facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Μ. Γκάγκα: Μηνιαίο κίνητρο 250 ευρώ σε όλους τους γιατρούς του ΕΚΑΒ

Τη χορήγηση μηνιαίου οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής, ύψους 250 ευρώ, σε όλους τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ασημίνα Γκάγκα.

Στο πλαίσιο κατάθεσης νομοτεχνικών βελτιώσεων στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, η κα Γκάγκα είπε ότι, από 01/01/2023 χορηγείται οριζόντια, σε όλους τους γιατρούς που υπηρετούν στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής. Το κίνητρο σημείωσε, χορηγείται ανεξαρτήτως ειδικότητας, «γιατί όλοι γιατροί του ΕΚΑΒ κάνουν την ίδια δουλειά». Σημείωσε επίσης ότι τα 250 ευρώ είναι επιπλέον της αύξησης 120 ευρώ στο νοσοκομειακό επίδομα και του 5% αύξησης στον βασικό μισθό.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, λόγω της συμμετοχής πλέον των 80 βουλευτών, θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο Παρασκευή το μεσημέρι, Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχέδιου, καθώς και επί των επίμαχων άρθρων για την μερική απασχόληση γιατρών στο ΕΣΥ και τη δυνατότητα γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο. 

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » " Μ. Γκάγκα: Μηνιαίο κίνητρο 250 ευρώ σε όλους τους γιατρούς του ΕΚΑΒ"

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Απαντάμε με αλήθειες, στη λάσπη του Οδ. Κωνσταντινόπουλου

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Έντονη ήταν η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) στους ισχυρισμούς του βουλευτή ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, σχετικά με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής υποστήριξε πως το εν λόγω νομοσχέδιο υπηρετεί τα συμφέροντα του Προέδρου του ΙΣΑ κ. Γιώργου Πατούλη, κάτι που ο Σύλλογος έσπευσε να διαψεύσει σήμερα μέσα από ένα Δελτίο Τύπου.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών:

O κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, σε σημερινή εμφάνισή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, προέβη σε ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς σε βάρος του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργου Πατούλη.

Ασκώντας κριτική στο Ν/Σ του Υπουργείου Υγείας για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, ισχυρίσθηκε ψευδώς, πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «υπηρετεί τα συμφέροντα του Πατούλη και λίγων συναδέλφων του».

Δυστυχώς ο κ. Κωνσταντινόπουλος πιάστηκε και αδιάβαστος και ανενημέρωτος, αφού προχώρησε σε μια δημόσια τοποθέτηση που τον εκθέτει ως πολιτικό και άνθρωπο. Στην αγωνία του να κερδίσει λίγα κομματικά ένσημα ασκώντας αντιπολίτευση, υπέπεσε σε ανεπανόρθωτη γκάφα.

Αν πριν βγει στα κανάλια ο κ. Κωνσταντινόπουλος διάβαζε προσεκτικά τις ανακοινώσεις του Ι.Σ.Α. και του Προέδρου του Γιώργου Πατούλη, θα γνώριζε πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Πατούλη, όπως ψευδώς ισχυρίσθηκε.

Θα τα έλεγε αυτά αν είχε διαβάσει την ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες 30 Νοεμβρίου 2022, μετά τη σύγκλιση από τον ΙΣΑ του Πανυγειονομικού Μετώπου, όπου ζητήσαμε από την Κυβέρνηση τη συνολική απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου;

Αν ήταν πιο μελετημένος κι όχι λαϊκιστής, δεν θα γνώριζε ότι εκφράσαμε την ομόφωνη αντίθεση μας στις ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου και ειδικά στο άρθρο 10, το οποίο αλλάζει το βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας, που είναι η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στις δομές υγείας; Καθώς κι ότι τονίσαμε πως οι αλλαγές που προβλέπονται αποβαίνουν τόσο εις βάρος του ασθενή στον οποίο μετακυλύεται το κόστος, όσο και εις βάρος του γιατρού, στον οποίο επιβάλλεται υπερεργασία, για να μπορέσει να επιβιώσει;

Αν λοιπόν το νομοσχέδιο υπηρετούσε τα συμφέροντα του Πατούλη και λίγων φίλων του, θα ζητούσαμε την απόσυρσή του; Θα ζητούσαμε να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας με περισσότερο προσωπικό και όχι να αποδυναμωθεί περαιτέρω με την υπερεργασία των σκληρά εργαζόμενων και κακώς αμειβόμενων ιατρών του; Θα ζητούσαμε την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, με προσλήψεις προσωπικού και αύξηση των μισθών στα ευρωπαϊκά επίπεδα; Θα ζητούσαμε να «παγώσει» άμεσα κάθε νομοθετική ρύθμιση και να ξεκινήσει διάλογος με τους Φορείς, με στόχο τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Υγείας, σε νέες βάσεις;.

Ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος οφείλει μια δημόσια συγγνώμη στον Πρόεδρο και τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Αλλιώς θα καταχωρηθεί στη συνείδηση του ιατρικού κόσμου ως ένας ακόμη πολιτικός που νοιάζεται αποκλειστικά και μόνον για τα κομματικά του συμφέροντα κι όχι για τις ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας και τα συμφέροντα των ασθενών.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Απαντάμε με αλήθειες, στη λάσπη του Οδ. Κωνσταντινόπουλου "

Δημοσκόπηση GPO: 6 στους 10 μείωσαν τις αγορές βασικών αγαθών – Ζητούν μεγαλύτερη επιδότηση στο ηλεκτρικό

Η ακρίβεια είναι το βασικό πρόβλημα των πολιτών, καθώς όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της GPO για το Star έξι στους δέκα πολίτες έχουν περιορίσει τις αγορές τους εξαιτίας των ανατιμήσεων.

Οι καταναλωτές αναφέρουν ότι έχουν κόψει ακόμα και για βασικά ήδη της καθημερινότητας.

Συγκεκριμένα «Πολύ και αρκετά» δηλώνει ότι έχει περιορίσει τις αγορές το 62,8%, ενώ μόνο το 37% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τις έχει περιορίσει «λίγο ή καθόλου».

Δηλαδή η ακρίβεια έχει «χτυπήσει» σε μεγάλο βαθμό περισσότερους από έξι στους δέκα, προκύπτει από το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης.

Σχετικά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, το 44.4% των πολιτών θεωρεί ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι «θετικά ή μάλλον θετικά», ενώ το 55% απαντά ότι είναι «αρνητικά και μάλλον αρνητικά».

Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι η πλειοψηφία θα ήθελε περισσότερα μέτρα στήριξης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση GPO: 6 στους 10 μείωσαν τις αγορές βασικών αγαθών – Ζητούν μεγαλύτερη επιδότηση στο ηλεκτρικό"

Ηλεία: Πώς γλίτωσε ζευγάρι ηλικιωμένων από επίθεση αδέσποτων σκύλων στον Αμπελόκαμπο

Σχεδόν από... θαύμα γλίτωσε ζευγάρι ηλικιωμένων στην Ηλεία από επίθεση αδέσποτων σκύλων και όπως λένε οι ίδιοι το μόνο που περνούσε από το μυαλό τους ήταν το πώς θα καταφέρουν να ξεφύγουν

Μια ηλιόλουστη μέρα όπως όλες οι άλλες είχε ξεκινήσει για ηλικιωμένο ζευγάρι από τον Αμπελόκαμπο και τίποτα δεν προμήνυε τις στιγμές τρόμου που θα ζούσαν το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής από αγέλη περίπου 6-7 σκυλιών, πιθανότατα αδέσποτων, στην κεντρική πλατεία του χωριού, καταφέρνοντας να γλιτώσουν από την επικίνδυνη αυτή κατάσταση χάρη στην έγκαιρη επέμβαση συμπολίτισσάς τους που αποδείχθηκε παραπάνω από σωτήρια, αναφέρεται στο partisnews.

Το ηλικιωμένο ζευγάρι, ο εφημέριος της Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου Αμπελοκάμπου π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος και η σύζυγός του Ιωάννα Ζαφειροπούλου, κατά τη διάρκεια του καθημερινού τους περιπάτου και περίπου στις 14:20 της περασμένης Κυριακής έπεσαν «θύματα επίθεσης» από αγέλη σκύλων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην κεντρική πλατεία του χωριού. Παρότι το ζευγάρι δεν τους έδωσε αρχικά σημασία και συνέχισε την πορεία του χωρίς να τα ενοχλήσει εκτιμώντας πως δε θα κάνουν επίθεση, αντ’ αυτού ένα από αυτά όρμησε προς τον ιερέα, δαγκώνοντάς του το ράσο και προσπαθώντας να του κάνει κακό.

