facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Συμπλοκή ανηλίκων σε εμπορικό κέντρο της ανατολικής Αττικής – Στο «Παίδων» 2 τραυματίες, 10 προσαγωγές

Συμπλοκή δύο ομάδων ανηλίκων σημειώθηκε σήμερα, μετά τις 19: 00, σε εμπορικό κέντρο στα Σπάτα, με αποτέλεσμα δυο εξ αυτών να τραυματιστούν ελαφρά -με μώλωπες- και να μεταφερθούν σε νοσοκομείο.

Η αστυνομία προχώρησε σε δέκα προσαγωγές.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμπλοκή ανηλίκων σε εμπορικό κέντρο της ανατολικής Αττικής – Στο «Παίδων» 2 τραυματίες, 10 προσαγωγές"

ΗΠΑ: Ένα νέο «αντικείμενο» καταρρίφθηκε από τον στρατό πάνω από τη λίμνη Χιούρον – Το τρίτο μέσα σε τρείς ημέρες

Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε ένα νέο «αντικείμενο» πάνω από τη λίμνη Χιούρον, ανακοίνωσαν σήμερα δύο βουλευτές, το τελευταίο από τα μυστηριώδη ιπτάμενα αντικείμενα που έχουν θέσει τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά σε συναγερμό.

Αυτό το αντικείμενο, το τρίτο μέσα σε τρείς ημέρες, και το τέταρτο σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα, «καταρρίφθηκε από πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και της Εθνοφρουράς», έγραψε στο Twitter η Δημοκρατική Ελίσα Σλότκιν από το Μίσιγκαν, ενώ ο Ρεπουμπλικανός συνάδελφός της Τζακ Μπέργκμαν μίλησε για ένα «αντικείμενο (…) που παροπλίστηκε πάνω από τη λίμνη Χιούρον».

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, είπαν στο Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ο στρατός κατέρριψε το αντικείμενο, αλλά αρνήθηκαν να πουν εάν έμοιαζε με το μεγάλο λευκό κινεζικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε στις 4 του μηνός.

«Σπουδαία δουλειά από όλους όσοι πραγματοποίησαν αυτήν την αποστολή», έγραψε στο Twitter η βουλευτής Ελίσα Σλότκιν, η οποία εκπροσωπεί μια περιοχή στο Μίσιγκαν, κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε το περιστατικό.

«Ο αμερικανικός λαός αξίζει πολύ περισσότερες απαντήσεις από αυτές που έχουμε», έγραψε ο Μπέργκμαν στο Twitter, απηχώντας τα αυξανόμενα ερωτήματα στη χώρα και στους πολιτικούς σχετικά με αυτά τα γεγονότα.

Εν τω μεταξύ, Καναδοί ερευνητές αναζητούν τα συντρίμμια ενός αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενου αντικειμένου που καταρρίφθηκε από αμερικανικό καταδιωκτικό πάνω από το έδαφος του Γιούκον το Σάββατο. «Ομάδες αποστολής ανάκτησης βρίσκονται στο σημείο, ψάχνουν να βρουν και να αναλύσουν το αντικείμενο», δήλωσε σήμερα ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό στους δημοσιογράφους.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Ένα νέο «αντικείμενο» καταρρίφθηκε από τον στρατό πάνω από τη λίμνη Χιούρον – Το τρίτο μέσα σε τρείς ημέρες"

Νίκος Χριστοδουλίδης: Οι δηλώσεις του νέου Προέδρου της Κύπρου – Πρώτη του διεθνής πράξη η επίσκεψη στην Αθήνα

Στις πρώτες του δηλώσεις, έπειτα από την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί λύση του Κυπριακού και ότι «η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί για μένα ύψιστη προτεραιότητα». Αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με ηγέτες κρατών και θεσμών, σημειώνοντας ότι πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό θα είναι στη Ελλάδα.

Εξήγγειλε επίσης συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής.

«Ο κυπριακός λαός μίλησε, αύριο είναι μια καινούργια μέρα και όσα προεκλογικά έχω αναφέρει, αυτή είναι και η υπόσχεσή μου προς τον κυπριακό λαό», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξερχόμενος του πολιτικού του γραφείου.

«Θα κάνω το παν όχι μόνο για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, αλλά μέσα από μια συνένωση δυνάμεων, και να ξέρετε τις επόμενες μέρες θα ζητήσω να δω όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής».

Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανάφερε πως θα μιλήσει μαζί τους και θα ανταλλάξει απόψεις μαζί τους και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνεστε ότι οι τελικές αποφάσεις εναπόκεινται σε μένα, αλλά θα δουλέψουμε μαζί για, επαναλαμβάνω, μια κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής για να μπορούμε ανταποκριθούμε σαφώς καλύτερα στις προσδοκίες της κοινωνίας».

«Γιατί στο τέλος της ημέρας», είπε, «το βασικό ζητούμενο για μένα -και είμαι σίγουρος για όλους- είναι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, έχουμε μπροστά μας πολλές προκλήσεις, προκλήσεις οι οποίες μόνο αν εργαστούμε μαζί θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία».

Σε ερώτηση πότε αρχίζουν οι διεργασίες για τον καταρτισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως αυτό αποτελεί την «πρώτη κορυφαία πολιτική πράξη», προσθέτοντας πως από αύριο ξεκινούν οι επαφές.

«Όπως προανέφερα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έχω συγκεκριμένες πλέον σκέψεις, αυτές τις σκέψεις θα τις μοιραστώ με όλους αυτούς που επηρεάζονται και όπως προνοείται θα είμαστε έτοιμοι για να ανακοινώσουμε το Υπουργικό μας Συμβούλιο», συμπλήρωσε.

Πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα

Ερωτηθείς για τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με ξένους ηγέτες, αμέσως μετά την εκλογή του, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως είχε επικοινωνίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, με την Πρόεδρο της Ευρωβουλής και με τον Γάλλο Πρόεδρο, προσθέτοντας πως «εξυπακούεται ότι η πρώτη επίσκεψη θα είναι στην Ελλάδα».

Για την επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο εκλελεγμένος Πρόεδρος είπε πως ο Γάλλος ηγέτης εξέφρασε «την έντονή του πεποίθηση για την ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία».

«Τον διαβεβαίωσα ότι από δικής μου πλευράς όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο τόσο σε διμερές επίπεδο αλλά και μεταξύ μας ως κράτη-μέλη της ΕΕ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι με τη Γαλλία διατηρούμε άριστες σχέσεις», είπε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε και το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, με τον οποίο, όπως είπε, «συζητήσαμε για τη σημασία των σχέσεών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Είναι», τόνισε, «αν θέλετε, αυτά τα τηλεφωνήματα και μια ξεκάθαρη ένδειξη του προσανατολισμού της εξωτερικής μας πολιτικής και πώς θα πορευθούμε».

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε αρκετά μηνύματα που δέχθηκε από Τουρκοκύπριους.

Μεταφέροντας για ακόμη μια φορά τη συμπαράστασή του στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και τον τουρκικό λαό για τις δύσκολες στιγμές που περνούν, ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως είχε την ευκαιρία να μεταφέρει «την έντονη μου θέση, την έντονη μου πεποίθηση, ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και εξέφρασα την ετοιμότητά μου, αξιοποιώντας την ιδιότητά μας ως κράτος – μέλος της ΕΕ να σπάσουμε το αδιέξοδο και να οδηγηθούμε το συντομότερο σε επίλυση του Κυπριακού, σε επανένωση της πατρίδας μας».

«Η πάροδος του χρόνου», τόνισε, «δημιουργεί νέα τετελεσμένα, νέα τετελεσμένα που απομακρύνουν ακόμη περισσότερο την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού και να ξέρετε ότι η επανένωση της πατρίδας μας, ο τερματισμός της κατοχής, η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί για μένα ύψιστη προτεραιότητα».

Ερωτηθείς, τέλος, για την πρώτη διεθνή πράξη του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η πρώτη διεθνής πράξη θα είναι στην Αθήνα. Έχουμε ήδη μιλήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, εκεί θα είναι η πρώτη μου επίσκεψη, είχα δεχθεί και τηλεφώνημα από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκεί θα είναι η πρώτη μου επίσκεψη.

Σε δηλώσεις του στο ΔΗΚΟ εξέφρασε ευχαριστίες για την ουσιαστική στήριξη σε αυτή την προσπάθεια.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα η υπέρβασή σας. Θα ήθελα απόψε να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνω το παν για να είστε περήφανοι για την επιλογή που κάνατε.

Για μας η πραγματική προσπάθεια ξεκινά η 1η Μαρτίου.

