facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Pfizer/BioNTech: Υπέβαλαν αίτηση για την έγκριση του εμβολίου τους για τις ηλικίες 12-15 ετών στις ΗΠΑ

Οι φαρμακευτικές εταιρίες Pfizer/BioNTech υπέβαλαν σήμερα αίτημα στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ζητώντας να εγκρίνουν το εμβόλιό τους για την Covid-19 και για τις ηλικίες 12-15 ετών.

Στην ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρίες αναφέρουν ότι σκοπεύουν να υποβάλουν το ίδιο αίτημα και στις ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών «εντός των επόμενων ημερών».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Pfizer/BioNTech: Υπέβαλαν αίτηση για την έγκριση του εμβολίου τους για τις ηλικίες 12-15 ετών στις ΗΠΑ"

AstraZeneca: Τις μισές δόσεις του εμβολίου θα παραδώσει στην ΕΕ αυτήν την εβδομάδα

Η βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca θα καθυστερήσει τα μισά εμβόλιά της για την Covid-19 που προβλεπόταν να παραδοθούν αυτήν την εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ένας εκπρόσωπός της.

"Ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες μέλη την περασμένη εβδομάδα ότι η μία από τις δύο παρτίδες (του εμβολίου) που ήταν προς παράδοση αυτήν την εβδομάδα χρειαζόταν να ελεγχθεί και θα παραδοθεί σύντομα", εξήγησε.

Στο μήνυμά του, που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο εκπρόσωπος είπε ότι η εταιρεία είναι "στη σωστή πορεία" προκειμένου να τηρήσει το πρόγραμμά της, όσον αφορά τις παραδόσεις εμβολίων κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Οι εβδομαδιαίες παραδόσεις παρουσιάζουν γενικά μικρές διακυμάνσεις, που εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως από την ολοκλήρωση των ελέγχων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, που επικαλείται έγγραφα που έχει στην κατοχή της, η φαρμακευτική εταιρεία προβλέπει ότι θα παραδώσει 1,3 εκατομμύρια δόσεις στις 27 χώρες μέλη, συν την Ισλανδία και τη Νορβηγία, αντί για 2,6 εκατομμύρια που ήταν το πλάνο της αυτήν την εβδομάδα.

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις είναι ένα πρόβλημα που επανέρχεται συχνά και έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ των Βρυξελλών και της εταιρείας το τελευταίο διάστημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/capital

Διαβάστε Περισσότερα » "AstraZeneca: Τις μισές δόσεις του εμβολίου θα παραδώσει στην ΕΕ αυτήν την εβδομάδα"

Κύπρος: 601 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Η Κύπρος ανακοίνωσε ακόμη 601 κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 24ωρες και κανένα θάνατο.

Τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Κύπρο ήταν 63.207 ενώ 205 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 50 σε σοβαρή κατάσταση.

Η Κύπρος από την αρχή της πανδημίας μετρά 50.589 κρούσματα και 268 νεκρούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 601 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο"

ΕΕΑ: Να καταργηθεί το τηλεφωνικό ραντεβού στο λιανεμπόριο

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή 9/4 τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Σκοπός της επίσκεψης του κ. Χατζηθεοδοσίου η κατάθεση αιτήματος προς το Υπουργείο Ανάπτυξης για την κατάργηση του τηλεφωνικού ραντεβού στο λιανεμπόριο, καθώς –λόγω και της τρίωρης προθεσμίας που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες- αποτρέπει τους καταναλωτές από αγορές και δεν δίνει την απαιτούμενη ώθηση στο εμπόριο. Όπως λένε και οι έμποροι, η κίνηση κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του μέτρου δεν ήταν η αναμενόμενη.

Ο κ. Γεωργιάδης άκουσε το αίτημα και δεσμεύθηκε να το θέσει προς συζήτηση στην Επιτροπή των επιδημιολόγων, ενώ αναγνώρισε ότι το λιανεμπόριο δεν έχει ευθύνη για την έξαρση της πανδημίας.

Τέλος, ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην ανάγκη να εκπονηθεί ένα σχέδιο στήριξης για τον τουριστικό κλάδο αλλά και για όλες τις πληγείσες επιχειρήσεις.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕΑ: Να καταργηθεί το τηλεφωνικό ραντεβού στο λιανεμπόριο"

Στις φυλακές Δομοκού επέστρεψε ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Στο κελί του στις φυλακές Δομοκού μεταφέρθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Δημήτρης Κουφοντίνας 27 μέρες από την στιγμή που σταμάτησε την απεργία πείνας.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετά τη δήλωση του για τερματισμό της απεργίας πείνας στις 14 Μαρτίου είχε παραμείνει για περισσότερους από 10 μέρες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου της Λαμίας για να ανακτήσει τις δυνάμεις του και στη συνέχεια μεταφέρθηκε και παρέμεινε φρουρούμενος σε απλό θάλαμο μέσα στο νοσοκομείο της Λαμίας.

Σήμερα το μεσημέρι κάτω από άκρα μυστικότητα και με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων μεταφέρθηκε και πάλι στις φυλακές Δομοκού.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Στις φυλακές Δομοκού επέστρεψε ο Δημήτρης Κουφοντίνας"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία το Σάββατο

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Σάββατο 10 Απριλίου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά πελάγη βόρειοι βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά ως προς τις μέγιστες τιμές της.
 
Καιρός: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Ασθενείς και από τις απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 01) έως 17 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά και τα νότια πρόσκαιρα 6 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στην Κρήτη τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 6 και στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από τα δυτικά.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα νότια 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία το Σάββατο"

Ανοίγει το λιανεμπόριο σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη από Δευτέρα - Σε λειτουργία και τα καταστήματα ΟΠΑΠ

Τις αλλαγές στα μέτρα του lockdown και την επιδημιολογική κατάσταση ανά περιοχή ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά και τις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι συνεδρίασαν νωρίτερα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε το άνοιγμα του λιανεμπορίου στην Αχαΐα (με click inside και click away), το άνοιγμα των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη μόνο με click away και τη διατήρηση των κλειστών καταστημάτων στην Κοζάνη.

