facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Τουρκικά ΜΜΕ κατά Δένδια: «Ρισκάρει πόλεμο για να γίνει πρωθυπουργός»

Με συστηματικό τρόπο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πιστά στη γραμμή της τουρκικής κυβέρνησης, συμμετέχουν στην προσπάθεια δημιουργίας ενός αφηγήματος εναντίον της Ελλάδας, στοχεύοντας στα νησιά του Αιγαίου.

Κρίσιμη καμπή στην αλλαγή στάσης των τουρκικών ΜΜΕ ήταν η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Μέχρι εκείνη την ημέρα υπήρχαν αναφορές στην Ελλάδα, δίχως να γίνονται βασικά θέματα των δελτίων ή πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπως και η ομιλία του στο Κογκρέσο, προκάλεσαν στην Αγκυρα ισχυρό σοκ. Τις τελευταίες ημέρες, δε, στο στόχαστρο των ΜΜΕ της γείτονος έχει μπει και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Τελευταίο χρονικά ένα απαράδεκτο άρθρο της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας «Μιλιέτ» με τίτλο «ο άνθρωπος που ρίσκαρε με πόλεμο με την Τουρκία για να γίνει πρωθυπουργός». Ενα άρθρο που τα επιχειρήματά του, ωστόσο, περιορίζονται στον χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη.

 
Τι λέει το προκλητικό άρθρο

«Λέγεται Νίκος Δένδιας. Σήμερα είναι υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Βρίσκεται στη δεξιά από τα νεανικά του χρόνια, αλλά ήταν πάντα μέλος και δεν υπήρξε ποτέ αρχηγός. Μετά την εκλογή του ως βουλευτής, άσκησε καθήκοντα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για 10 μήνες και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για 2 χρόνια.

» Αυτό που θυμόμαστε περισσότερο από την υπουργία του ήταν το ξύλο που έφαγε στο ελληνικό κοινοβούλιο, από τον βουλευτή της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής Κασιδιάρη. Αποτέλεσμα της υπουργίας Δένδια είναι και η κακομεταχείριση των Σύρων προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα.

Από την ημέρα που το κόμμα του κέρδισε τις εκλογές για τη Νέα Δημοκρατία με την υποστήριξη της ακροδεξιάς, ο Δένδιας προσπαθεί να φανεί χαριτωμένος στους ανθρώπους που τον ξυλοκόπησαν κάποτε και πιστεύει ότι ο δρόμος προς αυτό είναι μέσα από το να βγαίνει αντι-Τούρκος. Είναι τόσο ασυνεπής άνθρωπος που στην ίδια πρόταση μπορεί να πει ότι δεν πρέπει να έρχονται πρόσφυγες στην Ελλάδα από την Τουρκία και παράλληλα ότι η Τουρκία δεν πρέπει να χτίζει οικισμούς στη Συρία για πρόσφυγες. Το μόνο του όνειρο είναι να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας. Το σόου που έκανε στην Άγκυρα παραβιάζοντας τους διπλωματικούς κανόνες είναι μέρος αυτού και το καύχημα του για το «Η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας» είναι επίσης μέρος αυτού.

Όπως και να έχει, ο Δένδιας είναι ο άνθρωπος που έμενε άφωνος όταν γινόταν διάλογος με την Τουρκία, και έκανε δηλώσεις κατά της Τουρκίας ακόμα και στις κάμερες του EDS όταν ξεκίνησε η ένταση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι απόστρατοι ναύαρχοι, που νομίζουν ότι μπορούν να βομβαρδίσουν τις γέφυρες παρασύρουν και τον ίδιο και τη χώρα του στην καταστροφή, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών που του σκάβει το λάκκο. Κύριε Δένδια, αν σας λείπει το μπάνιο της Σμύρνης, ελάτε στην Ιλιτζά, να σας φιλοξενήσουμε, μην ξαναχυθείτε στη θάλασσα μόνο και μόνο επειδή θέλετε να γίνετε πρωθυπουργός από το πουθενά…», έγραψε ο Τούρκος δημοσιογράφος.

tovima

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκικά ΜΜΕ κατά Δένδια: «Ρισκάρει πόλεμο για να γίνει πρωθυπουργός»"

Νέα ελληνοτουρκική σύγκρουση στο NATO: Προκλητικές δηλώσεις Σοϊλού – Ηχηρή απάντηση των Ελλήνων βουλευτών

Συνεχίζεται η ένταση ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αντιπροσωπία στη δεύτερη ημέρα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά τον Χολουσί Ακάρ τη σκυτάλη πήρε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο και μάλιστα ζήτησε την κατάργηση της Frontex. Ακόμη επανέφερε τα όσα είπε την Τρίτη ο Χολουσί Ακάρ, για ελληνική βοήθεια στο PKK.