Σε αυτή την προσπάθεια είμαι σίγουρος ότι θα έχω τη στήριξη του ΔΗΚΟ. Οι προκλήσεις δεν έχουν κομματικό χαρακτήρα, ούτε ιδεολογικό χρωματισμό. Είμαι σίγουρα ότι θα έχω τη στήριξη του Νικόλα Παπαδόπουλου».

sigmalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Χριστοδουλίδης: Οι δηλώσεις του νέου Προέδρου της Κύπρου – Πρώτη του διεθνής πράξη η επίσκεψη στην Αθήνα"

Νίκος Χριστοδουλίδης: Επικοινωνία Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκη με το νέο πρόεδρο της Κύπρου – Τον προσκάλεσαν στην Αθήνα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησαν με το Νίκο Χριστοδουλίδη, λίγο μετά τη νίκη του στις εκλογές της Κύπρου.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπαν στον Νίκο Χριστοδουλίδη τα συγχαρητήριά τους για την ανάδειξή του σε νέο πρόεδρο της Κύπρου και τον κάλεσαν να κάνει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σε ποστ που έκανε στο Twitter για το όλο θέμα:

«Επικοινώνησα τηλεφωνικά πριν από λίγο με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Του εξέφρασα τα θερμά μου συγχαρητήρια για την εκλογή του και τον προσκάλεσα να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα».

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανέφερε για το θέμα:

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον συνεχάρη για την εκλογή του και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων του.

Η Πρόεδρος τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα και επισήμανε ότι η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα επίπεδα είναι εγγύηση για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.

Η κυρία Σακελλαροπούλου προσκάλεσε τον κύριο Χριστοδουλίδη να επισκεφθεί την Αθήνα, όταν το επιτρέψει το πρόγραμμά του».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κέρδισε τις σημερινές εκλογές στην Κύπρο με ποσοστό του 51,9% έναντι 48,1% του αντιπάλου του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Χριστοδουλίδης: Επικοινωνία Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκη με το νέο πρόεδρο της Κύπρου – Τον προσκάλεσαν στην Αθήνα"

Ταξί: Στάση εργασίας τη Δευτέρα λόγω έκτακτης γενικής συνέλευσης

Χωρίς ταξί θα μείνει η Αττική τη Δευτέρα, 14:00 με 20:00, λόγω της στάσης εργασίας που εξήγγειλε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), προκειμένου οι οδηγοί να συμμετάσχουν στην έκτακτη γενική συνέλευση του κλάδου.

Η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο ΠΕΡΟΚΕ στις 15:00.

Σε ανακοίνωση του το ΣΑΤΑ καταγγέλλει την «αδιαφορία της κυβέρνησης, την προπαγάνδα των άριστων σχέσεων που επιδίδεται η αντιπολίτευση και την αφωνία της Ομοσπονδίας» σημειώνοντας πως η Γενική Συνέλευση του ΣΑΤΑ θα αποφασίσει αν οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα του προεδρείου, συνάδουν με τις επιθυμίες και τα θέλω των Αθηναίων ταξιτζήδων.

Στα αιτήματα τους θέτουν:

-Αναπροσαρμογή προκαθορισμένης τιμής για την διαδρομή Αεροδρόμιο Αθηνών – Κέντρο πόλης από 40 ευρώ σε 45 ευρώ (τιμολόγιο 1) και από 55 ευρώ σε 60 ευρώ (τιμολόγιο 2). Επαναφορά της διάταξης για το Δώρο Χριστουγέννων των ταξί με τους ίδιους όρους που ίσχυαν.

-Νομοθετική ρύθμιση για την ειδική άδεια.

-Ελεύθερη διέλευση στις λεωφορειολωρίδες για τα έμφορτα ταξί.

-Νομοθετική ρύθμιση για την απώλεια αμετάκλητης ανάκλησης ιδανικού μεριδίου ΕΔΧ.

-Άρση της υποχρεωτικότητας ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων Ταξί μόνο μηδενικών ρύπων από το 2026. Η πρόταση του ΣΑΤΑ είναι να μετατεθεί αυτή η υποχρέωση για το 2035.

-Δημιουργία δημόσιας εφαρμογής κράτησης ταξί χωρίς χρεώσεις για τους χρήστες και τους οδηγούς (στα πρότυπα της Γαλλίας Le Taxi και της Καταλανίας).

-Για επταθέσια-εννιαθέσια ταξί : Ελεύθερη αντικατάσταση συμβατικού ΕΔΧ Ταξί σε 7θέσιο-9θέσιο χωρίς περιορισμούς και χωρίς ποσόστωση για όλους τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές ταξί της Αττικής. Σε ότι αφορά το τιμολόγιο η πρότασή μας έχει ως εξής:

– Πτώση σημαίας: 5,00 ευρώ

– Ελάχιστη μίσθωση: 10,00 ευρώ

– Επιπλέον Χρέωση 5,00 ευρώ ανά επιβάτη (από το πέμπτο άτομο και μετά)

-Άμεση εφαρμογή της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών (κ. Παπανάτσιου) για την είσπραξη του κομίστρου.

-Μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα από 24% στο 13% για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

-Μείωση του Φ.Π.Α στις επιβατικές μεταφορές στο 10% από 1/7/2023

-Δίκαιη φορολογική μεταχείριση ( αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ) για τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου μας.

-Μείωση Ε.Φ.Κ. ή επιδότηση καυσίμου για τον επαγγελματία αυτοκινητιστή Ταξί σε μόνιμη βάση. (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΑΥΣΙΜΟ)

-Επιδοτήσεις για την αγορά όλων των τύπων αυτοκινήτων που ταξινομούνται ως ταξί. (ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 6 ευρώ).

-Με κάθε τρόπο πρέπει να προστατευτεί ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών που παρέχει το Ταξί.

-Προστασία του Νόμου 4530 /2018 και βελτίωση σε όσα σημεία απαιτείται.

-Ξεκάθαρος και χωρίς γκρίζες ζώνες διαχωρισμός των υπηρεσιών που παρέχει το Ταξί και το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο με οδηγό. Πληθυσμιακή αναλογία Ε.Δ.Χ. – Ε.Ι.Χ. ανά Περιφέρεια.

-Επαναφορά της ελάχιστης διάρκειας μίσθωσης και της ελάχιστης τιμής στις συμβάσεις των Ε.Ι.Χ. που μείωσε στο μισό η κυβέρνηση. (6ΩΡΟ – 180 ευρώ)

-Επαναφορά της διάταξης που υποχρέωνε τους Δήμους όλης της χώρας να δημιουργήσουν πιάτσες εντός των ορίων ευθύνης τους.

-Σωστή εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας για τις συμβάσεις των Ε.Ι.Χ. και δημιουργία μητρώου για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ταξί: Στάση εργασίας τη Δευτέρα λόγω έκτακτης γενικής συνέλευσης"

ΣΕΑ κατά του σχεδίου νόμου για τα Μουσεία: 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και αποχή από καθήκοντα

Απόφαση για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και αποχή από καθήκοντα έλαβε η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) που πραγματοποιήθηκε στις 10/2/2023. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο ΣΕΑ στη ΓΣ αποφάσισε «την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων δημόσιων αρχαιολογικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ», καθώς, μεταξύ άλλων, «διαμελίζει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και κατακερματίζει την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Έτσι, εκτός από την 24ωρη απεργία αύριο Δευτέρα 13/2/2023, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τη μετατροπή πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ από την Ολομέλεια της Βουλής, προκηρύσσονται επιπλέον δύο 24ωρες κυλιόμενες απεργίες την Τρίτη 13/2/2023 και την Τετάρτη 14/2/2023, ημέρες προγραμματισμένης συνεδρίασης του ΚΑΣ, με σκοπό τη μη διεξαγωγή των συνεδριάσεων. «Σε περίπτωση αλλαγής της ημερομηνίας των συνεδριάσεων του ΚΑΣ από την πολιτική ηγεσία, οι ημερομηνίες των απεργιών θα μεταφερθούν αναλόγως», προσθέτει η ίδια ανακοίνωση. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις μαζί με τα άλλα σωματεία του ΥΠΠΟΑ, αύριο Δευτέρα, στις 11:30 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα και στις 12: στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, καθώς και την Τετάρτη 15/2, στις 17:00 έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στον πολιτισμό.

