facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

ΥΠΕΞ: Ευχαριστούμε τη Βρετανία και την Ιταλία για τον επαναπατρισμό των δύο Ελλήνων

Ευχαριστήριο μήνυμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης επαναπατρισμού των δύο Ελλήνων από την Κίνα.

«Μετά από συντονισμένες προσπάθειες και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, κατέστη δυνατός ο επαναπατρισμός δύο Ελλήνων από την Κίνα. Ευχαριστούμε τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία για την υποστήριξή τους για την ασφαλή επιστροφή τους».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο Έλληνες επέστρεψαν στην Ελλάδα μέσω Λονδίνου και Ρώμης, το απόγευμα της Κυριακής και μεταφέρθηκαν κατευθείαν στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου θα νοσηλευτούν για τις επόμενες 14 ημέρες.

Μέχρι στιγμής, κανείς από τους δύο δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα του θανατηφόρου ιού.
Αμφότεροι βρίσκονταν στην πόλη Βουχάν, η οποία έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού, λόγω της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ: Ευχαριστούμε τη Βρετανία και την Ιταλία για τον επαναπατρισμό των δύο Ελλήνων"

Κυβερνητικοί κύκλοι για νέες ταυτότητες: Ο ΣΥΡΙΖΑ πλασιέ συμφερόντων

Διπλή επίθεση στην Κουμουνδούρου, μέσω κυβερνητικών κύκλων αλλά και με σχετιική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξαπέλυσε την Κυριακή η κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι λυπηρό ένα κόμμα (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ) να γίνεται πλασιέ συμφερόντων εταιριών, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι» σχολιάζοντας την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις νέες ταυτότητες και τον διαγωνισμό που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο. 

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν επίσης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να στηρίξει φιλικό έντυπό του σε συνέχεια των συγκλονιστικών αποκαλύψεων στην Προανακριτική επιτροπή της Βουλής που κατονομάζουν τον εκδότη του ως βασικό γρανάζι του παραδικαστικού/παρακρατικού κυκλώματος. Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εξοφλήσει γραμμάτια και είναι πραγματικά λυπηρό ένα κόμμα να γίνεται πλασιέ συμφερόντων εταιριών σε συνεργασία με σεσημασμένα δημοσιογραφικά ‘πιστόλια'».

Και προσέθεταν: «Για την ουσία της υπόθεσης, ο ΣΥΡΙΖΑ υποκρίνεται ότι ερωτά. Γιατί όλα όσα υποτίθεται ότι αγνοεί, έχουν απαντηθεί αναλυτικά προ ημερών. Και σήμερα επανήλθε με τις απαντήσεις το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μήπως και ενημερωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ - έστω και ετεροχρονισμένα».

Η ανακοίνωση του υπ. Προστασίας του Πολίτη

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ανήσυχος και προβληματισμένος από δημοσίευμα εφημερίδας, σχετικά με τις νέες ταυτότητες-κάρτα του πολίτη.

Το δημοσίευμα δεν χρήζει απάντησης, δεν περιέχει το παραμικρό γεγονός ή σχόλιο το οποίο να μην έχει απαντηθεί λεπτομερώς στον δημόσιο διάλογο.

Επειδή όμως ανησυχεί ο ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας μονότονα δυο ερωτήματα, θα απαντήσουμε και πάλι, ώστε να τον καθησυχάσουμε:

Για ποιο λόγο ακυρώθηκε ο δικός του διαγωνισμός;
Απαντούμε για πολλοστή φορά. Μα γιατί δεν είχε περιληφθεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δηλαδή η κάρτα του πολίτη. 

Η συμπερίληψη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σημαίνει έμμεσο και άμεσο όφελος περίπου 1,2 δις υπέρ του δημοσίου. 
Βλέπει λάθος, βλέπει λόγο ανησυχίας ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό;

Για ποιο λόγο η ασπρόμαυρη φωτογραφία έγινε έγχρωμη, κι έτσι, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνει το κόστος του διαγωνισμού;

Απαντούμε και πάλι. Το κόστος του διαγωνισμού δεν αυξάνει. Ρητά και κατηγορηματικά. Ούτε για το δημόσιο ούτε για τον πολίτη. Είτε ασπρόμαυρη είτε έγχρωμη. Ίσα ίσα που με τους νέους όρους θα μειωθεί κατά 30 εκ. περίπου. 

Ας μην ανησυχεί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα κάνουμε περισσότερα για τους πολίτες με λιγότερο κόστος. Εξάλλου έγχρωμη φωτογραφία ζητούσε κι ο προηγούμενος διαγωνισμός, αλλά σε 5 χρόνια! Το κάνουμε νωρίτερα. Δεν νομίζουμε να συντρέχει λόγος ανησυχίας γι αυτό.

Για να μην έχει καμιά απολύτως αμφιβολία και ανησυχία ο ΣΥΡΙΖΑ επισυνάπτουμε το Δελτίο Τύπου της 03-02-2020, όπου και αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις διατυπώνονται ρητά και απαντώνται συγκεκριμένα.

Είναι ίσως αναμενόμενο και εντέλει πολιτικά αδιάφορο, το συγκεκριμένο έντυπο να θέλει να αγνοεί τις λεπτομερείς απαντήσεις που έχουν δοθεί, σε όλα τα ερωτήματα για τον διαγωνισμό.

Αντίθετα, για ένα πολιτικό κόμμα που κυβέρνησε και σήμερα είναι αξιωματική αντιπολίτευση, η σπουδή στην υιοθέτηση αιτιάσεων για ένα ανύπαρκτο ζήτημα δεν είναι, δεν μπορεί να είναι αθώα. Το ερώτημα λοιπόν επιστρέφεται.

Τι στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ που τάχα ανησυχεί Κυριακάτικα και από πού στηρίζεται για να δημοσιεύει τις ανησυχίες του;».

ΣΥΡΙΖΑ: «Φωτογραφικές» οι προδιαγραφές του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία απηύθυνε ερωτήματα στον πρωθυπουργό για τον διαγωνισμό που αφορά τις νέες ταυτότητες.

«Το σημερινό πρωτοσέλιδο σχετικά με τις φωτογραφικές διατάξεις που διέπουν το διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες, που έχει προκηρύξει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, φέρνει ξανά στην επιφάνεια ένα θέμα που έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα από τις πρώτες κιόλας μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Σημειώνει ακόμη ότι «από την πρώτη στιγμή παρακολουθούμε το θέμα στενά και οι αρμόδιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή. Ωστόσο, οι απαντήσεις που λάβαμε πρόσφατα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (μέσω δελτίου Τύπου κι όχι της κοινοβουλευτικής οδού) αυξάνουν περαιτέρω την ανησυχία μας, σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και την ασφάλεια της χώρας».

