Τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και επιβεβαιώνει το Reuters.
O Ελληνας πρωθυπουργός συζήτησε με τον Μάριο Ντράγκι τα θέματα που αφορούν στην ρευστότητα των τραπεζών και έθεσε το ζήτημα της άμεσης ανάγκης άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων και της παροχής ELA.
Με την Κριστίν Λαγκάρντ ο Πρωθυπουργός μίλησε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης, που να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Όπως μεταδίδει το Reuters εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ εξήγησε στον Αλέξη Τσίπρα πως το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα προς την Ελλάδα δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Νωρίτερα, όπως είχε μεταδώσει από την Ουάσινγκτον ο Μιχάλης Ιγνατίου, η κ.Λαγκάρντ υποδέχθηκε το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος με μία ψυχρή ανακοίνωση.
«Το ΔΝΤ σημείωσε το χθεσινό δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ελλάδα. Παρακολουθούμε την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, εάν μας το ζητήσει», όπως αναφέρεται.
Ακολούθησε συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών μελών της Ευρωζώνης συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου. Την ενημέρωση κάνουν η κ. Λαγκάρντ και ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πολ Τόμσεν.
Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άφησε εκ νέου αμετάβλητο στα 89 δις ευρώ το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), ωστόσο προχώρησε και σε αναπροσαρμογή του κουρέματος της αξίας των ενέχυρων, χωρίς να αναφέρεται κατά πόσο. «Δεν επηρεάζεται από το "κούρεμα" η τρέχουσα δραστηριοτήτα των ελληνικών τραπεζών», επισημαίνει κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. Από την πλευρά του το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, δήλωσε πως η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είναι επαρκής για όλη την εβδομάδα.
Η ΕΚΤ αναφέρει ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι εγγυήσεις που χρησιμοποιούν στον ELA βασίζονται σε σημαντικό βαθμό σε περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την κυβέρνηση.
«Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσετε το κούρεμα στα ενέχυρα που είναι αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον ELA» αναφέρει η ΕΚΤ χωρίς να αποκαλύπτει το ποσοστό της αναπροσαρμογής. «Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του» καταλήγει η ΕΚΤ.
Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το haircut στα collaterals δεν πρόκειται να επηρεάσει την τρέχουσα δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών, διαβεβαιώνει Έλληνας αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση της ΕΚΤ για αναπροσαρμογή των haircut δεν θα επιφέρει αλλαγές στη δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς προς το παρόν το ύψος των συνολικών collaterals που διαθέτουν οι τράπεζες είναι υψηλότερο του τρέχοντος επιπέδου τoυ ELA.
Σημειώνεται πως νωρίτερα ανακοινώθηκε η παράταση της τραπεζικής αργίας μέχρι την Τετάρτη τα μεσάνυχτα. Η απόφαση ελήφθη στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και τη συμμετοχή της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Το όριο ανάληψης, δεν αλλάζει, και διατηρείται στα 60 ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι που δεν διαθέτουν κάρτες μπορούν να πάρουν τα 120 ευρώ που δεν έχουν λάβει μέχρι τώρα.
Νοβότνι: Επαρκής η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών για όλη την εβδομάδα
Η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών ενδεχομένως να καθίσταται επαρκής για όλη την εβδομάδα, εκτίμησε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε η ΕΚΤ δεν θα δύναται να παράσχει ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες. Όσον αφορά τις πιθανές λύσεις του ελληνικού προβλήματος, υποστήριξε ότι η χρηματοδότηση – γέφυρα προς την Ελλάδα, δίχως την παροχή νέου προγράμματος βοήθειας, θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όπως τόνισε εν συνεχεία, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν κινείται προς το συμφέρον των Ελλήνων, ενώ τέλος, κατέστησε σαφές ότι το δημοψήφισμα δεν συνέβαλε στη διευκόλυνση της διαπραγμάτευσης.
Νέος υπουργός Οικονομικών ορκίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου και του Αλέξη Τσίπρα. Ο νέος υπουργός Οικονομικών ορκίστηκε με πολιτικό όρκο στην τιμή και τη συνείδησή του.
«Αναλαμβάνω το υπουργείο Οικονομικών σε μία κρίσιμη στιγμή, θα ήταν ψέμα αν σας έλεγα ότι δεν είμαι αγχωμένος» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγο πριν την ορκομωσία του.
Λίγο μετά τις 8.30 ο νέος υπουργός μετέβη στο ΥΠΟΙΚ όπου τον υποδέχτηκε ο απερχόμενος Γιάνης Βαρουφάκης για την τελετή παράδοσης - παραλαβής. Εκεί ο απερχόμενος υπουργός έκανε καταρχήν μια αναφορά σε όσα τον συνδέουν με τον κ. Τσακαλώτο και στη συνέχεια προχώρησε σε μια αποτίμηση του έργου που έχει γίνει στο υπουργείο έως τώρα.
«Με τον Ευκλείδη έχουμε κοινές αναφορές όσον αφορά στις σπουδές αλλά και στην πορεία μας» δήλωσε ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, εμφανώς κομπλαρισμένος, παραδίνοντας στον Ευκλείδη Τσακαλώτου τα κλειδιά του υπουργείου.
«Γραμμή Βαρουφάκη» υποσχέθηκε να ακολουθήσει και ο διάδοχός του στο υπουργείο Οικονομικών, κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος. Χωρίς να αναφέρουν ούτε μία φορά τη λέξη χρέος ή ευρώ στις ομιλίες τους κατά την παράδοση-παραλαβή ο κύριος Τσακαλώτος τόνισε ότι θα έχει πάντα πίσω τη βοήθεια του κυρίου Βαρουφάκη.
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «μέγα ζητούμενο» πλέον τη διαπραγμάτευση και έθεσε ως στόχο για το νέο υπουργό την κεφαλαιοποίηση από την κυβέρνηση του μεγαλειώδους «όχι» του ελληνικού λαού. Και ο κ.Τσακαλώτος τόνισε πως «το 61% θα μείνει στην οικονομική ιστορία, θα μείνει στη συλλογική μνήμη της Ευρώπης» και συμπλήρωσε: «Έχει ταξικά χαρακτηριστικά αυτή η ψήφος» εξηγώντας ότι οι απλοί άνθρωποι δεν μπορούν να δεχθούν μια «μη βιώσιμη λύση».
«Από την πρώτη στιγμή κάναμε τα πρώτα ταξίδια μαζί με τον Ευκλείδη για να συζητήσουμε με τους θεσμούς, ενώ όσον αφορά στην προσωπική μας προσέγγιση μας χαρακτηρίζει η κοινή απέχθεια στην απουσία επιχειρημάτων, με τη λογική "έτσι θα γίνει επειδή έτσι γινόταν τόσο καιρό" σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Η κοινή μας διάγνωση, συνέχισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, για το πρόβλημα της χώρας ήταν η λιτότητα, η ύφεση, το μη βιώσιμο χρέος. Οι κοινοί μας στόχοι είναι το σπάσιμο αυτού του ανατροφοδοτούμενου κύκλου αυτής της ανάδρασης, υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.
Στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης παρέθεσε τα προγράμματα του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκονται σε εξέλιξη, τα οποία καλείται στο εξής να παρακολουθήσει ο κ. Τσακαλώτος. Αναφερόμενος στο έργο του ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει δοθεί ένα σοβαρό χτύπημα στη φοροδιαφυγή και εξήγησε πως «από τις πολύ σημαντικές εξελισσόμενες συνεργασίες είναι η επιχείρηση του ΣΔΟΕ με στόχο τον αλγοριθμικό έλεγχο, των φορολογικών δηλώσεων σε αντιπαράθεση με τις κινήσεις των λογαριασμών». Επιπλέον, αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης το υπουργείο κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία μιας αυτοτελούς αρχής, έτσι υπό την επίβλεψη διακομματικής επιτροπής της βουλής, η συλλογή των εσόδων να μην υπόκειται στην πελατειακή, επιχειρηματική επιρροή.
