facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Εκτιμήσεις αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών

Προβληματισμό προκαλεί η διαπίστωση του μεγάλου αριθμού εστιών που σχεδόν ταυτόχρονα ξεπηδούν σε πολλές περιοχές της χώρας. Οργανωμένο σχέδιο εμπηστών εκτιμούν ότι είναι οι διαδοχικές πυρκαγιές στην Αττική οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Είναι ενδεικτικό ότι στη Δυτική Αττική εκδηλώθηκαν τέσσερις πυρκαγιές μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Στις 8:35 η πρώτη πυρκαγιά στη θέση Λάκκα Κάτσαρή στην περιοχή Νέα Ζωή Ασπροπύργου, στις 9:04 στην περιοχή Αμμουδιές Ασπροπύργου και στις 9:15 στο Θριάσιο, ενώ στις 11:56 εκδηλώθηκε μεγάλη φωτιά στη Φυλή, κοντά στη Μονή Κλειστών.

Λίγη ώρα αργότερα, στην Ανατολική Αττική εκδηλώθηκαν τρεις πυρκαγιές. Η πρώτη στην οδό Βολομάνδρας στις 12:17, στα Καλύβια στις 12:20, μια δεύτερη στο Λαγονήσι και τέλος στις 14:05 στο Λαύριο.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ερευνά τις πυρκαγιές αυτές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ύποπτες θεωρούνται και οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή του Έβρου που μάλιστα χθες εκδηλώθηκαν 15 φωτιές στον ακριτικό νομό.

Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ήταν σε δύσβατα σημεία και δεν δικαιολογούνταν η ανθρώπινη παρουσία. Στις έρευνες συμμετέχει η ΕΥΠ όπου συλλέγει πληροφορίες για τον τρόπο που εκδηλώθηκαν οι φωτιές αλλά και για τα πιθανά κίνητρα των δραστών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Εκτιμήσεις αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών"

Φωτιά στον Έβρο: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ πολίτες που «συνέλαβαν» μετανάστες και τους κλείδωσαν σε τρέιλερ αυτοκινήτου

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες ένα βίντεο που έχει τραβηχτεί στον Έβρο και σε αυτό φαίνονται «πολιτοφύλακες» να έχουν «συλλάβει» μετανάστες που βρίσκονταν στην περιοχή και τους κατηγορεί για τις φωτιές.

Ο άνδρας που τραβάει το βίντεο αναφέρει ότι πρόκειται για «25 κομμάτια» τα οποία βρίσκονται κλειδωμένα στην καρότσα ενός τρέιλερ. Μάλιστα κατηγορεί τους μετανάστες για τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, ενώ στο «μανιφέστο» του ακούγεται να λέει τα εξής: «Κοιμόμαστε. Μια βόλτα από τη Χηλή και έχω φορτώσει 25 κομμάτια έχω μέσα στο τρέιλερ. Ωπ, βλέπετε; 25 κομμάτια τα μπ….. Έχει γεμίσει όλο το βουνό. Όλο το βουνό έχει γεμίσει γ… την τρέλα τους μέσα. Αυτοί είναι ορκισμένοι να μας κάψουν. Γεμάτα τα πουρνάρια. Παντού. Αυτό σας λέω, οργανωθείτε, βγείτε όλοι να τους μαζέψουμε, θα μας κάψουν. Αυτό σας λέω μόνο».



Να σημειωθεί ότι μετά τον σάλο που ξέσπασε άνδρες της ασφάλειας Αλεξανδρούπολης προσήγαγαν στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας της πόλης τον ιδιοκτήτη του οχήματος. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ πρόκειται για αλλοδαπό υπήκοο ενώ πέραν αυτού προσήχθησαν και κρατούνται δύο ημεδαποί οι οποίοι φέρονται να συμμετείχαν στη «σύλληψη» των μεταναστών. Όπως σημειώνει η ΕΛ.ΑΣ και οι τρεις παραπέμπονται στην ελληνική δικαιοσύνη.

Ακόμη στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι το συμβάν σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης πλησίον της Αλεξανδρούπολης, ενώ μέσα στο τρέιλερ κρατούνταν παράνομα 13 παράτυποι μετανάστες συριακής και πακιστανικής καταγωγής. 

Η Ελληνική Αστυνομία επαγρυπνά και, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες κρατικές Αρχές, επιχειρεί εντατικά και συστηματικά για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και την εξάρθρωση των εγκληματικών κυκλωμάτων διακίνησης παράτυπων μεταναστών, μεριμνώντας παράλληλα για την τήρηση της νομιμότητας και αποσκοπώντας στο δραστικό περιορισμό του προβλήματος, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη η ανακοίνωση επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του Αυγούστου η ΕΛ.ΑΣ αποτρέπει κατά μέσο όρο στον Έβρο περίπου 900 ημερησίως παράνομες εισόδους στη χώρα μας και συλλαμβάνει εκατοντάδες διακινητές. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με ισχυρό δημοκρατικό κεκτημένο και ανθρωπιστική παράδοση. Η αυτοδικία δεν είναι ανεκτή σε καμία έκφανσή της, καταλήγει η ΕΛ.ΑΣ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στον Έβρο: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ πολίτες που «συνέλαβαν» μετανάστες και τους κλείδωσαν σε τρέιλερ αυτοκινήτου"

Διάσπαρτα πύρινα μέτωπα στον Ασπρόπυργο: Οι φλόγες κατευθύνονται σε αποθήκες με καύσιμη ύλη – Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις

Διάσπαρτες είναι εστίες φωτιάς στον Ασπρόπυργο που σύμφωνα με πληροφορίες, κατευθύνονται προς τον οικισμό Ρουπάκι. 

Εκεί, κατά το ρεπορτάζ, οι φλόγες απειλούν αποθήκες οι οποίες, όπως λέγεται, έχουν αρκετές ποσότητες καύσιμης ύλης. 

Αυτή τη στιγμή πυροσβεστικά οχήματα οδεύουν προς το σημείο για να δημιουργήσουν περισσότερες αντιπυρικές ζώνες.

