facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Εθνική Πινακοθήκη: Βρέθηκαν οι κλεμμένοι πίνακες του Πικάσο & του Μοντριάν

Επειτα από 9 χρόνια, βρέθηκε ο κλεμμένος Πικάσο της Εθνικής Πινακοθήκης, ενώ όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ στα χέρια της βρίσκεται και ένα ακόμη κλεμμένο έργο, του Ολλανδού ζωγράφου Πιτ Μοντριάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛΑΣ, συνελήφθη ένας Ελληνας που τα είχε στην κατοχή του, κρυμμένα στην Κερατέα. Ο δράστης, 49 ετών, αποκάλυψε στην αστυνομία πού είχε κρυμμένους τους πολιτιστικούς θησαυρούς.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: «Δύο πίνακες που είχαν αφαιρεθεί από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012 (ένας του Πικάσο και ένας του Μοντριάν) βρίσκονται στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά τον εντοπισμό τους από το 2ο τμήμα του ΥΔΕΖΙ».

Η κλοπή των πινάκων έγινε μετά τις 4 π.μ. της 9ης Ιανουαρίου 2012. Ο δράστης παραπλάνησε τον φύλακα προκαλώντας ψεύτικους συναγερμούς και τελικά κατάφερε να μπει στο εσωτερικό της πινακοθήκης παραβιάζοντας τζάμι στο ισόγειο του κτιρίου. Αρπαξε τους τρεις πίνακες και στη συνέχεια κάθισε στα σκαλιά που οδηγούν στο υπόγειο και με ένα μαχαίρι αφαίρεσε τα κάδρα. Οι κινήσεις του (φορούσε σκούφο για να καλύπτει τα χαρακτηριστικά του) καταγράφηκαν από τις κάμερες ασφαλείας της Πινακοθήκης. Σύμφωνα με μια εκδοχή, στην «επιχείρηση» είχε πάρει μέρος και δεύτερο άτομο σε ρόλο τσιλιαδόρου. Στη διερεύνηση της υπόθεσης είχε εμπλακεί η ελληνική αστυνομία, το τμήμα δίωξης αρχαιοκαπήλων και η ΕΥΠ.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Εθνική Πινακοθήκη: Βρέθηκαν οι κλεμμένοι πίνακες του Πικάσο & του Μοντριάν"

Για χάος με την κυκλοφορία του Ψηφιακού Πιστοποιητικού προειδοποιούν ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια

Οργανισμοί που εκπροσωπούν τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια της Ευρώπης προειδοποιούν για χάος και μεγάλες ουρές πολύωρης αναμονής, εκτός εάν οι χώρες συντονίσουν καλύτερα την κυκλοφορία του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19 και διασφαλίσουν ότι ο έλεγχος στους επιβάτες θα γίνεται πριν την άφιξή τους στα αεροδρόμια.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη 1η Ιουλίου, αλλά ο Διεθνής Οργανισμός Αεροδρομίων ACI και οι οργανισμοί εκπροσώπησης αεροπορικών εταιρειών, A4E, IATA και ERA προειδοποίησαν με επιστολή τους προς τους εθνικούς ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ για «ένα ανησυχητικό μωσαϊκό προσεγγίσεων» σε όλη την ήπειρο.

«Καθώς η επιβατική κίνηση αυξάνεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ο κίνδυνος χάους στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια είναι πραγματικός», ανέφεραν οι οργανισμοί στην κοινή επιστολή που έστειλαν σήμερα, η οποία περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Τα ψηφιακά πιστοποιητικά έχουν σχεδιαστεί για να εμφανίζουν, μέσω κωδικών ταχείας απόκρισης (κωδικοί QR), εάν οι επιβάτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι, έχουν ανοσία λόγω πρόσφατης ανάρρωσης από την Covid-19 ή φέρουν αρνητικό τεστ.

Έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται για ταξιδιωτικές μετακινήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ από την 1η Ιουλίου, αλλά απαιτούν επιπλέον ελέγχους και τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ανάγνωση των κωδικών.

Ελεγχοι μόνο στη χώρα αναχώρησης

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι ο μόνος τρόπος για την αποφυγή τεράστιων ουρών και καθυστερήσεων κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της καλοκαιρινής περιόδου είναι η εφαρμογή ενός συστήματος σύμφωνα με το οποίο τόσο το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσο και τα έντυπα εντοπισμού επιβατών υποβάλλονται σε επεξεργασία εξ αποστάσεως πριν φτάσει ο επιβάτης στο αεροδρόμιο.

Οι έλεγχοι πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο στη χώρα αναχώρησης και όχι κατά την άφιξη και οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να διαχειρίζονται τα υγειονομικά δεδομένα και να παρέχουν εξοπλισμό για τον έλεγχο των κωδικών QR, ανέφερε η επιστολή.

«Ένα υψηλό επίπεδο κατακερματισμού και διαφοροποίησεων στην εφαρμογή του DCC… καθώς και η συνεχής επανάληψη ελέγχων εγγράφων σε πολλές χώρες είναι ανησυχητικό», ανέφερε.

Ο Γενικός Διευθυντής της ACI Europe, Ολιβιέ Γιάνκοβετς, ένας από τους υπογράφοντες της επιστολής, δήλωσε ότι τα μέλη του ομίλου «αρχίζουν να ανησυχούν πολύ».

«Το να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την αύξηση θα είναι μια άνευ προηγουμένου πρόκληση», είπε. Το μέγεθος των περιπτώσεων εξακρίβωσης που γίνεται ακόμα χειροκίνητα στα αεροδρόμια τον «αγχώνει πάρα πολύ», πρόσθεσε.

Ο χρόνος περιήγησης στα αεροδρόμια κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού διπλασιάστηκε σε 3 ώρες από 1-1/2 ώρες πριν την πανδημία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της IATA, αρμόδιος για την Ευρώπη, Ραφαέλ Σβάρτσμαν, άλλος υπογράφων.

Αν δεν υπάρξουν αλλαγές και η χωρητικότητα επιστρέψει σε επίπεδα προ-Covid, ο χρόνος αυτός θα μπορούσε θεωρητικά να αυξηθεί σε πέντε ή και οκτώ ώρες, ένα απαράδεκτο χρονικό διάστημα, είπε.

Ενόψει μιας συνάντησης ευρωπαϊκών χωρών αύριο Τρίτη σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε οδηγίες για τα κράτη μέλη που αποτυπώνουν ορισμένες από τις ανησυχίες, σημειώνοντας ότι έχουν σχεδιαστεί δέκα διαφορετικοί συνδυασμοί ελέγχων από διάφορες χώρες.

Αυτό κινδυνεύει να οδηγήσει σε «περιττά αλληλεπικαλλούμενα μέτρα και ως συνέπεια ουρές και συνωστισμούς στα αεροδρόμια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της A4E, Τόμας Ρέιναρτ, τονίζοντας πως η κατάσταση αυτή κινδυνεύει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επιβατών.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Για χάος με την κυκλοφορία του Ψηφιακού Πιστοποιητικού προειδοποιούν ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια"

Ανδρίτσαινα: Εντοπίστηκε οργανωμένη φυτεία κάνναβης με 4.325 δενδρύλλια και φυτά

Μεγάλη και οργανωμένη φυτεία κάνναβης, με 4.325 δενδρύλλια και φυτά, εντόπισαν σε δύσβατη δασική περιοχή της Ανδρίτσαινας, οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, σε συνεργασία με συναδέλφους τους του τοπικού τμήματος, ενώ αναζητούνται για να συλληφθούν οι καλλιεργητές της φυτείας. 

Ειδικότερα, έπειτα από την αξιοποίηση στοιχείων, οι αστυνομικοί εντόπισαν οκτώ ειδικά διαμορφωμένους χώρους καλλιέργειας φυτών κάνναβης, στους οποίους οι δράστες καλλιεργούσαν 3.562 δενδρύλλια και 763 φυντάνια κάνναβης. Επίσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες είχαν εγκαταστήσει δύο παρατηρητήρια σε σημείο με μεγάλη υψομετρική διαφορά από τον χώρο της φυτείας και παρακολουθούσαν, τόσο τη φυτεία, όσο και την ευρύτερη περιοχή. Ακόμη, στο εσωτερικό της φυτείας, είχαν εγκαταστήσει πρόχειρο παράπηγμα, όπου βρέθηκαν τρόφιμα, φιάλη υγραερίου και ρούχα, ενώ σε ένα από τα παρατηρητήρια εντοπίστηκε μια κυνηγετική καραμπίνα, 25 φυσίγγια, προσωπικά αντικείμενα των δραστών κ.ά.. 
 
Τα αντικείμενα που περισυλλέχθηκαν από αστυνομικούς του γραφείου εγκληματολογικών ερευνών της διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, τόσο από τον χώρο καλλιέργειας των φυτών, όσο και από τον χώρο των παρατηρητηρίων, θα αποσταλούν στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου συνεχίζουν τις έρευνες για την υπόθεση.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανδρίτσαινα: Εντοπίστηκε οργανωμένη φυτεία κάνναβης με 4.325 δενδρύλλια και φυτά"

Πως να δείτε την αντικειμενική αξία του σπιτιού σας

Από σήμερα τίθεται σε λειτουργία η εφαρμογή valuemaps.gov.gr, η οποία επιτρέπει στους πολίτες να εντοπίσουν με ακρίβεια την ζώνη συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού στην οποία ανήκει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει. Επίσης, οι πολίτες θα μπορούν να υπολογίσουν την αντικειμενικη αξία του ακινήτου συμπληρώνοντας τις απαραίτητες παραμέτρους!