Η σωτήρια επέμβαση

Όπως περιέγραψε το ζευγάρι, το αίσθημα του φόβου εκείνη τη στιγμή τους είχε κατακλύσει και το μόνο που περνούσε από το μυαλό τους ήταν το πώς θα γλιτώσουν από τα σκυλιά δίχως να πάθουν κακό. Ωστόσο, μια συγχωριανή τους που βρισκόταν κοντά και καθάριζε έξω από την περιουσία της, είδε την επίθεση των σκυλιών στο ηλικιωμένο ζευγάρι και με δυνατή φωνή και το σκουπόξυλό της κατάφερε να τα τρομάξει και να τα τρέψει σε φυγή, γλιτώνοντας από τα χειρότερα το ανδρόγυνο.

Οι καθημερινές βόλτες αποτελούσαν την καλύτερη «διέξοδο» για την κ. Ζαφειροπούλου, αφού προβλήματά υγείας την έχουν καθηλώσει εδώ και αρκετό διάστημα σε αναπηρικό καροτσάκι. Ωστόσο, πλέον αυτές οι στιγμές «ελευθερίας» και «ξεγνοιασιάς» που της πρόσφεραν οι βόλτες έχουν αντικατασταθεί από το αίσθημα φόβου, με την ίδια να προτιμά να μένει κλεισμένη σπίτι της για να μην βιώσει ξανά ανάλογο περιστατικό.

Ζητούν άμεση λύση

Μετά το συγκεκριμένο περιστατικό, ο π. Χαράλαμπος απευθύνθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Ήλιδας και συμπλήρωσε αίτηση με την οποία γνωστοποιεί την επίθεση που δέχτηκε και ζητά άμεσα την περισυλλογή των σκυλιών από την κοινότητα. Σκοπός του ζευγαριού είναι να ενημερωθούν τόσο οι κάτοικοι της κοινότητας ώστε να είναι προσεκτικοί, όσο και ο δήμος προκειμένου να στείλει άμεσα συνεργείο και να περισυλλέξει τα συγκεκριμένα τετράποδα πριν συμβεί κάτι χειρότερο.

Το φόβο που ένιωσε από το συγκεκριμένο γεγονός και οι σκέψεις που την κατακλύζουν πλέον και δε θέλει να φύγει από το σπίτι της, ήταν τα σημεία στα οποία εστίασε η κ. Ζαφειροπούλου περιγράφοντας όσα βίωσε. «Την Κυριακή στις 14:20 περνάγαμε την πλατεία του χωριού και ήταν συγκεντρωμένη εκεί μια αγέλη περίπου 6-7 σκυλιών. Περίμενα να μη μας επιτεθούν, αλλά δυστυχώς δεν έγινε αυτό. Από την ορμή τους έσκισαν το ράσο του συζύγου μου και αν δεν ήταν η κ. Καφύρα που τα έδιωξε με σκουπόξυλο και τη φωνή της, θα είχαμε μεγαλύτερες ζημιές. Εκείνη τη στιγμή στενοχωρήθηκα και με έπιασε πανικός. Συνεχίζω πλέον να έχω τη σκέψη πως αν βγω, θα μου επιτεθούν και πάλι. Από εκείνη τη μέρα δεν έχω ξαναβγεί από το σπίτι. Ζητάω οι αρμόδιοι να περισυλλέξουν τα σκυλιά αυτά αν είναι αδέσποτα, ή αν είναι ιδιοκτησίας κάποιου να τα μαζέψουν πριν πάθει κάποιος άλλος κάτι κακό και ειδικά μικρά παιδιά που βρίσκονται καθημερινά στο σημείο».

Από την πλευρά του, ο εφημέριος της Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου Αμπελοκάμπου συνέστησε προσοχή από τον κόσμο του Αμπελοκάμπου προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο ανάλογο ή και πιο σοβαρό περιστατικό και υποστήριξε πως θα πρέπει να περισυλλεχθούν τα σκυλιά πριν συμβεί το κακό.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηλεία: Πώς γλίτωσε ζευγάρι ηλικιωμένων από επίθεση αδέσποτων σκύλων στον Αμπελόκαμπο"

Ηράκλειο: Επιδεινώθηκε η υγεία της 4χρονης που κατάπιε φιστίκι – Παρουσίασε πνευμονική ανεπάρκεια

Επιδείνωση παρουσίασε η κατάσταση της υγείας της τετράχρονης που νοσηλεύεται διασωληνωμένη στην ΜΕΘ Παιδων του ΠΑΓΝΗ καθώς παρουσίασε πνευμονική ανεπάρκεια και η κατάστασή του θεωρείται κρίσιμη.

Όλα συνέβησαν στην Σαντορίνη, όταν το παιδί κατάπιε φιστίκια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπνεύσει και βρέθηκε ξαφνικά να χαροπαλεύει μπροστά στα μάτια των γονιών της.

Πολύ γρήγορα στήθηκε επιχείρηση και το παιδί μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Στο πλευρό της παραμένουν από την πρώτη στιγμή οι γονείς, που έζησαν έναν απόλυτο εφιάλτη.

Να σημειωθεί ότι το κοριτσάκι άγνωστο κάτω από ποιες συνθήκες, βρέθηκε να έχει 1,5 φιστίκι στον δεξί του πνεύμονα, παρουσίασε αναπνευστική δυσχέρεια και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του από την Σαντορίνη στην Κρήτη, για την οποία στήθηκε επιχείρηση αεροδιακομιδής, με το αεροσκάφος του ΕΚΑΒ.

Μάλιστα, ήταν τόσο σοβαρή η κατάστασή του, που διασωληνώθηκε με την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Από την πρώτη στιγμή οι γιατροί προχώρησαν στην αφαίρεση ενδοσκοπικά των φυστικιών που είχαν αποφράξει τον δεξί του πνεύμονα (δεξιό στελεχιαίο βρόγχο).

flashnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Επιδεινώθηκε η υγεία της 4χρονης που κατάπιε φιστίκι – Παρουσίασε πνευμονική ανεπάρκεια"

Τουρκικές προκλήσεις - Τον χαβά της η Άγκυρα: Ζητάει από την Ελλάδα την άμεση αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Ακάθεκτη εξακολουθεί η Άγκυρα να εφαρμόζει την πολιτική των προκλήσεων, επαναλαμβάνοντας - λίγο πριν από τις εκλογές - εμπρηστικές θέσεις παρά τα μηνύματα της Δύσης για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής κυριαρχίας κάθε χώρας.

Σε συνεδρίασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, έστειλε το μήνυμα πως η Άγκυρα αναμένει από την Ελλάδα να τερματίσει τις δραστηριότητες που αφορούν στη στρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου.

Την ίδια στιγμή υπογραμμίστηκε για ακόμη μια φορά η θέση ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την ύπαρξη τρομοκρατικών οργανώσεων, κάτι που συνιστά προειδοποίηση για τη συνέχιση των επιχειρήσεων στη Συρία. Οι εν λόγω ενέργειες έχουν προκαλέσει την καταδίκη της Δύσης και την ενόχληση της Μόσχας που καλεί την Άγκυρα σε αποφυγή των εξωτερικών παρεμβάσεων.

Μόλις πριν λίγες ώρες, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, είχε καταστήσει σαφές στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, ότι η Ουάσινγκτον δεν βλέπει με θετικό μάτι μία πιθανή εισβολή στη Συρία.

Οι τουρκικές αξιώσεις

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ζήτησε νωρίτερα από τις ΗΠΑ να δείξουν κατανόηση για μια πιθανή νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, αφότου η Ουάσινγκτον εξέφρασε την «σθεναρή αντίθεσή της» σε μια τέτοια κίνηση.

Η Τουρκία απειλεί εδώ και μήνες με νέα εισβολή στη βόρεια Συρία και ενέτεινε τις προετοιμασίες τον περασμένο μήνα μετά από μια φονική βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία κατηγόρησε Κούρδους μαχητές.