Aπό τη φωτιά στον Ασπρόπυργο κάηκαν αποθήκες εταιριών και εργοστασιακές εγκαταστάσεις, ενώ έως και το βράδυ ακούγονταν εκρήξεις που προέρχονταν από εύφλεκτα υλικά, από το εσωτερικό των εργοστασίων που είχαν πληγεί. Οι εστίες είναι διάσπαρτες και πυκνός καπνός καλύπτει όλη την περιοχή. Συγκεκριμένα το πρωί εκδηλώθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς και συγκεκριμένα στις περιοχές Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή, Αμμουδιές κοντά στη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου. Αργότερα ξέσπασε και μία τέταρτη εστία πυρκαγιάς πίσω από το Θριάσιο Νοσοκομείο.

Ο δήμαρχος Νίκος Μελετίου είπε μιλώντας στην ΕΡΤ πως η φωτιά που μαίνεται στην περιοχή του Ασπρόπυργου ξεκίνησε από τις αυτοσχέδιες χωματερές.

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, επιχειρούν 78 πυροσβέστες, δύο πεζοπόρα τμήματα, 30 οχήματα, ενώ στη διάρκεια της ημέρας, επιχείρησαν τρία αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα. Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν στις 8μμ.

Επίσης ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, δήλωσε πως από την 1η Μαΐου έως τώρα, έχουν εκδηλωθεί 472 φωτιές μόνο στον Ασπρόπυργο.

Μέσα σε μόλις μιάμιση ώρα εστάλησαν 3 μηνύματα από το 112 για τη φωτιά. Οι κάτοικοι των οικισμών ΠοντίωνΒέρας και Λάκκας Κατσαρή, ειδοποιήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή τους. Mήνυμα από το 112, λίγα λεπτά μετά τις 5μμ για απομάκρυνση προς τη Μάνδρα όσων βρίσκονται στην περιοχή του Λόφου Κυρίλλου.

Παράλληλα, μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ασπροπύργου προκειμένου να κλείσουν ερμητικά πόρτες και παράθυρα και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους καθώς η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και πολλά υλικά των επιχειρήσεων που κάηκαν, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για την υγεία.

Επεισόδιο δημιουργήθηκε όταν τέσσερις Ρομά έκαναν πλιάτσικο σε εργοστάσιο που καιγόταν και στην παρέμβαση της αστυνομίας, απάντησαν εμβολίζοντας όχημα της ΟΠΚΕ. Ακολούθως οι αστυνομικοί καταδιώκοντας την ομάδα αυτή, και δέχτηκαν καταιγισμό από πέτρες από τον καταυλισμό των Ρομά, στον οποίο είχαν διαφύγει οι δράστες. Έχει γίνει μία σύλληψη ενός 55χρονου, αναζητούνται οι υπόλοιποι δράστες που έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Το βράδυ της τρίτης υπήρχε μεγάλη αστυνομική δύναμη στην περιοχή, υπό το φόβο να επιχειρηθεί νέο πλιάτσικο.

Μιλώντας στο ertnews Λευτέρης Κοσμόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής,το βράδυ της Τρίτης, δήλωσε ότι η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη και υπήρχαν κάποιες εστίες αναζωπυρώσεων, ενώ την Τετάρτη ξεκινούν οι αυτοψίες από αρμόδια συνεργεία, καθώς και η κατάθεση αιτήσεων για όσους έχουν πληγεί. Ο ίδιος δήλωσε ότι είδε 4-5 επιχειρήσεις να έχουν υποστεί ζημιές.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Διάσπαρτα πύρινα μέτωπα στον Ασπρόπυργο: Οι φλόγες κατευθύνονται σε αποθήκες με καύσιμη ύλη – Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις"

ΣΟΚ! Σύλληψη εποχικού πυροσβέστη για πέντε εμπρησμούς στην Κεφαλονιά!


Σύλληψη  εν ενεργεία εποχικού πυροσβέστη , ο οποίος υπηρετεί στην Κεφαλονιά και κατηγορείται για 5 εμπρησμούς. Δυο από αυτούς το 2023 , με πιο πρόσφατη τη φωτιά στην Αγία Ειρήνη και τρεις φωτιές στο παρελθόν.

Ο Πυροσβέστης θα οδηγηθεί αύριο στην Εισαγγελία. 

kefaloniapress

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΟΚ! Σύλληψη εποχικού πυροσβέστη για πέντε εμπρησμούς στην Κεφαλονιά!"

Προληπτική απομάκρυνση 161 λεωφορείων φυσικού αερίου από το αμαξοστάσιο των Άνω Λιοσίων, λόγω του πύρινου μετώπου

Εκτάκτως, με πρωτοβουλία του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών Γιάννη Ξιφαρά, μετέβησαν στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, για την προληπτική απομάκρυνση των λεωφορείων, εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται στη περιοχή.

Στο συγκεκριμένο αμαξοστάσιο φιλοξενούνται λεωφορεία που κινούνται με φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, μαζί με τη διοίκηση της ΟΣΥ και την Πυροσβεστική Υπηρεσία πραγματοποιήθηκε άμεσα η προληπτική απομάκρυνση 161 λεωφορείων.

“Η χώρα δοκιμάζεται για άλλη μια φορά από την πύρινη λαίλαπα. Το σύνολο της ελληνικής πολιτείας δίνει μαχη σε όλα τα μέτωπα.

Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία χάρη στον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων της ΟΣΥ”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η σχετική ανάρτηση του κ. Ξιφαρά:

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Προληπτική απομάκρυνση 161 λεωφορείων φυσικού αερίου από το αμαξοστάσιο των Άνω Λιοσίων, λόγω του πύρινου μετώπου"

Φωτιά στη Ροδόπη: Αγώνας των πυροσβεστών για να δαμάσουν τα δύο μέτωπα – «Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί»

Μάχη για δεύτερο 24ωρο δίνουν οι πυροσβέστες με τη μεγάλη φωτιά στη Ροδόπη. Στόχος τους είναι να θέσουν υπό έλεγχο τα δύο πύρινα μέτωπα. Ο αντιπεριφερειάρχης, Νικόλαος Τσαλικίδης αποκάλυψε πως βρέθηκαν αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί!

