέση.

Υπέρ της συνεδρίασης της σχήματος 3+1 στην Αθήνα

Γνωστοποίησε πως ο Χοσέ Φερνάντεζ θα επισκεφτεί την Ελλάδα τους επόμενους μήνες και ότι εξέφρασε επίσης τη σθεναρή του στήριξη για την ιδέα μιας μελλοντικής συνάντησης του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ) στην Αθήνα, που θα συγκεντρώσει τα διαφορετικά σκέλη της οικονομικής, εμπορικής, επενδυτικής, τεχνολογικής συνεργασίας. Κατέστησε εκ νέου σαφές το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον να προχωρήσει αυτό το σχήμα συνεργασίας .

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στη «φανταστική επιτυχία της τουριστικής οικονομίας», σημειώνοντας πως κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ με πτήση της «American Airlines», όλες οι θέσεις του αεροπλάνου ήταν γεμάτες με τουρίστες. Ανέφερε πως χάρηκε που άκουσε τους τουρίστες κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα: «κοιτάτε τον ουρανό. Αγαπάμε ήδη την Ελλάδα. Είναι φανταστικά». Υπό αυτό το πρίσμα, ανέφερε πως υπάρχουν πολλά που θα κάνουμε σε αυτόν τον τομέα.

Τέλος, ο Τζέφρι Πάιατ έκανε γνωστό πως κατά τις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον υπήρξε πλούσια συζήτηση για τη Λιβύη, ότι υπήρξε ένα καθαρό μήνυμα από την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον και υπογράμμισε πως υπήρξε σε μεγάλο βαθμό σύγκλιση με τους αμερικανικούς στόχους. Ανέφερε πως η Ελλάδα επαναλειτούργησε το προξενείο της στη Βεγγάζη, τονίζοντας ότι έχει ένα πραγματικό αποτύπωμα στη Λιβύη και προσέθεσε: «Η στάση μας για τη Λιβύη είναι σχεδόν ίδια. Και οι δύο θέλουμε να δούμε επιτυχημένες εκλογές. Θέλουμε να δούμε τη Λιβύη να κινείται προς ένα πιο φυσιολογικό σταθερό κράτος. Και συμφωνούμε κατηγορηματικά ότι όλες οι ξένες δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν». Επίσης, εξήρε τον «εποικοδομητικό» ρόλο της Ελλάδας στη Λιβύη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τζέφρι Πάιατ: Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στο ανώτερο σημείο τους αλλά όχι στην κορυφή τους"

Κορωνοϊός: Τρεις ανεμβολίαστοι ηλικίας 30-49 έχασαν τη ζωή τους σε μια ημέρα

Σε επιδημία των ανεμβολίαστων, όπως άλλωστε είχαν προβλέψει οι επιστήμονες, εξελίσσεται το τέταρτο κύμα της πανδημίας, κι ενώ νέοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω των επιπλοκών της Covid-19.

Σήμερα, μέσα σε λίγες ώρες χάθηκαν δύο άνδρες και μία γυναίκα, 32, 49 και 34 ετών αντίστοιχα. Και οι τρεις ήταν ανεμβολίαστοι και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τη νόσο. Η πανδημία έχει πλήξει και ακόμη μικρότερες ηλικίες. Κάνοντας έκκληση για εμβολιασμό, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανακοίνωσε ότι μέσα σε μία εβδομάδα χάθηκαν τρεις 20χρονοι. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους 117 ασθενείς ηλικίας 18-39 ετών, ενώ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 10 ασθενείς σε ΜΕΘ Covid. 

Η 34χρονη στα Τρίκαλα έφτασε στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις της

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, η 34χρονη από την Αγία Μονή Τρικάλων κατέληξε σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο της πόλης.

Εντύπωση προκαλούν οι λεπτομέρειες που αποκάλυψε στο protothema.gr ο διοικητής του νοσοκομείο Τρικάλων Κωνσταντίνος Γρηγορίου. Η κοπέλα έφτασε στο νοσοκομείο νεκρή. ««Είχε όλα τα σημάδια, ωστόσο οι γιατροί προσπάθησαν να την επαναφέρουν. Έγινε ανάνηψη αλλά δεν τα κατάφερε η κοπέλα. Η κατάσταση στην οποία ήρθε στο νοσοκομείο ήταν μη αναστρέψιμη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με όσα του είπε ο αδελφός της, η 34χρονη δεν είχε εμβολιαστεί. Όταν νόσησε, επισκέφθηκε εξωτερικό γιατρό, «ο οποίος της είχε δώσει ειδική αγωγή την οποία δεν φαίνεται να ακολούθησε».

Θρήνος στα Καλάβρυτα με τον θάνατο 32χρονου ανεμβολίαστου πυροσβέστη

Τραγωδία σημειώθηκε και στα Καλάβρυτα, καθώς ο ο 32χρονος πυροσβέστης Αλέξανδρος Ρήγας, που νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, τελικώς δεν τα κατάφερε.

Ο 32χρονος διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό τον Αύγουστο. Μέσα σε λίγες ημέρες έπεφταν τα επίπεδα του οξυγόνου του και οι γιατροί προχώρησαν σε εισαγωγή του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.

Ο Αλέξανδρος Ρήγας, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, τελικώς κατέληξε σήμερα το πρωί. Ο οικογενειακός φίλος του  ανέφερε στο protothema.gr ότι δεν είχε εμβολιαστεί. «Δυστυχώς δεν πρόλαβε να το κάνει, αν και είχε σκοπό να το κάνει με την πρώτη ευκαιρία» ανέφερε ο Αλέξης Λεχουρίτης.

kalavryta_alexandros_rigas

Νεκρός 49χρονος στο Ηράκλειο

Την τελευταία του πνοή, λόγω των επιπλοκών του κορωνοϊού άφησε και ένας 49χρονος στο Ηράκλειο Κρήτης στις 8:10 το πρωί.

Ο άνδρας νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Covid του Βενιζέλειου Νοσοκομείου. Ο διοικητής του νοσοκομείου Κώστας Τερζάκης ανέφερε ότι ο 49χρονος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ και υπέκυψε συνεπεία πολυοργανικής ανεπάρκειας.

«Έχουμε χάσει τρεις 20χρονους μέσα σε μία εβδομάδα, σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε»

Είχε προηγηθεί έκκληση της πνευμονολόγου και αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, που το Σάββατο κάλεσε τους πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας να εμβολιαστούν. Αφορμή για το μήνυμά της ήταν ο θάνατος ενός ανθρώπου 28 ετών στην Κομοτηνή, που ήταν και ο τρίτος ανεμβολίαστος που κατέληξε σε μία εβδομάδα λόγω Covid-19.

Αναλυτικά, η κυρία Γκάγκα έγραψε στο Facebook:

«Πριν από λίγο χάσαμε 28χρονο από κορωνοϊό στη Κομοτηνή. Είναι ο τρίτος εικοσάχρονος που χάνουμε αυτή τη βδομάδα. Ήταν όλοι ανεμβολίαστοι. Κάνω έκκληση, σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε και προσέχετε! Καταλαβαίνω ότι πολλοί φοβάστε και έχετε απορίες. Επικοινωνήστε μαζί μας, με γιατρούς και το υπουργείο, θα απαντήσουμε στις απορίες σας και θα συζητήσουμε τους προβληματισμούς σας. Θα δώσω σύντομα μια αποκλειστική τηλεφωνική γραμμή και ψηφιακό τρόπο επικοινωνίας μαζί μας, είμαστε εδώ για σας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Τρεις ανεμβολίαστοι ηλικίας 30-49 έχασαν τη ζωή τους σε μια ημέρα"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στην Αθήνα – Αναλυτικά πότε και ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα προχωρήσει αύριο, Τρίτη 19 Οκτωβρίου, η ΕΛΑΣ στην Αθήνα, λόγω των εκδηλώσεων για την τελετή παράδοσης - παραλαβής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες «ΠΕΚΙΝΟ 2022» στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Ειδικότερα, στις ακόλουθες οδούς και λεωφόρους περιοχής Δήμου Αθηναίων δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία και η στάση και στάθμευση οχημάτων ως εξής:

- Κατά τις ώρες 06:00΄ έως 13:00΄: Κατά μήκος της οδού Αρχιμήδους, στο τμήμα της από την οδό Κλειτομάχου έως την οδό Αντιφώντος.