Πιο αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Ας δούμε πώς εξελίσσεται η επιδημιολογικη εικόνα στη χώρα.

Στο βαθύ κόκκινο από αύριο το πρωί της περιφερειακής κοινότητας Κω και του δήμου Ήλιδας.

Από το βαθύ κόκκινο στο κόκκινο πηγαίνουν από τη Δευτέρα η περιφερειακή κοινότητας Αιτωλοακαρνανίας, η περιφερειακή κοινότητα Αργολίδος, μέρος της περιφερειακής κοινότητας Φθιώτιδας, με εξαίρεση τον Δήμο Λαμιέων και του δήμου Λοκρών.

Επίσης κατεβαίνουν επίπεδο οι δήμοι Mαντουδίου, Ιστιαίας – Αιδηψού, Κατερίνης, Αστυπάλαιας και Σκιάθου.

Όσον αφορά στα μέτρα, αποφασίστηκαν:

-Από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν τα καταστήματα ΟΠΑΠ, με εξαίρεση το ΟΠΑΠ play και τα τυχερά παιχνίδια με κερματοδέκτη.

-Το λιανικό εμπόριο εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά αίρεται ο μάξιμουμ αριθμός των 20 ατόμων. Για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τετραγωνικά, 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά. Για επιφάνειες άνω των 500 τετραγωνικών, για κάθε 100 τετραγωνικά πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης.

-Επιπλέον, η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα στην Αχαΐα, με click inshop και click away και η επαναλειτουργία στη Θεσσαλονίκη, με click away. Τα καταστήματα παραμένουν κλειστά στην Κοζάνη».

Σε ερώτηση για το αν εξετάζονται σενάρια «ανοίγματος» των μετακινήσεων από νομό σε νομό, ενόψει του Πάσχα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ήταν ξεκάθαρος: Συγκεκριμένα τόνισε πως απέχουμε ακόμη τρεις εβδομάδες από το Πάσχα κι έτσι θα πρέπει να κάνουμε υπομονή.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε από την πλευρά του:

«Στην Ευρώπη η πανδημία έδειξε τάσεις συρρίκνωσης. Έχουν καταγραφεί πάνω από 40 εκατ. διαγνώσεις.

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε σε μικρό βαθμό, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Η πίεση στο σύστημα Υγείας ωστόσο αυξήθηκε. Κάποιες ημέρες είχαμε ακόμη και 600 εισαγωγές.

Η επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης την τελευταία εβδομάδα στην Αθήνα ήταν 7% και στη Θεσσαλονίκη 8%, αλλά δείχνει να τείνει σε επιβράδυνση».

Σε ερώτηση για το Πάσχα, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι το θέμα έχει απασχολήσει την Επιτροπή, αλλά ακόμη είναι νωρίς για να εκτιμηθεί η κατάσταση, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα αποτελεί πάντα η υγεία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανοίγει το λιανεμπόριο σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη από Δευτέρα - Σε λειτουργία και τα καταστήματα ΟΠΑΠ"

EMA: Εξετάζει και το εμβόλιο της J&J για περιστατικά θρομβώσεων

Και το εμβόλιο της Johnson & Johnson για περιστατικά εμφάνισης θρομβώσεων εξετάζει πλέον ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Ο ΕΜΑ άρχισε έρευνα ασφαλείας για να αποφανθεί αν υπήρξαν περιπτώσεις ανάπτυξης θρόμβων σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο της J&J.

Τέσσερις σοβαρές περιπτώσεις ασυνήθιστης ανάπτυξης θρόμβων, σε συνδυασμό με χαμηλά αιμοπετάλια, μία εκ των οποίων οδήγησε και σε θάνατο, έχουν καταγραφεί μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της J&J, σύμφωνα με τον EMA.

Η μία περίπτωση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αφορά άτομο που έλαβε μέρος σε κλινική δοκιμή του εμβολίου, ωστόσο τότε η J&J σημείωσε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για σύνδεση του περιστατικού με το εμβόλιο. Στη συνέχεια, καταγράφηκαν τρία περιστατικά στις ΗΠΑ, όπου το εμβόλιο ήδη χορηγείται ευρέως.

Μολονότι το εμβόλιο της J&J έχει εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ, η χρήση του στο έδαφος των 27 αναμένεται να αρχίσει το δεύτερο 15ήμερο του Απριλίου. Η Ένωση «ποντάρει» στο συγκεκριμένο εμβόλιο για την επιτάχυνση της διαδικασίας του μαζικού εμβολιασμού, ενώ ο EMA έχει σημειώσει ότι δεν διαθέτει ακόμη τα απαραίτητα στοιχεία που να του επιτρέπουν να εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Η J&J χρησιμοποιεί παραπλήσια τεχνολογία με εκείνη της AstraZeneca για τη δημιουργία του εμβολίου της, ενώ προς το παρόν αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο για το θέμα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "EMA: Εξετάζει και το εμβόλιο της J&J για περιστατικά θρομβώσεων"

Κορωνοϊός: Στα 2.747 τα νέα κρούσματα - 790 οι διασωληνωμένοι, 78 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.747, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 290.964 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.4% άνδρες.

Τα 2.747 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε 57.370 τεστ ανίχνευσης που έγιναν τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα μας. Από αυτά, τα 18.390 ήταν μοριακά και τα υπόλοιπα 38.980 ήταν rapid tests.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 99 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.978 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.758 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 790 (64.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.839 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 559 (ημερήσια μεταβολή -6.05%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 522 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 103 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 2747 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

146 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

165 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

165 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

87 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

326 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

150 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

204 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

5 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

379 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

14 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Άνδρου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

26 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

111 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

5 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

34 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

50 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

24 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

43 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

62 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

27 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

77 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

43 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

45 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

37 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

6 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

29 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

17 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

6 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

1 κρούσμα στο Άγιον Όρος

90 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.747 τα νέα κρούσματα - 790 οι διασωληνωμένοι, 78 θάνατοι"

Το ΣτΕ απέρριψε αίτημα του Μ. Φουρθιώτη να ανακληθεί η μείωση των μέτρων ασφαλείας του

Η πρόεδρος του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ απέρριψε το αίτημα του Μένιου Φουρθιώτη, με το οποίο ζητούσε από την δικαστικό λειτουργό να εκδώσει προσωρινή διαταγή που να «παγώνει» την πράξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία μειώθηκαν τα μέτρα ασφαλείας τα οποία είχαν αποφασιστεί-χορηγηθεί για την προστασία του.