«Οι ΗΠΑ μας ζήτησαν να επαναξιολογήσουμε. Τους διαβιβάσαμε τις ευαισθησίες και τις σκέψεις μας και τους ζητήσαμε να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Τονίσαμε ότι πρέπει να μας καταλάβουν», είπε ο Ακάρ σε δημοσιογράφους.

Η Άγκυρα ζήτησε επίσης από συμμαχικές της χώρες που έχουν στρατιωτική παρουσία στη Συρία να μην επιτρέψουν σε τοπικές πολιτοφυλακές να χρησιμοποιούν τις σημαίες και τις στολές τους, πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. «Τους υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να κρατήσουν τους τρομοκράτες μακριά και εν τέλει να διακόψουν τους δεσμούς τους με τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε.

Η Τουρκία θεωρεί την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, που έχει ηγετική παρουσία στις σύμμαχες με τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ως συριακή πτέρυγα της ένοπλης οργάνωσης PKK και χαρακτηρίζει και τις δύο οργανώσεις (YPG, PKK) τρομοκρατικές.

Το PKK θεωρείται επίσης, τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το PKK και οι SDF έχουν αρνηθεί ότι εμπλέκονται στη βομβιστική επίθεση στις 13 Νοεμβρίου σε πολυσύχναστο πεζόδρομο στην Κωνσταντινούπολη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκικές προκλήσεις - Τον χαβά της η Άγκυρα: Ζητάει από την Ελλάδα την άμεση αποστρατιωτικοποίηση των νησιών"

Ευθύμιος Λέκκας: Υπάρχει υψηλός κίνδυνος κατολισθήσεων στην Κακιά Σκάλα

Για μια αυξημένη κατολισθητική επικινδυνότητα στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας έκανε λόγο ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, με αφορμή την πτώση βράχων στην νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, προειδοποιώντας ότι το φαινόμενο μπορεί να επαναληφθεί.

Μιλώντας στο EΡΤNEWS και ερωτηθείς πότε πρέπει να ανοίξει ο δρόμος, ο κ. Λέκκας είπε ότι «πρόκειται για μια συνδυασμένη απόφαση, που πρέπει να ληφθεί από τους τεχνικούς, από αυτούς που επιχειρούν, αλλά και από τη διοίκηση της εταιρείας. Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη επ’ αυτού. Απλά και μόνο εκείνο το οποίο θα πρέπει να τονίσω, είναι ότι υπάρχει μια αυξημένη κατολισθητική επικινδυνότητα στην περιοχή». Επεσήμανε ακόμη, ότι «είναι γύρω στο ένα χιλιόμετρο, που ο κίνδυνος αυτός είναι υψηλός» και πρόσθεσε ότι «στο πρανές επάνω υπάρχουν ογκόλιθοι, οι οποίοι έχουν μεγάλη πιθανότητα να κατολισθήσουν».

«Εκείνο το οποίο θα πρέπει να πούμε, είναι ότι κατ’ αρχάς στην Κακιά Σκάλα από αρχαιοτάτων χρόνων έχουμε μεγάλο κατολισθητικό κίνδυνο, που σημαίνει, ότι έχουμε απότομες πλαγιές και μορφολογικές ασυνέχειες, κατακερματισμένα πετρώματα, πετρώματα τα οποία αποκόπτονται σε τεμάχια και ογκόλιθους και μπορούν να καταπέσουν. Όλα αυτά είναι οι αιτίες των κατολισθήσεων. Τώρα, το ποια θα είναι η αφορμή, για να κινηθεί μια κατολίσθηση, είναι όπως σε έναν πόλεμο, αιτίες υπάρχουν, αλλά οι αφορμές δεν υπάρχουν» ανέφερε ακόμα.

Για τυχόν απόδοση ευθυνών σημείωσε, ότι πρόκειται για κάτι που «θέλει πολύ μεγάλη συζήτηση, δεν σπεύδω να αποδώσω ευθύνες από την πρώτη στιγμή ή εν πάση περιπτώσει να δείξω κάποιους υπεύθυνους, αυτό θα το δείξει μετά η έρευνα, η οποία θα γίνει. Πάντως, εδώ στην περιοχή ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με πολύ δύσκολες συνθήκες. Συνθήκες οι οποίες παρά τα γεγονός ότι έχουν κατασκευαστεί έργα, δίκτυα συγκράτησης, παγίδες συγκράτησης κλπ., επειδή ήταν μεγάλος όγκος, αυτά δεν λειτούργησαν, καταστράφηκαν όλα και υπάρχει ένας γενικότερος προβληματισμός, για το πώς θα μπορέσουν να πιαστούν όλοι αυτοί οι ογκόλιθοι στα μεγάλα ύψη που υπάρχουν». Κλείνοντας απάντησε σε σχετική ερώτηση και είπε ότι θα μπορούσαμε να είχαμε και θύματα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ευθύμιος Λέκκας: Υπάρχει υψηλός κίνδυνος κατολισθήσεων στην Κακιά Σκάλα"

Κιβωτός του Κόσμου: Το βιβλίο θρησκευτικών της Γ’ Γυμνασίου εκθειάζει τη δομή – Αφαιρείται το κείμενο

Η Κιβωτός του Κόσμου θεωρούνταν μια δομή πρότυπο όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα γινόταν ειδική μνεία σε κείμενο των θρησκευτικών της Γ’ Γυμνασίου.

Η αναφορά για την Κιβωτό του Κόσμου γίνεται στο κεφάλαιο που μιλά για της μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες βοηθούν τον κόσμο.

«Μια φωλιά στοργής και φροντίδας …καλύπτει εξ’ ολοκλήρου και φροντίζει τα απροστάτευτα παιδιά. Τα παιδιά ζουν σε ένα περιβάλλον στοργής και ειρήνης μακριά από την πείνα και τον ρατσισμό» αναγράφεται χαρακτηριστικά στο βιβλίο για την «Κιβωτό».

Να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας ζήτησε την αφαίρεση του εν λόγω αποσπάσματος από το βιβλίο τονίζοντας πως οι συγγραφείς προφανώς δεν γνώριζαν τα όσα συνέβαιναν στις δομές της οργάνωσης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κιβωτός του Κόσμου: Το βιβλίο θρησκευτικών της Γ’ Γυμνασίου εκθειάζει τη δομή – Αφαιρείται το κείμενο"

Πετρέλαιο: H ΕΕ κλείνει στα 60 δολάρια το πλαφόν ανά βαρέλι

Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν προσωρινά στην ανώτατη τιμή πώλησης των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης, με έναν μηχανισμό προσαρμογής που θα διατηρεί το ανώτατο όριο τιμής στο 5% κάτω από την τιμή της αγοράς, δήλωσε διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Πολωνία, που πίεσε να τεθεί όσο το δυνατόν χαμηλότερο όριο τιμής, πρέπει να αποδεχθεί την συμφωνία έως τις 18.00 ώρα Ελλάδος.

Εν συνεχεία, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί απ’ όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ σε μια γραπτή διαδικασία έως αύριο Παρασκευή, δήλωσε ο διπλωμάτης.

Οι συνομιλίες της ΕΕ για το επίπεδο τιμών στο οποίο θα περιοριστεί το ρωσικό πετρέλαιο έχουν κολλήσει από την περασμένη εβδομάδα. Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής έχουν ζητήσει μια τιμή που να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα έσοδα της Μόσχας, υποστηρίζοντας ότι οι προηγούμενες προτάσεις -οι οποίες είχαν φθάσει έως και τα 62 δολάρια- ήταν πολύ γενναιόδωρες. Από την άλλη, η Ελλάδα και άλλες ναυτιλιακές χώρες έχουν ζητήσει υψηλότερη τιμή.

Το ποσό των 60 δολαρίων δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί από το μπλοκ και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Οποιαδήποτε συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ θα απαιτούσε την υποστήριξη όλων των κρατών μελών, καθώς και την υποστήριξη της G7. Μία από τις πηγές του Bloomberg είπε ότι το ποσό των 60 δολαρίων θα ικανοποιούσε τις απαιτήσεις της G7.