- Κατά τις ώρες 12:00΄ έως 13:00΄: Κατά μήκος της Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, στο τμήμα της από τη συμβολή της με τη Λ. Βασ. Σοφίας έως τη συμβολή της με την οδό Αρδηττού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και κατά μήκος της οδού Αρδηττού, καθ' όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, παρακαλούνται όπως οι οδηγοί επιλέγουν την κίνησή τους από τις κατωτέρω εναλλακτικές διαδρομές:

Από Καλλιροής / Λ. Βουλιαγμένης προς Κέντρο / Κηφισιά:

- Καλλιρόης (προς Κέντρο) - δεξιά Λ. Βουλιαγμένης - αριστερά μέσω Κάρπου / Λ. Γ. Καφαντάρη - προς Φιλολάου - Παγκράτι ή,

- Λ. Βουλιαγμένης/ Ηλιουπόλεως (προς Κέντρο) - συνέχεια Αθ. Διάκου - δεξιά Λ. Αμαλίας - συνέχεια Πανεπιστημίου προς Κέντρο ή δεξιά Λ. Βασ. Σοφίας - συνέχεια προς Λ. Κηφισίας / Λ. Μεσογείων.

Από Λ. Βασ. Σοφίας / Λ. Κηφισίας / Λ. Μεσογείων προς Κέντρο / Λ. Συγγρού:

- Λ. Βασ. Σοφίας (προς Κέντρο) - συνέχεια δεξιά Πανεπιστημίου προς Κέντρο ή ευθεία Β. Γεωργίου Α΄ - αριστερά Πλ. Συντάγματος - συνέχεια Φιλελλήνων - συνέχεια δεξιά Λ. Αμαλίας - συνέχεια ευθεία Λ. Συγγρού ή αριστερά Αθ. Διάκου προς Λ. Βουλιαγμένης ή Καλλιρόης ή,

- Μέσω Μιχαλακοπούλου - αριστερά μέσω παράπλευρων οδικών αξόνων (π.χ. Ούλωφ Πάλμε, Σπ. Μερκούρη, Βασ. Αλεξάνδρου, Υμηττού) περιοχής Ιλισίων / Ζωγράφου / Παγκρατίου προς Λ. Βουλιαγμένης ή Ηλία Ηλιού.

- Παράλληλα και για τη διευκόλυνση των οδηγών, κατά μήκος της Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, στο τμήμα της από τη συμβολή της με τη Λ. Βασ. Σοφίας έως τη συμβολή της με την οδό Αρδηττού, θα επιτρέπονται οι κάθετες διελεύσεις οχημάτων.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στην Αθήνα – Αναλυτικά πότε και ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί"

Αίγυπτος: «Πόρτα» στους ανεμβολίαστους δημοσίους υπαλλήλους από 15/11

Σκληραίνει τα μέτρα της κατά του κορωνοϊού η αιγυπτιακή κυβέρνηση, η οποία θα απαγορεύει στους μη εμβολιασμένους δημοσίους υπαλλήλους την είσοδο στον χώρο εργασίας τους από την 15η Νοεμβρίου.

Οι μη εμβολιασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να υποβάλλονται κάθε εβδομάδα σε μοριακά τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού (PCR), αν θέλουν να εισέρχονται στον χώρο εργασίας τους.

Η ίδια απαγόρευση εισόδου θα ισχύσει από την 1η Δεκεμβρίου και για τους μη εμβολιασμένους πολίτες που θα θελήσουν να επισκεφτούν για τις υποθέσεις τους τις δημόσιες υπηρεσίες.

Αυτό αναφέρει ο αιγυπτιακός Τύπος, τονίζοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου ότι το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα για την αντιμετώπιση της COVID-19.

ΑΜΠΕ/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αίγυπτος: «Πόρτα» στους ανεμβολίαστους δημοσίους υπαλλήλους από 15/11"

Μεγάλο κύκλωμα που έφερνε μετανάστες από Τουρκία αποκαλύφθηκε στη Ρόδο

Συνολικά 5 άτομα συνελήφθησαν (3 αλλοδαποί και 2 Έλληνες) για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση παράνομης διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στη Ρόδο.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, ενημερώθηκε για ένα ταχύπλοο σκάφος σε θαλάσσια περιοχή της Ρόδου και άμεσα, έστειλε ένα περιπολικό σκάφος στο σημείο.  Όντως, το ταχύπλοο εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε με τη ρίψη μάλιστα, προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, διότι το ταχύπλοο σκάφος προσπάθησε να εμβολίσει το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού!

Όπως προέκυψε, μέσα στο ταχύπλοο -που ρυμουλκήθηκε στη Ρόδο και κατασχέθηκε- ήταν 2 διακινητές και 27 μετανάστες.

Ως ηγετικό στέλεχος του κυκλώματος φέρεται ένας 38χρονος αλλοδαπός, κάτοικος Ρόδου, που εντοπίστηκε και συνελήφθη. Ο 38χρονος φέρεται ότι συντόνιζε σε συνεργασία με τους διακινητές στην Τουρκία, την παράνομη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία στη Ρόδο και φρόντιζε για την παραλαβή και μεταφορά τους σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, οι οποίες λειτουργούσαν ως ”safe house”, προκειμένου να τους αποκρύψουν από τις διωκτικές αρχές, ώστε να μην καταγραφούν.

Μετά από κατ’ οίκον έρευνα σε δύο καταλύματα, εντοπίστηκαν άλλοι εννέα αλλοδαποί χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, των οποίων την παράνομη μεταφορά είχε συντονίσει ο 38χρονος αλλοδαπός, ενώ οι δύο Έλληνες ιδιοκτήτες των καταλυμάτων, συνελήφθησαν.

Από την έρευνα που έγινε στο σπίτι του 38χρονου αλλοδαπού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

Αμφιβόλου γνησιότητας διαβατήριο της Αλβανίας με στοιχεία τρίτου προσώπου, αμφιβόλου γνησιότητας ταυτότητα της Ιταλίας με στοιχεία τρίτου προσώπου, αμφιβόλου γνησιότητας βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου Covid-19 με στοιχεία τρίτου προσώπου, εμβάσματα μεταφοράς χρημάτων, 2 τετράδια με σημειώσεις με ονόματα πλήθους τρίτων προσώπων, στα οποία αντιστοιχούσαν διάφορα χρηματικά ποσά.