Σε δύο μέτωπα μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ροδόπη, στην Άνω Δροσίνη και στον Μίσχο Ιάσμου, καίγοντας δασικές εκτάσεις.

Στην Άνω Δροσίνη επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και στον Μίσχο 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ενώ το έργο της κατάσβεσης, μέχρι τη δύση του ηλίου, συνέδραμαν πέντε αεροσκάφη.

Η δημοτική ενότητα Σώστη του δήμου Ιάσμου, στην οποία έχουν καεί και σπίτια, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Να σημειωθεί ότι ο αντιπεριφερειάρχης, Νικόλαος Τσαλικίδης, μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» αποκάλυψε πως βρέθηκαν αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί στο βουνό και στο δάσος Νυμφαίας.

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις από το πεδίο, είναι σχετικά βελτιωμένη η κατάσταση. Εστίες υπάρχουν σε σημεία που έχει ήδη περάσει η φωτιά και δεν κάνει ζημιά. Σε εγρήγορση η πυροσβεστική λόγω των ισχυρών ανέμων.

Σε σχέση με τις ζημιές, μέχρι στιγμής ο απολογισμός είναι δύο σπίτια στον Σώστη, μία αποθήκη στο Λινό και δασικές εκτάσεις.

Στις πυρόπληκτες περιοχές της Ροδόπης μεταβαίνουν την Τετάρτη, 23 Αυγούστου δύο κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και θα έχουν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκο Τσαλικίδη και τον δήμαρχο Ιάσμου, Μουμίν Μουμίν.

Ο κ. Τσαλικίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στη Γρατινή του δήμου Κομοτηνής, όπου αποφασίστηκε εκκένωση προληπτικά, η φωτιά έχει σβήσει, ωστόσο όσοι έχουν φύγει δεν θα επιστρέψουν σήμερα στο χωριό. Ο ίδιος εκτίμησε ότι, μέχρι στιγμής, δεν είναι επικίνδυνο το μέτωπο στον δήμο Ιάσμου.

Από τον δήμο Κομοτηνής έγινε γνωστό ότι 20 νεφροπαθείς από την Αλεξανδρούπολη που μεταφέρθηκαν στην Κομοτηνή για αιμοκάθαρση και αδυνατούν να επιστρέψουν γιατί η Εγνατία Οδός είναι κλειστή, θα φιλοξενηθούν στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής, όπου θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από νεφρολόγο και νοσηλευτές.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Ροδόπη: Αγώνας των πυροσβεστών για να δαμάσουν τα δύο μέτωπα – «Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί»"

Ομάδα περίπου 40 ατόμων επιτέθηκε σε άνδρες της ΟΠΚΕ στον Ασπρόπυργο – Συνελήφθη ένας Ρομά

Στη σύλληψη ενός Ρομά προχώρησαν αστυνομικοί της ΟΠΚΕ μετά από επεισόδιο έξω από τον καταυλισμό της Νέας Ζωής Ασπροπύργου. Όλα ξεκίνησαν όταν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησαν να ελέγξουν το άτομο που νωρίτερα έκανε πλιάτσικο σε εργοστάσιο που είχε εκκενωθεί λόγω της πυρκαγιάς.

Αυτός όχι μόνο δεν σταμάτησα στο σήμα των αστυνομικών, αλλά με το όχημα του εμβόλισε αρχικά ένα περιπολικό της ΟΠΚΕ, ανέπτυξε ταχύτητα και κατευθύνθηκε προς τον καταυλισμό για να διαφύγει. Ακολούθησε καταδίωξη, όπου ομάδα περίπου 30-40 Ρομά επιτέθηκε με πέτρες και μπουκάλια στους άνδρες της ΟΠΚΕ, προκειμένου να γλιτώσουν τον ομόφυλο τους.

Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί και να προκληθούν ζημιές σε έξι υπηρεσιακά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., ενώ μετά από λίγη ώρα συνελήφθη ένας από τους εμπλεκόμενους Ρομά. Στην περιοχή γίνονται συνεχώς περιπολίες για την αποτροπή πλιάτσικο σε επιχειρήσεις και σπίτια που έχουν εκκενωθεί.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομάδα περίπου 40 ατόμων επιτέθηκε σε άνδρες της ΟΠΚΕ στον Ασπρόπυργο – Συνελήφθη ένας Ρομά"

Φωτιά στη Φυλή: Μήνυμα του 112 για εκκένωση του οικισμού Άγιος Ιωάννης Ρώσος Ντάρδιζα

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους του οικισμού 'Αγιος Ιωάννης Ρώσος Ντάρδιζα προκειμένου να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς το κέντρο Μενιδίου, καθώς εξαπλώνεται η φωτιά στη Φυλή.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή 'Αγιος Ιωάννης Ρώσος Ντάρδιζα απομακρυνθείτε προς κέντρο Μενιδίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών»

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στη Φυλή: Μήνυμα του 112 για εκκένωση του οικισμού Άγιος Ιωάννης Ρώσος Ντάρδιζα"

Αρτοποιός: Από τις αρχές Μαΐου στον Ασπρόπυργο έχουμε 472 καταγεγραμμένα συμβάντα με φωτιές – Ακραίες οι συνθήκες

Ότι οι 65 δασικές φωτιές την ημέρα δεν έχουν καμία σχέση με τις αντίστοιχες πριν από μερικά χρόνια, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

«Είναι αντικειμενικά πολύ δύσκολη ημέρα με ακραίες συνθήκες. Ενδεικτικό είναι ότι έχουμε περιοχές με δείκτη επικινδυνότητας 5. Έχουμε το ξέσπασμα κάποιων πολύ δύσκολων δασικών πυρκαγιών, σε τρία διαφορετικά μέτωπα σήμερα».

