facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Οι Ουκρανοί δεν έχουν πλέον πολεμική αεροπορία, λέει ανώτερο στέλεχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών

Η Ρωσία «εξάλειψε» την αεράμυνα της Ουκρανίας και προσπαθεί να συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο, δήλωσε την Πέμπτη ανώτερο στέλεχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών. Οι δηλώσεις του έγιναν καθώς οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις επιδίωκαν να προωθηθούν βαθύτερα στη γειτονική χώρα μετά την έναρξη της εισβολής με ένα μπαράζ αεροπορικών επιδρομών σε βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

«Οι Ουκρανοί δεν διαθέτουν επαρκή αεράμυνα για να αντιμετωπίσουν αυτό το είδος αεροπορικής εκστρατείας. Αυτές οι αεράμυνες έχουν πλέον ουσιαστικά εξαλειφθεί. Δεν έχουν πλέον πολεμική αεροπορία για να πετάξουν και να προστατευτούν», δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Ουσιαστικά οι Ρώσοι έχουν πλέον πλήρη αεροπορική υπεροχή έναντι της Ουκρανίας».

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προβάλλουν σθεναρή αντίσταση ενόψει μιας πολύπλευρης επίθεσης από τον ρωσικό στρατό ειδικά γύρω από την πόλη του Χάρκοβο και κατά μήκος του ανατολικού μετώπου.

Αλλά οι δυνάμεις του Κρεμλίνου κατάφεραν να καταλάβουν βασικά αεροδρόμια γύρω από το Κίεβο και θα μπορούσαν να κοιτάξουν να διοχετεύσουν στρατεύματα μέσα από αυτά τα ερείσματα τα οποία τελικά θα συνδεθούν με στρατεύματα που κατευθύνονταν νότια από τη Λευκορωσία.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από την αντίσταση που μπορούν να προβάλουν οι Ουκρανοί, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι Ρώσοι θα επιδιώξουν τις επόμενες ώρες να ασκήσουν συντριπτική πίεση στην πρωτεύουσα», είπε ο αξιωματούχος.

Είπε ότι οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η Ρωσία θα κοιτάξει να απομακρύνει την κυβέρνηση του προέδρου Ζελένσκι είτε μέσω καρατόμησης είτε μέσω άλλης πίεσης.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το Κρεμλίνο σκοπεύει να πραγματοποιήσει εκστρατεία «εκκαθάρισης» εναντίον πολιτικών αντιπάλων που έχουν μείνει στην πόλη.

«Θα πρέπει να ανησυχούμε πολύ για το ενδεχόμενο πολύ μεγάλης βίας σε αυτήν την πόλη καθώς οι Ρώσοι παίρνουν τον έλεγχο» σημείωσε.

Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Ουκρανοί δεν έχουν πλέον πολεμική αεροπορία, λέει ανώτερο στέλεχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών"

Οι ΗΠΑ απελαύνουν το Νο 2 της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον

Οι ΗΠΑ απέλασαν τον δεύτερο στην ιεραρχία της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, δήλωσε την Πέμπτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ως απάντηση στην απέλαση που ανακοινώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου ενός Αμερικανού διπλωμάτη στη Ρωσία.

Ο Σεργκέι Τρεπέλκοφ ενημερώθηκε την Τετάρτη ότι έπρεπε να φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, την ώρα που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών βρίσκεται στο αποκορύφωμά της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο αξιωματούχος αυτός ανέφερε επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται ξένα πρακτορεία ειδήσεων, πως οι «οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι ζωτικής σημασίας οι χώρες μας να διαθέτουν το απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό για να διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεων μας».

Ωστόσο, «δεν θα αφήσουμε ενέργειες όπως αυτές (σ.σ. απελάσεις διπλωματών) να περάσουν χωρίς απάντηση», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι ΗΠΑ απελαύνουν το Νο 2 της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν – «Διακόψτε την εισβολή»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Εμάνουελ Μακρόν επικοινώνησαν τηλεφωνικά για τις εξελίξεις αναφορικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για την στρατιωτική επιχείρησή που ξεκίνησε η Ρωσία τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/02.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο ο πρόεδρος Πούτιν ενημέρωσε τον Μακρόν και στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που ζητήθηκε από την γαλλική πλευρά, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Μακρόν, είχαν μία σοβαρή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Ουκρανία».

Από την πλευρά της γαλλικής προεδρίας έγινε γνωστό ότι ο Μακρόν αξίωσε από τον Πούτιν τον άμεσο τερματισμό των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στον Πούτιν, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ότι με τις ενέργειές του εκτέθηκε σε «τεράστιες κυρώσεις», σύμφωνα με το Ελιζέ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Μακρόν – «Διακόψτε την εισβολή»"

Εισβολή στην Ουκρανία: Το Κίεβο ζητά σύγκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Η Ουκρανία έστειλε αίτημα για την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με αφορμή την ρωσική εισβολή. Η πρέσβειρα της Ουκρανίας Γεβχενία Φιλιπένκο έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου, Αργεντίνο Φεντερίκο Βιγιέγκας και ζήτησε να διεξαχθεί αυτή η συζήτηση «το συντομότερο δυνατόν».

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Twitter ανακοίνωσε πως συντάσσεται με το αίτημα του Κιέβου. Έτσι, ο πρόεδρος του Συμβουλίου θα συναντηθεί και θα συζητήσει το αίτημα με τα 47 μέλη του.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι απαιτείται απλή πλειοψηφία προκειμένου να διεξαχθεί η κατεπείγουσα συζήτηση στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Συμβουλίου, διάρκειας ενός μήνα, που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στη Γενεύη.

Μάλιστα, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στη σύνοδο αυτή πρόκειται να συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισβολή στην Ουκρανία: Το Κίεβο ζητά σύγκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ"

Δικαιοσύνη: Δικηγορικοί σύλλογοι κατά της Ένωσης Εισαγγελέων για τις αναβολές στις δίκες

Η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χαλκίδα, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης, για το ζήτημα των αναβολών.

Την ίδια στιγμή, η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας, καλεί την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος να «λάβει δημόσια θέση για τις ολοένα αυξανόμενες σε αριθμό και χρόνο καθυστερήσεις που παρατηρούνται, τόσο στον προσδιορισμό της συζήτησης των υποθέσεων, όσο και στον χρόνο έκδοσης δικαστικών αποφάσεων», προσθέτοντας ότι «τα όρια αντοχής των Ελλήνων πολιτών έχουν εξαντληθεί απέναντι στα φαινόμενα οιονεί αρνησιδικίας, που παρουσιάζονται πλέον σχεδόν καθημερινά».

Η ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής της ολομέλειας έχει ως εξής:

«1. Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει τη συμπαράστασή της στους συναδέλφους του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας και στέκεται δίπλα τους στο δίκαιο αίτημά τους για σεβασμό στο θεσμικό ρόλο του δικηγόρου και για διασφάλιση των συνθηκών ασφαλούς λειτουργίας των δικαστηρίων.

Είναι απορίας άξιον, πως ορισμένοι δικαστικοί λειτουργοί που, από την μία, ζητούσαν την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, επικαλούμενοι λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και επιχειρούσαν να προστατεύσουν εαυτούς πίσω από plexiglass, από την άλλη, να απορρίπτουν, αναιτιολόγητα, αιτήματα αναβολής για λόγους υγείας πληρεξουσίων δικηγόρων νοσούντων με covid-19 και δη, ευρισκομένων στην τρίτη μέρα της νόσησης, που αποδεικνύονται εγγράφως. Τα ίδια έγγραφα, άλλωστε, προσκομίζονται και από τους δικαστικούς λειτουργούς προς διακρίβωση της αιτιολογημένης απουσίας τους από την υπηρεσία τους, σε περίπτωση νόσησής τους από covid -19.

Είναι αδιανόητο, κάποιοι, που καλούνται να προασπίσουν την ασφαλή λειτουργία των δικαστηρίων, να θέτουν με τη στάση τους σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, κατά παράβαση των νομοθετικά προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας. Η τήρηση του νόμου και των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας αποτελεί πρώτιστο καθήκον, ιδίως αυτών, που έχουν επιφορτιστεί με την εφαρμογή τους.

2. Οι αποφάσεις επί αιτημάτων αναβολής, όπως και όλες οι δικαστικές αποφάσεις, πρέπει να είναι πλήρως και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένες, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχός τους. Ιδίως, όταν τα αιτήματα αναβολών αφορούν σε κώλυμα του πληρεξουσίου δικηγόρου και δη του κατηγορουμένου και αφορούν σε ανειλημμένη επαγγελματική υποχρέωση εκτός της έδρας του δικάζοντος δικαστηρίου ή λόγους υγείας, αποδεικνυόμενους από έγγραφα και μάρτυρες. Η αναιτιολόγητη απόρριψη των αιτημάτων αυτών άγει σε φαλκίδευση των δικονομικών και ουσιαστικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Η δικαιοδοτική κρίση του δικαστή ούτε ανέλεγκτη είναι ούτε υπεράνω κριτικής.

