facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Β. Κικίλιας: Αυτόφωρη σύλληψη δύο ανδρών στο Καπαρέλλι για τη φωτιά – 81 οι αγροτοδασικές πυρκαγιές τη Δευτέρα

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας προχώρησε σε δηλώσεις για τις δασικές πυρκαγιές.

Όπως είπε, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την αυτόφωρη σύλληψη δύο ανδρών που πραγματοποιούσαν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας. “Ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής ολοκλήρωσαν τη διαδικασία αυτόφωρης σύλληψης δύο ανδρών ημεδαπών που εκτελούσαν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας. Συνεχίζονται ΕΔΕ και ανακριτικές διεργασίες για τις υπόλοιπες πυρκαγιές” είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι παρά τις προειδοποιήσεις όλων των τελευταίων ημερών για τον πολύ αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών σήμερα είτε από εγκληματική αμέλεια, είτε από εμπρησμό, είχαμε 81 αγροτοδασικές πυρκαγιές. “Οι τέσσερις σοβαρότερες εκδηλώθηκαν σε Ανατολική Αττική, Βοιωτία, Λουτράκι και Δερβενοχώρια. Στις παραπάνω περιοχές επιχείρησαν συνολικά 540 τέσσερις πυροσβέστες και 198 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα. Από αέρος επιχείρησαν περιοδικά 23 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα, ενώ σε πολλές περιοχές θα δουλέψουν όλο το βράδυ χωματουργικά της περιφέρειας, των δήμων και φυσικά των Ενόπλων Δυνάμεων” σημείωσε επίσης ο κ. Κικίλιας.

“Η κλιματική κρίση είναι εδώ και πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και δυστυχώς θα έχουμε. Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει και κάνει το καλύτερο δυνατό. Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Θέλω να ευχαριστήσω για τη μεγάλη μάχη που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τους πυροσβέστες μας, τους εθελοντές, τους άντρες και τις γυναίκες της Πολιτικής Προστασίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά τους πολίτες που βοήθησαν” πρόσθεσε ο υπουργός.

Οι πολίτες των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από την πυρκαγιά μπορούν να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο. Και φυσικά για όποιες ζημιές έχουν προκύψει ή θα προκύψουν και τις ζημιές που έχουν υποστεί ήδη οι περιουσίες των ανθρώπων, η καταγραφή θα είναι άμεση και η αποζημίωση των συμπολιτών μας με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα” είπε ακόμα και κατέληξε:

Θα ήθελα να απευθύνω ξανά έκκληση σε όλους για τεράστια προσοχή την αυριανή ημέρα, καθώς αυτή θα είναι μια εξίσου δύσκολη ημέρα με ακραία καιρικά φαινόμενα“.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Β. Κικίλιας: Αυτόφωρη σύλληψη δύο ανδρών στο Καπαρέλλι για τη φωτιά – 81 οι αγροτοδασικές πυρκαγιές τη Δευτέρα"

Καιρός αύριο: Ζέστη και αρκετά μποφόρ – Αναλυτική πρόγνωση

Αίθριος θα είναι ο καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη Μακεδονία και μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου
β. στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου
γ. στα δυτικά ηπειρωτικά τους 39 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο τους 41 βαθμούς Κελσίου
δ. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στη Μακεδονία με μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 και στην κεντρική Μακεδονία έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 με 39 και στα ηπειρωτικά έως 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο έως 41 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 και στη νότια Κρήτη έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ζέστη και αρκετά μποφόρ – Αναλυτική πρόγνωση"

Ανεξέλεγκτο μέτωπο στα Δερβενοχώρια: Αντιπυρικές ζώνες για να μην περάσει η φωτιά στην Πάρνηθα

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βοιωτία λόγω της φωτιάς που ξέσπασε σε δασική έκταση στο Πάνακτο Δερβενοχωρίων, κοντά στα όρια με την Αττική.

Στην περιοχή επιχειρούν 105 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα αλλά και οχήματα του στρατού ώστε να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες. Τα εναέρια μέσα, με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν ξανά.

Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή, καθώς οι άνεμοι πνέουν αντίθετα, αλλά οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται για αποτρέψουν την πιθανότητα επέκτασης τη φωτιάς στην Πάρνηθα.

Η μορφολογία της περιοχής και η πυκνή βλάστηση καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Παράλληλα, μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής, καλώντας τους να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

  • Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία που είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια

Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Καπαρέλλι Βοιωτίας

Οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση, στο Καπαρέλλι της Θήβας.

Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή με αποτέλεσμα να καεί το μεγαλύτερο τμήμα του περιαστικού δάσους του χωριού, αγροτολιβαδικές εκτάσεις και οι εγκαταστάσεις μίας κτηνοτροφικής μονάδας.

Η άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και η αντίδραση των κατοίκων του χωριού που επενέβησαν με αγροτικά μηχανήματα ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες βοήθησε να περιορίσουν το μέτωπο και να οριοθετήσουν τη φωτιά.

Επιχειρούν 94 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανεξέλεγκτο μέτωπο στα Δερβενοχώρια: Αντιπυρικές ζώνες για να μην περάσει η φωτιά στην Πάρνηθα"

Μητσοτάκης για τις πυρκαγιές: Πρώτο μέλημά μας η ανθρώπινη ζωή – Θα αποζημιωθούν όσοι υπέστησαν ζημιές

Ο κρατικος μηχανισμός κάνει το καλύτερο που μπορεί για να ανταποκριθεί με τη μέγιστη ταχύτητα και να περιορίσει την εξάπλωση των πυρκαγιών, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, αναφορικά με τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε περιοχές της χώρας μας. Ο ίδιος σημείωσε ακόμη: «Θέλω να ζητήσω από τους συμπολίτες μου να υπακούν στις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Ενημερώνομαι συνέχεια για την εξέλιξη. Οι επιστημονες μας είχαν προειδοποιήσει ότι οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες λόγω του καύσωνα και των ισχυρών ανέμων. Πρώτο μέλημα μας είναι η ανθρώπινη ζωή, ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Γι’ αυτό σημαντικό είναι οι εκκενώσεις να γίνονται με την μέγιστη ταχύτητα. Να διαβεβαιώσω για όσους υπέστησαν ζημιές, ότι μετά την κατάσβεση ο κρατικος μηχανισμός θα είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για να καταγράψει ζημιές για να αποζημιωθούν. Σήμερα είναι η πρώτη δύσκολη μέρα του φετινού καλοκαιριού. Φωτιές είχαμε και θα έχουμε, είναι και αυτό στα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης. Το στοίχημα είναι πώς θα τις περιορίσουμε πιο γρήγορα, ώστε και οι ζημιές να είναι λιγότερες». 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης για τις πυρκαγιές: Πρώτο μέλημά μας η ανθρώπινη ζωή – Θα αποζημιωθούν όσοι υπέστησαν ζημιές"

Υπεγράφη από τον Χρυσοχοϊδη η απόφαση για την πρόσληψη 250 ατόμων στο ΕΚΑΒ

O υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υπέγραψε σήμερα την απόφαση για την πρόσληψη 250 ατόμων στο ΕΚΑΒ.

Οι προσλήψεις στο ΕΚΑΒ γίνονται το πλαίσιο της κάλυψης των αναγκών με τις συμβάσεις θα είναι διάρκειας δύο ετών μέσω της πλατφόρμας της 1ης ΥΠΕ, η οποία ενεργοποιείται από αύριο και θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 28 Ιουλίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπεγράφη από τον Χρυσοχοϊδη η απόφαση για την πρόσληψη 250 ατόμων στο ΕΚΑΒ"

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας για το μισθολογικό δημοσίων υπαλλήλων την Τετάρτη

Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας Τετάρτη 19 Ιουλίου ώρα 9.00 π.μ. στο Υπουργείο Οικονομικών, θα πραγματοποιήσει η ΑΔΕΔΥ, με αφορμή τις μισθολογικές ρυθμίσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το δημοσιοϋπαλληλικό κλάδο.

