facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Σε τρεις φάσεις η απελευθέρωση της μετακίνησης στα νησιά

Σε τρεις φάσεις θα πραγματοποιηθεί η άρση των περιορισμών για την μετακίνηση στα νησιά, οι οποίοι επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού.

Η πρώτη φάση θα ξεκινήσει την Δευτέρα, 11 Μαΐου. Σε αυτή τη φάση θα επιτραπεί να μετακινηθούν προς τη νησιωτική χώρα εργαζόμενοι σε ανοιχτές επιχειρήσεις και αναπληρωτές καθηγητές είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο. Για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, για την μετακίνηση θα απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη.

Μια εβδομάδα μετά, τη Δευτέρα, 18 Μαΐου, θα μπορούν να μεταβούν στα νησιά εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού και τα απαραίτητα συνεργεία, πάντα με βεβαίωση του εργοδότη.

Εάν όλα πάνε καλά, η τρίτη φάση θα αφορά την ελεύθερη πρόσβαση στα νησιά της χώρας για όλους από την 1η Ιουνίου. Ωστόσο, υπάρχει ενδεχόμενο να επιτραπεί και νωρίτερα, με πιθανή ημερομηνία την 25η Μαΐου.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε τρεις φάσεις η απελευθέρωση της μετακίνησης στα νησιά"

Κορωνοϊός: Κατέληξε 69χρονος στον Ευαγγελισμό - Στους 151 οι νεκροί

Έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό ένας 69χρονος που νοσηλευόταν στην ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες ο 69χρονος είχε υποκείμενα νοσήματα.

Οι νεκροί της πανδημίας στη χώρα μας ανέρχονται πλέον σε 151.

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Παρασκευής, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει δύο θανάτους το τελευταίο εικοσιτετράωρο, και 13 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Κατέληξε 69χρονος στον Ευαγγελισμό - Στους 151 οι νεκροί"

Σταϊκούρας για Eurogroup: Γιατί η απόφαση είναι σημαντική για την Ελλάδα

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα για τη σημερινή απόφαση του Eurogroup:

«Το σημερινό Eurogroup κατέληξε σε μία πολύ καλή συμφωνία για τους όρους και τα χαρακτηριστικά αξιοποίησης, από όσες χώρες αιτηθούν, φθηνών πιστοληπτικών γραμμών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Αυτός ο μηχανισμός στήριξης, σύμφωνα και με τις ελληνικές θέσεις, θα είναι άμεσα διαθέσιμος – με τους ίδιους όρους – σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άμεσες και έμμεσες δαπάνες σχετιζόμενες με την υγειονομική κρίση, δεν θα έχει μακροοικονομικές προϋποθέσεις, θα ενσωματώνει απλοποιημένο πλαίσιο παρακολούθησης και θα διαθέτει ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής αιτήματος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Εφικτός στόχος είναι αυτό το «δίχτυ ασφαλείας» για όποια κράτη-μέλη το αξιοποιήσουν, να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουνίου.

Παράλληλα, εκκρεμεί, και αυτό είναι κυβερνητική προτεραιότητα, η άμεση ολοκλήρωση και υλοποίηση των υπόλοιπων πρόσφατων ευρωπαϊκών αποφάσεων, για την ενίσχυση εργαζόμενων και επιχειρήσεων, μέσω – αντίστοιχα – του προγράμματος SURE και της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αποφάσεις που επίσης θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, άμεσα, από την 1η Ιουνίου.

Και φυσικά εκκρεμεί η δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης, με μέγεθος και σύνθεση χρηματοδότησης, κυρίως μέσω επιχορηγήσεων, που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις με τις οποίες όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι αντιμέτωπες».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας για Eurogroup: Γιατί η απόφαση είναι σημαντική για την Ελλάδα"

Κορωνοϊός στη Γαλλία: 243 νέοι θάνατοι - Πάνω από 26.000 οι νεκροί

Ξεπέρασαν τους 26.000 οι νεκροί λόγω κορωνοϊού στη Γαλλιά, από την 1η Μαρτίου μέχρι και σήμερα (26.230), με το υπουργείο Υγείας της χώρας να ανακοινώνει 243 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο.

Από αυτούς, οι 111 έχασαν τη ζωή τους σε νοσοκομεία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 16.497 και άλλοι 132 πέθαναν σε γηροκομεία και άλλα νοσηλευτικά κέντρα (9.733 συνολικά).

Την ίδια στιγμή, 22.724 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Γαλλίας λόγω της λοίμωξης και 2.868 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Συνεχίστηκε σήμερα η μείωση των ανθρώπων (-93) που εξήλθαν από τις ΜΕΘ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός στη Γαλλία: 243 νέοι θάνατοι - Πάνω από 26.000 οι νεκροί"

Στο Βέλγιο 18 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες από την Ελλάδα

Το Βέλγιο θα υποδεχτεί 18 ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης.

«Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι βιώνει η Ελλάδα και θέλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι προς αυτήν. Κάνουμε επομένως μια επιπρόσθετη προσπάθεια, παρά την κρίση του κορονοϊού και τον κορεσμό του δικτύου υποδοχής μας», τόνισε η Μάγκι Ντε Μπλοκ. Περίπου 1.600 ασυνόδευτα παιδιά θα μεταφερθούν από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Δώδεκα από αυτά βρίσκονται από τα μέσα Απριλίου στο Λουξεμβούργο, την πρώτη χώρα που υλοποίησε τη δέσμευσή της. Ακολούθησε η Γερμανία που παρέλαβε 47 παιδιά και εφήβους.

Η Βελγίδα υπουργός σημείωσε ότι η μετεγκατάσταση των 18 ανηλίκων, τους οποίους χαρακτήρισε «πολύ ευάλωτους», θα γίνει «γρήγορα», αλλά δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. «Η χώρα μας συνεχίζει να συνηγορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπέρ της αναθεώρησης των κανόνων που ισχύουν σήμερα. Το να αναζητούμε λύσεις ad hoc, πλοιάριο με πλοιάριο, κρίση την κρίση, δεν είναι αποτελεσματικό. Χρειάζεται μια συνολική λύση», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι το Βέλγιο είναι σήμερα «αναλογικά πολύ πιο αλληλέγγυο από τις περισσότερες άλλες χώρες μέλη» της ΕΕ.