Βρέθηκαν επίσης, συσκευές κινητών τηλεφώνων, πτυσσόμενο μαχαίρι, φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου…

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με τη Λιμενική Αρχή Ρόδου, μελετά και αναλύει σε βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την υπόθεση, προκειμένου να διαπιστωθεί τυχόν συμμετοχή και άλλων ατόμων στο υπόψη κύκλωμα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλο κύκλωμα που έφερνε μετανάστες από Τουρκία αποκαλύφθηκε στη Ρόδο"

Μπορέλ: Η ΕΕ ετοιμάζει «έγγραφο επιλογών» ως απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκία στα Βαρώσια

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ θα ετοιμάσει ένα «έγγραφο επιλογών», ως απάντηση στη μη αντιστροφή της συμπεριφοράς της ‘Αγκυρας στα Βαρώσια.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Ζοζέπ Mπορέλ ανέφερε ότι τον περασμένο Ιούλιο, η ΕΕ είχε ανακοινώσει πως αν η Τουρκία συνέχιζε τις προκλητικές ενέργειες, τότε το Συμβούλιο θα ζητούσε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ να ετοιμάσουν αυτό το «έγγραφο επιλογών».

Ο ίδιος εξήγησε, επίσης, ότι στο έγγραφο αυτό θα αναλύεται η κατάσταση και θα καταγράφονται οι επιλογές του Συμβουλίου για διάφορα μέτρα, ως απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας. «Είναι το πρώτο βήμα για να υπάρξουν αποφάσεις σε αυτόν τον τομέα», πρόσθεσε. Το έγγραφο αυτό αναμένεται να παρουσιαστεί στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το Νοέμβριο, εάν μέχρι τότε η Τουρκία δεν έχει αλλάξει στάση.

Επιπλέον, ο Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις παρενοχλήσεις πλοίων στις ΑΟΖ κρατών-μελών και τόνισε ότι όλα τα κράτη-μέλη εξέφρασαν ισχυρή αλληλεγγύη για την Ελλάδα και την Κύπρο και σημείωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας βιώσιμης λύσης για την επίλυση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.​

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπορέλ: Η ΕΕ ετοιμάζει «έγγραφο επιλογών» ως απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκία στα Βαρώσια"

Δημοσκόπηση Alco: Διψήφια η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλη ανησυχία για την οικονομία

Η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει διψήφια σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Alco που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open.

Επίσης στα κύρια ευρήματα που παρουσίασε η δημοσκόπηση Alco είναι η μεγάλη αποδοχή της αμυντικής συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία ενώ η μεγαλύτερη ανησυχία του κόσμου δεν είναι ο κορονοϊός αλλά η πορεία της οικονομίας.

Στην ερώτηση για το πώς κρίνουν την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, οι πολίτες απαντούν θετικά σε ποσοστό 64% ενώ αρνητική άποψη έχει μόλις το 24% των ερωτηθέντων.

Παράλληλα, οι πολίτες εκφράζουν σχεδόν βεβαιότητα ότι η Γαλλία αν χρειαστεί θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα αν αυτή δεχθεί επίθεση από την Τουρκία. Στη σχετική ερώτηση 30% απαντά «σίγουρα ναι» ενώ 32% απαντά «μάλλον ναι» και μόλις 24% απαντά σίγουρα ή μάλλον όχι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι 43% των ερωτηθέντων απαντά ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να δεχτεί τον όρο σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να βοηθήσει στρατιωτικά τη Γαλλία στη ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική ενώ 33% λέει ότι σωστά εντάχθηκε στη συμφωνία ο συγκεκριμένος όρος.

Πιθανή μια πολεμική σύρραξη με Τουρκία

Στην ερώτηση για το αν ενδέχεται να υπάρξει πολεμική σύγκρουση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία το 45% απαντά ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απίθανο ενώ 43% το θεωρεί πιθανό.

Μεγάλη ανησυχία για την οικονομία

Στη δημοσκόπηση της ALCO και στην ερώτηση αν θα μπορέσουν αν ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις τον χειμώνα, το 68% απαντά «δύσκολα«, το 13 λέει ότι «δεν θα μπορέσει« και μόλις 15% υποστηρίζει ότι θα ανταποκριθεί «εύκολα».

Ακόμη το 43% υποστηρίζει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών στη ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είναι «σωστά αλλά δεν επαρκούν», 34% τα θεωρούν «λανθασμένα» και μόλις 12% τα κρίνει σωστά και επαρκή.

Διψήφια η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ παραμένει πρώτη με διψήφια διαφορά καθώς καταγράφει ποσοστό 35% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 24,9%. Τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ με 6,4% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,3%, η Ελληνική Λύση με 4,4% και το ΜεΡΑ25 με 4,1%.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να θεωρείται ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός με 37% έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Διψήφια η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλη ανησυχία για την οικονομία"

Γεωργιάδης για απαλλακτικό βούλευμα Μανιαδάκη: Ο μάρτυρας στον οποίο στηρίξατε τις καταγγελίες εναντίον μου απαλλάχθηκε

Στην απόφαση της δικαιοσύνης για τον Νίκο Μανιαδάκη, βασικό μάρτυρα στην υπόθεση Novartis, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο.

«Ήμουνα σε αυτή τη Βουλή, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ με έσυρε σε προκαταρκτική των πραγμάτων επιτροπή, για τη σκευωρία Νοvartis. Μια από τις βασικές κατηγορίες των μαρτύρων, εντός εισαγωγικών εγώ τους λέω κουκουλοφόρους – που αντιμετωπίσαμε στη μεγαλύτερη συκοφαντία της ζωής μας, και εγώ και οι υπόλοιποι εννέα, και όσον αφορά εμένα προσωπικά, αλλά και τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος και βάσει αυτής της κατηγορίας έχει παραπεμφθεί με την ψήφο της Βουλής και είναι στο στάδιο της ανάκρισης, ήταν ότι είχα έναν συνεργάτη, και εγώ και ο κ. Λοβέρδος, στο υπουργείο Υγείας, το όνομα του είναι Νίκος Μανιαδάκης και ο οποίος αποτελούσε τον σύνδεσμο μεταξύ του κ. Λοβέρδου και εμού και της εταιρείας Novartis, και ότι ήταν ο κομιστής χρημάτων στον κ. Λοβέρδο και σε εμένα και γενικά επηρέαζε υπέρ της Novartis, τις υπουργικές αποφάσεις, τις τιμές των φαρμάκων», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Βάσει αυτών των κατηγοριών, όταν του αφαιρέθηκε ο χαρακτηρισμός του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος από την κ. Τουλουπάκη, του ασκήθηκε δίωξη. Θέλω να θυμίσω το σόου στο αεροδρόμιο όπου συνελήφθη, μαζί με την οικογένεια του, και του αφαιρέθηκε η έξοδος από τη χώρα και η κυρία Τουλουπάκη έβγαλε και δελτίο τύπου για το πόσο επικίνδυνος είναι ο κ. Μανιαδάκης και πόσο σημαντικό είναι να μην φύγει από τη χώρα, διότι είναι ο άνθρωπος κλειδί για να αποδειχθεί η δωροδοκία των πολιτικών προσώπων από τη Novartis».

«Πριν από λίγο, εξεδόθη το βούλευμα της ελληνικής δικαιοσύνης για τον κ. Μανιαδάκη. Αποσύρονται όλες οι κατηγορίες που του είχε αποδώσει η Εισαγγελέας Διαφθοράς, η τέως, η κ. Τουλουπάκη. Ομόφωνα εκρίθη ότι δεν υπάρχει, ούτε ένδειξη, ή υπόνοια τέλεσης οιουδήποτε αδικήματος από τον κ. Νίκο Μανιαδάκη» ανέφερε ο υπουργός.