Ο τέως υπουργός Οικονομικών, κλείνοντας, είπε: «Τις καλύτερες ευχές μου στον Ευκλείδη Τσακαλώτο», προσπαθώντας ωστόσο πάνω από τρεις φορές να πει σωστά το όνομα του νέου υπουργού, από το πολύ άγχος που τον διακατείχε. Τελευταία φράση του κ. Βαρουφάκη, αναφερόμενος στους επικριτές, ήταν: «Αντί να αναθεματίζουμε το σκοτάδι, να ανάψουμε ένα μικρό κεράκι».
«Το 61% θα μείνει στην οικονομική ιστορία, θα μείνει στη συλλογική μνήμη της Ευρώπης» είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ευχαριστώντας τον Γιάνη Βαρουφάκη και ευχόμενος, μετά από χρόνια να τα λένε κάπου οι δυο τους, σχολιάζοντας και γελώντας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα σήμερα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς δεν θα είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο χωρίς τη βοήθεια του Γιάνη Βαρουφάκη. Όλος ο πλανήτης -χάρη στη συμβολή του- συζητεί ότι η χωρα δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς βιώσιμη λύση. «Όλοι μαζί, όχι μόνο οι συριζαίοι και οι συριζαίες, αλλά όλος ο ελληνικός λαός πρέπει να του πει ένα ευχαριστώ» είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών που πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρος ότι θα με βοηθάει και θα μου δίνει συμβουλές».
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ο λαός αντιστάθηκε στην πίεση από τις κλειστές τράπεζες «και τα μέσα ενημέρωσης» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «θέμα που πρέπει να το συζητήσουμε».
Τρακ και μεγάλη αγωνία έχει και ο νέος υπουργός Οικονομικών, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, ενώ δεν δίστασε να πει μια μικρή ιστορία που του είχε αφηγηθεί η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου: «Κάποτε ρώτησαν την Κατίνα Παξινού: "Γιατί έχεις μεγάλο τρακ; Εκείνη απάντησε: Το τρακ έρχεται με το ταλέντο". Προσωπικά έχω τρακ, ελπίζω να έχω και το ταλέντο».
Τέλος, μήνυμα ενότητας έστειλε ο νέος υπουργός Οικονομικών λέγοντας: «Και ο Γιάνης και εγώ είμαστε υπέρ της συλλογικότητας και η συλλογικότητα δεν είναι μόνο για αριστερές παρέες αλλά πρόταγμα για μια ολόκληρη κοινωνία» κατέληξε.
Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ώρες του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο «τιμόνι» του υπουργείου Οικονομικών, αφού αύριο ο κ. Τσακαλώτος καλείται να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Eurogroup, επιχειρώντας να μεταβάλλει το σχεδόν εχθρικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των Ευρωπαίων σε βάρος της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετά την ορκωμοσία ευχήθηκε στο νέο υπουργό Οικονομικών «καλή δύναμη».
Ανοίγει και μέτωπο με τα κανάλια τα οποία κατηγορεί για "όργιο ψυχολογικού πολέμου"
Νεό μέτωπο ανοίγει με τις αποψινές της δηλώσεις η πρόεδρος της Βουλής η οποία εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση και τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε σχέση και με την διεξαγωγή και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Να ενημερώσει τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου για το ζήτημα του χρέους αλλά και να απόσχει από δηλώσεις που δεν καταδεικνύουν σεβασμό στην δημοκρατική απόφαση των Ελλήνων, μέσα από το δημοψήφισμα, θα ζητήσει με επιστολή της προς τον Μάρτιν Σουλτς σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε λίγο νωρίτερα.
Η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως θα αποστείλει επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, με την οποία θα ζητεί από τον κ. Σουλτς αφενός να «απόσχει από περαιτέρω δηλώσεις, οι οποίες δεν καταδεικνύουν σεβασμό στην δημοκρατική απόφαση και στην ετυμηγορία μέσα από μια διαδικασία λαϊκής κυριαρχίας, όπως το χθεσινό δημοψήφισμα.
Επιπλέον θα του ζητήσει να συνδράμει αποφασιστικά στην ενημέρωση όλων των μελών του Ευρωκοινοβουλίου - που συνεδριάζει σε Ολομέλεια στο Στρασβούργο - σε σχέση με το ζήτημα του χρέους, την έλλειψη της βιωσιμότητας που συνομολογείται πια από το ΔΝΤ και σε σχέση με τις ακραίες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών και των κατοίκων της Ελλάδας από τις πολιτικές των Μνημονίων και των προγραμμάτων διάσωσης».
Η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε σε αυστηρό ύφος πως η αρμοδιότητα του Ευρωκοινοβουλίου δεν είναι αυτή που ανελήφθη από τον κ. Σουλτς κατά τις προηγούμενες ημέρες, δεν είναι η αρμοδιότητα της υποστύλωσης μιας πολιτικής που παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η αρμοδιότητα του Ευρωκοινοβουλίου είναι αρμοδιότητα ελέγχου της εφαρμογής από τις εκτελεστικές εξουσίες των διατάξεων που εγγυώνται την ευημερία των λαών και ταυτόχρονα ελέγχου της θωράκισης όλων των δικαιωμάτων και ελευθεριών που είναι κατοχυρωμένες στις ευρωπαϊκές συνθήκες.
To δεύτερο μέτωπο που ανοίγει η κα Κωνσταντοπούλου είναι με τα ιδιωτικά κανάλια τα οποία χαρακτήρισε διαπλεκόμενα.
Έλεγχο για το αν παραβιάστηκε η εκλογική νομοθεσία από ΜΜΕ, κατά την διαδικασία του δημοψηφίσματος, θα ασκήσει το Κοινοβούλιο - τόσο στην Ολομέλεια όσο και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας - καθώς η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε πως το θέμα επιβάλλεται να απασχολήσει την Βουλή, δεδομένης και της εισαγγελικής διαταγής για προκαταρκτική εξέταση αλλά και της ανάλογης διαδικασία στο ΕΣΡ.
Μετά και την προαναγγελία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου, ότι θα ασκηθούν όλα τα δικαιώματα των βουλευτών που εκπορεύονται από τον Κανονισμό «ώστε να αναζητηθούν ευθύνες για το όργιο ψυχολογικού πολέμου και την παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας από τα συστημικά κανάλια της διαπλοκής», η κ. Κωνσταντοπούλου, ενημέρωσε πως εφόσον κατατεθεί επερώτηση για το θέμα θα εισηγηθεί στην Διάσκεψη των Προέδρων να συζητηθεί ίσως και την άλλη Παρασκευή.
«Το ζήτημα δεν αφορά μόνο την ελευθεροτυπία και το δικαίωμα του πολίτη για πρόσβαση στην αχειραγώγητη πληροφόρηση, αλλά αφορά και το εκλογικό δικαίωμα σε ένα σημαντικό δημοψήφισμα. Είμαι βέβαιη ότι και ο αρμόδιος υπουργός θα είναι τη διάθεση της Βουλής, προκειμένου να υπάρξει απάντηση της Δημοκρατίας στην προπαγάνδα, την παραπληροφόρηση και την τρομοκράτηση του ελληνικού λαού» ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου.
«Είναι υποχρέωση του Ελληνικού Κοινοβουλίου να προστατεύει την Ελληνική Δημοκρατία πρέπει, μέσω των θεσμών που υπάρχουν, να ληφθούν εκείνα τα μέτρα ώστε οι παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας να μην μείνουν ατιμώρητες» είπε ο κ. Πετράκος.
Με βάση την τελευταία πρόταση Γιούνκερ βελτιωμένη σε 5 σημεία και με τη συναίνεση των πέντε πολιτικών αρχηγών - πλην ΚΚΕ - θα πάει αύριο ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για να δώσει την πιο δύσκολη μάχη της Ελλάδας.
Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης καθορίστηκε στη μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο - μια σύσκεψη που διήρκεσε επτά ώρες και κατέληξε στο κοινό ανακοινωθέν των 4 σημείων και την κοινή γραμμή που θα κομίσει ο Αλέξης Τσίπρας αύριο στη σύνοδο.