Η πρόσβαση στην εφαρμογή είναι πολύ εύκολη, καθώς δεν απαιτείται η είσοδος με κωδικούς πρόσβασης. Μετά την είσοδο στην εφαρμογή ο πολίτης αναγράφοντας την διεύθυνση του ακινήτου ή τον Τ.Κ. μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες .

Επιπλέον, παρέχονται επιπρόσθετες δυνατότητες για τους πολίτες, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Εμφάνιση όλων των τιμών σε ενιαίο χάρτη, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση αξιών περιοχών για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.
  •  Αποτύπωση των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων με μοναδική κωδικοποίησή τους πάνω στον δορυφορικό χάρτη της Ελλάδος.
  •  Υπολογισμό της τρέχουσας αντικειμενικής αξίας για ακίνητα εντός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμού και εντός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων με εισαγωγή παραμέτρων υπολογισμού. Οι τιμές ζώνης, που έχουν αποτυπωθεί σε επίπεδο ζώνης, αφορούν την αξία νεόδμητου ακινήτου πρώτου ορόφου με πρόσοψη σε ένα δρόμο. Αναλογικά, μέσω της εφαρμογής αποτύπωσης των χαρακτηριστικών της κάθε κατοικίας (παλαιότητα, προσόψεις κ.λπ.), μπορεί ο κάθε πολίτης να υπολογίσει την τρέχουσα αντικειμενική αξία του ακινήτου του, επιλέγοντας την πρόσοψη και συμπληρώνοντας τα αναγκαία στοιχεία.
  •  Πληροφόρηση, με το πάτημα ενός κουμπιού, σχετικά με το πώς θα διαμορφωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες από την 1η/1/2022.
  • Εντοπισμό ζώνης στον χάρτη με όλα τα ψηφιοποιημένα στοιχεία της και άμεσο προσδιορισμό των περιοχών εκτός σχεδίου ή εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων μέχρι την ένταξή τους.


Διαβάστε Περισσότερα » "Πως να δείτε την αντικειμενική αξία του σπιτιού σας"

Συναγερμός από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για μεγάλη απάτη μέσω διαδικτύου

Επιτήδειοι προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες-χρήστες του διαδικτύου για υποτιθέμενες επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και άλλα επενδυτικά προϊόντα, από διεθνούς φήμης πρόσωπα.

Αυτά λένε οι καταγγελίες στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για μια απάτη που εκδηλώνεται με αναρτήσεις ψεύτικων ειδήσεων, συνοδευόμενες από ανάλογο οπτικοακουστικό υλικό.

Αυτές οι ψεύτικες “ειδήσεις” μάλιστα, φαίνονται -ψευδώς- να έχουν προέλθει από την ηλεκτρονική έκδοση έγκριτων εφημερίδων και ιστοσελίδων. Σε αυτές, τα διάσημα πρόσωπα φέρονται να έχουν επενδύσει σε κρυπτονομίσματα και άλλα επενδυτικά προϊόντα, που πετυχαίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την αποκόμιση μεγάλου κέρδους.

Στη συνέχεια, οι αναγνώστες προτρέπονται να κάνουν το ίδιο, εισάγοντας τα προσωπικά τους δεδομένα στις υποτιθέμενες πλατφόρμες επενδύσεων, οι οποίες έχουν ως τελικό σκοπό την οικονομική εξαπάτησή τους.

Η ΔΔΗΕ προτείνει στους πολίτες-χρήστες του διαδικτύου τα εξής:

– Να ελέγχουν την εγκυρότητα των δημοσιευμάτων για επενδυτικά προγράμματα, ακόμα και όταν προβάλλονται ότι συμμετέχουν άτομα με αναγνωρισιμότητα, καθόσον αυτό στοχεύει να πεισθούν διαδικτυακοί χρήστες για την αληθοφάνεια των προβαλλομένων.

– Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα όσον αφορά επενδύσεις με ιδιαίτερα υψηλές και ελκυστικές αποδόσεις.

– Να μην ανοίγουν e-mails ή διαφημίσεις που προέρχονται από άτομα που δεν γνωρίζουν ή δεν περιμένουν.

– Να παραμένουν επιφυλακτικοί όταν τους προσεγγίζουν τηλεφωνικά ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου άτομα από επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού και να μην επενδύουν τα χρήματά τους σε υπηρεσίες, χωρίς να είναι απολύτως βέβαιοι για την αξιοπιστία τους.

– Να διατηρούν επιφυλάξεις αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή, καθώς και επιφυλάξεις εάν είναι πραγματική. Σκεφτόμαστε δύο φορές πριν κάνουμε κλικ. #ThinkB4UClick

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για μεγάλη απάτη μέσω διαδικτύου"

Ταξιτζής αποπειράθηκε να ασελγήσει σε ανήλικη και συνελήφθη

Σάτυρος ταξιτζής, επιβίβασε ανήλικη στο όχημα του απο τα ΚΤΕΛ του Κηφισού για να την παει στο σπίτι της, την κλείδωσε μέσα και όρμησε πάνω της για να εκτονώσει τις διεστραμένες του ορέξεις. Μάλιστα, της προτεινε να της δώσει και χρήματα για να πάνε σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Πειραιά.

Το κοριτσάκι, χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του και με την πρόφαση οτι είχε ξεχάσει τα κλειδιά της στα ΚΤΕΛ Κηφισού, κατάφερε να ξεφύγει απο τα νύχια του 60χρονου οδηγού και στη συνέχεια πήγε με δάκρυα στα μάτια και κατήγγειλε στους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής τον εφιάλτη που βίωσε στο ταξί.

Η ομάδα του Ανηλίκων, κινήθηκε άμεσα με αποτέλεσμα ο σάτυρος οδηγός να εντοπιστεί, δυο ώρες αργότερα, να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο Αυτόφωρο. Η έρευνα των αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων συνεχίζεται, έχουν πάρει καταθέσεις απο τις πιάτσες των οδηγών προκειμένου να σκιαγραφήσουν το προφίλ του και φυσικά αυτο που προσπαθούν να διαπιστώσουν είναι αν ο ανώμαλος ταξιτζής έχει επιτεθεί και σε άλλες κοπέλες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν οτι ο συγκεκριμένος, είχε παρενοχλήσει φραστικά γυναίκες καθώς όπως λένε συναδελφοι του, κάθε φορα που επιβιβαζόταν γυναίκα κλείδωνε τις πίσω πόρτες για να τις αναγκάζει να κάθονται μπροστά και να τους πιάνει αισχρή κουβέντα.

Η χυδαια πρόταση

Ο εφιάλτης για την 17χρονη μαθήτρια ξεκίνησε αργα το απόγευμα του Σαββάτου. Το κοριτσάκι, πήρε το ταξί απο τα ΚΤΕΛ Κηφισού για να πάει στο σπίτι του. Ο 60χρονος οδηγός που την έβαλε στο μάτι και όταν η μικρή πήγε να μπει απο την πίσω πόρτα, την κλείδωσε με αποτέλεσμα να καθίσει μπροστά. Και τότε έβαλε σε εφαρμογή το χυδαίο σχέδιο του.

Αφού κατάλαβε φυσικά οτι ήταν ανήλικη, της έπιασε την κουβέντα μπαίνοντας κατευθείαν στο «ψητό», ρωτώντας την αν είχε σεξουαλικές σχέσεις. Οταν είδε οτι το κοριτσάκι δεν απαντούσε τότε τέντωσε το χέρι του και άρχισε να τη θωπεύει προτείνοντας της να την πάει σε ξενοδοχειο του Πειραια. Η μικρή παγωσε όμως κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία της και με την πρόφαση οτι εχει ξεχάσει τα κλειδιά της στα ΚΤΕΛ του ζήτησε να πάνε πίσω για να τα πάρει.

Ο ταξιτζης δέχτηκε και οταν το κίτρινο όχημα έφθασε στον σταθμό, το κοριτσάκι πετάχτηκε έξω και πήγε να ζητήσει βοήθεια. Ο 60χρονος την κοπάνησε όμως δεν κατάφερε να γλιτώσει για πολύ απο τα δίχτυα του νόμου καθώς η ομάδα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων τον εντόπισαν και του πέρασαν χειροπέδες. Ο σάτυρος οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ταξιτζής αποπειράθηκε να ασελγήσει σε ανήλικη και συνελήφθη"

Κύπρος: Νέα άνοδος των κρουσμάτων κορονοϊού με 314 το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε 314 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφοντας νέα άνοδο στον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid-19.

Δεν καταγράφηκαν σήμερα θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19, και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 378. Σύμφωνα με την ενημέρωση 54 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 17 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 37.546 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

To ποσοστό θετικότητας ανέρχεται στο 0,84%, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων σε 75.099.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Νέα άνοδος των κρουσμάτων κορονοϊού με 314 το τελευταίο 24ωρο"

Παράταση για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια μέσω του «myDATA»

Σταδιακά από τον Σεπτέμβριο 2021, ξεκινά η υποχρεωτική διαβίβαση παραστατικών στο «myDATA» και η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας στη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς και τη βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών, καθορίζεται η σταδιακή υποχρεωτική διαβίβαση παραστατικών στην πλατφόρμα myDATA και η διασύνδεση των φορολογικών μηχανισμών με την ΑΑΔΕ ως εξής:

1. Διαβίβαση παραστατικών εσόδων στην πλατφόρμα myDATA

– Από 1.10.2021 διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους, που εκδίδουν από την ημερομηνία αυτή και μετά:
• Οι επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με διπλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 50.000 €.
• Οι επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 €.
– Από 1.11.2021 διαβιβάζουν υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων τους όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.
– Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει ή θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποχρεωτικής διαβίβασης, πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA το αργότερο έως την 31.03.2022.