Ακολούθως θέτει τα «κρίσιμα» ερωτήματα:

1. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της να ακυρώσει το διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες ταυτότητες, ο οποίος αποδεδειγμένα πληρούσε όλες τις προδιαγραφές που ορίζει η Ε.Ε.;

2. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε έναν συγκεκριμένο όρο του διαγωνισμού, αυξάνοντας έτσι τη δημόσια δαπάνη για το έργο κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ;

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά είναι υποχρεωμένοι να δώσουν άμεσα τις απαιτούμενες εξηγήσεις. Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να γυρίσει τη χώρα στις εποχές των «κουμπάρων» και των «κολλητών», στις πρακτικές δηλαδή που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κυβερνητικοί κύκλοι για νέες ταυτότητες: Ο ΣΥΡΙΖΑ πλασιέ συμφερόντων"

Βόρεια Μακεδονία: Ελληνική διαμαρτυρία για την υπουργό που… “επανέφερε” την “Δημοκρατία της Μακεδονίας

Αναταράξεις έχει προκαλέσει στην Βόρεια Μακεδονία η κίνηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Ρασέλα Μιζράχι να επαναφέρει στο υπουργείο της πινακίδα στην οποία αναγράφεται το προηγούμενο όνομα της χώρας (“Δημοκρατία της Μακεδονίας”).

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ καταδίκασε έντονα, σήμερα, την ενέργεια της υπηρεσιακής υπουργού.
“Κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος”
«Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων της Βόρειας Μακεδονίας» δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, σχολιάζοντας την ενέργεια της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, η οποία προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE.

Συμπλήρωσε ότι η Ρασέλα Μιζράχι, με την ενέργεια της αυτή θέτει σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών και «δυναμιτίζει» τις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελλάδα.

Διαμαρτυρία της Ελλάδας
Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας γνωστοποίησε ότι για την ενέργεια αυτή της υπουργού Εργασίας υπήρξε διαμαρτυρία από την μεριά της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Σκόπια, στην οποία επισημαίνεται ότι τέτοιες πράξεις συνιστούν κατάφωρη παραβίαση συγκεκριμένων άρθρων της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Τέλος, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η Ρασέλα Μιζράχι πρέπει να αφαιρέσει αμέσως την πινακίδα και να τοποθετήσει αυτήν στην οποία αναγράφεται το συνταγματικό όνομα της χώρας, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε θα προτείνει στον πρωθυπουργό της χώρας, Όλιβερ Σπάσοφσκι να ζητήσει από την Βουλή την αποπομπή της Μιζράχι από την κυβέρνηση.

Τι προβλέπει η συμφωνία
Σημειώνεται ότι από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών (τον Φεβρουάριο του 2019), σε όλα τα υπουργεία τοποθετήθηκαν επιγραφές και πινακίδες με τη νέα ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
 Ωστόσο, η Μιζράχι αγνόησε την υποχρέωση αυτή της χώρας της, όπως προκύπτει από τη Συμφωνία των Πρεσπών και πριν από μερικές ημέρες επανέφερε στο υπουργείο του οποίου ηγείται, παλαιότερη πινακίδα.
Η Ρασέλα Μιζράχι ορίστηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής στις αρχές Ιανουαρίου, στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας που ορίζει πως 100 ημέρες πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα σχηματίζεται μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και η αντιπολίτευση με δύο υπουργούς. Το VMRO-DPMNE εκπροσωπείται στην υπηρεσιακή κυβέρνηση με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής.
 Στη Βόρεια Μακεδονία θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις 12 Απριλίου.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βόρεια Μακεδονία: Ελληνική διαμαρτυρία για την υπουργό που… “επανέφερε” την “Δημοκρατία της Μακεδονίας"

Ακιντζί: Το σενάριο της προσάρτησης με την Τουρκία είναι φρικτό

Ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε πως το σενάριο προσάρτησης όπως στην περίπτωση της Κριμαίας είναι φρικτό, και πως αυτό είναι ενάντια στο συμφέρον τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και της Τουρκίας.

"Αυτό είναι ένα σενάριο που θα διαλύσει την `ΤΔΒΚ`. Το υποστηρίζω αυτό και είναι κάτι που δεν το λέω για πρώτη φορά, γιατί αυτό είναι ένα πραγματικό συναίσθημα και σκέψη του `τ/κ λαού`", είπε ο κ. Ακιντζί.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως ότι είπε στην εφημερίδα Guardian είναι παρόμοιο με αυτά που είπε στις 5 Φεβρουαρίου.

Χαρακτήρισε αβάσιμους τους λόγους της επίθεσης κατά αυτών που λέει. "Το θέμα δεν είναι πολύπλοκο, είναι ξεκάθαρο", σημείωσε, προσθέτοντας πως οι Τ/κ δεν θέλουν να γίνουν μειονότητα της ε/κ πλευράς ή να ζήσουν με μια διαρκή σχέση εξάρτησης από την Τουρκία.

Επεσήμανε πως η κοινωνία δεν αγκαλιάζει την πιθανότητα μια προσάρτησης, και πως το κύριο είναι το ψευδοκράτος να μετατραπεί σε μια από τις ισότιμες συνιστώσες πολιτείες και να λάβει μια σεβαστή θέση υπό μια ομόσπονδη στέγη.

"Αυτή η προσπάθεια πρέπει να υποστηριχτεί. Μια τέτοια Κύπρος με τον βορρά και τον νότο της, θα καταστεί φιλική προς την Τουρκία. Αυτό είναι προς όφελος όλων", σημείωσε.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε πως η πολιτική ότι "η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική" αποτελεί ένα σλόγκαν της δεκαετίας του 50.

"Δεν αφορά την πραγματική κατάσταση. Υπάρχουν διαφορετικές κοινότητες που ζουν στην Κύπρο και η αναζήτηση μιας ομοσπονδιακής δομής στην οποία να ζήσουν ειρηνικά συνεχίζεται", ανέφερε.

sigmalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακιντζί: Το σενάριο της προσάρτησης με την Τουρκία είναι φρικτό"

Η καταιγίδα «Κιάρα» σαρώνει τη Βόρεια Ευρώπη

Ακυρώσεις πτήσεων, πλοία που έμειναν δεμένα στα λιμάνια, ποδοσφαιρικοί αγώνες που αναβλήθηκαν: η καταιγίδα Κιάρα σαρώνει τη βορειοδυτική Ευρώπη, ιδίως τη Βρετανία, προκαλώντας ζημιές, πλημμύρες και διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Στη Γαλλία, 42 περιφέρειες έχουν ήδη τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό και οι αρχές καλούν τους κατοίκους να αποφεύγουν τα δάση, τις παραλίες και να μην ανοίγονται στη θάλασσα.

