facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Σάμος: Περιπετειώδης καταδίωξη και πυρά λιμενικών σε ταχύπλοο με μετανάστες

Στη σύλληψη έξι (06) αλλοδαπών για παράνομη είσοδο στη χώρα και του 27χρονου αλλοδαπού διακινητή τους για διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών στον ελλαδικό χώρο προέβησαν, μεσημβρινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Σάμου.

Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος, στη θαλάσσια περιοχή ακρωτηρίου “ΠΡΑΣΣΟ”, να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τις έναντι τουρκικές ακτές.

Ακολούθησε καταδίωξη, με τον χειριστή του ταχύπλοου να αρνείται να συμμορφωθεί στις υποδείξεις του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να προβαίνει στη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα.

Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, το εν λόγω φουσκωτό προσπάθησε δυο φορές να εμβολίσει το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στην αριστερή πλευρά και στην κύρια μηχανή του περιπολικού και ο χειριστής του ταχύπλοου να πέσει στη θάλασσα. Ο 27χρονος, περισυνελέγη άμεσα από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, ενώ ακινητοποιήθηκε και το ταχύπλοο σκάφος.

Ο 27χρονος, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμο, για την παροχή πρώτων βοηθειών, από όπου εξήλθε αυθημερόν.

Κατά την διάρκεια ερευνών, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας εντόπισαν στην ευρύτερη περιοχή του ακρωτηρίου «ΠΡΑΣΟ», συνολικά έξι (06) αλλοδαπούς, οι οποίοι επέβαιναν στο ανωτέρω ταχύπλοο σκάφος.

Από την Λιμενική Αρχή Σάμου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το εν λόγω σκάφος μαζί με τον εξωλέμβιο κινητήρα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σάμος: Περιπετειώδης καταδίωξη και πυρά λιμενικών σε ταχύπλοο με μετανάστες"

Άγιοι Ισίδωροι - Χωρίς απόφαση η Ιερά Σύνοδος για τον «θαυματοποιό» παπα-Δημήτρη στον Λυκαβηττό

Με απόλυτη ουδετερότητα συμπεριλαμβάνεται στο ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η υπόθεση του «θαυματοποιού» εφημερίου Δημήτρη Λουπασάκη, εφημερίου στο ναό Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού. Το μόνο που εμμέσως δηλώνεται, είναι ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία απόφαση της Ιεράς Συνόδου για το μέλλον του παπα-Δημήτρη.

Το θέμα που απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη, τα ΜΜΕ αλλά και την ιεραρχία της ελληνικής Εκκλησίας το προηγούμενο διάστημα, ιδιαίτερα μετά από τη διαρροή της απόρρητης ανακριτικής πρότασης εις βάρος του κ. Λουπασάκη, αναφέρεται λακωνικά και απλώς τυπικά, ως υπ' αριθμόν 7 ζήτημα μεταξύ αρκετών άλλων, στο επίσημο δελτίο τύπου της ΔΙΣ, ως εξής:

«Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ως ο οικείος και αρμόδιος Ποιμενάρχης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενημέρωσε τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με την υπόθεση του Ιερού Ναού Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού, ο οποίος εμπίπτει στην ποιμαντική και κανονική του αρμοδιότητα». Αυτή είναι η παράγραφος σχετικά με τους Αγίους Ισιδώρους, η οποία απλώς καταγράφει το γεγονός σε άχρωμο, υπηρεσιακό τόνο, χωρίς να αποκαλύπτει το παραμικρό νέο στοιχείο. Όπως πχ τι περιέλαβε η ενημέρωση στην οποίαν προέβη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αν υπήρξε συζήτηση επί του θέματος, τοποθετήσεις ιεραρχών κ.ο.κ.

Το μόνο σχετικά ενδιαφέρον και σχετικά νέο δεδομένο, είναι ότι επαναλαμβάνεται για ακόμη μία φορά και, θα έλεγε κανείς πως τονίζεται, η προσωπική ευθύνη του Αρχιεπισκόπου για οτιδήποτε συμβαίνει στους Αγίους Ισιδώρους. Παρόλ' αυτά, από την επιλογή των λέξεων δεν εκπέμπεται κανένα διακριτό μήνυμα προς οποιονδήποτε παραλήπτη -εκτός, βεβαίως, των μυημένων στους κώδικες της Ιεράς Συνόδου, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που θα μπορούσαν να αποκρυπτογραφήσουν το αληθινό νόημα του ανακοινωθέντος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος:

«Συνήλθε επί διήμερο, Δευτέρα 10 και Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 166ης Συνοδικής Περιόδου.

Κατά τις δύο Συνεδρίες η Δ.Ι.Σ.:

– Ενημερώθηκε περί του Ευχαριστηρίου Γράμματος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου για την εκδήλωση αισθημάτων συμπαθείας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την καταστροφική πυρκαϊά στο Ομογενειακό Γηροκομείο Βαλουκλή.

– Απεδέχθη την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αχαΐας κ. Αθανασίου εκ της θέσεως του Διευθυντού του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Δ.Ι.Σ. εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της προς τον Σεβασμιώτατο για τις υπερεικοσαετείς πολύτιμες υπηρεσίες του σε αυτή τη νευραλγικής σημασίας θέση. Κατόπιν δε προτάσεως του Μακαριωτάτου Πρoοέδρου Αυτής, τοποθέτησε στη θέση του Διευθυντού του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Απόστολο Καβαλιώτη, μέχρι τούδε Διευθυντή του Γραφείου Ευρωπαϊκής Διασύνδεσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

– Ενημερώθηκε περί της αναφοράς του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, περί της εκδήλωσης παράδοσης και παραλαβής του χειρογράφου Ευαγγελισταρίου του 10ου αιώνα, η οποία πραγματοποιήθηκε την 29η Σεπτεμβρίου ε.έ. στην Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφoινίσσης της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας.