Η γραμμή αυτή περιλαμβάνει ως βάση μεταρρυθμίσεων την - βελτιωμένη - πρόταση που είχε παρουσιάσει την περασμένη εβδομάδα, και μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέτοντας παράλληλα τους εξής 3 στόχους:
- Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας
- Την ύπαρξη εμπροσθοβαρούς αναπτυξιακού προγράμματος
- Την δέσμευση για έναρξη ουσιαστικής συζήτησης για το χρέος
Επίσης, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην αποκατάσταση της ρευστότητας και της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας. Σε ό,τι αφορά αυτή καθ' αυτή την πρόταση μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει αύριο στη σύνοδο κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνει 5 βελτιώσεις επί του σχεδίου Γιούνκερ οι οποίες θα αφορούν τη διατήρηση του ΕΚΑΣ και τη διατήρηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα νησιά, καθώς επίσης και τροποποιήσεις σε ό,τι αφορά τις φοροελαφρύνσεις για τους αγρότες, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τις περικοπές των αμυντικών δαπανών.
Το παρασκήνιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα κομματικά επιτελεία, στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητήθηκε το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στο κοινό ανακοινωθέν ακριβώς αυτά τα 5 «σημεία βελτιώσεων» - κάτι, που όμως που τελικά αποφασίστηκε να μην γίνει και να αναλάβει ο πρωθυπουργός την διαχείριση της άμεσης διαπραγμάτευσης.
Αντ' αυτού, μπήκε τελικά στο κοινό ανακοινωθέν των 4 σημείων το πλαίσιο της πρότασης μεταρρυθμίσεων, με την εξής διατύπωση: «Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις».
Κατά τις ίδιες πηγές, η επιλογή αυτή συνοψίζει και το μήνυμα που εξέπεμψαν κυρίως οι πλευρές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ότι τα κόμματά τους λένε «ναι στη συνεννόηση και τη στήριξη της κυβέρνησης, αλλά όχι στη συνευθύνη».
Η θέση αυτή αποτυπώθηκε και στον τόνο των δημόσιων δηλώσεων που έκανε φεύγοντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αν και από κυβερνητικές πηγές επισημαίνεται ότι εντός της σύσκεψης ο εκτελών χρέη προέδρου της ΝΔ επέδειξε ειλικρινή διάθεση συναίνεσης. «Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να είχε γίνει τέτοια συζήτηση με τον Σαμαρά», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο κυβερνητικού στελέχους.
Το μήνυμα Ολάντ στον Προκόπη Παυλόπουλο
Κομβικό ρόλο στο κλίμα συναίνεσης που διαμορφώνεται, φέρεται να έπαιξε και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ο Φρανσουά Ολάντ, κατά τις πληροφορίες είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο πως θα οι ελληνικές θέσεις θα ενισχυθούν εάν έχουν την αποδοχή όλων των πολιτικών κομμάτων.
Στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και του πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε ότι αύριο θα κομίσει στην σύνοδο ακριβώς αυτή την πρόταση της κοινής αποδοχής. Η γερμανιδα καγκελάριος φέρεται να εξέπεμψε μήνυμα αναμονής χωρίς να δώσει στίγμα προθέσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε επίσης με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα τους ενημερώνει για την έκβαση της διαπραγμάτευσης.
Τί ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τους αρχηγούς
Ο πρωθυπουργός έθεσε ως βασικό άξονα της σύσκεψης την ανάγκη να υπάρξει στήριξη όλων των αρχηγών στην υλοποίηση της λαϊκής εντολής που δόθηκε με το χθεσινό δημοψήφισμα.
«Ο πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση της απόφασης του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης προσθέτοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών προχωρά άμεσα στη λήψη όλων των απαραίτητων πολιτικών πρωτοβουλιών για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό».
Να επιλέξει εάν θέλει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης ή να αποχωρήσει καλεί την Ελλάδα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιου. «Επαφίεται στην Ελλάδα να αποφασίσει εάν επιθυμεί ή όχι να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, εάν θέλει ή όχι εξωτερική βοήθεια με όρους που οι κανόνες της ευρωζώνης απαιτούν» τόνισε χαρακτηριστικά, στο περιθώριο επίσκεψής του στη Γουινέα-Μπισάου.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «δείχνει ξεκάθαρα ότι ο ελληνικός λαός δεν ενδιαφέρεται για το προκαθορισμένο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης. Εμείς πρέπει να σεβαστούμε αυτή τη βούληση» προσέθεσε ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Πορτογαλίας.
«Τώρα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μάθει πού ακριβώς θέλει να οδηγήσει την χώρα της. Ούτε η Πορτογαλία ούτε καμία άλλη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει μία λύση για την Ελλάδα» υπογράμμισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Lusa.
«Δεν πιστεύω ότι το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος θέτει υπό αμφισβήτηση την ευρωζώνη ή την ακεραιότητα του ευρώ» τόνισε ο κ. Κουέλιου, που θέλησε να καθησυχάσει τους φόβους σχετικά με τις επιπτώσεις της ψήφου των Ελλήνων πολιτών.
Μέχρι την Τετάρτη τα μεσάνυχτα παρατείνεται η τραπεζική αργία όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και τη συμμετοχή της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Το όριο ανάληψης, δεν αλλάζει, και διατηρείται στα 60 ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι που δεν διαθέτουν κάρτες μπορούν να πάρουν τα 120 ευρώ που δεν έχουν λάβει μέχρι τώρα.
Η παράταση κρίθηκε αναγκαία καθώς δεν έχει συνεδριάσει ακόμη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τις αποφάσεις της οποίας θα κριθούν και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δεν αναμένεται να κόψει τη ρευστότητα περιμένοντας, όπως άλλωστε έχει πράξει από την προηγούμενη Τρίτη, τις αποφάσεις να τις λάβουν οι πολιτικοί.
Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει σαφείς προτάσεις προς τους δανειστές της, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη Βαρσοβία όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν και τον Πολωνό ΥΠΟΙΚ, Ματέους Τζούρεκ.
Μια ημέρα μετά το σαρωτικό «όχι» που είπε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα , ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το Βερολίνο σέβεται την άποψη των Ελλήνων πολιτών, ενώ κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη αρκέστηκε στο να πει ότι ποτέ δεν είχε προσωπικά προβλήματα με τον απερχόμενο Έλληνα υπουργό Οικονομικών, απλώς «είχε απόψεις με τις οποίες διαφωνούσαμε».
«Ο όποιος διάδοχός του δεν θα είναι σε εύκολη θέση να βρει μια λύση με τους συναδέλφους του στο Εurogroup για τα δύσκολα προβλήματα της χώρας του» συμπλήρωσε ο Σόιμπλε.
Να καταθέσει ξεκάθαρες προτάσεις στους δανειστές της κάλεσαν την Ελλάδα ο Γάλλος υπουργών Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μια ημέρα μετά το σαρωτικό «όχι» που είπε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα από την Πολωνία, στο πλαίσιο της συνάντησής τους με τον Πολωνό ομόλογό τους, οι κ.κ. Σαπέν και Σόιμπλε τόνισαν την ανάγκη να υπάρξουν αύριο σαφείς προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.
Ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής και του νέου κρίσιμου Eurogroup για την χώρα μας, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι η απάντηση της ΕΕ στην ελληνική κρίση θα πρέπει να έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της Ευρωζώνης. Ο κ. Σαπέν είπε ακόμη ότι η «σωστή απάντηση» στην αντιμετώπιση της κρίσης θα ήταν περισσότερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το Βερολίνο σέβεται την άποψη των Ελλήνων πολιτών, ενώ κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη αρκέστηκε στο να πει ότι ποτέ δεν είχε προσωπικά προβλήματα με τον απερχόμενο Έλληνα υπουργό Οικονομικών, απλώς «είχε απόψεις με τις οποίες διαφωνούσαμε».
«Ο όποιος διάδοχός του δεν θα είναι σε εύκολη θέση να βρει μια λύση με τους συναδέλφους του στο Εurogroup για τα δύσκολα προβλήματα της χώρας του», συμπλήρωσε ο Σόιμπλε.