«Σε μια Βουλή με συναδελφικό πνεύμα και αξιοπρέπεια, σήμερα κάποιοι από εσάς θα μου ζητούσαν και συγνώμη. Αλλά δεν έχω τόσο μεγάλες προσδοκίες. Καλό είναι όμως να ακούγεται από το βήμα της Βουλής, ότι ο μάρτυρας πάνω στον οποίο στηρίξαμε τη βασική κατηγορία εναντίον μου και του Ανδρέα Λοβέρδου, πριν από λίγο αθωώθηκε παμψηφεί, με ομόφωνη γνώμη ανακριτή, εισαγγελέα και δικαστικού συμβουλίου. Και παύει κάθε ποινική δίωξη εναντίον του για την υπόθεση Novartis. Απλώς και μόνο για να καταλάβει ο κόσμος πόσο βρώμικη υπόθεση έγινε η πολιτική στην Ελλάδα, προκειμένου κάποιοι να κρατήσουν την εξουσία», κατέληξε ο κ. Γεργιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της δικηγορικής ομάδας του, ο Νικόλαος Μανιαδάκης, πρώην προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση της Novartis, απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί για την υπόθεση.

Ο κ. Μανιαδάκης κατηγορούταν για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και μάλιστα του είχε αφαιρεθεί η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα για την υπόθεση.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωργιάδης για απαλλακτικό βούλευμα Μανιαδάκη: Ο μάρτυρας στον οποίο στηρίξατε τις καταγγελίες εναντίον μου απαλλάχθηκε"

Καιρός αύριο: Βροχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο Τρίτη 19 Οκτωβρίου σε αρκετές περιοχές της χώρας ανάμεσά τους και η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη προβλέπονται τοπικές βροχές που από το απόγευμα θα σταματήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά. Η ορατότητα στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 4, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ.  Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα βόρεια. Από το μεσημέρι γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα ασθενών βροχών μέχρι το μεσημέρι. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι, με ασθενείς τοπικές βροχές στη Μακεδονία.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι τις απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών βροχών στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και ενδέχεται να σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 2 με 4 μποφόρ και βαθμιαία ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, με τοπικές βροχές στα βόρεια μέχρι το απόγευμα, κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά και νότια 5 έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Κρήτη, όπου θα σημειωθούν ασθενείς βροχές μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες παροδικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 24 βαθμούς Κελσίου.Στα βόρεια 3 με 34 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια. Βελτίωση από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη"

Τι αλλάζει με τα διαβατήρια

Κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης διαβατηρίων, η χρονική ισχύς τους (5ετής για τους ενήλικες), η αντικατάστασή τους, η ακύρωσή τους και οι προϋποθέσεις επανέκδοσης σε περίπτωση απώλειας.

Αναλυτικότερα, στις περιπτώσεις εκείνες που δεν χορηγείται διαβατήριο λόγω καταδικαστικών αποφάσεων για διάφορα αδικήματα, προστίθενται νέες περιπτώσεις αδικημάτων που εφόσον καταδικαστεί κανείς για αυτά, δεν θα είναι εφικτή η έκδοση διαβατηρίων. Τα νέα αδικήματα είναι της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της ψευδούς κατάθεσης, της παράνομης χρήσης ή κατοχής γνησίου διαβατηρίου και της παράνομης διακίνησης πολιτών τρίτων χωρών.

Ακόμη, στις περιπτώσεις που δεν χορηγείται διαβατήριο -πλέον αυτών που προστέθηκαν- περιλαμβάνεται, μεταξύ των άλλων, οι περιπτώσεις τελεσίδικης καταδίκης για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, της υπεξαγωγής εγγράφων ή έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, έχει κηρυχθεί πολίτης ανυπότακτος ή λιποτάκτης, έχει επιβληθεί προσωρινή κράτησης, είναι υπόδικος, εκκρεμεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση η οποία δεν έχει εκτελεστεί, κ.λπ.

Από τον κατάλογο αφαιρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, τα αδικήματα της ψευδούς ανωμοτής κατάθεσης, της εμπορίας δούλων, της ακούσιας απαγωγής, κ.λπ.

Παράλληλα, κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται, μεταξύ άλλων, η χορήγηση διαβατηρίου για νοσήλια στο εξωτερικό του ίδιου του εμπλεκόμενου σε δικαστικές διενέξεις ή του/της συζύγου ή συμβίου ή συγγενούς (εξ αίματος και εξ αγχιστείας) μέχρι β΄ βαθμού, θανάτου ή σοβαρής ασθένειας στην αλλοδαπή του/της συζύγου ή συμβίου ή συγγενούς (εξ αίματος και εξ αγχιστείας) μέχρι β΄ βαθμού, κ.λπ.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Τι αλλάζει με τα διαβατήρια"

Στα 3.164 τα νέα κρούσματα - 43 οι νεκροί και 347 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.164 , εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 697.033

(ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες. 

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 117 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.102 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.418 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 347 (64.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 81.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 307 (88.47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11.53%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.249 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 212 (ημερήσια μεταβολή +10.42%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 204 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων, 541  εντοπίστηκαν στην Αττική και 453 στη Θεσσαλονίκη. Πάνω από την Αθήνα όπου βρέθηκαν 134 νέα κρούσματα, η Λάρισα με  199, η Ημαθία με 139 και η Πιερία με 138 - 117 στη Μαγνησία.

Αναλυτικά η  γεωγραφική κατανομή των 3.164 κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής:

73 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

78 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

40 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

68 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

134 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

56 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

75 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

4 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

453 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

1 κρούσμα στο Άγιο Όρος

52 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Άνδρου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

53 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

94 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

78 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

87 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

139 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

30 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

43 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

37 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

16 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

27 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

35 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

56 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

11 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

10 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

199 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

117 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

88 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

94 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

71 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

138 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

45 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

19 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

91 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

5 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

70 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

21 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

48 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

30 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

9 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

80 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα 3.164 τα νέα κρούσματα - 43 οι νεκροί και 347 διασωληνωμένοι"

Βασίλης Ματθαιόπουλος: Ποινική δίωξη και απευθείας παραπομπή σε δίκη για τον πρώην αρχηγό της πυροσβεστικής

Ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος και για απόπειρα παράνομης βίας και απευθείας παραπομπή σε δίκη για τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Ο δικαστικός πραγματογνώμονας για το Μάτι, Δημήτρης Λιότσιος, ήταν  εκείνος που με μήνυση του τον κατήγγειλε ότι επιχείρησε να παρέμβει στις έρευνές του προκειμένου να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά.

Ο εισαγγελέας Νίκος Αντωναράκος ολοκλήρωσε την πολύμηνη έρευνα και κατέληξε σε ενδείξεις σε βάρος του Βασίλη Ματθαιόπουλου  για παράβαση καθήκοντος καθώς ως αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος όφειλε να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια για την επιτέλεση του καθήκοντος των ανδρών της Πυροσβεστικής και να αποτρέπει κάθε προσπάθεια επηρεασμού τους.

Αντι αυτού σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, ο ίδιος φέρεται να παρέβη αυτή την υποχρέωση, πιέζοντας τον πραγματογνώμονα είτε να μην συντάξει την πραγματογνωμοσύνη του, είτε να γράψει ότι του υπαγόρευαν με εντολή “άνωθεν” για να συγκαλύψει ευθύνες άλλων ή και δικές του.

Για την απόπειρα παράνομης βίας ο εισαγγελέας έκρινε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο μηνυτής δεχόταν πράγματι απειλές πως αν δεν αποδεχόταν τη “στημένη” πραγματογνωμοσύνη, θα έχει δυσμενής επιπτώσεις στην υπηρεσία του.

Πέρυσι, καταθέτοντας για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στον ανακριτή για την τραγωδία στο Μάτι, ο αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, αφού πρώτα αναφέρει τις χυδαίες εκφράσεις τις οποίες καταγγέλλει ότι χρησιμοποίησε «με απειλητικό ύφος» ο τότε αρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος «για να τον απειλήσει και να τον πιέσει να αλλοιώσει την πραγματογνωμοσύνη του», παραθέτει μια φράση που τον κάνει να πιστεύει ότι ήταν ευθεία απειλή κατά της ζωής του.