Σημειώνεται ότι ειδικά για το 2021 η υποχρέωση διαβίβασης αφορά μόνο τα παραστατικά εσόδων και όχι τους λογιστικούς χαρακτηρισμούς εξόδων.

2. Διασύνδεση φορολογικών μηχανισμών (ταμειακών μηχανών κ.λπ.) με την ΑΑΔΕ

Σταδιακά, και μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς (ΦΗΜ) υποχρεούνται:
– να αναβαθμίσουν τους φορολογικούς μηχανισμούς τους, ώστε να παράγουν αποδείξεις με ενσωματωμένο το QR Code ταυτοποίησης του φορολογικού μηχανισμού και της απόδειξης,
– να διασυνδεθούν, ώστε να διαβιβάζουν τις συναλλαγές τους ανά συναλλαγή (1 προς 1) σε πραγματικό χρόνο στην πλατφόρμα myDATA,
– να αποσύρουν πλήρως παλαιούς φορολογικούς μηχανισμούς που δεν έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης, τακτοποιώντας την εικόνα τους στο Φορολογικό Μητρώο.

Η υποχρέωση διασύνδεσης και οι αντίστοιχες προθεσμίες αναβάθμισης-απόσυρσης για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν ΦΗΜ διαμορφώνονται ως εξής:

– Από 1.9.2021 διασυνδέουν τους φορολογικούς μηχανισμούς οι επιχειρήσεις που:
• βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και
• το 2019 είχαν τζίρο πάνω από 100.000 €.
– Από 1.10.2021 διασυνδέουν τους φορολογικούς μηχανισμούς οι επιχειρήσεις που:
• βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και
• το 2019 είχαν τζίρο μέχρι 100.000 €.
– Από 1.11.2021 διασυνδέουν τους φορολογικούς μηχανισμούς τους οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Μέσω της καθολικής ένταξης στην πλατφόρμα myDATA και της διασύνδεσης των φορολογικών μηχανισμών, το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ επιδιώκουν να απαλλάξουν οριστικά τις επιχειρήσεις από την υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών, αρχής γενομένης από το 2021.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος ανέφερε: «Η φορολογική διοίκηση έχει εισέλθει πλέον στην ψηφιακή εποχή. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα από τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, τη δυναμική που αναπτύσσεται από τη σταδιακή οικονομική ανάκαμψη αλλά και την επιτακτική ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, ξεκινά η σταδιακή υποχρεωτική διαβίβαση παραστατικών στην πλατφόρμα myDATA και η διασύνδεση των φορολογικών μηχανισμών με την ΑΑΔΕ. Η πλατφόρμα myDATA απλοποιεί τις διαδικασίες για όλες τις επιχειρήσεις, τις απαλλάσσει από ένα πρόσθετο διοικητικό βάρος. Με την απαραίτητη παράταση των προθεσμιών και τη σταδιακή πλέον προσαρμογή στα νέα δεδομένα που συνδέονται με τη λειτουργία της πλατφόρμας, προσβλέπουμε σε μία νέα, ψηφιακά αναβαθμισμένη εποχή που θα δώσει νέα ώθηση στις ελληνικές επιχειρήσεις».

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε: «Παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες που βίωσαν σε όλο το διάστημα της πανδημίας, εδώ και πολύ καιρό πολλές επιχειρήσεις διαβιβάζουν τα παραστατικά τους στην πλατφόρμα myDATA και έχουν διασυνδέσει τους φορολογικούς μηχανισμούς τους στην ΑΑΔΕ. Έχοντας μπει πλέον σε μια νέα, πιο αισιόδοξη φάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας και με βάση τα σημερινά δεδομένα, είμαστε πεπεισμένοι ότι, με τις σταδιακές προθεσμίες προσαρμογής που προβλέπουμε, και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα είναι έτοιμες για να κάνουμε όλοι μαζί το ψηφιακό άλμα σε ένα καλύτερο αύριο για το ελληνικό επιχειρείν».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια μέσω του «myDATA»"

Την απαλλαγή Αγγελή προτείνει ο εισαγγελέας

Εισαγγελική πρόταση για την απαλλαγή του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος έκανε προς το συμβούλιο εφετών ο εισαγγελέας, Γιώργος Οικονόμου.

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του κ. Αγγελή αφορά το ταξίδι που είχε γίνει στη Βιέννη, τον Δεκέμβριο του 2018, με τους εισαγγελείς διαφθοράς που ερευνούσαν την υπόθεση της Novartis, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ανώτατος εισαγγελέας φέρεται ότι αρνήθηκε να παραλάβει από εκπροσώπους της αμερικανικής εισαγγελικής αρχής που διενεργούσε αυτοτελή έρευνα για την ίδια υπόθεση, στοιχεία για λογαριασμό πολιτικού προσώπου που ήταν υπό έρευνα από την ελληνική δικαιοσύνη.
Τι λέει ο εισαγγελέας για τον Ιωάννη Αγγελή

Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό ο κ. Αγγελής « κινήθηκε με τη θεσμική του ιδιότητα του επόπτη Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στα απολύτως αυστηρά υπηρεσιακά πλαίσια χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον».

Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου τονίζει στην πρόταση του ότι: «Ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, απλά είχε τη δικονομική άποψη ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί βάσει συνεργασίας με την Εurojust. Ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν. Στικάκι δε, ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν συντρέχει στο πρόσωπό του δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί του άρθρο 259 ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους και να βλάψει το κράτος, στοιχείο σοβαρότατο για έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό» σημειώνεται στο σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον εισαγγελέα «η δικογραφία περιλαμβάνει πέραν των ουσιαστικώς ελλείψεων για στήριξη δημόσιας κατηγορίας σε βάρος του Ι. Αγγελή περιλαμβάνει και μία κραυγαλέα αντίφαση ως προς την ποινική του μεταχείριση διότι διαπιστώνει ανυπαρξία δόλου και έλλειψη αντικειμενικής υπόστασης στα συναφή αδικήματα, εξίσου σοβαρά από άποψη ποινικής βαρύτητας, όπως υπεξαγωγή εγγράφων, παραβίαση δικαστικού απορρήτου και αθέμιτη αντιγραφή στοιχείων υπολογιστών και ταυτόχρονα διαπιστώνει σόλο και σκοπό για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος».

Με βάση τα παραπάνω δεν προκύπτουν ενδείξεις ενοχής και ως εκ τούτου ο εισαγγελέας εφετών Γ. Οικονόμου εισηγείται στο Συμβούλιο Εφετών να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του ανώτατου εισαγγελέα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Την απαλλαγή Αγγελή προτείνει ο εισαγγελέας"

Ανατροπή με τον «τριήμερο βιασμό» της 19χρονης: Ανακάλεσε μέρος της καταγγελίας

Ποινική δίωξη θα ασκηθεί στους δύο φερόμενους ως δράστες της υπόθεσης του βιασμού 19χρονης στα Πατήσια. Η 19χρονη ανακάλεσε μέρος της κατάθεσης της λέγοντας πως γνωρίστηκε με τους δράστες και συνομιλούσαν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης περίπου τρείς μήνες, ενώ παραδέχτηκε ότι έκαναν και μαζί χρήση κοκαΐνης.

H 19χρονη είχε καταγγείλει τους δράστες για χορήγηση ουσιών που κάπτουν τις αντιστάσεις, κράτηση παρά την θέληση της για τρείς μέρες στο σπίτι του ενός δράστη στον Άγιο Νικόλαο Πατησίων και ομαδικό βιασμό. Στην συνέχεια την είχαν αφήσει στο λιμάνι του Πειραιά και οι φερόμεοι ως δράστες επιβιβάστηκαν σε πλοίο για την Μύκονο. Με την άφιξη τους στο νησί, συνελλήφθησαν από τις αρχές και οδηγήθηκαν στο στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, το πρωί της Κυριακής.

Ποινική Δίωξη

Οι ποινική δίωξη που ασκήθηκε στους δύο δράστες αφορά τα εξής αδικήματα: αρπαγή από κοινού με σκοπό να εξαναγκαστεί το θύμα σε πράξεις, ομαδικό βιασμό, διάθεση ναρκωτικών από κοινού, απόπειρα διάθεσης ναρκωτικών απο κοινού για ποσότητα που εξυπηρετεί τη χρήση του άλλου χωρίς αντίτιμο, κατοχή και προμήθεια ναρκωτικών για ίδια χρήση.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανατροπή με τον «τριήμερο βιασμό» της 19χρονης: Ανακάλεσε μέρος της καταγγελίας"

Μαϊάμι: 10 οι νεκροί από την κατάρρευση του κτιρίου – Αγνοούμενος ο Έλληνας – Υπήρχαν προειδοποιήσεις

Πέντε ημέρες μετά την κατάρρευση του κτιρίου κοντά στο Μαϊάμι, ο απολογισμός αυξήθηκε στους 10 νεκρούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα η δήμαρχος της κομητείας του Μαϊάμι-Ντάντε, την ώρα που 151 άνθρωποι εξακολουθούν και αγνοούνται.

«Σήμερα το πρωί, βρήκαμε μία ακόμη σορό. Ο απολογισμός ανέρχεται πλέον στους 10» νεκρούς, δήλωσε η Ντανιέλα Λεβίν Κάβα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, κάνοντας λόγο για 151 αγνοούμενους.

Τα σωστικά συνεργεία ερευνούν τα συντρίμμια για τέταρτη ημέρα χωρίς να εντοπίζουν σημάδια ζωής. Ανάμεσα στους αγνοούμενους, είναι και ο 21 ετών ομογενής Ανδρέας Γιαννιτσόπουλος.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη του Ελληνοαμερικανού και του φίλου του, που βρίσκονταν στο κτίριο στο Μαϊάμι τη στιγμή της κατάρρευσης.