 3. Αναφορικά με την παρέμβαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, επιθυμούμε να δηλώσουμε ότι η προσπάθειά της να μεταθέσει τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης στους δικηγόρους είναι παντελώς αβάσιμη, όπως επίσης και η σπουδή της να προστατεύει μία μικρή μερίδα δικαστών, η οποία δημιουργεί προσκόμματα στην εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης και ενεργεί σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων δικαστικών λειτουργών, που εκτελούν ευσυνείδητα και με χρονική συνέπεια τα καθήκοντά τους.

Την ίδια στιγμή, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει παραλείψει να λάβει δημόσια θέση για τις ολοένα αυξανόμενες σε αριθμό και χρόνο καθυστερήσεις, που παρατηρούνται τόσο στον προσδιορισμό της συζήτησης των υποθέσεων όσο και στον χρόνο έκδοσης δικαστικών αποφάσεων. Τα όρια αντοχής των Ελλήνων πολιτών έχουν εξαντληθεί απέναντι στα φαινόμενα οιονεί αρνησιδικίας, που παρουσιάζονται πλέον σχεδόν καθημερινά.

4. Ο αλληλοσεβασμός λειτουργών και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης, στα πλαίσια του θεσμικού ρόλου ενός εκάστου και η τήρηση των δικονομικών κανόνων είναι μονόδρομος για την ορθή και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης.

Είμαστε βέβαιοι ότι η πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών κινούνται στην κατεύθυνση αυτή.

 5. Το δικηγορικό σώμα δεν θα μείνει αδρανές σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Στα πλαίσια αυτά, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε:

α. Να υποβάλει αναφορά στα αρμόδια όργανα για τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων δικαστών, που αδικαιολόγητα απέρριψαν αιτήματα αναβολών πληρεξουσίων δικηγόρων, λόγω ασθένειας covid-19 ή ανειλημμένης επαγγελματικής υποχρέωσης, εκτός της έδρας του δικάζοντος δικαστηρίου και

β. Να διοργανώσει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χαλκίδα, σε συνεργασία με τον οικείο δικηγορικό σύλλογο».

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δικαιοσύνη: Δικηγορικοί σύλλογοι κατά της Ένωσης Εισαγγελέων για τις αναβολές στις δίκες"

Σύνοδος Κορυφής για Ουκρανία: Συμφωνία για «τεράστιες συνέπειες» στη Ρωσία – Δεκτό το ελληνικό αίτημα για την ενέργεια

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν απόψε (24.02.2022), κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, βάζοντας στο «στόχαστρο» τους κλάδους της οικονομίας, της ενέργειας και των μεταφορών.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σήμερα σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα έχουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τις πράξεις της», αναφέρεται στο ανακοινωθέν των «27» μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι δράσεις αυτές καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αγαθά διπλής χρήσης, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων (visa), πρόσθετες καταχωρίσεις Ρώσων ατόμων (σε κυρώσεις) και νέα κριτήρια καταχώρισης. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση τις προτάσεις που έχουν εκπονήσει η Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος. 

Oι ηγέτες της ΕΕ καταδικάζουν με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο τη ρωσική εισβολή και καλούν τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία. Επιπλέον, καταδικάζουν την εμπλοκή της Λευκορωσίας και την καλούν να απέχει. Τέλος, τονίζουν ότι ο εξαναγκασμός για αλλαγή συνόρων δεν έχει καμία θέση στον 21ο αιώνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αναφορά των συμπερασμάτων (παρ.10) στην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων και στον τομέα της ενέργειας – ώστε, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι σε ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, συμπεριλήφθηκε κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς.

Αναλυτικά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας. Με τις παράνομες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Οι ηγέτες υπογραμμίζουν ότι αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέγει τη μοίρα της. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική ενέργεια και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει. Θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της, επισημαίνεται στα συμπεράσματα.

Επίσης, οι 27 της ΕΕ απαιτούν από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές της ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία και τους ένοπλους σχηματισμούς που υποστηρίζονται από τη Ρωσία να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για την τραγική απώλεια ζωών και τον ανθρώπινο πόνο που προκλήθηκαν από τη ρωσική επιθετικότητα. Στέκεται αλληλέγγυο με τις γυναίκες, τους άνδρες και τα παιδιά των οποίων οι ζωές έχουν πληγεί από αυτή την αδικαιολόγητη επίθεση. Καλεί τη Ρωσία και τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία ένοπλους σχηματισμούς να επιτρέψουν την ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια σε όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη.

Η ΕΕ καταδικάζει επίσης σθεναρά τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτήν την επίθεση κατά της Ουκρανίας και την καλεί να απέχει από τέτοιες ενέργειες και να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις αναφέρουν τα συμπεράσματα.

Σημειώνεται ότι, η ΕΕ αντέδρασε γρήγορα και αποφασιστικά στην αναγνώριση από τη Ρωσία των αυτοαποκαλούμενων αυτονομιστικών οντοτήτων της Ουκρανίας και στην ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεών της, υιοθετώντας περιοριστικά μέτρα ως απάντηση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί σήμερα για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιβάλλουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας. Αυτές οι κυρώσεις καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αγαθά διπλής χρήσης, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων, πρόσθετους καταλόγους Ρώσων και νέα κριτήρια καταχώρισης. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση τις προτάσεις που έχουν εκπονήσει η Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί την επείγουσα προετοιμασία και έγκριση μιας περαιτέρω δέσμης ατομικών και οικονομικών κυρώσεων που θα καλύπτει επίσης τη Λευκορωσία, ενώ επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή του για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Καλεί όλες τις χώρες να μην αναγνωρίσουν τις δύο αυτοαποκαλούμενες αυτονομιστικές οντότητες και να μην τις διευκολύνουν ή να τις βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο .

Η ΕΕ είναι ενωμένη όσον αφορά στην αλληλεγγύη της με την Ουκρανία και θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και τον λαό της μαζί με τους διεθνείς εταίρους της, μεταξύ άλλων μέσω πρόσθετης πολιτικής, οικονομικής, ανθρωπιστικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης και μιας διεθνούς διάσκεψης χορηγών. Μετά την απόφαση του Δεκεμβρίου 2016 από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται στη Συμφωνία Σύνδεσης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιστεύει ακράδαντα ότι η χρήση βίας και εξαναγκασμού για την αλλαγή των συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Οι εντάσεις και οι συγκρούσεις θα πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά με διάλογο και διπλωματία. Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους γείτονες και επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Θα συνεχίσει τον ισχυρό συντονισμό με εταίρους και συμμάχους, εντός του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, του ΝΑΤΟ και της G7.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να προωθηθούν οι εργασίες για την προετοιμασία και την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και καλεί την Επιτροπή, ειδικότερα, να προτείνει μέτρα έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σύνοδος Κορυφής για Ουκρανία: Συμφωνία για «τεράστιες συνέπειες» στη Ρωσία – Δεκτό το ελληνικό αίτημα για την ενέργεια"

ΟΗΕ για εισβολή στην Ουκρανία: Σχεδόν 100.000 πολίτες εγκατέλειψαν τις εστίες τους

Σχεδόν 100.000 Ουκρανοί πολίτες εγκατέλειψαν τις εστίες τους και ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους μετά την εισβολή της Ρωσίας νωρίτερα σήμερα Πέμπτη (24.2.2022) ενώ αρκετές χιλιάδες είναι αυτοί που έφυγαν από την Ουκρανία σε Μολδαβία και Ρουμανία.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, μπορεί ο αριθμός να είναι «κατά προσέγγισε» ωστόσο αποτυπώνει το μέγεθος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Σάμπια Μαντού, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δήλωσε ότι τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από αναφορές των εθνικών αρχών, του προσωπικού της UNHCR και συνεργαζόμενων υπηρεσιών.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΗΕ για εισβολή στην Ουκρανία: Σχεδόν 100.000 πολίτες εγκατέλειψαν τις εστίες τους"

Nέα notam για απαγόρευση πτήσεων και στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας

Απαγορεύονται οι διελεύσεις των πολιτικών αεροσκαφών και στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας, με νέα συμπληρωματική ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Σε συνέχεια της notam που δημοσιεύτηκε νωρίτερα σήμερα, για την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει ότι εκδόθηκε νέα συμπληρωματική αεροπορική οδηγία (notam), για την απαγόρευση διελεύσεων των πολιτικών αεροσκαφών και στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας.