– Ενέκρινε την πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου περί της απονομής του Χρυσού Σταυρού του Αποστόλου Παύλου στον Φιλόλογο εκπαιδευτικό και επιφανή μελετητή του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη κ. Νικόλαο Δ. Τριανταφυλλόπουλο.

– Eνέκρινε την αποστολή επιστολής προς τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη για το ζήτημα των υγειονομικών σε αναστολή.

– Κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα προστεί στον πρώτο πανηγυρικό εορτασμό του άρτι αγιοκαταταχθέντος Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στην Ιερά Μονή Αγάθωνος, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023.

– Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ως ο οικείος και αρμόδιος Ποιμενάρχης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενημέρωσε τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με την υπόθεση του Ιερού Ναού Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού, ο οποίος εμπίπτει στην ποιμαντική και κανονική του αρμοδιότητα.

– Επίσης, κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου Προέδρου, η Δ.Ι.Σ. όρισε:

Τον εκ των συνοδικών υπαλλήλων Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Δαμασκηνό Πετράκο, Γραμματέα παρά τω Αρχιγραμματεί.

Τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Νικόδημο Aθανασίου, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, Γραμματέα παρά τω Αρχιγραμματεί.

Τον εκ των συνοδικών υπαλλήλων Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Θεόκλητο Μέντη, Γραμματέα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Τον εκ των συνοδικών υπαλλήλων Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Εμμανουήλ Παπαμικρούλη, Γραμματέα της Συνοδικής Υποεπιτροπής Υποτροφιών.

Επιπλέον, σχετικά με την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κατόπιν προσφυγής της Εκκλησίας της Ελλάδος για την άρνηση επαναφοράς του πολεοδομικού καθεστώτος των ακινήτων της Βουλιαγμένης, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, έχοντας την ευθύνη της ορθής ενημερώσεως επί των ενεργειών της Εκκλησίας της Ελλάδος και προκειμένου να αποκαταστήσει την αλήθεια σχετικά με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), διευκρινίζει τα ακόλουθα: Η Εκκλησία της Ελλάδος δικαιώθηκε στις 2.6.2022 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΕΔΔΑ), το οποίο ομόφωνα δέχθηκε την προσφυγή της και αποφάνθηκε ότι συνιστά παραβίαση του άρθρου 6 παρ. 1 (περί δίκαιης δίκης) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η επί 20 έτη άρνηση της Ελληνικής Πολιτείας να συμμορφωθεί στις αποφάσεις των ελληνικών διοικητικών δικαστηρίων και να επαναφέρει τα εκκλησιαστικά ακίνητα στη Βουλιαγμένη στο πολεοδομικό καθεστώς που είχαν πριν από την κήρυξή τους υπό απαλλοτρίωση. H ηγεσία του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης εξέδωσε (6.10.2022) μια ανακριβή ανακοίνωση, που χαρακτηρίζει ως ήττα της Εκκλησίας της Ελλάδος την καταδικαστική για το Ελληνικό Κράτος απόφαση του ΕΔΔΑ. Αποσιωπά εντελώς ότι έγινε δεκτό το κύριο αίτημα της προσφυγής και εξαντλείται στο ότι το ΕΔΔΑ απέρριψε ένα παρεπόμενο αίτημα της προσφυγής για επιδίκαση δίκαιης (χρηματικής) ικανοποίησης, το οποίο η ανακοίνωση χαρακτηρίζει ανακριβώς ως αίτημα για «αποκατάσταση της φερόμενης υλικής ζημίας». Η αποκατάσταση της περιουσιακής ζημίας, που υφίσταται η Εκκλησία της Ελλάδος, δεν ζητήθηκε ενώπιον του ΕΔΔΑ ούτε είχε προβληθεί μέχρι σήμερα ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων και θα κριθεί στο μέλλον από αυτά. Τόσο το Ελληνικό Δημόσιο, όσο και ο Δήμος ΒΒΒ, που εισηγήθηκε μαζικές απαλλοτριώσεις εκκλησιαστικών ακινήτων από το 1980 και ουδέποτε μέχρι σήμερα κατέβαλε αποζημίωση, καταδικάσθηκαν σε καταβολή προστίμων από τα διοικητικά δικαστήρια (2012), επειδή αρνούνται να προχωρήσουν σε επαναφορά των ακινήτων στο πολεοδομικό καθεστώς που είχαν προ της κήρυξης των απαλλοτριώσεών τους, που έχουν πλέον αρθεί. Στις 21.7.2021 ο Δήμος ΒΒΒ εισηγήθηκε την εκ νέου κήρυξη απαλλοτρίωσης σε βάρος ακινήτων της Εκκλησίας της Ελλάδος, προβάλλοντας την ανήκουστη άποψη ότι είναι νομικώς δυνατόν να απαλλοτριωθούν χωρίς αποζημίωση, κατά πλήρη παράβαση του Συντάγματος και της διεθνούς νομοθεσίας. Οι υπηρεσίες της κεντρικής Κυβέρνησης δεν έκαναν αποδεκτή αυτήν την παράνομη εισήγηση.