Προκειμένου το σχέδιο του ανώτατου ορίου τιμών να επιτύχει τον στόχο των ΗΠΑ για σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, το επίπεδο πρέπει να είναι αρκετά ελκυστικό για το Κρεμλίνο. Εάν είναι πάνω από το επιτόκιο της αγοράς, η Ρωσία και οι αγοραστές της μπορούν να υποστηρίξουν ότι είναι απλώς κάτι συνηθισμένο. Ο κίνδυνος για τις αγορές πετρελαίου είναι ότι εάν το ανώτατο όριο τεθεί πολύ χαμηλά, η Μόσχα μπορεί να πραγματοποιήσει την απειλή για διακοπή της παραγωγής -οδηγώντας τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου στα ύψη.

Οι χώρες της G7 στοχεύουν να θέσουν το ανώτατο όριο τιμών πριν από τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, όταν πρόκειται να τεθούν σε ισχύ ευρύτερες κυρώσεις της ΕΕ για το πετρέλαιο. Το σχέδιο του πλαφόν θα απαγορεύει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μέσω θάλασσας και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για αυτή, όπως μεσιτεία, οικονομική βοήθεια και ασφάλιση, εάν τα φορτία αγοράζονται πάνω από το συμφωνημένο όριο τιμής.

Τα περισσότερα κράτη της G7 θα σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό αργό μέχρι το τέλος του έτους. Παρόμοιοι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου τιμών, για άλλα προϊόντα πετρελαίου αναμένεται να επιβληθούν τον Φεβρουάριο.

Ο Πούτιν Απειλεί με «σοβαρές συνέπειες» αν μπει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» στην περίπτωση που τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, την ώρα που πολλές χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την απόφασή τους για το θέμα αυτό.

«Τέτοιες ενέργειες αντίκεινται στις αρχές των εμπορικών σχέσεων και πιθανότητα θα οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή αγορά ενέργειας» είπε ο Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, τον Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «τις απόπειρες ενός αριθμού δυτικών χωρών να επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του ρωσικού αργού».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εντείνουν τις τελευταίες ημέρες τις προσπάθειές τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη μέγιστη τιμή του ρωσικού πετρελαίου που εισάγουν.

Η Ρωσία και το Ιράκ είναι και οι δύο χώρες παραγωγοί πετρελαίου και μετέχουν στον ΟΠΕΚ+ ο οποίος καθορίζει τα επίπεδα παραγωγής με στόχο να ελέγχει τις τιμές του μαύρου χρυσού σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Πετρέλαιο: H ΕΕ κλείνει στα 60 δολάρια το πλαφόν ανά βαρέλι"

Καιρός αύριο: Συνεχίζεται το βροχερό σκηνικό σε όλη τη χώρα

Ο καιρός αύριο Παρασκευή (02.12.2022) στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα δώσει νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.

Η ορατότητα θα είναι τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους περιορισμένη στα ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια τους 13 με 15 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 17 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στη Θράκη νεφώσεις, αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα θαλάσσια.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το βράδυ οι νεφώσεις θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Συνεχίζεται το βροχερό σκηνικό σε όλη τη χώρα"

Τρεις ακόμη ασθενείς με γρίπη σε ΜΕΘ - Αύξηση 8,4% επισκέψεων σε γιατρό με γριπώδη συνδρομή [πίνακας]

Αυξητική τάση καταγράφεται στη διασπορά των ιών της εποχικής γρίπης. Την εβδομάδα 21 έως 27 Νοεμβρίου, εισήχθησαν σε ΜΕΘ τρεις ακόμη ασθενείς, φτάνοντας τους πέντε στην παρούσα περίοδο. 

Υπήρξε, παράλληλα, αύξηση κατά 8,4% στον αριθμό των ασθενών, οι οποίοι κατέφυγαν σε γιατρούς με συμπτώματα "γριπώδους συνδρομής": αιφνίδια έναρξη πυρετού ή καταβολής ή πονοκεφάλου ή μυαλγιών και βήχα ή πονόλαιμο ή δύσπνοια. 

Κρούσματα γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις, κατά εβδομάδα

Όπως αναφέρεται στο σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, από τις 3 Οκτωβρίου έως και σήμερα έχουν εξεταστεί στα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης όλης της χώρας 359 "ύποπτα" κλινικά δείγματα από νοσοκομεία και ιδιώτες γιατρούς. Τα 20 (5,6%) βγήκαν θετικά στους ιούς, με υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09 και Α (Η3Ν2).

Τα στοιχεία ανά εβδομάδα παρατίθενται στον πίνακα που ακολουθεί.

Εβδομάδα "Ύποπτα" δείγματα Θετικά στη γρίπη Υπότυπος
3 - 9 Οκτωβρίου 35 1 Α(Η1Ν1)pdm09
10 - 16 Οκτωβρίου 32 1 A(H1N1)pdm09
17 - 23 Οκτωβρίου 59 1 A(H3N2)
24 - 30 Οκτωβρίου 39 0 -
31 Οκτωβρίου - 6 Νοεμβρίου 64 2 A(Η3Ν2)
7 - 13 Νοεμβρίου 49 6 Α(Η3Ν2)
14 - 20 Νοεμβρίου 44 7 Α(Η3Ν2)
21 - 27 Νοεμβρίου 37 2 Α(Η3Ν2)
ΣΥΝΟΛΟ 359 20

 2 Α(Η1Ν1), 18 Α(Η3Ν2) 

Οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.

Έκθεση ECDC

Σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αναφέρεται πως, στην παρούσα φάση, παρατηρείται αυξημένη διασπορά γρίπης και συγκυτιακού ιού (RSV). Όπως σημειώνεται, μαζί με την CoViD οι συγκεκριμένοι ιοί αναμένεται να έχουν υψηλό αντίκτυπο στις υπηρεσίες Υγείας και στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι ειδικοί του ECDC τονίζουν πως, από τον Οκτώβριο, αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που εισάγονται στα νοσοκομεία λόγω γρίπης, με τους πληθυσμούς άνω των 55 ετών να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% των κρουσμάτων.

Το ECDC συνεχίζει να ενθαρρύνει τους πιο ευάλωτους - ηλικιωμένους, έγκυες γυναίκες, άτομα με υποκείμενες παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις και εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας - να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης και της CoViD. "Ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης και μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από την CoViD και την εποχική γρίπη", υπογραμμίζουν.

Συνεχίζουν να προτρέπουν όλους να προστατεύονται με απλά, αλλά αποτελεσματικά μέτρα: από τον τακτικό καθαρισμό των χεριών, τη χρήση μάσκας, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε πολυσύχναστα, κλειστά περιβάλλοντα με ανεπαρκή αερισμό, έως την απομάκρυνση από άλλους όταν είναι άρρωστοι με αναπνευστικό ιό.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρεις ακόμη ασθενείς με γρίπη σε ΜΕΘ - Αύξηση 8,4% επισκέψεων σε γιατρό με γριπώδη συνδρομή [πίνακας]"

Κακιά Σκάλα: Άνοιξε η εθνική οδός – Από μία λωρίδα η κυκλοφορία

Μετά από ώρες άνοιξε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος της Κακιάς Σκάλας που παρέμενε κλειστή στο ρεύμα προς Αθήνα από τις 4 τα ξημερώματα λόγω κατολίσθησης.

Συνεργεία της Ολυμπίας οδού τοποθέτησαν πρόχειρα τσιμεντένια διαζώματα και ειδικές σημάνσεις στο σημείο όπου έγινε η κατολίσθηση.

Στο σημείο η κίνηση των οχημάτων θα διεξάγεται με χαμηλές ταχύτητες και μόνο από την δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας και τη λωρίδα έκτακτης ανάγκης που δόθηκαν στην κυκλοφορία.

Νωρίτερα και για πολλές ώρες επικράτησε κυκλοφοριακό κομφούζιο με την κυκλοφορία να εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό από τον κόμβο της Κινέτας και τα οχήματα να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων.

Στο σημείο της Ν.Ε.Ο βρέθηκαν μηχανικοί και ειδικοί αλπινιστές, οι οποίοι έκαναν τις απαραίτητες εργασίες καταγραφής του συμβάντος, με drone και οπτικό έλεγχο στις βραχοπροστασίες.

Ακολούθησε η απομάκρυνση και αποκατάσταση του οδοστρώματος, ωστόσο θα χρειαστούν μέρες προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως πλήρως η κυκλοφορία σε όλες τις λωρίδες.