Μεταξύ των χωρών που δηλώνουν πρόθυμες να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα μετεγκατάστασης είναι η Βουλγαρία, η Κροατία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, η Σερβία και η Ελβετία.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο Βέλγιο 18 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες από την Ελλάδα"

Ιταλία: 243 νεκροί σε ένα 24ωρο - 1.327 νέα κρούσματα κορωνοϊού

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 217.185. Οι νεκροί έφτασαν τους 30.201. Παράλληλα, 99.023 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων ήταν 215.858 και είχαν χάσει τη ζωή τους 29.958 άνθρωποι ενώ 96.276 είχαν θεραπευθεί.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν τη ζωή τους 243 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.327 νέα κρούσματα. 2.747 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

1.168 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 14.636 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 72.157 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρουσιάζει μείωση, με 74 λιγότερα κρούσματα. Μειώνεται και ο αριθμός των νεκρών. Έχασαν την ζωή τους 31 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι δε ιασθέντες είναι 284 λιγότεροι σε σχέση με χθες,.

Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τριακοστή πέμπτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι συνολικές εισαγωγές στα νοσοκομεία. Περιορίζεται, για τρίτη ημέρα, και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Στο μεταξύ, το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι τα κρούσματα συνεχίζουν να περιορίζονται εμφανώς σε όλες τις περιφέρειες της χώρας (με μικρότερη τάση μείωσης στην Λομβαρδία) και ότι ο δείκτης μετάδοσης παραμένει σταθερά κάτω από την μονάδα.

«Ο ιός αυτός δεν έχει αλλάξει χαρακτηριστικά και ούτε ταυτότητα. Κατά συνέπεια, η παραβίαση των κανόνων προστασίας που έχουν τεθεί, μπορεί να ευνοήσει νέο κύμα μεταδόσεων», είναι το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο επικεφαλής του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Σίλβιο Μπρουζαφέρο.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 243 νεκροί σε ένα 24ωρο - 1.327 νέα κρούσματα κορωνοϊού"

Lufthansa: Πτήσεις από Φρανκφούρτη για Αθήνα από τις 18 Μαΐου

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ότι από τις 18 Μαΐου θα ξεκινήσουν πτήσεις από τη Φρανκφούρτη με προορισμό την Αθήνα, έπειτα από δύο μήνες απουσίας πτήσεων από τη Γερμανία στη χώρα μας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο δελτίο ειδήσεων του Open, εντός του Μαΐου θα ξεκινήσουν επίσης οι πτήσεις από το Μόναχο με προορισμό την Αθήνα.

Τον Ιούνιο η αεροπορική εταρεία θα αρχίσει να εξυπηρετεί 60 προορισμούς στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη.

Τον Ιούνιο η Lufthansa θα κινητοποιήσει 80 από τα αεροσκάφη της, αφού καθήλωσε στο έδαφος το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα 80 αεροσκάφη που θα αρχίσουν να πραγματοποιούν και πάλι πτήσεις τον Ιούνιο θα ανεβάσουν σε 160 τον συνολικό αριθμό των αεροπλάνων του ομίλου Lufthansa που πετούν. Στα τέλη του 2019, ο όμιλος είχε στόλο 763 αεροσκαφών.
Ο όμιλος, που περιλαμβάνει τη Swiss International Air Lines και την Austrian Airlines, ανακοίνωσε ότι ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση από πελάτες ύστερα από τη χαλάρωση των περιορισμών σε Γερμανία και άλλες χώρες.

«Διαισθανόμαστε μια μεγάλη επιθυμία και προσμονή από τον κόσμο για να ταξιδέψουν και πάλι. Ξενοδοχεία και εστιατόρια ανοίγουν σιγά-σιγά και σε κάποιες περιπτώσεις επιτρέπονται και πάλι επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς», δήλωσε ο Χάρι Χοχμάιστερ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της εταιρίας.

Η Lufthansa επισημαίνει ότι θα υπάρχουν μέτρα υγιεινής μέσα τα αεροπλάνα, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική και οι επιβάτες θα πρέπει πρώτα να ενημερώνονται για τον κορωνοϊό στους προορισμούς που θέλουν να πετάξουν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Lufthansa: Πτήσεις από Φρανκφούρτη για Αθήνα από τις 18 Μαΐου"

Παράταση ως τις 15 Ιουνίου του περιορισμού μετακινήσεων πολιτών τρίτων χωρών προς την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τα κράτη-μέλη του χώρου Σένγκεν και τα συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν να παρατείνουν τον προσωρινό περιορισμό των μη ουσιωδών μετακινήσεων προς την ΕΕ για άλλες 30 μέρες, έως τις 15 Ιουνίου.

Παρά το ότι σε ορισμένα από τα κράτη αυτά γίνονται προκαταρκτικά βήματα για την άμβλυνση των μέτρων που έχουν ληφθεί για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας, η κατάσταση παραμένει εύθραυστη τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου μέσω των μετακινήσεων προς την ΕΕ, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

Όπως υπογραμμίζεται στον κοινό ευρωπαϊκό χάρτη πορείας για την άρση των μέτρων ανάσχεσης της νόσου, οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα θα πρέπει να αρχίσουν να αίρονται σταδιακά και με συντονισμένο τρόπο, προτού καταστεί δυνατή η χαλάρωση των περιορισμών στα εξωτερικά σύνορα σε δεύτερο στάδιο. «Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη κάθε δράση που αναλαμβάνεται να εκτελείται σταδιακά και τα διάφορα μέτρα να αίρονται σταδιακά», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Στο ίδιο πνεύμα η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιούανσον, υπογράμμισε την ανάγκη για σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση. «Οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία και οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα θα πρέπει να αρθούν σταδιακά πριν από την άρση των περιορισμών στα εξωτερικά σύνορα και την εξασφάλιση πρόσβασης στην ΕΕ σε κατοίκους τρίτων χωρών για μη ουσιώδεις μετακινήσεις», είπε προσθέτοντας ότι «η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του χώρου Σένγκεν αποτελεί τον πρώτο μας στόχο, μόλις αυτό καταστεί δυνατό με βάση την υγειονομική κατάσταση».

Ο περιορισμός των μετακινήσεων, όπως και η ζητούμενη παράτασή του, εφαρμόζεται στον «χώρο ΕΕ+», ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα κράτη-μέλη του χώρου Σένγκεν (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου και της Ρουμανίας) και τα 4 συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία) — συνολικά 30 κράτη. Η Επιτροπή ζητά να συνεχίσει να εφαρμόζεται μια συντονισμένη προσέγγιση σχετικά με την παράταση, αφού η δράση στα εξωτερικά σύνορα μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο αν εφαρμόζεται από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν σε όλα τα σύνορα, με την ίδια ημερομηνία λήξης και με ενιαίο τρόπο.