Η Εκκλησία της Ελλάδος ελπίζει ότι μετά τη δικαίωσή Της στο ΕΔΔΑ το Ελληνικό Δημόσιο και ο Δήμος ΒΒΒ θα τιμήσουν την αρχή του Κράτους Δικαίου. Αναμένει ότι θα δώσουν τέλος στην κατάφωρη αδικία σε βάρος της εκκλησιαστικής περιουσίας, που πρέπει να αξιοποιηθεί από την Εκκλησία προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως ότι δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους πολίτες, επιμένοντας σε ενέργειες και παραλείψεις, που έχουν κριθεί ως έκνομες με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Άγιοι Ισίδωροι - Χωρίς απόφαση η Ιερά Σύνοδος για τον «θαυματοποιό» παπα-Δημήτρη στον Λυκαβηττό"

Τουρκία: Η Γερουσία των ΗΠΑ κατήργησε τους περιορισμούς για την πώληση των F-16

Τους δύο όρους που περιόριζαν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία κατήργησε η έκδοση της Γερουσίας του νομοσχεδίου περί Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA) του 2023, όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Οι δύο όροι ήταν ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16 για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και ότι η πώληση θα είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει, ότι έχει λάβει «θετικά μηνύματα» από δύο Αμερικανούς Γερουσιαστές, σχετικά με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, με πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ να αναφέρουν ότι είχε πρόσφατα συναντηθεί με τον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή, Λίντσεϊ Γκράχαμ, και τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή, Κρις Κουνς.

Eπιεπλέον, την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, συναντήθηκε με σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, στην Κωνσταντινούπολη, όπου συζήτησαν το θέμα των F-16. Όπως ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στη συνάντηση «τονίστηκε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τα F-16 θα εξυπηρετούσε τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών», ενώ ο Καλίν είπε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο» και ότι «οι επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας είναι απαράδεκτες».

Η τελική απόφαση στη Μικτή Επιτροπή

Τις προηγούμενες ημέρες, ορισμένοι Αμερικανοί γερουσιαστές υπέβαλαν κάποια άρθρα με στόχο τη δέσμευση της πώλησης των F-16 Block 70 στην Τουρκία υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Τα προαναφερθέντα άρθρα προορίζονταν να προστεθούν στον νόμο περί προϋπολογισμού του 2023 του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA).

Ωστόσο, οι τροποποιήσεις που προετοιμάστηκαν από Γερουσιαστές των ΗΠΑ αφαιρέθηκαν από την έκδοση της Γερουσίας. Έτσι, δεν έχει μείνει κανένα νομοσχέδιο στη Γερουσία των ΗΠΑ που να περιορίζει την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Τα προσχέδια του Νόμου για τον Προϋπολογισμό του 2023 του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA), που εκπονήθηκαν ξεχωριστά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, θα συζητηθούν στη Μικτή Επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες. Εάν η Μικτή Επιτροπή δεν εγκρίνει το νομοσχέδιο για τα F-16 που εγκρίθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων (που περιέχει τους δύο περιορισμούς), όλοι οι παράγοντες που περιορίζουν την προμήθεια της Τουρκίας με F-16 Block 70 θα αφαιρεθούν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Η Γερουσία των ΗΠΑ κατήργησε τους περιορισμούς για την πώληση των F-16"

Την εκταφή δεκάδων αμάχων που σκοτώθηκαν σε πόλεις που ανακατέλαβαν ουκρανικές δυνάμεις, ανακοίνωσε το Κίεβο

Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι σοροί 78 αμάχων έχουν εκταφεί σε δύο πόλεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που πρόσφατα ανακαταλήφθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Πολλές τοποθεσίες ταφής έχουν ανακαλυφθεί στις απελευθερωμένες πόλεις Σβιατογκίρσκ και Λίμαν», είπε, αναφέροντας ότι έγινε η εκταφή 34 πτωμάτων στο Σβιατογκίρσκ και 44 στη Λίμαν.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, ορισμένα πτώματα που έχουν εκταφεί στο Σβιατογκίρσκ έφεραν σημάδια «βίαιου θανάτου» και τα απανθρακωμένα λείψανα δύο ανθρώπων βρέθηκαν σε ένα αυτοκίνητο.

Στη Λίμαν, καταμετρήθηκαν περίπου 110 τάφοι από τους οποίους έγινε αμέσως η εκταφή 44 σορών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων «ενός παιδιού ενός έτους και ολόκληρης της οικογένειάς του».