Ο ΣΕΑ προκηρύσσει επίσης «πανελλαδική απεργία-αποχή από τη διεκπεραίωση αλληλογραφίας με τους πολίτες και από τα διοικητικά καθήκοντα που σχετίζονται με τα ΕΣΠΑ και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (εκτός μισθοδοσίας προσωπικού), από τη Δευτέρα 20/2/2023, για την ικανοποίηση επιπλέον των οικονομικών μας αιτημάτων και της άμεσης πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού», ενώ θα προσφύγει, όπως αναφέρει, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στον νόμο για τα Μουσεία «με σκοπό την κατάργησή του. Μέχρι την απόφαση του ΣτΕ, δεν αναγνωρίζουμε την ισχύ αυτού του νόμου», συμπληρώνει η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣΕΑ κατά του σχεδίου νόμου για τα Μουσεία: 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και αποχή από καθήκοντα "

Ο Μητσοτάκης προαναγγέλλει στήριξη στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση – Το πρώτο κομμάτι της πίτας για την ΕΜΑΚ

«Καλές εξαγγελίες» στους συνταξιούχους που δεν πήραν καμία αύξηση τον τελευταίο μήνα λόγω της προσωπικής διαφοράς προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας στην εκδήλωση κοπής της πίτας της Β3 Δ.Ε.Ε.Π. (Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας) και της Νομαρχιακής Επιτροπής Β’ Νότιου Τομέα Αθηνών Ο.Ν.ΝΕ.Δ. στην Αργυρούπολη τόνισε χαρακτηριστικά για το θέμα πως «το γεγονός ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για πρώτη φορά είχαμε σημαντική αύξηση συντάξεων εδώ και 12 χρόνια. Και επειδή όπου πηγαίνω ακούω κάποια δικαιολογημένα παράπονα για το θέμα της προσωπικής διαφοράς, μπορώ να σας πω: κάντε λίγο υπομονή, θα υπάρχουν καλές εξαγγελίες και για τους συνταξιούχους που δεν είδαν καμία αύξηση τον τελευταίο μήνα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε αρχικά πως «όλοι οι χώροι εδώ, του Νότιου Τομέα, μού θυμίζουν πολύ καλές στιγμές που διέτρεξα κατά τη διάρκεια της δικής μου πολιτικής διαδρομής και θυμόμουν, μάλιστα, καθώς ερχόμουν σήμερα να βρεθώ μαζί σας ότι το 2023 συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τότε που έκανα τα πρώτα μου βήματα στην πολιτική, ως υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Και δεν ξεχνώ ποτέ ότι είμαι Πρωθυπουργός της Ελλάδος επειδή είμαι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, της μεγάλης μας πολιτικής οικογένειας. Της παράταξης που στέκεται πάντα στο ύψος των περιστάσεων, της παράταξης που κράτησε όρθια τη χώρα σε πολύ δύσκολες συγκυρίες αυτά τα τέσσερα χρόνια που μάς πέρασαν, ώστε να μπορούμε να κοιτάμε με αυτοπεποίθηση και με αξιοπρέπεια τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε: Ναι, η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια

Πιο ισχυρή οικονομικά, πιο ισχυρή γεωπολιτικά, πιο συνεκτική κοινωνικά και αυτό παρά το γεγονός ότι, όπως ξέρετε, αντιμετωπίσαμε πολύ μεγάλες φουρτούνες, αυτά τα τέσσερα χρόνια: Μία πανδημία, έναν επιθετικό γείτονα, μεγάλες προσφυγικές πιέσεις και τώρα ένα πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών παγκοσμίως που έχουμε δει εδώ και σαράντα χρόνια».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης λέγοντας πως «απέναντι σε όλες αυτές τις προκλήσεις καταφέραμε και σταθήκαμε κοντά στους πολίτες, πρωτίστως στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Θυμηθείτε τα χρόνια της πανδημίας και πως στηρίξαμε τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες, ξοδεύοντας παραπάνω από 40 δισεκατομμύρια.
Και αναλογιστείτε τι κάνουμε τώρα για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας: Τη στήριξη που έχουμε δώσει σε νοικοκυριά, το γεγονός ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθεί σε λειτουργεί το Market Pass το οποίο θα δώσει 10% έκπτωση σε όλες τις αγορές που θα κάνετε στο super market».

Όσον αφορά τα διλήμματα της κάλπης τόνισε πως «είναι πια πολύ απλά. Δεν είναι «δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία», «κοινωνική δικαιοσύνη ή αυταρχισμός», κάποια αφηρημένα πράγματα τα οποία ακούω από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Τα πράγματα είναι απλά. Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα πάμε πίσω; Θα κατοχυρώσουμε όλα τα κεκτημένα αυτής της τετραετίας, πρωτίστως τους χαμηλότερους φόρους, ή θα ξαναβρεθούμε με μια Κυβέρνηση που θα τσακίσει τη μεσαία τάξη, όπως το έκανε μεταξύ του 2015 και του 2019; Θα εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας όπως το κάναμε με μεγάλη επιτυχία ή θα ξανακάνουμε τη χώρα «ξέφραγο αμπέλι»; Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και να κάνουμε στοχευμένες επενδύσεις σε εξοπλισμούς ή θα παραδοθούμε σε άλλες γεωπολιτικές αναζητήσεις που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες και όχι σε χώρες μέλη του δυτικού κόσμου;

Και τελικά, και το πιο σημαντικό: ποιος πρέπει να κυβερνά αυτόν τον τόπο; Η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας; Αυτό είναι το τελικό ερώτημα το οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις κάλπες της άνοιξης».

Κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας στην Αργυρούπολη ο κ.Μητσοτάκης τόνισε πως θα κόψει ένα κομμάτι στους διασώστες της ΕΜΑΚ που έχουν συγκινήσει όλο τον κόσμο στην παρουσία τους στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό.

«Θα κόψω, λοιπόν, τώρα εγώ το πρώτο κομμάτι του Χριστού -το έχει ήδη κόψει ο πάτερ- αλλά εγώ θέλω να κόψω ένα κομμάτι το οποίο νομίζω ότι -αυτό είναι εδώ του Χριστού- νομίζω ότι σε αυτή τη συγκυρία έχει ξεχωριστή σημασία. Θέλω να κόψω ένα κομμάτι για τους διασώστες της ΕΜΑΚ. Αυτά τα παιδιά αξίζουν το χειροκρότημά σας. Γιατί βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή πρώτοι και απέδειξαν ότι τους λαούς μας δεν τους χωρίζει τίποτα, ότι μπορούμε να ζούμε φιλικά με την Τουρκία και ότι τελικά οι σχέσεις μας είναι πολύ πιο βαθιές και στις δύσκολες στιγμές.

Στις δύσκολες στιγμές φαίνονται οι πραγματικοί φίλοι και δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο δυνατή εικόνα και για το μέλλον των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, από αυτήν του διασώστη της ΕΜΑΚ μαζί με έναν Τούρκο συνάδελφό του να βγάζουν από τα συντρίμμια αυτού του καταστροφικού σεισμού ένα νεαρό κοριτσάκι. Και εύχομαι μέσα από αυτό το δράμα, μέσα από αυτήν την ανείπωτη καταστροφή, ανθρωπιστική, αλλά καταστροφή και σε επίπεδο υποδομών -μιλούσα πριν από λίγο με τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος  γύρισε από την Τουρκία. Μιλάμε για μια πρωτοφανή καταστροφή- να ξεπηδήσει τουλάχιστον κάτι καλό όσον αφορά στις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Αυτό το κομμάτι, λοιπόν, το αξίζουν τα στελέχη της ΕΜΑΚ, όπως το αξίζουν όλοι όσοι φορούν το εθνόσημο, είτε είναι οι συνοριοφύλακές μας, είτε είναι τα στελέχη του Λιμενικού, είτε είναι οι πιλότοι μας, είτε είναι τα παιδιά που είναι στα υποβρύχια. Τόσες και τόσοι που ξαγρυπνούν 365 μέρες το χρόνο για να μπορούμε όλοι εμείς να κοιμόμαστε ήσυχοι. Η πατρίδα τους οφείλει πολλά και γνωρίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και οι ένστολοί μας, ότι εμείς είμαστε η παράταξη που στέκεται έμπρακτα πάντα κοντά τους».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μητσοτάκης προαναγγέλλει στήριξη στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση – Το πρώτο κομμάτι της πίτας για την ΕΜΑΚ"

Κύπρος: Νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναδείχθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων παγκύπρια, ο κος Χριστοδουλίδης έλαβε το ποσοστό του 51.9% έναντι του ανθυποψηφίου του Ανδρέα Μαυρογιάννη που έλαβε 48.1%.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον συνεχάρη για την εκλογή του και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων του.   Η Πρόεδρος τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα και επισήμανε ότι η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα επίπεδα είναι εγγύηση για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.   Η κ. Σακελλαροπούλου προσκάλεσε τον κ. Χριστοδουλίδη να επισκεφθεί την Αθήνα, όταν το επιτρέψει το πρόγραμμά του.

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη είχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Χριστοδουλίδη για την εκλογή του και τον προσκάλεσε να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα.

Νωρίτερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος είχε δηλώσει τα εξής:

«Mόλις άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα σε μια πολύ σημαδιακή για μένα μέρα, είναι μια ηλιόλουστη μέρα σήμερα. Κάτι που κρατώ απ’ αυτή τη μακρά προεκλογική εκστρατεία είναι ότι ο κυπριακός λαός γνωρίζει, αντιλαμβάνεται και ξέρει πάρα πολύ καλά ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών, ποια είναι τα διλήμματα ενώπιον του. Και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του κυπριακού λαού. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι ο κυπριακός λαός επιθυμεί να δημιουργηθεί ελπίδα και προοπτική, ελπίδα και προοπτική για το σύνολο του λαού, για εμάς και τα παιδιά μας. Είναι πολύ σημαντικό, αφού θέλουμε τα ίδια πράγματα, να υπάρξει μια μαζική συμμετοχή στις κάλπες. Η αποχή δεν είναι επιλογή. Η αποχή απλά διασφαλίζει τη συνέχεια όλων αυτών που μας ενοχλούν. Και το πιο σημαντικό είναι η επόμενη μέρα των εκλογών να μας βρει όλους ενωμένους. Τα προβλήματα, οι προκλήσεις – όπως έχω αναφέρει πολλές φορές σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία – δεν έχουν ούτε πολιτικό χρώμα, ούτε ιδεολογική προέλευση και μπορούμε, σαφώς, καλύτερα, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού. Το είπα και την περασμένη εβδομάδα, θέλω να το επαναλάβω και σήμερα, το βασικό ζητούμενο αυτό είναι, να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, ασχέτως κομματικής προέλευσης, ασχέτως ιδεολογικού χρώματος, ανένταχτων ψηφοφόρων, νέων ψηφοφόρων. Τα προβλήματα, οι προκλήσεις -επαναλαμβάνω- θέλουν κοινές προσεγγίσεις και μπορούμε ναι, να διασφαλίσουμε αυτή τη συλλογικότητα, η οποία στο τέλος της ημέρας είναι και απαίτηση του κυπριακού λαού. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης"

Καιρός αύριο: Χιόνια με βροχές και καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση

Χιονιάς καιρός αύριο, Δευτέρα (13.02.2023) με πτώση θερμοκρασίας, τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Κατά τόπους θα υπάρχει παγετός.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα ανατολικά και τα νότια νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι και πιθανώς τις πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά-ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια ο καιρός θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές στα ανατολικά και τα βόρεια. Xιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.Το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ πρόσκαιρα τις πρώτες πρωινές ώρες έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 10 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία τις πρωινές ώρες. Ασθενείς χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι. Στο νότιο Ιόνιο είναι πιθανόν να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι και από τα βόρεια.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά και τα νότια 7 μποφόρ. Από το βράδυ και από τα βόρεια βαθμιαία θα παρουσιάσουν εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη , όπου στα ορεινά θα σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα το πρωί στα βόρεια αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα βόρεια το βράδυ 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Χιόνια με βροχές και καταιγίδες – Αναλυτική πρόγνωση"

Κίνα: Εντοπίστηκε ένα «άγνωστο αντικείμενο» – Οι Αρχές έτοιμες να το καταρρίψουν

Ένα «άγνωστο αντικείμενο» το οποίο εμφανίστηκε να πετά πάνω από το λιμάνι της πόλης Qingdao έθεσε την Κίνα σε συναγερμό και τις αρχές σε ετοιμότητα για να το καταρρίψουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η Κίνα ετοιμάζεται να καταρρίψει το άγνωστο αντικείμενο που εντοπίστηκε πάνω από το λιμάνι της πόλης Qingdao.

Ένας υπάλληλος της περιοχής Jimo του Qingdao είπε ότι «οι αρμόδιες Αρχές» ετοιμάζονται να καταρρίψουν το αντικείμενο ενώ ο υπάλληλος δεν γνωρίζει περί τίνος ακριβώς πρόκειται και τι είναι το αντικείμενο.

news

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Κίνα: Εντοπίστηκε ένα «άγνωστο αντικείμενο» – Οι Αρχές έτοιμες να το καταρρίψουν"

Φονικοί σεισμοί σε Τουρκία και Συρία: Αυξάνονται δραματικά οι νεκροί – Έφτασαν τους 33.179

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία ανήλθε σήμερα σε 33.179, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανήλθε σε 29.605 ενώ στη Συρία σε 3.574.

Διασώστες ανέσυραν σήμερα ζωντανό από τα συντρίμμια έναν 35χρονο άνδρα στην τουρκική επαρχία Χατάι, έξι ημέρες μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία έχει ξεπεράσει τους 28.000 και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο.

Ομάδα Ρουμάνων διασωστών κατάφερε να ανασύρει τον 35χρονο Μουσταφά από τα συντρίμμια κτιρίου, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, περίπου 149 ώρες μετά τον σεισμό.

«Η υγεία του είναι καλή, μιλούσε», δήλωσε ένας από τους διασώστες. «Έλεγε ‘βγάλτε με από εδώ γρήγορα, έχω κλειστοφοβία’», πρόσθεσε.

Χθες Σάββατο η διασώστρια Γκιζέμ από τη νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα δήλωσε ότι είδε ανθρώπους να επιδίδονται σε λεηλασίες στην Αντάκια. «Δεν μπορούμε να παρέμβουμε, καθώς οι περισσότεροι κρατούν μαχαίρι».

Η αστυνομία και στρατιώτες προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη, να ελέγξουν την κυκλοφορία και να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και διανομής τροφίμων.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Με τις βασικές υποδομές να έχουν καταστραφεί, οι επιζώντες ανησυχούν για την εμφάνιση ασθενειών.

«Αν οι άνθρωποι δεν πεθάνουν εδώ, κάτω από τα συντρίμμια, θα πεθάνουν από τα τραύματα. Διαφορετικά από τις ασθένειες», τόνισε η Γκιζέμ. «Δεν υπάρχουν τουαλέτες εδώ. Είναι μεγάλο πρόβλημα».

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, χαρακτήρισε τον σεισμό αυτό το χειρότερο γεγονός που έχει συμβεί στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα, ενώ προέβλεψε ότι ο αριθμός των νεκρών «τουλάχιστον θα διπλασιαστεί».

«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε με ακρίβεια (τον απολογισμό των θυμάτων)», πάντως «είμαι σίγουρος ότι θα διπλασιαστεί, αν δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο», είπε ο Γκρίφιθς στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Ο σεισμός αυτός είναι μια από τις πιο φονικές καταστροφές που έχουν καταγραφεί αυτό τον αιώνα, με τον απολογισμό των νεκρών να ξεπερνά αυτόν του σεισμού του 2003 στο Ιράν, όπου σκοτώθηκαν 31.000 άνθρωποι.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Φονικοί σεισμοί σε Τουρκία και Συρία: Αυξάνονται δραματικά οι νεκροί – Έφτασαν τους 33.179"

Ηλίας Κασιδιάρης: «Θα κατέβω στις εκλογές – Τους άφησα να με διαφημίσουν»

Ο καταδικασμένος Ηλίας Κασιδιάρης μέσω ηχητικού μηνύματος το οποίο δημοσιεύθηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο YouTube χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την τροπολογία της κυβέρνησης και λέει πως το κόμμα του θα συμμετάσχει κανονικά στις επερχόμενες εκλογές.

Μάλιστα, ο Ηλίας Κασιδιάρης κάνει λόγο για «τροπολογία έκτρωμα που στρέφεται κατά της δημοκρατίας» ενώ προκαλεί λέγοντας πως τους άφησε να τον… διαφημίσουν και να τον αναδείξουν στο Πανελλήνιο.

Στο σχεδόν 15λεπτο μήνυμά του κάνει λόγο για αντισυνταγματική τροπολογία της κυβέρνησης που δεν πρόκειται να εμποδίσει την είσοδό του στη Βουλή, λέει πως το κόμμα του «έχει ξεκινήσει ήδη τη νομική μάχη ενάντια στο πολιτικό σύστημα της διαφθοράς και θα νικήσει, διότι υπηρετεί το δίκαιο, την αλήθεια και την Ελλάδα».

Στο συγκεκριμένο ηχητικό μήνυμα ο Ηλίας Κασιδιάρης ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων: «Σκοπίμως περίμενα λίγες ημέρες για να απαντήσω δημοσίως στην τροπολογία έκτρωμα που στρέφεται κατά της δημοκρατίας. Τους άφησα να με διαφημίσουν και να αναδείξουν στο Πανελλήνιο, να μάθει και ο πλέον αδιάφορος για τα πολιτικά, συμπατριώτης μας, πόσο κρίσιμος και σημαντικός για το μέλλον της χώρας, είναι ο πολιτικός μας αγώνας και κυρίως πόσο πολύ μας φοβούνται οι εχθροί της δημοκρατίας.

Τρέμουν και βλέπουν κάθε βράδυ τον ίδιο εφιάλτη. Βλέπουν, στις προσεχείς εκλογές να αναδεικνύεται ένα πανίσχυρο εθνικό κόμμα με διψήφια ποσοστά.

Βλέπουν ένα κόμμα που σύντομα θα διεκδικεί την εξουσία.

Πολλοίς κόσμος θεωρεί λανθασμένα ότι απαγορεύτηκε η συμμετοχή μου στις εκλογές. Αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα. Δεν ισχύει και δεν πρόκειται να ισχύσει σε καμία περίπτωση.

Όπως ξέρουν και οι πρωτοετείς της Νομικής, πολλοί νόμοι που ψηφίστηκαν από τη Βουλή κρίθηκαν στην συνέχεια παράνομοι και αντισυνταγματικοί και δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων της πολιτικής ιστορίας της χώρας μας.

Μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές θα κατατεθούν οι εκλογικοί συνδυασμοί των κομμάτων και του δικού μας στο Α1 πολιτικό τμήμα του Αρείου Πάγου. Τότε το πρώτο πράγμα που θα κάνει το Α1 είναι να κρίνει αν η επίμαχη τροπολογία είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα της Ελλάδας και τη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εκεί θα δοθεί η μεγάλη νομική μάχη».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηλίας Κασιδιάρης: «Θα κατέβω στις εκλογές – Τους άφησα να με διαφημίσουν»"

HELLENIC TRAIN: Τροποποιήσεις δρομολογίων Άνω Λιόσια – Κορωπί – Άνω Λιόσια από Δευτέρα 13/2

Τροποποιήσεις δρομολογίων θα ισχύσουν από αύριο Δευτέρα 13/02/2023 και μέχρι νεοτέρας στο τμήμα Άνω Λιόσια-Κάντζα-Άνω Λιόσια.

Η HELLENIC TRAIN με ανακοίνωσή της ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι λόγω εργασιών που πραγματοποιούνται από τον Διαχειριστή Υποδομής ΟΣΕ στην γραμμή του Αεροδρομίου, θα υπάρξουν σχετικές τροποιποιήσεις στο τμήμα Άνω Λιόσια-Κάντζα-Άνω Λιόσια.

Δείτε εδώ τις αλλαγές στα δρομολόγια

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "HELLENIC TRAIN: Τροποποιήσεις δρομολογίων Άνω Λιόσια – Κορωπί – Άνω Λιόσια από Δευτέρα 13/2"

Δημοσκόπηση Marc: Αυτοδυναμία βγάζει η δεύτερη Κυριακή των εκλογών – Πεντακομματική η νέα Βουλή

Ενδιαφέροντα στοιχεία από τη δημοσκόπηση Marc καθώς μετράμε αντίστροφα για τις εκλογές. Απαντώνται ζητήματα όπως η πιθανή αυτοδυναμία, η πόλωση, η σύνθεση της νέας Βουλής, αλλά και τα ποσοστά των αναποφάσιστων.

Στη δημοσκόπηση της Marc για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», αποτυπώνεται για πρώτη φορά η πρόθεση ψήφου των πολιτών και στις δύο κάλπες που πιθανόν θα στηθούν στις επερχόμενες εκλογές.

Η ΝΔ αποσπά ήδη από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής ισχυρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, εφάμιλλο με τη διαφορά (8,35%) που τη χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Μάλιστα, το δημοσκοπικό προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος που στην αναγωγή επί των εγκύρων στην πρώτη αναμέτρηση καταγράφεται στις 7,7 ποσοστιαίες μονάδες, σε περίπτωση δεύτερης κάλπης, εξαιτίας αδυναμίας σχηματισμού βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος και με την ενισχυμένη αυτή τη φορά αναλογική, «ανεβαίνει» στις εννέα μονάδες.

Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η τελική διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να φτάσει και σε διψήφιο ποσοστό, υπέρ της «γαλάζιας» παράταξης.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα ευρήματα της δημοσκόπησης της Marc, η νέα Βουλή θα είναι πεντακομματική, εκτός μένει το ΜέΡΑ25, ενώ 10% των ερωτηθέντων εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι.

Δημοσκόπηση Marc: Πίνακας επί της πρόθεσης ψήφου με απλή αναλογική την 1η Κυριακή: 

Δημοσκόπηση Marc: Πίνακας επί της πρόθεσης ψήφου με ενισχυμένη αναλογική τη 2η Κυριακή:

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Marc: Αυτοδυναμία βγάζει η δεύτερη Κυριακή των εκλογών – Πεντακομματική η νέα Βουλή"

Τουρκία: Συγκινητικές στιγμές! Ο τουρκικός Στρατός ευχαριστεί τους Έλληνες

Αντιπαλότητα, προκλητική ρητορική, έκρυθμες καταστάσεις που μπορεί να εξελιχθούν σε επικίνδυνες. Όλα αυτά όταν δεν υπάρχει ανθρώπινος πόνος, όταν δεν υπάρχει δυστυχία, όταν φυσικά φαινόμενα δεν πετούν από τα σπίτια τους εκατομμύρια συνανθρώπους μας.

Ο σεισμός στην Τουρκία προκάλεσε βαθύτατο πόνο, βαθύτατη θλίψη, πληγές που θα κάνουν να επουλωθούν πολλά χρόνια. Ήταν όμως ταυτόχρονα και ένα «καμπανάκι» προς τους δύο λαούς, πως η οποία πολιτική, η όποια ματαιοδοξία, δεν μπορούν να χωρίσουν τους λαούς.

Έλληνες και Τούρκοι ζουν χιλιετίες μαζί. Με πολέμους, με αιματηρές συγκρούσεις, αλλά και με περιόδους – λίγες είναι αλήθεια – που κατάφεραν να ζήσουν αρμονικά. Τούρκοι και Ρωμιοί είχαν πάντοτε αντιπαλότητα, όμως σε φυσικές καταστροφές ενώνονταν.

Ακριβώς αυτό συνέβη και μετά τον φονικό σεισμό της περασμένης Δευτέρας. Οι Έλληνες βρέθηκαν σε λίγες ώρες στο πλάι Τούρκων και Σύριων ώστε να βοηθήσουν σε διασώσεις ατόμων από τα συντρίμμια. Οι στιγμές συγκινητικές.

Ακόμα και οι έμπειροι άνδρες της ΕΜΑΚ λύγιζαν μπροστά στον ανθρώπινο, δάκρυζαν από χαρά όταν έβγαζαν κάποιον από τα χαλάσματα.

Το ευχαριστώ των τουρκικών Αρχών, ελάχιστο μπροστά στην προσφορά. Ακόμα και ο τουρκικός Στρατός έσπευσε να ευχαριστήσει τους άνδρες της ΕΜΑΚ.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Συγκινητικές στιγμές! Ο τουρκικός Στρατός ευχαριστεί τους Έλληνες "

Τουρκία: Ρεπόρτερ έκρυψε το μικρόφωνό του για να μην ακουστούν διαμαρτυρίες κατά του Ερντογάν

Viral μέσα σε λίγη ώρα έγινε το περιστατικό με έναν Τούρκο δημοσιογράφο ο οποίος σε live σύνδεση έκρυψε το μικρόφωνο για να μην ακουστούν διαμαρτυρίες κατά του Ταγίπ Ερντογάν. 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο δημοσιογράφος Sertaç Murat Koç μετέδιδε το ρεπορτάζ για τον τηλεοπτικό σταθμό TV100 από την πόλι Αντιγιαμάν. Εκείνη την ώρα, ένας άνδρας εμφανίστηκε διαμαρτυρόμενος για όλα όσα βιώνει λέγοντας πως «δεν έχουμε ρεύμα έξι μέρες, δεν έχουμε σκηνές».

Τότε, ο ρεπόρτερ έκρυψε το μικρόφωνό του για να μην ακουστούν οι διαμαρτυρίες ζητώντας από τον πολίτη να φύγει από το πλάνο, με αποτέλεσμα να υπάρξει «θύελλα» αντιδράσεων στο Twitter.

Δείτε το βίντεο:

real

Διαβάστε Περισσότερα » " Τουρκία: Ρεπόρτερ έκρυψε το μικρόφωνό του για να μην ακουστούν διαμαρτυρίες κατά του Ερντογάν"

Επιστρέφουν στην Ελλάδα τα μέλη της ΕΜΑΚ

Ολονυχτίες ήταν οι έρευνες των Ελλήνων διασωστών της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ σε πολυκατοικία για τον εντοπισμό 24χρονης βολεϊμπολίστριας στο Χατάι, χωρίς δυστυχώς θετικό αποτέλεσμα. Οι άνδρες και οι γυναίκες της ελληνικής αποστολής επιστρέφουν στην Ελλάδα έχοντας στις βαλίτσες τους την ευγνωμοσύνη των σεισμόπληκτων. Οι Έλληνες διασώστες όλη νύχτα επιχειρούν στα συντρίμμια εξαώροφης πολυκατοικίας. Η πληροφορία ότι στάλθηκε μήνυμα από 24χρονη ήταν αρκετό. Παρά τις προσπάθειες δεν βρέθηκε ίχνος ζωής.