Ο περιορισμός των μετακινήσεων δεν ισχύει για τους πολίτες της ΕΕ, για τους πολίτες των κρατών Σένγκεν που δεν είναι μέλη της ΕΕ και για τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και για τους υπηκόους τρίτων χωρών που είναι επί μακρόν διαμένοντες στην ΕΕ, εάν επιστρέφουν σπίτι τους. Επιπλέον, για να περιοριστεί στο ελάχιστο ο αντίκτυπος του περιορισμού στη λειτουργία των κοινωνιών μας, τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να εφαρμόζουν τους περιορισμούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες ταξιδιωτών με ουσιώδη καθήκοντα ή ανάγκες.

Επίσης, θα πρέπει να εξακολουθήσει να επιτρέπεται η είσοδος σε εργαζομένους σε θέσεις ζωτικής σημασίας, όπως ιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ερευνητές και εμπειρογνώμονες που βοηθούν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθώς και σε άτομα που μεταφέρουν εμπορεύματα, σε μεθοριακούς εργαζομένους και εποχικούς εργαζομένους στον τομέα της γεωργίας.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση ως τις 15 Ιουνίου του περιορισμού μετακινήσεων πολιτών τρίτων χωρών προς την ΕΕ"

Θεσσαλονίκη: Κοσμοπλημμύρα στη Νέα Παραλία!

Το αδιαχώρητο στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης 

Εκατοντάδες πολίτες έχουν κατακλύσει το πλακόστρωτο, προκειμένου να κάνουν τη βόλτα τους πεζοί ή με τα ποδήλατά τους, να αθληθούν και να βγάλουν τα κατοικίδια τους, ενώ σε μικρές και μεγαλύτερες παρέες κάθονται στα πάρκα και στην προκυμαία απολαμβάνοντας τον καλό καιρό, χωρίς πάντα να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις.

Την εμφάνιση τους στο παραλιακό μέτωπο, εξάλλου, έχουν κάνει πάλι πλανόδιοι μουσικοί, αλλά και καντίνες.

Δείτε φωτογραφίες του GRTimes:

thes1
thes2
thes3
thes4
thes5
thes6
grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Κοσμοπλημμύρα στη Νέα Παραλία!"

Τσιόδρας για εμβόλια φυματίωσης, ιλαράς: Φαίνεται ότι προστατεύουν από τον κορωνοϊό

Προστατευτικά απέναντι στον κορωνοϊό φαίνεται ότι λειτουργούν τα εμβόλια για την φυματίωση και την ιλαρά. Αυτό τόνισε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε ο καθηγητής «έχει βρεθεί σε επιδημιολογικές μελέτες ότι λειτουργούν προστατευτικά στα παιδιά σε αναπνευστικούς ιούς», ενώ χώρες που έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού με τέτοια εμβόλια φαίνεται ότι είχαν λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιόδρας για εμβόλια φυματίωσης, ιλαράς: Φαίνεται ότι προστατεύουν από τον κορωνοϊό"

Κορωνοϊός - Βρετανία: Ένα βρέφος 6 εβδομάδων μεταξύ των 626 νέων θυμάτων

Ένα βρέφος έξι εβδομάδων, που κατέληξε σε νοσοκομείο της Αγγλίας, ήταν μεταξύ των 626 θυμάτων κορωνοϊού που ανακοίνωσαν οι βρετανικές αρχές σήμερα, με το σύνολο των νεκρών στη χώρα να ανέρχεται, πλέον, σε 31.241. Σε αυτό τον αριθμό, περιλαμβάνονται ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους σε νοσοκομεία, όπως και σε άλλες νοσηλευτικές δομές.

Σε ότι αφορά το βρέφος, το NHS Αγγλίας, έκανε γνωστό πως έπασχε από σοβαρό νόσημα, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν αυτό είχε εντοπιστεί ήδη κατά την κύηση ή μετά από τη γέννηση.

Στην Αγγλία, 332 ήταν οι άνθρωποι που πέθαναν σε νοσοκομεία, με τον μεγαλύτερο σε ηλικία να είναι 103 ετών, ενώ οι 22 ήταν μεταξύ 40 και 96 ετών χωρίς γνωστά υποκείμενα νοσήματα. Στην Ουαλία, έχασαν τη ζωή τους 28 άτομα, στη Βόρεια Ιρλαδία 5 και στη Σκωτία 49.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 4.649 σε μία ημέρα έως τις 9 το πρωί της Παρασκευής, φτάνοντας τα 211.364.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων φορέων του ιού μειώθηκε κατά 900 σε μία ημέρα, πέφτοντας στους 11.788. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 18% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Βρετανία: Ένα βρέφος 6 εβδομάδων μεταξύ των 626 νέων θυμάτων"

Πώς θα λειτουργεί το Δημόσιο από Δευτέρα

Λεπτομέρειες για την σταδιακή επιστροφή των δημοσίων υπαλλήλων στην εργασία τους από αύριο περιλαμβάνει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών που εκδόθηκε σήμερα.

Συγκεκριμένα, η αυτοπρόσωπη παρουσία των υπαλλήλων στην Υπηρεσία δύναται να ανέρχεται στο 70%. Το ποσοστό αυτό διευκρινίζεται ότι υπολογίζεται βάσει των δυνάμενων να παρέχουν εργασία εκ περιτροπής με αυτοπρόσωπη παρουσία, υπολογιζομένου του ποσοστού αυτού σε επίπεδο Διεύθυνσης ή Γενικής Διεύθυνσης ώστε να εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η λειτουργία της Διεύθυνσης ή της Γενικής Διεύθυνσης, αλλά και η υγεία των εργαζομένων.

Σε περίπτωση που βάσει των αρμοδιοτήτων κάθε Υπηρεσίας, αλλά και κάθε οργανικής μονάδας, απαιτείται και δύναται να προσέρχεται ακόμα και το 100% των υπαλλήλων, αυτό είναι επιτρεπτό, υπό την προϋπόθεση διασφάλισης των κανόνων προστασίας της υγείας, ιδίως η τήρηση της αποστάσεως μεταξύ των εργαζομένων τουλάχιστον 1,5 μέτρου.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού και δεδομένων των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού, κατά τον προγραμματισμό του πλάνου εργασιών κάθε Υπηρεσίας, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής: α) Το αντικείμενο - αρμοδιότητες κάθε οργανικής μονάδας. β) Η προτεραιοποίηση των αρμοδιοτήτων αυτών που πρέπει να εκτελούνται άμεσα προς εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και του δημοσίου συμφέροντος. γ) Η διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων εκάστης υπηρεσίας προκειμένου να καθίσταται ασφαλής η προσέλευσή τους στην Υπηρεσία, αλλά και η παροχή αυτοπρόσωπης εργασίας στην Υπηρεσία με όρους υγιεινής και ασφάλειας.