Αναφερόμενος πάντως συγκεκριμένα στη Δυτική Αττική, τόνισε πως «έχει απασχολήσει κατά κόρον. Από τον Μάιο έχουμε 472 καταγεγραμμένα συμβάντα στον Ασπρόπυργο. Σήμερα οι πυρκαγιές δεν αντιμετωπίζονται με τον συνήθη τρόπο εναέρια και επίγεια. Γιγαντώνονται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα».

Παράλληλα ο Γιάννης Αρτοποιός σημείωσε: «Έχουν εκδοθεί πολλά μηνύματα για όλες τις περιοχές. Πρώτιστο μέλημά μας να καταλάβει ο κόσμος την αναγκαιότητα να αποχωρήσει από περιοχές που θα διατρέξουν κίνδυνο. Έχουν άμεσο κίνδυνο εγκλωβισμού. Πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση. Απαιτούνται έκτακτα μέτρα όπως η εκκένωση του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης. Μια ακραία συνθήκη, ίσως αντιμετώπιζαν πολλά αναπνευστικά προβλήματα από τον κακοποιό.

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι οι 65 δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται σε ένα 24ωρο δεν είναι όπως οι προπέρσινες. Δεν είναι θέμα σχεδιασμού. Υπάρχει ένας μηχανισμός αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Αυτό που μετράει είναι η προσαρμογή στα δεδομένα.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νέα δεδομένα επίσημα. Όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονταν σε Δαδιά και Αλεξανδρούπολη λαμβάνουν μηνύματα στο κινητό τους σε ελληνικά και αγγλικά. Όσοι δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών μιλά για σχεδιασμό. Δεν είναι υπόθεση του Πυροσβεστικού Σώματος, όλα είναι θέμα Πολιτικής Προστασίας, προσαρμοζόμαστε στο νέο περιβάλλον».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρτοποιός: Από τις αρχές Μαΐου στον Ασπρόπυργο έχουμε 472 καταγεγραμμένα συμβάντα με φωτιές – Ακραίες οι συνθήκες"

Φωτιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 6 Περιφέρειες την Τετάρτη (23/08)

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου, ΠΕ Φωκίδας)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 6 Περιφέρειες την Τετάρτη (23/08)"

Φωτιά στη Φυλή: Εκκενώνονται τα Άνω Λιόσια – Μήνυμα του 112 και για Γεννηματά και Κανάλα

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στη Φυλή, ενώ με μήνυμά του το 112 καλεί τους πολίτες που βρίσκονται κοντά σε Άνω Λιόσια, Γεννηματά και Κανάλα να απομακρυνθούν με κατεύθυνση τα Λιόσια.

Το μέτωπο έχει πάρει κατεύθυνση προς τα Άνω Λιόσια, όπου είχαν αρχικά μετακινηθεί κάτοικοι που εκκένωσαν περιοχές της Φυλής.

Συγκεκριμένα στις 16:10 στάλθηκε μήνυμα που αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Άνω Λιόσια, Γεννηματά και Κανάλα, απομακρυνθείτε Νότια προς Λιόσια». 

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Φυλή: Εκκενώνονται τα Άνω Λιόσια – Μήνυμα του 112 και για Γεννηματά και Κανάλα"

Στους 8 έφτασαν οι νεκροί από τον ιό του δυτικού Νείλου

Στους 8 έφθασαν οι θάνατοι λόγω λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου, από την αρχή της περιόδου μέχρι τις 22/08/2023, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν 4 ακόμη θάνατοι. Ο αριθμός των κρουσμάτων έφθασε στα 58 Νοσηλεύονται 11 ενώ έλαβαν εξιτήριο 34.

Τα 49 περιστατικά παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 9 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις ή δεν είχαν καθόλου εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Τα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας προέρχονται από τις Περιφερειακές ενότητες  Καρδίτσας. Λάρισας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας Σερρών, Καβάλας, Δράμας, Καστοριάς και Αρτας.

Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας).

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.
Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαία αφενός η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και αφετέρου η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 8 έφτασαν οι νεκροί από τον ιό του δυτικού Νείλου"

Τραγωδία στον Έβρο: Βρέθηκαν απανθρακωμένα πτώματα στο δάσος της Δαδιάς

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές καθώς δεκάδες άνθρωποι έχουν βρεθεί απανθρακωμένοι στο πυκνό δάσος της Δαδιάς που τυλίχθηκε στις φλόγες τη Δευτέρα (21/8).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό που προχώρησε στις 14:50 σε έκτακτη ενημέρωση πρόκειται για ανθρώπους που είχαν έρθει παράτυπα στη χώρα μας.

«Ήδη από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ έχει ενεργοποιηθεί η ομάδα αναγνώρισης θυμάτων καταστροφών. Οι έρευνες συνεχίζονται» είπε ο Γιάννης Αρτοποιός.

Ο Γιάννης Αρτοποιός έκανε λόγο για 18 σορούς που βρέθηκαν στον Άβαντα. Πληροφορίες στη συνέχεια έκαναν λόγο για 8 ακόμα σορούς που βρέθηκαν στην περιοχή της Λευκίμμης. Οι τελευταίες αυτές πληροφορίες δείχνουν τελικά να μην επιβεβαιώνονται.

«Με δεδομένο ότι από τις γύρω περιοχές δεν έχει υπάρξει καμία δήλωση εξαφάνισης ή αγνοουμένων κατοίκων διερευνάται το ενδεχόμενο να πρόκειται για ανθρώπους που εισήλθαν παράτυπα στη χώρα», τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στον Έβρο: Βρέθηκαν απανθρακωμένα πτώματα στο δάσος της Δαδιάς"

Αλεξανδρούπολη: Οι φλόγες ξανά στην είσοδο του Νοσοκομείου – 112 για εκκένωση 9 οικισμών προς Κομοτηνή

Νέα αναζωπύρωση αυτήν την ώρα κοντά στην είσοδο του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης το οποίο χθες εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας. Πυροσβεστικά οχήματα έχουν καταφθάσει, ενώ από ώρα σε ώρα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Καβάλας το πλοίο «Αδαμάντιος Κοραής» που μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο, συνδράμοντας στη μεταφορά των ασθενών σε άλλα νοσοκομεία. Παράλληλα δόθηκε εντολή και εκκενώνονται 9 οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Οι κάτοικοι των οικισμών Μεσημβρία, Ατάρνη, Αύρα, Κόμαρος, Πέραμα, Μέστη, Δίκελλα, Συκορράχη και Πλάκα ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 ώστε να εκκενώσουν την περιοχή τους και να κατευθυνθούν προς Κομοτηνή.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ,οι κάτοικοι που δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης να μεταβούν οργανωμένα στις πλατείες των οικισμών όπου θα περάσει λεωφορείο του δήμου με επικεφαλής τον αντίστοιχο πρόεδρο του κάθε οικισμού.