Η τότε κατάθεση του Βασίλη Ματθαιόπουλου

«Εκεί που ταράχθηκα πάρα πολύ ήταν όταν γύρισε και μου είπε με στόμφο ότι αν μετά απ όλα αυτά δεν τον ακούσω, θα έρθει και το «μεμονωμένο». Η έκφραση αυτή θεωρούσα και θεωρώ ότι αποτελεί απειλή για την ίδια μου τη ζωή… Ενισχύεται η άποψη αυτή διότι όταν ο εισαγγελέας κάλεσε τους υπόπτους, συμπεριλαμβανομένου και τον κ.Ματθαιόπουλο, εγώ τρεις μέρες μετά υπέστη δολιοφθορά στη μηχανή μου και λίγο έλειψε να μου στοιχίσει την ίδια μου τη ζωή», αναφέρει στην κατάθεση του ο πραγματογνώμονας.

Επικαλείται μάλιστα και την τεχνική έκθεση της κατασκευάστριας της μηχανής του, σύμφωνα με την οποία «πρόκειται για παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα στο κεντρικό παξιμάδι του πίσω άξονα και η ενέργεια αυτή είχε ως στόχο την πρόκληση δυστυχήματος».

Ένα μήνα μετά τη δημοσιοποίηση της δολιοφθοράς, ο πραγματογνώμονας υποστηρίζει ότι εκλάπη η μηχανή του για να μη βρεθούν άλλα ίχνη.

«Ζητώ την προστασία μου από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας σε αυτή την ποινική υπόθεση, διότι ο καταγγελλόμενος από εμένα Αρχηγός του Π.Σ κ. Βασίλειος Ματθαιόπουλος, πιθανόν να διαπράξει νέες έκνομες ενέργειες απέναντι μου, τόσο ο ίδιος όσο και οποιοσδήποτε άλλος που πιθανόν εμπλέκεται στην ποινική αυτή υπόθεση σύμφωνα και με τα λεγόμενα του», αναφέρει χαρακτηριστικά σε κατάθεση του.

Συνολικά έδωσε 7 καταθέσεις στον ανακριτή. Μάλιστα παρέδωσε στον ανακριτή την ηχογραφημένη συνομιλία του με τον Ματθαιόπουλο αλλά και τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βασίλης Ματθαιόπουλος: Ποινική δίωξη και απευθείας παραπομπή σε δίκη για τον πρώην αρχηγό της πυροσβεστικής"

Νέο παραλήρημα του Τζιχάτ Γιαϊτζί: Να επαναληφθεί το casus belli για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας

Την προσοχή της Άγκυρας εφιστά ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας», απόστρατος ναύαρχος Τζιχατ Γιαϊτζί, για το... ενδεχόμενο η Ελλάδα να προχωρήσει σε μονομερή αύξηση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Aydinliκ, με τίτλο «Νέα συνωμοσία των ΗΠΑ με Ελλάδα», φιλοξενεί δηλώσεις του τ. αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ, ο οποίος σχολίασε την πρόσφατη αναφορά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο τουρκικό Casus Belli, κατά την ανανέωσης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

1 

«Προειδοποιώ! Δεν είναι τυχαίο πως ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ψήφισμα της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το 1995» τόνισε, σημειώνοντας πως για πρώτη φορά σ’ επίσημο αμερικανικό κείμενο, αναφέρεται πως: «η Τουρκία αποτελεί απειλή».

Ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να επαναλάβει δημόσια την απειλή πολέμου προς τη χώρα μας, σε περίπτωση που επιχειρηθεί να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της στο Αιγαίο Πέλαγος. Ερμηνεύοντας, για μία ακόμη φορά, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, ο Γιαϊτζί υποστήριξε πως το καθεστώς του Αιγαίου Πελάγους καθορίστηκε με τη Συμφωνία της Λωζάνης, που προβλέπει χωρικά ύδατα στα 3 ν,μ. «Η Ελλάδα θα πρέπει να σέβεται και να συμμορφώνεται με τη Λωζάνη, που έχει υπογράψει» τόνισε.

Αναλύοντας τις πρόσφατες αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με ΗΠΑ και Γαλλία, ο τέως υπαρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού σχολίασε πως ίσως η Αθήνα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία προκειμένου να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα, που θα μετατρέψουν το Αιγαίο Πέλαγος σε ελληνική «λίμνη».

Η εφημερίδα, που δημοσιεύει και χάρτες με τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 3,10 και 12 ν.μ, αναφέρει πως εκτός από το Casus Belli της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, το ζήτημα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων έχει συμπεριληφθεί ως «πρωταρχική απειλή» στην Βίβλο Εθνικής Ασφάλειας, ΠΟΥ καθορίζει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέο παραλήρημα του Τζιχάτ Γιαϊτζί: Να επαναληφθεί το casus belli για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας"

Ξυλοκόπησε γιατρό στο Τμήμα Επειγόντων.. Αναστάτωση και μηνύσεις στο Πανεπιστημιακό

Ένα ασυνήθιστο επεισόδιο σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ασυνήθιστο ως προς την έκταση και την ένταση που είχε.

Το νοσοκομείο εφημέρευε και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών η κίνηση ήταν εξαιρετικά μεγάλη. Αργά το απόγευμα έφτασε ένας ημεδαπός ο οποίος ζητούσε επιτακτικά να του χορηγηθούν φάρμακα απειλώντας μάλιστα ότι θα αυτοκτονήσει.

Γιατρός του νοσοκομείου προσπάθησε να τον περιθάλψει όμως η αντίδραση ήταν απρόσμενη.

Ο ημεδαπός στράφηκε εναντίον της, την χτύπησε και στη συνέχεια κινήθηκε στους χώρους του νοσοκομείου. Με έναν πυροσβεστήρα που βρήκε έσπασε τζαμαρίες ενώ στράφηκε και πάλι εναντίον του γιατρού, την πέταξε στο διάδρομο και την χτύπησε με γροθιές και κλωτσιές.

Ο φύλακας που ήταν στο χώρο δεν κατάφερε να την σώσει από τη μανία του συγκεκριμένου άνδρα.

Στο νοσοκομείο έφτασε ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας όμως ο ημεδαπός είχε ήδη αποχωρήσει. Η σύλληψή του δεν κατέστη εφικτή!

Η διοίκηση του νοσοκομείου προχωρά σε μηνύσεις ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μήνυση θα γίνει και από την παθούσα.

Το μείζον θέμα που αναδεικνύεται είναι η φύλαξη του χώρου των ΤΕΠ και η λήψη των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας στο χώρο του νοσοκομείου.

Όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες τα ΤΕΠ συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν δύσκολα περιστατικά, όμως το συγκεκριμένο δεν έχει προηγούμενο για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Η αναστάτωση μεταξύ των εργαζομένων είναι μεγάλη και το αίτημα για την άμεση λήψη μέτρων μπαίνει πλέον επιτακτικά.

epiruspost

Διαβάστε Περισσότερα » " Ξυλοκόπησε γιατρό στο Τμήμα Επειγόντων.. Αναστάτωση και μηνύσεις στο Πανεπιστημιακό "

Απίθανο τροχαίο στην Κινέτα – Αυτοκίνητο έπεσε σε ρέμα 12 μέτρων

Ένα τροχαίο που για να το πιστέψεις… πρέπει να το δεις, σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας, 18.10.2021, στην παλαιά Εθνική οδό Αθηνών -Κορίνθου στο 57ο χλμ στην Κινέτα.