Επίσης, εξακολουθεί να τηρείται ο καταμερισμός της προσέλευσης των υπαλλήλων σε τρία διακριτά ωράρια προσέλευσης (7.00-8.00 και 9.00), με στόχο να αποφεύγεται ο συνωστισμός των μετακινούμενων υπαλλήλων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Στις περιπτώσεις που οι υπάλληλοι προσέρχονται στην Υπηρεσία είτε με ιδιωτικής χρήσεως μέσο μεταφοράς είτε με τα πόδια, δύνανται να διατηρήσουν το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης που έχουν δηλώσει, σύμφωνα με τις πάγιες κείμενες διατάξεις. Ωστόσο θα πρέπει να ενημερώσουν σχετικώς την αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού προκειμένου να δύναται εκείνη με τη σειρά της να προβεί στην κατάρτιση ενός ορθολογικού σύμφωνα με τα ανωτέρω πλάνου εργασιών.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες προσωπικού σε εβδομαδιαία βάση θα προγραμματίζουν την εκ περιτροπής παρεχόμενη εργασία εκ μέρους των υπαλλήλων, αρχής γενομένης από την προσεχή εβδομάδα, ενώ οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να προσέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες μόνο κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης (ραντεβού).

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς θα λειτουργεί το Δημόσιο από Δευτέρα"

Συναγερμός για νέο γύρο fake news από την Τουρκία για δυσφήμιση της Ελλάδας

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών μετά τις πληροφορίες ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να εξαπολύσει νέο γύρο fake news, όπως είχε κάνει πρόσφατα με αφορμή το μεταναστευτικό και την κατευθυνόμενη συγκέντρωση μεταναστών στην ελληνοτουρκική μεθόριο.
Την ανησυχία στην ελληνική πλευρά προκαλεί εκ νέου, δημοσίευμα του Spiegel, που επαναφέρει τις αιτιάσεις ότι υπήρξε νεκρός τον περασμένο Μάρτιο στα ελληνοτουρκικα σύνορα, σε δημοσίευμα με τίτλο «Θανάσιμη βολή στα σύνορα της Ευρώπης».

Η οργανωμένη εκστρατεία δυσφήμισης της χώρας μας είχε εκδηλωθεί τόσο με την «επιστράτευση» φίλα προσκείμενων στο τουρκικό καθεστώς προσώπων, όσο και με τη διοχέτευση ψευδών πληροφοριών σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον Μάρτιο να παραπλανηθούν ακόμη και μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης, όπως οι New York Times που στηριζόμενοι σε μαρτυρία προσώπου, που αποδείχθηκε ότι ήταν Τούρκος πολίτης και όχι "Σύρος πρόσφυγας", εμφάνισαν θέμα περί δήθεν «μυστικών σημείων κράτησης» στην Ελλάδα, χρήσης πραγματικών πυρών εναντίον μεταναστών. Είχε ακολουθήσει τότε η προπαγάνδα με τη διοχέτευση ψευδών πληροφοριών σε Μέσα των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, περί πυροβολισμού μετανάστη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, πράγμα που είχε ήδη κατηγορηματικά διαψευσθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Και στον νέο γύρο του «πολέμου προπαγάνδας» που κατά ασφαλείς πληροφορίες των ελληνικών αρχών είναι έτοιμη να εξαπολύσει η Τουρκία, οι ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες είναι έτοιμες να αποκρούσουν τα τουρκικά fake news.

Πάντως, αυτό που είχε επισημανθεί ήδη, είναι ότι στην Ελλάδα η ελευθερία του Τύπου είναι απολύτως κατοχυρωμένη και ουδείς παρεμβαίνει, ούτε λογοκρίνει δημοσιεύματα. Ωστόσο, αποτελεί υποχρέωση των δημοσιογράφων να ελέγχουν την εγκυρότητα των πληροφοριών που λαμβάνουν και να μη γίνονται εργαλεία διακινητών ψευδών ειδήσεων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός για νέο γύρο fake news από την Τουρκία για δυσφήμιση της Ελλάδας"

Reuters: Συμφωνία στο Eurogroup για φτηνά δάνεια στις χώρες που επλήγησαν

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα να παρασχεθούν φτηνές πιστοληπτικές γραμμές που θα μπορούν να αντληθούν μέχρι τα τέλη του 2022 από τις χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, ανέφεραν στο Reuters δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

“Συμφωνήθηκε. Το πρόγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι τα τέλη του 2022”, είπε η μία από τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, χωρίς να τις κατονομάζει.

Τα δάνεια αυτά θα παρασχεθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και θα έχουν δεκαετή περίοδο ωρίμανσης, πρόσθεσε ο δεύτερος αξιωματούχος.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Reuters: Συμφωνία στο Eurogroup για φτηνά δάνεια στις χώρες που επλήγησαν"

Χαρδαλιάς: Αν όλα πάνε καλά, από 18 Μαΐου ελεύθερες μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα

«Τα πρώτα εικοσιτετράωρα της δεύτερης φάσης δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται συντριπτικά την κρισιμότητα της κατάστασης» ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας,  Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ελληνική κοινωνία «δείχνει πρωτόγνωρη υπευθυνότητα επιτυγχάνοντας ένα θετικό αποτέλεσμα».



Για το λόγο αυτό, «είναι προτιμότερο να προχωρήσουμε αργά από το να γυρίσουμε πίσω» εκτίμησε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι προσπάθειες καταστημάτων και επιχειρήσεων να λειτουργήσουν νωρίτερα από τα προβλεπόμενα είναι λογικές που οδηγούν σε πιθανό πισωγύρισμα.


Ήδη, δύο καφετέριες που επιχείρησαν να λειτουργήσουν εκτός χρονοδιαγράμματος εντοπίστηκαν χθες στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν συλλήψεις μέσω της αυτόφωρης διαδικασίας, αλλά και να επιβληθούν πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ.