Στη Βρετανία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την κακοκαιρία, έχουν σημειωθεί προβλήματα στα δρομολόγια των αεροπλάνων, των τρένων και των πλοίων, αφού η καταιγίδα συνοδεύεται από ισχυρή βροχόπτωση και ριπές ανέμου που πνέουν με ταχύτητα άνω των 130 χιλιομέτρων την ώρα. Η μετεωρολογική υπηρεσία (Met Office) έχει θέσει σε πορτοκαλί συναγερμό την Αγγλία και την Ουαλία, λόγω των ανέμων. Περίπου 92.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη τη χώρα και πολλοί ποταμοί υπερχείλισαν.

Η Met Office κατέγραψε ριπές ανέμου ταχύτητας 150 χιλιομέτρων στο Αμπερντάρον, στη βόρεια Ουαλία.

Στο Στάνμορ, στα βορειοδυτικά του Λονδίνου, ένας γερανός σε ένα εργοτάξιο δίπλωσε στα δύο «σαν μακαρόνι», σύμφωνα με τη φωτογραφία που ανήρτησε στο Twitter μια κάτοικος, η 36χρονη Λίντσεϊ Γουελς.

Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν. Η British Airways έδωσε τη δυνατότητα στους πελάτες της που επρόκειτο να φτάσουν ή να αναχωρήσουν σήμερα από αεροδρόμια του Λονδίνου να αναβάλουν την πτήση τους. Η Virgin Atlantic ακύρωσε επίσης πολλές πτήσεις της από το αεροδρόμιο Χίθροου.

Η Network Rail, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του σιδηροδρομικού δικτύου της Βρετανίας συνέστησε στον κόσμο να μην μετακινείται με τρένο σήμερα παρά μόνο αν είναι «απολύτως αναγκαίο» και προέβλεψε ότι ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα μέχρι και αύριο το πρωί. Πολλές εταιρείες ακύρωσαν ή μείωσαν τα δρομολόγια και την ταχύτητα των τρένων τους.


22259896


Στη Μάγχη, τα δρομολόγια των πλοίων μεταξύ Καλαί και Ντόβερ ματαιώθηκαν «μέχρι νεωτέρας».

Λόγω της θύελλας αναβλήθηκαν πολλοί ποδοσφαιρικοί και ιππικοί αγώνες. Τα βασιλικά πάρκα έκλεισαν και η βασίλισσα Ελισάβετ δεν παρέστη στη λειτουργία της Κυριακής στο Σάντριγχαμ, στην κατοικία της στην ανατολική Αγγλία.

Στην Ιρλανδία, που έχει επίσης τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό λόγω του κινδύνου πλημμυρών, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε 10.000 κατοικίες και επιχειρήσεις. Το βράδυ του Σαββάτου αναβλήθηκε στο Γκάλγουεϊ η τελετή για την ανακήρυξη της πόλης σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2020.

22260012


Προβλήματα στις αερομεταφορές παρατηρούνται και στο Βέλγιο, όπου ματαιώθηκαν περίπου 60 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Πάρκα και δάση θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό και αύριο Δευτέρα ενώ αναβλήθηκαν και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες που ήταν προγραμματισμένοι για σήμερα.

Στη Γερμανία, στα αεροδρόμια της Φραγκφούρτης, του Βερολίνου, του Μονάχου, της Κολονίας και του Ανόβερου αναβλήθηκαν όλες οι απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών. Τα προβλήματα ενδέχεται να συνεχιστούν και αύριο Δευτέρα. Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα μέχρι και αύριο στις 19.00 (ώρα Ελλάδας).

Στο Λουξεμβούργο, τα δημόσια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο Δευτέρα.

Στη Γαλλία, οι αρχές στα βόρεια της χώρας καλούν τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να μην βγαίνουν για περίπατο στα δάση, καθώς μπορεί να κινδυνεύσουν από πτώσεις δέντρων. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν και τις ακτές, για να μην παρασυρθούν από τα τεράστια κύματα. Στη Λιλ και την Μπουλόνι-σιρ-Μερ, πάρκα και κήποι έμειναν κλειστά σήμερα.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η καταιγίδα «Κιάρα» σαρώνει τη Βόρεια Ευρώπη"

Εξάρχεια: Επιχείρηση της αστυνομίας και συλλήψεις για ναρκωτικά

Νέα επιχείρηση έστησε η ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια, η οποία οδήγησε σε συλλήψεις για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνδρες της αστυνομίας μέχρι στιγμής έχουν προχωρήσει σε 5 προσαγωγές και 2 συλλήψεις.

Πρόκειται για μια από τις πολλές επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στα Εξάρχεια τον τελευταίο καιρό.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξάρχεια: Επιχείρηση της αστυνομίας και συλλήψεις για ναρκωτικά"

Και τρίτο γεωτρύπανο, το Sertao, αγόρασε η Τουρκία

Και τρίτο γεωτρύπανο αγόρασε η Τουρκία, σύμφωνα με το τουρκικό Περιοδικό Ναυτιλίας το οποίο αναφέρει ότι πρόκειται για το γεωτρύπανο Sertao, το οποίο αυτή τη φορά πήρε σε δημοπρασία στη Βρετανία για 37,5 εκατομμύρια δολάρια. Το γεωτρύπανο κατασκευάστηκε στη Νότιο Κορέα το 2012 και χρησιμοποιήθηκε από τη βραζιλιανή εταιρεία Petrobras μέχρι το 2015.

Σύμφωνα με πηγές του περιοδικού, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αγοράς και τρίτου γεωτρύπανου με την ονομασία Sertao, το οποίο βρισκόταν στο λιμάνι Port Talbot της Βρετανίας για δύο χρόνια. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αγοράστηκε στην τιμή των 37,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το περιοδικό, το γεωτρύπανο κατασκευάστηκε από την Samsung το 2012 στη Νότιο Κορέα και μέχρι το 2015 το χρησιμοποιούσε η βραζιλιανή εταιρεία Petrobras. Έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει την εργασία του κάτω από πολύ μεγάλη πίεση και ψηλή θερμοκρασία. Μπορεί να φτάσει σε βάθος 11 χιλιάδων 400 μέτρων και να διεξάγει γεώτρηση 3 χιλιάδων μέτρων. Το υπό σημαία Νησιών Μάρσαλ γεωτρύπανο Sertao έχει μήκος 227 μέτρα, πλάτος 42 μέτρα και το μέρος του πλοίου που είναι κάτω από το νερό είναι 12 μέτρα.