Η νέα συμπληρωματική notam προβλέπει τα ακόλουθα:

*Όλα τα πολιτικά αεροπλάνα απαγορεύεται να εισέρχονται στον εναέριο χώρο (FIR) της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας λόγω υψηλής επικινδυνότητας από την στρατιωτική δραστηριότητα που συνεχίζεται στην ευρύτερη περιοχή.

*Υπενθυμίζεται ότι ισχύει απαγόρευση πτήσεων πολιτικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο (FIR) της Ουκρανίας και σύσταση να αποφεύγονται οι πτήσεις στους εναέριους χώρους (FIR) που βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Όπως και η προηγούμενη αεροπορική οδηγία, έτσι και η νέα, έχει τρίμηνη διάρκεια και ισχύει από την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022 έως την Τρίτη 24 Μαΐου 2022.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Nέα notam για απαγόρευση πτήσεων και στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας"

Πόλεμος σε Ουκρανία: 57 νεκροί και περισσότεροι από 160 τραυματίες την πρώτη ημέρα λέει το Κίεβο

Τραγικός είναι ο απολογισμός της πρώτης ημέρας από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Όλε Λιάσκο, 57 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ 169 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε όλη τη χώρα σε τουλάχιστον 203 επιθέσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της χώρας πρόσθεσε ξεχωριστά ότι συνεχίζονται σφοδροί βομβαρδισμοί στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ. Οι ουκρανικές αρχές παραδέχτηκαν ότι έχασαν εδάφη στη Χερσώνα και πως ο πολεμικός σταθμός του Τσερνομπίλ, έπεσε το απόγεμα στα χέρια των Ρώσων στρατιωτών.

Παράλληλα ο ΟΗΕ και η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην Ουκρανία και έχουν μεταφερθεί σε Ρουμανία και Μολδαβία.

Πετύχαμε όλους τους στόχους μας λέει η Ρωσία: «Καταστρέψαμε 83 ουκρανικούς στόχους»

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης ότι πέτυχε όλους τους στόχους είχαν τεθεί για την πρώτη ημέρα της επιχείρησης στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα. Η Μόσχα επιβεβαίωσε επίσημα ότι οι δυνάμεις του έχουν εισέλθει στην Ουκρανία από την Κριμαία και τόνισε ότι έχουν διευρυνθεί τα εδάφη των ρωσόφωνων κατά 6 - 8 χιλιόμετρα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ επιβεβαίωσε ότι τα ρωσικά χερσαία στρατεύματα προχώρησαν προς την πόλη Χερσώνα βορειοδυτικά της χερσονήσου της Κριμαίας.

 Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε συνολικά 83 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και αεροπορικές βάσεις. Ανάμεσά τους γνωρίζουμε ότι βρίσκεται το αεροδρόμιο Αντόνοφ λίγο έξω από το Κρεμλίνο και η περιοχή του Τσερνόμπιλ. Όπως μετέδωσε στο OPEN ο Θανάσης Αυγερινός, σύμφωνα με τη Μόσχα όλα τα ουκρανικά λιμάνια είναι κλειστά ενώ έχουν καταρριφθεί τουλάχιστον ένα ουκρανικό ελικόπτερο δύο Σουχόι και τέσσερα Μπαϊρακτάρ.

ethnos

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος σε Ουκρανία: 57 νεκροί και περισσότεροι από 160 τραυματίες την πρώτη ημέρα λέει το Κίεβο"

Μητσοτάκης για Ουκρανικό & ακρίβεια: Ζήτησε μέτρα υποστήριξης

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξέλιξη που πριν από λίγο φάνταζε αδιανόητη, τη μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή σε ανεξάρτητη χώρα μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Αυτά τα οποία συμβαίνουν στην Ουκρανία δεν παραβιάζουν απλά το διεθνές δίκαιο, θέτουν σε αμφισβήτηση ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Για αυτό και η απάντηση της ΕΕ θα είναι εξαιρετικά δυναμική. Είμαστε εδώ πέρα ενωμένοι για να πάρουμε αποφάσεις λήψης σκληρών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία, είμαστε εδώ για να ζητήσουμε το συντομότερο δυνατόν την παύση όλων των εχθροπραξιών, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα είμαστε εδώ για να ετοιμάσουμε, να οικοδομήσουμε την άμυνα μας απέναντι σε εξελίξεις που ενδεχομένως να πλήξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Έχω ζητήσει να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα της έκτακτης συνόδου μια πρόβλεψη, η οποία θα εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει άμεσα στο Συμβούλιο, τη λήψη έκτακτων μέτρων υποστήριξης των κρατών μελών, απέναντι στις ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας».

Καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να προστατευθούμε από έναν ενδεχόμενο εκβιασμό από ρωσικής πλευράς και να δείξουμε ότι παραμένουμε αταλάντευτοι στο δρόμο υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης για Ουκρανικό & ακρίβεια: Ζήτησε μέτρα υποστήριξης "

ΥΠΕΞ: Διάβημα στον πρέσβη της Ρωσίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έκανε γνωστό ότι κατόπιν οδηγιών του ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Πρέσβης κ. Δεμίρης πραγματοποίησε διάβημα στον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Maslov. Όπως είπε ο κ. Δένδιας πρόκειται για το δεύτερο διάβημα εντός ολίγων ωρών.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «υπογραμμίσαμε στον Ρώσο Πρέσβη ότι η χώρα μας καταδικάζει απερίφραστα την σημερινή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία» και πρόσθεσε ότι «καλέσαμε τη ρωσική πλευρά στον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες, εκτός των άλλων, θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των αμάχων πολιτών, μεταξύ των οποίων και της Ελληνικής ομογένειας».

Ακόμα ανέφερε ότι «η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί ιερό Ευαγγέλιο και θεμέλιο λίθο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τις αρχές αυτές οφείλουν να σέβονται όλες οι χώρες».

Αύριο το πρωί ο Νίκος Δένδιας θα συναντήσει διαδοχικά τους Πρέσβεις της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ: Διάβημα στον πρέσβη της Ρωσίας"

Εισβολή στην Ουκρανία: Πτώση ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους – Νεκροί όλοι οι επιβάτες

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως υπάρχει πτώση μεταγωγικού αεροσκάφους με όλους τους επιβάτες να είναι νεκροί. Η πτώση του αεροσκάφους έγινε στην περιοχή Βορόνεζ και κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ενώ μέχρι τώρα είναι άγνωστος ο λόγος της συντριβής.

«Στις 24 Φεβρουαρίου, στην περιοχή Βορόνεζ, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης πτήσης για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού, ένα αεροσκάφος An-26 των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων συνετρίβη. Το πλήρωμα πέθανε», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα αναφέρεται ότι η πτώση του αεροσκάφους πιθανόν να οφείλεται σε μηχανική βλάβη. Νωρίτερα, πάντως, ουκρανικά μέσα ανέφεραν πως καταρρίφθηκε ρωσικό αεροσκάφος An-26, κάνοντας λόγο για πέντε νεκρούς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισβολή στην Ουκρανία: Πτώση ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους – Νεκροί όλοι οι επιβάτες"

Ηράκλειο: Μεγάλο κενό στην ασφάλεια των τραπεζικών e-συναλλαγών ανέδειξε η νέα απάτη

Με ένα πρωτοφανή τρόπο είδε μια γιατρός από το Γάζι να εξαφανίζονται από τον τραπεζικό της λογαριασμό περίπου 8.500 ευρώ.

Η γιατρός δέχτηκε τηλεφώνημα από μια γυναίκα, που προσποιήθηκε μια γνωστή φαρμακοποιό του Ηρακλείου, η οποία της ζήτησε να εξετάσει τον πατέρα της και να της καταθέσει τα χρήματα της επίσκεψης στην τράπεζα. Για το λόγο αυτό η “μαϊμού” φαρμακοποιός της ζήτησε τον αριθμό της κάρτας της, κάτι που η γιατρός της έδωσε.

Την ίδια ώρα, συνεργάτες της γυναίκας, αποσύνδεσαν τον λογαριασμό της γιατρού από το viber και στη συνέχεια ζήτησαν, για λογαριασμό της, από την τράπεζα να στείλει προσωρινούς κωδικούς με το πρόσχημα, ότι έχασαν τους παλαιούς κωδικούς. Η τράπεζα έστειλε προσωρινούς κωδικούς στους επιτήδειους, οι οποίοι διαχειρίζονταν πια το λογαριασμό της γιατρού στο viber, και μπήκαν στον τραπεζικό λογαριασμό της γιατρού αποσπώντας με δύο εμβάσματα το ποσό των 8.500 ευρώ. Όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν συντονισμένα και εξαιρετικά γρήγορα, μέσα σε μόλις δύο λεπτά, όπως είπε στην ΕΡΤ Ηρακλείου η γιατρός.  Η αστυνομία ψάχνει τώρα τα ίχνη των εμβασμάτων και είναι θέμα χρόνου να βρει τους δράστες, αφού έχει ήδη εντοπιστεί ο λογαριασμός που κατατέθηκαν τα εμβάσματα.