Συνολικά, τις τελευταίες 4 ημέρες έχουν καταγραφεί:

· 18 παραβάσεις σχετικά με προσπάθεια λειτουργίας επιχειρήσεων

· 19 συλλήψεις για τον ίδιο λόγο, ανέφερε ο Υφυπουργός.

Επιπρόσθετα, για 414 μη προβλεπόμενες μετακινήσεις, δηλαδή για μετακινήσεις εκτός νομών στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έκανε λόγο ο κ. Χαρδαλιάς, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η μετακίνηση εκτός νομού αυτή τη στιγμή επιτρέπεται μόνο για:

· Τροφοδοσία

· Λόγους υγείας

· Λόγους επαγγελματικής απασχόλησης.

Στο πλαίσιο αυτό, «τους καλούμε όλους να κάνουν υπομονή μέχρι τις 18 Μαΐου, οπότε αν όλα πάνε καλά, θα είναι δυνατή η μετακίνηση χωρίς περιορισμούς σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα» τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ανοίγοντας για πρώτη φορά τόσο καθαρά το δρόμο για ελεύθερη μετακίνηση πανελλαδικά.


Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι ο ΕΟΔΥ έχει αποστείλει στα σχολεία αναλυτικές οδηγίες για τη διαχείριση υπόπτου κρούσματος σε σχολική μονάδα ενόψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα.

Τέλος, συστήνεται ειδική επιτροπή για το σχεδιασμό της ένταξης νέων κλινών στα δημόσια σχολεία με επικεφαλής την Καθηγήτρια, Αναστασία Κοττανίδου, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας. Έργο της επιτροπής αποτελεί η αύξηση των κλινών ΜΕΘ σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε υπάρχουσες ή νέες κτιριακές δομές για την άμεση ενσωμάτωσή τους στο σύστημα κλινών ΜΕΘ.

«Η διαμόρφωση της νέας μας καθημερινότητας είναι μια σταδιακή διαδικασία. Είναι απαραίτητο να λειτουργήσουμε με σύνεση», καθώς «μέχρι σήμερα έχουμε επιτύχει πολλά» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Αν όλα πάνε καλά, από 18 Μαΐου ελεύθερες μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα"

Πέτσας κατά ΣΥΡΙΖΑ για Marfin: Ανατριχιαστικό αυτοί που δεν καταδίκασαν ποτέ ρητά τους δολοφόνους να επενδύουν ακόμη στο μίσος

Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας στην επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραιτηθεί το Ελληνικό Δημόσιο από την αναίρεση που είχε ασκηθεί υπηρεσιακά κατά των αποζημιώσεων προς τους συγγενείς των θυμάτων της Marfin.

Η κίνηση του πρωθυπουργού δεν άρεσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σε μια άκρως επιθετική ανακοίνωσή του έκανε λόγω για «χυδαιότητα και φαρισαϊσμό του Κυριάκου Μητσοτάκη που επιβεβαιώνει πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πολιτική εκμετάλλευση ακόμα και της τραγωδίας της Marfin», υποστηρίζει πως η κυβέρνηση με «εντολή» της άσκησε την αίτηση αναίρεσης, ενώ παράλληλα ζητά να ακυρωθεί η αυριανή εκδήλωση μνήμης για τα θύματα, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δεν θα συμμετέχουν.

Απαντώντας ο κ. Πέτσας αναφέρει:

«Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης για τρεις εργαζόμενους και ένα αγέννητο μωρό που δολοφονήθηκαν δέκα χρόνια πριν στο κτήριο της Marfin. Η συμβολική αυτή κίνηση ενότητας αφήνει πίσω τον διχασμό και τη μισαλλοδοξία.

Επιπλέον, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού που έχει γνωστοποιηθεί στους συγγενείς των θυμάτων το Ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από την αναίρεση που είχε ασκηθεί υπηρεσιακά, ώστε να καταβληθούν επιτέλους οι σχετικές αποζημιώσεις.

Είναι ανατριχιαστικό και θλιβερό αυτοί που δεν καταδίκασαν ποτέ ρητά τους δολοφόνους των εργαζομένων να επενδύουν ακόμη και σήμερα στο μίσος και τον διχασμό. Το 2020 δεν είναι 2010. Η κοινωνία προχωράει μπροστά, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει ίδιος» επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέτσας κατά ΣΥΡΙΖΑ για Marfin: Ανατριχιαστικό αυτοί που δεν καταδίκασαν ποτέ ρητά τους δολοφόνους να επενδύουν ακόμη στο μίσος"

Νέα μελέτη: Όσοι ασθένησαν έχουν αντισώματα, ερώτημα η διάρκεια της ανοσίας στον κορωνοϊό

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Η ενημέρωση ξεκίνησε με παρέμβαση του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στην οικογένεια του Δημήτρη Κρεμαστινού.




Οπως είπε στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας, 13 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο με το σύνολο πλέον να ανέρχεται στα 2.691, ενώ 32 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, εκ των οποιίων 9 είναι γυναίκες και 85 ασθενείς πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ. Το σύνολο των θανάτων φθάνει πλέον τους 150. «Ακούραστος δάσκαλος, διαπρεπής επιστήμονας, που άφησε το αποτυωμά του στον τομέα της Υγείας», είπε για τον εκλιπόντα Δημήτρη Κρεμαστινό ο κ. Τσιόδρας και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του και εκ μέρους της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Μελέτη για τα αντισώματα

Ο κ. Τσιόδρας έκανε στη συνέχεια αναφορά στα τεστ αντισωμάτων και στην αποτελεσματικότητά τους για να πει ότι οι μελέτες αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς προς το παρόν στη χώρα μας. Σχεδόν σε όλους όσοι πέρασαν την ασθένεια, είπε, ανιχνεύθηκαν ειδικά αντισώματα. Σύμφωνα με μελέτη, η πιθανότητα να έχουμε ψεύτικα θετικά είναι μικρότερη του 1%. Μελέτη στη Νέα Υόρκη διαπίστωσε παρουσία αντισωμάτων, ανεξάρτητα αν κάποιος πέρασε ελαφρά ή όχι την Covid-19. Η εργασία θα δημοσιευθεί στο Nature Medicine. Ανθρωποι με θετικά αντισώματα θα έχουν μια μορφή ανοσίας, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα κρατά. Παρακολουθούμε αυτούς που έχουν περάσει τη νόσο και θα βλέπουμε τι κάνουν τα αντισώματά τους. Αυτή η μελέτη θα γίνεται πολλά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ λέει ότι η επίδραση του καλοκαιριού δεν θα είναι ικανή από μόνη της να περιορίσει τη μεταδοτικότητα του ιού.