Η τραγική ειρωνεία είναι πως ο νεαρός είχε επισκεφτεί το Μαϊάμι για διακοπές και την ημέρα της κατάρρευσης επρόκειτο να φύγει για το Τέξας, όπου μένει η οικογένειά του.

Υπήρχαν σημάδια ότι κάτι δεν πήγαινε καλά

Πριν από ένα μήνα είδε το φως μια έκθεση μηχανικού που προειδοποιούσε το 2018 για «μείζονα δομική ζημιά» που απαιτούσε άμεση επισκευή, ένας αξιωματούχος του δήμου του Σέρφσαϊντ της Φλόριντα διαβεβαίωσε τους ενοίκους του συγκροτήματος κατοικιών Champlain Towers South ότι το κτίριό τους είναι ασφαλές, μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν έχει ακόμη βρεθεί η αιτία που προκάλεσε την κατάρρευση του μισού 12ώροφου κτιρίου με τα 156 διαμερίσματα τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ενώ οι ένοικοι κοιμούνταν, όμως μια επιθεώρηση που είχε γίνει το 2018 είχε διαπιστώσει μείζονα δομική φθορά στο χώρο στάθμευσης κάτω από αυτό το ηλικίας 40 ετών κτίριο, σύμφωνα με μια έκθεση μηχανικού.

Όμως αργότερα το 2018 ένας επιθεωρητής του δήμου του Σέρφσαϊντ συναντήθηκε με ενοίκους του κτιρίου και τους διαβεβαίωσε πως το κτίριο ήταν «σε πολύ καλή κατάσταση», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο 2018 και δημοσιοποιήθηκε από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Τα σχόλια του επιθεωρητή έρχονται σε σύγκρουση με την έκθεση του μηχανικού που είχε γίνει πέντε εβδομάδες νωρίτερα και προειδοποιούσε πως η στεγάνωση μιας δομικής πλάκας από σκυρόδεμα ήταν ανάγκη να αντικατασταθεί «στο εγγύς μέλλον».

Κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου του κτιρίου (Champlain Tower South Condominium Association) στις 15 Νοεμβρίου 2018, ένας αρμόδιος αξιωματούχος της κωμόπολης Σέρφσαϊντ, ο Ρος Πριέτο, εμφανίζεται να συζητάει την έκθεση αυτή, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός NPR.

«Η έκθεση για τη δομική μηχανική εξετάσθηκε από τον κ. Πριέτο», αναφέρεται στα πρακτικά της συνάντησης, τα οποία επικαλέσθηκε ο NPR. «Φαίνεται πως το κτίριο είναι σε πολύ καλή κατάσταση».

Ο Πριέτο δεν εργάζεται πλέον για την κωμόπολη του Σέρφσαϊντ, σύμφωνα με τον NPR. Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα Miami Herald πως δεν θυμάται να είχε λάβει αυτή την έκθεση.

Το Reuters δεν μπόρεσε να έρθει άμεσα σε επαφή με τον Πριέτο.

Η έκθεση του 2018, που δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα, έδειχνε πως ένας μηχανικός είχε βρει στοιχεία για μεγάλη δομική ζημιά κάτω από την πισίνα και «φθορά του σκυροδέματος» στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του 12ώροφου συγκροτήματος κατοικιών, τρία χρόνια πριν αυτό καταρρεύσει την περασμένη Πέμπτη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαϊάμι: 10 οι νεκροί από την κατάρρευση του κτιρίου – Αγνοούμενος ο Έλληνας – Υπήρχαν προειδοποιήσεις"

Γλυκά Νερά: Γιατί οι εισαγγελείς έδωσαν την επιμέλεια της Λυδίας στη μητέρα της Καρολάιν

Πλειάδα επιχειρημάτων επικαλείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Ανηλίκων για την αφαίρεση της γονικής μέριμνας της μικρής Λυδίας από τον προφυλακισμένο πατέρα της - κατηγορούμενο για τη δολοφονία της μητέρα της, Καρολάιν, στις 11 Μαΐου στα Γλυκά Νερά. Υπενθυμίζεται ότι νωρίς σήμερα το μεσημέρι η Εισαγγελία Ανηλίκων με πολυσέλιδη διάταξη που εξέδωσε, ανέθεσε την προσωρινή επιμέλεια της μόλις ενός έτους Λυδίας στην μητέρα της Καρολάιν που ζει στην Αλόννησο.

Παράλληλα, με την ίδια διάταξη αφαίρεσε προσωρινά τη γονική μέριμνα από τον κατηγορούμενο πατέρα της μικρής, Χαράλαμπο Αναγνωστόπουλο και έδωσε τη δυνατότητα στην οικογένειά του να βλέπει το παιδί πέντε ημέρες τον μήνα, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι στην Αλόννησο και μόνο.

«Εγκληματική διαγωγή»

Πως όμως η εισαγγελία ανηλίκων στοιχειοθετεί την απόφασή της να αφαιρέσει προσωρινά από τον προφυλακισμένο Χαρ. Αναγνωστόπουλο τη γονική μέριμνα της μικρής Λυδίας; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισαγγελία …αφιερώνει «ειδικό κεφάλαιο» στη διάταξη που εξέδωσε για το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα,  αναφερόμενη στον Χαράλαμπο Αναγνωστόπουλο κάνει λόγο για  άτομο που επέδειξε αναλγησία, ψυχραιμία και απάθεια και ανέπτυξε άμεσα και οργανωμένα μεθοδική δράση συγκάλυψης του εγκλήματός του, προκειμένου να αποφύγει την τιμωρία. Επιπρόσθετα, η εισαγγελία δεν παραλείπει να αναφέρει πως ο κατηγορούμενος προσπαθούσε επί εβδομάδες να παραπλανήσει τις αρχές, καθώς και ότι, εκτός από τη δολοφονία της Καρολάιν, δεν δίστασε να διαπράξει και ένα ακόμη κακούργημα, ήτοι να δολοφονήσει το σκυλί που είχαν στο σπίτι τους. Ακόμη, στη διάταξη γίνεται λόγος για άτομο με συγκρότηση χαρακτήρα που υποδηλώνει άτομο παντελώς στερούμενο ηθικών αναστολών! Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάταξη γίνεται ακόμη αναφορά και στο γεγονός ότι ο 33χρονος τοποθέτησε το παιδί πάνω στο σώμα της νεκρής μητέρας του, αμέσως μετά τη δολοφονία της.

Ειδικότερα, η εισαγγελέα που μελέτησε το φάκελο της δικογραφίας, φέρεται να κατέληξε στη σημερινή της απόφαση, «ζυγίζοντας» ιδιαίτερα ότι ο κατηγορούμενος συζυγοκτόνος:

- Έχει ήδη στερηθεί την ελευθερία του ως προσωρινά κρατούμενος και άρα αδυνατεί αντικειμενικώς να επιμεληθεί της ανήλικης κόρης του.

- Φέρεται σε επίπεδο σοβαρών ενδείξεων ενοχής να έχει εγκληματική διαγωγή καθώς από το μέχρι τώρα συλλεγέν στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας αποδεικτικό υλικό, υπάρχουν τουλάχιστον σοβαρές ενδείξεις ενοχής για τα προαναφερθέντα ποινικά αδικήματα για τα οποία του ασκήθηκε ποινική δίωξη,

- Φέρεται ειδικά σε επίπεδο σοβαρών ενδείξεων ενοχής να έχει διαπράξει το εκ του ά, 299 παρ.1 Π.Κ. έγκλημα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως στρεφόμενο σε βάρος μέλους της οικογένειας του και ενώπιον άλλου μέλους της οικογένειας του και δη ανηλίκου (άρθρο 1 παρ.1,3 Ν. 3500/2006). Στη διάταξη, αναφέρεται, εξάλλου ότι σύμφωνα με το άρθρο 1532 εδ. β' περ. στ' του ά. 1532 όπως αυτό τροποποιήθηκε με το ά. 14 Ν. 4800/2021 -έναρξη ισχύος σύμφωνα με το άρθρο 30 του ίδιου Νόμου από 16-9-2021- η καταδίκη του γονέα, με οριστική δικαστική απόφαση, για ενδοοικογενειακή βία συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας

- Ο κατηγορούμενος πέραν της σκληρότητας της ίδιας της πράξης που του αποδίδεται (ανθρωποκτονία σε βάρος της νεαρής συζύγου του καθ' ο χρόνο το θύμα δεν μπορούσε να αντισταθεί και προσφάτως μητέρας ενώπιον του ανηλίκου τέκνου του), επέδειξε αναλγησία, ψυχραιμία και απάθεια και ανέπτυξε άμεσα και οργανωμένα μεθοδική δράση συγκάλυψης του εγκλήματος του, προκειμένου να αποφύγει την τιμωρία, επιχειρώντας να παραπλανήσει τις Αρχές, μη διστάζοντας να προβεί στην διάπραξη και άλλου κακουργήματος (φόνος ζώου συντροφιάς) αλλά και άλλων πλημμελημάτων στην συνέχεια (ψευδείς καταθέσεις στις Αρχές, κατάσταση άλλων υπόπτων κακουργήματος) αλλά και μεταχειριζόμενος ακόμη και το ανήλικο (11 μηνών περίπου τότε) τέκνο του, το οποίο τοποθέτησε επάνω στο άψυχο σώμα της μητέρας του, μέχρι την άφιξη της Αστυνομίας, ως μέρος της σκηνοθεσίας τόπου θανατηφόρας ληστείας, καθιστώντας και αυτό ωσαύτως θύμα εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας.

