facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Ευλογιά των πιθήκων: Προειδοποίηση ECDC για αύξηση των κρουσμάτων

Παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων κρίνεται αρκετά πιο χαμηλός σε σύγκριση με την άνοιξη του 2022, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προειδοποιεί για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Όπως σημειώνεται, από τις 16 Μαΐου 2022, και μέχρι τις 4 Απριλίου 2023, έχουν αναφερθεί από 29 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης 21.170 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων και έξι θάνατοι. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε άνδρες (98,1%) ηλικίας 18-40 ετών (64,6%).

Ο εβδομαδιαίος αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κορυφώθηκε τον Ιούλιο του 2022 και έκτοτε παρατηρείται σταθερή πτωτική τάση.

«Η έγκαιρη διάγνωση, η απομόνωση και η ανίχνευση των επαφών παραμένουν το κλειδί για τον αποτελεσματικό έλεγχο αυτής της επιδημίας και θα πρέπει να υποστηρίζονται από κατάλληλες στρατηγικές εμβολιασμού και αλλαγής συμπεριφοράς» αναφέρεται στην έκθεση του Κέντρου.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ευλογιά των πιθήκων: Προειδοποίηση ECDC για αύξηση των κρουσμάτων "

Θεσσαλονίκη: Ρομά απαιτούσε 20.000 ευρώ από ζευγάρι με... απειλές και πυροβολισμούς

Επιχειρησιακό σχέδιο για τον εντοπισμό 35χρονου Ρομά στήθηκε στη Θεσσαλονίκη,  ο οποίος για ασήμαντη αφορμή και εξαπολύοντας απειλές κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας ενός ζευγαριού (αντρόγυνο) -ηλικίας 26 και 24 ετών- επίσης Ρομά, απαιτούσε εκβιαστικά επί σειρά ημερών, το ποσό των 20.000 ευρώ.

Αποτέλεσμα ήταν να κινητοποιηθεί ειδική ομάδα αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης προανάκρισης, εκπόνησε και υλοποίησε επιχειρησιακό σχέδιο για τον εντοπισμό 35χρονου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, ο 35χρονος άνδρας μετέβη συνολικά τρεις φορές στο σπίτι του νεαρού ζευγαριού στα Διαβατά, όπου πολλές φορές προκάλεσε φθορές στην οικία τους, ενώ δεν δίστασε ακόμη και να πυροβολήσει στον αέρα!

Παράλληλα, τους έστελνε συστηματικά μηνύματα γραπτά, φωνητικά, ακόμη και βίντεο με υβριστικό και απειλητικό περιεχόμενο, ώστε εκβιάζοντάς τους να τους αναγκάσει να τους δώσουν τα χρήματα.

Σημειώνεται ότι, σε μία από τις εόδους του στην οικία των θυμάτων και συγκεκριμένα μεσημβρινές ώρες της 12-04-2023, απείλησε με όπλο τη γυναίκα, ενώ πριν αποχωρήσει από το σημείο πυροβόλησε στον αέρα πέντε φορές.

Έπειτα από επισταμένες αναζητήσεις, ο 35χρονος άντρας εντοπίστηκε χθες 13/04 σε περιοχή του Ευόσμου, πλην όμως προκειμένου να αποφύγει τον αστυνομικό έλεγχο, ανέπτυξε ταχύτητα και οδηγώντας επικίνδυνα για τους υπόλοιπους χρήστες της οδού, προσπάθησε να διαφύγει, για να ακινητοποιηθεί από τους εκπαιδευμένους αστυνομικούς στην Συμμαχική οδό των Διαβατών και τελικά να συλληφθεί.

Πρωινές ώρες σήμερα, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας διενεργήθηκαν έρευνες σε δύο οικίες που διαμένει ο συλληφθείς στις περιοχές του Δενδροποτάμου και Ευόσμου, με αρνητικό αποτέλεσμα.

Ο 35χρονος άντρας, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του για απόπειρα εκβίασης, επικίνδυνη οδήγηση, απείθεια, διατάραξη οικιακής ειρήνης κατ’ εξακολούθηση, εξύβριση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και νομοθεσία που αφορά σε όπλα, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Ρομά απαιτούσε 20.000 ευρώ από ζευγάρι με... απειλές και πυροβολισμούς"

Πειραιάς: Διαμαρτυρία ακτιβιστών σε σούπερ μάρκετ για τη σφαγή αμνοεριφίων το Πάσχα

Παρέμβαση σε μεγάλο σούπερ μάρκετ στον Πειραιά έκανε ομάδα ακτιβιστών, διαμαρτυρόμενη για την “σφαγή του Πάσχα” όπως οι ίδιοι τόνισαν.

Έχυσαν κόκκινη μπογιά στις βιτρίνες του κρεωπολείου και αφού φώναξαν συνθήματα, πραγματοποίησαν καθιστή διαμαρτυρία, εμποδίζοντας την πώληση νεκρών ζώων.

Η διοίκηση του καταστήματος ενημέρωσε τις Αρχές, με αποτέλεσμα επτά ακτιβιστές να προσαχθούν και να κρατηθούν για περισσότερες από τέσσερις ώρες στο Αστυνομικό Τμήμα του Δημοτικού Θεάτρου.

Η διεύθυνση του σούπερ μαρκετ δεν προχώρησε τελικά σε κάποια μήνυση και τα επτά άτομα αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθερα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πειραιάς: Διαμαρτυρία ακτιβιστών σε σούπερ μάρκετ για τη σφαγή αμνοεριφίων το Πάσχα"

Κερατσίνι: Συνελήφθη 40χρονος που είχε αγοράσει αρνί για να το σφάξει

Συνελήφθη ένας 40χρονος στο Κερατσίνι, επειδή είχε δέσει ένα αρνί και το πήγαινε για σφαγή στην περιοχή της Χαραυγής. Για το περιστατικό έγινε καταγγελία από ΜΚΟ και το ζώο σώθηκε, χάρη και στην άμεση επέμβαση της ΕΛΑΣ.

Ειδικότερα, η ΜΚΟ Zero stray pawject έκανε καταγγελία για τον 40χρονο που είχε το αρνί στο Κερατσίνι και έτσι το Τμήμα Κακοποίησης Ζώων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. έδωσε εντολή να σπεύσουν στο σημείο οι αστυνομικοί που περιπολούσαν την περιοχή.

Το αρνί ήταν δεμένο από το πόδι και το κεφάλι και φαινόταν αρκετά παραμελημένο. Ο 40χρονος συνελήφθη, αφού σύμφωνα με την καταγγελία της ΜΚΟ, η οικογένεια της περιοχής του Κερατσινίου κάθε χρόνο τέτοιες μέρες σφάζει ένα αρνί μπροστά στον κόσμο σαν… επίδειξη.
 