Οι Έλληνες διασώστες ολοκλήρωσαν την αποστολή τους στην Τουρκία. Ανέσυραν πέντε εγκλωβισμένους ζωντανούς. Οι Έλληνες διασώστες μετά την ολονύχτια έρευνα στην Αντιόχεια, συγκέντρωσαν τον εξοπλισμό και επέστρεψαν στην Ελλάδα. Οι ήρωες της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ επιστρέφουν στην Ελλάδα συνοδευόμενοι από τις ευχαριστίες των σεισμόπληκτων. Στην Αντιόχεια την πόλη που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό, μετά την αναχώρηση των διασωστών ομάδων, μένει μόνον το έργο της καταγραφής των νεκρών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστρέφουν στην Ελλάδα τα μέλη της ΕΜΑΚ"

Σταϊκούρας για πλειστηριασμούς: Για τα ευάλωτα νοικοκυριά προστατεύεται η πρώτη κατοικία

Αυτήν την εβδομάδα θα υπάρξει από το υπουργείο Οικονομικών νομοσχέδιο με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό και όσοι απορρίπτουν τις αιτήσεις θα πρέπει να το αιτιολογούν. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, καλώντας παράλληλα τις τράπεζες να δουλέψουν περισσότερο τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτοί γίνονταν και τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί. Είπε επίσης, ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκίνησαν το 2017, ενώ σημείωσε ότι δεν πρέπει να καθοδηγούμε τους πολίτες σε εσφαλμένες επιλογές.

«Τα θέμα είναι να προστατεύσεις αυτούς που έχουν ανάγκη» τόνισε, προσθέτοντας πως για τα ευάλωτα νοικοκυριά προστατεύεται η πρώτη κατοικία.

Δήλωσε, παράλληλα, ότι «η απόφαση του Αρείου Πάγου, από ότι διαβάζω, λέει ότι θα πρέπει να συνεχίσει το ίδιο καθεστώς που ισχύει από το 2015». Και έκανε λόγο για πλαίσιο προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αναφέροντας ότι «έχουμε στήσει πλέγμα μέτρων ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να βοηθηθούν. Για αυτό κάναμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, προκειμένου να βοηθηθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «έχει δημιουργηθεί ασφαλής δημοσιονομικός χώρος» και τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί με τον πρωθυπουργό πού θα δοθεί αυτή η στήριξη.

Ο υπουργός απέρριψε ουσιαστικά το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ρύθμιση 120 δόσεων, λέγοντας ότι «εάν ο πολίτης πιστεύει ότι υπάρχουν πάντα 120 δόσεις τότε δεν θα πληρώνει κανένας». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση που να δείχνει ότι σεβόμαστε τόσο τον πολίτη που τα φέρνει δύσκολα, όσο και αυτόν που ξεκίνησε τώρα να τα φέρνει δύσκολα». Όμως, υπογράμμισε πως γίνεται προσπάθεια ώστε «να μην χαλάσει η κουλτούρα πληρωμών».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα θα ανοίξει πριν από το Πάσχα, ενώ και οι φορολογικές δηλώσεις θα ανοίξουν πριν τις 25 Μαρτίου. Εκτίμησε δε, ότι έως τις 20 Φεβρουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την «κάρτα αγορών», για την οποία θα διατεθούν 650 εκατ. ευρώ. Για τις αντικειμενικές αξίες, είπε ότι μπορεί να γίνουν βελτιώσεις, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι θα γίνουν οριακές αλλαγές όπου υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση.

Τέλος, για τα αυξημένα επιτόκια εκτίμησε ότι θα έχουμε και νέες αυξήσεις επιτοκίων εφέτος. Ενώ, για τις ανατιμήσεις στα προϊόντα ανέφερε πως εκτιμά ότι εφέτος ο πληθωρισμός θα είναι στο 5%, άρα, όπως είπε, θα μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των τιμών στα προϊόντα. «Για εμάς είναι σημαντικό να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά το καλάθι του νοικοκυριού», κατέληξε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας για πλειστηριασμούς: Για τα ευάλωτα νοικοκυριά προστατεύεται η πρώτη κατοικία"

Δηλώσεις Δένδια-Τσαβούσογλου: «Να μην περιμένουμε ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας»

«Να μην περιμένουμε ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» ήταν το κοινό μήνυμα στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Μιλώντας με θερμά λόγια από την Αντιόχεια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία.«Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας  ότι η παρουσία του κ. Δένδια δείχνει τη συμπαράσταση της Ελλάδας. «Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν αμέσως μετά τον σεισμό με τις τουρκικές αρχές για να ευχηθούν περαστικά και να δηλώσει ότι είναι έτοιμη για να βοηθήσει. Αμέσως, έστειλαν σωστικά συνεργεία και πολλά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές», είπε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συμβολή των μελών της ελληνικής αποστολής βοήθειας, αλλά και στην επίσκεψη του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας στην Τουρκία, ο οποίος συνόδευσε την αποστολή του πρώτου κύματος ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα που έγινε με πέντε αεροσκάφη. «Πριν από λίγο επισκεφτήκαμε και την αποστολή της ΕΜΑΚ. Επιχείρησαν 7 ημέρες, 24 ώρες και κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες και τους ευχαριστήσαμε για τις προσπάθειες αυτές. Είδαμε και παρακολουθήσαμε ότι μετά τη διάσωση της κάθε ζωής, του κάθε ανθρώπου, δεν χάρηκαν μόνοι οι Έλληνες που βρίσκονται στις ομάδες έρευνας και διάσωσης, αλλά είδαμε ότι χάρηκαν όλοι οι Έλληνες».

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε επίσης σε μια επιστολή που είχε στείλει στο περιοδικό Time το 1999 όταν και οι δύο χώρες είχαν πληγεί από μεγάλους σεισμούς. Στην επιστολή υπογράμμιζε ότι είναι πολύ σημαντικό να βοηθάμε ο ένας τον άλλο σε δύσκολες στιγμές αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις. «Εκείνη την εποχή το είχα δηλώσει  αυτό το ως απλός πολίτης της Τουρκίας, σήμερα το επαναλαμβάνω ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Ελπίζω ότι θα καταβάλουμε προσπάθεια να επιλύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές μέσω διαλόγου», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός επαναλαμβάνοντας τις ευχαριστίες του στον «φίλου του» Νίκο Δένδια, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

«Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα θύματα του φονικού σεισμού» είπε από την πλευρά του ο κ. Δένδιας αποκαλώντας επίσης τον κ. Τσαβούσογλου «φίλο».

Ο Έλληνας υπουργός ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τα πολύ θερμά λόγια με τα οποία αναφέρθηκε στις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών και για την θερμή αναφορά του στην παρουσία του στην περιοχή. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Έλληνες διασώστες…, όπως επίσης και για τις πάρα πολλές ζωές που σώθηκαν από τους Ευρωπαίους διασώστες».

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι μαζί με τον κ. Τσαβούσογλου επισκέφθηκαν- πέρα από τους Έλληνες- διασώστες από την Αυστρία, την Ολλανδία και την Ισλανδία. Όπως ενημερώθηκε, 205 σώθηκαν από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων.

«Η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει τον τουρκικό λαό να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο πλήγμα δεν σταματάει εδώ», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας προσθέτοντας ότι έχει εντολή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ.

Έπειτα, αναφερόμενος στην δήλωση του Τούρκου υπουργού, ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι προσυπογράφει αυτό το μήνυμα.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Δηλώσεις Δένδια-Τσαβούσογλου: «Να μην περιμένουμε ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας»"

Φλώρινα : Μηχανοκίνητη πορεία αγροτών και κτηνοτρόφων

Μηχανοκίνητη πορεία στην Π.Ε. Φλώρινας θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες του μπλόκου Φιλώτα Αμυνταίου και Πέλλας την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, ενόψει της επίσκεψης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά στη Φλώρινα , αναφέρει σε κάλεσμα του ο Αγροτοκτηνοτροφικος Σύλλογος Εορδαίας και Βεγορίτιδας.

Καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να βρίσκονται με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και ΙΧ στις 8:00 το πρωί στο μπλόκο του Φιλώτα, ώστε “να πάμε με μηχανοκίνητη πορεία στην Νομαρχία της Φλώρινας. Καλούμε όλους τους φορείς αλλά και την τοπική κοινωνία να στηρίξει τον αγώνα μας“.

Την κινητοποίηση θα στηρίξουν και αγρότες από τα μπλόκα της Πέλλας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φλώρινα : Μηχανοκίνητη πορεία αγροτών και κτηνοτρόφων"

Τουρκία: Άρχισε το «κυνήγι» υπευθύνων για τις καταρρεύσεις κτιρίων: 113 εντάλματα σύλληψης

Την ώρα που τα σωστικά συνεργεία δίνουν την ύστατη μάχη για την ανεύρεση επιζώντων την 6η ημέρα μετά τον σεισμό, η προσοχή στρέφεται πλέον και στο ερώτημα: Γιατί κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι τόσα χιλιάδες κτίρια; Δεν ήταν μόνο οι παλιές πολυκατοικίες που έγιναν συντρίμμια. Βασικές υποδομές, σχολεία, νοσοκομεία ακόμη και συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών ισοπεδώθηκαν πλήρως.

Οι τουρκικές αρχές αναζητούν τώρα τους υπευθύνους, βάζοντας στο στόχαστρο κατασκευαστές και όχι μόνο. Όπως μεταδίδει το ΒΒC έχουν ήδη εκδοθεί 113 εντάλματα σύλληψης σε σχέση με την κατασκευή κτιρίων που κατέρρευσαν στον σεισμό της Δευτέρας.

