facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Ζαπορίζια: Με γεννήτριες έκτακτης ανάγκης η ψύξη – Νέες καταστροφές από βομβαρδισμούς

Ο ολονύχτιος βομβαρδισμός κατέστρεψε την γραμμή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που ελέγχεται από τη Ρωσία, αναγκάζοντας τον αναφερόμενο σταθμό να χρησιμοποιήσει τις γεννήτριες πετρελαίου έκτακτης ανάγκης που διαθέτει, όπως ανακοινώθηκε από την Κρατική Εταιρία Πυρηνικής Ενέργειας της Ουκρανίας, αλλά και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ.

Παρά το γεγονός ότι οι έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη Ζαπορίζια έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, το πυρηνικό καύσιμο που βρίσκεται στο εσωτερικό τους απαιτεί ψύξη, προκειμένου να μην υπάρχει ο κίνδυνος τήξης των πυρηνικών αντιδραστήρων. Έτσι, απαιτείται η συνεχής παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό στην περιοχή του μεγαλύτερου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πιέζει για δημιουργία ζώνης ασφαλείας, προκειμένου ο πυρηνικός σταθμός να μην απειλείται από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζαπορίζια: Με γεννήτριες έκτακτης ανάγκης η ψύξη – Νέες καταστροφές από βομβαρδισμούς"

Το Κίεβο βλέπει «ρωσικό δάκτυλο» στην έκρηξη της γέφυρας της Κριμαίας

Η ουκρανική προεδρία υπονόησε σήμερα ότι η έκρηξη από την οποία καταστράφηκε εν μέρει η γέφυρα της Κριμαίας, η οποία συνδέει τη χερσόνησο αυτή με τη Ρωσία, ήταν το αποτέλεσμα μιας «εσωτερικής» διαμάχης στους κύκλους της εξουσίας στη Μόσχα, διαβεβαιώνοντας ότι από πίσω κρύβεται «ρωσικός δάκτυλος».

«Σημειώνουμε ότι το φορτηγό που εξερράγη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μπήκε στην γέφυρα από τη ρωσική πλευρά. Επομένως, στη Ρωσία θα πρέπει να αναζητηθούν οι απαντήσεις (…) όλα αυτά υποδηλώνουν σαφέστατα ένα ρωσικό ίχνος», ανέφερε ο σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Μιχαήλο Ποντόλιακ.

Στο μεταξύ, στη γέφυρα ξεκίνησαν και πάλι τα δρομολόγια των τρένων που είχαν διακοπεί λόγω της έκρηξης, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διαχειρίστρια εταιρεία Grand Service Express. Δύο τρένα αναχώρησαν ήδη από την Κριμαία με προορισμό τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. «Τα τρένα θα περάσουν από τη γέφυρα της Κριμαίας» ανέφερε η εταιρεία στο Telegram.

Λίγο νωρίτερα η γέφυρα δόθηκε στην κυκλοφορία και για τα οχήματα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Κίεβο βλέπει «ρωσικό δάκτυλο» στην έκρηξη της γέφυρας της Κριμαίας"

Φρίκη στο κέντρο της Αθήνας: Βίαζαν 12χρονη – Δύο συλλήψεις

Στη σύλληψη δύο ημεδαπών, 53 και 42 ετών, προχώρησαν το βράδυ της Παρασκευής αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κατηγορούμενοι για γενετήσιες πράξεις σε βάρος ανήλικης και άλλα αδικήματα.

Σε βάρος του 53χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα του βιασμού ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση, διακεκριμένης περίπτωσης κατάχρησης ανηλίκου από πρόσωπο που δέχεται τις υπηρεσίες του ανήλικου κατ’ εξακολούθηση, κατάχρηση ανηλίκου, διακεκριμένη περίπτωση πορνογραφίας ανηλίκων, διακεκριμένη περίπτωση μαστροπείας με χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, γενετήσια πράξη με ανήλικο και παράνομη βία σε βάρος ανήλικου, ενώ σε βάρος του 42χρονου για το αδίκημα της γενετήσιας πράξης με ανήλικο έναντι αμοιβής κατ’ εξακολούθηση.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι διέπραξαν τις ανωτέρω –κατά περίπτωση- αξιόποινες πράξεις σε βάρος ανήλικης στην Αθήνα.