Σε επικοινωνία που είχε η γιατρός με την τράπεζά της κατέδειξε το μεγάλο κενό ασφαλείας, που υπάρχει στο σύστημα, αφού η τράπεζα έστειλε προσωρινούς κωδικούς σε έναν λογαριασμό viber που μπορεί, καταπώς φαίνεται, να ανοίξει οποιοσδήποτε με ψευδή στοιχεία.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Μεγάλο κενό στην ασφάλεια των τραπεζικών e-συναλλαγών ανέδειξε η νέα απάτη"

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Υπάρχει σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών» ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας

«Έχει εκπονηθεί σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και των κατόχων του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς» ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για την Ουκρανία, σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης, έκανε γνωστό πως «ήδη πολλοί συμπατριώτες μας έχουν έρθει σε επαφή με τις Αρχές μας και έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες» και επισήμανε πως «είμαστε, όμως, εκ των πραγμάτων, αναγκασμένοι να προσαρμόζουμε το σχέδιο μας στις συνθήκες επί του εδάφους».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ενεργοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, Ειδική Μονάδα για την παροχή βοήθειας, τόσο στους Έλληνες πολίτες, όσο και στους συγγενείς τους.

Απευθυνόμενος στους Έλληνες που βρίσκονται ακόμα στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών τούς κάλεσε να είναι σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Αφού υπενθύμισε ότι πριν από δέκα ημέρες, «είχαμε αποθαρρύνει τους Έλληνες από το να ταξιδεύουν στην Ουκρανία και είχαμε ζητήσει από τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα», διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμπαρασταθεί στους Έλληνες και στους ομογενείς που βρίσκονται εκεί.

Αναφερόμενος στην σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, είπε πως τη συγκάλεσε άμεσα λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία και μετά από συνεργασία με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. «Σκοπός της σύσκεψης ήταν να εξετάσουμε τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για την προστασία των συμπατριωτών μας, δηλαδή των Ελλήνων πολιτών, που βρίσκονται στην Ουκρανία, καθώς και της πολυπληθούς ομογένειας που έχουμε εκεί» εξήγησε.

Κατά τη σύσκεψη, υπήρξε τηλεδιάσκεψη με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Κίεβο και με τους προξένους στη Μαριούπολη και στην Οδησσό. Με αφορμή αυτό, ο Νίκος Δένδιας επαίνεσε τον επαγγελματισμό τους και τους ευχαρίστησε θερμά για τις υπηρεσίες τους εν μέσω κρίσης. Θύμισε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που διατηρεί τις διπλωματικές της αποστολές στην Ουκρανία και προσέθεσε πως «σκοπός είναι να συντονίζουμε τις προσπάθειες αρωγής επί του εδάφους».

Επίσης, θύμισε ότι πριν από δύο εβδομάδες είχε επισκεφθεί την περιοχή, τόσο τη Μαριούπολη όσο και διάφορα χωριά στα οποία κατοικεί η ελληνική μειονότητα και πως είχε τονίσει ότι, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει κάθε προσπάθεια για την ασφάλεια και την προστασία των Ελλήνων στην περιοχή αυτή. Μάλιστα, επανέλαβε ότι η υπόσχεση αυτή θα τηρηθεί.

Σε ό,τι αφορά στα επείγοντα πολιτικά θέματα, όπως είπε, γνωστοποίησε ότι πριν από λίγο, και κατόπιν οδηγιών του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης κ. Δεμίρης πραγματοποίησε διάβημα στον πρέσβη της Ρωσίας κ. Μάσλοφ. Σημείωσε ότι είναι το δεύτερο διάβημα εντός ολίγων ωρών και ανέφερε πως «υπογραμμίσαμε στον Ρώσο πρέσβη ότι η χώρα μας καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία».

Περαιτέρω, θέλησε να υπογραμμίσει ότι η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί ιερό Ευαγγέλιο και θεμέλιο λίθο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τις αρχές αυτές οφείλουν να σέβονται όλες οι χώρες, τόνισε και προσέθεσε: «Καλέσαμε, λοιπόν, τη ρωσική πλευρά στον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες, εκτός των άλλων, θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των αμάχων πολιτών, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής ομογένειας».

Μετά τη σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, ο Νίκος Δένδιας θα συνομιλήσει με τον με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τους πρεσβευτές της Ουκρανίας κ. Shutenko, της Πολωνίας κ. Lompart, της Εσθονίας κα Rannu, καθώς και με τους επιτετραμμένους της Λετονίας κ. Jaunzems και της Λιθουανίας κα Vaiciuniene.

Αύριο το πρωί, ο Νίκος Δένδιας θα συναντήσει διαδοχικά τους πρέσβεις της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου κ.κ. Maisonnave και Lodge αντίστοιχα. Αργότερα, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: «Υπάρχει σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών» ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας"

Κατελήφθη το Τσερνόμπιλ από τους Ρώσους

H απαγορευμένη ζώνη του Τσέρνομπιλ στα 100 χιλιόμετρα από το Κίεβο βρίσκεται στα χέρια του Ρώσικού στρατού, όπως και το αεροδρόμιο Αντόνοφ 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, το οποίο τελικά κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις ύστερα από σφοδρές μάχες.

Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν εκεί πέντε ελικόπτερα. Ο ρωσικός στρατός φαίνεται λοιπόν ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο του Κιέβου. Σε περίπου μία ώρα θα αρχίσει και τυπικά η απαγόρευση της κυκλοφορίας, όμως ουσιαστικά αυτή την στιγμή δεν κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους του Κιέβου.

Η υπηρεσία εκτάκτων αναγκών δημοσίευσε χάρτη με τα καταφύγια που υπάρχουν σε ολόκληρη την χώρα και ο δήμαρχος του Κιέβου ζητάει από τους πολίτες που δεν έχουν καταφύγιο ή υπόγειο στα κτίρια που διαμένουν να πάνε σε σταθμούς του μετρό που άνοιξαν για αυτό ακριβώς το λόγο.

Εμείς ενώ εκκενώσαμε το ξενοδοχείο Ukraine στην πλατεία της ανεξαρτησίας για να μεταβούμε στην ελληνική πρεσβεία 4 χιλιόμετρα πιο μακριά, είδαμε οχήματα του στρατού και οδοφράγματα έξω από τα κυβερνητικά κτίρια. Υπάρχει φήμη εδώ και μερικές ώρες ότι Ρώσοι κομάντος που θα φτάσουν με ελικόπτερα στις ταράτσες των κτηρίων της ουκρανικής κυβέρνησης θα προσπαθήσουν να τα καταλάβουν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατελήφθη το Τσερνόμπιλ από τους Ρώσους"

Ουκρανία: Δεκατρείς άμαχοι και εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη νότια Ουκρανία

Δεκατρείς άμαχοι και εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα στην περιφέρεια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, η οποία ελέγχεται πλέον εν μέρει από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν οι αρχές της επαρχίας αυτής.

«Δεκατρείς πολίτες, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν, καθώς και εννέα Ουκρανοί στρατιώτες, στην επίθεση εναντίον της Χερσώνας», ανέφεραν οι τοπικές αρχές στο Facebook.

Σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή, η πόλη Χενιτσέσκ, ένα λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, ελέγχεται από τους Ρώσους.

Όλες οι διοικητικές υπηρεσίες πέρασαν υπό τον έλεγχο των εισβολέων. Σταθμεύουν στην πόλη Χενιτσέσκ, υπάρχουν φυλάκια ελέγχου και Ρώσοι στρατιώτες στην περιφέρεια της πόλης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν επίσης τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Καχόφκα και την πόλη Ολέτσκι. «Οι ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις καταστράφηκαν από την αεροπορία του εχθρού», ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Υπό ρωσικό έλεγχο βρίσκεται επίσης ο διάπλους του ποταμού Δνείπερου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Δεκατρείς άμαχοι και εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη νότια Ουκρανία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Με νέες σκληρές κυρώσεις το πρώτο διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν μετά τη ρωσική εισβολή

Ο Τζο Μπάιντεν και οι ΗΠΑ, εξέφραζαν χθες την βεβαιότητα πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν θέμα ωρών. Όπερ και εγένετο.

Ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, έχει στα χέρια του πρόταση για μια «τεράστια κυβερνοεπίθεση» εναντίον της Ρωσίας, ενώ οι σκληρότερες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας θεωρούνταν σίγουρες και τελικά… ήρθαν.
Σκληρές κυρώσεις ανακοίνωσε ο Μπάιντεν!

«Ο ρωσικός στρατός κάνει μια σκληρή επίθεση στον λαό της Ουκρανίας, χωρίς να προκληθεί» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκινώντας το νέο του διάγγελμα και συνέχισε: «Μετέφερε φιάλες αίματος κι αυτό τα λέει όλα. Η Ρωσία απέρριψε κάθε προσπάθεια των ΗΠΑ και των συμμάχων μας για διάλογο. Προειδοποιήσαμε για εβδομάδες ότι θα συμβεί αυτό και τώρα συμβαίνει σε μεγαλύτερη κλίμακα».

Αναφέρθηκε σε «προμελετημένη κίνηση» και σε «κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ενώ μίλησε και για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας, λέγοντας πως ο Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο και πως θα υποστεί τις συνέπειες.

«Σήμερα ανακοινώνω νέες κυρώσεις και νέους περιορισμούς εναντίον της Ρωσίας», είπε λέγοντας πως θα εμποδίσουν την Ρωσία να αναχρηματοδοτεί την ρωσική οικονομία.

Ο ίδιος μίλησε για κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες με τις ΗΠΑ να «μπλοκάρουν» ακόμη τέσσερις ρωσικές τράπεζες, ενώ έκανε λόγο για κυρώσεις και σε πρόσωπα της ρωσικής «ελίτ» χαρακτηρίζοντας «διεφθαρμένους» τους δισεκατομμυριούχους που διατηρούν σχέσεις με την ρωσική πολιτική σκηνή.

«Οι δυνάμεις μας δεν πρόκειται να συμμετέχουν ούτε τώρα ούτε στο μέλλον στον πόλεμο της Ουκρανίας» επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπενθυμίζοντας πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό ΝΑΤΟϊκού εδάφους.

«Επίθεση εναντίον ενός συμμάχου είναι επίθεση εναντίον όλων» είπε με νόημα και τόνισε πως έχουν αναπτυχθεί στρατεύματα στην Πολωνία και άλλες χώρες.

«Κόλαφος» εναντίον του Πούτιν!

«Η Ρωσία έχει καταπατήσει όλες τις αρχές της παγκόσμιας δημοκρατίας και ελευθερίας. Γνωρίζουμε πλέον περί τίνος πρόκειται και γιατί ακριβώς έγιναν όλα αυτά. Όλα είχαν να κάνουν με την επίθεση. Και με την διά της βίας αλλαγή των συνόρων», τόνισε ακόμη στέλνοντας το μήνυμα: «Αυτό, θα το πολεμήσουμε με κάθε τρόπο. Αυτή η επίθεση θα κοστίσει στη Ρωσία πολλά: Και οικονομικά και κοινωνικά και πολιτικά. Κι αυτό θα φροντίσουμε να συμβεί. Η απροκάλυπτη ρωσική επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη. Υπάρχουν αξίες όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η Δημοκρατία, η ελευθερία, που πρέπει να υποστηρίξουμε. Και δεν θα τις αφήσουμε να καταπατηθούν από τα στρατεύματα του Πούτιν».

Πόλεμος μόνο στην Ουκρανία;

Στην διάρκεια των ερωτήσεων των δημοσιογράφων, ο Μπάιντεν τόνισε πως οι κυρώσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν τώρα τον Πούτιν, ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος πως μακροπρόθεσμα θα πληγώσουν πολύ τη Ρωσία.

Μάλιστα, σε ερώτηση αν θεωρεί πως ο Πούτιν θα προχωρήσει και πέρα από την Ουκρανία, απάντησε ναι! «Το θέμα είναι ότι ήδη είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε γιατί πρέπει να προστατεύσουμε τις χώρες του ΝΑΤΟ. Αν δεν κινηθούμε τώρα, μπορεί να πάρει θάρρος», είπε συγκεκριμένα.

«Έχει πολύ μεγαλύτερες φιλοδοξίες από την Ουκρανία. Στην πραγματικότητα θέλει να επανασυστήσει την πρώην Σοβιετική Ένωση. Αυτό είναι το θέμα» συμπλήρωσε ο Αμεριικανός πρόεδρος.

Ερωτηθείς αν σκοπεύει να μιλήσει με τον Πούτιν στο κοντινό μέλλον, ο Μπάιντεν ήταν κατηγορηματικός: «Δεν σκοπεύω να μιλήσω μαζί του»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου «ψυχρού πολέμου», τόνισε πως τώρα σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος είναι ενάντια στην Ρωσία και η μέρα θα είναι «ψυχρή» για την Ρωσία. «Δεν φαίνεται να την υποστηρίζουν πολλοί».

Σε ερώτηση για το τι θεωρεί πως θα κάνει η Κίνα, ο Μπάιντεν απάντησε πως δεν θέλει να σχολιάσει.

Εισβολή στην Ουκρανία: Δείτε το νέο διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν

 


Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Με νέες σκληρές κυρώσεις το πρώτο διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν μετά τη ρωσική εισβολή"

Σολτς: «Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» - Γερμανία & ΝΑΤΟ δεν θα παρέμβουν στρατιωτικά

«Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Το μέλλον της Ευρώπης θα είναι ένα μέλλον ειρήνης και ελευθερίας», δήλωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε νέο τηλεοπτικό μήνυμά του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι ούτε η Γερμανία ούτε το ΝΑΤΟ πρόκειται να παρέμβουν στρατιωτικά στη διένεξη.

«Αυτό θα οδηγούσε στην καταστροφή», είπε χαρακτηριστικά. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, «με την πρώτη εδώ και σχεδόν 80 χρόνια απόπειρα δια της βίας μετατόπισης συνόρων» στην Ευρώπη, συνέχισε. «Πρόκειται για επίθεση σε μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα. Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να τη δικαιολογήσει», τόνισε ο κ. Σολτς και ζήτησε απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και ανάκληση της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Ο καγκελάριος, μπροστά από τις σημαίες της Γερμανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουκρανίας, εξέφρασε εκ νέου την πλήρη αλληλεγγύη της χώρας του προς την Ουκρανία και διαβεβαίωσε ότι η παραβίαση της κυριαρχίας της δεν θα γίνει αποδεκτή.

«Ο Πούτιν θέλει να γυρίσει τον χρόνο πίσω. Αλλά δεν υπάρχει επιστροφή στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δεν υπάρχει επιστροφή στον 19ο αιώνα, δεν υπάρχει επιστροφή στο 1989», τόνισε και υπενθύμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ηγέτες είχαν προειδοποιήσει τον ρώσο πρόεδρο να μην προχωρήσει σε αυτό το βήμα.

«Του είπα ξεκάθαρα, αυτός ο πόλεμος θα είναι σοβαρό λάθος. Ο Πούτιν αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις και τις προσπάθειες. Εκείνος μόνος φέρει την πλήρη ευθύνη», υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς και επανέλαβε ότι «δεν αποφάσισε ο ρωσικός λαός αυτόν τον πόλεμο, αυτός είναι πόλεμος του Πούτιν».

Αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται η διεθνής κοινότητα ότι υποτίμησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κ. Σολτς τόνισε ότι «ελπίζαμε, αλλά δεν ήμασταν αφελείς» και έκανε λόγο για «πολύ σκληρές κυρώσεις», οι οποίες θα πλήξουν σοβαρά τη ρωσική οικονομία - ανάμεσά τους και η αναστολή της διαδικασίας πιστοποίησης του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, η οποία έχει ήδη ανακοινωθεί.

Ο πρόεδρος Πούτιν παραβιάζει σκόπιμα τις βασικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της ευρωπαϊκής τάξης ειρήνης, υποστήριξε. «Μόλις δύο ώρες με το αεροπλάνο από το Βερολίνο, οικογένειες βρίσκονται σε καταφύγια αεροπορικών επιδρομών, γυναίκες και παιδιά φοβούνται για τη ζωή τους, πολίτες παίρνουν τα όπλα», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός καγκελάριος και προειδοποίησε το Κρεμλίνο «να μην υποτιμά την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ». Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της «ξέρουν πώς να προστατεύονται», δήλωσε και πρόσθεσε ότι τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη θα έχουν απόλυτη προστασία και στήριξη, άνευ όρων.

«Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει. Οι πολίτες της Ουκρανίας θέλουν δημοκρατία και ελευθερία και το μέλλον της Ευρώπης θα είναι ένα μέλλον ειρήνης και ελευθερίας. Θα το διασφαλίσουμε, από κοινού με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», κατέληξε ο καγκελάριος Σολτς.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Σολτς: «Ο Πούτιν δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» - Γερμανία & ΝΑΤΟ δεν θα παρέμβουν στρατιωτικά"

Εισβολή στην Ουκρανία: Βαρύ πακέτο κυρώσεων Τζόνσον κατά της Ρωσίας - «Χτυπάει» τράπεζες, τεχνολογία και εμπόριο

Το σχέδιο αντιποίνων σε βάρος του Κρεμλίνου ξεδίπλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δεσμεύοντας περιουσιακά στοιχεία μεγάλων ρωσικών τραπεζών.

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε, στη Βουλή των Κοινοτήτων, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι Ουκρανοί βρίσκονται σε «σκληρή άμυνα», ενω για τον Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι είναι εμπρηστικός, προκαλώντας  αιματοβαμμένο σκηνικό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύεται, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να εφαρμόσει νομοθεσία, για να μπλοκάρει τις μεγάλες ρωσικές εταιρείες από το να αυξήσουν την χρηματοδότηση από τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον:

- Θα «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία μεγάλων ρωσικών τραπεζών και θα αποκλειστούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Το μέτρο αυτό θα τους εμποδίσει να έχουν πρόσβαση σε στερλίνα και πληρωμές εκκαθάρισης μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε αυτήν την απόφαση περιλαμβάνεται πλήρες πάγωμα για την τράπεζα VTB.

- Με τη νέα νομοθεσία θα παυθεί η χρηματοδότηση για τις μεγάλες ρωσικές εταιρείες και το κράτος από τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου

- Θα δεσμευτούν περιουσιακά στοιχεία 100 φυσικών προσώπων ή φορέων.

- Στην αεροπορική εταιρεία Aeroflot θα απαγορευτεί η προσγείωση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

- Παγώνουν οι άδειες με τις οποίες θα καλύπτονται όσα υλικά χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς.

- Εντός των επόμενων ημερών το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταματήσει τις εξαγωγές ειδών υψηλής τεχνολογίας και εξοπλισμού για διυλιστήριο πετρελαίου

- Μπαίνει όριο στις καταθέσεις που μπορούν να κάνουν οι Ρώσοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου.

- Υπάρχει πιθανότητα να αποκοπεί η Ρωσία από την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία

- Οικονομικές κυρώσεις θα επιβληθούν και στη Λευκορωσία

- Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εφαρμόσει το ειδικό πακέτο πριν από τις διακοπές του Πάσχα.

«Ο Πούτιν μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου»


Ο Μπόρις Τζόνσον δεν απέκλεισε μάλιστα ο Βλαντίμιρ Πούτιν να αντιμετωπίσει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Όποιος στέλνει έναν Ρώσο στη μάχη για να σκοτώσει αθώους Ουκρανούς» θα μπορούσε να οδηγηθεί στο δικαστήριο. Ο Τζόνσον ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με τους συμμάχους για τη δημιουργία ενός «ειδικού διεθνούς δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου για όσους εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισβολή στην Ουκρανία: Βαρύ πακέτο κυρώσεων Τζόνσον κατά της Ρωσίας - «Χτυπάει» τράπεζες, τεχνολογία και εμπόριο"

Βλαντιμίρ Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία: Δεν είχαμε άλλη επιλογή – Οι διαβεβαιώσεις στους Ρώσους επιχειρηματίες

Στήριξη στους Ρώσους επιχειρηματίες ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν που είπε πως δεν είχε άλλη επιλογή για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδικότερα ο Πούτιν είπε απευθυνόμενος σήμερα σε Ρώσους επιχειρηματίες, τους διαβεβαίωσε ότι θα τους εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους στις δραστηριότητες τους, τους κάλεσε να συνεργασθούν με την κυβέρνηση για να στηρίξουν την οικονομία, ενώ αναφερόμενος στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία είπε ότι ήταν ένα αναγκαστικό μέτρο, επειδή οι δυτικοί εταίροι δεν άφησαν κανένα περιθώριο στην Ρωσία να ενεργήσει διαφορετικά.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ένα αναγκαστικό μέτρο» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, λέγοντας ότι «απλώς δεν μας άφησαν καμία ευκαιρία να ενεργήσουμε διαφορετικά». Είπε επίσης ότι δημιούργησαν για την Ρωσία τέτοιους κινδύνους στον τομέα ασφαλείας, που ήταν αδύνατον να αντιδράσει με άλλα μέσα.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι εξεπλάγην από το ότι, στις συνομιλίες με την Ρωσία για τα θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας, οι δυτικοί εταίροι δεν μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους ούτε κατά ένα εκατοστό.

Παράλληλα διαβεβαίωσε τους επιχειρηματίες ότι η Ρωσία παραμένει τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας, και δεν προτίθεται να καταφέρει πλήγμα στο σύστημα του όποιου νοιώθει ότι είναι τμήματα. «Δεν προτιθέμεθα να πλήξουμε το σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας στο οποίο βρισκόμαστε οι ίδιοι» είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι οι εταίροι της Ρωσίας στην Δύση «πρέπει να αντιληφθούν και να μην θέτουν στόχο να μας βγάλουν από αυτό το σύστημα».

Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην χώρα ότι θα τους εξασφαλίσει πλήρη ελευθερία, ενώ τους κάλεσε να συνεργαστούν με την κυβέρνηση για να στηρίξουν την οικονομία.

«Θα ήθελα να σας ζητήσω να δείτε με κατανόηση ότι συμβαίνει και να συνεργασθείτε με πνεύμα αλληλεγγύης με την κυβέρνηση στην αναζήτηση εκείνων των εργαλείων, που θα στηρίξουν την παραγωγή, την οικονομία, τις θέσεις εργασίας, αλλά ξεκινώντας από τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βλαντιμίρ Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία: Δεν είχαμε άλλη επιλογή – Οι διαβεβαιώσεις στους Ρώσους επιχειρηματίες"

Εισβολή στην Ουκρανία - G7: Η Ρωσία έφερε ξανά τον πόλεμο στην Ευρώπη, καταδικάζουμε τις ενέργειές της

 Στην αντεπίθεση περνά η Δύση ενεργοποιώντας πακέτο ειδικών κυρώσεων μετά το δραματικό διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν με το οποίο άναψε το πράσινο φως για την εισβολή στην Ουκρανία.

Το μήνυμα που έστελαν οι χώρες της G7 στο Κρεμλίνο ήταν ότι ο Πούτιν επανέφερε ένα καθεστώς πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Συγκεκριμένα, σε κοινή δήλωση ύστερα από διαδικτυακή σύσκεψη, οι ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Ιαπωνίας, Ιταλίας, Βρετανίας, ΗΠΑ και Καναδά μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασαν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η κρίση, όπως τονίζεται στην κοινή δήλωση, «συνιστά σοβαρή απειλή για τους κανόνες διεθνούς δικαίους, με συνέπειες για την Ευρώπη».

Αναλυτικά στην κοινή δήλωση αναφέρονται τα εξής: «Καταδικάζυμε την κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν για απόρριψη της διπλωματικής οδού για σειρά ζητημάτων που αφορούν στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας».

«Είμαστε ενωμένοι με ΝΑΤΟ, ΕΕ και τα κρατη μελη τους, καθώς και με την Ουκρανία και παραμένουμε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εισβολή στην Ουκρανία - G7: Η Ρωσία έφερε ξανά τον πόλεμο στην Ευρώπη, καταδικάζουμε τις ενέργειές της"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία – Που θα βρέξει

Ο καιρός αύριο 25 Φεβρουαρίου θα είναι γενικά αίθριος σε όλη τη χώρα με τοπικές βροχές και καταιγίδες σε κάποιες περιοχές.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ ο καιρός αύριο θα είναι  αίθριος σε όλη σχεδόν τη χώρα. Πρόσκαιρες τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της στα ανατολικά. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες κατά τόπους στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα το πρωί στα ανατολικά βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα ανατολικά και τα νότια 7 μποφόρ, γρήγορα όμως θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αρχικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στη βόρεια Κρήτη και, από το μεσημέρι σχεδόν αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 7 με 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Από το απόγευμα 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αρχικά αυξημένες νεφώσεις και στα Δωδεκάνησα τοπικές βροχές. Από το μεσημέρι λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα νότια 8 με 9 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα βόρεια 4 με 6 μποφόρ και στα νότια 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αρχικά αυξημένες νεφώσεις. Από το μεσημέρι σχεδόν αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στη νότια Εύβοια τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από τις προμεσημβρινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία – Που θα βρέξει"

Κρεμλίνο: Η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία τους όρους παράδοσης – Τι ζητάει ο Πούτιν

Η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης της Ουκρανίας, αναφέρει το Κρεμλίνο, όπως μεταδίδει το ρωσικό rt.com. Ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, με επίκεντρο την απόκτηση εγγύησης ουδέτερου καθεστώτος και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφός του.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, αυτοί οι δύο όροι θα επέτρεπαν την επίτευξη της «αποστρατιωτικοποίησης» και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, προκειμένου να εξαλειφθούν οι φόβοι της Ρωσίας που για την ώρα θεωρεί ως απειλή για την ασφάλεια του κράτους και του λαού της.