Η ανάρτηση:

«Μπορεί να μη σώσαμε τον κόσμο αλλά σώσαμε σίγουρα αυτό το πλάσμα. Ενημερώθηκα από την Βασιλική και τον Άγγελο ότι συγκεκριμένη οικογένεια στην περιοχή της Χαραυγής έχει πάρει αρνάκι και κάθε χρόνο τέτοιες μέρες το σφάζει μπροστά στον κόσμο.

Αμέσως μιλήσαμε με το Τμήμα Προστασίας Ζώων στην Ελληνική Αστυνομία και τον υπεύθυνο Αστυνόμο Β’ Θεόδωρο Καμπούρη, αντίστοιχα γνωστοποιήθηκε από το τμήμα στην υποδιεύθυνση Πειραιά και τον αρχιφύλακα κ. Μπαλάφα ο όποιος με μεγάλη ταχύτητα μίλησε με την Διοικήτρια του ΑΤ Δραπετσώνας κ. Γαλάνου που με τη σειρά της έπραξε τα δέοντα και με το παραπάνω.

Παρά την έντονη αντίδραση της συγκεκριμένης οικογένειας και των φίλων της η Αστυνομία είχε δύο περιπολικά στο σημείο και έκανε τη δουλειά της συλλαμβάνοντας τον «κάτοχο» του ζώου και αφαιρώντας άμεσα το ζώο σύμφωνα με το άρθρο 33, παράγραφο 1, του ν. 4830/2021.

Οι αστυνομικοί παρέμειναν στο σημείο και μας βοήθησαν να πάρουμε το ζώο από το οικόπεδο αγκαλιά. Αυτή την ώρα είναι στο πετ ταξί της Ελενα Καλενδριανού με οδηγό τη Μαρία και πάει στην φάρμα που είναι ο Φρίξος και η παρέα του. Μετά θα ψάξουμε μια υιοθεσία γι’ αυτό το ψυχάκι.

Κάτι λίγο, κάτι μικρό -δύσκολα το ξέρω- αλλάζει όμως. Τεράστιο μπράβο και ευχαριστώ στην Ελληνική Αστυνομία για τη μεγάλη κι αστραπιαία κινητοποίηση! Μόνο τέτοια, πάντα τέτοια.

Καλό κι αναίμακτο Πάσχα!»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κερατσίνι: Συνελήφθη 40χρονος που είχε αγοράσει αρνί για να το σφάξει"

Βόλος: Χειροπέδες σε δύο 20χρονους που ζούσαν… πουλώντας υαλοκαθαριστήρες!

Στη σύλληψη δυο ημεδαπών 20 ετών προχώρησαν Αστυνομικοί του Α.Τ Βόλου.

Οι συλληφθέντες κατελήφθησαν να ασκούν εμπορική δραστηριότητα βιομηχανικών-βιοτεχνικών μη εδώδιμων προϊόντων, διαθέτοντας προς πώληση πέντε (5) ζεύγη υαλοκαθαριστήρες έκαστος, στερούμενοι της σχετικής αδείας από την αρμόδια Αρχή, ενώ σε βάρος τους επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο.

Προανάκριση ενεργείται από το Α.Τ Βόλου.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Χειροπέδες σε δύο 20χρονους που ζούσαν… πουλώντας υαλοκαθαριστήρες!"

Καιρός αύριο: Άστατος σε αρκετές περιοχές – Αναλυτική πρόγνωση

Ο καιρός αύριο Μεγάλο Σάββατο (15.04.2023) σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Ο καιρός στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα φέρει νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες με γρήγορη βελτίωση στα ηπειρωτικά. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με πιθανότητα για λίγες πρόσκαιρες βροχές στο Ιόνιο. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες κυρίως στα δυτικά και είναι πιθανόν να σχηματιστεί κατά τόπους ομίχλη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο ανατολικό Αιγαίο νότιοι έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες από τις απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν απο νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πρόσκαιρες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες που γρήγορα θα σταματήσουν. Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν. Πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στο Ιόνιο.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και τοπικά στο βόρειο Ιόνιο νότιοι έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες από τις απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Άνεμοι: Στα ανατολικά νότιοι 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση τις βραδινές ώρες. Στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στο βορειοανατολικό Αιγαίο έως τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες από τις απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Άστατος σε αρκετές περιοχές – Αναλυτική πρόγνωση"

Μήνυμα Δένδια από Ίμβρο: «Θα έχουμε πάντοτε μια θέση στην καρδιά μας για τον ελληνισμό του νησιού»

Στην Ίμβρο βρίσκεται σήμερα Μεγάλη Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου θα παρακολουθήσει την Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου και την περιφορά του Επιτάφιου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Αγριδίων, στην οποία θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Είναι για μένα σαν εκπρόσωπο της ελληνικής δημοκρατίας μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ σήμερα στην Ίμβρο», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών κατά την άφιξή του στο νησί και την επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολη Ίμβρου και Τένεδου, όπου τον υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος.

«Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, στο πλαίσιο των δυνάμεών μας, θα έχουμε πάντοτε μια θέση στην καρδιά μας για τον Ελληνισμό της Ίμβρου. Να ξέρετε επίσης ότι θα τον στηρίζουμε πάντοτε», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Μετά την άκρα ταπείνωση και τη Σταύρωση, πάντοτε υφίσταται η Ανάσταση. Είμαι ευτυχής που ο Θεός με αξίωσε να είμαι σήμερα εδώ μαζί σας».



«Είναι ιστορική η στιγμή κατά την οποία ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος στέκεται μπροστά στον επιτάφιο της Ίμβρου και αγκαλιάζει το νεκρό Χριστό με την προσδοκία της βεβαιότητας της Αναστάσεως», ανέφερε ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος.

«Έτσι ζούμε εμείς», επεσήμανε. «Μπορεί να είναι Μεγάλη Παρασκευή ο περισσότερος χρόνος, αλλά η χαρά της Ανάστασης είναι εκείνη που καλύπτει κάθε πόνο, κάθε πικρία, κάθε δυσκολία και μας τροφοδοτεί με ζωή για συνέχεια, για παρουσία και πορεία».

Ο Μητροπολίτης έδωσε στον υπουργό Εξωτερικών ένα λευκό τριαντάφυλλο από τον Επιτάφιο, αλλά και από τον κήπο της Ίμβρου.

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος μεταβαίνει στη γενέτειρά του, την Ίμβρο, κατά την εορτή του Πάσχα μία φορά κάθε 10 έτη.