- Η συγκρότηση του χαρακτήρα του η οποία -με βάση τα παραπάνω- υποδηλώνει άτομο παντελώς στερούμενο ηθικών αναστολών και η προαναφερθείσα εγκληματική συμπεριφορά του δύνανται οπωσδήποτε να επηρεάσουν την ψυχική και ηθική διάπλαση του τέκνου του, το οποίο όπως προελέχθη έχει ήδη θυματοποιήσει και

- Επιχείρησε ενέργεια που αντιστρατεύεται το συμφέρον του τέκνου του και ειδικότερα κατέλυσε τη σχέση μητέρας-κόρης, θανατώνοντας την μητέρα της ανήλικης και ματαιώνοντας ωσαύτως οριστικά την δυνατότητα εδραίωσης του τόσο σημαντικού για τη ζωή και την ανέλιξη αυτής συναισθηματικού δεσμού.

Η Αλόννησος

Σε ό,τι αφορά στην ανάθεση, τέλος, της προσωρινής επιμέλειας της μικρής Λυδίας στην μητέρα της Καρολάιν στην Αλόννησο, η εισαγγελέας ανηλίκων επικαλείται τις εκθέσεις των κοινωνικών λειτουργών, οι οποίοι είναι θετικές και για τα δύο οικογενειακά περιβάλλοντα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εισαγγελέας αναφέρει ότι υπερτερεί ως τόπος διαβίωσης για το παιδί η Αλόννησος. Και αυτό, καθώς μεταξύ των άλλων, εκεί εξασφαλίζεται και η αναγκαία απόσταση από τον τόπο όπου θα εξελιχθεί η δίκη του πατέρα της ενώ η μικρή θα είναι προστατευμένη και από την λογικά επικείμενη υπερδιέγερση συναισθημάτων στο συγγενικό περιβάλλον του πατέρα της.

Να σημειωθεί ότι την τελική απόφαση για το θέμα της επιμέλειας της Λυδίας θα την λάβει το Μονομελές Πρωτοδικείο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γλυκά Νερά: Γιατί οι εισαγγελείς έδωσαν την επιμέλεια της Λυδίας στη μητέρα της Καρολάιν"

Η παρουσίαση το νέου αναβαθμισμένου σχολείου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νίκη Κεραμέως

Τις αλλαγές που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για το νέο αναβαθμισμένο σχολείο παρουσίασαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνει σύμφωνα με την Νίκη Κεραμέως, μεταξύ άλλων τα εξής:

α) Μεγαλύτεροι βαθμοί αυτονομίας στο σχολείο, με ένα πιο ελεύθερο σχολείο, που επιλέγει τα βιβλία από τα οποία διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί του, δημιουργεί εκπαιδευτικούς ομίλους, έχει λόγο στα εκπαιδευτικά προγράμματα, λειτουργεί με διαφάνεια, είναι ένα καλύτερο σχολείο, που δίνει ελευθερίες και απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις μαθητών και εκπαιδευτικών

β) μηχανισμό ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών, άρρηκτα συνδεδεμένο με την επιμόρφωση και τη διαρκή βελτίωση. Στο πλαίσιο της αυξημένης ελευθερίας, ενισχύονται οι μηχανισμοί λογοδοσίας, διαφάνειας και αξιολόγησης, με στόχο τη συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου.

γ) ενίσχυση της ουσιαστικής συμβολής των στελεχών στην εφαρμογή των εκπαιδευτικών πολιτικών στα σχολεία, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά και στην επιμόρφωση και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και

δ) εκσυγχρονισμός και οργάνωση εξ ολοκλήρου και σε νέα βάση τη δευτεροβάθμια, μεταδευτεροβάθμια και ανώτατη εκκλησιαστική εκπαίδευση.

Δείτε την παρουσίαση:

mononews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Η παρουσίαση το νέου αναβαθμισμένου σχολείου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νίκη Κεραμέως"

Κορωνοϊός: Στα 362 τα νέα κρούσματα - 215 οι διασωληνωμένοι, 8 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 362, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 421.266 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 68 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 629 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.682 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 215 (66.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.659 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 39 (ημερήσια μεταβολή +2.63%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 50 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 362 κρουσμάτων covid-19, έχει ως εξής:

1 κρούσμα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας

28 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

20 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

4 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

23 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

50 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

46 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

14 κρούσματα στην ΠΕ Πειραιώς

2 κρούσματα στην ΠΕ Νήσων

15 κρούσματα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης

3 κρούσματα στην ΠΕ Αρκαδίας

7 κρούσματα στην ΠΕ Αχαΐας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην ΠΕ Δράμας

3 κρούσματα στην ΠΕ Εύβοιας

1 κρούσμα στην ΠΕ Ηλείας

3 κρούσματα στην ΠΕ Ημαθίας

10 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

1 κρούσμα στην ΠΕ Θήρας

3 κρούσματα στην ΠΕ Ιωαννίνων

3 κρούσματα στην ΠΕ Καλύμνου

1 κρούσμα στην ΠΕ Καστοριάς

2 κρούσματα στην ΠΕ Κέρκυρας

4 κρούσματα στην ΠΕ Κοζάνης

8 κρούσματα στην ΠΕ Κορινθίας

2 κρούσματα στην ΠΕ Κω

7 κρούσματα στην ΠΕ Λάρισας

1 κρούσμα στην ΠΕ Λασιθίου

2 κρούσματα στην ΠΕ Λέσβου

10 κρούσματα στην ΠΕ Μαγνησίας

4 κρούσματα στην ΠΕ Μυκόνου

4 κρούσματα στην ΠΕ Πιερίας

8 κρούσματα στην ΠΕ Ρεθύμνου

10 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

2 κρούσματα στην ΠΕ Σποράδων

1 κρούσμα στην ΠΕ Τρικάλων

1 κρούσμα στην ΠΕ Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην ΠΕ Φλώρινας

4 κρούσματα στην ΠΕ Χαλκιδικής

6 κρούσματα στην ΠΕ Χανίων

24 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 362 τα νέα κρούσματα - 215 οι διασωληνωμένοι, 8 θάνατοι"

Καιρός αύριο: Επιστρέφουν οι υψηλές θερμοκρασίες – Πού θα φτάσει ο υδράργυρος

Επιστρέφει σε ρυθμούς καύσωνα ο καιρός και πάλι από αύριο Τρίτη (29.06.2021) με υψηλές θερμοκρασίες και αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός. Πιθανότητα όμβρων στα βορειοανατολικά ορεινά τις απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 37 με 39 και στα νησιά τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο Τρίτη (29.06.2021) από την ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα
 
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και το απόγευμα πρόσκαιρα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 38 και κατά τόπους στη Θεσσαλία έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Επιστρέφουν οι υψηλές θερμοκρασίες – Πού θα φτάσει ο υδράργυρος"

e-ΕΦΚΑ: Μόνιμο το μέτρο των ηλεκτρονικών ραντεβού - Αυξάνονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες

Την ενίσχυση δύο μέτρων που θα συντελέσουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και παράλληλα θα αντιμετωπίσουν σημαντικά την ταλαιπωρία των πολιτών ανακοίνωσε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ: Αφενός μεν τη μονιμοποίηση και επέκταση του συστήματος των ηλεκτρονικών ραντεβού αφετέρου δε την παροχή 50 ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι οποίες θα αυξηθούν σταδιακά, καλύπτοντας ολοένα και περισσότερες συναλλαγές με τους πολίτες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στρατηγική της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ είναι τα δύο παραπάνω εργαλεία να συνδυαστούν με τη διάθεση επιπλέον ηλεκτρονικών υπηρεσιών του φορέα, μέσω των ΚΕΠ, την υπηρεσία myEFKAlive, που σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία, καθώς και με το νέο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, δωρεάν για τους πολίτες και με μηδενικό χρόνο απόκρισης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Επεκτείνονται και γίνονται μόνιμο μέτρο τα ηλεκτρονικά ραντεβού

Με απόφαση της διοίκησης του φορέα, το σύστημα των ηλεκτρονικών ραντεβού καθίσταται πλέον μόνιμο μέτρο, καθώς τον καιρό της πανδημίας συνέβαλε σημαντικά στην αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών και στην καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών. Παράλληλα, ο e-ΕΦΚΑ προχωρά από την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021 στην επέκταση των διαθέσιμων ραντεβού από δύο εβδομάδες, που είναι σήμερα, στις τρεις εβδομάδες.

Είναι χαρακτηριστικό πως, από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 565.000 ραντεβού στα τοπικά υποκαταστήματα.

Υπενθυμίζεται πως η δυνατότητα ηλεκτρονικού ραντεβού παρέχεται, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου Gov.gr, καθώς και της επίσημης ιστοσελίδας του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr/rv).ΙΙ) 50 ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τον πολίτη.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, τέθηκαν σε λειτουργία από τον e-ΕΦΚΑ 50 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, οι οποίες εξυπηρετούν καθημερινά χιλιάδες ασφαλισμένους, συνταξιούχους, λογιστές, αυτοαπασχολούμενους, κλπ. Κάθε μήνα, πραγματοποιούνται πάνω από 1 εκατομμύριο ηλεκτρονικές συναλλαγές, αποτρέποντας αντίστοιχες μετακινήσεις από και προς τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ. Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ παροτρύνει τους πολίτες να μην επισκέπτονται τα υποκαταστήματα για συναλλαγές που μπορούν μέσα σε ελάχιστα λεπτά να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά από το σπίτι ή το γραφείο τους.