Ένας άντρας γλίτωσε την τελευταία στιγμή, όταν το όχημα που οδηγούσε έπεσε μέσα σε ρέμα από ύψος 12 μέτρων (!) που βρίσκεται στο γεφύρι της Πίκας.

Στο σημείο έσπευσαν τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής με 16 άνδρες, καθώς και όχημα της πυροσβεστικής Κορίνθου και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και αστυνομικοί της Τροχαίας Μεγάρων, που απεγκλώβισαν τον οδηγό και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου ελαφρά τραυματισμένος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τηλεοπτικής εκπομπής Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, στο Mega, οι κάτοικοι της περιοχής της εξομολογήθηκαν πως τον τελευταίο καιρό έχουν πέσει 6 αυτοκίνητα στην ίδια στροφή και συνολικά πάνω από 20 τα τελευταία χρόνια.

Δείτε τις απίστευτες εικόνες
 

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Απίθανο τροχαίο στην Κινέτα – Αυτοκίνητο έπεσε σε ρέμα 12 μέτρων"

Μαρτυρία δημοσιογράφου: Θαμμένοι σε αυλή σπιτιού στα Βαρώσια δύο Ελληνοκύπριοι στρατιώτες

Η Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος, Σεβγκιούλ Ουλουντάγ, της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Γενί Ντουζέν και της ελληνοκυπριακής Πολίτης, σε άρθρο της κάνει αναφορά σε σε δύο αγνοούμενους Ελληνοκύπριους στρατιώτες, οι οποίοι είναι θαμμένοι στην αυλή ενός σπιτιού απέναντι από το σωματείο της Ανόρθωσης, στο Βαρώσι, κάτω από μια μουσμουλιά. Η Ουλουντάγ επικαλείται πληροφορία που έλαβε από αναγνώστη της, ο οποίος είχε ενημερωθεί από συγγενή της που πέθανε πριν από 10 χρόνια. Τώρα με το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, η πληροφορία πρέπει να διαβιβαστεί στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοούμενων (ΔΕΑ) ώστε να ερευνηθεί.

«Σύμφωνα με αυτόν, πάνω από το σωματείο της Ανόρθωσης υπήρχαν, 2-3 Ελληνοκύπριοι στρατιώτες. Αυτοί άνοιξαν πυρ κατά των Τούρκων στρατιωτών που εισήλθαν στο Βαρώσι, όταν απάντησαν οι Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκε ο ένας από αυτούς τους Ελληνοκύπριους στρατιώτες και ένας άλλος πληγώθηκε βαριά, πληγώθηκε στη μέση και δεν μπορούσε να κουνήσει τα πόδια του πλέον».

Τότε φέρεται να είπε στον Τουρκοκύπριο που τον γνώριζε: «Πυροβόλησέ με. Σε αυτή την κατάσταση δεν είναι δυνατόν να περπατήσω ξανά».

Στο τέλος, τον πυροβόλησαν οι στρατιώτες, είπε. Ο διοικητής διέταξε τους στρατιώτες να θάψουν αυτούς τους δύο Ελληνοκύπριους και οι στρατιώτες έθαψαν αυτούς τους δύο Ελληνοκύπριους κάτω από μια μουσμουλιά σε ένα σπίτι που βρίσκεται απέναντι από το σωματείο της Ανόρθωσης, όπως είπε.

Είχαν ταφεί δύο άτομα, ήταν στρατιώτες υποστηρικτές του ΑΚΕΛ ή του Μακάριου, είπε ο αναγνώστης στην Ουλουντάγ διηγούμενος τη μαρτυρία του συγγενή του. «Είχε εκκενωθεί το Βαρώσι, είχαν φύγει όλοι, αλλά τους είχαν αφήσει αυτούς. Ο διοικητής είχε πει πάρτε τους και θάψτε τους και οι στρατιώτες τους έθαψαν στην αυλή ενός σπιτιού απέναντι από το σωματείο», ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι η πρόσβαση στην περιοχή που είναι το σωματείο της Ανόρθωσης στην περιφραγμένη περιοχή του Βαρωσίου, στην Λεωφόρο Ευαγόρου, δεν επιτρέπεται.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μαρτυρία δημοσιογράφου: Θαμμένοι σε αυλή σπιτιού στα Βαρώσια δύο Ελληνοκύπριοι στρατιώτες"

Eurostat: Στο όριο φτώχειας το 27,5% στην Ελλάδα

Με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκεται αντιμέτωπο το 27,5% των Ελλήνων, έναντι ποσοστού 21,9% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2020, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

  • Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη υψηλότερη θέση της ΕΕ (27,5%), σε ό,τι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας, μετά τη Ρουμανία (35,8%) και τη Βουλγαρία (33,6%).
  • Ακολουθούν η Ισπανία με ποσοστό (27%), η Λιθουανία (24,5%), η Εσθονία (22,8%) και η Γερμανία (22,5%).
  • Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Τσεχία (11,5%), τη Σλοβακία (13,8%), τη Σλοβενία (14,3%), την Ολλανδία (15,8%) και τη Φινλανδία (15,9%).

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, κοντά στο όριο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκεται το 31,5% του ανήλικου πληθυσμού (κάτω των 18 ετών), έναντι ποσοστού 24,2% στην ΕΕ. Οι άνω των 65 ετών στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας σε ποσοστό 19,3%, έναντι 20,4% στην ΕΕ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Eurostat, τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού αντιμετωπίζει το 29,7% των νοικοκυριών με παιδιά στην Ελλάδα (έναντι 22,3% στην ΕΕ) και το 25,7% των νοικοκυριών χωρίς παιδιά (έναντι 21,6% στην ΕΕ).

Συνολικά στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 28,8% των γυναικών και το 26,1% των ανδρών, έναντι 22,9% και 20,9% αντιστοίχως στην ΕΕ.

Τέλος, οι άνεργοι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε ποσοστό 67,5%, ενώ οι εργαζόμενοι σε ποσοστό 16,1%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ είναι 66,2% και 11,8%.

Η Eurostat δημοσιοποίησε τα εν λόγω στοιχεία, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας, τη 17η Οκτωβρίου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Eurostat: Στο όριο φτώχειας το 27,5% στην Ελλάδα"

Ποινική δίωξη για βιασμό σε ακόμη έναν ηθοποιό

Στο εδώλιο του κατηγορούμενου θα καθίσει κι άλλος ηθοποιός, καθώς του ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα του βιασμού. Η καταγγελία έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από το κύμα αποκαλύψεων στο πλαίσιο του ελληνικού #metoo.

Μετά τους Δημήτρη Λιγνάδη και Πέτρο Φιλιππίδη, οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι στην Τρίπολη, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος, που σήκωσε το βάρος των ερευνών για τις υποθέσεις αυτές, άσκησε ποινική δίωξη για το αδίκημα του βιασμού σε βάρος ενός ακόμα ηθοποιού. Η αξιόποινη πράξη φέρεται να τελέστηκε το έτος 2020, δηλαδή πριν από μόλις ένα χρόνο.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη έπειτα από καταγγελίες στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, τις οποίες προσκόμισε ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου, Πασχάλης Τσαρούχας. 

Στο πλαίσιο της έρευνας που διενήργησε ο εισαγγελέας αφού συγκέντρωσε το υλικό  της δικογραφίας κάλεσε τον ηθοποιό σε ανωμοτί εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης . Ο ηθοποιός αρνήθηκε ότι βίασε, ισχυριζόμενος πως υπήρχε η συναίνεση της καταγγέλλουσας . Ωστόσο, ο εισαγγελέας με βάση το σύνολο του αποδεικτικού υλικού άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη και η δικογραφία ανατέθηκε για τα περαιτέρω σε ανακριτή.