Το απόγευμα η Ολυμπία Οδός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δημιουργείται φράχτης ανάσχεσης στο σημείο, ώστε να καταστεί δυνατό, με γνώμονα την ασφάλεια των χρηστών, να αποδοθεί σε κυκλοφορία μία ακόμα λωρίδα τις επόμενες μέρες. Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή, οι Μηχανικοί της Ολυμπίας Οδού μαζί με τους αλπινιστές και την εξειδικευμένη εταιρία που παρακολουθεί τη δραστηριότητα της βραχώδους περιοχής της Κακιάς Σκάλας βρίσκονται στο σημείο και από κοινού με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου εργάζονται για την αποκατάσταση των συνεπειών της πτώσης και την εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου στο σημείο».

in

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακιά Σκάλα: Άνοιξε η εθνική οδός – Από μία λωρίδα η κυκλοφορία"

«Κιβωτός του Κόσμου»: Εισαγγελική εντολή απαγορεύει στον πατέρα Αντώνιο να πλησιάζει τις δομές

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, με εισαγγελική εντολή να απαγορεύει στον πατέρα Αντώνιο να πλησιάζει τις δομές.

Για λόγους προστασίας των ανηλίκων που φιλοξενούνται στην «Κιβωτό του Κόσμου» αποφασίστηκε η απαγόρευση της εισόδου στη δομή του πατέρα Αντώνιου και τριών ακόμη πρόσωπα.

Συγκεκριμένα, η διάταξη που εξέδωσαν οι δύο εισαγγελείς ανηλίκων που χειρίζονται τη συγκεκριμένη υπόθεση προβλέπει την απομάκρυση των συγκεκριμένων προσώπων και ισχύει για 90 ημέρες.

Στη συνέχεια πρέπει να επικυρωθεί με δικαστική απόφαση. Αφορά τα πρόσωπα που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας.

Με την κίνησή τους αυτή οι εισαγγελείς αποσκοπούν στο να παραμείνει μακρυά από τα ανήλικα ο πατέρας Αντώνιος και τα άλλα τρία πρόσωπα για να μην μπορούν να επηρεάσουν τα ανήλικα που φιλοξενούνται στη δομή.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " «Κιβωτός του Κόσμου»: Εισαγγελική εντολή απαγορεύει στον πατέρα Αντώνιο να πλησιάζει τις δομές"

"Μέτωπο" νοσοκομειακών γιατρών: Ένας βαρύς χειμώνας ξεκινά από σήμερα

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα, το οποίο συζητείται σήμερα στη Βουλή, ζητεί η παράταξη "Μέτωπο" Νοσοκομειακών Γιατρών. Στην ανακοίνωση του "Μετώπου" επισημαίνονται τα εξής:

"Ένας βαρύς χειμώνας ξεκινάει από σήμερα για την Υγεία, με την ψήφιση του νομοσχεδίου Μητσοτάκη - Πλεύρη - Γκάγκα και η άνοιξη θα ξαναέρθει μόνο όταν καταργηθεί αυτό το νομοσχέδιο του σκότους.

Ιδεολογικά εμμονική, ιδεοληπτικά επίμονη και εντυπωσιακά απομονωμένη η μοιραία αυτή τριάδα προχωράει στην τελική πράξη του δράματος. Από κοινού καταργούν την Πλήρη και Αποκλειστική Απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, διαλύουν την πεμπτουσία του δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας, απορρυθμίζουν πλήρως τα νοσοκομεία και στέλνουν γιατρούς και ασθενείς βορρά στις επιδιώξεις των μεγαλο-κλινικαρχών και των μεγαλο-ιδιωτικών συμφερόντων της Υγείας.

Από τη διαδικασία στη Βουλή φάνηκε ότι ούτε ένας φορέας εκπροσώπησης των γιατρών -ακόμη και απ’ αυτούς που ελέγχονται από το κυβερνών κόμμα- δεν υπερασπίστηκε το εκτρωματικό νομοσχέδιο. Πλην ενός: του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είναι και καθηγητής της Ιατρικής. Όλοι πλην Λακεδαιμονίων! Δεν είναι η πρώτη φορά.

Ο δράστης επανέρχεται στον τόπο του εγκλήματος και ο υιός Μητσοτάκης,  με προσήλωση στις οικογενειακές εμμονές και στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, επαναλαμβάνει το εγχείρημα του πατρός του. Επανανομοθετεί διατάξεις του 1993. Αλλά και αυτή η απόπειρα της συγκεκριμένης φράξιας της Νέας Δημοκρατίας  θα έχει την κατάληξη που είχε και τριάντα χρόνια πριν. Θα τη σαρώσει ο λαός, και οι επόμενες εκλογές θα (πρέπει να) οδηγήσουν σε κατάργηση του νομοθετήματος του αίσχους.

Σήμερα κάθε γιατρός, κάθε υγειονομικός, κάθε πολίτης πρέπει να πυκνώσει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του αντιδραστικού νομοσχεδίου. Κάθε ένας από εμάς πρέπει να διατρανώσει την διεκδίκηση του για το ΕΣΥ του Αύριο. Να διεκδικήσει το ΕΣΥ του Μέλλοντος.

  • Δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, ανοιχτό καθολικό και προσβάσιμο σε όλους.
  • Μείωση των ανισοτήτων στην Υγεία- αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.
  • Πλήρης και αποκλειστική απασχόληση σε όλους τους γιατρούς του Δημοσίου (ΕΣΥ-πανεπιστημιακούς-στρατιωτικούς).
  • Διπλασιασμός μισθών των γιατρών του ΕΣΥ.
  • Μέτρα ανακούφισης για τους αυτό-απασχολούμενους γιατρούς.

Ο Μητσοτάκης, ο Πλεύρης κι η Γκάγκα λένε ουσιαστικά στους γιατρούς να μην κοιτάνε τους ασθενείς στα μάτια αλλά στην τσέπη. Λένε ουσιαστικά στους γιατρούς να βγάλουν τα χέρια τους από τις τσέπες τους και να τα βάλουν στις τσέπες των ασθενών.

Όλοι εμείς συμμετέχουμε σήμερα στις διαδηλώσεις, διεκδικώντας το δικαίωμα στο καθαρό βλέμμα, στα καθαρά χέρια, στις καθαρές σχέσεις.  Διεκδικώντας το δικαίωμα στη Ζωή.

Ο καθένας θα πρέπει να αναμετρηθεί με τη συνείδηση του, τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά του. Ο κάθε νοσοκομειακός γιατρός θα πρέπει να βροντοφωνάξει για το ΕΣΥ που επιθυμεί και τον τρόπο που θέλει να ασκεί νοσοκομειακή ιατρική, για το πως θέλει να ζει. Ο κάθε ιδιώτης γιατρός της γειτονιάς για το δικαίωμα στις καθαρές σχέσεις, για την επιβίωση του, για την ζωή του. Ο κάθε ασθενής για να έχει το γιατρό του, ο κάθε πολίτης για να μη διακινδυνεύσει άλλο την αξιοπρέπεια του.

Με τη συνείδηση του και το μπόι του θα αναμετρηθεί στη σημερινή ψηφοφορία και ο κάθε βουλευτής, ιδίως οι γιατροί βουλευτές, ανεξάρτητα από το κόμμα στο οποίο ανήκουν. Και θα αναμετρηθεί με την ιστορία του, τις δηλώσεις του, και, όσοι είναι γιατροί, με τους ασθενείς τους. Θα αναμετρηθεί με την Ηθική. Και η κρίση της Συνείδησης θα είναι αμείλικτη. Υπηρέτες του λαού ή υπηρέτες συμφερόντων; Λειτουργοί της Υγείας ή θεραπαινίδες της Εξουσίας; Μεγάλοι στα λόγια και μικροί στις πράξεις ή συνεπείς σε αρχές και αξίες; Με το νοσοκομειακό γιατρό και τον ιδιώτη γιατρό της γειτονιάς ή με τους μεγαλο-καρχαρίες του ιδιωτικού τομέα, που ήδη  μύρισαν αίμα και η χαρά τους δεν κρύβεται; Υπέρ της υγείας του λαού ή υπέρ των κερδών των μεγαλο-ιδιωτικών συμφερόντων;

Γιατί αυτή η αντιμεταρρύθμιση δεν έχει απέναντι της (μόνον) τους γιατρούς. Έχει απέναντι της την Κοινωνία και την Ηθική.