«Εκφράζω ως Ίμβριος, εκ μέρους όλων των Ιμβρίων και Τενεδίων, γιατί είμαστε αχώριστοι και ομοιοπαθείς, εκφράζω εκ μέρους όλων τη χαρά μας, τη συγκίνησή μας, αλλά και την ευγνωμοσύνη μας προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, ο οποίος, μέσα στα πάρα πολλά και βαρέα καθήκοντά του, βρήκε την ευκαιρία, τον χρόνο και τη διάθεση να πραγματοποιήσει μια έστω και ολιγόωρη επίσκεψη στον τόπο μας, να ενισχύσει τους ολίγους εναπομείναντες ομογενείς κατοίκους», ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά την έναρξη της συνάντησης.

«Επιλαμβάνομαι της ευκαιρίας για να επαινέσω τη θετική διάθεσή του για τα ελληνοτουρκικά. Προχθές ακόμη ακούσαμε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ πόσο ενδιαφέρεται και νοιάζεται για την καλή γειτονία Ελλήνων και Τούρκων».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο χωριό ‘Αγιοι Θεόδωροι, όπου θα επισκεφθεί το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Ίμβρου, ενώ θα συναντήσει ομογενειακούς φορείς και ομογενείς.

Έπειτα, θα μεταβεί στο χωριό Αγρίδια, όπου θα παρακολουθήσει την Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου και την περιφορά του Επιτάφιου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Αγριδίων, στην οποία θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Τέλος, θα παρακαθήσει σε δείπνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα Δένδια από Ίμβρο: «Θα έχουμε πάντοτε μια θέση στην καρδιά μας για τον ελληνισμό του νησιού»"

Γαλλία: «Ναι» από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη μεταρρύθμιση Μακρόν - Θα τα πούμε την Πρωτομαγιά, «απειλούν» τα συνδικάτα

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας επικύρωσε σήμερα, Παρασκευή τα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού του μέτρου για την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη, ενώ απέρριψε ορισμένα μέτρα του κυβερνητικού σχεδίου, όπως η δημιουργία ενός «ανώτερου δείκτη».

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη του γαλλικού Συνταγματικού Συμβουλίου επέκριναν ορισμένες δευτερεύουσες πτυχές της μεταρρύθμισης, αλλά δεν απέρριψαν το κύριο μέτρο που αυξάνει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Πλέον το επίμαχο νομοσχέδιο αποτελεί νόμο του γαλλικού κράτους.

Την ίδια ώρα, η Γερουσία απέρριψε αίτημα για δημοψήφισμα κοινής πρωτοβουλίας (RIP) που υπέβαλε η αριστερά. Ένα δεύτερο αίτημα, που κατατέθηκε αργότερα, θα αποτελέσει αντικείμενο νέας απόφασης στις 3 Μαΐου.

«Ο αγώνας συνεχίζεται», είπε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν μετά την επικύρωση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης από το Συνταγματικό Συμβούλιο.

«Η πολιτική μοίρα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν έχει τελειώσει», λέει η Λεπέν.

Πολιτικοί που πρόσκεινται στην Αριστερά έχουν ήδη δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να απαιτούν τον τερματισμό της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν, ακόμα και αν το Συνταγματικό Συμβούλιο την αποδεχθεί.

«Βρισκόμαστε σε ένα δημοκρατικό αδιέξοδο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γραμματέας των Πρασίνων Marine Tondelier. «Η μεταρρύθμιση είναι νόμιμη αλλά περισσότερο από ποτέ παράνομη».

Προειδοποίησε: «τα κόμματα, τα συνδικάτα, οι Γάλλοι δεν θα κάνουν πίσω». Η κ. Tondelier είπε ότι είναι επίσης «σοκαρισμένη» από την απόρριψη διεξαγωγής δημοψηφίσματος της πρωτοβουλίας πολιτών που ζήτησε η αριστερά.

«Είναι απογοήτευση, δεν είναι παράδοση», διαβεβαίωσε ο γραμματέας των Σοσιαλιστών Olivier Faure. «Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν κακό, άδικο, παράνομο νόμο», «έστω και συνταγματικά επικυρωμένο» πρόσθεσε.

Ο Μακρόν κάλεσε τα συνδικάτα πριν την απόφαση

Λίγο πριν την απόφαση, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τα γαλλικά συνδικάτα να τον συναντήσουν την Τρίτη, «όποια κι αν είναι η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου».

«Θα είναι απαραίτητα η αρχή ενός κύκλου που ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις επόμενες εβδομάδες με τους κοινωνικούς εταίρους. Η πόρτα του Ελιζέ θα παραμείνει ανοιχτή, χωρίς προϋποθέσεις, για τον διάλογο αυτό», ανέφερε το περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι αρνούνται να συναντήσουν τον πρόεδρο Μακρόν.

«Δεν θα συζητήσουμε, όσο η μεταρρύθμιση δεν θα αποσυρθεί», προειδοποιεί ο François Hommeril, γενικός γραμματέας του CFE-CGC. Η Sophie Binet, επικεφαλής της CGT, επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση με την εκτελεστική εξουσία πριν από την 1η Μαΐου. Την απόφαση έλαβαν το βράδυ της Πέμπτης οι οκτώ συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες ανακοίνωσαν αυτήν την Παρασκευή με δελτίο τύπου ότι θα συναντηθούν στις 17 Απριλίου.

«Πολεμικό κλίμα» στη Γαλλία

γαλλια διαδηλωσεις συνταξιοδοτικο

Από νωρίς το απόγευμα, διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους και βιομηχανικές περιοχές σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας.

Ισχυρή είναι η παρουσία της αστυνομίας έξω από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η πρόσβαση στα κέντρα των πόλεων της Μασσαλίας και της Ρουέν ήταν περιορισμένη και μια βιομηχανική περιοχή στη Χάβρη και άλλες τοποθεσίες κοντά στο Στρασβούργο και τη Λιλ αποκλείστηκαν.

Στο Παρίσι, ένοπλα ΜΑΤ βρίσκονταν σε επιφυλακή κοντά στο αυστηρά φυλασσόμενο κτίριο του Συνταγματικού Συμβουλίου, ενός εννεαμελούς σώματος που αποφασίζει εάν η νομοθεσία είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα.

Όλες οι διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν στην περιοχή, ορισμένοι σταθμοί του μετρό έκλεισαν και τοποθετήθηκαν οθόνες ασφαλείας ύψους τριών μέτρων.