ΚΥΠΕ/sigmalive
Διαβάστε Περισσότερα » "Και τρίτο γεωτρύπανο, το Sertao, αγόρασε η Τουρκία"

Αναστασιάδης: Διάλογος ναι, αμφισβήτηση ή προαπαιτούμενα όχι

Ο Ν. Αναστασιάδης “επέστρεψε το γάντι” στην Τουρκία, λέγοντας πως δεν μπορεί «επειδή η Τουρκία μας αμφισβητεί ως κράτος να παραιτηθούμε της κρατικής μας υπόστασης για να υπάρξει διάλογος».

Η καλή θέληση υπαγορεύει την προσέλευση στον διάλογο χωρίς αμφισβήτηση ή προαπαιτούμενα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του, μετά το πέρας επίσημου εορτασμού του Αγίου Μάρωνα, Προστάτη των Μαρωνιτών, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, στην Πύλη Πάφου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε, παράλληλα, ότι δεν μπορεί «επειδή η Τουρκία μας αμφισβητεί ως κράτος να παραιτηθούμε της κρατικής μας υπόστασης για να υπάρξει διάλογος».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές από Τούρκους αξιωματούχους περί μορατόριουμ στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτως ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η καλή θέληση υπαγορεύει την προσέλευση στον διάλογο χωρίς αμφισβήτηση ή προαπαιτούμενα».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης: Διάλογος ναι, αμφισβήτηση ή προαπαιτούμενα όχι"

Συμμορία με ανήλικους τσιγγάνους που έκλεβε πεζούς και οδηγούς εξαρθρώθηκε στις Αχαρνές

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Αχαρνών, συμμορία ανηλίκων η οποία διέπραττε ληστείες σε βάρος πεζών και οδηγών οχημάτων στην περιοχή των Αχαρνών.

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών στον καταυλισμό της Αγίας Σωτήρας στις Αχαρνές, συνελήφθησαν πέντε ανήλικοι τσιγγάνοι, ηλικίας από 13 έως 17 ετών, μέλη της σπείρας. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται τρία ακόμη μέλη.

Λίγο νωρίτερα, οι ανήλικοι είχαν κλέψει οδηγό αυτοκινήτου, του οποίου ανέκοψαν την πορεία, εισήλθαν στο όχημα και με χρήση σωματικής βίας του αφαίρεσαν το κινητό τηλέφωνο και στη συνέχεια τον έριξαν στο έδαφος και του άρπαξαν το πορτοφόλι.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, κατά το τελευταίο πεντάμηνο, οι κατηγορούμενοι ανήλικοι είχαν συστήσει σπείρα, με εναλλασσόμενους ρόλους, με ορμητήριο και σημείο διαφυγής τον καταυλισμό της Αγίας Σωτήρας στις Αχαρνές και διέπρατταν συστηματικά ληστείες σε διερχόμενους οδηγούς οχημάτων, πεζούς, σε διανομείς φαγητού, ακόμη και σε επιβάτες που κατέβαιναν από το τρένο στον σιδηροδρομικό σταθμό Αχαρνών.

Κατά τη διάπραξη των ληστειών, δεν δίσταζαν να χρησιμοποιούν βία και να χτυπούν τα θύματά τους, προκειμένου να τους αποσπάσουν χρήματα, τιμαλφή, κινητά τηλέφωνα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί 21 περιπτώσεις ληστειών και 2 κλοπές και ειδικότερα :


  • δέκα ληστείες σε πεζούς, μεταξύ των οποίων σε ηλικιωμένες και ανήλικο
  • έξι ληστείες σε διερχόμενους οδηγούς
  • τρεις ληστείες σε διανομείς φαγητού
  • δύο ληστείες σε γυναίκες στο σταθμό των Αχαρνών
  • δύο κλοπές


doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Συμμορία με ανήλικους τσιγγάνους που έκλεβε πεζούς και οδηγούς εξαρθρώθηκε στις Αχαρνές"

Ν. Μηταράκης: Συστήνουμε Διεύθυνση Επιστροφών εντός του Φεβρουαρίου

Την σύσταση μιας Διεύθυνσης Επιστροφών, η οποία θα αναλάβει όλο το διαδικαστικό κομμάτι των επιστροφών των μεταναστών, προαναγγέλει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Όπως αναφέρει ο κ. Μηταράκης, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής , η νέα υπηρεσία θα προβλέπεται στο οργανόγραμμα του υπουργείου, το οποίο θα βγει μέσα στον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, συνολικά τον Ιανουάριο έφυγαν 84 άτομα σε επτά αποστολές, πέντε αναγκαστικές επιστροφές και δύο εθελοντικές. «Επίσης παρακολουθούμε πολύ συστηματικά τις υποθέσεις στα ελληνικά Διοικητικά Δικαστήρια και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κερδίσαμε μια υπόθεση στο ΕΔΑΔ σε λιγότερο από μια εβδομάδα: μια οικογένεια Σύρων αμφισβήτησε την απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών και ζήτησε από το ΕΔΑΔ να μην επιστραφεί στην Τουρκία. Το ΕΔΑΔ μας επέτρεψε να εκτελέσουμε την τελεσίδικη απόφαση της Δικαιοσύνης και θα προχωρήσουμε και σε αυτή την επιστροφή» ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για σημαντική καθυστέρηση στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο κ. Μηταράκης απαντά πως «δεν αιφνιδιαστήκαμε από τα γεγονότα. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην καμπή δύο καταστάσεων, του υπερπληθυσμού στα νησιά αλλά και της εφαρμογής ταχύτερης διαδικασίας ασύλου και επιστροφών. Αυτό δημιουργεί ένταση την οποία πρέπει να προσέξουμε. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολες οι συνθήκες, όμως πρέπει αυτοί που έρχονται σε μια χώρα να σεβαστούν τους κανόνες και τους νόμους της».

Ο κ. Μηταράκης υποστηρίζει πως «βάσει του νέου νόμου, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά μπορούν να κρατούνται στα κλειστά κέντρα που δυστυχώς δεν έχουν ετοιμαστεί ακόμη» ενώ προσθέτει πως «τα γεγονότα στη Μυτιλήνη δείχνουν πόσο αναγκαία είναι η δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων».

Αναφορικά με τα κέντρα κράτησης που θα δημιουργηθούν στη χώρα, ο κ. Μηταράκης αναφέρει πως οι χώροι έχουν βρεθεί. «Υπήρξαν διάφορα σχόλια τοπικών κοινωνιών και βάσει αυτών καταλήξαμε σε μια τελική επιλογή χώρων, χωρίς να υπονοώ ότι υπάρχει συμφωνία, γιατί δυστυχώς πολύ λίγοι θέλουν να βγουν μπροστά και να υποδείξουν έναν χώρο» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Για τα πλωτά φράγματα, ο κ. Μηταράκης επισημαίνει πως θα υπάρξει πιλοτική εφαρμογή «για να δούμε κατά πόσον θα είναι αποτελεσματικά» ενώ δηλώνει πως το υπουργείο θα καταβάλει «μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να εκκαθαρίσουμε τις 87.000 εκκρεμείς υποθέσεις(ασύλου) που υπάρχουν μέχρι 31/12/2019».