Αυτή η αντιμεταρρρύθμιση σκοτώνει την Υγεία. Σκοτώνει την Ιατρική. Σκοτώνει το ΕΣΥ. Είναι δολοφονική για όποιον δεν έχει να πληρώσει.

Ο πρωθυπουργός που ακούει τους πάντες, δεν άκουσε τη φωνή των γιατρών, των ασθενών, της φορέων της κοινωνίας στην Επιτροπή της Βουλής. Θα το ακούσει λοιπόν καλά από τις διαδηλώσεις στο δρόμο, και χωρίς χρήση τεχνικών μέσων. Αυτό το νομοσχέδιο δε συζητιέται, πετιέται!

Καμία υποχώρηση. Τα θέλουμε ΟΛΑ και τα θέλουμε ΤΩΡΑ. Και τα διεκδικούμε όλοι μαζί! Όχι στους νεκροθάφτες της Υγείας και του ΕΣΥ! Όχι στο δολοφονικό για το ΕΣΥ και τους ασθενείς νομοσχέδιο! Όλοι στον αγώνα! Αυτό το Νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά μέχρι την κατάργηση του".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » ""Μέτωπο" νοσοκομειακών γιατρών: Ένας βαρύς χειμώνας ξεκινά από σήμερα"

Κλειστό το κέντρο της Αθήνας λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας της ΠΟΕΔΗΝ

Απροσπέλαστο είναι αυτήν την ώρα το κέντρο της Αθήνας, λόγω της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιεί έξω από την Βουλή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Οι υγειονομικοί διαμαρτύρονται για το νέο νομοσχέδιο που αφορά στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, το οποίο συζητείται στη Βουλή. Σημείο τριβής αποτελούν τα άρθρα 7 και 10, που δίνουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και προβλέπουν την προκήρυξη θέσεων γιατρών στο Εθνικό Συστημα Υγείας με καθεστώς μερικής απασχόλησης.
Advertisement

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία πραγματοποιεί στάση εργασίας έως τις 15:00.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κλειστό το κέντρο της Αθήνας λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας της ΠΟΕΔΗΝ"

Πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια

Πρόστιμα για καταστρατήγηση της νομοθεσίας που αφορά στο περιθώριο κέρδους στις τιμές προϊόντων τα οποία περιλαμβάνονται στο καλάθι του νοικοκυριού έχει κοινοποιήσει η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς σε ορισμένα σούπερ μάρκετ.

Αυτό σημείωσε, μιλώντας στο 13ο συνέδριο του ΙΕΛΚΑ «The agile retail Era: Doing business in extreme environment», ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρόκειται για πρόστιμα κάτω από το όριο των 50.000 ευρώ οπότε και, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν δημοσιοποιείται το όνομα της επιχείρησης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει παρουσίαση των συνολικών στοιχείων της πλατφόρμας e-Καταναλωτής και ότι ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης «κι αυτό θα πρέπει να το δει ο καταναλωτής στο ράφι». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Έχουμε όλοι μία ευθύνη έναντι του καταναλωτή. Εάν δεν βάλουμε πλάτη για να προφυλαχθεί ο καταναλωτής, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Έχουμε κοινό συμφέρον για να βρούμε λύση. Είμαστε παρόντες ως πολιτεία και είμαστε εδώ να ικανοποιήσουμε λογικά αιτήματα του κλάδου. Δεν θέλω να νομίζει κανείς ότι η παρουσία μου στα σούπερ μάρκετ μειώνει τους ελέγχους για την κερδοσκοπία.

Έχουμε ξεκινήσει ελέγχους και στο καλάθι του καταναλωτή με τη ΔΙΜΕΑ. Έχουμε ήδη στείλει εκθέσεις ελέγχου για ορισμένα προϊόντα που υπάγονται στο καλάθι σε κάποιες αλυσίδες, και έχουν σταλεί πρόστιμα από τη ΔΙΜΕΑ αλλά είναι μικρά, κάτω από το όριο των 50.000 ευρώ, επομένως δεν επιβάλλεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων τους βάσει του νόμου. Είναι απαράδεκτο ότι βρήκαμε παραβίαση του περιθωρίου κέρδους ακόμα και μέσα στο καλάθι. Είναι απαράδεκτη ηθικά αυτή η συμπεριφορά. Δεν μπορούμε να λέμε ότι κάνουμε μία προσπάθεια και κάποιοι να κινούνται κατά το δοκούν… Θα τους πιάσουμε σίγουρα όσους παρανομούν… Δεν θέλω να βάζω πρόστιμα, προτιμώ την καλόπιστη συμπεριφορά, αλλά ιδιαίτερα για το καλάθι του νοικοκυριού είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη τα εξής: «Θέλω να παρακαλέσω τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να είναι περισσότερο προσεκτικές για την τήρηση του νόμου για την κερδοσκοπία. Δεν αναφέρομαι σε προϊόντα όπως το χαβιάρι, αλλά στα βασικά είδη που ο κοσμάκης θα πρέπει να βρει σε φυσιολογικές τιμές. Είναι απαράδεκτο να μου φέρνει η ΔΙΜΕΑ πρόστιμα για προϊόντα εντός καλαθιού και σκέφτομαι ακόμα και το ενδεχόμενο να δημοσιοποιήσω τα πρόστιμα παρά το γεγονός ότι το ύψος τους δεν υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ και επομένως δεν απαιτείται η δημοσιοποίησή τους».

Ο υπουργός γνωστοποίησε ακόμη ότι θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ τις επόμενες μέρες για την εορταστική αγορά και ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις, με εκπλήξεις -όπως σημείωσε – για το εορταστικό καλάθι ενώ τόνισε ότι η οικονομία πηγαίνει πολύ καλά και θα τρέξει με ανάπτυξη πάνω από 5,6% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι αυτό που θα συμβεί όταν παρέλθει η τρέχουσα κρίση και εφόσον εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ουκρανία ένα κομμάτι των ανατιμήσεων θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα αλλά πρόσθεσε: «η οικονομική ιστορία έχει αποδείξει ότι οι τιμές που ανεβαίνουν δεν επιστρέφουν ποτέ στο επίπεδο από το οποίο ξεκίνησαν, είναι σαφές αυτό. Αυτό ονομάζεται στην οικονομική επιστήμη ακαμψία των τιμών προς τα κάτω».

Ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε ότι για να μπορέσουν οι τιμές να επιστρέψουν όσο το δυνατόν σε χαμηλότερα επίπεδα αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τις επιχειρήσεις εξαρτάται και από την καταναλωτική συμπεριφορά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, είπε, ο καταναλωτής να συνεχίσει να ψάχνει και να δίνει έμφαση στην καλύτερη σχέση ποιότητας και κόστους.

Στο πλαίσιο αυτό το κράτος και ειδικότερα η γενική γραμματεία Εμπορίου, θα προσπαθήσει όπως ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος να ενημερώσει τους καταναλωτές και να τους δώσει περισσότερα εργαλεία για να παρακολουθούν το επίπεδο των τιμών και τις προσφορές προκειμένου αυτό να επιτρέψει στις τιμές να αποκλιμακωθούν όσο αυτό είναι αυτό οικονομικά δυνατό.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ετοιμάζει και νέες πρωτοβουλίες για τη διαφάνεια και την ενημέρωση καταναλωτή ενώ σε ότι αφορά στο εορταστικό καλάθι του νοικοκυριού είπε ότι θα ενταχθούν προϊόντα αυξημένης εποχικής ζήτησης και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν στα παιδιά (χριστουγεννιάτικα παιχνίδια ή δώρα) αλλά και με επιπλέον είδη κρέατος, με γλυκίσματα και επιλογές όπως το τσουρέκι και οι βασιλόπιτες ενώ σχεδιάζεται να ενταχθούν κι άλλοι κλάδοι που συμμετέχουν στην εορταστική αγορά αλλά αυτό θα συμβεί με δεδομένο ότι δεν δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια "

Άγνωστο πότε θα ανοίξει η Αθηνών - Κορίνθου, προβλήματα και στην Κ. Μακεδονία

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί από το πρωί οι αλπινιστές και οι μηχανικοί της Ολυμπίας οδού για να σταθεροποιηθούν τα πρανή στον βράχο της Κακιάς Σκάλας και να ξανανοίξει το ρεύμα προς Αθήνα της Ολυμπίας οδού, 

Περίπου στη μία το μεσημέρι που δόθηκε η δυνατότητα στους αλπινιστές να καθαρίσουν ορισμένα από τα πρανή που ήταν έτοιμα να πέσουν στον δρόμο. Υπάρχει απευθείας σύνδεση μέσω drone με την Ελβετία και την σύμβουλο εταιρεία της Ολυμπίας οδού η οποία κατευθύνει τους αλπινιστές και τους μηχανικούς πως θα καθαρίσουν τον βράχο.