Όπως αναφέρει η συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων, σε ανακοίνωσή της: «Με αφορμή την κατάθεση, από την κυβέρνηση, του νομοσχεδίου για τις μισθολογικές ρυθμίσεις το οποίο μετά από 14 χρόνια μειώσεων κατά 40% των μισθών στο Δημόσιο, κατάργηση των δώρων κλπ δίνει «αυξήσεις» – κοροϊδία της τάξης των 40-50€ μηνιαίως, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Τετάρτη 19 Ιουλίου και ώρα 9.00πμ στο Υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7).

Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των εργαζομένων στην συγκέντρωση κηρύσσουμε στάση εργασίας από την έναρξη του ωραρίου μέχρι τις 11.00πμ.

Διεκδικούμε:

  • Αυξήσεις, άμεσα, τουλάχιστον 10% για όλους τους Δ.Υ.
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17
  • Αφορολόγητο στα 12.000€
  • Αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
  • Κατάργηση της εισφοράς του 2% υπέρ της ανεργίας
  • Γνήσιο ενιαίο μισθολόγιο με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, μέσα από συλλογική σύμβαση εργασίας – καμία σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη».

euro2day 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας για το μισθολογικό δημοσίων υπαλλήλων την Τετάρτη"

Εκτός ελέγχου η φωτιά στο Λουτράκι: Κάηκαν σπίτια – Εκκενώθηκαν γηροκομείο και παιδικές κατασκηνώσεις

Εκτός ελέγχου φαίνεται να είναι η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στο Λουτράκι. Η περιοχή έχει καλυφθεί από ένα πυκνό σύννεφο καπνού ενώ οι φλόγες έκαψαν και σπίτια.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η τηλεόραση του Open, η κατάσταση στην περιοχή είναι δύσκολη ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν έχουν πολλή ώρα ακόμα ώστε να επιχειρήσουν αφού η νύχτα πλησιάζει.

Οι αρχές απομάκρυναν προληπτικά τους κατοίκους από τους οικισμούς Καλλιθέα, Πευκιά, Ειρήνη ενώ για την ασφάλεια των παιδιών εκκενώθηκαν και οι κατασκηνώσεις.

Εκκενώθηκε γηροκομείο

Στο «Αλεξάνδρειο» συνεδριακό κέντρο μεταφέρθηκαν με ασφάλεια, σύμφωνα με τον Δήμο Λουτρακίου, οι τρόφιμοι του γηροκομείου «Ελπίς», έπειτα από την εντολή εκκένωσης που δόθηκε, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή Καλλιθέα.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Δήμο Λουτρακίου και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εκκένωση της κατασκήνωσης Sportcamp Loutraki ολοκληρώθηκε με ασφάλεια και τα παιδιά βρίσκονται στο κλειστό γυμναστήριο «Γ. Γαλανόπουλος».

 
Μήνυμα 112 για εκκένωση στο Καλαμάκι Ισθμίων και στον Παράδεισο

Το 112 έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα εκκένωσης στους κατοίκους των περιοχών Καλαμάκι Ισθμίων και Παράδεισος ώστε να εκκενώσουν τους οικισμούς τους λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή. Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Καλαμάκι Ίσθμια, Παράδεισος εκκενώστε προς Κόρινθο. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα

Έκλεισε η εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα από τους Αγίους Θεοδώρους μέχρι την Επίδαυρο, σύμφωνα με το Open. Η απόφαση πάρθηκε ώστε να μην υπάρξουν εγκλωβισμένοι στην Εθνική Οδό και εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς στο Λουτράκι.

Δραματικές ώρες στον οικισμό Ειρήνη – Κάηκαν σπίτια

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά στον οικισμό Ειρήνη και πλέον οι φλόγες έχουν φτάσει και έχουν καταστρέψει τα πρώτα σπίτια σύμφωνα με το loutraki365.gr. Υπενθυμίζεται ότι ο οικισμός έχει εκκενωθεί με εντολή της Πυροσβεστικής και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

Οι φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά κατευθύνονται προς τον Άγιο Χαράλαμπο ενώ στο σημείο καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της. Είναι σημαντικό ότι εθελοντές και πυροσβέστες δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες.