Ο δήμος ανακοίωσε πως θα πραγματοποιηθεί οργανωμένη απομάκρυνση μέσω των κόμβων Δικελλων και κόμβου Μάκρης προς την πλευρά της Ροδόπης( Κομοτηνή), ενώ σημείο συνάντησης είναι το Σπαθί της Κομοτηνής στην πλατεία Ηρώων, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας κρατά τα εμπορικά καταστήματα κλειστά

Στα πύρινα μέτωπα των οικισμών Πλάκας, του πρώην οικισμού Αμφιθέας και σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο εντός του πευκοδάσους της Κίρκης το οποίο είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη συνεχίζεται σήμερα η άνιση μάχη, λόγω των ιδιαίτερων πυρομετεωρολογικών συνθηκών, των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που καίει στον Έβρο από το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.. Από αέρος συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Αλεξανδρούπολη: Οι φλόγες ξανά στην είσοδο του Νοσοκομείου – 112 για εκκένωση 9 οικισμών προς Κομοτηνή

Συστάσεις προς αγρότες και κτηνοτρόφους λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Συστάσεις προς τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα του Βορείου Έβρου εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Ορεστιάδας, καθώς τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει στην περιοχή πολύ υψηλός ή ακραίος κίνδυνος πυρκαγιών (κατηγορίες κινδύνου 4 και 5).

Συγκεκριμένα, η υπηρεσία, με ανακοίνωσή της, καλεί τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους του Βόρειου Έβρου, να αποφύγουν ενέργειες όπως μεταξύ άλλων το κάψιμο καλαμιάς, τις υπαίθριες εργασίες με μηχανήματα που προκαλούν σπινθήρες και το κάπνισμα μελισσιών και τους συστήνει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας για οποιαδήποτε εξωτερική εργασία.

«Σε περίπτωση παραβίασης των μέτρων θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες ή και διοικητικές κυρώσεις, όπως μείωση ή και μηδενισμός των επιδοτήσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξανδρούπολη: Οι φλόγες ξανά στην είσοδο του Νοσοκομείου – 112 για εκκένωση 9 οικισμών προς Κομοτηνή"

Κλειστή η Αττική Οδός από Ελευσίνα μέχρι Περιφερειακή Αιγάλεω και στα 2 ρεύματα

Έκλεισε η Αττική Οδός και στα 2 ρεύματα σε ένα μεγάλο τμήμα της, λόγω της φωτιάς στον Ασπρόπυργο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Αττικής Οδού, ο δρόμος έχει κλείσει από την είσοδο της Ελευσίνας έως τον κόμβο της Περιφερειακής Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Μάλιστα έστειλε σχετικό μήνυμα και το 112.

Την ίδια ώρα η φωτιά στον Ασπρόπυργο συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα, με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » " Κλειστή η Αττική Οδός από Ελευσίνα μέχρι Περιφερειακή Αιγάλεω και στα 2 ρεύματα "

Προκαλεί ξανά το τουρκικό ΥΠΕΞ: «Εκτός πραγματικότητας» ο ΟΗΕ για το επεισόδιο της Παρασκευής στην Πύλα

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε σήμερα πως η καταδίκη από τον ΟΗΕ του επεισοδίου που σημειώθηκε την Παρασκευή στην Κύπρο, στη Νεκρή Ζώνη κοντά στην Πύλα, όπου τουρκοκυπριακές δυνάμεις επιτέθηκαν σε Κυανοκράνους που επιχειρούσαν να εμποδίσουν την κατασκευή ενός αμφιλεγόμενου δρόμου, «είναι εκτός πραγματικότητας».

«Η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι εκτός της πραγματικότητας του πεδίου. Αντί να προσφέρει μια θετική συμβολή στο πρόβλημα, η δήλωση αυτή καθιστά πιο δύσκολη τη διαδικασία», υποστήριξε το τουρκικό υπουργείο, το οποίο κατηγόρησε τους Κυανοκράνους για το επεισόδιο.

«Η ειδοποίηση για τις οδικές εργασίες είχε γίνει καιρό πριν. Η επέμβαση των Κυανοκράνων (...) προκάλεσε τις εντάσεις», ισχυρίστηκε το τουρκικό υπουργείο.

Τα επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής κοντά στην Πύλα, εντός της Νεκρής Ζώνης που χωρίζει το ελεύθερο από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ήταν ένα από τα πιο σοβαρά επεισόδια που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι τέσσερις κυανόκρανοι τραυματίστηκαν και τα οχήματά τους υπέστησαν ζημιές καθώς προσπαθούσαν να εμποδίσουν «μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες» κοντά στην Πύλα.