Ερωτηθείς για τις εποχικές αλλεργίες και το άσθμα ο κ. Τσιόδρας είπε ότι χαρακτηριστικό τους είναι το φτάρνισμα, τα κόκκινα μάτια, η φαγούρα και η καταρροή δείχνουν αλλεργία, για να μην υπάρχει αμφιβολία αν πρόκειται για κορωνοϊό. Συνέστησε οι αλλεργικοί ασθενείς να είναι σε επικοινωνία με τους γιατρούς τους και να συνεχίσουν την αγωγή τους.

Ο καθηγητής ερωτήθηκε αν θα είναι δυνατό να ανοίξουν οι κατασκηνώσεις φέτος το καλοκαίρι για να απαντήσει ότι υπάρχουν υπέρ και κατά της λειτουργίας τους, αλλά η επιτροπή δεν έχει καταλήξει, η ειδική υποεπιτροπή θα κάνει σχετική εισήγηση αύριο ή τη Δευτέρα και θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Απαντώντας, στη συνέχεια σε ερώτηση σχετικά με τα εμβόλια, ειδικά αυτή την περίοδο, απάντησε ότι ορισμένα (όπως για τη φυματίωση) φαίνεται να λειτουργούν προστατευτικά και έχει διαπιστωθεί παλαιότερα ότι προστατεύει τα παιδιά από τους αναπνευστικούς ιούς.

Είμαστε σε επιφυλακή, απάντησε ο κ.Τσιόδρας στην ερώτηση πότε θα φανούν οι συνέπειες από την άρση των μέτρων στον ρυθμό αναπαραγωγής της νόσου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα μελέτη: Όσοι ασθένησαν έχουν αντισώματα, ερώτημα η διάρκεια της ανοσίας στον κορωνοϊό"

Θετικοί στον ιό 3 Σουηδοί από ξενοδοχείο στη Γλυφάδα – Μεταφέρθηκαν στο ΝΙΜΤΣ

Τρεις Σουηδοί που βρίσκονταν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο στη Γλυφάδα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και μεταφέρθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

Και οι 3 είχαν έρθει από Στοκχόλμη και φιλοξενούνταν στο ξενοδοχείο μέχρι να περάσει η φάση της 14ήμερης καραντίνας. Στο ξενοδοχείο υπάρχουν 62 άτομα συνολικά.

Στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ βρίσκονται επίσης 13 ασθενείς από τη κλινική «Ταξιάρχαι», ενώ έχουν μεταφερθεί συνολικά ακόμη 5 ασθενείς από το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, μετά τη διασπορά που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Β5 παθολογική κλινική, από ασυμπτωματικό ασθενή.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Θετικοί στον ιό 3 Σουηδοί από ξενοδοχείο στη Γλυφάδα – Μεταφέρθηκαν στο ΝΙΜΤΣ"

Κορωνοϊός - Ισπανία: Γάτα θετική στη νόσο

Γάτα που υποβλήθηκε σε ευθανασία και ανήκε σε οικογένεια που ζει στην Καταλονία βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό, όπως δήλωσε ο καθηγητής που διενήργησε νεκροτομή στο ζώο.

Ωστόσο η γάτα δεν νόσησε βαριά από την ασθένεια covid-19, επισήμανε ο καθηγητής Χοάκιμ Σεγάλες του Καταλανικού Ερευνητικού Κέντρου για την Υγεία των Ζώων, αλλά από μια προΰπάρχουσα πάθηση του αναπνευστικού-ένα αρκετά κοινό πρόβλημα υγείας στις γάτες.

Ο Νεγκρίτο είναι η έκτη γάτα που έχει μολυνθεί από κορωνοϊό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η οικογένεια που την είχε ζει σε μια περιοχή της Βαρκελώνης και πολλά από τα μέλη της έχουν βρεθεί θετικά στον ιό. Η γάτα υποβλήθηκε μετα θάνατον σε εξέταση, στις 22 Απριλίου, και διαπιστώθηκε ότι έχει χαμηλό ιικό φορτίο.

«Ο κτηνίατρος που έκανε την ευθανασία στη γάτα διαπίστωσε ότι το ζώο παρουσίαζε μια πολύ βαριάς μορφής πάθηση του αναπνευστικού και φοβήθηκε ότι μπορεί να έπασχε από COVID-19», είπε ο Σεγάλες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ανακοινώσει ότι όλα τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν πως ο κορωνοϊός προήλθε από τα ζώα αλλά ακόμη δεν είναι σαφές με ποιόν τρόπο πέρασε από το ένα είδος στο άλλο, μέσω ενός ενδιάμεσου ζωικού ξενιστή -πιθανότατα νυχτερίδα- στους ανθρώπους.

Ο κίνδυνος μετάδοσης από άνθρωπο σε γάτα είναι πολύ μικρός έως ανύπαρκτος, ενώ και η μετάδοση από γάτα σε γάτα είναι επίσης δύσκολη, εξηγεί ο Σεγάλες.

«Ο ρόλος του κατοικιδίου στην επιδημιολογία της COVID-19 θα μπορούσε να θεωρηθεί ασήμαντος, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι κάποιος άνθρωπος μολύνθηκε από ένα κατοικίδιο. Ο ιός είναι υπερβολικά αποτελεσματικός στη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά από ζώο σε άνθρωπο είναι πολύ σπάνιο», προσθέτει.

Ομάδα στο Κτηνιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Χαρμπίν, στην Κίνα, διενήργησε έρευνα σχετικά με την ευαλωτότητα των οικόσιτων ζώων στον κορονοϊό εκθέτοντάς τα σε υψηλές δόσεις του ιού και παρατηρώντας την μετάδοση από το ένα ζώο στο άλλο.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι περισσότερο ευάλωτες στο να μολυνθούν και να μολύνουν και άλλα όμοια ζώα ήταν οι νυφίτσες.