Χάρης Βυτινιώτης: «Ιδιαίτερα μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς»

«Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε αρχικά στην περιοχή, Καλλιθέα Λουτρακίου και τώρα κινείται προς τις περιοχές Καλαμάκι και Αγίους Θεοδώρους», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης.

Όπως προσέθεσε, «στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και μεταφέρουν την φωτιά με πολύ μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να έχουν καεί εκτάσεις με ελαιόδεντρα και πεύκα, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτός ελέγχου η φωτιά στο Λουτράκι: Κάηκαν σπίτια – Εκκενώθηκαν γηροκομείο και παιδικές κατασκηνώσεις"

Ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο στον Κουβαρά προς τα παράλια

Μαίνεται ανεξέλεγκτη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Κουβαράς της Αττικής, η οποία εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα προς τα παράλια, λόγω των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών, του ισχυρού άνεμου και της υψηλής δασικής ευφλεκτότητας.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενώ κοντά στο σημείο που έχει ξεσπάσει το πύρινο μέτωπο υπάρχουν κατοικίες.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά, το μέτωπο είναι μεγαλύτερο των 4 χιλιομέτρων, ενώ ανέφερε ότι καίγονται σπίτια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις φλόγες έχουν παραδοθεί και πυλώνες της ΔΕΗ. 

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Μήνυμα 112 για εκκένωση σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο

Μήνυμα 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Μελισσουργός και Τραμπουριά να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Ανάβυσσο μέσω της λεωφόρου Αναβύσσου λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Μελισσουργός - Τραμπουριά εκκενώστε μέσω Λεωφόρου Αναβύσσου προς Ανάβυσσο. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Νωρίτερα είχαν ειδοποιηθεί να εκκενώσουν τις εστίες τους και οι κάτοικοι στον οικισμό Πέτα.

Ακολούθησε μήνυμα από το 112 για εκκένωση σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο.

To Yπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Υπηρεσίας με μήνυμά του ενημέρωσε εγκαίρως τους κατοίκους της περιοχής ζητώντας τους να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Στην πυρκαγιά που εξελίσσεται στην Κερατέα, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, λέγοντας:

«Μια δύσκολη αγροτοδασική πυρκαγιά, η οποία καίει χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Κουβαρά. Συγκεκριμένα Πέτα - Κουβαρά μπορούμε να πούμε και έχει εκδοθεί γι’ αυτό τον σκοπό ένα προειδοποιητικό μήνυμα από το 112. Συγκεκριμένα στις 13:15 και αφορά την ύπαρξη δασικής πυρκαγιάς. Η πυρκαγιά αυτή τη στιγμή καθοδηγούμενη από ισχυρά ρεύματα ανέμων εντάσεως 6 και 7 μποφόρ, έχει γίνει κλιμάκωση δυνάμεων».

Σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

🆘 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή #Κουβαράς #Ανατολική_Αττική

‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών

Οδηγίες αυτοπροστασίας ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki

Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες

Έκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε το meteo για τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς στο Νέο Κουβαρά Αττικής που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Αναλυτικά:

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα στην περιοχή του Νέου Κουβαρά στην Ανατολική Αττική, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενημερώνει:

- Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (17.07.2023, 13:00) BA άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h. Η θερμοκρασία είναι στους 33 - 34 oC, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%). Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους ΒΑ ανέμους. Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών).

- Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία (βλ. εικόνα), οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (19:00/20:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.

Πυρομετεώγραμμα για την πυρκαγιά στο Νέο Κουβαρά Ανατολικής Αττικής

Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως αυτή η εξελίσσεται και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση σχετικά και με την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις αμέσως επόμενες ώρες.