Η Ουκρανία κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις για πολυάριθμες κτηνωδίες, ανακαλύπτοντας κατά τη διάρκεια των ρωσικών υποχωρήσεων τάφους σκοτωμένων αμάχων ή θυμάτων βασανιστηρίων ή εκτελέσεων με εξωδικαστικές διαδικασίες. Η Ρωσία αρνείται συστηματικά αυτές τις κατηγορίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Την εκταφή δεκάδων αμάχων που σκοτώθηκαν σε πόλεις που ανακατέλαβαν ουκρανικές δυνάμεις, ανακοίνωσε το Κίεβο"

Ρεκόρ επταετίας στους θανάτους στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ [πίνακας]

Αυξημένοι κατά είναι οι θάνατοι στην Ελλάδα από την αρχή του έτους έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από σημερινή έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τα εβδομαδιαία στοιχεία θανάτων από την 1η έως την 35η εβδομάδα του 2022.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της, οι θάνατοι στην Ελλάδα κατά τις πρώτες 35 εβδομάδες του έτους (3 Ιανουαρίου έως 4 Σεπτεμβρίου) ανήλθαν σε 98.317 (49.254 άνδρες και 49.063 γυναίκες), έναντι 94.882 το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Σημείωσαν, δηλαδή, αύξηση κατά 3,62%, η οποία φτάνει στο 14,68% εάν τα φετινά στοιχεία συγκριθούν με τον μέσο όρο των ετών 2016 - 2021 (85.732 θάνατοι).

Τα στοιχεία αναφέρονται στους θανάτους που έλαβαν χώρα στην ελληνική επικράτεια, κατά την εν λόγω περίοδο, οι οποίοι προκλήθηκαν από διάφορες αιτίες, περιλαμβανομένων των θανάτων λόγω της πανδημίας Covid-19.

Θάνατοι από το 2016 έως το 2022


Περιοχές

Οι ειδικοί της ΕΛΣΤΑΤ σημειώνουν πως οι υψηλότερες ποσοστιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν την 5η εβδομάδα (31 Ιανουαρίου έως 6 Φεβρουαρίου), την 4η εβδομάδα (24 έως 30 Ιανουαρίου) και τη 2η εβδομάδα (10 έως 16 Ιανουαρίου), κατά 42,7%, 40,3% και 35,1% αντίστοιχα.

Οι θάνατοι κατά την περίοδο των πρώτων 35 εβδομάδων του 2022 παρουσιάζουν αύξηση σε 12 Περιφέρειες της Χώρας σε σχέση με τους θανάτους της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2021 και μείωση σε μία.

Η μεγαλύτερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές, παρουσιάζεται στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Κεντρικής Μακεδονίας κατά 632, 581
και 557 θανάτους αντίστοιχα, ενώ η μείωση παρουσιάζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κατά 83 θανάτους.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρεκόρ επταετίας στους θανάτους στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ [πίνακας]"

Παιδικοί σταθμοί: Στάση εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Πέμπτη

Στάση εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, από τις 11.30 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου, προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

Παράλληλα θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα, στις 12.00 το μεσημέρι, έξω από τον χώρο συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης (Σολωμού 60-Αθήνα).

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρά στην πιθανότητα επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας των παιδικών σταθμών, θέμα το οποίο θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το ενδεχόμενο αυτό θα μετατρέψει τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς από παιδαγωγικές δομές σε «παιδοφυλακτίρια», καθώς θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρουν στα φιλοξενούμενα παιδιά.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παιδικοί σταθμοί: Στάση εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Πέμπτη "

Επιδημιολογικό δελτίο: 51.184 κρούσματα - 16 θάνατοι την ημέρα

Μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και αύξηση στον αριθμό των θανάτων από CoViD, καταγράφηκε στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα και περιλαμβάνει στοιχεία από τις  έως τις 3 - 9 Οκτωβρίου. 

Από το σύνολο των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα μας, τα 15 αφορούν το στέλεχος "Κένταυρος" του κορωνοϊού (ΒΑ.2.75), εκ των οποίων τα 11 την τελευταία εβδομάδα. Ο δείκτης μετάδοσης (Rt) έκανε άλμα στο 1,09, από 0,99 την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα στοιχεία έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

   3 έως 9 Οκτωβρίου 19 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 
Κρούσματα εβδομάδας 51.184  54.649     
Σύνολο κρουσμάτων 5.026.494   4.975.067      
Νέοι θάνατοι  109+4*   85+4* 
Σύνολο θανάτων 33.313   33.200       
Διασωληνωμένοι 62  66  
Εισαγωγές ανά ημέρα   157   153  
Σύνολο τεστ PCR 12.722.840   12.653.198    
Σύνολο rapid tests  82.813.658   82.182.672   
Τεστ εβδομάδας 700.628   695.904 
Τεστ ημέρας 100.090   99.415    
Θετικότητα τεστ  7,31%  7,85%       
Επαναλοιμώξεις (σύνολο)  23% 25%

* Πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση θανάτων που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο COVID.

Από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα:

  • 16.474 καταγράφηκαν στην Αττική.
  • 7.222 αφορούν τη Θεσσαλονίκη.

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 2.101 από την Ανατολική Αττική.
  • 2.794 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας.
  • 590 από τη Δυτική Αττική.
  • 1.969 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας.
  • 4.507 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας.
  • 2.198 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας.
  • 1.981 από τον Πειραιά.
  • 334 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδημιολογικό δελτίο: 51.184 κρούσματα - 16 θάνατοι την ημέρα"

ΥΠΕΞ για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ισραήλ – Λιβάνου: Παράδειγμα το οποίο οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής

«H Eλλάδα χαιρετίζει την επίτευξη Συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, μέσω και των διαμεσολαβητικών προσπαθειών των ΗΠΑ και ιδιαίτερα του Ανώτατου Συμβούλου για Ενεργειακή Ασφάλεια Amos Hochstein» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως υπογραμμίζεται, η Συμφωνία αυτή θα συμβάλλει στην ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία ήδη αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων.