Ειδικότερα, η κ. Καραμανώφ απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής, καθώς η λήψη και η άρση μέτρων προστασίας και ασφαλείας προσώπων γίνεται από τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μετά από εκτίμηση πραγματικών γεγονότων και κινδύνων σε συνδυασμό με το δημόσιο συμφέρον. Τα αρμόδια όργανα του εν λόγω υπουργείου προβαίνουν στις σχετικές σταθμίσεις των γεγονότων και των περιστάσεων στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας.

Κατόπιν αυτού, η κ. Καραμανώφ αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει περίπτωση προσωρινής διαταγής για την αναστολή εκτέλεσης της προσβαλλόμενης πράξης του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Μετά από αυτό, αναμένεται το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ να επιληφθεί του αιτήματος της αίτησης αναστολής του Μένιου Φουρθιώτη που έχει καταθέσει μέσω του δικηγόρου του Πάνου Λαζαράτου, με εισηγήτρια την πάρεδρο του ΣτΕ Χριστιάνα Μπολόφη.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΣτΕ απέρριψε αίτημα του Μ. Φουρθιώτη να ανακληθεί η μείωση των μέτρων ασφαλείας του"

Επιτροπή Εμβολιασμών: Τα ύποπτα συμπτώματα μετά το εμβόλιο που πρέπει να σας οδηγήσουν άμεσα σε ιατρική συμβουλή

Οδηγίες για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των περιστατικών θρόμβωσης με θρομβοπενία, μετά από κάποιον εμβολιασμό, έδωσε μαζί με την ανακοίνωσή της για το εμβόλιο της AstraZeneca η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Επιτροπή, οι πολίτες που εμβολιάζονται, στην εξαιρετικά σπάνια περίπτωση που θα εμφανίσουν λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να αναζητούν άμεσα ιατρική συμβουλή:

– Δύσπνοια
– Θωρακικό άλγος
– Αιφνίδιο οίδημα στα κάτω άκρα
– Νευρολογικές εκδηλώσεις (επίμονη και έντονη κεφαλαλγία διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ημερών, θάμβος όρασης)
– Επίμονο κοιλιακό άλγος
– Δερματικές εκχυμώσεις (μελανιές) ή εντοπισμένες πετέχειες (στικτές ερυθρές κηλίδες) εκτός από το σημείο χορήγησης του εμβολίου

Οι γιατροί θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν έγκαιρα τις παραπάνω εκδηλώσεις που πιθανόν να εμφανιστούν μετά από εμβολιασμό για COVID-19, καθώς και τον ειδικό τρόπο αντιμετώπισής τους (συστάσεις της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας στο www.eae.gr).

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι οι υγειονομικοί πρέπει να δηλώνουν όλες τις περιπτώσεις θρομβώσεων ή/και θρομβοπενίας μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την απευθείας αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών του ΕΟΦ, στο https://kitrinikarta.eof.gr, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που συμβαίνουν τις πρώτες δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτροπή Εμβολιασμών: Τα ύποπτα συμπτώματα μετά το εμβόλιο που πρέπει να σας οδηγήσουν άμεσα σε ιατρική συμβουλή"

Κορωνοϊός: Περίπου 700 νεκροί στα κοιμητήρια του Δ. Θεσσαλονίκης (VIDEO)

«Πονάει η ψυχή μου καθημερινά που έρχομαι εδώ τους τελευταίους μήνες και βλέπω όλους αυτούς τους τάφους συνεχώς να αυξάνονται». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε δακρυσμένη η κυρία Σοφία τα αισθήματα που νιώθει από τα μέσα Νοεμβρίου που έχασε τον άντρα της χτυπημένο από κορωνοϊό και από τότε, δεν έχει περάσει ούτε ημέρα, όπως λέει, που δεν επισκέπτεται τα κοιμητήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, για να αφήσει ένα λουλούδι.

Δεν είναι η μόνη, καθώς η πανδημία έχει θερίσει χιλιάδες ζωές στη χώρα μας, αφήνοντας πίσω οικογένειες να θρηνούν και να προσπαθούν μέχρι σήμερα να καταλάβουν πως από τη μία στιγμή στην άλλη έσβησαν οι αγαπημένοι τους άνθρωποι. Oι εικόνες που κατέγραψε σήμερα το GRTimes.gr από τα κοιμητήρια «Αναστάσεως του Κυρίου», στην περιοχή της Θέρμης, μαρτυρούν «σκηνικό πολέμου» και προκαλούν ανατριχίλα.

Ειδικοί χώροι που έχουν δημιουργηθεί και συνεχίζουν να αυξάνονται για να καλύψουν τις ανάγκες, μερικά λουλούδια που αφήνουν συγγενείς στο φρέσκο χώμα και ανοιχτοί ταφώνες με έναν λευκό σταυρό από πάνω ο καθένας, που φτιάχτηκαν για τα νέα θύματα της πανδημίας.

Σοκαριστικά είναι άλλωστε τα στοιχεία που έδωσε μιλώντας στο GRTimes.gr, o αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής και δείχνουν τον βαθμό που η πανδημία χτύπησε τη Θεσσαλονίκη τον τελευταίο χρόνο και συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς μέχρι σήμερα. Μόνο τον Ιανουάριο του 2021 οι νεκροί από κορωνοϊό που θάφτηκαν στα συγκεκριμένα κοιμητήρια, τα οποία εξυπηρετούν και άλλους δήμους, ανέρχονται στους 73, τον Φεβρουάριο στους 32 και τον Μάρτιο στους 46, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, συνολικά από το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν ενταφιαστεί 700 άτομα που έχασαν τη ζωή τους από τον ιό. 