«Αν ο Μακρόν θέλει να βρει χρήματα για να χρηματοδοτήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα, θα πρέπει να έρθει εδώ για να τα βρει», δήλωσε ο Φαμπιέν Βιλντιέ, συνδικαλιστικό στέλεχος, στο CNN. «Επομένως, μία από τις λύσεις για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι η καλύτερη αναδιανομή του πλούτου και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να φορολογηθούν οι δισεκατομμυριούχοι», συμπλήρωσε.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Γαλλία: «Ναι» από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη μεταρρύθμιση Μακρόν - Θα τα πούμε την Πρωτομαγιά, «απειλούν» τα συνδικάτα"

ΕΕ: Αίτημα για παράταση πλαφόν στη χονδρική ρεύματος

Την παράταση ισχύος του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, μέχρι το τέλος του 2023, δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σχετικό αίτημα υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα προς την ΕΕ και η αναμενόμενη από το ΥΠΕΝ έγκρισή του θα ανοίξει τον δρόμο για την παράταση και του μέτρου αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογήςστα τιμολόγια ρεύματος. Πρόκειται για τις δύο κατ’ εξοχήν κυβερνητικές παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρισμού για τη συγκράτηση των τιμών ρεύματος κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Αν και η πλευρά της αγοράς έχει δημοσίως τοποθετηθεί υπέρ της άρσης των έκτακτων μέτρων δεδομένου ότι η κρίση έχει αμβλυνθεί, η άποψη που επικρατεί στο ΥΠΕΝ είναι ότι η αβεβαιότητα παραμένει και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα έξαρση των τιμών κυρίως τη θερινή περίοδο, όταν θα χρειαστεί να γεμίσουν ξανά οι αποθήκες φυσικού αερίου. Ειδικά για την παράταση της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ εκτιμά ότι το νέο μοντέλο τιμολόγησης στη λιανική αγορά ενισχύει τη διαφάνεια και προάγει τον ανταγωνισμό.

Στο ΥΠΕΝ επικρατεί πάντως αισιοδοξία ως προς τη στάση που θα κρατήσει η Κομισιόν σχετικά με το αίτημα παράτασης, που απορρέει από το γεγονός ότι η Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει παράταση έως το τέλος του έτους του μηχανισμού που εφάρμοσαν η Ισπανία και η Πορτογαλία, το λεγόμενο «Ιβηρικό» μοντέλο, που έληγε τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν στη χονδρεμπορική (δηλαδή ο προσωρινός μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των παραγωγών) αποσύρεται την 1η Ιουνίου. Ενα μήνα αργότερα, δηλαδή την 1η Ιουλίου, αίρεται και η απόσυρση των ρητρών αναπροσαρμογής από τα τιμολόγια λιανικής.

Από τον περασμένο Ιούλιο που τέθηκε σε εφαρμογή ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων στη χονδρεμπορική αγορά μέχρι και τον Μάρτιο του 2023, έχει συνεισφέρει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ποσό της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων λογαριασμών ρεύματος. Με την αποκλιμάκωση ωστόσο των τιμών, τα ποσά που ανακτώνται έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Τον Μάρτιο, για παράδειγμα, τα έσοδα που αντλήθηκαν ήταν μόλις 56 εκατ. ευρώ όταν τα αντίστοιχα έσοδα τον περασμένο Αύγουστο έφτασαν στα 878 εκατ. ευρώ. Η αποκλιμάκωση των τιμών χονδρεμπορικής ωστόσο έχει οδηγήσει και σε χαμηλότερες τιμές λιανικής, περιορίζοντας αντίστοιχα σημαντικά και τα ποσά των επιδοτήσεων.

Τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης το 2022 στηρίχτηκαν κυρίως στις ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΑΠΕΕΠ Ιωάννη Γιαρέντη, η συνεισφορά τους μέσω του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων ήταν 1,783 εκατ. ευρώ και μέσω των πλεονασμάτων του ΕΛΑΠΕ (Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ) 1,1 δισ. ευρώ. Ο ΕΛΑΠΕ έκλεισε το 2022 με σωρευτικό πλεόνασμα της τάξης των 307,54 εκατ. ευρώ.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΕ: Αίτημα για παράταση πλαφόν στη χονδρική ρεύματος "

Τσαβούσογλου: Καλές οι σχέσεις με την Ελλάδα μετά τον σεισμό αλλά μην είμαστε αφελείς

«Υπάρχει ηρεμία στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας μετά το σεισμό στην Τουρκία, αλλά μην είμαστε αφελείς», τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο HaberTurk ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε πως «τόσο για την Κύπρο, όσο για οτιδήποτε χρειάζεται, για τα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, υπάρχουν πολλά αντικρουόμενα ζητήματα που είναι αλληλένδετα. Εάν αυτά δεν επιλυθούν, η ένταση μπορεί να ξεκινήσει και πάλι ανά πάσα στιγμή, δυστυχώς. Είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε αυτά τα θέματα μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας».

Παράλληλα ανέφερε ότι τα προβλήματα με την Ελλάδα είναι χρόνια και παραμένουν και πως οι προσπάθειες επίλυσης πρέπει να συνεχιστούν, συμπλήρωσε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός πως οι δυο χώρες βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και τόνισε πως «μετά τις εκλογές πρέπει να αναβιώσει ο συμβουλευτικός μηχανισμός για διευθέτηση προβλημάτων και να γίνουν συγκεκριμένα βήματα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τσαβούσογλου: Καλές οι σχέσεις με την Ελλάδα μετά τον σεισμό αλλά μην είμαστε αφελείς"

Διαρρήκτες από την Αττική δρούσαν στην Αλεξανδρούπολη

Από την Αττική εξορμούσαν οι δράστες μιας διάρρηξης που έγινε το πρωί της Μ. Τετάρτης σε ένα σπίτι στην Αλεξανδρούπολη και εξιχνιάστηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας, που συνέλαβαν το ίδιο απόγευμα στην Ξάνθη τους τρεις Έλληνες και τον αλλοδαπό συνεργό τους, με την συνδρομή αστυνομικών της τοπικής Ασφάλειας.

Από τα στοιχεία που συνέλλεξαν οι αστυνομικοί προέκυψε ότι το πρωί της ίδιας ημέρας, οι δράστες πήγαν με Ι.Χ. αυτοκίνητο στην Αλεξανδρούπολη, όπου διέρρηξαν ένα σπίτι και άρπαξαν από το εσωτερικό του δύο ρολόγια και διάφορα κοσμήματα. Στο πλαίσιο των ερευνών που ακολούθησαν, βρέθηκε το μεγαλύτερο μέρος των κλοπιμαίων τα οποία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στην δικαιούχο.

Ωστόσο, κατά την έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητο των δραστών, βρέθηκαν άλλα δύο ρολόγια, ένα κόσμημα και ένας αναπτήρας που η προέλευσή τους ερευνάται. Επιπλέον κατασχέθηκαν το όχημα, τα διαρρηκτικά εργαλεία και τα κινητά των δραστών, τρεις από τους οποίους έχουν απασχολήσει τις αρχές στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διακεκριμένη κλοπή και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Διαρρήκτες από την Αττική δρούσαν στην Αλεξανδρούπολη"

JUICE: Εκτοξεύτηκε η διαστημική αποστολή με προορισμό τον Δία και τα παγωμένα φεγγάρια του

Εκτοξεύτηκε σήμερα η διαστημική αποστολή JUICE του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) με προορισμό τον Δία και τα φεγγάρια του.