Φωτογραφία από την συνάντηση
«Βοήθεια για την Ελλάδα μόνο με
τρίτο Μνημόνιο»
Νωρίτερα την Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, σχολίασε ότι «βάση για οποιαδήποτε συμφωνία αποτελεί η συνθήκη του ESM», υπογραμμίζοντας ότι μόνο πάνω σε αυτή τη βάση είναι δυνατή η βοήθεια για την Ελλάδα.
Η Ελλάδα καλείται, ουσιαστικά, να συμφωνήσει σε ένα τρίτο Μνημόνιο με τους δανειστές της, ασχέτως εάν το χθεσινό «όχι» στο δημοψήφισμα έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι η άτεγκτη στάση των πιστωτών μπορεί να καμφθεί.
Ο κ. Γιέγκερ υπενθύμισε, μάλιστα, πως το Βερολίνο δεν θεωρεί ότι είναι σε ισχύ η επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις 30 Ιουνίου.
«Δεν βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον που μπορεί να ερμηνευθεί ελεύθερα. Η Συνθήκη προβλέπει σαφώς ότι οποιαδήποτε βοήθεια είναι συνδεδεμένη με αντιπαροχές. Το να αποκλίνεις από αυτή την αρχή, δεν είναι νομικά δυνατό» σημείωσε ο κ. Γιέγκερ και, αναφερόμενος στην επιστολή της 30ής Ιουνίου, εξήγησε: «Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συμπεράνουμε ότι τέτοιο αίτημα δεν υπάρχει. Τουλάχιστον, όχι κάποιο που να πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις της Συνθήκης του ESM».
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης και τη θέση του για την ανάγκη κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο κ. Γιέγκερ ανέφερε ότι ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να ελέγχει τη χρηματοδοτική ανάγκη της χώρας και να βγάζει τα συμπεράσματα για τη βιωσιμότητα του χρέους.
«Υπάρχουν δύο δυνατότητες. Η μία είναι το κούρεμα χρέους, το οποίο αποτελεί το κλασικό εργαλείο του ΔΝΤ, άρα δεν μας εκπλήσσει που το ΔΝΤ αναφέρεται σε αυτό. Στην Ευρώπη, όμως, επιλέξαμε, σε συνεννόηση, τον άλλο δρόμο, μέσω προγραμμάτων βοήθειας και μεταρρυθμίσεων, να δημιουργηθεί το περιβάλλον και η βάση η οποία θα καταστήσει δυνατή τη βιωσιμότητα του χρέους. Και αυτός ο δρόμος έχει λειτουργήσει καλά, με εξαίρεση την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φύγουμε από αυτή τη γενική μας φιλοσοφία και με αυτήν θα πάμε και στις συνομιλίες. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει υπό αμφισβήτηση, με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αυτή τη βάση τής έως τώρα συνεργασίας στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας. Πρέπει να συζητήσουμε σε ποια βάση θα μπορέσουμε καν να συνεχίσουμε να συζητούμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Καγκελαρία: Η πόρτα παραμένει ανοιχτή
Πάντως, ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, τόνισε πως η πόρτα για την Ελλάδα παραμένει ανοιχτή και ότι Γερμανία περιμένει προτάσεις από την ελληνική πλευρά.
Ο εκπρόσωπος, εκφράζοντας την πρώτη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε ακόμα πως οι συνθήκες με την Αθήνα δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί: «Δεν υπάρχει ακόμα βάση για νέες διαπραγματεύσεις».
Το κούρεμα του χρέους δεν είναι στην ατζέντα των συζητήσεων για εμάς, τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ: «Δεν υπάρχει λόγος για αναδιάρθρωση του χρέους».
Απαντώντας σε ερώτηση για την παραίτηση Βαρουφάκη, δήλωσε πως «οι θέσεις και όχι οι άνθρωποι είναι πιο σημαντικές για τη Γερμανία».
Με μια κοινή δήλωση, την οποία θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως κοινό πλαίσιο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο διήρκεσε από τις 10:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα. Σημειώνεται πως την κοινή δήλωση υπέγραψαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που συμμετείχαν στη σύσκεψη εκτός του ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται πως «κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης που θα διασφαλίζει: α) Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, β) αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις, γ) ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, δ) δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους».
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας, ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτης Καμμένος και η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», Φώφη Γεννηματά.
Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους. Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί – με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης - κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:
Κοινή Ανακοίνωση
«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.
Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:
- Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.
- Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
- Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
- Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
- Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων».
Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών
Μεϊμαράκης: Η ΝΔ βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ασκεί προσωρινά καθήκοντα προέδρου του κόμματος μετά την παραίτηση του Αντ. Σαμαρά, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου τόνισε: «Η ΝΔ στη διαδρομή της έχει αποδείξει ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα». «Προσήλθα στη συζήτηση με διάθεση συνεννόησης» είπε, επισημαίνοντας πως αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και παρα πολύ καιρό. «Χάσαμε χρόνο σε βάρος της οικονομίας και της χώρας» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η κατάσταση σήμερα είναι πολύ χειρότερη, με ευθύνη της κυβέρνησης. «Οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε ώστε να βρουμε την ενότητα που απαιτείται, να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να μπορέσει να φέρει τη συμφωνία όπως μας υποσχέθηκε», είπε, ενώ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα έκανε λόγο για «διχαστική διαδικασία που δεν βοήθησε σε τίποτα». Υπογράμμισε ακόμη ότι όλες οι πολιτικές ηγεσίες του «δημοκρατικού τόξου» οφείλουν να παροτρύνουν την κυβέρνηση, η οποία έχει την κυρίαρχη ευθύνη να φέρει τη συμφωνία.
Καμμένος: Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί το πρόβλημα
Εξερχόμενος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε πως «ο πρωθυπουργός έλαβε τη διαβεβαίωση από όλους τους αρχηγούς των κομμάτων ότι θα έχει την απόλυτη στήριξή τους». Το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων δίνουν τη δύναμη στον πρωθυπουργό να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί εκ μέρους του συνόλου του ελληνικού λαού, ανέφερε και πρόσθεσε: «Από εδώ και πέρα είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί άμεσα, ώστε η Ελλάδα να ξαναμπεί στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Η συμφωνία πλέον είναι μονόδρομος».
Θεοδωράκης: Θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, να είμαστε ενωμένοι
«Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες και θα πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες κρίσιμες στιγμές και να έχουμε θετική κατάληξη τις επόμενες ώρες. Αν τα πράγματα ηρεμήσουν, θα είμαστε εδώ για να κάνουμε πολιτική κριτική ο ένας στον άλλο», πρόσθεσε. Κατά τη σύσκεψη επεσήμανε ότι «η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη, αλλά θα πρέπει να διαψεύσουμε όλους αυτούς που θεωρούν ότι η ΕΕ μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει χωρίς τους Έλληνες». Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει άμεσα συμφωνία για ένα πρόγραμμα κοινωνκά δίκαιο.
Γεννηματά: Η χώρα χρειάζεται μια συμφωνία
Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι επιτακτική ανάγκη, υποστήριξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, εξερχόμενη του προεδρικού μεγάρου. «Ο Πρωθυπουργός δεν έχει εντολή για ρήξη» πρόσθεσε η κ. Γεννηματά, ενώ εξήγησε, ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ήρθε στο «και πέντε». Εάν είχε συμβεί νωρίτερα, υποστήριξε, πολλά από όσα βιώνουμε σήμερα θα είχαν αποφευχθεί. Όπως εξήγησε, η χώρα χρειάζεται μία συμφωνία, η οποία θα συνεπάγεται την άμεση αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Κουτσούμπας: Ή επώδυνη συμφωνία ή κρατική χρεοκοπία
Την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση στην Ευρώπη εξέφρασε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το ανακοινωθέν που συμφώνησαν τα υπόλοιπα κόμματα. «Ακούσαμε για την πορεία των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων εκφράσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ τόσο για τις εκτιμήσεις του αποτελέσματος όσο και για τα προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός σε αυτή τη λυκοσυμμαχία της Ευρώπης» σχολίασε. «Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το ανακοινωθέν που συμφώνησαν τα υπόλοιπα κόμματα. Η διαφωνία έχει να κάνει με το πώς εκλαμβάνουμε την ετυμηγορία αλλά και την πορεία» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας. Διεμήνυσε ότι «δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν για να πάει να υπογράψει νέο μνημόνιο». Ως εξέλιξη αναγνώρισε ότι «είτε θα υπογράψουν επώδυνη συμφωνία ή να δρομολογηθούν εξελίξεις κρατικής χρεοκοπίας. Και οι δύο αυτές εκδοχές θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού. Η ρήξη προϋποθέτει άλλη στρατηγική, λαϊκή εξουσία».