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο είχε ανακοινωθεί ότι λόγω της μεγάλης ανάγκης θα ανοίξουν επιπλέον 300 ταφώνες σε ξεχωριστό σημείο, μέσα στα κοιμητήρια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που ενδεχομένως να προκύπτανε. Τελικά, όμως, όπως αναφέρει ο κ. Αβαρλής, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν 550, σχεδόν διπλάσιοι δηλαδή από την αρχική απόφαση έτσι ώστε να μην προκύψουν προβλήματα, απόφαση που σήμερα αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από σωστή.

Σήμερα, από αυτούς τους νέους ταφώνες που δημιουργήθηκαν σε χώρο των κοιμητηρίων που παλιά λειτουργούσε ως φυτώριο του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά εδώ και αρκετά χρόνια είχε εγκαταλειφθεί, έχουν καλυφθεί ήδη οι 250 και υπάρχουν διαθέσιμοι 350.








 grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Περίπου 700 νεκροί στα κοιμητήρια του Δ. Θεσσαλονίκης (VIDEO)"

Δένδιας: Ελπίζω σε επανέναρξη συνεννόησης με την Τουρκία

«Εάν η Τουρκία κρατήσει μια καλή συμπεριφορά θα πάω στην Άγκυρα και ελπίζω ότι και εκεί θα υπάρξει μια επανέναρξη συνεννόησης», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β’.

«Δεν έχω υπεραισιοδοξία, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει μία δυνατότητα να μιλάμε, μέσα στα πλαίσια της λογικής και του δικαίου βεβαίως. Γιατί αν είναι να μιλάμε στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, δεν χρειάζεται να μιλάμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε ότι πριν πάει στην Άγκυρα, θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ακόμη ότι τη Δευτέρα θα μεταβεί στην ανατολική Λιβύη, στη Βεγγάζη για να ανοίξει το προξενείο εκεί.

Όπως σημείωσε, υπάρχουν Έλληνες εκεί, τους οποίους συνάντησαν και στο πρόσφατο ταξίδι με τον πρωθυπουργό στην Τρίπολη.

«Ο πρωθυπουργός έκανε μία πολύ καλή επίσκεψη στη Λιβύη», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών και εξήγησε: «Μπόρεσε και αποκατέστησε διαύλους επικοινωνίας που είχαν διακοπεί προηγουμένως. Επανέρχονται στην ομαλότητα, που είναι καλό και για αυτούς. Διότι αυτό το οποίο εμείς πρεσβεύουμε είναι και το δικό τους συμφέρον. Είναι μία χώρα η οποία θέλει να ξαναγίνει κράτος και να φύγουν οι ξένες δυνάμεις από εκεί. Τι πιο λογικό;».

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Ιερώνυμο, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο τον ενημέρωσε για τα εθνικά και τα ευρύτερα θέματα, τα οποία χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών.

«Είναι για εμένα πάντα μία πολύ μεγάλη χαρά, μία προσωπική ευχαρίστηση, να συναντώ τον Μακαριώτατο και να έχω μαζί του μία ειλικρινή συζήτηση», ανέφερε. «Όπως είναι νομίζω γνωστό, ο Μακαριώτατος, και γενικά η Εκκλησία της Ελλάδος, έχουν ένα ζωηρό ενδιαφέρον για τα εθνικά θέματα», προσέθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Ελπίζω σε επανέναρξη συνεννόησης με την Τουρκία"

Τα «ψιλά γράμματα» και οι κίνδυνοι για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) διαπίστωσε την Τετάρτη πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος, αν και όπως είπε, τα οφέλη του υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων του και δεν ανακοίνωσε κανέναν περιορισμό.

Η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέροντας ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση με σπάνια αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή περιστατικά θρομβώσεων - ειδικά μεταξύ νεότερων ατόμων – συστήνει στους κάτω των 30 ετών να λαμβάνουν εναλλακτικό εμβόλιο.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή άφησε στο χέρι των κατών για να αποφασίσουν τη σύσταση και τους ηλικιακούς περιορισμούς που θα θέσουν στην χορήγηση του εμβολίου.

Ο συνεργάτης του Bloomberg Opinion Σαμ Φαζέλι απαντά σε ερωτήσεις για τους πιθανούς κινδύνους  από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων αίματος με το εμβόλιο της AstraZeneca;

Ναι. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πληροφορίες που κοινοποιούνται από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, υπάρχει λογική πιθανότητα το εμβόλιο της AstraZeneca να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σπάνιας πάθησης που χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστες θρομβώσεις και χαμηλά αιμοπετάλια.

Αυτά τα συμπτώματα είναι που καθιστούν μια σοβαρή και δύσκολη θεραπεία. Ο αναφερόμενος αριθμός στην ΕΕ υπολογίζεται σε περίπου 1 ανά 100.000 εμβολιασμούς, που είναι περίπου δύο έως πέντε φορές υψηλότερος από τον ετήσιο ρυθμό που κανονικά θα περίμενε κανείς στον γενικό πληθυσμό.

Πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η κατάσταση; Μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως;

Πολλοί άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας αυτών των θρόμβων. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει 19 θανάτους από 79 περιπτώσεις μετά από 20,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέχρι τις 31 Μαρτίου, με τρεις από αυτούς να είναι  κάτω των 30 ετών.

Η διάγνωση απαιτεί από τους ανθρώπους να γνωρίζουν τα ύποπτα συμπτώματα που σχετίζονται με το πρόβλημα των θρομβώσεων, συμπεριλαμβανομένων των επίμονων πονοκεφάλων, ασυνήθιστες μικροσκοπικές κηλίδες αίματος κάτω από το δέρμα και το κοιλιακό άλγος.

Έτσι, σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τα άτομα να αναφέρουν τις παρενέργειες ώστε να γίνεται γνωστή η πραγματική επίπτωση της κατάστασης.  

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνιστά στους νεότερους να λαμβάνουν εναλλακτικά εμβόλια, ενώ η ΕΕ δεν έχει προσχωρήσει σε παρόμοια σύσταση για την ώρα. Αυτό προκαλεί σύγχυση. Γιατί;

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων της ΕΕ υποστήριξε  ότι δεν υπάρχει σαφής συσχέτιση με κάποιο συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου, παρόλο που παραδέχτηκε ότι τα νεότερα άτομα ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η βρετανική αρχή φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι πράγματι ο κίνδυνος των θρόμβων αυξάνεται με τη μείωση της ηλικίας.