Η εκτόξευση έγινε στις 3.15 μ.μ. ώρα Ελλάδας με το διαστημόπλοιο Ariane 5, ενώ 28 λεπτά αργότερα, το JUICE διαχωρίστηκε από το διαστημόπλοιο για να συνεχίσει το ταξίδι του.

Στόχος της αποστολής είναι να κάνει αναλυτικές παρατηρήσεις του αέριου γίγαντα Δία, όπου αναμένεται να φτάσει σε οκτώ χρόνια, και των τριών παγωμένων φεγγαριών του (Γανυμήδης, Καλλιστώ και Ευρώπη). γύρω από τους οποίους θα κάνει 35 διελεύσεις.

Αρχικά, η εκτόξευση ήταν προγραμματισμένη για χτες, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο διαστημικό κέντρο στη Γαλλική Γουιάνα, στη νότια Αμερική, κατέστησαν αναγκαία την αναβολή της κατά μία ημέρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "JUICE: Εκτοξεύτηκε η διαστημική αποστολή με προορισμό τον Δία και τα παγωμένα φεγγάρια του"

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Πώς διαμορφώνονται τα δρομολόγια ως Τρίτη του Πάσχα

Με αλλαγές θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς από σήμερα Μεγάλη Παρασκευή ως και την Τρίτη του Πάσχα.

Συγκεκριμένα τροποποιήσεις στον αριθμό των δρομολογίων, τη συχνότητά τους και τις ώρες απόσυρσης στα αμαξοστάσια έχουν τεθεί σε εφαρμογή όπως ανακοίνωσε η ΣΤΑΣΥ και ο ΟΑΣΑ.

Συγκεκριμένα ισχύουν οι εξής τροποποιήσεις: 

Δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ

Μ. Παρασκευή 14 Απριλίου: Για όλα τα οχήματα (λεωφορεία και τρόλεϊ)  θα εφαρμοστεί πρόγραμμα «Σαββάτου».

Μ. Σάββατο 15 Απριλίου: Για όλα τα οχήματα (λεωφορεία και τρόλεϊ) θα εφαρμοστεί πρόγραμμα «Σαββάτου». Σημειώνεται ότι το Μ. Σάββατο 15 Απριλίου 2023 τα λεωφορεία θα αποσυρθούν νωρίτερα ώστε να βρίσκονται  στα αμαξοστάσια στις 23:00 το βράδυ.

Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου: Για όλα τα οχήματα (λεωφορεία και τρόλεϊ) θα εφαρμοστεί πρόγραμμα «Κυριακής & Αργιών».

Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου: Για όλα τα οχήματα (λεωφορεία και τρόλεϊ) θα εφαρμοστεί πρόγραμμα «Κυριακής & Αργιών».

Την Τρίτη του Πάσχα 18 Απριλίου: Για όλα τα οχήματα (λεωφορεία και τρόλεϊ) θα εφαρμοστεί πρόγραμμα «Σαββάτου».

Να σημειωθεί ότι ανάλογα με την επιβατική κίνηση και εφόσον κριθεί αναγκαίο,  για όλες τις ημέρες του Πάσχα, υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση των γραμμών που εξυπηρετούν το Αεροδρόμιο, τους σταθμούς ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων καθώς και το Λιμάνι του Πειραιά. 

Δρομολόγια μέσων σταθερής τροχιάς

Σήμερα Μ. Παρασκευή, δεν θα υπάρξει επέκταση στο ωράριο λειτουργίας των γραμμών 2 και 3 του Μετρό. Οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν από το Σύνταγμα στις 00:20.

Ειδικότερα, το βράδυ του Μ. Σαββάτου οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν ως εξής:

Στη Γραμμή 1 από τον Πειραιά και την Κηφισιά και από Κηφισιά προς Πειραιά στις 22:20.
Στη Γραμμή 2 από την Ανθούπολη στις 22:44 και από το Ελληνικό στις 22:41.
Στη Γραμμή 3 από τη Δ. Πλακεντίας στις 22:42 και από το Δημοτικό Θέατρο στις 22:39.
Από το σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα» προς όλες τις κατευθύνσεις στις 23:00.
Από το Αεροδρόμιο στις 22:22 και από το Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 21:43.
Στη Γραμμή 6 Τραμ από την Πικροδάφνη στις 22:00 και από το Σύνταγμα στις 22:45.
Στη Γραμμή 7 Τραμ από το Ασκληπιείο Βούλας στις 21:44 και από την Αγία Τριάδα στις 21:58.
Στις Γραμμές 6 & 7 Τραμ με ανταπόκριση στην Πικροδάφνη από Σύνταγμα προς Ασκληπιείο Βούλας στις 21:45 και αντίστροφα στις 21:29 και από Αγία Τριάδα προς Σύνταγμα στις 21:28 και αντίστροφα στις 21:30.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Πώς διαμορφώνονται τα δρομολόγια ως Τρίτη του Πάσχα"

Τουρκία: Δικηγόρος προσέφυγε κατά της υποψηφιότητας Ερντογάν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) προσέφυγε ο Τούρκος δικηγόρος Τουργκούτ Καζάν, που θεωρεί ότι είναι αντισυνταγματική η υποψηφιότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προσεχείς εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία.

Ο δικηγόρος επιμένει στη θέση του, παρά την απόρριψη των ενστάσεων που είχαν καταθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK).

Ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, προσέφυγε στο ΕΔΔΑ, σχετικά με την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου. Σε αναφορά του είχε ισχυριστεί ότι ο κανόνας περιορισμού του αριθμού των θητειών της προεδρίας που ορίζεται στο τουρκικό Σύνταγμα, είναι δεσμευτικός για όλους τους φορείς, τις θέσεις, τις αρχές και τα άτομα συμπεριλαμβανομένου του YSK.

Ως εκ τούτου, δεν είναι αποδεκτές ερμηνείες όπως ότι η Τουρκία άλλαξε το σύστημα με την τροπολογία του 2017 και ιδρύθηκε μονοπρόσωπο καθεστώς, με αποτέλεσμα οι εκλογές του 2018 ήταν οι πρώτες εκλογές του νέου συστήματος και οι εκλογές του 2023 θα είναι οι δεύτερες.

«Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο δέχθηκε μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια στο δημοψήφισμα του 2017» έγραψε στο Twitter και υπενθύμισε ότι το YSK είχε θεωρήσει έγκυρα 2,5 εκατομμύρια ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα στο δημοψήφισμα του 2017.