Οι γάτες ήταν λίγο λιγότερο ευάλωτες και οι σκύλοι ακόμη λιγότερο. Καθόλου ευάλωτοι δεν ήταν οι χοίροι, οι πάπιες και οι όρνιθες.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Ισπανία: Γάτα θετική στη νόσο"

Κινητή τηλεφωνία: «Φωτιά» στην αγορά βάζει η έκθεση για τις τιμές

Μεγάλη αναταραχή στην αγορά τηλεπικοινωνιών δημιούργησε η χθεσινή έκθεση της φινλανδικής Rewheel για το κόστος των δεδομένων (data) στην κινητή τηλεφωνία και το επίπεδο ανταγωνισμού, που έγινε για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τόσο οι εταιρείες του κλάδου, όσο και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) απάντησαν με σκληρό τρόπο. Το θέμα φέρνει, πάντως, στην Βουλή το ΚΙΝΑΛ, με ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκη.

Στην έκθεση της φινλανδικής εταιρείας αναφέρεται πως οι τιμές στα data της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, ενώ επισημαίνεται πως η εγχώρια αγορά κινητής χαρακτηρίζεται από τα χαμηλότερα επίπεδα ανταγωνισμού στην Ε.Ε. και στον ΟΟΣΑ. Επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν υπάρχει, αλλά το απόγευμα της Παρασκευής εκδόθηκε σκληρή ανακοίνωση από τη διοίκηση της ΕΕΤΤ η οποία είναι και η αρμόδια για τη ρύθμιση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, «η μελέτη την οποία επικαλείται και παρουσιάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού εμφανίζει παράδοξα και εν πολλοίς αντιφατικά στοιχεία ενώ η μεθοδολογία που ακολουθεί είναι αμφιβόλου αξιοπιστίας».

Με σφοδρότητα είχε αντιδράσει νωρίτερα και η Vodafone Ελλάδος, καθώς η έκθεση της Rewheel χρησιμοποιεί στοιχεία από πακέτα της εταιρείας, ώστε να επιχειρηματολογήσει για τις υψηλές τιμές στη χώρα μας. Κύκλοι της Vodafone υποστηρίζουν πως η έκθεση της φινλανδικής εταιρείας είναι ένα «συνονθύλευμα από ανακρίβειες που παραθέτει εσφαλμένα στοιχεία, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και οδηγούν σε εντελώς λανθασμένα συμπεράσματα».

Αναφέρουν, για παράδειγμα, πως η έκθεση εσφαλμένα υποστηρίζει πως Vodafone Ελλάδας και Wind Hellas μοιράζονται φάσμα, ενώ στην πραγματικότητα μοιράζονται ενεργό δίκτυο, κάτι που θεωρείται «βέλτιστη πρακτική» ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επ' αυτού, πάντως, από την φινλανδική εταιρεία απαντούν πως στην έκθεσή τους δεν κάνουν λόγο για διαμοιρασμό φάσματος αλλά για από κοινού χρήση ενεργού δικτύου.

Η ΕΕΤΤ υποστηρίζει πως «οι πολιτικές κοινής χρήσης υποδομής αποτελούν διεθνή τάση με στόχο τη μείωση του κόστους επενδύσεων και πρέπει να ενθαρρύνονται και προφανώς πρέπει να διευκρινίζεται αν αφορούν χρήση φάσματος, χρήση ενεργού εξοπλισμού ή απλώς παθητικό εξοπλισμό που οδηγεί και σε μείωση του αριθμού των κεραιοσυστημάτων». Επιπλέον, «η επιλογή των χωρών που χρησιμοποιούνται ως παραδείγματα (σ.σ. από την έκθεση της Rewheel) αποτελούν αντιπαραδείγματα παρεμβάσεων, όπως η περίπτωση του Καναδά η οποία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μονοπωλιακής/δυοπωλιακής αγοράς».

Τέλος, «η επιλογή στη σύγκριση πακέτων που δεν είναι αντιπροσωπευτικά της μέσης χρήσης στην ελληνική αγορά καθώς δεν υπάρχει ρητή αναφορά στην επιβάρυνση της φορολογίας ή άλλων χαρακτηριστικών όπως η χρονική δέσμευση του συμβολαίου, η επιδότηση συσκευής ή εκπτωτική πολιτική, κλπ. Αφορά δηλαδή σε ένα πολύ μικρό μερίδιο αγοράς”.

Στελέχη της αγοράς τηλεπικοινωνιών υποστηρίζουν πως η Rewheel «δεν εξειδικεύεται στις έρευνες αγοράς, αλλά στις μελέτες που έχουν σχέση με τη διαχείριση φάσματος ραδιοσυχνοτήτων. Υπενθυμίζεται πως η φινλανδική εταιρεία αφήνει σαφείς αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο ετοιμάζεται να παραχωρήσει φάσμα ραδιοσυχνοτήτων για την πέμπτη γενιά κινητής τηλεφωνίας (5G) το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η ΕΕΤΤ. Εκτιμά πως με μια άλλη στρατηγική παραχώρησης του φάσματος στο 5G θα μπορούσε να γίνει προσπάθεια εισόδου τέταρτου παίκτη στην αγορά κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Η Rewheel εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζει πως οι αγορές κινητής με τέσσερις ομίλους είναι περισσότερο ανταγωνιστικές από αυτές που δραστηριοποιούνται μόνο τρεις, όπως η Ελλάδα.

Με αφορμή την έκθεση της Rewheel, πάντως, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ κ.κ. Μιχάλης Κατρίνης και Αχμέτ Ιλχάν κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (δείτε την ερώτηση στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό").

Η διαμάχη ΕΕΤΤ – Επιτροπής Ανταγωνισμού
Παρακολουθώντας την ουδέτερη στάση που τηρεί μέχρι στιγμής το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρκετοί θεωρούν πως η έκθεση κυκλοφόρησε στο πλαίσιο προσπάθειας της σημερινής διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού «να μπει στα χωράφια» της ΕΕΤΤ, η οποία είναι αρμόδια για τη ρύθμιση του τηλεπικοινωνιακού κλάδου. Υπενθυμίζουν πως η διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχε προαναγγείλει παρεμβάσεις στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει κάποιος διαβάζοντας την ανακοίνωση της ΕΕΤΤ σύμφωνα με την οποία η επιτροπή «από το 2000 ασκεί «διττή αρμοδιότητα» στην αγορά των Τηλεπικοινωνιών και των Ταχυδρομείων και συγκεκριμένα τόσο της ex ante εφαρμογής των κανόνων του ανταγωνισμού στο πλαίσιο του ρυθμιστικού της ρόλου αλλά και της ex post εφαρμογής του, εθνικού και ενωσιακού, δικαίου ελεύθερου ανταγωνισμού. Αυτό το μοντέλο έχει αποδειχθεί η βέλτιστη επιλογή καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων στις συγκεκριμένες αγορές περιλαμβάνουν και τις δύο παραπάνω πτυχές ενώ παράλληλα επιτρέπει τη συμπληρωματική εφαρμογή της ex ante ρύθμισης και των κανόνων περί ελεύθερου ανταγωνισμού με αποδοτικό τρόπο».