Επομένως κάθε χώρα στην ΕΕ θα λάβει τη δική της απόφαση ορίζοντας τους δικούς τους ηλικιακούς περιορισμούς.

Πρέπει οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca να περιοριστούν στους ηλικιωμένους;

Αυτός θα ήταν ένας τρόπος και αυτό έχουν κάνει πολλές χώρες της ΕΕ. Όπως προαναφέρθηκε, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συστήσει άλλο εμβόλιο για τους κάτω των 30 ετών. Αλλά ακόμη και αν ο κίνδυνος των σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών είναι παρόμοιος σε ηλικιωμένα άτομα - κάτι που σύμφωνα με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι - ο υπολογισμός κινδύνου-οφέλους είναι πολύ πιο σαφής στον ηλικιωμένο πληθυσμό, επειδή διατρέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών του Covid-19.

Το MHRA σημείωσε ότι το 7,8% των ατόμων με σοβαρό Covid-19 πάσχουν από πνευμονική εμβολή, το 11,2% πάσχουν από φλεβική θρόμβωση και υπάρχει κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου 1,6%. Δεδομένου του γεγονότος ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρή λοίμωξη Covid-19 είναι ηλικιωμένα άτομα, είναι λογικό να λάβουν το εμβόλιο της  Astra τώρα εάν είναι διαθέσιμο αντί να περιμένουν άλλο εμβόλιο ρισκάροντας με μία από αυτές τις σοβαρές καταστάσεις υγείας.

Υπάρχουν και άλλα εμβόλια που χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία με το εμβόλιο της AstraZeneca. Υπάρχουν επιπτώσεις σχετικά με τους κινδύνους που ενέχουν αυτά τα εμβόλια;

Ναί. Θεωρητικά  ότι όλα τα εμβόλια όπως το εμβόλιο της AstraZeneca που χρησιμοποιούν έναν αδενοϊό ως τεχνολογία παράδοσής τους πρέπει να παρατηρούνται πολύ προσεκτικά. Τέτοια εμβόλια είναι της  Johnson & Johnson, το Sputnik V της Ρωσίας και το Cansino της Κίνας.

Ο EMA έδωσε δεδομένα για το εμβόλιο J&J, υποδεικνύοντας τρεις περιπτώσεις σπάνιων θρόμβων στον εγκέφαλο μετά από 4,5 εκατομμύρια δόσεις, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτά τα περιστατικά ήταν ο ίδιος τύπος θρομβώσεων που παρατηρήθηκε μετά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca,  δηλαδή με εμφάνιση χαμηλών αιμοπεταλίων.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα «ψιλά γράμματα» και οι κίνδυνοι για το εμβόλιο της AstraZeneca"

Ολυμπία Οδός: Κλείνει από Δευτέρα ένα τμήμα της Περιμετρικής Πάτρας

Από τη  Δευτέρα 12 Απριλίου ως και την Παρασκευή 16 ένα τμήμα της Ολυμπία Οδού θα κλείνει για κάποιες ώρες το βράδυ. 

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης των στηθαίων ασφαλείας, θα υπάρχει ολιγόωρος νυχτερινός αποκλεισμός και των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας του τμήματος της Ευρείας Παράκαμψης Πάτρας (ΕΠΠ) μεταξύ των ΧΘ 205,150 έως 205,850 στην κατεύθυνση προς Πύργο και μεταξύ των ΧΘ 206,1 έως ΧΘ 205,150 στην κατεύθυνση προς Αθήνα, από Δευτέρα 12 Απριλίου έως και την Παρασκευή 16 Απριλίου και από ώρες 21:00 το βράδυ έως 06:30 το πρωί.

 Στο διάστημα αυτό, η κυκλοφορία στο σημείο θα εξυπηρετείται μέσω του ΑΚ Μποζαιτίκων, της ΝΕΟ Αθηνών – Πατρών και της οδού Διοδώρου.

Δείτε στα διαγράμματα πως θα γίνεται η κυκλοφορία:

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολυμπία Οδός: Κλείνει από Δευτέρα ένα τμήμα της Περιμετρικής Πάτρας"

Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος

Εφυγε από τη ζωή σήμερα ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, σε ηλικία 99 ετών.

Η ανακοίνωση του παλατιού αναφέρει: «Με βαθιά θλίψη, η αυτού Μεγαλειότητα, η βασίλισσα ανακοίνωσε τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, του αυτού Μεγαλειότατου, πρίγκιπα Φίλιππου, δούκα του Εδιμβούργου. Ο αυτού Μεγαλειότατος πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο κάστρο Γουίνδσορ».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο πρίγκιπας Φίλιππος"

Γιώργος Καραϊβάζ: Νεκρός από σφαίρες ο δημοσιογράφος

Νεκρός έπεσε ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ, έχοντας, κατά πληροφορίες, δεχθεί τουλάχιστον έξι σφαίρες.

Η δολοφονική επίθεση σημειώθηκε στην οδό Άννινου 24 στον Άλιμο, έξω από το σπίτι του, στις 14:30 περίπου.

Στο σημείο έχουν εντοπιστεί 17 με 20 κάλυκες από πυροβόλο όπλο

Η πρώτη εικόνα των αρχών είναι ότι οι δράστες ήταν δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανή μικρού κυβισμού (πιθανόν σκούτερ) και φορούσαν σκούρα ρούχα. 

Πιθανολογείται ότι χρησιμοποίησαν σιγαστήρα στα όπλα τους, καθώς το περιστατικό δεν έγινε αντιληπτό από περιοίκους. 

giorgos-karaivaz-nekros-apo-sfaires-o-dimosiografos2

Η ΕΛ.ΑΣ έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών.