Το ΚΚΕ διαφώνησε ριζικά με το ανακοινωθέν που συμφώνησαν τα υπόλοιπα κόμματα, ανακοίνωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Ακούσαμε για την πορεία των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων εκφράσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ τόσο για τις εκτιμήσεις του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος όσο και για τα προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός σε αυτή τη λυκοσυμμαχία της Ευρώπης» υποστήριξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε στη συνέχεια ότι κανείς δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν για να «υπογράψει νέο μνημόνιο» και εκτίμησε ότι είτε θα υπογραφεί επώδυνη συμφωνία ή θα δρομολογηθεί χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ. Υποστήριξε ότι και τα δυο σενάρια είναι σε βάρος του λαού και σημείωσε ότι η ρήξη θέλει άλλη στρατηγική και «λαϊκή εξουσία».
«Ο Πρωθυπουργός έλαβε τη διαβεβαίωση από όλους τους αρχηγούς των κομμάτων ότι θα έχει την απόλυτη στήριξή τους» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος μετά από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τονίζοντας ότι «η συμφωνία πλέον είναι μονόδρομος».
Σημείωσε ότι το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων δίνουν τη δύναμη στον πρωθυπουργό θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού.
«Είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί άμεσα, ώστε η Ελλάδα να ξαναμπεί στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας» κατέληξε ο Πάνος Καμμένος.
Την παράταση του μέτρου ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών με τα ΜΜΜ στην περιοχή της Αθήνας μέχρι και την Παρασκευή (10/7) ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο. Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση:
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης ανακοινώνει ότι παρατείνεται μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015, το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης των πολιτών στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, που λειτουργούν από τους συγκοινωνιακούς φορείς ΟΑΣΑ ΑΕ, ΟΣΥ ΑΕ, ΣΤΑΣΥ ΑΕ (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ) .
Η εφαρμογή του μέτρου προβλέπεται στο νόμο 4331/2015-ΦΕΚ Α69/01, (άρθρο 77), και η νέα παράταση τίθεται σε εφαρμογή με σχετική Υπουργική Απόφαση. Η δωρεάν μετακίνηση του επιβατικού κοινού σε όλες τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων αλληλεγγύης για τη στήριξη των πολιτών, που έχει θέσει σε εφαρμογή η Κυβέρνηση.
«Η Ελλάδα τώρα απειλείται με πτώχευση» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. Στη συνέχεια σημείωσε ξανά ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα, πρέπει να ετοιμαστούμε για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο Γερμανός αντικαγκελάριος το χαρακτήρισε ως «απόρριψη των κανόνων της νομισματικής ένωσης» ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ θα πρέπει να παρουσιάσει νέες προτάσεις.
«Αμέσως μόλις ο Τσίπρας ετοιμαστεί για συμβιβασμό, εμείς ξεκινάμε τις συνομιλίες» είπε και πρόσθεσε ότι η Αθήνα πρέπει να αποδεχτεί στις νέες συνομιλίες ότι οι υπόλοιπες χώρες - μέλη της ευρωζώνης δεν μπορούν να δεχθούν «κούρεμα» χρέους, χωρίς όρους.
Τόνισε ότι «η κατάσταση στην χώρα έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη», υπογραμμίζοντας ότι «η μπάλα πλέον είναι στο ελληνικό γήπεδο». «Εάν η Ελλάδα θα αποχωρήσει ή όχι από το ευρώ θα το αποφασίσει η Αθήνα», επεσήμανε ο Γκάμπριελ εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης της Ευρώπης εξαιτίας της Ελλάδας.
Aποκλειστική δήλωση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle. «Να γεφυρωθεί γρήγορα το χάσμα που δημιουργήθηκε με το 'όχι' και με το 'ναι'».
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν εν πολλοίς μη αναμενόμενο, δηλαδή με το υψηλό ποσοστό που έλαβε το «όχι» και ο κ. Τσίπρας. Σήμερα αρχίζει μια καινούργια μέρα για την Ελλάδα και κατά την εκτίμησή μου τώρα έρχονται οι μεγάλες δυσκολίες. Νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να είναι έτοιμος για μια διαπραγμάτευση αξιόπιστη, ώστε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της αξιοπιστίας όλον αυτό τον καιρό που διαπραγματευόταν. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός, και αυτοί που ψήφισαν «όχι» και αυτοί που ψήφισαν «ναι», περιμένει ένα καλό αποτέλεσμα απ’ αυτή τη διαπραγμάτευση και αυτή είναι η ιστορική επιταγή για τον κ. Τσίπρα.
Επίσης, επειδή η δική μου γενιά έχει περάσει δύσκολες περιόδους εμφυλιοπολεμικές και διχαστικές, ελπίζω γρήγορα αυτό το χάσμα που δημιουργήθηκε με το «όχι» και το «ναι» να γεφυρωθεί πάρα πολύ γρήγορα. Να γεφυρωθεί και με τη βοήθεια των φίλων και εταίρων Ευρωπαίων που πρέπει τώρα να παίξουν ένα ρόλο συμφιλιωτικό και γόνιμο για ένα μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης που αξίζει ένα καλύτερο μέλλον.
Συγκινούμαι που μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω στη Deutsche Welle 40 χρόνια και πλέον μετά την παρουσία της στην Ελλάδα ως του κυριότερου ευρωπαϊκού ραδιοσταθμού που διαφώτιζε τους Έλληνες και τους έδινε κουράγιο να πολεμήσουν τη δικτατορία. Θυμάμαι και τώρα την ομάδα της DW εκείνα τα χρόνια, μερικοί από τους οποίους δεν υπάρχουν πια και τους θυμάμαι με πολλή νοσταλγία. Πιστεύω ότι παραμείναμε πιστοί στα ιδανικά, για τα οποία αγωνιστήκαμε τότε, στη φιλοευρωπαϊκή μας πορεία και στη δημοκρατία.
Την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης των συναλλαγών για τις πρώτες ύλες και τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισάγονται από το εξωτερικό, ζήτησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής από τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρο Μητράκο.
Σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία των δύο αξιωματούχων, ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης συναλλαγών για πρώτες ύλες και φαρμακευτικά προϊόντα από το εξωτερικό.
Η έγκριση των συγκεκριμένων συναλλαγών γίνεται από την Ειδική Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία συστάθηκε για την αντιμετώπιση αιτημάτων επειγουσών και αναγκαίων πληρωμών.
Ο κ. Μητράκος διαβεβαίωσε τον υπουργό Υγείας ότι θα υπάρξει επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας και εν συνεχεία ο κ.Κουρουμπλής ενημέρωσε σχετικώς τους φορείς που εκπροσωπούν τις ξένες και ελληνικές φαρμακετικές εταιρίες.
«Σπάνε» οι κρίκοι της εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου λόγω της πίεσης από την έλλειψη ρευστότητας. Οι παραγγελίες των φαρμακοποιών στις φαρμακαποθήκες εκτελούνται με το σταγονόμετρο, ενώ η μία μετά την άλλη οι φαρμακαποθήκες παραδίδουν φάρμακα μόνο αν πληρωθούν τοις μετρητοίς. Την ίδια στιγμή, φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι φαρμακοβιομηχανίες δεν δέχονται τηλεφωνικές παραγγελίες.