Έπειτα από μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση χθες, Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τις επιθέσεις, για τις οποίες ανέφερε πως ενδέχεται «να αποτελούν έγκλημα βάσει του διεθνούς δικαίου». «Η δράση αυτή είναι αντίθετη στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποτελεί παραβίαση του status quo στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ», υπογράμμισαν τα 15 μέλη του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προκαλεί ξανά το τουρκικό ΥΠΕΞ: «Εκτός πραγματικότητας» ο ΟΗΕ για το επεισόδιο της Παρασκευής στην Πύλα"

Η φωτιά στον Ασπρόπυργο «ξεκίνησε από τις αυτοσχέδιες χωματερές», λέει ο δήμαρχος

Μαίνεται η φωτιά στον Ασπρόπυργο, με τον δήμαρχό του, Νίκο Μελετίου να λέει σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ πως ξεκίνησε από τις αυτοχσέδιες χωματερές. «Είναι μια περιοχή η οποία είναι περιοχή χονδρεμπορίου. Υπάρχουν τεράστιες αποθήκες με υλικά logistics και δυστυχώς η φωτιά ξεκίνησε από τις ανεξέλεγκτες απορρίψεις σκουπιδιών και μπαζών που σε καθημερινή βάση βιώνουμε στον Ασπρόπυργο.

Είναι το τεράστιο θέμα το οποίο το γνωρίζουν όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Ο Ασπρόπυργος το αντιμετωπίζει λόγω της γειτνίασης με την χωματερή των Άνω Λιοσίων. Με τον ΧΥΤΑ, έχει εύκολη πρόσβαση σε ομάδες Ρομά, τα σκουπίδια που καθαρίζουν από το λεκανοπέδιο της Αθήνας να τα φέρνουν και να τα απορρίπτουν εκεί», είπε αχικά.

«Να σας πληροφορήσω για κάτι που μου είπε ένας κάτοικος. Η φωτιά ξεκίνησε από χτες το βράδυ από μία εστία που είχαν κάποιοι Ρομά που έκαιγαν καλώδια, λάστιχα. Δεν είχε τους βόρειους δυνατούς ανέμους, είχε νότιους. Έτσι στροβιλίζονταν ο αέρας και πήγε προς τα βόρεια και με τους βόρειους δυνατούς ανέμους που έχουμε έκανε αυτή την καταστροφή», σημείωσε.

Η περιοχή είναι γεμάτη από επιχειρήσεις και το ευτύχημα είναι ότι γειτνιάζει με το μετρό, είπε ο Νίκος Μελετίου. «Το ευτύχημα είναι ότι γειτνιάζει με τον προαστιακό, με τις γραμμές του προαστιακού που υπάρχει μια μεγάλη απόσταση από τη βιομηχανική ζώνη της Νέας ζωής και δεν μεταδόθηκε η φωτιά νότια και να κάψει και επιχειρήσεις», είπε.

Ανέφερε πως είχε έρθει σε επικοινωνία με Υπουργείο Εσωτερικών και πως «κάτι πρέπει να γίνει με αυτή την κατάσταση, διότι ο Ασπρόπυργος με τα 4 φορτηγά που έχει κουβαλάει καθημερινά τα χιλιάδες κυβικά μπάζων που μας φέρνουν από το λεκανοπέδιο της Αθήνας, αδυνατεί».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η φωτιά στον Ασπρόπυργο «ξεκίνησε από τις αυτοσχέδιες χωματερές», λέει ο δήμαρχος"

Φωτιές στην Ελλάδα: Ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα

Μια σειρά από φωτιές μαίνονται στην Ελλάδα και η Πυροσβεστική δίνει μάχη για να αποτρέψει τα χειρότερα. Ποιες είναι οι πυρκαγιές που χαρακτηρίζονται δύσκολες…

Από τον Ασπρόπυργο και τη Βοιωτία μέχρι την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη. Μεγάλες φωτιές συνεχίζουν να καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους, με τις εικόνες σε ορισμένα σημεία να είναι δραματικές και τους πυροσβέστες να δίνουν μάχες για να σώσουν ζωές και περιουσίες. Οι καιρικές συνθήκες σε πολλά σημεία κάθε άλλο παρά διευκολύνουν το έργο τους, με τους ανέμους να είναι ισχυροί και να απλώνουν ακόμα περισσότερο τα πύρινα μέτωπα.

Aντιμέτωπες με πυκνό καπνό βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας, ακόμη και σε σημεία, που δεν υπάρχουν ενεργές εστίες φωτιάς. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στην περιοχή του Έβρου ο καπνός από την πυρκαγιά  έφτασε περίπου 950 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Κώστας Βαθρακογιάννης μίλησε στην ΕΡΤ και συνόψισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Πρόδρομος Βοιωτίας: Υπάρχουν ενεργά μέτωπα με διάσπαρτες εστίες.

Λειβαδιά: Ενεργά μέτωπα επίσης με διάσπαρτες εστίες.

Ψαχνά Έυβοιας: Φωτιά ανάμεσα σε Τριάδα και Πισώνα με διάσπαρτες εστίες. Αισιοδοξία ότι θα οριοθετηθεί και θα τεθεί υπό έλεγχο εντός της ημέρας.

Κύθνος: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς και αισιοδοξία για την πλήρη κατάσβεσή της.

Αλεξανδρούπολη: Πολλά τα ενεργά μέτωπα κατά μήκος της Εγνατίας και ισχυρότατοι άνεμοι που δυσκολεύουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Χρυσούπολη Καβάλας: Καλύτερη η εικόνα τις τελευταίες ώρες.

Ιασμος Κομοτηνής: Ενεργά μέτωπα, κινείται προς τα νοτιοδυτικά.

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι ακραίες και έτσι θα είναι και τις επόμενες ημέρες. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής έχουν εκδηλωθεί 63 πυρκαγιές σε 24 ώρες.

Η Κύπρος έστειλε 2 αεροσκάφη για βοήθεια χθες 21 Αυγούστου. Συνολικά θα προσφέρουν βοήθεια 6 χώρες. Το πρωί έφτασε η βοήθεια από τη Ρουμανία 56 πυροσβέστες και 10 οχήματα. Αναμένονται εντός της ημέρας 64 πυροσβέστες με 9 οχήματα και ένα ελικόπτερο από Τσεχία.

Επιπλέον ένα αεροσκάφος από την Κροατία, δυο από Γερμανία και 2 από Σουηδία. Συνολικά 120 πυροσβέστες με 19 οχήματα και 7 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο οι δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στην χώρα μας

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιές στην Ελλάδα: Ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα"

Φωτιά στη Φυλή: Καίγονται τα πρώτα σπίτια - Δραματικές ώρες για τους κατοίκους

Καίγονται τα πρώτα σπίτια στη Φυλή, όπου το πύρινο μέτωπο είναι εκτός ελέγχου. Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν προκειμένου να μην εξαπλωθεί περισσότερο η φωτιά.