Άμεσος στόχος του e-ΕΦΚΑ είναι:

Α) Η σταδιακή αύξηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Β) Όσες υπηρεσίες παρέχονται ηλεκτρονικά, αλλά και μέσω των υποκαταστημάτων, σταδιακά να διατίθενται μόνο ηλεκτρονικά, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στην αποφόρτιση των υπαλλήλων και την αξιοποίησή τους σε πτυχές του φορέα με αυξημένες ανάγκες».

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Η μονιμοποίηση του συστήματος των ηλεκτρονικών ραντεβού, η ενίσχυση και ανάδειξη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τη δημιουργία του νέου ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου, που δρομολογούμε, θα συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων από τον ΕΦΚΑ. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε προς τη κατεύθυνση αυτή με όποιες προσπάθειες και με όποιες συγκρούσεις και αν απαιτηθούν. Οι Έλληνες πολίτες δικαιούνται να αισθάνονται -και στη περίπτωση του ΕΦΚΑ- πολίτες κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την πλευρά του, ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, σημείωσε: «H νέα διοίκηση του e-ΕΦΚΑ θέτει ως άμεση προτεραιότητα την επίλυση των προβλημάτων εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Με ένα πλέγμα δράσεων άμεσης εφαρμογής βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών στις συναλλαγές τους με το φορέα και δρομολογούμε την υλοποίηση νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που θα περιορίσουν αισθητά την ταλαιπωρία. Σε αυτήν τη μάχη καλούμε όλους τους υπαλλήλους του φορέα να ενώσουμε δυνάμεις και να λύσουμε από κοινού τα προβλήματα. Και είμαι βέβαιος πως θα το πετύχουμε».

Η λίστα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών

Παρατίθεται η λίστα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ανά κατηγορία ασφαλισμένου που είναι προσβάσιμες, μέσω της ιστοσελίδας του e-ΕΦΚΑ:

1) Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για μισθωτούς

- Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσου μέλους

- Ηλεκτρονική αίτηση επιδόματος ασθένειας

- Ηλεκτρονική υπηρεσία πληρωμής εξόδων κηδείας

- Βεβαίωση προϋπηρεσίας

- Έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλειας Ασθενείας

- Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης

- Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας

- Βεβαίωση απογραφής

- Ατομικά στοιχεία

- Ασφαλιστική ικανότητα

2) Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες

- Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσου μέλους- Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας

- Έναρξη ασφάλισης (χορήγηση βεβαίωσης απογραφικής δήλωσης για ΔΟΥ)

- Μεταβολή δραστηριότητας μη μισθωτών

- Λήξη ασφάλισης μη μισθωτών

- Βεβαίωση επανεγγραφής μη μισθωτών

- Εισφορές μη μισθωτών

- Έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλειας Ασθενείας

- Βεβαίωση απογραφής

- Ασφαλιστική ικανότητα

- Βεβαίωση εισφορών για φορολογική χρήση

- Υπηρεσία αποδοχής συμβάσεων παρ. 9 άρθρου 39 Ν. 4387/2016 (ΔΠΥ)

- Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών από 1/1/2021

- Ρύθμιση οφειλών προς ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες Ν. 4611/2019

- Αίτηση για αμφισβήτηση οφειλής Ν. 4554/20183)

3. Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για εργοδότες

- Απογραφή φυσικού προσώπου στο μητρώο εργοδοτών

- Πιστοποίηση εργοδοτών

- Βεβαίωση εργοδότη για επίδομα ασθένειας

- Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας

- Ηλεκτρονική υποβολή ΑΠΔ

- Ηλεκτρονική υποβολή ΑΠΔ Δημοσίου

- Οικονομική καρτέλα εργοδότη

- Διαχείριση συμβάσεων από τις οποίες προκύπτει υποχρέωση έκδοσης ΔΠΥ (Παρ. 9 Αρθρ. 39 Ν. 4387/2016)

- Ατομικός λογαριασμός ασφάλισης απασχολουμένων

- Ρύθμιση οφειλών προς ΕΦΚΑ για εργοδότες Ν. 4611/2019

- Προβολή αποβληθεισών ΑΠΔ μισθολογικών περιόδων 2002 έως 20114)

4. Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους

- Ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης

- Απασχόληση συνταξιούχων e-ΕΦΚΑ

- Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσου μέλους

- Ηλεκτρονική αίτηση προκαταβολής σύνταξης

- Παρακολούθηση πορείας αίτησης συνταξιοδότησης

- Εκτύπωση ενημερωτικού σημειώματος επιστροφής μειώσεων συντάξεων

- Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος

- Εκτύπωση ετήσιου ενημερωτικού σημειώματος ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, ΤΣΑΥ, ΝΑΤ

- Εκτύπωση ετήσιου ενημερωτικού σημειώματος ΕΤΕΑΕΠ, ΤΣΜΕΔΕ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

- Ένσταση/αίτηση θεραπείας κατά μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος πληρωμής κύριας σύνταξης

- Ηλεκτρονική υπηρεσία πληρωμής εξόδων κηδείας

- Ηλεκτρονική Αίτηση Επικουρικής Σύνταξης τ. ΕΤΕΑΜ

5) Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για φορείς του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα (τράπεζες, συμβολαιογράφοι, ιατροφαρμακευτικοί σύλλογοι, κ.ά.)

- Λήψη αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας

- Πιστοποίηση φορέων για τη λήψη αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας

- Επιβεβαίωση εγκυρότητας αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας

- Έλεγχος εγκυρότητας βεβαιώσεων

- Πιστοποίηση φορέων για τη γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας

- Γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας

- Υποβολή αιτήματος για ληξιπρόθεσμα υγείας

6) Ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΚΕΑΟ

- Πιστοποίηση οφειλετών

- Ηλεκτρονική ενημέρωση οφειλετών

- Πίνακας χρεών οφειλέτη

- Ηλεκτρονική καρτέλα οφειλέτη

- Υπολογισμός δόσεων ρύθμισης

- Ρύθμιση οφειλών

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " e-ΕΦΚΑ: Μόνιμο το μέτρο των ηλεκτρονικών ραντεβού - Αυξάνονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες"

Φόρος ακινήτων: Ηλεκτρονικά από σήμερα

Η έναρξη της επόμενης ημέρας στη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων τον Σεπτέμβριο είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Μια μεταβίβαση που στόχος είναι να γίνεται ψηφιακά. Για τη νέα ψηφιακή λειτουργία που θα τεθεί σε λειτουργία από το φθινόπωρο, μίλησε στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Γιώργος Γεωργαντάς, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Προσπαθούμε να αυξήσουμε τις υπηρεσίες που διεκπεραιώνονται από απόσταση ώστε να μην είναι απαραίτητη η παρουσία του πολίτη στα γκισέ του δημοσίου. Είναι μάλιστα σημαντικό πως, σε μια συνοδευτική εξέλιξη, από σήμερα η πληρωμή του φόρου ακινήτων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, δεν θα χρειάζεται να μετακινηθεί πολίτης από το σπίτι του για να γίνει αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς, επισημαίνοντας πως το συγκεκριμένο έργο της ΑΑΔΕ δίνει και το στίγμα για όσα θα ακολουθήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σε σχέση με τη μεταβίβαση ακινήτων, ο κ. Γεωργαντάς εξήγησε πως στην Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο 17 τα έγγραφα που κάποιος χρειάζεται να προσκομίσει σε έναν συμβολαιογράφο έτσι ώστε να γίνει μια μεταβίβαση, ενώ «απαιτούνται 11 ή για κάποιες αγορές και περισσότερα βήματα» για να ολοκληρωθούν αγορές όταν «ο μέσος όρος βημάτων που απαιτούνται για να γίνει μια μεταβίβαση ακινήτου παγκοσμίως είναι 4.7 βήματα».

«Θέλουμε όλα τα έγγραφα, και είμαστε ήδη στο ξεκίνημα της προσπάθειας αυτής που από τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει πιλοτικά, να συγκεντρώνονται στον συμβολαιογράφο ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί καθόλου ο πολίτης, είτε ο αγοραστής, είτε ο πωλητής, από το σπίτι του», εξήγησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για τον σκοπό αυτό ετοιμάζεται η κατάλληλη εφαρμογή που θα υποστηρίξει τις αναγκαίες διαλειτουργικότητες ώστε «όποιο έγγραφο θα είναι απαραίτητο για ένα συμβόλαιο να αντλείται και να κατευθύνεται προς τον συμβολαιογράφο μετά από την αίτηση- εξουσιοδότηση που δίνει ο πολίτης προς τις υπηρεσίες για να διαλειτουργήσουν μεταξύ τους», προσθέτει ο κ. Γεωργαντάς.

«Όλοι πρακτικά οι Έλληνες μπορούν, μαθαίνοντας λίγα πράγματα, να διεκπεραιώσουν κάτι πλέον από το σπίτι τους. Χαρακτηριστικό είναι πως δύο εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες Έλληνες έχουν γραφτεί στην άυλη συνταγογράφηση ενώ στο επόμενο διάστημα θα γίνουν και στοχευμένα προγράμματα για τη χρήση του gov.gr», σημειώνει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξηγώντας πως το 2019 οι ηλεκτρονικές συναλλαγές του δημοσίου ήταν 9 εκατομμύρια ενώ το 2020 «αυτές έφτασαν τα 94 εκατομμύρια».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Φόρος ακινήτων: Ηλεκτρονικά από σήμερα"

Πρόστιμα 41.000 ευρώ για παράνομο εμπόριο – Κατασχέθηκαν 2.180 προϊόντα «μαϊμού»

Σαρώνουν τη χώρα οι ελεγκτικές αρχές για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου μοιράζοντας τσουχτερά πρόστιμα.