Μάλιστα κατηγόρησε ευθέως την χώρα μας στην υπόθαλψη τρομοκρατών με τη Φινλανδία και τη Σουηδία ενώ ανέφερε ακόμη πως μέλη του PKK διαθέτουν γερμανικό και γαλλικό οπλισμό.

Η απάντηση από τους Έλληνες βουλευτές ήταν και πάλι ηχηρή και στη συνεδρίαση μίλησαν ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Σπήλιος Λιβανός, ο Μανούσος Βολουδάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη.

Οι έλληνες βουλευτές ξεκαθάρισαν για ακόμη μια φορά πως δεν γίνονται επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο με τον Μανούσο Βολουδάκη να σημειώνει πως αυτές τις καταγγελίες τις έχει εξετάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχει αποδειχθεί το παραμικρό. Παράλληλα κατηγόρησαν την Τουρκία που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

Για τα περί υπόθαλψης τρομοκρατών οι έλληνες βουλευτές επεσήμαναν στον  Σοϊλού πως αυτό αποτελεί μια συνωμοσία που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

«Εμείς θέλουμε την Τουρκία ως εταίρο, με βάση το διεθνές Δίκαιο και αναρωτιόμαστε τι δουλειά έχετε με εμάς στο ΝΑΤΟ, αν είμαστε μία ομάδα κρατών που υποθάλπουν την τρομοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βολουδάκης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα ελληνοτουρκική σύγκρουση στο NATO: Προκλητικές δηλώσεις Σοϊλού – Ηχηρή απάντηση των Ελλήνων βουλευτών"

Μεντβέντεφ: «Ποιος είπε ότι η Ουκρανία θα υπάρχει ακόμη στον παγκόσμιο χάρτη σε δύο χρόνια;»

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ αμφισβήτησε τη συνέχιση ύπαρξης της Ουκρανίας ως κυρίαρχου κράτους.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος σήμερα κατέχει το αξίωμα του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε στο Telegram: «Απλά μια ερώτηση: ποιος είπε ότι η Ουκρανία θα υπάρχει ακόμη στον παγκόσμιο χάρτη σε δύο χρόνια;».

Το Κίεβο βλέπει τις δηλώσεις του Μεντβέντεφ ως απόδειξη ότι ο επίσημος πολεμικός στόχος της Μόσχας – να «αποναζιστικοποιήσει» τη χώρα – είναι μόνο ένα πρόσχημα για την καταστροφή του ουκρανικού πολιτισμού.

Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε άμεσα τις τελευταίες δηλώσεις Μεντβέντεφ. Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, είπε μόνο «γνωρίζουμε ότι η Ουκρανία έχει μεγάλα προβλήματα».

Η χώρα συνεχίζει να αρνείται να «χαλιναγωγήσει» τους εθνικιστές που υπάρχουν στους κόλπους της, είπε ο Πεσκόφ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεντβέντεφ: «Ποιος είπε ότι η Ουκρανία θα υπάρχει ακόμη στον παγκόσμιο χάρτη σε δύο χρόνια;»"

Καιρός αύριο: Συννεφιά σε Αττική, καταιγίδα σε Θεσσαλονίκη – Πτώση θερμοκρασίας με χαλάζι και μποφόρ

Ελαφρά βελτιωμένος θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη (16.06.2022). Σε αρκετές περιοχές θα υπάρχει καλοκαιρία, σε άλλες, όμως, θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες. Σε υποχώρηση ο υδράργυρος.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Το πρωί θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην κεντρική Μακεδονία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και την ανατολική Θεσσαλία. Το μεσημέρι – απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες μικρής διάρκειας στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία. Βελτίωση του καιρού το βράδυ.
Στις υπόλοιπες περιοχές σχεδόν αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 4, στα ανατολικά 4 με 6 και στο ανατολικό Αιγαίο βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 29 με 31 βαθμούς και στα νησιά τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση 