«Ο πρόεδρος διατύπωσε το όραμά του για το τι θα περιμέναμε από την Ουκρανία προκειμένου να επιλυθούν τα λεγόμενα προβλήματα της “κόκκινης γραμμής”», διευκρίνισε ο Πεσκόφ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρεμλίνο: Η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία τους όρους παράδοσης – Τι ζητάει ο Πούτιν"

Λαβρόφ: Στη Δύση δεν σέβονται το Διεθνές Δίκαιο

Υπέρ του διαλόγου υποστηρίζει ο Σεργκέι Λαβρόφ πως τάσσεται η Ρωσία, την ώρα που μαίνονται οι μάχες στην Ουκρανία μετά την ευρεία ρωσική εισβολή.

Μάλιστα ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη Δύση πως είναι αυτή που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

«Δυστυχώς οι φίλοι μας στη Δύση δεν σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, ενώ προσπαθούν να το καταστρέψουν και προωθούν τους δικούς τους κανόνες για τα σύνορα» δήλωσε ο Λαβρόφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.

«Είχαμε έντονες και εκτενείς συνομιλίες με τους Αμερικανούς και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε ο Λαβρόφ.

Επισήμανε πως ελπίζει να υπάρξει μια «ευκαιρία για επιστροφή στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς υποχρεώσεις».

Παράλληλα ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία θα είναι «πάντα έτοιμη για διάλογο και επιστροφή στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαβρόφ: Στη Δύση δεν σέβονται το Διεθνές Δίκαιο"

Βόμβα Λαβρόφ: Αναφέρθηκε στην λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»

Μέσα στο κλίμα που επικρατεί μεταξύ Ρωσίας και Δύσης λόγω της Ουκρανίας, υπήρξε και μία πολύ περίεργη δήλωση του Λαβρόφ. Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» χωρίς να προτάξει τo so called (ούτω καλούμενη).

Αναφέρθηκε προκειμένου να δικαιολογήσει τη ρωσική παρέμβαση στην Ουκρανία και την απόσχιση – ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των δυο περιοχών της που βρίσκονται υπό την κατοχή των φιλορώσων αυτονομιστών.

Στο Κρεμλίνο παρουσία Πούτιν

Αρχικά, στις 21 Φεβρουαρίου, στο Κρεμλίνο, κατά τη συνεδρίαση υπό τον Πούτιν του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιχειρηματολογώντας υπέρ της απόφασης για αναγνώριση από τη Μόσχα των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ:

Στην ομιλία του ο Λαβρόφ είπε:

«Η μόνη σύγκρουση όπου το ένα από τα μέρη αρνείται να μιλήσει με το άλλο, και αυτό υποστηρίζεται πλήρως από τη Δύση, είναι η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. Πάρτε την Κύπρο: Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, υπάρχει διαπραγματευτική διαδικασία, μεσολαβούν τα Ηνωμένα Εθνη. Πάρτε ακόμη και το Μάλι, όπου οι Γάλλοι έχουν τώρα προβλήματα, η κυβέρνηση μιλάει με τους αντάρτες. Το ίδιο ισχύει και στην Αιθιοπία. Βελιγράδι – Πρίστινα, υπάρχει διάλογος υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν».

Σε συνέντευξή του

Η δεύτερη αναφορά έγινε την Τρίτη 21 Φεβρουάριου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya 1.

Σύμφωνα με ανάρτηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Λαβρόφ ανέφερε:

«Look at Cyprus. The Turkish Republic of Northern Cyprus has been unilaterally proclaimed in the north. It refuses to abide by UN Security Council resolutions, but no one is denying the representatives of Northern Cyprus the right to be part of the dialogue».

«Κοιτάξτε την Κύπρο. Η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» έχει ανακηρυχθεί μονομερώς στον βορρά. Αρνείται να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά κανείς δεν αρνείται στους εκπροσώπους της Βόρειας Κύπρου το δικαίωμα να συμμετάσχουν στον διάλογο».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Βόμβα Λαβρόφ: Αναφέρθηκε στην λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» "

Ουκρανία: Εννέα ελληνικά πλοία με 66 Έλληνες ναυτικούς βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα

«Πρώτη μας προτεραιότητα, είναι η ασφάλεια των ναυτικών μας. Ήδη από τα ξημερώματα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και σε διαρκή επικοινωνία με τους πλοιάρχους των πλοίων που βρίσκονται στη Βόρεια Μαύρη Θάλασσα και έχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες.

Συνομίλησα ο ίδιος με τους πλοιάρχους των πλοίων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού και τους διαβεβαίωσα ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε όποια δράση τυχόν απαιτηθεί για την ασφάλεια των ιδίων και των πληρωμάτων τους», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, σε δήλωσή του αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την προστασία των Ελλήνων στη θάλασσα αυτή, η οποία βρέχει τις δύο χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης, από τις όποιες αρνητικές συνέπειες.

Σε αναλυτική ανακοίνωση από το υπουργείο Ναυτιλίας επισημαίνονται τα ακόλουθα:

  • «Στην θαλάσσια περιοχή της Βόρειας Μαύρης Θάλασσας βρίσκονται 8 πλοία με ελληνική σημαία, καθώς και ένα Ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Μάλτας.
  • Στα εννέα αυτά πλοία υπηρετούν 66 Έλληνες ναυτικοί.
  • Από τα οκτώ Ελληνικά εμπορικά πλοία τα δύο βρίσκονται στην Οδησσό, τα τρία στο Στενό του Κερτς και τα τρία στο Νοβοροσίσκ. Το Ελληνόκτητο πλοίο βρίσκεται στην Οδησσό.
  • Επίσης από τα οκτώ πλοία με Ελληνική σημαία τα τρία είναι φορτηγά και τα πέντε δεξαμενόπλοια. Το Ελληνόκτητο πλοίο είναι φορτηγό.
  • Η κινητοποίηση του Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ήταν άμεση.
  • Ήδη από τα ξημερώματα με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τους Πλοιάρχους των εν λόγω πλοίων, όσο και με τους Υπευθύνους Ασφαλείας (DPI), των ναυτιλιακών εταιριών υπό την διαχείριση των οποίων βρίσκονται τα πλοία αυτά.
  • Η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή του Lloyd’s Market Association (LMA) κατέταξε τα ρωσικά και ουκρανικά ύδατα της Μαύρης και Αζοφικής Θάλασσας στον κατάλογο περιοχών αυξημένων στρατιωτικών, πειρατείας, τρομοκρατίας και συναφών κινδύνων.
  • Με βάση την ανωτέρω ανακοίνωση της LMA, αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφάλισης των πλοίων κατά κινδύνων πολέμου που βρίσκονται στην υπόψη περιοχή και θα αποτελούν αντικείμενο ειδικής διαπραγμάτευσης μεταξύ πλοιοκτητών και ασφαλιστών.
  • Όσον αφορά στους ναυτικούς, η ανακοίνωση δεν επηρεάζει προς το παρόν τους όρους ναυτολόγησής τους.
  • Από το ΥΝΑΝΠ ενημερώθηκε ήδη η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα (ΝΕΕ, ΕΕΕ και ΕΕΝΜΑ) και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και η ΠΕΠΕΝ για την ανωτέρω εξέλιξη. Επίσης, από πλευράς Κλάδου Ελέγχου Πλοίων εξετάζεται η αύξηση του επιπέδου ασφαλείας των υπό ελληνική σημαία πλοίων κατά Διεθνή Κώδικα Aσφαλείας ISPS».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Εννέα ελληνικά πλοία με 66 Έλληνες ναυτικούς βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο

Στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από το Κίεβο κατέλαβαν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε το γεγονός και δεσμεύτηκε ότι η Ουκρανία θα το ανακαταλάβει.

Σύμφωνα με τη βιντεοσκοπημένη ομιλία του Ζελένσκι, το αεροδρόμιο κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις αλλά η απόβαση αλεξιπτωτιστών στο Γκοστόμελ, όπου βρίσκεται, εμποδίστηκε και οι ουκρανικές δυνάμεις έλαβαν την εντολή «να τους καταστρέψουν».