«Τα άρθρα 77 και 101 του Νόμου 298 ήταν πολύ σαφή. Τα ψηφοδέλτια που δεν είχαν τη σφραγίδα της σχετικής κάλπης δεν μπορούσαν να μετρηθούν ως έγκυρα. Ωστόσο, λήφθηκε υπόψη μια απαράδεκτα πρόχειρη αναφορά εκπροσώπου του κόμματος Δικαιοσύνης και έτσι κατέστη δυνατή η μετάβαση στο μονοπρόσωπο καθεστώς». Ο Καζάν δήλωσε επίσης ότι το άρθρο 101/2 του Τ/Συντάγματος που ορίζει ότι ένα άτομο μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος δύο φορές το πολύ δεν ελήφθη υπόψη με την τελευταία απόφαση του YSK.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Δικηγόρος προσέφυγε κατά της υποψηφιότητας Ερντογάν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων"

Μπορέλ: Είναι πολύ δύσκολο η Ε.Ε. να εμπιστευτεί την Κίνα

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για την Ευρώπη να εμπιστευτεί την Κίνα αν αυτή δεν προσπαθήσει να βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία.

Η δήλωση αυτή του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας περιλαμβάνεται σε ομιλία που θα εκφωνούσε σε κέντρο μελετών στο Πεκίνο σήμερα. Ωστόσο ο Μπορέλ αναγκάστηκε να ακυρώσει το ταξίδι του στην Κίνα επειδή βρέθηκε θετικός στην COVID-19 και η ομιλία του δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ΕΕ.

“Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την Κίνα, την οποία θα ήθελα να βλέπω, αν η Κίνα δεν συμβάλει στην αναζήτηση πολιτικής λύσης που θα στηρίζεται στην απόσυρση της Ρωσίας από το ουκρανικό έδαφος”, σημειώνει ο Μπορέλ.

“Η ουδετερότητα απέναντι στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν είναι αξιόπιστη”, προσθέτει, απευθύνοντας έκκληση ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ να μιλήσει στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η Κίνα να παρέχει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον ουκρανικό λαό.

Ο Σι έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά δεν έχει συνομιλήσει με τον Ζελένσκι από τον Φεβρουάριο του 2022 που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.

Η Κίνα έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε επιθέσεις σε αμάχους και σε πυρηνικές εγκαταστάσεις σε έγγραφο με τη θέση της για την Ουκρανία που δημοσίευσε τον Φεβρουάριο, αλλά απέχει από άσκηση ανοιχτά κριτικής στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπορέλ: Είναι πολύ δύσκολο η Ε.Ε. να εμπιστευτεί την Κίνα"

G7: Όλο και πιο κοντά η συμφωνία για τη χρήση αμμωνίας σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας

Οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για το Κλίμα από τις χώρες-μέλη της ομάδας χωρών G7 είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν για τη χρήση της αμμωνίας στη μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων από τα εργοστάσια που χρησιμοποιούν ορυκτά ως στερεά καύσιμα για παραγωγή ενέργειας.

H συμφωνία αυτή της G7 για την αμμωνία ωστόσο μπορεί να γίνει μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με την Ιαπωνία να είναι αυτή που πρωθεί το σχετικό σχέδιο για τα εργοστάσιο προσφέροντας μία προσεχτική αποδοχή των σχεδίων που προωθεί η Ιαπωνία για το κλίμα, καθώς η χώρα φιλοξενεί τις εργασίες της G7.

To τελευταίο προσχέδιο ανακοίνωσης για τη διάσκεψη των υπουργών της G7 στο Σαπορό της Ιαπωνίας ανέφερε χαρακτηριστικά: “Μερικές χώρες εξετάζουν την χρήση ανανεώσιμου υδρογόνου χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και των παραγώγων του στον τομέα της ενέργειας, προς την κατεύθυνση των μηδενικών εκπομπών ρύπων στην παραγωγή ενέργειας από θερμικές πηγές”.

Το προσχέδιο το οποίο που έχει διαβάσει το Reuters ανέφερε ότι η στρατηγική αυτή θα πρέπει να συμμορφωθεί με πολυάριθμες προϋποθέσεις- συμπεριλαμβανομένου και του βασικού όρου για έναν τομέα παραγωγής ενέργειας με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα από το 2035.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "G7: Όλο και πιο κοντά η συμφωνία για τη χρήση αμμωνίας σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας"

Συμπλοκή ανηλίκων και νεαρών στο Κεφαλάρι – 17 προσαγωγές και δύο τραυματίες

Περίπου στις 11μμ τη Μ. Πέμπτη στο Κεφαλάρι, σημειώθηκε συμπλοκή ανηλίκων και νεαρών με δύο τραυματίες. Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε 17 προσαγωγές. Ένα ενδεχόμενο το οποίο εξετάζεται από τις αρχές να πρόκειται για οπαδικό επεισόδιο. Και αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι η αστυνομία προχώρησε σε 17 προσαγωγές, κανένας δεν ήθελε να καταθέσει μήνυση εναντίον κανενός Δεν έδωσαν καμία εξήγηση στις αρχές.

Συγκεκριμένα στην πλατεία Κεφαλαρίου, δύο ομάδες νεαρών και ανηλίκων βρέθηκαν στο σημείο για να συγκρουστούν. Μάλιστα υπήρξαν και δύο τραυματίες, ένας 22χρονος Αλβανός και ένας 17χρονος Έλληνας, στους οποίους χρειάστηκε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι είχαμε προσαγωγές, καμία δεν έγινε σύλληψη διότι δεν ανέφεραν τίποτα για το περιστατικό.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμπλοκή ανηλίκων και νεαρών στο Κεφαλάρι – 17 προσαγωγές και δύο τραυματίες"

Πέλλα: Συνέλαβαν 15χρονο με ναρκωτικά, κροτίδες και σιδερογροθιά

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, όταν διαπίστωσαν σε πόσες παράνομες δραστηριότητες είναι μπλεγμένο ένας  15χρονος, στον οποίο είχαν περάσει χειροπέδες το βράδυ της Μ. Τρίτης σε περιοχή του δήμου Πέλλας επειδή βρήκαν πάνω του ένα τσιγαριλίκι.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας που έκαναν στην κατοικία του ανήλικου Έλληνα, διαπιστώθηκε ότι είχε στην κατοχή του 177 κροτίδες που σκόπευε να διαθέσει προς πώληση, 21 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης για τα οποία εξετάζεται αν θα τα διακινούσε, καθώς και μία σιδερογροθιά. Τα ευρήματα κατασχέθηκαν και ο 15χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πέλλας με κατηγορίες για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί ειδών πυροτεχνίας, ενώ συνελήφθησαν και οι γονείς του για παραμέληση της εποπτείας ανηλίκου.

krotides

Μετά το ξύλο σε ανήλικο συνελήφθη για ναρκωτικά

Μετά την εμπλοκή ενός 20χρονου Αλβανού στον ξυλοδαρμό ενός 17χρονου στη Λαμία, το βράδυ της Μ. Δευτέρας, οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών έκαναν έρευνα στο σπίτι του, όπου ανακάλυψαν πέντε "φιξάκια" με κοκαΐνη συνολικού βάρους 5,2 γραμμαρίων, ακατέργαστη κάνναβη βάρους 95,1 γραμμαρίων και μια συσκευασία με λευκή σκόνη άγνωστης σύστασης βάρους 21,6 γραμμαρίων που εστάλη για ανάλυση.