Η μελανή εικόνα που «βλέπουν» οι φαρμακοποιοί στην αγορά των φαρμάκων κινητοποίησε τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κώστα Λουράντο, ο οποίος με σημερινή επιστολή του ζητεί από τον υπουργό Υγείας κατεπείγουσα συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της φαρμακευτικής αλυσίδας φορέων προκειμένου «να αποφευχθούν φαινόμενα που θα καταστήσουν προβληματική την λειτουργία, της ήδη βεβαρημένης αγοράς φαρμάκου».
«Ο τομέας του Φαρμάκου, με την συνεισφορά όλων των φορέων διακίνησης , λειτούργησε ομαλά και δίχως προβλήματα μέχρι σήμερα. Όμως λόγω της παρατεινόμενης αβεβαιότητας αρχίζουν και πληθαίνουν κρούσματα τα οποία ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ομαλή διακίνηση φαρμάκων στην αγορά» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Λουράντος.
Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώνεται ότι «διογκώνεται συνεχώς ο ελλιπής ανεφοδιασμός των φαρμακαποθηκών με φάρμακα , πολλές φαρμακαποθήκες έχουν θεσπίσει πλαφόν στα χορηγούμενα κουτιά, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των φαρμακαποθηκών που παραδίδουν σκευάσματα μόνο τοις μετρητοίς. Παράλληλα δεχόμαστε καταγγελίες συναδέλφων ότι το τηλεφωνικό κέντρο παραγγελιών αρκετών φαρμακοβιομηχανιών δείχνει κατειλημμένο και δεν απαντά κανείς».
Στην ανάκληση «CHICKEN NUGGETS», προϊόντος από κρέας κοτόπουλου προχωρά ο ΕΦΕΤ, διότι σε έλεγχο που έγινε σε δείγματα κατεψυγμένου προϊόντος, ανιχνεύθηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Salmonella spp.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, διενήργησε δειγματοληψία κατεψυγμένου προϊόντος «CHICKEN NUGGETS» από κρέας κοτόπουλου, συσκευασμένο σε συσκευασίες των 500 γραμμαρίων, περίπου, με ημερομηνία παραγωγής 16/5/2015 και ημερομηνία λήξης 11/3/2016, με χώρα προέλευσης την Ελλάδα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το προϊόν παρήχθη στην Βιοτεχνία Παραγωγής Νωπών & Κατεψυγμένων Πουλερικών, Βασιλείου Παναγιώτης, με διακριτικό τίτλο «GOLDEN CHICKEN», 1ο χλμ Ξάνθης-Λεύκης, με κωδικό έγκρισης GR PE 218 EK. Στα δείγματα ανιχνεύθηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Salmonella spp.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το εν λόγω προϊόν να μην το καταναλώσουν.
Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με την Άνγκελα Μέρκελ -σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα, Δευτέρα, με τη γερμανίδα καγκελάριο- να παρουσιάσει η Ελλάδα την Τρίτη στη Σύνοδο Κορυφής τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, φέρεται να δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας είπε στην κ. Μέρκελ ότι οι προτάσεις θα παρουσιαστούν προκειμένου να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής θα συνεδριάσει το Eurogroup, το οποίο ζήτησε από την Ελλάδα να καταθέσει τις νέες της προτάσεις.
Έκκληση για την εξεύρεση οριστικής λύσης στην ελληνική κρίση χρέους και για «συνολική μεταρρύθμιση της ΕΕ που δεν θα πρέπει να μείνει αιχμάλωτη των κανόνων και της γραφειοκρατίας», απηύθυνε με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.
«Οι αυριανές συνεδριάσεις (Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής) πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα στην επίλυση αυτής της κρίσης» έγραψε στην σελίδα του στο Facebook, ο Ιταλός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί και να δώσει έμφαση στην πολιτική και στις αξίες, όχι απλώς σε αριθμούς και παραμέτρους:
«Αν μείνουμε ακίνητοποιημένοι, αιχμάλωτοι των κανόνων και της γραφειοκρατίας, η Ευρώπη τελείωσε. Το να οικοδομηθεί μια διαφορετική Ευρώπη δεν θα είναι εύκολο μετά από όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Αλλά τώρα είναι η ώρα για όλους εμάς να προσπαθήσουμε να το πετύχουμε μαζί».
Η θέση της Ελλάδας είναι στο ευρώ και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλ. Ντομπρόφσκις, τονίζοντας παράλληλα ότι το «όχι» περιέπλεξε την κατάσταση για την χώρα μας και μεγάλωσε το χάσμα, αλλά όπως σημείωσε, είναι εφικτή η εξεύρεση λύσης ακόμη και κάτω από πολύπλοκες συνθήκες.
«Λαμβάνουμε υπόψη μας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και σεβόμαστε τη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις.
Ο αντιπρόεδρος τόνισε ότι έχουν χαθεί πολλές ευκαιρίες και πολύς χρόνος όσον αφορά την εξεύρεση μιας λύσης για την Ελλάδα. Ο ίδιος σημείωσε ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα δεν οδηγεί σε εύκολο δρόμο εξόδου από την κρίση και ότι καθιστά ακόμα πιο περίπλοκη την εξεύρεση λύσης για την χώρα, ωστόσο υποστήριξε ότι είναι εφικτή η αναζήτηση εξόδου κινδύνου, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Όπως είπε ο Βλ. Ντομπρόβσκις, η ευρωζώνη έχει 19 Δημοκρατίες και πρέπει να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα, διότι δεν έχει λάβει την απαραίτητη εντολή από το Eurogroup.
Εξήγησε ότι για να ξεκινήσει εκ νέου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, θα πρέπει να λάβει σχετική εντολή από τους υπουργούς της ευρωζώνης- κάτι που προς το παρόν δεν έχει συμβεί- ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνονται τεχνικές διαπραγματεύσεις με την χώρα μας.
Ερωτηθείς για την παραίτηση του Γ. Βαρουφάκη, ο Βλ. Ντομπρόβσκις αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει ποιός θα είναι ο υπουργός Οικονομικών.
Υπογράμμισε επίσης ότι το Eurogroup και οι αρχές της ευρωζώνης είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία και τους διαθέσιμους μηχανισμούς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν κραδασμοί από τις αγορές.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, ανέφερε ότι υπήρχαν σχετικές προβλέψεις στο προηγούμενο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία, το οποίο ωστόσο δεν υπάρχει πλέον, ενώ κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για τη μη εκπόνηση αξιόπιστης στρατηγικής με στόχο την ανάπτυξη.
Το σκηνικό «τρομοκρατίας» που είχε στηθεί τις τελευταίες ημέρες από τα τηλεοπτικά κανάλια ακόμη και την παραμονή του δημοψηφίσματος προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε ήδη έρευνα με αφορμή καταγγελίες για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, μία ημέρα πριν το δημοψήφισμα, το Σάββατο 4 Ιουλίου).
Στο πλαίσιο της έρευνας που θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Δημ. Γκύζης θα μπει στο μικροσκόπιο και η στάση των υπόλοιπων τηλεοπτικών σταθμών προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν στοιχεία παραβίασης της εκλογικής διαδικασίας εκ μέρους τους.
Μάλιστα θα εξεταστεί αν ο τρόπος που κάλυψαν τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, από τη στιγμή που προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα μέχρι και τη διεξαγωγή του ήταν αυτός που προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις, δεν αποκλείεται η έρευνα να επεκταθεί και στην αναζήτηση ενδεχόμενων ευθυνών μελών της αρμόδιας εποπτικής αρχής, δηλ. του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
Μια νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος χρειάζεται χρόνο και το να αναμένεται μια συμφωνία μέσα σε δυο ημέρες είναι ψευδαίσθηση, καθώς δεν μπορούν να δοθούν δισεκατομμύρια τόσο γρήγορα, δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι.
Όπως ανέφερε, το «όχι» στο δημοψήφισμα δεν κάνει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος ευκολότερες.