Στο έσπευσαν βρίσκονται αξιωματικοί της Ασφάλειας και κλιμάκιο της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών, ενώ η περιοχή έχει αποκλειστεί για να ερευνηθεί ο χώρος.

giorgos-karaivaz-nekros-apo-sfaires-o-dimosiografos4

Ποιος ήταν ο Γ. Καραϊβάζ

Ο Γιώργος Καραϊβάζ ήταν αστυνομικός συντάκτης. Τα περισσότερα χρόνια της επαγγελματικής του πορείας τα πέρασε στον ANT1, έχοντας ξεκινήσει από την δεκαετία του 1990.

Το 2017 μετακινήθηκε στο Star, όπου εμφανιζόταν στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».

Για πολλά χρόνια ήταν συνεργάτης της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργήσει την ιστοσελίδα bloko.gr.

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιώργος Καραϊβάζ: Νεκρός από σφαίρες ο δημοσιογράφος"

ΠΟΥ: Δεν μπορούμε να συστήσουμε αλλαγή εμβολίου στη 2η δόση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε σήμερα ότι, ελλείψει «των κατάλληλων δεδομένων», δεν μπορεί να κάνει σύσταση για αλλαγή του εμβολίου κατά της Covid από την πρώτη στη δεύτερη δόση, όπως σχεδιάζει να κάνει η Γαλλία για τους πολίτες κάτω των 55 ετών που έχουν εμβολιασθεί με μια πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

«Δεν υπάρχουν τα κατάλληλα δεδομένα για να πούμε αν αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει» και συνεπώς οι ειδικοί του οργανισμού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η εναλλαγή εμβολίων δεν είναι κάτι που μπορούν να συστήσουν στο στάδιο αυτό», δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε πως αυτή είναι η θέση που υιοθετήθηκε από τη συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ (SAGE) για τον εμβολιασμό τον Φεβρουάριο, όταν δημοσιοποίησε τις συστάσεις της για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid και πριν από τις πληροφορίες για μια ενδεχόμενη σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο αυτό και πολύ σπάνιες παρενέργειες.

Η ίδια υπογράμμισε επίσης πως οι επιστήμονες αυτοί είχαν απευθύνει τότε έκκληση για να γίνουν επιστημονικές έρευνες για το αν μπορεί κάποιος να αλλάξει εμβόλια κατά της Covid από την πρώτη στη δεύτερη δόση. Οι κάτω των 55 ετών, που έχουν εμβολιασθεί κατά της Covid-19 με μια πρώτη δόση της AstraZeneca, θα κάνουν τη δεύτερη δόση με ένα άλλο εμβόλιο, αυτό της Pfizer ή αυτό της Moderna, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική Ανώτατη Αρχή Υγείας (HAS).

Αυτό αφορά 533.000 ανθρώπους στη Γαλλία, σύμφωνα με τη HAS. Η εν λόγω αρχή είχε αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τους κάτω των 55 ετών στις 19 Μαρτίου, εξαιτίας σπάνιων περιπτώσεων θρομβώσεων που εντοπίστηκαν στην Ευρώπη. Προηγουμένως, όμως, κάποιοι, κυρίως νοσηλευτικό προσωπικό, είχαν κάνει μια πρώτη δόση αυτού του εμβολίου που είχε αρχίσει να χρησιμοποιείται στις αρχές Φεβρουαρίου.

«Για τα πρόσωπα αυτά συνιστούμε να χορηγηθεί ένα εμβόλιο με αγγελιοφόρο RNA» για τη δεύτερη δόση με απόσταση 12 εβδομάδων ανάμεσα στις δύο, δήλωσε η πρόεδρος της HAS Ντομινίκ Λε Γκιλιντέκ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

ΑΠΕ/euro2day 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: Δεν μπορούμε να συστήσουμε αλλαγή εμβολίου στη 2η δόση"

Εμβόλιο Sputnik V: Λιγότερο αποτελεσματικό απέναντι στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V είναι λιγότερο αποτελεσματικό απέναντι στο νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, αλλά εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα από άλλα εμβόλια, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των επιστημόνων που βρίσκεται πίσω από το εμβόλιο.

“Σε ό,τι αφορά το ‘νοτιοαφρικανικό’ παραλλαγμένο στέλεχος, η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων που παράγονται από το Sputnik V, όπως και όλων των άλλων εμβολίων, εναντίον του μειώνεται”, δήλωσε ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, σε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο ίδιος είπε πως το Sputnik V δοκιμάστηκε απέναντι στο βρετανικό και το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος, όπως και στο αρχικό στέλεχος, που εντοπίστηκε πρώτα στην επαρχία Γουχάν της Κίνας, από εργαστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα εργαστήρια χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος που ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί με το Sputnik V στην Αργεντινή, είπε ο Γκίντσμπουργκ.

Τονίζοντας ότι Ρώσοι ερευνητές δεν είχαν καμία συμμετοχή στις εργαστηριακές δοκιμές, ο Γκίντσμπουργκ είπε πως τα αποτελέσματα στις δοκιμές του Sputnik V εναντίον του στελέχους της Ουχάν επιβεβαίωσαν αυτό που είχε βρει η ομάδα του στο επιστημονικό κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν. Γκαμαλέι της Μόσχας.

“Έχει καταδειχθεί επίσης πως από όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στον κόσμο, το Sputnik V… είναι καλύτερο στο να εξουδετερώνει καλά το ‘βρετανικό’ παραλλαγμένο στέλεχος”, είπε ο Γκίντσμπουργκ.

Αν και η αντίδραση μέσω πρόκλησης αντισωμάτων απέναντι στο νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος ήταν λιγότερο έντονη, η μείωση ήταν σημαντικά μικρότερη από εκείνην που έδειξαν άλλα εμβόλια, δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλιο Sputnik V: Λιγότερο αποτελεσματικό απέναντι στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη"

Δεν παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα ο Πέτρος Φιλιππίδης – Πήρε προθεσμία για να ενημερωθεί

Να μην εμφανιστεί ενώπιον του εισαγγελέα επέλεξε ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο οποίος είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού.

Ο ηθοποιός, όπως είχε δικαίωμα, έστειλε συνεργάτη του δικηγόρου του για να ζητήσει και να πάρει προθεσμία, ώστε να ενημερωθεί για τις καταγγελίες των 3 γυναικών ηθοποιών.