Στην κατοχή του 53χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 πιστόλια, 572 φυσίγγια, 21 μαχαίρια, ξιφολόγχη, 2 φορητοί υπολογιστές και σκληρός δίσκος και στην κατοχή του 42χρονου φορητός υπολογιστής και 2 usb.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Φρίκη στο κέντρο της Αθήνας: Βίαζαν 12χρονη – Δύο συλλήψεις"

Καιρός αύριο: Ζέστη, συννεφιά και υγρασία – Ισχυροί άνεμοι

Καλός θα είναι ο καιρός αύριο, Κυριακή (09.10.2022) σε πολλές περιοχές της χώρας σύμφωνα με την ΕΜΥ. Ο υδράργυρος θα πλησιάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα πνέουν δυνατοί  άνεμοι.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις, κατά τόπους στα βόρεια πυκνότερες.

Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στα δυτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, στις υπόλοιπες περιοχές μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νοτιοανατολικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει στη νησιωτική χώρα τους 24 με 26 βαθμούς και στα ηπειρωτικά τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στα νότια βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις στα βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και κατά τόπους 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ζέστη, συννεφιά και υγρασία – Ισχυροί άνεμοι"

Επικουρικές συντάξεις: Ξεμπλοκάρει η διαδικασία έκδοσης των ληξιπρόθεσμων – Τα επόμενα βήματα

Η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που έχουν θέσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), μετά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο μέτωπο των κύριων συντάξεων.

Όπως εκτιμούν πηγές του e-ΕΦΚΑ, εντός του Οκτωβρίου, θα εξαλειφθούν οι εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις, με δεδομένο ότι έχει ήδη εκκαθαριστεί το 97% των εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη και, στη συνέχεια, η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την απονομή των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων, καθώς προϋπόθεση για τον υπολογισμό της επικουρικής είναι να έχει εκδοθεί προηγουμένως η απόφαση για την κύρια σύνταξη.

Ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς, σύμφωνα με πηγές του φορέα, μέσα στο καλοκαίρι, καταγράφηκε αύξηση του ρυθμού απονομής των επικουρικών συντάξεων, που ξεπέρασε το 10%, ενώ οι ενέργειες για την περαιτέρω μείωση των εκκρεμοτήτων θα εντατικοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

Με βάση τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, τον Αύγουστο του 2022, οι επικουρικές συντάξεις, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή ο χρόνος αναμονής για την έκδοσή τους έχει υπερβεί τους τρεις μήνες, περιορίστηκαν στις 94.000. Την ίδια στιγμή, για τον ίδιο μήνα (Αύγουστο 2022), οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για εφάπαξ και δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ανήλθαν σε 9.420.

Οι πρωτοβουλίες για ταχεία αποκλιμάκωση

Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται μία σειρά από πρωτοβουλίες, με κύριο στόχο την εξάλειψη του «στοκ» των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πρόκειται να ενεργοποιηθεί η fast track διαδικασία έκδοσης και για τις επικουρικές, καθώς είναι ένα μέτρο που έχει ήδη αποδώσει καρπούς και αυτό αποτυπώνεται στα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Με βάση όσα ορίζει ο νόμος, αν ο εισηγητής δεν εκδώσει την επικουρική εντός τριμήνου από την έκδοση της κύριας, τότε ενεργοποιείται η fast track διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι, με τη fast track διαδικασία, αξιοποιούνται οι πληροφορίες που ήδη διαθέτει ο e-ΕΦΚΑ, κυρίως στα ηλεκτρονικά αρχεία του και οι δηλώσεις και τα στοιχεία που προσκομίζουν οι ασφαλισμένοι, τα οποία τεκμαίρονται κατ’ αρχήν ως αληθινά (αρχή της εμπιστοσύνης προς τον διοικούμενο). Η επαλήθευση των στοιχείων και των δηλώσεων θα γίνει, μετά την έκδοση των συντάξεων για όλες τις συντάξεις fast track και τις συντάξεις εμπιστοσύνης.

Κομβικό ρόλο για την επίλυση του θέματος θα διαδραματίσει επίσης η μεταφορά προσωπικού. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται η μεταφορά 200 υπαλλήλων, με εμπειρία στην έκδοση κύριων συντάξεων, σε θέσεις με αντικείμενο την απονομή συντάξεων επικουρικής ασφάλισης, προκειμένου να μειωθούν οι υφιστάμενες εκκρεμότητες.