Ο ίδιος προειδοποίησε πως δεν μπορούν να μείνουν οι τράπεζες κλειστές επ' αόριστον, ενώ σε ότι αφορά την παροχή έκτακτης ρευστότητας προς τις τράπεζες είπε πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν έχουν κάνει πιο εύκολο για την ΕΚΤ να αναλάβει δράση.
Η ελληνική εισαγωγική εταιρεία των κρανών SHOEI, δηλώνει ότι οι Ιάπωνες έχουν παντελώς άγνοια σχετικά με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, απ΄ όπου και ξεκίνησε το θέμα με το κράνος του κ. Βαρουφάκη και τις αξιώσεις για δυσφήμηση!
Με επιστολή της η εισαγωγική εταιρεία των κρανών μοτοσυκλετών SHOEI, αναφέρει πώς δεν υπάρχει καμία απολύτως παρέμβαση από την Ιαπωνική κατασκευάστρια εταιρεία σχετικά με το κράνος του κυρίου Βαρουφάκη και τις αξιώσεις για δυσφήμηση…
Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η εταιρεία μου Ι.ΤΖΩΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΕ, σαν αποκλειστικός εισαγωγέας και διανομέας των Ιαπωνικών κρανών SHOEI, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΓΝΩΣΗ της σχετικής δήλωσης και του αφιερώματος, ούτε έχουμε ενημερωθεί από την εταιρεία/εργοστάσιο κατασκευής SHOEI για μια τέτοια τοποθέτηση. http://www.welt.de/wirtschaft/article143470480/Varoufakis-Motorradhelm-ist-das-billigste-Modell.html Σαν ΕΛΛΗΝΙΚΗ εταιρεία, με ΕΛΛΗΝΕΣ διαχειριστές και εργαζόμενους, θέλουμε να ενημερώσουμε ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ ότι ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ (σαν εταιρεία και εγώ προσωπικά) από την σχετική τοποθέτηση και του αφιερώματος. Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ μας ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΣΗ ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ! Η χρήση του κράνους SHOEI μας τιμά, όπως και σε ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ η ΑΛΛΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟ πολίτη. Εχουμε γραπτή εξήγηση σχετικά με την ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ! Το Die Welt επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της Γερμανικής αγοράς και ΟΧΙ με τους Ιάπωνες της SHOEI που δεν γνώριζαν τίποτα! Ο Γερμανός εκπρόσωπος ΔΕΝ είπε, μα ούτε υπαινίχθη κάτι τέτοιο προς τη «φυλλάδα»! Η συζήτηση έγινε τηλεφωνικά και ήταν ολιγόλεπτη. Η μετάφραση ΔΕΝ είναι ακριβής και διαστρεβλώνει την ουσία, αφήνοντας λανθασμένα και υπερ-βολικά μηνύματα. Σύντομα θα ακολουθήσει επιστολή από τον Γερμανό εκπρόσωπο, αλλά και από το εργοστάσιο σχετικά με το «άρθρο». Αλλοίμονο αν κάθε κατασκευαστής προϊόντων παίρνει και πολιτικές θέσεις και μάλιστα με τόσο ανήθικο τρόπο και ύφος!!! Ας ηρεμήσουμε. Δεν είναι ΟΛΟΙ εχθροί μας! Έχουμε κάνει αρκετές συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση της χώρας μας, αλλά πιστέψτε με ΔΕΝ είναι ΟΛΟΙ χάνοι να πιστεύουν σε δράκους και νεράιδες. Κάποιοι σίγουρα αρέσκονται να ''πουλάνε'' προσβολές, αίμα, πόλεμο. Με εκτίμηση Γιάννης Τζωρτζόπουλος Νομιμος Διαχειριστής της Ι.ΤΖΩΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΕ».
«Η επικράτηση του «ΟΧΙ» μεγάλωσε την απόσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών
Ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε πως η Κομισιόν σέβεται τη δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού, τονίζοντας πως δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την έξοδο από την κρίση καθώς έχει χαθεί πολύ χρόνος και πολύ προσπάθεια . «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πλέον πρόγραμμα καθώς το προηγούμενο έχει λήξει και δεν ισχύει πλέον χρηματοδότηση από τον EFSF, αλλά μόνο από το ESM. Η Κομισιόν όμως πρέπει να λάβει πρώτα την εντολή του Eurogroup»
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε πως η Ευρώπη βρέθηκε εξαρχής στο πλευρό του ελληνικού λαού, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι στήριξαν την Ελλάδα. «Είναι σαφές πως η θέση της Ελλάδα είναι και παραμένει στην Ευρώπη και όλες οι πλευρές πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα για το καλό του ελληνικού λαού».
Αναφορικά με το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο κ. Ντομπρόβσκις υποστήριξε πως το ερώτημα όπως διατυπώθηκε ήταν εσφαλμένο καθώς αφορούσε σε προτάσεις που ποτέ δεν υιοθετήθηκαν επισήμως από το Eurogroup και δεύτερον δεν αντανακλούσε τις τελευταίες προτάσεις που είχαν κατατεθεί.
Αναφορικά με την παραίτηση του κ. Γιάνη Βαρουφάκη ο κ. Ντομπρόβσκις αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις τονίζοντας πως είναι ένα ζήτημα που αφορά τη ελληνική κυβέρνηση
«Στην Ευρωζώνη έχουμε 19 Δημοκρατίες και συνεπώς πρέπει να βρεθεί μια λύση αποδεκτή από όλες. Το "όχι" κάνει περισσότερο δύσκολη αυτή τη διαδικασία, πρέπει να εργαστούμε υπεύθυνα». Σχετικά με τη δέσμευση του Eurogroup, το 2012, να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε πως αυτή η απόφαση ίσχυε με την ολοκλήρωση του προγράμματος το οποίο δεν συνέβη και συνεπώς, δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι αυτή η συμφωνία.
Στην ανάγκη διεξαγωγής συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης αύριο, Τρίτη, για την αποτίμηση του ελληνικού δημοψηφίσματος συμφώνησαν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρ. Ολάντ μετά από τηλεφωνική τους επικοινωνία.
Την επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στ. Ζάιμπερτ, υπογραμμίζοντας ότι Μέρκελ και Ολάντ συμφώνησαν πως πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος.
Και τα Ηλύσια επιβεβαίωσαν την επιθυμία των δυο ηγετών για διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής την Τρίτη.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επιβεβαίωσε ότι συγκάλεσε σήμερα το πρωί, τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του μηχανισμού ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ με στόχο την προετοιμασία της Συνόδου κορυφής της ευρωζώνης για την Ελλάδα.
H πόρτα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα είναι ανοιχτή, αλλά ακόμη δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, δηλώνει ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
«Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της το ξεκάθαρο ''όχι'' και το σέβεται» δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στ. Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι και μετά το δημοψήφισμα η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοιχτή.
«Ωστόσο, υπό το φως της απόφασης των Ελλήνων πολιτών, οι συνθήκες για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για νέο πρόγραμμα βοήθειας δεν πληρούνται ακόμη» σημείωσε ο Ζάιμπερτ, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει αναμονή για τις νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς και αναφέροντας παράλληλα ότι το κούρεμα του χρέους είναι εκτός ατζέντας για το Βερολίνο.
Τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δράσει ώστε να συνεχίσει να ισχύει αυτό.
Ερωτηθείς για την παραίτηση Βαρουφάκη, ο Στ. Ζάιμπερτ απάντησε ότι οι θέσεις- και όχι τα πρόσωπα που τις υπηρετούν- είναι αυτό που έχει σημασία για την Γερμανία.
Απόλυτο σεβασμό από το σύνολο των Ευρωπαίων στο χθεσινό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα ζήτησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος εκτίμησε ότι η προσέγγιση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν θετική, γεγονός, που όπως είπε, δεν σημαίνει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Αναφέρθηκε επίσης στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας για μια συμφωνία με τους δανειστές, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές συνέπειες, την ανάγκη για ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους.
«Θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία, η οποία να διατηρεί την Ελλάδα εντός του ευρώ. Εμείς θα παραμείνουμε αλληλέγγυοι στην προσπάθεια της Ελλάδας» είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος ανέφερε ότι μετά το δημοψήφισμα αντάλλαξε μηνύματα με τον Αλέξη Τσίπρα, μέσω συνεργατών του.
O Ντάισελμπλουμ πρέπει να παραιτηθεί από την προεδρία του Eurogroup, δήλωσε ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης της Ολλανδίας, Εμίλ Ρόεμερ.
Ο Ρόεμερ, σε δηλώσεις του στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό NOS Radio 1, καταλόγισε ευθύνες στον Ντάισελμπλουμ για την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. «Είναι σχεδόν αδύνατο γι' αυτόν να συνεχίσει να κάθεται στο ίδιο τραπέζι. Οι σκληρές πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ήταν λανθασμένες, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά» τόνισε αρχικά.
Ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης SP αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα, λέγοντας πως η δημοκρατία κέρδισε και οι Έλληνες είπαν «Οχι».
«Ίσως γι' αυτό μετά από λίγες ώρες αντικαταστάθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Πλέον θα υπάρχουν άλλοι άνθρωποι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ισως το ίδιο πρέπει να συμβεί και από την άλλη πλευρά της Ευρώπης» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το ελληνικό δημοψήφισμα κατέστησε δυσκολότερες τις συνομιλίες με τους πιστωτές, αλλά ο στόχος συνεχίζει να είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, δήλωσε ο επικεφαλης του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
"Δεν μας φέρνει αμέσως πλησιέστερα σε μια λύση. Στην πραγματικότητα, όταν απορρίπτονται προτάσεις, αυτό καθιστά απλώς τα πράγματα δυσκολότερα", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ντάισελμπλουμ.
Πρόσθεσε ότι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη "εξακολουθεί να είναι ο στόχος τους και ο δικός μας".
Ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, είπε ότι η ολλανδική κυβέρνηση θα συζητήσει το ελληνικό αίτημα για επιπρόσθετη έκτακτη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
«Θα δούμε, βήμα βήμα, εάν μπορούμε να σώσουμε τη διαδικασία» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ κατά την προσέλευσή του σε συνεδρίαση της ολλανδικής κυβέρνησης.
«Παράλληλα, υπάρχει αίτημα για πρόγραμμα του ESM», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, είπε ότι δεν έχει προσωπικά προβλήματα με κανέναν στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Αύριο πρέπει να έρθετε με προτάσεις. Αυτό είναι το μήνυμα του Eurogroup προς την ελληνική πλευρά σύμφωνα με δήλωση που εκδώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συγκληθεί την Τρίτη στη 1 το μεσημέρι ώρα Βρυξελλών, ώστε να προετοιμάσει την σύνοδο των ηγετών.
«Το Eurogroup θα συζητήσει την κατάσταση μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου στην Ελλάδα. Οι υπουργοί περιμένουν νέες προτάσεις από τις ελληνικές αρχές, αναφέρεται στην ανακοίνωση για την αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του Ευρώ.
«Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε μετά την μονομερή απόσυρση της Ελληνικής κυβέρνησης από τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προβλέπεται στη συμφωνία του Φεβρουαρίου» καταλήγει η ανακοίνωση.
Σήμερα συνεδριάζει και το Euroworking Group για το ελληνικό ζήτημα, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει για την ρευστότητα μέσω του ELA. Η απόφαση της ΕΚΤ θα είναι μία πρώτη ένδειξη για τις διαθέσεις των ευρωπαϊκών κέντρων. Πάντως ελληνικές κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι το πλέον πιθανό είναι να διατηρηθεί η ίδια τακτική της περιορισμένης ρευστότητας. Δηλαδή δεν θα διακοπεί ο ELA, ούτε όμως και θα ανανεωθεί η παρεχόμενη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.
Τα σπουδαία όμως είναι στη σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης της Τρίτης την οποία συμφώνησαν το βράδυ της Κυριακής, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Όπως έγινε γνωστό, οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία εξέφρασαν την άποψη πως η ψήφος του ελληνικού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή, ενώ αμέσως μετά κατέθεσαν το αίτημά τους στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Λίγο αργότερα ο κ. Τουσκ ανακοίνωσε πως η έκτακτη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 7 το απόγευμα (στις 6 ώρα Βρυξελλών).
Το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο τηλέφωνο με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, Τσίπρας - Ολάντ συνομίλησαν λίγη ώρα έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ελληνικού δημοψηφίσματος για την επικράτηση του «όχι». Άλλωστε, νωρίτερα την Κυριακή ο Γάλλος πρόεδρος είχε τονίσει πως ό,τι και αν ψηφίσουν οι Έλληνες, εκείνος θα συνεχίσει να θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ.
«Είτε "ναι" ψηφίσουν, είτε "όχι" θα συνεχίσω να λέω ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει εντός της ζώνης του ευρώ», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ολάντ ο οποίος σήμερα επρόκειτο να συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Παρίσι προκειμένου να συζητήσει μαζί της για την χώρα μας.
Ειδικότερα, ελάχιστα λεπτά αφού έκλεισαν οι κάλπες του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, ανακοινώθηκε ότι αύριο, Δευτέρα,η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας θα συναντηθούν στο Παρίσι προκειμένου να συζητήσουν και να λάβουν αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα.
Όπως ανακοίνωσε το Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχουν συνάντηση στις 19.30 (ώρα Ελλάδας) μετά την οποία θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας για να εκτιμήσουν τις συνέπειες του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.
«Η συνάντηση είναι μέρος της διαρκούς συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Αλλά και όπως ανέφερε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, η συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ θα πραγματοποιηθεί αύριο προκειμένου οι δύο ηγέτες να έχουν μια «κοινή εκτίμηση» όσον αφορά στην κατάσταση που θα διαμορφωθεί έπειτα από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για τις προτάσεις των Θεσμών, σημειώνοντας πως στο επίκεντρο θα βρεθεί και η «συνέχιση της στενής γαλλογερμανικής συνεργασίας πάνω στο θέμα».
Η ανακοίνωση του Ελιζέ
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το γερμανικό κανάλι N24 οι δύο ηγέτες πιθανότατα θα συζητήσουν όλες τις εκδοχές από εδώ και πέρα, ίσως και ένα παράλληλο νόμισμα.
Έκτακτη σύνοδο κορυφής ζητά το SPD
Τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό θέμα ζητά το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Kόμμα (SPD).
Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD, Άξελ Σέφερ, «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να την αφήσουμε να την διαχειριστούν μόνο οι υπουργοί Οικονομικών».
Λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls τοποθετήθηκε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ο έτεροες αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ. Μιλώντας στην εκπομπή Bericht aus Berlin του ARD, o Κάρστεν Σνάιντερ είπε ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα έξιτ πολ και επικρατήσει όντως το "όχι", τότε θα ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο αποτέλεσμα. Διερωτώμαι εάν στην περίπτωση αυτή θα μπορεί κανείς να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση, όπως είπε.
Ο κ. Σνάιντερ είπε πολύ χαρακτηριστικά «δεν είμαι σίγουρος εάν οι Έλληνες γνωρίζουν για το τι ψήφισαν, για το ευρώ ή τις μεταρρυθμίσεις». Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε, η γερμανική πλευρά αναμένει να δει τώρα τι θα πει η ελληνική κυβέρνηση, πως θα διαβάσει και πως θα επικοινωνήσει το αποτέλεσμα. O Κάρστεν Σνάιντερ εκτίμησε πάντως ότι η κατάσταση είναι ούτως η άλλως εξαιρετικά δύσκολη και πως επιδεινώθηκε δραματικά τις τελευταίες δυο εβδομάδες, κυρίως μετά το κλείσιμο των τραπεζών.
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Όζντεμιρ εξέφρασε την ανησυχία του για τη διαφαινόμενη, βάσει των exit polls, επικράτηση του "όχι". Σε κάθε περίπτωση, πως σημείωσε, τα προβλήματα της υπερχρεωμένης χώρας θα παραμείνουν και στο μέλλον προβλήματα της Ευρώπης.