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν. Μηταράκης: Συστήνουμε Διεύθυνση Επιστροφών εντός του Φεβρουαρίου"

Προκαλεί ο Ακάρ : Μη δοκιμάζετε τη δύναμή μας - Παράνομη η στρατιωτικοποίηση 16 νησιών

Μία ακόμα προκλητική δήλωση έκανε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ εναντίον της Ελλάδας.

Ο Ακάρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet αναφέρθηκε στην Ελλάδα και την Κύπρο με ιδιαίτερα προκλητική γλώσσα.

«Ο τρόπος προσέγγισης της Ελλάδας είναι να δυσκολέψει την επίλυση των προβλημάτων σε κοινό επίπεδο. Έχει στρατιωτικοποιήσει 16 από τα 23 νησιά από το 1936 και έχει παραβιάσει τις συνθήκες. Παράλληλα με έναν τρόπο που δεν έχει προηγούμενο στον κόσμο ισχυρίζεται πως ο εναέριος της χώρος είναι 10 μίλια ενώ τα χωρικά της ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε ακόμα: «Περιμένουμε από την Ελλάδα που είναι και σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ να παραμείνει πίστη στις σχέσεις καλής γειτονίας και στις συνθήκες που έχει υπογράψει. Στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο αλλά ούτε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας. Δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς. Στην Κύπρο, είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπριων αδελφών μας, κανένας να μην τεστάρει την ισχύ και την δύναμη μας» κατέληξε οι Ακάρ».

«Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο»

Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος υπουργός Άμυνας είχε ζητήσει την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών και με δηλώσεις του πριν από λίγες μέρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η ύπαρξη ελληνικών στρατευμάτων σε 16 ελληνικά νησιά αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο.

Ο Ακάρ έκανε λόγο για παραβίαση των συμφωνιών από την πλευρά της Αθήνας και την καλεί να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και σχέσεις καλής γειτονίας.

«Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο σε 16 νησιά του Αιγαίου», διαμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Σημειώνεται πως η απο-στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών αποτελεί πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς, η οποία παραπέμπει στις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.

tanea
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαλεί ο Ακάρ : Μη δοκιμάζετε τη δύναμή μας - Παράνομη η στρατιωτικοποίηση 16 νησιών"

“Στροφή” Ερντογάν με στόχο τη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως αλλάζει στάση, επιδιώκοντας την αποκλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα. Φυσικά, πίσω από αυτό υπάρχει σχέδιο…

Τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα φαίνεται πως αλλάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Φυσικά, ο πρόεδρος της Τουρκίας αποσκοπεί… κάπου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” και τον ανταποκριτή της, Μανώλη Κωστίδη, ο Ερντογάν επιθυμεί να ξεκινήσει μία συνολική διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω του Δικαστηρίου της Χάγης.

Είναι χαρακτηριστικό, πως την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε: “Υπήρξε ένταση με την Ευρώπη λόγω των γεωτρήσεών μας στην Ανατολική Μεσόγειο και με το μνημόνιο που υπογράψαμε με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, επειδή η Ε.Ε. δεν ήταν αντικειμενική. Ομως εμείς, ενώ υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας όπως κι αυτά των Τουρκοκυπρίων, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, εκτός των Ελληνοκυπρίων, για τον δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου. Οταν η Τουρκία έχει τέτοια θετική στάση, είμαστε εναντίον κάθε προσπάθειας αποκλεισμού της χώρας μας”.

Έμπειροι διπλωμάτες και αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προτείνει η ίδια η Τουρκία να οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας που δεν έχει κηρύξει και της περιοχής που η Τουρκία υποστηρίζει πως της ανήκει, σύμφωνα με το μνημόνιο με τη Λιβύη, αλλά και μέχρι την Κύπρο.
Στο ζήτημα του Αιγαίου θεωρείται πως πρέπει προηγουμένως να διευθετηθούν διμερώς και άλλα ζητήματα, όπως το εύρος των χωρικών υδάτων σε συνδυασμό με τον εναέριο χώρο, οι (κατά τους Τούρκους) “γκρίζες ζώνες”, με την υποσημείωση ότι αν δεν καταλήξουν κάπου οι διαπραγματεύσεις, θα μπορούν να οδηγηθούν επίσης στη Χάγη.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια τέτοια πρόταση για κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο να έρθει προς την Ελλάδα από την κυβέρνηση της Τρίπολης του Σάρατζ, που είχε στείλει, πριν από το μνημόνιο με την Τουρκία, διαβήματα στην Αθήνα για παραχωρήσεις οικοπέδων της Ελλάδας, νοτίως της Κρήτης. Η Τρίπολη ζητούσε διευκρινίσεις, καθώς θεωρούσε πως οι παραχωρήσεις εφάπτονταν με περιοχές της δικής της υφαλοκρηπίδας.

Στην Άγκυρα έχουν εξετάσει αναλυτικά τις αποφάσεις της Χάγης, όπως για παράδειγμα εκείνη που έχει δικαιώσει τη Λιβύη έναντι της Μάλτας. Το δικαστήριο έδωσε μικρότερο δικαίωμα στη Μάλτα επειδή είναι νησί, παρόλο που είναι κράτος.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "“Στροφή” Ερντογάν με στόχο τη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα"

ΕΛΤΑ: Διευκρινίσεις για το «χαράτσι» σε αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης - Σε ποιες περιπτώσεις δεν θα ισχύει

Διευκρινίσεις για τα ειδικά τέλη εκτελωνισμού σχετικά με ηλεκτρονικές αγορές από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσαν τα ΕΛΤΑ.

Πλέον, σε κάθε αντικείμενο με τελωνειακή διασάφηση που θα εκτελωνίζεται, θα επιβάλλεται «Τέλος Εκτελωνισμού», το ελάχιστο ύψος του οποίου καθορίστηκε σε 15 ευρώ, σύμφωνα με εγκύκλιο των ΕΛΤΑ.