Κατά τη διοίκηση της ΕΕΤΤ, «η ανάθεση της εφαρμογής του δικαίου του ανταγωνισμού στην αγορά των τηλεπικοινωνιών αποκλειστικά σε εξειδικευμένη ανεξάρτητη αρχή συμβαδίζει απόλυτα με έναν εθνικό σχεδιασμό ο οποίος αντιμετωπίζει τον τομέα των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής ως τομέα στρατηγικής σημασίας και προτεραιότητας».

Η ΕΕΤΤ «θεωρεί ότι το βασικό κριτήριο επιλογής μοντέλου αρμοδιοτήτων ανεξαρτήτων αρχών πρέπει να είναι η αποτελεσματικότητα άσκησης των σχετικών αρμοδιοτήτων. Σημειώνουμε ότι από το 2000 η ΕΕΤΤ έχει εκδώσει πάνω από εκατό (100) αποφάσεις κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας του ανταγωνισμού. Το 80% αφορά τη διερεύνηση παραβάσεων των άρθρων 1 και 2 του ν.3959/2011 (και πρώην ν.703/77), ενώ το υπόλοιπο 20% αφορά ελέγχους συγκεντρώσεων στις αγορές των αρμοδιοτήτων της».

Η ανακοίνωση καταλήγει πως «σε κάθε περίπτωση η βελτίωση του ανταγωνισμού στην αγορά των τηλεπικοινωνιών απαιτεί εκτενή διαρκή ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων της αγοράς και προσεκτικό σχεδιασμό καινοτόμων αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικών παρεμβάσεων λαμβάνοντας υπόψη και τις τάσεις διεθνώς. Ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί με αναλύσεις βασισμένες σε περιορισμένα δεδομένα και επιφανειακές προσεγγίσεις ούτε και με προσεγγίσεις υπερ-ρύθμισης».

«Οι όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις πρέπει να βασίζονται σε συστηματικές και ώριμες αναλύσεις, πολλώ δε μάλλον οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις που πρέπει να διέπονται από τον βασικό κανόνα της ρυθμιστικής βεβαιότητας. Η ΕΕΤΤ ασκεί τη ¨διττή¨ της αρμοδιότητα με συνέπεια και ωριμότητα τα τελευταία 20 χρόνια συμβάλλοντας στο άνοιγμα της ελληνικής αγοράς , στην τεχνολογική εξέλιξη, στη προστασία του καταναλωτή/χρήστη και της ελληνικής οικονομίας. Η εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών από άποψη κόστους και ποιότητας για τους καταναλωτές με παράλληλη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για επενδύσεις και ανάπτυξη είναι ο εξαιρετικά σύνθετος στόχος του οποίου η επίτευξη αποτελεί προτεραιότητα μας».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητή τηλεφωνία: «Φωτιά» στην αγορά βάζει η έκθεση για τις τιμές"

Άρση μέτρων: Ποια καταστήματα ανοίγουν από τη Δευτέρα - Ωράριο και κανόνες λειτουργίας

Διευκρινίσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων έκανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ο κ. Παπαθανάσης περιέγραψε όλες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων που ανοίγουν από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου.


Αναλυτικά, από τα φυσικά τους καταστήματα επανεκκινούν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο:
  • εξοπλισμού ήχου και εικόνας
  • κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
  • σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
  • χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
  • ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
  • επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
  • εγγραφών μουσικής και εικόνας
  • παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων
  • υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
  • καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
  • ρολογιών και κοσμημάτων
  • καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών

Επίσης, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι εξής επιχειρήσεις :
  • ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
  • ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων
  • ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, και
  • καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop)
  • Την ίδια ημερομηνία, σύμφωνα με τον υφυπουργό, επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών.

Τέλος, επαναλειτουργούν:
  • οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών
  • οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα,
  • καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.

Συνολικά επιστρέφουν στις εργασίες τους 155.962 εργαζόμενοι ή το 22,5% των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή και επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις.

Όλοι οι οικονομικοί φορείς επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας που έχουν ως εξής:

Για τις επιχειρήσεις Λιανικού εμπορίου ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες ) εντός του κυρίως χώρου υπολογίζεται ως εξής:

Για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου 

  • Έως 20τμ: 4 άτομα
  • Από 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμ
  • Άνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ
  • Επίσης, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300τμ και αναπτύσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται εως 1 άτομο ανά 10τμ ανά όροφο.

Η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10πμ εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ. 

Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων και υφίσταταιισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

Παράλληλα, συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε Ατομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, ως προς τον κανόνα των επιτρεπόμενων ατόμων εντός του κυρίως χώρου των καταστημάτων ισχύουν οι ίδιοι όροι με το λιανικό εμπόριο, Επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο χωρίς καθήμενους πελάτες και Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

Για τις Σχολές οδηγών επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού με την υποχρέωση τήρησης καταλόγου πελατών που θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα και είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας προστασίας τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον εκπαιδευόμενο.

Τέλος, για τις επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές ισχύουν τα έξης:

  • Ελάχιστη απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών.
  • Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαικές αγορές εως το 50% των αρχικά συμμετεχόντων.
  • Δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό του 50% στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού.
  • Και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων.
  • Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητη η ιδιαίτερη σημασία της υγιεινής των χεριών.

Έλεγχοι

Τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα για την εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας είναι η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

«Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί συμπολίτες, προσέξαμε, σταθήκαμε όλοι μαζί ενωμένοι, γι' αυτό και επιστρέψαμε με πολύ προσεκτικά και καλά μελετημένα βήματα στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας» είπε ο κ. Παπαθανάσης.



apoklimakwsi-1
apoklimakwsi-2
apoklimakwsi-3
apoklimakwsi-4
apoklimakwsi-5
apoklimakwsi-6
apoklimakwsi-7
apoklimakwsi-8
apoklimakwsi-9
apoklimakwsi-10
apoklimakwsi-11
apoklimakwsi-12
apoklimakwsi-13
apoklimakwsi-14
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρση μέτρων: Ποια καταστήματα ανοίγουν από τη Δευτέρα - Ωράριο και κανόνες λειτουργίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news