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και το μεσημέρι – απόγευμα όμβροι και στα ορεινά μικρής διάρκειας καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στην κεντρική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και το μεσημέρι – απόγευμα κυρίως στα ορεινά τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα είναι αυξημένες και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στις Σποράδες και την ανατολική Θεσσαλία τις πρωινές ώρες τοπικές βροχές και το μεσημέρι – απόγευμα τοπικοί όμβροι.
Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανόν στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα το πρωί 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα στα ορεινά της Κρήτης.
Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου και στη νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι στα βόρεια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες στα βόρεια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και μέχρι το μεσημέρι τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Συννεφιά σε Αττική, καταιγίδα σε Θεσσαλονίκη – Πτώση θερμοκρασίας με χαλάζι και μποφόρ"

ΕΕ: Συμφωνία με Ισραήλ και Αίγυπτο για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Πρωτόκολλο συμφωνίας για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο υπέγραψαν σήμερα Ευρωπαϊκή Ένωση, Ισράηλ και Αίγυπτος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Κάιρο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η ΕΕ επιδιώκει να βρει και άλλες πηγές ανεφοδιασμού, μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και στη Γερμανία.

Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Τάρελ Ελ Μόλα και η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Καρίν Ελχάραρ, υπέγραψαν το πρωτόκολλο τριμερούς συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ, για την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ανέφεραν οι Βρυξέλλες και το Κάιρο σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο, όπου θα υγροποιείται και στη συνέχεια θα εξάγεται στην Ευρώπη. «Η ΕΕ θέλει να αναπτύξει την ενεργειακή συνεργασία της με τις αυτές τις δύο χώρες της Αν. Μεσογείου ώστε να τερματιστεί η εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», εξήγησε.

Το Ισραήλ ανακάλυψε στις αρχές της δεκαετίας του 2010 πολλά κοιτάσματα φυσικού αερίου στη θάλασσα. Καθώς δεν υπάρχει αγωγός που να συνδέει αυτά τα κοιτάσματα με την Ευρώπη, το Ισραήλ στέλνει το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, μετά την υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας, ύψους 15 δισεκ. δολαρίων, μεταξύ των δύο χωρών το 2020.

«Είναι επίσης ευκαιρία για την Αίγυπτο να γίνει περιφερειακό κέντρο σε ό,τι αφορά την ενέργεια», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Συμφωνία με Ισραήλ και Αίγυπτο για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη"

Ρωσία: Μόνο σε 19 χώρες μπορεί να ταξιδέψει κάποιος αεροπορικώς από τη χώρα

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, οι ουρανοί πέριξ της Ρωσίας προς διάφορες κατευθύνσεις έκλεισαν, ενώ περιορίσθηκαν οι πτήσεις και εντός της Ρωσίας, αφού 11 αεροδρόμια στο Νότο της χώρας δεν λειτουργούν εδώ πάνω από τρεις μήνες, όπως αναφέρει το BBC.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι χώρες της Ευρώπης , με εξαίρεση την Σερβία, απαγόρευσαν στα ρωσικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν τον εναέριο τους χώρο ως απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι δυτικοί αερομεταφορείς επίσης σταμάτησαν τις πτήσεις προς την Ρωσία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι απευθείας πτήσεις από την Ρωσία να μειωθούν κατά 62%. Αυτή την στιγμή υπάρχουν απευθείας πτήσεις μόνο σε 19 χώρες.

Τώρα οι Ρώσοι για να φθάσουν σε χώρες των οποίων ο εναέριος χώρος είναι κλειστός για τα ρωσικά αεροσκάφη, πρέπει να κάνουν μετεπιβιβάσεις. Κύριος κόμβος μετεπιβιβάσεων έχει γίνει η Κωνσταντινούπολη. Ένα άλλο “παράθυρο” στην Ευρώπη παραμένει το Βελιγράδι. Η Σερβία δεν συμμετέχει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις και τα αεροπλάνα της πραγματοποιούν πτήσεις προς την Μόσχα την Αγία Πετρούπολη και το Σότσι. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να φθάσουν και μέσω των χωρών του Περσικού