Για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν, μέχρι στιγμής, κινητοποιηθεί 62 πυροσβέστες με 26 οχήματα και από αέρος συνδράμουν 5 ελικόπτερα. Παράλληλα, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της Φυλής προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή τους και να κατευθυνθούν προς Άνω Λιόσια λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Εάν βρίσκεστε στη Φυλή απομακρυνθείτε προς Άνω Λιόσια

Πενήντα άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα στη Μονή Κλειστών καθώς πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις δεν πρόλαβαν να φτάσουν στην εκκλησία. Μέσα βρίσκονται και μοναχές. Η ΕΜΑΚ έχει φτάσει στο σημείο και επιχειρούν για απεγκλωβισμό.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός μίλησε στην ΕΡΤ για την εικόνα από το πύρινο μέτωπο στη Φυλή, τονίζοντας ότι το δύσκολο κομμάτι είναι μέσα στην περιοχή και όχι στη Μονή Κλειστών, όπου υπάρχουν εγκλωβισμένα 50 άτομα.

«Δύσκολες πυρκαγιές. Το κύριο κομμάτι, το ενεργό μέτωπο βρίσκεται στο κομμάτι μεταξύ Φυλής και Μονής Κλειστών. Η Μονή δεν κινδυνεύει. Το μέτωπο εξελίσσεται στον οικισμό της Φυλής. Εκδόθηκε έγκαιρο 112 για ασφαλή απομάκρυνση κατοίκων της περιοχής προς Άνω Λιόσια. Θα πρέπει οι κάτοικοι να αντιληφθούν τη σοβαρότητα και όλοι να αποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν»

Για το μοναστήρι ανέφερε: «Υπάρχουν άνθρωποι στο μοναστήρι. Δεν κινδυνεύει αλλά θα πρέπει να εκκενωθεί γιατί υπάρχει φωτιά πλησίον η οποία κατευθύνεται νότια. Γίνεται μια δύσκολη επιχείρηση στο βόρειο κομμάτι που κατεβαίνει η πυρκαγιά»

newsbomb

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στη Φυλή: Καίγονται τα πρώτα σπίτια - Δραματικές ώρες για τους κατοίκους"

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Έγκυος γέννησε μέσα στο ασθενοφόρο – Εικόνες από τη στιγμή της εκκένωσης του νοσοκομείου

Κόβουν την ανάσα οι εικόνες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο εκκενώθηκε καθώς η φωτιά έφτασε πολύ κοντά, με τις καταστάσεις να είναι πρωτόγνωρες.

Ανάμεσα σε όσους ήταν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ήταν και μια ετοιμόγεννη γυναίκα, η οποία γέννησε μέσα στο ασθενοφόρο!

Η ικανοποίηση για την επιτυχία του τοκετού ήταν ολοφάνερη στα πρόσωπα του γιατρού και της μαίας που συνόδευσαν την γυναίκα, την ίδια ώρα που μεταφέρονταν άλλα 11 νεογνά επίσης με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην Καβάλα και άλλο ένα στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Στις εικόνες φαίνονται τα μωράκια που μεταφέρονται, όπως και ασθενείς που εκκενώνουν, μέσα στην αγωνία τους και την αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση εκκενώθηκαν 159 ασθενείς. Εκτός από τα νεογνά, 42 ασθενείς μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στα νοσοκομεία της Καβάλας και της Ξάνθης και 94 ασθενείς με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ – οι 25 στο Νοσοκομείο της Κομοτηνής και οι 69 στο πλοίο που μετατράπηκε σε Νοσοκομείο Εκστρατείας.

Στην όλη επιχείρηση εκτός από το ΕΚΑΒ συμμετείχαν και δυνάμεις του υγειονομικού σώματος του Στρατού.
Την ίδια ώρα οι Πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μάχη με τις φλόγες που κατά τη διάρκεια της νύχτας έφτασαν στα 300 μέτρα από το νοσοκομείο χωρίς να προκαλέσουν ζημιές αλλά δημιουργώντας διάσπαρτες εστίες και πολύ καπνό.

Σύμφωνα επίσης με την επίσημη ενημέρωση

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης δεν ήταν η μόνη κρίσιμη υποδομή της περιοχής που προστάτευσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων και υπό το συντονισμό του κυβερνητικού κλιμακίου που βρίσκεται στον Έβρο από χθες το μεσημέρι και είναι σε ανοικτή γραμμή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα, προστατεύθηκαν οι στρατιωτικές υποδομές της περιοχής, σε κάποιες από τις οποίες υπήρχαν και αποθήκες πυρομαχικών, το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, ένα Γηροκομείο, ενώ πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις εκκένωσης και σε δύο κατασκηνώσεις.

 

  

 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η πυρκαγιά απείλησε τη παραλιακή ζώνη στα δυτικά της Αλεξανδρούπολης και στις 2 τα ξημερώματα δόθηκε απομάκρυνση με 112 σε όλους τους παραλιακούς συνοικισμούς από Μάκρη μέχρι την Πόλη. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχείρησαν όλη τη διάρκεια τις νύχτας στα μέτωπα της φωτιάς από βόρεια, δυτικά και νοτιοδυτικά, με έμφαση στην Παλαγια και στην παραλιακή ζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι στον Έβρο έχουν μεταβεί ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας – Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για Θέματα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μάνος Λογοθέτης, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βαγγέλης Γκουντούφας, ενώ μαζί με το κυβερνητικό κλιμάκιο ανέβηκε στην περιοχή και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Έγκυος γέννησε μέσα στο ασθενοφόρο – Εικόνες από τη στιγμή της εκκένωσης του νοσοκομείου"

Αγ. Παντελεήμονας: Εικόνες Φαρ Ουέστ με 14 πυροβολισμούς στη μέση του δρόμου – Με πολλαπλά τραύματα νοσηλεύεται το θύμα

«Λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Δευτέρας (21/8) σήμανε συναγερμός στο κέντρο της Άμεσης Δράσης, όταν ειδοποιήθηκαν οι αρχές πως σε περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Κύμης και Αχαρνών πέφτουν πυροβολισμοί» ανέφερε ο αστυνομικός συντάκτης της ΕΡΤ για το περιστατικό ένοπλης βίας στο κέντρο της Αθήνας με θύμα έναν Αλγερινό.