Επιπλέον, κατέσχεσαν ένα μαχαίρι με λάμα 10 εκατοστών, πέντε σφαίρες πιστολιού και 300 ευρώ. Ο νεαρός, που είχε αφεθεί ελεύθερος, συνελήφθη εκ νέου και οδηγήθηκε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας η οποία του άσκησε δίωξη για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών και παράβαση του νόμου περί όπλων. .

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πέλλα: Συνέλαβαν 15χρονο με ναρκωτικά, κροτίδες και σιδερογροθιά"

Αγρίνιο: Έβαλαν φωτιά σε 36 κάδους σκουπιδιών, 4 συλλήψεις από την αστυνομία

Συλλήψεις από τους αστυνομικούς στο Αγρίνιο με 4 νεαρούς να οδηγούνται σε αστυνομικό τμήμα. Η μία φωτιά στην πόλη άρχισε να διαδέχεται την άλλη…

Σε τέσσερις συλλήψεις για τον εμπρησμό 36 κάδων απορριμμάτων στο Αγρίνιο προχώρησε η αστυνομία. Τρεις εκ των συλληφθέντων είναι ανήλικοι, ενώ ο τέταρτος είναι 18 ετών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, τα ξημερώματα της Μεγάλης Πέμπτης, οι τέσσερις κατηγορούμενοι, κινούμενοι είτε πεζή είτε με τη χρήση μοτοποδηλάτου, έβαλαν φωτιά σε 36 κάδους απορριμμάτων, μεγάλος αριθμός εκ των οποίων κάηκε ολοσχερώς.

Έπειτα από έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αγρινίου εντόπισαν και συνέλαβαν τέσσερα άτομα, ενώ στο πλαίσιο της προανάκρισης προέκυψε ότι ο ένας εξ’ αυτών είχε βάλει φωτιά προ ημερών σε έναν ακόμη κάδο απορριμμάτων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία και σε βάρος των γονέων των ανήλικων για το αδίκημα της παραμέλησης της εποπτείας τους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αγρίνιο: Έβαλαν φωτιά σε 36 κάδους σκουπιδιών, 4 συλλήψεις από την αστυνομία"

Θεσσαλονίκη: Kλεμμένη μηχανή της Ασφάλειας, δρεπάνια και τσεκούρια δίπλα στον κεντρικό σύνδεσμο του Άρη στο Χαριλάου

Από φωτοβολίδες, καπνογόνα και ρόπαλα μέχρι δρεπάνια, τσεκούρια και... μια κλεμμένη μηχανή της Ασφάλειας βρήκαν οι αστυνομικοί σε εγκαταλελειμμένο κτήριο η περίφραξη του οποίου εφάπτεται με τον κεντρικό σύνδεσμο του Άρη στη Θεσσαλονίκη.

Η έφοδος των αστυνομικών έγινε στις 2 μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης οπότε και βρέθηκαν:

    - μια μαύρη μπαγκαζιέρα με λευκό υπηρεσιακό κράνος αστυνομικού
    - ένα ζευγάρι ηλίου και υπηρεσιακό βιβλιό της ΕΛΑΣ που βρισκόταν σε μοτοσικλέτα της ασφάλειας με συμβατικές πινακίδες η οποία είχε κλαπεί το βράδυ της 9ης προς 10ης Απριλίου και είχε δηλωηθεί η κλοπή της στο ΤΑ Χαριλάου
    - ένα ζευγάρι κλεμμένες πινακίδες από ΙΧ που είχε κλαπεί τον Ιούνιο του 2021,
    - 49 φωτοβολίδες τύπου ναυτικού πυρσού
    - πέντε τσεκούρια
    - έξι ξύλινα ρόπαλα
    - 22 μεταλλίκές βέργες
    - δύο καπνογόνα
    - πέντε κροτίδες
    - έξι φωτοβολίδες για πιστόλι
    - οχτώ πυρτεχνικές κατασκευές και οχτώ επαναληπτικής εκτόξευσης πυροτεχνήματα
    - τέσσερις πλαστικές βέργες που στις άκρες είχαν κολλημένες ναυτικούς πυρσούς
    - ένα σπαθί
    - ένα δρεπάνι
    - ένα σφυρί
    - τρεις κουκούλες κίτρινου και μαύρου χρώματος full face,
    - μια πτυσσόμενη ράβδος
    - έξι μαχαιρια διαφόρων μεγεθών

Περιπου 2,5 ώρες αργότερα, στις 16:20 το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, έγινε παρουσία εισαγγελέα έρευνα στον σύνδεσμο στον οποίου υπεύθυνος ήταν ένας 29χρονος.

Στο υπόγειο του συνδέσμου του Άρη βρέθηκαν μια σημαία, ένα καπέλο και τρεις μπλούζες με διακριτικά του ΠΑΟΚ, τρία κασκόλ του ΠΑΟΚ και ένα του Ηρακλή, εννέα κουκούλες μαύρες και κίτρινες full face.

Ο 29χρονος προσήχθη και στη συνέχεια αφέθηκε ελέυθερος με προφορική εντολή εισαγγελέα ενώ σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο παράρτημα διαθέτει προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας λέσχης φιλάθλων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Kλεμμένη μηχανή της Ασφάλειας, δρεπάνια και τσεκούρια δίπλα στον κεντρικό σύνδεσμο του Άρη στο Χαριλάου"

Πυροβολισμοί, καταδίωξη και εμβολισμός περιπολικού στα Άνω Λιόσια

Καταδίωξη με εμβολισμό περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ. από αυτοκίνητο και πυροβολισμούς έγινε αργά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης (13.12.2023) στα Άνω Λιόσια.

Όλα άρχισαν στη συμβολή των οδών Φυλής και Βλαστού στα Άνω Λιόσια, όπου ένας άντρας που επέβαινε σε Ι.Χ. αυτοκίνητο πυροβόλησε τρεις φορές κατά ενός άλλου οχήματος, στο οποίο επέβαιναν δυο άτομα.

Οι δράστες κατάφεραν να πετύχουν το όχημα.