Ένα ακόμη θετικό μέτρο, που συμβάλλει στη μείωση κατά 4-6 μήνες του χρόνου απονομής των νέων επικουρικών, είναι και η ψηφιοποίηση της υποβολής των νέων αιτήσεων για επικουρική σύνταξη. Όπως έχει ανακοινώσει ο e-ΕΦΚΑ, η υποβολή των αιτήσεων με αποκλειστικά ηλεκτρονικό τρόπο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της νέας fast track διαδικασίας έκδοσης επικουρικών συντάξεων, που θα περιορίσει στο ελάχιστο τους χρόνους απονομής. Κι αυτό, διότι, με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται στο ελάχιστο ο χρόνος που απαιτείται, για να συγκεντρωθούν και να εξεταστούν τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά που υποβάλλει ο ασφαλισμένος και, ταυτόχρονα, οι πολίτες παύουν να ταλαιπωρούνται από τις άσκοπες μετακινήσεις στις τοπικές διευθύνσεις.

Σύμφωνα με τον φορέα, στόχος όλων των ενεργειών είναι ο ασφαλισμένος να λαμβάνει χωρίς καθυστερήσεις τη σύνταξή του και να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα.

Μάλιστα, πηγές του e-ΕΦΚΑ υπογραμμίζουν ότι, πλέον, ο φορέας, με 900 λιγότερους υπαλλήλους, έχει τη δυνατότητα να εκδίδει μεγάλο όγκο συντάξεων κάθε μήνα, καθώς διαθέτει τη σωστή οργάνωση, το management και την τεχνογνωσία. «Δεν είναι τυχαίο πως έχουν εκδοθεί 430.000 συντάξεις σε 20 μήνες. Με τον ίδιο ρυθμό θα συνεχιστεί η προσπάθεια και για την αποκλιμάκωση των επικουρικών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι μειώνονται και οι οφειλές του e-ΕΦΚΑ προς τους εν αναμονή συνταξιούχους. Όπως σημειώνουν, αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσό που οφείλει ο e-ΕΦΚΑ σε ασφαλισμένους για ληξιπρόθεσμες επικουρικές και τα αντίστοιχα αναδρομικά δεν ξεπερνά τα 180 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που για κύριες ο e-ΕΦΚΑ όφειλε, πριν από δύο χρόνια, πάνω από 700 εκατ. ευρώ και, τώρα, το ποσό αυτό έχει μειωθεί στα 40 εκατ. ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επικουρικές συντάξεις: Ξεμπλοκάρει η διαδικασία έκδοσης των ληξιπρόθεσμων – Τα επόμενα βήματα"

Ρωσία: Αποκατάσταση της κίνησης στη γέφυρα της Κριμαίας έως το βράδυ, υπόσχεται το υπουργείο Άμυνας

Η σιδηροδρομική κίνηση σε μία κατεστραμμένη οδική και σιδηροδρομική γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με τη Χερσόνησο της Κριμαίας θα αποκατασταθεί στις 20:00 σήμερα το βράδυ τοπική ώρα, όπως ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Υπενθυμίζετα ότι μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε  σήμερα περίπου στις 06:00 τοπική ώρα, η οποία κατέστρεψε το οδικό τμήμα της γέφυρας. Η τεράστια έκρηξη έγινε συγκεκριμένα στη γέφυρα στο Στενό του Κερτς, όπως μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το Reuters.

Η γέφυρα θεωρείται στρατηγικής σημασίας, καθώς αποτελεί σημαντική οδό υλικοτεχνικής προμήθειας για τις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία και για τις ουκρανικές περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, ενώ ταυτόχρονα έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της ρωσικής κατοχής. Μάλιστα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εγκαινίασε προσωπικά τη γέφυρα, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Το έργο κόστισε δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δεξαμενή καυσίμων στη γέφυρα στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Βίντεο από την περιοχή δείχνουν τρένο να καίγεται και τμήματα του δρόμου να έχουν καταρρεύσει. Στις φλόγες έχουν τυλιχθεί τουλάχιστον δύο σιδηροδρομικά βαγόνια ενός τρένου, ενώ υπάρχει έντονος μαύρος καπνός.

Άνθρωποι στην περιοχή αναφέρουν ότι η έκρηξη, που ακούστηκε αρκετά χιλιόμετρα μακριά, σημειώθηκε γύρω στις 6 το πρωί του Σαββάτου, ενώ ένα τρένο διέσχιζε τη γέφυρα. Κάποιες άλλες εικόνες δείχνουν μια δεύτερη φωτιά.