Σε 15 ημέρες θα πρέπει να παραδώσει το γραπτό υπόμνημα του, εκτιμάται μέσω του δικηγόρου του, στον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα ο Πέτρος Φιλιππίδης – Πήρε προθεσμία για να ενημερωθεί"

Ξάνθη – Κορονοϊός: ΜΕΘ τέλος επειδή δεν υπάρχουν γιατροί – Το παράδοξο στο νοσοκομείο της πόλης

Μία πολύ παράξενη κατάσταση έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, το οποίο αμέσως μετά το τέλος του δεύτερου κύματος έπαψε να δέχεται ασθενείς με Covid -19 καθώς δεν υπάρχει ικανός αριθμός εντατικολόγων προκειμένου να λειτουργήσει την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας…

Συγκεκριμένα, η ΜΕΘ του νοσοκομείου για να επαναλειτουργήσει και να εξυπηρετήσει ασθενείς μιας περιοχής που δοκιμάστηκε ιδιαίτερα κατά τα δύο πρώτα κύματα του ιού στη χώρα, χρειάζεται τέσσερις εντατικολόγους, ωστόσο αυτή τη στιγμή διαθέτει μόλις δύο.

«Ο ένας είναι ασθενής και έχει βγει σε αναρρωτική άδεια, ενώ κατά το δεύτερο κύμα, η ΜΕΘ λειτούργησε με γιατρούς που αποσπάστηκαν από άλλα νοσοκομεία, οπότε τώρα έχουν επιστρέψει. Πρόσφατα, ένας εντατικολόγος εκδήλωσε ενδιαφέρον να εργαστεί στο νοσοκομείο, ωστόσο κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε, διότι προτίμησε τον ιδιωτικό τομέα, που προσφέρει περισσότερα χρήματα» τονίζει στο grtimes.gr, ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ξάνθης (ΕΙΝΚΥΞ), Γιώργος Γεωργίου.

Να σημειωθεί ότι η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ξάνθης, διαθέτει 7 κλίνες, με πλήρη εξοπλισμό και μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν την περιοχή, όπως το έκαναν και στο παρελθόν.

Ωστόσο, «οι φιλοδοξίες που υπάρχουν στο ΕΣΥ είναι δυσανάλογες από αυτές του ιδιωτικού τομέα τόσο στον οικονομικό κομμάτι, όσο και για το μέλλον ενός εργαζόμενου στον υγειονομικό τομέα. Στο πλαίσιο, αυτό αρκετοί επιλέγουν να μην εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία ή ακόμη και να παραιτηθούν για να βρουν κάτι καλύτερο για το μέλλον τους» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιος Καραδέδος.

Αυτή τη στιγμή σε περίπτωση που χρειαστεί ασθενής από την Ξάνθη να διασωληνωθεί, θα πρέπει να διακομιστεί στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης το οποίο απέχει 103 χλμ. από την Ξάνθη.

«Προς το παρόν, στο τρίτο κύμα του κορoνοϊού η Ξάνθη δεν δείχνει να δέχεται μεγάλο ιικό φορτίο (χθες είχε 11 κρούσματα, την Τρίτη είχε 22). Aν χρειαστεί ωστόσο, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό και ότι χρειαστεί για να ανοίξουμε και την κλινική Covid αλλά και την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας» σημειώνει ο Γιώργος Γεωργίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξάνθη – Κορονοϊός: ΜΕΘ τέλος επειδή δεν υπάρχουν γιατροί – Το παράδοξο στο νοσοκομείο της πόλης"

Νέες αποκαλύψεις: Ποιο πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ πίεσε το 2013 να μην γίνουν αποκαλύψεις για σεξουαλική παρενόχληση

Λεπτομέρειες αναφορικά με το τότε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που της ζήτησε να μη δημοσιοποιηθούν οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα δίνει η τότε σεφ της πρεσβείας, Ξένια Μπουζαρανίδου.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τα Νέα», η κ. Μπουζαρανίδου υποστηρίζει ότι το τότε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και αργότερα αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, μαζί με τον Νίκο Παππά, που τότε ήταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, είχαν ενδιαφερθεί για την προετοιμασία της επιστολής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Νικολάς Μαδούρο.

Η ίδια τοποθετεί τα γεγονότα τον Φεβρουάριο του 2013 και σημειώνει ότι είχαν προηγηθεί καταγγελίες των γυναικών που δούλευαν στην πρεσβεία και είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον πρέσβη, στο υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας, οι οποίες όμως δεν έβρισκαν καμία ανταπόκριση.

Η κ. Μπουζαρανίδου σημειώνει ότι η επιστολή παραδόθηκε από τον πρώην πρέσβη Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούδιο, ο οποίος, όπως λέει, προσπαθούσε με κάθε τρόπο να βοηθήσει τα θύματα.

«Μία από τις πέντε που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση ήταν και η Αλια Ήσυχου, η οποία είναι η μόνη που συνεχίζει να εργάζεται στην πρεσβεία. Οπότε και συγκινήθηκε ο κ. Ήσυχος και έτσι ενεπλάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάθαμε αμέσως για την επιστολή. Μας φάνηκε κυνικό το περιεχόμενο, αλλά και τι ακριβώς να κάναμε; Είχαμε τις ενστάσεις μας, αλλά ελπίζαμε ότι έτσι ίσως λυθεί το θέμα» λέει η κ. Μπουζαρανίδου.

Λέει επίσης ότι σήμερα δεν διατηρεί καμία σχέση με τον Κώστα Ήσυχο. «Έχουμε τσακωθεί, θεώρησε ακραίο ότι έκανα καταγγελία και έδωσα μια συνέντευξη εκείνη την εποχή με τα αρχικά μου. Πηγαίνοντας κόντρα στην ‘πολιτική ωριμότητα’ που επικαλούνταν, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους. Για εκείνον είναι ακόμα χειρότερο γιατί είναι ο πατέρας μίας εξ αυτών που παρενοχλήθηκαν. Δεν είναι ακόμα πιο εξοργιστικό αυτό; Πόσο η εξουσία σε έχει διαφθείρει…», λέει η κ. Μπουζαρανίδου.