«Καταδεικνύει ότι η διευθέτηση διαφορών μεταξύ χωρών όσον αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι δυνατή μόνον μέσω του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Ως εκ τούτου αποτελεί παράδειγμα, το οποίο οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει συνάψει ήδη δύο συμφωνίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με Ιταλία και Αίγυπτο και έχει συμφωνήσει με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» αναφέρεται ακόμη στην ίδια ανακοίνωση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ισραήλ – Λιβάνου: Παράδειγμα το οποίο οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής"

Εύβοια: Αδέσποτα σκυλιά επιτέθηκαν σε γυναίκα – Γέμισε αίματα από τις δαγκωματιές

Αδέσποτα σκυλιά επιτέθηκαν σε γυναίκα στη βόρεια Εύβοια με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Μεταφέρθηκε αιμόφυρτη στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας.

Η γυναίκα επέστρεφε στο σπίτι της στην περιοχή της Ιστιαίας στη βόρεια Εύβοια όταν δέχτηκε επίθεση από πέντε αδέσποτα σκυλιά. Μάλιστα, όπως είπαν περαστικοί, το αριστερό της πόδι αιμορραγούσε από τις δαγκωματιές.

Στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας όπου μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες, σημειώνει το evima.gr, συνάντησε και άλλο θύμα επίθεσης από αγέλη αδέσποτων!

«Πέντε αγέλες αδέσποτων σκυλιών έχουμε στην πόλη. Φοβόμαστε να βγούμε βόλτα με τα παιδιά μας. Καλούμε άμεσα τους αρμόδιους να δώσουν λύση», δήλωσε, χαρακτηριστικά, κάτοικος της Ιστιαίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εύβοια: Αδέσποτα σκυλιά επιτέθηκαν σε γυναίκα – Γέμισε αίματα από τις δαγκωματιές"

Ρωσία: Στο κράτος τα περιουσιακά στοιχεία της Nissan

Τα περιουσιακά στοιχεία της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan θα μεταφερθούν στη ρωσική κρατική ιδιοκτησία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου στη Μόσχα, αναφέρει το Reuters.

«Η ρωσική Nissan Manufacturing μεταβιβάζει τα περιουσιακά της στοιχεία στο κράτος – μια επιχείρηση μεγάλης σημασίας για τη βιομηχανία», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντένις Μαντούροφ σε δήλωση.
Η Nissan ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά και ότι αναμένει ζημιά περίπου 100 δισεκατομμυρίων γιεν (686,72 εκατομμύρια δολάρια) από αυτή τη μεταβίβαση.
Η πώληση περιουσιακών στοιχείων στη ρωσική κρατική NAMI θα περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις παραγωγής και έρευνας της Nissan στην Αγία Πετρούπολη, καθώς και το κέντρο πωλήσεων και μάρκετινγκ στη Μόσχα.
Πηγή που γνωρίζει τη συμφωνία είπε ότι καταβλήθηκε ένα «συμβολικό ποσό» για την περιουσία της Nissan. Το ρωσικό υπουργείο πρόσθεσε ότι η Nissan θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει πίσω τα περιουσιακά της στοιχεία εντός 6 ετών, σύμφωνα με το Reuters.

ertnews

 

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Στο κράτος τα περιουσιακά στοιχεία της Nissan"

Μεταβίβαση οχήματος: Ηλεκτρονικά η πληρωμή των τελών στην Περιφέρεια Αττικής

Ασφαλέστερη και ταχύτερη είναι πλέον η πληρωμή τελών για τη μεταβίβαση επιβατικού οχήματος ή δίκυκλου. Στην υπηρεσία της ψηφιακής μεταβίβασης οχημάτων προστίθεται και η δυνατότητα της ηλεκτρονικής πληρωμής των τελών.

Συγκεκριμένα, σε παραγωγική λειτουργία τέθηκε η δυνατότητα έκδοσης κωδικών πληρωμής RF/QR, με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να ολοκληρώσουν την πληρωμή των τελών (αδείας και μεταβίβασης) μέσω του web/mobile banking της τράπεζας της επιλογής τους.

Η δυνατότητα έκδοσης κωδικών πληρωμής RF/QR είναι αρχικά διαθέσιμη για όσα οχήματα ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής και σύντομα πρόκειται να επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφιακή μεταβίβαση οχημάτων είναι διαθέσιμη είτε στο gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και Καθημερινότητα» και την υποενότητα «Μετακινήσεις», είτε απευθείας, στην πλατφόρμα https://drivers-vehicles.services.gov.gr. Η διαδικασία πληρωμής μέσω του web/mobile banking με κωδικό RF/QR είναι ιδιαίτερα απλή.