Προηγουμένως, τα δέματα εκτός ευρωπαϊκών χωρών που χρεώνονταν - αναλογικά - με τέλη εκτελωνισμού ήταν αυτά, των οποίων το κόστος ξεπερνούσε τα 22 ευρώ

Πιο συγκεκριμένα:

- Για δέματα αξίας από 0 έως και 22 ευρώ, τα τέλη εκτελωνισμού ανέρχονται στα 15 ευρώ.
- Για δέματα αξίας από 22 έως και 150 ευρώ, τα τέλη εκτελωνισμού ανέρχονται στα 15 ευρώ + ΦΠΑ 24%.
- Για δέματα αξίας πάνω από 150 ευρώ, τα τέλη εκτελωνισμού ανέρχονται στα 15 με 50 ευρώ ανάλογα το κόστος του πακέτου, + ΦΠΑ 24% + τους τελωνειακούς δασμούς.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους, τα ΕΛΤΑ αναφέρουν:

«Τα ΕΛΤΑ προχωρούν σε διευκρινίσεις σε συνέχεια δημοσιευμάτων που προέκυψαν τις τελευταίες ώρες αναφορικά με τις αλλαγές στα ειδικά τέλη εκτελωνισμού και τα οποία έχουν προκαλέσει ανησυχία στους καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα από χώρες εκτός Ε.Ε.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαβεβαιώνουν τους πελάτες που πραγματοποιούν αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. ότι για όλα τα αντικείμενα επιστολικού ταχυδρομείου που χαρακτηρίζονται από τις Τελωνειακές Αρχές "Ελεύθερα", δηλαδή χωρίς τελωνειακή διασάφηση, το τέλος εκτελωνισμού ήταν και παραμένει μηδενικό.

Τα αντικείμενα αυτά φέρουν την πράσινη αυτοκόλλητη ετικέτα. Τα ΕΛΤΑ στις 03 Φεβρουαρίου 2020 αναπροσάρμοσαν την τιμολογιακή τους πολιτική, στα "Ειδικά Τέλη Εκτελωνισμού". Στο νέο τιμοκατάλογο έχει προστεθεί "Τέλος Εκτελωνισμού" για τα ταχυδρομικά αντικείμενα που φέρουν τελωνειακή διασάφηση, ακόμη κι αν κατά την διαδικασία εκτελωνισμού αυτή προσδιοριστεί ως μηδενική.

Τέλος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους πελάτες ότι ο διαχωρισμός των ταχυδρομικών αντικειμένων που προέρχονται από τρίτες χώρες, σε αυτά που έχουν τελωνειακό ενδιαφέρον και σε αυτά που δεν έχουν, γίνεται από Τελωνειακές Αρχές και όχι από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΤΑ: Διευκρινίσεις για το «χαράτσι» σε αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης - Σε ποιες περιπτώσεις δεν θα ισχύει"

Ηράκλειο: Νεαροί ξυλοκόπησαν άγρια διασώστη του ΕΚΑΒ – Προκάλεσαν ζημιές σε ασθενοφόρο και ΙΧ

Ένα απίστευτο περιστατικό βαρβαρότητας εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα στο Ηράκλειο με θύμα ένα διασώστη του ΕΚΑΒ.

Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα νεαροί άνδρες περνώντας από το γραφείο διασωστών του ΕΚΑΒ στην περιοχή της Αλικαρνασού, χωρίς λόγο και αιτία «ξέσπασαν» στο σταθμευμένο ασθενοφόρο αλλά και σε παρακείμενα οχήματα.

Με μανία άρχισαν να τα χτυπούν με χέρια και με πόδια προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές.

Οι κινήσεις τους έγιναν αντιληπτές από τους διασώστες που ήταν σε βάρδια που έτρεξαν να δουν τι συμβαίνει.

Αντί να ζητήσουν συγνώμη για τις φθορές που προκάλεσαν, χωρίς κανέναν δισταγμό άρχισαν να ξυλοκοπούν τον ένα με μανία αφήνοντας τον αιμόφυρτο στο δρόμο.

Ο διασώστης διεκομίσθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα κυρίως στο πρόσωπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι αστυνομικοί της Υ.Α. Ηρακλείου έχοντας τις περιγραφές των δραστών κατάφεραν να τους εντοπίσουν και να τους οδηγήσουν στο Αστυνομικό Μέγαρο.

Οι δύο νεαροί σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είχαν εμπλακεί και νωρίτερα σε άλλο καβγά σε κεντρικό σημείο της πόλης, όμως αφέθησαν ελεύθεροι αφού δεν είχαν υποβληθεί μηνύσεις σε βάρος τους.

Το δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ.

Συνελήφθησαν σήμερα (09.02.2020) το πρωί στο Ηράκλειο από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ηρακλείου, δύο ημεδαποί ηλικίας 22 και 23 ετών κατηγορούμενοι για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών σε βάρος 46χρονου ημεδαπού και 26χρονου αλλοδαπού.
Ειδικότερα, σήμερα (09.02.2020) μεταμεσονύχτιες ώρες οι δύο ημεδαποί με την χρήση βίας προκάλεσαν σωματικές βλάβες σε 26χρονο αλλοδαπό.
Επιπλέον οι δύο ημεδαποί με την χρήση βίας προκάλεσαν σωματικές βλάβες σε 46χρονο ημεδαπό καθώς και φθορές στο Ι.Χ επιβατηγό αυτοκίνητο του.
Η προανάκριση διενεργείται από το Α’ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου ενώ οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Νεαροί ξυλοκόπησαν άγρια διασώστη του ΕΚΑΒ – Προκάλεσαν ζημιές σε ασθενοφόρο και ΙΧ"

Μακελειό στην Ταϊλάνδη: Νεκρός ο 34χρονος εκτελεστής στρατιωτικός - Τουλάχιστον 26 οι νεκροί

Οι ταϊλανδέζικες δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν, τελικά, τον Ταϊλανδό υπαξιωματικό, δράστη της σφαγής στο εμπορικό κέντρο στην πόλη Νακόν Ρατσασίμα (Κοράτ), με τουλάχιστον 26 νεκρούς, επιβεβαίωσαν ο υπουργός Δημόσιας Υγείας Ανουτίν Σαρνβιρακούλ και ο αρχηγός της αστυνομίας.

Η επιχείρηση κράτησε περισσότερες από 13 ώρες.

Πρωτοφανές το μακελειό σύμφωνα με τον πρωθυπουργό

Το μακελειό με τους 27 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου του δράστη της επίθεσης, σε εμπορικό κέντρο είναι "πρωτοφανές" στη χώρα, είπε ο πρωθυπουργός.

"Είναι πρωτοφανές στην Ταϊλάνδη και θέλω να είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει μια τέτοια κρίση", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο νοσοκομείο της πόλης Νακόν Ρατσασίμα όπου πήγε να επισκεφθεί τους τραυματίες, οι οποίοι διακομίστηκαν εκεί μετά τη σφαγή.