 Το χρονοβόρο και δυσκολότερο σημείο της επιχείρησης είναι η επιθεώρηση και καταγραφή του συμβάντος, καθώς πρέπει, πριν απομακρυνθούν από το οδόστρωμα τα κομμάτια του βράχου, να συλλεχθεί όλο το υλικό που θα επιτρέψει τη μελέτη του φαινομένου και θα καθοδηγήσει τα βήματα της αποκατάστασης. “Πολύ απλά, το εύκολο μέρος είναι να απομακρύνουμε το βράχο. Όμως μετά δεν θα ξέρουμε από ποιο ακριβώς σημείο αποκολλήθηκε, τη διαδρομή ακολούθησε και συνεπώς, που και πως θα πρέπει να επέμβουμε” αναφέρεται στην ανακοίνωση σύμφωνα με την ΕΡΤ. 

Όπως δήλωναν από την Ολυμπία οδό στις 13:15 δεν υπήρχε σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε ακριβώς θα δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία.

Η εκτροπή της κυκλοφορίας από τον κόμβο της Κινέτας έως τον κόμβο των Μεγάρων στην κατεύθυνση προς Αθήνα συνεχίζεται με αποτέλεσμα να προκαλείται ταλαιπωρία στους οδηγούς που πραγματοποιούν αυτήν παράκαμψη. 

Προβλήματα σε υποδομές και καλλιέργειες, αλλά και διακοπές κυκλοφορίας των οχημάτων σε δρόμους της Πιερίας και της Χαλκιδικής καταγράφονται τις τελευταίες ώρες εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων και των ανέμων από την κακοκαιρία «'Αριελ». Αντίθετα, πολύ μικρότερης έκτασης είναι οι ζημιές που έχουν σημειωθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του Δίου στην Πιερία έως τις μεσημεριανές ώρες έπεσαν 157 χιλιοστά βροχής με αποτέλεσμα δρόμοι, υποδομές και καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή να υποστούν πολλές καταστροφές, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου, Βαγγέλης Γερολιόλιος.

Προβλήματα ωστόσο έχουν προκληθεί από την επέλαση της κακοκαιρίας Άριελ και στην υπόλοιπη Ελλάδα. 

Τα περισσότερα προβλήματα καταγράφονται στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Δίου Ολύμπου, σε όλο το μήκος από τους Νέους Πόρους έως το Λιτόχωρο, και η δημοτική αρχή επιχειρεί με τα μέσα που διαθέτει να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ενώ γίνεται έκκληση προς τους δημότες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις για όσο διαρκεί η κακοκαιρία.

Επίσης, στην Πιερία λόγω έντονης βροχόπτωσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής οδικά σημεία: στο 1 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βροντούς - Καρίτσα, στο δημοτικό οδικό δίκτυο Παραλίας - Ολυμπιακής Ακτής και στο 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας - Αγιου Σπυρίδωνα.

Στη Χαλκιδική, σύμφωνα με ενημέρωση από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου - Μεγάλης Παναγίας, στην επαρχιακή οδό Μεταμόρφωσης - Μεταγγιτσίου και σε ανώνυμη δημοτική οδό εντός οικισμού Σίβηρης.

Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη από τις πρώτες πρωινές ώρες έως και το μεσημέρι η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει σε εννέα περιπτώσεις κοπής δέντρων σε όλη την πόλη και σε άλλες οκτώ απομακρύνσεις αντικειμένων που παρασύρθηκαν από τους δυνατούς ανέμους, ενώ δεν έγινε καμία άντληση υδάτων.

Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα ηλεκτροδότησης σε τρεις κοινότητες του δήμου Θέρμης, σε Ταγαράδες, Βασιλικά και Νέα Ραιδεστό. Συγκεκριμένα, φωτιά ξέσπασε σε πυλώνα της ΔΕΗ στην όγδοη οδό Ταγαράδων έπειτα από βραχυκύκλωμα που προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι χθες βράδυ.

'Αμεση ήταν η κινητοποίηση της αντιδημαρχίας Πολιτικής Προστασίας, της εθελοντικής ομάδας Θέρμης και της ΕΜΑΚ που προχώρησαν σε κατάσβεση της φωτιάς, ενώ συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ επιχειρεί αποκατάσταση της βλάβης.

liberal

Διαβάστε Περισσότερα » " Άγνωστο πότε θα ανοίξει η Αθηνών - Κορίνθου, προβλήματα και στην Κ. Μακεδονία "

Δίκη για Μάτι: «Καμία υπηρεσία δεν μερίμνησε, ήμασταν μόνοι μας», λένε οι μάρτυρες στο δικαστήριο

«Μπήκαμε στη θάλασσα, κάποια στιγμή χάσαμε τη στεριά, δεν βλέπαμε. Κολυμπούσαμε, προσπαθούσαμε να μείνουμε ενωμένοι, ο αέρας δυνάμωνε όσο περνούσε η ώρα. Προσπαθούσαμε να μείνουμε σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλο. Έπεφταν σπίθες, κουκουνάρια στο νερό. Κάποια στιγμή δυσκόλεψαν τα πράγματα πάρα πολύ. Ακούγαμε τα αεροπλάνα και νομίζαμε ότι έρχονταν να μας σώσουν, φωνάζαμε βοήθεια. Κάποια στιγμή η γυναίκα μου λέει, «αυτό ήταν…». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε σήμερα τα όσα βίωσε τον Ιούλιο του 2018, κατά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο μάρτυρας Αλ.Φλώρος καταθέτοντας στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Όπως κατέθεσε ο κ. Φλώρος το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018 βρισκόταν μαζί με την οικογένειά του στο σπίτι τους στο Μάτι. «Είδα τη φωτιά να έρχεται προς τα εμάς, υπήρχαν παντού στάχτες. Έβλεπα πυκνή ροή οχημάτων από τη Μαραθώνος και κάτω. Φωνάζω στην οικογένεια να βγουν έξω και μπήκαμε στο αυτοκίνητο να φύγουν. Μπήκαμε στη θάλασσα, κάποια στιγμή χάσαμε τη στεριά, δεν βλέπαμε» ανέφερε ο μάρτυρας για να προσθέσει: «Κολυμπούσαμε, προσπαθούσαμε να μείνουμε ενωμένοι, ο αέρας δυνάμωνε όσο περνούσε η ώρα. Προσπαθούσαμε να μείνουμε σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλο. Έπεφταν σπίθες, κουκουνάρια στο νερό…. Μετά από πολλές ώρες είδαμε κάτι φώτα. Είχαμε φτάσει κοντά στο λιμάνι της Ραφήνας, ήταν φώτα πλοίου. Ερχόταν ένα ψαροκάικο. Μας έριξε φως με φακό, μετά μια κουλούρα. Η γυναίκα μου είχε πάθει υποθερμία, τα παιδιά είχαν γίνει μπλε. Μας έδωσαν κουβέρτες. Είδα έναν παππού να επιπλέει στη θάλασσα… Ανέσυραν μια γυναίκα, της έκαναν ανάνηψη, δεν τα κατάφερε… Μας έβγαλαν στην ακτή, από το σοκ δεν θυμόμασταν να πάρουμε τηλέφωνο κάποιον δικό μας… Δεν βλέπαμε καλά, στην ακτή φαίνονταν κάποια ασθενοφόρα. Εκεί είδαμε πλαστικές σακούλες μαύρες που τις έκλειναν… Αν μέναμε μέσα στο σπίτι θα καιγόμασταν ζωντανοί. Ήταν τόσο το θερμικό φορτίο που έλιωσαν τα σίδερα… Τον μόνο ένστολο που είδα ήταν μια λιμενικός στις 11 τη νύχτα στο λιμάνι της Ραφήνας».