«Έσπευσαν στο σημείο περιπολικά και μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ, ξεκίνησαν έρευνες και διαπίστωσαν ότι στην οδό Μιχαήλ Βόδα βρίσκονταν στη μέση του δρόμου αιμόφυρτος ένας άνδρας, ο οποίος έφερε πολλαπλά τραύματα. Διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ εν ζωή στο νοσοκομείο Γεννηματάς.

Όπως διαπιστώθηκε από τους γιατρούς το θύμα της δολοφονικής επίθεσης έφερε στο σώμα του και τραύματα από μαχαιριές. Ψάχνουν οι γιατροί να δουν αν είχε και τραύματα από πυροβόλο όπλο, καθώς στο σημείο έχουν βρεθεί δεκατέσσερις κάλυκες. Στην προανακριτική έρευνα έχει αναλάβει Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, αναζητεί τυχόν αυτόπτες μάρτυρες αλλά και υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής. Ο άνδρας είναι Αλγερινός, αγνώστων λοιπών στοιχείων. Οι αστυνομικές Αρχές προσπαθούν να δουν τι προηγήθηκε της συμπλοκής ενώ υπάρχει μια αναφορά ότι τα πυρά έπεσαν μέσα από αυτοκίνητο στο επέβαιναν οι δράστες της επίθεσης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγ. Παντελεήμονας: Εικόνες Φαρ Ουέστ με 14 πυροβολισμούς στη μέση του δρόμου – Με πολλαπλά τραύματα νοσηλεύεται το θύμα"

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Τρία μηνύματα από το 112 μέσα σε μιάμιση ώρα – «Κλείστε πόρτες και παράθυρα»

Μάχη σε πολλαπλά μέτωπα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη φωτιά που καίει στον Ασπρόπυργο, κοντά σε βιομηχανική περιοχή. Οι φλόγες κυκλώνουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα ολόκληρους οικισμούς , τη στιγμή που πνέουν θυελλώδεις άνεμοι.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μέσα σε μόλις μιάμιση ώρα εστάλησαν 3 μηνύματα από το 112 για τη φωτιά στον Ασπρόπυργο. Τα δύο αφορούν εκκενώσεις οικισμών και το τρίτο προειδοποίηση για τους πυκνούς καπνούς, καλώντας τους κατοίκους να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, καθώς είναι η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι άκρως αποπνικτική. 

Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τρίτης (22.08.23) εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση από Λάκκα Κατσαρή προς Ασπρόπυργο και στη συνέχεια για εκκένωση των οικισμών Ποντίων και Βέρας προς Ελευσίνα λόγω της μεγάλης φωτιάς. 

Σημειώνεται ότι η φωτιά στον Ασπρόπυργο καίει σε τρεις διαφορετικές εστίες, Λάκκα Κατσαρή, Νέα Ζωή και Αμμουδιές.

Οι καπνοί έχουν σκεπάσει τις γύρω περιοχές αλλά και κομμάτι της Αττικής Οδού.

«Εάν βρίσκεστε σε Λάκκα Κατσαρή απομακρυνθείτε προς Ασπρόπυργο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» ανέφερε το πρώτο μήνυμα του 112.  «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Οικισμό Ποντίων, Οικισμό Βέρας απομακρυνθείτε προς Ελευσίνα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», σύμφωνα με το δεύτερο μήνυμα.

Λίγα λεπτά αργότερα εστάλη και τρίτο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ασπροπύργου, καλώντας τους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

«Σε εξέλιξη πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους. Κλείστε πόρτες και παράθυρα . Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Στο σημείο επιχειρούν 2 ελικόπτερα, 27 οχήματα, 72 πυροσβέστες και 2 ομάδες πεζοπόρων.

Σημειώνεται πως λόγω της φωτιάς έχουν τεθεί σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη Λ.ΝΑΤΟ από κόμβο Θριασίου έως της Ζωοδόχου Πηγής και στα δύο ρεύματα και Αγίας Σοφίας και Λ.ΝΑΤΟο προς το βουνό, ενώ άνοιξε η έξοδος 4 της Αττικής Οδού. 

Την ίδια ώρα, έχει διακοπή κυκλοφορίας του Προαστιακού στο τμήμα Κινέτα-Άνω Λιόσια, κατόπιν εντολής της Πυροσβεστικής. Η αμαξοστοιχία 1309 έχει ακινητοποιηθεί στο Σ.Σ Κινέτας. 

Τα δρομολόγια θα υποκατασταθούν από λεωφορεία στο τμήμα ‘Ανω Λιόσια- Νέα Πέραμος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Τρία μηνύματα από το 112 μέσα σε μιάμιση ώρα – «Κλείστε πόρτες και παράθυρα»"

Στο πλοίο "Αδαμάντιος Κοραής" οι ασθενείς του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Εκκένωση του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης αποφασίστηκε το βράδυ της Δευτέρας, εξαιτίας των καπνών από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή.

Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε πλοίο, όπως αναφερόταν σε χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ του iatronet.gr.

Παρουσία του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους και του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου, οι ασθενείς διακομίστηκαν στο πλοίο "Αδαμάντιος Κοραής", το οποίο έχει μετατραπεί σε προσωρινό νοσοκομείο, μετά την εκκένωση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της πόλης (ΠΓΝΑ).

Όπως αναφέρεται στο e-evros.gr, υνολικά, 90 ασθενείς μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο ferry boat, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο πλοίο "Αδαμάντιος Κοραής" οι ασθενείς του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news