Παραμείνετε σε επαγρύπνηση. Παραμείνετε ενημερωμένοι. Παραμείνετε ασφαλείς. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Iσχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο ως και Τετάρτη - Nέα θερμική έξαρση από Παρασκευή

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ),

α) σήμερα Δευτέρα 17-7-2023, αύριο Τρίτη 18-7-2023 και την Τετάρτη 19-7-2023 οι περιοχές που θα επηρεάζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα είναι περιορισμένες στα δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ στα ανατολικά οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες, αλλά και η ένταση της ζέστης μικρότερη, κυρίως επειδή θα πνέουν ετησίες άνεμοι (μελτέμια) που θα φθάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.

β) την Πέμπτη 20-7-2023 οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και

γ) ειδικότερα από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 η νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24-7-2023 και από τα βόρεια αναμένεται υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Πιο συγκεκριμένα:

Από σήμερα Δευτέρα 17-7-2023 και έως και την Τετάρτη 19-7-2023 η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο τους 41 βαθμούς Κελσίου

β. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 και την Τετάρτη τους 40 βαθμούς Κελσίου

γ. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 και την Τετάρτη τους 37 με 38 και τοπικά στη Θράκη τους 39 βαθμούς Κελσίου

δ. στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου και

ε. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη 20-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 και στα νησιά του Αιγαίου τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά με τις μέγιστες τιμές να φθάνουν τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Από τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει, κυρίως στα βόρεια, κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου.

Σε πλήρη κινητοποίηση οι μηχανισμοί περιφέρειας και δήμων

Σε πλήρη κινητοποίηση οι μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας του Α' και Β' βαθμού Αυτοδιοίκησης συνδράμουν με κάθε μέσο και έμψυχο δυναμικό την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο έργο κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Κουβαρά που βρίσκεται σε εξέλιξη, απειλώντας κατοικημένες περιοχές.

Η Περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με το αίτημα του ΠΣ, απέστειλε 12 υδροφόρες για την ενίσχυση της πυρόσβεσης ενώ και οι όμοροι δήμοι συμμετέχουν με πούλμαν, οχήματα, όλο το δυναμικό τους και εθελοντές.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ το μέλος του τομέα Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Κοινότητας Κερατέας Ντίνος Λιούμης έχουν αποσταλεί οχήματα και πούλμαν για την απομάκρυνση των κατοίκων, εκκενώθηκε το Μοναστήρι και κρίσιμες περιοχές καθώς και ότι οχήματα και υδροφόρες με όλο το σώμα εργαζομένων, εθελοντών κ.λπ. συμμετέχουν στη κατάσβεση με όλες τις δυνάμεις τους.

Ως «κόλαση» περιέγραψε ο επί δεκαετίες (τέως σήμερα) δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου το πύρινο τοπίο που συνεχώς εξαπλώνεται ταχύτατα κατά μήκος τουλάχιστον 3 χλμ. λόγω των ισχυρών ανέμων από Κουβαρά, σε Πέτα, Πάνειο Όρος, Καλύβια, Μελισσουργό και περιμετρικά των Καλυβίων προς Σαρωνίδα και Ανάβυσσο. Η πρώτη εκτίμησή του ήταν ότι ήταν αδύνατον να επιτευχθεί ο έλεγχός της καθώς ο ισχυρός άνεμος, η υψηλή θερμοκρασία με το χαμηλό θαμνώδες ή ελαιόφυτο έδαφος δεν το επέτρεπαν. Το σκηνικό συμπληρώνεται από έντονους πυκνούς καπνούς που προκαλούν οι ισχυρές εκρήξεις οι οποίες σημειώνονται στους πυλώνες ηλεκτροδότησης, κάποιος εκ των οποίων ενδεχομένως ευθύνεται για την εκδήλωση της πυρκαγιάς, όπως υπονόησε ο κ. Φιλίππου.

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη θα συγκαλέσει η Πολιτική Προστασία

Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη θα συγκαλέσει η Πολιτική Προστασία. Στη σύσκεψη θα συμμετέχει η ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Ειδικότερα μεταξύ άλλων θα μετέχουν τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών, και η Περιφέρεια Αττικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο στον Κουβαρά προς τα παράλια "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news