Συγκεκριμένα μετά τους ελέγχους για παράνομο εμπόριο στις Περιφέρειες Αττικής, Ιονίων Νήσων και Κεντρικής Μακεδονίας επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα πρόστιμα συνολικού ύψους 41.000 ευρώ.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε την εβδομαδιαία επιχειρησιακή δραστηριότητα της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου στο σύνολο της επικράτειας. 

1. Κατά το χρονικό διάστημα από 21.06.2021 έως και 27.06.2021 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 197 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 48 παραβάσεις που αφορούσαν στο παράνομο εμπόριο.

2. Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία οι επιχειρήσεις της ΔΙΜΕΑ για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου έλαβαν χώρα στις Περιφέρειες Αττικής, Ιονίων Νήσων και Κεντρικής Μακεδονίας.

3. Επεβλήθησαν πρόστιμα συνολικού ύψους 41.000 ευρώ, για παραβάσεις των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ), του υπαίθριου εμπορίου (ν.4497/2017) και του ν. 4712/2020 – άρθρο 18, που αφορά σε διοικητικές κυρώσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης απομιμητικών/παραποιημένων προϊόντων.

4. Κατασχέθηκαν 2.180 τεμάχια απομιμητικών ειδών, από τα οποία τα 663 τεμάχια πωλούνταν από ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops).

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμα 41.000 ευρώ για παράνομο εμπόριο – Κατασχέθηκαν 2.180 προϊόντα «μαϊμού»"

Στην οικογένεια της Καρολάιν η προσωρινή επιμέλεια της μικρής Λυδίας

Αφαιρείται προσωρινά η γονική μέριμνα της μικρής Λυδίας από τον πατέρα της και κατ' ομολογίαν δολοφόνο της μητέρας της Καρολάιν και η επιμέλεια της ανήλικης ανατέθηκε προσωρινά στην οικογένεια του θύματος. Αυτό αποφάσισε σήμερα η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθήνας, έχοντας ως γνώμονα την ομαλή σωματική και ψυχική διάπλαση του παιδιού.

Η οικογένεια του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου, βάσει της εισαγγελικής διάταξης, θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει το μωρό 5 ημέρες τον μήνα, 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι, στην Αλόννησο και μόνο.

Έτσι, αποφασίστηκε να διαβιβαστεί ο φάκελος στην Εισαγγελία Βόλου, η οποία θα παρακολουθεί την άσκηση της καλής επιμέλειας στην ενός έτους Λυδία.

Και οι δύο πλευρές μπορούν να προσφύγουν κατά της διάταξης εντός 30 ημερών, ενώ και η εισαγγελική Αρχή είναι υποχρεωμένη μέσα στο ίδιο διάστημα να εισάγει την υπόθεση στο δικαστήριο, το οποίο, σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα κρίνει οριστικά το θέμα της επιμέλειας του μωρού.

ΑΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην οικογένεια της Καρολάιν η προσωρινή επιμέλεια της μικρής Λυδίας"

Καθημερινή Κύπρου: Σύστημα αντί-Drones αγοράζει η Εθνική Φρουρά

Σε κινήσεις που αποσκοπούν στην εξουδετέρωση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Drones) προχωρά το Υπουργείο Άμυνας και η Εθνική Φρουρά όπως αποκάλυψε ο ΥΠΑΜ Χαράλαμπος Πετρίδης στη συνέντευξή του στην «Κ». Οι κινήσεις που γίνονται αφορούν την προμήθεια συστήματος το οποίο θα είναι σε θέση να εξουδετερώνει την απειλή από τον αέρα και πιο συγκεκριμένα το ενδεχόμενο να σταθμεύουν σε μόνιμη βάση τουρκικά Drones. Ο κ. Πετρίδης κληθείς να σχολιάσει από την «Κ» τα αντίμετρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο απάντησε. «Η Εθνική Φρουρά έχει υποχρέωση να προσαρμόζεται σε κάθε νέο εξοπλιστικό σύστημα που ενσωματώνουν οι κατοχικές δυνάμεις. Το ίδιο συμβαίνει και με την πρόθεση της Τουρκίας για μόνιμη στάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Λευκόνοικο. Το παρακολουθούμε στενά και προσαρμόζουμε τους αμυντικούς σχεδιασμούς μας και με το σενάριο να βρίσκονται τα αεροσκάφη μόνιμα στην Κύπρο, περιλαμβανομένων και των αντιμέτρων. Επιτρέψτε μου να μην επεκταθώ περαιτέρω. Το βέβαιο είναι ότι η Εθνική Φρουρά δεν παρακολουθεί ως απλός θεατής σ’ αυτές τις ενέργειες». Το σύστημα με σύμφωνα κάποιες πληροφορίες θα είναι γαλλικής προέλευσης χωρίς να αποκλείονται άλλες επιλογές. Την προπερασμένη εβδομάδα πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο ο δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 46 εκατ. ευρώ που πιστεύεται ότι προορίζεται για την αγορά του συστήματος εξουδετέρωσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τα εξοπλιστικά της Ε.Φ

Παράλληλα σε τροχιά υλοποίησης, σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ, είναι και το υπόλοιπο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ε.Ε. «Την ίδια στιγμή, θωρακίζουμε και προστατεύουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της αμυντικής διπλωματίας. Με την Ελλάδα είμαστε σταθερά σε κοινή γραμμή. Παράλληλα, εντείνουμε τις διπλωματικές μας δράσεις για ενίσχυση υφιστάμενων και σύναψη νέων αμυντικών συμφωνιών. Διευρύνουμε τις συνεργασίες μας στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας τόσο με φίλια και γειτονικά κράτη, όσο και με κράτη εντός ή εκτός της ΕΕ», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Πετρίδης. Όπως είπε ο ΥΠΑΜ μεταξύ άλλων αφορούν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων έγκαιρης προειδοποίησης, συλλογής πληροφοριών και επίγνωσης της κατάστασης, καθώς επίσης και προσβολής στόχων με ακρίβεια σε μεγάλες αποστάσεις. Επιπρόσθετα, το ΥΠΑΜ εργάζεται για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της ΕΦ για αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από τον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των UAVs, τη θάλασσα και τον χερσαίο χώρο και αφορούν κυρίως το αρματικό δυναμικό των κατοχικών δυνάμεων.

kathimerini.com.cy

Διαβάστε Περισσότερα » "Καθημερινή Κύπρου: Σύστημα αντί-Drones αγοράζει η Εθνική Φρουρά"

Σκόπια: Συνεχίζουν την προκλητική καμπάνια «Macedonia Timeless»

Το Υπουργείο Τουρισμού στα Σκόπια συνεχίζει να προωθεί τουριστικά τη χώρα, γύρω από το προκλητικό μότο «Macedonia Timeless» (Αιώνια «Μακεδονία»), παρά τα όσα προβλέπονται στη «Συμφωνία των Πρεσπών».

Αν και πριν από δύο χρόνια, όπως τότε είχε αποκαλύψει το protothema.gr, η κυβέρνηση Ζάεφ είχε δεσμευτεί προς την ελληνική πλευρά πως θα τροποποιηθεί η επίσημη τουριστική καμπάνια, σύμφωνα με τις Πρέσπες, εν τούτοις το υπουργείο Τουρισμού συνεχίζει να το παίζει προκλητικά σε δύο ταμπλό.

Ενδεικτικό είναι πως η επίσημη τουριστική ιστοσελίδα της χώρας, λειτουργεί σε δύο… version. Τόσο με την αρχική ονομασία (www.macedonia-timeless.com) όσο και τη νέα (www.northmacedonia-timeless.com), μ’ την ένδειξη «Μacedonia’s official tourism web site».

Και οι δύο σελίδες, παραπέμπουν στα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα (facebook twitter, youtube), όπου οι επίσημες ονομασίες τους παραμένουν σύμφωνα με το μότο «Macedonia Timeless», αναρτώντας ομορφιές και αξιοθέατα της χώρας ως «Μακεδονία» και χρήση hashtag των όρων «Macedonia», «Macedonia Timelles», «Beautiful Macedonia» κ.α. Όλες οι αναρτήσεις είναι στην αγγλική γλώσσα, αφού οι σελίδες απευθύνονται στο διεθνές κοινό.

Το προκλητικό σλόγκαν «Macedonia Timeless», κάτι σαν το δικό μας «Live your myth in Greece», καθιερώθηκε το 2009 επί παντοδυναμίας Γκρουέφσκι, στο πλαίσιο «αρχαιομακεδονοποίησης» της σλαβικής πλειοψηφίας που επιχείρησε να προωθήσει.

Μέσω εντυπωσιακών σποτ, με άρωμα Χόλιγουντ, που προβλήθηκαν σε τοπικά και διεθνή δίκτυα (CNN, EURONEWS, TRAVEL CHANNEL κ.ά.) οι γείτονες επιχείρησαν να παρουσιαστούν ως απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων και της αρχαίας Μακεδονίας προωθώντας παράλληλα, εκτός από τον τουρισμό και τα «μακεδονικά» κρασιά.

Αν και φαίνεται πως το τελευταίο διαστημα παράλληλα προωθείται το μότο: «All in North Macedonia» (Όλα στη Βόρεια Μακεδονία) εν τούτοις διάχυτη είναι η αίσθηση δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από τα Σκόπια, να προσαρμόσουν την επίσημη τουριστική καμπάνια και τα μέσα που χρησιμοποιούν για την προβολή της, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην «Συμφωνία των Πρεσπών».