Από την πλευρά του ο μάρτυρας Ιωάννης Χατζηαθανασιου, ο οποίος έχασε την αδελφή του στην φονική πυρκαγιά, περιέγραψε στο δικαστήριο πως ο ίδιος είναι κάτοικος Ραφήνας και την επόμενη ημέρα πήγε προς το σπίτι της αδελφής του στο Κόκκινο Λιμανάκι. «Είδα το σπίτι κατεστραμμένο. Είδα μετά το αυτοκίνητο με τα κλειδιά μέσα και με βαλίτσες φορτωμένο να έχει καεί. Δυστυχώς δεν εμφανίστηκε κάποιο ελικόπτερο να κάνει ρίψεις», ανέφερε ο μάρτυρας.

Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Χατζησταματίου στη δική του κατάθεση είπε: «Καμία υπηρεσία δεν μερίμνησε. Δεν υπήρξε από κανέναν ειδοποίηση, εάν δεν βλέπαμε τον καπνό και τη φωτιά δεν θα φεύγαμε. Γύρω στις 5:30 είδαμε πυκνούς καπνούς. Στις έξι άρχισαν να πέφτουν μεγάλες καύτρες. Είδα τη φωτιά μέσα στην αυλή μας. Έξι και δέκα πήρα τη γυναίκα μου τη νύφη μου και τον εγγονό μου και φύγαμε. Πουθενά δεν υπήρξε πυροσβεστικό όχημα. Το μόνο όχημα γύρω στις 10 και μισή το βράδυ».

Η δίκη συνεχίζεται.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη για Μάτι: «Καμία υπηρεσία δεν μερίμνησε, ήμασταν μόνοι μας», λένε οι μάρτυρες στο δικαστήριο"

Άργος Ορεστικό: Ο ΔΕΔΔΗΕ αρνείται να συνδέσει στο δίκτυο τα φωτοβολταϊκά του Δήμου

Στην Ελλάδα ένας ακριτικός δήμος της χώρας, ο δήμος Άργους Ορεστικού επένδυσε από το 2019, 13 εκατ. ευρώ για να κάνει όλα τα δημοτικά κτίρια ενεργειακά αυτόνομα και να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες, κυρίως, θέρμανσης που έχει κάθε χρόνο. Ο ΔΕΔΔΗΕ αρνείται όμως να συνδέσει τις εγκαταστάσεις του επειδή όπως ισχυρίζεται το δίκτυο είναι κορεσμένο, όπως εξηγεί στην ΕΡΤ3 ο δήμαρχος Πάνος Κεμπαπτσογλου.

Ο Δήμος τοποθέτησε φωτοβολταϊκά στις στέγες 19 δημοτικών κτιρίων, κατασκευάζει το πρώτο πράσινο κολυμβητήριο της χώρας, πήρε άδεια από την ΡΑΕ για παραγωγή ενέργειας από υδροστρόβιλο στον ποταμό Αλιάκμονα αλλά το αποτέλεσμα είναι να παράγεται ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά πάνελ στα 17 δημόσια κτίρια η οποία όμως δεν μπορεί να καταναλωθεί.

 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Άργος Ορεστικό: Ο ΔΕΔΔΗΕ αρνείται να συνδέσει στο δίκτυο τα φωτοβολταϊκά του Δήμου"

Θεσσαλονίκη: Τα πήρε και τα… σήκωσε όλα η Άριελ – Ζημιές στην Αριστοτέλους και στα Λαδάδικα (εικόνες)

Σοβαρές ζημιές προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι και η βροχόπτωση που πνέουν σήμερα στην Θεσσαλονίκη, καθώς σημειώνονται από νωρίς το πρωί πτώσεις αντικειμένων, δέντρων και διακοπές ρεύματος.

Από τη μανία του αέρα δεν γλίτωσαν ούτε οι διακοσμητικοί κώνοι, που τοποθετήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε μια προσπάθεια… να βάλει τα γιορτινά της η πόλη. Όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες του ThessToday.gr όλα έχουν φύγει από την θέση τους, ακόμη και οι κάδοι.

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στην περιοχή των Λαδάδικων, με καταστηματάρχες να προσπαθούν να μαζέψουν ό,τι μπορούν και προλαβαίνουν, πριν η κακοκαιρία δείξει περισσότερο τα δόντια της. Ήδη, μανιτάρια έπεσαν, και τις τέντες και τις ομπρέλες τις «σήκωσαν» οι έντονοι άνεμοι.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν γίνει επίσης και 13 κοπές δέντρων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και περιφερειακά.

Λόγω των πτώσεων δέντρων υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε περιοχές των Δήμων Λαγκαδά, Βόλβης, Ωραιοκάστρου, Θερμαϊκού και Θέρμης, ενώ στα σημεία αυτά βρίσκονται συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση των βλαβών. Στον δήμο Θερμαϊκού, λόγω της διακοπής ρεύματος, σημειώθηκαν και προβλήματα υδροδότησης.

Ιδιαίτερο πρόβλημα, ωστόσο, έχει δημιουργηθεί και εξαιτίας του έντονου κυκλοφοριακού που επικρατεί από νωρίς το πρωί στους δρόμους καθώς τα πυροσβεστικά οχήματα αδυνατούν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στον τόπο επέμβασης που έχουν κληθεί από τους πολίτες.

thesstoday

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Τα πήρε και τα… σήκωσε όλα η Άριελ – Ζημιές στην Αριστοτέλους και στα Λαδάδικα (εικόνες)"

Καιρός: Επικαιροποιήθηκε ξανά το έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία ARIEL

Η κακοκαιρία ARIEL συνεχίζει την επέλασή της και η ΕΜΥ επικαιροποίησε ξανά το έκτακτο δελτίο που έχει εκδώσει από την περασμένη Τρίτη (29.11.2022).

Σύμφωνα λοιπόν με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο, τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία ARIEL, από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022) αρχίζει να εξασθενεί.

Κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στο Ιόνιο, τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τη δυτική Στερεά, την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες, ενώ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα μέχρι αργά το απόγευμα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Επικαιροποιήθηκε ξανά το έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία ARIEL"

Αγρότες - Θεσσαλία: Ετοιμάζονται για μπλόκα στον E-65

Στις πλατείες των χωριών αποφάσισαν να βγάλουν τα τρακτέρ τους οι Θεσσαλοί αγρότες την Κυριακή 4 Δεκέμβρη, ενώ την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη αναμένεται να στήσουν μπλόκο στον Ε 65.

Την απόφαση την πήραν αγρότες από τουλάχιστον 30 χωριά της Καρδίτσας, που συμμετείχαν σε σύσκεψη που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας στον Παλαμά, με κύρια αιτήματα το κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων.

Χαρακτηριστικά όπως επισημαίνουν οι αγρότες το κόστος προαγωγής έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι (πετρέλαιο 2,10 ευρώ από 1,30, αγροτικό ρεύμα στα 0,21 από 0,07 στην Kwh, λιπάσματα 40-45 ευρώ το τσουβάλι από 20 ευρώ κλπ), ενώ στον αντίποδα, οι τιμές των προϊόντων είναι ίδιες και χαμηλότερες (σιτάρι 0,40 από 0,50 και βαμβάκι 0,65 από 0,75 κλπ).

Οι αγρότες ζητούν άμεσα:

Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους.

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.  

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αγρότες - Θεσσαλία: Ετοιμάζονται για μπλόκα στον E-65"

Κατολίσθηση στην Κακιά Σκάλα – έχει γίνει εκτροπή της κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Αθήνα

Κατολίσθηση σημειώθηκε το πρωί της 1ης Δεκεμβρίου στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο 48χλμ, στο ρεύμα προς Αθήνα, στο ύψος της Κακιάς Σκάλας.

Λόγω της κατολίσθησης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα και έχει γίνει εκτροπή της κυκλοφορίας. Στο σημείο βρίσκονται μηχανήματα που καθαρίζουν το δρόμο προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

korinthostv

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατολίσθηση στην Κακιά Σκάλα – έχει γίνει εκτροπή της κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Αθήνα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news