Μετά την απολογία του θα αποφασιστεί εάν θα προφυλακιστεί ή όχι.

efsyn

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποινική δίωξη για βιασμό σε ακόμη έναν ηθοποιό"

Αλμα άνω των €300 στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος της Ελλάδας

«Έσπασε» σήμερα το φράγμα και των 300 ευρώ, για μερικές ώρες, η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση τιμή εκκαθάρισης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στην Ελλάδα σήμερα είναι στα 233,53 ευρώ/MWh, για να φθάσει το πρωί και το απόγευμα μέχρι και τα 320,04 ευρώ/MWh.

Η ανοδική πορεία της χονδρεμπορικής τιμής συνεχίζεται και αύριο. Η μέση τιμή εκκαθάρισης στην DAM είναι στα 253,33 ευρώ/MWh, φθάνοντας επίσης για μερικές ώρες στα 344 ευρώ/MWh. 

Σήμερα στο ενεργειακό μείγμα κάνει ρεκόρ το φυσικό αέριο, με 80.897 MWh και ακολουθούν οι ΑΠΕ με 28.440 MWh, ο λιγνίτης με 19.285 MWh, οι εισαγωγές με 13.319 MWh και τελευταία τα υδροηλεκτρικά με 11.289 MWh.

Για αύριο, εμφανίζεται μειωμένη η συμμετοχή του φυσικού αερίου, με 70.397 MWh, καθώς «τσιμπούν» οι ΑΠΕ με 43.980 MWh, είναι περιορισμένος ο λιγνίτης στις 10.170 MWh, μπαίνουν λίγο παραπάνω νερά στις 13.466 MWh και είναι αυξημένες και οι εισαγωγές με 13.094 MWh.

Εάν συνεχιστεί το ράλι των εγχώριων χονδρεμπορικών τιμών τον Οκτώβριο, είναι σαφές ότι η μέση τιμή για τον μήνα αυτό θα είναι πολύ υψηλότερη από αυτή του Σεπτεμβρίου, οπότε ήταν στα 134,73 ευρώ/MWh, συνεπώς, η επιδότηση που έχει ανακοινωθεί, κινδυνεύει να «εξατμιστεί».

Ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Εν τω μεταξύ έως και 18% αυξάνονται οι τιμές φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη, καθώς σβήνουν οι ελπίδες για πρόσθετες προμήθειες από την Gazprom. Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η ρωσική εταιρεία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για επιπλέον τροφοδοσία τον επόμενο μήνα, παρά τις υποδείξεις του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μία πολυαναμενόμενη δημοπρασία χωρητικότητας αγωγών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, την οποία οι traders είχαν υπό στενή παρακολούθηση για ενδείξεις αύξησης των προμηθειών, δεν έδειξε καμία αύξηση από τη Ρωσία, ούτε μέσω του ουκρανικού αγωγού ούτε μέσω των γραμμών που περνούν από την Πολωνία στη βορειοδυτική Ευρώπη.

«[Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας] ήταν πανομοιότυπα με αυτά του προηγούμενου μήνα, οπότε να αναμένετε σταθερές ροές για τον Νοέμβριο», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, της συμβουλευτικής εταιρείας ICIS.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύεται 17,7%, στα 104 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο Ηνωμένου Βασιλείου κινείται 15% ανοδικά, στις £2,71.

O Πούτιν και αξιωματούχοι του Κρεμλίνου άφησαν να εννοηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα μπορούσε να παραδοθεί περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, εν μέσω αύξησης-ρεκόρ των τιμών, που απειλεί την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

Υψηλό 7 ετών χτυπάει το αργό πετρέλαιο και 3 ετών το μπρεντ

Ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, με το μπρεντ να φτάνει σε επίπεδο που δεν είχε φτάσει τρία χρόνια και το αμερικανικό αργό στο πιο υψηλό από τον Οκτώβριο του 2014.

Η αισιοδοξία των επενδυτών έχει πάρει ώθηση καθώς καταγράφεται στροφή από το φυσικό αέριο προς το πετρέλαιο, εν μέσω αύξησης των τιμών, αλλά και από τη χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας καθώς και από τις εξελίξεις που σχετίζονται με τα εμβόλια κορωνοϊού

«Οι χαλαροί περιορισμοί σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της κατανάλωσης καυσίμων», ανέφεραν αναλυτές από την τράπεζα ANZ. 

Πρόσθεσαν ότι η μετατόπιση προς το πετρέλαιο για την παραγωγή ενέργειας θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση έως και κατά 450.000 βαρέλια την ημέρα, το τέταρτο τρίμηνο.

Το αμερικανικό αργό κερδίζει 1,4% και φτάνει στα $83,57 ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 1% βρίσκεται στα 85,75 δολάρια ανά βαρέλι.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλμα άνω των €300 στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος της Ελλάδας"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα διόδια Αφιδνών

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στον Αυτοκινητόδρομο Α.Θ.Ε και συγκεκριμένα στα μετωπικά διόδια Αφιδνών με στόχο την εκτέλεση ερευνητικών εργασιών στην επιφάνεια του δύσκαμπτου οδοστρώματος.

Ειδικότερα, την Τρίτη 19 Οκτωβρίου από τις 08:00 έως τις 17:00, θα πραγματοποιηθεί εναλλάξ αποκλεισμός δυο κεντρικών λωρίδων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Αντίστοιχα, την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου από τις 08:00 έως τις 16:00 θα πραγματοποιηθεί αποκλεισμός δύο λωρίδων κυκλοφορίας και από τις 21:00 έως τις 06:00 της επομένης θα πραγματοποιηθεί αποκλεισμός έξι λωρίδων κυκλοφορίας στο ρεύμα με κατεύθυνση προς Λαμία.

Τέλος, την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου από τις 08:00 έως τις 16:00 θα πραγματοποιηθεί αποκλεισμός δύο λωρίδων κυκλοφορίας και από τις 21:00 έως τις 06:00 της επομένης θα πραγματοποιηθεί αποκλεισμός έξι λωρίδων κυκλοφορίας στο ρεύμα με κατεύθυνση προς Αθήνα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα διόδια Αφιδνών"

Σταματάει η απεργία-αποχή της ΟΛΜΕ

Σταματάει η απεργία/αποχή κατά της αξιολόγησης σύμφωνα με την τελευταία γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ και «θα συνεχιστεί ο αγώνας με άλλους τρόπους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΛΜΕ.

Παράλληλα, η ΔΟΕ διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της, ότι «η απεργία/αποχή συνεχίζει να ισχύει μέχρι την επίδοση της απόφασης του Εφετείου και όσοι συμμετέχουν σε αυτήν συνεχίζουν να καλύπτονται». Επίσης, στη συνέλευση της ΟΛΜΕ αποφασίστηκε η τηλεκπαίδευση να διενεργείται αποκλειστικά από τον χώρο των σχολείων, με εξοπλισμό που θα παρέχει η υπηρεσία.

Η ΟΛΜΕ καλεί όλους και όλες τις εκπαιδευτικούς «κάθε φορά που απαιτείται από αυτούς/ες να παράσχουν υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης να παρουσιάζονται στο σχολείο τους και να απαιτούν τον απαραίτητο χώρο, εξοπλισμό και σύνδεση από την υπηρεσία», όπως ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία.