Από χθες είχε γίνει γνωστό ότι η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένων εργολάβων κτιρίων.

Εν τω μεταξύ, η αναταραχή στη νότια Τουρκία έχει διακόψει τις προσπάθειες διάσωσης σε ορισμένα μέρη. Ο αριθμός των ανθρώπων που επιβεβαιώθηκε ότι πέθαναν στην Τουρκία και τη Συρία έχει αυξηθεί σε περισσότερους από 28.000.

TWITTER
 
Μετάθεση ευθυνών ή απόδοσή τους με καθυστέρηση;

Τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι αναμένονται πολύ περισσότερες συλλήψεις – αλλά αυτές θα μπορούσαν να θεωρηθούν από πολλούς ως μια προσπάθεια εκτροπής της συνολικής ευθύνης για την καταστροφή. Για χρόνια, οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι πολλά νέα κτίρια στην Τουρκία δεν ήταν ασφαλή λόγω της ενδημικής διαφθοράς και των κυβερνητικών πολιτικών.

Αυτές οι πολιτικές επέτρεπαν τις λεγόμενες αμνηστίες για εργολάβους που καταπατούσαν τους οικοδομικούς κανονισμούς, προκειμένου να ενθαρρύνουν μια κατασκευαστική έκρηξη σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των σεισμογενών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε «ελλείψεις στους ελέγχους για τα κτίρια», αλλά, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε μια ζώνη καταστροφής, φάνηκε να κατηγορεί τη μοίρα. «Πάντα συνέβαιναν τέτοια πράγματα», είπε. «Είναι μέρος του σχεδίου του πεπρωμένου».

Μάχη με τον χρόνο  και την ασφάλεια

Το Σάββατο, οι Γερμανοί διασώστες και ο αυστριακός στρατός διέκοψαν τις επιχειρήσεις έρευνας λόγω συγκρούσεων μεταξύ ανώνυμων ομάδων στην επαρχία Χατάι. Η ασφάλεια αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς τα αποθέματα τροφίμων μειώνονται, είπε ένας διασώστης στο BBC.

REUTERS/Kemal Aslan

«Υπάρχει αυξανόμενη επιθετικότητα μεταξύ των φατριών στην Τουρκία», δήλωσε ο Αυστριακός αντισυνταγματάρχης Πιέρ Κουγκελβάις. «Οι πιθανότητες να σωθεί μια ζωή δεν έχουν καμία λογική σχέση με τον κίνδυνο ασφάλειας».

Οι έρευνες για επιζώντες συνεχίστηκαν υπό την προστασία του τουρκικού στρατού.

Σε όλη τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, εκατομμύρια είναι άστεγοι και οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να πέφτουν κάτω από το μηδέν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι είναι χωρίς επαρκή γεύματα και προειδοποιεί ότι ο τελικός αριθμός των νεκρών από τον σεισμό είναι πιθανό να διπλασιαστεί.

Στη Συρία, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε περισσότερους από 3.500 – αλλά νέα στοιχεία δεν έχουν δημοσιευτεί από την Παρασκευή.

Η ελπίδα δεν πεθαίνει

Η ελπίδα να βρεθούν πολλοί περισσότεροι επιζώντες εξασθενεί, αλλά δεν σβήνει τελείως χάρη σε απίστευτες διασώσεις ακόμη και βρεφών λίγων ημερών.

REUTERS/Kemal Aslan

Μεταξύ αυτών που διασώθηκαν από τα ερείπια το Σάββατο ήταν μια πενταμελής οικογένεια στην επαρχία Γκαζιαντέπ της Τουρκίας και ένα επτάχρονο κορίτσι στο Χατάι, το οποίο πέρασε 132 ώρες κάτω από τα ερείπια.

Ο σεισμός χαρακτηρίστηκε ως το «χειρότερο συμβάν των τελευταίων 100 ετών σε αυτή την περιοχή» από τον επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος βρισκόταν στην τουρκική επαρχία Καχραμανμάρας το Σάββατο.

«Νομίζω ότι είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχω δει ποτέ και είναι επίσης η πιο ασυνήθιστη διεθνής αντίδραση», είπε ο Μάρτιν Γκρίφιθς στο Lyse Doucet του BBC στην Τουρκία.

Ο κ. Γκρίφιθς ζήτησε να παραμεριστεί η περιφερειακή πολιτική μπροστά στην καταστροφή – και υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει.

Το συνοριακό πέρασμα μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας άνοιξε ξανά το Σάββατο για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Άρχισε το «κυνήγι» υπευθύνων για τις καταρρεύσεις κτιρίων: 113 εντάλματα σύλληψης"

Σεισμός στην Τουρκία: Στην Αντιόχεια ο Νίκος Δένδιας μαζί με τον Τσαβούσογλου

Ικανοποίηση για την παρουσία του Νίκου Δένδια στην Τουρκία και στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ εξέφρασε από την Αντιόχεια, όπου βρίσκεται, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Τσαβούσογλου, από το στρατηγείο αντιμετώπισης σεισμού, δήλωσε χαρούμενος που ο «φίλος μου ο Νίκος είναι εδώ και μας συμπαραστέκεται».

Ο κ. Δένδιας προσγειώθηκε στα Άδανα, όπου είχε θερμό εναγκαλισμό με τον κ. Τσαβούσογλου. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν σύντομη συνάντηση σε αίθουσα του αεροδρομίου και αμέσως μετά επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερα με προορισμό τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές, στην επαρχία Χατάι.

Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τα μέλη της Ελληνικής Αποστολής βοηθείας, η οποία επιχειρεί στις περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφικές ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αντιόχεια και θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες αφορούν στην προσπάθεια απεγκλωβισμού και διάσωσης, καθώς και για τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν δημιουργηθεί.



Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα εξετασθούν και τρόποι περαιτέρω συνδρομής της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών των σεισμών.

Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εξωτερικών έχει δώσει οδηγίες στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στη Γενεύη να προβεί σε ενέργειες ώστε να δοθεί έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του OCHA ( United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) σε Τουρκία και Συρία .

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, έχει αναλάβει τον συντονισμό των φορέων και των ιδιωτών, οι οποίοι επιθυμούν να συνδράμουν στις ενέργειες συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας για τις πληγείσες περιοχές σε Τουρκία και Συρία.

 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σεισμός στην Τουρκία: Στην Αντιόχεια ο Νίκος Δένδιας μαζί με τον Τσαβούσογλου"

Ο «πόλεμος» των άγνωστων αντικειμένων: Καταρρίφθηκαν 3, αλλά από πού προήλθαν και τι ήταν τελικά;

Μία εβδομάδα μετά την κατάρριψη ενός φερόμενου κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού που πετούσε πάνω από τις ΗΠΑ, αμερικανικά F-22 κατέρριψαν ένα άγνωστο αντικείμενο που απειλούσε τις πτήσεις πάνω από την Αλάσκα την Παρασκευή. Οι αναφορές προσφέρουν αντικρουόμενες λεπτομέρειες σχετικά με τις δυνατότητες και την προέλευση του αντικειμένου και αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν δημοσιεύσει περιορισμένα στοιχεία σχετικά με το σχεδιασμό ή τον επιδιωκόμενο σκοπό του.

Chase Doak/via REUTERS

Πρόσφατα, μη αναγνωρισμένα ανώμαλα φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί όχι μόνο πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και πάνω από τον Καναδά, την Κολομβία και την Κόστα Ρίκα.

Εκτός από το πρώτο αερόστατο επιτήρησης που εμφανίστηκε πάνω από τη χώρα στις 31 Ιανουαρίου, ένα δεύτερο μπαλόνι εντοπίστηκε να επιπλέει πάνω από τη Λατινική Αμερική στις 4 Φεβρουαρίου, ενώ ένα άλλο άγνωστο αντικείμενο καταρρίφθηκε πάνω από τον Καναδά το βράδυ του Σαββάτου.

Ο εναέριος χώρος πάνω από τη Μοντάνα περιορίστηκε επίσης για λίγο το Σάββατο μετά από αναφορές για ανωμαλίες ραντάρ στην περιοχή, ανέφερε η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Twitter, αλλά μετά από έρευνα, δεν βρέθηκε επιπλέον αντικείμενο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Κίνα έχει μια παγκόσμια επιχείρηση αερόστατων επιτήρησης που συλλέγουν δεδομένα για στρατιωτικές βάσεις, συμπεριλαμβανομένου του μπαλονιού που καταρρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά το αντικείμενο που καταρρίφθηκε την Παρασκευή πάνω από την Αλάσκα δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι συνδέεται με Κινέζους αξιωματούχους — ή με οποιονδήποτε άλλο.