Πρόσθεσε ότι τα κίνητρα του δολοφόνου ήταν "προσωπικά", έχουν σχέση με μια διένεξη για την "πώληση ενός σπιτιού" στην οποία θεωρούσε ότι είχε εξαπατηθεί.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δημόσιας Υγείας ανέφερε: «Ευχαριστούμε την αστυνομία και τον στρατό που έδωσε τέλος στην κατάσταση. Ο ένοπλος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε!!!».







Ο αρχηγός της αστυνομίας ανακοίνωσε επίσης ότι ο δράστης είναι νεκρός και πως η αστυνομική επιχείρηση τελείωσε.

Νωρίτερα το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε ότι ο δράστης, ο Ταϊλανδός υποαξιωματικός Τζακραπάντ Τόμα, κατάφερε να διαφύγει από το εμπορικό κέντρο, μετά από ανταλλαγή πυρών με τις ειδικές δυνάμεις στο πολυώροφο γκαράζ του εμπορικού κέντρου. Στη συνέχεια, πυροβόλησε μια φιάλη αερίου, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά και μέσα στη σύγχυση εξαφανίστηκε, ανέφερε ο ρεπόρτερ του καναλιού.


Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 63 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη σφαγή. Στους 21 ανέρχονται οι νεκροί, ανάμεσά τους και ένα μέλος των ειδικών δυνάμεων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Thairath TV, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, έκανε λόγο για 25 νεκρούς. Δεν υπάρχουν ξένοι υπήκοοι μεταξύ των νεκρών ή των τραυματιών στο εμπορικό κέντρο.


Ο Ταϊλανδός υπαξιωματικός Τζακραπάντ Τόμα, 34 ετών, ήταν επαγγελματίας στρατιώτης, εκπαιδευτής σκοποβολής στη μονάδα του και εκπαιδευμένος ελεύθερος σκοπευτής στο πρόγραμμα των ειδικών δυνάμεων, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ταϊλάνδης.

Πώς ξεκίνησε η σφαγή

Ο Τζακραπάντ Τόμα σκόρπισε τον θάνατο στην πόλη Νακόν Ρατσασίμα (γνωστή και με την ονομασία Κοράτ) πυροβολώντας μέσα σε μια στρατιωτική βάση, σε έναν βουδιστικό ναό και στο εμπορικό κέντρο όπου οι αρχές πίστευαν ότι κρατούσε ομήρους. Μάλιστα, «μετέδιδε» τη διαδικασία μέσω Facebook.




Ο Τόμα ξεκίνησε τη σφαγή αργά το απόγευμα, από μια στρατιωτική βάση, όπου σκότωσε τρεις ανθρώπους. Αρχικά άνοιξε πυρ στο σπίτι ενός ανώτερου αξιωματικού και μετά μέσα στον στρατώνα. Μόλις ολοκλήρωσε εκεί το «έργο» του, έφυγε με ένα στρατιωτικό όχημα και κατευθύνθηκε στο εμπορικό κέντρο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μακελειό στην Ταϊλάνδη: Νεκρός ο 34χρονος εκτελεστής στρατιωτικός - Τουλάχιστον 26 οι νεκροί"

Ο κοροναϊός και το μεγάλο μυστήριο: Δεν νοσούν εύκολα τα παιδιά και κανείς δεν ξέρει το γιατί…

Πολλά είναι όσα δεν γνωρίζουν ακόμα οι επιστήμονες, για τον νέο κοροναϊό της Γουχάν. Το μεγαλύτερο μυστήριο, όμως, είναι το γεγονός ότι τα μικρά παιδιά προσβάλλονται πολύ δύσκολα. Και ακόμα δεν ξέρουν το γιατί...
Κορυφαίο μυστήριο για τους επιστήμονες -που βάζουν όλη την ενέργεια και τις γνώσεις τους να ανακαλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τον νέο κοροναϊό της Κίνας- αποτελεί η διαπίστωση ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι τόσο ευάλωτα στη μόλυνση όσο οι ενήλικες. Αν και το γεγονός είναι ευχάριστο και ανακουφιστικό, από την άλλη πλευρά, αποτελεί έναν άλυτο επιστημονικό γρίφο.
Η επιδημία ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στις 31 Δεκεμβρίου, όμως κανένα παιδί μικρότερο των 15 ετών δεν είχε διαγνωστεί με τη νόσο, έως τις 22 Ιανουαρίου.
“Τα παιδιά ενδέχεται να μολύνονται πολύ λιγότερο, ενώ ακόμα και εάν προσβληθούν από τον ιό, μπορεί να αναπτύξουν ηπιότερα συμπτώματα απ' τους ενήλικες”, ανέφερε η μελέτη.
Οι γιατροί εντόπισαν ελάχιστες εξαιρέσεις στον κανόνα. Μεταξύ των 37.000 κρουσμάτων ήταν μόνο: ένα κορίτσι ηλικίας 9 μηνών στο Πεκίνο, ένα παιδί στη Γερμανία (ο πατέρας του οποίου είχε διαγνωστεί με τον ιό), αλλά και ένα άλλο παιδί στην πόλη Shenzhen της Κίνας, στο οποίο ταυτοποιήθηκε μεν ο ιός, όμως, δεν παρουσίαζε συμπτώματα της νόσου.
Την περασμένη Τετάρτη, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δύο νεογέννητα βρέφη στο Γουχάν της Κίνας νόσησαν από τον ιό, λίγες ώρες μετά τη γέννησή τους. Οι μητέρες τους ήταν θετικές στον ιό.
Στην συντριπτική πλειοψηφία τους, ωστόσο, τα παιδιά δεν είναι ευάλωτα στον κοροναϊό.
“Από όλες τις περιπτώσεις που έχουμε εξετάσει μέχρι σήμερα και για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι σε εμάς, φαίνεται ότι ο κοροναϊός προσβάλλει πρωτίστως τους ενήλικες”, δήλωσε στο Business Insider, ο Richard Martinello, αναπληρωτής καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Yale και συμπλήρωσε:
“Οι έρευνες που έχουν δημοσιευθεί στην Κίνα, όμως, προέρχονται κυρίως από νοσοκομεία ενηλίκων και όχι από παιδιατρικά. Οπότε αυτό θα μπορούσε ίσως να σημαίνει, ότι ακόμα δεν έχουμε στα χέρια μας όλα τα δεδομένα”, τονίζει ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάντως, περίπου το 80% των θανάτων από τον νέο κορωναϊό έχουν καταγραφεί σε άτομα ηλικίας από60 ετών και άνω.
μυστήριο