Εντός της Ρωσίας οι αεροπορικές συνδέσεις έχουν επίσης περιορισθεί. Την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία , η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Ρωσίας απαγόρευεσε τις πτήσεις σε 11 αεροδρόμια στο νότο της χώρας. Έκτοτε η απαγόρευση αυτή έχει ανανεωθεί 18 φορές και η τελυταία έως τις 18 Ιουνίου. Αυτή την στιγμή απο τους δημοφιλείς προορισμούς στο νότο της Ρωσίας ο μόνος που έχει αεροπορική σύνδεση είναι το Σότσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αναλυτών της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας , στα τέλη Μαίου τα περισσότερα τουριστικά πακέτα πουλήθηκαν για την Τουρκία , τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτο, ενώ στο εσωτερικό για την Αμπχαζία και την ίδια την Ρωσία.

BBC (ρωσική υπηρεσία)/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Μόνο σε 19 χώρες μπορεί να ταξιδέψει κάποιος αεροπορικώς από τη χώρα"

Τουρκία: Απέρριψε πρόταση του NATO για τριμερή με Φινλανδία και Σουηδία

Αρνητική ήταν η απάντηση της Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, σε πρόσκληση του NATO για να συμμετέχει σε τριμερείς συνομιλίες με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο με την αντίθεσή της Άγκυρας στην ένταξη των δύο γειτονικών κρατών της Ρωσίας στη Συμμαχία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται τρία άτομα με γνώση των συζητήσεων, η Τουρκία απαίτησε συγκεκριμένες προτάσεις από τα δύο σκανδιναβικά κράτη πριν προχωρήσει σε συνομιλίες. Αυτό ώθησε τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ να επιδιώξου την επίτευξη διμερών συμφωνιών με κάθε χώρα.

Για τον λόγο αυτό, είχε προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων των τριών χωρών, με συντονισμό από αξιωματούχο του ΝΑΤΟ. Τελικά, ωστόσο, η ιδέα αυτή δεν προχώρησε μετά από άρνηση της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της Συμμαχίας στους FT “δεν είμαστε ακόμα εκεί”,  επικαλούμενος την απροθυμία της Τουρκίας να συμμετάσχει αλλά και την έλλειψη σαφήνειας σχετικά  με τις απαιτήσεις της Άγκυρας από τις δύο χώρες.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Απέρριψε πρόταση του NATO για τριμερή με Φινλανδία και Σουηδία"

Ουκρανία – ΟΗΕ: Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με εγκλήματα πολέμου

Η επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία έχει συγκεντρώσει πολλές κατηγορίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου που έγιναν από τις ρωσικές δυνάμεις στη χώρα, όμως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της.

«Στην Μπούτσα και στο Ιρπίν, η επιτροπή έλαβε πληροφορίες αναφορικά με αυθαίρετους φόνους αμάχων, την καταστροφή και τη λεηλασία αγαθών, καθώς και για επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών, ιδιαίτερα σχολείων», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Έρικ Μόσεκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο.

Στις περιφέρειες του Χαρκόβου και του Σούμι (βορειοανατολική Ουκρανία), που σφυροκοπήθηκαν από το ρωσικό στρατό, η επιτροπή παρατήρησε «την καταστροφή εκτεταμένων αστικών ζωνών, συνέπεια αεροπορικών βομβαρδισμών, βομβαρδισμών πυροβολικού ή πυραυλικών πληγμάτων εναντίον πολιτικών στόχων», πρόσθεσε.

Όμως «σ’ αυτό το στάδιο, δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε διαπιστώσεις βάσει πραγματικών γεγονότων ούτε να αποφανθούμε για ζητήματα σχετικά με το νομικό χαρακτηρισμό των γεγονότων», παρατήρησε.