Να τι γνωρίζουμε :

  1. Το αντικείμενο πάνω από την Αλάσκα βρισκόταν σε υψόμετρο που ερχόταν σε σύγκρουση με τις εμπορικές πτήσεις.
    «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Άμυνας παρακολουθούσε ένα αντικείμενο σε μεγάλο υψόμετρο στον εναέριο χώρο της Αλάσκας τις τελευταίες 24 ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σε δημοσιογράφους σε ενημέρωση της Παρασκευής. «Το αντικείμενο πετούσε σε ύψος 40.000 ποδιών και αποτελούσε εύλογη απειλή για την ασφάλεια των πτήσεων των πολιτών».
  2. Το αερόστατο που είδαμε να πετάει πάνω από τη χώρα την περασμένη εβδομάδα αιωρούνταν περίπου στα 60.000 πόδια, σύμφωνα με το Πεντάγωνο – κάτι που είναι πολύ έξω από το γενικό υψόμετρο πλεύσης των εμπορικών αεροσκαφών, τα οποία συνήθως λειτουργούν μεταξύ 33.000 και 42.000 ποδιών.
Δεν γνωρίζουμε την προέλευση των δύο αντικειμένων

Ο Κίρμπι είπε ότι οι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν για πρώτη φορά για το ύποπτο αντικείμενο πάνω από την Αλάσκα το βράδυ της Πέμπτης, αλλά ακόμη και μετά την κατάρριψή του δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την προέλευσή του, λέγοντας: «Δεν γνωρίζουμε σε ποιον ανήκει, αν είναι κρατικής ή εταιρικής ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Εμείς απλά δεν ξέρω».

«Αν επρόκειτο για άλλο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, αυτό δείχνει ότι η Κίνα είναι είτε ανίκανη στη λειτουργία αυτών των εργαλείων είτε δυνητικά προκαλεί σκόπιμα τις ΗΠΑ», δήλωσε στους New York Times ο Μάικλ Μαλρόι, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου. «Είναι επίσης σημαντικό για τις ΗΠΑ και την Κίνα να διατηρούν άμεσες επικοινωνίες σε περιόδους όπως αυτή. Ειδικά μεταξύ των στρατιωτικών».

Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την προέλευση του κινεζικού μπαλονιού επιτήρησης της περασμένης εβδομάδας δύο ημέρες αφότου το είδαν για πρώτη φορά. Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι το πρώτο αερόστατο προήλθε από τη χώρα τους, αλλά υποστηρίζουν ότι ήταν ένα πολιτικό αερόπλοιο που χρησιμοποιείται κυρίως για «μετεωρολογική έρευνα».

Η Κίνα δεν έχει προβάλει αξιώσεις σχετικά με τα αντικείμενα που καταρρίφθηκαν στον Καναδά και την Αλάσκα.

«Το ονομάζουμε αντικείμενο γιατί αυτή είναι η καλύτερη περιγραφή που έχουμε αυτή τη στιγμή», είπε ο Κίρμπι.

Μπορεί να υπάρχουν σωζόμενα στοιχεία στα συντρίμμια

Οι αξιωματούχοι εργάζονται για να ανακτήσουν τα συντρίμμια από το άγνωστο αντικείμενο που καταρρίφθηκε την Παρασκευή, το οποίο προσγειώθηκε σε παγωμένο νερό στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας κοντά στα σύνορα με τον Καναδά. Το CBS News ανέφερε ότι το αντικείμενο καταρρίφθηκε κοντά στον κόλπο Prudhoe.

Το αντικείμενο που καταρρίφθηκε το Σάββατο εντοπίστηκε στη βόρεια καναδική επικράτεια Γιούκον. Το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις του Τζάστιν Τριντό ανέφερε ότι Καναδοί ειδικοί θα ανακτήσουν και θα αναλύσουν τα συντρίμμια.

Το αντικείμενο σε μεγάλο υψόμετρο της Γιούκον περιέγραψε η Καναδή υπουργός Άμυνας Ανίτα Ανάντ ως κυλινδρικού σχήματος, ανέφερε το Reuters, αν και δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές άλλες λεπτομέρειες. Δεν είναι σαφές εάν το αντικείμενο που καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας ήταν παρόμοιου μεγέθους ή σχήματος.

Αντικρουόμενες αναφορές από τους πιλότους

Πριν από την κατάρριψη του αντικειμένου, όπως είπε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους, οι πιλότοι των αεροσκαφών F-22 που το κατέρριψαν, έκαναν κύκλους και διαπίστωσαν ότι ήταν μη επανδρωμένο και δεν είχε την ικανότητα να ελίσσεται στον αέρα και να αλλάζει την ταχύτητά του όπως είχαν δει προηγούμενα μπαλόνια. Δεν μοιράστηκε πρόσθετες λεπτομέρειες για το αντικείμενο.

«Μερικοί από τους πιλότους F-22 που παρακολούθησαν το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε χθες πάνω από την Αλάσκα είπαν ότι «παρενέβη στους αισθητήρες τους» και ότι «δεν μπορούσαν να δουν κανένα σύστημα πρόωσης στο αεροσκάφος χωρίς να γνωρίζουν πώς θα μπορούσε να μένει στον αέρα», σύμφωνα με το Open Source Intelligence Monitor.

Μερικοί από τους πιλότους, σύμφωνα με το OSIM, δεν αντιμετώπισαν παρεμβολές στα συστήματά τους και δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν στην περιγραφή του αντικειμένου. Το Open Source Intelligence Monitor δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Insider για σχολιασμό.

Το CNN ανέφερε ότι μια ανώνυμη πηγή με γνώση της ενημέρωσης είπε ότι οι πιλότοι μοιράστηκαν αντικρουόμενες παρατηρήσεις σχετικά με το αντικείμενο, συμπεριλαμβανομένου ότι είχε παρέμβει στα συστήματά τους και ότι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πώς έμεινε στον αέρα.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο «πόλεμος» των άγνωστων αντικειμένων: Καταρρίφθηκαν 3, αλλά από πού προήλθαν και τι ήταν τελικά;"

Σεισμός στην Τουρκία: Σώθηκε κοριτσάκι μετά από 150 ώρες στα χαλάσματα

Δραματικές είναι οι διασώσεις πολλών εγκλωβισμένων στα συντρίμμια που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία. Όσο περνούν οι ώρες, οι ελπίδες σβήνουν και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά.

Ένα μικρό κοριτσάκι, η Ντάντα, διασώθηκε 150 ώρες μετά τον σεισμό, κι ενώ οι επιχειρήσεις διεξάγονται για έβδομη μέρα. Η μικρή βρέθηκε στα χαλάσματα ενός κτηρίου στην περιοχή του Χατάι.

Ωστόσο, ομάδες διάσωσης από την Τουρκία και τη Ρουμανία κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έναν 35χρονο στην Αντιόχεια. Είχαν περάσει 149 ώρες από τη στιγμή που εκδηλώθηκε ο Εγκέλαδος. «Η υγεία του είναι καλή, μιλούσε», δήλωσε ένας από τους διασώστες. «Έλεγε ‘βγάλτε με από εδώ γρήγορα, έχω κλειστοφοβία’», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ομάδες είχαν καταφέρει να σώσουν ένα νέο κορίτσι στο Νιτζίπ, στο Χατάι, 146 ώρες μετά τον σεισμό.

Ανάμεσα στους διασωθέντες είναι και ένα βρέφος 7 μηνών, που άντεξε κάτω από τα συντρίμμια στην Αντιόχεια για 140 ώρες.

Παράλληλα, στην ίδια πόλη σώθηκε μία έγκυος με τον αδερφό της.

«Είσαι ένα θαύμα». Έτσι αντιμετώπισαν οι διασώστες την 13χρονη Εσμά Σουλτάν, που ανασύρθηκε στο Γκαζιαντέπ από τις σωστικές ομάδες.

Λίγο νωρίτερα, 138 ώρες μετά τον σεισμό, οι προσπάθειες τουρκικών, πακιστανικών και βιετναμέζικων ομάδων διάσωσης είχαν αίσιο τέλος, καθώς ανέσυραν μια 17χρονη στην Αντιγιαμάν.

Λεηλασίες στην Αντιόχεια

Χθες Σάββατο η διασώστρια Γκιζέμ από τη νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα δήλωσε ότι είδε ανθρώπους να κάνουν λεηλασίες στην Αντιόχεια. «Δεν μπορούμε να παρέμβουμε, καθώς οι περισσότεροι κρατούν μαχαίρι».

Η αστυνομία και στρατιώτες προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη, να ελέγξουν την κυκλοφορία και να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και διανομής τροφίμων.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Με τις βασικές υποδομές να έχουν καταστραφεί, οι επιζώντες ανησυχούν για την εμφάνιση ασθενειών.

«Αν οι άνθρωποι δεν πεθάνουν εδώ, κάτω από τα συντρίμμια, θα πεθάνουν από τα τραύματα. Διαφορετικά από τις ασθένειες», τόνισε η Γκιζέμ. «Δεν υπάρχουν τουαλέτες εδώ. Είναι μεγάλο πρόβλημα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σεισμός στην Τουρκία: Σώθηκε κοριτσάκι μετά από 150 ώρες στα χαλάσματα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news