Η ΟΛΜΕ, υπενθυμίζει ότι «καθόλη την περίοδο της πανδημίας το ΥΠΑΙΘ δεν παρείχε τον απαραίτητο εξοπλισμό σε σχολεία εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αφενός καθηγητές/τριες και μαθητές/τριες να αγοράζουν με δικά τους έξοδα τον εξοπλισμό που χρειάζονταν και να χρεώνονται με πανάκριβες συνδέσεις στο διαδίκτυο και αφετέρου χιλιάδες μαθητές/τριες να αποκλείονται από την τηλεκπαίδευση».

Τέλος, τάσσεται κατά των συγχωνεύσεων των σχολικών τμημάτων και τη δημιουργία πολυπληθών τμημάτων, ειδικά εν μέσω πανδημίας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Σταματάει η απεργία-αποχή της ΟΛΜΕ"

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων σε 6 δήμους

Ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, στους Δήμους Χανίων, Αποκορώνου, Σφακίων, Καντάνου – Σελίνου, Πλατανιά και Κισσάμου της Π.Ε. Χανίων.

Όσες και όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους.

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τους έξι Δήμους της ΠΕ Χανίων αρχίζει 18-10-2021 και λήγει στις  18-1-2022 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 18-4-2022 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:

Δήμος Χανίων : Μακρύς Τοίχος Χανίων, 3ο χλμ Παλαιάς Εθνικής Οδού Χανίων Κισσάμου, TK 73100

ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ:
Δήμος Αποκορώνου : Κοινοτικό Κατάστημα Τζιτζιφέ
Δήμος Σφακίων : Πνευματικό Κέντρο Χώρας Σφακίων
Δήμος Καντάνου – Σελίνου : Πρώην Δημαρχείο Καντάνου
Δήμος Πλατανιά : Κοινοτικό Κατάστημα Βουκολίων
Δήμος Κισσάμου : Πρώην Δημοτικό Σχολείο Φαλελιανών

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
www.ktimahania.gr
8011010275 (κάτοικοι εσωτερικού) – 2821821824 (κάτοικοι εξωτερικού)

(οι κλήσεις υπόκεινται σε χρεώσεις με βάση το τιμολόγιο του τηλεπικοινωνιακού παρόχου

του καλούντος σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας)

ΩΡΑΡΙΟ:
Γραφείο Κτηματογράφησης:
Δεύτερα 8:30 με 17:30, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:30 με 16:30  και Τετάρτη 8:30 με 19:30

Μονάδες Ενημέρωσης:
Δεύτερα με Παρασκευή 8:00 με 16:00

Γενικές Πληροφορίες:

Δευτέρα έως Παρασκευή στα τηλέφωνα 210-6505600  από 8:30 έως 15:30

Επισκεφθείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr
καθώς και τους επίσημους λογαριασμούς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων σε 6 δήμους "

Αυτά είναι τα Τέλη Κυκλοφορίας 2022 – Τι θα γίνει με τεκμήρια!

Αμετάβλητα και πολλών «ταχυτήτων» θα παραμείνουν τα Τέλη Κυκλοφορίας του 2022 σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr ενώ στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει πέσει για ακόμη μία φορά το θέμα των τεκμηρίων διαβίωσης και κατ΄επέκταση και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης που επιβάλλεται σε αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.929 κ. εκ. αλλά και βάρκες άνω των 5 μέτρων.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως οι αλλαγές που έγιναν πέρυσι στα Τέλη Κυκλοφορίας και αφορούν στα αυτοκίνητα με 1η άδεια κυκλοφορίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 έχουν καλύψει τις αναταράξεις που προκάλεσε η εφαρμογή του νέου προτύπου μέτρησης εκπομπών CO2 (WLTP) προς όφελος των ιδιοκτητών αυτοκινήτων οπότε και δεν χρειάζεται να προβούν σε περαιτέρω αλλαγές.

Βέβαια υπάρχουν και κάποια κυβερνητικά στελέχη που πιέζουν να θεσπιστούν χαράτσια στα παλιά αυτοκίνητα αλλά προφανώς λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και του κορωνοϊού που δημιούργησε έκτακτες οικονομικές καταστάσεις κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο να γίνει αυτή τη στιγμή…

Τα Τέλη Κυκλοφορίας 2022

Χαμηλά Τέλη Κυκλοφορίας θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 όποτε και εφαρμόστηκε το νέο πρότυπο μέτρησης WLTP. Μάλιστα να υπενθυμίσουμε πως όσα οχήματα εκπέμπουν κάτω από 122 γρ./CO2 οι ιδιοκτήτες τους δεν θα πληρώσουν Τέλη Κυκλοφορίας για το 2022.

Οι υπόλοιποι με οχήματα που εκπέμπουν πάνω από 122 γρ/CO2 θα πληρώσουν Τέλη Κυκλοφορίας ανάλογα με τις εκπομπές CO2.

Ειδικότερα ο τρόπος υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας 2022 για τα οχήματα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 ορίζεται ως εξής:

Εκπομπές CO2          Tιμή (ευρώ)

0-122                                 0

123-139                          0,64

140-166                          0,70

167-208                          0,85

209-224                          1,87

225-240                         2,20

241-260                         2,50

261-280                        2,70

Πάνω από 281             2,82

 

Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας πριν την 31/12/2000 θα πληρώσουν από 22 ευρώ έως 1.230 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και το έτος ταξινόμησης.

Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από 1/1/2001 έως 31/12/2005 θα πληρώσουν από 22 ευρώ έως 1.260 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και το έτος ταξινόμησης.

Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας από 1/1/2006 έως 31/10/2010 θα πληρώσουν από 22 ευρώ έως 1.380 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και το έτος ταξινόμησης.

 

Οι κάτοχοι οχημάτων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 έως 31/12/2021 καταβάλλουν Τέλη Κυκλοφορίας σύμφωνα με τις εκπομπές CO2.

Το κράτος ευελπιστεί να εισπράξει περίπου 1,1 δισ. ευρώ από τα Τέλη Κυκλοφορίας 2022.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων όπως και κάθε χρόνο θα μπορούν να εξοφλήσουν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2021 έως τα τέλη Δεκεμβρίου είτε μετρητοίς είτε χρησιμοποιώντας κάποια πιστωτική κάρτα που επιτρέπει την εξόφλησή τους από 9 έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Στο τραπέζι τεκμήρια διαβίωσης και Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης

Σε «πονοκέφαλο» για το οικονομικό επιτελείο έχουν εξελιχθεί τα τεκμήρια διαβίωσης όσο και ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης καθώς η κατάργησή τους έχει εξαγγελθεί πριν από πολλούς μήνες αλλά η έλευση του κορωνοϊού που προκάλεσε την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης έχει παρατείνει την αναστολή τους.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει πέσει και πάλι η πλήρης ή σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και κατ΄επέκταση του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης με την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Μάλιστα στελέχη από το οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως μόλις  ενεργοποιηθούν όλες οι παράμετροι των ηλεκτρονικών εφαρμογών για τα αυτοκίνητα και τα ακίνητα θα είναι εφικτή η κατάργηση των τεκμηρίων και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης.

Αν καθυστερήσει να συμβεί αυτό τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε μια σταδιακή μείωση των ποσών σε τεκμήρια και Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης μέχρι την πλήρη ενεργοποίηση των online εφαρμογών.

Πάντως οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μπορούν να απαλλαγούν από τα χαράτσια με την ηλεκτρονική κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας και να πληρώσουν μέρος αυτών πραγματοποιώντας άρση ακινησίας όταν δημοσιευθεί η σχετική ρύθμιση που θα αφορά στην χρήση του 2022.

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυτά είναι τα Τέλη Κυκλοφορίας 2022 – Τι θα γίνει με τεκμήρια!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news