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι 20 ρωσικά ελικόπτερα και αεροσκάφη Mi-8 μετέφεραν αλεξιπτωτιστές στο Γκοστόμελ, όπου είναι σε εξέλιξη μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι ζήτησε να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα Swift για τις διατραπεζικές συναλλαγές, όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο"

Εισβολή στην Ουκρανία: Η Τσεχία σταματά να εκδίδει βίζα σε Ρώσους πολίτες – «Ο τρελός πρέπει να απομονωθεί»

Η Τσεχία θα σταματήσει να χορηγεί βίζα σε Ρώσους πολίτες μετά την εισβολή στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

“Αναστέλλουμε τη διεκπεραίωση των αιτήσεων βίζας από Ρώσους πολίτες σε όλες τις διπλωματικές μας αντιπροσωπείες, εκτός αν πρόκειται για ανθρωπιστικές υποθέσεις”, δήλωσε ο Πετρ Φιάλα σε συνέντευξη Τύπου ενώ έκανε γνωστό πως η Τσεχία κλείνει τα προξενεία σε Αγία Πετρούπολη και στο Εκατερίνμπουργκ.

Την ίδια ώρα, η Πράγα αποσύρει την έγκρισή της για τη λειτουργία των ρωσικών προξενείων σε δύο πόλεις της Τσεχίας, το Κάρλοβι Βάρι και το Μπρνο.

Ο Τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν χαρακτήρισε σήμερα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία “απρόκλητη πράξη επίθεσης”, εκτιμώντας ότι “ο τρελός πρέπει να απομονωθεί”.

“Πριν από λίγες μέρες είπα ότι οι Ρώσοι δεν ήταν τρελοί και ότι δεν θα επιτίθενταν στην Ουκρανία. Ομολογώ ότι έκανα λάθος (…). Ο τρελός πρέπει να απομονωθεί. Και είναι θέμα να μην αμυνθείς μόνο με λόγια, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα”, είπε ο Ζέμαν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Την περασμένη άνοιξη, οι τσεχικές αρχές αποφάσισαν να απελάσουν αρκετές δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες μετά τις αποκαλύψεις για εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στο τσεχικό έδαφος το 2014.

Οι ρωσικές αρχές είχαν αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή και μείωσαν στο απολύτως ελάχιστο το προσωπικό της πρεσβείας της Τσεχίας στη Μόσχα.

Έκτοτε, η Τσεχική Δημοκρατία συμπεριλαμβάνεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν “κατάλογο μη φιλικών χωρών” που κατάρτισαν οι ρωσικές αρχές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισβολή στην Ουκρανία: Η Τσεχία σταματά να εκδίδει βίζα σε Ρώσους πολίτες – «Ο τρελός πρέπει να απομονωθεί»"

Στους 5 ανήλθαν οι νεκροί στο πλοίο Euroferry Olympia

Μία πέμπτη σορός μη αναγνωρίσιμη εντοπίστηκε από άνδρες της ΕΜΑΚ στο τρίτο γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympia το οποίο έχει ρυμουλκηθεί στο λιμάνι του Αστακού, ανεβάζοντας των αριθμό των νεκρών από την πυρκαγιά στο πλοίο στους 5, ενώ αγνοούνται ακόμη 6 άτομα.

Οι διασωθέντες είναι 281.

Η διαδικασία των ερευνών από άνδρες της ΕΜΑΚ στο εσωτερικό του πλοίου προχωρά ενώ το άνοιγμα του καταπέλτη θα γίνει όταν πέσουν οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα στο εσωτερικό και δεν θα υπάρχει κίνδυνος μίας νέας αναπύρωσης της φωτιάς.

Υπενθυμίζεται πως το επιβατηγό/οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia, στο οποίο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στο τρίτο κατάστρωμα τα ξημερώματα της Παρασκευής 18/02 στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ερεικούσας κατά την εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου του από Ηγουμενίτσα προς Μπρίντιζι, ρυμουλκήθηκε την Τετάρτη στο λιμάνι του Αστακού από τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κέρκυρας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 5 ανήλθαν οι νεκροί στο πλοίο Euroferry Olympia"

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον έστειλε μαχητικά F-35 σε Εσθονία και Λιθουανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν σήμερα Πέμπτη 22/2 μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Εσθονία και στη Λιθουανία και παρέτειναν την παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή της Βαλτικής, όπως ανέφερε το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας.

Είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσονται μαχητικά F-35 στις χώρες της Βαλτικής.

Περίπου 500 Αμερικανοί στρατιώτες με άρματα μάχης Abrams και τεθωρακισμένα οχήματα Bradley έχουν σταλεί από πέρυσι στη Λιθουανία και ήταν προγραμματισμένο να αποχωρήσουν τον Απρίλιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι πότε θα παραταθεί η αποστολή τους στην περιοχή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον έστειλε μαχητικά F-35 σε Εσθονία και Λιθουανία"

Λευκορωσία: Για έσχατη προδοσία κατηγορείται ο Λουκασένκο από την αντιπολίτευση

Η εξόριστη ηγέτιδα της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο για “εσχάτη προδοσία” γιατί “βοήθησε” τη Ρωσία του Πούτιν να εξαπολύσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, με τη βοήθεια του καθεστώτος Λουκασένκο, εξαπέλυσαν πλήγματα κατά των ουκρανικών πόλεων. Τα πλήγματα αυτά επίσης εξαπολύθηκαν από το έδαφος της Λευκορωσίας», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρεσβεία της Λιθουανίας στο Παρίσι.

«Αυτό καθιστά τη Λευκορωσία επιτιθέμενο κράτος» και «μια από τις πλευρές αυτής της ένοπλης σύγκρουσης», πρόσθεσε.

«Είναι εσχάτη προδοσία και πράξη προδοσίας κατά των συμφερόντων του λαού μας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», συνέχισε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι ο Λουκασένκο «έχασε το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματος του λευκορωσικού λαού».

«Από σήμερα, αναλαμβάνω την ευθύνη να εκπροσωπώ τον λαό και τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας», πρόσθεσε η Τιχανόφσκαγια, η οποία θεωρείται από τους Δυτικούς η πραγματική νικήτρια των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου 2020 έναντι του απερχόμενου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Ντρεπόμαστε για τον ρόλο που παίζει η χώρα μας σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια απευθυνόμενη στους Ουκρανούς.

Το Παρίσι καταδίκασε σήμερα τη χρήση από τη Ρωσία του εδάφους της γείτονός της και συμμάχου της Λευκορωσίας για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Ουκρανίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Λευκορωσία να «μην λάβει μέρος» στην επίθεση.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις εισήλθαν στο έδαφός της από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία το πρωί της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς συνοριοφύλακες, ρωσικές στρατιωτικές μονάδες εισήλθαν στην περιοχή του Κιέβου σήμερα από τη Λευκορωσία, για να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους Grad σε στρατιωτικούς στόχους.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λευκορωσία: Για έσχατη προδοσία κατηγορείται ο Λουκασένκο από την αντιπολίτευση"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καταγγέλλει τη Ρωσία ότι προσπαθεί να καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ

Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην περιοχή του Τσερνόμπιλ και διεξάγονται μάχες για την προστασία του πυρηνικού εργοστασίου ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για «κήρυξη πολέμου κατά όλης της Ευρώπης». Το Κίεβο προειδοποιεί ότι η επίθεση θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σύννεφο ραδιενέργειας που ενδεχομένως θα καλύψει όλη την Ευρώπη.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Άντον Γκερασκένκο ανέφερε ότι από τις συγκρούσεις ενδέχεται να έχει καταστραφεί μια εγκατάσταση αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, μετέδωσε το NBC αν και οι πληροφορίες πρέπει να επιβεβαιωθούν. Οι ρωσικές δυνάμεις, ανέφερε, εισήλθαν στη ζώνη του εργοστασίου και μάχονται «σθεναρά» με μονάδες συνοριοφυλάκων. «Εάν καταστραφούν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης, το ραδιενεργό νέφος θα μπορούσε να καλύψει την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και την ΕΕ» είπε. 

Μεγάλα τμήματα του Τσερνόμπιλ είναι κλειστά για δεκαετίες, μετά την πυρηνική καταστροφή του 1986.

Και το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στον χώρο αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, επικαλούμενο τον σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών Αντόν Γκερατσένκο.

Ο σύμβουλος του υπουργείου εσωτερικών δήλωσε στο NBC ότι οι εισβολής από το έδαφος της Λευκορωσίας μπήκαν στην απαγορευμένη ζώνη. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο twitter ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν την περιοχή και τόνισε ότι οι στρατιώτες θα δώσουν και τη ζωή τους για να μην επαναληφθεί η τραγωδία του 1986. «Είναι μια κήρυξη πολέμου κατά όλης της Ευρώπης», πρόσθεσε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καταγγέλλει τη Ρωσία ότι προσπαθεί να καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news