Ευτύχημα μέσα στην γενική καταστροφή

Η χαμηλή μεταδοτικότητα του ιού στα παιδιά είναι ευτυχές γεγονός, σύμφωνα με τους επιστήμονες της υγείας, επειδή αυτά δεν πειθαρχούν τόσο εύκολα στους κανόνες υγιεινής: είναι πιθανόν να μην πλένουν συχνά τα χέρια τους ή να μην καλύπτουν το στόμα τους, ή να μην αποφύγουν να αγγίξουν τους άλλους – συμπεριφορές, δηλαδή, που διασπείρουν τους ιούς και τα μικρόβια.
“Αν πράγματι τα παιδιά είναι -ως επί το πλείστον- προστατευμένα, αυτό είναι καλό πρωτίστως για τα ίδια, και δευτερευόντως για όλο τον πληθυσμό. Εάν ο ιός διαδίδονταν εύκολα στον παιδικό πληθυσμό, τότε αυτό θα σήμαινε αυτόματα και τη μεγαλύτερη διασπορά του στον γενικό πληθυσμό ”, δήλωσε στο Business Insider, o επιδημιολόγος και καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Aaron Milstone και συμπλήρωσε:
"Είμαι παιδίατρος και αγαπώ τα παιδιά. Όμως τα παιδιά συμβάλλουν πράγματι στην μεγαλύτερη εξάπλωση των αναπνευστικών ιών. Είναι πολύ πιο εύκολο να πείσεις έναν ενήλικα και ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής. Τα παιδιά, όμως, όταν είναι άρρωστα δεν απομονώνονται εύκολα. Θέλουν να καταφεύγουν συνεχώς στην αγκαλιά της μαμάς τους ή να παίξουν με τα αδέλφια τους”, ανέφερε ο Milstone.

Λίγα παιδιά νόσησαν και από SARS

Τα συμπτώματα του νέου κοροναϊού της Γουχάν μοιάζουν κατά πολύ με εκείνα της πνευμονίας ή της γρίπης: πυρετός, βήχας, ρίγος, πονοκέφαλος, αναπνευστική δυσχέρεια και πονόλαιμος.
Ο νέος κοροναϊός έχει δε, εντυπωσιακές ομοιότητες με την άλλη νόσο που προέρχεται από την ίδια οικογένεια κοροναϊών, το SARS, το οποίο οδήγησε στο θάνατο 774 άτομα και προσέβαλλε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους, μεταξύ Νοεμβρίου 2002 – Ιουλίου 2003. Ανάμεσα στα κρούσματα του ιού SARS υπήρξαν και κάποιες λίγες περιπτώσεις παιδιών:80 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες και 55 πιθανές ή ύποπτες. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά είχαν εμφανίσει πυρετό, και λιγότερα βήχα ή εμετούς.
Σε μελέτη του 2007  λοιμωξιολόγοι από Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχαν διαπιστώσει ότι παιδιά ηλικίας 12 ετών ή μικρότερα,εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα της νόσου SARS, σε σύγκριση με τους ενήλικες. Επίσης, κανένα παιδί ή έφηβος δεν έχασε τη ζωή του από τον ιό, ενώ σε μία μόνο περίπτωση παιδί μετέδωσε τη νόσο σε άλλο άτομο.
Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει χρόνια ερευνών από τότε, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν με βεβαιότητα γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Στην τρέχουσα επιδημία του κοροναϊού της Γουχάν, δύο εκδοχές διερευνούν οι επιστήμονες: Είτε τα παιδιά να μην προσβάλλονται εύκολα για λόγους που δεν γνωρίζουν ακόμα, είτε ο οργανισμός τους να ανταποκρίνεται με διαφορετικό τρόπο στη λοίμωξη από τον κοροναϊό.
Το μυστήριο μεγαλώνει ακόμη περισσότερο εξαιτίας του γεγονότος ότι τα παιδιά εμφανίζονται περισσότερο ευάλωτα στη γρίπη και σε άλλες ιογενείς καταστάσεις.
μυστήριο

Δεν ήταν παιδιά οι πρώτοι άνθρωποι που μολύνθηκαν

Ο επιδημιολόγος και καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, David Weber, δίνει μια άλλη εκδοχή: “Εικάζω ότι η χαμηλή μεταδοτικότητα που εμφανίζει ο ιός στα παιδιά μπορεί να οφείλεται στοντρόπο με τον οποίο ξέσπασε η επιδημία. Ξέρουμε ότι πιθανότατα ο ιός μεταδόθηκε από τα ζώα στους ανθρώπους από την αγορά θαλασσινών στο Γουχάν. Σ' αυτές τις αγορές, όμως, δεν κυκλοφορούν συχνά παιδιά”
Άλλη πιθανότητα που διερευνάται, είναι οι ενήλικες να μην μεταδίδουν εύκολα τον ιό στα παιδιά επειδή είναι περισσότερο προσεκτικοί και φροντίζουν να τα προστατεύουν.

Πώς μπορεί να ανατραπεί αυτό το δεδομένο και να διαδοθεί στα παιδιά ο κοροναϊός

Όσο ο ιός συνεχίζει την καταστροφική του επέλαση η σημερινή εικόνα κινδυνεύει να ανατραπεί και να αρχίσουν και τα παιδιά να νοσούν περισσότερο. Αυτή θα ήταν πολύ άσχημη εξέλιξη και  για τα ίδια, αλλά και για ολόκληρο τον πλανήτη.
"Εάν καταφέρουμε να κρατήσουμε αυτόν τον ιό μακριά από τον παιδικό πληθυσμό, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά να περιορίσουμε την επιδημία, ώστε να μην επιδεινωθεί η δύσκολη κατάσταση που, ήδη, βιώνουμε", δήλωσε ο Milstone.
iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο κοροναϊός και το μεγάλο μυστήριο: Δεν νοσούν εύκολα τα παιδιά και κανείς δεν ξέρει το γιατί…"

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Μια παγκόσμια γλώσσα γιορτάζει - Δείτε βίντεο

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017).

«Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως» αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Σε βίντεο που ετοίμασε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών εμφανίζονται πολίτες διαφόρων χωρών, ηλικιών και επαγγελματικής απασχόλησης, που προφέρουν λέξεις στις γλώσσες τους και είναι ελληνικής προέλευσης.

Στόχος της καμπάνιας είναι να καταδείξει την οικουμενικότητα της ελληνικής γλώσσας μέσα από την ευρεία αντίληψη που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, και όχι μόνο μεταξύ των ειδικών, για τη συμβολή της Ελληνικής στον γλωσσικό και πολιτισμικό εμπλουτισμό των ευρωπαϊκών και πολλών άλλων γλωσσών του πλανήτη.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Μια παγκόσμια γλώσσα γιορτάζει - Δείτε βίντεο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news