Διακοπή της κυκλοφορίας στην οδική και σιδηροδρομική γέφυρα

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην οδική και σιδηροδρομική γέφυρα, που άνοιξε το 2018 κι έχει σχεδιαστεί για τη σύνδεση της χερσονήσου Κριμαίας με το δίκτυο συγκοινωνιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Δεξαμενή καυσίμων πήρε φωτιά σε έναν από τους τομείς της γέφυρας της Κριμαίας», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων, χωρίς να διευκρινίσει τι την προκάλεσε.

«Οι αψίδες για τη διέλευση των πλοίων δεν υπέστησαν ζημιά», μετέδωσε το RIA.



ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρωσία: Αποκατάσταση της κίνησης στη γέφυρα της Κριμαίας έως το βράδυ, υπόσχεται το υπουργείο Άμυνας"

Φωτιά στη γέφυρα της Κριμαίας: Τουλάχιστον τρεις νεκροί – Το παγιδευμένο φορτηγό είχε περάσει από έλεγχο

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Επιπλέον, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, το φορτηγό που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά πέρασε κανονικά από τον έλεγχο, χωρίς να βρεθεί κάτι.

Συγκλονιστικές εικόνες από την έκρηξη

Το φως της δημοσιότητας είδαν βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης, δείχνοντας πώς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα δημιουργήθηκε μία «πύρινη κόλαση».

\

Για τη φωτιά τοποθετήθηκε η αντιτρομοκρατική επιτροπή, αποδίδοντάς την στην ανατίναξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας, η σχετική ενημέρωση αναφέρει πως το τμήμα της γέφυρας που χρησιμοποιείται από τα αυτοκίνητα έχει υποστεί ζημιά.

«Στις 06:07 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο οδικό τμήμα της γέφυρας της Κριμαίας (…) σημειώθηκε έκρηξη οχήματος παγιδευμένου με εκρηκτικά, που προκάλεσε πυρκαγιά σε επτά βαγόνια τρένου που κατευθυνόταν προς την Κριμαία», ανέφερε η επιτροπή.

Νωρίτερα, οι ρωσικές αρχές έκαναν λόγο για πυρκαγιά πάνω στην τεράστια γέφυρα αυτή, στο Στενό του Κερτς, που προκάλεσε διακοπή της κυκλοφορίας.

«Δεξαμενή καυσίμων σιδηροδρομικού συρμού έπιασε φωτιά», ανέφερε ο οργανισμός σιδηροδρόμων της Κριμαίας.

Η γέφυρα, η οποία κατασκευάστηκε-με μεγάλο κόστος-κατ’ εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν, επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού στρατιωτικού υλικού στις δυνάμεις που επιχειρούν στην Ουκρανία. Την εγκαινίασε προσωπικά ο πρόεδρος Πούτιν το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Μέσω αυτής διέρχονται τόσο τρένα όσο και οχήματα και έχει καίριο ρόλο ως προς τη μεταφορά προσώπων και αγαθών στη χερσόνησο. Από την άλλη, για το Κίεβο αποτελεί μισητό σύμβολο της προσάρτησης της Κριμαίας.

Η Ρωσία διαβεβαίωνε πρόσφατα πως η γέφυρα είναι ασφαλής, παρά τον πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα είχε απειλήσει με αντίποινα την Ουκρανία αν οι δυνάμεις της αποπειραθούν να την καταστρέψουν.

Στην Κριμαία έχουν καταγραφεί αρκετές εκρήξεις τους τελευταίους μήνες, πιθανόν εξαιτίας ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως η έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στη στρατιωτική βάση Τζάνκοϊ τον Αύγουστο, που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές.

Σύμβουλος Ζελένσκι: Αυτή είναι μόνο η αρχή

Την φωτιά σχολίασε ο σύμβουλος του Βολιντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι μόνο «η αρχή», χωρίς να πει ξεκάθαρα ότι πίσω από την έκρηξη είναι η Ουκρανία.

«Οτιδήποτε παράνομο πρέπει να καταστραφεί, οτιδήποτε κλεμμένο πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να εκδιωχθεί από οτιδήποτε κατέχει», έγραψε στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη γέφυρα της Κριμαίας: Τουλάχιστον τρεις νεκροί – Το παγιδευμένο φορτηγό είχε περάσει από έλεγχο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news