Τέλος, υποστηρίζει ότι ο επόμενος πρέσβης ήρθε στην Ελλάδα με εντολή να εξαναγκάσει τις εργαζόμενες σε παραίτηση.

«[…] Και έκανε τη ζωή ποδήλατο μόνο στις 4 από τις 5. Σε όλες μας εκτός από την κόρη του Ήσυχου. Από εκεί και πέρα ήταν εξουσιαστική η βία. Είχαμε πει ότι θα αντέξουμε, η μία δεν άντεξε και παραιτήθηκε. Οι άλλες τρεις τον Νοέμβριο του 2015 απολυθήκαμε με τη δικαιολογία ότι ήμασταν κακές υπάλληλοι. Ένιωσα οργή και θλίψη. Τέσσερα χρόνια μου ξαναπήρε να βρω δουλειά» καταλήγει.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες αποκαλύψεις: Ποιο πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ πίεσε το 2013 να μην γίνουν αποκαλύψεις για σεξουαλική παρενόχληση"

Γαλλία – AstraZeneca: Οι κάτω των 55 που έκαναν την πρώτη δόση θα κάνουν την δεύτερη με άλλο εμβόλιο

Στην Γαλλία όσοι είναι κάτω των 55 ετών και έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 θα εμβολιαστούν με την δεύτερη δόση ενός άλλου εμβολίου τύπου mRNA, ανακοίνωσε η γαλλική Ανώτατη Αρχή για την Υγεία (Haute Autorité de Santé-HAS) προσθέτοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να μεσολαβεί ένα διάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ των δύο δόσεων. Αυτό αφορά 533.000 ανθρώπους στη χώρα, σύμφωνα με την HAS.

Η HAS πρόσθεσε ότι πρότεινε την διενέργεια έρευνας για την αξιολόγηση της ανοσολογικής απόκρισης σε αυτές τις περιπτώσεις του συνδυασμού δύο διαφορετικών εμβολίων.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ολιβιέ Βεράν, είχε δηλώσει ότι η απόφαση της HAS είναι ένα προληπτικό μέτρο που θα μπορούσε να εξελιχθεί συν τω χρόνω εν αναμονή της συγκέντρωσης περισσότερων στοιχείων σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Γαλλία θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, πρόσθεσε ο ίδιος.

Δύο εμβόλια τύπου mRNA–το ένα των Pfizer-ΒioNTech και το άλλο της Moderna–έχουν λάβει έγκριση για χρήση στη Γαλλία.

Η HAS είχε αναστείλει τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου για τους κάτω των 55 ετών στις 19 Μαρτίου εξαιτίας των σπανίων περιπτώσεων πρόκλησης θρόμβων μετά τον εμβολιασμό που σημειώθηκαν στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ήδη “σχεδόν 600.000 Γάλλοι”, κυρίως υγειονομικοί, έχουν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του εν λόγω εμβολίου από τις αρχές Φεβρουαρίου.

“Ανήκω και εγώ σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα”, δήλωσε ο 41χρονος Βεράν, ο οποίος εμβολιάστηκε στις 8 Φεβρουαρίου με την ιδιότητά του του νευρολόγου.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η ΑstraZeneca χρησιμοποιούν έναν αβλαβή ιό για να μεταφέρουν μέρος του γενετικού υλικού του παθογόνου οργανισμού σε κύτταρα για να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Το εμβόλιο του ιού δημιουργήθηκε από μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού ενός κοινού κρυολογήματος που έχει μεταλλαχθεί γενετικά ώστε να μην μπορεί να αναπτυχθεί σε ανθρώπους.

Τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Pfizer και τη Moderna χρησιμοποιούν την τεχνολογία RNA messenger (mRNA). Όταν γίνεται ο εμβολιασμός, το mRNA δίνει εντολή στα κύτταρα να φτιάξουν την πρωτεΐνη με σχήμα ακίδας την οποία συνήθως χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στα κύτταρα.

Αναστολή παραδόσεων ζήτησε το Χονγκ Κονγκ

Την ίδια ώρα, το Χονγκ Κονγκ επιβεβαίωσε σήμερα ότι ζήτησε από την AstraZeneca να αναστείλει τις παραδόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 εξαιτίας της ανησυχίας για το ενδεχόμενο σοβαρών παρενεργειών και για την αποτελεσματικότητά του απέναντι στις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Η υπουργός Υγείας του Χονγκ Κονγκ, Σοφία Τσαν, δήλωσε ότι οι αρχές ζήτησαν από την AstraZeneca να μην προχωρήσει στις προγραμματισμένες παραδόσεις του εμβολίου αργότερα μέσα στο χρόνο.

“Θεωρούμε ότι δεν είναι απαραίτητο η AstraZeneca να μας παραδώσει τα εμβόλια εντός του χρόνου για να αποφύγουμε τυχόν κατασπατάληση καθώς τα εμβόλια δεν επαρκούν σε παγκόσμιο επίπεδο”, είπε η ίδια.

Το πλούσιο Χονγκ Κονγκ έχει ήδη εξασφαλίσει επάρκεια εμβολίων για τους 7,5 εκατομμύρια κατοίκους του. Έχει υπογράψει συμφωνίες για να παραλάβει 7,5 εκατομμύρια δόσεις τόσο από την BioNTech/Pfizer όσο και από την κινεζική Sinovac. Αμφότερες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει τις παραδόσεις.

Όπως τόνισε η Τσαν, το Χονγκ Κονγκ επιθυμεί να εξετάσει την προμήθεια και άλλων εμβολίων που πιθανόν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα ως προς τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού.

Το πυκνοκατοικημένο Χονγκ Κονγκ είναι μια από τις πρώτες περιοχές που επλήγησαν από τον κορονοϊό αλλά τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και η χρήση μάσκας έχουν βοηθήσει στο να παραμείνει ο αριθμός των κρουσμάτων στα περίπου 11.000 και των θανάτων στους 205.

Μέχρι στιγμής μόλις 529.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία – AstraZeneca: Οι κάτω των 55 που έκαναν την πρώτη δόση θα κάνουν την δεύτερη με άλλο εμβόλιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news