«Πάντως με την επιφύλαξη μιας μελλοντικής επιβεβαίωσης, οι πληροφορίες που λάβαμε και οι τόποι καταστροφής που επισκεφθήκαμε μπορούν να τεκμηριώσουν τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες στις περιφέρειες αυτές έχουν διαπραχθεί σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που μπορεί να ισοδυναμούν ακόμη και με εγκλήματα πολέμου και με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Έρικ Μόσεκ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο τέλος των εργασιών που άρχισαν στις 7 Ιουνίου, στο πλαίσιο αυτής της πρώτης αποστολής που αποφασίσθηκε από τη διεθνή επιτροπή έρευνας που δημιουργήθηκε το Μάιο από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Στη διάρκεια επισκέψεων στην Μπούτσα, το Ιρπίν, το Χάρκοβο και το Σούμι, η επιτροπή συναντήθηκε με τοπικές αρχές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ενώ συγκέντρωσε επίσης μαρτυρίες αμάχων.

«Ένα πράγμα είναι να είσαι, για παράδειγμα, μάρτυρας μαζικών καταστροφών, να δέχεσαι αφηγήσεις για εσκεμμένους φόνους, και άλλο είναι να καταλήγεις σε μια απόφαση σχετικά με την ευθύνη μαζί με το νομικό χαρακτηρισμό αυτών των γεγονότων», δήλωσε επίσης ένα μέλος της επιτροπής, ο Πάμπλο ντε Γκρέιφ.

Η επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της τον ερχόμενο μήνα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία – ΟΗΕ: Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με εγκλήματα πολέμου"

9.288 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 15+1 ακόμη θάνατοι, 103 διασωληνωμένοι

Βαρύ το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο με 9.288 κρούσματα κai 15+1 θανάτους από CoViD. 

Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσαν επιβαρυμένα στοιχεία για τον κορωνοιό. 

Τα στοιχεία αυτά έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του iatronet.gr με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και παρατίθενται συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
Νέα κρούσματα 9.288    8.083   
Κρούσματα σε παιδιά 1.594 1.606
Σύνολο κρουσμάτων 3.517.898  3.508.610      
Επαναλοιμώξεις 24ωρου 1.274   1.026 
Νέοι θάνατοι 15+1*  12+1* 
Σύνολο θανάτων 30.049    30.033       
Διασωληνωμένοι 103  109
Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι 49   49
Έξοδοι από τις ΜΕΘ 2 1
Εισαγωγές σε νοσοκομεία  126   115 
Σύνολο τεστ PCR 11.469.053  11.452.789  
Σύνολο rapid tests  72.347.722  72.197.270    
Τεστ ημέρας  166.716 73.297 
Θετικότητα τεστ 5,57%      11,02%     

*Ενσωματώθηκαν θάνατοι με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο CoViD.

  • 6.243 στην Αττική (5.334 χθες).
  • 537 στη Θεσσαλονίκη (417 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 721 από την Ανατολική Αττική (665 χθες).
  • 1.114 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (823 χθες).
  • 140 από τη Δυτική Αττική (142 χθες).
  • 803 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (539 χθες).
  • 1.696 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.730 χθες).
  • 850 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (626 χθες).
  • 861 από τον Πειραιά (744 χθες).
  • 58 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (65 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε 65 επιπλέον Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 90 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 12 στην ΠΕ Άνδρου
  • 59 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 28 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 21 στην ΠΕ Άρτας.
  • 253 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 66 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 6 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 22 στην ΠΕ Δράμας.
  • 49 στην ΠΕ Έβρου.
  • 133 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 6 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 65 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 49 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 20 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 463 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 1 στην ΠΕ Θάσου.
  • 18 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 74 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 6 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 68 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 73 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 8 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 26 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 11 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 11 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 1 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 136 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 38 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 8 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 35 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 87 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 47 στην ΠΕ Κω.
  • 31 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 125 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 65 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 54 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 23 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 16 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 77 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 126 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 19 στην ΠΕ Μήλου.
  • 42 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 24 στην ΠΕ Νάξου.
  • 25 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 29 στην ΠΕ Πάρου.
  • 15 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 39 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 16 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 73 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 14 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 234 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 34 στην ΠΕ Σάμου.
  • 38 στην ΠΕ Σερρών.
  • 1 στην ΠΕ Σποράδες.
  • 25 στην ΠΕ Σύρου.
  • 7 στην ΠΕ Τήνου.
  • 30 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 53 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 8 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 10 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 24 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 215 στην ΠΕ Χανίων.
  • 15 στην ΠΕ Χίου.

275 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (220 χθες).

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "9.288 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό, 15+1 ακόμη θάνατοι, 103 διασωληνωμένοι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news