Τέτοιου είδους περιστατικά, οδηγούν στην καχυποψία της Αθήνας, παρά τις προσπάθειες των Σκοπίων να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Ήδη μετά τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή τη συμμετοχή της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει στον «πάγο» την κύρωση από τη Βουλή, τριών μνημονίων που αφορούν στη «Συμφωνία των Πρεσπών», με στόχο να στείλει μήνυμα στον Ζάεφ, για πλήρη σεβασμό στα συμφωνηθέντα.

pronews 

Διαβάστε Περισσότερα » " Σκόπια: Συνεχίζουν την προκλητική καμπάνια «Macedonia Timeless»"

Κι άλλο περιστατικό με ιερέα: Καταγγέλθηκε σε χωριό της Τριχωνίδας σεξουαλική παρενόχληση

Άλλη μια περίπτωση καταγγελίας σεξουαλικού περιεχομένου σε βάρος ιερέα, καταγράφτηκε πριν λίγες μέρες σε χωριό της Τριχωνίδας, το οποίο μάλιστα έχει καταγραφεί ως περιστατικό στην Ασφάλεια Αγρινίου και δεν αποκλείεται να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το agriniopress, και σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν στην Αστυνομία στο Αγρίνιο, στις αρχές Ιουνίου, 42χρονος ιερέας σε χωριό της Τριχωνίδας, φέρεται να προχώρησε σε ασελγή πράξη σε βάρος γυναίκας, αρκετά μεγαλύτερης του σε ηλικία, στην αυλή του σπιτιού της. Μάλιστα το περιστατικό, καταγγέλλεται πως διαδραματίστηκε μπροστά στα μάτια του συζύγου της γυναίκας, με αποτέλεσμα να προκληθεί φραστικό επεισόδιο.

Δυο μέρες μετά, η γυναίκα, που έχει συγγενική σχέση με τον 42χρονο, προχώρησε στην υποβολή παραπόνων στην Αστυνομία. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο της Ασφάλειας του Αγρινίου μάλιστα, μετά την καταγγελία ο ιερέας κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και αποδέχθηκε τα σε βάρος του καταγγελλόμενα.

Οι συγγενείς της παθούσας, εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά εναντίον του.

Όλα αυτά τη στιγμή που η τοπική κοινωνία σοκαρισμένη ενημερώνεται για τις πτυχές της σοβαρότατης υπόθεσης με τον 49χρονο κληρικό που κατηγορείται για βιασμό σε βάρος ανήλικης και κατοχή πορνογραφικού υλικού ανηλίκων.

 agriniopress

Διαβάστε Περισσότερα » "Κι άλλο περιστατικό με ιερέα: Καταγγέλθηκε σε χωριό της Τριχωνίδας σεξουαλική παρενόχληση"

Freedom Pass: Η Κάρτα Ελευθερίας 150 ευρώ που θα αποκτούν οι εμβολιασμένοι έως 25 ετών

Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί η Κάρτα Ελευθερίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος
Μητσοτάκης για τους νέους έως 25 ετών που θα έχουν κάνει έστω και μια δόση εμβολίου εξειδίκευσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. 

Η κάρτα ελευθερίας θα διατίθεται στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα των νέων από 18-25 ετών, οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί ή πρόκειται να εμβολιαστούν.

Η κάρτα θα λέγεται freedom pass και πρόκειται για χρεωστική ψηφιακή κάρτα αξίας 150 ευρώ, η οποία θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού. Όπως είπε ο υπουργός, «ενθαρρύνουμε τους νέους να ταξιδέψουν και να παρακολουθήσουν πολιτιστικές δραστηριότητες».

Η «κάρτα ελευθερίας» θα είναι διαθέσιμη πριν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου για όσους έχουν γεννηθεί από το 1996 έως 2003, που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ή πρόκειται να εμβολιαστούν.

Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, θα χρησιμοποιείται για αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπόριου, e shops αλλά και σε όλες τις συναλλαγές με POS, ενώ θα είναι στοχευμένη και θα αφορά σε συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως αεροπορικές, ακτοπλοϊκές μεταφορές, ενοικίαση οχημάτων, καταλύματα, κάμπινγκ, ταξιδιωτικά γραφεία, μουσειακοί χώροι κ.ά.

Τέλος, η απόκτησή της είναι απλή, καθώς θα είναι διαθέσιμη μέσω ειδικής πλατφόρμας του gov.gr και ο ενδιαφερόμενος, μία ημέρα μετά την αίτησή του, θα λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες είτε μέσω sms είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Freedom Pass: Η Κάρτα Ελευθερίας 150 ευρώ που θα αποκτούν οι εμβολιασμένοι έως 25 ετών"

Σουηδία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν δήλωσε σήμερα ότι υπέβαλε την παραίτησή του, με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου να καλείται τώρα να βρει νέο πρωθυπουργό, αφού ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών ηττήθηκε στην ψηφοφορία επί πρότασης μομφής σε βάρος του την περασμένη εβδομάδα.

Ο Λεβέν έχασε στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος του στο Κοινοβούλιο στις 21 Ιουνίου αφού το Αριστερό Κόμμα απέσυρε τη στήριξή του, προκαλώντας φρενήρεις διαβουλεύσεις καθώς η κεντροαριστερά και η κεντροδεξιά προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν στήριξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Hταν επικεφαλής μιας εύθραυστης συμμαχίας μειοψηφίας με τους Πράσινους από το 2018 και βασιζόταν στη στήριξη δύο μικρών κεντροδεξιών κομμάτων και του Αριστερού Κόμματος για να παραμείνει στην εξουσία.

Ο Λεβέν χρειάστηκε τέσσερις μήνες για να σχηματίσει κυβέρνηση ύστερα από τις εκλογές του 2018 στις οποίες καμία παράταξη δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σουηδία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν"

Εμβόλια Pfizer και Moderna: 1.000 περιστατικά μυοκαρδίτιδας στις ΗΠΑ – Έφηβοι και νέοι οι περισσότεροι

Επιβεβαιώνουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) πως έχουν εντοπιστεί περιστατικά μυοκαρδίτιδας ύστερα από εμβόλια mRNA, όπως αυτά της Pfizer και της Moderna. Τα πρώτα περιστατικά είχαν εντοπιστεί στο Ισραήλ, από τον περασμένο Απρίλιο.

Από τον περασμένο Απρίλιο, λοιπόν, τα CDC επιβεβαιώνουν πως έχουν υπάρχει 1.000 αναφορές μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στις ΗΠΑ, ύστερα από εμβολιασμούς mRNA. Οι αμερικανικές αρχές, θεωρούν πως πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου των BioNTech / Pfizer και Moderna. Οι περιπτώσεις είναι πολύ σπάνιες, εμφανίζονται περίπου 13 σε ένα εκατομμύριο.

Οι περισσότεροι που παρουσίασαν αυτές τις παρενέργειες ήταν έφηβοι και νεαροί. Τα περιστατικά εμφανίστηκαν συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες από τον δεύτερο εμβολιασμό, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές «οι περισσότεροι από τους ασθενείς που πήραν κάποια αγωγή ανταποκρίθηκαν καλά στη θεραπεία και μετά από ανάπαυση στο κρεβάτι ανάρρωσαν γρήγορα».

Η φλεγμονή συνήθως ακολουθεί τη μόλυνση

H μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή, ακόμη και απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Αυτός ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος εάν, για παράδειγμα, δρομείς δεν αντιληφθούν μια λοίμωξη ή δεν την πάρουν στα σοβαρά και συνεχίζουν να ασκούνται, παρόλο που θα χρειαζόταν μια περίοδο ανάπαυσης όπως για παράδειγμα αν είχαν πυρετό.

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες ενεργοποίησης είναι ιοί, και κυρίως εκείνοι που σχετίζονται με το κρυολόγημα, αλλά και ιοί έρπητα ή γρίπης. Συνήθως η φλεγμονή είναι αποτέλεσμα αντίδρασης του ανοσοποιητικού στον ιό.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν τέτοιες φλεγμονές, καθώς και η λήψη φαρμάκων, τα βαρέα μέταλλα και ραδιενεργές ουσίες ή τραυματισμοί. Οι μυκητιακές λοιμώξεις αποτελούν επίσης κίνδυνο, ειδικά για εκείνους που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Τα συμπτώματα

Όποιος έχει πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή έχει την αίσθηση ότι έχει ανεβασμένους καρδιακούς παλμούς θα πρέπει να επισκεφτεί άμεσα ένα γιατρό. Αυτά τα συμπτώματα είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι, ειδικά κατά την πρώτη εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό.

Είναι πάντως πολύ πιο πιθανό να εμφανίσει κανείς τις παραπάνω ασθένειες, εάν νοσήσει από κορονοϊό, παρά εάν εμβολιαστεί. Επιπλέον, οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν από τις ΗΠΑ αντιμετωπίστηκαν πολύ καλά. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές συστήνουν τον περαιτέρω εμβολιασμό για όλους ηλικίας 12 ετών και άνω. Ακόμη είναι σημαντικό να ληφθεί και η δεύτερη δόση του εμβολίου για να υπάρχει πλήρης προστασία.

Η Γερμανική Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει ακόμη εκδώσει μια γενική σύσταση για παιδιά και εφήβους, ακόμη και αν το εμβόλιο BioNTech / Pfizer έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή έγκρισης (EMA) για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Οι γονείς πρέπει επομένως, αφού συμβουλευθούν το γιατρό τους, να αποφασίσουν, εάν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Και πριν λάβουν την απόφαση, θα πρέπει να διευκρινίσουν σε ποιο βαθμό είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός, εφόσον υπάρχει ιστορικό ορισμένων παθήσεων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλια Pfizer και Moderna: 1.000 περιστατικά μυοκαρδίτιδας στις ΗΠΑ – Έφηβοι και νέοι οι περισσότεροι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news