Στη συνέχεια, το όχημα το οποίο δέχτηκε τις σφαίρες προσπάθησε να διαφύγει από περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. που έσπευσε επί τόπου.

Ο οδηγός του οχήματος εμβόλισε το περιπολικό, στο οποίο προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί έγινε έρευνα και εντοπίστηκαν τρεις κάλυκες των 22 χιλιοστών και ένα κινητό τηλέφωνο.

Στην οδό Αναγέννησης βρέθηκε το όχημα που δέχτηκε τα πυρά, χωρίς τους επιβαίνοντες. Το όχημα έχει δυο τρύπες στο αριστερό μέρος του.

Εν τω μεταξύ, αγνοείται το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ο ένοπλος που πυροβόλησε.

Η προανακριτική έρευνα γίνεται από το Τμήμα Ασφαλείας Φυλής.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροβολισμοί, καταδίωξη και εμβολισμός περιπολικού στα Άνω Λιόσια"

Άγιος Παντελεήμονας: 50χρονη «έλουσε» με νέφτι τον σύζυγό της για να τον κάψει ζωντανό

Απίστευτο σκηνικό στον Άγιο Παντελεήμονα το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης με μια 50χρονη γυναίκα να «λούζει» με νέφτι τον 57χρονο σύζυγό της και να του βάζει φωτιά για να τον κάψει ζωντανό.

Το φρικαλέο σκηνικό σημειώθηκε στις 21:30 χθες το βράδυ. Σύμφωνα με την αστυνομία η γυναίκα μετά από άγριο καβγά με τον σύζυγό της του επιτέθηκε με το εύφλεκτο υγρό και πήγε να τον κάψει ζωντανό. Ο άνδρας σε άθλια κατάσταση έβαλε τις φωνές, περιοίκοι ειδοποίησαν την αστυνομία και η γυναίκα συνελήφθη.

Στους αστυνομικούς που τη συνέλαβαν η γυναίκα είπε - για να δικαιολογηθεί - ότι ο σύζυγός της ήταν αυτός που επιχείρησε να αυτοπυρποβληθεί, δικαιολογία που δεν έγινε πιστευτή.

Το θύμα νοσηλεύεται με εγκαύματα στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς στο οποίο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Άγιος Παντελεήμονας: 50χρονη «έλουσε» με νέφτι τον σύζυγό της για να τον κάψει ζωντανό"

Πασχαλινή έξοδος: Φεύγουν μαζικά με λεωφορεία και αεροπλάνα

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με τα λεωφορεία, η πληρότητα αγγίζει περίπου το 100% από τα ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων, ενώ και στα αεροπλάνα ξεπερνά το 85-90% ανάλογα με τον προορισμό.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών Σοφοκλής Φάτσιος, η κίνηση και στους δυο σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, αλλά και αυξημένη σε σχέση με το 2019.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Φάτσιο, μεγάλη πληρότητα και με έξτρα δρομολόγια είναι ο προορισμός για Θεσσαλονίκη, αφού μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη φαίνεται οι επιβάτες να προτιμούν τα λεωφορεία για τη μετακίνησή τους.

Ενδεικτικά, πέρυσι Μεγάλη Πέμπτη για Θεσσαλονίκη τα δρομολόγια ήταν 10, ενώ χθες Μεγάλη Πέμπτη ήταν 30 και σήμερα Μεγάλη Παρασκευή 20. Προορισμοί με 100% πληρότητα και με έξτρα δρομολόγια από την Μεγάλη Τετάρτη μέχρι και σήμερα Μεγάλη Παρασκευή από τον Κηφισό είναι η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος, ενώ από τον σταθμό Λιοσίων είναι η Χαλκίδα, Καρπενήσι, Λάρισα, Βόλος, Λαμία και Κατερίνη. Σε σχέση με πέρυσι, παρατηρείται αύξηση δρομολογίων και στους δυο σταθμούς πάνω από 40%. Για σήμερα Μεγάλη Παρασκευή από τον σταθμό των ΚΤΕΛ Κηφισού είναι προγραμματισμένα 300 δρομολόγια και από Λιοσίων 100. Για το Μεγάλο Σάββατο τα λεωφορεία που θα φύγουν και από τους δυο σταθμούς είναι λιγότερα, ωστόσο αν χρειαστεί θα προστεθούν δρομολόγια.
Οι πτήσεις

Σε ό,τι αφορά τα αεροπορικά ταξίδια, σύμφωνα με στοιχεία από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» χθες Μεγάλη Πέμπτη έγιναν συνολικά (αναχωρήσεις – αφίξεις) 630 πτήσεις, ενώ για σήμερα Μεγάλη Παρασκευή είναι προγραμματισμένες 594 πτήσεις (298 αναχωρήσεις και 296 αφίξεις), Μεγάλο Σάββατο 555 πτήσεις (279 αναχωρήσεις και 276 αφίξεις), Κυριακή του Πάσχα 481 πτήσεις (243 αναχωρήσεις και 239 αφίξεις), Δευτέρα του Πάσχα 618 πτήσεις (304 αναχωρήσεις και 314 αφίξεις) και Τρίτη του Πάσχα 605 (304 αναχωρήσεις και 301 αφίξεις).

Σύμφωνα με την Aegean, από τη Μεγάλη Τετάρτη έως και σήμερα Μεγάλη Παρασκευή οι πληρότητες αγγίζουν άνω του 90% από Αθήνα και άνω του 95% από Θεσσαλονίκη στο δίκτυο εσωτερικού. Κορυφαίοι προορισμοί από την Αθήνα με υψηλή πληρότητα είναι οι: Μυτιλήνη, Ηράκλειο, Χίος, Ρόδος, Πάρος, Λήμνος, Σαντορίνη, Κάρπαθος.

Αντίστοιχα οι top προορισμοί από Θεσσαλονίκη είναι οι: Μύκονος, Σαντορίνη, Χίος, Λήμνος, Μυτιλήνη, Χανιά.

Σε ό,τι αφορά το δίκτυο εξωτερικού, από Αθήνα οι top προορισμοί είναι οι: Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Αμβούργο, Μαρρακές και Βουδαπέστη. Ωστόσο, υψηλές πληρότητες για προορισμούς του εξωτερικού για την περίοδο του Πάσχα καταγράφηκαν από Αθήνα για Ζυρίχη, Γενεύη, Άμστερνταμ, Βρυξέλλες, Μονάχο, Φρανκφούρτη και Ντίσελντορφ, Λονδίνο, Μιλάνο, Λάρνακα, Σόφια, ενώ από Θεσσαλονίκη οι προορισμοί Λάρνακα, Ρώμη, Βερολίνο, Μιλάνο, Μόναχο και Ντίσελντορφ.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πασχαλινή έξοδος: Φεύγουν μαζικά με λεωφορεία και αεροπλάνα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news