Με την ηλεκτρονική πληρωμή των τελών, η διαδικασία μεταβίβασης οχήματος απλοποιείται και γίνεται ασφαλέστερη τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις δημόσιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής με πολλαπλά αμφίδρομα οφέλη:

* Απλοποίηση, επιτάχυνση και αναβάθμιση της ασφάλειας των συναλλαγών

* Άμεση ενημέρωση της Περιφέρειας Αττικής για την εξόφληση των τελών

* Εξασφάλιση της ορθότητας των στοιχείων των πληρωμών

* Παροχή στους πολίτες κοινής εμπειρίας με τις υπόλοιπες πληρωμές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η υλοποίηση και διάθεση της υπηρεσίας έγινε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τη ΔΙΑΣ Α.Ε. και τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Η δράση αποτελεί μέρος του συνολικού συνεχιζόμενου έργου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας των δύο συναρμόδιων υπουργείων που υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, υπό την εποπτεία του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιου και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές, Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Η επέκταση της δυνατότητας ηλεκτρονικής πληρωμής των τελών και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας θα μειώσει το διοικητικό βάρος των Διευθύνσεων Μεταφορών και θα βελτιώσει την ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών σε όλη την Ελλάδα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεταβίβαση οχήματος: Ηλεκτρονικά η πληρωμή των τελών στην Περιφέρεια Αττικής"

Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα κάνει γεωτρήσεις, ακόμη κι αν ο κόσμος σταθεί απέναντί μας

Απειλές, προσβολές και προκλήσεις προς την Ελλάδα περιείχε η συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό κανάλι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Τουρκία θα κάνει έρευνες, γεωτρήσεις και εμπόριο» διεμήνυσε ο Τσαβούσογλου. «Πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα μας, ακόμη κι αν ο κόσμος σταθεί απέναντί μας. Όποιος κι αν είναι», συμπλήρωσε.

Μιλώντας με ιδιαίτερα απαξιωτικό τρόπο, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε την Ελλάδα αξιολύπητη και ανέφερε ότι η Αθήνα «νιώθει άβολα με την Τουρκία να είναι παγκόσμιος παράγοντας».

«Όποιος καβαλάει ένα αυτοσχέδιο άλογο πέφτει γρήγορα. Μην λέτε συνέχεια ότι πίσω μου είναι οι ΗΠΑ και πίσω μου η ΕΕ. Έχεις μπροστά σου μια δυνατή Τουρκία» διεμήνυσε, προσθέτοντας «στην ιστορία, ο Τούρκος στρατιώτης σε έριξε στη θάλασσα κι επειδή δεν μπόρεσες να το χωνέψεις, είσαι παντού εχθρικούς με τους Τούρκους».

Ο Τσαβούσογλου διερωτήθηκε γιατί ενοχλούνται η ΕΕ, η Ελλάδα και η Αίγυπτος για την τουρκολιβυκή συμφνία, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη Λιβύη και έχει μόνον έναν στόχο, τη σταθερότητά της.

«Η Ελλάδα είναι αξιολύπητη. Είναι σε τόσο αξιολύπητη κατάσταση που πάνε σε άλλες χώρες και κλαίνε και ζητιανεύουν», είπε, με εμφανή προσβλητική διάθεση.

«Ισχύει το “μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά”»

Ο Τσαβούσογλου κάλεσε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην ισορροπία και επανέλαβε το μήνυμα της τουρκικής ηγεσίας. «Όποιος και να απειλεί την Τουρκία, ισχύει το “θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα”», είπε, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία το κάνει για τα δικά της συμφέροντα.

Επίσης, κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων για την ειρήνη, θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης. «Για τη συνέχιση της ειρήνης, πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Άρα θέλουν σύγκρουση, δεν θέλουν ειρήνη. Κι αυτό πρέπει να απαντηθεί» είπε. Συνεχίζοντας το παραλήρημά του για την Ελλάδα, είπε ότι «στη Θράκη υπάρχει καταδίωξη, καταπίεση, δεν υπάρχει θρησκευτική ελευθερία».

Δεν θα υπήρχε συμφωνία για τα σιτηρά εάν η Τουρκία επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία

«Αν είχαμε ακολουθήσει τη Δύση, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τη συμφωνία για τα σιτηρά» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην απόφαση της Άγκυρας να μην επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, όπως οι χώρες της Δύσης.

Ο Τσαβούσογλου μάλιστα υπεραμύνθηκε της στάσης της χώρας του, σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που έχει επισκεφθεί τόσο την Ουκρανία όσο και τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου.

Πάντως, παραδέχθηκε ότι το σενάριο της ειρηνευτικής διαδικασίας δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι. «Δυστυχώς η διαπραγματευτική και ειρηνευτική διαδικασία έχει απομακρυνθεί. Αυτή η ευκαιρία χάθηκε. Βλέπουμε επεμβάσεις τρίτων χωρών. Ειδικά το δημοψήφισμα της Ρωσίας για την προσάρτηση και η ανακοίνωση γι’ αυτή έκανε τα βήματα πιο δύσκολα», ανέφερε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία ακολούθησε πολιτική αρχών από την αρχή. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι σε αντίθεση με τις τιμές στην ενέργεια, «η Τουρκία δεν υποφέρει από ελλείψεις φυσικού αερίου», κάτι που συμβαίνει σε άλλες χώρες. «Δεν συμμετέχουμε ποτέ σε μονομερείς κυρώσεις. Πρέπει να υπάρξει βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, μία δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία. Ως Τουρκία, υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» σημείωσε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα κάνει γεωτρήσεις, ακόμη κι αν ο κόσμος σταθεί απέναντί μας"

Crash test για το μειωμένο ωράριο καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη

Από σήμερα τεστάρεται στη Θεσσαλονίκη το μειωμένο ωράριο στα εμπορικά καταστήματα (θα κλείσουν δύο ώρες νωρίτερα), με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15%.

Ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), εμφανίζεται αισιόδοξος για την ανταπόκριση των συναδέλφων του στο προτεινόμενο ωράριο ενώ το θέμα παρακολουθεί με ενδιαφέρον όλη η αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΣΘ πρότεινε την περασμένη εβδομάδα τροποποίηση ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, με μείωση ωρών λειτουργίας των καταστημάτων κατά 2 ώρες Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Το προτεινόμενο ωράριο έχει ως εξής: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο 10:00 έως 16:00 και Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 10:00 έως 19:00.

Ο κ. Φιλιππίδης προσβλέπει σε ποσοστό συμμετοχής 95%, αν και τονίζει στο Euro2day.gr ότι το νέο ωράριο θα κριθεί στην πράξη και αν χρειαστεί, θα γίνουν τροποποιήσεις.

Κατά τον ίδιο, δεν θίγει αποδοχές και εργασιακά δικαιώματα, δεδομένου ότι οι τροποποιήσεις το πολύ πολύ να επηρεάσουν κάποιες ώρες υπερωριακής απασχόλησης, μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει το καταναλωτικό κοινό, πώς θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός με τα super markets και ποια θα είναι συμμετοχή των μεγάλων παικτών της αγοράς.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εμπορικών συλλόγων να προτείνουν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων», σημειώνει ο κ. Φιλιππίδης, εξηγώντας ότι μπροστά στην πρόκληση της κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης και του δύσκολου χειμώνα, έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη για καθοδήγηση της τοπικής αγοράς ελλείψει άλλης επίσημης πρότασης.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να επιβιώσουν», τονίζει αναφερόμενος στην πτώση τζίρου, που υποστηρίζει ότι ξεπερνά το 50% συγκριτικά με την περίοδο προ πανδημίας. Ειδικά στις επιχειρήσεις ένδυσης-υπόδησης, που είναι και σε μεγαλύτερο κίνδυνο ενόψει του δυσμενούς σεναρίου που θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι για περαιτέρω συρρίκνωση των καταναλωτικών δαπανών, οι επαγγελματίες φοβούνται τα κόστη, σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη.

«Ο τζίρος δεν είναι βιώσιμος. Δεν ξέρω πόσα καταστήματα μπορούν να επιβιώσουν σε αυτές τις συνθήκες αλλά εκτιμώ ότι το 50% της αγοράς θα βάλει λουκέτο σε 2-3 χρόνια με αυτό τον ρυθμό», προσθέτει αιτιολογώντας τη δύσκολη απόφαση που έλαβε για να αποφευχθούν τα χειρότερα. «Δεν θέλουμε να πάμε σε lockdown ή άτακτες διακοπές ρεύματος που θα προκαλέσουν σοκ στη ζήτηση. Σε μια τέτοια περίπτωση, κανένας καταναλωτής δεν θα κατεβαίνει στην αγορά», τονίζει ο κ. Φιλιππίδης, ευελπιστώντας ότι το μέτρο θα ωριμάσει σταδιακά και η αγορά θα ανταποκριθεί. Σημειώνει δε ως ενδεικτική τη λειτουργία ελάχιστων καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης τις Κυριακές -από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο του ν. 4472/2017 για τη δυνατότητα των καταστημάτων να λειτουργούν προαιρετικά τις Κυριακές σε περιοχές με τουριστική κίνηση.

Ανάλογη πάντως είναι η εικόνα και στον Πειραιά, που εμπίπτει στις ίδιες ρυθμίσεις. Όπως σημειώνει στο Euro2day.gr ο Θοδωρής Καπράλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά (ΕΣΠ) και Β’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), το θέμα του ωραρίου τίθεται σε λάθος βάση. Το εθνικό πλαίσιο για το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων προβλέπει λειτουργία από τις 5 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και μέχρι τις 8 τα Σάββατα και εντός αυτού του πλαισίου μπορεί κάθε επιχείρηση να λειτουργήσει επιλέγοντας τις ώρες που κρίνει κατάλληλες για τη δραστηριότητα, τον κλάδο και την περιοχή της.

«Ο εμπορικός σύλλογος μπορεί να προτείνει αλλά δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των επιχειρήσεων και επιπλέον οποιαδήποτε παρέμβαση δεν πρέπει να γίνεται ευκαιριακά», σημειώνει ο κ. Καπράλος, που τάσσεται υπέρ μιας υπουργικής απόφασης στο θέμα του ωραρίου για έκτακτες συνθήκες, που θα καλύψει το σύνολο της επικράτειας διασφαλίζοντας τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.

Το ζητούμενο είναι τι θα κερδίσουν και τι θα χάσουν τα καταστήματα περιορίζοντας τη λειτουργία τους μία ή δύο ώρες. Σύμφωνα με τον κ. Καπράλο, ήδη πολλές μικρές επιχειρήσεις κλείνουν 8:00-8:30 το βράδυ, διότι εκεί που δραστηριοποιούνται δεν υπάρχει εμπορική κίνηση. Επιπλέον, πολλοί επαγγελματίες έχουν επενδύσει σε λάμπες led και επομένως περιορίζεται στο ελάχιστο το όφελος που θα έχουν με το να κλείσουν 1-2 ώρες νωρίτερα.

Ζητούμενο είναι επίσης αν μπορούν να κλείσουν πρωινές ώρες καταστήματα οικοδομικών υλικών και χρωμάτων. Αλλά ακόμη και τα super markets, σύμφωνα με τον κ. Καπράλο, εξασφαλίζουν μικρό κόστος με το να κλείσουν λίγο νωρίτερα αφού και με κλειστά φώτα πρέπει να λειτουργούν ψυγεία, καταψύκτες και εγκαταστάσεις συντήρησης τροφίμων.

Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα λειτουργήσει η αγορά σε γειτονικούς δήμους, που κινούνται με άλλες ταχύτητες ως προς τις δυνατότητες που παρέχουν στις επιχειρήσεις, από φωτισμό μέχρι αστυνόμευση.

euro2day
 

Διαβάστε Περισσότερα » "Crash test για το μειωμένο ωράριο καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη"

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Τι αλλάζει στην πληρωμή - Οι τιμές αναλυτικά

Τον Νοέμβριο ανοίγει η πλατφόρμα myCar για τα τέλη κυκλοφορίας 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα πληρωμής των τελών με τον μήνα. Δηλαδή οι οδηγοί θα μπορούν να ρυθμίσουν αναλογικά το ποσό που θα υπολογιστεί σύμφωνα με το διάστημα που θέλουν.

Η προθεσμία πληρωμής λήγει όπως κάθε χρόνο στις 31 Δεκεμβρίου, ωστόσο λογικά και φέτος θα δοθεί παράταση.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές αυτές διαμορφώνονται ως εξής:

Ταξινόμηση 1.11.2010 - 31.12.2020

0-90 εκπομπές C02: 0

91-100 εκπομπές C02: 0,90 ευρώ / γραμ.

101-120 εκπομπές C02: 0,98 ευρώ / γραμ.

121-140 εκπομπές C02: 1,20 ευρώ / γραμ.

141-160 εκπομπές C02: 1,85 ευρώ / γραμ.

161-180 εκπομπές C02: 2,45 ευρώ / γραμ.

181-200 εκπομπές C02: 2,78 ευρώ / γραμ.

201-250 εκπομπές C02: 3,05 ευρώ / γραμ.

251 εκπομπές C02 και άνω: 3,72 ευρώ / γραμ.

Ταξινόμηση 1.1.2021 έως σήμερα

0-122 κυβικά: 0

123-139 εκπομπές C02: 0,64 ευρώ / γραμ.

140-166 εκπομπές C02: 0,70 ευρώ / γραμ.

167- 208 εκπομπές C02: 0,85 ευρώ / γραμ.

209-224 εκπομπές C02: 1,87 ευρώ / γραμ.

225-240 εκπομπές C02: 2,20 ευρώ / γραμ.

241-260 εκπομπές C02: 2,50 ευρώ / γραμ.

261-280 εκπομπές C02: 2,70 ευρώ / γραμ.

281 εκπομπές C02 και άνω: 2,85 ευρώ / γραμ.

Ταξινόμηση έως 31.12.2000

0 -300 κυβικά: 22 ευρώ

301-785 κυβικά: 55 ευρώ

786-1.071 κυβικά: 120 ευρώ

1.072-1.357 κυβικά: 135 ευρώ

1.358 -1.548 κυβικά: 225 ευρώ

1.549-1.738 κυβικά: 250 ευρώ

1.739-1.928 κυβικά: 280 ευρώ

1.929-2.357 κυβικά: 615 ευρώ

2.358-3.000 κυβικά: 820 ευρώ

3.001-4.000 κυβικά: 1.025 ευρώ

4.001 κυβικά και άνω: 1.230 ευρώ

Ταξινόμηση 1.1.2001 - 31.12.2005

0 -300 κυβικά: 22 ευρώ

301-785 κυβικά: 55 ευρώ

786-1.071 κυβικά: 120 ευρώ

1.072-1.357 κυβικά: 135 ευρώ

1.358 -1.548 κυβικά: 240 ευρώ

1.549-1.738 κυβικά: 265 ευρώ

1.739-1.928 κυβικά: 300 ευρώ

1.929-2.357 κυβικά: 630 ευρώ

2.358-3.000 κυβικά: 840 ευρώ

3.001-4.000 κυβικά: 1.050 ευρώ

4.001 κυβικά και άνω: 1.260 ευρώ

Ταξινόμηση 1.1.2006 - 31.10.2010

0 -300 κυβικά: 22 ευρώ

301-785 κυβικά: 55 ευρώ

786-1.071 κυβικά: 120 ευρώ

1.072-1.357 κυβικά: 135 ευρώ

1.358 -1.548 κυβικά: 255 ευρώ

1.549-1.738 κυβικά: 280 ευρώ

1.739-1.928 κυβικά: 320 ευρώ

1.929-2.357 κυβικά: 690 ευρώ

2.358-3.000 κυβικά: 920 ευρώ

3.001-4.000 κυβικά: 1.150 ευρώ

4.001 κυβικά και άνω: 1.380 ευρώ

Ποιοι δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας το 2023

Όσα αυτοκίνητα είχαν ταξινομηθεί στην Ελλάδα έως 31 Οκτωβρίου 2010 θα καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό τους.

Για τα οχήματα που κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 η πληρωμή γίνεται με βάση τις εκπομπές CO2 που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας, ενώ όσα καταγράφουν τις χαμηλότερες τιμές απαλλάσσονται πλήρως -κάτω από 90 ή 122 g/km, αναλόγως χρονολογίας.

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » " Τέλη κυκλοφορίας 2023: Τι αλλάζει στην πληρωμή - Οι τιμές αναλυτικά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news